Tennissters Anastasija Sevastova en Alizé Cornet mogen beiden een WTA-titel bijschrijven op hun palmares. Sevastova won zondag de finale in het Roemeense Boekarest, Cornet was de beste in het Zwitserse Gstaad.
In Boekarest nam Sevastova het in de finale op tegen de Kroatische Petra Martic (WTA-60), die na Kuala Lumpur 2012 haar tweede finale speelde. In de eerste set bood ze de mondiale nummer 22 prima partij, maar Sevastova was in set twee toch een stuk beter: 7-6 (4), 6-2, waardoor de Letse haar derde toernooizege boekte.
De 32-jarige Luxemburgse Mandy Minella, dit jaar teruggekeerd na een zwangerschap, stond in Gstaad eindelijk in haar eerste WTA-finale. De nummer 226 van de wereld maakte het de Française Cornet (WTA-48) knap lastig, maar na twee uur moest ze toch capituleren: 6-4, 7-6 (8), waardoor Cornet haar zesde titel won.
Op het wereldkampioenschap hockey voor vrouwen in Londen heeft Argentinië afgetrapt met een 6-2 overwinning op Spanje. De Belgische dames gingen in hun openingswedstrijd met 4-2 onderuit tegen Nieuw-Zeeland.
Italië is er voor het eerst sinds 1976 weer bij en dat leverde gelijk succes op: het toch niet al te matige China werd met 3-0 aan de kant geschoven. Het Italiaanse succes zat er overigens wel aan te komen, want maar liefst tien van de achttien speelsters hebben hun roots in het ijzersterke hockeyland Argentinië liggen. Nederland begon met ruime winst op Zuid-Korea.
Nieuw-Zeeland - België (4-2)
24' 1-0 (sc) Kelsey Smith
28' 1-1 Louise Versavel
30' 1-2 Jill Boon
32' 2-2 (sc) Shiloh Gloyn
32' 3-2 Olivia Merry
54' 4-2 (sb) Olivia Merry
Argentinië - Spanje (6-2)
3' 0-1 Carola Salvatella
8' 1-1 (sc) Julieta Jankunas
15' 2-1 Paula Ortiz
22' 3-1 Rocio Sanchez
28' 4-1 Paula Ortiz
31' 5-1 Delfina Merino
48' 6-1 (sb) Noel Barrionuevo
49' 6-2 (sc) Beatriz Pérez
China - Italië (0-3)
17' 0-1 Valentina Braconi Brisigelli
32' 0-2 (sc) Lara Oviedo
45' 0-3 Giuliana Ruggeri
Voor Lewis Hamilton was het na afloop van de Grand Prix van Duitsland nog allerminst zeker of hij de overwinning mocht behouden. Na afloop van de race startten de stewards een onderzoek naar de regerend wereldkampioen omdat hij tijdens de safety car te laat besloot om toch geen pitstop te maken en zo een stuk gras meepakte. Na een overleg van ruim een uur was het hoge woord eruit: Hamilton behoudt zijn eerste plek.
Hamilton startte de race als veertiende, maar wist desondanks al vrij snel aansluiting te vinden met de voorste groep. Dankzij een alternatieve strategie kon hij na zijn pitstop op een nieuw setje ultra's het gat naar de op oudere softs rijdende kopgroep snel dichtrijden en zo een aanval wagen op een podiumplek. Toen de safety car de baan op kwam leek hij samen met Raïkkönen en Bottas de pitstraat in te duiken, maar op het laatste moment besloot het team om hem buiten te houden, waarbij Hamilton over een stuk gras dat de baan van de pit-entry scheidt reed.
Deze call bracht de Mercedes-coureur de overwinning, maar het deed ook veel wenkbrauwen fronsen. De stewards startten aanvankelijk geen onderzoek, maar na de finish werd Hamilton toch bij hen geroepen om zich te verantwoorden. De stewards oordeelden uiteindelijk dat een reprimande genoeg was en deelden geen tijdstraf uit.
De meegewogen factoren voor de beslissing waren als volgt:
- de rijder en het team gaven toe een fout te hebben gemaakt en het feit dat er sprake was van verwarring binnen het team
- het feit dat de overtreding plaatsvond tijdens een Safety Car-periode
- op geen moment was er gevaar voor enig ander deelnemer en de richtingsverandering werd op een veilige manier uitgevoerd.
Hamilton behoudt overwinning na bezoek aan stewards (Pro Shots / Action Images)
De waterpoloheren hebben niet weten te stunten tegen vicewereldkampioen Hongarije in de play-offs van het EK. De Hongaren waren met 12-9 (5-4, 4-2, 2-1, 1-2) sterker, maar werden wel hard aan het werk gezet door het stugge Nederland.
Waar Nederland een redelijk sterk toernooi kent, kennen de Hongaren juist een zeer mager toernooi. De nummer twee van de wereld maakte bijna geen kans tegen Italië en moest het doen met een gelijkspel tegen het veel zwakkere Duitsland. Op papier was Hongarije wel de favoriet tegen Nederland - in het recente verleden werd er meerdere malen flink verloren, maar een geheel kansloze missie was het niet voor Oranje.
Aan het begin van de wedstrijd gebeurde precies waar Nederland op hoopte; Hongarije kon geen vuist maken en wist iedere keer maar met slechts één doelpunt uit te lopen. Pas tegen het einde van de eerste helft kon Hongarije eindelijk een kleine voorsprong opbouwen: 9-6. In het derde kwart wist Nederland te voorkomen dat Hongarije dit momentum kon voortzetten, maar met een 11-7 achterstand en nog één kwart te spelen was het een zware opgave om alsnog de wedstrijd te kunnen winnen. Uiteindelijk werd het vierde part met 1-2 gewonnen, niet genoeg voor een plek in de kwartfinale.
Ondanks het niet te overbruggen klasseverschil tussen de twee landen, overheerst de teleurstelling in het team: "Ondanks de verschillen in kwaliteit voelt dit als gemiste kans," zei bondscoach Robin van Galen over de wedstrijd. "We begonnen goed aan de wedstrijd, de fighting spirit was enorm en we wisten dat Hongarije niet lekker in het toernooi zat. Dus dit was het moment om een keer van een echt topland te winnen. Dan ga je daar ook in geloven naarmate zo’n wedstrijd dichterbij komt. Om zo’n wedstrijd te winnen moet alles kloppen. Niet alles klopte vandaag. De beweeglijkheid in de aanval was goed, we creëerden veel overtalsituaties, maar daarvan scoorden we er veel te weinig.
"Hongarije scoort er zes uit acht. Dat zag je ook tegen de Grieken en dat is het verschil tussen top en subtop. Halverwege lieten we ons ook wat uit de tent lokken. Zij waren er bij een gelijke stand natuurlijk ook niet echt gerust op en begonnen te beuken. Pascal (Janssen) sloeg meteen terug en kreeg daardoor een UMV. Dat is zonde. Dat had hij niet moeten doen en dat weet hij zelf ook. In zo’n situatie moet je juist je hoofd koel houden. Dat is een voorbeeld waardoor we de controle verloren.
Voor Nederland is het toernooi ondanks de nederlaag nog niet ten einde. Dinsdagmiddag om 13:30 speelt Oranje tegen Roemenië de eerste wedstrijd in de strijd om plek negen.
Uit het Amazoneregenwoud in de Braziliaanse staat Rondônia is een bijzondere video opgedoken. Het gaat om naar verluidt 's werelds eenzaamste mens: een man, vermoedelijk ergens in de vijftig, die al 22 jaar alleen in het regenwoud woont.
Dat was overigens bepaald geen keuze van de man en achter zijn situatie schuilt dan ook een treurig verhaal. Hij was lid van een van de tientallen stammen in het Braziliaanse regenwoud die voor zover bekend nog nooit contact hebben gehad met de buitenwereld.
In 1995 was hij de enige overlevende van een groep van zes die door boeren aan werd gevallen en naar alle waarschijnlijkheid is hij de laatste van zijn stam. Over die stam is bijzonder weinig bekend: er is nooit een naam aan gegeven en men heeft geen idee welke taal ze spraken.
Door onderzoekers wordt de man in de gaten gehouden en eigenlijk zelfs een beetje gestalkt. Dat is voor zijn eigen bestwil: het wordt gedaan door de Braziliaanse overheidsinstantie Funai, verantwoordelijk voor het behoud van inheemse stammen, inclusief de stammen die niet zijn gecontacteerd.
Al sinds 1996 wordt de man van afstand in de gaten gehouden door Funai, dat regelmatig moet blijven bewijzen dat meneer nog in leven is. Alleen op die manier kan het verboden blijven om de grofweg 4000 hectare land die hij bewoont te betreden, bewerken of op andere wijze te storen.
Funai heeft het behoorlijk zwaar: grote landbouwbedrijven willen zoveel mogelijk land veroveren en dankzij hun politieke invloed heeft Funai al flink moeten schrappen in de budgetten. Met het vrijgeven van de video hoopt men vermoedelijk dan ook meer steun te krijgen om inheemse stammen te kunnen blijven beschermen.
De man is druk bezig met het kappen van een boom (Bron: YouTube)
Over de man is zoals gezegd bar weinig bekend. Hij bouwde ooit een soort huis, een maloca, dat hij na een tijd achter zich heeft gelaten. In Braziliaanse media wordt hij wel eens 'de Gatenindiaan' genoemd, omdat hij diepe gaten en geulen achter laat, waarschijnlijk om dieren te vangen of zich te verstoppen.
Tot nu toe was er slechts één vage foto van de man bekend, die in 1998 in een documentaire kort te zien was. Activisten en medewerkers van Funai zijn blij om te zien dat hij nog altijd in goede gezondheid verkeert: "Het gaat prima met hem, hij jaagt en bewerkt wat kleine plantages met papaya en maïs", aldus regionale coördinator Altair Algayer.
Funai heeft als beleid dat het geen contact opneemt met geïsoleerde groepen mensen en de man zelf heeft al eens laten merken niet van contact gediend te zijn: meer dan eens schoot hij pijlen op mensen die in de buurt kwamen. "Hij heeft zo'n gewelddadige ervaring meegemaakt, hij ziet de wereld als een zeer gevaarlijke plaats", aldus onderzoeker Fiona Watson.
De vijf stamgenoten die in 1995 door boeren werden vermoord waren vermoedelijk de laatsten, buiten de man dus: in de jaren zeventig en tachtig werd een snelweg in de buurt gebouwd, waardoor bedrijven zich er vestigden. Dat heeft er uiteindelijk toe geleid dat vele stamleden overleden.
Ook zogenaamde pistoleros zijn een groot probleem. Dat zijn huurlingen, ingehuurd door de lokale veehouders, en die deinzen er niet voor terug om inheemsen neer te schieten. In 2009 werd een kamp van Funai in het Amazonegebied nog geplunderd en bedreigd door dergelijke huurlingen.
