FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 30 november 2018

Eindelijk World Cup-winst voor schansspringster Seyfarth

Niet alleen alpineskiester Nicole Schmidhofer en langlaufster Jonna Sundling wonnen vrijdag hun eerste World Cup-wedstrijd ooit, ook voor de Duitse schansspringster Juliane Seyfarth was er een eerste zege en wel in het Noorse Lillehammer.

Seyfarth debuteerde in 2011 in Lillehammer, toen daar op 3 december de eerste World Cup voor vrouwen ooit gehouden werd. Vrijdag was het alweer haar 84e wedstrijd, maar verder dan drie vijfde plekken was ze nog nooit gekomen, tot vrijdag.

In de eerste ronde liet de 28-jarige Duitse een gigantische sprong zien en dat leverde haar een enorme voorsprong op. Haar tweede sprong was iets minder fantastisch, maar makkelijk goed genoeg om de winst te pakken. De twee grand dames van de vorige twee jaar, Maren Lundby uit Noorwegen en de Japanse Sara Takanashi, moesten op ruime afstand genoegen nemen met de overige twee podiumplekken.

Een speciale vermelding was er tot slot nog voor Lidiia Iakovleva. De pas 17-jarige Russische sprong haar derde World Cup-wedstrijd en werd knap achtste.

Seyfarth springt naar de winst (Bron: YouTube)

Zwarte Piet gestolen, veel verdriet

Een onbekende man heeft vrijdagmorgen een opvallende zwarte piet-pop gestolen. De pop werd van de toonbank van een bakkerij in de Jan Evertsenstraat te Amsterdam getrokken.

In een bericht op de Facebook laat de bakkerij weten erg verdrietig te zijn na de diefstal. 'Het was een elektrische pop die er al jaren stond. Kinderen vonden hem erg leuk en kwamen er speciaal voor kijken.'

De dief, volgens de bakkerij een anti zwarte piet-aanhanger, ging niet zachtzinnig te werk. Bij zijn actie sneuvelden verschillende artikelen die op de toonbank stonden uitgestald en ging ook een weegschaal kapot. 

Dankzij camerabeelden die zijn gemaakt door een nabijgelegen casino hoopt de bakkerij de dader te pakken te krijgen.

Skiester Schmidhofer wint na 11 jaar eindelijk in World Cup

Alpineskiester Nicole Schmidhofer heeft eindelijk haar eerste zege in de World Cup te pakken. De 29-jarige Oostenrijkse debuteerde in het seizoen 2006/07, maar pas in haar 129e wedstrijd was het raak en wel tijdens de afdaling in Lake Louise.

De Zwitserse Michelle Gisin mocht als eerste naar beneden en de olympisch kampioene op de combinatie bleek een ijzersterke tijd neergezet te hebben. Tina Weirather had op 0,44 seconden lang de tweede plek in handen, tot Stephanie Venier uit Oostenrijk zich daar 0,02 seconden voor wist te skiën. Als vijftiende mocht Schmidhofer naar beneden en de wereldkampioene op de super-G ging als een trein: ze denderde over de finish in een 0,15 seconden snellere tijd dan Gisin.

Daarmee leek het podium beslist, tot Kira Weidle naar beneden kwam. De jonge Duitse gaf 0,50 seconden toe op Schmidhofer en dat was goed voor plek drie en haar eerste World Cup-podium ooit, voor Venier, Weirather en de Sloveense Ilka Stuhec, die het hele olympische seizoen door een blessure moest missen.

Skiër Feuz wint spannende afdaling op Birds of Prey-piste

Alpineskiër Beat Feuz heeft op de fameuze Birds of Prey-piste in het Amerikaanse Beaver Creek de afdaling in de World Cup gewonnen. Voor de 31-jarige Kugelblitz was het al zijn elfde World Cup-zege en zijn achtste op de afdaling.

Vincent Kriechmayr leek een strakke tijd neergezet te hebben, maar hij zag de Fransman Adrien Theaux er gelijk al 0,05 seconden onderdoor komen. Vervolgens was Aksel Lund Svindal aan de beurt en de grote Noor verbeterde Theaux's tijd dan weer met 0,13 seconden.

Twee skiërs later was het de beurt aan Feuz en de regerend wereldkampioen liet zien waarom hij soms zo'n fenomenale afdaler is: hij verbeterde Svindal's tijd met nog eens 0,08 seconden en nam de leiding over, waarna allleen een landgenoot hem nog kon bedreigen.

Mauro Caviezel kwam verrassend dicht in de buurt, maar strandde op 0,07 seconden en werd tweede, pas zijn derde World Cup-podium - een week eerder pakte hij in Lake Louise al zijn tweede podiumplek.

Feuz skiet naar de winst (Bron: YouTube)

NFL: Cowboys beëindigen zegereeks Saints

De zegereeks van de New Orleans Saints in de NFL is voorbij. De ploeg van quarterback Drew Brees verloor de openingswedstrijd van het seizoen en won er daarna tien op rij, maar de Dallas Cowbows waren tijdens Thursday Night Football in het AT&T Stadium in Texas te sterk: 13-10.

Brees kwam er nauwelijks aan te pas tegen de verdediging van de Cowboys, die hem op 127 yards wisten te houden. Twee field goals van Brett Maher en een touchdown pass van quarterback Dak Prescott op Ezekiel Elliott brachten de Cowboys op een 13-0 voorsprong bij rust.

Will Lutz (field goal) en een fraai geplaatste touchdown pass van Brees op Keith Kirkwood in de endzone gaven de Saints nog wat hoop, maar na een turnover op een kansloze pass van Brees was het voorbij en wonnen de Cowboys hun zevende wedstrijd van de twaalf die ze er nu gespeeld hebben.

Cowboys - Saints (Bron: YouTube)

Sparta onderuit bij hekkensluiter Helmond Sport, FC Twente verliest ruim van Jong Ajax

Sparta is er niet in geslaagd de koppositie over te nemen van Go Ahead Eagles. De nummer twee in de competitie verloor in de zestiende speelronde met 3-0 van Helmond Sport, de nummer laatst in de Keuken Kampioen Divisie.

Helmond Sport kwam halverwege de eerste helft op voorsprong na gemakkelijke gegeven strafschop, benut door Tibeau Swinnen. In de tweede helft was Helmond ook de betere ploeg en kwam dan ook terecht op een 2-0 voorsprong dankzij Nick de Louw. Een kwartier voor tijd maakte spits ook Arne Naudts ook nog de 3-0, waarmee eindelijk de eerste zege van het seizoen binnen is.

Sparta had aan een punt genoeg om weer koploper te zijn, maar ging dus met nul punten terug naar Rotterdam. TOP Oss kon daardoor de koppositie overnemen, maar de Ossenaren verloren thuis met maar liefst van 0-5 van Roda JC. Daardoor blijft Go Ahead Eagles aan de leiding, die maandag in actie komt tegen Jong PSV. FC Den Bosch, de nieuwe nummer twee speelt maandag tegen Jong Utrecht.

FC Twente
FC Twente, nummer vijf in de stand, verloor vanavond met 2-5 van Jong Ajax. Twente kwam thuis in de Grolsch Veste nog wel met 1-0 voor dankzij Javier Espinosa, maar bij rust stond Jong Ajax al met 1-3 voor dankzij treffers van Sven Botman, Sergino Dest en Jurgen Ekkelenkamp. Vlak na rust maakte Peet Bijen nog de 2-3, maar niet lang daarna was Jong Ajax al uitgelopen na een 2-5 voorsprong via Václav Cerny en Ekkelenkamp. 

Voor FC Twente was het alweer hun derde nederlaag in vier wedstrijden en alweer hun vierde thuisnederlaag dit seizoen. Ondanks de slechte serie staat FC Twente nog steeds op de vijfde plaats met maar drie punten achterstand op koplopers Go Ahead Eagles en FC Den Bosch, die wel een wedstrijd minder gespeeld hebben.

Overige uitslagen:
N.E.C. - FC Volendam 5-1
SC Cambuur - FC Eindhoven 1-3
MVV Maastricht - Jong AZ 1-1
FC Dordrecht - RKC Waalwijk 2-0
Telstar - Almere City 1-1

Uitslag Excelsior - FC Utrecht

Vrijdagavond heeft Excelsior een riante voorsprong tegen FC Utrecht uit handen gegeven. Na een klein half uur spelen stond de thuisclub op een 3-0 voorsprong. In de tweede helft kwam Utrecht knap terug tot 3-3.

De club uit Kralingen had een droomstart. Elías Már Ómarsson scoorde al na acht minuten de 1-0. Twee minuten later werd het zelfs 2-0 door een doelpunt van Ryan Koolwijk. Vanwege een duwfout op Jeffrey Fortes gaf de scheidsrechter een penalty. Luigi Bruins liet die kans niet onbenut en scoorde feilloos vanaf elf meter.

Na bijna een uur spelen herpakte Utrecht zich. Na een goede aanval scoorde Gyrano Kerk de 3-1. Even later maakte Nick Venema de aansluitingstreffer. Door inmenging van de VAR kregen de bezoekers een strafschop welke benut werd door Simon Gustafson. Ook in de slotfase had Utrecht de beste kansen maar tot doelpunten kwam het niet meer.

Excelsior

3 - 3

FC Utrecht

 6' Ómarsson
 8' Koolwijk
 26' Bruins (pen)
   55' Kerk
 61' Venema
 65' Gustafson (pen)
 
 Gele kaart: Matthys, (Excelsior), Tannane, v.d. Maarel, Janssen, (FC Utrecht)
 Rode kaart: , Klaiber (85/2xg) (FC Utrecht)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 4400
Arbiter: Martens
 
Opstelling:   Opstelling:
Stevens
Fortes
Oude Kotte
Matthys
Burnet (v.d. Meer/74)
Schouten (Haspolat/52)
Messaoud
Koolwijk (El Hamdaoui/61)
Mahmudov
Ómarsson
Bruins
  Jensen
Klaiber
Letschert
Janssen
v.d. Maarel (Venema/46)
Gustafson
v. Overeem
v.d. Streek (Görtler/82)
Emanuelson
Kerk
Tannane (Boussaid/90+3)

Riiber wint na millimetersprint op noordse combinatie

Jarl Magnus Riiber heeft in het Noorse Lillehammer zijn tweede World Cup-zege op de noordse combinatie geboekt. De 21-jarige Noor was in een zeer fraaie wedstrijd de beste in etappe één van de Lillehammer triple.

In tegenstelling tot bij de normale wedstrijden werd nu op de eerste dag van de kleine schans gesprongen, gevolgd door vijf in plaats van tien kilometer langlaufen. De Oostenrijker Franz-Josef Rehrl sprong het beste: hij pakte gelijk 27 seconden voorsprong op landgenoot Mario Seidl, terwijl in de halve minuut na Seidl onder meer de Duitser Eric Frenzl en Riiber vertrokken.

Dat werd dan ook al snel de achtervolgende groep, waarin Frenzel het tempo aangaf op de langlaufski's. Beetje bij beetje werd Rehrl ingelopen en in de absolute slotfase moest de Oostenrijker eraan geloven. Riiber en Frenzel vochten het vervolgens uit in de sprint, waarin de jonge Noor de veelvoudig World Cup-kampioen op enkele millimeters het nakijken gaf. Rehrl eindigde op een paar seconden als derde en mocht zo wel zijn eerste World Cup-podium vieren.

Het langlaufen leverde mooie strijd op (Bron: YouTube)

Stam: 'Ik wil niet bij een club aan de slag die tegen degradatie speelt'

Jaap Stam hoopt snel weer een club onder zijn hoede te hebben, maar de Nederlandse trainer zegt niet zomaar 'ja' tegen een aanbod.

Stam zit inmiddels al een tijdje zonder werk, nadat hij in maart op straat werd gezet door Reading. De 46-jarige oefenmeester hoopt op korte termijn weer aan de slag te gaan en stelt in gesprek met de Stentor dat er voldoende aanbiedingen binnenkomen. De juiste club zat daar vooralsnog niet tussen.

“Er is veel interesse. Ook uit Engeland. Al wil ik niet direct bij een club aan de slag die tegen degradatie speelt, jaar in jaar uit. En er zijn altijd clubs uit het Midden-Oosten en China, bijvoorbeeld. Maar dat wil ik nog niet. Ik sta verder overal voor open. Ook Nederlandse clubs. Waarom niet? Voorwaarde is dat het klikt en dat de club ambitie uitspreekt. Want dat doe ik zelf ook”, zegt Stam, die in 2016 werd aangesteld door Reading.

In zijn eerste seizoen bij the Royals promoveerde hij bijna naar de Premier League, maar het tweede jaar verliep een stuk moeizamer. Stam maakt geen geheim van zijn droom voor de toekomst. “Manchester United zou mooi zijn natuurlijk, maar in Engeland kiezen ze al snel voor gevestigde namen. Wanneer gaan ze de switch naar de jongere trainers maken? Wij staan veel dichter bij de spelers.”

Stam werkte als interim-, assistent- en beloftentrainer bij PEC Zwolle en wordt gevraagd naar een eventuele terugkeer in het MAC3PARK Stadion. “Volgens mij zit daar nog een trainer. En John is een goede trainer. Voor mij is het belangrijk dat een club ambities heeft en naar voren wil”, aldus Stam, die verder Jong Ajax onder zijn hoede had en in Amsterdam als individuele trainer werkte.

Langlaufster Sundling sprint naar 1e World Cup-zege

Langlaufster Jonna Sundling heeft haar eerste World Cup-zege te pakken. In het Noorse Lillehammer was de 23-jarige Zweedse, die in februari 2015 in de World Cup debuteerde, de beste op de sprint in vrije stijl.

