Hamilton behoudt overwinning na bezoek aan stewards

Voor Lewis Hamilton was het na afloop van de Grand Prix van Duitsland nog allerminst zeker of hij de overwinning mocht behouden. Na afloop van de race startten de stewards een onderzoek naar de regerend wereldkampioen omdat hij tijdens de safety car te laat besloot om toch geen pitstop te maken en zo een stuk gras meepakte. Na een overleg van ruim een uur was het hoge woord eruit: Hamilton behoudt zijn eerste plek.

Hamilton startte de race als veertiende, maar wist desondanks al vrij snel aansluiting te vinden met de voorste groep. Dankzij een alternatieve strategie kon hij na zijn pitstop op een nieuw setje ultra's het gat naar de op oudere softs rijdende kopgroep snel dichtrijden en zo een aanval wagen op een podiumplek. Toen de safety car de baan op kwam leek hij samen met Raïkkönen en Bottas de pitstraat in te duiken, maar op het laatste moment besloot het team om hem buiten te houden, waarbij Hamilton over een stuk gras dat de baan van de pit-entry scheidt reed.

Deze call bracht de Mercedes-coureur de overwinning, maar het deed ook veel wenkbrauwen fronsen. De stewards startten aanvankelijk geen onderzoek, maar na de finish werd Hamilton toch bij hen geroepen om zich te verantwoorden. De stewards oordeelden uiteindelijk dat een reprimande genoeg was en deelden geen tijdstraf uit.

De meegewogen factoren voor de beslissing waren als volgt:
- de rijder en het team gaven toe een fout te hebben gemaakt en het feit dat er sprake was van verwarring binnen het team
- het feit dat de overtreding plaatsvond tijdens een Safety Car-periode
- op geen moment was er gevaar voor enig ander deelnemer en de richtingsverandering werd op een veilige manier uitgevoerd.

Hamilton behoudt overwinning na bezoek aan stewards (Pro Shots / Action Images)
Hamilton behoudt overwinning na bezoek aan stewards (Pro Shots / Action Images)