"Eigenlijk hoeven we helemaal niks over hem te weten", aldus Watson. "Hij is echter een symbool voor wat we kwijt aan het raken zijn, een enorme hoeveelheid menselijke diversiteit."
Jeffrey Herlings heeft zondag de MXGP van Tsjechië gewonnen. In Loket was de 23-jarige motorcrosser in beide races de beste. Voor de Brabander is dit de elfde GP-zege van het seizoen.
In de eerste race toonde Herlings opnieuw zijn overmacht. De KTM-coureur zette de concurrentie op grote achterstand. Eerste achtervolger Antonio Cairoli finishte met meer dan een halve minuut achterstand. Op de derde plaats eindigde de Sloveen Tim Gajser. Glenn Coldenhoff werd negende.
Cairoli wist in de tweede race langer in de buurt te blijven van Herlings maar moest uiteindelijk toch ruim twintig seconden toegeven. Net als in de eerste race werd Gajser opnieuw derde. Ook Coldenhoff moest opnieuw genoegen nemen met de negende plaats.
De UFC landde zondag in de Duitse stad Hamburg. Niet echt een sterk programma, maar de Nederlander Stefan Struve staat in de octagon en dat is altijd de moeite waard.
Tegenstander was de Pool Marcin Tybura, een stugge vechter die net als Struve zijn laatste twee gevechten heeft verloren.
In de eerste ronde is het de Nederlander die afstand probeert te houden van de harde knuisten van Tybura. Het lijkt erop dat Struve eindelijk voordeel weet te halen met zijn enorme lengte. Toch weet de Pool Struve naar de grond te krijgen op een manier die te makkelijk lijkt, tegen de lange en zware Struve. Aan het eind van de ronde lukt het Tybura weer om Struve naar de grond te krijgen en weet Struve dat hij de komende tien minuten een zeer zware dobber gaat hebben aan de Pool.
De tweede ronde gaat van start met een hard trappende Struve om Tybura maar op afstand te houden, maar de tactiek van de sluwe Pool zit prima in elkaar en hij weet Struve weer naar de grond te krijgen. Op de grond wordt Struve gegeseld door ellebogen en vuisten, maar hij weet toch te ontsnappen, weliswaar met een enorme snee op zijn kin die hevig bloedt. De ronde eindigt op de grond nadat de ijzersterke Tybura Struve wéér op zijn rug weet te krijgen. Struve moet in de derde ronde dan toch echt een KO eruit zien te persen om deze partij nog te winnnen.
De harde trappen van Struve raken Tybura aan het begin van de derde ronde weer hard op het lichaam. Tybura lijkt niets meer te voelen en zich puur te focusen op het naar de grond brengen van de lange Nederlander. Struve weet alle pogingen te ontwijken, maar anderhalve minuut voor het einde van de partij weet Tybura dan toch het grondgevecht weer te vinden. Tot het einde van de ronde blijft het gevecht zich op de grond afspelen, met Tybura als dominante vechter. Na het klinken van de bel blijft Struve secondenlang op zijn rug liggen, alsof hij zijn verlies al aan het verwerken is.
En inderdaad, alle drie de juryleden geven de overwinning overtuigend aan Tybura, met de mooie cijfers (30-27 x2, 29-28).
Het was zondag een prima dag voor de Italiaanse tennissers. In één klap kwamen er twee ATP-titels bij voor de Italianen, zowel in het Zweedse Båstad als in het Kroatische Umag.
In Båstad ging Fabio Fognini er met de winst vandoor. De nummer vijftien van de wereld leek Richard Gasquet (ATP-29) terug in de wedstrijd te laten komen, maar maakte het in de derde set toch duidelijk af: 6-3, 3-6, 6-1. Het is de zevende ATP-titel uit Fognini's loopbaan en de tweede van het jaar.
In Umag was Marco Cecchinato (ATP-27) de beste. De Argentijn Guido Pella (ATP-72) kon vooral in de tweede set goed mee, maar moest zich in de tiebreak toch gewonnen geven: 6-2, 7-6 (4). Na Boedapest eerder dit jaar is het Cecchinato's tweede ATP-titel.
Ook in het Amerikaanse Newport werd gespeeld en daar ging de eindzege naar Steve Johnson (ATP-48). De Amerikaan had het lastig met de Indiër Ramkumar Ramanathan (ATP-161), die zijn eerste ATP-finale speelde, maar won na twee uur toch: 7-5, 3-6, 6-2. Voor Johnson was het zijn vierde titel.
Tennisser Thiemo de Bakker heeft voor het eerst sinds 2015 weer eens een toernooi gewonnen op de Challenger Tour, één niveau onder de reguliere ATP-toernooien. De voormalig nummer 43 van de wereld won zondag het toernooi van Scheveningen.
In de finale nam De Bakker het op tegen de als eerste geplaatste Duitser Yannick Maden en dat ging eigenlijk bijzonder simpel. De Duitser werd vooral in de tweede set helemaal zoek gespeeld door de mondiale nummer 290, die binnen vijf kwartier zijn beker op kon halen: 6-2, 6-1.
Het is in totaal de achtste Challenger-titel voor De Bakker, die eerder dit jaar in Italië nog een klein Future-toernooi won.
Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.
De winnaar van vorige week is Squee met het volgende onderschrift: "Rokjesgluurder weer gespot op tennisclub."
De opgave van deze week:
Het gaat even niet goed in de Tour de France, wat is een leuk onderschrift bij deze foto? (Pro Shots / Action Images)
Atlete Sifan Hassan heeft tijdens de Diamond League in Londen grote indruk gemaakt. De Nederlandse was op de mijl een klasse apart en won in 4:14,71 minuten, nog geen twee seconden boven het 22 jaar oude wereldrecord. Alleen Svetlana Masterkova en Genzebe Dibaba waren ooit sneller dan Hassan, die haar eigen in 2015 gelopen Nederlands record uiteraard ook verbeterde.
Dafne Schippers viel op de 200 meter weer eens flink tegen. De wereldkampioene begon dit keer juist wel aardig, maar op het voor haar overstap naar trainer Rana Reider sterkste deel - de laatste meters - viel ze ver terug: met 22,42 eindigde ze als zevende. Dat was achter Jamile Samuel, die met 22,37 juist een zeer fraai nieuw persoonlijk record liep. Met 22,16 ging de winst naar de Amerikaanse Jenna Prandini.
Op de 100 meter horden ging de winst naar Kendra Harrison en de Amerikaanse was uitermate snel. Al na 12,36 seconden snelde ze over de streep, goed voor een beste wereldjaarprestatie. Slechts negen vrouwen, inclusief wereldrecordhoudster Harrison zelf, waren ooit sneller. Brianna McNeal was met 12,47 goed voor plek twee.
Ook het hoogspringen bij de vrouwen leverde een fraaie wedstrijd op. De Russische Mariya Lasitskene werd tot het uiterste gedwongen en sprong over een knappe 2,04 meter, maar de aandacht was er vooral voor Elena Vallortigara: de Italiaanse was een goede juniore, maar kende jaar na jaar allerlei blessureleed. Ze weigerde op te geven, kwam dit jaar weer terug en begon in Londen met 1,96 meter als persoonlijk record. Dat ging er op 2,00 meter aan, waarna ze ook nog eens 2,02 meter wist te bedwingen, goed voor plek twee.
De Zuid-Afrikanen domineerden het verspringen bij de mannen, met Luvo Manyonga bovenaan. Hij sprong er keer op keer een paar centimeter bij en eindigde uiteindelijk met 8,58 meter. Met 8,42 meter ging de tweede plek naar Rushwal Samaai, voor de 8,25 meter van de Amerikaan Jarrion Lawson.
Met z’n drieën kwamen ze op de finish af. De anderen uit de grote kopgroep waren er trapsgewijs afgereden. Ze observeerden elkaar. Izagirre probeerde de andere twee nog los te rijden in de laatste twee kilometer. Briesend ging hij er vandoor. Cort Nielsen achterhaalde hem. Ik dacht: nu gaan, Mollema, maar hij deed het niet en dan ben je geklopt door die Deen. Jammer. Een gevallen renner was weer opgestaan.
Met speels gemak denderden de scherpe en gretige Oranje Dames zondagavond in hun eerste groepswedstrijd op het WK in Londen over de arme Zuid-Koreanen heen (7-0), die uit pure wanhoop al na elf minuten en bij een achterstand van 4-0 hun keepster wisselden.
Het hielp allemaal niets, want twee minuten later – nog altijd in het eerste kwart – schoot Kelly Jonker de vijfde treffer voor de Oranje Dames binnen. Nederland combineerde er vooral de eerste twee kwarten lustig op los en speelden Zuid-Korea af en toe helemaal weg. Op een gegeven moment was vrijwel iedere kans van Oranje raak. Alleen in de tweede helft wist Oranje de goal opeens niet meer te vinden, maar dat was bij een tussenstand van 7-0 ook niet meer nodig.
Het doelpuntenfestijn begon al in de eerste minuut, toen middenvelder Eva de Goede meteen na de afslag van achteruit een bal naar voren scoopte. Lidewij Welten zette het op een lopen en passeerde behendig twee, drie Zuid-Koreaanse verdedigsters, waarna ze de bal koel voorgaf op Frédérique Matla, die helemaal vrij staat en raak tipte. Er waren toen nog maar negentien seconden gespeeld.
Daarna volgde een lesje effectiviteit. Binnen tien minuten stond het 4-0. De ene treffer was nog mooier dan de ander. Hoogtepunt was het doelpunt van Laurien Leurink – de 6-0 in de 17de minuut – die een bal snoeihard in het dak van het doel flatste. Bondscoach Alyson Annan schoot in de dug-out van ongeloof in de lach toen ze de bal in het doel zag vliegen.
In het derde en vierde kwart nam Oranje ietwat gas terug. Nederland zette minder hoog druk en werd minder koelbloedig voor het doel. Ook de strafcorner liep nog niet helemaal. Uit de vier strafcorners die Nederland in het derde kwart kreeg, wist het niet te scoren. Eén keer raakte Caia van Maasakker de paal, een andere keer was het Lauren Stam die de bal op het houtwerk sloeg.
Toch creëerde Nederland na rust nog genoeg kansen, maar ze gingen er niet meer in. Annan bleef vanuit de dug-out roepen om tempo in het spel en wilde duidelijk dat er nog een doelpunt werd gescoord, maar het gebeurde niet meer. Voor het publiek dat niet massaal aanwezig was – de grote tribune aan de lange zijde was grotendeels leeg – ging het duel als een nachtkaars uit.