In de finale was Zweden met maar liefst vier dames vertegenwoordigd, met Stina Nilsson als absolute topfavoriete. Zij leek er ook met de winst vandoor te gaan, maar Sundling kwam terug en klopte haar landgenote op de streep. De Amerikaanse Sadie Bjornsen eindigde als vierde, voor de volgende Zweedse, Evelina Settlin. De pas 19-jarige Kristine Skistad, vicewereldkampioene bij de junioren, bereikte zeer knap de finale en werd vijfde, voor de Zweedse Hanna Falk.

De vrouwenfinale in Lillehammer (Bron: YouTube)

Bij de mannen was de winst er zoals in de afgelopen jaren zo vaak voor Federico Pellegrino. De Italiaanse specialist op de sprint in vrije stijl ging er in de slotfase vandoor en won voor Emil Iversen uit Noorwegen en de Canadees Alex Harvey. Sindre Bjørnestad Skar pakte de vierde plek, voor zijn Noorse landgenoot Finn Hågen Krogh en de Fin Ristomatti Hakola.

De twee favorieten, Alexander Bolshunov en Johannes Høsflot Klæbo, werden vroegtijdig uitgeschakeld. De Rus sneuvelde in een ijzersterke kwartfinale met onder meer Klæbo, die zelf in de halve finale kort voor het einde met een gebroken stok te maken kreeg en dus klaar was.

Afrikaanse bond ontneemt Kameroen organisatie Afrika Cup

De Afrikaanse voetbalbond CAF heeft Kameroen de organisatie van de Afrika Cup van volgend jaar afgenomen. Volgens de voetbalbond loopt Kameroen te ver achter in de voorbereidingen op het landentoernooi. 

Voorzitter Ahmad Ahmad van de Afrikaanse voetbalbond kondigde aan dat landen tot eind december de tijd hebben om zich kandidaat te stellen om de organisatie over te nemen. Marokko, dat naast de organisatie van het WK in 2026 greep, wordt genoemd als belangrijkste kandidaat.

Kameroen, de ploeg van bondscoach Clarence Seedorf en assistent Patrick Kluivert, was in principe automatisch geplaatst voor de Afrika Cup. Of die garantie van deelname aan de eindronde gehandhaafd blijft, is niet bekendgemaakt.

Wat de gevolgen zijn voor de nationale ploeg van Kameroen is nog niet duidelijk. Als organiserend land was het team automatisch geplaatst. De ploeg van bondscoach Clarence Seedorf en assistent Patrick Kluivert speelt wel kwalificatiewedstrijden. Daarin staan ze tweede achter Marokko, dat zich al heeft geplaatst voor de Afrika Cup. De nummer twee in die poule levert ook kwalificatie op en als Kameroen in maart gelijk speelt tegen de Comoren plaatsen zich hoe dan ook voor de Afrika Cup.

Vrouw moet meer dan ton aan ING terugbetalen

Een onbekende vrouw moet van de rechtbank ruim honderdduizend euro betalen aan de ING. Ze stond garant voor de lening die de bank sloot met haar man en schoonvader. Die twee waren de eigenaren van Medcom, een bedrijf dat in april 2016 failliet ging, zo schrijft AT5. 

Nadat haar man overleed werd de vrouw naar voren geschoven als bestuurder van het bedrijf. Ze tekende voor de garantstelling, maar claimde later dat ze nooit heeft begrepen waarvóór ze precies tekende. Ook was ze naar eigen zeggen in die periode 'erg emotioneel' en heeft ze geen ervaring als bestuurder.

De ING ging er vanuit dat de vrouw begreep waarvoor ze tekende. Daar is de rechtbank het mee eens. Bovendien hoefde de geldschieter geen rekening te houden met de privésituatie van de vrouw. Laatstgenoemde moet nu het hele bedrag mét rente aan de bank terugbetalen.

Extra jild foar it behâld fan 'e Fryske taal

Speciaal voor onze Friese gebruikers, hierbij de (Google-translate ) vertaling. Het originele bericht kun je hier vinden. (Verbeteringen zijn altijd welkom

Kajsa Ollongren, Minister fan Ynlânske Saken en Keninkryksrelaasjes (BZK), hat krekt tekene mei de Provinsje Fryslân, de nije Bestjoersôfspraak Frysk taal en kultuer (Bestjoersôfspraak Frysk taal en kultuer). De oanstelling display provinsje en Ryk byinoar ferfolle harren ferantwurdlikheid foar it Frysk, dat is erkend ûnder it Europeesk Hânfêst foar Regionale of Minderheidstalen yn 1998.

De Provinsje en de Ryk garandearje net allinnich it brûken fan it Frysk, mar ek mei de bestjoersôfspraken fan it Frysk moatte hieltyd mear selsbewust wurde. Ollongren yn Ljouwert: "De Fryske taal is tige wichtich foar de Friezen dy't ik hjoed werkenne. Taal is oer identiteit, oer emoasje. It is moai om mei har te wurkjen, dat Frysk wurdt praat en skreaun. "

Elk dy't har yn it Frysk yn it Frysk útdrukke wol yn it Frysk. Mei it bestjoersakkoart drage de Steat en provinsje dêrby by en bekritisje de ambysje dat yn 2030 mear Friezen it Frysk ek lêze en skriuwe kinne. Dit ambysje jildt foar Friezen foar wa't Frysk de memmetaal is - mear dan de helte fan 'e ynwenners - en Friezen dy't it Frysk as twadde taal prate.

260.000 euro foar it befoarderjen fan Fryske taal: stoel en taalplannen
It ministearje fan Ynlânske Saken en Keninkryksrelaasjes (BZK) is de term fan de bestjoersôfspraak wurdt alle jierren 110.000 euro foar de learstoel Frysk taal en letterkunde oan de Ryksuniversiteit Grins. Dit is de ienige universiteit dêr't in Frysktalich programma oanbean wurdt. Mei behâld fan de stoel kinne studinten trochgean mei it stúdzje Frysk op in akademyske nivo yn 'e takomst. Op dizze wize bliuwt genôch minsken mei it goede kennis en kwaliteit beskikber foar it Fryske fjild.

BZK freget boppedat alle jierren 150.000 euro om de provinsje te stypjen yn 'e prestaasje fan syn wetlike taken. Bygelyks foar konsultaasjes mei de organisaasjes en gemeenten dy't belutsen binne yn it Frysk taalgebiet. De provinsje Fryslân, dy't sûnt 2017 ek de rol fan Taalschipper hat, stipet gemeenten yn it opstellen fan taalbeliedsplannen. De Taalschipper koördinearret, befettet en ynspirearret de organisaasjes dy't belutsen binne yn 'e Fryske taaldossier yn' e provinsje Fryslân.

Mei it each op 'e mienskiplike ferantwurdlikens foar de Fryske taal en kultuer meitsje de ried en provinsje periodike bestjoerlike ôfspraken. Dit wjerskanten ferantwurdlikens ûntstiet út it brûken fan Frysk Law (2014) [1], it Europeesk Hânfêst foar Regionale talen of talen fan minderheden (1998) en it Ramtferdrach oangeande de Beskerming fan Nasjonale Minderheden (2005). Hjoed ôfspraken binne opnommen op beskermjen en it befoarderjen fan it brûken fan it Frysk yn ferskate domeinen: it ûnderwiis, rjochterlike autoriteiten, bestjoerlike autoriteiten, publike tsjinsten, media, kultuer, ekonomysk en sosjaal libben en cross-grins hinne. De nije bestjoersakkoart rint fan 2019-2023. Oare ministers dy't belutsen binne binne OCW en J & V.

Twa offisjele talen
Njonken it Nederlânsk is Frysk in offisjele taal yn 'e provinsje Fryslân. Fryske boargers hawwe it rjocht om Frysk te brûken yn Fryslân, neist it Nederlânsk. Bygelyks yn 'e rjochtseal of yn kontakt mei de gemeente. Dit is geregeld yn 'e Fryske Taalwet fan' e wet. De wet is fêstlein dat de eed of belofte wurdt nommen yn it Frysk yn it rjochtsferkear en it Frysk gemeenten regels en it opmeitsjen fan in plan foar it brûken fan it Frysk taal.

Alaska getroffen door aardbeving

Alaska is vrijdag getroffen door een behoorlijke aardbeving. De beving, met een kracht van zo'n 7.0 op de schaal van Richter, vond om 18.29 uur Nederlandse tijd plaatst op zo'n veertig kilometer diepte - niet diep voor een aardbeving.

Het epicentrum lag vermoedelijk hooguit een kilometer of veertig buiten Anchorage, de grootste stad van de Amerikaanse staat Alaska, met een kleine driehonderdduizend inwoners. Ook in de tweede stad van Alaska, het 400 kilometer verderop gelegen Fairbanks, is de beving gevoeld.

Over schade is nog weinig bekend, behalve dat er in elk geval één bak met (op het oog) koffie om is gevallen. RIP.

Update 19.53 uur
Nog altijd is niet echt duidelijk of er serieuze schade is, op één punt na: in de buurt van Anchorage is een weg ingestort, zo is te zien op social media.

Nederland passeert Oostenrijk in strijd om elfde plaats op coëfficiëntenlijst

Dankzij de Europese prestatie van Ajax heeft Nederland de belangrijke elfde plaats op de coëfficiëntenlijst van de UEFA overgenomen van Oostenrijk.

Als dit tot het einde van het seizoen zo blijft, krijgt de kampioen van de Eredivisie volgend seizoen hoogstwaarschijnlijk weer een direct Champions League-ticket, mits de winnaar van het miljardenbal zich reeds geplaatst heeft voor de groepsfase.

Het is voorlopig allerminst zeker dat Nederland de elfde plaats kan vasthouden. Oostenrijk heeft namelijk nog twee clubs actief op het Europese podium: Rapid Wien en Red Bull Salzburg. Beide ploegen uit het Alpenland wisten donderdagavond te winnen in de groepsfase van de Europa League, wat omgerekend 0,8 punt opleverde en het puntentotaal op 29.650 brengt. Zowel Rapid Wien als Red Bull Salzburg heeft momenteel uitzicht op overwintering in de Europa League.

Indien beide Oostenrijkse ploegen de groepsfase overleven, zal de strijd na de winterstop nog spannender worden. Namens Nederland is dan alleen Ajax nog actief in Europa, aangezien PSV al geëlimineerd is in de groepsfase van de Champions League. De zege van Ajax op AEK Athene leverde totaal 1,4 punt op voor Nederland (totaal 30.233), omdat de Amsterdammers zich verzekerden van de volgende ronde van de Champions League en dat bonuspunten oplevert.

Voor Ajax staat over twee weken het thuisduel met Bayern München op het programma, terwijl PSV op bezoek gaat bij Internazionale. Voor de Oostenrijkse ploegen staan ontmoetingen met Celtic (Red Bull Salzburg) en Rangers FC (Rapid Wien) op het programma. De achterstand van Oostenrijk bedraagt nu nog ruim 0,5 punt. Nederland verzamelde dit seizoen reeds 6400 punten op de coëfficiëntenlijst, aanzienlijk meer dan vorig seizoen (2900). Daardoor is het gat met andere achtervolgers als Denemarken, Griekenland en Zwitserland toegenomen.

Actie voor meer vrouwen in Top 2000

Vanaf zaterdag mag iedereen weer stemmen op zijn of haar favoriete platen in de Top 2000, maar net zoals met discussie rondom Zwarte Piet heeft ook de lijst van NPO Radio 2 zijn tradities; meer vrouwelijke artiesten in de lijst.

Via een website en bijbehorende Facebook-pagina proberen de initiatiefnemers mensen er toe aan te sporen om op vrouwelijke artiesten in de Top 2000 te stemmen. In de afgelopen editie was van alle artiesten slechts 16% vrouw, maar daarbij zijn de achtergrondzangeressen niet meegeteld.

"Het is belangrijk dat vrouwelijk talent wordt gehoord. Wij willen een muziekwereld met meer vrouwelijke rolmodellen", is onder meer op de website te lezen.

Eén van de initiatiefneemsters is Nienke Raap. Zij gaat in elk geval op 35 vrouwennummers stemmen. "Je kunt zeggen dat het lage percentage vrouwen in de Top 2000 niet belangrijk is, maar het legt wel een groter probleem bloot. Namelijk de ondervertegenwoordiging van vrouwen in de muziekindustrie. Dat geldt ook voor vrouwelijke headliners op festivals en vrouwelijke artiesten op de radio", zegt ze in het Algemeen Dagblad.

Annemieke Schollaardt, DJ van NPO Radio 2 en één van de presentatoren van de lijst, was zich niet eens bewust van het feit, dat zo weinig vrouwelijke artiesten in de Top 2000 stonden. "Hoeveel vrouwen had ik vorig jaar in mijn eigen keuzelijstje staan? Ik zou het niet eens weten, ik kies voor de nummers, de muziek. Of het nou een man is of een vrouw."

Over een paar weken zullen we dus weten of het percentage vrouwen in de Top 2000 omhoog is gegaan. Maar hoe stem jij eigenlijk? Stem je op nummers, die je zelf tof vind of kijk je ook naar andere aspecten zoals het aandeel mannen en vrouwen?

Extra geld voor behoud van de Friese taal

Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), heeft zojuist met de provincie Fryslân de nieuwe ‘Bestjoersôfspraak Fryske taal en kultuer’ (Bestuursafspraak Friese taal en cultuur) ondertekend. Met de afspraak geven provincie en Rijk samen invulling aan hun verantwoordelijkheid voor het Fries, dat is erkend onder het Europees Handvest voor regionale talen of talen van minderheden uit 1998.

