FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 12 november 2018

NFL: Saints maken gehakt van Bengals, Titans rollen Patriots op

De New Orleans Saints hebben in de NFL een ruime zege geboekt op bezoek bij de Cincinnati Bengals. Drew Brees was goed voor drie touchdown passes, waarmee hij Brett Favre passeerde op de eeuwige ranglijst: 509 om 508, met Peyton Manning's 539 op de eerste plek. De Saints staan nu op een record van 8-1.

Een touchdown van Michael Thomas in het eerste kwart werd nog tenietgedaan door John Ross van de Bengals, maar in het tweede kwart gaven Brees en zijn ploeg gas: met vier touchdowns, waaronder twee van Alvin Kamara, liepen de Saint uit naar 7-35 en uiteindelijk een 14-51 zege, inclusief nog een rushing touchdown van Brees zelf, die 1 yard overbrugde.

Voor de Cleveland Browns was vorig seizoen er één om te vergeten: alle zestien duels werden verloren. Dit jaar gaat het onder leiding van rookie-quarterback Baker Mayfield best aardig en zondagavond volgde de derde zege van het jaar. Onder meer dankzij een 92-yard run van Nick Chubb en drie touchdown passes van Mayfield wonnen de Browns met 28-16 van de Atlanta Falcons.

De New England Patriots begonnen de uitwedstrijd bij de Tennessee Titans met een 7-2 record, maar de derde nederlaag was een pijnlijke. De Titans overklasten Tom Brady en co in het eerste kwart (17-3) en hielden onder meer dankzij twee touchdowns van Derrick Henry knap stand: 34-10.

Bengals - Saints (Bron: YouTube)

De Kansas City Chiefs kennen een geweldig seizoen onder leiding van quarterback Patrick Mahomes en daar konden de matige Arizona Cardinals geen verandering in brengen. Twee touchdowns van David Johnson waren de enige wapenfeiten van de bezoekers, Tyreek Hill scoorde twee touchdowns op passes van Mahomes, die zijn ploeg uiteindelijk naar de 26-14 winst leidde.

Ook de Los Angeles Chargers zijn prima bezig, in tegenstelling tot de Oakland Raiders. Chargers-quarterback Philip Rivers begon vrij dramatisch en wist pas na twintig minuten zijn eerste pass succesvol af te leveren, maar vanaf dat moment leidde hij de Chargers wel naar de winst: 6-20, waardoor de Raiders op 1-8 komen, terwijl de Chargers nu op 7-2 staan.

De stadsgenoten van de Chargers, de Rams, zijn nog beter op dreef. Vooral dankzij sterke tweede en vierde kwarten wonnen de Rams thuis met 36-31 van de Seattle Seahawks, onder meer dankzij 318 passing yards van Jared Goff en 120 rushing yards van Todd Gurley. De Rams komen zo op een fraai record van 9-1.

Uitslagen NFL zondag
Chicago Bears - Detroit Lions 34-22
Cincinnati Bengals - New Orleans Saints 14-51
Cleveland Browns - Atlanta Falcons 28-16
Indianapolis Colts - Jacksonville Jaguars 29-26
Kansas City Chiefs - Arizona Cardinals 26-14
New York Jets - Buffalo Bills 10-41
Tampa Bay Buccaneers - Washington Redskins 3-16
Tennessee Titans - New England Patriots 34-10
Oakland Raiders - Los Angeles Chargers 6-20
Green Bay Packers - Miami Dolphins 31-12
Los Angeles Rams - Seattle Seahawks 36-31
Philadelphia Eagles - Dallas Cowboys 20-27

Rams - Seahawks (Bron: YouTube)

Waterreus wil 'FC Limburg': "De regio is te klein voor drie profclubs"

Roda JC heeft het zwaar in de Keuken Kampioen Divisie en Ronald Waterreus roept in zijn column op tot stevige maatregelen. Hij pleit voor een fusie.

De degradant uit Kerkrade staat nu op de zevende plaats en heeft al een achterstand van negen punten op lijstaanvoerder Sparta Rotterdam. In de Limburger spreekt Waterreus van consequent mismanagement. “Ik hoef u niet te vertellen dat het slecht gaat met Roda. Het voetbal is abominabel, de kans op het kampioenschap verkeken en de club moet opnieuw bij de gemeente aankloppen. Consequent mismanagement en zodra de club degradeert wordt alles en iedereen op straat geknikkerd”, sneert de oud-doelman van PSV.

Als enige oplossing ziet hij een fusie met Fortuna Sittard en MVV Maastricht. "Wanneer snappen we dat alleen een FC Limburg ervoor kan zorgen dat we ooit nog (sub)topvoetbal zien in Zuid-Limburg? De regio is te klein voor drie profclubs. En als we eerlijk zijn weten we dit al jarenlang”, meent Waterreus, die zich baseert op een in 2009 mislukt initiatief tussen Roda en Fortuna.

Toen was het formeren van Sporting Limburg de inzet, maar de provincie weigerde financiële steun. De club uit Sittard promoveerde afgelopen zomer naar de Eredivisie en doet het nu met een tiende plaats naar behoren. Roda komt komend weekend in actie tegen MVV, wat zichzelf terugvindt op de veertiende stek in de Keuken Kampioen Divisie.

Verstappen over Ocon: "Hij zei grijnzend dat hij sneller was"

Een dag na de Grand Prix van Brazilië blikte Max Verstappen terug op het veel bewogen incident met Esteban Ocon. De jonge Nederlander vindt de actie van Ocon nog altijd onbegrijpelijk.

In het programma Peptalk van Ziggo Sport deed Verstappen zijn verhaal. "Esteban probeerde mij in te halen terwijl hij een ronde achterstand had. Als het nu om de eerste plek ging, kon het als een race incident beschouwd worden. Het in ieder geval nog niet vaak voorgekomen dat je geraakt wordt door een achterblijver."

"Ik was mijn banden aan het sparen. Toen ik Hamilton had ingehaald, was de race vrijwel gelopen. Je doet vanaf dat moment ook je eigen ding. Opeens zie je hem hard aankomen, dus ik verdedigde de binnenkant. Hij wilde vervolgens buitenlangs gaan, maar je rekent er niet meer op." Zo vervolgde de Red Bull-coureur zijn verhaal.

Verstappen onderkent wel dat Ocon zich van zijn ronde achterstand mocht ontdoen. "Je verwacht zoiets gewoon niet. Achteraf is het makkelijk praten over wat anders had gekund, maar ik was mijn eigen wedstrijd aan het rijden en niet met een achterblijver aan het racen. Natuurlijk mag je jezelf van een ronde achterstand ontdoen, maar dan zonder risico. Dit was zeker niet zonder risico."

Dat de Nederlander de race nog uit kon rijden mag een wondertje genoemd worden. "Mijn vloer was zo ernstig beschadigd dat ik vijftig punten downforce verloor. Dat is enorm. Normaal klagen we al over twee of drie punten. Ik dacht ook dat het klaar was, want ik heb uiteindelijk alles zoveel mogelijk moeten ‘blokkeren’ om te zorgen dat ik nog grip had, wat verre van ideaal is." Zo lezen we op verstappen.nl.

Het geduw tussen Verstappen en Ocon kwam uiteraard ook ter sprake. "Ik wilde naar hem toegaan en vragen wat er aan de hand was. Het zei vervolgens grijnzend dat hij sneller dan mij was. Weet je wat het is? Ik probeerde natuurlijk zo positief mogelijk te zijn richting mijn monteurs. Het is uiteindelijk toch een verloren overwinning. Je bent wel tweede, maar als je de kans ruikt om te winnen is tweede ook niet goed. Het is dan vervelend als je Ocon na de wedstrijd zo tegenkomt en hij niet eens zijn excuses aanbiedt."

Inmiddels is de nummer twee van de wedstrijd in Brazilië wat afgekoeld. "Je kan er niks meer aan veranderen. Ik baal het meeste van het feit dat ik niet gewonnen heb, dat doet het meeste pijn."

Verstappen over Ocon: "Hij zei grijnzend dat hij sneller was" (Pro Shots / Action Images)
Verstappen over Ocon: "Hij zei grijnzend dat hij sneller was" (Pro Shots / Action Images)

Deschamps voorzichtig: "Oranje heeft veel kwaliteiten"

Frankrijk staat er in de Nations League goed voor, maar bondscoach Didier Deschamps is op z'n hoede voor het Nederlands elftal.

Beide landen ontmoeten elkaar vrijdagavond in De Kuip. In september won Frankrijk in Parijs met 2-1 en mede door die zege staan Les Bleus bovenaan in de poule met zeven punten. Oranje staat op drie punten en tankte vorige maand veel zelfvertrouwen tegen Duitsland (3-0) en België (1-1). Deschamps heeft de situatie van Oranje ook gevolgd.

"Het team van Oranje is volledig vernieuwd en het leeft echt weer binnen de groep. Ze hebben veel spelers met kwaliteiten, dus het zal vrijdag een lastige wedstrijd worden", zei de 50-jarige trainer maandag op een persconferentie. Deschamps kan tegen Oranje niet beschikken over Paul Pogba en Anthony Martial, terwijl vervanger Alexandre Lacazette zich ook al heeft afgemeld.

Deschamps maakt zich daar echter niet druk om. "Het is niet moeilijk om nieuwe spelers te selecteren, we kijken gewoon naar de reservelijst van het WK." Nederland kan overigens de tweede ploeg worden die dit kalenderjaar van de Fransen wint. In 2018 verloor de wereldkampioen alleen z'n allereerste (oefen)wedstrijd, in maart tegen Colombia (2-3). Daarna volgden elf overwinningen en vier remises.

Roord vervangt geblesseerde Groenen in basis Oranje

Jill Roord begint dinsdag in de basis van het Nederlands elftal in de return tegen Zwitserland. De De middenveldster vervangt de geblesseerde Jackie Groenen, die nog teveel last heeft van haar enkelblessure.  Oranje won het heenduel in het tweekamp om het laatste Europese WK-ticket met 3-0.

Bondscoach Sarina Wiegman liet maandag weten dat dat Roord de vervangster van de onfortuinlijke Groenen is. De speelster van Bayern München verving Groenen ook al, toen ze voortijdig gehavend het veld verliet. Het wordt de vierde interland van Roord.

De rest van de opstelling houdt Wiegman geheim, zo bleek voorafgaand aan de laatste training. "We hebben de heenwedstrijd geanalyseerd en dingen nabesproken. Dinsdag maak ik de rest van de opstelling bekend", aldus Wiegman. De allesbeslissende wedstrijd begint dinsdag om 19.00 uur.

Roord (op de foto) vervangt geblesseerde Groenen in basis Oranje (Pro Shots / Remko Kool)
Roord (op de foto) vervangt geblesseerde Groenen in basis Oranje (Pro Shots / Remko Kool)

Ronald Mulder mist eerste wereldbekerwedstrijd in Obihiro

Ronald Mulder moet de eerste wereldbekerwedstrijd van dit seizoen aan zich voorbij laten gaan. De sprinter heeft een longontsteking en start komend weekeinde niet in het Japanse Obihiro.

Na het weekend wordt gekeken of Mulder wel in het vliegtuig stapt naar Japan voor de tweede wedstrijd in Tomakomai. "Vorige week donderdag kwam de koorts opzetten en het hele weekend heeft dat aangehouden. Vanmorgen heb ik een aantal tests gedaan en daar kwam uit dat het een longontsteking is. En dan elf uur lang in een vliegtuig zitten is not done", aldus Mulder.

Dai Dai Ntab, de nummer zes van de 500 meter bij het wereldbekerkwalificatietoernooi, zal zeer waarschijnlijk zijn plek opvullen. Hij is sowieso al in Japan voor de teamsprint.

Waarom rijdt de NS nooit op tijd?