Desondanks was het een ongekend goede start van Nederland, dat in november tijdens de Hockey World League Semi-Final in Nieuw-Zeeland voor het laatst tegen Zuid-Korea speelde – twee keer zelfs – en toen ‘slechts’ met 2-0 en 3-0 won. Het belooft wat voor de volgende wedstrijd van Oranje, vrijdag tegen China. Een ploeg die verrassend met 3-0 van hockeydwerg Italië verloor. Duidelijk is dat de eerste echte tegenstand voor Oranje zich waarschijnlijk pas na de poulefase aandient.
Davy Klaassen wordt gelinkt aan Werder Bremen. De oud-speler van Ajax heeft een teleurstellend jaar achter de rug bij Everton.
Klaassen vertrok in de zomer van 2017 met hoge verwachtingen naar Goodison Park, waar hij erg veel moeite had om mee te komen in de Premier League. De 25-jarige middenvelder kreeg van Ronald Koeman al weinig speeltijd en dat was onder diens opvolger Sam Allardyce niet anders.
Volgens DeichStube wil Werder Bremen de spelverdeler mogelijk overnemen. De club zoekt een opvolger voor Thomas Delaney, die naar Borussia Dortmund is gegaan. Sportief directeur Frank Baumann wil niet op het gerucht reageren. "Ik geef geen commentaar op namen. We hebben momenteel niets te melden."
Davy Klaassen kwam in zijn eerste jaar bij Everton slechts zestien keer in actie in het eerste elftal. Zijn contract loopt nog vier jaar door. "We gaan later deze week beslissen welke spelers in onze plannen passen. Soms is het geen gemakkelijke taak als je iemand moet vertellen dat er geen perspectief is, maar ik vind dat ik eerlijk moet zijn naar alle spelers", zei technisch directeur Marcel Brands tegen de Liverpool Echo.
Club Brugge heeft Ruud Vormer beloond met een nieuw contract. De 30-jarige aanvoerder is nu tot medio 2022 verbonden aan de Belgische ploeg.
Vormer had in het Jan Breydelstadion nog een verbintenis voor twee seizoenen en die is nu dus met twee jaar verlengd. Dat maakte Club Brugge zondagavond bekend, vlak voor de aftrap van de wedstrijd om de Super Cup tegen bekerwinnaar Standard Luik. Vormer gaat beginnen aan zijn vijfde seizoen in Brugge.
Met tien goals en zestien assists in de reguliere competitie had Vormer vorig seizoen een groot aandeel in de vijftiende landstitel van Club. In de play-offs om de landstitel voegde de middenvelder daar nog eens drie treffers en drie assists aan toe.
Zijn goede prestaties leverden Vormer ook een uitnodiging voor het Nederlands elftal op. Eind mei debuteerde hij tegen Slowakije en een paar dagen later volgde interland nummer twee tegen Italië. Voor zijn avontuur in België speelde Vormer in Nederland voor Feyenoord, Roda JC en AZ.
Gianni Moscon is door de jury uit de Tour gezet. Reden voor de diskwalificatie is een ruzie met een renner van Fortuneo-Samsic tijdens de 15e etappe op zondag. Op de beelden is duidelijk te zien dat de Italiaan een slaande beweging maakt naar Elie Gesbert.
Het is niet de eerste keer dat de renner van Team Sky negatief in het nieuws komt. Vanwege racistische uitspraken richting de Fransman Kévin Réza werd de Italiaan vorig jaar door de ploeg voor zes weken geschorst. Ook werd hij beschuldigd van het expres laten vallen van Sebastien Reichenbach. In deze zaak werd hij overigens vrijgesproken door de UCI. Tijdens het WK in Noorwegen afgelopen september werd Moscon uit de uitslag geschrapt vanwege het hangen aan een auto.
Tijdens de Diamond League in Londen heeft Emmanuel Korir op de 800 meter een wereldtijd gelopen. De 23-jarige Keniaan volgde tophaas Bram Som in de eerste 500 meter en gaf daarna nog eens extra gas.
Korir maakte zich in de slotbocht los van landgenoot Wycliffe Kinyamal, waarna de ledematen alle kanten op begonnen te slingeren. Dat deed niks af aan zijn tijd, want Korir snelde na 1:42,05 minuten al over de finish, slechts vijf man waren ooit sneller. Clayton Murphy uit de VS en Kinyamal eindigden in 1:43,12 als tweede en derde.
Op de 400 meter, in Londen geen onderdeel van de Diamond League, pakte Lisanne de Witte een prima vierde plek. Dat deed ze in 51,08 seconden, slechts 0,12 seconden boven haar onlangs gelopen nationale record. Met 50,31 ging de winst naar de Jamaicaanse Stephenie Ann McPherson.
Nadine Visser keerde na zes weken blessureleed terug op de 100 meter horden, maar de kersvers houdster van het Nederlands record ging in de series bij de eerste horde al onderuit. Met 12,50 ging de winst in de serie naar de Amerikaanse Kendra Harrison, waarna landgenote Brianna McNeal met 12,41 de tweede serie won.
De 20-jarige Jamaicaan Akeem Bloomfield maakte op de 200 meter indruk. De specialist op de 400 meter blijkt de laatste weken ook op de halve afstand ijzersterk te zijn en in Londen bewees hij dat: met 19,81 seconden dook hij voor het eerst onder de twintig tellen. Churandy Martina werd zesde in 20,32.
Zondag is Mathieu van der Poel in Apeldoorn Nederlands kampioen op de mountainbike geworden. Door de winst is het 23-jarige multi-talent regerend Nederlands kampioen op de weg, in het veld en op de mountainbike.
In de derde ronde reed Van der Poel weg bij zijn concurrenten. Ook een valpartij stond de zege niet in de weg. Op negen seconden achterstand werd Hans Becking tweede. De kampioen van 2017 Michiel van der Heijden werd derde.
Het winnen van een NK-titel in drie verschillende disciplines in één jaar is een unicum voor een Nederlandse wielrenner.
Voor Serge Pauwels is de Tour de France afgelopen. De 34-jarige Belg van Dimension Data kwam in de laatste kilometer van de vijftiende etappe ten val en brak daarbij zijn elleboog. Hij zal moeten worden geopereerd.
Pauwels zat mee in de vroege vlucht die het haalde. Hij kon niet mee met de eersten, maar probeerde nog een mooie ereplaats te behalen. Na een rare beweging in de laatste bocht van de Australiër Damien Howson kwam ten val en brak daarbij zijn elleboog.
Pauwels kroop nog snel op de fiets en eindigde nog op de 22ste plaats, maar direct na afloop liet hij tegen de ploegdokter weten dat waarschijnlijk iets had gebroken. Na onderzoek bleek inderdaad dat hij zijn elleboog had gebroken.
Op 5 maart 1883 voeren er 22 schepen, zogenaamde blazers, het Friese dorp Paesens-Moddergat uit. In totaal waren er 84 opvarenden aan boord. Tijdens de storm die opstak, vergingen 17 van de 22 houten bootjes, en slechts één bemanningslid overleefde de ramp, zo vertelt Klaas Wiersma van de stichting Maritieme Archeologie.
Door de ramp kwam bijna de volledige manlijke bevolking van het dorp om het leven. Hoewel er destijds 150.000 gulden werd opgehaald voor de achterblijvers kwam het 500 inwoners tellende dorpje niet meer uit het slop. Volgens Wiersma ging men kort na de scheepsramp met grote trawlers varen, en behalve dat het dorp, dat ooit hét vissersdorp van Noord-Nederland was, de financiën miste om met de grote jongens mee te doen, waren er ook geen mannen meer die het vuile werk konden opknappen.
Van drie van de bootjes die vermist werden, ontbreekt 135 jaar later nog steeds ieder spoor. Maar sinds de vondst van een stuk drijfhout in 2015, dat toebehoort aan een wrak op de zeebodem ten oosten van Schiermonnikoog zijn de archeologen lyrisch. Het wrak zou namelijk wel eens één van de drie vermiste bootjes kunnen zijn aldus Wiersma: “Op basis van eerste onderzoek vermoeden we dat het uit die tijd komt.”
Het verhaal van de overlevende van de scheepsramp vertelt dat de bootjes gewoon omgekieperd werden door de wind. Van de boten die omsloegen spoelden er een aantal aan, maar van drie stuks werd nooit meer iets vernomen. Waarom er nu pas een mogelijk onderdeel van de destijds zo noodlottige tocht boven is komen drijven? Wiersma: “De Waddenzee is een zandgebied, de bodem is voortdurend in beweging. Mogelijk is het wrak onder de zandbodem terecht gekomen en nu pas weer zichtbaar geworden.”
De stichting, waar Klaas Wiersma de voorzitter van is, vertrekt over twee weken naar het wrak voor onderzoek. Dat moet uitsluitsel bieden of het inderdaad om één van de vermiste bootjes uit 1883 gaat.
Marianne Vos heeft net als vorig jaar de BeNe Ladies Tour op haar naam geschreven. Het verschil was aan het begin van de etappe klein, maar onderweg sprokkelde ze bij de eerste twee tussensprinten telkens drie bonificatieseconden waardoor ze iets meer lucht kreeg in het algemeen klassement. Dat bleek uiteindelijk voldoende voor de eindzege.
Ook Marta Bastianelli kon juichen na de streep. De Italiaanse was de sterkste in een massasprint voor haar landgenote Elisa Balsamo en de Belgische Jolien D'Hoorne.
De vijftiende etappe in de Tour de France, over 181,5 kilometer van Millau naar Carcassonne, is gewonnen door Magnus Cort Nielsen. De Deense renner van Astana was Izaguirre en Mollema de baas in de sprint.
Verschillende renners probeerden vanuit de start weg te rijden uit het peloton, maar kregen geen ruimte. Adam Yates, Warren Barguil en Gregor Mühlberger slagen er wel in een gat te slaan van maximaal 20 tellen, maar het bleef onrustig in het peloton. De drie werden daarom weer teruggehaald. Ook in het vervolg was het demarrage op demarrage.
Een grote groep van 29 man, met Mollema, Terpstra, Van Avermaet en Sagan, wist wel weg te rijden. Het peloton leek dat wel prima te vinden. De complete kopgroep bestond uit Mollema, Skujins, Bernard (Trek), Terpstra (QuickStep), Van Avermaet (BMC), Calmejane, Sicard, Grellier (Direct Énergie), Erviti, Bennati, Soler (Movistar), Sagan, Majka, Poljanski (Bora), Pauwels (Dimension Data), Pozzovivo, Jon Izagirre, Colbrelli (Bahrein-Merida), Martinez (EF Education), Impey, Howson (Mitchelton-Scott), Vichot (FDJ), Moinard, Vachon (Fortuneo), Herrada (Cofidis), Valgren, Cort Nielsen (Astana), Arndt (Sunweb), Dillier (AG2R). Calmejane reed uit die groep weg tijdens de beklimming van de Col de Sié (2de categorie, 10,2 km à 4,9 procent). Hij pakte al gauw een minuut op de kopgroep en met die voorsprong bereikte hij ook de top. Het peloton zat op ruim zes minuten.