Provincie en Rijk waarborgen het gebruik van het Fries niet alleen, met de bestuursafspraken moet het Fries ook steeds meer vanzelfsprekend worden. Ollongren in Leeuwarden: “De Friese taal is heel belangrijk voor de Friezen merk ik ook vandaag weer. Taal gaat om identiteit, om emotie. Het is mooi om eraan mee te werken, dat Fries gesproken en geschreven blijft worden.”

Iedereen die dat wil moet zich in Fryslân in het Fries kunnen uitdrukken. Met de bestuursafspraak dragen Rijk en provincie daaraan bij en spreken ze samen de ambitie uit dat in 2030 meer Friezen ook Fries kunnen lezen en schrijven. Die ambitie geldt zowel voor Friezen voor wie het Fries de moedertaal is - meer dan de helft van de inwoners - als voor Friezen die het Fries als tweede taal spreken.

260.000 euro voor bevorderen Friese taal: leerstoel en taalplannen
Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) maakt voor de looptijd van de bestuursafspraak jaarlijks 110.000 euro vrij voor de leerstoel Friese taal- en letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Dit is de enige universiteit waar een opleiding Fries wordt aangeboden. Door het behoud van de leerstoel kunnen studenten ook in de toekomst Fries blijven studeren op academisch niveau. Zo blijven er voldoende mensen met de juiste kennis en kwaliteit beschikbaar voor het Friese werkveld.

BZK maakt daarnaast jaarlijks 150.000 euro vrij om de provincie te ondersteunen in de uitvoering van haar wettelijke taken. Bijvoorbeeld voor het overleg met de betrokken organisaties en gemeenten binnen het Friese taalgebied. De provincie Fryslân, die sinds 2017 ook de rol van Taalschipper op zich heeft genomen, ondersteunt gemeenten onder andere bij het opstellen van taalbeleidsplannen. De Taalschipper coördineert, verbindt en inspireert de betrokken organisaties op het Friese taaldossier in de provincie Fryslân.

Gezien de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de Friese taal en cultuur maken Rijk en provincie periodiek bestuursafspraken. Deze gezamenlijke verantwoordelijkheid komt voort uit de Wet gebruik Friese taal (2014)[1], het Europees Handvest voor regionale talen en talen van minderheden (1998) en het Kaderverdrag inzake de bescherming van Nationale Minderheden (2005). Vandaag zijn afspraken vastgelegd over het waarborgen en bevorderen van het gebruik van het Fries in verschillende domeinen: onderwijs, rechterlijke autoriteiten, bestuurlijke autoriteiten, openbare diensten, media, cultuur, economisch en sociaal leven en grensoverschrijdende uitwisselingen. De nieuwe bestuursafspraak loopt van 2019-2023. Andere betrokken ministeries zijn OCW en J&V.

Twee officiële talen
Het Fries is naast het Nederlands een officiële taal in de provincie Fryslân. Friese burgers hebben het recht om behalve het Nederlands het Fries te gebruiken in de provincie Fryslân. Bijvoorbeeld in de rechtszaal of in contact met de gemeente. Dat is geregeld in de Wet gebruik Friese taal. De wet bepaalt ook dat in het rechtsverkeer de eed of belofte in het Fries wordt afgenomen en dat Friese gemeenten regels en een beleidsplan moeten opstellen voor het gebruik van de Friese taal.

Witte rook bij Force India: Stroll in 2019 naast Perez

Het was de afgelopen maanden een goed bewaard geheim in de Formule 1, maar eigenlijk is het geen verrassing; Lance Stroll rijdt in het nieuwe seizoen voor Force India en is daarmee de opvolger van Esteban Ocon.

"Dit is het begin van een ongelofelijk spannende reis in mijn Formule 1-carrière. Ik kijk ernaar uit samen te werken met dit succesvolle team met een geweldige cultuur. Het is een nieuwe uitdaging en die ga ik graag aan", aldus Stroll op de officiële website van Force India.

Sinds het faillissement van Force India en de daaropvolgende overname van het consortium van Lawrence Stroll was de toekomst van Lance al duidelijk: na 2018 zou de Canadees, die dit seizoen voor Williams geen potten wist te breken, voor het team van zijn vader gaan rijden.

"Ik ben blij dat we de komst van Lance eindelijk kunnen bevestigen", liet teambaas Otmar Szafnauer weten. "Dit geeft ons een mooie line-up met een perfecte mix van jeugd, talent en ervaring. Lance is pas twintig jaar oud en heeft al twee jaar Formule 1-ervaring op zak, met daarbij een eerste startrij en een podium. We zien enorm veel potentie in hem en we zijn ervan overtuigd dat we een omgeving kunnen creëren waarin hij opbloeit."

'Breuk tussen Bazoer en FC Porto aanstaande na disciplinaire straf'

Riechedly Bazoer heeft geen goede beurt gemaakt bij FC Porto.

De middenvelder is volgens O Jogo voorlopig uit de A-selectie gezet door trainer Ségio Conceicão omdat hij tijdens de interlandperiode na vier vrije dagen te laat op de training is verschenen. Voorlopig moet de middenvelder trainen met Porto B. De krant meldt tevens dat Bazoer mogelijk eerder wordt teruggestuurd naar VfL Wolfsburg.

Bazoer beleeft vooralsnog een ongelukkige tijd in Portugal. Afgelopen zomer maakte hij vlak voor het sluiten van de transfermarkt op huurbasis de overstap van VfL Wolfsburg naar Porto. Waar hij in de Bundesliga nauwelijks aan spelen toe kwam, hoopte hij bij de Portugese topclub de draad weer op te pakken. Mede door blessureleed is zijn inbreng dit seizoen beperkt gebleven.

Bazoer maakte in september zijn debuut voor het tweede elftal van Porto tegen Oliveirense en na een kwartier viel hij uit met een schouderblessure. Eind oktober maakte hij zijn officiële debuut in het eerste elftal. In de Champions League-wedstrijd tegen Lokomotiv Moskou kwam hij zeven minuten voor tijd binnen de lijnen. Een week later was hij in de bekerwedstrijd tegen Varzim (4-2) trefzeker in het Estádio do Dragão. Sindsdien speelde de ex-Ajacied geen wedstrijd meer in het eerste elftal.

Van Bommel over spelen in De Kuip: "Hoe vijandelijker, hoe mooier"

PSV is dit seizoen nog ongeslagen in de Eredivisie en dat wil Mark van Bommel graag zo houden.

Komende zondag staat de kraker tegen Feyenoord op het programma en de trainer van de Eindhovense club laat vrijdag op de persconferentie weten dat iedereen van PSV fit is, behalve Ryan Thomas, die al langere tijd kampt met een blessure.

Van Bommel verwacht een mooie wedstrijd in De Kuip. "Ik vond het altijd fantastisch om in De Kuip te spelen. Hoe vijandelijker, hoe mooier. Ik vind Feyenoord een goede ploeg. Ze hebben meerdere spelers die op meerdere plekken kunnen spelen. Het wordt een mooie wedstrijd, een echte top-drie wedstrijd", laat de trainer weten via de officiële kanalen van PSV.

"Wij hebben sinds juni hele grote stappen gemaakt. Er zit zeker nog rek in, we kunnen nog meer stappen maken", aldus Van Bommel, die tegen Feyenoord onder meer hoopt op doelpunten van Luuk de Jong. De spits werd in het verleden hevig bekritiseerd en ook dit seizoen moest hij enkele kritische noten verwerken, iets waar Van Bommel niets van begreep.

"De Jong kreeg veel kritiek in het begin van het seizoen, dat vond ik toen al zwaar onterecht", verdedigt de trainer zijn pupil. "Luuk is een echte teamspeler. Hij kan scoren, koppen, goed tussen de linies verdedigen en meeverdedigen." PSV staat momenteel dertien punten voor op nummer drie Feyenoord, dat nog wel een inhaalduel met VVV-Venlo tegoed heeft.

WK hockey: China houdt Engeland op gelijkspel, nipte zege Australië

De eerste sensatie op het WK in India is een feit. Debutant China hield vrijdag op de derde dag in Bhubaneswar Engeland op 2-2. Eerder op de dag was titelverdediger Australië met 2-1 te sterk voor Ierland, dat onder leiding staat van Kampong-coach Alexander Cox.

Australië - Ierland (2-1)
De eerste kans van de wedstrijd was voor Ierland, dat voor het eerst sinds 1990 weer actief was op een WK. Matthew Nelson zag zijn inzet gestuit door doelman Andrew Charter. Nelson sloeg de bal uit de lucht richting het Australische doel, nadat de bal uit een voorzet vanaf links omhoog was gegaan. De bal van de Ier miste echter precisie en Charter stond goed gepositioneerd.

Even later wees de scheidsrechter aan de andere kant naar de strafbalstip. Na een goede actie van Blake Govers schoot Tim Brand op het Ierse doel. De bal kwam via de voet van doelman David Harte tegen de schouder van Paul Gleghorne. Strafbal luidde het oordeel van de scheidsrechter. De Ieren vroegen direct een referral aan en werden vervolgens in het gelijk gesteld door de videoscheidsrechter. De strafbal werd omgezet in een strafcorner.

Govers stelde zich op aan de kop van de cirkel. De eerste corner ging via Conor Harte naast, waarna de Australiër opnieuw mocht aanleggen. De voormalig speler van Bloemendaal sleepte de bal snoeihard hoog in het Ierse doel.

De vreugde aan Australische kant was slechts van korte duur. Twee minuten na de openingstreffer was de stand weer gelijk. Sean Murray bediende Shane O’Donoghue die de bal even opwipte en langs Charter in het doel sloeg.

In het tweede kwart ontsnapte Ierland aan een 2-1 achterstand. De vierde Australische corner werd slecht aangegeven door Daniel Beale. Dankzij wat improvisatie kon het Ierse doel alsnog onder vuur worden genomen, maar de Australiërs slaagden er niet in om Harte te passeren.

Vlak na rust was het wel raak voor Australië. Brand werd prima aangespeeld door Corey Weyer. Daarbij had de geboren Nederlander geluk dat een Ierse verdediger uitgleed toen hij de bal wilde onderscheppen. Oog-in-oog met Harte miste Brand, maar hij pikte zelf de rebound op en schoot beheerst binnen.

Het bleek uiteindelijk de beslissing in de wedstrijd. Australië, dat aantrad zonder Aran Zalewski, had na de 2-1 weinig te duchten van de Ieren, die in de slotfase nog doelman Harte wisselden voor een extra veldspeler.

Engeland - China (2-2)
Beide ploegen troffen elkaar slechts een keer eerder in de historie. Vorig jaar waren de Engelsen in de groepsfase van de halve finales van de Hockey World League met 2-0 te sterk voor China, dat debuteert op het mondiale titeltoernooi.

Het was dan ook zeer verrassend dat China na vijf minuten op voorsprong kwam. Er viel weinig af te dingen op het doelpunt zelf. Met een mooi wippertje passeerde Xiaoping Guo op de achterlijn doelman George Pinner. De Engelse verdediging mocht zichzelf aanrekenen dat Guo nauwelijks iets in de weg werd gelegd op weg naar de openingstreffer. Nog voor het einde van het eerste kwart maakte Engeland de achterstand ongedaan. Mark Gleghorne sleepte de eerste strafcorner binnen.

In het tweede kwart veranderde er niets aan de stand. China kreeg voor rust nog wel drie strafcorners op rij, maar wist geen enkele daarvan te benutten. Ook Engeland mocht twee keer aanleggen vanaf de kop van de cirkel. Barry Middleton was bij de tweede corner dicht bij een treffer, maar zijn tip miste de goede richting.

Middleton kreeg na rust opnieuw een goede kans. Hij raakte de bal niet goed, waardoor zijn schot naast het Chinese doel belandde. Even later greep David Condon vertwijfeld naar het hoofd. Hij telde na een een-twee met James Gall zijn inzet al, maar doelman Caiyu Wang redde. Een schot van Harry Martin zeilde over het doel.

De druk van Engeland op China nam toe. De Chinezen hielden lang stand, maar moesten uiteindelijk toch een tweede doelpunt incasseren. Aan die treffer ging een enorme verdedigingsfout vooraf. Yang Ao dacht makkelijk de eigen cirkel uit te dribbelen. De bal werd door Liam Ansell van zijn stick gepikt, waarna de Brit snoeihard en doeltreffend met de backhand uithaalde. Vlak daarna ontsnapte China aan een grotere achterstand toen Phil Roper op de kruising schoot.

Hierdoor mochten de Chinezen nog hopen op een goed resultaat. De ploeg werd beloond voor hun harde werken. Net nadat de Chinezen hun keeper hadden gewisseld voor een extra veldspeler kregen de Aziaten een strafcorner toegewezen. En met iets meer dan anderhalve minuut te spelen sleepte Talake Du de gelijkmaker binnen.

Wenger wil niet ingaan op gerucht Bayern München

Arsène Wenger wil nog niets kwijt over Bayern München, waar hij geregeld wordt genoemd als mogelijke opvolger van de slecht presterende Niko Kovac.

De Kroaat begon nog wel aardig aan het seizoen, maar inmiddels staat de club op een beschamende vijfde plaats in de Bundesliga, met een achterstand van negen punten op Borussia Dortmund. In de Champions League gaat het wel voortvarend, maar het lijkt een kwestie van tijd voor hij zijn congé krijgt.

