FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 10 november 2018

Uitslag VVV-Venlo - Fortuna Sittard

VVV-Venlo heeft de Limburgse derby gewonnen in de eredivisie gewonnen. In Venlo won de ploeg van trainer Maurice Steijn met 3-2 van Fortuna Sittard.

De twee Limburgse clubs troffen elkaar voor het eerst sinds het seizoen 1991-1992 op het hoogste niveau. Na een half uur spelen kwam de uitploeg op een 0-1 voorsprong dankzij Finn Stokkers. Nog voor rust zette de thuisploeg de achterstand om in een voorsprong via doelpunten van Ralf Seuntjens en Peniel Mlapa.

Al vroeg in de tweede helft maakte Mlapa zijn tweede doelpunt van de avond. Vlak voor tijd maakte Fortuna Sittard nog de aansluitingstreffer André Vidigal. In de slotminuten werd het nog spannend, maar de thuisploeg wist de drie punten toch over de streep te trekken.

Door de zege komt VVV-Venlo op de vijfde plaats te staan met achttien punten. Hetzelfde puntenaantal als de nummer zes en zeven (Vittese en FC Utrecht), maar die hebben een wedstrijd meer gespeeld dan de Venlonaren.

VVV-Venlo

3 - 2

Fortuna Sittard

 32' Seuntjens
 41' Mlapa
 48' Mlapa
   30' Stokkers
 86' Vidigal
 
 Gele kaart: Seuntjes, Post, (VVV-Venlo), Smeets, (Fortuna Sittard)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 7.534
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Unnerstall
Rutten
Röseler
Promes
Janssen (Borgmann/25)
Seuntjens
Post
Susic (v.Bruggen/84)
Opoku
Mlapa (Joosten/78)
Grot
  Koselev
Ciranni
Dammers
Heerings (Ciss/78)
Pinto
Diemers
Hutten (Smeets/28)
Rodríguez
Semedo (Vidigal/67)
Stokkers
Lamprou

Reprimande voor Vettel, geen straf voor Hamilton

De F1-stewards hebben weer de nodige stof doen opwaaien na de kwalificatie van de GP van Brazilië. Ze besloten om Lewis Hamilton niet te bestraffen voor diens actie ten opzichte van Sirotkin. Sebastian Vettel reed de weegschaal aan gort en kreeg slechts een reprimande.

Vettel werd tijdens Q2 geselecteerd om gewogen te worden. Dat ging voor de Duitser echter niet snel genoeg waarna hij besloot zelf de weegschaal op en af te rijden. Daarbij vernielde hij de weegschaal. Hij werd slechts bestraft met €25.000 euro boete en een reprimande.

Lewis Hamilton kreeg geen straf voor de uitwijkmanoeuvre waarbij hij Sirotkin bijna raakte en het gras op dwong. Dat is frappant aangezien er dit seizoen coureurs zijn bestraft voor acties die een stuk minder ernstig leken.

Dortmund wint spannende 'Klassiker' en zet Bayern op zeven punten

Borussia Dortmund heeft 'Der Klassiker' gewonnen van Bayern München. De koploper van de Bundesliga kwam tot tweemaal terug van een achterstand en won uiteindelijk met 3-2 van de huidig landskampioen. In de Duitse competitie heeft Borussia Dortmund nu zeven punten voorsprong op Bayern München.

Robert Lewandowski bracht Bayern München tot twee keer toe op voorsprong. De Poolse spits, met een verleden bij Borussia Dortmund, was het alweer zijn twaalfde doelpunt tegen zijn oude ploeg in negen wedstrijden.

Marco Reus bracht Dortmund tot twee keer toe op gelijke hoogte. Het eerste doelpunt van de Duitser uit een strafschop. Zijn tweede goal was wel een knap doelpunt. Reus schoot knap binnen uit een voorzet van Lukasz Piszczek.

Vijf minuten na de 2-2 was het opnieuw raak voor de thuisploeg, ditmaal uit een counter. Axel Witsel gaf de bal op het juiste moment aan Paco Alcácer, die vervolgens rustig bleef en via een stiftje de 3-2 maakte.

In de blessuretijd leek Bayern München op gelijke hoogte te komen. Lewandowski maakte in de 95ste minuut gelijk, maar de Poolse spits stond buitenspel en de goal werd terecht afgekeurd.

Borussia Mönchengladbach is voorlopig de voornaamste uitdager van Dortmund. De club won de uitwedstrijd bij Werder Bremen met 3-1, dankzij drie doelpunten van Alassane Pléa. Borussia Mönchengladbach heeft vier punten achterstand op Dortmund. Bayern München volgt op zeven punten.

Voor Bayern München is dat de slechtste seizoenstart sinds 2010-2011. Onder trainer Louis van Gaal stond Bayern toen na elf wedstrijden op zestien punten.

Feest bij in Dortmund. (PRO SHOTS/Witters)
Feest bij in Dortmund. (PRO SHOTS/Witters)

Uitslag De Graafschap - PSV

PSV heeft de leidende positie in de Eredivisie verstevigd. De Eindhovenaren wonnen uit bij De Graafschap met 1-4, waarbij spits Luuk de Jong in zijn eigen achtertuin tweemaal scoorde. Morgen kan naaste achtervolger bij een zege op Excelsior het gat terugbrengen tot vijf punten.

De Graafschap schoot uit de startblokken en het was Klaasen die na vier minuten uit een vrije trap de lat raakte. een kwartiertje later stond PSV voor toen De Jong op aangeven van Viergever het net vond. Op aangeven van Narsingh maakte El Jebli echter al snel weer gelijk. Toch was het PSV dat bij rust met 1-2 leidde. Bergwijn scoorde, terwijl de Eindhovenaren op aanwijzing van de VAR een goal van Dumfries vanwege buitenspel afgekeurd zagen worden.

Ook na de pauze verstopte De Graafschap zich niet, maar de beste mogelijkheden waren voor PSV. Pas in de slotfase kon de ploeg van Mark van Bommel uitlopen naar een 1-4 zege.

De Graafschap

1 - 4

PSV

20' El Jebli   18' De Jong
27' Bergwijn
77' Malen
87' De Jong
 
Gele kaart: Nijland (De Graafschap)
 
Stadion: De Vijverberg, Doetinchem
Toeschouwers: 12.313
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Jurjus
Owusu
Straalman
S.Nieuwpoort
L.Nieuwpoort (Van de Pavert/69)
Tutuarima
Bakker
Klaasen
El Jebli (Van Mieghem/69)
Narsingh (Nijland/73)
Serrarens
  Zoet
Dumfries
Schwaab
Viergever
Angelino
Rosario
Pereiro (Malen/61)
Hendrix
Lozano
De Jong
Bergwijn

Meppel onthult 'I ameppel'

De gemeente Amsterdam zegt de beroemde 'I amsterdam'-slogan en bijbehorende letters graag vaarwel, in het oosten van het land zijn ze juist blij met de woordspeling. Vanochtend werden in de grachten van Meppel de nieuwe 'I ameppel'-letters onthuld, zo meldt AT5 op haar website.

Wanneer de iconische Iamsterdam-letters precies van het Museumplein verdwijnen, wordt volgende week bekend. Volgens GroenLinks staan de letters voor individualisme. Daar sluit Richard Korteland, burgemeester van Meppel zich niet bij aan.

"Het is een hele vreemde keuze, maar dat moeten ze in Amsterdam zelf weten. I ameppel gaat juist niet over het individu, maar over ons allemaal. Je onderdeel willen voelen van de stad, je onderdeel willen voelen van het werk en je leven hier. En dat stralen we uit met dit beeld. Of je nu uit Overijssel komt of uit Drenthe: Dit is de place to be", aldus de dolenthousiaste burgemeester tegenover de Meppeler Courant.

Net als in Amsterdam
Behalve de letters hebben Meppel en Amsterdam nog veel meer overeenkomsten, vindt Korteland. "Wij hebben hier natuurlijk ook grachten. Een Prinsengracht, een Keizergracht en een Heerengracht, bijvoorbeeld. Net als in Amsterdam."

I Amsterdam (Foto: FOK!)
I Amsterdam (Foto: FOK!)

Trampolinespringers en tumblers China bovenaan medaillespiegel WK

In Sint-Petersburg is zaterdag het wereldkampioenschap trampolinespringen en tumbling afgesloten. Liefhebbers konden volop genieten van spectaculaire sprongen en sensationale salto's, waarbij de negen gouden medailles gewonnen werden door zes verschillende landen. 

All-around teamwedstrijd
De eerste finale op het WK was de all-round teamwedstrijd, die voor het eerst op het programma stond. Vijf landen deden mee aan de wedstrijd, waarin elk land één deelnemer op elk van de acht onderdelen had. De winst ging uiteindelijk naar China, wat drie van de acht onderdelen won. Portugal won er geen één, maar dankzij onder meer vier vierde plaatsen was er wel zilver, voor Canada.

DMT mannen
Op de 'DMT', de double mini trampoline, is het idee simpel: spring de eerste kleine trampoline op, laat nog een sprong zien op de tweede kleine trampoline en land op de mat. De Rus Mikhail Zalomin deed dat als beste en pakte voor eigen publiek al voor de zesde keer de wereldtitel, voor de Amerikaan Ruben Padilla en de verrassende Argentijn Lucas Adorno.

DMT vrouwen
Bij de vrouwen was er een duidelijke winnares: Lina Sjöberg, Europees kampioene van 2016 en vorig jaar goed voor WK-brons, bezorgde Zweden het eerste goud ooit met twee vrijwel perfecte springen. Melania Rodriguez uit Spanje, winnares van de kwalificatie, pakte het zilver, Kristle Lowell won namens de VS brons.

