FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 16 juni 2018

Kroatië niet in de problemen tegen Nigeria

Kroatië is het WK in groep D begonnen met een degelijke overwinning op Nigeria. De Kroaten hoefden niet eens hun beste spel te laten zien voor een 2-0 overwinning.

In een teleurstellende eerste helft was het aantal kansen voor beide teams schaars, maar toch viel er een doelpunt te noteren. Met wat fortuin nam Kroatië uit een hoekschop van Luka Modric een voorsprong. Mario Mandzukic kopte de bal door en via Andrej Kramaric en Oghenekaro Etebo verdween de bal in het Nigeriaanse doel. De treffer ging de boeken in als een eigen goal van Etebo.

Vlak voor de pauze kreeg Nigeria een aardige kans om gelijk te maken toen een hard schot van Alex Iwobi vanuit de tweede lijn werd geblokt. De Afrikanen begonnen vervolgens aardig aan de tweede helft. Ze creëerden gevaar uit een aantal hoekschoppen en Victor Moses schoot met links in de korte hoek naast.

Kroatië maakte weinig aanstalten om een tweede treffer te maken, al viel die na 71 minuten wel. William Troost-Ekong, geboren in Haarlem en oud-speler van FC Groningen en Haarlem, trok bij een hoekschop Mandzukic naar de grond. De bal ging op de stip en Modric maakte op zijn derde WK zijn eerste doelpunt op een mondiale eindronde.

Bij Nigeria was oud-VVV'er Ahmed Musa inmiddels al ingevallen, maar hij kon aan de 2-0 eindstand niets veranderen. Kroatië speelt donderdag de tweede poulewedstrijd tegen Argentinië, dat zaterdagmiddag niet langs IJsland kwam (1-1). Nigeria heeft dan dus een goed resultaat nodig tegen de IJslanders.

Kroatië wint eenvoudig van Nigeria. (PRO SHOTS/Action Images)
Kroatië wint eenvoudig van Nigeria. (PRO SHOTS/Action Images)

Kroatië

2 - 0

Nigeria

 32' Etebo (e.d)
 71' Modric(pen)
   
 
 Gele kaart: Rakitic, Brozovic, (Kroatië), Troost-Ekong, (Nigeria)
 
Stadion: Arena Baltika, Kaliningrad
Toeschouwers: 31.136
Arbiter: Ricci (Bra)
 
Opstelling:   Opstelling:
Subasic
Vrsaljko
Lovren
Vida
Strinic
Perisic
Modric
Kramaric (Brozovic/60)
Rakitic
Rebic (Kovacic/ 78)
Mandzukic (Pjaca/86)
  Uzoho
Shehu
Troost-Ekong
Balogun
Idowu
Iwobi (Musa/62)
Ndidi
Obi Mikel (Simy/88)
Etebo
Moses
Ighalo (Iheanacho/72)

Bezoek aan dolfinarium kost Milik bijna WK-deelname

Arek Milik is zaterdag ten val gekomen toen hij met de Poolse nationale ploeg het dolfinarium van Sochi bezocht.

De voormalige spits van Ajax gleed uit in een plas water en hij probeerde de klap op te vangen met zijn hand. Milik kermde van de pijn en zijn teamgenoten waren zichtbaar geschrokken, zo schrijven de Poolse media. De schade lijkt echter mee te vallen.

Even werd gevreesd dat Milik zijn hand zou hebben gebroken, maar het bleek slechts om een kneuzing te gaan. Daardoor lijkt de 24-jarige aanvaller de Poolse start van het WK gewoon te halen. Het land komt komende dinsdag voor het eerst in actie in groep H, tegen Senegal.

Arek Milik werd in het seizoen 2014/15 door Bayer Leverkusen verhuurd aan Ajax, die hem een jaar later definitief overnamen. In 2016 verkocht Ajax hem voor 35 miljoen euro aan Napoli. Daar scheurde de 40-voudig international (twaalf goals) twee keer een kruisband af.

Meisje (9) plast in broek om game, nalatige ouders geven game de schuld

In Engeland heeft een stel nalatige ouders hun eigen falende opvoedingsmethode rechtgeluld door de schuld neer te leggen bij een computerspelletje. De populaire shooter Fortnite zou hun 9-jarige dochter namelijk zó verslaafd hebben gemaakt dat ze zelfs niet meer stopt met gamen om te gaan plassen.

Pas toen de ouders midden in de nacht hun negenjarige dochter achter de X-Box zagen zitten op een door urine doordrenkt kussen dachten ze dat er weleens iets aan de hand kon zijn. Eerder al merkten ze dat er honderden euro's van hun creditcard werden afgeschreven, dat dochterlief plots erg slecht presteerde op school en dat ze wel héél veel tijd achter de console door bracht, soms wel tien uur per dag, maar daaraan hechtten ze kennelijk niet zoveel waarde.

Leerkrachten hadden al eerder gemeld dat het meisje soms gewoon in slaap viel in de les. Hoewel ze gek was op sporten, begon ze ook te zeggen dat ze te moe was om naar de turn- of balletles te gaan. Ook de zondagsmis begon ze over te slaan.

Toen de ouders, nadat ze merkten dat het meisje soms tot wel vijf uur 's morgens achter de console hing, voor straf de X-Box van het meisje afpakten werd het aan haar lot overgelaten meisje dusdanig kwaad dat ze haar vader in het gezicht sloeg. De ouders leggen de schuld volledig bij Fortnite en waarschuwen andere ouders voor de gevaren van het spel.

Dank aan Nikonlover die dit bericht in ons nieuwsforum dropte

Messi trekt boetekleed aan: "Voel me verantwoordelijk"

Lionel Messi erkent dat Argentinië door zijn penaltymisser twee punten heeft verspeeld in de eerste WK-wedstrijd tegen IJsland.

De sterspeler van Barcelona kreeg na ruim een uur een uitgelezen kans om de Argentijnen op voorsprong te zetten. Doelman Hannes Halldórsson koos de goede hoek. "Ik voel me verantwoordelijk voor dit gelijkspel. Het was pijnlijk", gaf Messi na afloop toe. "Er was tussen de linies amper ruimte. Na de rust speelde IJsland ander voetbal. Ze waren afwachtend."

"Het gelijkspel is teleurstellend, maar het idee is hetzelfde. We moesten de komende twee wedstrijden winnen. Kroatië - Nigeria moet nog worden gespeeld. Het is nog een lange weg", ging Messi verder. "Kroatië zal ook een zware tegenstander zijn, zoals alle landen op dit WK. Ze staan achterin goed en met één bal kunnen ze een wedstrijd veranderen."

Bondscoach Jorge Sampaoli wilde zijn vedette niet afvallen. "Lionel bleef zoeken naar openingen en hij wilde dat Argentinië zou winnen, wat de statistieken ook zeggen. Ik ben tevreden over zijn prestaties. Zijn betrokkenheid om ons naar de volgende ronde te helpen is er nog steeds." Argentinië speelt donderdag de volgende groepswedstrijd, tegen Kroatië.

Taxichauffeur rijdt in op WK-gangers Moskou

In Moskou heeft een taxi zich in een groep voetgangers geboord. De voetgangers zouden onder meer WK-gangers zijn. Zeven mensen raakten gewond. De man, de 28-jarige Anarbek Chyngyz, is opgepakt.

Volgens de politie zou de man geen terroristisch motief hebben gehad, maar zou hij dronken zijn geweest en de macht over het stuur hebben verloren.

Oordeel zelf op de video hieronder hoe geloofwaardig die verklaring is.

De macht over het stuur verloren mijn reet...
De macht over het stuur verloren mijn reet...

Franse ATP-finale in Rosmalen

Op het WK voetbal won Frankrijk zaterdag met 2-1 van Australië, op het tennistoernooi van Rosmalen werd het 2-0 voor de Fransen. Beide halve finales gingen er tussen een Fransman en een Australiër en dat leverde een geheel Franse finale op.

De als tweede geplaatste Richard Gasquet (ATP-30) rekende af met de ver weggezakte Bernard Tomic. Die wist via de tiebreak set twee te winnen en de stand zo gelijk te trekken, maar in de derde set was het gedaan met Tomic: 6-4, 6-7 (6), 6-2.

Jeremy Chardy (ATP-72) had het minder moeilijk met Matthew Ebden (ATP-69). De Fransman plaatste in zowel de eerste als de tweede set een late break en dat bleek voldoende om de wedstrijd na een goede anderhalf uur te winnen: 6-4, 7-5.

Denemarken boekt kleine zege op Peru

Denemarken is het WK begonnen met een 1-0 zege op Peru. Op basis van de kansen had Peru meer verdiend.

In de eerste helft lag het baltempo bij Denemarken laag en werden er amper kansen gecreëerd. Peru was aan de andere kant veel gevaarlijker. André Carrillo en oud-PSV'er Jefferson Farfán kwamen wel in de buurt van het Deense doel.

Vlak voor de rust kreeg Peru een strafschop op advies van de videoscheidsrechter. De scheidsrechter had niet gezien dat Yussuf Poulsen in het strafschopgebied het been van Christian Cueva onderuit maaide. Dankzij de VAR ging de bal alsnog op de stip. Cueva schoot echter hoog over.

Ook in de tweede helft was Peru gevaarlijker dan Denemarken, echter laatstgenoemde kwam na een uur toch op voorsprong dankzij een goal van Poulsen. De 24-jarige speler van RB Leipzig mikte met links in de korte hoek raak.

De Zuid-Amerikanen bleven kansen creëren. De Deense doelman Schmeichel blokte met zijn linkerhand een schot van Edison Flores, terwijl Farfán en Carrillo net te laat kwamen om bij de tweede paal een kopbal van Alberto Rodríguez binnen te werken. De elf spelers van Denemarken wisten echter stand te houden.

Denemarken boekt kleine zege op Peru. (PRO SHOTS/Action Images)
Denemarken boekt kleine zege op Peru. (PRO SHOTS/Action Images)

Roemenen jatten 53 telefoons op Pinkpop

Twee Roemeense mannen van 18 en 40 jaar zijn vrijdagavond door de beveiliging aangehouden op het Pinkpop terrein in Landgraaf op verdenking van diefstal. Het tweetal had 53 gestolen mobiele telefoons bij zich. Zij zijn overgedragen aan de politie.

De politie is een onderzoek gestart en heeft de telefoons in beslag genomen. Zij is druk doende de rechtmatige eigenaren te achterhalen en zal vervolgens met de betrokkenen contact opnemen. De politie roept Pinkpopbezoekers, waarvan hun mobiele telefoon is gestolen, op om hiervan aangifte te doen.

De twee verdachten zijn in verzekering gesteld en zitten nog vast.

Roemenen jatten 53 telefoons op Pinkpop (Foto ter illustratie: pxhere.com)
Roemenen jatten 53 telefoons op Pinkpop (Foto ter illustratie: pxhere.com)

Moslima toont buik, krijgt doodsbedreigingen

Niet alleen Sylvana krijgt bedreigingen. Ook Geert Wilders, Zwarte Piet, Thierry Baudet en de moslima uit dit artikel krijgen doodsbedreigingen naar hun hoofd geslingerd.

In dit geval gaat het om een meisje dat een video deelde waarop ze een naveltruitje draagt. En dát kan natuurlijk niet zomaar. Ze deelde de video op haar Instagram account en dat kwam haar te staan op heel wat grove verwensingen en dreigementen vanuit de Tadzhiki gemeenschap.