Zinédine Zidane en Wenger worden genoemd als geschikte kandidaten en laatstgenoemde kreeg een rechtstreekse vraag of hij het ziet zitten tijdens een congres in Tignes. Met al zijn ervaring wimpelde Le Professeur het echter af, al is wel bekend dat hij weer aan de slag wil als trainer. "Ik ben hier niet om te praten over mijn toekomst", stelde hij.

De 69-jarige trainer stopte afgelopen zomer na 22 jaar bij Arsenal en is momenteel clubloos. Laatst gaf hij bij beIN Sports aan dat de rustperiode wat hem betreft snel over is. "Ik heb nog steeds dromen. Het is nog niet voorbij", stelde hij beslist. Met pensioen is hij allerminst. "Ik ben nog steeds fit en ik wil nog steeds. Ik heb veel ervaring opgedaan en kennis delen is een groot onderdeel van mijn leven."

Frustie steekt vuurwerk af in huis, mag woning niet meer in

Vrijdagmorgen is in een woning aan de Driewegenhof in Middelburg een man aangehouden voor brandstichting in zijn huis. Rond 10.50 uur hoorde een agent in vrije tijd een soort duizendklapper in een woning aan de Driewegenhof afgaan. Naast klappen kwam er ook rook uit het huis. Een buurvrouw met haar kind vluchtte uit haar woning. Agenten gingen poolshoogte nemen en troffen in de woning een grote ravage aan, overal lagen restanten van afgestoken vuurwerk. In een kelderbox werd illegaal vuurwerk gevonden en in beslag genomen.

De bewoner vertelde dat hij gefrustreerd was en onder andere tegen een tafel had geschopt. Hij werd aangehouden en naar een politiecellencomplex gebracht. Een GGD-arts constateerde dat hij bij het incident gewond was geraakt en dat verder onderzoek in het ziekenhuis moest worden verricht. Na een bezoek aan het ziekenhuis, is hij voor verder onderzoek en verhoor ingesloten. Hij zit nog vast. Van de woningbouwvereniging kreeg de bewoner te horen dat hij niet meer in zijn woning mag komen.

Van Persie en Botteghin twijfelgeval bij Feyenoord

Het is nog altijd onzeker of Robin van Persie zondag bij Feyenoord kan meedoen in het duel met PSV. De 35-jarige aanvoerder miste de laatste twee competitiewedstrijden vanwege een spierblessure.

Van Persie hervatte deze week wel de groepstraining, maar trainer Giovanni van Bronckhorst twijfelt of de 35-jarige spits fit genoeg is voor de topper in de eredivisie.

"Het gaat de goede kant op, hopelijk kan Robin zondag deel uitmaken van de groep. Hij heeft nu twee trainingen met de groep meegedaan, dat is vrij weinig'', zei Van Bronckhorst vrijdag op de persconferentie. "We moeten naar Robins fysieke situatie kijken en luisteren hoe hij zich voelt. We nemen zaterdag een beslissing.''

Naast Van Persie is ook Eric Botteghin een twijfelgeval aan de kant van Feyenoord. De centrale verdediger kreeg eerder deze week een tik op de training en volgens de trainer ziet het er niet heel goed uit voor de Braziliaanse verdediger.

Sinterklaasfilm: 'Pakjesavond in gevaar'

Voor de tweede keer op rij hebben agenten van het team Walcheren een spannende Sinterklaasfilm gemaakt voor de jonge volgers van hun social media accounts.

Vorig jaar namen de Walcherse agenten aan het eind van het jaar een spannende film op. Wat begon als een innovatief en ludiek idee om een soort van Bassie en Adriaan achting filmpje te maken, liep uit op een project dat ineens 50.000 mensen bereikte. De film was onder andere bedoeld om de allerjongste jeugd al te laten zien dat men niet bang hoeft te zijn voor de politie en dat collega's gewoon benaderbaar zijn.

Verzoeken
De initiatiefnemers, David Kaljouw, Maaike van Osta en Lex Vroomen kregen vervolgens via hun Instagram account (wijkagenten_vlissingen) talloze filmpjes opgestuurd van ouders die hun kinderen hadden gefilmd, terwijl ze het avontuur aandachtig en met veel plezier bekeken. Lex Vroomen: "Wij konden dan ook niet weigeren op de vele verzoeken om dit jaar een deel 2 te maken. En dat hebben wij gedaan. Met hulp van de collega’s van de Landelijke Eenheid, de brandweer Koudekerke, het operationeel centrum, een hondengeleider en natuurlijk de echte Sint is het dit jaar tot een spectaculair vervolg gekomen."

Vrije tijd
"Deze vervolgfilm is een echte (kinder)actiefilm geworden, waarbij uiteraard niemand in gevaar is gebracht. Zo hebben wij gefilmd onder andere op afgelegen locaties, zijn achtervolgingen versneld opgenomen en zijn geluidssignalen er achteraf in gemonteerd. Tevens waren we via de portofoon continue oproepbaar voor het operationeel centrum zodat we bij grote incidenten gewoon mee konden rijden met de collega’s die wel in diensttijd waren. Wat vooral bijzonder is, is dat collega’s hun vrije tijd in dit project staken. We hopen dat de kids er van genieten!", aldus Vroomen.

De 20-minuten durende film is te vinden op de Facebook-pagina van Team Walcheren. 

Sinterklaasfilm: 'Pakjesavond in gevaar' (Foto: Politie)
Sinterklaasfilm: 'Pakjesavond in gevaar' (Foto: Politie)

Atlanta United en Portland Timbers naar MLS-finale

De finale van de Major League Soccer, de Amerikaanse voetbalcompetitie, gaat tussen Atlanta United en de Portland Timbers. De ploegen wonnen donderdagavond respectievelijk de Eastern en Western Conference en strijden op 8 december in één wedstrijd in Atlanta om de titel.

Atlanta won in een kolkend Mercedes-Benz Stadium in eigen huis al de eerste wedstrijd met 3-0 van de New York Red Bulls. In New Jersey, waar het toch wat minder leeft dan in Atlanta, werd het een wat gezapige wedstrijd. Tim Parker tekende pas diep in blessuretijd voor de enige goal, maar daar had New York niet genoeg aan.

Atlanta speelt pas haar tweede seizoen in de MLS, maar heeft gelijk al goede naam gemaakt. Onder leiding van topschutter Josef Martínez uit Venezuela groeide de ploeg in no-time uit tot razend populaire club, met een van de hoogste gemiddelde bezoekersaantallen ter wereld.

Atlanta United - New York Red Bulls, de eerste wedstrijd (Bron: YouTube)

In Portland speelden de Timbers eerder in de week al een eveneens vrij suffe wedstrijd tegen Sporting Kansas City: er viel niet één goal. In Kansas City was dat anders en al na twintig minuten zette Daniel Salloi het Children's Mercy Park in vuur en vlam met de 1-0.

Sebastian Blanco trok de stand namens Portland kort na rust gelijk met een heerlijke uithaal en dankzij Diego Valeri kwamen de bezoekers ook al rap op 1-2. Gerso tekende tien minuten voor tijd voor de gelijkmaker, maar een goal van Valeri in de 99e minuut gooide de boel definitief op slot: 2-3 Portland.

Sporting Kansas City - Portland Timbers (Bron: YouTube)

Tot 9 jaar cel geëist in zaak diamantroof

Een scenario uit een Hollywoodfilm, zo klinkt voor sommigen de diamantroof op Schiphol in 2005, de grootste roofoverval uit de Nederlandse geschiedenis, waarbij bijna €65 miljoen werd buitgemaakt. Niets is minder waar voor de slachtoffers in deze zaak, liet de officier van justitie vandaag (vrijdag 30 november) weten.

Vier Schipholmedewerkers, die gewoon hun werk deden, werden bedreigd door mannen met vuurwapens en bivakmutsen op. De medewerkers vreesden voor hun leven. De beelden van deze overval van bijna 14 jaar terug raken zij waarschijnlijk nooit meer kwijt. Ook werd de integriteit van de Nederlandse luchthaven aangetast: er stonden die dag gewapende mannen op één van de meest kwetsbare stukjes van Nederland. De officier van justitie eiste tot 9 jaar cel tegen de verdachten.

De verdachten
In totaal moeten elf verdachten zich voor de rechter verantwoorden in deze zaak. Zes van hen worden verdacht van betrokkenheid bij de diamantroof op 25 februari 2005 en/of een poging daartoe op 10 februari 2005. Het gaat om diefstal met geweld in vereniging en/of een poging daartoe. De verdachten zijn: E. H. V. (54 jaar), M. D. (44 jaar), E. P. (54 jaar), R. N. (44 jaar),R. T. (45 jaar) en S. van M. (46 jaar). Eén van de hoofdverdachten in de zaak, August B., leeft niet meer maar zijn rol in deze zaak is ter zitting wel aan de orde gekomen.

De poging diamantenroof en de daadwerkelijke roof
De diamantenroof vond plaats op 25 februari 2005 op Schiphol, maar eerder vond er al een poging roofoverval plaats, namelijk op 10 februari 2005. Op deze dag werd er een bedrijfsauto gestolen van het beveiligde terrein van de luchthaven. De twee inzittenden werden aangesproken door een oplettende luchthavenmedewerker en gingen ervandoor.

Hulp van binnenuit
Op 25 februari werd er opnieuw een bedrijfsauto gestolen. De dieven reden daarmee gekleed in bedrijfskleding van luchthavenpersoneel naar de plek waar een waardetransportauto stond om diamanten in te laden in een vliegtuig. De overvallers grepen hun kans en bedreigden het personeel met vuurwapens. Nog geen vijf minuten later reden ze tot verbazing van het overvallen personeel weg met de waardetransportauto, een voertuig dat je niet zomaar aan de praat krijgt.

Al snel werd duidelijk dat de overval uitvoerig moest zijn voorbereid en dat er zeer waarschijnlijk medewerkers van de luchthaven bij betrokken waren. De waardetransportauto werd kort na het misdrijf teruggevonden in Hoofddorp, op de plek waar de overvallers waren overgestapt in een vluchtauto. Een deel van de diamanten lag er nog in. Vier verdachten werden eind 2005 en begin 2006 aangehouden op verdenking van het plegen van de roof. Zij werden uiteindelijk vrijgelaten en de zaak werd niet aan de rechter voorgelegd wegens gebrek aan bewijs.

Nieuw onderzoek
In 2013 kon het onderzoek nieuw leven worden ingeblazen. E. P. (eerder al verdachte in de zaak) zat op 17 juni 2013 in de auto met een vriend. De mannen waren in beeld in een ander strafrechtelijk onderzoek en werden in die zaak afgeluisterd. E. P. begon onverwachts te vertellen over de poging diamantroof. Zo schetste hij hoe hij en E.(H.V.) opeens werden aangesproken op het platform en het terrein op stel en sprong moesten verlaten. Hij noemde ook een aantal keer de bijnaam van August B.: De Lange. Na de eerste poging deed E. P. aan de tweede overval niet meer mee. Zijn plaats werd ingenomen door M. D., vertelde P. aan zijn vriend.

Luchthavenpersoneel in beeld
In januari 2014 kwam er informatie binnen van het Team Criminele Inlichtingen (TCI). De namen van twee mannen die in 2005 op de luchthaven werkten, werden genoemd. Per persoon zouden zij beloond zijn met één miljoen euro. Het gaat om R. N. en R. T. Onderzoek wees vervolgens onder andere uit dat er vanaf 2005 forse contante stortingen op hun rekeningen werden gedaan.

Geld te goed
De twee mannen werden afgeluisterd en bleken contact te hebben met S. van M. Zij bleken allemaal boos te zijn omdat ze meenden nog geld te goed te hebben. Later bleek van wie: August B. en E. H. V. Ook bleek dat het betalingsconflict draaide om iets dat negen à tien jaar eerder plaatsvond. Dit moest gaan over de diamantenroof was de conclusie van het onderzoeksteam. De groep mannen werd geobserveerd en afgeluisterd en er werd een undercovertraject gestart.

Vertrouwen winnen
Twee undercoveragenten zetten in op een diepe vertrouwensband met R. N., die nog steeds werkzaam was op de luchthaven. Het opbouwen van een vertrouwensband kost tijd: iemand licht niet zomaar zijn doopceel. Het vertrouwen van N. werd gewonnen door hem bijvoorbeeld klusjes te laten doen op de luchthaven tegen betaling. Ook spraken ze met hem over voorgenomen plannen voor een misdrijf waar N. een rol in zou kunnen krijgen.

Drie musketiers
Uiteindelijk biechtte N. op aan de twee undercovers dat hij betrokken was bij de diamantenroof. Hij zei dat hij het nooit eerder aan iemand had verteld, maar dat hij hen, de undercovers vertrouwde, dat ze samen de drie musketiers waren. Later deed hij uit de doeken hoe hij betrokken was geraakt bij de overval. ‘De Lange’ had aan een oude schoolvriend van N. gevraagd of hij nog iemand kende die op Schiphol werkte. De oude schoolvriend bleek uit het onderzoek S. van M. te zijn, hij bracht De Lange met N. in contact. In januari 2017 werden de verdachten aangehouden.

Ernst van de feiten
De officieren van justitie benoemden ter zitting dat de groep zich louter en alleen heeft laten leiden door blinde hebzucht. Ze hielden met niets of niemand rekening, laat staan met het leed dat zij veroorzaakten bij het luchthavenpersoneel dat zij bedreigden. De roof waarbij de buit enorm was, was goed voorbereid en professioneel aangepakt. Elk van de verdachten had in de diamantenroof een rol. Zo had de roof zonder de twee luchthavenpersoneelsleden nooit gepleegd kunnen worden, zij waren een cruciale schakel. Dit gedrag raakt de integriteit van de luchthaven in het hart. Het is zeer ernstig dat er mensen zijn die de deur voor overvallers wagenwijd openzetten.