Op het FOK! Forum is onlangs een geweldige reeks gestart. Vraag Wat jij Wil. Een serie waarin je vragen kunt stellen aan (anonieme) personen met een bijzonder interessant beroep.

Het topic [Vraag Wat Je Wil] aan een machinist van de NS is wel een echt stormlooptopic. Daarbuiten geeft de anonieme machinist ook nog eens een verklaring waarom de NS nooit op tijd rijdt:

0.gif Op maandag 12 november 2018 20:35 schreef VraagWatJeWil het volgende:

Wij rijden niet op tijd, omdat we op rails rijden.

Ziggo verlengt uitzendrechten Formule 1

Ziggo Sport heeft opnieuw de uitzendrechten verworven van de Formule 1. De races van onder andere Max Verstappen zullen in elk geval tot en met 2021 op het kanaal te zien zijn. Ook de vrije trainingen worden uitgezonden. Het is onbekend of ook andere partijen (RTL, Talpa, de NOS) hebben meegeboden.

Ziggo zendt de Formule 1 sinds 2013 uit, toen het nog in het betaalpakket van Sport1 zat. Sinds november 2015 is daar het 'gratis' kanaal 14 voor iedereen met een Ziggo-aansluiting aan toegevoegd. Voor de zender is het de heilige koe. De Formule 1-races trekken geregeld een miljoenenpubliek.

Will Moerer, directeur van Ziggo Sport: "De Formule 1 is voor ons als zender, maar zeker ook voor Ziggo naast het vele Europese topvoetbal van groot belang. Hoewel het huidige seizoen nog niet eens ten einde is, kijk ik nu al uit naar 2019 waarin Max Verstappen, waarmee wij overigens ook de komende jaren nog een partnership hebben, met zijn nieuwe Honda-motor wellicht in staat is het gat met Lewis Hamilton verder te dichten."

Ook bij de F1 zijn ze blij. Ian Holmes, Director of Media Rights Formule 1: "Formule 1 heeft in Nederland een lange en rijke historie en mede dankzij Max Verstappen is er de laatste jaren een aanzienlijke groei te zien. De beelden van het Oranje Legioen op Spa en Spielberg hebben de hele wereld bereikt. We zien dat Nederlandse fans meer dan ooit bezig zijn met de sport. Dit is dan ook een van de redenen waarom onze overeenkomst met Ziggo zo ontzettend belangrijk is."

Blokker-winkels in de etalage gezet

Na 122 jaar lang de voorloper te zijn geweest op het gebied van de verkoop van huishoudelijke artikelen, is nu het einde van een tijdperk nabij. De familie Blokker heeft de winkelketen in de etalage gezet. 

Eerder al werden andere dochterondernemingen van Blokker Holding B.V. van de hand gedaan, nu is het de beurt aan het winkelketen zelf. De verkoop wordt bevestigd door topman Michael Witteveen na berichtgeving in het Financieele Dagblad. 

Stan Lee (95) overleden

Stan Lee, de bedenker van vele striphelden, slechteriken en verhaallijnen, is overleden. Dit heeft zijn dochter aan TMZ bevestigd.

Maandagochtendvroeg werd er een ambulance naar het huis van Lee in Hollywood Hills gestuurd en werd hij vervolgens vervoerd naar het ziekenhuis. Het mocht niet meer baten en Stan Lee overleed. In februari werd al bekend dat hij een hevige strijd voerde met een terugkomende agressieve vorm van longontsteking. In 2017 moest Lee zijn vrouw begraven, met wie hij bijna 70 jaar getrouwd was. Zij overleed na een heftige beroerte.

Eerder dit jaar gaf Stan Lee aan te stoppen met het bezoeken van Comic Cons en andere soortgelijke evenementen, aangezien zijn leeftijd en verslechterde gezondheid het niet meer toelieten.

Stan Lee laat zijn dochter achter. Voor Marvel-fans zal hij bekend blijven staan als een boegbeeld voor de superheldenwereld en herinnerd worden om zijn fantasievolle verhalen. Daarbij heeft hij een cameo in elke Marvel-film tot nu toe gehad. Hij is 95 jaar geworden.

Stan Lee (95) overleden (Foto: ANP)
Stan Lee (95) overleden (Foto: ANP)

Op het Biervlietplein mishandeld met bierfles

Zondagavavond werd een 17-jarige Tilburger aan het Biervlietplein in Tilburg opgepakt. De jongen zou zijn eveneens 17-jarige huisgenoot hebben mishandeld met, jawel,  een bierflesje.

De meldkamer van de politie werd rond 20.55 uur gebeld door het slachtoffer. Bij de woning aan gekomen troffen agenten de jongen gewond aan. Hij verklaarde dat een huisgenoot hem mishandeld had door hem met een bierfles te slaan. De verdachte was nog aanwezig in de woning en is aangehouden. Hij moest mee naar het politiebureau voor verder onderzoek en is ingesloten.

Politiekorpsen mogen éénmalig 91 miljoen verdelen

De politie krijgt eenmalig €91 miljoen om de inzetbaarheid van agenten te vergroten. Dit is nodig omdat er de komende jaren veel agenten met pensioen gaan, terwijl de nieuwe instroom nog in opleiding is. Het geld kan ingezet worden voor bijvoorbeeld overuren of externe inhuur voor administratieve taken zodat agenten vrijgespeeld worden voor politiewerk. Ook wordt de instroom van recherchekundigen versneld door de opleidingsmogelijkheden te vergroten. Dat schrijft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid vandaag aan de Tweede Kamer.

De investering van €91 miljoen bestaat uit de in juni aangekondigde €58 miljoen en een nieuwe investering van €33 miljoen voor inzetbaarheid. Zoals eerder aangekondigd, worden hiernaast de komende jaren ruim 17.000 nieuwe mensen opgeleid. Ook wordt de formatie uitgebreid met 1.100 agenten, vindt er uitbreiding van de politieacademie plaats en worden aspiranten beter verdeeld over de eenheden.

Minister Grapperhaus: “Het is hard nodig nieuwe politiemensen te werven en de gevolgen van vergrijzing van het korps op te vangen. Deze extra €91 miljoen voor inzetbaarheid gaat daar een wezenlijk verschil in maken. Zo werken we aan een verantwoorde versterking van de politie."

Lokaal maatwerk
De uitwerking van de maatregelen gebeurt op lokaal niveau door de politie in afstemming met het lokaal gezag. De problemen verschillen namelijk per eenheid. Daarom zijn ook de middelen verdeeld.

Noord-Nederland krijgt €4,4 miljoen, Oost-Nederland €7,8 miljoen, Midden-Nederland €5,4 miljoen, Noord-Holland krijgt €3,9 miljoen en Amsterdam €5,9 miljoen. Vanwege de vele aspiranten in Rotterdam en Den Haag krijgen zij aanvullende middelen, in totaal respectievelijk €7,8 miljoen en €7,6 miljoen.

De eenheden Limburg, Zeeland-West-Brabant en Brabant-Oost worden momenteel geconfronteerd met een synthetische drugsproblematiek in combinatie met milieucriminaliteit. Daarom worden deze eenheden relatief iets hoger bedeeld. Limburg krijgt daarnaast extra geld vanwege de vele 55+ medewerkers. Dit betekent in totaal €7,7 miljoen voor Limburg, €6,2 miljoen voor Zeeland-West-Brabant en €6 miljoen voor Oost-Brabant.

OM wil jonge Limburgse jihadiste terug de cel in

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep een gevangenisstraf van dertig maanden (waarvan 24 voorwaardelijk) geëist tegen een 19-jarige vrouw uit Wanssum. Zij wordt ervan verdacht zich te hebben aan willen sluiten bij ISIS in Syrië. Daarnaast heeft zij volgens het OM geprobeerd een terroristische aanslag te plegen in Nederland. Ook wil het OM dat verdachte bijzondere voorwaarden krijgt opgelegd met een proeftijd van drie jaar, inclusief het dragen van een enkelband.

Verdachte werd op 19 december 2017 door de rechtbank in Roermond veroordeeld tot negen maanden jeugddetentie, waarvan een groot gedeelte voorwaardelijk. De rechtbank achtte alleen bewezen dat verdachte voorbereidingen had getroffen om zich aan te sluiten bij een terroristische organisatie. Het OM ging in hoger beroep. De officier van justitie had voor de rechtbank hetzelfde geëist als de advocaat-generaal vandaag voor het hof in Den Bosch.

Aanslag in Nederland
Verdachte heeft in juni 2016 te kennen gegeven uit te willen reizen naar Syrië om zich aan te sluiten bij ISIS. Door de AIVD is voorkomen dat zij vertrok. Twee dagen voor het geplande vertrek is de toen 17-jarige verdachte aangehouden. Daarna heeft zij in strijd met de voorwaarden, tijdens de schorsing van de voorlopige hechtenis, contact gehad met een man uit Zuid-Afrika. Uit chatgesprekken blijkt volgens het OM dat zij met hem van plan was om een terroristische aanslag te plegen in Nederland. Iets waarvoor de rechtbank verdachte vrijsprak.

Eigen gedachtengoed
Het OM ziet dat dus anders. Uit (chat)gesprekken blijkt dat verdachte om een plan vraagt om zo’n aanslag te plegen. “Verdachte en deze man zijn overeengekomen dat verdachte een bomaanslag zal plegen op een gebouw in Nederland”, zegt de advocaat-generaal in zijn requisitoir. “Een aanslag die haar tot martelaar zou moeten maken zoals bedoeld in haar eigen gemaakte gedachtengoed van het gewelddadig jihadisme.”

Geen jeugdstrafrecht
Gezien de ernst van de zaak, de persoonlijkheid van de dader en recente jurisprudentie wil het OM verdachte niet vervolgen via het jeugdstrafrecht. De advocaat-generaal vindt dat het normale strafrecht van toepassing moet zijn. “We hebben hier te maken met een serieuze en inmiddels volwassen vrouw, die geheel toerekeningsvatbaar is. Daarnaast is zij bereid (geweest) deel te nemen aan de gewapende strijd en wilde zij willens en weten een aanslag plegen en als martelaar sterven.”

Het gerechtshof doet op 26 november om 9:00 uur uitspraak.

'Kubica in 2019 racecoureur bij Williams'

Robert Kubica maakt volgend jaar hoogstwaarschijnlijk zijn rentree als F1-coureur.

Volgens het doorgaans zeer betrouwbare auto-motor-und-sport is de kans daar op groter dan 90%. De onderhandelingen tussen de Pool en het team van Williams zouden zo goed als afgerond zijn. Slechts enkele details, zoals de hoeveelheid vrijdagtrainingen dat Kubica zijn auto moet afstaan, zijn nog onderwerp van gesprek. De Duitse site verwacht dan ook dat Kubica op korte termijn, waarschijnlijk zelfs deze week, zijn contract tekent.

Het zou voor Kubica zijn rentree betekenen na een periode van negen jaar afwezigheid. Die periode werd ingeleid door een ernstig rallyongeval waarbij de 33-jarige pool een groot deel van de kracht en functionaliteit in zijn rechterarm verloor.

Als Kubica daadwerkelijk tekent bij Williams betekent dat het definitieve einde van de kansen van Ocon voor wat betreft een racestoeltje in 2019. Hij zou dan reservecoureur worden voor alle Mercedes teams.

Villeneuve noemt Ocon 'een schande' en prijst Verstappen

Tijdens de Grand Prix van Brazilië was er zondag een akkefietje en dus was good-old Jacques Villeneuve er als de kippen bij om ook zijn plasje te plegen over het hele gebeuren. Esteban Ocon reed leider Max Verstappen van de baan in een wat overenthousiaste actie zichzelf van een ronde achterstand te ontdoen, wat hem na de race op een duwtje of twee en wat boze woorden van de Red Bull-coureur kwam te staan.