Met nog zo'n 100 kilometer voor de boeg, besloot Calmejane, na te hebben gepraat met zijn ploegleider, om zich terug te laten zakken in de kopgroep. In de kopgroep zelf bleef het onrustig terwijl de voorsprong op het peloton opliep tot 10 minuten. Vlak voor de beklimming van de Pic de Nore, de klim van eerste categorie van 12.3 kilometer tegen een stijging van gemiddeld 6,3 procent, hadden de twee Fransmannen Bernard en Grellier een voorsprong van ruim een minuut op de kopgroep.
Pozzovivo nam het commando over bij de achtervolgende groep, die in tweeën brak, Sagan moest lossen. Majka sprong vervolgens weg terwijl helemaal vooraan Bernard Grellier achter zich liet. Majka wist Bernard bij te halen en ging later alleen door. Een groepje met Mollema zat daarachter. Uit het peloton, dat op bijna dertien minuten reed, ontsnapte Dan Martin, de nummer 10 in het algemeen klassement.
Mollema en Cort Nielsen wisten uit de kopgroep te ontsnappen op jacht naar Majka, die als eerste boven kwam. Ze kregen gezelschap van Calmejane, Izagirre, Skujins, Pozzovivo en Valgren. De voorsprong van Majka was teruggelopen tot 18 seconden. Op 15 kilometer voor de finish werd Majka teruggehaald door de groep Mollema. Ondertussen was Martin weer teruggegrepen door het peloton.
Mollema demarreerde op 7 kilometer van de streep, sprinter Cort Nielsen en Izaguirre konden volgen, de rest moest passen. Op drie kilometer van de meet was de voorsprong een halve minuut. Het werd een sprint om de winst van de etappe, en daarin was Nielsen de beste voor Izaguirre en Mollema.
Een Brits jongetje van drie jaar oud is overgoten met een bijtende stof terwijl hij met zijn moeder in een supermarkt in de stad Worcester rondliep. Op de beveiligingscamera's van de supermarkt stonden drie verdachten, waarvan inmiddels al één verdachte is aangehouden.
Het kind wordt inmiddels in het ziekenhuis behandeld aan brandwonden op zijn gezicht en armen. De bijtende stof waarmee de jongen zaterdag mee is overgoten is nog niet geïdentificeerd.
"De ambulance arriveerde na acht minuten en verleenden direct eerste hulp," aldus een medewerker van de ambulance unit. Forensische tests worden nu uitgevoerd om de stof te identificeren, de politie vermoed een zuur of een ander corrosieve stof.
"Op dit moment behandelen we dit als een directe aanval op het 3-jarige jongetje," aldus een woordvoerder van de politie. "Dit is een afschuwelijke daad, we zijn allemaal in shock."
Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Duitsland op zijn naam geschreven. De Brit was de snelste in een race die na 50 ronden op zijn kop werd gezet door regen. Valtteri Bottas eindigde als tweede, voor Kimi Räikkönen. Max Verstappen werd als vierde afgevlagd, terwijl kampioenschapsleider Sebastian Vettel in de regen van de baan schoof en uitviel.
Vettel startte op de Hockenheimring van poleposition en behield de eerste plek vast, voor Bottas, Räikkönen en Verstappen. Daarachter startte Hamilton van plek veertien na de problemen van gisteren. De Brit vertrok op zijn zachte banden voorzichtig en probeerde langzaam maar zeker een weg naar voren te banen. Dat gold ook voor Daniel Ricciardo die zelfs van plek negentien moest komen.
In de beginfase sloeg Vettel direct een gat met het trio achter hem, terwijl Hamilton oprukte naar plek vijf, op respectabele afstand van Verstappen. Opvallend was dat Ferrari Räikkönen vroeg binnen haalde en voor de deur bij Hamilton weer naar buiten stuurde. Ricciardo had veel meer moeite om in te halen, maar uiteindelijk kwam de Australiër toch op plek zes terecht.
Nog voor halfweg de race hadden de toppers op Hamilton na hun stop gemaakt. Räikkönen leidde voor Vettel, Hamilton, Bottas en Verstappen. Duidelijk werd echter wel dat Räikkönen Vettel ophield en het was dan ook niet verwonderlijk dat Ferrari een teamorder uitvaardigde om Vettel op plek een te krijgen. Ondertussen was de Red Bull van Ricciardo met problemen stilgevallen.
Pas nadat de race ruim over de helft was werd het interessant. Vlak nadat Hamilton zijn stop had gemaakt begon het te regenen. Eerst op slechts een deel van de baan, waarna het even wat droger werd en daarna kwam er meer water uit de hemel vallen. Het zorgde voor chaos. Verstappen dacht slim te zijn door naar intermediates te wisselen, maar de Nederlander wisselde een ronde later al weer terug omdat dit niet de juiste keus bleek te zijn.
Iets verder naar voren kwam Räikkönen in de chaos vast te zitten, waarna Bottas hem passeerde. Onder meer Charles Leclerc maakte een uitstapje naast de baan, terwijl Sergio Perez spinde. Niet veel later werd de situatie nog dramatischer toen Vettel voor de ogen van de thuisfans in het stadiongedeelte van de baan gleed en langzaam in de bandenstapels belandde.
In de chaos pitte Bottas, kwam er een safety car naar buiten, pitte ook Räikkönen en was Hamilton hetzelfde van plan. De Brit reed op de pitingang af, maar ging op het laatste moment door het gras de baan weer op. Deze uiterst merkwaardige actie leverde de Brit de eerste plek op, gevolgd door Bottas, Räikkönen en Verstappen.
Nadat de safety car naar binnen was gegaan kon Hamilton eenvoudig zegevieren, voor Bottas, Räikkönen en Verstappen. Nico Hülkenberg won de strijd om best of the rest, voor Romain Grosjean, Sergio Perez, Esteban Ocon, Marcus Ericsson en Brendon Hartley.
Uitslag
1 |
Lewis Hamilton |
Mercedes |
1:32:29.845 |
2 |
Valtteri Bottas |
Mercedes |
+4.535 |
3 |
Kimi Räikkönen |
Ferrari |
+6.732 |
4 |
Max Verstappen |
Red Bull |
+7.654 |
5 |
Nico Hulkenberg |
Renault |
+26.609 |
6 |
Romain Grosjean |
Haas |
+28.871 |
7 |
Sergio Pérez |
Force India |
+30.556 |
8 |
Esteban Ocon |
Force India |
+31.750 |
9 |
Marcus Ericsson |
Sauber |
+32.362 |
10 |
Brendon Hartley |
Toro Rosso |
+34.197 |
11 |
Kevin Magnussen |
Haas |
+34.919 |
12 |
Carlos Sainz Jr. |
Renault |
+43.069 |
13 |
Stoffel Vandoorne |
McLaren |
+46.617 |
14 |
Pierre Gasly |
Toro Rosso |
+1 ronde |
15 |
Charles Leclerc |
Sauber |
+1 ronde |
DNF |
Fernando Alonso |
McLaren |
+2 ronden |
DNF |
Lance Stroll |
Williams |
+14 ronden |
DNF |
Sebastian Vettel |
Ferrari |
+16 ronden |
DNF |
Sergey Sirotkin |
Williams |
+16 ronden |
DNF |
Daniel Ricciardo |
Red Bull |
+40 ronden |
Coureursstand
1 |
Lewis Hamilton |
Mercedes |
188 |
2 |
Sebastian Vettel |
Ferrari |
171 |
3 |
Kimi Räikkönen |
Ferrari |
131 |
4 |
Valtteri Bottas |
Mercedes |
122 |
5 |
Daniel Ricciardo |
Red Bull |
106 |
6 |
Max Verstappen |
Red Bull |
105 |
7 |
Nico Hülkenberg |
Renault |
52 |
8 |
Fernando Alonso |
McLaren |
40 |
9 |
Kevin Magnussen |
Haas |
39 |
10 |
Sergio Perez |
Force India |
30 |
11 |
Esteban Ocon |
Force India |
29 |
12 |
Carlos Sainz Jr. |
Renault |
28 |
13 |
Romain Grosjean |
Haas |
20 |
14 |
Pierre Gasly |
Toro Rosso |
18 |
15 |
Charles Leclerc |
Sauber |
13 |
16 |
Stoffel Vandoorne |
McLaren |
8 |
17 |
Marcus Ericsson |
Sauber |
5 |
18 |
Lance Stroll |
Williams |
4 |
19 |
Brendon Hartley |
Toro Rosso |
2 |
20 |
Sergey Sirotkin |
Williams |
0 |
Constructeursstand
1 |
Mercedes |
310 |
2 |
Ferrari |
302 |
3 |
Red Bull |
211 |
4 |
Renault |
80 |
5 |
Force India |
59 |
6 |
Haas |
59 |
7 |
McLaren |
48 |
8 |
Toro Rosso |
20 |
9 |
Sauber |
18 |
10 |
Williams |
4 |
Een jonge vrouw raakte zaterdagochtend ernstig gewond bij een zedenincident in de Rotterdamse Herman Bavinckstraat in de wijk De Esch. Een team van twintig rechercheurs is in nauwe samenwerking met het openbaar ministerie aan het onderzoek begonnen.
Rechercheurs hebben nog niet uitgebreid met het slachtoffer kunnen spreken. Ze ligt op de intensive care in een ziekenhuis in Rotterdam volgens de NOS. Voor wat nu bekend is, is dat het slachtoffer rond 05.00 uur vanaf Rotterdam Centraal via de Maasboulevard naar haar woning in de Herman Bavinckstraat is gefietst.
Ze kwam daar rond 05.30 uur aan. Kort nadat ze haar fiets buiten op straat op slot zette werd ze aangevallen door een man. Ze raakte daarbij zoals gezegd ernstig gewond. Mogelijk is de vrouw op haar fietsroute vanaf een bepaald moment gevolgd.
Het onderzoek is in volle gang. De politiehelikopter heeft overzichtsfoto’s gemaakt, de plaats delict is in kaart gebracht en met een aantal getuigen is al gesproken. Rechercheurs hebben gekeken waar camera’s hangen en zijn al bezig om eigenaren daarvan te benaderen. Met speurhonden zijn verschillende zaken uitgelopen.
Update 16:15 uur
Het onderzoeksteam heeft gisteravond in de directe omgeving van het incident een buurtonderzoek gehouden. Er is met bewoners gesproken en bij afwezigheid een brief achtergelaten met het verzoek alsnog contact op te nemen met de politie. Ook worden alle mogelijke routes die het slachtoffer heeft gereden in beeld gebracht zodat camerabeelden veilig kunnen worden gesteld.