Bovendien zorgde de roofoverval die op klaarlichte dag plaatsvond voor een schokgolf door Nederland. Het was 3,5 jaar na de aanslagen van 11 september 2001 en één jaar na de bomaanslagen in Madrid. Dat zoiets kon gebeuren op onze nationale luchthaven, gaf veel mensen een onveilig gevoel.

Kabinet blijft 'Marrakesh-pact' steunen

Het kabinet blijft voornemens het VN Global Compact voor Veilige, Geordende en Reguliere Migratie (GCM) te steunen. Naar aanleiding van vragen vanuit de Tweede Kamer en het publieke debat dat gelijktijdig over het GCM is ontstaan, heeft het kabinet een nadere juridische analyse uitgevoerd. In dit kader is onder andere gekeken naar de aard en intentie van het document, mogelijke juridische doorwerking van dit niet-bindende document en mogelijke relevantie van het in het GCM vermelde beginsel van non-regressie. Tevens is de recente Urgenda-uitspraak bij de analyse betrokken. Op grond van deze analyse stelt het kabinet vast dat het document juridisch niet-bindend is.

Voor Nederland is internationale migratiesamenwerking een prioriteit. De druk op de Europese buitengrenzen zal in de toekomst verder toenemen, gezien de verwachte bevolkingsgroei in Afrika en de ring van instabiliteit rond Europa. Dit betekent dat tijdig passende maatregelen moeten worden getroffen om irreguliere migratie naar Europa te beperken. Dit kan alleen worden gerealiseerd door samenwerking tussen bestemmingslanden en landen van transit en herkomst. Verder komen beoogde maatregelen sneller en makkelijker tot stand als tevens een aantal basisprincipes worden overeengekomen alsmede gezamenlijke uitgangspunten.

Om de zienswijze van het kabinet te verduidelijken, misverstanden te voorkomen en de mogelijkheid van een afwijkende interpretatie te neutraliseren, zal het kabinet met een brede groep Europese landen een standpuntverklaring opstellen – een zogenaamde Explanation of Position (EoP). Met deze standpuntverklaring zal tijdens de uiteindelijke aanname van de GCM-resolutie in de Algemene Vergadering van de VN in New York, ná de bijeenkomst in Marrakesh, worden benadrukt hoe Nederland en de deelnemende landen het GCM waarderen en uitleg geven aan bepaalde aspecten. Dat schept tevens duidelijkheid voor derden.

Het kabinet beschouwt het GCM als een gedeeld uitgangspunt op grond waarvan de samenwerking met landen van herkomst en transit verder kan worden geïntensiveerd, in lijn met het regeerakkoord en de integrale migratieagenda.

Schipper Amicitia vrijgesproken van dood door schuld

Rechtbank Noord-Nederland spreekt de schipper en eigenaar van het zeilschip Amicitia vrij. De schipper stond terecht voor dood door schuld vanwege een ongeval aan boord van zijn schip. Hierbij kwamen drie opvarenden om het leven. Tegen de man was door de het Openbaar Ministerie een onvoorwaardelijke werkstraf van 200 uur geëist. Daarnaast eiste het OM een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden.

Mast was vanuit kern gaan rotten
Op 21 augustus 2016 gebeurde er bij Harlingen een ernstig ongeval aan boord van een klipper die aan het varen was met Duitse gasten. De voorste mast brak af en viel op drie opvarenden die op het dek waren. Zij zijn alle drie kort daarna overleden aan schedel- en/of hersenletsel. Onderzoek door TNO heeft uitgewezen dat de mast achter de gaffelplaat vanuit de kern was gaan rotten. In twee tot vier jaar tijd was de mast zo aangetast dat hij bij normale belasting afbrak. De Officier van Justitie was van mening dat verdachte had kunnen en moeten weten dat de mast in slechte staat verkeerde.

Wel verwijt, geen veroordeling
De rechtbank stelt vast dat verdachte wel het verwijt valt te maken dat hij zich onvoldoende heeft laten informeren over de staat van onderhoud van de mast en onvoldoende toezicht heeft gehouden op de verrichte werkzaamheden. Voorts heeft hij reparaties niet gemeld bij de keuringsinstantie. De rechtbank is echter van oordeel dat deze vaststelling op zichzelf onvoldoende is om verdachte te kunnen veroordelen voor dood door schuld.

Ook als verdachte zich meer had laten informeren over de staat van onderhoud van de mast, hij meer toezicht had gehouden op de verrichte werkzaamheden en de reparaties had gemeld, had dit waarschijnlijk niet gemaakt dat de aantasting van het hout achter de gaffelplaat tijdig was onderkend. De rechtbank spreekt verdachte daarom vrij.

Politie neemt 175 kg illegaal vuurwerk en wapens in beslag

Agenten hebben donderdag 29 november 175 kilo zwaar illegaal vuurwerk in beslag genomen tijdens een controle van 23 adressen in de regio. Op verschillende adressen zijn vier verdachten aangehouden. Bij twee adressen kwam de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) om de aangetroffen explosieven veilig te stellen. 

In een woning in Honselersdijk vonden agenten genoeg illegaal vuurwerk om een complete gevel uit de woning te blazen. Een 16-jarige Honselersdijker bleek al langer te knutselen met illegaal vuurwerk, zonder dat zijn ouders en hijzelf de gevaren hiervan inzagen. Zelfgemaakt vuurwerk is levensgevaarlijk, omdat het onvoorspelbare bommen zijn. Zo is de explosie veel zwaarder dan ingeschat en gaan ze vaak te vroeg af.

De jongen is aangehouden en wordt vandaag voorgeleid voor de rechter-commissaris. Nadat een specialist van het Team Explosieven Verkenning (TEV) het geknutselde vuurwerk beoordeelde, werd de EOD gewaarschuwd om de explosieven veilig te stellen en af te voeren.

Geïmproviseerde pijpbom in Noordwijkerhout
In een woning in Noordwijkerhout troffen agenten naast illegaal vuurwerk ook diverse verboden wapens aan - luchtdrukwapens, een ploertendoder en pepperspray - en een geïmproviseerde pijpbom. Specialisten van de EOD lieten de pijpbom gecontroleerd tot ontploffing brengen. Een 42-jarige man uit Noordwijkerhout is aangehouden.

Voorhout en Katwijk
In Voorhout hield de politie een 47-jarige man uit Voorhout aan. Agenten vonden professioneel en illegaal vuurwerk in zijn woning en vermoeden dat de man hierin handelt. De man zit vast en wordt gehoord. In Katwijk vond de politie een grote partij illegaal vuurwerk die in beslag genomen is.

Hennep, mortierbommen en lanceerbuizen in Leiderdorp
In Leiderdorp vonden agenten in een woning een kleine hennepkwekerij, speed en GHB. Alle goederen en planten zijn in beslag genomen. Ook vonden ze in de woning op een zolderkamer 30 kilo vuurwerk, waaronder nitraten, mortierbommen en lanceerbuizen. Mortierbommen ontploffen doorgaans binnen een fractie van seconde na ontsteking. Een 35-jarige man uit Leiderdorp werd hiervoor aangehouden.

Vuurwerkvondsten in Naaldwijk, Monster en Maasdijk
In woningen in Naaldwijk, Monster, Maasdijk vonden agenten cobra’s, nitraten, mortieren, rookbommen en strijkers. Al het vuurwerk is in beslag genomen. Een fors aantal verdachten worden nog op het bureau uitgenodigd voor verhoor. Zij krijgen proces-verbaal. Alle verdachten worden aangemeld voor een bestuurlijke maatregel bij de betrokken gemeenten.

Politie neemt 175 kg illegaal vuurwerk en wapens in beslag (Foto: Politie.nl)
Politie neemt 175 kg illegaal vuurwerk en wapens in beslag (Foto: Politie.nl)

Politie neemt 175 kg illegaal vuurwerk en wapens in beslag (Foto: Politie.nl)
Politie neemt 175 kg illegaal vuurwerk en wapens in beslag (Foto: Politie.nl)

NHL: Hattrick Ehlers, Jets houden stand tegen Blackhawks

De ijshockeyers van de Winnipeg Jets hebben in het eigen Bell MTS Place een prima zege geboekt. De Chicago Blackhawks werden met 6-5 geklopt.
De ster van de wedstrijd was Nikolaj Ehlers.

De 22-jarige Deen scoorde de 2-1 in de eerste periode, de 3-2 in de tweede periode en de 6-3 in de derde periode. Hij is daarmee de op vier na jongste speler ooit die de grens van 100 goals in de NHL doorbroken heeft.

De Blackhawks kwamen twee keer op gelijke hoogte en een derde keer zat er nog in, maar goals van de Duitse olympische ster Dominik Kahun en Artem Anisimov in de slotfase waren net niet meer genoeg, dus bleef het bij 6-5.

Uitslagen NHL donderdag
Boston Bruins - New York Islanders 2-1 SO
Columbus Blue Jackets - Minnesota Wild 4-2
Ottawa Senators - New York Rangers 3-0
Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres 5-4
Nashville Predators - Arizona Coyotes 0-3
Winnipeg Jets - Chicago Blackhawks 6-5
Edmonton Oilers - Los Angeles Kings 3-2
Vancouver Canucks - Vegas Golden Knights 3-4

Jets - Blackhawks (Bron: YouTube)

Inlichtingenwet aangescherpt

Het kabinet heeft besloten om twee extra waarborgen in de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten 2017 op te nemen. Daarmee wordt enerzijds de wet op onderdelen verduidelijkt, anderzijds wordt de ruimte die de uitvoeringspraktijk biedt, nader ingekaderd. Het betreft twee waarborgen die al bij de inwerkingtreding van de wet als extra beleidsregel werden vastgelegd. Directe aanleiding daarvoor was de uitslag van het raadgevend referendum van 21 maart 2018.

In de eerste plaats gaat het om een verplichting voor de inlichtingen- en veiligheidsdiensten om hun bevoegdheden zo gericht mogelijk in te zetten. Daarmee worden de strikte voorwaarden voor de dienst, om gegevens te mogen verwerven, verder gewaarborgd. In de tweede plaats regelt de wetswijzing een versnelde weging van samenwerking met buitenlandse diensten. Deze weging wordt bijna anderhalf jaar vervroegd en moet op 1 januari 2019 zijn afgerond.

De ministerraad heeft er op voorstel van de ministers Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Bijleveld van Defensie mee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

Politie haalt elf Albanezen uit vrachtauto's

De politie hield dinsdagochtend tijdens een controle elf migranten aan, die zich hadden verschanst in een vrachtwagen. Het gaat om mannen met de Albanese nationaliteit, tussen de 19 en 32 jaar oud. Tijdens de controle werd de politie ondersteund door de brandweer Rotterdam-Rijnmond.

De controle werd gehouden op een ferryterrein in Vlaardingen. Vanaf dit terrein vertrekken vrachtwagens met de ferry naar het Verenigd Koninkrijk. Migranten die ‘inklimmen’ in vrachtwagens hopen op deze manier –illegaal- de oversteek naar Engeland te kunnen maken. Medewerkers van de Zeehavenpolitie en basisteam Waterweg controleren dit terrein en andere haventerreinen vrijwel dagelijks. Na aantreffen, gaan migranten door naar de Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM). De AVIM bekijkt of een migrant een terugkeerbesluit en aanvullend een inreisverbod kan krijgen.

Speurhonden
Voor de controle van dinsdag hadden de Zeehavenpolitie, het basisteam en de AVIM van de politie-eenheid Rotterdam de handen ineen geslagen. De drie disciplines hadden zich die ochtend om half vijf verzameld en controleerden iedere vrachtwagen die binnenkwam op het terrein.
Van onmisbare waarde was daarbij de inzet van de twee speurhonden en hun geleiders van de Zeehavenpolitie en een speurhond en zijn geleider van de Landelijke Eenheid van de politie. De honden hebben een speciale opleiding gehad en zijn getraind in het opsporen van menselijke geur. Op het moment dat ze iets ruiken, gaan ze zitten en aanhoudend blaffen.

Inreisverbod
Dat gebeurde dinsdag in een zeer kort tijdsbestek drie keer. Nadat de honden aansloegen, maakten politiemedewerkers de trailers van de vrachtwagens open. Tussen de lading van de vrachtwagens, vonden ze twee keer vier en een keer drie migranten met de Albanese nationaliteit. Ze werden aangehouden en hebben een terugkeerbesluit en aanvullend een inreisverbod gekregen. Zij mogen dus twee jaar lang de Europese Unie niet in reizen. Momenteel zitten ze in bewaring. De chauffeurs van de vrachtwagens zijn gehoord.

Vergrendelen
In totaal werden in drie uur tijd 184 binnenkomende vrachtwagens (met en zonder trailer) gecontroleerd. Politiemedewerkers deelden tijdens de controle folders uit, aan de chauffeurs, met daarin informatie over hoe te voorkomen dat migranten inklimmen in hun vrachtwagen. Als chauffeurs hun laadruimte na het laden en bij het achterlaten van de vrachtwagen vergrendelen met slot, zegel of ander sluitingsmechanisme maken ze het de migranten al lastiger.

Politie haalt 11 Albanezen uit vrachtauto (Foto: Politie.nl)
Politie haalt 11 Albanezen uit vrachtauto's (Foto: Politie.nl)

Bloodstained krijgt hulp van ontwikkelaar WayForward

WayForward, vooral bekend van Shantae, gaat meehelpen met de ontwikkeling van Bloodstained: Ritual of the Night. Dat heeft Koji Igarashi bekendgemaakt in een Kickstarter-update voor de game.WayForward kan natuurlijk prima uit de voeten met actie-sidescrollers en Igarashi vertelt dat hij ook al eerder heeft samengewerkt met iemand van WayForward.

