FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 21 juli 2018

Het sneeuwt!

Nou ja, in Rusland dan. De mazzelaars in Norilsk hebben vrijdag namelijk al de eerste sneeuw van het seizoen mogen ontvangen, zo meldt WetterOnline. De Siberische stad, 's werelds noordelijkste stad met meer dan honderdduizend inwoners, is de eerste stad met sneeuw in Rusland deze 'zomer'.

Norilsk is overigens ook een van de meest ranzige, vervuilde steden die er zijn, grotendeels te danken aan de productie en verwerking van nikkel en platinum, maar dat mag de sneeuwpret natuurlijk niet drukken. In de winter zullen ze nog wel wat sneeuw krijgen: de gemiddelde maximumtemperaturen liggen in de wintermaanden rond een verfrissende 25 graden onder nul.

In Nederland moeten we helaas nog even wachten op een goede sneeuwbui, want vooralsnog zijn de komende weken in ons land eenvoudig samen te vatten: smerig warm.

De Zwaan stunt tegen Van Gerwen op World Matchplay

Darter Jeffrey de Zwaan staat in de tweede ronde van de World Matchplay. Dat mag een behoorlijke stunt heten, want De Zwaan stond in de eerste ronde tegenover niemand minder dan Michael van Gerwen.

De Zwaan begon behoorlijk matig en kwam op een 1-3 achterstand, maar vanaf dat moment ging het een stuk beter. Van Gerwen haalde zijn niveau niet en dat hielp De Zwaan uiteraard, maar zijn eigen spel ging ook behoorlijk omhoog. 

Even ging het gelijk op, maar met een heerlijke 121-finish kwam De Zwaan op 6-6 en dat bleek het begin van het einde voor MVG. Hij won geen leg meer en met dubbel 16 maakte The Black Cobra het knap af: 10-6.

Eerder op de avond zorgde Adrian Lewis al voor een fraaie comeback tegen James Wilson. Jackpot kwam met 3-7 achter te staan, maar herpakte zich, profiteerde van gemiste dubbels door Wilson en bekroonde zijn mooie comeback met een 10-8 zege.

Dave Chisnall had het even wat lastig met Keegan Brown, maar voor de jongeling lukte na de eerste legs niks meer. Chisnall hoefde dan ook niet geweldig te gooien om leg na leg te winnen en een doodsimpele 10-4 zege bij te kunnen schrijven.

Jonny Clayton kon zo nu en dan in de buurt van Michael Smith blijven, maar Bully Boy bleek uiteindelijk toch net even wat te goed voor Clayton: 10-6.

Michael van Gerwen - Jeffrey de Zwaan (Bron: PDC)
Michael van Gerwen - Jeffrey de Zwaan (Bron: PDC)

'Amsterdam moet af van alles-kan-imago'

Constant geschreeuw, getoeter en een permanente stroom aan toeristen. Om zelf te ervaren hoe druk het nou echt is, woont ombudsman Arre Zuurmond tijdelijk drie of vier dagen per week op de Wallen. En zijn eerste ervaringen vallen niet mee, meldt AT5.

Toenemende bewonersklachten van de laatste jaren zorgde ervoor dat Zuurmond zelf in de overlastproblematiek wilde duiken. Hij begon bij het Leidseplein. 'De eerste reactie is, ga maar lekker ergens anders wonen. Dat is de eerste reactie van iedereen. Totdat we daar een nacht bleven en het was net alsof de Arena leegliep, maar dan 24/7. Voor je deur schelden, vloeken, piesen, poepen, neuken. You name it.'

Slapeloze nachten
Het slapen gaat Zuurmond ook niet goed af. Hij had van te voren niet verwacht. 'Ik word iedere nacht wakker. Met name dat schreeuwen en ook hele onverwachte geluiden, daar schrik je wakker van. Ik ben geen lichte slaper, maar toch.'   

'Alles-kan-imago' 
Amsterdam moet van het 'alles-kan-imago' af vindt Zuurmond. Low-budget vluchten vol zuipgrage Britten kun je misschien niet tegenhouden, maar stevige signalen afgeven kan volgens hem wel. 'Wat je wel kan doen, is bij wijze van spreken iemand op Schiphol al neerzetten die zegt: u bent dronken, u gaat 24 uur de cel in totdat u weer nuchter bent. Openbare dronkenschap is niet toegestaan.'

Buurtbewoners zijn blij met de komst van de ombudsman. 'Goeie zaak! Dan kan-ie het een keer in levende lijve ervaren. Het is druk, het is gevaarlijk, omdat er geen brandweer doorheen kan.'

Zuurmond blijft in totaal drie tot vier maanden op de Wallen wonen.

'Feyenoord en Southampton praten over Clasie'

Feyenoord en Southampton zijn in gesprek over overstap op huurbasis van Jordy Clasie, zo meldt Sky Sports zaterdagavond.

The Saints zouden de 27-jarige middenvelder liever willen verkopen, maar de Rotterdammers beschikken niet over de benodigde financiële middelen om Clasie definitief vast te leggen. Aangezien geen enkele andere club concrete belangstelling heeft getoond gaat Southampton nu akkoord met een huurtransfer.

De zeventienvoudig international wil vanwege familieomstandigheden terugkeren naar Nederland, aangezien hij en zijn gezin nooit hebben kunnen aarden in Engeland. Het contract van Clasie bij Southampton loopt nog twee jaar door.

Technisch directeur Martin van Geel heeft geen geheim van zijn wens gemaakt om Clasie terug te halen naar De Kuip. "Ik wil niet ontkennen dat we aan het onderzoeken zijn of Clasie kan komen. We kennen hem natuurlijk als kind van de club. Hij zou een geweldige toegevoegde waarde kunnen zijn", zei Van Geel in gesprek met de NOS.

Feyenoord versterkte zich deze zomer tot dusver twee keer. Yassin Ayoub kwam transfervrij over van FC Utrecht en Luis Sinisterra werd overgenomen van Once Caldas. De Rotterdammers namen afscheid van Simon Gustafson, Bilal Basacikoglu, Marko Vejinovic en Karim El Ahmadi.

Jochie (4) schiet nichtje (2) dood, opa opgepakt

Een 4-jarig jongetje heeft vrijdag zijn 2-jarige nichtje doodgeschoten. Dat deed hij - naar men aan mag nemen - per ongeluk, met het pistool van opa, want dat lag gewoon binnen bereik. Het zal dan ook niemand verbazen dat dit alles plaats vond in de VS, in het Californische Muscoy om precies te zijn.

De peuters waren in het huis van hun opa, de eigenaar van het wapen. Ook meerdere volwassenen waren in de woning aanwezig, waaronder mogelijk de ouders van de kinderen. De 53-jarige opa is aangehouden omdat hij het vuurwapen niet op een plek heeft opgeborgen waar kinderen er niet bij kunnen komen.

Tennisser De Bakker naar finale in Scheveningen

Tennisser Thiemo de Bakker staat in de finale van het Challenger-toernooi van Scheveningen. De naar de 290e plek op de wereldranglijst afgezakte voormalig nummer 43 van de wereld moest zaterdag wel twee keer aan de bak.

's Ochtends stond nog de derde set op het programma van zijn kwartfinale tegen de Italiaan Alessandro Giannessi. Die won set één, waarna De Bakker in de tiebreak van set twee op vrij bizarre wijze ontsnapte: hij sloeg op 7-7 een return dik uit...maar raakte de netband en zag de bal precies goed stuiteren.

De Bakker won de tweede set en maakte het zaterdagochtend af door set drie te winnen. In de halve finales mocht hij vervolgens aantreden tegen de Belg Kimmer Coppejans en die kon na een dik uur al inpakken: 6-1, 6-4. In de finale speelt De Bakker zondag tegen de als eerste geplaatste Duitser Yannick Maden, de mondiale nummer 132.

Keizer/Meppelink Europees kampioen beachvolleybal in Den Haag

Beachvolleyballers Jasper Bouter en Christiaan Varenhorst hebben zich in Apeldoorn geplaatst voor de kwartfinales van het Europees kampioenschap. Dat is een verrassing, want met de Polen Piotr Kantor en Bartosz Losiak hadden ze de nummers één van de wereld tegenover zich.

In de eerste set konden de Nederlanders nog niet op tegen de ijzersterke Polen, maar in de tweede set sloegen ze terug. In de beslissende derde set waren Varenhorst en Bouter vervolgens de beteren: 15-21, 21-16, 15-10.