Daarnaast worden de camerabeelden bekeken om een nog duidelijker signalement van de dader te krijgen. Het gaat vermoedelijk om een man van rond de 20 jaar met een donker getint uiterlijk, een donkere hoody aan en fietsend op een donkerkleurige fiets.
Het zal vast niemand zijn ontgaan; afgelopen week vond in Nijmegen de 102e editie van de vierdaagse plaats. Ruim 41.000 lopers haalden, het zij met blaren, de finish. FOK!ker qltel liep dit jaar voor het eerst mee, en maakte voor ons een hele serie foto's, waarvan je op de volgende vier pagina's een selectie kunt vinden. Lopen jullie mee?
Nijmeegse 4-daagse dag 1 (Foto: qltel)
Anne Terpstra is met overmacht Nederlands kampioene mountainbike geworden. In Apeldoorn was de 27-jarige mountainbikester duidelijk te sterk voor de concurrentie en pakte zo haar vijfde Nederlandse titel.
Anna Van der Breggen, vorige week nog tweede in bergrit La Course, kwam als tweede over de finish op vier minuten van de winnares. Annemarie Worst, die vooral actief is in het veldrijden, werd derde op meer dan vijf minuten achterstand.
Anne Tauber, de uitredend Nederlands kampioen, kon dit jaar niet deelnemen aan het NK. De nummer zes van de wereldranglijst liep bij een valpartij een gebroken vinger op en kon daardoor niet starten in Apeldoorn.
Johan is twee weken geleden het huwelijksbootje ingestapt en is nu al zijn trouwring kwijt. Afgelopen nacht werd er namelijk een voetballende zakkenroller aangehouden in het Centrum die de trouwring van Johan in zijn bezit had. Dat meldt AT5 op haar website.
De man werd opgepakt nadat hij door middel van een voetbaltruc een horloge had weggenomen. De voetbaltruc is een bekend fenomeen in het zakkenrollencircuit. De zakkenroller benadert zijn slachtoffer en begint vervolgens een beetje 'vriendschappelijk' te stoeien. Daarbij haakt hij zijn eigen been achter het been van het slachtoffer en probeert vervolgens iets uit zijn zak te halen.
Een oplettende agent in burger zag de voetbaltruc en hield de dader aan. Na een fouillering werden er meer spullen gevonden; waaronder een trouwring met de naam Johan en de datum 7-7-2018 erin gegraveerd.
Mocht je de eigenaar kennen of zijn, neem dan contact op met de politie via 0900-8844.
Trouwring zoekt eigenaar (Foto Politie Amsterdam Centrum-Burgwallen)
Met de dood van elf medewerkers van een taxi-bedrijf in Gauteng heeft de al jaren durende taxi-oorlog in Zuid-Afrika een nieuw dieptepunt bereikt. De taxi waarin de medewerkers zaten werd in een hinderlaag gelokt en met vuurwapens beschoten. Vier inzittenden overleefden de slachtpartij.
De groep kwam net terug van een begrafenis van een collega in Kwazulu-Natal toen hun taxi onder vuur kwam te liggen. De overlevenden liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis.
De politie is hard op zoek naar de nog onbekende daders, maar betrokkenen zeggen dat zij vast gevonden moeten worden in concurrerende taxi-bedrijfjes. In Zuid-Afrika is al jaren een bloedige oorlog gaande tussen verschillende rivaliserende taxi-bedrijven die elk een steeds groter deel willen hebben van de lucratieve taxi-markt.
Pech voor de FOK!kers die nog een sprankje hoop koesterden om Kim Holland aan hun paarsgepunte lans te rijgen: tegenover RTL Boulevard bekent ze voor het eerst in haar leven 'volledig monogaam' te zijn. De 49-jarige Yvonne Meulendijk, die al 25 jaar in de pornoindustrie werkt, geeft zich volledig aan haar nieuwe vriend Mark Kruitwagen: "Hij wil me absoluut niet met anderen delen."
Volgens Mark kan hij goed delen: "In de kroeg geef ik altijd als eerste een rondje, maar Kim is van mij en daar mogen echt geen anderen aanzitten." Voor Kim, die het twintig jaar lang geen punt vond om het bed met anderen te delen, gaat het monogaam zijn haar probleemloos af omdat 'hij een van de meest uitdagende mannen ooit in bed is' Kim: "We dansen vaak naakt door het huis en doen het gemiddeld drie keer per dag"
Wie het interview met Kim Holland en Mark graag wil zien: achter deze link vind je de video.
In het voorprogramma van de tweede dag van de Diamond League in Londen hebben sprinters Chris Garia, Churandy Martina, Hensley Paulina en Taymir Burnet het Nederlands record op de 4x100 meter verbroken.
Brian Marino, Martina, Giovanni Codrington en Patrick van Luijk snelden in de series van de Olympische Spelen in 2012 naar een tijd van 38,29 seconden. In de finale eindigden ze destijds als zesde, wat na de diskwalificatie van de VS wegens Tyson Gay's positieve dopingtest een vijfde plek werd.
In hetzelfde Olympisch Stadion in Londen liepen Garia, Martina, Paulina en Burnet zondag sneller: na 38,21 seconden snelde slotloper Burnet als derde over de finish in een nieuw nationaal record. De Britse wereldkampioenen - met Chijindu Ujah, Zharnel Hughes, Adam Gemili en Nethaneel Mitchell-Blake - wonnen in een zeer scherpe tijd van 37,61 seconden.
Farmaceut Roche beloofde deze week vol trots dat de prijzen van hun medicijnen dit jaar niet verder verhoogd zullen worden. Dat lijkt een mooie geste, alleen blijkt nu dat de Zwitserse medicijnfabrikant dit jaar hun twee reguliere prijsverhogingen al hadden doorgevoerd.
Roche verhoogt eerst prijzen kankermedicijnen en zegt dan dat niet te zullen doen (Foto: gettyimages)
Roche beloofde de regering van de Verenigde Staten op 11 juli plechtig dat ze de prijzen in 2018 niet meer zullen verhogen, omdat de gezondheidszorg zich moet focusen op "voor de lange termijn kostenbesparende ontwikkelingen. Wij willen graag onderdeel zijn van de oplossing."
Echter, Roche had de prijzen van zeker negen medicijnen een aantal dagen voor die belofte al met drie procent verhoogd, dit nadat in januari dezelfde prijs ook al was toegenomen. Onder de negen prijsverhogingen zitten ook de drie best sellers van Roche, kankermedicijnen Herceptin, Rituxan en Avastin. Bloomberg meldde dat dit patroon van prijsverhogingen de normale gang van zaken is bij de Zwitserse gigant.
Roche staat echter niet alleen met deze mooipraat. Andere farmaceuten, zoals Merck, Pfizer en Novartis reageren hetzelfde op eerdere zware kritiek van president Trump op de almaar stijgende kosten van medicijnen.
Bloomberg's analist Sam Fazeli zegt het als volg. "Het klinkt allemaal heel erg leuk, maar uiteindelijk zal de consument er bijna niets van merken. Het is een heleboel schone schijn. Het klinkt vooral erg goed. Merck bijvoorbeeld wil de prijzen van tien medicijnen omlaag brengen, maar die groep medicamenten omvat minder dan 0,1 procent van hun totale verkoop en van sommige in deze groep verkopen concurrerende fabrikanten met veel lager prijzen, dus ze moeten wel."
Update 0.111.2 van Pokémon GO voegt de nodige nieuwe dingen toe. Je vriendenlijst sorteren en bijnamen geven aan vrienden, Gifts verwijderen om je inventaris opgeruimd te houden, zoeken op geruilde Pokémon, Stardust als gift geven: het staat allemaal in de changelog. Maar de update behelst nog meer, blijkt uit een datamine van GO Hub.
Zo blijken sommige Pokémon aangeduid te kunnen worden als Lucky. Er is nog weinig bekend over wat dit label precies betekent, behalve dat Lucky Pokémon minder Stardust nodig hebben voor een power up. Vijftig procent minder om precies te zijn, niet 0 Stardust zoals op onderstaande afbeelding. Daarnaast hebben Lucky Pokémon een andere achtergrondafbeelding en animatie.
Een andere nieuwigheid is de toevoeging van een zilveren Pinap Berry. Waar de normale variant van deze bes meer candy geeft bij het vangen van een Pokémon, geeft de zilveren meer Stardust. Bovendien lijkt het erop dat de mythische Pokémon Celebi niet lang meer op zich laat wachten. Alle benodigde informatie over deze Pokémon – animaties, informatie, Pokédex-scherm – is te vinden in de code van de update. Celebi was al even te vangen op Pokémon GO Fest in Chicago, maar lijkt binnenkort dus vangbaar te zijn voor het grote publiek.
Dat deze informatie te vinden is in de code van de update, wil niet zeggen dat Lucky Pokémon, de zilveren Pinap Berry en Celebi ook daadwerkelijk direct beschikbaar zullen zijn. Maar het zegt wel iets over de nabije toekomstplannen van Niantic en The Pokémon Company.
Vanmorgen om 7.30 uur vertrok de allereerste rit van de Noord/Zuidlijn in Amsterdam volgens de nieuwe dienstregeling. Dit historische moment trok veel liefhebbers van het openbaar vervoer en AT5 was erbij.
'Ik heb mijn hele leven hier op gewacht. Ik ben om 4.00 uur opgestaan en heb drie nachtbussen genomen om erbij te kunnen zijn. Ik ben fan van het openbaar vervoer. Al toen ik klein was ging in metrogeluiden nadoen in de buggy. Ik kom helemaal uit Zuidoost', zegt een jongen.
'We doen ons best'
Metrobestuurder Vincent Pfeil kijkt uit naar het eerste ritje. 'Het is heel gaaf. We gaan nu voor het eggie rijden. Ik ben enthousiast. Niet zenuwachtig van houdt de metro het wel.' Maar Pfeil mag niet zelf rijden, dat doet zijn collega Danny. 'Het is een eer. We hebben er lang naartoe geleefd en nu is het zover. We gaan het zien. Ik ben benieuwd hoe druk het is. Ik heb me zoals elke rit hierop voorbereid. We doen ons best.'
Er zaten veel mensen in de metro die de eerste rit wilden meemaken. 'De allereerste rit is maar één keer. Dat is nu. Het is helemaal metrogeil. Ik ben dat wel geworden ja van metro 52.' Een andere vrouw: 'Ik heb hier jaren naar uitgekeken. Ik ben 81 en hoopte het nog mee te maken. Dat is niet vanzelfsprekend.'
Omroepstem
Ook dé mannelijke stem van de metro was aanwezig: 'Het blijft speciaal om jezelf te horen. Echt heel cool en leuk. Het maakt niet zoveel uit dat het de Noord/Zuidlijn is.'
Gisteren werd de Noord/Zuidlijn feestelijk geopend door burgemeester Halsema. Vanaf vandaag rijdt de nieuwe metrolijn volgens dienstregeling.