Bloodstained is natuurlijk een alternatief voor 2D Castlevania-games, waarvan we al vele jaren geen nieuwe meer hebben gezien. De game werd in 2015 op Kickstarter aangekondigd en haalde 5,5 miljoen dollar op. Sindsdien is het al een aantal keer uitgesteld. Het moet nu ergens in 2019 uitkomen voor PS4, Xbox One, Switch en pc.

PlayStation Plus-games van december zijn bekend

PlayStation Plus-abonnees kunnen vanaf 4 december aan de gang met horror-game SOMA en multiplayer racing-game Onrush. Verder zijn er ook twee indie-juweeltjes met Iconoclasts en Papers, Please. Als je nog steeds je PS3 aangesloten hebt kun je tevens genieten van Steins;Gate, een populaire visual novel. 

Je kunt de games tot en met 1 januari downloaden.

De volledige lijst:
SOMA (PS4)
Onrush (PS4)
Steredenn (PS3)
Steins;Gate (PS3)
Iconoclasts (PS Vita + PS4)
Papers, Please (PS Vita)

Voorwaardelijke jeugddetentie voor ontucht met halfzusje

De rechtbank veroordeelt een inmiddels 21-jarige man voor het plegen van ontucht met zijn destijds 14-jarige halfzusje. De man krijgt 1 maand voorwaardelijke jeugddetentie opgelegd, met daaraan gekoppeld bijzondere voorwaarden waaronder het volgen van een behandeling. Ook moet hij een werkstraf van 40 uur uitvoeren.

De man zei na een ruzie met zijn halfzusje tegen haar -terwijl zij in de badkamer was- dat als zij de badkamerdeur open zou doen en zij hem een knuffel zou geven, hij haar met rust zou laten. Toen zij de deur opende, trok hij haar zijn slaapkamer in en betastte haar

Jeugdstrafrecht
De rechtbank volgt het reclasseringsadvies om het jeugdstrafrecht toe te passen omdat de jongeman moeilijk lerend tot zwakbegaafd is en bijsturing vanuit pedagogische aanpak nodig is. Omdat er op meerdere gebieden zorgelijke signalen zijn, legt de rechtbank de voorwaardelijke jeugddetentie met daaraan gekoppeld bijzondere voorwaarden op.

Het feit vond plaats in 2016. De rechtbank heeft bij het bepalen van de straf rekening gehouden met de ouderdom van het feit.

NBA: 51 punten Durant niet genoeg voor Warriors tegen Raptors

De basketballers van de Golden State Warriors hebben een pijnlijke nederlaag geleden. De regerend NBA-kampioenen gingen in Toronto met 131-128 onderuit tegen de Raptors.

Toronto begon ijzersterk en had met 38-25 al een flinke voorsprong te pakken na één kwart. Toch kwamen de Warriors terug en onder leiding van Kevin Durant, goed voor maar liefst 51 punten, sleepte de ploeg er overtime uit.

Daarin waren de Raptors dan toch te sterk. De Canadese ploeg bouwde een kleine voorsprong op en hield dat vast: 131-128, met 37 punten voor Kawhi Leonard en 26 - zijn hoogste ooit - voor Pascal Siakam.

Uitslagen NBA donderdag
Toronto Raptors - Golden State Warriors 131-128 OT
Los Angeles Lakers - Indiana Pacers 104-96
Sacramento Kings - Los Angeles Clippers 121-133

Leonard vs Durant (Bron: YouTube)

Wel of geen terechte rode kaart?

In de Copa Sudamericana, de Zuid-Amerikaanse tegenhanger van de Europa League, stond donderdagavond de return op het programma van de halve finale tussen twee Colombiaanse ploegen: Atlético Junior en Independiente Santa Fe.

Het ging er allemaal een beetje onvriendelijk aan toe, met kort voor rust direct rood voor Teófilo Gutiérrez, die eerder de 1-0 had gemaakt voor Junior. Daar kwam na een klein uur nog een tweede rode kaart bij voor de thuisploeg, maar een kwartiertje later moest ook een Santa Fe-speler vroegtijdig douchen.

Het stond kort voor het einde nog altijd 1-0, terwijl Junior de uitwedstrijd al met 0-2 had gewonnen. Ineens lag Junior-verdediger Jesus Murillo op de grond te kermen van de pijn, waar Santa Fe-spits Diego Gustavino direct rood voor kreeg. De beelden, mocht onderstaande video niet werken, zijn hier te zien...zeg het maar, terecht rood, of misschien toch niet helemaal?

EK handbal begint met kraker en domper voor thuisland

In Frankrijk is het Europees kampioenschap handbal voor vrouwen van start gegaan. Dat gebeurde gelijk met misschien wel dé kraker van het toernooi, in elk geval wat de groepsfase betreft: gastland en wereldkampioen Frankrijk nam het op tegen olympisch kampioen Rusland.

In de eerste helft maakte Frankrijk een achterstand van drie punten nog goed, wat leidde tot een 11-11 ruststand. De thuisploeg nam vervolgens de leiding, maar Rusland sloeg terug en met onder meer acht goals van Daria Dmitrieva pakte de ploeg de winst: 23-26.

Nederland begint zaterdag aan het EK met een wedstrijd tegen Hongarije, die om 15.00 uur van start gaat.

Einde aan Starbucksfappen door pornoblokkade

Je kent het wel: even naar de Starbucks, een tall 4-pump no-foam no-water 190-degree chai tea latte van 37 euro bestellen, het broekje op de enkels en even lekker een fapje zetten via de gratis wifi in de zaak. Daar komt in de VS in elk geval een einde aan: de veel te dure koffieketen gaat porno van haar netwerken verbannen.

Kijken naar porno was volgens de keten al verboden, maar schijnbaar gebeurde het toch nog wel eens. Daarom gaat men het nu actief blokkeren, zonder daarbij te vermelden wat precies het plan is. "Wel hebben we een oplossing in gedachten", aldus een woordvoerder. Vanaf 2019 is het Starbucksfappen in de VS niet meer mogelijk, tenzij je natuurlijk gewoon je mobiele internet gebruikt.

Twee grote pornobedrijven hebben overigens al gereageerd. PornHub is met een 'Safe for Work'-categorie gekomen, waar je naar allerlei onzin kunt kijken die je net zo goed kunt zien op YouTube, waar er dan géén advertenties vol stijve piemels en met zaad gevulde monden naast staan. YouPorn heeft haar werknemers naar verluidt verboden om nog Starbucks-spul mee naar het werk te nemen.

De vraag van de dag mag duidelijk zijn: wat eet en/of drink jij het liefst tijdens een fapbeurt?

Zatlap schept 17-jarige fietser

De politie hield vrijdagochtend 30 november een dronken automobilist uit Veghel aan. Hij schepte een 17-jarige fietser op de Rembrandtlaan in Veghel die ernstig gewond raakte.

De aanrijding in Veghel gebeurde in de vroege ochtend rond 6.00 uur. Een 24-jarige man uit Veghel verloor de controle over zijn auto, schoot de ventweg langs de Rembrandtlaan op en schepte daar een 17-jarige jongen die daar fietste. Het slachtoffer werd in de tuin van een woning gelanceerd.

De auto kwam tot stilstand in de voortuin van een woning, nadat hij onder meer een ijzeren hekwerk had vernield en door nog een andere voortuin was gereden. Het slachtoffer uit Veghel raakte zwaargewond en is in zorgwekkende toestand naar het ziekenhuis gebracht.

De bestuurder werd aangehouden. Hij bleek met te veel drank op achter het stuur te hebben gezeten. Bij hem werd een promillage van ruim 1,38 gemeten. Hij moest zijn rijbewijs inleveren en zit vast voor verder onderzoek.

Zatlap schept 17-jarige fietser (Foto: Stockfoto politie)
Zatlap schept 17-jarige fietser (Foto: Stockfoto politie)

Sinterklaas kan 80.000 euro besparen op het printen van gedichten

Op 5 december ontvangen miljoenen Nederlanders een sinterklaascadeau, dat in veel gevallen begeleid wordt door een gedicht. Door het gebruik van het inktbesparende lettertype ‘Ryman Eco’, in plaats van het vaak standaard gebruikte Arial, kan Nederland bijna 80 duizend euro besparen bij het printen van sinterklaasgedichten. Dit blijkt uit onderzoek door beslist.nl naar het gebruik van inkt.

Tienduizenden euro's besparen op gedichten
68% van de Nederlanders viert Sinterklaas en driekwart daarvan maakt of krijgt gedichten. Als al deze geprinte gedichten in plaats van het lettertype Arial met het lettertype Ryman Eco worden afgedrukt, kan dat in totaal €79.366 besparen. Met het gebruik van het lettertype Ryman Eco kunnen er zo’n 1.7 miljoen pagina’s meer worden geprint met dezelfde hoeveelheid inkt.

Inkt duurder dan exclusieve parfum
Beslist.nl vergeleek de prijzen en het verbruik van diverse typen zwarte- en gekleurde inkt van Brother, Canon, Epson en HP. Zwarte printerinkt kost per milliliter 2,57 euro en gekleurde printerinkt kost gemiddeld 3,23 per milliliter. De gemiddelde prijzen van inkt zijn aanzienlijk hoger dan de prijzen per milliliter van onder andere benzine (0,0017 euro) of energiedrank (0,0052 euro), maar ook zelfs donorbloed (0,21 euro) of Chanel No. 5 Eau de Parfum (1,06 euro).

HP is gemiddeld het duurste merk voor inkt, zowel voor zwarte inkt (3,50 euro per milliliter) als kleur (gemiddeld 4,41 euro per milliliter). Brother is gemiddeld het goedkoopst.

Sinterklaas kan 80.000 euro besparen op het printen van gedichten (Foto: Beslist.nl)
Sinterklaas kan 80.000 euro besparen op het printen van gedichten (Foto: Beslist.nl)

Olympisch boksen op de tocht dankzij 'drugsbaas'

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft zoals verwacht officieel bekendgemaakt een onderzoek in te stellen naar de internationale amateurboksbond AIBA. Die bond regelt het boksen op de Olympische Spelen, maar kampt met flink wat problemen.

AIBA laat de FIFA er al geruime tijd uitzien als een uiterst integere organisatie, om maar iets te noemen. Zo was er een groot schandaal rondom de jurering op diverse toernooien, waaronder de Spelen van 2016 in Rio. Daar werd bijvoorbeeld een bokser als winnaar aangewezen die de hele ring door werd geslagen door zijn tegenstander. Sterker nog, de 'winnaar' was zo zwaar gehavend dat hij de halve finale van de arts niet eens mocht vechten.

Alle juryleden van Rio 2016 zijn er inmiddels uitgetrapt, maar dat is allemaal het grootste probleem van AIBA niet. Dat probleem heet namelijk Gafur Rakhimov, de Oezbeek die onlangs in een flop van een verkiezing werd verkozen tot fulltime president van de bond, nadat de vorige president er wegens corruptie middels een coup uit werd gewerkt. Klein probleempje: Rakhimov wordt internationaal gezien als een van de voornaamste drugsbazen van Centraal-Azië, met de heroïnehandel als specialiteit.

Het IOC liet al weten dat AIBA ernstig in de problemen zou komen als men Rakhimov tot president zou verkiezen, maar zelf was hij niet onder de indruk. "Een nieuwe periode kan alleen beginnen met een goede organisatie. Ik ben blij dat de leiding van AIBA onder ons enorm is verbeterd, we hebben heel veel werk verzet waar we erg trots op kunnen zijn. We gaan op deze weg door en blijven de goede kant op gaan", zo trollde Rakhimov iedereen vorige week nog in een persbericht.

Het uitvoerend comité van het IOC heeft nu besloten om een diepgaand onderzoek te starten, met als mogelijk resultaat dat AIBA niet meer erkend wordt als vertegenwoordiger van de bokssport, wat er dan weer toe zal leiden dat er geen boksen op het olympisch programma staat. De financiën van AIBA, de keuze voor Rakhimov als president, schandalen rondom de jurering, het zijn allemaal punten waar het IOC stevig naar gaat kijken.

Boksen is nog niet definitief van het programma voor Tokyo 2020 geschrapt, maar het ziet er even niet best uit: de planning is volledig stilgelegd, inclusief elk contact tussen AIBA en het organisatiecomité in Tokyo. Ook de kaartverkoop en het volledige kwalificatiesysteem is bevroren en AIBA mag op geen enkele wijze meer 'iets olympisch' gebruiken - denk aan de olympische ringen of het logo van Tokyo 2020.

Een mogelijkheid is dat AIBA er inderdaad uitgetrapt gaat worden, maar dat een andere bond de organisatie overneemt. Onder meer profbonden WBC en WBA hebben al laten weten het IOC graag te willen helpen om ervoor te zorgen dat er in elk geval gewoon gebokst kan worden op de Spelen. Mogelijk gaat oud-wereldkampioen Wladimir Klitschko daar dan een belangrijke rol bij spelen.

Sinterklaas zorgt voor onrustige nachten

Tijdens Sinterklaas treden er bij 38 procent van de kinderen in Nederland veranderingen in het slaapgedrag op. Zij worden vooral vroeger wakker, kunnen moeilijker inslapen en worden vaker tussentijds wakker. Dit blijkt uit het Sinterklaas-onderzoek van online beddenwinkel Bedden.nl, waarbij aan 708 respondenten werd gevraagd naar de invloed van Sinterklaas op het slaapgedrag van hun kinderen.