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen plaatsten zich vrijdag al voor de kwartfinales, die zaterdag gespeeld worden. Sanne Keizer en Madelein Meppelink spelen zaterdag in de halve finales bij de vrouwen.

Update 17.17 uur
Keizer en Meppelink staan in de finale. In Den Haag won het duo een spannende wedstrijd tegen Barbora Hermannova en Marketa Slukova uit Tsjechië. Die wonnen set één, maar Keizer en Meppelink sloegen terug in set twee.

In de beslissende set kwamen ze op drie punten achterstand, maar dat werkten ze weg, waarna het afgemaakt werd met een ace van Keizer: 20-22, 21-17, 15-12. In de finale nemen de Nederlandse speelsters het op tegen Nina Betschart en Tanja Hüberli uit Zwitserland.

Voor Varenhorst en Bouter zit het EK er op. De Nederlanders verloren in de kwartfinales in drie sets van de in topvorm verkerende Noren Anders Mol en Christian Sørum: 21-13, 16-21, 11-15.

Update 18.57 uur
Brouwer en Meeuwsen hebben zich niet geplaatst voor de laatste vier. In de kwartfinales ging het duo onderuit tegen de ijzersterke Letten Janis Smedins en Aleksandrs Samoilovs, die het in de derde set beslisten: 21-13, 20-22, 10-15.

Update 20.36 uur
Keizer en Meppelink zijn Europees kampioen. Betschart en Hüberli boden vooral in de tweede set uitermate stevig partij door drie matchpoints weg te werken, maar op nummer vier was het raak: de bal kwam via de netrand precies aan de goede kant terecht en met 21-16, 26-24 kon het feest op de tribunes losbarsten.

Verliezende Haase woest op toeschouwer

Tennisser Robin Haase heeft het niet voor elkaar gekregen om zich te plaatsen voor de finale van het ATP-toernooi van Umag. In Kroatië was de Argentijn Guido Pella met 3-6, 6-1, 2-6 te sterk voor de Hagenaar.

Haase begon nog prima en kwam op 3-1, maar Haase zou Haase niet zijn als hij zich niet gruwelijk af liet leiden. Een toeschouwer zat te bellen - uiteraard ontzettend asociaal op de tribune van een tenniswedstrijd - en Haase schoot uit zijn slof.

"Je bent nu al drie keer gewaarschuwd en je blijft maar zitten bellen!", foeterde Haase. "Lekker respectvol!", beet hij hem ook nog eens niet geheel onterecht toe, waarna hij afsloot met een sarcastisch bedankje, gevolgd door vijf opeenvolgende verloren games.

In set twee nam Haase dan alsnog het heft in handen, maar in set drie ging het weer fout en wederom was dat aan zijn soms iets matige concentratievermogen te danken: het luidruchtige publiek haalde Haase uit zijn spel en vanaf 2-2 verloor hij vier games op rij en dus de wedstrijd.

Fraile verpest Belgisch feestje op nationale feestdag

Omar Fraile heeft de veertiende etappe in de Tour de France, van Saint-Paul-Trois-Châteaux naar Mende, gewonnen.  De Spanjaard van Astana ging in de laatste kilometers de Belg Jasper Stuijven voorbij, die zo geen dagwinst kon pakken op de nationale feestdag van zijn land. Geraint Thomas behield het geel.

De renners hadden vanaf het begin van de etappe last van de wind die hard van de zijkant waaide. Hierdoor ontstonden er waaiers, maar een paar kilometer later was het peloton weer compleet. Inmiddels was er wel een kopgroep ontstaan van zo'n 30 man : Caruso, Küng en Van Avermaet (BMC), Geschke (Sunweb), Rolland, Martinez (EF Education First), Calmejane, Chavanel, Cousin, Boudat en Gaudin (Direct Énergie), Gorka Izagirre en Koren (Bahrein-Merida), Alaphilippe, Lampaert en Gilbert (QuickStep), Impey en Hepburn (Mitchelton-Scott), Slagter en Vermote (Dimension Data), Sagan en Bodnar (Bora), Stuyven en Gogl (Trek-Segafredo), Amador (Movistar), Edet, Laporte, Tugis en Perez (Cofidis), De Gendt (Lotto-Soudal), Degand (Wanty-Groupe Gobert), Fraile (Astana).

De kopgroep kreeg een maximale voorsprong van bijna 20 minuten. Alaphilippe was als eerste boven op de Côte du Grand Châtaignier (vierde categorie) en verstevigde zijn leiding in het bergklassement. De volgende beklimming was de Col de la Croix Berthel (2de categorie). Gorka Izagirre reed weg uit de kopgroep en sloeg een gaatje. Tom-Jelte Slagter ging er even later ook vandoor, op jacht naar de Spanjaard. De Belg Stuyven sloot zich aan en beiden haalden Izagirre bij. Het verschil van het trio met de rest van de oude kopgroep was op de top van de Col du Pont sans Eau 41 tellen. In de afdaling was het verschil opgelopen tot boven de minuut. Stuijven reed vervolgens weg.

De voorsprong van de Belg liep gestaag op. Met een kleine twee minuten voorsprong begon hij aan de slotklim, Côte de la Croix Neuve (2de). Aan de voet ervan probeerde De Gendt weg te rijden uit de kopgroep. Fraile  wist hem bij te halen en reed bij hem weg. Het verschil tussen Stuijven en Fraile was teruggelopen naar een minuut. Daarachter was alles uiteengevallen. Fraile ging Stuijven voorbij,terwijl Alaphilippe ook in aantocht was. Die sloot aan bij de Belg en samen waren ze op jacht naar Fraile maar ze konden hem niet meer bijhalen. Fraile pakte zo de eerste ritzege deze Tour voor Astana.

Het peloton was op de laatste klim flink uitgedund. Op 3 kilometer voor de finish demarreerde Roglic van Lotto-Jumbo. Dumoulin en Kruijswijk zaten in de groep erachter, het verschil met Roglic was niet erg groot. Dumoulin demarreerde op 2 kilometer van de streep, Bardet en Kruijswijk moesten passen. Froome was de volgende die aanviel, Dumoulin kon net als Thomas volgen, waardoor de top drie in het algemeen klassement bij elkaar bleef en samen over de finish kwam.

Moszkowicz wil opnieuw advocaat worden

Voormalig topadvocaat Bram Moszkowicz overweegt om opnieuw de toga aan te trekken. 'Het bloed kruipt natuurlijk altijd waar het niet gaan kan.' De 58-jarige Moszkowicz, die kantoor hield aan de Herengracht, was jarenlang de bekendste advocaat van het land. Dit meldt AT5 op haar website.

In 2012 werd hij uit zijn ambt gezet door de tuchtrechter. Hij had verschillende regels overtreden. Zo nam hij cash betalingen aan en leverde hij onvoldoende rechtsbijstand. In principe is hij voor de rest van zijn leven van het tableau geschrapt, maar er zijn nog mogelijkheden voor een terugkeer.

De ex van Eva Jinek kan namelijk een herzieningsverzoek indienen bij de Raad van Toezicht. 'In alle oprechtheid: dit vak was mijn leven en ik denk dat ik er echt goed in was. Ik zou graag terugkeren als advocaat, maar of en zo ja wanneer ik het verzoek doe? Ik ben er oprecht nog niet uit. Maar het bloed kruipt natuurlijk altijd waar het niet gaan kan', zegt Moszkowicz in De Telegraaf.

Als advocaat stond hij grote namen bij zoals Desi Bouterse, Willem Holleeder en Geert Wilders. Na zijn loopbaan als advocaat was Moszkowicz onder andere kortstondig de politiek leider van VNL.

AZ haalt opvolger voor Jahanbakhsh alvast in huis

Dorin Rotariu is komend seizoen te bewonderen in de Eredivisie. AZ huurt de Roemeense rechtsbuiten voor één jaar van Club Brugge.

De Alkmaarders maken zaterdagmiddag via de officiële kanalen bekend dat er ook een optie tot koop is bedongen voor de 22-jarige rechtsbuiten, die afgelopen seizoen op huurbasis uitkwam voor Excelsior Moeskroen.

Rotariu kwam anderhalf jaar geleden van Dinamo Boekarest naar Brugge en was in zijn eerste halfjaar bij de Belgische topclub goed voor één goal in twaalf duels. Het afgelopen seizoen noteerde hij op huurbasis 11 doelpunten en 5 assists in 30 officiële wedstrijden voor Moeskroen. De zesvoudig international laat weten uit te kijken naar zijn nieuwe uitdaging. “Ik heb een goed gevoel bij AZ”, stelt hij.