Hoewel Madina Basaeva in Moskou woont werd ze geboren in Yekaterinburg binnen de Tadzhiki gemeenschap.

De video duurt maar dertien seconden. Wat genoeg was voor vele reacties die varieren van 'ga eens deaud' (vrij vertaald) tot 'kan iemand haar doodmaken'. 

Een van de commenters zegt 'vergeet niet dat terwijl je nu roem nastreeft in dit leven je hiervoor bij Allah zult betalen in je volgende. Die naakte navel gaat je veel kosten.'

Schokkende foto aanleiding voor doodsbedreiging!
Kan als schokkend worden ervaren! (foto: CEN)

'Portugese topclub zet Ziyech op het lijstje'

Hakim Ziyech kan weer een club toevoegen aan het lijstje van clubs die hem deze zomer graag willen overnemen van Ajax.

De Portugese krant Correio da Manha meldt zaterdag namelijk dat Benfica serieus geïnteresseerd is. Ziyech werd de laatste weken het nadrukkelijkst aan AS Roma gelinkt. Verder zouden naar verluidt ook Borussia Dortmund, Olympique Lyon en Liverpool belangstelling hebben voor de 25-jarige linkspoot.

Ziyech zou bij Benfica echter niet de enige keus zijn om het middenveld te komen versterken. Bij stadgenoot Sporting Clube de Portugal dreigen meerdere spelers hun contract te laten verbinden vanwege de grote onrust binnen de club. Benfica wil daarvan profiteren en zich versterken met Gelson Martins en Bruno Fernandes.

Volgens de genoemde krant kunnen de Portugezen de spelmaker van Ajax voor twintig miljoen euro ophalen uit Amsterdam. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat Ajax voor die prijs over een transfer wil praten.

Indrukwekkend afscheid van overleden ambulancechauffeur

Ambulancechauffeur Siebe Wittebrood leed sinds 2013 aan een zeldzame vorm van kanker. Afgelopen dinsdag overleed hij aan de gevolgen van zijn ziekte. Vanmiddag vond er een indrukwekkend afscheid plaats: vanuit Egmond aan den Hoef, waar hij vroeger woonde, werd hij per ambulance via Alkmaar naar zijn huidige woonplaats Heerhugowaard gebracht. 

De colonne maakte een tussenstop op de Nollenweg in Alkmaar, waar tientallen oud-collega's van Siebe een erehaag vormde. Nadat de ambulance met daarin Siebe gepasseerd was, sloegen de collega's af om naar de ambulancepost terug te keren. 

Over zijn strijd tegen kanker schreef Siebe ook een boek: 'Slanker door kanker'. Zoals de titel al doet vermoeden omschreef hij zijn gevecht met de vreselijke ziekte met een vleug humor, maar in het boek deelt hij ook z'n diepste gevoelens. Alle opbrengsten van de verkoop van dat boek gaat naar zijn zoon Tijn. 

Biologische boeren gebruikten verboden bestrijdingsmiddelen

Waarom zou je goedkope eieren met troep kopen als je ook dure, biologische, supergezonde eieren kunt kopen? Nou, misschien omdat die goedkope eieren exact hetzelfde zijn. Want wat eigenlijk natuurlijk al viel te vermoeden gebruiken biologische bedrijven gewoon bestrijdingsmiddelen.

En dan hebben we het niet over lieveheersbeestjes, maar over verboden bestrijdingsmiddelen, lezen we bij het AD. Bij de biologische eierbedrijven zijn op veel grotere schaal dergelijke verboden middelen gebruikt dan tot nu toe werd aangenomen.

Zo werd bij ruim zestig van deze bedrijven meet dan vijftien verschillende soorten verboden ontsmettings- en bestrijdingsmiddelen gebruikt. Het gaat hierbij overigens om andere middelen dan fipronil.

De bio-scam kwam aan het licht toen voedselwaakhond foodwatch op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) inspectierapporten opvroeg.

"Als je bewust kiest voor een duurder maar duurzamer biologisch product, moet je er van uit kunnen gaan dat je krijgt waarvoor je betaalt." Aldus foodwatch.

mogelijk giftige bio-eieren... of gewoon normale eieren, kan ook. (foto: pxhere)
mogelijk giftige bio-eieren... of gewoon normale eieren, kan ook. (foto: pxhere)

IJslandse keeper: "Ik had mijn huiswerk gedaan"

IJsland verraste zaterdagmiddag met een gelijkspel tegen Argentinië: 1-1. Hannes Halldórsson werd de held met zijn penaltysave tegen Lionel Messi.

Na afloop kon de IJslandse doelman zijn geluk dan ook niet op. "Het was een groots moment voor mij. Een droom die uitkomt. Onze eerste WK-wedstrijd ooit, tegen één van de beste teams ter wereld die beschikt over de beste speler van de wereld", kijkt Halldórsson terug. "Ik had mijn huiswerk gedaan. Ik heb veel penalty's van Messi teruggezien."

"Ik heb ook gekeken wat ik zelf deed tijdens de laatste strafschoppen die ik tegen kreeg. Dat hebben de Argentijnen ongetwijfeld ook gedaan en op basis daarvan zullen ze een plan hebben gemaakt." Argentinië nam tegen IJsland de leiding via Sergio Agüero, maar een paar minuten later maakte Alfred Finnbogason al gelijk.

Messi miste zijn strafschop na ruim een uur spelen, waarna IJsland stand wist te houden. De ploeg die twee jaar terug al verraste op het EK in Frankrijk komt vrijdag opnieuw in actie, tegen Nigeria. De laatste groepswedstrijd tegen Kroatië is vier dagen later.

Bertens en Flipkens geven op in finale Rosmalen, winst voor Mertens en Schuurs

Op het tennistoernooi van Rosmalen is de finale in het damesdubbelspel uitgelopen op een anticlimax. Kiki Bertens en Kirsten Flipkens namen het op tegen Demi Schuurs en Elise Mertens, twee Nederlands-Belgische duo's dus.

Na zes games stond het 3-3 en daar bleef het bij. Flipkens had last van kramp en moest opgeven, waardoor Schuurs en Mertens de winst pakten. Heel vreemd was de opgave van Flipkens overigens niet: in het enkelspel had ze eerder op de dag al een stevige driesetter gespeeld en zondag staat de enkelspelfinale op haar programma.

De Brit Dominic Inglot en de Kroaat Franko Skugor wonnen het dubbelspel bij de mannen. In de finale waren ze met 7-6 (3), 7-5 net een maatje te groot voor de Zuid-Afrikaan Raven Klaasen en zijn Nieuw-Zeelandse dubbelpartner Michael Venus.

De damesdubbel. (PRO SHOTS/Joep Leenen)
De damesdubbel. (PRO SHOTS/Joep Leenen)

Van Marwijk: "Dit moet wel vertrouwen geven"

Voor Australië begon het WK zaterdag met een 2-1 nederlaag tegen Frankrijk. Het zorgt voor gemende gevoelens bij bondscoach Bert van Marwijk.

"Aan de ene kant ben ik tevreden over de manier waarop we gespeeld hebben. Maar tegelijkertijd ben ik teleurgesteld, want we hadden wel verdiend hier een punt aan over te houden", vertelt Van Marwijk in gesprek met de NOS .

De Fransen kwamen in de tweede helft op voorsprong nadat Antoine Griezmann een strafschop benutte. De strafschop werd toegekend na inschrijpen van de videoscheidsrechter na een overtreding van Josh Risdon op Griezmann. Paul Pogba hielp Frankrijk in de slotfase aan de zege dankzij doellijntechnologie nadat zijn inzet via de onderkant van de lat achter de doellijn stuiterde.

"Als je verliest na een dubieuze strafschop en een ongelofelijk gelukkige goal, dan is dat heel vervelend. Ik kan mijn spelers niets verwijten, ik kan ze alleen complimenten geven. We hebben ballen getoond. De Fransen wisten op een gegeven moment niet meer hoe ze tegen ons moesten spelen. Dat zegt nogal wat..."

Volgens Van Marwijk put Australië moed uit de wedstrijd. "Iedereen was benieuwd hoe we hier voor de dag zouden komen. Als je een van de kanshebbers op de wereldtitel zo veel weerstand kunt bieden en soms zelfs beter bent, moet dat wel vertrouwen geven."

Federer opnieuw nummer één van de wereld na finaleplaats Stuttgart

Roger Federer heeft de finale bereikt van het ATP-toernooi van Stuttgart. Op het Duitse gras was de Zwitser in drie sets te sterk voor de Australiër Nick Kyrgios: 6-7 (2), 6-2, 7-6 (5). Door de winst neemt Federer de eerste plaats op wereldranglijst weer over van Rafael Nadal.

De 36-jarige Federer won in een kleine twee uur van Kyrgios, nadat hij de eerste set nog had verloren in de tiebreak. Daarna herstelde de Zwitser zich sterk en won eenvoudig de tweede set. Net zoals in de eerste moest een tiebreak de beslissing, maar ditmaal trok Federer aan het langste eind.

In de finale speelt de nieuwe nummer één van de wereld tegen Milos Raonic. De Canadees won in twee sets van de Fransman Lucas Pouille: 6-4, 7-6.

Man gearresteerd voor schietpartij in Rotterdam

Een man is vrijdagmiddag overleden als gevolg van een schietincident op het Sandelingplein. De politie vond de man gewond in een woning. Reanimatie mocht helaas niet meer baten. De politie doet onderzoek en komt graag in contact met getuigen.

Even voor 17:00 uur ‘s middags kreeg de politiemeldkamer meldingen over schoten in een woning aan het Sandelingplein. In de woning lag een gewonde man, van wie de identiteit tot nog toe onbekend is. De politie trof verder niemand in de woning

Verdachten
Een getuigen meldde dat twee mannen uit of voorbij de portiek renden vlak na het schietincident. Of zij daadwerkelijk met het schietincident te maken hebben, is nog onbekend. Om dit te onderzoeken zijn verschillende eenheden wel in de omgeving op zoek geweest naar deze mannen. Zij hebben de mannen niet meer gevonden.

Getuigen gezocht
De Forensische Opsporing deed sporenonderzoek in de woning. Ook werd met wat eerste getuigen gesproken. De komende tijd zal uitgebreider buurtonderzoek plaatsvinden. De politie vraagt getuigen zich te melden via 0900-8844. Dat mag ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000) of via een vertrouwelijk gesprek met Team Criminele Inlichtingen (079-3458 999).

Update 18:40 uur
Vrijdagavond is een 34-jarige Rotterdammer aangehouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het dodelijke schietincident vrijdagmiddag in een woning op het Sandelingplein. De man reed vrijdag na het schietincident in een auto die volgens een getuige zou zijn weggereden vanaf het Sandelingplein.

Na sporenonderzoek in de woning en portiek, werd buurtonderzoek gedaan. Daarbij zochten rechercheurs o.a. naar beschikbare camerabeelden. Getuigen zagen na het schietincident twee mannen uit het portiek rennen. Een van de getuigen zag deze mannen vervolgens in een auto vertrekken. Agenten zochten in de omgeving naar het tweetal én de auto. Rond 21.35 uur reed de genoemde auto op de Maasboulevard. Daar zetten agenten de auto aan de kant en hielden de 34-jarige bestuurder aan. Zijn rol wordt nu onderzocht.

