Wetenschap: 1200 muggen per theelepel

Iedereen vraagt het zich natuurlijk regelmatig af: hoe dicht op elkaar kun je muggen eigenlijk verpakken, zonder dat ze massaal komen te overlijden? Zo ook wetenschappers van de universiteit van New Mexico State, die dan ook maar wat dieper in deze prikkelende materie zijn gedoken.

"We begonnen met een tube van 50 milliliter, maar we kwamen er al snel achter dat er wel héél veel muggen nodig zijn om zo'n ding te vullen: zo'n tienduizend mannetjes", aldus onderzoeker Immo Hansen. "We zijn vervolgens overgestapt naar spuitjes van 10 milliliter, waar we er grofweg 2500 in kregen." Met een spuitje persten ze uiteindelijk 240 muggen samen in één kubieke centimeter, wat neerkomt op ongeveer 1200 muggen per theelepel.

Een redelijk aantal muggen kwam weer naar buiten met wat verwondingen, maar de grote meerderheid verkeerde nog in uitstekende staat. Tijdens het versturen van een paar postpakketjes met muggen kwamen de meest strak verpakte muggen het beste aan, mogelijk omdat de wat losser verpakte diertjes meer heen en weer werden geschud tijdens het transport.

Wellicht dat het nu dan ook eens tijd is om te vertellen waarom dit alles best wel zinvol is. Zoals ongetwijfeld bekend is zijn muggen dragers van een hele meute aan enge ziektes, zoals malaria en knokkelkoorts. Dat kun je bestrijden door die beesten gewoon naar de eeuwige muggenvelden te sturen, maar een betere oplossing is om de muggen te bestrijden met, jawel, muggen!

Dan worden er bijvoorbeeld gesteriliseerde muggen het wild in gestuurd, of muggen die een bepaalde bacterie bij zich dragen, waardoor de ziektes niet meer verspreid worden. Om dat voor elkaar te krijgen moet je natuurlijk wel forse hoeveelheden van dergelijke muggen de natuur in sturen en daarvoor is het dan weer handig om te weten hoe dicht je muggen op elkaar kunt verpakken, zonder dat ze vroegtijdig het loodje leggen.

Voor wie écht helemaal niks beters te doen heeft en graag een uitgebreid onderzoek leest over het zo dicht mogelijk op elkaar verpakken en versturen van gesteriliseerde muggen, hier is het hele onderzoek te vinden.