"Ocon is een schande voor de sport, dat was belachelijk", aldus de Canadese ex-wereldkampioen. "Het ergste is dat iedereen zag wat er gebeurde, maar op de radio kwam er zelfs geen 'sorry jongens, ik zat fout'. Het is soms goed om te accepteren dat je fout zat", doelt hij op de move van Ocon. 

"Je kunt een ronde achterstand ongedaan maken, maar doe het wel goed. Je mag de leider niet in gevaar brengen, je doet het niet op een manier die de andere coureur tijd kost of een risico oplevert. Inhalen op het rechte stuk is prima, maar dit leek wel een gevecht om de eerste plek", foetert Villeneuve.

"Het toont ook aan dat hij geen 'racecraft' heeft, totaal niet. Bij alle incidenten in de afgelopen twee jaar waar het misschien wel of misschien niet zijn fout was, valt er wat voor te zeggen dat hij de race en het moment niet goed gelezen heeft. Hij leert ook helemaal niks, want het is zogenaamd nooit zijn fout", besluit Villeneuve.

In het begin van Verstappen's loopbaan was de Canadees nog wel eens een tikkeltje kritisch op de Nederlander, maar nu was hij juist vol lof: "Ik vond dat Verstappen zich behoorlijk heeft ingehouden bij zijn reactie, hij heeft hem niet eens geslagen! Wat willen we zien? Emotie! Het was goed om dat te zien. Ocon is nog eens een kop groter dan hij ook."

Ook over de race van Verstappen was Villeneuve uiterst positief: "Hij reed geweldig. Zijn inhaalacties in het begin, zonder DRS, waren agressief maar netjes. Het is een hele andere Max, alsof hij sinds Monaco alles wat goed was in Ricciardo ook heeft overgenomen. Je had 'de Max' al, maar hij heeft alles wat niet zo best was overboord gegooid, al het goede van Ricciardo er aan vastgeplakt en een enorme stap gemaakt. Heel indrukwekkend."

Keizer: "Het wordt een grote uitdaging bij Sporting"

Marcel Keizer is vereerd dat hij door Sporting Portugal is benaderd om er trainer te worden. De Nederlander werd maandagmiddag gepresenteerd.

De 49-jarige trainer was sinds deze zomer werkzaam bij Al-Jazira in de Verenigde Arabische Emiraten en had daar nog een doorlopend contract. Sporting besloot de verbintenis af te kopen Keizer tekende vervolgens een contract tot de zomer van 2021 in Portugal. 

"Het kan snel gaan in het voetbal. Als een club als Sporting met je wil praten, dan ben je natuurlijk vereerd", vertelde Keizer maandag tijdens zijn presentatie, geciteerd door Voetbal International. "Het wordt een grote uitdaging, maar die uitdaging lag er bij Ajax ook."

"Ik kreeg een goede indruk van de club. Ik zag veel passie bij de spelers, daar hou ik van. Sporting speelt op het hoogste niveau en dan wil je natuurlijk ook titels winnen. We hopen dat we als staf het team kunnen beter kunnen maken."

Sporting staat momenteel tweede in de Primeira Liga, waar de achterstand op koploper FC Porto twee punten is. Zondag was de ploeg met 2-1 te sterk voor Chaves, waar Bas Dost beide treffers voor zijn rekening nam.

Ratelband wil age-fluid zijn en wettelijk 49 jaar oud zijn

Ofwel hij is serieus, ofwel hij trollt iedere millennial die in gender-fluid, race-fluid, species-fluid en andere nonsens gelooft helemaal de moeder. Wie? Emile Ratelband.

Waar mannen zich prima als vrouw kunnen identificeren (en andersom), mensen zich kunnen identificeren als gender-fluid (het ene moment man, het andere moment vrouw), er mensen zijn die vinden dat ze kat zijn enzovoort én we leven in een tijd waar onder meer in New York én Canada een wet is die het mensen verplicht anderen aan te spreken bij het voornaamwoord van hun keuze, of dat nou meneer, mevrouw, xor, zir, flur of uwehoogheidmijnmeester is, besluit de 69-jarige Emile Ratelband dat hij voortaan door het leven wil gaan als iemand van in de veertig.

Wat denk jij? Bloedserieus maar knettergek, of toch een enorme troll?

Opgravingen Koekange hebben niets opgeleverd

De politie heeft met behulp van diverse experts graafwerkzaamheden verricht op een perceel in Koekange. Die werkzaamheden hebben niet geleid tot aanwijzingen die leiden tot duidelijkheid over de verdwijning van Willeke Dost. Het toen 15-jarige meisje verdween in 1992 uit Koekange. Het is voor de politie en haar omgeving volstrekt onduidelijk wat haar is overkomen.

De afgelopen anderhalve week is er als gevolg van een burgerinitiatief de nodige aandacht geweest voor de verdwijning van Willeke Dost. Mede vanwege deze aandacht heeft het coldcaseteam alle beschikbare informatie opnieuw tegen het licht gehouden. Ook is er opnieuw gesproken met een aantal getuigen.

Deze herbeoordeling én de verwachtingen van de buitenwereld, hebben na overleg tussen Openbaar Ministerie en politie ertoe geleid dat de politie is gaan graven. Dit met het doel om aanwijzingen te vinden over de verdwijning van Willeke Dost en om uitsluitsel te geven over mogelijke sporen op die locatie. De politie is er na de zoekactie zeker van dat deze afgezochte plek geen relatie heeft met haar vermissing.

Twitterpastoor mag niet twitteren in kerk

Pastoor Jan-Jaap van Peperstraten heeft gisteravond teleurgesteld een kerk aan de Louis Couperusstraat in Amsterdam verlaten. Van Peperstraten woonde daar een bijeenkomst bij waarin presentator Andries Knevel de Kamerleden Thierry Baudet (Forum voor Democratie) en Joël Voordewind (ChristenUnie) interviewde. Van Peperstraten, die pastoor is in Heemstede en bekend staat als 'twitterpastoor', deed via zijn smartphone verslag, zo meldt AT5. 

'Minder vriendelijk bejegend'
Na een groot aantal tweets liet hij weten niet verder te gaan. 'Ik ben gevraagd om te stoppen met twitteren. Fijne avond verder!' Iets later twitterde hij toch opnieuw. 'Na minder vriendelijk bejegend te zijn door een medewerker van de kerk heb ik de bijeenkomst verlaten.'

Van Peperstraten was teleurgesteld. 'Twitteren zou niet zijn toegestaan, hier is echter niks over gezegd, enkel over het maken van opnamen, wat ik niet deed.'

'Miscommunicatie' door veiligheidsmaatregelen
De voorganger van de kerk heeft inmiddels excuses aan de pastoor aangeboden. Twitteren mocht inderdaad wel, maar mede door de veiligheidsmaatregelen zou er een 'miscommunicatie' zijn ontstaan.

Man wordt auto ingetrokken en beroofd

Vrijdagavond werd een 20-jarige Rotterdammer op de Krabbendijkehof in Rotterdam een auto in getrokken. Hij kreeg een mes op zijn keel, werd beroofd, en er even verder weer uit gezet. De politie zoekt getuigen en doet een dringende oproep aan mensen met camerabeelden of foto’s van dit incident om dit te delen met de politie. 

Het 20-jarige slachtoffer liep rond 21.00 uur op de Krabbendijkehof, toen er een auto naast hem stopte met drie mannen erin. De bestuurder draaide het raampje open en vroeg iets aan het slachtoffer. Terwijl het slachtoffer zich voorover boog, stapte één van de mannen uit en trok het slachtoffer de auto in. Onder bedreiging van een mes werden zijn zakken leeg gehaald. De Rotterdammer werd zonder zijn persoonlijke spullen en flink van slag in de buurt van Rijnhaven er weer uitgezet. De man is niet gewond geraakt.

De mannen reden in een kleine zwarte auto. Twee mannen zaten achterin de auto en één achter het stuur. Alle drie de daders zijn licht getint, hebben zwart haar en zijn vermoedelijk tussen de 23 en 25 jaar oud. De twee mannen op de achterbank, van wie er eentje wat forser en de ander wat kleiner was, hadden allebei een mes.

Mensen die informatie hebben kunnen contact opnemen met de politie op telefoonnummer 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Ook kunnen zij het tipformulier op de website gebruiken. 

Man in auto getrokken en beroofd (Stockfoto Politie.nl)
Man in auto getrokken en beroofd (Stockfoto Politie.nl)

'Dode' bejaarde: 'Ik lag gewoon te slapen'

In de Indiase regio Rajasthan was een familie druk bezig met de voorbereidingen voor de begrafenis van hun familielid, de 95-jarige Budh Ram Gujjar. De beste man werd dood gevonden en een door zijn familie ingehuurde arts verklaarde hem dan ook dood.

De naasten werden erbij gehaald en een geestelijke kwam de diverse taken volbrengen die bij het overlijden horen. Mannen in de familie gingen naar de kapper, want de lokale traditie is dat men het hoofd kaal laat scheren voor de begrafenis van een familielid.

De volgende stap was het wassen van Budh Ram's lichaam, te beginnen met een goede plens water op zijn borst. Ineens begon hij echter te rillen, bepaald geen typisch gedrag voor een dode. Zijn familie bracht hem naar bed, waar hij al snel duidelijker begon te ademen, alvorens hij rechtop ging zitten.

De oude man vertelde hen dat hij gewoon even was gaan slapen. "Hij had wat pijn op zijn borst en ging even liggen", aldus zijn zoon. Die was ook blij met de timing: het hindoefeest Diwali wordt niet gevierd door mensen waar een naaste van is overleden, maar nu kan de familie Ram flink feesten. "Het wordt geweldig", aldus de jongste zoon van de nepdode.

4 personen opgepakt om rellen NAC-Willem II

Er zijn vanmorgen vier mannen aangehouden die verdacht worden van betrokkenheid bij de rellen tussen de supporters van NAC en Willem II op zondag 21 oktober 2018. Dat meldt de politie. 

Die dag liep het uit de hand na de voetbalwedstrijd. De beveiliging van NAC en de politie konden voorkomen dat aanhangers van de club met elkaar op de vuist gingen. Dat had wel als resultaat dat er door verschillende supporters ernstige strafbare feiten gepleegd werden ten opzichte van de Mobiele Eenheid zoals poging zware mishandeling, belediging, opruiing en discriminatie. Mannen sloegen met kettingen en broeksriemen waarbij twee agenten lichtgewond raakte. Er zijn die dag vijf verdachten aangehouden en er is direct een onderzoek gestart om de overige raddraaiers op te sporen.

Op maandag 12 november zijn vier mannen, twee uit Made van 22 en 33 jaar en twee uit Breda van 26 en 27 jaar aangehouden. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij de rellen wat zich uit in onder andere openlijk geweld, poging tot zware mishandeling, opruiing, vernieling, mishandeling en belediging. Er zijn veel beelden van de incidenten die worden bekeken en geanalyseerd door het team, zo laat de politie weten. Er worden nog steeds relschoppers herkend op die beelden en meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Komend weekend minder tot geen treinen rondom Schiphol

Van vrijdag 16 tot en met zondag 18 november voert ProRail diverse werkzaamheden uit rond Schiphol. Tijdens deze drie dagen rijden er geen treinen maar bussen op het traject Schiphol Airport-Leiden. Intercity direct rijdt niet op het traject Amsterdam Centraal-Rotterdam.

Op zaterdag 17 november is Schiphol niet per trein bereikbaar. Dan rijden ook op de trajecten Amsterdam Sloterdijk/Amsterdam Zuid-Schiphol Airport bussen in plaats van treinen.

Voor overstappende reizigers op Amsterdam Sloterdijk en Schiphol zet NS kruiers in om hen te assisteren met hun bagage. Daarnaast helpen extra NS-medewerkers op de stations om reizigers naar de bussen te verwijzen.

Op zondag 18 november rijden er op het traject Amsterdam Zuid - Schiphol Airport – Hoofddorp wel treinen. Tussen Amsterdam Sloterdijk – Schiphol Airport en Leiden – Schiphol Airport rijden dan nog steeds bussen.

Sinterklaasintocht Zaandam
Tijdens de intocht van Sinterklaas in Zaandam. op zaterdag 17 november, rijden er tussen 10.00-15.00 uur extra Sprinters op het traject Amsterdam Sloterdijk - Uitgeest.

Reisinformatie
De werkzaamheden zijn ingrijpend en de impact op het treinverkeer is groot aldus ProRail. Door de centrale ligging van Schiphol en diverse werkzaamheden in de rest van het land, geldt op diverse trajecten in Noord-Holland en Flevoland ook een aangepaste dienstregeling met omreizen, extra overstappen en soms ook minder treinen.

ProRail en de NS adviseren reizigers hun reis van tevoren te plannen via de NS Reisplanner op ns.nl of de NS app. In het reisadvies is een schatting opgenomen van de extra reistijd. Deze bedraagt circa 15-45 minuten.

Wat gaat ProRail doen op Schiphol?
In november 2018 en januari 2019 zijn er belangrijke werkzaamheden rond station Schiphol Airport. ProRail vernieuwt onder meer de stroomvoorziening die elektriciteit levert aan het spoor en het treinstation. Ook worden nieuwe wissels geplaatst bij Hoofddorp en wordt het spoor venieuwd tussen Leiden en Schiphol. In totaal werkt ProRail aan 14 projecten rond Schiphol Airport.

De tweede werkperiode duurt van 17 tot en met 20 januari. Informatie over de gevolgen van deze werkzaamheden zal begin januari 2019 beschikbaar zijn op de NS Reisplanner.

Komend weekend geen treinen rondom Schiphol (Foto: FOK! )
Komend weekend minder tot geen treinen rondom Schiphol (Foto: FOK! )

Knegt in laatste centimeters verslagen, zilver voor gemengde aflossingsploeg

De slotdag van de World Cup shorttrack in Salt Lake City heeft een medaille opgeleverd voor de Nederlandse gemengde aflossingsploeg. Individueel lukte het zondag niet, nadat Suzanne Schulting en Sjinkie Knegt zaterdag nog zeges veroverden.

500m vrouwen
Schulting nam bij de start de leiding in handen, maar met twee ronden te gaan werd ze gepasseerd door Natalia Maliszweska. De Poolse verkeert in de vorm van haar leven en won net als in Calgary, voor Schulting en de Chinese vijfvoudig wereldkampioene Fan Kexin. Yara van Kerkhof kwam er niet aan te pas en eindigde als vijfde. Lara van Ruijven werd uitgeschakeld in de kwartfinales.

500m mannen
Geen Nederlands succes hier: Knegt sneuvelde in de kwartfinales, Daan Breeuwsma en Dylan Hoogerwerf gingen er in de herkansingen uit. De winst was er voor het Chinese sprintkanon Wu Dajing en dat deed hij niet zomaar: met 39,505 seconden reed hij het wereldrecord uit de boeken die hij in Pyeongchang reed op weg naar goud. Lim Hyu-jun uit Zuid-Korea werd derde, voor de Hongaar Shaoang Liu.

1000m vrouwen
Rianne de Vries begon goed, maar zakte al snel wat terug en kwam net tekort voor het podium. De winst was er voor Alyson Charles, de eerste World Cup-zege voor de net 20-jarige Canadese. De eveeens 20-jarige Duitse Anna Seidel werd tweede, haar gedeeld beste World Cup-prestatie ooit en haar eerste medaille op de 1000 meter. De derde plek was voor de Zuid-Koreaanse Noh Ah-rum, terwijl Avalon Aardoom sneuvelde in de kwartfinales.

1000m mannen
Friso Emons en Dennis Visser werden uitgeschakeld in de kwartfinales, Itzhak de Laat sneuvelde in de herkansingen. Hong Kyung-hwan ging in de laatste ronde voorbij aan de Fransman Thibaut Fauconnet en pakte de winst, de eerste World Cup-zege voor de 19-jarige Zuid-Koreaan. Fauconnet werd tweede, enkele honderdsten van een seconde voor de Rus Denis Ayrapetyan.

Gemengde aflossing
Breeuwsma, Knegt, Schulting en Van Ruijven grepen nét naast het goud. De ploeg lag vrijwel de hele wedstrijd op kop, maar Knegt werd in de laatste meters weer te grazen genomen door Shaolin Sandor Liu, die Hongarije met 0,007 seconden naar de winst hielp, voor Nederland en Frankrijk.

Aflossing vrouwen
Schulting, Van Ruijven, De Vries en Yara van Kerkhof reden lange tijd aan de leiding, maar met enkele ronden te rijden ging De Vries onderuit. Nederland was zo kansloos, olympisch kampioen Zuid-Korea pakte de winst, voor Rusland en Japan.

Aflossing mannen
De Nederlandse mannen sneuvelden teleurstellend al in de kwartfinales. De gebroeders Liu zijn in topvorm en lieten dat maar weer eens zien door Hongarije aan de winst te helpen, samen met Csaba Burjan en Alex Varnyu. China werd op enkele honderdsten tweede, Rusland completeerde het podium.

Leger in paraatheid wegens cashewnootcrisis Tanzania

In Tanzania heeft president John Magufuli gedreigd het leger in te zetten in een heuse cashewnootcrisis. Hij heeft handelaren tot en met maandag de tijd gegeven om de noten van boeren tegen een schappelijke prijs te kopen, anders stuurt hij tientallen militaire voertuigen op pad om de noten op te halen.

Cashewnoten vormen een belangrijk exportproduct voor Tanzania, maar handelaren proberen ze tegen veel te lage prijzen te kopen. Duizenden boeren dreigen zo flink afgezet te worden en daar is Magufuli niet blij mee. Hij wil dat de boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun producten, en als de handelaren dat niet bereid zijn te betalen, doet zijn regering het zelf wel.

Vanwege de crisis heeft de president onder meer de ministers van Landbouw en Economie al ontslagen, terwijl de 'Cashewnut Board of Tanzania' opgeheven is. In 2013 kende het land al een vergelijkbare cashewnotencrisis, wat destijds tot rellen en afgebrande plantages leidde.

Hans Nijland vertrekt bij FC Groningen

Algemeen directeur Hans Nijland vertrekt na dit seizoen bij FC Groningen. Hij is dan 23 jaar directeur geweest. De club uit Groningen meldt dat op hun Twitteraccount. 

"Het is de moeilijkste beslissing geweest die ik in jaren heb genomen, maar mijn gevoel zegt dat ik dit moet doen", laat de 58-jarige Nijland weten. "Deze functie kost je 6, 7 dagen in de week en slurpt energie. Ik wil de club goed achterlaten. Ik ben namelijk niet alleen directeur, maar ook supporter."

Nijland begon in 1996 bij Groningen als commercieel manager. Een half jaar later werd hij al algemeen directeur. Het onbetwiste hoogtepunt uit de carrière van Nijland is het winnen van de KNVB-beker in 2015. Nu, drie jaar later heeft Groningen het moeilijk, het staat onder de nacompetitiestreep en houdt Nijland er dus mee op. 

Hans Nijland gaat weg bij FC Groningen. (PRO SHOTS/Cor Lasker)
Hans Nijland gaat weg bij FC Groningen. (PRO SHOTS/Cor Lasker)

12 jaar cel voor dodelijke schietpartij bij salsafeest

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 40-jarige man uit Eindhoven veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaar. Hij schoot tijdens een salsafeest in Best een man die hem bestormde dood. Weliswaar was er sprake van een noodweersituatie, maar zijn keuze om met een vuurwapen te schieten overschreed alle grenzen. Ook bracht de verdachte een beveiliger in levensgevaar.

De verdachte reed op 5 november 2017 met onder meer een vriend naar een salsafeest in een beachclub in Best. Hij nam een vuurwapen mee en liet dit bij aankomst in de auto liggen. Binnen was hij betrokken bij een opstootje en wilde – volgens eigen zeggen – een verdere confrontatie uit de weg gaan door te vertrekken. Bij de uitgang ontstond er echter opnieuw een opstootje tussen de groep waar de verdachte bij hoorde en een andere groep feestgangers.

De verdachte onttrok zich op dat moment aan het tumult en liep naar de auto van zijn vriend. Daar pakte hij zijn vuurwapen en stapte weer uit. Vervolgens kwam er een man op hem afgestormd. Terwijl een beveiliger die belager probeerde weg te trekken, schoot de verdachte de man in zijn hoofd. De verdachte rende vervolgens weg en vuurde tijdens het wegrennen in de lucht. Het slachtoffer overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Grenzen overschreden
Volgens de verdachte ging zijn wapen onbedoeld af toen hij werd belaagd door een aantal personen, onder wie het slachtoffer. De rechtbank schuift deze verklaring terzijde. Er zijn diverse onderzoeksbevindingen die erop wijzen dat de verdachte het wapen op het slachtoffer richtte en vervolgens vuurde. Daarnaast stelt de verdediging dat de verdachte uit noodweer zou hebben geschoten.

De rechtbank concludeert dat de verdachte door het slachtoffer werd 'bestormd', zoals aanwezige beveiligers het omschrijven. De rechtbank kwalificeert dit juridisch gezien als ‘een ogenblikkelijke wederrechtelijke aanranding’ van de verdachte door het slachtoffer. Daarmee was er volgens de rechtbank sprake van een noodweersituatie en mocht de verdachte zich verdedigen. Maar de rechtbank vindt de manier waarop hij zich heeft verdedigd buiten alle proporties. Het slachtoffer was de enige die hem aanviel en was ongewapend.

Diepe sporen
De verdachte maakte zich schuldig aan een brute en onomkeerbare daad. Door zijn handelen bracht hij in de eerste plaats aan de ouders en andere gezinsleden van het slachtoffer enorm en onherstelbaar leed toe. Ook buiten de kring van directe familieleden maakte de dood van het slachtoffer diepe indruk. De rechtbank denkt daarbij aan verdere familie, vrienden, maar ook aan personen die ongewild getuige waren van de schietpartij. Voor al die personen is het misschien een gebeurtenis die zij voor lange tijd, zo niet de rest van hun leven, bij zich zullen dragen. Daarnaast pleegde de verdachte een poging tot doodslag door te schieten op een beveiliger die vlak bij het slachtoffer stond. Dat gebeurde terwijl de beveiliger aan het werk was de aanwezigen te beschermen. De gebeurtenissen hebben ook bij hem diepe sporen achtergelaten.

De rechtbank heeft bij het bepalen van de straf gekeken naar vergelijkbare zaken: doodslag, terwijl de verdachte voorafgaand of tijdens zijn handelen in een noodweersituatie verkeerde. In dit soort gevallen wordt gemiddeld een celstraf tussen de 8 en 10 jaar opgelegd. Daarbij komt in deze zaak de poging tot doodslag op de beveiliger en het verboden wapenbezit. Al met al komt de rechtbank tot een celstraf van 12 jaar. De verdachte moet daarnaast de vliegtickets van een aantal familieleden vergoeden die zij aanschaften voor de begrafenis van het slachtoffer in Marokko. De rechtbank komt niet tot toewijzing van verzoeken om affectie- en schokschade. De beveiliger krijgt een schadevergoeding van bijna 4.500 euro.

OM vervolgt militairen na dodelijk duikongeval

Het Openbaar Ministerie Oost-NL vervolgt drie militairen naar aanleiding van een duikongeval op 23 november 2015 op Curaçao. Bij het duikongeval kwam een 23-jarige vrouw om het leven. Het OM verwijt de militairen dat zij dienstvoorschriften hebben overtreden, waardoor er een levensgevaarlijke situatie kon ontstaan.