“Ik denk dat we met het team, de club en de fans grote dingen kunnen bewerkstelligen. Ik ben iemand die alles geeft om het team aan de overwinning te helpen en hard werkt om de doelen te bereiken”, aldus Rotariu. Directeur voetbalzaken Max Huiberst beaamt die uitspraak en heeft hoge verwachtingen van de aanvaller, die eveneens in beeld was bij sc Heerenveen: “Dorin is een heel creatieve, linksbenige buitenspeler. Wij hebben hem voor de rechterflank gehaald."

Daar staat nu Alireza Jahanbakhsh, maar de topscorer van de Eredivisie gaat vermoedelijk snel verkassen. Daarom heeft AZ nu alvast een waardige vervanger gehaald, legt Huiberts uit. "Dorin heeft een enorme versnelling en heeft bewezen doelpunten te kunnen maken. Alles bij elkaar past hij goed bij onze manier van spelen. Het is echt een speler waarvoor ons publiek naar het stadion komt.”

Politie zoekt gewapende kettingrukker

De politie is op zoek naar een man die in Amsterdam-Zuidoost een andere man van zijn ketting heeft beroofd. Het slachtoffer zou hierbij bedreigd zijn met een vuurwapen. Dit meldt AT5 op haar website. 

Het slachtoffer had dinsdagavond 29 mei net wat te eten gehaald in winkelcentrum Reigersbos. Toen hij de steeg achter Bakkerij Jongejans uitfietste, werd hij plotseling achtervolgd door een man. Even verderop werd hij vanachter aangevallen door de man die zei zijn ketting te willen hebben. Hij trok het sieraad brutaal van de nek van het slachtoffer en rende weg in de richting van de steeg. 

Vuurwapen
Het slachtoffer zegt tijdens de beroving te zijn bedreigd met een vuurwapen. Op de beelden die de politie laat zien in AT5-opsporingsprogramma Bureau 020 is dit niet duidelijk te zien. Wel is de kettingrukker goed in beeld. Het gaat om een donker getinte man. De man draagt een donkere jas met capuchon, met daaronder lichte kleding. Verder draagt hij een donkere broek en donkere schoenen. Het slachtoffer schat hem tussen de 18 en 22 jaar oud. Hij schat verder dat de man tussen de 1,60 en 1,70 meter lang is.

Mensen die de man herkennen of meer weten over de beroving wordt verzocht contact op te nemen met de politie via 0800-6070 of anoniem via 0800-7000.

Baker weer snel op 100 meter, wereldrecord snelwandelen sneuvelt

Sprinter Ronnie Baker heeft tijdens de Diamond League in Londen weer zijn goede vorm laten zien. De Amerikaan won de 100 meter in een scherpe tijd van 9,90 seconden, wat hij anderhalf uur eerder in de series ook al liep. Met 9,93 ging plek twee naar de Brit Zharnel Hughes, vlak voor de Zuid-Afrikaan Akani Simbine (9,94) en de Jamaicaan Yohan Blake (9,95).

De 100 meter bij de dames werd gewonnen door Shelly-Ann Fraser-Pryce. De Jamaicaanse snelde met 10,98 als rappe eindtijd als eerste over de finish, voor de sneller vertrokken Amerikaanse Dezerea Bryant (11,04). Jamile Samuel werd zesde in 11,14 seconden, 0,02 boven haar persoonlijk record.

Op de 400 meter bij de mannen was Abdalleleh Haroun weer rap. De Qatarees kende een geweldig slotstuk en won in 44,07 seconden, een nieuw persoonlijk record. Zijn landgenoot Abderrahman Samba maakte met 44,62 seconden en de vijfde plek een indrukwekkend uitstapje, nadat hij eerder dit jaar op de 400 meter horden al de tweede tijd ooit liep.

De 400 meter horden is zoals gezegd het terrein van Samba, maar hij vecht er fraaie duels uit met Karsten Warholm. De jonge Noorse wereldkampioen bleef zich ook zonder Samba's aanwezigheid verbeteren en met 47,65 liep hij naar een echte toptijd en een nieuw persoonlijk record. 

Sam Kendricks was met 5,92 meter de beste in een mooie wedstrijd polsstokhoogspringen, waarin hij Renaud Lavillenie en de tiener Armand Duplantis (beiden 5,86m) versloeg. Met 6,91 meter won Shara Proctor voor eigen publiek het verspringen, ze sprong drie centimeter verder dan landgenote Lorraine Ugen.

Op de incourante 3000 meter snelwandelen kon het thuispubliek juichen voor een heus wereldrecord. Dat stond sinds 1990 al op naam van de Italiaan Giovanni de Benedictis, met 10:47,11 minuten, maar de Brit Tom Bosworth raffelde de drie kilometer al wandelend af in 10:43,84 minuten.

Dost blijft toch bij Sporting: "Ik ben nog niet klaar"

Bas Dost heeft zich bedacht en blijft toch bij Sporting Lissabon. De door hooligans aangevallen spits heeft zelfs zijn contract met één jaar verlengd.

Twee maanden geleden liep hij een fikse hoofdwond op nadat zo'n vijftig 'fans' het trainingscomplex van de club bestormden en met riemen en dergelijke om zich heen begonnnen te slaan. Dost stond vooraan, kreeg klappen op zijn hoofd en liep naar eigen zeggen een posttraumatische stress-stoornis op. In een door lokale media gepubliceerde brief vroeg hij daarom om transfervrij bij de club te mogen vertrekken.

Inmiddels heeft hij zich klaarblijkelijk bedacht en zelfs zijn handtekening gezet over een nieuw contract, wat hem een jaar langer in Lissabon houdt. "Ik ben hier nog niet klaar. Ik wil nu alleen maar vooruit kijken", legt hij uit aan het Algemeen Dagblad. "Ik heb hier twee jaar geleden getekend en ben van deze club gaan houden. Het is een moeilijke tijd geweest, maar het gevoel dat ik hier op mijn plek ben overheerst."



In die keuze is het vooral van belang geweest dat de omstreden voorzitter Bruno de Carvalho is vertrokken. Hij wordt ervan verdacht de aanval te hebben opgezet tegen zijn eigen spelers. Het grootste gedeelte van de hooligans zit inmiddels achter de tralies en kan rekenen op zware straffen. Dost had dus het recht aan zijn zijde als hij wilde vertrekken en dichtte zichzelf een reële kans toe om zo'n zaak te winnen.

“Maar ik heb het hier hartstikke naar mijn zin. Na de aanval waren er veel supporters die me hebben gesteund. Voor die mensen wil ik blijven”, maakt hij duidelijk. De boomlange spits heeft de lucht geklaard met de nieuwe clubleiding en zijn contract opengebroken tot 2021. Clubs die hem nu willen kopen stuiten naar verluidt op een afkoopsom van zestig miljoen euro.

Ook zijn ploeggenoot Bruno Fernandes kwam onlangs op zijn vertrekwens terug. William Carvalho (Real Betis), Daniel Podence (Olypiacos) en Rui Patricio (Wolverhampton Wanderers) zijn wel vertrokken na de aanval. Laatstgenoemde speelde liefst achttien jaar voor de club, maar nam na 460 wedstrijden transfervrij afscheid van de club. Sporting betwist die gang van zaken en zou vijftig miljoen euro hebben geëist van de Engelse promovendus. Andere bij de aanval betrokken spelers twijfelen nog over hun toekomst.

F1: Vettel pakt poleposition voor eigen publiek

Sebastian Vettel heeft poleposition gegrepen voor de Grand Prix van Duitsland. De Duitser reed met de Ferrari op de Hockenheimring voor eigen publiek naar een tijd van 1.12,212 waarmee hij sneller was dan Valtteri Bottas en Kimi Räikkönen. Max Verstappen reed een halve tel hierachter naar plek vier.

In de derde vrije training was de baan nog kletsnat, maar voor Q1 was de baan al vrijwel droog, waardoor de coureurs gewoon op slicks naar buiten konden. Het betekende dat de kwalificatie spannend verliep omdat de baan tijdens de sessie steeds sneller werd. Sergey Sirotkin zorgde met de Williams voor een grote verrassing door het tweede deel te halen. Dit ging ten koste van Esteban Ocon met de Force India. Ook Pierre Gasly, Brendon Hartley, Lance Stroll en Stoffel Vandoorne konden uitstappen. Dat gold ook voor Lewis Hamilton die eerst met de Mercedes over de kerbs stuiterde en daarna met mogelijk versnellingsbakproblemen langs de baan tot stilstand kwam.