Tumbling vrouwen
In het tumbling is er bij de vrouwen maar één echte kampioene en dat is Jia Fangfang, die sinds dit jaar ook in het turnen probeert zich aan de top te melden. De Chinese sprong en draaide zich weer overtuigend een weg naar het goud, voor de Britse Shanice Davidson en de Russische Viktoriia Danilenko. De Belgische Tachina Peeters, in de kwalificaties nog goed voor plek twee, eindigde met de vierde plek net buiten de prijzen.

De hoogtepunten van de eerste finaledag (Bron: YouTube)

Tumbling mannen
De Russische tumbler Vadim Afanasev knalde er twee daverende runs voor salto's en schitterende sprongen uit, wat de 18-jarige winnaar van EK-brons dit jaar voor eigen publiek de wereldtitel opleverde. De Brit Elliott Browne pakte het zilver, terwijl uittredend wereldkampioen Zhang Kuo uit China dit keer brons pakte.

Synchroonspringen vrouwen
Hikaru Mori en Megu Uyama uit Japan springen nog maar een maand samen, maar het duo blijkt een gouden vondst. In de kwalificaties waren ze al het beste, in de finale stond er wederom geen maat op de nieuwe wereldkampioenen. Olympisch kampioene Rosannagh MacLennan pakte samen met Sarah Milette namens Canada het zilver, voor Melissa Flores en Dafne Navarro Loza. Dat laatste was bijzonder, want het was de eerste Mexicaanse medaille ooit op het WK.

Synchroonspringen mannen
Bij de mannen ging het goud naar Wit-Rusland. Aleh Rabtsau en olympisch kampioen Uladzislau Hancharou wisten hun titel met een ijzersterke routine te verdedigen. Allan Morante en Sebastien Martiny uit Frankrijk pakten het zilver, brons was er voor de Australiërs Dominic Clarke en Ty Swadling.

Individueel trampolinespringen vrouwen
Rosie MacLennan is al jaren een van de grote namen in het trampolinespringen, gezien haar olympisch goud in 2012 en 2016 wellicht zelfs dé grootste naam. In 2013 won de Canadese haar tot nog toe enige wereldtitel, maar in Sint-Petersburg kwam daar zaterdag een tweede bij.

De Chinese Zhu Xueying liet de moeilijkste oefening zien, maar had niet de vluchttijd van MacLennan en moest genoegen nemen met zilver, voor de Russische Yana Pavlova. Romee Pol en Niamh Slattery werden namens Nederland uitgeschakeld in de kwalificaties, net als in het synchroonspringen.

Individueel trampolinespringen mannen
Voor de derde keer op rij veroverde Gao Lei de wereldtitel bij de mannen. Met de beste vluchtfases en de moeilijkste sprongen was de Chinees een maat te groot voor de rest, aangevoerd door Dong Dong, een grootheid in de sport. Met talloze wereldtitels en olympisch goud, zilver én brons heeft Dong geen gebrek aan ervaring en dat leverde hem nu zilver op, voor Andrey Yudin uit Rusland.

De hoogtepunten van de tweede finaledag (Bron: YouTube)

Mannen aangehouden na strippen gestolen auto

De afgelopen nacht hield de politie vier Haarlemmers aan wegens diefstal of heling van een auto. Het gaat om mannen van 20, 35, 56 en 66 jaar oud.

Omstreeks 00.35 uur kreeg de politie melding dat mannen bezig waren een personenauto te strippen bij een wooncomplex aan de Briandlaan in Haarlem. De mannen zouden bezig zijn de portieren en de stoelen uit de auto te halen. Ter plaatse vond de politie de auto, die geheel gestript was. Verdachten waren echter niet meer ter plaatse.

De politie liet een speurhond ter plaatse komen. Deze vond een spoor die leidde naar de bergingsruimte van het wooncomplex. In de bergingsruimte werden auto-onderdelen aangetroffen. De politie ging naar de woning die bij de opslagruimte hoorde en trof hier vier mannen aan. Ook vond de politie in de woning de nodige auto-onderdelen. De mannen werden aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau.

Bij onderzoek bleek de gestripte auto gestolen te zijn in Amsterdam.

Dronkelap ramt politieauto

De afgelopen nacht hield de politie een 35-jarige vrouw uit Andijk aan wegens het rijden onder invloed van alcohol. Bovendien was zij met haar auto tegen een politieauto gebotst.

Omstreeks 01.20 uur kreeg de politie melding dat een vrouw vanuit Medemblik was weggereden in haar auto. De vrouw zou onder invloed van alcohol verkeren. De politie schatte in dat de vrouw naar haar woning zou rijden. Op basis van het kenteken van de auto bleek dit in Andijk te zijn. Onderweg werd de auto aangetroffen.

Bij de woning van de bestuurster ontstond een soort van rituele dans, waarbij de bestuurster dan weer remde, vooruit reed, achteruit reed, vervolgens weer remde etc. Bij een van haar onduidelijke manoeuvres raakte zij met de trekhaak van de auto de voorbumper van de politieauto, waardoor lichte schade ontstond. Uiteindelijk kon de politie de sleutels uit het contact van haar auto trekken en kwam de auto tot stilstand.

Bij controle bleek de vrouw alcohol te hebben gebruikt. Zij blies maar liefst 855 ug/l (1,9 %o). Dat is bijna vier maal het voor haar geldende maximum van 220 ug/l. Tegen de vrouw wordt proces-verbaal opgemaakt. Haar rijbewijs wordt ingevorderd.

Dronkelap ramt politieauto
Dronkelap ramt politieauto (stockfoto: PXhere)

Uitslag Vitesse - FC Utrecht

FC Utrecht heeft voor het eerst in weken weer eens een nederlaag geleden. In de Gelredome won Vitesse thuis met 2-1 van de ploeg van Dick Advocaat.

Na een klein uur spelen opende Bryan Linssen, na een fraaie aanval, de score voor Vitesse. Via een hakbal van Roy Beerens kreeg Linssen de bal die vervolgens het netjes afmaakte. Zes minuten later stond de 2-0 op het scorebord via Martin Ødegaard. De Real Madrid-huurling schoot raak uit een vrije trap.

FC Utrecht-invaller Cyriel Dessers bracht de spanning terug in de wedstrijd. In het slot van de wedstrijd kreeg de uitploeg nog verschillende mogelijkheden op een gelijkspel, maar die waren niet besteed aan FC Utrecht.

Door de winst van Vitesse gaan de Arnhemmers over FC Utrecht heen in de stand en stijgen ze naar de vijfde plaats in de competitie, met achttien punten uit twaalf wedstrijden. FC Utrecht heeft hetzelfde puntenaantal, maar vanwege een slechter doelsaldo staan ze op de zesde plaats.

Vitesse

2 - 1

FC Utrecht

 58' Linssen
 64' Ødegaard
   78' Dessers
 
 Gele kaart: Büttner, (Vitesse), Kerk,Klaiber, Görtler, (FC Utrecht)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 15.131
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Eduardo
Karavajev
Thelander
Clarke-Salter
Büttner (Clark/82)
Bero
Ødegaard
Foor
Beerens (Bruns/82)
Darfalou (Buitink/69)
Linssen
  Jensen
Klaiber
Letschert
Janssen
v.d.Maarel
v.Overeem (Görtler/ 77)
Gustafson (Dessers/65)
Gavory
Kerk
Tannane
Emanuelson (v.d.Streek/46)

Uitslag FC Emmen - NAC

FC Emmen heeft in de eredivisie eindelijk de eerste thuisoverwinning geboekt. In de wedstrijd tegen NAC Breda won de thuisploeg met 2-0.

In een saaie eerste helft kwam het duel maar niet op gang. Beide teams creëerden weinig kansen en de ploegen gingen dan ook met 0-0 de rust in. In de tweede helft was FC Emmen de betere ploeg en uit een corner via Caner Cavlan kwam de thuisploeg dan ook op voorsprong. Lange tijd bleef NAC hopen op een gelijkspel, maar twee minuten voor tijd bracht Jafar Arias de 2-0 op het scorebord.

Door de zege stijgt FC Emmen van de zestiende plaats naar de twaalfde plaats in de eredivisie, met dertien punten uit twaalf wedstrijden. NAC blijft op de zeventiende plaats staan met acht punten uit twaalf wedstrijden.

FC Emmen

2 - 0

NAC Breda

 58' Cavlan
 88' Arias
   
 
 Gele kaart: Bijl, (FC Emmen), Nijholt,Sporkslede, (NAC Breda)
 
Stadion: De Oude Meerdijk, Emmen
Toeschouwers: 8.300
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Scherpen
Klok
Veendorp
Bakker
Siekman (Suliman/86)
Cavlan
Niemeijer
Bijl
Chacon
Arias
A.Jansen (Slagveer/90)
  v.Leer
Sporkslede
Koch
Palmer-Brown
Carolina (Leigh/74)
Rosheuvel
Reuvers (Verschueren/60)
Korte
Nijholt (v.Hooijdonk/82)
El Allouchi
Te Vrede

Depay opnieuw belangrijk voor Olympique Lyon

Memphis Depay is opnieuw belangrijk geweest voor zijn ploeg Olympique Lyon. De 24-jarige aanvaller was in het uitduel tegen En Avant de Guingamp goed voor twee goals en twee assists in het 2-4 gewonnen duel.

Lyon, met Kenny Tete voor het eerst dit seizoen in de basis, kwam na twintig minuten spelen op een 1-0 achterstand door een doelpunt van Marcus Thuram. Na zestig minuten kwam Lyon langszij dankzij een doelpunt van Houssem Aouar op aangeven van Depay. Daarna scoorde de Nederlandse spits zelf twee keer, waarvan de laatste uit een prachtige vrije trap. Guingamp maakte nog wel de aansluitingstreffer uit een penalty via Thuram, maar op aangeven van Depay zorgde invaller Maxwell Cornet voor de beslissing.