Afgelopen vrijdag rond de middag is er een zak met medicijnen gestolen uit een auto die geparkeerd stond op de Markt in Beverwijk. De zak is wit met groene opdruk en in die zak zaten verschillenden soorten medicatie.
De politie geeft aan dat deze medicijnen bij verkeerd gebruik schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Als de medicijnen gevonden worden dan kunnen die bij de dichtbij zijnde apotheek of huisartsenpost worden afgegeven.
Het was gisteren een feest voor trailers in San Diego bij Comic-Con International. We praten je in een paar berichten bij over de belangrijke trailers die zijn uitgekomen.
Het was een enigszins onverwachte zet toen Godzilla: King of the Monsters werd aangekondigd, maar aan de eerste trailer is te zien dat er aan sterrenkracht in ieder geval geen gebrek is. In het monsterdrama, waarin de mensheid op het punt van uitsterven staat en de enige manier om de planeet te redden het vinden van alle Titan-monsters is, spelen onder andere Sally Hawkins, Charles Dance, Ken Watanabe, Kyle Chandler én Millie Bobby Brown een rol.
De film is een vervolg op Godzilla (2014), die geregisseerd werd door Gareth Edwards. Ditmaal is de regie in handen van nieuwkomer Michael Dougherty. Hij was eerder verantwoordelijk voor de regie van de kleinschalige horrorfilm Krampus.
Godzilla: King of the Monsters wordt in mei 2019 in de bioscopen verwacht.
Het was gisteren een feest voor trailersin San Diego bij Comic-Con International. We praten je in een paar berichten bij over de belangrijke trailers die zijn uitgekomen.
Een interessante is die van Shazam! Het project kende een oneindig aantal moeilijkheden, alleen de eerste trailer vaagt die allemaal weg. Het lijkt een knalfeest te worden.
Billy Batson is een doodnormale jongen. Zijn leven verandert echter wanneer hij een metroritje neemt en wordt getransporteerd naar het land van Shazam! Die zorgt ervoor dat Billy zijn krachter overneemt. Wat Billy zich alleen niet realiseert is dat die krachten hem ook gelijk een stukje ouder maken. Samen met het broertje uit zijn gastgezin gaat hij op onderzoek uit wat voor krachten er allemaal in het pak van Billy verborgen zitten. Dit leidt tot een reeks hilarische gebeurtenissen.
Shazam! is vanaf april 2019 in de bioscoop te zien.
Het was gisteren een feest voor trailers in San Diego bij Comic-Con International. We praten je in een paar berichten bij over de belangrijke trailers die zijn uitgekomen.
Het DCEU heeft een aantal flinke klappen moeten verwerken. Zo flopte de grote titel Justice League en was Batman v Superman: Dawn of Justice ook niet om over naar huis te schrijven. Wel blijven dan nog Wonder Woman en Aquaman over, de twee helden waar alle pijlen op zijn gericht.
In Aquaman leidt Arthur Curry een dubbelleven. Hij is namelijk de rechtmatige koning van onderzee natie Atlantis, maar is niet van plan om die macht ook daadwerkelijk te grijpen. Zijn broer ziet daarom zijn kans schoon en probeert de troon te veroveren. Hierdoor ontketent zich een oorlog tussen de zeven zeëen en is het aan Arthur om de balans weer te herstellen. Zal hem dat lukken?
Naast Jason Momoa zullen ook Nicole Kidman en Amber Heard te zien zijn in de film.
Aquaman draait vanaf december in de Nederlandse bioscopen.
Het was gisteren een feest voor trailers in San Diego bij Comic-Con International. We praten je in een paar berichten bij over de belangrijke trailers die zijn uitgekomen.
Vlak nadat er een nieuwe poster werd vrijgegeven door Warner Bros. Pictures, kwam ook de nieuwe trailer voor Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald uit. In de trailer zien we een jonge Newt die te maken krijgt met het wel en wee op Hogwarts. Snel wordt er weer naar de verhaallijn gevlogen die begonnen werd in de eerste film en zijn er weer nieuwe magische wezens te zien, komen we Kowalski weer tegen en maken we kennis met niemand minder dan Nicolas Flamel. Bekijk de trailer hier:
Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald draait vanaf 14 november in de Nederlandse bioscopen.
In Amsterdam Oost is een meisje gisteren enige tijd niet meer boven water gekomen nadat ze van de brug bij de Stuurmankade op Zeeburg was gesprongen. Nadat omstanders hiervan rond 15.30 uur meldingen maakten, kwamen de hulpdiensten massaal ter plaatse. Dit meldt AT5 op haar website.
Onder andere duikers van de brandweer en meerdere politieboten wilden gaan zoeken naar het slachtoffer. Niet veel later kwam het meisje toch op eigen kracht boven water. Ze werd door een omstander uit het water gehaald en aanspreekbaar overgebracht naar het ziekenhuis. Daar is ze gecontroleerd. Of ze gewond is geraakt, is onduidelijk.
De politie waarschuwt op facebook voor het zwemmen in open water: "In verband met het warme weer gaan veel mensen zwemmen, het water is kouder dan mensen verwachten. Wij zijn deze zomer al meerdere keren uitgerukt voor drenkelingen." De politie adviseert om goed 'op jezelf en elkaar te passen' zodat drenklingen in de toekomst worden voorkomen.
Politie waarschuwt voor zwemmen in open water (Foto: Politie Amsterdam Waterhavens)
Darter Michael van Gerwen sneuvelde zaterdagavond al in de eerste ronde van de prestigieuze World Matchplay. Jeffrey de Zwaan was te sterk voor de nummer één van de wereld, waardoor voor het eerst sinds 2001 de nummer één van de plaatsingslijst in de eerste ronde in kon pakken.
"Ik had deze wedstrijd helemaal niet hoeven verliezen, ik mis in het begin een keer vier pijlen, een keer vijf pijlen...ik had 4-1 of misschien zelfs 5-0 voor moeten staan", foeterde Van Gerwen. "Dan maak ik het mezelf onnodig moeilijk", aldus de Brabander. "Ik baal hier ontzettend van, ik ben helemaal kapot."
De Zwaan kwam na een 1-3 achterstand terug en begon steeds beter te spelen, zo erkende Van Gerwen ook: "Dan wordt het steeds moeilijker om hem pijn te doen. Ik had het niet in me vandaag, ook niet om hem pijn te doen. Dat zag je op afgelopen toernooien ook wel, maar dat mag me hier geen parten spelen."
Van Gerwen baalde vooral van zijn eigen prestaties: "Als ik gewoon mijn ding doe kan ik hem hier gewoon over de knie liggen en dat doe ik niet, daar baal ik ontzettend van. Ik heb echt gewoon als een zwabber gepresteerd vandaag, echt heel slecht...bah bah."
Op de A28 bij Nunspeet, tussen Elspeet en Epe, heeft vanmorgen rond half zes een dodelijk ongeval plaatsgevonden. De bestuurder reed in noordelijke richting en verloor door onbekende oorzaak de macht over het stuur.
Vanaf de linkerrijstrook is hij in de rechterberm terecht gekomen. Daar is de auto meerdere malen over de kop geslagen, hierbij is de bestuurder uit de auto geslingerd. Er waren geen andere voertuigen bij het ongeval betrokken. Het slachtoffer is een 40 jarige man uit Drachten.
Een vrouw is haar woning in Amsterdam-Zuid kwijtgeraakt. De huurster gebruikte de woning als tweede woonhuis, terwijl de appartementen van verhuurder Het Nieuwe Huis bedoeld zijn voor werkende alleenstaande mensen.
De vrouw betaalt een schijntje voor het appartement van 25 vierkante meter; 340 euro per maand. Zij heeft naast dit huurhuis momenteel ook nog een koopwoning buiten de stad. Het appartement van Het Nieuwe Huis kreeg ze in 2010 toegewezen na een echtscheiding. De Amsterdamse gaf toen bij de verhuurder aan graag te willen terugkeren naar haar stad.
Oppassen
Volgens de vrouw stond niet in de huurovereenkomst dat zij het appartement in Zuid als haar hoofdverblijf moest houden. Ze gebruikt de woning slechts één of enkele dagen per week, onder meer om op haar in Amsterdam wonende kleinkinderen te kunnen passen.
De rechter is van mening dat de vrouw had moeten weten dat het niet de bedoeling is om het appartement als tweede woonhuis te gebruiken. Het Nieuwe Huis wil namelijk alleen verhuren aan werkende alleenstaande mensen. Vanwege de woningschaarste in de stad is het Het Nieuwe Huis fel tegen het gebruik van appartementen als tweede woonhuis.
Alles overwegende heeft de rechter de verhuurder in het gelijk gesteld. De vrouw moet dan ook per 1 januari 2019 de huurwoning in Zuid, haar tweede huis, verlaten.
In Wijk aan Zee vinden we de (in de ogen van uw redacteur) prachtige villa Santiago. Het monument stamt uit het jaar 1907, en diende als buitenverblijf voor de (destijds) welgestelde familie Waterschoot van der Gracht uit Amsterdam. Het huis ligt midden in de duinen, en bij het perceel hoort ook een eigen stuk duin, met daarin een bunker die in 1970 werd omgebouwd tot woning. Voor slechts 1,2 miljoen euro is dit bijzondere optrekje van jou!
Liever alles op één pagina bekijken? Check dan snel de laatste pagina!
Prive-bunker aan het strand (Foto: Funda)
Ik ben altijd te porren voor een game die Warhammer als thema heeft, en ook van het 40.000-equivalent ben ik niet vies. NeoCoreGames is de laatste die de licentie van Games Workshop mag gebruiken en komt met Warhammer 40K Inquisitor: Martyr, een Action-RPG in de stijl van games zoals Diablo en Torchlight.
De honkballers van de New York Yankees hebben in het eigen Yankee Stadium revanche genomen op de New York Mets. De Mets wonnen vrijdag nog, maar zaterdag was het de beurt aan de Yankees en ook nu werd het spannend.
In de vierde inning opende Didi Gregorius bij 0-1 de score voor de Yankees door Giancarlo Stanton over de thuisplaat te slaan, alvorens Miguel Andujar de Nederlands international op zijn beurt naar huis hielp.
De Yankees pakten in de vierde inning een 1-4 voorsprong, wat na acht innings uitgebouwd was naar 3-7. De Mets kwamen in de negende inning nog behoorlijk dicht in de buurt, maar bij 6-7 kwam de laatste out en dus was de wedstrijd gespeeld.