De duikeenheid waar de omgekomen marineduiker deel van uitmaakte, had eind november 2015 een meerdaagse oefening op en rond Curaçao. De duiker maakte een duik naar 40 meter. Tijdens de duik liet zij weten dat er water in haar masker liep. Even later viel de spraakcommunicatie uit. Daarom werd overgegaan op communicatie via de seinlijn. Aan het einde van de duiktijd reageerde de duiker niet meer op de signalen via de seinlijn. Hierna is direct een reddingsactie gestart, maar deze mocht niet meer baten.

Volgens het dienstvoorschrift had de duikoefening in dit geval afgebroken moeten worden op het moment dat de spraakcommunicatie uitviel. Ook verwijt het OM de verdachten dat zij, na het uitvallen van de spraakcommunicatie, onvoldoende contact hebben gehouden met de duiker.

Het OM heeft besloten om een 49-jarige vrouw, een 51-jarige man en een 44-jarige man te vervolgen. Een andere 51-jarige man zal nog als verdachte gehoord worden. Het OM beslist hierna of hij zich ook voor de rechter moet verantwoorden. Alle verdachten zijn militairen van de Koninklijke Marine. Het is nog niet bekend wanneer de zaak door de Militaire Kamer van de rechtbank in Arnhem wordt behandeld.

'Een knokpartij in je lijf' toont het gevecht van antibiotica

Maandag 12 november gaat in ARTIS-Micropia tijdens de World Antibiotic Awareness Week 2018 ‘Een knokpartij in je lijf’ van start. Deze nieuwe route door het microbenmuseum laat zien wat antibiotica zijn, waar ze vandaan komen en wat antibioticaresistentie eigenlijk is. Ook ontdekken bezoekers wat de gevolgen van resistentie zijn voor de volksgezondheid, en wat ze zélf kunnen doen om antibioticaresistentie een halt toe te roepen.

Route door Micropia
Deze nieuwe route door het museum ontwikkelde Micropia samen met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Micropia wil een breed publiek enthousiast maken voor microbiologie; de wetenschap over het kleinste en machtigste leven op aarde. Antibiotica zijn veelgebruikte medicijnen tegen bacteriële infecties, maar zijn van oorsprong natuurlijke stoffen Die stoffen komen oorspronkelijk uit de natuur. Microben maken daar antibiotica om hun bacteriële concurrenten uit de weg te ruimen. Als medicijn hebben ze in ons lichaam een vergelijkbaar effect. Ze doden ziekteverwekkende bacteriën. Zo hebben antibiotica in de afgelopen decennia miljoenen levens gered.

Steeds meer bacteriën worden helaas resistent tegen antibiotica. Als je antibiotica te vaak of verkeerd gebruikt, kunnen de ziekteverwekkers ongevoelig worden. Soms zelfs voor bijna alle antibiotica. De antibiotica kunnen hun werk dan niet meer doen en het wordt moeilijker om weer beter te worden. Wat je hieraan kunt doen, zie je in Micropia met de route ‘Een knokpartij in je lijf’. Ontdek hoe bacteriën zich razendsnel aanpassen aan antibiotica, en hoe zij zich vervolgens via onze handen verspreiden. De route is tot en met de voorjaarsvakantie te lopen.

Laborant vertelt over antibioticaresistentie
Verkeerd en overmatig gebruik van antibiotica ligt vaak ten grondslag aan het ontstaan van resistente bacteriën. Het is daarom belangrijk dat antibiotica op de juiste manier gebruikt worden, en dat artsen deze medicijnen alleen voorschrijven als dat echt nodig is. De laborant van Micropia laat zien waarom antibiotica niet werken bij een verkoudheid of griepje, en werpt een blik op de toekomst van antibiotica. Tot begin maart vertelt de laborant van Micropia iedere dag over antibioticaresistentie, om 13.00 en 16.00 uur.

'Een knokpartij in je lijf' toont het gevecht van antibiotica (Foto: ARTIS-Micropia / RIVM)
'Een knokpartij in je lijf' toont het gevecht van antibiotica (Foto: ARTIS-Micropia / RIVM)

Wetenschap: 1200 muggen per theelepel

Iedereen vraagt het zich natuurlijk regelmatig af: hoe dicht op elkaar kun je muggen eigenlijk verpakken, zonder dat ze massaal komen te overlijden? Zo ook wetenschappers van de universiteit van New Mexico State, die dan ook maar wat dieper in deze prikkelende materie zijn gedoken.

"We begonnen met een tube van 50 milliliter, maar we kwamen er al snel achter dat er wel héél veel muggen nodig zijn om zo'n ding te vullen: zo'n tienduizend mannetjes", aldus onderzoeker Immo Hansen. "We zijn vervolgens overgestapt naar spuitjes van 10 milliliter, waar we er grofweg 2500 in kregen." Met een spuitje persten ze uiteindelijk 240 muggen samen in één kubieke centimeter, wat neerkomt op ongeveer 1200 muggen per theelepel.

Een redelijk aantal muggen kwam weer naar buiten met wat verwondingen, maar de grote meerderheid verkeerde nog in uitstekende staat. Tijdens het versturen van een paar postpakketjes met muggen kwamen de meest strak verpakte muggen het beste aan, mogelijk omdat de wat losser verpakte diertjes meer heen en weer werden geschud tijdens het transport.

Wellicht dat het nu dan ook eens tijd is om te vertellen waarom dit alles best wel zinvol is. Zoals ongetwijfeld bekend is zijn muggen dragers van een hele meute aan enge ziektes, zoals malaria en knokkelkoorts. Dat kun je bestrijden door die beesten gewoon naar de eeuwige muggenvelden te sturen, maar een betere oplossing is om de muggen te bestrijden met, jawel, muggen!

Dan worden er bijvoorbeeld gesteriliseerde muggen het wild in gestuurd, of muggen die een bepaalde bacterie bij zich dragen, waardoor de ziektes niet meer verspreid worden. Om dat voor elkaar te krijgen moet je natuurlijk wel forse hoeveelheden van dergelijke muggen de natuur in sturen en daarvoor is het dan weer handig om te weten hoe dicht je muggen op elkaar kunt verpakken, zonder dat ze vroegtijdig het loodje leggen.

Voor wie écht helemaal niks beters te doen heeft en graag een uitgebreid onderzoek leest over het zo dicht mogelijk op elkaar verpakken en versturen van gesteriliseerde muggen, hier is het hele onderzoek te vinden.

Tot 2,5 jaar celstraf voor voorbereiden helikopterkaping

De rechtbank legt 4 mannen (Abdelghafour L., Rachid el M., Houssain el M. en helikopterpiloot Alvaro G.B.) gevangenisstraffen tussen 24 en 30 maanden op voor het voorbereiden van een kaping van een helikopter op 11 oktober vorig jaar. Zij wilden de helikopter gebruiken om Benaouf A. te bevrijden uit de gevangenis in Roermond. 5 andere verdachten worden vrijgesproken van het voorbereiden van de kaping: de rechtbank kan niet vaststellen dat zij wisten dat er een helikopter gekaapt zou worden.

Bevrijding voorkomen
Een persoon die zich als iemand anders voordeed boekte vorig jaar een helikopter bij Helicentre Lelystad. Een medewerker van het Helicentre kreeg argwaan en belde daarop met de politie. De politie startte een onderzoek en deed zich voor als een medewerker van het Helicentre, luisterde telefoons af, verrichte observaties, plaatste bakens onder auto's en zette andere opsporingsmiddelen in. Uiteindelijk greep de politie in, nog voordat ze in de helikopter stapten. De politie heeft daarmee voorkomen dat een gevangene kon worden bevrijd en heeft een vermoedelijk zeer ernstige en gevaarlijke situatie voorkomen.

Geen poging, wel voorbereiding
Het Openbaar Ministerie legde de mannen poging tot kaping (van de helikopter) en een poging tot bevrijding (van de gevangene) ten laste. Voor poging moeten de daders echter zijn begonnen met de uitvoering van een strafbaar feit. Omdat de politie de mannen aanhield voordat sprake was van een begin van de uitvoering, kan de poging tot kaping en bevrijding bij geen van de verdachten bewezen worden. Wel vindt de rechtbank bewezen dat 4 van de mannen al waren begonnen met voorbereidingen voor de kaping: ze hadden een tas met wapens en munitie in een auto gereedstaan vlak bij de plaats waar de kaping zou plaatsvinden. Bij de andere 5 verdachten kan de rechtbank niet vaststellen dat zij wisten van de kaping. Ook zijn zij niet te linken aan de tas met wapens die daarvoor gebruikt zouden worden.

Gevangenisstraffen
Omdat de rechtbank de (ernstiger geachte) poging kaping en bevrijding niet bewezen acht, legt zij de mannen lagere straffen op dan de officier van justitie heeft geëist: 3 mannen krijgen 30 maanden celstraf en 1 man 24 maanden. Van de 5 verdachten die ook van de voorbereiding van de kaping worden vrijgesproken, krijgen er 2 wel celstraffen (12 maanden en 1 maand) voor de wapens die bij hen werden aangetroffen.

Levensgevaarlijk plan
De rechtbank neemt het de verdachten zeer kwalijk dat zij een dergelijk levensgevaarlijk plan hebben voorbereid, met pistoolmitrailleurs en andere wapens. Mogelijk grof geweld en wapengebruik zou dus waarschijnlijk niet worden geschuwd. Deze mannen hebben hiermee een totaal gebrek aan respect voor de rechtsorde getoond. Het is niet aan de verdachten te danken dat dit misdadige plan niet ten uitvoer is gebracht. Het is dankzij het kordate optreden van het personeel van het Helicentre en de politie dat dit plan vroegtijdig is verijdeld en de verdachten aangehouden konden worden.

Burgerinitiatief vegetarisch etiketteren voedselproducten

Vandaag is er een Europese Burgerinitiatief (EBI) van start gegaan dat pleit voor het verplicht vermelden of voedselproducten vegetarisch, niet-vegetarisch of vegan zijn. De Europese Commise gaf afgelopen zaterdag groen licht voor het initiatief. 

Het initiatief stelt dat het voor veganisten en vegetariërs lastig is om geschikte producten te vinden. Zo moeten ze zich eerst door de ingrediëntenlijst worstelen om er vervolgens nog geen wijs uit te kunnen worden of bepaalde ingrediënten van plantaardige of dierlijke afkomst zijn. Het verplicht vermelden of een product vegetarisch of vegan is, naar Indiaas voorbeeld,  zou daar een einde aan kunnen maken aldus de initiatiefnemers

Als er binnen een jaar één miljoen handtekeningen uit ten minste 7 verschillende EU-landen binnengehaald worden, is de EU verplicht om binnen drie maanden te beslissen of ze de EU-wetgeving hieromtrent aanpassen of niet. 

Handbalsters Quintus en V&L naar achtste finales in Europa

De handbalsters van HV Quintus uit Kwintsheul en het Geleense Vlug en Lenig hebben zich geplaatst voor de achtste finales van de Challenge Cup, het derde niveau in Europa. Beide ploegen speelden in het weekeinde twee wedstrijden, Quintus twee keer thuis en V&L twee keer uit.

Quintus nam het op tegen het IJslandse Valur Reyjavik, die ermee akkoord gingen om beide wedstrijden in Nederland te spelen. Quintus won ze allebei: 24-20 en 21-20. V&L ging daarentegen juist akkoord met twee wedstrijden in Macedonië, op bezoek bij ZRK Kumanovo. Dat werd niet spannend, de Limburgse ploeg was een behoorlijke maat te groot: 15-39 en 21-31.

Op 20 november volgt de loting voor de achtste finales, als alle wedstrijden zijn gespeeld in de derde ronde - wat eigenlijk de eerste ronde was, want in de eerste en tweede ronde werden geen wedstrijden gespeeld. In februari worden de achtste finales gespeeld.