De oud-PSV'er is dit kalenderjaar bij 29 treffers in de Ligue 1 betrokken geweest en mag zich nu de meest waardevolle speler van de Franse competitie noemen. Florian Thauvin van Olympique Marseille was betrokken bij 27 treffers.

Uitslagen Ligue 1 zaterdag
Lille - Strasbourg 0-0 (vrijdag)
Guingamp - Olympique Lyon 2-4
Angers - Montpellier 1-0
Nime - Nice 0-1
Saint-Etienne - Reims 2-0
Toulouse - Amiens 0-1

F1: Hamilton grijpt poleposition in Brazilië

Lewis Hamilton heeft de poleposition gegrepen voor de Grand Prix van Brazilië. De Mercedes-coureur was met een tijd van 1.07,281 bijna een tiende sneller dan de Ferrari van Sebastian Vettel. Valtteri Bottas klokte de derde tijd, terwijl Max Verstappen vijfde werd. De kans is groot dat dit niet de startopstelling van morgen is, omdat er voor zowel Hamilton als Vettel straffen dreigen.

In Q1 was er de dreiging van regen, waardoor alle coureurs al vroeg op de baan waren. Verstappen noteerde de snelste tijd, maar de strijd om plek vijftien was veel spannender. Na acht minuten kwamen de eerste druppels naar beneden, maar Pierre Gasly verbeterde zijn tijd alsnog. Dit ging ten koste van Carlos Sainz met de Renault. Ook Brendon Hartley, Fernando Alonso, Lance Stroll en Stoffel Vandoorne konden uitstappen.

Het tweede deel bracht direct de nodige spanning met zich mee. Iedereen ging vroeg naar buiten, waarbij Ferrari na de opwarmronde direct naar binnen dook om de superzachte banden in te ruilen voor zachte banden. Bij Räikkönen ging dit goed, maar Vettel moest van de stewards even over de weegbrug. De Duitser brak hierbij de regels door de motor niet uit te zetten. Hij kreeg echter vrij baan van de stewards en sloopte bij het wegrijden de weegschaal, waardoor er een onderzoek naar zijn gedrag komt.

Ook Hamilton liet zich niet onbetuigd. De Brit reed in een van zijn rondes eerst Räikkönen flink in de weg en aan het einde van de ronde Sergey Sirotkin die door het gras moest om de Mercedes te ontwijken. Mogelijk komt hier ook een onderzoek naar. Toen alle kruitdampen opgetrokken waren konden Kevin Magnussen, Sergio Perez, Esteban Ocon, Nico Hülkenberg en Sirotkin uitstappen. Voor Magnussen waren de druiven zuur, want hij werd er op het laatste moment uit getikt door Charles Leclerc.

In Q3 nam Hamilton meteen het voortouw. De Brit zette in de eerste run de snelste tijd neer, voor Vettel, Bottas, Räikkönen, Verstappen en Daniel Ricciardo. Van dit zestal wist alleen Hamilton in het vervolg nog zijn tijd te verbeteren. Marcus Ericsson kwam tot een knappe zevende tijd, voor Leclerc, Romain Grosjean en Pierre Gasly.

Uitslag

# Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:08.464 1:07.795 1:07.281 17
2 S. Vettel Ferrari 1:08.452 1:07.776 1:07.374 17
3 V. Bottas Mercedes 1:08.492 1:07.727 1:07.441 17
4 K. Räikkönen Ferrari 1:08.452 1:08.028 1:07.456 17
5 M. Verstappen Red Bull 1:08.205 1:08.017 1:07.778 16
6 D. Ricciardo Red Bull 1:08.544 1:08.055 1:07.780 16
7 M. Ericsson Sauber 1:08.754 1:08.579 1:08.296 19
8 C. Leclerc Sauber 1:08.667 1:08.335 1:08.492 23
9 R. Grosjean Haas 1:08.735 1:08.239 1:08.517 17
10 P. Gasly Toro Rosso 1:09.046 1:08.616 1:09.029 24
11 K. Magnussen Haas 1:08.474 1:08.659   12
12 S. Pérez Force India 1:09.217 1:08.741   15
13 E. Ocon Force India 1:09.264 1:08.770   18
14 N. Hulkenberg Renault 1:09.009 1:08.834   15
15 S. Sirotkin Williams 1:09.259 1:10.381   11
16 C. Sainz Jr. Renault 1:09.269     9
17 B. Hartley Toro Rosso 1:09.280     10
18 F. Alonso McLaren 1:09.402     9
19 L. Stroll Williams 1:09.441     9
20 S. Vandoorne McLaren 1:09.601     9

Golfer Luiten stijgt naar 28ste plaats Nedbank Challenge, García blijft leider

Joost Luiten heeft op de derde dag van de Nedbank Challenge in Sun City een sprong na voren gemaakt in het klassement. De Nederlandse golfer liet in zijn derde ronde een score van -2 noteren en ging van de 45ste plek naar een gedeelde 28ste plaats.

Luiten begon wisselvallig aan zijn ronde. Na vier holes had hij een birdie, bogey en een double bogey op zijn scorekaart staan. De rest van de ronde maakte de Rotterdammer nog vijf birdies en moest nog een bogey toestaan, waarmee hij zijn ronde afsloot op -2.

Luiten staat met +1 op twaalf slagen van Sergio García, die sinds de eerste dag aan de leiding gaat. De Spanjaard heeft twee slagen voorsprong op de Zuid-Afrikaan Louis Oosthuizen.

Crowdfund blokkeerfriezen al op ruim een ton

De 'BlokkeerFriezen', die gisteren werden veroordeeld tot straffen die doodrijders, mishandelaars, aanranders en ander crimineel tuig niet eens krijgen, gaan in hoger beroep tegen de uitspraak van de krombank. De groep werd veroordeeld tot taakstraffen van 120 en 240 uur wegens het tegenhouden van een bus vol mensen van Kick Out Zwarte Piet (die op de terreurwatchlijst staat wegens gevaarlijk en extremistisch), teneinde ze weg te houden van grote groepen kinderen tijdens de Sinterklaasintocht vorig jaar.

Zo'n hoger beroep kost echter veel geld, want advocaten werken nu eenmaal niet voor niets en dus is er een crowdfundactie waar we met z'n allen kunnen zorgen dat deze mensen de best mogelijke verdediging krijgen in hun hoger beroep tegen de schrikbarend hoge straffen.

De eerste doneeractie leverde 43.000 euro op, maar het lijkt erop dat - nu de straffen zijn uitgedeeld - mensen nóg gemotiveerder zijn hun ongenoegen te uiten en de BlokkeerFriezen te steunen.

Je kunt je steun betuigen via deze doneerpagina

Doneeractie BlokkeerFriezen
Doneeractie BlokkeerFriezen

Update 09.53 uur:
Inmiddels staat de teller al op ruim 30.000 euro. Hij gaat hard!

Update 11:30 uur:
Binnen een dag heeft de crowdfundingsactie al meer opgehaald dan de eerste actie in totaal had. Inmiddels is de teller opgelopen tot 43.045,00 euro. 

Update 13:14 uur:
Laatste keer hoor, beloofd ( onder voorbehoud ), maar de teller staat inmiddels op ruim 62.500 euro

Update 18:25 uur:
De stand is nu 103.355 euro.

Geld inzamelen | Doneeractie.nl

Rondón met eerste treffers belangrijk voor Newcastle United

Newcastle United heeft zaterdagmiddag de tweede zege van het seizoen geboekt. Op eigen veld werd AFC Bournemouth verslagen.

Bournemouth was de grote verrassing van dit seizoen en bezette voorafgaand aan de twaalfde speelronde in de Premier League de zesde plek, waar Newcastle voorlaatste stond. Het was de thuisploeg die het beste uit de startblokken kwam en in de zevende minuut de score wist te openen.

Asmir Begovic kon een eerste poging van Salomón Rondón nog pareren, maar moest zich gewonnen geven bij de tweede: 1-0. Het was het eerste competitiedoelpunt voor the Magpies voor de van West Bromwich Albion gehuurde spits.

Zes minuten voor rust maakte de Venezolaan ook zijn tweede doelpunt. Op een voorzet van Keney kopte hij onhoudbaar binnen. In een eerste helft vol mogelijkheden deden de bezoekers, waar Nathan Aké een basisplaats had, in de zesde minuut van de blessuretijd wat terug. Jefferson Lerma kopte raak uit een hoekschop van Ryan Fraser: 2-1.

De kansen in de tweede helft namen af, maar toch gebeurde er wel een het ander voor beide doelen. Een schot van Matt Ritchie ging net over, waar Jordon Ibe zijn schot in de één-op-één niet laag kon houden en dus faalde om de 2-2 te maken. Vijf minuten voor tijd scoorden de bezoekers alsnog voor de tweede keer, maar de treffer van Dan Gosling vond vanwege buitenspel geen doorgang.

Doordat er niet meer gescoord werd boekte Newcastle de tweede zege van het seizoen en stijgt het naar plek veertien op de ranglijst. Bournemouth blijft zesde, maar kan twee plekken dalen als Manchester United en Everton zondag hun wedstrijden weten te winnen.