In Q2 werd naast Hamilton en Daniel Ricciardo die niet meer in actie kwamen gestreden om niet tot de drie andere afvallers te behoren. Verstappen probeerde het net als Fernando Alonso op zachte banden, maar voor beiden pakte deze gok niet goed uit. Marcus Ericsson zette zijn Sauber in het grind, maar kon eruit komen. De Zweed legde echter zoveel rotzooi op de baan neer dat een rode vlag noodzakelijk werd. Verstappen ging hierna over op ultrasoft om zo zijn plek in Q3 veilig te stellen. Alonso, Sirotkin en Ericsson vielen er uiteindelijk buiten.

Het laatste deel bracht een felle strijd om de poleposition met zich mee. Räikkönen klokte eerst de snelste tijd, maar had een foutje, waardoor Vettel er makkelijk onderdoor kon en ook Bottas zich er tussen kon wurmen. In de tweede run kwam Räikkönen net tekort op Vettel, terwijl Bottas de Duitser de snelste tijd afsnoepte. Vettel was daarachter bezig met een supersnelle ronde en eiste zo poleposition op.

Verstappen maximaliseerde zich met plek vier, voor de Haas van Kevin Magnussen en Romain Grosjean. Nico Hülkenberg reed naar plek zeven, voor Carlos Sainz, Charles Leclerc en Sergio Perez.

Uitslag

# Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 S. Vettel Ferrari 1:12.538 1:12.505 1:11.212 16
2 V. Bottas Mercedes 1:12.962 1:12.152 1:11.416 18
3 K. Räikkönen Ferrari 1:12.505 1:12.336 1:11.547 17
4 M. Verstappen Red Bull 1:13.127 1:12.188 1:11.822 18
5 K. Magnussen Haas 1:13.105 1:12.523 1:12.200 18
6 R. Grosjean Haas 1:12.986 1:12.722 1:12.544 17
7 N. Hulkenberg Renault 1:13.479 1:12.946 1:12.560 17
8 C. Sainz Jr. Renault 1:13.324 1:13.032 1:12.692 19
9 C. Leclerc Sauber 1:13.077 1:12.995 1:12.717 23
10 S. Pérez Force India 1:13.427 1:13.072 1:12.774 19
11 F. Alonso McLaren 1:13.614 1:13.657   16
12 S. Sirotkin Williams 1:13.708 1:13.702   13
13 M. Ericsson Sauber 1:13.562 1:13.736   17
14 L. Hamilton Mercedes 1:13.614 geen tijd   8
15 D. Ricciardo Red Bull 1:13.708 geen tijd   6
16 E. Ocon Force India 1:13.720     10
17 P. Gasly Toro Rosso 1:13.749     9
18 B. Hartley Toro Rosso 1:14.045     8
19 L. Stroll Williams 1:14.206     10
20 S. Vandoorne McLaren 1:14.401     10

Brandende vrachtwagen geblust met poep

We reizen even af naar het Russische Ivanovo. Daar stond onlangs een vrachtwagen in de fik en dat is natuurlijk uitermate vervelend. De doeken die over de vracht hingen waren al vergaan en het leek erop dat het hele ding compleet in rook op zou gaan.

Gelukkig kwam er echter redding: een vrachtwagen met mest kwam langs en zette de spuit erop. Na een korte blusactie met de vloeibare poep waren de vlammen gedoofd en was de vrachtwagen zelf nog - relatief - in orde, hoewel de wagen wel vol mest zat.

Of de chauffeur uiteindelijk blij was met de uitkomst is niet bekend, maar hij zal er ongetwijfeld de schijtbalen van hebben gehad. Badum tss.

Brandje blussen met poep (Bron: YouTube)

'Halsema is mooi-weer fietsster'

Kersverse burgemeester Femke Halsema viel vandaag met haar neus in de boter: In haar tweede week mocht ze al de Noord/Zuidlijn openen. Maar de nieuwe metrolijn heeft ook een nadeel: haar zoon zit op school in Noord en zou zomaar eens een stuk vaker voor het openbaar vervoer kunnen gaan kiezen. Dat meldt AT5 op haar website. 

'Ik ben heel erg onder de indruk van dit moment. Ik zit hier pas een week en duvel zo in deze gebeurtenis. Er zijn al zoveel jaar zoveel mensen mee bezig. Er zijn zoveel verhalen over de Noord/Zuidlijn. Het is een historische verandering voor de stad', vertelt Halsema.

Ze ziet vooral veel voordelen voor de stad: 'Vroeger als je van Noord naar De Pijp wilde, deed je er toch al gauw drie kwartier over met het pontje en de fiets. Of met de auto, maar dan kon je nergens parkeren. Nu ben je er in tien minuten. Dat is een groot verschil. Het brengt mensen bij elkaar en zorgt ervoor dat je op een andere manier in de stad gaat bewegen.'

Voor Halsema heeft het ook een nadeel. 'Ik zei het net al tegen iemand. Mijn zoon zit in Noord op school. Het is wel de bedoeling dat hij blijft fietsen. Hij moet niet op zijn luie gat gaan zitten en even heen en weer gaan met de metro', vertelt ze.

Maar dan beaamt de burgemeester toch ook met de metro te reizen. 'Ik ga zeker gebruik van de Noord/Zuidlijn maken', vertelt ze. Op de vraag of zij, in tegenstelling tot haar zoon, dus niet gaat fietsen, zegt Halsema: 'Haha het zou fijn zijn als mijn zoon dit niet hoort. Als het mooi weer is fiets ik.'

Wiebes wint ochtendrit in BeNe Ladies Tour

Lorena Wiebes heeft het eerste gedeelte van de tweede etappe in de BeNe Ladies Tour op haar naam geschreven. De pas 19-jarige Nederlandse was in een etappe van 98,3 kilometer rondom Sint-Laureins de snelste in de massasprint voor de Belgische Jolien D'hoore en de Amerikaanse Emma White.

Marianne Vos blijft aan de leiding staan van het algemeen klassement. De Nederlandse won vrijdag de tweede etappe en werd in de proloog van donderdag tweede. Ze heeft een voorsprong van zes seconden op de Britse Katie Archibald, die de proloog won.

Later op de middag staat er nog een 10,1 kilometer lange individuele tijdrit op het programma van en naar Sint-Laureins.

'Ajax verdubbelt bod op Pedrinho'

Ajax heeft volgens een Braziliaanse journalist het bod op Pedrinho verhoogd. Corinthians wil echter nog niet meewerken.

Eerder meldde Globoesporte dat Ajax een bod van tien miljoen euro had uitgebracht, terwijl Corinthians vijftig miljoen euro voor de speler verlangt. Dat is de afkoopsom die de 20-jarige Pedrinho in zijn contract heeft staan. Journalist Paulo Cezar de Andrade Prado weet nu te melden dat Ajax-directeur Marc Overmars nu twintig miljoen euro heeft geboden.

Volgens de Braziliaan wil Corinthians nog niet meewerken, maar beseft de club wel dat vijftig miljoen euro een veel te hoog bedrag is. Naar verluidt valt er voor de ploeg uit São Paulo wel over een transfer te praten als Ajax met een bod van zo'n dertig miljoen euro op de proppen komt.

Pedrinho, die veelal gebruikt wordt als rechtsbuiten, heeft bij Corinthians nog een contract voor twee seizoenen. Het talent speelde tot nu toe 47 keer in het eerste elftal en hij maakte drie doelpunten.

Tattooverslaafde haalt piemel weg: 'Past er niet bij'

Adam Curlykale is een licht aparte man. De 32-jarige Rus kreeg ooit kanker en raakte depressief wegens zijn bleke huid, waardoor hij met tattoeages ging experimenteren. Dat liep een tikkeltje uit de hand, want inmiddels heeft hij vrijwel zijn hele lichaam zwart/grijs/grafiet laten kleuren.

De piemel, ballen en tepels van Adam hadden nog gewoon hun natuurlijke kleur en daar was hij niet blij mee: ze verstoorden de 'esthetiek' van het lichaam, zo vond Adam. Er was dus maar één oplossing: alles moest eraf. Zo gezegd, zo gedaan en in Mexico werd het mes erin gezet.

Op zijn Instagramaccount plaatst de Rus veel foto's. Zo zien we hier hoe hij er voor zijn verslaving uit zag, hier hoe zijn kruis (wel bedekt) er ongeveer aan toe is en zien we hem hier lekker op de bank chillen.

Leclerc de snelste in verregende vrije training Hockenheimring

De derde vrije training voor de Grand Prix van Duitsland is zaterdag flink verregend. Tien minuten voor het begin begon het te hozen, waardoor meer dan de helft van de coureurs het bij één, niet-getimed rondje hield.