NHL: Avalanche wint weer eens, Panthers slaan toe in tweede periode

De ijshockeyers van de Colorado Avalanche hebben na zes opeenvolgende nederlagen weer eens gewonnen in de NHL. De ploeg ging op bezoek bij de Edmonton Oilers en won daar met 1-4 dankzij goals van Mikko Rantanen, Carl Söderberg, Alexander Kerfoot en Tyson Barrie.

De Florida Panthers kregen bezoek van de Ottawa Senators, die dankzij Ryan Dzingel al snel op voorsprong kwamen. Dat pikte de thuisploeg echter niet en in de tweede periode haalde Florida uit: Aleksander Barkov, Jonathan Huberdeau, nog eens Barkov, Troy BRouwer en Frank Vatrano zorgden voor 1-5, wat tevens de eindstand zou zijn.

Uitslagen NHL zondag
St. Louis Blues - Minnesota Wild 2-3
Florida Panthers - Ottawa Senators 5-1
Washington Capitals - Arizona Coyotes 1-4
Boston Bruins - Vegas Golden Knights 4-1
Winnipeg Jets - New Jersey Devils 5-2
San Jose Sharks - Calgary Flames 3-1
Edmonton Oilers - Colorado Avalanche 1-4

Oilers - Avalanche (Bron: YouTube)

Panthers - Senators (Bron: YouTube)

NBA: Harden eindelijk op dreef, James dunkt Lakers naar winst

De basketballers van de Houston Rockets zijn bepaald niet bezig aan een geweldig seizoen. Vorig jaar eindigden ze nog met een bijzonder fraai record van 65-17, dit jaar staat de ploeg na twaalf wedstrijden op 5-7.

Zondagavond werd die vijfde overwinning geboekt. Thuis tegen de Indiana Pacers namen de Rockets in het tweede kwart een grote voorsprong en die wisten ze uiteindelijk over de streep te trekken: 115-103. James Harden kende vorig jaar elf wedstrijden met minstens veertig punten, zondag had hij dan eindelijk zijn eerste 40'er van dit seizoen te pakken.

De Los Angeles Lakers wonnen thuis van de Atlanta Hawks, maar dat kwam wel pas in de laatste fase tot stand. De Hawks hadden een 105-106 voorsprong, tot Kyle Kuzma een misser opgepikt zag worden door teamgenoot LeBron James, die de Lakers naar de winst dunkte: 107-105.

Uitslagen NBA zondag
Detroit Pistons - Charlotte Hornets 103-113
Houston Rockets - Indiana Pacers 115-103
New York Knicks - Orlando Magic 89-115
Denver Nuggets - Milwaukee Bucks 114-121
Portland Trail Blazers - Boston Celtics 100-94
Los Angeles Lakers - Atlanta Hawks 107-106

Lakers - Hawks (Bron: YouTube)

Verdachte aangehouden in liquidatiezaak Henk Baum

De recherche heeft vrijdag 9 november een man aangehouden in het onderzoek naar de moord op Henk Baum uit Nistelrode. Baum werd op donderdag 22 maart 2018 doodgeschoten in zijn auto, onder het ecoduct langs de Rijksweg in Schaijk.

Lees ook: 'Liquidatie langs Rijksweg bij Schaijk'

Na de moord werd een uitgebreid rechercheteam samengesteld. Om meer te weten te komen over de mogelijke achtergronden van de dood van Baum, spraken rechercheurs uitgebreid met zijn familie, vrienden en kennissen. Op de plek waar Baum werd doodgeschoten, werd sporenonderzoek gedaan. Een stukje verderop troffen agenten een blauwe Ford Fiësta aan in een bosgebied. Er was geprobeerd om de auto in brand te steken. Op bewakingsbeelden was te zien dat Baum kort voor zijn dood gevolgd werd door een blauwe Ford Fiësta.

Arrestatie
In de loop van het onderzoek kwam de nu aangehouden verdachte in beeld. Ook in andere onderzoeken kwam de 21-jarige man als verdachte naar voren. Op zaterdag 6 oktober werd hij in Maarsbergen opgepakt in een onderzoek naar meerdere brandstichtingen en een explosie in de omgeving van Oss. Hij zat voor die zaken vast in de Penitentiaire Inrichting in Middelburg en werd daar vrijdagochtend aangehouden.

Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op Baum. De recherche verdenkt hem verder van een brandstichting in Nijmegen en een reeks van autodiefstallen in Brabant, Limburg en Gelderland. Ook denkt de recherche dat hij betrokken was bij het naar binnen gooien van een handgranaat in een woning aan de Keldermansstraat in Eindhoven. Die aanslag vond plaats in de vroege ochtend van zaterdag 29 september 2018.

Verder onderzoek
Het onderzoek naar de moord op Henk Baum gaat onverminderd door. Met de arrestatie van deze verdachte is de zaak nog niet afgerond: “Wij hebben in het onderzoek naar de moord op Henk Baum enorm veel informatie binnengehaald. Gegevens die ook in andere zaken van belang kunnen zijn. Wij houden er rekening mee dat er meerdere mensen betrokken waren bij de moord en sluiten niet uit dat Baum in opdracht is vermoord. Wij kijken in ons onderzoek dan ook nadrukkelijk naar mogelijke opdrachtgevers”, zo laat de recherche weten. Nieuwe arrestaties zijn dan ook niet uitgesloten.

Verdachte aangehouden in liquidatiezaak Henk Baum (Foto: Politie.nl)
Verdachte aangehouden in liquidatiezaak Henk Baum (Foto: Politie.nl)

Blu-ray: Love, Simon

Als je zin hebt in een leuke coming-of-age film, dan ben je bij Love, Simon aan het juiste adres. Hoewel de film op eerste blik een middelmatige romantische komedie lijkt (en misschien eigenlijk ook is), kunnen we deze film toch als bijzonder bestempelen. In Nederland zijn we op dit vlak al veel verder, maar dit is toch echt de eerste mainstream Amerikaanse film met een homoseksuele tiener als hoofdpersonage. Dit is misschien al reden genoeg om de film een kans te geven, maar gelukkig weet Love, Simon in zijn luchtigheid vermakelijk te zijn, ondanks dit wel ten koste gaat van het realiteitsgehalte.

Prachtige indie GRIS lanceert 13 december

Gris is een indiegame van Nomada Studio en uitgegeven door Devolver Digital. De game is uniek dankzij de prachtige stijl en de complete afwezigheid van gevaar, frustratie en dood. De release date is in een nieuwe trailer aangekondigd: 13 december.

In GRIS verken je een nauwkeurig ontwikkelde wereld vol met puzzels, platforming en optionele uitdagingen. Je komt steeds meer tegen wanneer de wereld van GRIS zich blijft uitbreiden. De game is in ontwikkeling voor Nintendo Switch en pc.

In hoger beroep 4,5 jaar cel voor eigenrichting

Vandaag heeft het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch een 53-jarige inwoner van Helmond veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4,5 jaar voor poging tot doodslag. Het hof vindt bewezen dat hij de man die hij ervan verdacht zijn dochter lastig te vallen zo hard met een schop heeft geslagen dat hij willens en wetens de kans heeft aanvaard dat de man daardoor zou komen te overlijden. Het hof oordeelt hiermee anders dan de rechtbank die hem eerder 10 maanden gevangenisstraf oplegde voor zware mishandeling met voorbedachte raad.

Grooming
Het latere slachtoffer had online contact gezocht met de destijds 14-jarige dochter van de verdachte en zich voorgedaan als jongen van 17. Ook had hij in de tuin van haar moeder bloemen en chocola voor het meisje achtergelaten. Er was hierbij wellicht sprake van grooming.

Zoektocht
Nadat de verdachte dit te weten was gekomen heeft hij er alles aan gedaan om de verblijfplaats van deze man te achterhalen. Zo heeft hij onder meer een beloning uitgeloofd, is hij op Facebook naar hem op zoek gegaan en heeft hij zijn adres opgezocht. De verdachte informeerde de politie over zijn zoektocht maar gaf op het laatste moment geen informatie over de locatie van hemzelf en de man en ging zelf over tot actie voor de politie arriveerde.

Schop
De verdachte heeft op 19 januari 2017 lange tijd gepost voor het huis van het latere slachtoffer. Toen deze man naar buiten kwam is hij hem gevolgd naar het terrein van de Grote Beek in Eindhoven. Daar heeft hij de man meerdere malen met kracht met een schop tegen hoofd, armen en benen geslagen, hem zwaargewond achtergelaten en is weggereden. Dit is door verschillende getuigen gezien.

Wel poging tot doodslag, geen poging tot moord
Het met kracht met een schop slaan tegen een zo kwetsbaar en voor levensfuncties essentieel lichaamsdeel als het hoofd levert een aanmerkelijke kans op de dood van het slachtoffer op. Met zijn daad heeft de verdachte die kans aanvaard en daarmee is poging tot doodslag bewezen, aldus het hof.

Er zijn volgens het hof wel aanwijzingen dat de verdachte tevoren van plan was het slachtoffer (zwaar) te mishandelen, maar onvoldoende bewijs dat hij het vooropgezette plan had om het slachtoffer te doden. De verdachte is volgens het hof in zijn emotie verder gegaan dan hij zich had voorgenomen. Het hof spreekt hem om die reden vrij van voorbedachte raad. Daarmee komt het hof tot een andere conclusie dan het OM, dat 6 jaar cel had geëist voor poging tot moord.

De straf
Bij het bepalen van de straf let het hof op de ernst van de verwondingen bij het slachtoffer, op het feit dat een daad als deze gevoelens van angst en onveiligheid in de samenleving veroorzaakt, op het strafblad van de verdachte en vooral op het feit dat de verdachte eigenrichting pleegt; dat is in de Nederlandse rechtsorde volstrekt onacceptabel, aldus het hof. 

Campagne 'geef je banden lucht' van start

Autorijden met je banden op de juiste spanning is veiliger, zuiniger en beter voor het milieu. De juiste spanning zorgt voor meer grip (kortere remweg en kleinere kans op slip), minder brandstofverbruik en minder slijtage van de band. Dat levert automobilisten al snel 100 euro per jaar op. Toch rijdt zo’n 60 procent van de Nederlanders rond met te slap opgepompte banden.

Daarom start vandaag de campagne ‘Geef je banden lucht’ om automobilisten met bijvoorbeeld radiospotjes en informatie bij het tankstation te wijzen op de voordelen van een vers opgepompte band.

Simpele bijdrage aan schoner Nederland
Staatssecretaris Stientje Van Veldhoven (Infrastructuur en Milieu): “Ik hoor mensen vaak zeggen: Ja maar wat kan ík nou bijdragen aan een schoner Nederland?’ Nou, dit! Hou je banden op spanning. Het is simpel, zinnig en zuinig. Veilig voor jou, goed voor je portemonnee en het draagt nog bij aan het halen van onze Klimaatdoelen ook. Als alle auto’s met de juiste bandenspanning zouden rondrijden, zouden we zo’n 0,4 Megaton CO2 per jaar aan uitstoot besparen. Dat is vergelijkbaar met de jaarlijkse uitstoot van alle huishoudens in de gemeente Groningen.”

Chris Hottentot van de ANWB: “De garage zorgt bij een beurt of APK voor de juiste bandenspanning. De banden verliezen tussentijds echter hun spanning en daarmee ook hun optimale werking. Voor de verkeersveiligheid is het daarom noodzakelijk dat iedere automobilist zijn banden regelmatig controleert en op de juiste spanning houdt.”

Algemeen Voorzitter BOVAG, Bertho Eckhardt: “Wij adviseren en stimuleren BOVAG-bedrijven om bandenspanningscontrole standaard in de werkzaamheden op te nemen, hetgeen de meeste van onze leden ook al doen. Daarnaast proberen we het via de duizenden aangesloten bedrijven in het hele land voor de consument zo laagdrempelig mogelijk te maken om zelf regelmatig de banden op te pompen.”