Identiteit
Het slachtoffer blijkt een 30-jarige man uit Roermond te zijn. Het is nog onbekend wat de man in Rotterdam kwam doen en waarom de dader(s) het op hem gemunt hadden. De politie komt graag meer te weten over het doen en laten van het slachtoffer en roept mensen die hier meer over weten op om deze informatie te delen.

Man gearresteerd voor schietpartij Rotterdam (Foto: Politie.nl)
Man gearresteerd voor schietpartij Rotterdam (Foto: Politie.nl)

Dode bij schietpartij Rotterdam (Foto: Politie.nl)
Dode bij schietpartij Rotterdam (Foto: Politie.nl)

Démare klopt Gaviria in voorlaatste rit Ronde van Zwitserland

Arnaud Démare heeft de voorlaatste rit in de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Frans kampioen was in en rond Bellinzona de snelste in de massasprint. Fernando Gaviria moest genoegen nemen met de tweede plaats, vlak voor Alexander Kristoff.

Edward Dunbar (Aqua Blue Sport), Nathan Brown (EF Education First-Drapac) Paul Ourselin (Direct Energie) en Willie Smit (Katusa-Alpecin) vormden de kopgroep van de dag. Het viertal kreeg een drie minuten bonus van het peloton, maar Lotto Soudal hield samen met Quick-Step Floors de kopgroep binnen schot.

Dunbar en Smit bleven het langst voorop van de kopgroep, maar in de laatste tien kilometer was het gedaan voor het tweetal. De sprintersploegen konden hun sprinter in stelling brengen, en dat deed Quick-Step Floors het best voor Gaviria. De Colombiaanse sprinter moest het echter afleggen tegen Frans kampioen Démare, die zijn eerste ritzege boekte sinds drie maanden. Gaviria werd opnieuw tweede, net zoals in de tweede en derde etappe.

Krunic en Flipkens in finale Rosmalen na driesetters

De finalistes van het damesenkelspel op het tennistoernooi van Rosmalen zijn bekend. Aleksandra Krunic en Kirsten Flipkens plaatsten zich zaterdag op het Brabantse gras voor de eindstrijd, die zondag gehouden wordt.

De Belgische Flipkens stond tegenover Viktoria Kuzmova uit Slowakije, die voor het eerst een WTA-finale hoopte te bereiken. Na de eerste set verloren te hebben herpakte ze zich knap en via de tiebreak - waarin Flipkens drie matchpoints kreeg - sleepte Kuzmova toch een derde set uit het vuur. Daarin nam ze een 1-4 voorsprong, maar vervolgens won ze geen game meer: Flipper plaatste een dubbele break en won met 7-5, 6-7 (9), 6-4 alsnog.

De Servische Krunic speelde zaterdag tegen Coco Vandeweghe, de als eerste geplaatste Amerikaanse die het toernooi in voorgaande jaren al twee keer won. Vandeweghe begon prima en won de eerste set vrij simpel, maar Krunic draaide de partij om, won set twee in de tiebreak en maakte het met een dominante tiebreak in de derde set af: 2-6, 7-6 (4), 7-6 (1).

Flipkens staat in haar vierde WTA-finale en hoopt na Quebec 2012 haar tweede titel te pakken. Krunic stond vorig jaar in Ghuangzhou voor de eerste en tot zondag laatste keer in een finale, die ze destijds verloor.

Lorenzo klopt Marquez in strijd om MotoGP-pole in Barcelona

De poleposition voor de Grand Prix van Catalonië in de MotoGP is een prooi geworden voor Jorge Lorenzo. De Spaanse Ducati-coureur was zaterdag in de kwalificatie net iets te sterk voor wereldkampioen Marc Marquez, die met zijn Honda op 0,066 seconden strandde.

Lorenzo's teamgenoot Andrea Dovizioso gaf een dikke twee tienden toe en completeerde daarmee de eerste startrij. De tweede rij wordt gevormd door Maverick Viñales, Andrea Iannone en Danilo Petrucci, die allemaal tussen de vier en vijf tienden toe moesten geven op Lorenzo. Op de derde rij starten Valentino Rossi, Johann Zarco en Tito Rabat.

In de Moto2 ging de poleposition naar Fabio Quartararo, zijn eerste ooit in de Moto2 en na twee poles in de Moto3 in 2015 überhaupt pas zijn derde pole ooit. Alex Marquez en Marcel Schrötter maken zondag de eerste startrij vol, Bo Bendsneyder vertrekt vanaf een wederom matige 26e plek. In de Moto3 wordt de voorste rij gevormd door Enea Bastianini, Jorge Martin en Tatsuki Suzuki.

Zoals gebruikelijk gaat de Moto3-race zondag om 11.00 uur van start, gevolgd door de Moto2 om 12.20 uur en de MotoGP om 14.00 uur.

IJsland stunt met gelijkspel tegen Argentinië

IJsland heeft op het WK voetbal in Rusland in groep D voor een stunt gezorgd door gelijk te spelen tegen Argentinië: 1-1. De Argentijnen kwamen binnen 20 minuten op voorsprong, maar vier minuten later was het alweer gelijk. Lionel Messi was vandaag niet scherp en miste onder meer een strafschop.

Twee jaar geleden begonnen de IJslanders ook al sterk aan het EK en ook nu pakten zij dus een verdiend punt. Desondanks had Argentinië wel het betere van het spel, maar wist dit niet in doelpunten uit te drukken.

De eerste kansen voor de Argentijnen kwamen onder meer via Ajacied Tagliafico en Messi, maar Aguëro zorgde uiteindelijk voor de voorsprong. Lang kon Argentinië hier echter niet van genieten, want niet veel later tekende Finnbogason voor de gelijkmaker, nadat hij een rebound wist te benutten.

In de tweede helft was eigenlijk hetzelfde beeld te zien met dominante Argentijnen en onverzettelijke IJslanders. Na een overtreding van Magnusson op Aguëro ging de bal zelfs op de stip, maar Messi wist dit buitenkansje niet om te zetten in een doelpunt.

De Argentijnen bleven vervolgens aandringen, maar dit leverde niets op. Doelman Halldórsson toonde in elk geval zijn klasse door inzetten van Rojo en Messi te keren. Mede daardoor deelden beide landen uiteindelijk de punten.

Later vanavond wordt het tweede duel in groep D gespeeld. Kroatië kruist dan de degens met Nigeria. De aftrap wordt om 21.00 uur in Kaliningrad genomen.

Lionel Messi in duel met Iceland's Hordur Bjorgvin Magnusson. (PRO SHOTS/Action Images)
Lionel Messi in duel met Iceland's Hordur Bjorgvin Magnusson. (PRO SHOTS/Action Images)

Stappen met een wapen op zak geen goed plan

Een man uit Eindhoven die vrijdagavond dacht te gaan stappen met een vuurwapen op zak is door de politie aangehouden. De 37-jarige man wilde op de late avond nog een kroeg aan het Stratumseind binnen gaan, maar werd daar door portiers gefouilleerd. Achter zijn broekband bleek een vuurwapen te zitten. Dat werd door de portiers afgepakt, maar de man zette het op een rennen.

Gealarmeerde politiemensen wisten hem al snel in te halen en daarop ontstond een korte worsteling. Daarbij raakte een vrouwelijke agent licht gewond omdat de man haar tegen de grond duwde. Zij hoefde niet behandeld te worden. De verdachte is in verzekering gesteld voor verder onderzoek. In zijn woning werd op zaterdagochtend nog een doorzoeking verricht om te kijken of daar nog meer wapens lagen. Deze zijn niet aangetroffen.

Stappen met een wapen op zak geen goed plan (Foto: stockfoto politie.nl)
Stappen met een wapen op zak geen goed plan (Foto: stockfoto politie.nl)

'Dumfries tekent komende week bij PSV'

Denzel Dumfries mag zich, zoals het er nu voor staat, vanaf komende week officieel PSV'er noemen. Dit schrijft het Eindhovens Dagblad. Volgens het medium wordt de verdediger van sc Heerenveen komende maandag gekeurd.

PSV en sc Heerenveen hebben reeds een akkoord bereikt over de voorwaarden van de transfer en ook Dumfries is er met zijn nieuwe werkgever vrijwel uit.

Sam Lammers bewandelt volgende week de omgekeerde weg en speelt komend seizoen op huurbasis voor de Friezen.

'Fipronil is slechts topje van de ijsberg'

Uit inspectierapporten van controle-instantie Skal van afgelopen twee jaar blijkt dat bij ruim 60 biologische ei-bedrijven meer dan 15 soorten niet toegelaten ontsmettings- en bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. Het gaat om veel meer middelen dan alleen Dega 16, bekend van de fipronilcrisis. Het gebruik daarvan kwam vrijwel altijd pas aan het licht bij de herinspecties in het najaar van 2017 op de met fipronil besmette bedrijven. Bij de reguliere inspecties van bedrijven voorafgaand aan de fipronilcrisis werd dit nagenoeg nooit door de controle-organisatie Skal opgemerkt.

Dit blijkt uit inspectierapporten die foodwatch op grond van de Wet Openbaarheid van Bestuur (Wob) heeft verkregen. foodwatch: “Wij schrikken hiervan. foodwatch heeft sterk de indruk dat Skal haar controlerende taak niet goed uitvoert. De consument is hiervan de dupe. Als je bewust kiest voor een duurder maar duurzamer biologisch product, moet je er van uit kunnen gaan dat je krijgt waarvoor je betaalt. Hier moet de Tweede Kamer de verantwoordelijke minister Schouten scherp over aan de tand voelen. Als de controle niet verbetert, is het wachten op een volgend voedselschandaal.”

foodwatch verkreeg van de biologische toezichthouder Skal honderden inspectierapporten van biologische eierbedrijven. De inspectierapporten zijn van de periode januari 2016 tot februari 2018, dus voor en na de fipronilcrisis. Deze werden geanonimiseerd openbaar gemaakt na een verzoek van foodwatch op grond van de Wet Openbaarheid Bestuur (Wob). Daaruit bleek het volgende: Een groot aantal bedrijven werd voorafgaand aan de fipronilcrisis - afgelopen zomer - door de inspectiedienst via de reguliere inspecties gecontroleerd. Daarbij werden op een enkele uitzondering na geen verboden middelen geconstateerd.

De bedrijven voldeden aan de biologisch vereisten, stelde Skal vast, waarbij expliciet ook goedkeuring is gegeven op het correct gebruik van ongediertebestrijding en reinigings- en schoonmaakmiddelen. Dit terwijl korte tijd later een groot deel van deze bedrijven door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) werden geblokkeerd omdat de eieren besmet bleken met fipronil uit het niet toegestane verdelgingsmiddel Dega 16. Skal heeft daarna op de geblokkeerde bedrijven zogenaamde ‘gerichte inspecties’ uitgevoerd, waarbij toen pas in de administratie van de boeren talloze facturen werden gevonden waar Dega16 en vele andere niet toegestane middelen in werden genoemd.