Uitslagen MLB zaterdag
Chicago Cubs - St.Louis Cardinals 7-2
New York Yankees - New York Mets 7-6
Toronto Blue Jays - Baltimore Orioles 4-1
Detroit Tigers - Boston Red Sox 5-0
Tampa Bay Rays - Miami Marlins 2-3
Cincinnati Reds - Pittsburgh Pirates 2-6
Milwaukee Brewers - Los Angeles Dodgers 4-2
Chicago Cubs - St.Louis Cardinals 3-6
Kansas City Royals - Minnesota Twins 4-2
Los Angeles Angels - Houston Astros 0-7
Texas Rangers - Cleveland Indians 3-16
Arizona Diamondbacks - Colorado Rockies 5-6
Oakland Athletics - San Francisco Giants 4-3
Seattle Mariners - Chicago White Sox 0-5
Yankees - Mets (Bron: YouTube)
De Engelse hockeysters zijn het wereldkampioenschap in eigen land begonnen met een teleurstellend gelijkspel tegen India, waar op de Commonwealth Games eerder dit jaar nog met 6-0 van werd gewonnen in de strijd om het brons.
Neha Goyal bracht de Indiase dames, met coach Sjoerd Marijne aan het roer, na 25 minuten op voorsprong, maar na 54 minuten kreeg Engeland dan eindelijk waar het al een hele tijd naar hunkerde: Lily Owsley trok de stand gelijk door eindelijk een van de vele kansen te verzilveren. Daar bleef het echter wel bij.
Australië heeft de eerste WK-dag afgesloten met een 3-2 zege op Japan, Ierland won verrassend met 3-1 van de Verenigde Staten. Eerder op de dag won Duitsland het openingsduel met 3-1 van Zuid-Afrika. Nederland opent de titeljacht zondag om 18.00 uur tegen Zuid-Korea.
Australië – Japan 3-2 (2-0)
'17 Ambrosia Malone 1-0 (sc)
'22 Emily Hurtz 2-0
'35 Jodie Kenny 3-0 (sc)
'36 Motomi Kawamura 3-1
'60 Akiko Kato 3-2
Verenigde Staten - Ierland (1-3)
5' 0-1 Deirdre Duke
12' 0-2 (sc) Shirley McCay
15' 1-2 (sc) Margaux Paolino
41' 1-3 Deirdre Duke
Engeland - India (1-1)
25' 0-1 Neha Goyal
54' 1-1 (sc) Lily Owsley
Duitsland - Zuid-Afrika (3-1)
14' 1-0 Viktoria Huse
32' 2-0 Charlotte Stapenhorst
40' 2-1 (sc) Lisa-Marie Deetlefs
54' 3-1 (sb) Viktoria Huse
De mussen vallen dood van het dak en we zuchten onder een gortdroge en hete zomer waar maar geen einde aan lijkt te komen, maar er is ook goed nieuws: het schansspringen is weer begonnen! Sneeuw ligt er natuurlijk nog niet - tenzij men in de Zuid-Amerikaanse en Australische skiresorts een schans zou bouwen - maar in de Zomer Grand Prix springt men dan ook op matten van kunstgras.
In het Poolse Wisla werd het Grand Prix-seizoen geopend met een landenwedstrijd. Het zat er gelijk goed vol, want schansspringen is uitermate populair in Polen, ook in de zomer. De prestaties van het Poolse team hielpen ook mee om de sfeer er stevig in te krijgen: het Poolse kwartet domineerde.
Maciej Kot, Dawid Kubacki, Kamil Stoch en Piotr Zyla waren een klasse of drie beter dan de Duitsers en wonnen dan ook met groot verschil. Karl Geiger, Stephen Leyhe, Andreas Wellinger en Richard Freitag pakten namens Duitsland wel plek twee door de Noren nipt te kloppen. Slovenië, Japan en Oostenrijk vochten het duel om plek vier uit en dat eindigde in die volgorde.
In de nacht van zaterdag op zondag heeft de politie ingegrepen bij illegale straatraces in Amsterdam Westpoort en Amsterdam Noord. Er is niemand aangehouden. Dat meldt AT5 op haar website.
Aan het begin van de nacht verzamelden de racers zich in Westpoort. Daar ontdekte de politie hen al snel. 'Het blijft een gok', zegt een deelnemer. 'Er gebeurt meestal niet zoveel. Ze gaan er tussen staan en dan gaan we weer weg', vult een ander hem aan.
Na de ontdekking, besloten de racers zich te verplaatsen naar Noord. De 200 tot 250 auto's en motoren hebben de lange Tt. Vasumweg gebruikt als circuit. Pas om 04.00 uur kwam de politie achter deze plek. Er werd niemand aangehouden.
Video: Inter Visual Studio / Lorenzo Derksen
Bokser Oleksandr Usyk is nu een écht grote. De 31-jarige Oekraïner heeft in het cruisergewicht (-90,7kg) de World Boxing Super Series gewonnen en won daardoor de eerste Muhammad Ali Trophy.
In de finale nam Usyk het op tegen de 24-jarige Rus Murat Gassiev. Dat gevecht zou oorspronkelijk gehouden worden in Jeddah in Saoedi-Arabië, maar na onderhandelingen - en ongetwijfeld een som geld voor Usyk - werd een en ander verplaatst naar Moskou.
Naast de Ali Trophy stond er flink wat op het spel: Usyk kwam de ring in als regerend wereldkampioen bij de WBO en WBC, Gassiev had al zijn vorige 26 gevechten gewonnen en was de regerend wereldkampioen bij de WBA en IBF.
Nooit eerder had een bokser alle vier grote wereldtitels in het cruisergewicht in handen, dus er zou sowieso geschiedenis geschreven worden. Dat deed Usyk uiteindelijk: van een knock-out kwam het niet, maar de Oekraïner was over twaalf ronden duidelijk de betere en kreeg dan ook unaniem de winst toegewezen.
Omar Fraile boekte gisteren een bijzonder fraaie zege op het vliegveld van Mende en Primoz Roglic won wat tijd op zijn klassementsconcurrenten. Heel spectaculair wordt het vandaag vermoedelijk niet: het is een typische doordeweekse vluchtersetappe, maar dan op zondag.
De renners rijden een dikke 180 kilometer en de Pic de Nore, een berg van de eerste beklimming, heeft de top op ruim 40 kilometer van de streep liggen. Daarna is het nog dik twintig kilometer afdalen en een flink stuk vlak, dus van de klassementsmannen hoeven we alvast weinig te verwachten.
De finishplaats is dan weer wel de moeite waard om de TV voor aan te zetten: Carcassonne, met haar fenomenaal mooie citadel. Om 13.10 uur begint de neutralisatie, om 13.20 uur is het koers en tussen half zes en zes verwachten we de finish.
Eurosport is er uiteraard weer vanaf het begin bij, de NOS en Sporza vinden het wel best en wachten een uurtje langer. Tot slot is een uitgebreide voorbeschouwing wederom te vinden op het TDF-subforum, hier om precies te zijn.
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
De Pic de Nore (Bron: Letour.fr)
De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)
Op het Europees kampioenschap voetbal voor dames tot 19 jaar in Zwitserland heeft Nederland een tweede zege geboekt. Italië werd eerder met 3-1 geklopt, dit keer moest Duitsland er in het fraaie Yverdon-les-Bains aan geloven: 1-0.
Omdat het WK onder 20 in Frankrijk al op 5 augustus begint en Nederland daar debuteert, is de ploeg van bondscoach Jessica Torny niet met de sterkste selectie in Zwitserland, net als Duitsland. Nederland onder 19 won nog nooit van de Duitse leeftijdsgenotes, maar zaterdag veranderde dat.
Nederland had het vooral in de eerste helft moeilijk en kwam bij een aantal Duitse kansen goed weg. In de tweede helft kreeg Oranje meer grip op het spel en vooral spits Rebecca Doejaaren was gevaarlijk. Dat leverde dan ook de winst op: in de 72e minuut was het Doejaaren die de winnende 1-0 maakte.
Dinsdag speelt Nederland tegen Denemarken, waarbij een punt in elk geval genoeg is om de halve finales te bereiken. Denemarken won zelf met 1-0 van Italië, terwijl Noorwegen in de andere groep van Frankrijk won (1-0) en Spanje met 2-0 te sterk was voor het thuisland.
Ecuador lijkt van Julian Assange af te willen. Volgens onderzoeksjournalist Glenn Greenwald wil de Ecuadoraanse president Lenin Moreno onderhandelen over een overeenkomst met Groot-Brittannië om het asiel van de oprichter van WikiLeaks in te trekken. Dat meldt de Telegraaf.
Assange leeft al ruim zes jaar in de ambassade in Ecuador, om uitlevering aan Zweden te voorkomen. Hoewel de Zweedse justitie haar onderzoek vorig jaar al heeft afgesloten, wil Groot-brittannië hem alsnog arresteren omdat hij de wet heeft overtreden door naar de ambassade te vluchten.
Uitlevering aan VS
Julian is bang dat hij wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten op het moment dat hij de ambassade moet verlaten. Volgens de Telegraaf is het echter niet duidelijk of de VS wel om zijn uitlevering zal vragen, ondanks dat Jeff Sessions, onlangs de beschuldigingen tegen Assange heeft herhaald. Volgens Washington is Assange verantwoordelijk voor het uitlekken van geheime documenten met betrekking op de oorlogen in Afghanistan en Irak.
In 2016, tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen werden er op WikiLeaks emails van de Democratische Partij gepubliceerd. Deze zouden door vermeende Russische hackers zijn gestolen. Het vermoeden bestaat dat Hilary Clinton, die de verkiezingen verloor, 'electorale schade' opliep.
Volgens de Telegraaf baseert Greenwald zich op informatie uit de omgeving van Ecuadoraanse ministerie van Buitenlandse Zaken en het bureau van president Moreno. Julian en de Ecuadoraanse autoriteiten leven al langer met elkaar in onmin, zo werd Assange in april al de toegang tot het internet ontzegd.
Trixi Worrack heeft de tijdrit in de BeNe Ladies Tour op haar naam geschreven. De Duitse renster van Canyon-SRAM was over het 10,1 kilometer lange parcours rondom Sint-Laureins. De tijdritspecialiste was daarmee één seconde sneller dan haar landgenote Lisa Klein.
Marianne Vos de leidster in het algemeen klassement werd vijfde in de tijdrit en blijft aan de leiding van het algemeen klassement. Katie Archibald de nummer twee in de stand reed weliswaar een betere tijdrit dan Vos, maar kwam één seconde te kort om de leiding over te nemen van de Nederlandse.
Zondag is de laatste rit in de BeNe Ladies Tour. Dan staat er een vlakke rit op het programma van 113 kilometer rondom Zelzate.
Drie Amerikaanse golfers staan aan de leiding na de derde van The Open. Dat zijn titelverdediger Jordan Spieth, Xander Schauffele en Kevin Kisner, die de eerste twee dagen ook al aan de leiding stond.
Spieth begon de derde dag met een fantastische afslag op de eerste hole. De titelverdediger maakte een eagle en de rest van de ronde maakte hij nog een vier birdies. Schauffele en Kisner speelde op de derde dag een degelijke ronde en alle drie staan ze na drie rondes te spelen op -9 voor het toernooi.