Uitslagen Premier League zaterdag
Cardiff City - Brighton & Hove Albion 2-1
Huddersfield Town - West Ham United 1-1
Leicester City - Burnley 0-0
Newcastle United - AFC Bournemouth 2-1
Southampton - Watford 1-1
Crystal Palace - Tottenham Hotspur 18.30u

Drugsrunner Naomi: 'Ik dacht dat ik geld smokkelde'

Een 27-jarige vrouw uit het wonderschone Venlo is in Istanboel (Turkije) opgepakt vanwege drugssmokkel. Naomi M. zoals de deerne heet, viel nogal op vanwege haar nerveuze gedrag zo meldt de Telegraaf ...

Dat kwam mogelijk omdat zij geld aan het smokkelen was, zo verklaarde ze zelf volgens Turkse media. Echter, madam smokkelde in haar korset geen geld, maar iets dat wel flink wat centen oplevert: er zat namelijk zo'n 5,3 kilo aan drugs in het korset verstopt. 

De arrestatie van Naomi, die is bevestigd door het Ministerie van Binnenlandse Zaken, is vastgelegd op video. Ze is overgebracht naar een gevangenis in de buurt van het vliegveld. 

Plea houdt Gladbach in spoor van Borussia Dortmund

Borussia Mönchengladbach blijft meedraaien in de top van de Bundesliga. Zaterdagmiddag was de ploeg te sterk voor Werder Bremen.

Bij de thuisploeg was er een basisplaats voor Davy Klaassen en de middenvelder was na 28 minuten dichtbij de openingstreffer. Zijn schot vloog maar net over de lat en dus kon hij niet zijn derde competitiedoelpunt van het seizoen noteren.

Tien minuten later wisten de bezoekers wel te scoren. Alassane Pléa kreeg de bal met een gelukje voor zijn voeten, zette enkele verdedigers te kijk en schoot vervolgens in de verre hoek raak: 0-1. De spits, die afgelopen zomer voor 23 miljoen euro werd overgenomen van OGC Nice, werd drie minuten na rust wederom de gevierde man voor zijn ploeg.

Na een hoekschop van Thorgan Hazard liep de Fransman zich handig vrije en scoorde de 0-2 via het been van een verdediger. Vier minuten later had de voormalig jeugdinternational ook zijn derde treffer in het net liggen. Op aangeven van Oscar Wendt maakte hij zijn achtste competitietreffer van het seizoen.

Op het moment dat de wedstrijd gespeeld leek te zijn zorgde Nuri Sahin voor hernieuwde hoop bij de thuisploeg. De voormalige middenvelder van Feyenoord knalde een voorzet van Maximilian Eggestein tegen de touwen: 1-3. In de jacht op de aansluitingstreffer besloot trainer Florian Kohfeldt een kwartier voor tijd Claudio Pizarro in te brengen voor Sahin en de veertigjarige spits kopte kort na zijn invalbeurt op de lat.

Uitslagen Bundesliga zaterdag
Hannover 96 - VfL Wolfsburg 2-1 (vrijdag)
1. FC Nürnberg - VfB Stuttgart 0-2
1899 Hoffenheim - FC Augsburg 2-1
Fortuna Düsseldorf - Hertha BSC 4-1
SC Freiburg - FSV Mainz 05 1-3
Werder Bremen - Borussia Mönchengladbach 1-3
Borussia Dortmund - Bayern München 3-2

Politie neemt 3 ton, vuurwerk, auto's en meer in beslag

Bij invallen in twee woningen aan de Oude Kustlijn in Den Haag vrijdagochtend zijn er twee aanhoudingen verricht. Een arrestatieteam hield in de woningen twee Hagenezen, van 46 en 47 jaar, aan. Agenten troffen bij de doorzoekingen ruim drie ton aan contant geld aan.

Ook vonden agenten een vuurwapen met munitie, een dertigtal stuks zwaar illegaal vuurwerk en een aantal dure horloges in de woningen. Alles namen zij in beslag, evenals zeven personenauto’s. De Hagenaars zijn aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij witwassen en verboden vuurwapenbezit. De twee zitten vast en worden gehoord. De politie onderzoekt de zaak.

Politie neemt 3 ton, vuurwerk, auto's en meer in beslag (Foto: Politie.nl)
Politie neemt 3 ton, vuurwerk, auto's en meer in beslag (Foto: Politie.nl)

Vettel snelste in laatste vrije training

Sebastian Vettel heeft de snelste tijd laten noteren in de derde en laatste vrije training voor de Grand Prix van Brazilië. De Duitser kwam op het circuit van Interlagos tot een tijd van 1.07,949 waarmee de Ferrari twee tiende van een seconde sneller was dan de Mercedes van Lewis Hamilton. Max Verstappen klokte de vijfde tijd.

Vettel zette zijn snelste tijd halverwege de sessie neer. Op dat moment sleutelde Mercedes druk aan de auto van Hamilton, omdat er meermalen rookpluimen te zien waren geweest. De wereldkampioen kwam wel nog naar buiten en nestelde zich gelijk op plek twee. Ook Verstappen en Red Bull-teamgenoot Daniel Ricciardo bleven lang binnen. Zij kwamen niet meer in de buurt van de snelste tijden.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Ronden
1 S. Vettel Ferrari 1:07.948 17
2 L. Hamilton Mercedes 1:08.165 15
3 V. Bottas Mercedes 1:08.465 23
4 K. Räikkönen Ferrari 1:08.490 17
5 M. Verstappen Red Bull 1:08.733 12
6 D. Ricciardo Red Bull 1:08.788 12
7 K. Magnussen Haas 1:09.146 14
8 R. Grosjean Haas 1:09.257 16
9 P. Gasly Toro Rosso 1:09.402 22
10 C. Leclerc Sauber 1:09.448 21
11 N. Hulkenberg Renault 1:09.461 19
12 E. Ocon Force India 1:09.588 18
13 M. Ericsson Sauber 1:09.808 23
14 C. Sainz Jr. Renault 1:09.864 17
15 S. Sirotkin Williams 1:09.885 14
16 B. Hartley Toro Rosso 1:09.985 18
17 L. Stroll Williams 1:10.001 17
18 F. Alonso McLaren 1:10.020 15
19 S. Pérez Force India 1:10.116 18
20 S. Vandoorne McLaren 1:10.289 16

Sol: "Een geweldige keuze geweest om naar Willem II te gaan"

Fran Sol verruilde in de zomer van 2016 Villarreal voor Willem II en de komst van de spits bleek een gouden zet voor de Tilburgers.

Vrijdagavond was de Spanjaard de gevierde man voor zijn ploeg in de 2-3 overwinning op bezoek bij PEC Zwolle. Hij scoorde tweemaal en bracht daarmee zijn totaal in Tilburgse dienst op veertig, waarmee hij tot de vier topscorers aller tijden van de club behoort.

"Het is een geweldige keuze geweest om tweeënhalf jaar geleden naar Willem II te gaan", vertelt Sol in gesprek met FOX Sports. "Ik heb hier een geweldige tijd en hoop dat ik hoger op de lijst van doelpuntenmakers kom. Ik had drie wedstrijden niet gescoord, maar werd daar niet onrustig van. Ik heb wel eens langer droog gestaan, maar drie wedstrijden is zeker voor een spits bij Willem II niet iets om van in paniek te raken."

Sol vierde zijn eerste doelpunt vrijdagavond met de reserves van Willem II. "Dat deed ik omdat ik wilde laten zien dat we het met zijn allen doen, iedereen hoort erbij, ook de jongens die wat minder spelen. Dit was een belangrijke overwinning, deze hadden we ontzettend hard nodig."

Van der Poel wint Jaarmarktcross Niel

Mathieu van der Poel heeft zaterdag de Jaarmarktcross in het Belgische Niel gewonnen. Een week na het prolongeren van de Europese titel kwam de Nederlander met een kleine voorsprong alleen over de finish.

Vanwege de lichte regen was het parcours glibberig geworden. Waar de Nederlander vaak al vroeg in de koers de aanval zoekt deed hij dat nu pas in de derde ronde. Echter de koers ging toen niet in het slot want Laurens Sweeck en ploeggenoten Toon Aerts en Lars van der Haar wisten opnieuw de aansluiting te vinden.

Een tweede aanval van Van der Poel zorgde wel voor de definitieve schifting. Voor de Nederlander was dit de eerste overwinning in de traditionele Jaarmarktcross van Niel. Toon Aerts, winnaar van het brons op het EK, werd tweede. Op de derde plaats eindigde Laurens Sweeck.

Regerend wereldkampioene Sanne Cant won eerder op de middag bij de vrouwen. In de sprint versloeg ze haar landgenote Loes Sels. Veterane Ellen van Loy werd derde.

Uitslag mannen
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Toon Aerts (BEL)
3. Laurens Sweeck (BEL)
4. Lars van der Haar (NED)
5. Marcel Meisen (GER)
6. Joris Nieuwenhuis (NED)
7. Jens Adams (BEL)
8. Corne van Kessel (NED)
9. Tom Meeusen (BEL)
10. Jim Aernouts (BEL)

Uitslag vrouwen
1. Sanne Cant (BEL)
2. Loes Sels (BEL)
3. Ellen van Loy (BEL)
4. Kim van de Steene (BEL)
5. Laura Verdonschot (BEL)
6. Nikki Brammeier (GBR)
7. Elle Anderson (USA)
8. Helen Wyman (GBR)
9. Marion Norbert Riberolle (FRA)
10. Eva Lechner (ITA)

'Sylvana Simons: demon of diva'

'Sylvana, Demon or Diva'? Dat is de vraag die centraal staat in de documentaire die Sylvana Simons volgt tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam begin dit jaar. 'Ik begrijp heel goed dat mensen de boodschap die wij brengen lastig, confronterend en ingewikkeld vinden, maar we moeten het beestje wel bij de naam noemen', zegt Simons in AT5's Park Politiek waar gesproken wordt over de documentaire.