Met name in de laatste tien minuten kwamen een paar coureurs nog wel de baan op. Sauber-coureur Charles Leclerc was daarvan de snelste, Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen waren met hun Ferrari's de enige twee van de 'top-6' die een tijd lieten noteren, maar echt rap ging het niet.

Om 15.00 uur gaat de kwalificatie van start, maar het is nog niet duidelijk of dat in droge of natte omstandigheden gaat gebeuren.

Uitslag derde vrije training GP van Duitsland

Pos.  Rijder Team Tijd ronden
1.   C. Leclerc Sauber 1:34.577 8
2.   M. Ericsson Sauber 1:35.000 9
3.   S. Sirotkin Williams 1:35.334 9
4.   S. Vettel Ferrari 1:35.573 5
5.   P. Gasly Toro Rosso 1:35.659 6
6.   B. Hartley Toro Rosso 1:36.151 6
7.   N. Hulkenberg Renault 1:36.873 4
8.   K. Räikkönen Ferrari 1:37.755 4
9.   L. Stroll Williams 1:38.393 7
10.   R. Grosjean Haas geen tijd 2
11.   K. Magnussen Haas geen tijd 2
12.   M. Verstappen Red Bull geen tijd 1
13.   F. Alonso McLaren geen tijd 1
14.   S. Vandoorne McLaren geen tijd 2
15.   D. Ricciardo Red Bull geen tijd 1
16.   C. Sainz Jr. Renault geen tijd 2
17.   V. Bottas Mercedes geen tijd 2
18.   E. Ocon Force India geen tijd 2
19.   S. Pérez Force India geen tijd 1
20.   L. Hamilton Mercedes geen tijd 2

'Everton wil clubrecord verbreken voor nieuwe spits'

Richarlison, de Braziliaan die vorig jaar bijna naar Ajax ging, wordt in de Engelse media nadrukkelijk gelinkt aan Everton.

Volgens de Daily Mail heeft de club van de nieuwe directeur Marcel Brands een transfersom voor de aanvaller over die kan oplopen tot liefst 55 miljoen euro. Daarmee zou Richarlison de duurste aankoop uit de lange clubhistorie van The Toffees worden. De Braziliaan speelt pas een jaar voor Watford.

Richarlison was in de zomer van 2017 dicht bij een overstap van Fluminense naar Ajax, maar toen Watford zich meldde, koos de 21-jarige speler voor een avontuur in de Premier League. In 41 optredens voor de Londense club schreef hij vijf doelpunten en vijf assists op zijn naam. Nu moet hij de eerste zomeraanwinst worden op Goodison Park.

In een interview met Globo Esporte liet Renato Velasco, de zaakwaarnemer van Richarlison, weten dat Watford vorig jaar simpelweg met een aantrekkelijker aanbod kwam. "Ajax bood minder. Het bod van Ajax was 10,5 miljoen euro plus 1,5 miljoen euro aan bonussen. Dat waren niet de beste voorwaarden. Maar als Watford niet was langsgekomen, zou hij daar zeker naartoe zijn gegaan."

Roken? Het zou verboden moeten worden

Zelfs thuis, in je eigen huis, als het aan Arnold uit Almere Haven ligt. Hij is van plan om binnenkort een landelijke actie te starten om het roken in de huiskamer, keuken, of welke plek in huis dan ook, te verbieden. Volgens de website Almere Nieuws kwam Arnold op het idee door een berichtje dat hij las in een Belgische krant.

Voortaan staat ook 'tabaksrook' op het lijstje gevaarlijke stoffen in huis. Die rook brengt immers kankerverkwekkende stoffen in de lucht, aldus het Agentschap Zorg en Gezondheid. Arnold: "Dat is een juiste beslissing die we moeten opvolgen. Roken is zo gevaarlijk en kan niet meer. Ik heb daar heel veel energie voor om een landelijke petitie op te starten om tot een verbod te komen."

De reacties uit zijn omgeving wisselen sterk volgens Arnold:"Mijn broer zegt dat ik overdrijf, mijn beste vriend geeft mij gelijk. Ik ben er echter van overrtuigd dat het gezond verstand zal overwinnen. Roken wordt ook thuis verboden." 

Wij zijn, net als de redactie van Almere Nieuws, zeer benieuwd naar jullie mening over dit maatschappelijke probleem, dat het land in twee kampen verdeelt. Moet het roken binnenshuis verboden worden of mag er gewoon binnen doorgepaft worden? 

Roken? Het zou verboden moeten worden (Foto ter illustratie ©pxhere.com)
Roken? Het zou verboden moeten worden (Foto ter illustratie ©pxhere.com)

Moeder slaat bedplassend zoontje (2) dood

De 30-jarige Amerikaanse Katrina Shangreaux is zo'n figuur waardoor het vertrouwen in de mensheid weer een stevige deuk krijgt. De dame deed deze week haar verhaal bij de rechtbank, want ze heeft zich flink in de nesten gewerkt: twee jaar terug sloeg ze haar zoontje Kylen dood, want het 2-jarige ventje had in zijn bed geplast.

Moederlief vertelde dat ze al zwaar had gedronken en flink wat pijnmedicatie in had genomen toen ze thuiskwam. Daar zag ze dat Kylen in zijn bed geplast had. Daar bleef het niet bij: de peuter had het gore lef om zijn moeder 'een zijdelingse blik' toe te werpen en noemde haar ook nog eens 'Angie' - de naam van de zus van zijn vader, die tot kort voor zijn dood een tijd voogd was geweest.

Dat kon Katrina allemaal niet hebben, dus ze pakte een riem en begon er op los te slaan. Kylen werd op de grond gegooid en door zijn moeder in zijn maag en op zijn hoofd getrapt, waarbij ze hem ook nog beet. Uiteindelijk liep het jochie een hersenbloeding op, vertoonde hij van sigaretten afkomstige brandwonden en waren zijn genitaliën ernstig verminkt.

Op een gegeven moment had moeder door dat haar zoontje dood was, dus waste ze het bloed en de poep van hem af, waarna ze het huis schoon ging maken, samen met haar moeder. Vervolgens belde ze de hulpdiensten: Kylen zou zijn gestikt in een slok appelsap. "Ik heb elke dag, elke seconde spijt", zei de moeder tegen de rechter.

In maart werd Katrina's zaak behandeld, waarbij ze onschuldig pleitte voor moord. Schuldig pleiten aan doodslag zou haar een schikking opleveren en dat heeft ze dan ook gedaan, waarna ze deze week haar straf hoorde. Doorgaans ligt dat tussen de 27 en 33 jaar, maar de rechter heeft de wereld in dit geval voor 40 jaar van het stuk ongedierte verlost.

Volgens de rechter, Jeffrey Viken, was het 'een gruwelijk misdrijf', waarbij hij de dood van het jochie 'ongewoon gruwelijk, verdorven, een marteling en vernedering' noemde. Het was wellicht ten overvloede, maar Viken maakte ook nog even heel duidelijk dat het kindje uiteraard geen enkele kans maakte om de bizarre aanval van zijn moeder te overleven.

Ondertussen is tante Angie woedend over de zaak rond de dood van haar neefje. "Ik had nooit mogen stoppen met vechten voor je. Had íemand maar geluisterd en zijn werk gedaan", schrijft ze, verwijzend naar de rechtbank: die wees het jochie een paar weken voor zijn dood weer toe aan zijn moeder, nadat tante Angie een tijd de voogdij had. 

De in het verhaal weinig voorkomende vader is overigens ook een lekker figuur: hij zit al in een federale gevangenis wegens het verwaarlozen en mishandelen van een zoon die hij met een andere vrouw heeft.

UEFA schorst eigenaar van AS Roma

James Pallotta, de eigenaar en voorzitter van AS Roma, is voor drie maanden geschorst naar aanleiding van de Champions League-return tegen Liverpool.

AS Roma won voor eigen publiek de halve finale met 4-2, maar dat was na de 5-2 nederlaag op Anfield net niet genoeg om de finale van de Champions League te halen. Pallotta deed na afloop van de return zijn beklag over de arbitrage, die in zijn ogen 'beschamend' was. Volgens de Amerikaan had Roma twee penalty's moeten krijgen, terwijl de scheidsrechter een overduidelijke handsbal van Trent Alexander-Arnold op de doellijn over het hoofd zag.