Kevin Chappell, een andere Amerikaan, is de eerste achtervolger op -7. De eerste niet Amerikaan is de Italiaan Francesco Molinari op de vijfde plaats met een achterstand van drie slagen op de leiders.
Op de zesde plaats, met vier slagen meer dan de leiders, staan Tiger Woods, Alex Noren, Webb Simpson, Matt Kuchar, Rory McIlroy, Tommy Fleetwood en Zach Johnson. Vooral Woods maakte indruk op de baan van Carnoustie. De Amerikaanse golflegende maakte zes birdies en maakte maar een bogey. Dat was zijn laagste ronde op een majortoernooi sinds 2011. Tien jaar geleden won Tiger zijn 14de en laatste major.
De beste ronde was er voor Justin Rose. De olympische kampioen liep een ronde van 64 slagen en evenaarde daarmee de beste score op Carnoustie bij The Open. Door de uitstekende ronde steeg Rose naar de dertiende plaats op vijf slagen achterstand van de leiders.
De Nederlandse honkballers zijn er niet in geslaagd om de finale te bereiken op de Honkbalweek. In Haarlem verloor het voor een plaats in de finale tegen Japan van Taiwan met 7-5.
In de vierde inning kwamen de Nederlandse honkballers op een 1-0 voorsprong na een honkslag van Gilmer Lampe. In de gelijkmakende slagbeurt sloeg Taiwan echter toe. De Taiwanezen scoorde drie punten en daarmee was de wedstrijd van de Nederlandse werper Rob Cordemans over. Diegomar Markwell was zijn vervanger op de heuvel.
Nederland kwam in de vijfde inning terug tot 3-3, maar in de gelijkmakende slagbeurt sloeg Taiwan opnieuw toe. Markwell, die normaal gesproken de startende werper zou zijn in de finale, kwam in vijfde inning in de problemen. Taiwan wist opnieuw drie runs te scoren waardoor ze uitliepen naar een 6-3 voorsprong. Markwell werd snel van de heuvel gehaald en werd vervanger Loek van Mil.
Oranje gaf niet op en kwamen terug tot 6-5, maar opnieuw in de gelijkmakende slagbeurt was het weer raak voor Taiwan. In de laatste twee innings kwam Nederland niet meer terug in de wedstrijd en liepen ze een finaleplaats mis op de Honkbalweek Haarlem.
Het eerste WTF-verhaal van vandaag leidt ons naar Jakarta, Indonesië. Daar is een 15-jarig meisje veroordeeld tot zes maanden celstraf, omdat zij abortus pleegde toen ze een half jaar zwanger van haar broer was. In Indonesië is abortus na zes weken verboden, tenzij de zwangere in levengevaar verkeert.
In juni werd er een babylijkje aangetroffen bij een palmolieplantage. Daarop werd de tiener aangehouden, evenals haar oudere broer, die zijn zusje maar liefst acht keer verkrachtte waardoor het meisje in verwachting raakte.
Schrale troost voor de 15-jarige is dat haar broer op zijn beurt maar liefst twee jaar de cel in mag voor het misbruiken van zijn zusje. Ook de moeder van het tweetal moet nog voor de rechter verschijnen, omdat zij haar dochter hielp bij het plegen van de abortus.
De aanklagers gaan overigens nog in hoger beroep tegen de straf, zij hadden initieel een veel hogere straf geëist aldus de telegraaf.
De Nederlandse waterpolosters hebben op de EK in Barcelona in hun laatste pouleduel gewonnen van Griekenland: 8-7 (1-1, 1-1, 2-3, 4-2). Door de winst op Griekenland is Oranje poulewinnaar geworden en neemt het in de kwartfinale op tegen Duitsland.
Oranje en Griekenland hielden elkaar in de eerste twee kwarten goed in evenwicht. Beide landen hadden het moeilijk om kansen te creëren en bij de rust stond het 2-2. In het derde kwart nam Griekenland wat afstand van Oranje.
In de vierde periode eiste Ilse Koolhaas de hoofdrol voor zich op met drie treffers: van 4-5 werd het 7-6, waarna Vivian Sevenich de 8-6 maakte. Griekenland kwam nog terug tot 8-7. In de slotminuut kregen de Grieken nog een kans op de gelijkmaker, maar de inzet werd met nog dertig seconden tegen de lat gegooid.
Daar zijn we weer.
Het bijna ongelofelijke is gisteren gebeurd. Er waren zowaar een paar buien in het land. Lang niet overal en ook maar zeer lokaal, maar vooruit, de buien die er geweest zijn die waren behoorlijk pittig en gingen gepaard met onweer. Rond Apeldoorn hing er één en in Overijssel ontstonden er ook een paar. Dit waren zogenoemde Pulse-storms. Kortlevende buien. Dit kwam omdat een storing boven Duitsland toch nét zijn invloed over ons land kon uitbreiden én de convectietemperatuur daar bereikt werd. Ook elders in het binnenland onstonden her en der stapelwolken, maar het aantal buien bleef toch wel beperkt. Met name in de kustprovincies bleef het geheel wolkenloos. Dat zag je ook aan de temperaturen. Die lagen tussen de 22 aan zee tot 30 in het diepe binnenland. Daar kom ik zo op terug.
Op de weerkaart zagen we gisteren dus die storing boven Duitsland en een uitloper van het Azorenhoog boven onze omgeving. Dit zien we al tijdenlang. Maar die ene verstoring zorgde dus voor die lokale bui. De komende week kunnen we dat wel weer vergeten.
Laten we het eens gaan hebben over de hittegolf. Landelijk gezien gaat die er denk ik wel komen, of is inmiddels al begonnen, maar dat gaat zeker niet overal gebeuren. Vandaar die nuance in mijn titel. Wat gaat er gebeuren. Er komt een kern van hogedruk vlakbij ons land te liggen en die heeft weinig haast. Een andere kern ligt boven de Golf van Biskaje. In en om een hogedrukgebied staat er heel weinig stroming. Lagedruk vinden we dan opnieuw boven het centrale deel van Europa. En ook die kan geen kant op. Daar blijft het dus aanhoudend wisselvallig met forse regen- en onweersbuien.
In onze omgeving komt er de komende dagen dus heel weinig wind te staan. MAAR... doordat er zo weinig wind staat krijg je aan de kust een zee-circulatie. Dus de zeewind. Zwak, dat wel, maar voldoende om waarschijnlijk GEEN hittegolf in de kustprovincies te krijgen. Op de Wadden gaat dat sowieso niet lukken. In de steden zoals Haarlem, Den Haag, en Rotterdam verwacht ik maxima die de 30 graden nét niet gaan halen. Dan reken ik het stadseffect even niet mee. In De Bilt, wat we gebruiken als landelijk gemiddelde, gaat dat waarschijnlijk wél lukken. In het oosten en zuiden is de hittegolf al begonnen en die redden dat zeker wel.
Kortom, de komende week verwacht ik maxima die aan zee tot 28 graden oplopen rond een uur of twaalf en dan langzaam iets afkoelend door zeewind en dan blijft er alsnog 26 graden over, wat wel zo aangenaam is. In het binnenland wordt het echter een stuk warmer vanaf dinsdag met maxima die tussen de 30 en 33 graden komen te liggen. Later in de week misschien nog iets warmer.
Als er een stevige oostenwind had gestaan dan was de hittegolf ook aan de kust gelukt.
Aan het weerbeeld veranderd er niet veel. Er is veel zon en de hele komende week valt er geen bui meer.
Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 6/3 - goed insmeren dus!
Prachtig! Dunnet View Point in Schotland.(Foto: Spylacopa_68 )
Aan het IJ. (Foto: DJMO + Interpretatie)
Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!
Dominee Alexander Noordijk en zijn man zijn drie weken geleden bijna slachtoffer geworden van een bomaanslag. Zij betrapten twee mannen toen zij een bom aan hun IJburgse woning in Amsterdam vastplakten. Dit meldt AT5 op haar website.
De schrik zit er nog steeds in bij Noordijk, die zijn verhaal doet tegen het Parool. De dominee en zijn man Kai waren allebei thuis toen zij 'verdachte geluiden' hoorden. Toen zij de gordijnen openden zagen zij twee mannen snel wegrennen. Op één van de ruiten zat een zware vuurwerkbom vastgetaped.
De politie zit momenteel nog midden in het onderzoek, maar het lijkt sterk op een geplande actie. Zo zou een buurman de twee zelfde jongens een dag van tevoren hebben zien zitten op een bankje tegenover de woning. Over de motieven is nog niets bekend.
Homoseksualiteit
Wel heeft de dominee een vermoeden. Noordijk, die dit jaar tien jaar is getrouwd met zijn man, werd een half jaar geleden officieel dominee van De Binnenwaai, de protestante Kerk op IJburg. Vooral orthodox-evangelische kerkgangers moesten daar niets van hebben en lieten aan Noordijk weten dat homoseksualiteit een 'gruwel in Gods ogen is'.
Een week voordat de vuurwerkbom aan zijn huis werd geplakt nam de IJburger nog een dreigmail onder ogen die was geaddresseerd aan de LHBT-gemeenschap Wijdekerk waar de dominee ook in actief is. Of de mail en het incident met elkaar in verband staan wordt momenteel door de recherche uitgezocht.
Cuba krijgt binnenkort een nieuwe grondwet en volgens een regeringsfunctionaris staat daar, voor het communistische land, een nieuw en baanbrekend artikel in. Het homohuwelijk zal namelijk gelegaliseerd worden.
Homohuwelijk toegestaan in Cuba (Foto: gettyimages)
In de tijd van Fidel Castro werden homo's en lesbiennes nogal eens naar een werkkamp gestuurd en kon je wel degelijk spreken van een anti-homo beleid van het toenmalige bewind. Castro heeft daar ooit wel zijn excuses voor aangeboden, maar inmiddels lijkt het land klaar voor de volgende stap.
Verwacht wordt dat de grondwet al deze week wordt goedgekeurd en dit voornemen past helemaal in het beleid van de regering. In het afgelopen decennium zijn grote veranderingen toegepast op het gebied van discriminatie en verandering van geslacht. Mede dankzij Mariela Castro Espin, dochter van de Cubaanse president Raul Castro, die een groot voorvechtster is van gelijke homorechten.
Cuba staat niet alleen. In Latijns Amerika zijn meerdere landen, zoals Argentinië, Brazilië, Mexico, URgay en Colombia al bezig met hervormingen op het gebied van homohuwelijken, vaak protesten van de katholieke kerk negerend.
De regeringsfunctionaris zegt dat, "De mogelijkheid om te trouwen met iemand van hetzelfde geslacht de principes van gelijkheid en gerechtigheid versterkt."