'Ik ben een symbool geworden. Daar kun je gemakkelijk overheen schijten.' Eén van de uitspraken van Sylvana Simons in de documentaire. Want de lijsttrekker van Amsterdam Bij1 krijgt de nodige verwijten en racistische opmerkingen te verduren tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen.

'Ik denk dat de documentaire meerdere verhalen vertelt', aldus Simons. 'Natuurlijk gaat het heel erg over Sylvana, maar ik denk dat de kijker ook wat meekrijgt over de krachtenvelden daaromheen.'  

Resultaten behalen
In de documentaire zien we hoe Simons met een grote schare medestanders probeert een zetel te bemachtigen in de Amsterdamse raad, en de pittige debatten die ze daarvoor voert tijdens de campagne. Maar ook het moment dat er drie pro-zwartepietdemonstranten voor haar deur staan, of de racistische verwensingen die naar haar hoofd worden geslingerd tijdens een fotoshoot bij CS. 'Is dat leuk? Nee. Is het soms lastig en ingewikkeld? Zeker. Maar op het moment dat je concrete resultaten gaat behalen, zoals afgelopen week tijdens de behandeling van de begroting, dan is dat ontzettend bevredigend juist omdat dat mensen zo direct raakt.'

'Beestje bij de naam noemen'
Ook zien we Simons in een pittige discussie met een man die zich afvraagt of het woord racisme door Simons niet te snel gebruikt wordt. Simons: 'Ik begrijp heel goed dat mensen de boodschap die wij brengen lastig, confronterend en ingewikkeld vinden. Heb ik alle begrip voor. Neemt voor mij echter niet weg dat we het beestje bij de naam moeten noemen. En dat we zeggen: als we ergens mee willen afrekenen, dan zullen we met elkaar duidelijk moeten maken waarover het gaat.' 

Isolement?
Simons is niet bang dat Bij1 zich met haar uitgesproken boodschap te veel isoleert. 'We zijn er zeker om samen te werken, want dat is politiek, maar ik vind wel dat partijen verantwoordelijkheid mogen nemen voor een ontstane situatie, en ik denk dat het gezond is dat je als partij naar jezelf kijkt: de route die we tot nu toe gevolgd hebben, is die ook effectief? En dan moet je soms concluderen dat dat niet zo is.' 

'Ik denk dat we bij racisme heel vaak de fout maken dat als we spreken over institutioneel racisme dat we daar schuld aan verbinden. Intentie. Maar daar gaat het helemaal niet over. Het gaat erom dat misschien het inzicht dat ik tien jaar geleden had wellicht niet het juiste inzicht is voor de problematiek van vandaag.'

Zondag gaat 'Demon or Diva' op het Idfa in première, woensdag 21 november is de documentaire te zien op NPO 2. 

Man opgepakt die online wapens te koop aanbood

De politie hield zaterdag 10 november een 33-jarige man uit de gemeente Woudrichem aan, nadat hij enkele dagen eerder een tweetal wapens op het internet te koop aanbood. In zijn woning troffen de agenten meerdere wapens en gebruikershoeveelheden drugs aan.

De politie stuitte enkele dagen geleden op de online verkoopadvertentie. Direct werd er een vordering gedaan aan de beheerder van de verkoopsite om zo het IP-adres van de verkoper te achterhalen. Na onderzoek kwamen de agenten uit bij een adres in de gemeente Woudrichem.

Zaterdagochtend bezocht de politie het adres en doorzocht zij de woning op de aanwezigheid van wapens. Tijdens deze zoeking werden in totaal zes wapens aangetroffen. Het gaat vermoedelijk om luchtdrukwapens, maar een wapendeskundige binnen de politie zal hier nader onderzoek naar doen.

Ook werd er een gebruikershoeveelheid aan hard- en softdrugs aangetroffen. De wapens en de drugs zijn in beslag genomen. De verdachte is overgebracht naar het politiebureau en zit vast voor verder onderzoek.

Man opgepakt die online wapens te koop aanbood (Foto:Politie.nl)
Man opgepakt die online wapens te koop aanbood (Foto:Politie.nl)

Dit witte meisje wordt gehaat, omdat ze wit is

Er zijn blanken die 'identificeren als zwart', mensen die 'identificeren' als kat en nog wel duizend varianten. Allemaal met hun eigen voornaamwoorden en gendertitels. En dat wordt tegenwoordig allemaal prima gevonden.

Maar dit meisje, dat zich identificeert als wit meisje, gaat een stap te ver. Want identificeren als wit? Dát kan natuurlijk niet!

O ja, wel tot het eind kijken voor de plottwist! *tun tun tuuuuuuun*

Wenger: "Als Henry de tijd krijgt, komt het goed"

Arsène Wenger hoopt dat oud-collega Thierry Henry voldoende ruimte krijgt om het tij te keren bij het geplaagde AS Monaco.

Henry ging vorige maand aan de slag bij de kampioen van 2017, die dit seizoen dramatisch presteert en voorlaatste staat in Ligue 1. Eerder deze week verloren de Monegasken in de Champions League met 0-4 van Club Brugge. Voor zondagavond staat de loodzware thuiswedstrijd tegen het superieure Paris Saint-Germain op het programma.

Wenger denkt dat Henry de kwaliteiten heeft om de boel in Monaco weer op de rit te krijgen. "Hij begrijpt alles, heeft de juiste kennis. Er zijn altijd twee aspecten als je ergens begint als trainer. Als het psychologische aspect goed zit in een team, kan je aan het werk", vertelt de Fransman aan beIN Sports.

"Zijn pech is dat daar op dit moment geen sprake van is bij Monaco, dus je moet hem de tijd geven. Dat is het belangrijkste. Als hij de tijd krijgt, zal alles goedkomen." Wenger liet Henry ooit op jonge leeftijd zijn profdebuut maken bij Monaco en daarna waren ze samen tussen 1999 en 2007 succesvol bij Arsenal.

Terreurverdachte noemde Pride als mogelijk doelwit

Het vermeende terroristische netwerk dat eind september werd opgerold had Pride Amsterdam als mogelijk doelwit, volgens AT5. De opgepakte hoofdverdachte zei tegen een politie-infiltrant dat hij tijdens de Pride een aanslag wilde plegen. Het plan werd niet uitgevoerd, omdat de verdachten niet over de benodigde wapens beschikten.

Het Openbaar Ministerie (OM) wil bevestigen noch ontkennen dat de Pride is genoemd, aldus een woordvoerder tegen AT5. Volgens het OM was er geen sprake van een concreet doelwit, omdat de voorbereidingen niet ver genoeg kwamen. "De verdachten zijn ook na de Pride aangehouden."

Hoofdverdachte Hardi N. zei begin juli tijdens een ontmoeting met een undercoveragent op het centraal station in Arnhem, dat hij "het plan had om eind augustus tijdens de Gayparade een aanslag te plegen". Hierbij zou hij hebben uitgelegd dat hij daarbij meerdere terroristen wilde inzetten met bomvesten en kalasjnikovs.

Een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema zegt geen commentaar te hebben en dat de woordvoering ligt bij het landelijk parket.

Tientallen kilo's mortierbommen gevonden

Na een tip vond de politie vrijdagmiddag in een woning in Mierlo enkele dozen met totaal een kleine 55 kilo aan zeer zwaar illegaal vuurwerk.

Op de slaapkamer van de 23-jarige, inwonende zoon des huizes troffen men drie dozen aan, die gevuld waren met zogenaamde mortierbommen. Illegaal en levensgevaarlijk vuurwerk van de zwaarste soort, dat heel veel ellende teweeg kan brengen. Het werd door een speciaal transportbedrijf afgevoerd ten behoeve van nader onderzoek. De vader van de verdachte gaf te kennen dat hij niet wist dat zijn zoon z’n slaapkamer als vuurwerkopslag gebruikte. De zoon was niet aanwezig en hij wordt op een later moment op het politiebureau verhoord.

Tientallen kilo's mortierbommen gevonden
Tientallen kilo's mortierbommen gevonden

Vlap: "De club is altijd in me blijven geloven"

Michel Vlap blijft met beide benen op de grond staan na zijn goede start van het seizoen bij sc Heerenveen.

In elf competitiewedstrijden was de 21-jarige middenvelder zes keer trefzeker en gaf hij één assist. "Mensen gaan opeens een beetje gek doen, hè. Meteen na de wedstrijd tegen AZ werd al gevraagd of er interesse was van andere clubs", vertelt Vlap in gesprek met De Telegraaf. "Jongens, laten we nu niet allemaal de kolder in de kop krijgen. Eerst dit niveau maar eens vasthouden. Ik mag heel blij zijn als ik straks op tien, twaalf doelpunten eindig."

Vlap doorliep de jeugdopleiding van de Friezen, maar had het daar niet altijd makkelijk. "Door een groeispurt ging ik in een jaar een halve meter de lucht in. Overal kreeg ik last. Trainingen gingen slecht. En ondertussen zat mijn toenmalige trainer me continu achter de broek. Nu weet ik: hij deed dat om me mentaal sterker te maken. Maar toen vond ik het heel moeilijk. Regelmatig kwam ik huilend thuis. Ik overwoog op een gegeven moment zelfs om er helemaal mee te stoppen."

De in Sneek geboren rechtspoot veroverde in de loop van vorig seizoen een basisplaats en is dit seizoen alom vertegenwoordigd in de vaste elf. Toch geldt hij als een laatbloeier. "Neem Kik Pierie, met wie ik ook in de jeugd voetbalde. Hij heeft onderweg nooit ergens problemen gehad. Altijd ging hij als een speer. Ik had het vaak lastig, heb het op mijn eigen manier gehaald. Dat is trouwens ook een compliment voor Heerenveen. Ik kwam als zesjarig jochie in de opleiding, zakte een paar jaar weg en kwam uiteindelijk tóch bovendrijven. Omdat de club altijd in me is blijven geloven."