Vroeger wakker
44,1 procent van de ouders, die tijdens de sinterklaasperiode veranderingen in het slaapgedrag van hun kinderen opmerken, geeft aan dat de kinderen vroeger wakker worden. Moeilijker inslapen wordt door 30,6 procent van de ouders genoemd en vaker wakker worden door 14,1 procent. Slechts 4,1 procent van de kinderen valt tijdens Sinterklaas juist makkelijker in slaap.

Vooral de cadeau’s en het schoenzetten blijken veel invloed te hebben op de nachtrust van de kinderen, maar ook de activiteiten en verhalen rondom Sinterklaas hebben vaak invloed op het slaapgedrag. Bij 7,2 procent van de kinderen wordt de nachtrust beïnvloed door het populaire Sinterklaasjournaal. Tijdens de nachten dat zij hun schoen mogen zetten, is de invloed op de nachtrust het grootst.

Drukker gedrag
Ook overdag verandert het gedrag van veel kinderen. Zo blijkt uit de resultaten van het onderzoek dat maar liefst 39,4 procent van de kinderen drukker gedrag vertoont tijdens de sinterklaasperiode. Toch geeft ook 15,3 procent van de ouders aan dat hun kinderen tijdens Sinterklaas juist beter naar ze luisteren. 11,9 procent van de kinderen luistert daarentegen een stuk slechter wanneer Sinterklaas in het land is.

Sinterklaas zorgt voor onrustige nachten
Sinterklaas zorgt voor onrustige nachten

Woning Duitse minister bestookt met brandende autobanden

De woning van de Duitse minister van Financiën en tevens vice-bondskanselier, Olaf Scholz, is afgelopen nacht het doelwit geworden van minstens tien aanvallers zo meldt de Telegraaf. De daders gooiden onder meer brandende autobanden en potjes zwarte verf naar het huis in de wijk Altona in Hamburg.

Toevallig passerende agenten hebben weten te voorkomen dat er daadwerkelijk brand uitbrak. De politie is massaal op zoek gegaan naar de daders, maar heeft nog niemand weten aan te houden. De aanval op de woning van Scholz wordt beschouwd en onderzocht als een politieke aanval door de Duitse veiligheidsdienst. 

Op dit moment is Scholz samen met Angela Merkel onderweg naar Buenos Aires, waar de G20 plaatsvindt. Doordat het regeringstoestel waarin Merkel en Scholz reisden een noodlanding moest maken wegens sabotage, zullen ze daar later aankomen dan gepland. 

Drink je je koffie zwart? Dan ben je mogelijk een sadistische psychopaat

Drink je je koffie zoals het bedoeld is, namelijk zwart, dan is het zomaar mogelijk dat je sadistische of psychopatische trekjes hebt. Dat blijkt althans uit een studie van de Oostenrijkse Universiteit van Innsbruck. Een en ander zou te maken hebben met de voorkeur voor de bittere smaak. Deze zou mogelijk geassocieerd zijn met anti-sociale trekjes.

De onderzoekers ondervroegen 953 mensen uit twee Amerikaanse gemeenschappen over hun smaakvoorkeuren en beantwoordden persoonlijkheidsvragen die onder andere inzicht gaven in de mate waarin de proefpersonen machiavellinistische, psychopatische, narcistische, sadistische en agressieve trekjes bezitten. 

Het rapport bevestigt de hypothese dat een voorkeur voor bittere smaken een positieve associatie hebben met sadistische en psychopatisce trekjes.

Hoe drink jij je koffie?

Zwarte Koffie? Dan ben je wellicht psychopaat! (foto: PXhere)
Zwarte Koffie? Dan ben je wellicht psychopaat! (foto: PXhere)

Kind verklapt: 'papa heeft groene plantjes op zolder'

Wat doe je als je relatie op de klippen loopt en je financieel in zware periode zit? Precies: dan ga je even langs de Gamma en je legt op zolder een hennepplantage aan. Het is minder handig om dat aan je dochter te laten zien zo blijkt uit een bericht in de Gelderlander.

Zijn dochter sprak namelijk op de kinderopvang de legendarische woorden: "Bij mijn papa zijn groene plantjes op zolder". Dit briefde de kinderopvang natuurlijk direct door aan de politie, die op haar beurt bij de moeder van het kind informeerde of haar ex-partner wel eens een hennepteler kon zijn. 

Toen vervolgens uit warmtemetingen bleek dat de zolder van de 31-jarige Paul van N. in Hengelo warmer was dan die van zijn buren, besloot de politie een inval te doen. Op zolder troffen ze een 'zee aan stekjes' aan. 

Paul van N. moest voor de politierechter verschijnen. Die legde hem 80 uur taakstraf op, een maand voorwaardelijk en ze namen zijn wapenvergunning af. Zijn wapen moet hij voor een 'lage dagkoers' verkopen. Volgens de advocaat van Van N. mag hij over vijf jaar weer schieten. 

Koei Tecmo teaset game met vurige website

Koei Tecmo heeft een teaser-website gelanceerd voor een game die hoogstwaarschijnlijk 6 december wordt aangekondigd. Welke game is vooralsnog gissen.

Op de website is niets meer te zien dan een vlammende achtergrond, de datum 6 december en de platformen PlayStation 4, Nintendo Switch en Windows. Ook is er vertaald vanuit het Japans de catchphrase “The battle of fate begins” te lezen.

Om welke game het precies draait krijgen we dus waarschijnlijk volgende week te horen. 6 december komt de nieuwe uitgave van Famitsu uit, dus de kans is groot dat de onthulling in het populairste gamemagazine van Japan wordt belicht. Daarmee zou de kans op eventueel vooraf gelekte informatie ook toenemen. We zullen zien.

koei tecmo teaser website

Vrouw noemt dochter 'Abcde', boos op luchtvaartmaatschappij om pesterij

De Amerikaanse Traci Redford is boos op Southwest Airlines, omdat volgens haar een van de baliemedewerkers lachte toen ze de naam van haar dochter op de boarding pass las. Traci had namelijk vijf jaar geleden het geweldige idee om haar kind 'Abcde' (spreek uit: ab-city) te noemen en is nu hoogstverontwaardigd dat die keuze daadwerkelijk gevolgen blijkt te hebben.

Volgens Redford zou de medewerkster aan de gate niet alleen hebben gelachen, maar ook een foto hebben gemaakt van de boarding pass van haar vijfjarige dochter. 

Later werd Redford door kennissen gewezen op een Facebookpost, waarbij het voorval ter sprake kwam en waar de belachelijke naam belachelijk werd gemaakt. Hierop diende Redford terecht een klacht in bij de luchtvaartmaatschappij.

Volgens Redford vroeg haar dochtertje waarom de vrouw lachte om haar naam, waarop ze antwoordde dat niet iedereen aardig is of aardig zal zijn en dat dat erg jammer is.

Southwest Airlines heeft de medewerkster inmiddels een reprimande gegeven en excuses gemaakt.

Abcde Redford
Abcde Redford

Idiote asociaal aangehouden na achtervolging

Agenten hebben donderdag 29 november rond 14:38 uur een 32-jarige man opgepakt. Hij kon na een achtervolging op de Ringbaan-West in Tilburg worden aangehouden. De verdachte bleek onder invloed van drugs achter het stuur te zitten.

De achtervolging startte op de Zevenheuvelenweg waar de dienders de verdachte een stopteken gaven vanwege zijn opvallende rijgedrag. Hij reed namelijk dwars door een passerende rouwstoet heen, bovendien hadden de agenten het vermoeden dat de auto mogelijk gestolen was. De verdachte zette zijn auto aan de kant, maar terwijl agenten met hem in gesprek waren besloot de man er vandoor te gaan.

Er ontstond een achtervolging die eindigde toen de man al spookrijdend op de Ringbaan-West uiteindelijk toch stopte. De man weigerde de auto uit te komen. Hierop werden de ruiten van zijn voertuig door de agenten met hun wapenstok stuk geslagen en werd de man via een van de ramen naar buiten getrokken.

Geen gewonden
Tijdens de achtervolging raakte wonder boven wonder niemand gewond, wel raakte een aantal auto’s beschadigd. En dit terwijl de verdachte, met hoge snelheid en rode verkeerslichten negerend, zich over voet- en fietspaden en spookrijdend door het verkeer heen bewoog. De man is naar het cellencomplex vervoerd. Een eerste test wees uit dat hij vermoedelijk onder invloed van drugs achter het stuur zat. In de auto werden twee zakjes hennep gevonden. Ook bleek op het politiebureau dat de man nog 88 dagen celstraf had open staan.

Rijbewijs
De man zijn rijbewijs is ingevorderd. Hij wordt verdacht van spookrijden, gevaarlijk rijgedrag, belediging (het opsteken van zijn middelvinger naar de agenten), bedreiging (hij bedreigde in het cellencomplex een agent met de dood) rijden onder invloed, negeren van een stopteken, negeren van een rood licht en het niet voldoen aan een bevel of vordering. Zijn auto is in beslag genomen, er wordt nog onderzoek gedaan of de auto gestolen is.

WK ver weg voor basketballers na kansloze nederlaag tegen Polen

De Nederlandse basketballers hebben in de WK-kwalificatie een pijnlijke nederlaag te verwerken gekregen. In de Maaspoort in Den Bosch was Polen veel te sterk: 78-105.

Nederland kwam van 2-11 nog terug naar 10-11, maar was vervolgens volstrekt kansloos. De Polen schoten vanuit alle hoeken en standen raak, inclusief 16 uit 31 op de driepunters, tegen 5 uit 20 voor Nederland.

Bij rust was de schade met 37-53 nog enigszins te overzien, maar in de tweede helft kon de ploeg van bondscoach Toon van Helfteren geen enkele weerstand bieden tegen het team van onder meer ex-NBA-speler Maciej Lampe en de Amerikaan - zonder ook maar enige Poolse connectie - AJ Slaughter.

Voor Keye van der Vuurst de Vries was er tenminste nog wat goed nieuws. Met zijn 16 jaar werd de speler van het Belgische Filou Oostende in de slotfase de jongste international ooit voor Nederland, terwijl ook de 17-jarige Rienk Mast mocht debuteren.

Nederland staat nu op de laatste plek in de groep, met nog drie wedstrijden te gaan. Zondag volgt daar de eerste van, in en tegen Hongarije. Koploper Litouwen is al zeker van het WK.

The Elder Scrolls: Blades vertraagd

De smartphonegame The Elder Scrolls: Blades is vertraagd. De release zou nog dit jaar zijn, maar is verplaatst naar begin 2019.

Blades is een free-to-play smartphonegame die op de E3 van dit jaar werd gepresenteerd door Todd Howard. Deze moet een complete Elder Scrolls-ervaring bieden, maar dan in de palm van je hand. De besturing is volledig met één hand te doen, zodat je een hand vrij hebt om bijvoorbeeld je koffie vast te houden.

The Elder Scrolls: Blades komt begin 2019 naar iOS en Android. Voor Early Access ga je naar PlayBlades.com.

Zwaargewonde man overleden in ziekenhuis; politie zoekt getuigen

De politie is op zoek naar getuigen die meer kunnen vertellen over een man die in de nacht van zondag 25 op maandag 26 november zwaargewond werd binnen gebracht in het ziekenhuis in Maastricht. De 31-jarige man, met Marokkaanse en Nederlandse nationaliteit, zonder vaste woon- of verblijfplaats, is woensdagmiddag in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden.

Rechercheteam
Inmiddels is een team van zo’n 15 rechercheurs met het onderzoek bezig. Op dit moment is niet duidelijk wat er met de man gebeurd is. Met alle scenario’s wordt rekening gehouden. Een misdrijf kan niet worden uitgesloten volgens de politie.

Slachtoffer
Het is bekend dat de 31-jarige man zich vooral in Maastricht en omgeving en in België ophield, maar het is niet bekend op welk adres hij verbleef. Het slachtoffer is bekend bij de politie.

Vandaag zal er sectie op het lichaam verricht worden. De politie is op zoek naar getuigen. Wie iets heeft gehoord of gezien of andere informatie heeft over de man wordt verzocht om contact te zoeken met de politie. Dat kan op 0900--8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

'Ook GVB moet schadevergoeding betalen aan Joodse nabestaande'

Na de NS wordt nu ook het GVB opgeroepen om schadevergoedingen aan overlevenden en nabestaanden van de Holocaust te betalen voor de deportatie van Joden. De Federatie Joods Nederland (FJN) vindt dat het vervoersbedrijf nu de uitgelezen kans heeft om publiekelijk excuses te maken.

Dat schrijft De Telegraaf. Het GVB kent nog steeds een 'roetzwarte vlek' in de Amsterdamse oorlogsgeschiedenis als het gaat om tramtransporten in de Tweede Wereldoorlog, zegt Herman Loonstein, voorzitter van de FJN. Juist in deze tijd, 'waarin antisemitisme weer de kop op steekt'. Volgens Loonstein weigert het GVB tot nu toe toe te geven dat het bedrijf meewerkte met de jodenvervolging.

Nooit excuses
Het GVB heeft nooit publiekelijk excuses aangeboden voor de rol die het bedrijf had in de oorlog. Tussen 1942 en 1943 heeft het GVB zo'n 60.000 Joden naar de Hollandsche Schouwburg vervoerd. Vanaf daar werden ze via Centraal Station gedeporteerd, met meestal als eerste bestemming Kamp Westerbork.