Fipronil is topje van de ijsberg
In deze gerichte inspecties in het najaar van 2017, na het uitbreken van de fipronilcrisis, komen nog veel meer middelen naar voren waarvan Skal in de inspectierapporten constateert dat deze niet gebruikt hadden mogen worden in de biologische landbouw, bijvoorbeeld: MenthoBoast, MiteClean, CID 20, Kilcox, Virocid, Inciprop Extra, Kickstart, M50Q en Macrodes. Veel van deze middelen hebben ook niet de benodigde toelating van het College voor toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) en mogen dus geheel niet op eierbedrijven worden gebruikt, laat staan op biologische bedrijven waarvoor strengere regels gelden.

Fipronilverdachten ChickClean al in 2016 in beeld
Op 22 september 2016 noteert een inspecteur een ‘lichte afwijking’ bij een van de biologische eierboeren die hij bezoekt. In de inspectierapporten die openbaar zijn gemaakt is het bedrijf nummer 203 genoemd. De reden is het gebruik van niet toegestane middelen bij de reiniging van de stal. Er wordt genoteerd in het inspectierapport: “Er zijn niet toegestane middelen aanwezig of gebruikt.” En: “Gebruik van niet aantoonbaar ontsmettingsmiddel 55 It Kilcox. Gezien bon Chickenclean d.d. 18.07.2016; gebruik van Formaline en Kilcox.” Kilcox heeft geen Ctgb-toelating en mag dus niet gebruikt worden in de Nederlandse veehouderij. Het wel inzetten van dit middel is niet alleen een overtreding van de biologische regels maar ook van de algemene regels omtrent het gebruik van biociden in de landbouw, waar de NVWA op moet toezien. Navraag bij de NVWA leert dat Skal deze constatering van niet-toegestaan middelengebruik niet heeft gemeld aan de toezichthouder.

Controles op gangbare boeren nog geheim
foodwatch heeft naar aanleiding van de fipronilcrisis een viertal verzoeken ingediend op basis van de Wet Openbaarheid Bestuur waarbij Skal en Ctgb stukken hebben verstrekt. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit weigeren vooralsnog om de gevraagde informatie over het grootste voedselschandaal van 2017 openbaar te maken en verstrekken ze pas ná publicatie van het rapport van de Commissie Sorgdrager, de evaluatiecommissie die de overheid heeft ingesteld.

Dubbelslag voor Valverde in La Route d'Occitanie

Alejandro Valverde heeft de bergrit in de Route d'Occitanie gewonnen. In de koninginnenrit in de Franse rittenkoers was de Spanjaard van Movistar de sterkste bovenop Les Monts d' Olmes. Daniel Navarro werd op twee seconden tweede, Kenny Elissonde werd op zes seconden derde. Valverde neemt de leiderstrui over van sprinter Nacer Bouhanni.

In de vierde etappe van La Route d'Occitanie moesten de renners vijf beklimmingen over. Twee van de tweede categorie en drie van de eerste categorie, waarvan de slotklim naar Les Monts d' Olmes.

In begin van de etappe grepen Benat Txoperena Matxikote en Damien Gaudin hun kans. De Bask was op de beklimmingen de betere van de twee, maar Gaudin kwam in de afdalingen steeds terug. Met nog 25 kilometer te rijden was avontuur over voor het tweetal.

Op dat moment was er in het peloton ook een aanval van Astana-renner Luis Leon Sanchez. De Murciaan kreeg Brice Feillu met zich mee, terwijl klassementsleider Nacer Bouhanni moest afhaken in het peloton.

Movistar met topfavoriet Valverde in het midden zette zich op kop van het peloton en bepaalde het tempo. Ruben Fernandez versnelde, waarna ploeggenoot Valverde volgde. Ook de Spanjaard Navarro en de Fransman Elissonde konden volgen. Na de tempoversnelling van Fernandez moest de Spanjaard van Movistar zelf lossen.

Elissonde ging op de slotklim meerdere malen in de aanval, maar kreeg de twee Spanjaarden er niet af. Het zorgde er wel voor dat het verschil opliep naar meer dan een halve minuut voorsprong op de eerste achtervolgers. In laatste meters versnelde Valverde een keer en daar had niemand een antwoord op en pakte naast de etappezege ook de leiding in het algemeen klassement.

Wegenbouwers leggen weg aan over slapende hond

 In India nam een bedrijf dat een weg aan het asfalteren was de term 'geen slapende honden wakker maken' wel héél letterlijk. Toen bij het leggen van nieuw wegdek een hond in de weg lag, werd besloten het kokende asfalt gewoon maar over het beestje heen te gieten, gevolgd door een wals.

Volgens reizigers die de volgende dag het dier half in de weg gesmolter vonden leefde het beestje nog amper. In eerste instantie weigerden de werklui de weg weer open te breken om het dier te bevrijden. Toen ze dat uiteindelijk tóch deden was het al te laat.

Op de bronpagina enkele foto's en een video, waar te zien is hoe de hond met zijn achterpoten in het wegdek is verankerd. De hond is daar al overleden, maar alsnog kan het naar zijn om de beelden te moeten bekijken. Klikken op eigen risico.

Bomaanslag tijdens gezamenlijk feest Taliban en veiligheidstroepen

Het is tijd voor het einde van de ramadan en dat werd in de Afghaanse provincie Nangarhar op bijzondere wijze gevierd. Tientallen ongewapende Talibanleden kwamen de steden in de provincie zaterdag binnen en werden verwelkomd door veiligheidstroepen.

De twee partijen kondigden een staakt-het-vuren af en wilden gezamenlijk het einde van de vastenmaand vieren, even een adempauze tussen de doffe ellende door. Zaterdag ging het echter fout: tijdens een ontmoeting tussen Talibanners en veiligheidsofficials, gehouden rondom het feest, deed zich een zware explosie voor.

Naar alle waarschijnlijkheid gaat het om een bomaanslag. Over aan aantal slachtoffers is nog niks bekend, maar Attaullah Khogyani van de provinciale overheid liet weten dat men wel dodelijke slachtoffers verwacht.

Roglic imponeert in Ronde van Slovenië

Primoz Roglic heeft in de Ronde van Slovenië zijn kwaliteiten getoond. De 28-jarige Sloveen van LottoNL-Jumbo reed op ruim twintig kilometer van de streep weg op de slotklim en won met meer dan halve minuut voorsprong op de concurrentie. Roglic neemt de leiderstrui over van Rigoberto Uran.

In de vierde etappe van de Ronde van Slovenië van Ljubljana naar Kamnik over 155 kilometer moesten de renners drie beklimmingen bedwingen. Twee van de tweede categorie, en een van de eerste categorie.

In het begin van de etappe ontstond er een grote kopgroep van veertien renners met als belangrijkste naam Davide Formolo, nummer tien van de afgelopen Giro d'Italia. Ook Amund Grondahl Jansen van LottoNL-Jumbo zat mee.

De kopgroep viel op de beklimming van de eerste categorie uit elkaar. Fausto Masnada van Androni-Sidermec-Bottechia hield het langst vol, maar op de slotklim van tweede categorie was het einde verhaal voor hem.

Roglic had met dank aan zijn teamgenoot Grondahl Jansen de aanval geopend. De Sloveen in Nederlandse dienst reed iedereen uit het wiel op de slotklim, op ruim twintig kilometer van de finish. Op de top had hij een voorsprong van een halve minuut en in de afdaling kwamen de achtervolgers niet meer dichter.

Roglic is ook de nieuwe leider in zijn thuisronde. De winnaar van de Ronde van het Baskenland en de Ronde van Romandië heeft in het algemeen klassement een voorsprong van 32 seconden op Uran, die net zoals Roglic de laatste hand legt op zijn voorbereiding voor de Tour de France.

Waarom Nederland in 2022 wereldkampioen wordt

Rond het WK voetbal hebben onze zuiderburen, en wel die van Sporza, de nodige filmpjes in elkaar gezet over het WK. Een daarvan heeft als titel 'Waarom Nederland in 2022 wereldkampioen wordt' en die kunnen we natuurlijk wel even delen.

Zoals wellicht bekend doet Nederland na twee uiterst succesvolle toernooien - een finale en halve finale - nu ineens niet mee aan het WK. Geen paniek, want de Belgen geven ons op basis van onder meer het Duitse, Spaanse en Franse verleden één gouden tip mee: jeugd, en daar gaat het gezien de Europese O17-titel dit jaar wel prima mee.

Als je een kleine acht minuten over hebt, bijvoorbeeld voor Argentinië - IJsland begint op het WK, kun je een en ander hieronder bekijken.

Waarom Nederland in 2022 wereldkampioen wordt (Bron: YouTube)

Python eet vrouw levend op

Uitkijken als je in Indonesië op je maisveld gaat werken: een 54-jarige vrouw is in de provincie Sulawesi opgegeten door een joekel van een python. Wa Tiba, moeder van twee zoontjes, kwam niet thuis nadat ze het land even was gaan controleren - zwijnen vernielden het gewas nogal eens.

Of ze zwijnen tegen is gekomen zullen we niet weten, maar dorpelingen vonden de volgende ochtend wel een acht meter lange python. Het beest had het buikje rond gegeten en kon dan ook niet meer bewegen, maar het maaltje verteren zat er niet in: de slang werd gedood en opengesneden.

Vervolgens was snel duidelijk waar Wa was gebleven: haar levenloze lichaam werd in de slang aangetroffen. "Het leek wel een horrorfilm, iedereen was in shock. Mensen zijn doodsbang om nog naar buiten te gaan", aldus een dorpeling.

Het is al de tweede keer in een jaar tijd dat een python zijn honger stilt door een mens als maaltijd tot zich te nemen op Sulawesi. Voor mensen met een sterke maag zijn foto's van de slang - dicht en open, inclusief de dode vrouw - hier te vinden.

Vrouw Van Barneveld gewond bij woningoverval

Silvia van Barneveld, de vrouw van darter Raymond, is zaterdagochtend lichtgewond geraakt. Hun woning in het Haagse Ypenburg werd overvallen door drie mannen en bij de worsteling waar Silvia door kon ontsnappen liep ze wat lichte verwondingen op.

De overvallers waren hem al gepeerd toen de politie arriveerde. Of ze gewapend waren of iets buit hebben gemaakt is niet bekend en een signalement is er ook niet, maar toch zoekt de politie uiteraard naar getuigen.

Raymond van Barneveld, die wegens een toernooi zoals zo vaak in Engeland zit, was woest. "Ik ben woest dat mensen dit mijn vrouw aan hebben gedaan, ze vreesde voor haar leven. Vooral de mentale klap is erg groot", reageerde Barney.

Technologie bewijst waarde bij Franse WK-zege op Van Marwijk's Aussie's

Frankrijk is het wereldkampioenschap voetbal begonnen met een 2-1 overwinning op Australië. De toeschouwers in Kazan kregen twee penalties te zien - één voor beide teams - en zagen Paul Pogba de wedstrijd uiteindelijk beslissen.

Kylian Mbappé kreeg al vroeg een kans, maar zag keeper Mathew Ryan ingrijpen. Ook Antoine Griezmann kwam met een schot, maar wederom stond Ryan in de weg. De kansen leken zowaar wat te keren en bondscoach Bert van Marwijk van Australië zag hoe een Australische voorzet door Fransman Corentin Tolisso werd verlengd, waarop doelman Hugo Lloris nog maar net redding kon brengen.