Marie-Claire van den Berg van Milieu Centraal: “Als alle mensen hun autobanden elke twee maanden oppompen, besparen we per jaar veel CO2 en dragen we flink bij aan onze klimaatdoelen.”

Check elke twee maanden
De helft van alle Nederlanders checkt zijn bandenspanning minder dan 3 keer per jaar, terwijl iedere twee maanden wordt aanbevolen. 42 procent weet dat bandenspanning het best gemeten kan worden wanneer de banden koud zijn, maar 20 procent denkt onterecht dat dit het beste kan als de banden warm zijn.

Over de campagne
De campagne ‘Geef je banden lucht’ is een initiatief van verschillende partijen zoals het Ministerie I&W, VACO, RAI-vereniging, ANWB, BOVAG, RECYBEM, Band op Spanning, Milieu Centraal en VNA het gedrag van de automobilist veranderen. De ambitie is dat iedere automobilist elke twee maanden de banden van de auto controleert op beschadigingen en op de juiste spanning brengt. Dan rij je immers veiliger, zuiniger, stiller en schoner.

 Campagne 'geef je banden lucht' van start (Foto ter illustratie ©Pxhere)
Campagne 'geef je banden lucht' van start (Foto ter illustratie ©Pxhere)

Zegereeks Dutch Windmills beëindigd, simpele winst Donar

De basketballers van de Dutch Windmills hebben in de Dutch Basketball League na zeven wedstrijden hun tweede nederlaag om de oren gekregen. De ijzersterke debutanten waren in Brabant kansloos tegen New Heroes Den Bosch.

De Boschenaren lieten in de eerste helft bijzonder weinig heel van de ploeg uit Dordrecht: 42-21. Vooral Devon van Oostrum was met 14 punten, 11 rebounds, 5 assists en 3 steals lekker op dreef, terwijl de jeugd bij Den Bosch in de slotfase ook wat speeltijd kreeg en de ploeg uiteindelijk naar de winst bracht: 77-46.

Donar had thuis in Groningen een simpel dagje en won met 86-55 van Apollo Amsterdam, dat nog altijd maar één van de acht wedstrijden won. Dat is wel beter dan Basketball Academie Limburg, want die verloren thuis in Weert ook hun achtste wedstrijd. De Luxemburger Alex Laurent en de Amerikaan Lavone Holland waren namens de Den Helder Suns met 30 en 28 punten doorslaggevend: 91-102.

Anti-Piet activisten blokkeren toegang Mediapark

Een handjevol Anti-Piet activisten blokkeert op dit moment de loopbrug vanaf station Mediapark naar het Mediapark in Hilversum. Ook de uitgang van het perron is geblokkeerd.

De betogers vinden dat de NTR nog te veel het traditionele uiterlijk van Zwarte Piet in stand laat in het Sinterklaasjournaal. Volgens de betogers negeert de NTR daarmee "steeds meer mensen die protesteren tegen de racistische karikatuur Zwarte Piet". Ze eisen dan ook dat Zwarte Piet uit het sinterklaasjournaal wordt "verwijderd".

De Betogers dragen spandoeken mee met teksten als "NTR komt niet over de brug" en "Zwarte Piet is racisme". De blokkade is overigens niet helemaal volledig, de betogers adviseren mensen om via een andere weg te lopen. De vertraging is ongeveer tien minuten.

Defensiepersoneel voert actie voor CAO

De vakbonden ACOM, AFMP, BBTV, FNV-Overheid, MARVER en VBM roepen hun leden op massaal aanwezig te zijn bij het wetgevingsoverleg defensiepersoneel later vandaag in de Tweede Kamer.

Tijdens dat overleg spreekt de Kamer met staatssecretaris Visser over het door de bonden verworpen arbeidsvoorwaardenakkoord. De bonden hopen dat door massale aanwezigheid van militairen duidelijk wordt hoe belangrijk dit onderwerp voor hen is.

De leden van de bonden hebben de arbeidsvoorwaardenregeling afgewezen omdat ze vinden dat er veel meer geld naar defensie moet. Ook is er gesteggel over de militaire pensioenregeling.

Ex aangeklaagd, strakke vagina uitgerekt door 'enorme piemel'

We beginnen de week met het verhaal van een rasechte FOK!ker. Ene Mugove Kurima uit de Zimbabwaanse hoofdstad Harare is namelijk aangeklaagd door zijn ex-geliefde, en wel wegens het uitrekken van haar vagina met zijn allejezus grote piemel.

De 29-jarige Silindile Mangena ging een relatie aan met meneer Kurima, die overigens getrouwd was. Ze liet zich niet afschrikken door zijn zwartgepunte Falcon Heavy-raket en het stel ging met enige regelmaat stevig tekeer.

Toch was het in mei van dit jaar genoeg geweest voor Silindile: haar vagina was vóór de relatie nog 'zeer strak', zoals ze het zelf noemde, maar dankzij haar vreemdgaande neukertje was dat inmiddels verworden tot een soort duistere echoput. Niemand kan het door Kurima achtergelaten gat vullen, klaagde ze nog.

Silindile heeft meneer nu aangeklaagd: ze wil plastische chirurgie ondergaan om de schade van zijn 58 centimeter* ongedaan te maken en dat gaat omgerekend al gauw zo'n achtduizend euro kosten, wat hij volgens de aanklacht moet betalen.

De eigenaar van de monsterlijke piemel heeft nog niet gereageerd. 

*Het bewijsstuk is nog niet daadwerkelijk opgemeten 

Ook Monaco kansloos tegen doelpuntenmachine PSG

AS Monaco heeft aan den lijve ondervonden hoe groot de aanvallende stootkracht van Paris Saint-Germain is. Op eigen veld verloor het met 0-4.

Onder leiding van Thierry Henry draait Monaco nog niet best, maar zo hulpeloos als tegen PSG was de ploeg het hele seizoen nog niet. De van een blessure teruggekeerde Edinson Cavani luisterde zijn terugkeer bij de koploper op met een hattrick. Daarmee was hij de eerste speler van de Parijzenaars die dat tegen Monaco flikte sinds Carlos Bianchi het in 1979 deed.

Binnen vier minuten opende hij al de score en dat was te danken aan Neymar. De Braziliaanse vedette profiteerde van zwak uitverdedigen en schoot de bal hard naar de tweede paal, waar Cavani al klaarstond om het laatste zetje te geven. Amper zeven minuten later werd de marge verdubbeld toen Neymar ditmaal oog had voor Moussa Diaby. De jonge middenvelder gunde de eer aan Cavani, die voor zijn tweede goal tekende.

Vanaf dat moment wist Monaco al dat het een lange avond zou worden, maar de hekkensluiter liet zich niet zomaar naar de slachtbank leiden door de ongeslagen lijstaanvoerder. Jordi Mboula kreeg een kans, maar schoot te gehaast. Dat deed Julian Draxler aan de overzijde een stuk beter, maar zijn treffer werd afgekeurd wegens buitenspel.

Acht minuten na rust tekende Cavani voor zijn derde dankzij weer een assist van Diaby. Na een uur spelen had hij zijn vierde kunnen maken toen Kylian Mbappé in de zestien werd neergelegd, maar Neymar is de vaste strafschoppennemer bij PSG en hij faalde niet. In het resterende half uur werd Monaco helemaal zoek getikt en was men dankbaar dat het eindsignaal werd bereikt zonder verdere schade. PSG heeft tot nu toe al haar dertien duels gewonnen in Frankrijk en de voorsprong op nummer twee Lille bedraagt al dertien punten.

Na afloop ging veel aandacht uit naar de VAR. Tot driemaal toe werd het zestal leidsmannen op het veld gecorrigeerd bij beslissende situaties. Zo werden beide treffers voor rust afgekeurd door de arbiter in het veld, maar de videoscheidsrechter liet weten dat beide doelpunten van Cavani moesten worden goedgekeurd. Na rust werd een treffer van Kylian Mbappé geldig verklaard, maar op aanraden van de VAR toch weer geannuleerd.

Uitslagen Ligue 1 zondag
Girondins de Bordeaux - Caen 0-0
Olympique Marseille - Dijon 2-0
Stade Rennes - Nantes 1-1
AS Monaco - Paris Saint-Germain 0-4

Solari wint ook vierde duel als trainer van Real Madrid

Het lijkt er meer en meer op dat Real Madrid niet verder hoeft te zoeken voor een nieuwe coach. Ad interim won Santiago Solari ook zijn vierde duel.

Op bezoek bij Celta de Vigo groeide Karim Benzema uit tot de grote man voor de Koninklijke. De Franse spits maakte twee treffers en droeg zo flink bij aan de Madrileense doelpuntenproductie: 2-4. Door de zege klimt Real op naar de zesde plaats. De ploeg staat nu nog maar vier punten achter koploper Barcelona, dat eerder op de zondagavond verloor van Real Betis.

Benzema kreeg na drie minuten al de kans om de score te openen en zijn inzet bleek centimeters te scherp zijn aangesneden. Na 23 minuten haalde hij alsnog zijn gram door een heerlijke treffer. De Fransman controleerde een pass van Luka Modric op magistrale wijze en drukte beheerst af. Na rust vuurde hij weer op doel en opnieuw was het raak. Ditmaal via de keeper, de paal en verdediger Gustavo Cabral, die een eigen doelpunt op zijn naam kreeg.

Hugo Mallo bracht de spanning terug na een uur spelen en Iago Aspas zag tot zijn afschuw hoe Thibaut Courtois zijn inzet voor de gelijkmaker onschadelijk maakte. In de laatste tien minuten ging het vervolgens hard. Sergio Ramos schoot met een panenka raak vanaf de strafschopstip en invaller Dani Ceballos roeide nummer vier binnen. Met een man minder maakte Marcó Brais de score toch nog iets draaglijker voor Celta, dat Cabral vijf minuten voor het einde verloor na een tweede gele kaart.

Domper op de zege zijn de blessures bij Real. Voor rust moest Casemiro zich al laten vervangen met een enkelblessure en linksback Sergio Reguilon moest kort voor rust ook naar de kant met een dijbeenkwetsuur. Na de pauze voegde Nacho Fernandez zich bij hen in de ziekenboeg. Ook hij moest zich geblesseerd laten vervangen. Waar zijn pijn precies zit, is nog niet duidelijk. Ook over de ernst van hun blessures heeft de club zich nog niet uitgelaten.

Uitslagen Primera Division zondag
Alavés - Huesca 2-1
Barcelona - Real Betis Sevilla 3-4
Rayo Vallecano - Villarreal 2-2
Sevilla - Espanyol 2-1
Celta de Vigo - Real Madrid 2-4

Aantal faillissementen neemt toe

Het aantal failliet verklaarde bedrijven is toegenomen. In oktober 2018 zijn er 40 bedrijven meer failliet verklaard dan in september, meldt het CBS. In september bereikte het aantal faillissementen nog het laagste niveau na 2000. De trend is echter al ruim een jaar redelijk vlak.

Trend vlak
In mei 2013 piekte het aantal uitgesproken faillissementen, voor zittingsdagen gecorrigeerd. Daarna is er tot september 2017 sprake van een dalende trend. Vervolgens wisselden stijgingen en dalingen elkaar af. De trend is al ruim een jaar redelijk vlak. Het aantal faillissementen bereikte in september 2018 het laagste niveau sinds 2001. In oktober is het aantal faillissementen echter weer gestegen.

Meeste faillissementen in de handel
Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er in oktober 306 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 70.

De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in oktober de meeste faillissementen uitgesproken in de bedrijfstak horeca.

Het CBS benadrukt dat het om voorlopige cijfers gaat die nog bijgesteld kunnen worden. 

