Kankermedicijnfabrikant belooft sigaar uit eigen doos

Farmaceut Roche beloofde deze week vol trots dat de prijzen van hun medicijnen dit jaar niet verder verhoogd zullen worden. Dat lijkt een mooie geste, alleen blijkt nu dat de Zwitserse medicijnfabrikant dit jaar hun twee reguliere prijsverhogingen al hadden doorgevoerd.


Roche verhoogt eerst prijzen kankermedicijnen en zegt dan dat niet te zullen doen (Foto: gettyimages)

Roche beloofde de regering van de Verenigde Staten op 11 juli plechtig dat ze de prijzen in 2018 niet meer zullen verhogen, omdat de gezondheidszorg zich moet focusen op "voor de lange termijn kostenbesparende ontwikkelingen. Wij willen graag onderdeel zijn van de oplossing."

Echter, Roche had de prijzen van zeker negen medicijnen een aantal dagen voor die belofte al met drie procent verhoogd, dit nadat in januari dezelfde prijs ook al was toegenomen. Onder de negen prijsverhogingen zitten ook de drie best sellers van Roche, kankermedicijnen Herceptin, Rituxan en Avastin. Bloomberg meldde dat dit patroon van prijsverhogingen de normale gang van zaken is bij de Zwitserse gigant.

Roche staat echter niet alleen met deze mooipraat. Andere farmaceuten, zoals Merck, Pfizer en Novartis reageren hetzelfde op eerdere zware kritiek van president Trump op de almaar stijgende kosten van medicijnen.

Bloomberg's analist Sam Fazeli zegt het als volg. "Het klinkt allemaal heel erg leuk, maar uiteindelijk zal de consument er bijna niets van merken. Het is een heleboel schone schijn. Het klinkt vooral erg goed. Merck bijvoorbeeld wil de prijzen van tien medicijnen omlaag brengen, maar die groep medicamenten omvat minder dan 0,1 procent van hun totale verkoop en van sommige in deze groep verkopen concurrerende fabrikanten met veel lager prijzen, dus ze moeten wel."