Na een klein uur kon de nul dan eindelijk van het bord af. Het heeft bizar lang geduurd voor technologische hulpmiddelen in het voetbal werden toegestaan, maar de videoscheidsrechter bewees wel gelijk zijn waarde. Een tackle van Josh Risdon op Griezmann werd door scheidsrechter Andres Cunha over het hoofd gezien, maar na het bekijken van de beelden gaf hij toch een penalty: 1-0, dankzij Griezmann.

Even leek Australië vervolgens hard over de knie te gaan, maar men hield stand en na krap vier minuten was het al raak: Samuel Umtiti dacht dat hij in een potje handbal beland was en werd bestraft met een penalty voor de Aussie's. Mile Jedinak kende geen genade en schoot de 1-1 overtuigend binnen, waarna het een tijdje stil lag wat betreft aanvallend gevaar.

Negen minuten voor tijd werd de wedstrijd beslist. Pogba verschalkte Ryan op het oog met een fraaie lob en doellijntechnologie wees uit dat zijn bal een millimeter of wat achter de lijn belandde: 2-1. Overigens lijkt nog niet helemaal duidelijk wie precies scoorde, want het vermoeden bestaat dat het een eigen goal was via een Australische voet. Vooralsnog heeft Pogba de goal in elk geval officieel toegekend gekregen.

Bezorger vindt lijk bij drugslab

Bij een garagebox aan de Bleekvelden in Geldrop is zaterdagmorgen rond 5.00 uur een dode man op straat gevonden. In de garagebox werden chemicaliën en zuren aangetroffen die gebruikt worden bij het productieproces van synthetische drugs. Het slachtoffer is een 48-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats.

De politie kreeg om 04:50 uur een melding van een bezorgde krantenbezorger die de man op straat zag liggen. Toen agenten ter plaatse kwamen, constateerden zij dat de man overleden was. Op enkele meters afstand stond een garagebox van een bedrijfsverzamelgebouw open en toen de collega’s daar een kijkje namen troffen zij zaken aan die ze direct in verband brachten met een mogelijke productielocatie van synthetische drugs.

Onderzoek
Door de politie werd de omgeving van de garagebox afgezet en de recherche startte een onderzoek. Daaruit bleek dat de man zeer waarschijnlijk in de garagebox met de chemicaliën aan het werk is geweest en dat daarbij iets mis is gegaan. De man is onwel geworden, wist nog naar buiten te komen, maar is op straat overleden. Er wordt nog verder onderzoek verricht om de exacte doodsoorzaak vast te stellen. In de garagebox werden sporen aangetroffen, zoals een slaapplek, die erop wijzen dat de man al zeker enkele weken in de garagebox verbleef.

LFO
Na het sporenonderzoek zijn agenten van de Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO) aan de slag gegaan. Zij inventariseren de aangetroffen chemicaliën te registreren en zorgen uiteindelijk voor het veilig afvoeren daarvan. Er wordt nog verder onderzoek verricht naar de achtergronden van dit incident.

Bezorger vindt lijk bij drugslab (Foto: politie.nl)
Bezorger vindt lijk bij drugslab (Foto: politie.nl)

Mourinho: "De Gea kent zijn fout, Ronaldo is speler voor speciale wedstrijden"

José Mourinho weet dat David de Gea beseft dat hij een fout maakte bij het tweede doelpunt van Cristiano Ronaldo vrijdagavond.

De Gea kreeg in de wedstrijd tussen Spanje en Portugal drie treffers van Ronaldo om de oren, waarbij de eerste en derde treffer onhoudbaar waren, maar bij de tweede treffer liet hij de bal door zijn benen glippen.

"De Gea is mijn jongen", vertelt Mourinho in gesprek met RT. "Het doet me pijn om te zeggen, maar hij weet dat het een fout was. Het is een fout die hij bij Manchester United niet maakt, omdat hij de Speler van het Jaar werd na fanastische wedstrijden. Maar dat overkomst de beste."

Over landgenoot Ronaldo was Mourinho uiteraard lovend: "Er zijn spelers voor een paar wedstrijden, er zijn spelers voor alle wedstrijden en er zijn spelers voor speciale wedstrijden. De spelers voor speciale wedstrijden moet je hebben en dat is Ronaldo."

Spanje komt komende woensdag in actie tegen Iran en in de laatste poulewedstrijd in Groep B is Marokko de tegenstander.

Ronaldo: "Resultaat van vele jaren training"

Met dank aan een fenomenale Cristiano Ronaldo hield Portugal vrijdagavond een punt over aan het duel met Spanje: de aanvaller maakte een hattrick. Ronaldo opende de score vanaf de strafschopstip, maakte vlak voor rust de 2-1 en met een vrije trap bepaalde de aanvaller van Real Madrid de eindstand op 3-3.

"Ik heb altijd in mezelf geloofd en dit is het resultaat van vele jaren training", vertelt Ronaldo in gesprek met RTP. "Ik wil vooral benadrukken dat ik de reactie van het team erg knap vind. We hebben tot het einde gespeeld, we hebben het gevecht niet geschuwd. Het gelijke spel was terecht."

De 33-jarige aanvaller is erg blij met zijn hattrick. "Het is persoonlijk mijn beste. Het is een geweldig moment, nog een in mijn carrière. Maar belangrijker is hoe het team heeft gespeeld. We speelden tegen een geweldig team, in mijn ogen was het een terecht resultaat."

"Natuurlijk zijn we heel blij omdat de wedstrijd tegen het einde liep en we slaagden erin om gelijk te maken. Het was een zwaar gevecht. We zijn niet de favoriet, maar we zijn een kandiaat. We zullen ons best doen. Nu zullen we proberen om woensdag te winnen van Marokko, zodat we door kunnen gaan naar de volgende fase. Ik denk dat het team het heel goed doet."

WK voetbal - voorbeschouwing groep D

Een zware groep met Argentinië, Kroatië, Nigeria en IJsland. Gaat Messi met Argentinië eindelijk wereldkampioen worden? Ook is de vraag of het sympathieke IJsland net als op het EK opnieuw kan verrassen.

Argentinië
Het WK 2018 is waarschijnlijk de laatste mogelijkheid voor Lionel Messi om een prijs met zijn land Argentinië toe te voegen aan zijn ongelooflijke prijzenlijst. De aanvoerder is de topscorer aller tijden en leverde één van zijn beste optredens ooit om het team van bondscoach Jorge Sampaoli te behoeden voor uitschakeling in de kwalificaties.

Messi scoorde drie goals in het uitduel tegen Ecuador (1-3), waardoor Rusland werd bereikt. In groep D wacht een potentieel lastige poule met IJsland, Kroatië en Nigeria. De verliezend finalisten van het WK in 2014 hebben opnieuw een selectie waarmee het de uitdaging aan kan gaan. Alles onder de eerste plaats zal aanvoelen als een nederlaag voor Messi en de zijnen.

Huidige FIFA Ranking: 5
Eerdere WK-deelnames: 16 - 1930, 1934, 1958, 1962, 1966, 1974, 1978, 1982,
1986, 1990, 1994, 1998, 2002, 2006, 2010, 2014
Beste WK-resultaat: Winnaar - 1978, 1986
Groepswedstrijden: 16 juni vs IJsland, 21 juni vs Kroatië, 26 juni vs Nigeria
Aanvoerder: Lionel Messi
Sterspeler: Lionel Messi

IJsland
IJsland kwalificeerde zich twee jaar geleden voor het eerst voor een groot eindtoernooi. Op het EK 2016 verrasten ze bovendien vriend en vijand door Engeland uit te schakelen op weg naar de kwartfinale. Daar bleek Frankrijk te sterk. Hoewel ze het kleinste land zijn dat zich ooit op een WK mocht melden, gaan ze ongetwijfeld zorgen voor een enorme schare fans die met hun beroemde ‘Viking Clap’ zorgen voor veel sfeer in de stadions.

Als ze de laatste 16 weten te bereiken, is dat een succesvol debuut te noemen. Ze gaan Everton-ster Gylfi Sigurdsson hard nodig hebben om deze zware poule te overleven. Mocht dat niet lukken, hebben ze altijd de supporters nog om hun WK-debuut tot een onvergetelijk avontuur maken.

Huidige FIFA Ranking: 22
Eerdere WK-deelnames: -
Beste WK-resultaat: -
Groepswedstrijden: 16 juni vs Argentinië, 22 juni vs Nigeria, 26 juni vs Kroatië
Aanvoerder: Aron Gunnarsson
Sterspeler: Gylfi Sigurdsson

Kroatië
Sinds Kroatië in de jaren ’90 een onafhankelijk land werd, is de nationale ploeg er vrijwel altijd bij op internationale eindtoernooien. Alleen in 2010 ging het een keertje voortijdig mis. Hoewel ze slechts één keer voorbij de groepsfase kwamen, hoopt het hele land op de huidige lichting. Zij kunnen misschien voor een stunt zorgen en de ‘Gouden Generatie’ evenaren die in 1998 doorstoomden naar de halve finale.

Op het middenveld staat de motor van de ploeg: Luka Modric van Real Madrid en Ivan Rakitic van Barcelona. Zij draaien de ploeg van trainer Zlatko Dalic, maar ze zijn allebei de dertig reeds gepasseerd, dus is dit hun laatste kans op succes met hun land. Jedvaj, Pjaca en Kovacic moeten het stokje overnemen.

Huidige FIFA Ranking: 18
Eerdere WK-deelnames: 4 - 1998, 2002, 2006, 2014
Beste WK-resultaat: Derde plek - 1998
Groepswedstrijden: 16 juni vs Nigeria, 21 juni vs Argentinië, 26 juni vs IJsland
Aanvoerder: Luka Modric
Sterspeler: Luka Modric

Nigeria
Nigeria tegen Argentinië wordt welhaast een WK-traditie. De ‘Super Eagles’ kwamen bij vijf van de zes deelnames uit in een poule met de Zuid-Amerikaanse grootmacht. Nu wordt het de laatste wedstrijd van de poulefase en dat kan wel eens een wedstrijd worden waarbij de Afrikanen moeten winnen om door te gaan.

Deze poule wordt niet voor niets zwaar genoemd, maar daar heeft de ploeg van Gernot Rohr ervaring mee. Ook in de kwalificatiefase zag het zich uitgedaagd door een zware groep: Zambia, Algerije en Kameroen werden keurig verslagen. Veel gaat afhangen van de vorm van de in de Premier League wisselvallige Iwobi en Iheanacho. Ook Victor Moses is een beslissende speler.

Huidige FIFA Ranking: 47
Eerdere WK-deelnames: 5 - 1994, 1998, 2002, 2010, 2014
Beste WK-resultaat: Laatste 16 - 1994, 1998, 2014
Groepswedstrijden: 16 juni vs Kroatië, 22 juni vs IJsland, 26 juni vs Argentinië
Aanvoerder: John Obi Mikel
Sterspeler: Victor Moses

Je eigen stad kopen?

Heb je niet genoeg aan een huis? Koop gerust een hele stad. In Californië is een stad te koop voor slechts 925.000 dollar op geringe afstand van Las Vegas.

Het stadje Cerro Gordo trekt veel interesse, zo wil iemand er een marihuanastad van maken, een ander wil er een attractiepark bouwen. De huidige eigenaar van de grond waar nog enkele vervallen panden staan wil graag dat de historie zichtbaar blijft. "Het is niet alleen de prijs, maar ook de toekomst die belangrijk is." zegt Jake Rasmuson, de vastgoedmakelaar die het te koop heeft staan.