Belgen opgepakt na voetbalrellen

Ongeregeldheden buiten het stadion ontsierden vrijdagavond de voetbalwedstrijd tussen FC Den Bosch en FC Twente. Een groep Belgische supporters uit Luik bleek daar voor een groot deel voor verantwoordelijk. Er werden uiteindelijk acht Luikenaren aangehouden.

Een groep van zo’n vijftig voetbalsupporters uit het Belgische Luik was vrijdagavond met een bus naar Den Bosch gekomen. Zij wilden kennelijk de wedstrijd bezoeken maar waren niet in het bezit van een toegangsbewijs. Al voor de wedstrijd zorgde deze groep voor ongeregeldheden en waren ze waarschijnlijk verantwoordelijk voor meerdere vernielingen op en rondom het stadionterrein. Toen de groep te kennen was gegeven dat ze het stadion niet in mochten, keerden zij zich tegen de politie. Daarbij werden agenten onder andere met vuurwerk bestookt. De politie was daarom genoodzaakt fors in te grijpen om het geweld dat tegen hen werd gebruikt te beteugelen. De groep vluchtte vervolgens het stadionterrein af en verspreidde zich.

Bus ingesloten
Aan het eind van de avond werd de bus van de Luikse raddraaiers vlak voor z’n terugreis naar België door de mobiele eenheid ingesloten en werd de bus met alle inzittenden overgebracht naar het politiebureau. Daar werd iedereen één voor één gecontroleerd, gefouilleerd en onderworpen aan een controle van hun identiteit. Totaal werden vervolgens acht mannen aangehouden, waarvan zeven die in elk geval nadrukkelijk gelinkt worden aan de geweldplegingen en wanordelijkheden. Eén man kon zich niet legitimeren. Ook vond de politie bij deze supporters en in hun bus meerdere bivakmutsen. Ook werden in die bus nog enkele zakjes verdovende middelen aangetroffen die werden vernietigd. Na de uitgebreide controle werd de supportersbus met acht passagiers minder aan boord door de mobiele eenheid de stad uit begeleid en richting België gedirigeerd.

Bewakingsbeelden
De recherche in Den Bosch is zaterdag gestart met het vervolgonderzoek naar de incidenten bij stadion De Vliert. Verdachten worden gehoord en uiteraard worden beschikbare bewakingsbeelden grondig bestudeerd. Mogelijk komen er daarmee nog meer verdachten in beeld. De politie sluit meerdere aanhoudingen in het vervolgtraject dan ook niet uit.

Ongeregeldheden in Den Bosch
Ongeregeldheden in Den Bosch

NHL: Red Wings in overtime langs Rangers na late comeback

De ijshockeyers van de Detroit Red Wings beginnen eindelijk op dreef te komen in de NHL. De ploeg won thuis na overtime van de New York Rangers, de zesde zege van het seizoen en de vierde in de laatste vijf wedstrijden.

Dankzij Kevin Shattenkirk en Neal Pionk kwamen de Rangers in de slotfase van de tweede periode in veertig seconden tijd ineens op 0-2, maar Justin Abdelkader deed vroeg in de derde periode wat terug voor de Red Wings. Ruim twee minuten voor tijd was het de beurt aan de na vier duels afwezigheid teruggekeerde Andreas Athanasiou om de gelijkmaker te maken: 2-2.

Daar bleef het vervolgens bij en dus was overtime nodig. De vijf minuten waren bijna voorbij en shootouts leken onvermijdelijk, maar met zes seconden op de klokken schoot Dylan Larkin de Red Wings alsnog naar de 3-2 zege.

Uitslagen NHL vrijdag
Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils 6-1
Washington Capitals - Columbus Blue Jackets 1-2
Detroit Red Wings - New York Rangers 3-2 OT
St. Louis Blues - San Jose Sharks 4-0
Winnipeg Jets - Colorado Avalanche 5-2
Anaheim Ducks - Minnesota Wild 1-5

Red Wings - Rangers (Bron: YouTube)

Man ernstig gewond na mishandeling met bierfles

De politie doet onderzoek naar een conflict in een café aan de Steenstraat in Zwolle. In de nacht van vrijdag op zaterdag 10 november raakte daar een man ernstig gewond. Hij werd geslagen met een bierfles. Daardoor liep hij een wond in zijn hals op.

Toen de politie de melding kreeg werd er een onderzoek opgestart. Het slachtoffer is met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Hij is buiten levensgevaar. Het gaat om een 22-jarige man uit Zwolle.

Uit onderzoek blijkt dat er een conflict aan het incident vooraf is gegaan. Mede naar aanleiding van de verklaringen van getuigen kon een verdachte worden aangehouden. Het gaat om een 47-jarige man uit Zwolle. Hij wordt verder gehoord over zijn rol bij het conflict.

Agent loopt hersenschudding op bij conflict

In de nacht van vrijdag op zaterdag heeft een 26-jarige man uit Purmerend een politieagent geslagen. Hierbij liep de politieagent een hersenschudding op. De 26-jarige man is aangehouden.

Rond 05:15 uur kreeg de politie een melding dat er een conflict zou zijn op de Albrecht Sprengerstraat in Purmerend. Eenmaal ter plaatse zagen de agenten dat er een man in bedwang werd gehouden. Toen de omstanders deze man loslieten gaf de man een van de agenten een vuistslag op het hoofd.

De 26-jarige man uit Purmerend is aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. De agent is ter controle naar het ziekenhuis vervoerd en heeft een hersenschudding opgelopen. De politie stelt een onderzoek in naar het conflict.

Kikvorsman-insigne voor sabotage piratenschepen

Het hadden scènes uit een Hollywood-blockbuster kunnen zijn. Maar voor 9 mariniers waren ze levensecht: de sabotageacties die ze onder dekking van de duisternis uitvoerden tegen piraten voor de Somalische kust. Vrijdag kregen de leden van Task Force Barracuda het operationele kikvorsman-insigne voor hun inzet. Het was voor het eerst in Nederlands militaire geschiedenis dat kikvorsmannen op deze manier werden ingezet.

De toenemende activiteit van Somalische piraten vormde in 2008 een serieuze dreiging voor de vrije internationale zeevaart. Piraten gijzelden tientallen koopvaardijschepen met hun bemanningen voor losgeld. Toenmalig minister van Defensie Hans Hillen vond dat Nederland als zeevarend land meer moest doen tegen de Somalische piraten. Zodoende ontstond Task Force Barracuda. De eenheid bestond uit Netherlands Maritime Special Operations Forces (NLMARSOF) van het Korps Mariniers. Barracuda kreeg de opdracht om de piraterij te bestrijden en wel zo dicht mogelijk tegen de kustlijn.

Tekst gaat onder de foto verder

Kikvorsmannen komen boven water tijdens een oefening (Foto: Archieffoto defensie.nl)
Kikvorsmannen komen boven water tijdens een oefening (Foto: Archieffoto defensie.nl)

Meerdere kapingen voorkomen
Commandant Task Force Barracuda Oscar: “Dankzij de succesvolle missies van de kikvorsmannen zijn destijds meerdere kapingen voorkomen, in het voordeel van de vrije zeevaart. Dit laat zien hoe effectief een kleine eenheid kan zijn.”

De eenheid werd geplaatst op een marineschip en daar bereidden de mariniers de sabotagemissies zorgvuldig voor. Vervolgens voerden ze onder dekking van de duisternis hun missies uit. Die waren gericht op het saboteren van schepen van de piraten.

Tweede Wereldoorlog
De kikvorsmannen van NLMARSOF oefenen tegenwoordig wereldwijd op amfibische landingen, verkenningen, sabotagemissies en ondersteuning van internationale partnereenheden. Maar al in de Tweede Wereldoorlog zetten Amerika, Duitsland, Engeland en Italië met succes ‘kikkers’ in. Ook tijdens de Korea-oorlog (1950-1953) speelden Amerikaanse kikvorsmannen een belangrijke rol, zoals bij de amfibische landing bij Inchon (Operation Chromite). Voor de Nederlanders vormden de antipiraterijacties in 2011 echter de operationele vuurdoop.

Kikvorsman-insigne voor sabotage piratenschepen (Foto: Defensie.nl)
Kikvorsman-insigne voor sabotage piratenschepen (Foto: Defensie.nl)

Bondscoach Wiegman slaat felicitaties nog even af

Sarina Wiegman wil nog niet gefeliciteerd worden. Maar de bondscoach van de Nederlandse voetbalsters erkent na de ruime zege op Zwitserland (3-0) wel dat Oranje het WK-ticket niet meer uit handen mag geven.

"Er ligt bij de return één bedreiging op de loer en dat is gemakzucht. We zullen dinsdag dus net zo scherp moeten spelen als vandaag", zei Wiegman in De Galgenwaard. "Maar dit mogen we niet meer uit onze handen laten glippen.”

Het duurde even voordat Oranje door de Zwitserse verdedigingsmuur was. "Naarmate de wedstrijd vorderde, werd het krachtsverschil steeds groter. Maar we speelden ze nog niet helemaal kapot", concludeerde Wiegman. "In de tweede helft werden de ruimtes steeds groter omdat zij het niet meer konden belopen. We hadden een vrije trap nodig om op voorsprong te komen, maar dat maakt niets uit. Een doelpunt is een doelpunt. En deze brak de wedstrijd open."

