Trampolinespringers en tumblers China bovenaan medaillespiegel WK

In Sint-Petersburg is zaterdag het wereldkampioenschap trampolinespringen en tumbling afgesloten. Liefhebbers konden volop genieten van spectaculaire sprongen en sensationale salto's, waarbij de negen gouden medailles gewonnen werden door zes verschillende landen. 

All-around teamwedstrijd
De eerste finale op het WK was de all-round teamwedstrijd, die voor het eerst op het programma stond. Vijf landen deden mee aan de wedstrijd, waarin elk land één deelnemer op elk van de acht onderdelen had. De winst ging uiteindelijk naar China, wat drie van de acht onderdelen won. Portugal won er geen één, maar dankzij onder meer vier vierde plaatsen was er wel zilver, voor Canada.

DMT mannen
Op de 'DMT', de double mini trampoline, is het idee simpel: spring de eerste kleine trampoline op, laat nog een sprong zien op de tweede kleine trampoline en land op de mat. De Rus Mikhail Zalomin deed dat als beste en pakte voor eigen publiek al voor de zesde keer de wereldtitel, voor de Amerikaan Ruben Padilla en de verrassende Argentijn Lucas Adorno.

DMT vrouwen
Bij de vrouwen was er een duidelijke winnares: Lina Sjöberg, Europees kampioene van 2016 en vorig jaar goed voor WK-brons, bezorgde Zweden het eerste goud ooit met twee vrijwel perfecte springen. Melania Rodriguez uit Spanje, winnares van de kwalificatie, pakte het zilver, Kristle Lowell won namens de VS brons.

Tumbling vrouwen
In het tumbling is er bij de vrouwen maar één echte kampioene en dat is Jia Fangfang, die sinds dit jaar ook in het turnen probeert zich aan de top te melden. De Chinese sprong en draaide zich weer overtuigend een weg naar het goud, voor de Britse Shanice Davidson en de Russische Viktoriia Danilenko. De Belgische Tachina Peeters, in de kwalificaties nog goed voor plek twee, eindigde met de vierde plek net buiten de prijzen.

De hoogtepunten van de eerste finaledag (Bron: YouTube)

Tumbling mannen
De Russische tumbler Vadim Afanasev knalde er twee daverende runs voor salto's en schitterende sprongen uit, wat de 18-jarige winnaar van EK-brons dit jaar voor eigen publiek de wereldtitel opleverde. De Brit Elliott Browne pakte het zilver, terwijl uittredend wereldkampioen Zhang Kuo uit China dit keer brons pakte.

Synchroonspringen vrouwen
Hikaru Mori en Megu Uyama uit Japan springen nog maar een maand samen, maar het duo blijkt een gouden vondst. In de kwalificaties waren ze al het beste, in de finale stond er wederom geen maat op de nieuwe wereldkampioenen. Olympisch kampioene Rosannagh MacLennan pakte samen met Sarah Milette namens Canada het zilver, voor Melissa Flores en Dafne Navarro Loza. Dat laatste was bijzonder, want het was de eerste Mexicaanse medaille ooit op het WK.

Synchroonspringen mannen
Bij de mannen ging het goud naar Wit-Rusland. Aleh Rabtsau en olympisch kampioen Uladzislau Hancharou wisten hun titel met een ijzersterke routine te verdedigen. Allan Morante en Sebastien Martiny uit Frankrijk pakten het zilver, brons was er voor de Australiërs Dominic Clarke en Ty Swadling.

Individueel trampolinespringen vrouwen
Rosie MacLennan is al jaren een van de grote namen in het trampolinespringen, gezien haar olympisch goud in 2012 en 2016 wellicht zelfs dé grootste naam. In 2013 won de Canadese haar tot nog toe enige wereldtitel, maar in Sint-Petersburg kwam daar zaterdag een tweede bij.

De Chinese Zhu Xueying liet de moeilijkste oefening zien, maar had niet de vluchttijd van MacLennan en moest genoegen nemen met zilver, voor de Russische Yana Pavlova. Romee Pol en Niamh Slattery werden namens Nederland uitgeschakeld in de kwalificaties, net als in het synchroonspringen.

Individueel trampolinespringen mannen
Voor de derde keer op rij veroverde Gao Lei de wereldtitel bij de mannen. Met de beste vluchtfases en de moeilijkste sprongen was de Chinees een maat te groot voor de rest, aangevoerd door Dong Dong, een grootheid in de sport. Met talloze wereldtitels en olympisch goud, zilver én brons heeft Dong geen gebrek aan ervaring en dat leverde hem nu zilver op, voor Andrey Yudin uit Rusland.

De hoogtepunten van de tweede finaledag (Bron: YouTube)