Ooit was Cerro Gordo een klein mijnstadje dat ontstond na de zilverontdekking in 1865. Op een bepaald moment werd daar het meeste zilver en lood geproduceerd van Californië. "In zijn hoogtijdagen werd er gemiddeld een moord per week gepleegd. Het maakt echt deel uit van het Wilde Westen", aldus Rasmuson.

Uiteindelijk raakte de stad in verval na de daling van de zilver en loodprijs. Ook een brand heeft bijgedragen aan het verval van het kleine stadje. Nu is het een verlaten stad met 22 panden en vieze smalle wegen. Maar de prijs is er dan wel naar.

Uw redacteur zou het wel weten, een mooi recreatiepark met een stukje educatie van de historie zou het plaatsje niet misstaan. Helaas heeft deze het geld er niet voor. Wat zou jij er van maken?

Vriezenveense jager overleden bij schietincident

De politie is een onderzoek gestart na een schietincident op de Paterswal in Vriezenveen zaterdagochtend. Daarbij kwam een 72-jarige inwoner van Vriezenveen om het leven. Het is nog onduidelijk wat er precies is gebeurd, de politie houdt alle opties open.

Omstreeks 06:00 uur kreeg de politie een melding dat er een schietincident met twee jagers was geweest, waarbij iemand zwaar gewond was geraakt. Hulpdiensten kwamen direct ter plaatse. Er is nog geprobeerd om het slachtoffer te reanimeren, helaas mocht dit niet meer baten.

Omdat onduidelijk is wat de toedracht van het incident is, startte de recherche een onderzoek. Dit moet uitwijzen of er bijvoorbeeld sprake is van een noodlottig ongeval of van een misdrijf. Er wordt sporenonderzoek ter plaatse gedaan. Een 46-jarige man uit Vriezenveen die bij het incident aanwezig was, is meegenomen naar het bureau. Zijn betrokkenheid bij het incident wordt onderzocht.

Pyromaan geeft zichzelf aan na overslaande brand

De politie heeft vrijdagavond rond 22.00 uur een 22-jarige man uit Schagen aangehouden op verdenking van brandstichting in een kartoncontainer aan de Gedempte Gracht.

De brand brak rond 21.50 uur uit en sloeg al snel over naar het dakterras van een naastgelegen bakkerij. Bewoners die aanwezig waren in hun woning achter de winkel, werden door de politie uit de woning gehaald. De brandweer schaalde kort daarna op naar een grote brand waardoor mensen in omliggende woningen ook geëvacueerd moesten worden. Niemand raakte gewond.

De brandweer gaf rond ongeveer 02.00 uur het sein brandmeester, echter duurde het nablussen nog de hele nacht. Kort nadat politieagenten ter plaatse waren, werden zij aangesproken door een man die toegaf de brand te hebben gesticht. De Schagenaar werd hierop aangehouden en overgebracht het politiebureau voor verhoor.

Politie valt drugspand Capelle a/d IJssel binnen, 3 arrestaties

Een anonieme melding leidde de politie deze week naar een pand aan het Filomeentje Erf in Capelle aan den IJssel. Omdat het vermoeden bestond dat er in de woning drugs vervaardigd zou worden, ging de politie in de nacht van vrijdag en zaterdag naar binnen. Drie verdachten probeerden te ontkomen, één sprong zelfs van het balkon. Tevergeefs, de politie arresteerde het drietal en in de woning vond de politie middelen om drugs te maken en te verhandelen.

Volgens de anonieme tipgever zouden er in de nachtelijke uren veel onbekende mensen de woning in- en uitlopen. Daarom besloot de politie het pand in de gaten te houden. Tijdens deze observatie zagen de agenten inderdaad veel beweging rondom het pand. Bovendien hoorden ze via een open raam een duidelijk het geluid van het ‘ontsnappen’ van gas. Er ontstond het vermoeden dat er in de woning drugs werd vervaardigd.

Na overleg met een officier van justitie, betraden agenten vannacht rond kwart over twee de woning. Tijdens deze actie vluchtten drie verdachten via het balkon aan de achterkant van de woning weg. Een van de mannen sprong naar beneden. Deze 26-jarig man uit Voorhout raakte daarbij gewond. Hij liep een hoofdwond en een gebroken elleboog op. Hij werd met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De andere twee verdachten klommen het dak op en hielden zich schuil achter ventilatoren. Maar ook zij werden aangehouden. Deze Rotterdammers van 21 en 34 jaar zitten vast op het politiebureau.

In de woning trof de politie veel materialen aan om drugs te vervaardigen en te verhandelen zoals een weegschaal, een pers, een zeef, een sealapparaat met bijbehorende zakjes, maar ook enkele brokken harddrugs en versnijdingsmiddelen. Alles is in beslag genomen. De recherche onderzoekt de zaak.

Politie valt drugspand Capelle a/d IJssel in, drie arrestaties (Foto: Politie.nl)
Politie valt drugspand Capelle a/d IJssel in, drie arrestaties (Foto: Politie.nl)

'Verwacht meer AAA-ports voor Switch'

Ontwikkelaar Panic Button is maar druk met de Switch. Hoewel ze hier en daar contractwerk doen voor verschillende clienten en op verschillende platformen, is Nintendo’s hybride console hun specialiteit geworden. Binnenkort hebben ze weer een grote AAA-port te onthullen.

Panic Button heeft ook eigen producties, maar staat de laatste tijd vooral bekend als studio die het werk van andere ontwikkelaars omzet naar bijvoorbeeld de Nintendo Switch. Denk aan Bethesda’s Doom of Rocket League van Psyonix.

“We werken al bijna zes jaar met deze hardware, dat is langer dan de bijna elke andere third party. Samen met Bethesda hebben we laten zien dat je wel degelijk AAA-games op de Switch kunt draaien,” aldus Adam Creighton, directeur en mede-eigenaar van Panic Button, in een interview met Variety. Binnenkort komt Wolfenstein II: The New Colossus naar Nintendo’s console. Deze port is volgens Creighton nog een stapje verder. “We drijven de engine echt tot het uiterste, net als de rest. Wij vinden dat het heel goed voelt en speelt. Ik ben trots op wat we doen.”

Panic Button is voorlopig nog niet klaar met de Nintendo Switch en Creighton verklapt dat ze – naast dat ze eigen werk willen gaan lanceren – ergens in juli weer een “nieuwe grote port” gaan aankondigen. Fallout 4? Wellicht dat Doom Eternal een gelijktijdige release krijgt op elke console? We gaan het zien. Vanaf 29 juni kunnen Switch-eigenaren eerst aan de slag met Wolfenstein II: The New Colossus. Van die game bekijk je hieronder de trailer.

Dode bij frontale botsing Rijksweg Voorthuizen

In de nacht van vrijdag op zaterdag was er een frontale aanrijding op de Rijksweg bij Voorthuizen. Rond 02:30 uur  is daar een personenauto tegen een vrachtauto gebotst. De chauffeur van de personenauto overleed ter plaatse, het gaat om een 43 jarige man uit Voorthuizen.

De bestuurder van de vrachtwagen bleef ongedeerd. De weg werd ten behoeve van het onderzoek afgezet.

WK voetbal - voorbeschouwing groep C

In groep C is Frankrijk de torenhoge favoriet. Verder bestaat de groep uit Australië, Denemarken en Peru. Bert van Marwijk is bondscoach van 'down under' en bij Denemarken zijn verschillende spelers met een verleden in de Eredivisie. Peru is voor het eerst sinds 1982 weer actief op een WK.

Frankrijk
Frankrijk was jarenlang het team van net niet. Een combinatie van komedie en tragedie belette hen steeds weer om het WK te winnen. Vooral tijdens een gouden periode in de jaren ’80 wilde het maar niet lukken. Tot een nieuwe kans op eeuwig geluk zich voordeed in 1998, toen Zinédine Zidane het team leidde.

In de finale werd Brazilië met 3-0 geklopt. Sindsdien verwacht men iedere editie veel van Les Bleus, maar het lukt vaker niet dan wel om succesvol te zijn. Nu reizen ze naar Rusland met een oersterke selectie, waarbij zelfs het afgevallen elftal mee had kunnen strijden om de prijzen. Toch zijn er zoals altijd vragen bij de mentaliteit van de spelers. Zijn de individuele wereldsterren ook als team sterk genoeg?

Huidige FIFA Ranking: 7
Eerdere WK-deelnames: 14 - 1930, 1934, 1938, 1954, 1958, 1966, 1978, 1982,
1986, 1998, 2002, 2006, 2010, 2014
Beste WK-resultaat: Winnaar - 1998
Groepswedstrijden: 16 juni vs Australië, 21 juni vs Peru, 26 juni vs Denemarken
Aanvoerder: Hugo Lloris
Sterspeler: Antoine Griezmann

Australië
Hoewel Australië al in 1974 voor het eerst bij was, mogen we ze pas sinds de laatste jaren een vaste deelnemer van het WK noemen. Toch was het bereiken van het eindtoernooi in Rusland een hele opgave voor de Socceroos. Een directe plaatsing ging aan de selectie voorbij toen Saudi-Arabië een net iets beter doelsaldo had.

Daarna volgde een tweeluik tegen Syrië om het laatste ticket van Azië (waar Australië aan mee mag doen) te verdelen. Met een 3-2 totaalscore liep het net goed uit voor de ploeg uit Down Under. Als ze nu de poulefase doorkomen, evenaren ze hun beste resultaat en dat mag worden gezien als een hele prestatie, want dit is een verraderlijke groep.

Huidige FIFA Ranking: 40
Eerdere WK-deelnames: 4 - 1974, 2006, 2010, 2014
Beste WK-resultaat: Laatste 16 - 2006
Groepswedstrijden: 16 juni vs Frankrijk, 21 juni vs Denemarken, 26 juni vs Peru
Aanvoerder: Mile Jedinak
Sterspeler: Tom Rogic

Peru
De Zuid-Amerikaanse kwalificatiepoule is elke editie weer enorm zwaar. Peru was daardoor 36 jaar afwezig, maar heeft zich nu achter grootmachten als Brazilië, Argentinië, Colombia en Uruguay geplaatst voor het WK. Daarvoor moest in een play-offduel nog wel worden afgerekend met Nieuw-Zeeland.

Daarin slaagde de ploeg van aanvoerder en topscorer aller tijden Paolo Guerrero. Voor hem dreigde echter een dramatische ontknoping aangezien de iconische spits te horen kreeg dat er sporen van cocaïne waren gevonden in zijn bloed. Hij zou eerst niet geschorst zijn, toen weer wel en op het allerlaatste moment toch niet. Hij mag meedoen en weet ongetwijfeld alle ogen op zich gericht. Gaat dat zijn teamgenoten helpen of juist niet? Peru viel in 1970 op met een kwartfinaleplaats en hoopt dat kunstje bijna vijftig jaar later te evenaren.