Na de trefzekere vrije trap van Sherida Spitse begon het aangeslagen Zwitserland steeds meer ruimte weg te geven. "Dat doelpunt deed iets met Zwitserland, maar ook met ons. We gingen de ruimtes beter bespelen en dat leidde tot nog twee doelpunten. Natuurlijk, 3-0 is een geweldige uitgangspositie. Maar ik ga de groep wel op het hart drukken dat ze dinsdag net zo scherp moeten zijn als nu. Gemakzucht is uit den boze. Als we weer dit niveau halen, dan komt het goed. We hebben daar iets moois te winnen", zo doelt Wiegman op kwalificatie voor het WK.

De bondscoach weet dat de Zwitsers dinsdag hun spits Ramona Bachmann terug hebben na een schorsing. "Dat is hun sterspeelster, aanvallend kunnen ze dus misschien wat meer brengen. Daar moeten we voor oppassen."

VVD'er heeft vraagtekens bij van Muiswinkel als Sint

Claire Martens, duoraadslid van de VVD, is kritisch op de aanstelling van Erik van Muiswinkel als nieuwe Sinterklaas in Amsterdam. Hij zou te politiek zijn, zo meldt AT5. 

Afgelopen week werd bekend dat Van Muiswinkel vanaf volgend jaar Sinterklaas is. Hij neemt de staf over van Jeroen Krabbé die dit jaar voor het laatst te zien is als de goedheiligman. Er was wel meteen kritiek op sociale media, omdat Van Muiswinkel een uitgesproken tegenstander van Zwarte Piet is.

'Met de aanstelling van Erik van Muiswinkel als nieuwe Sinterklaas, ook wel goedheiligman, in Amsterdam ben ik definitief van mijn rood-gouden Sinterklaaswolk gedonderd. Ik ben boos, verdrietig en ik voel vooral onbegrip. Wat bezielt het Sinterklaascomité in Amsterdam om een man aan te stellen die zo'n uitgesproken politieke mening heeft?', schrijft Martens in een ingezonden brief in Het Parool.

Hackers
Ze verwijst naar berichten die Van Muiswinkel in het verleden twitterde. Zo noemde hij een voorstander van Zwarte Piet in 2016 'een domme kankerlul'. Ook halen critici van Van Muiswinkel twitterberichten aan waarin hij voorstanders van Zwarte Piet 'kankerracisten' en 'onderbuik-tokkies' noemde. Maar volgens de cabaretier waren die latere tweets het werk van hackers.

'Bent u werkelijk geloofwaardig als Sint?', wil Martens niettemin weten. 'Ik kan namelijk niet aan jonge kinderen uitleggen dat Sinterklaas soms een ernstige ziekte gebruikt om een grap kracht bij te zetten.' Ze wil 'een Sinterklaas voor iedereen' en vindt dat Van Muiswinkel dat niet is.

De Stichting Sinterklaas Intocht Amsterdam liet eerder deze week aan AT5 weten pas na de intocht in te willen gaan op de keuze voor Van Muiswinkel. Een woordvoerder ontkende al wel dat de aanstelling van Van Muiswinkel een politieke keuze zou zijn.

'Agent die Harm (34) doodreed alsnog vervolgd'

De agent die in 2016 de 34-jarige Harm Wimmenhoven doodreed op de Nassaukade in Amsterdam wordt toch nog vervolgd. Dat heeft het gerechtshof besloten, zo schrijft AT5. 

Dat meldt Het Parool. De nacht van 10 juni 2016 fietste Harm naar huis. Toen hij wilde oversteken werd hij geschept door een politiebusje. De wagen ging met 85 kilometer per uur en zonder sirenes door de bocht tussen de Kinkerstraat en de Rozengracht. De 34-jarige man overleed aan ernstig hersenletsel in het ziekenhuis.

De agent was onderweg naar een mogelijke inbraak bij de Primark en was in de veronderstelling dat hij harder mocht rijden. 

De officier verklaarde in 2017 dat de agent niet harder dan vijftig kilometer per uur had mogen rijden, maar omdat Harm voorrang had moeten verlenen, geen licht op zijn fiets had en minstens drie à vier drankjes had gedronken, er geen sprake was van dood door schuld. Ook werd geconcludeerd dat Harm het ongeval ook niet had overleefd als de agent wel vijftig kilometer per uur had gereden.

Artikel 12-procedure
De familie van het slachtoffer startte een artikel 12-procedure om alsnog vervolging af te dwingen. Het gerechtshof heeft nu geoordeeld dat er genoeg vragen zijn die door een strafrechter moeten worden beoordeeld.

Annabel Nanninga op 3 op FvD-kandidatenlijst Eerste Kamer

Voorzitter van de fractie van Forum voor Democratie in de Amsterdamse gemeenteraad, Annabel Nanninga, staat hoog op de kandidatenlijst voor de verkiezingen voor de Eerste Kamer. Ze staat op nummer drie, achter Henk Otten en Paul Cliteur. Dat maakte de partij vrijdagavond bekend, zo meldt AT5.

Nanninga schrijft op Twitter vereerd en blij te zijn. 'Voor Amsterdam én voor Nederland mag ik mij hopelijk gaan inzetten voor Forum voor Democratie samen met deze geweldige groep topmensen!'

Nanninga zegt tegen TPO dat ze haar fractievoorzitterschap in Amsterdam wil combineren met haar mogelijke functie in de Senaat.

Forum voor Democratie heeft nu nog geen zetel in de Eerste Kamer. De Eerste Kamerverkiezingen worden volgend jaar gehouden op 27 mei.

NBA: Embiid leidt Sixers naar overtime en langs Hornets

De basketballers van de Philadelphia 76ers zijn in de NBA dit seizoen thuis nog altijd ongeslagen. De Charlotte Hornets kwamen op bezoek, maar ook zij konden de 76ers niet kloppen, waardoor Philly op 7-0 staat in thuiswedstrijden. Joel Embiid was weer eens op dreef: 42 punten en 18 rebounds.

De Sixers sloegen in het tweede kwart een serieus gat, maar in de tweede helft knokten de Hornets zich langzaam maar zeker terug. Ze leken de winst zelfs te pakken, ware het niet dat Embiid alles uit de kast trok om dat te voorkomen. De jonge Kameroenees was in de laatste ruime minuut goed voor maar liefst elf opeenvolgende punten - acht vrije worpen en een driepunter - waarmee hij de stand op 119-119 wist te brengen.

In overtime waren het vooral Embiid en Simmons die de Sixers overeind hielden. Met zes tellen op de klokken miste Embiid een vrije worp, maar het scoren van zijn tweede bleek doorslaggevend. Willy Hernangomez maakte met 1,5 seconden te gaan een drietje voor de Hornets, maar dat was precies te weinig: 133-132 voor de 76ers. 

Uitslagen NBA vrijdag
Orlando Magic - Washington Wizards 117-108
Philadelphia 76ers - Charlotte Hornets 133-132
Atlanta Hawks - Detroit Pistons 109-124
Miami Heat - Indiana Pacers 102-110
Denver Nuggets - Brooklyn Nets 110-112
Utah Jazz - Boston Celtics 123-115
Sacramento Kings - Minnesota Timberwolves 121-110

76ers - Hornets (Bron: YouTube)

Day one patch Fallout 76 groter dan game zelf

Een nieuw dieptepunt voor de nachtmerrie die 'Day One Patch' heet. Fallout 76 krijgt uiteraard zo'n patch en deze is groter dan de game zelf. Fallout 76 vereist een kleine 45 GB aan schijfruimte, de patch gooit daar maar liefst 54 GB bij.

Gezien de twijfelachtige performance en grote diversiteit aan bugs in de bèta is het ongetwijfeld nodig, maar aan de andere kant is dat natuurlijk wel weer het trieste ervan. Mocht je de game aanschaffen, hou dan rekening met een lange download- en installatietijd.

Fallout 76 lanceert 14 november voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Fallout_76_SCR1

58-jarige vrouw op gewelddadige wijze beroofd van centjes

Een 58-jarige vrouw moest vrijdagavond 9 november op de Groenedijk in Breda onder bedreiging van een mes haar geld aan twee mannen afstaan. De politie doet onderzoek en zoekt getuigen. De vrouw liep rond 18.30 uur op de Groenedijk toen twee mannen haar tegemoet liepen.

Beiden waren licht getint en droegen een zwarte muts. Eén van hen droeg een zwarte jas.  Eén van deze mannen drukte direct een mes op haar borst en eiste geld. De andere man hield de vrouw vast en drukte haar tegen de muur. Hierop gaf de vrouw geld, waarna beide mannen wegrenden richting de Zaventemstraat en de Zwarte Dijk.

Carlsen en Caruana beginnen WK schaken met remise

Magnus Carlsen en Fabiano Caruana zijn het wereldkampioenschap schaken in Londen begonnen met een remise. Na zeven uur en 115 zetten was dit resultaat een feit.

Titelverdediger Carlsen (27) kon met het halve punt onmogelijk tevreden zijn. De Noor, spelend met zwart, kon door enkele foutjes een winnende positie niet optimaal benutten. Caruana (26) daarentegen was met zijn standvastige manier van verdedigen de morele winnaar van het openingsduel.

Zaterdag is de tweede partij. Carlsen speelt dan met wit. Het wereldkampioenschap omvat twaalf partijen. Wie als eerste op 6,5 punt komt, verovert de wereldtitel. Het prijzengeld bedraagt één miljoen dollar. 

17-jarigen beroven 15-jarige van jas, tas en schoenen

De politie hield vrijdagavond een 17-jarige jongen uit Goirle en een 17-jarige jongen uit Tilburg aan op verdenking van het plegen van een straatroof. De twee verdachten zouden kort hiervoor een 15-jarige jongen hebben mishandeld en beroofd van zijn kleding.