"Het is duidelijk dat de VAR in de Champions League echt nodig is, want dit mag gewoon niet", zei Pallotta destijds. "Ik weet dat het moeilijk is voor een scheidsrechter, maar het is een schande dat we over twee duels door zulke momenten uitgeschakeld worden. Als er geen VAR in de Champions League komt, is dit gewoon lachwekkend."

De UEFA is niet van die uitlatingen gediend en bracht vrijdag naar buiten dat Pallotta voor drie maanden is geschorst. Hij mag bij Europese duels van AS Roma niet in contact komen met de spelers of technische staf en hij mag voor en tijdens de wedstrijden niet in de kleedkamer of spelerstunnel komen. De schorsing gaat in op de dag waarop de Romeinen hun eerste Europese wedstrijd van komend seizoen spelen.

Loovens vindt nieuwe club in Engeland

Glenn Loovens blijft in Engeland voetballen. De oud-speler van onder meer Feyenoord gaat aan de slag bij Sunderland.

De 34-jarige Loovens speelde sinds 2013 voor Sheffield Wednesday, waar hij sinds het seizoen 2014/15 aanvoerder was. Nadat zijn contract bij The Owls deze zomer niet werd verlengd, deed Sunderland hem een aanbieding. De ervaren verdediger heeft in het Stadium of Light een tweejarig contract gekregen.

Sheffield Wednesday werd afgelopen seizoen vijftiende in de Championship-divisie, terwijl Sunderland helemaal onderaan eindigde. Loovens zal komend jaar dus in League One actief zijn, het derde niveau van Engeland. De eerste zes jaar van zijn carrière stond de routinier onder contract bij Feyenoord, waarmee hij in 2002 de UEFA Cup won.

Feyenoord verhuurde Loovens aan Excelsior, De Graafschap en Cardiff City en bij laatstgenoemde club ging hij vervolgens op vaste voet verder. Na twee jaar in Cardiff speelde de Nederlander vier jaar bij het Schotse Celtic en via een jaartje Real Zaragoza kwam hij uiteindelijk in Sheffield terecht.

'We vliegen straks allemaal in drones naar Torremolinos'

Als het aan luchtvaartdeskundige Joris Melkert van de TU Delft ligt kan het wel die kant opgaan met de luchtvaart. Het enige wat deze ontwikkeling nog tegenhoudt is internationale regelgeving die zou moeten worden aangepast.

Melkert reageert op uitlatingen van Airbus topman Tom Enders die pleit voor het afschaffen van de co-piloot in de cockpit. Technische ontwikkelingen zouden het mogelijk moeten maken om deze kostenbesparing door te kunnen voeren. Enders verwacht in de komende twintig tot dertig jaar een tekort aan piloten en hoopt dat zo op te kunnen vangen.

"De komende twintig jaar zijn er 500.000 extra piloten nodig. Om dit op te vangen werken we aan geavanceerde technologie die het mogelijk moet maken om met één piloot minder te vliegen”, volgens Enders. De Airbus-baas verwacht dat dit al over een jaar of vijf realiteit kan zijn. "De trend naar meer automatisering aan boord is niet te stuiten”, stelt Airbus. "Auto’s worden ook zelfsturend, de luchtvaart zal niet achterblijven.”

Melkert beaamt dit. "Dit is echt de volgende stap in de vliegerij. Nu al vliegt de autopilot 95% van de tijd. Als passagiers klappen na een geslaagde landing, doen ze dat meestal voor een computer.”

Wat nou als de piloot onwel wordt? Dat gebeurt nu enkele tientallen keren per jaar "Het loopt gelukkig doorgaans goed af. Maar dat hoeft niet per definitie te maken te hebben met een tweemanscockpit. Het gaat erom hoe je het organiseert en met welke middelen het vliegtuig en de verkeersleiding zijn uitgerust.”

Niet alleen de wetgeving is een sta-in-de-weg, het design van de cockpit zou volgens Melkert dramatisch veranderd moeten worden. "Ook is er een nieuw ontwerp vliegtuig nodig. Maar dat ligt allang op de tekentafel. Ook de angst bij het publiek moet worden weggenomen.”

De ingenieur uit Delft is ervan overtuigd dat één vlieger genoeg is, zolang er op de grond maar iemand aan de knoppen kan draaien in geval van noodgevallen. "Dat is technisch geen probleem. De militairen doen dat met drones. Ook worden er proeven gedaan met luchttaxi’s zonder bestuurder. Een grondpiloot zou over een paar jaar ook meerdere verkeersvluchten in de gaten kunnen houden. Als het moet grijpt hij van afstand in.”

Wie voelt zich veilig in een vliegtuig met minder bemanning? En wat als de stewardessen vervangen gaan worden door service-robots? 

Zware knockout beslist titelgevecht Belgaroui tijdens Glory 55

De Braziliaan Alex Pereira sloeg de Nederlander Yousri Belgaroui zwaar knockout tijdens het Glory-titelgevecht zaterdagochtend in New York.

De titelverdediger raakte Belgaroui al vroeg in de eerste ronde met een loepzuivere rechtervuistslag die Belgaroui het bewustzijn deed verliezen nog voordat hij de grond raakte. 

De kampioen zorgde vanaf de openingsbel voor zware druk op de benen van Belgaroui. Met zware low-kicks werd het onderstel van de Amsterdammer zwaar getest. Een harde rechterstoot van Belgaroui leek indrukwekkend, maar Pereira bleef onvermoeid aanvallen. Na twee minuten in de eerste ronde telde de scheidsrechter tot tien en was het genoeg geweest. Het is Belgaroui's vijfde verliespartij in 29 gevechten en in onderlinge gevechten staat het nu 1-2 in het voordeel van de Braziliaan.

De knockouts van de avond:

Volledige uitslag Glory 55 New York:
Alex Pereira verlaat Yousri Belgaroui door KO (rechterhoek, ronde 1)
Petchpanomrung Kiatmookao verlaat Kevin VanNostrand door jurybesluit (47-46 x2, 48-45)
Junior Tafa verlaat Anthony McDonald door TKO (rechterhoek, ronde 1)
Victor Pinto verlaat Nate Richardson door jurybesluit (29-28 x2, 28-29)
Elvis Gashi verlaat Nick Chasteen door jurybesluit (30-27 x2, 29-28)
Cédric Doumbé verlaat Alan Scheinson door TKO (stoten, ronde 2)
Tiffany van Soest verlaat Sofia Olofsson door jurybesluit (29-28 x2, 28-29)
Itay Gershon verlaat Trevor Ragin door TKO (linkerhoek, ronde 2)
Asa Ten Pow verlaat Justin Greskiewicz door TKO (alles verlammende leverstoot, ronde 1)
Jacob Rodriguez verlaat Joe Taylor door jurybesluit (30-27, 29-28 x2)
Jonathan Di Bella verlaat Ahmad Ibrahim door jurybesluit (29-26, 30-25 x2)
Zarrukh Adashev verlaat Geoffrey Then door TKO (fokking spectaculair, ronde 1)
Brandon Cuttino verlaat John Morehouse door jurybesluit (30-24 x3)
Jennie Nedell verlaat Chavella Lee door jurybesluit (29-28 x2, 28-29) 

Er staat een paard.. Euhh auto in de gang

Vrijdagavond is op de Oranjedijk in IJzendijke een auto van de weg geraakt en een woning binnengereden. De bestuurder was dronken.

Het ongeluk gebeurde rond 22.45 uur. De auto stond in de voortuin. De gevel van het huis was zwaar beschadigd. Ook werd de brievenbus en een waterput omver gereden.

De bewoonster stond tijdens het ongeluk juist in de gang, toen er plotseling een auto in de gang stond. Ze raakte niet gewond, maar schrok enorm. Ook de bestuurder bleef ongedeerd.

Uit een blaastest bleek dat de bestuurder (36), een inwoner uit de gemeente Sluis, teveel alcohol had gedronken. Op het politiebureau werd een uitgebreide ademanalyse gehouden. Het resultaat was 690 ug/l. Zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Jahanbakhsh op weg naar het buitenland

Alireza Jahanbakhsh lijkt AZ binnen enkele dagen te gaan verlaten. De zaakwaarnemer van de spits bevestigt concrete interesse van buitenaf.

"We zijn concreet in gesprek over een transfer. Ik kan niet zeggen om welke ploeg het gaat, maar wel dat het niet een Nederlandse club betreft", laat Amir Hashemi vrijdag weten aan RTV Noord-Holland. Jahanbakhsh geniet momenteel nog van zijn vakantie met familie in Iran.