Huidige FIFA Ranking: 11
Eerdere WK-deelnames: 4 - 1930, 1970, 1978, 1982
Beste WK-resultaat: Kwartfinales - 1970
Groepswedstrijden: 16 juni vs Denemarken, 21 juni vs Frankrijk, 26 juni vs Australië
Aanvoerder: Paolo Guerrero
Sterspeler: Jefferson Farfán

Denemarken
Denemarken kwalificeerde zich op kenmerkende wijze voor het WK 2018. De Scandinaviërs klopten Ierland met 5-1 in de play-offs. Toch heeft hun wel of niet plaatsing tijdens de hele campagne aan een zijden draadje gehangen. Achter poulewinnaar Polen was het stuivertje wisselen met Montenegro om de tweede plaats en dat werd ternauwernood gewonnen.

Dit wordt de vijfde keer dat Denemarken een WK haalt en na het missen van de eindronde in 2014 willen ze graag laten zien wat ze in hun mars hebben. De ploeg bestaat vooral uit hard werken, onder leiding van Simon Kjaer, maar voorin staat er ook de nodige kwaliteit. Oud-Ajacied Cristian Eriksen zet de lijnen uit.

Huidige FIFA Ranking: 12
Eerdere WK-deelnames: 4 - 1986, 1998, 2002, 2010
Beste WK-resultaat: Kwartfinales - 1998
Groepswedstrijden: 16 juni vs Peru, 21 juni vs Australië, 26 juni vs Frankrijk
Aanvoerder: Simon Kjaer
Sterspeler: Christian Eriksen

The Elder Scrolls Online: Summerset

The Elder Scrolls Online: Summerset is het nieuwe hoofdstuk in de mmorpg gebaseerd op de wereld van Elder Scrolls en speelt zich voor het grootste gedeelte af op het gelijknamige eiland. Zon, zee, strand, prachtige natuur, rijke steden en oude ruïnes: Summerset klinkt als de perfecte vakantiebestemming. Goed, je moet je even over de arrogante bewoners heenzetten – maar dat is in bijvoorbeeld Frankrijk niet anders. Toch blijkt er zich al gauw meer duisternis tussen de zonnestralen te verstoppen.

Hond Dodo voorspelt het WK

Carin heeft een hond met heel veel voetbalverstand. Tot nu toe heeft hij nog maar 1 foutje gemaakt met de wedstrijden voorspellen. Dat is toch amazing? Vanmiddag zegt hij dat Frankrijk wint van Australië. Gaat hij of misschien is het een zij, gelijk hebben?

Golfer Johnson aan de leiding op US Open, Woods en McIlroy missen cut

Golfer Dustin Johnson staat na de tweede dag van het US Open, het tweede major van het jaar, aan de leiding. De nummer één van de wereld heeft vier slagen voorsprong Charley Hoffman en Scott Piercy. Voor Tiger Woods, Rory McIlroy en Jordan Spieth zit het toernooi er al op.

De baan van Shinnecock Hills speelde de tweede dag een stuk minder moeilijk dan op de openingsdag, dat leidde tot betere scores. Johnson die na de eerste dag als gedeeld leider was liet ook een goede ronde zien in de ochtend. De Amerikaanse nummer één van de wereld liep een ronde van 67 slagen (-3) en is dan nu alleen leider.

Landgenoten Hoffman en Piercy zijn de eerste achtervolgers op vier slagen. Tommy Fleetwood en Brooks Koepka kwamen vrijdag tot een ronde van 66 slagen en dat was de beste van de dag. Fleetwood en Koepka staan samen met Ian Poulter, Justin Rose en Henrik Stenson op de gedeelde vierde plaats op vijf slagen van de leider Johnson.

Voor Woods, Spieth en McIlroy, samen goed voor 21 majortitels zit het toernooi er al op. Ook voormalig majorwinnaars Jason Day, Sergio Garcia en Bubba Watson misten de cut op Long Island.

MLB: Homerun en winst Gregorius, homerun Bogaerts mag niet baten

De honkballers van de New York Yankees hebben thuis met 5-0 gewonnen van de Tampa Bay Rays. Didi Gregorius opende de score in de derde inning met een homerun, waarna slagen van Giancarlo Stanton en Gary Sanchez het afmaakten. De Nicaraguaanse werper Jonathan Loaisiga debuteerde zo in de MLB met winst.

Xander Bogaert bracht de Boston Red Sox op bezoek bij de Seattle Mariners in de derde inning op voorsprong: met een 3-run homerun zorgde de Nederlands international voor 3-6, maar de Mariners sloegen in de volgende innings terug en wonnen met 7-6. Ook Jurickson Profar zag zijn ploeg ondanks een homerun verliezen: hij opende de score met een 2-run homerun in de eerste inning, maar zijn Texas Rangers verloren met 5-9 van de Colorado Rockies.

Uitslagen MLB vrijdag
Baltimore Orioles - Miami Marlins 0-2
New York Yankees - Tampa Bay Rays 5-0
Pittsburgh Pirates - Cincinnati Reds 3-2
Toronto Blue Jays - Washington Nationals 6-5
Cleveland Indians - Minnesota Twins 3-6
Atlanta Braves - San Diego Padres 3-9
Texas Rangers - Colorado Rockies 5-9
Chicago White Sox - Detroit Tigers 3-4
Milwaukee Brewers - Philadelphia Phillies 13-2
Kansas City Royals - Houston Astros 3-7
St.Louis Cardinals - Chicago Cubs 5-13
Oakland Athletics - Los Angeles Angels 4-8 
Arizona Diamondbacks - New York Mets 7-3
Los Angeles Dodgers - San Francisco Giants 3-2
Seattle Mariners - Boston Red Sox 7-6

Evan Gattis hielp de Astros met een grand slam naar de winst (Bron: YouTube)

Politieagent moet bescherming tegen strafzaak krijgen

Het zou niet langer moeten mogen gebeuren dat politieagenten worden vervolgd voor zware mishandeling of doodslag. Dat vindt politiebaas Frank Paauw.

Agenten worden nu nog op dezelfde manier vervolgd als iedereen, terwijl ze juist vaak in gevaarlijke situaties ingrijpen en gewelddadige criminelen aanpakken om onschuldigen te beschermen. Voor agenten zijn er zware emotionele en maatschappelijke gevolgen. Ook als de agent wél rechtmatig handelde. Paauw noemt dat oneerlijk.

De rechter zou alleen moeten oordelen of de agent de regels met betrekking tot het gebruik van geweld heeft geschonden. Daarnaast zou er een politie-equivalent van de militaire raadkamer moeten komen. Die zou strafzaken waarbij agenten zijn betrokken moeten behandelen.

Een schrijnend voorbeeld van hoe strafzaken een agent kunnen raken lees je in deze blog. "Ik ben niet bij de politie gegaan om mensen pijn te doen of zelfs dood te schieten," vertelt Agent Mark. Die heeft er nog steeds, na al die jaren, zichtbaar moeite mee. Hij werd tijdens zijn werk levensbedreigend in het nauw gedreven en handelde. Zijn belager overleefde het niet. De procedure die volgde, nam maar liefst tweeënhalf jaar in beslag.

Hij werd berecht als ieder ander die iemand om het leven brengt en hij werd aangeklaagd wegens doodslag. 'Doodslag betekent dat je de intentie hebt gehad om iemand om het leven te brengen. Dat er sprake is van kwaadaardige opzet. Maar agenten handelen vanuit hun ambtsinstructie ter bescherming van de maatschappij, de burgers, en zichzelf. Die beginnen hun dienst niet met het idee dat ze vandaag eens iemand gaan neerschieten.' aldus Frank Paauw.

Mark werd ontslagen van rechtsvervolging, maar is daarmee niet vrijgesproken. Doodslag blijft als strafrechtelijke aantekening in zijn dossier staan, want hij heeft iemand om het leven gebracht. Geen straf, maar toch straf. Mark: “Door die aantekening kan ik bijvoorbeeld geen visum aanvragen voor Amerika, waardoor ik mijn familie niet kan bezoeken. Een VoG (verklaring omtrent gedrag) krijg ik niet. Mocht ik denken aan een carrièreswitch, dan kan ik leraar worden vergeten.

Update 08.33: Bericht aangevuld

Nederland moet digitale koploper Europa worden

Nederland als dé digitale koploper van Europa. Om die doelstelling waar te maken, moeten bedrijven, consumenten en overheden sneller en innovatiever inspelen op het hoge tempo waarmee maatschappij en economie digitaliseren. Het kabinet heeft daarom samen met hen de Nederlandse Digitaliseringsstrategie met 24 bijbehorende ambities vastgesteld. Hiermee wil het kabinet bijvoorbeeld het verdienvermogen van Nederland verder versterken, zorgen voor betere digitale vaardigheden en cyberveiligheid in de maatschappij.

De strategie ‘Nederland Digitaal’ is vandaag bekend gemaakt door staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat), minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) die hiervoor als bewindspersonen het initiatief hebben genomen. Het is voor het eerst dat het kabinet met een gezamenlijke strategie komt die goed inspeelt op de snelheid van de digitalisering en de impact hiervan op de samenleving. Het kabinet wil op een verantwoorde manier de maatschappelijke en economische kansen van digitalisering optimaal benutten met Nederland als pionier en proeftuin op dit gebied. Of het nu gaat om mondiale uitdagingen als betere en betaalbare zorg, CO2-reductie, een duurzame voedselvoorziening, hoogstaande logistiek of betere bereikbaarheid: digitale technologieën spelen bijna overal een sleutelrol om deze doorbraken te realiseren.

Uitgangspunten voor sterke en veilige digitale maatschappij en economie
De 24 ambities en de daaraan gekoppelde acties richten zich op onze hele maatschappij en economie. Bijvoorbeeld op een digitaal vaardig MKB en op Nederland als wereldwijde testlocatie voor slimme mobiliteit. Aan Nederland Digitaal moet iedereen kunnen meedoen. Daarom richt de strategie zich op het vergroten van ICT-vaardigheden van alle scholieren én de beroepsbevolking, maar ook op bescherming van persoonsgegevens en veilige technologie. Tot slot is er ook aandacht voor een eerlijke concurrentie op online markten en wil het kabinet dat de overheid zelf het goede voorbeeld gaat geven op het gebied van toegankelijke en transparante informatie, voorzieningen en technieken.

Digitale infrastructuur van wereldklasse, ondersteuning voor bedrijfsleven
Nederland behoort met haar infrastructuur voor vaste en mobiele communicatie al jarenlang tot de wereldtop en is dit jaar opnieuw benoemd als nummer één in de Europese Unie. Online markten en digitale innovaties bieden nog extra groeikansen voor Nederlandse ondernemers. Investeringen in ICT zijn inmiddels goed voor twintig procent van onze economische groei. Staatssecretaris Keijzer (EZK): “Nederland Digitaal gaat onze economie en maatschappij sterker maken. Het bedrijfsleven heeft dankzij onze kennis en infrastructuur een goede uitgangspositie om kansen te verzilveren. Bijvoorbeeld in het MKB, waar online verkoop en omzet nu nog onder het EU-gemiddelde liggen. Met diverse programma’s ondersteunen we ondernemers gericht om door digitale technologieën te groeien. Voor het kabinet is het uitgangspunt dat iedereen moet kunnen deelnemen aan de digitale samenleving. Dat betekent meer inzet op veiligheid, privacybescherming, zelfbeschikking en digitale vaardigheden.”