Aantal faillissementen neemt toe (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Aantal faillissementen neemt toe (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

FOK! Wat een weer: regenachtig

Het is bewolkt en in de zuidelijke helft zijn er perioden met regen. In de loop van de ochtend breidt de regen zich over het hele land uit. In de middag wordt het in het zuidoosten en oosten tijdelijk droog en kan de zon even doorbreken, elders regent het langdurig. Pas in de avond wordt het van het zuidwesten uit overal droog en klaart het geleidelijk op. Op veel plaatsen wordt het niet warmer dan 12°C, in het uiterste zuidoosten wordt het met wat zon in de middag erg zacht, mogelijk 17°C. De wind komt uit uiteenlopende richtingen en is zwak tot matig. Later in de middag en in de avond wordt de wind overal zuid tot zuidwest, zwak tot matig, langs de kust vrij krachtig.

In de nacht naar dinsdag is er aanvankelijk weinig bewolking en langs de noordwestkust is er een enkele bui mogelijk. De minimumtemperatuur ligt rond 7°C. De wind is zuid tot zuidwest en is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig.

Dinsdag overdag is het wisselend bewolkt en vooral in de noordelijke helft van het land komen er enkele buien voor. De maximumtemperatuur bedraagt ca. 12°C. De wind wordt overal zuidwest en neemt toe naar matig tot vrij krachtig, langs de kust en op het IJsselmeer krachtig, 6 Bft. In de loop van de middag en avond neemt de wind geleidelijk af (Bron: KNMI).

Nederland

Avond in Londen (Foto: Iteejer)
Avond in Londen (Foto: Iteejer)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Eerste wedstrijd 'Superclásico-finale' eindigt in gelijkspel in kolkend Bombonera

In de finale van de Copa Libertadores, dit jaar voor het eerst in de geschiedenis een heuse uitvoering van de Argentijnse Superclásico, ligt alles nog open na de eerste ontmoeting tussen River Plate en Boca Juniors. Het duel eindigde in 2-2.

In de Zuid-Amerikaanse variant van de Champions League kwam geen enkele ploeg de afgelopen twintig jaar vaker in de finale dan Boca, maar tegen River Plate was er toch sprake van zenuwen. Beide Argentijnse grootmachten treffen elkaar over twee weken opnieuw en dan hebben Los Millionarios het voordeel van het thuispubliek. Beide ploegen worden niet gesteund door uitsupporters vanwege eerdere misstanden tussen beide clubs. In tegenstelling tot Europa tellen uitgoals niet dubbel, wat in dit geval gunstig uit lijkt te pakken voor Boca Juniors.

In het kolkende stadion La Bombanera kwam River Plate goed uit de startblokken met kansen voor Iván Rossi, Lucas Martínez en Rafael Borré. De thuisploeg moest achteruit en zag na een half uur spelen hoe Cristian Pavón geblesseerd raakte aan de hamstring. Hij moest zich tot verdriet van de fans laten vervangen door Darío Benedetto. Kort daarna schudde de iconische voetbaltempel op de grondvesten, want Ramon Abila tekende voor de openingstreffer.

De vreugde was van korte duur, want binnen twee minuten tekende Lucas Pratto voor de gelijkmaker. De 30-jarige aanvaller werd in de eerste aanval na de aftrap gevonden en schoot voortreffelijk raak in de verre hoek. Dat Boca niet met een gelijke stand hoefde te rusten, was te danken aan invaller Benedetto, die de geblesseerde international Cristian Pavón al snel had moeten vervangen: met een achterwaartse kopbal verraste hij doelman Franco Armari.

Na de pauze was er een eigen doelpunt voor nodig om alsnog met een gelijke stand af te fluiten. Carlos Izquierdoz kopte ongelukkig in eigen doel. Boca bracht de geroutineerde Carlos Tevez nog in het veld om een late overwinning te forceren, maar de voormalig spits van Manchester City en Juventus kon zijn ploeg ook niet aan een betere uitgangspositie helpen in Buenos Aires. Ajax-doelwit Lisandro Magallan speelde het hele duel mee.

De hoogtepunten van de wedstrijd (Bron: YouTube)

Keizer ziet Dost uitblinken bij winnend Sporting

Bas Dost heeft met twee doelpunten hoogstpersoonlijk voor een overwinning gezorgd bij Sporting Portugal. Hekkensluiter Chaves werd verslagen met 2-1.

Bij de Portugese topclub stond interim-trainer Tiago Fernandes nog voor de groep en aan hem de zware taak om de ploeg rustig te houden in een turbulente week. Eerst werd bekend dat Marcel Keizer na de interlandperiode komt als nieuwe oefenmeester en de club moest ook verwerken dat voormalig voorzitter Bruno de Carvalho is gearresteerd vanwege betrokkenheid bij de aanval van hooligans van afgelopen mei.

Destijds werden Bas Dost en zijn ploeggenoten aangevallen op het trainingscomplex. De Nederlander bleef de club desondanks trouw en is de laatste weken weer goed in vorm. Halverwege de eerste helft bekroonde hij dat met een rake kopbal. Marcos Acuna vond hem in de zestien en de boomlange spits knikte keurig raak in de verre hoek.

Sporting leek helemaal op rozen te zitten toen Bruno Gallo een tweede gele kaart kreeg, maar met een heerlijk afstandsschot bracht Niltinho de bezoekers toch nog op gelijke hoogte. Vijf minuten voor het einde bracht Dost de verlossing door raak te schieten vanaf de strafschopstip. Dat was zijn vijfde goal van het seizoen in de Primeira Liga. Dankzij de zege stijgen os Leões naar de tweede plaats, twee punten achter FC Porto.

Ronaldo de held van Juventus tijdens horroravond Higuain

Juventus heeft de uitwedstrijd bij AC Milan winnend afgesloten dankzij Mario Mandzukic en Cristiano Ronaldo. In San Siro eindigde het treffen in 0-2.

De Italiaanse koploper liet dit seizoen slechts één keer punten liggen en ook tegen de traditionele uitdager uit Milaan was er geen beginnen aan voor de oppositie. Juventus kon op volle oorlogssterke aantreden en greep al na acht minuten een voorsprong. Alex Sandro vond Mandzukic in het strafschopgebied en de Kroaat bewees zijn status als 'man van de grote wedstrijden'.

Voor rust kreeg hij nog twee kansen, maar Gianluigi Donnarumma kon die inzetten wel pareren. Milan werd in eigen huis achteruit gedwongen en dacht in het zadel geholpen te worden toen de scheidsrechter vijf minuten voor rust op advies van de videoscheidsrechter naar de stip wees. Clubtopscorer Gonzalo Higuain, gehuurd van Juventus, legde aan en zag zijn inzet gepareerd door Wojciech Szczesny.

Na de pauze bleef La Vecchia Signora de bovenliggende partij en Paulo Dybala had na een klein uur spelen de beslissing op zijn schoen. De paal bracht echter redding voor Milan, wat later alsnog moest buigen na een prima treffer van Cristiano Ronaldo. De Portugees bracht tien minuten voor het eindein twee instanties de beslissing en zag daarna nog hoe de gefrustreerde Higuain met twee gele kaarten in tien seconden tijd van het veld werd gestuurd. Dat ging niet zonder slag of stoot, want de Argentijn duwde Ronaldo, Chiellini en Szczesny toen zij hem tot bedaren wilden brengen.

Uitslagen Serie A zondag
Atalanta Bergamo - Internazionale 4-1
AS Roma - Sampdoria 4-1
Chievo - Bologna 2-2
Empoli - Udinese 2-1
Sassuolo - Lazio 1-1
AC Milan - Juventus 0-2

soO is de Lion King

De beroemde StarCraft II speler Eo "soO" Yoon Soo is gekroond als de winnaar van het 2018 Suning "Lion King" Invitational Tournament in Peking, China. De esporter, die bekend staat om zijn vele tweede plaatsen, won in de finale van de Chinese Li "TIME" Peinan. Misschien gaf voor soO zijn nieuwe Nederlandse Asterion-shirt de doorslag.

Helft vluchtelingenhuishoudens loopt risico op armoede

Bijna 53 procent van de vluchtelinghuishoudens heeft een laag inkomen, ruim 6 keer zo vaak als gemiddeld in Nederland (8,2 procent). Bij huishoudens met een hoofdkostwinner van Syrische of Eritrese komaf is dat zelfs circa 80 procent. Huishoudens van Iraanse afkomst lopen van alle vluchtelingenhuishoudens met 33 procent het minste risico op armoede. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe inkomensgegevens.

Het risico op armoede is van 2016 op 2017 harder gegroeid onder huishoudens uit vluchtelinglanden dan onder andere huishoudens. De toename speelde alleen bij huishoudens met een Syrische achtergrond, de grootste groep vluchtelingen. De groep Syrische huishoudens met een armoederisico groeide van 10.000 (76 procent) in 2016 naar 18.000 (79 procent) in 2017. Huishoudens uit andere vluchtelinglanden hadden in 2017 minder vaak een laag inkomen dan in 2016. Zo nam onder Eritrese huishoudens het armoederisico af van 83 naar 80 procent.

De meeste vluchtelingen die een verblijfsvergunning kregen, deden beroep op de bijstand. In combinatie met de grote toestroom uit Syrië tijdens de vluchtelingencrisis, nam hierdoor het aandeel huishoudens met een laag inkomen in de eerste generatie toe. De vluchtelingcrisis speelde vooral in 2015 en komt daarom niet tot uitdrukking in de cijfers over langdurige armoede. Het risico op armoede bij huishoudens met een hoofdkostwinner van niet-westerse komaf uit de tweede generatie is duidelijk lager dan bij de eerste generatie. De tweede generatie is gemiddeld hoger opgeleid en heeft daardoor betere kansen op de arbeidsmarkt.

Vrijwel alle Syrische risicohuishoudens in bijstand
Van alle Syrische huishoudens heeft 79 procent een inkomen onder de lage-inkomensgrens. Bij het merendeel daarvan, 95 procent, is de bijstand hun voornaamste bron van inkomen. Bij huishoudens van Eritrese komaf is dat percentage net iets groter. Ook de andere vluchtelinghuishoudens met een laag inkomen moeten meestal rondkomen van een bijstandsuitkering. Maar huishoudens afkomstig uit Irak, Iran en vooral Afghanistan hebben ook relatief vaak werk als belangrijkste inkomensbron, terwijl hun inkomen toch onder de lage-inkomensgrens ligt.

Ook in de vier grootste niet-westerse herkomstgroepen hebben huishoudens met een laag inkomen betrekkelijk vaak voornamelijk inkomen uit werk. Dit komt vooral voor bij huishoudens van Turkse komaf. Maar bij hen en ook bij huishoudens met een Marokkaanse, Surinaamse of Antilliaanse achtergrond is een bijstandsuitkering meestal de oorzaak van hun lage inkomen. Van de niet-westerse huishoudens lopen de Surinaamse met 17 procent het minste risico op armoede. Ze hadden, net als Antilliaanse huishoudens, iets vaker een laag inkomen dan in 2016. Onder huishoudens met een Turkse of Marokkaanse achtergrond nam het armoederisico juist wat af.

Meerderheid Oost-Europese risicohuishoudens werkt
Huishoudens met een Poolse, Roemeense of Bulgaarse komaf lopen een bovengemiddeld risico op armoede. Meestal hebben de lage-inkomenshuishoudens met deze Oost-Europese achtergrond hoofdzakelijk inkomen uit werk. Vooral bij Bulgaarse huishoudens met een laag inkomen is dit het geval. Wel gaat het om een kleine groep: nog geen 10.000 huishoudens in Nederland zijn van Bulgaarse komaf. Met een Duitse, Belgische of Britse achtergrond hebben huishoudens minder vaak een armoederisico terwijl ze vooral werken. Arbeidsmigranten met een Oost-Europese achtergrond doen meestal laaggeschoold werk, terwijl migranten uit West-Europa vaak (hoogopgeleide) kenniswerkers zijn.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.