Het is nog niet duidelijk of de 24-jarige speler zaterdag te zien zal zijn op de Open Dag van AZ. Hij werd aanvankelijk wel die dag terugverwacht in Alkmaar. Enkele media in Iran linkten Jahanbakhsh aan Leicester City, waar hij de opvolger zou moeten worden van Riyad Mahrez, die naar Manchester City is vertrokken.

AZ vraagt naar verluidt een transfersom van zo'n 25 miljoen euro voor de spits die afgelopen seizoen met 21 doelpunten topscorer van de Eredivisie werd. Het contract van Jahanbakhsh in het AFAS Stadion verloopt in de zomer van 2020.

'Van Aert maakt overstap naar LottoNL-Jumbo'

Wout van Aert zal vanaf 2020 uitkomen voor de Nederlandse ploeg LottoNL-Jumbo, dat meldt zowel de Belgische krant Het Nieuwsblad als De Telegraaf deze ochtend. De wereldkampioen in het veldrijden zal een contract voor drie jaar tekenen bij WorldTour-formatie.

De 23-jarige Van Aert heeft nog een doorlopend contract bij Vérandas Willems-Crelan. Jumbo, dat verder gaat zonder Lotto, zal het contract respecteren wat Van Aert heeft met de Belgische ploeg. Mocht Vérandas Willems-Crelan echter het financiële plaatje voor volgend jaar niet rond krijgen, dan zal Van Aert al vanaf 2019 in dienst treden van de Nederlandse ploeg.

De 23-jarige Belg stond ook in de belangstelling van andere WorldTour ploegen. Vooral Bahrain Merida, Lotto Soudal en Sky wilden de wereldkampioen in het veldrijden inlijven. Ook zijn huidig team had hem een contractvoorstel gedaan, maar Van Aert kiest voor LottoNL-Jumbo waar zijn huidig trainer Marc Lamberts al in dienst is.

Sponsor Jumbo wel fors inzetten op de Belgische markt omdat het volgend jaar een twintigtal winkels opent in Vlaanderen. Van Aert is niet de enige landgenoot die de overstap maakt naar het Nederlandse team. Laurens De Plus van Quick-Step Floors zal volgend jaar uitkomen voor LottoNL-Jumbo. Naast de twee belgen komt Mike Teunissen over van Sunweb.

'Autistenuren' in Britse supermarkten

Goed nieuws voor (in Groot-Brittannië woonachtige) FOK!kers: supermarktketen Morrisons gaat speciale winkeluren introduceren voor autisten. Eens in de week, waarschijnlijk op zaterdag van 09.00 uur tot 10.00 uur, wordt de muziek uitgezet, de verlichting gedimd en worden draaiende machines gestopt.

Na een succesvolle proef wil de keten het voor alle 493 filialen in gaan voeren. "Autisten ervaren de wereld anders dan andere mensen, vaak veel intensiever", aldus Daniel Cadey van de National Autistic Society"Deze actie van Morrisons is een mooie stap voor autistische mensen voor wie naar de supermarkt gaan een echte strijd is."

In Nederland is een dergelijk concept er nog niet, maar Joli Luijckx, woordvoerster van de Nederlandse Vereniging voor Autisme, verwacht het wel: "Het is niet alleen goed voor autisten, maar ook voor mensen met epilepsie of ADHD kan het flink helpen." 

De vraag van de dag: wat vind jij de grootste ergernis in de supermarkt? 

Vrouw heeft 'iets' te diep in het glaasje gekeken

Maar liefst 1220 ug/l blies een 25-jarige Haarlemse vrijdagavond rond 23.45 uur op het politiebureau in Haarlem. Agenten zagen even daarvoor de vrouw rijden op haar snorfiets op de Jansweg.

De politie besloot de vrouw te controleren omdat zij zonder verlichting reed. Bij het stopzetten viel de Haarlemse al bijna om en sprak met dubbele tong. Direct gaf de vrouw toe dat ze had gedronken. Op het bureau werd duidelijk hoeveel. Ruim 5,5 keer teveel (220 ug/l is de grens). Hierop is het rijbewijs van de vrouw ingenomen.

Tour: Etappe 14 - Aanvallersrit met een misselijk slotklimmetje

Het was gisteren niet zo boeiend: klein kopgroepje en de te verwachten massasprint, waarin verdacht autohanger en valsspeler Arnaud Démare gelukkig geklopt werd door Peter Sagan. Vandaag weer een overgangsrit, maar een uitermate pittige.

De heren krijgen 188 kilometer voor de kiezen en vooral in de laatste honderd wordt het zweten. De uitgebreide voorbeschouwing is weer hier te vinden, maar de slotklim naar het vliegveld bij Mende kunnen we wel noemen: drie kilometer lang, gemiddeld tien procent omhoog, om best bang van te worden dus.

Om 13.05 uur gaan de renners onderweg, vijf minuten later gevolgd door de officiële start. Eurosport is er uiteraard weer vanaf het begin bij, een uurtje later gevolgd door de NOS en Sporza. Het zou wel eens verfrissend weer kunnen worden: regen, wind en een graad of twintig, eindelijk wat anders.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

De slotklim van vandaag (Bron: Letour.fr)
De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)

MLB: Cardinals verpletteren Cubs, homerun Schoop net niet genoeg

De honkballers van de St Louis Cardinals hebben een harde klap uitgedeeld aan de Chicago Cubs, de World Series-kampioenen van twee jaar geleden. Op het eigen Wrigley Field gingen de Cubs met 5-18 onderuit.

Vooral Matt Carpenter legde de Cubs ernstig op de pijnbank. Hij kwam in de eerste zes innings vijf keer aan slag en raakte alles: homerun, 2-run homerun, double, double, 3-run homerun, goed voor bij elkaar zeven binnengeslagen runs en dus van groot belang voor de 5-18 zege.

In Toronto gaven de Blue Jays in de slotfase een 7-2 voorsprong weg tegen de Baltimore Orioles. In de negende inning sloeg Jonathan Schoop met een homerun de gelijkmakende run binnen (7-7), maar dankzij Aledmys Diaz wonnen de Blue Jays in de eerste extra inning alsnog met 8-7.

In het Yankee Stadium in New York namen de stadsgenoten van de Yankees en Mets het tegen elkaar op. De Mets pakten een 1-6 voorsprong, maar zagen de Yankees onder meer dankzij Didi Gregorius en Giancarlo Stanton in de buurt komen. Toch wonnen de Mets: 5-7.

Uitslagen MLB vrijdag
Chicago Cubs - St.Louis Cardinals 5-18
New York Yankees - New York Mets 5-7
Philadelphia Phillies - San Diego Padres 11-5
Washington Nationals - Atlanta Braves 5-8
Toronto Blue Jays - Baltimore Orioles 8-7
Cincinnati Reds - Pittsburgh Pirates 1-12
Detroit Tigers - Boston Red Sox 0-1
Tampa Bay Rays - Miami Marlins 5-6
Texas Rangers - Cleveland Indians 8-9
Milwaukee Brewers - Los Angeles Dodgers 4-6
Kansas City Royals - Minnesota Twins 6-5
Oakland Athletics - San Francisco Giants 1-5
Arizona Diamondbacks - Colorado Rockies 10-11
Los Angeles Angels - Houston Astros 1-3
Seattle Mariners - Chicago White Sox 3-1

Carpenter speelde de wedstrijd van zijn leven (Bron: YouTube)

Honkballers winnen moeizaam van Italië en houden zicht op finale

De Nederlandse honkballers hebben opnieuw op de Honkbalweek gewonnen van Italië. In Haarlem won Oranje met 2-1 van de Italianen en hebben daardoor nog steeds kans om de finale te bereiken van de Honkbalweek.

Nederland had het moeilijk met Italië. De Italianen kwamen in de tweede inning op een 1-0 voorsprong. De Nederlandse slagmensen hadden het moeilijk tegen de Italiaanse werper Alex Maestri. In de eerste zes innings was Nederland nog maar één keer op de honken gekomen door een honkslag van Gianison Boekhoudt. Pas in de zevende inning kreeg Nederland kreeg grip op de Italiaanse werper. Yurendell de Caster sloeg met een honkslag Dudley Leonora binnen, waardoor de stand weer gelijk was.

In de negende inning had de nieuwe werper van Italië het moeilijk. Eerste goede hij tweemaal vier wijd en later nog gaf hij een opzettelijke vrije loop, waardoor de honken allemaal bezet waren. Nick Urbanus wist dit buitenkansje niet te benutten, maar De Caster wist dit kansje wel te benutten. De eerste honkman sloeg Gilmer Lampe met een walk-off hit het winnende punt binnen.