‘Kansen kunnen we alleen verzilveren als Nederland digitaal veilig is’
Eind april presenteerde minister van Justitie en Veiligheid, Ferd Grapperhaus, namens het kabinet de nieuwe Nederlandse Cybersecurity Agenda (NCSA). Minister Ferd Grapperhaus (JenV): “Gezamenlijk met het bedrijfsleven en de wetenschap zet dit kabinet de noodzakelijke stap om onze digitale veiligheid te versterken en de vitale belangen van Nederland beter te beschermen. De economische en maatschappelijke kansen kunnen we alleen verzilveren als Nederland digitaal veilig is. De impact en snelheid waarmee technologie zich ontwikkelt vragen om een dynamische aanpak die aangepast kan worden aan veranderende dreigingen. Veel van de maatregelen vragen om een sterkere inzet van de overheid, andere kunnen alleen met of door marktpartijen worden ontwikkeld.”

Transparante en toegankelijke digitale overheid
De overheid speelt in op maatschappelijke en technologische ontwikkelingen. Daarbij is het belangrijk dat overheidsdiensten en nieuwe technieken voor iedereen toegankelijk zijn. Dit vraagt enerzijds om een goede digitale basisinfrastructuur en anderzijds om op zoek te gaan naar innovatieve oplossingen voor maatschappelijke opgaven. Zoals aangekondigd in het regeerakkoord komt de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties met een ambitieuze agenda voor digitalisering van de overheid.

Staatssecretaris Raymond Knops (BZK): “Digitalisering biedt kansen voor het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Daarvoor moeten we als overheid durven te experimenteren en de luiken openzetten. Door binnen de overheid de ruimte te geven aan nieuwe initiatieven en connecties aan te gaan met andere partijen zoals het bedrijfsleven komen we stap voor stap verder. We moeten niet bang zijn om fouten te maken. Dat hoort bij experimenteren en innoveren.”

Vervolg: jaarlijkse Digitale Top
De strategie Nederland Digitaal wordt verder uitgewerkt in aparte agenda’s, zoals in de Nederlandse Cybersecurity Agenda die onlangs is verschenen, de Agenda Digitale Overheid, het Actieplan Digitale Connectiviteit en de beleidsagenda Smart Mobility. Het kabinet realiseert zich dat de wereldwijde ontwikkelingen rond digitalisering steeds sneller gaan. Nederland Digitaal wordt elk jaar geactualiseerd. Het kabinet organiseert daarom jaarlijks, voor het eerst begin 2019, een Digitale Top met ondernemers, wetenschappers, medeoverheden en maatschappelijke organisaties om de strategie te blijven vernieuwen.

Nieuwe subsidieregeling voor groene energie op komst

Minister Wiebes werkt aan een nieuwe subsidieregeling voor huishoudens en bedrijven die zelf duurzame elektriciteit opwekken. De nieuwe regeling richt zich behalve op de stimulering van zonne-energie, ook op andere hernieuwbare energiebronnen zoals windenergie. Het uitgangspunt bij de nieuwe regeling is een gemiddelde terugverdientijd van circa zeven jaar. Dat schreef minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat gisteren in een brief aan de Tweede Kamer.

De terugleversubsidie is een vergoeding voor de stroom die aan het elektriciteitsnet is teruggeleverd. De opgewekte stroom zelf verbruiken blijft aantrekkelijk, omdat huishoudens en bedrijven hierover ook na 2020 geen energiebelasting en geen ODE betalen. In 2020 vervangt de regeling de huidige salderingsregeling, waarbij jaarlijks van tevoren een subsidieplafond wordt vastgesteld. Voor gebruikers van de salderingsregeling komt er een soepele overgang.

Wiebes onderzoekt of ook grotere gebouwen - zoals scholen of kantoren - in de regeling kunnen worden opgenomen. Deze gebouwen verschillen in de omvang van hun opweksystemen, maar ook in hun energie-verbruikstarieven. De minister kijkt hoe de regeling deze groep goed kan bedienen zonder dat de regeling te ingewikkeld wordt. Verder onderzoekt hij of de Postcoderoosregeling voor ondersteuning van energiecoöperaties kan overgaan in een terugleversubsidie.

Omdat de terugleversubsidie is bedoeld om opwekkers van duurzame energie optimaal te faciliteren, komt er één loket bij RVO.nl waar huishoudens en bedrijven de terugleversubsidie kunnen aanvragen. Hoe de hoeveelheid teruggeleverde stroom gemeten wordt, en welke rol de slimme meter hierin heeft, wordt nog bekeken. De minister wil het voorstel voor de nieuwe terugleversubsidie deze zomer gereed hebben.

Nieuwe subsidieregeling voor groene energie op komst (Foto ter illustratie door pxhere.com)
Nieuwe subsidieregeling voor groene energie op komst (Foto ter illustratie door pxhere.com)

Xhaka verlengt contract bij Arsenal

Arsenal heeft Granit Xhaka beloond met een nieuw contract. De Zwitserse middenvelder speelt sinds twee jaar in Noord-Londen.

Xhaka was afgelopen jaargang een vaste waarde bij The Gunners. Hij kwam in ieder competitieduel in actie en slechts één keer kreeg hij geen basisplek. De 25-jarige spelverdeler, die in 2016 overkwam van Borussia Mönchengladbach, maakt deel uit van de Zwitserse WK-selectie.

"Ik ben blij dat Granit zijn contract heeft verlengd", reageert manager Unai Emery. "Hij is een zeer belangrijk onderdeel van de selectie. Bovendien is hij nog jong, dus hij zal zich blijven ontwikkelen. Ik hoop dat hij een succesvol WK heeft met Zwitserland en fit terugkeert voor het nieuwe seizoen."

Voor hoeveel jaar Xhaka heeft verlengd, is niet bekend, maar zijn vorige verbintenis zou in de zomer van 2021 pas verlopen. De 61-voudig international speelde in totaal 94 officiële wedstrijden voor Arsenal, waarin hij zeven doelpunten en elf assist op zijn naam schreef.

Drugsvangst na stankoverlast

In Winterswijk is afgelopen week een drugsvangst gedaan door de politie. Zij gingen af op een melding van stankoverlast, maar vonden meer dan de bedoeling was.

De man had een vuurkorf waarin schoon hout werd gestookt, echter trok de rook richting andere huizen in de omgeving waarna hem gevraagd werd het vuur te doven. De beste man was dit niet van plan dus werd de politie gebeld.

Toen de politie in de betreffende woning was, troffen zij kennelijk meer aan dan enkel een vuurkorf. De volgende dag kwam een heel team met stormram de man nogmaals een bezoekje brengen.

Niet veel later vertrok de politie weer met onder andere ongeveer een kilo drugs en de man. Ook zijn vrouw werd meegenomen naar het bureau. Een dag later waren de twee weer thuis. Zij zullen zich ongetwijfeld moeten verantwoorden voor de rechter. 

FOK! Wat een weer: Wolkenvelden en af toe zon

Goeiedag!

Een droevige smiley, want de weerkaarten zien er saaier dan saaist uit. Er valt werkelijk helemaal niets te beleven en ook de komende 10 dagen hoeven we nergens op te rekenen. Toch gaat het weerbericht door, maar hoe ik dat invulling ga geven dat is een goeie vraag. Toch is het voor veel mensen wel aangenaam weer momenteel. Niet te koud en niet te heet en geregeld de zon erbij. Tegen het einde van de week zitten er wel weer een paar zomerse dagen aan te komen.

Vannacht waren er brede opklaringen die worden afgewisseld met wolkenvelden. Het blijft droog en het koelt af tot ongeveer 13 graden.

Vandaag is er wel wat meer bewolking dan gisteren, maar ook nu lijkt het op de meeste plaatsen droog te blijven. Er staat niet zo veel wind uit een westelijke richting en de temperaturen liggen tussen de 18 graden aan zee tot 23 in het zuiden van het land.

Fijn weekend!

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 7/3

Nederland
 

Polderz (Foto: Stephan5)
Droog en perioden met zon. Dat is het weerbeeld voor dit weekend. (Foto: Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Magistrale manoeuvres in Moskou (1)

John Beringen is bekend geworden door o.a. zijn boek ''Het verschijnsel Bob Evers'', hetgeen inmiddels een veel gezocht collectors-item is geworden. Geïnspireerd door de unieke opzet van de Bob Evers-verhalen besloot hij een eigen serie op te zetten: de ''Fred Huizinga-serie'' ''Magistrale Manoeuvres in Moskou'' is het eerste deel uit een trilogie.

Hoofdpersonen zijn drie jongens uit Utrecht van begin twintig jaar oud, t.w.: Fred Huizinga, die bij zijn vader in de zaak (een metaalbedrijf) werkt op de afdeling verkoop, Peter Heygraaf, advocatenzoon en student rechten en Hans Verlinden, die werkzaam is op het administratieve vlak via uitzendbureaus.

Het verhaal speelt zich af in 1992; ruim een half jaar na de val van het ijzeren gordijn. Huizinga sr. kan hierdoor zaken doen met een transportbedrijf in Moskou, ''Novi Transport'' genaamd en geleid door ene Igor Proliv die hem staal kan leveren en ook kan zorgen voor het transport hiervan naar Nederland. Dat gaat een hele tijd goed tot er op zeker moment iets vreemds voorvalt. Hierop besluit vader Huizinga Fred, samen met zijn twee vrienden naar Moskou te sturen in de hoop uit te vinden wat er aan de hand is.

Met toestemming van zijn uitgever en John zelf mogen we dit boek als feuilleton hier plaatsen. Vandaag kun je deel 1 lezen en de nieuwe delen komen elke zaterdag online.

Bertens verliest van en wint met Flipkens in Rosmalen

Tennisster Kiki Bertens is op het WTA-toernooi van Rosmalen in de achtste finales van het enkelspel uitgeschakeld. De Nederlandse nummer 21 van de wereld ging onderuit tegen haar dubbelpartner Kirsten Flipkens uit België.

Flipper won de eerste set al, maar via twee rebreaks en een pittige tiebreak wist Bertens set twee naar zich toe te trekken. In de derde set was ze echter kansloos en moest ze in korte tijd toestaan hoe Flipkens de wedstrijd afmaakte: 4-6, 7-6 (6), 1-6.

Later op de dag ging ook Aryna Sabalenka voor de Belgische bijl van Flipkens, die zich met een 6-4, 6-4 zege op de Wit-Russische voor de halve finales plaatste. Daarin speelt ze tegen de Slowaakse Viktoria Kuzmova, die met 6-3, 6-2 won van Antonia Lottner. De Duitse had kort daarvoor al haar achtste finale moeten spelen tegen Elise Mertens en was duidelijk nog vermoeid.

Tweevoudig winnares Coco Vandeweghe staat in de andere halve finale. De Amerikaanse was haar landgenote Alison Riske met pijn en moeite de baas in een bijna drie uur durende marathonpartij: 7-6 (6), 3-6, 7-6 (12). Vandeweghe speelt tegen de Servische Aleksandra Krunic, die Veronika Kudermetova uit Rusland simpel opzij schoof: 6-2, 6-2.

In het dubbelspel ging het overigens wel goed met Bertens. Samen met Flipkens stuurde ze het Zwitsers/Britse duo Xenia Knoll/Anna Smith met 6-3, 6-3 naar huis. In de eindstrijd wacht een ander Nederlands/Belgisch duo: Demi Schuurs was met Mertens te sterk voor Lesley Kerkhove en de Wit-Russische Lidziya Marozava, die met 6-4, 6-3 het onderspit dolven.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.