'Julian Assange binnenkort vogelvrij'

Ecuador lijkt van Julian Assange af te willen. Volgens onderzoeksjournalist Glenn Greenwald wil de Ecuadoraanse president Lenin Moreno onderhandelen over een overeenkomst met Groot-Brittannië om het asiel van de oprichter van WikiLeaks in te trekken. Dat meldt de Telegraaf. 

Assange leeft al ruim zes jaar in de ambassade in Ecuador, om uitlevering aan Zweden te voorkomen. Hoewel de Zweedse justitie haar onderzoek vorig jaar al heeft afgesloten, wil Groot-brittannië hem alsnog arresteren omdat hij de wet heeft overtreden door naar de ambassade te vluchten. 

Uitlevering aan VS
Julian is bang dat hij wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten op het moment dat hij de ambassade moet verlaten. Volgens de Telegraaf is het echter niet duidelijk of de VS wel om zijn uitlevering zal vragen, ondanks dat Jeff Sessions, onlangs de beschuldigingen tegen Assange heeft herhaald. Volgens Washington is Assange verantwoordelijk voor het uitlekken van geheime documenten met betrekking op de oorlogen in Afghanistan en Irak. 

In 2016, tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen werden er op WikiLeaks emails van de Democratische Partij gepubliceerd. Deze zouden door vermeende Russische hackers zijn gestolen. Het vermoeden bestaat dat Hilary Clinton, die de verkiezingen verloor, 'electorale schade' opliep. 

Volgens de Telegraaf baseert Greenwald zich op informatie uit de omgeving van Ecuadoraanse ministerie van Buitenlandse Zaken en het bureau van president Moreno. Julian en de Ecuadoraanse autoriteiten leven al langer met elkaar in onmin, zo werd Assange in april al de toegang tot het internet ontzegd.