Door deze overwinning speelt Nederland morgen Taiwan, dat met 8-1 van Japan verloor. Taiwan won in de poulewedstrijd al eens van Oranje.

Amerikaanse golfers aan de leiding na tweede dag The Open

Op de tweede dag van The Open staan de Amerikanen Kevin Kisner en Zach Johnson aan de leiding met zes slagen onder het baangemiddelde. Voor Dustin Johnson en Justin Thomas, de nummer één en twee van de wereld, is het toernooi al voorbij. Beide golfers wisten de cut niet te halen.

Kevin Kisner begon de dag als leider en leek de dag ook af te sluiten als enige leider van de tweede dag. De 34-jarige Amerikaan sloeg de bal echter op de achttiende hole in de Barry Burn voor de green en moest dat bekopen met dubbel bogey. Zach Johnson de andere leider na de tweede dag kende een goede dag. Na een moeilijk begin op de eerste hole (bogey) sloeg hij in de rest van de ronde vijf birdies waardoor afsloot met een ronde van 67 (-4) en kwam voor het toernooi uit op zes slagen onder het baangemiddelde.

Tommy Fleetwood is samen met de Amerikanen Pat Perez en Xander Schauffele de eerste achtervolger op de leiders. Het trio heeft een achterstand van één slag. Fleetwood liet wel de beste ronde noteren van de dag. Hij had in totaal 66 slagen nodig.

Ook Rory McIlroy staat er prima voor. De voormalig nummer één van de wereld heeft een achterstand van twee slagen op de leiders. Net zoals donderdag noteerde hij een ronde 69 slagen en doet daarmee nog voor de zege. Jordan Spieth heeft dan weer één slag achterstand op de Noord-Ier. De winnaar van vorig jaar ging rond in 67 slagen, maar hij kende donderdag een mindere eerste dag van het toernooi.

Tiger Woods komt in het weekend ook nog in actie. De Amerikaanse golflegende is levelpar na twee dagen en heeft een achterstand van zes slagen op zijn landgenoot. Ook Phil Mickelson staat op levelpar. Beide golfers hebben een goed weekend nodig om nog mee te doen voor de eindzege in The Open.

Voor grote namen als Justin Thomas, Dustin Johnson, Sergio Garcia, Jon Rahm is het 147ste Open Championship na twee ronde al voorbij.

Hoogtepunten tweede dag The Open (Bron: You Tube)

STOP MET BBQ'EN!!!

Althans, Natuurbeheer Groengebied Amstelland roept daar toe op. Door de aanhoudende droogte is de kans op een natuurbrand steeds groter. Natuurbeheerder Groengebied Amstelland adviseert daarom ook om niet meer te barbecueën bij de Gaasperplas en de Ouderkerkerplas. Dit meldt AT5 op haar website. 

De twee plassen vallen onder het beheer van Groengebied Amstelland. Volgens de beheerder is barbecueën daar erg populair. De oproep is dan ook vanwege de droogte om niet meer te barbecueën en roken in het gebied.

Door de droogte neemt het barbecueën grote risico’s met zich mee, zelfs het smeulend zwerfafval kan een oorzaak zijn van een natuurbrand. "Ga je toch barbecueën, wees dan alert en houd je aan de spelregels", zegt Henk Meuleman, beheerder van Groengebied Amstelland. "Zorg er voor dat de barbecue minimaal dertig centimeter van de grond staat en houd water bij de hand. Gooi gloeiende resten in de speciale afvalbakken."

Het is niet de vraag of, maar wanneer andere gemeenten/groenbeheerders een dergelijke oproep gaan doen. 

STOP MET BBQ'EN!!! (Foto ter illustratie ©Pxhere.com)
STOP MET BBQ'EN!!! (Foto ter illustratie ©Pxhere.com)

FOK! Wat een weer: steeds warmer

Hallo!  

Zoals beloofd kijken we eerst even naar het weer in Schotland. Ook daar is het lange tijd fraai weer geweest, maar storingen komen daar nu wel wat dichterbij. Dat levert daar inmiddels meer bewolking op en er viel vandaag ook wat regen. De komende dagen zien we daar een afwisseling van wolkenvelden, af en toe zon en plaatselijk wat regen. Eigenlijk het weer dat wij horen te hebben. De temperatuur ligt er tussen de 21 en 23 graden.

In ons land gebeurt er niet zo veel. Wel zien we een band met wat regen boven België en daar kunnen de zuidelijke provincies nog mee te maken krijgen. Het zijn overigens geringe hoeveelheden. Een klap onweer is echter niet uitgesloten. Dit kan vannacht daar ook nog gebeuren. Het is een zachte nacht met minima van gemiddeld gezien 16 graden.

Vandaa zijn er zowaar wat wolkenvelden of ontstaan er stapelwolken. Op héél veel plaatsen blijft het gewoon droog. Toch sluit ik een plaatselijke regen- of onweersbui niet uit, en dat met name in het zuidoosten. Maar ook nu zet dat geen zoden aan de dijk. Het is warm met  24 graden aan zee tot 31 in het oosten en zuiden. Er staat een zwakke tot matige noordwestelijke wind.

Na morgen is en blijft het droog met veel zon. In de nieuwe week wordt het op uitgebreide schaal 30 graden.

Fijn weekend.  

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 6/3 - goed insmeren dus! 

Nederland
 

Vanuit het hotel in Schotland (Foto: spylacopa_68)
spylacopa_68 maakt een uitgebreid fotoverslag van zijn rondreis door Schotland. Deze fraaie avondlucht maakte hij vanuit zijn hotel in Forres. (Foto: Spylacopa_68 )

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Ook Bottas langer bij Mercedes

Na Lewis Hamilton zal ook Valtteri Bottas volgend jaar voor het Formule 1-team Mercedes blijven rijden. De Fin heeft bij de Duits/Britse renstal een contract voor een seizoen getekend met de optie voor nog een jaar.

Bottas kwam begin 2017 over van Williams nadat Nico Rosberg na het behalen van de wereldtitel zijn afscheid aangekondigd had. Ondanks de korte voorbereidingsperiode pakte de Fin vorig jaar drie zeges en stond in totaal dertien keer op het podium. Dit jaar gaat het door pech iets moeizamer, maar zonder had hij in het kampioenschap dicht kunnen staan op Sebastian Vettel en Hamilton.

Bottas is blij dat hij er in 2019 weer bij is. "Dit is geweldig nieuws. Deze winter heb ik een grote stap vooruit gezet en ik ben ervan overtuigd dat er nog meer in zit. Ik heb dit jaar weinig geluk gehad, maar het team weet wat ik waard ben en dit contract onderstreept het vertrouwen in mij en mijn prestaties. Ik voel me goed bij dit team en heb een goede verstandhouding met Lewis Hamilton. We hebben een zware strijd voor de boeg, dus het is goed om duidelijkheid te hebben over de toekomst."

Magistrale manoeuvres in Moskou (6)

"Het is nu kwart over negen," liet Hans weten, "nog een beetje vroeg om te gaan slapen." "Laten we daarom maar vast wat documentatie doornemen," zei Peter, onderwijl zijn koffertje openknippend. Hij haalde een stapeltje boeken te voorschijn dat hij in de afgelopen week had aangeschaft. Fred nam zelf de plattegrond van Moskou.  Peter pikte een boekje uit, getiteld: "Neem nou Moskou/Leningrad" en Hans ging lezen in een reisgids over Moskou waar behalve wetenswaardigheden ook enige standaardzinnen in de Russische taal te vinden waren. En vanaf dat moment was het Hans die het lezen regelmatig onderbrak om in een notitieboekje wat op te schrijven. Pas veel later zouden Fred  en Peter er achter komen dat het de volgende dagboeknotities waren:

Ricciardo start in Duitsland achteraan

Daniel Ricciardo zal tijdens de Grand Prix van Duitsland van de achterste startrij moeten vertrekken. Zijn team Red Bull Racing besloot in de bolide van de Australiër een derde MGU-K, een derde batterij en een derde ECU te monteren.

Alle drie de onderdelen komen boven de jaarlijkse limiet uit die de Formule 1 gesteld heeft. Dit betekent dat de MGU-K tien plekken gridstraf oplevert en de andere onderdelen ieder vijf plaatsen voor een totaal van twintig plekken. De verwachting is dat Ricciardo nogmaals gridstraffen gaat krijgen, want ook zijn drie andere motoronderdelen, de verbrandingsmotor, de turbo en de MGU-H, zitten op hun toegestane limiet.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.