Het slachtoffer stond rond 17:00 uur samen met een vriend op het Olympiaplein in Tilburg. Twee andere jongens kwamen aangefietst en gingen erbij staan. Vervolgens werd de jongen door één van hen geschopt en geslagen en trokken de straatrovers bij hun slachtoffer een aantal merkkledingstukken uit. Met onder andere zijn jas, schoenen en rugzak gingen ze ervandoor.

Doordat de daders voor het slachtoffer geen onbekenden waren, kon de politie beide jongens aanhouden. Bij de woning van één van hen konden zij even later worden ingerekend. Ook bleken zij de buit bij zich te hebben. Eén van hen beledigde bij zijn aanhouding één van de agenten. Deze belediging zal hem ook ten laste worden gelegd. Beiden zitten vast op het politiebureau.

Tsitsipas en De Minaur naar finale Next Gen Finals

Tennissers Stefanos Tsitsipas en Alex de Minaur staan in de finale van de Next Gen Finals in Milaan, het eindejaarstoernooi voor 's werelds beste spelers tot en met 21 jaar.

De als eerste geplaatste Griek Tsitsipas, de mondiale nummer veertien, stond in de halve eindstrijd tegenover de Rus Andrey Rublev (ATP-70). De eerste vier sets werden onderling verdeeld, maar in de beslissende vijfde set sloeg Tsitsipas in de tiebreak toe: 4-3 (3), 3-4 (5), 4-0, 2-4, 4-3 (2).

Alex de Minaur uit Australië, de enige deelnemer uit 1999, stond in de halve finale tegen de Spanjaard Jaume Munar (ATP-74). Die bood bij vlagen verrassend goed partij tegen de nummer 33 van de wereld, maar de ondanks zijn jongere leeftijd toch wat meer ervaren De Minaur maakte het in vijf sets alsnog af: 3-4 (5), 4-1, 4-1, 3-4 (4), 4-2.

Tsitsipas en De Minaur strijden vanaf 21.00 uur tegen elkaar om de titel, Rublev en Munar spelen om 19.00 uur om de derde plek.

FOK! Wat een weer: regenachtig

Vanochtend is het bewolkt en zijn er perioden met regen. In de loop van de middag gaan de droge perioden overheersen maar blijft er lokaal nog wel (mot)regen mogelijk. De maximumtemperatuur komt uit op 12 a 13°C. De wind komt uit het zuiden en is matig boven land en (vrij) krachtig langs de kust.

Vanavond en vannacht valt er vooral in het oosten af en toe regen. Elders is het droger en kunnen er ook enkele opklaringen voorkomen. In de loop van de nacht raakt het vanuit het zuidwesten weer overwegend bewolkt en neemt het aantal buien toe. De minimumtemperatuur komt uit rond 9°C bij een matige zuidenwind. Langs de kust neemt de wind in de loop de nacht toe naar krachtig.

Morgen overdag is het wisselend bewolkt en vallen er buien, langs de kust mogelijk met onweer en windstoten. In de loop van de middag gaat het vanuit het zuiden opnieuw regenen. Het wordt met circa 13°C wederom vrij zacht voor de tijd van het jaar. Er staat een stevige zuid- tot zuidwestenwind, matig tot vrij krachtig boven land en krachtig langs de kust.

De dagen daarna, vrij zacht met overwegend veel bewolking en van tijd tot tijd regen. Halverwege volgende week een overgang naar een rustig, droog en minder zacht weertype. (Bron: KNMI)

Nederland

DJMO zat in de trein sen schoot dit fraaie plaatje
DJMO zat in de trein en schoot dit fraaie plaatje

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Nieuwste schip Marine gaat Zr. Ms. Den Helder heten

De marine onthulde gisteren niet alleen het uiterlijk, maar ook de naam van het nieuw te bouwen combat support ship (CSS). Het wordt: Zr. Ms. Den Helder. Het nieuwste marineschip voer als 3D-animatie de haven van Den Helder binnen. Ook was er een varend model van maar liefst 8 meter te zien bij het Maritiem Research Instituut (MARIN) in Wageningen.

Voor het eerst krijgt een marineschip de naam Den Helder. “Dat doet recht aan de samenwerking tussen de stad en de marine”, lichtte staatssecretaris Barbara Visser toe. “De stad Den Helder is voor alle Nederlandse en enkele Belgische oorlogsschepen de logistieke thuisbasis. Bij operaties op zee gaat het bevoorradingsschip met die naam dezelfde logistieke steun bieden.” Daarnaast past de naam binnen een traditie om marineschepen te vernoemen naar Nederlandse steden.

Uitgebreide uitrusting
Het CSS gaat andere marineschepen op zee voorzien van brandstof, munitie en goederen. Hiervoor heeft het schip 2 zogenoemde BOZ-posities (bevoorrading op zee). Ook krijgt het een helikopterdek en hangaar voor vliegoperaties. Op het bovendek komt ruimte voor zeecontainers. Voor boarding- en reddingsoperaties en personenvervoer zijn er 2 RHIB-motorboten aan boord. Daarnaast kan het worden uitgerust met 2 FRISC-onderscheppingsboten. Voor zelfverdediging zijn er verschillende wapensystemen.

Damen Schelde Naval Shipbuilding bouwt de nieuwe tanker die in 2023 moet worden opgeleverd. Zr. Ms. Den Helder is het 1e in een reeks nieuwbouwprojecten. De komende jaren vervangt Defensie onder meer de mijnenjagers, M-fregatten en onderzeeboten.

10.000e testmodel
Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Rob Kramer had de eer om het bevoorradingsschip in virtual reality de toekomstige thuishaven binnen te loodsen. Daarna kwam het schaalmodel het grote golfbassin van MARIN binnengevaren. Voor het instituut was het ook een bijzonder moment: het is het 10.000e testmodel. Bij de onthulling was ook staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat aanwezig.

Het MARIN is betrokken bij de ontwikkeling van marineschepen. Het heeft unieke testfaciliteiten, geavanceerde simulatoren en gespecialiseerde reken- en meetmethodes. MARIN is op dit gebied het grootste onafhankelijke onderzoeksinstituut ter wereld.

Verkeersboetes Alkmaar binnenstad niet geldig

De rechtbank Noord-Holland heeft uitspraak gedaan over de vele bekeuringen die zijn opgelegd in de Alkmaarse binnenstad en geoordeeld dat de boetes niet geldig zijn.

Wat was er aan de hand?
In de Alkmaarse binnenstad geldt al sinds 2002 een inrijdverbod voor auto's. Alleen gedurende bepaalde tijden in de ochtend en in de avond mag je de binnenstad inrijden (laad- en lostijden). Er geldt daarbij een ontheffingsysteem voor bedrijven en bewoners. Het inrijdverbod werd gehandhaafd door middel van beweegbare palen.

De gemeente Alkmaar heeft begin 2017 het systeem van de beweegbare palen vervangen door een geautomatiseerde handhaving met een vaste camera. Alle kentekens van de voertuigen die de binnenstad inrijden worden daarbij met een camera gecontroleerd. Als er voor het kenteken van het voertuig geen ontheffing is en er geen sprake is van laad- of lostijden, valt er automatisch een bekeuring op de mat.

De beroepen
Veel mensen uit Alkmaar en omgeving hebben een bekeuring ontvangen en hebben beroep ingesteld bij de rechtbank Noord-Holland. De mensen vinden dat de verkeerssituatie in de binnenstad onduidelijk is. Ook vinden zij dat er door de gemeente Alkmaar onvoldoende is gedaan om de nieuwe situatie uit te leggen.

De uitspraak
De rechtbank heeft deze week uitspraak gedaan en geoordeeld dat de boetes niet geldig zijn. De rechtbank heeft vastgesteld dat in veel dossiers geen foto zat van de overtreding terwijl die foto's er wel zijn. De rechtbank vindt dat onzorgvuldig omdat zo niet kan worden vastgesteld of de overtreding wel of niet is begaan. In andere dossiers zat wel een foto van de overtreding maar op die foto's staat het overtreden verkeersbord niet. Zo is niet duidelijk of het voertuig het verkeersbord ('verboden in te rijden') is gepasseerd. Uit geldende beleidsregels blijkt dat in deze situatie het verkeersbord samen met de auto op de foto moeten staan. De rechtbank oordeelt al met al dat de verkeersovertredingen niet zijn komen vast te staan.

Hoe verder?
Het is mogelijk dat de officier van justitie in hoger beroep gaat. De officier van justitie heeft daarvoor zes weken de tijd.

Verkeersboetes Alkmaar ongeldig
Verkeersboetes Alkmaar ongeldig

Jihadganger aangehouden bij terugkeer op Schiphol

De Koninklijke Marechaussee heeft woensdag op Schiphol een 23-jarige man aangehouden die terugkeerde uit het strijdgebied in Syrië. Hij kwam aan met een vlucht uit Turkije. Nog dezelfde dag is de verdachte overgedragen aan de politie.

De man werd in Den Haag in oktober 2015 als vermist opgegeven door zijn moeder. Ook andere familieleden maakten zich zorgen omdat zij vermoedden dat de man geradicaliseerd was.

Vliegticket
Uit het politieonderzoek bleek dat hij een vliegticket naar Turkije had gekocht en is doorgereisd naar Syrië. Hij heeft zich vermoedelijk schuldig gemaakt aan deelneming aan een terroristische organisatie.

De man stak op 27 oktober de grens tussen Syrië en Turkije weer over. Hij werd in vreemdelingendetentie geplaatst in afwachting van uitzetting naar Nederland. De rechter-commissaris in Rotterdam heeft vrijdag de man voor twee weken in bewaring gesteld.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.