Eerder deze week maakte de NS bekend individuele schadevergoedingen te gaan betalen aan overlevenden en nabestaanden van de Holocaust. De NS verdiende destijds ongeveer 2,5 miljoen euro door in opdracht van de nazi’s treinritten te rijden waarmee joden werden gedeporteerd.

Een woordvoerder van het GVB laat aan De Telegraaf weten dat ze naar het verzoek van de FJN gaan kijken en met een reactie zullen komen.

'Death Stranding komt juni 2019'

Walmart is weer bezig, of beter gezegd de Canadese tak van deze grote winkelketen. Hebben ze vorig jaar het bestaan van Rage 2 gelekt, nu beweren ze de releasedatum van Death Stranding te weten.

30 juni 2019 wordt de game verscheept volgens Walmart Canada. Aangezien doorgaans 31 december als placeholder-datum gebruikt wordt – zoals bij Walmart US – is dit nogal een specifieke datum. Op Twitter vroeg ene Yinob om opheldering en het antwoord van Walmart was duidelijk: "zoals de beschrijving bij dit item aangeeft, is dit een pre-order die in juni verscheept wordt."

Of Death Stranding daadwerkelijk volgend jaar juni uitkomt, horen we wellicht tijdens The Game Awards volgende week. Wie weet dat Walmart Canada ditmaal expres is ingezet om de releasedatum te teasen. Met Hideo Kojima weet je het maar nooit.

'Toestel bondskanselier Merkel maakt noodlanding na sabotage'

Het Duitse regeringstoestel heeft een noodlanding moeten maken na technische problemen. Volgens bronnen binnen de veiligheidsdiensten is er mogelijk sprake van sabotage, zo meldt de Rheinische Post.

Het toestel was, met aan boord onder meer bondskanselier Merkel en minister van Financiën Scholtz, onderweg vanaf Duitsland naar Buenos Aires waar later vandaag de G20-top begint. Na een uur vliegen, boven Nederland, vielen echter diverse systemen uit, waaronder een flink deel van het communicatiesysteem, alleen de satelliettelefoon werkte nog.

De storing deed de gezagvoerder van het toestel besluiten onmiddellijk terug te keren naar Duitsland. Hij nam niet de tijd om brandstof te lozen boven de Noordzee. Het toestel landde daardoor hard maar veilig in Keulen. Daar vandaan zullen Merkel en Scholtz later vandaag alsnog vertrekken naar Madrid met een luchtmacht toestel. In de Spaanse hoofdstad pakken de twee dan een lijnvlucht naar hun eindbestemming, ze zullen daardoor wel te laat op de top arriveren.

Het opvallende aan het incident is echter de mogelijke oorzaak. Volgens bronnen van de Rheinische Post is er mogelijk sprake van sabotage. Zo zou de storing erg massaal zijn geweest. De zeer ervaren piloot zou hebben gesproken van: ‘ongekende uitval van het communicatiesysteem’. Ook zou de storing nooit voor mogelijk zijn gehouden. Het incident wordt dan ook onderzocht als 'criminele daad'

Het toestel in kwestie.  (Foto: global jet from NYC's Astoria, US of A. [CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons)
Het toestel in betere tijden (Foto: global jet from NYC's Astoria, US of A. [CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons)

'Schaatsbond verzweeg diefstal urinestalen Van Gennip en Visser'

Schaatsbond KNSB heeft wat uit te leggen: volgens de Volkskrant heeft de bond in 1985 de verdwijning van urinestalen van Yvonne van Gennip en Ria Visser in de doofpot gestopt, geheel toevallig net nadat het Nederlands dopinglaboratorium nieuwe apparatuur had aangeschaft om testosteron in urine aan te tonen.

Op het EK van 1985 in Nijmegen deden Van Gennip en Visser het boven verwachting: ze eindigden als tweede en vierde in het eindklassement, tussen de schaatsende apotheken uit Oost-Duitsland. Sterker nog, Visser won de 1500 meter en Van Gennip schreef zowel de drie als de vijf kilometer op haar naam. Van Gennip zou drie jaar later, puur op bruine boterhammen met pindakaas, het complete Oost-Duitse dopingsysteem aan gort rijden tijdens de Olympische Spelen van 1988, waar ze drie keer goud won.

Bij de schaatsbond had men in 1985 het vermoeden dat Rob Pluijmers, destijds de bondsarts, iets met de mysterieuze verdwijning van het koffertje met urinestalen te maken had. Dopingonderzoeker Douwe de Boer, die in die tijd stagiair was bij het dopinglab, liet tegenover de Volkskrant weten dat Pluijmers destijds tegen het hoofd van het dopinglab bekende dat hij het koffertje had gestolen en in de Waal had geknikkerd.

Bondsarts Pluijmers werkte halverwege de jaren tachtig bij farmabedrijf Organon, producent van onder meer testosteronpillen. De Boer laat weten dat het dopinglab kort voor het EK in Nijmegen nieuwe apparatuur had aangeschaft, waarmee testosteron in urine opgespoord kon worden. "Hij heeft waarschijnlijk met anabole steroïden geëxperimenteerd en werd daarna heel erg zenuwachtig", aldus De Boer.

Pluijmers is inmiddels gepensioneerd, maar zegt totaal geen herinneringen te hebben aan de hele zaak: toevallig had hij precies op de dag van de diefstal een hersenbloeding, waardoor precies dat deel van zijn geheugen nu is aangetast. Hij weet nog wel dat hij de schaatssters heeft geïnformeerd over het opsporen van testosteron.

Uiteraard ontkennen Van Gennip en Visser in alle toonaarden iets met doping te maken te hebben gehad. "Ik zou niet met mezelf kunnen leven als ik de prestaties, waar ik nog regelmatig over word aangesproken, niet op een eerlijke manier zou hebben behaald", aldus Visser, die boos is dat zij en Van Gennip nooit zijn ingelicht over de verdwenen urine.

De voormalige vlam van de Martosaurus liet overigens wel weten dat ze injecties 'met vitaminepreparaten' kreeg. "Je moet op een arts kunnen vertrouwen", aldus Visser. "Ik heb niet bewust of onbewust gebruikt", zegt ze, zonder daarbij uit te leggen hoe ze dan zo zeker weet dat ze ook niet onbewust heeft gebruikt...daar zou ze zich dan immers niet van bewust zijn.

'Het zijn injecties met vitaminepreparaten' was overigens ook de uitleg die vrijwel alle Oost-Duitse sporters kregen toen artsen hele medicijnfabrieken bij ze naar binnen spoten om maar goud te winnen.

Rechtszaak over ontvoering van een kip: 'Kip Jip wilde leven'

De ontvoering van een kip zorgde gisteren voor een opmerkelijke zitting in de rechtbank. Maar liefst drie rechters bogen zich over de vraag of deze ontvoering nou diefstal was of juist een heldendaad van dierenactiviste Sandra van de Werd, zo schrijft AT5.nl

Het lijkt zo'n eenvoudige zaak: iemand ontvoert een kip en wordt daarvoor gepakt. Toch boog een meervoudige kamer zich vandaag in een zitting over de zaak omtrent Kip Jip.

Deze kip werd in 2016 ingezet voor een project van theaterstudent Rick Busscher. Daarbij liet hij studiegenoten stemmen over of Kip Jip wel of niet geslacht zou moeten worden. Met zijn project wilde Busscher bewustwording creëren over het eten van vlees. 

Van de Werd was op de hoogte van het project en wilde niet dat Kip Jip het slachtoffer zou worden van een experiment. Daarom besloot ze om de kip te ontvoeren uit de kantine van Theaterschool Amsterdam. 'Ik vond dit zo'n noodsituatie dat ik die kip hoe dan ook in veiligheid wilde stellen', vertelt ze. 

Zes uur in de cel
De dierenactivist werd daarentegen betrapt en moest vervolgens zes uur in de cel doorbrengen. Ook kreeg ze een boete opgelegd van 209 euro. 

Tot nu toe weigert Van de Werd om deze boete te betalen. Volgens haar gaat het om een principekwestie en heeft ze een dier van de dood gered. Toch oordeelt het Openbaar Ministerie (OM) dat haar reddingsactie de diefstal niet rechtvaardigt.

'Ook kip Jip wil leven'
Volgens het OM zou het experiment namelijk een redelijk doel hebben gediend. 'Ik denk dat als het aan Kip Jip zelf gevraagd was, dat zij dan gezegd zou hebben dat ze zich best wilde inzetten voor de goede zaak', aldus de officier van justitie. 

Een belachelijke uitspraak, volgens Van de Werd. 'Ieder dier wil leven, ook Kip Jip. Een ander mag niet bepalen dat je je moet opofferen.'

Natuurlijke dood
Het OM is inmiddels wel bereid om de boete kwijt te schelden, aangezien Van de Werd al zes uur in een cel heeft doorgebracht. Maar de aanklacht voor diefstal blijft wat het OM betreft staan. 

Over twee weken doen de drie rechters uitspraak in de zaak. Kip Jip maakt dat niet meer mee. Ze is een paar maanden na de ontvoering een natuurlijke dood gestorven.

FOK! Wat een weer: droger, morgen regen

Opklaringen boven de westelijke helft van het land breiden zich langzaam in oostwaartse richting uit. Het is op de meeste plaatsen droog, maar langs langs de kust en later ook in noorden komen ook enkele buien voor. Met maxima rond 11°C wordt het vrij zacht. De wind is zuid tot zuidwest en is matig, langs de kust en op het IJsselmeer (vrij) krachtig. In de loop van de dag neemt de wind iets af.

In de nacht naar zaterdag wisselen opklaringen en wolkenvelden elkaar af en langs de kust is nog steeds een enkele bui mogelijk. De minimumtemperatuur ligt rond 5°C, vlak aan zee enkele graden hoger. De wind is zuid tot zuidwest en is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig.

Zaterdag overdag neemt de bewolking van het westen uit snel toe en vanaf het einde van de ochtend breidt een gebied met regen zich uit over het land. De temperaturen komen in de middag niet boven de 8°C uit, in de avond loopt de temperatuur verder op naar boven de 10°C. De wind is zuid en neemt toe naar matig tot vrij krachtig, langs de kust en boven het IJsselmeer naar krachtig, mogelijk hard. In de avond draait de wind naar zuidwest en neemt iets in kracht af. (Bron: KNMI)

Nederland

In Nerja in Spanje is het beter weer dan hier! (Foto: Kroezel)
In Nerja in Spanje is het beter weer dan hier! (Foto: Kroezel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Aantal bijstandsontvangers overall gedaald

Eind september 2018 telde Nederland 439 duizend bijstandsgerechtigden tot de AOW-leeftijd, 21 duizend minder dan een jaar eerder. Voor het eerst sinds jaren deed zich in alle leeftijdsgroepen een daling voor. Ook onder personen met een niet-westerse achtergrond houdt de daling aan. De instroom van Syriërs in de bijstand is sterk afgenomen. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Ook daling bij 45-plussers
Voor het eerst in bijna tien jaar zijn er minder 45-plussers in de bijstand dan een jaar eerder. Het gaat om een lichte daling: duizend personen. Eind september 2018 kwam het aantal bijstandsontvangers van 45 jaar of ouder hiermee uit op 233 duizend. Bij de jongere leeftijdsgroepen is al langer een daling zichtbaar. Het aantal jongeren onder de 27 jaar in de bijstand nam voor het vierde kwartaal op rij af, het aantal 27- tot 45-jarigen voor het zevende kwartaal.

De jaarlijkse verhoging van de AOW-gerechtigde leeftijd remt de uitstroom van 45-plussers. Bijstandsontvangers moeten langer wachten voordat zij de bijstand kunnen verlaten voor pensioen. In 2018 is de AOW-gerechtigde leeftijd met drie maanden verhoogd tot precies 66 jaar.

Aanhoudende daling zowel bij Nederlandse als migratieachtergrond
Voor het derde kwartaal achtereen zijn er, vergeleken met een jaar eerder, zowel minder bijstandsgerechtigden met een Nederlandse achtergrond als met een migratieachtergrond. Het aantal bijstandsontvangers met een niet-westerse achtergrond daalt sinds drie kwartalen. Onder degenen met een Nederlandse of westerse achtergrond daalt het aantal al langer.

De instroom in de bijstand van immigranten met een vluchtelingenstatus heeft de ontwikkeling de afgelopen jaren sterk beïnvloed. Deze instroom is sterk afgenomen. In de eerste helft van 2018 zijn bijvoorbeeld 3 800 Syriërs de bijstand ingestroomd, terwijl er in dezelfde periode 3 600 de uitkering verlieten. In de eerste helft van 2017 ging het nog om een instroom van ruim 13 duizend tegen een uitstroom van 5 500.

Bijna de helft bijstandsverlaters stroomt door naar baan
In de eerste helft van 2018 verlieten 54 duizend personen de bijstand. Dit aantal is exclusief de uitstroom vanwege emigratie of overlijden. Van de uitstromers vond 48 procent een baan. Het aandeel personen dat de bijstand verlaat voor een baan verschilt per arbeidsmarktregio. In Drenthe was de uitstroom naar werk met 54 procent naar verhouding het grootst. Gorinchem en Noord-Holland Noord volgden met 52 procent.

De uitstroom naar een baan kwam naar verhouding het minst voor in de arbeidsmarktregio’s Midden-Holland, Noordoost-Brabant en Zuid-Limburg. De aandelen kwamen daar uit op 43 procent en tweemaal 44 procent. Naast werk zijn er andere redenen om de bijstand te verlaten, bijvoorbeeld het beginnen aan een studie of het vinden van een partner met een eigen inkomen of vermogen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.