Coalitie niet tegen aanpassing inlichtingenwet
De regeringspartijen verzetten zich niet tegen een aanpassing van de inlichtingenwet, die vorige maand tijdens een raadgevend referendum werd weggestemd. Dat is te horen binnen de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.
Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) presenteert donderdag een aantal voorstellen voor aanpassing van de wet aan de vier partijen. Bronnen bevestigen berichtgeving van BNR hierover. Niet duidelijk is welke aanpassingen zij zal voorstellen.
Premier Mark Rutte zei na de officiële uitslag van het referendum zo snel mogelijk met een reactie te komen. De nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) moet op 1 mei ingaan.
Niet van tafel
D66 was tegen de wet voordat zij toetrad tot het kabinet. De drie andere partijen steunden de wet. CDA-leider Sybrand Buma zei vorig najaar nog dat het kabinet een afwijzing in het referendum zou negeren. Na de volksraadpleging zei hij dat het aan het kabinet was ,,om te beslissen wat het gaat doen".
Buma zei toen wel dat de Wiv niet van tafel kan. Dat zeggen ook de andere partijen. De vraag is nu in hoeverre en op welke manier de wet zal worden aangepast. De aanpassing mag in elk geval niet ten koste gaan van de werking van de wet, is te horen binnen de coalitie.
Bewaartermijnen
Ook de partijen die campagne voerden tegen de wet, willen niet dat deze helemaal van tafel gaat. Zij pleiten wel voor aanpassingen, onder meer waar het het delen van informatie met buitenlandse geheime diensten betreft en bewaartermijnen van data.
Een krappe meerderheid (49,4 tegen 46,5) stemde tijdens het referendum op 21 maart tegen de inlichtingenwet. Die geeft de geheime diensten ruimere toegang tot digitale informatie via de kabel. Tegenstanders vrezen dat op massale schaal data zal worden verzameld en daarmee aantasting van de privacy van burgers.
Coalitie niet tegen aanpassing inlichtingenwet (Foto: ANP)
We doen toch wel wat we willen en afrekenen met ons doen jullie nooit ,want wij demoniseren gewoon de rest zoals FVD etc.
zo pak je de privacy af en weet wat de burger doet, denkt, etc door terrorisme uit te lokken,creeren,
straks iedereen verplicht een microchip implant vanwege terror gevaar.
Toch knap hoe je van gebakken lucht stront kan maken.
OT: of de sleepwet er komt is niet relevant. Het is technisch gezien extreem makkelijk om die sleepwet te omzeilen. Dat betekent dat de argumentatie "terrorist" door het toilet kan, en dat dat dus niet het doel van de sleepwet is. Jammer genoeg doen onze politici niet aan politiek, anders was dit allang een onderwerp (naast de gedwongen arbeidsmigratie om de vergrijzing op te vangen, in plaats van het hypocriete gezever over vluchtelingen).
Ug, je bent af en toe een (leuke) mafkees, maar ook een wijs man.
Gelijk heb je natuurlijk
"NIET tegen aanpassing"
Ik zal mijn leven lang NOOIT meer op die partijen willen stemmen, zelfs niet bij volmacht, idem D66!
Dat zijn de ware vijanden van Nederland en het Nederlandse volk! Zij geven Nederland weg aan vreemden.
Bij de volgende verkiezingen moeten die partijen vallen, zo dat ze niet gauw weer opstaan.
Ik ben gestopt met stemmen sinds ik het land verlaten heb, maar vind het nog steeds jammer hoe het tegenwoordig in de politiek gaat , alhoewel het mischien gewoon nu meer zichtbaar is.
Heeft het allemaal wat opgeleverd? Aan de ene kant niet, want de politiek doet toch wel wat ze van plan waren. Aan de andere kant zeker wel, bij veel burgers wordt het nu eindelijk duidelijk dat we in een fopdemocratie leven.
Tot nog toe wordt elk referendum met een omweg genegeerd of met een foppagina en hetzelfde gaat gebeuren met dit
Men drukt het ding gewoon door zoals men het wil en niet anders,
Waar moet ik boos op worden? Op de overheid omdat ze niet doen wat ik wil? Dan moet ik vaak boos zijn denk ik.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken