FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 3 april 2018

'March Madness' gewonnen door basketballers Villanova

De basketballers van de Villanova Wildcats hebben het NCAA-toernooi in de Verenigde Staten gewonnen, ook wel bekend als het razend populaire March Madness. Daarin strijden 68 collegeteams om de nationale titel in de competitie waar een zeer groot deel van de uiteindelijke NBA-sterren vandaan komt.

In de finale in San Antonio stond favoriet Villanova, ook in 2016 al kampioen, tegenover de Michigan Wolverines. Die favorietenrol werd waargemaakt en vooral Donte DiVincenzo speelde heel sterk. De tweedejaars tekende voor 31 punten en sloeg met negen punten op rij in het tweede kwart het uiteindelijk beslissende gat. De Wildcats wonnen de eindstrijd met 79-62.

Villanova won uiteindelijk alle zes duels met meer dan tien punten verschil. Alleen de Michigan Wolverines (2000), de Duke Blue Devils (2001) en de North Carolina Tar Heels (2009) kregen dat eerder voor elkaar.

De collegespelers maken zich nu op voor de NBA-draft op 22 juni, waar ze bij een van de NBA-teams terecht hopen te komen.

Michigan - Villanova (Bron: YouTube)

De beste dunks van March Madness 2018 (Bron: YouTube)

Real maakt formaliteit van return tegen Juve

Real Madrid staat na dinsdagavond met anderhalf been in de halve finale van de Champions League. Tegen Juventus werd in Turijn eenvoudig gewonnen: 0-3.

De Madrilenen schoten furieus uit de startblokken. Op een lage voorzet vanaf de linkerkant van Isco kroop Cristiano Ronaldo voor zijn tegenstanders en maakte met buitenkant voet de 0-1. Het was de tiende wedstrijd op rij in de Champions League waarin Ronaldo wist te scoren en de Portugees werd daarmee recordhouder.

Na een goed blok van Sergio Ramos op een inzet van Paulo Dybala en een kopbal van Raphaël Varane over het doel, kreeg Rodrigo Bentancur de eerste goede kans voor Juventus. De Uruguayaan kreeg de bal aangespeeld in het strafschopgebied, maar Ramos voorkwam een treffer. Gonzalo Higuaín kreeg vervolgens een grote kans op de gelijkmaker. Keylor Navas hield met een uitstekende reflex zijn doel schoon na een volley van de Argentijn. Nog voor rust kwam Real Madrid bijna op 0-2, maar een schot van Toni Kroos vloog via de lat over het doel van Gianluigi Buffon.

Na de thee waren de gasten dicht bij de 0-2, maar Ronaldo schoot de bal nipt naast. Een vrije trap van Dybala trof ook geen doel, nadat de bal door de muur van richting werd veranderd. In de 64ste minuut volgde toch de tweede treffer van de avond. Uit een voorzet vanaf de rechterflank van Dani Carvajal maakte Ronaldo met een fenomenale omhaal de 0-2.

De definitieve beslissing van de avond volgde twee minuten later. Dybala werd met rood weggestuurd na een harde charge op Carvajal. Achttien minuten voor tijd drukte Real de man-meer-situatie uit. Marcelo kreeg de bal aangespeeld van Ronaldo en wist Buffon met een slim wippertje te passeren: 0-3. De return is volgende week woensdag in Madrid.

De omhaal van Ronaldo. (PRO SHOTS/Insidefoto)
De omhaal van Ronaldo. (PRO SHOTS/Insidefoto)

Bayern buigt achterstand om en verslaat Sevilla in kwartfinales CL

Bayern München heeft een uitstekende uitgangspositie voor de halve finale van de Champions League na de 1-2 zege in en tegen Sevilla.

Bayern, waar Arjen Robben ontbrak in de basisopstelling, zorgde voor het eerste gevaar, maar een schot van Thomas Müller ging ruim over. Pablo Sarabia kreeg vervolgens een grote kans op de 1-0, maar zijn inzet ging naast. Na 32 minuten had de Spanjaard zijn vizier wel op scherp staan. De middenvelder snelde voorbij zijn directe tegenstander Juan Bernat en passeerde vervolgens Sven Ulreich.

Lang kon het elftal van Vincenzo Montella niet genieten van de voorsprong, want vijf minuten later was het al weer gelijk. Een inzet van Franck Ribéry werd door Jesús Navas van richting veranderd en liet David Soria kansloos. Ribéry kreeg voor rust nog een mogelijkheid op de 1-2, waar Javi Martínez met een goede tackle de 2-1 via Franco Vázquez voorkwam.

Bayern nam in de tweede helft het initiatief en zette Sevilla flink onder druk. Soria kon in eerste instantie de 1-2 nog voorkomen op een kopbal van Javi Martínez, maar moest zich gewonnen geven na een kopbal van Thiago Alcântara via de grond. Na 79 minuten viel Robben nog in bij Bayern, maar de Nederlander kon geen verandering meer in de stand brengen.

Waterpololegende Kroon (71) overleden

Voormalig waterpoloër Evert Kroon is zondag op 71-jarige leeftijd overleden. Kroon maakte als keeper deel uit van het Nederlandse team dat in 1976 olympisch brons won, samen met het brons in 1948 de enige twee medailles ooit voor de Nederlandse mannen.

Kroon was al in actie gekomen op de Spelen van Mexico-Stad in 1968 en München in 1972 en werd jarenlang gezien als 's werelds beste keeper. In Montréal speelde hij met Nederland geweldig op de Spelen, onder meer door de Sovjet-Unie met 3-2 onder de duim te krijgen.

Dat gebeurde vooral dankzij Kroon, die zijn lichaam tot aan zijn middel uit het water wist te tillen. "Een octopus met armen van doelpaal tot doelpaal", zo omschreef de coach van de Sovjets Kroon na afloop vol lof. Tegen Italië werd, wederom voor een groot deel dankzij Kroon, met 3-3 gelijkgespeeld in de finalegroep en dat leverde verrassend brons op.

Na zijn weergaloze Spelen mocht Kroon de vlag dragen tijdens de sluitingsceremonie, waarna hij zijn waterpololoopbaan beëindigde.

Veroordeelde knipt enkelband door en vlucht

Een dertigjarige Heerlenaar die vorige week tot veertien jaar cel werd veroordeeld wegens medeplichtigheid bij een moord, is ervandoor. De man knipte zijn enkelband door en is spoorloos. "Hij is voortvluchtig, de politie is naar hem op zoek", zei een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag.

De man moet veertien jaar achter de tralies om zijn aandeel bij de moord op een 29-jarige eigenaar van een shishalounge. Het slachtoffer werd op 8 februari 2017 doodgeschoten tijdens een overval op zijn woning in Geleen. De dertigjarige Heerlenaar werd eerder uit voorarrest vrijgelaten. Wel moest hij een enkelband dragen. Of de man voor of na zijn veroordeling is ondergedoken, is niet duidelijk.

De rechtbank veroordeelde twee andere mannen wegens deze zogenoemde sishamoord vorige week tot gevangenisstraffen van elk 24 jaar.

Veroordeelde knipt enkelband door en vlucht
Veroordeelde knipt enkelband door en vlucht (Foto: ANP)

Korfballers Fortuna na bloedstollende verlenging langs PKC in play-offs

De korfballers van Fortuna Delft staan in de finale van de Korfbal League. Fortuna, dat vierde werd in de reguliere competitie, won de derde wedstrijd van een best-of-three serie met 20-21 na verlenging. PKC mist voor het tweede jaar op een rij als nummer één van de reguliere competitie de finale in de Ziggo Dome. 

Vorige week zaterdag wist Fortuna al verrassend te winnen van PKC. De Papendrechters wonnen afgelopen zaterdag echter het tweede duel waardoor een beslissende derde wedstrijd nodig was. De wedstrijd van dinsdagavond begon een kwartier later dan gepland in Papendrecht, omdat fans van Fortuna de zaal vol hadden geschoten met slingers en confetti. Halverwege het duel had PKC een voorsprong van 11-7. Vlak voor tijd kwam Fortuna nog twee keer op gelijke hoogte (17-17 en 18-18), waarmee het Delftse team een verlenging afdwong.

Na de eerste verleninging van vijf minuten werd het 20-20. Een nieuwe periode volgde, maar daarin werd nu goalden goal-regel  actief. In de verlenging maakte Claire van Oosten namens Fortuna de winnende treffer.

Door twee winstpartijen in Papendrecht mag Fortuna het zaterdagavond in de Ziggo Dome nu opnemen tegen regerend landskamioen TOP uit Sassenheim. De finale van de Korfbal League zal live te zien zijn op NPO1. 

[esports] Overwatch League laat winnaar tegenstander kiezen voor de playoffs

Blizzard gaat opnieuw wijzigingen doorvoeren voor de playoffs van de overwatch league. Het aantal teams dat zich kwalificeert voor de playoffs wordt uitgebreid van drie naar vier, en het beste team van de reguliere competitie krijgt een nieuw voordeel: het mag het team kiezen waar het in de finale tegen wil spelen.

Momenteel zijn de regels zo dat drie teams zich voor de playoffs kwalificeren na de reguliere competitiewedstrijden, waarbij de winnaar van die ronde de halve finales mag skippen en tegen de winnaar speelt van de wedstrijd tussen nummer twee en drie. De nieuwe regels worden van kracht bij de derde ronde van de Overwatch league, die morgen begint.

De Overwatch League bestaat uit vier rondes door het seizoen heen waarbij bij elke ronde 100.000 euro te verdienen valt voor de winnaar, en een globale eindronde in juli waarbij de scores over de vier rondes worden opgeteld. De eerste ronde werd gewonnen door London Spitfire, bij de tweede ronde ging de titel naar New York Excelsior.

Overwatchleague
[esports] Overwatch League laat winnaar tegenstander kiezen voor de playoffs

Scallywag stapt uit Volvo Ocean Race na dood bemanningslid

De Volvo Ocean Race gaat verder zonder team Sun Hung Kai/Scallywag. De bemanning is begrijpelijkerwijze bijzonder aangeslagen na de dood van de Brit John Fisher, die vorige week op de Zuidelijke Oceaan overboord sloeg en niet meer werd teruggevonden.

Tijdens de zevende etappe ging het op 2500 kilometer ten westen van Kaap Hoorn fout. Fisher was niet aangelijnd, want hij liep naar voren om een loswapperend zeil op te ruimen. Uitgerekend op dat moment moest de boot gijpen, waardoor de langszwaaiende giek de Brit vol raakte.

Fisher werd overboord geslagen, volgens zijn teamgenoten vermoedelijk al buiten bewustzijn. Men gooide twee boeien in het water om de plek te markeren en begon aan het omkeren, maar een zoektocht van enkele uren leverde helemaal niks meer op.

De weersomstandigheden bleven verslechteren en dus moest schipper David Witt beslissen dat de zoekactie gestaakt werd. Het team, met ook de Nederlandse Annemieke Bes, zette zwaar aangeslagen koers naar Chili, waar de ploeg vooralsnog verblijft.

"De tocht was meedogenloos voor iedereen, mentaal en fysiek. In Chili zullen we erover praten hoe we verder gaan", aldus een statement van het team.

Eerder haakte Vestas 11th Hour Racing ook al af in de monsterlijk zware zevende etappe: de Deens/Amerikaanse boot rondde Kaap Hoorn als tweede, maar bij de Falklandeilanden brak de mast af.

Lord of the Rings-mod komt naar Total War: Attila

We hebben natuurlijk al het (overigens excellente) Total War: Warhammer, maar mocht je geen genoeg krijgen van meer fantasy in je Total War-games, dan is er nu ook Total War: Rise of Mordor, een speciale mod voor Total War: Attila waar de rassen van Lord of the Rings worden toegevoegd. De mod is een vervolg op Third Age, een mod voor Medieval II Total War van dezelfde makers.

Dat het vervolg van de mod tot stand kwam is op zich al een hele prestatie, aangezien Creative Assembly het modden van campaigns en een eigen map praktisch onmogelijk hebben gemaakt in hun games. Dat hield het team niet tegen om flink wat werk te steken in het project: onder andere hebben ze motion capture voor hun eigen gezichten gebruikt om nieuwe units toe te voegen.

De mod is momenteel in alpha, maar er zijn plannen om uiteindelijk negentien nieuwe facties toe te voegen. De mod is al wel speelbaar, en vind je hier.

Lord of the Rings-mod komt naar Total War: Attila

Modder naait verdediging in blessuretijd

We draaien de klok een paar dagen terug voor opmerkelijke beelden uit de Engelse National League, het vijfde niveau van het voetbal aldaar. Laagvlieger Woking bakt er weinig van, maar tegen koploper Macclesfield Town hielden ze zich verrassend goed staande: 2-2 en het was al blessuretijd.

Toch ging het nog fout: Macclesfield-aanvaller Tyrone Marsch schoot de winnende 2-3 binnen...althans, dat dacht hij. Terwijl Marsch zijn goal vierde en de verdediging het hoofd boog, zag Macclesfield-speler Danny Whitehead dat de bal in in de zeiknatte drek voor het doel was blijven liggen.

Whitehead zette het op een rennen, klopte de keeper en tikte de bal en dus de 2-3 alsnog binnen. "En de goal. Nee. Ja", horen we Jan Roelfs al zegge. Door de goal staat Macclesfield al negen punten los in de competitie, waardoor promotie naar de League Two in de buurt begint te komen.

Holla kritisch: "Weinig spelers die zich uitspreken"

Danny Holla is kritisch op zowel de clubleiding als de spelersgroep van FC Twente. Met nog vijf duels te gaan dreigen de Tukkers te degraderen.

Holla suggereert in gesprek met TC Tubantia dat Twente mogelijk eerder had moeten ingrijpen toen het ook onder Gertjan Verbeek bergafwaarts ging. "Een trainer wint één keer in achttien duels… Als je dan tot zes wedstrijden voor het einde wacht met ingrijpen, dan wordt het voor de nieuwe man heel lastig nog dingen te veranderen."

De middenvelder is ook zelfkritisch. "Als er in een seizoen twee trainers worden ontslagen, moet je als spelersgroep ook in de spiegel kijken. Daar komt bij: ook al zet je de liefste trainer van het land voor een groep, als je niet wint, is de sfeer nergens goed." Twente maakt het seizoen af met Marino Pusic. Onder zijn leiding speelde de ploeg zondag 0-0 bij VVV-Venlo.

Volgens Holla zijn sommige spelers in de selectie wat timide. "Met een goede discussie is niets mis. Het is alleen jammer dat er in onze selectie niet veel spelers zitten die zich ook durven uitspreken. Maar uiteindelijk is het niet aan ons om de beslissing te nemen." Met nog vijf speelronden te gaan heeft de hekkensluiter één punt minder dan Sparta.

NS partner van het Nationaal Holocaust Museum

Nederlandse Spoorwegen (NS) gaat een partnerschap aan met het Nationaal Holocaust Museum in oprichting in Amsterdam, onderdeel van het Joods Cultureel Kwartier (JCK). NS levert een bijdrage door onder andere archiefmateriaal, historische voorwerpen en bij NS bekende verhalen van medewerkers en slachtoffers beschikbaar te stellen. Ook zal NS een financiële bijdrage leveren. De komende tijd gaan NS en het JCK bespreken hoe de meerjarige samenwerking er precies uit gaat zien.

Na de capitulatie van Nederland in 1940 kreeg NS, als staatsbedrijf, de opdracht om haar publieke taak voort te zetten. Met tegenzin werd het gezag van de bezetter geaccepteerd. De volle consequenties waren nog niet te overzien. NS heeft in opdracht van de nazi’s extra treinritten gereden waarmee in Nederland wonende joden werden gedeporteerd, meestal met als eerste bestemming Kamp Westerbork. Ook Roma, Sinti, krijgsgevangenen en dwangarbeiders werden gedeporteerd.

Zwarte bladzijde
De Tweede Wereldoorlog is blijvend een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de spoorwegen. Door te investeren in monumenten, tentoonstellingen en onderwijs levert NS een bijdrage aan het levend houden van de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust. Dit doet NS al jaren en zal dit ook blijven doen. Zo heeft NS ook een samenwerking met Herinneringscentrum Westerbork, Nationaal Fonds 4 en 5 mei, het Nederlands Auschwitz Comité, Stichting Sobibor en het Spoorwegmuseum. Ook heeft NS recent besloten financieel bij te dragen aan het Nationaal Holocaust Namenmonument en beheert zij 128 monumenten op of bij stations in heel Nederland, ook voor overleden spoormedewerkers.

Roger van Boxtel (President-Directeur NS): ‘NS vindt het belangrijk dat er blijvend, ongecensureerd en ongepolijst aandacht is voor de Holocaust en de rol die de Nederlandse Spoorwegen toen gespeeld hebben. Er zijn ook NS’ers door oorlogshandelingen of vanwege hun verzet om het leven gekomen. Maar dit neemt niet weg dat de rol die ons bedrijf ten aanzien van het transport van gedeporteerden tijdens de oorlog gespeeld heeft, moeilijk is om mee te leven. Eén van mijn voorgangers heeft hier eerder zijn oprechte verontschuldigingen voor aangeboden. Het is van belang dat wij de slachtoffers eren en blijven herdenken. Het Nationaal Holocaust Museum is bij uitstek een plek om die verantwoordelijkheid uit te dragen. Nu en in de toekomst’.

Nationaal Holocaust Museum
Het Joods Cultureel Kwartier bestaat op dit moment uit het Joods Historisch Museum, het Kindermuseum, de Portugese Synagoge, de Hollandsche Schouwburg en het Nationaal Holocaust Museum in oprichting. De organisatie heeft het initiatief genomen om een permanent Nationaal Holocaust Museum op te richten op twee historische locaties. De Hollandsche Schouwburg, waar tienduizenden Joden gevangen zaten voorafgaand aan hun deportatie, is en blijft vooral een herdenkingsplek. Aan de overkant van de straat staat de voormalige Hervormde Kweekschool. Dit is een plek van waaruit honderden joodse kinderen gered werden. In het museum moet zichtbaar worden hoe de Holocaust het hedendaagse Nederland mede heeft gevormd. Op dit moment loopt een grote fondsenwervingscampagne; het Ministerie van VWS, private fondsen en particulieren hebben reeds hun bijdragen toegezegd.

Emile Schrijver (Algemeen Directeur Joods Cultureel Kwartier): ‘Het JCK is zeer verheugd over de samenwerking tussen NS en het Nationaal Holocaust Museum. Een van onze belangrijkste doelstellingen is om op twee historische locaties naast een historisch museale presentatie over de moord op 104.000 in Nederland woonachtige joden, ook uitgebreid stil te staan bij de effecten van die moord op de samenleving daarna. Daarbij hebben we natuurlijk ook aandacht voor de rol van de overheid en van staatsbedrijven. De verwerking van en de omgang met de oorlogsgeschiedenis van NS is een belangrijk onderdeel van dat deel van onze toekomstige permanente tentoonstelling'.

Organisatie WK wielrennen in financiële problemen

Volgens de Oostenrijkse krant Tiroler Tageszeitung heeft de organisatie van het wereldkampioenschap wielrennen in Innsbruck te maken een tekort aan sponsoren. Het WK vindt plaats van 23 tot en met 30 september.

Door tegenvallende inkomsten uit sponsoring is er een gat in de begroting. De regering van de deelstaat Tirol steekt de helpende hand toe door een extra garantiestelling van 500.000 euro. Ondanks de handreiking van Tirol zitten de inkomsten nog altijd ver onder de geplande 3,2 miljoen euro. Het totale budget is ongeveer 13 miljoen euro waarvan de deelstaat Tirol, de stad Innsbruck en diverse toeristische organisaties driekwart voor hun rekening zullen nemen.

Van Hanegem prijst talent Bacuna van FC Groningen

Willem van Hanegem denkt dat Juninho Bacuna in de toekomst wellicht in aanmerking komt voor een plekje in het Nederlands elftal.

"Zijn broer Leandro speelt al voor Curaçao, Juninho nog niet. Als de KNVB nu maar een keertje scherp is", schrijft Van Hanegem dinsdag in zijn column voor het Algemeen Dagblad. "Want als ik Hakim Ziyech bij Marokko zie, dan denk ik toch steeds na over hoe hij in Oranje had kunnen functioneren. Jongens het gevoel geven dat ze in beeld zijn, zo lastig is dat toch niet?"

Echt hoopvol is de Kromme echter niet. Bacuna debuteerde onlangs voor Jong Oranje tegen België (1-4 nederlaag), waarna de 20-jarige middenvelder niet met de selectie mee mocht naar Andorra. "Hij moest naar Oranje Onder-20. Ik kon dat nauwelijks geloven", verzucht Van Hanegem.

Jong Oranje won in Andorra slechts met 0-1. "Vervolgens zag ik Art Langeler met zijn handen in zijn zakken en met zijn tennisschoenen aan voor de camera’s vertellen dat het voor alle landen gewoon heel moeilijk was om in Andorra te winnen. Thuis was het in november nog 8-0 geworden tegen dat land van niks. En als hij dat écht vond, had hij Bacuna beter wel kunnen meenemen."

Openingskoers Spotify op 165,90 dollar

De openingskoers van muziekstreamingsdienst Spotify op de beurs in New York bedroeg 165,90 dollar per aandeel. Daarmee werd het van oorsprong Zweedse bedrijf gewaardeerd op bijna 30 miljard dollar.

Het duurde geruime tijd voordat een openingskoers was vastgesteld. Later zakte het aandeel Spotify met het beurssymbool 'SPOT' terug tot iets boven 160 dollar.

Spotify koos niet voor een traditionele beursgang, maar voor een zogeheten directe notering. Daarbij worden geen nieuwe aandelen uitgegeven, maar zorgt de beursnotering ervoor dat bestaande aandeelhouders makkelijker kunnen handelen in de waardepapieren. Er werd vooraf een zogenoemde referentiekoers gehanteerd van 132 dollar per aandeel. In februari werd een officiële aanvraag gedaan voor een notering op Wall Street.

Met 71 miljoen betalende klanten en een jaaromzet van ruim 4 miljard dollar is Spotify ruimschoots de grootste muziekstreamingdienst ter wereld. Maar mede door de grote bedragen die het bedrijf kwijt is aan muziekrechten en investeringen in technologie lijkt het bedrijf niet in staat te zijn om winst te genereren. Tot op heden is het niet gelukt om structureel groene cijfers in de boeken te zetten waardoor critici van mening zijn dat de beurswaarde te hoog is ingeschat.

Openingskoers Spotify op 165,90 dollar
Openingskoers Spotify op 165,90 dollar (Foto: ANP)

Manchester City zonder Agüero tegen Liverpool

Sergio Agüero mist de eerste wedstrijd van Manchester City tegen Liverpool dinsdagavond in de kwartfinale van de Champions League.

Manager Josep Guardiola heeft bevestigd dat de Argentijn niet is meegereisd met de rest van de selectie voor de wedstrijd op Anfield. Agüero wordt verder behandeld aan zijn knieblessure die hij opliep op een training voorafgaand aan de interlandperiode.

De 29-jarige spits speelde op 4 maart zijn laatste wedstrijd voor Manchester City, toen Chelsea met 1-0 werd verslagen, en ontbrak vervolgens tegen Stoke City en Everton en met Argentinië moest hij de vrienschappelijke interlands tegen Italië en Spanje.

"Hij is in Manchester, hij is niet gekomen. Hij is nog steeds niet fit", vertelt Guardiola in gesprek met Engelse media. "We zullen zien hoe hij is voor de derby tegen Manchester United. Hij is veel, veel beter, maar hij sprak met de dokters en hij was nog steeds niet helemaal fit."

Met de afwezigheid van Agüero is het zeer waarschijnlijk dat Gabriel Jesus de plek in de punt van de aanval in gaat vullen. De 21-jarige Braziliaan was dit seizoen in 33 wedstrijden twaalf keer trefzeker.

Wie wordt Speler van het Jaar in de Premier League?

In Engeland wordt later deze maand bekendgemaakt wie de trofee voor Speler van het Jaar krijgt. Wat de kenners betreft zijn er twee echte favorieten.

De strijd lijkt te gaan tussen Kevin De Bruyne, de spelmaker die met Manchester City kampioen gaat worden, en Mohamed Salah. De Egyptenaar van Liverpool speelt een geweldig seizoen en met 29 goals is hij topscorer van de Premier League. De Bruyne zou het een lastige keuze vinden. "Je kan ons onmogelijk met elkaar vergelijken", zegt de Belg tegen The Telegraph .

Spelers die zijn aangesloten bij spelersvakbond PFA geven uiteindelijk de doorslag. "Hoe moeten zij kiezen? Iedereen heeft uiteindelijk zijn eigen mening. Het ligt eraan wat mensen op het veld willen zien van een speler. Salah scoort aan de lopende band en draait een fantastisch seizoen. Maar hoe zouden we onszelf met elkaar moeten vergelijken? Ik heb geen idee."

"Als ik de prijs krijg, zou dat zowel voor mij als het team mooi zijn. Ik vind wel dat ik het verdien, omdat ik heel consistent ben geweest." Manchester City is officieel kampioen als komende zaterdag Manchester United wordt verslagen. Eerst speelt de ploeg van Pep Guardiola echter woensdag in de kwartfinales van de Champions League tegen het Liverpool van Salah.

Rossi: "Verstappen soms te agressief"

Volgens MotoGP-coureur Valentino Rossi is Max Verstappen erg talentvol maar soms ook te agressief waardoor hij over het randje gaat van wat toelaatbaar is.

In een interview met de Italiaanse krant Gazetta dello Sport geeft Rossi aan bewondering te hebben voor het grote talent van Verstappen maar is tegelijkertijd ook kritisch op de Nederlander.

“Het is onwaarschijnlijk wat hij met een wagen kan doen. Hij brengt echte emotie naar de fans die van de sport houden. Maar soms begrijpt hij nog niet hoe hij andere mensen tegen zich in het harnas jaagt”, aldus Rossi in Gazzetta dello Sport. “Soms haalt hij dingen uit op het circuit waarbij hij op en over het randje van het toelaatbare gaat. Wanneer hij een beweging maakt en daardoor met iemand van de baan schiet, is hij te agressief. Hij moet leren om zo nu en dan zijn verlies te nemen en dat te accepteren. Hij speelt met dat soort gevaren en rijdt daardoor dan op het randje.”

Britten vinden herkomst Skripal-middel niet

Experts van het Britse leger zijn er niet in geslaagd de herkomst te achterhalen van het zenuwgas dat is gebruikt bij de aanslag op de voormalige Russische spion Sergej Skripal. Dat heeft het hoofd van het militaire onderzoekscentrum dinsdag verklaard.

Daarmee is ook niet vastgesteld of het goedje in Rusland is gemaakt. Wel staat vast dat het gaat om het zenuwgas novitsjok, een militair chemisch wapen dat stamt uit het Sovjet-tijdperk.

Londen denkt dat Moskou achter de aanslag zit. Inmiddels heeft Groot-Brittannië tientallen Russische diplomaten uitgezet, net als veel andere westerse landen.

Britten vinden herkomst Skripal-middel niet
Britten vinden herkomst Skripal-middel niet (Foto: ANP)

Messi wil niet praten over einde carrière

Lionel Messi heeft nog geen idee hoeveel jaar hij nog zal voetballen. De Argentijnse sterspeler van Barcelona wil niet aan zijn pensioen denken.

"Dat is de meest ingewikkelde vraag die er is", zegt hij in het magazine van de Spaanse voetbalbond op de vraag hoeveel jaar hij nog te gaan heeft. "Ik heb geen idee. Hopelijk kan ik nog een paar jaar mee." Messi is aan zijn veertiende seizoen bij de Catalaanse grootmacht bezig.

Ook na al die jaren is de 30-jarige dribbelaar nog altijd zeer gemotiveerd. "Mijn verlangen als voetballer groeit nog iedere dag. Ik wil nog heel veel bereiken; ik wil meer prijzen winnen en meer doelpunten maken", aldus Messi, die in 627 officiële wedstrijden van Barcelona liefst 543 doelpunten maakte.

"Ik voel me nu heel goed en ik weet niet wanneer ik stop als voetballer. Misschien is het wat voorbarig om daar nu al aan te denken, hoewel ik weet dat de dag ooit zal komen." Messi maakte afgelopen weekend de late 2-2 tegen Sevilla, waardoor Barça dit seizoen nog steeds ongeslagen is in La Liga.

Trump wil militairen naar Mexicaanse grens sturen

De Amerikaanse president Donald Trump wil, totdat er een muur is gebouwd, het leger inzetten om de grens met Mexico te bewaken. Hij zei dat dinsdag in het Witte Huis. "We gaan de dingen militair doen", verklaarde hij. Hij voegde eraan toe dat hij het idee al had besproken met zijn minister van Defensie, Jim Mattis.

Trump dreigde vorige maand een veto uit te spreken over de nieuwe federale begroting omdat daarin de muur niet volledig gefinancierd was. Hij deed dat uiteindelijk niet en zette toch een presidentiële krabbel.

De muur moet illegale immigranten uit Mexico en andere Zuid-Amerikaanse landen buiten houden.

"Totdat we een muur hebben en gedegen beveiliging, gaan we onze grens bewaken met militairen. Dat is een grote stap", verklaarde Trump. "We kunnen niet mensen ons land illegaal laten binnen stromen, verdwijnen, en trouwens, nooit voor de rechter verschijnen."

Trump stuurt militairen naar Mexicaanse grens
Trump stuurt militairen naar Mexicaanse grens (Foto: ANP)

O'Sullivan maakt maximumbreak maar verliest in eerste ronde China Open

Ronnie O'Sullivan is in de eerste van het China Open uitgeschakeld. De 42-jarige Engelse snookerspeler, vijfvoudig wereldkampioen, verloor met 6-2 van zijn landgenoot Elliot Slessor, nummer 73 van de wereld.

Slessor kwam in Beijing al snel op een 4-0 voorsprong. Dat was vooral te danken aan het spel van O'Sullivan. Na vier frames kwam er een interval van 15 minuten. O'Sullivan begon met een 147 maximumbreak, de veertiende uit zijn carrière. Daarna zakte het spel van de nummer twee van de wereld al snel terug en won Slessor zijn wedstrijd eenvoudig. De nummer 73 van de wereld sloot zijn wedstrijd af met een break van 64, zijn hoogste van de partij.

Maxium break O'Sullivan (YouTube) 

Ook Shaun Murphy wist de eerste ronde van het China Open niet te overleven. De nummer zeven van de wereld verloor met 6-0 van Chris Wakelin. Met breaks 85, 54, 54 58 en 56 was de 26-jarige Engelsman duidelijk te sterk voor zijn 35-jarige landgenoot.

Uitslagen eerste ronde China Open:

Mark Selby - Scott Donaldson 6-4
Ben Woollaston - Lee Walker 6-5
Lü Haotian - Liam Highfield 6-4
Fergal O'Brien - Stephen Maguire 6-5
Michael Holt - Mark Davis 6-4
Mark J Williams - Thepchaiya Un-Nooh 6-1
Yan Bingtao - Kurt Maflin 6-5
Mark Allen - Noppon Saengkham 6-1
John Higgins - Martin O'Donnell 6-2
Jack Lisowski - Anthony Hamilton 6-1
Gary Wilson - Allister Carter 6-4
Joe Perry - Chris Totten 6-0
Mark King - Peter Ebdon 6-5
Kyren Wilson - Andrew Higginson 6-3
Xiao Guodong - Jimmy Robertson 6-5
Ding Junhui - Craig Steadman 6-4
Jak Jones - Nigel Bond 6-5 (laatste frame duurde 92 minuten)
Zhou Yuelong - Chen Zhe 6-2
Neil Robertson - Robbie Williams 6-3
Sam Cragie - Martin Gould 6-4
Ricky Walden - Hamza Akbar 6-0
Stuart Bingham - Matthew Stevens 6-5
Graeme Dott - Mark Joyce 6-2
Chris Wakelin - Shaun Murphy 6-0
Barry Hawkins - Sam Baird 6-3
Michael White - Paul S Davidson 6-5
Cao Yupeng - Luca Brecel 6-4
David B Gilbert - Mike Dunn 6-3
Duane Jones - Liang Wenbo 6-5
Luo Honghao - Anthony McGill 6-4
Tom Ford - Yuan Sijun 6-2
Elliot Slessor - Ronnie O'Sullivan 6-2

Van Gerwen en Klaasen geplaatst voor Dutch Dart Masters in Zwolle

Michael van Gerwen en Jelle Klaasen zijn geplaatst voor de Dutch Dart Masters. Beide darters zijn gekwalificeerd behoren tot de beste zestien van de Pro Tour Order of Merit en krijgen daardoor een bye voor de eerste ronde. 

De Dutch Dart Masters komt van 11 tot en met 13 mei vanuit de IJsselhallen in Zwolle. Het is het zesde toernooi van de Euro Tour. Het wordt de zevende editie van het toernooi en het wordt voor het eerst in Zwolle gehouden. Van Gerwen is zoals gewoonlijk als eerste geplaatst en won de vier voorgaande edities. Klaasen is als dertiende  geplaatst. 

Het deelnemersveld bestaat uit 48 darters, waar er in ieder geval zes uit Nederland komen. Op de donderdag voor het toernooi is de zogenaamde Home Nations Qualifier, waarbij vier landgenoten zich kunnen plaatsen. Onder meer Vincent van der Voort, Christian Kist en Benito van de Pas gaan hier aan meedoen.

Raymond van Barneveld kan vanwege de Premier League niet meedoen aan de Home Nations Qualifier en mag het vrijdag proberen tijdens de Britse qualifier. Achttien darters van de Britse qualifier zullen zich plaatsen voor Zwolle. Ook is  er een qualifier voor overig Europa, waar acht tickets voor het oprapen liggen. De Scandinavische/Baltische qualifier en de Oost-Europese qualifier zijn al bekend. Johan Engström en Krzysztof Ratajski wisten zich onlangs te kwalificeren voor de Dutch Darts Masters.

Geplaatste spelers voor Dutch Dart Masters (ET#6)
1 Michael van Gerwen
2 Peter Wright
3 Rob Cross
4 Michael Smith
5 Daryl Gurney
6 Mensur Suljovic
7 Joe Cullen
8 Dave Chisnall
9 Ian White
10 Kim Huybrechts
11 Simon Whitlock
12 Mervyn King
13 Jelle Klaasen
14 John Henderson
15 Gerwyn Price
16 Darren Webster

Kuiper stopt als bondscoach langebaanschaatsen

Geert Kuiper beëindigt zijn werk als bondscoach van de KNSB. De 57-jarige Kuiper was sinds 2014 bij internationale wedstrijden verantwoordelijk voor de selectie en coaching van de Nederlandse langebaanschaatsers op de ploegenachtervolging, massastart en teamsprint.

Onder zijn bewind haalde Nederland op de teamonderdelen zeven wereld- en twee Europese titels. Bij de Winterspelen in PyeongChang wonnen de Oranje-vrouwen op de ploegenachtervolging zilver en de mannen brons. Op de olympische mass start was de oogst twee keer brons.

Met die resultaten is Kuiper ‘dik tevreden’, omdat de internationale concurrentie sterk was en de Nederlandse werksituatie lastig te noemen valt. “Dankzij de commerciële teams presteren we op de individuele nummers uitstekend, maar is het soms wel moeilijk om de teamonderdelen goed in te vullen”, aldus Kuiper. “Dat wist ik toen ik hieraan begon en ik heb vier jaar met veel plezier voor de KNSB gewerkt.”

Op 1 mei loopt Kuipers contract met de KNSB af. Hij bemerkte bij zichzelf ‘te veel twijfel’ om door te willen gaan. “En als je te veel twijfelt, heb je niet de volle 100 procent energie die in deze functie juist nodig is om het verschil te maken. Dat is voor mij de reden om er een punt achter te zetten.”

“De KNSB is Geert erg dankbaar voor zijn inzet als bondscoach”, zegt technisch directeur Arie Koops. “De ploegenachtervolging en massastart zijn nummers geworden met sterke internationale concurrentie, waarop het niet vanzelfsprekend is titels te winnen. Jammer dat het op de Spelen niet gelukt is om goud te halen, maar vier medailles op vier onderdelen zijn wel een prestatie waarop Geert met een goed gevoel kan terugkijken.”

Eigenaar Olympiakos Piraeus stuurt spelers eerste elftal naar huis

Vanwege slechte prestaties heeft de eigenaar van de Griekse voetbalclub Olympiakos Piraeus alle spelers van het eerste elftal naar huis gestuurd.

In de laatste acht wedstrijden wist de club uit Piraeus slechts drie keer te winnen. Na het gelijkspel tegen Levadiakos was de maat vol bij eigenaar Evangelos Marinakis. De rijke Griek schorste tot nader order alle spelers en gaf te bovendien een boete van 350.000 euro.

“Ik heb jullie nu lang genoeg getolereerd. Vertrek en ga maar met vakantie.”, vertelde Marinakis aan de Griekse media. “Ik heb miljoenen betaald zodat het jullie aan niets ontbrak, heb zelfs drie coaches ontslagen, maar uiteindelijk ligt de schuld bij jullie. Jullie geven meer om je mooie auto's en dure huizen dan de club.”

In de resterende wedstrijden worden jeugdspelers toegevoegd aan de selectie. De 44-voudig Grieks kampioen staat momenteel derde in de Griekse Superleague.

Einde seizoen voor Ödegaard vanwege gebroken middenvoetsbeentje

Martin Ödegaard heeft naar verluidt zijn laatste wedstrijd voor sc Heerenveen gespeeld. De Noor is geblesseerd geraakt.

Volgens RTV Noord heeft Ödegaard in de wedstrijd tegen Heracles Almelo afgelopen weekend zijn middenvoetsbeentje gebroken. Zijn seizoen is daardoor al voorbij. Heerenveen huurt de 19-jarige middenvelder net als vorig jaar van Real Madrid en het huurcontract loopt na afloop van dit seizoen af.

Martin Ödegaard speelde deze jaargang 24 competitieduels voor de Friezen, waarin hij tweemaal scoorde. Real Madrid nam hem in januari 2015 over van Strømsgodset. Het jonge talent maakte in mei van dat jaar zijn officiële debuut. Met 16 jaar en 157 dagen werd Ödegaard de jongste speler die ooit voor de Koninklijke speelde.

In november 2016 maakte hij voor de tweede en tot nu toe laatste keer zijn opwachting in de hoofdmacht van Real Madrid, dat toen in de Copa del Rey met 6-1 van een vierdedivisionist won. Een paar weken later besloot Real de speler dus voor anderhalf jaar aan Heerenveen te verhuren.

Kashia verdedigt Fraser: "Volledig onterecht"

Guram Kashia vindt dat de spelers van Vitesse de schuld moeten krijgen van de nederlaag tegen Roda JC en niet coach Henk Fraser.

Vitesse werd zaterdagavond in de Gelredome volledig voor schut gezet door de degradatiekandidaat uit Kerkrade (0-3). Kashia vindt het terecht dat het Arnhemse publiek een fluitconcert liet horen. "Ik begrijp ze helemaal. We leveren een wanprestatie. Ik kan het niet anders brengen", vertelt de aanvoerder aan dagblad de Gelderlander.

"Wij zijn door de ondergrens gezakt. We staan voor gek. Iedereen, stuk voor stuk. Dit ligt aan ons, niet aan de manager. Wij falen, niet de trainer", klinkt Kashia duidelijk. "Er gelden voor ons helemaal geen excuses. We worden goed voorbereid op de wedstrijden. Maar het was helemaal niets. Onacceptabel. Zielloos. Inspiratieloos. Dan moeten de spelers zwijgen. Wij trekken het boetekleed aan. En niemand anders."

De Georgiër benadrukt dan ook dat de spelersgroep niet is uitgekeken op Fraser, die na dit seizoen naar Sparta vertrekt. "He-le-maal niet. Ik heb in mijn acht jaar bij Vitesse nog nooit zo’n slechte wedstrijd meegemaakt. Dat is het. De kritiek op de trainer is volledig onterecht."

Lozano vergeleken met Suarez: "Probleem is ongeveer hetzelfde"

Hirving Lozano is dit seizoen al meerdere keren in opspraak geweest vanwege zijn losse handjes. Zaterdagavond was het tegen NAC Breda ook weer raak.

Tijdens die wedstrijd ontsnapte Lozano aan een sanctie toen hij een slaande beweging maakte, maar eerder dit seizoen werd hij er al tweemaal voor geschorst. In een interland met Mexico was de talentvolle speler vorige week ook al bij een incident betrokken. Psychiater Bram Bakker stelt dat er 'iets mis is met de impulscontrole' van Lozano.

"Dat was bij Luis Suarez in mijn ogen ook zo. De Uruguayaan is meerdere keren de fout ingegaan, maar nu hij zijn probleem onder controle heeft gekregen, is hij pas echt uitgegroeid tot een mondiale topspeler. Dat is voor Lozano ook mogelijk", vertelt Bakker aan het Algemeen Dagblad.

"Het probleem is ongeveer hetzelfde", vergelijkt de psychiater beide spelers met elkaar. "Het gaat wel om andere gedragingen, maar het is duidelijk dat waarschuwen alleen blijkbaar niet helpt. Als ik Phillip Cocu was, zou ik een minder talentvolle verdediger instrueren om Lozano tijdens de trainingen een paar keer helemaal gek te maken."

"Ik zou er zo snel mogelijk werk van maken en de randjes opzoeken. Als hij zich dan weer uit de tent laat lokken, is het makkelijk om een keer in te grijpen." Hirving Lozano maakte dit seizoen tot nu toe veertien goals in de Eredivisie. Alleen Fran Sol (Willem II, vijftien) maakte er meer.

IJshockeysters boeken derde zege op WK

De Nederlandse ijshockeysters zijn prima bezig op het wereldkampioenschap, waarin ze uitkomen in groep A van de tweede divisie: het vierde niveau, om het wat overzichtelijker te houden. Australië werd dinsdag geklopt, de derde zege in drie wedstrijden.

In het Sloveense Maribor werd de score na tien minuten geopend door een shorthanded goal van Julie Zwarthoed - een goal met één speelster minder op het ijs. Vier minuten later werd de score al verdubbeld, dit keer was Isabelle Schollaardt trefzeker. 

Nicky Tjin-a-Ton bracht Nederland in de tweede periode vanuit de powerplay op 3-0, waarna Oranje in de derde en laatste periode de genadeklap toediende. Zoë Barbier tekende voor 4-0, Anne van der Zande - ondanks haar 22 jaar al zes jaar spelend voor het nationale team - maakte de 5-0 en captain Svine Wielenga bracht de 6-0 eindstand op het bord.

Nederland won eerder al met 5-2 van Noord-Korea en met 2-1 van Slovenië. Woensdag volgt het duel tegen Mexico, waarna Nederland vrijdag tegen Groot-Brittannië speelt. De winnaar van het toernooi komt volgend jaar uit in groep B van de eerste divisie, het derde niveau.

Zaak-Savannah half juni voor de rechter

De zaak tegen de zeventienjarige jongen uit Den Bosch die verdacht wordt van de moord op de veertienjarige Savannah Dekker uit Bunschoten, wordt half juni behandeld. Dat is dinsdag duidelijk geworden tijdens een niet-inhoudelijke zitting. De rechtbank in Utrecht heeft er drie dagen voor uitgetrokken: 18, 19 en indien nodig ook 20 juni.

Omdat de verdachte minderjarig is, wordt de zaak achter gesloten deuren gehouden. Dat wil zeggen dat er geen publiek en pers aanwezig mag zijn. De uitspraak van de rechter is wel openbaar.

De jongen ontkent iets met de dood van de tiener te maken te hebben. Ook over de doodsoorzaak van Savannah is nog altijd onduidelijkheid. Daar wordt momenteel nog onderzoek naar gedaan.

Afspraakje
Savannah werd juni vorig jaar dood gevonden in een sloot op een industrieterrein in haar woonplaats, nadat ze enkele dagen vermist was. Ze verdween nadat ze een afspraakje had gehad met de toen nog zestienjarige jongen. De jongen kon snel worden opgepakt. Er zouden later ook spullen van Savannah bij hem thuis zijn gevonden.

De jongen zit nog altijd vast en moet zeker tot de inhoudelijke behandeling in de cel blijven.

Zaak-Savannah half juni voor de rechter
Zaak-Savannah half juni voor de rechter (Foto: ANP)

Advocaat Van der Zwaan krijgt dertig dagen cel

Een Amerikaanse rechtbank heeft de Nederlandse advocaat Alex van der Zwaan veroordeeld tot een celstraf van dertig dagen. Ook moet hij een boete betalen van 20.000 dollar (ruim 16.000 euro). De advocaat bekende eerder dit jaar schuld aan het liegen tegen onderzoekers. Het is volgens Amerikaanse media de eerste keer dat het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller heeft geleid tot een veroordeling.

Van der Zwaan gaf toe dat hij loog over zijn contacten met Rick Gates, een voormalige campagnemedewerker van Donald Trump, en een 'persoon A': naar verluidt een voormalige Russische inlichtingenofficier. Die persoon zou in Oekraïne hebben gewerkt voor het lobbybedrijf van Paul Manafort, de zakenpartner van Gates die geruime tijd campagnemanager was van Trump.

Gates en Manafort zijn zelf ook in beeld gekomen bij het onderzoek van Mueller, die onderzoek doet naar de vermeende Russische inmenging in de presidentsverkiezing. Beide mannen worden vervolgd, onder meer vanwege het lucratieve lobbywerk dat ze deden in Oekraïne.

De Amerikanen waren in het land onder meer actief voor de Partij van de Regio's van Viktor Janoekovitsj. Van der Zwaan was betrokken bij het opstellen van een rapport waarin de vervolging en veroordeling van een politieke rivaal van toenmalig president Janoekovitsj grotendeels werd verdedigd. Hij zou daarover onder meer contact met Gates hebben gehad.

Advocaat Van der Zwaan krijgt dertig dagen cel
Advocaat Van der Zwaan krijgt dertig dagen cel (Foto: ANP)

Londen wil 'proportionele' reactie op gifaanval

Groot-Brittannië zoekt naar een "proportionele manier" om te reageren op de dreiging die Rusland vormt. Met die uitlating reageerde de woordvoerder van premier Theresa May op uitlatingen van een Russische voormalige topmilitair dat de aanval met zenuwgas op een voormalige dubbelspion de opmaat kan vormen naar een nieuwe wereldoorlog.

Eugenie Boesjinski zei dinsdag in verschillende Britse kranten dat de gevolgen van de aanval kunnen leiden tot "de laatste oorlog in de geschiedenis van de mensheid".

Londen wil 'proportionele' reactie op gifaanval
Londen wil 'proportionele' reactie op gifaanval (Foto: ANP)

MMA-vechter slaat tegenstander in 10 seconden knock-out

MMA-vechter Ismail Sagov stond onlangs op het programma van Fight Nights Global 85 in het IJspaleis in Moskou. De onervaren Rus begon aan zijn tweede partij en was overduidelijk van plan om een bijzonder duidelijke indruk achter te laten.

De 25-jarige Rus Sagov nam het op tegen de negen jaar oudere Eradzh Kholov uit Tadzjikistan, goed voor drie zeges en twee nederlagen. Dat gevecht duurde echter niet lang: voor de cameraman en regisseur de boel goed en wel in beeld hadden lag Kholov al om z'n moeder te roepen.

Gelijk bij de bel sloeg Sagov zijn opponent vol op het hoofd, waarna hij in krap tien seconden tijd alle duivels ontbond en Kholov het licht uit de ogen sloeg. De scheidsrechter moest zich spoeden om in te grijpen en het gevecht was na een paar seconden al voorbij. 

Het hele gevecht (Bron: YouTube)

Alaphilippe opnieuw de beste in Baskenland voor Roglic

Julian Alaphilippe heeft ook de tweede etappe in de Ronde van Baskenland gewonnen. De Fransman van Quick-Step Floors klopte opnieuw Primoz Roglic, die als tweede over de finish kwam, vlak voor de Basken Gorka Izagirre en Mikel Landa.

Waar de kopgroep gisteren snel de ruimte kreeg van het peloton was het vandaag lang wachten tot er een juiste ontsnapping tot stand kwam. Door de wind kwam het niet tot een ontsnapping, maar het peloton brak in twee delen. In het eerste deel van het peloton zat klassementsleider Alaphilippe samen met de nummer twee Roglic.

Het verschil tussen de twee groepen liep op tot bijna twee minuten. Op de eerste klim van de dag ontstond er toch een kopgroep van elf renners met Alexis Vuillermoz, Michael Woods, Damiano Caruso, Alessandro De Marchi, Tao Geoghegan Hart, Tsgabu Grmay,Ruben Guerreiro, Mark Padun, Carlos Verona, David Lopez en Daniel Navarro. Doordat de groep de ruimte kreeg van het eerste deel van het peloton, kon het tweede gedeelte aansluiten bij het eerste deel.

Het verschil tussen de kopgroep en het peloton, dat werd aangevoerd door Quick-Step Floors en LottoNL_Jumbo, bedroeg een kleine twee minuten. Met nog iets meer dan twintig kilometer te gaan nam Astana de kop in het peloton, waardoor de voorsprong daalde tot onder de halve minuut. Dat was het sein voor Verona om in de aanval te trekken, maar hij kwam niet weg bij zijn medevluchters. Lopez van team Sky lukte dat wel. De Spanjaard behield zijn voorsprong van een halve minuut, maar in de aanloop naar de slotklim werd ook hij gegrepen door het peloton.

Aan de voet van de San Pelalo, de slotklim, nam Movistar het tempo over in dienst voor hun kopmannen Landa en Nairo Quintana. Het was Michael Matthews die de eerste aanval plaatste, maar die werd al snel gevolgd door Dylan Teuns en Alaphilippe. Daarna was het de beurt aan de ploegmaat van Alaphilippe, Enric Mas om te versnellen. De Spanjaard kreeg Quintana en Ion Izagirre op zijn wiel, waarna Alaphilippe het zelf probeerde.

De winnaar van de eerste etappe had meteen een mooi gat te pakken, maar uiteindelijk werd het toch gedicht door Roglic. De Sloveen van LottoNL-Jumbo probeerde daarna zelf te gaan, maar zijn demarrage werd weer beantwoord door Alaphilippe, Landa en Gorka Izagirre. In de afdaling van de San Pelalo werkte het viertal goed samen, waarna Alaphilippe de sterkste sprint had op een hellende strook.

Rutte, Koning en Koningin bij dodenherdenking

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander, Hare Majesteit Koningin Máxima en minister-president Rutte zijn vrijdagavond 4 mei aanwezig bij de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam.

De minister-president is zaterdag 5 mei aanwezig bij de 5 mei-lezing in Leeuwarden en ontsteekt aansluitend op Bevrijdingsfestival Fryslân het Bevrijdingsvuur. De Koning en Koningin en de minister-president wonen die avond in Amsterdam het 5 mei-concert bij, de afsluiting van de Nationale Viering Bevrijding.

Nationale Herdenking
De Koning en Koningin Máxima zijn aanwezig tijdens de herdenkingsbijeenkomst in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, waar Daan Heerma van Voss de 4 mei-voordracht uitspreekt. Aansluitend leggen zij een krans bij het Nationaal Monument op de Dam. De krans namens de Rijksministerraad wordt gelegd door de minister-president, minister Bijleveld van Defensie, staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de gevolmachtigd ministers Besaril, Eisden en Ellis van respectievelijk Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

Nationale Viering Bevrijding
De minister-president is in Leeuwarden aanwezig bij de 5 mei-lezing ter gelegenheid van de Nationale Viering Bevrijding. Het thema van de viering is verzet. De 5 mei-lezing wordt gehouden door Stine Jensen. Op Befrijdingsfestival Fryslân houdt minister-president Rutte een toespraak waarna hij rond 13.30 uur het Bevrijdingsvuur ontsteekt als signaal dat de veertien Bevrijdingsfestivals en alle andere activiteiten in het land zijn begonnen.

De Koning en Koningin en de minister-president wonen 's avonds in Amsterdam het 5 mei-concert bij ter gelegenheid van de afsluiting van de Nationale Viering Bevrijding. Het concert vindt traditiegetrouw plaats op en rond de Amstel voor Koninklijk Theater Carré.

Marine organiseert 'Ladies only' day

Ruim 150 meiden in de leeftijd van 15 tot en met 28 jaar varen donderdag 5 april mee aan boord van Zr.Ms. Tromp. ‘No boys allowed’; deze dag staat volledig in het teken van vrouwen. De Koninklijke Marine wil meiden interesseren voor het beroep van militair.

Rondleidingen door het schip, een informatiesessie en een speeddate met vrouwelijke militairen moeten ervoor zorgen dat de vrouwelijke bezoekers een goed beeld krijgen van het werken en leven aan boord van een marineschip. Mensen lijken soms een vertekend beeld te hebben van het werk en de organisatie. “Dit werk is zeker niet alleen weggelegd voor mannen. We doen aan boord hetzelfde werk, daar is echt geen onderscheid in. Het heersende beeld dat militairen de hele dag sporten, vechten en schieten klopt niet. We oefenen uiteraard wel maar binnen alle functiegebieden zoals de operationele-, technische- en logistieke dienst, bestaat het grootste deel van je tijd uit het uitoefenen van je vak. Ik zorg zelf 90% van mijn tijd voor de bevoorrading van het schip en de bijbehorende administratie wat perfect aansluit bij mijn studie commerciële economie”, zegt luitenant-ter-zee van de logistieke dienst Annabelle van Zr.Ms. Tromp.

Sinds 1986 maken vrouwen onderdeel uit van de vaste bemanning op marineschepen. Al jaren schommelt het percentage vrouwelijke militairen binnen de krijgsmacht rond 10%. Dames weten dat er vrouwen bij defensie werken maar uit de praktijk blijkt dat ze eigenlijk geen goed beeld hebben van de grote diversiteit aan functies en dat de Krijgsmacht dus meer te bieden heeft dan alleen de gevechtsfuncties. Naast het wegnemen van het onjuiste beeld dat er bestaat over werken bij defensie, is zij een werkgever die diversiteit en inclusiviteit noodzakelijk vindt. Diversiteit heeft een positieve invloed op sociale veiligheid en het ontstaan van een open organisatiecultuur. Daarnaast biedt diversiteit voordelen bij de operationele inzet van de krijgsmacht zoals het bevorderen van respect en wederzijds begrip voor de lokale bevolking en het beter kunnen verzamelen van inlichtingen onder de vrouwelijke bevolking.

Donderdag is de zestiende keer dat de marine een dergelijke dag organiseert. Dit jaar wordt gevaren met Zr.Ms. Tromp, een luchtverdedigings- en commandofregat. Dit 144 meter lange schip telt 150 bemanningsleden (waarvan 25% vrouw is) en kan tot ruim 220 opvarenden huisvesten.

Boef verbreekt Nederlands Spotify-record

Rapper Boef heeft met zijn nieuwe single Sofiane een record op Spotify gevestigd. Vrijdag, de dag van de release, werd het nummer in 24 uur meer dan 680.000 gestreamd. Boef verbreekt daarmee het record van Ronnie Flex en Famke Louise, die eerder dit jaar met hun nummer Fan in 24 uur meer dan 650.000 streams haalden.

Boef heeft met Sofiane nóg een record in handen. De bijbehorende video had vrijdag meer dan 1,2 miljoen views en 112.000 likes op YouTube en is daarmee de best bekeken en hoogst gewaardeerde video in 24 uur.

Sofiane Boussaadia, zoals Boef in het dagelijks leven heet, vertelt in Sofiane een deel van zijn levensverhaal. Het scoren van een nummer 1-hit was niet het doel van de rapper. "Ik ben echt héél blij met deze records, al was het me met dit nummer daar niet om te doen. Sofiane is een persoonlijk nummer dat ik wilde delen met mijn fans. Dat was best spannend want je weet vooraf niet hoe dit wordt ontvangen. Maar de reacties zijn echt overweldigend en dat is voor mij toch wel het allerbelangrijkste. Al is een record natuurlijk ook altijd een mooie bijkomstigheid", aldus Boef.

Boef verbreekt Nederlands Spotify-record
Boef verbreekt Nederlands Spotify-record (Foto: BuzzE)

Marine en partners samen tegen terrorisme

De Koninklijke Marine beoefent nationale taken tijdens de grootschalige oefening Port Defender 2018. De vierdaagse terrorismebestrijdingsoefening begint op maandag 9 april aanstaande en omvat vele facetten van terrorismebestrijding in combinatie met havenbescherming.

Samen met militaire en civiele partners, zoals Kustwacht en politie, oefent de marine in de havengebieden van Amsterdam en IJmuiden, het Noordzeekanaal en op open zee. De verschillende organisaties beoefenen hierbij de onderlinge communicatie en coördinatie. Hierdoor ontstaat een zo realistisch mogelijke oefening en krijgen deelnemers de kans om naast de eigen vaardigheden ook de onderlinge samenwerking te beoefenen.

Uitdaging
De uitdagende oefenscenario’s zijn zeer divers. Zowel op zee als in de havengebieden is er tijdens de oefening sprake van een verhoogde terroristische dreiging. Zo wordt een gekaapt passagiersschip ontzet door de Dienst Speciale Interventies (DSI) en wordt een einde gemaakt aan de gijzeling van een olieplatform in de haven. Ook wordt een vijandige speedboot op het Noordzeekanaal onderschept en vindt er een interventieoperatie plaats waarbij gijzelaars in gebouwen in Amsterdam worden ontzet.

Paraat
In alle delen van Nederland staat de Koninklijke Marine 24 uur per dag paraat met antiterrorisme eenheden van het Korps Mariniers, schepen van de wacht, havenbeschermingseenheden, de Defensie Duikgroep (DDG) en diverse andere eenheden om de nationale veiligheid te waarborgen.

Geluidshinder
Tijdens Port Defender 2018 wordt er tussen 9 en 12 april in de omgeving van de Vissershaven en de IJmondhaven in IJmuiden, de Amerikahaven in Amsterdam en op het Marine Etablissement Amsterdam gebruik gemaakt van helikopters, figuranten en oefenmunitie. De verschillende deelnemers aan de oefening proberen de overlast voor omwonenden en omringende bedrijven zoveel mogelijk te beperken. Toch valt geluidshinder niet uit te sluiten.

'Vlees moet duurder om klimaatdoel te halen'

De klimaatopgave leidt op lange termijn onvermijdelijk tot minder productieruimte voor de veehouderij en tot verandering van ons menu. Het kabinet zou met nieuw voedselbeleid op deze omslag moeten anticiperen om de negatieve gevolgen ervan zo klein mogelijk te maken en de kansen - die er ook zijn - zo veel mogelijk te benutten. Dat concludeert de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in zijn advies ‘Duurzaam en gezond’, dat vandaag aan minister Schouten (LNV) en staatssecretaris Blokhuis (VWS) is aangeboden.

In Nederland is meer voedsel beschikbaar dan ooit tevoren, het is veilig en we betalen er relatief weinig voor. Nederlands voedsel wordt efficiënt geproduceerd en wereldwijd geëxporteerd. Tegelijk zijn er zorgen over de negatieve effecten van de productie en de consumptie van ons voedsel op het milieu en de biodiversiteit, op onze eigen gezondheid en op het dierenwelzijn. Recent is daar de zorg bijgekomen over de effecten van onze voedselproductie op de klimaatverandering. Zelfs als alle thans beschikbare maatregelen worden genomen om de uitstoot van broeikasgassen door de Nederlandse veehouderij te beperken, dan zal naar verwachting in 2050 de veehouderij toch nog beslag leggen op de totale toegestane broeikasgasuitstoot in Nederland. Een transitie naar een duurzamer en gezonder voedselsysteem is daarom volgens de Rli noodzakelijk.

Het is, aldus de Rli, van groot belang dat de overheid het bedrijfsleven zo snel mogelijk duidelijkheid biedt over de toekomst van de veehouderij in de komende decennia en het te voeren beleid. Door in een klimaatwet duidelijk te maken welke grenzen de komende decennia zullen gelden, kunnen boeren tijdig hun toekomst plannen, bijvoorbeeld door hun productie tijdig om te schakelen. Zo kunnen zij verliezen op investeringen vermijden. Een van de instrumenten die de overheid met het oog op de noodzakelijke transitie kan inzetten, is omzetting van het bestaande systeem van dierproductierechten naar een systeem van in de tijd afnemende, verhandelbare emissierechten.

Met de voor het klimaat noodzakelijke maatregelen worden niet alle problemen opgelost. De mestoverschotten en andere milieu- en volksgezondheidsproblemen maken het noodzakelijk om in een aantal regio’s aanvullende maatregelen te nemen. De raad adviseert het kabinet om met de betrokken provincies in overleg te gaan over de financiële en wettelijke instrumenten die nodig zijn om ook de specifieke regionale problemen van de veehouderij effectief aan te kunnen pakken.

Niet alleen de veehouderij staat voor een grote omslag. In de hele keten van de productie, de verwerking en de verkoop, tot en met de consumptie van voedsel zijn grote veranderingen nodig. Een duurzaam eetpatroon bevat naar verhouding veel minder dierlijke en meer plantaardige eiwitten. De raad beveelt het kabinet daarom aan om er samen met de hele keten voor te zorgen dat het aandeel dierlijke eiwitten in ons voedsel in 2030 van de huidige zestig procent naar maximaal veertig procent wordt teruggebracht.

Door deze verandering in het menu ontstaan er tal van nieuwe mogelijkheden voor innovatieve, duurzame voedselproducten. Dat biedt een thuismarkt en vervolgens ook tal van exportkansen, niet alleen voor de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie maar ook voor de landbouw als producent van grondstoffen. De raad verwacht dat de onvermijdbare voedseltransitie, mits deze op een verstandige wijze en tijdig door de overheid wordt begeleid, kan bijdragen aan nieuwe kansen voor de Nederlandse agrarische sector. En tot een periode waarin de huidige gespannen relatie tussen boer en consument zal worden omgebogen tot een nieuw gedeeld perspectief.

Menselijke resten gevonden in Tiel

In de struiken aan de Grotebrugse Grintweg in Tiel is maandagavond een menselijke schedel gevonden. Na onderzoek troffen agenten vandaag met behulp van speurhonden nog meer stoffelijke resten aan.

De politie doet onderzoek naar de vondst. Over de identiteit van het stoffelijke overschot is nog niets bekend. De doodsoorzaak en hoe lang de stoffelijke resten er al liggen wordt nader onderzocht.

Tienermeisjes veroordeeld voor steekpartij

Drie meisjes van destijds vijftien jaar die vorig jaar een leeftijdsgenootje neerstaken bij metrostation Postjesweg in Amsterdam, zijn veroordeeld tot jeugddetentie. Hoewel niet precies vastgesteld kon worden wie er heeft gestoken, vindt de rechtbank in Amsterdam dat zij alle drie schuldig zijn aan poging tot doodslag.

De meisjes gingen met zijn drieën op het slachtoffer af. Ze werd met een mes in haar borst, buik en heup gestoken.

Aanleiding voor de steekpartij op 24 juli was een ruzie tussen twee groepen meisjes op social media. De meisjes zouden gaan 'praten', maar er ontstond een vechtpartij waarbij het slachtoffer werd gestoken.

Twee meisjes kregen zes maanden jeugddetentie. Een derde meisje krijgt 240 dagen jeugddetentie, waarvan 93 voorwaardelijk. Ze moeten zich ook laten behandelen voor hun gedrag en hun slachtoffer samen ruim 1000 euro betalen. De rechtbank vond dat het neergestoken meisje ook zelf een rol had, omdat zij de ontmoeting mede had georganiseerd en ook een mes had meegenomen.

Tienermeisjes veroordeeld voor steekpartij
Tienermeisjes veroordeeld voor steekpartij (Foto: ANP)

Politie vindt kogelhulzen, daders gevlogen

Aan de Sommelsdijkstraat in Rotterdam heeft dinsdagnacht een schietpartij plaatsgevonden. Bewoners schrokken daar rond 01.00 uur wakker van meerdere knallen. Agenten troffen op de hoek van de straat en de Kerkwervesingel kogelhulzen aan.

De politie begon direct na de melding een zoekactie met de hulp van de politiehelikopter. Helaas vonden de agenten geen verdachten. Ook is er geen gewonde gevonden. Wie of wat het doel was, is dus niet bekend. De politie gaat verder met het onderzoek. Mensen die iets gehoord en/of gezien hebben kunnen zich melden via de gebruikelijke kanalen: 0900-8844 of 0800-7000 voor meld misdaad anoniem. 

Politie vindt kogelhulzen, daders gevlogen (Foto: stockfoto politie.nl)
Politie vindt kogelhulzen, daders gevlogen (Foto: stockfoto politie.nl)

Chrono Trigger op Steam krijgt oude graphics

Eerder dit jaar kwam Chrono Trigger beschikbaar op Steam, maar niet iedereen was tevreden met de port. Deze is gebaseerd op de iOS versies en werd geport compleet met dezelfde menu's en 'verbeterde' graphics.

Het probleem is dat het geheel volgens velen lelijk oogt en de oorspronkelijke grafische stijl een stuk beter is. Voor hen is er goed nieuws. Via Steam heeft Square Enix bekendgemaakt de komende maande meerdere patches uit te brengen voor Chrono Trigger, waarvan de eerste in de eerste helft van april. Deze patch voegt een optie toe om de game te spelen met de oorspronkelijke grafische stijl.

Wat de andere patches toe gaan voegen is nog niet bekend.

Studio achter Runbow komt met Double Cross

13AM Games, de studio achter Indiegame Runbow, komt met een nieuwe game. Double Cross is een mix tussen een action platformer en een adventure-game met een focus op een grappling hook. De aankondigingstrailer is hieronder te bekijken.

Details ontbreken nog, behalve dan dat de speelstijl van personage Zahra kan worden aangepast om de top RIFT-agent te worden, wat dat ook mag betekenen. Double Cross is in ontwikkeling voor de Nintendo Switch en pc.

Doorman levert bijdrage aan maritieme veiligheid NAVO

Zr. Ms. Karel Doorman is vandaag vertrokken voor een 9 weken durende operatie op de Middellandse Zee. Het logistiek ondersteunings- en bevoorradingsschip neemt deel aan NAVO-missie Sea Guardian, gericht op het beveiligen van de Europese zuidflank. Zo wordt onder meer Tunesisch anti-terreurpersoneel getraind.

Doorman-commandant kapitein-ter-zee Sim Schot: "Het is eigenlijk de 1e echte militaire inzet van het schip. Na het bestrijden van ebola voor de Afrikaanse oostkust en humanitaire hulpverlening op Sint Maarten na orkaan Irma. Daarbij is ook nog eens voor het eerst elk bedje bezet, met 300 opvarenden."

Terrorismebestrijding
Naast 170 bemanningsleden zijn dat 130 zogenoemde enablers: de bemanning en onderhoudsploeg van de boordhelikopter, mariniers en medisch personeel voor een compleet ziekenhuis. Schot: "Het Role 2-hospitaal is bemand met het oog op de veiligheid. Tijdens patrouilles brengen we de scheepsbewegingen in kaart. We hebben mariniers bij ons voor het geval het tot actie komt. Denk daarbij aan alle vormen van illegale zaken, van mensensmokkel tot drugshandel. Vaak is er een duidelijke link met terrorisme.”

Mariniers
De marinierseenheid bestaat naast Nederlanders uit Belgen en Denen. Schot: "Zij werken al verregaand samen. Ze staan op dit moment ook als eenheid gereed voor een NAVO-reactiemacht. Mocht het nodig zijn, dan zijn ze zo elders in te zetten. Tijdens deze missie werken ze verder aan hun samenwerking.”

Leslokaal
De mariniers leiden de komende weken onder meer enkele Tunesische anti-terreureenheden op. Zr. Ms. Karel Doorman fungeert daarbij als leslokaal én uitvalsbasis voor praktijkoefeningen. Schot: "Het gaat erom dat wij samen beter worden. Zo leren we de Tunesiërs te boarden. Daarbij treden wij op als oefenschip en gebruiken zij onze snelle Frisc-motorboten. De instructielessen zijn ook aan boord.”

En wat gebeurt er als de Doorman op vluchtelingen stuit? Schot: "Dan nemen we contact op met het NAVO-hoofdkwartier. Wij richten ons niet specifiek op vluchtelingen. Alleen als ze in nood verkeren, maar dat geldt voor elk schip.”

Meer lezen over defensie? Neem eens een kijkje op het forum!

Doorman levert bijdrage aan maritieme veiligheid NAVO (Foto: Defensie.nl)
Doorman levert bijdrage aan maritieme veiligheid NAVO (Foto: Defensie.nl)

Utrechtse 'Fame-tagger' opgepakt

De politie heeft een man opgepakt die verantwoordelijk wordt gehouden voor de tag ‘Fame’ die op honderden plekken in de stad Utrecht is geplaatst. Het gaat om een 26-jarige man uit Utrecht.

De man kon op heterdaad worden betrapt tijdens een politieactie. Er is een zoeking gedaan in het huis van de verdachte en daarbij is graffitimateriaal in beslag genomen.

De tag ‘Fame’ is geplaatst op honderden plekken, verspreid over de hele stad en ook daarbuiten. De politie doet een oproep aan inwoners die schade hebben ondervonden van de graffiti om aangifte te doen.

Utrechtse 'Fame-tagger' opgepakt (Foto: Politie.nl)
Utrechtse 'Fame-tagger' opgepakt (Foto: Politie.nl)

Blu-ray: Loving Vincent

DAnimatiefilms zijn er in verschillende vormen en maten. Van feel-good Disney films tot artistieke pogingen, zoals Wes Anderson's Fantastic Mr. Fox die volledig in stop-motion is gefilmd. Sinds kort is er een nieuwe primeur die past in de laatste categorie, want Loving Vincent gaat namelijk de boeken in als de eerste volledig geschilderde speelfilm ter wereld. Met behulp van meer dan 125 kunstenaars zijn 65.000 frames geschilderd met dezelfde techniek die Van Gogh hanteerde. In deze unieke animatiefilm wordt een bijzonder en boeiend verhaal weergegeven over Van Gogh's laatste dagen voor zijn dood.

DigiD-fraudeurs moeten de cel in

Zes verdachten die in Groningen in 2013 op grote schaal fraudeerden met de DigiD (digitale identiteit) van honderden studenten, zijn veroordeeld tot celstraffen tot 2,5 jaar. De rechtbank in Groningen legde de hoogste straf op aan ex-belastingambtenaar Frits T. (58) uit het Groningse Westerlee.

T. viste in 2013 persoonsgegevens van 370 studenten uit het systeem van zijn werkgever in Groningen. Daarmee regelde hij nieuwe DigiD-codes en werden er buiten de studenten om zorg- en toeslagen aangevraagd. De belastingdienst keerde bijna vier ton onterecht uit.

De rechtbank vond het bijzonder kwalijk dat de man als ambtenaar de geheimhoudingsplicht, waardoor hij toegang had tot geheime, persoonlijke en afgeschermde informatie, schond.

De andere vijf bendeleden kregen celstraffen tot twee jaar opgelegd. De aanklager had celstraffen tot 2,5 jaar geëist.

DigiD-fraudeurs moeten de cel in
DigiD-fraudeurs moeten de cel in (Foto: ANP)

Prins Constantijn reikt prijs World Press Photo uit

Prins Constantijn reikt donderdagavond 12 april 2018 in de Westergasfabriek in Amsterdam de prijs voor de World Press Photo van het Jaar uit. Ook Prinses Laurentien is bij de uitreiking aanwezig.

Voor de World Press Photo of the Year zijn vijf fotografen genomineerd. Het gaat om de Australiërs Patrick Brown met een foto van Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh en Adam Ferguson met een portret van een Nigeriaans meisje dat gekidnapt was door Boko Haram. Verder is de Brit Toby Melville genomineerd met een foto van slachtoffers van de aanslag op Westminster Bridge in Londen, de Ier Ivor Prickett met twee foto’s van de strijd om Mosul en de Venezolaanse fotograaf Ronaldo Schemidt met een foto van protesten tegen president Maduro.

Voor de 61e editie van de World Press Photo wedstrijd zijn in totaal ruim 73000 foto’s ingezonden door 4548 fotografen uit 125 verschillende landen. Alle inzendingen zijn anoniem voorgelegd aan de jury van de World Press Photo stichting. Vanaf 14 april zijn de winnende persbeelden te zien in De Nieuwe Kerk Amsterdam, daarna reist de tentoonstelling de wereld rond en worden bijna 100 steden in 40 landen aangedaan.

Prins Constantijn is sinds 2008 beschermheer van World Press Photo. De stichting, gevestigd in Amsterdam, ondersteunt en bevordert wereldwijd de visuele journalistiek en zet zich in voor de vrijheid van informatie. World Press Photo is in 1955 in Nederland opgericht. De prijs wordt internationaal gezien als de meest prestigieuze prijs op het gebied van professionele persfotografie.

Prins Constantijn reikt prijs World Press Photo uit (Foto: RVD - Jeroen van der Meyde)
Prins Constantijn reikt prijs World Press Photo uit (Foto: RVD - Jeroen van der Meyde)

Onderzoek naar ernstig incident op Schiphol

Op Schiphol is vorige week donderdag een ernstig incident geweest waarbij twee verkeersvliegtuigen dicht bij elkaar kwamen. Dat meldt de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), dat een onderzoek instelt naar de zaak. Volgens de OVV maakte een vliegtuig, dat bezig was met de landing op baan 18c (Zwanenburgbaan), op het laatste moment een doorstart. Vlak daarvoor had een ander vliegtuig toestemming gekregen om op te stijgen van de Kaagbaan (baan 24).

De vliegtuigen kwamen daarop dicht bij elkaar, omdat het verlengde van de twee banen elkaar kruisen. De OVV wil verder niets kwijt over het voorval, ook niet of het om een bijna-botsing zou gaan. Een woordvoerster zegt dat onderzoek moet uitwijzen of het incident dat predikaat krijgt.

De twee vliegtuigen konden hun vlucht daarna veilig voortzetten, meldt de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). Die onderzoekt het voorval ook, zoals standaard gebeurt bij elk incident, zegt een woordvoerster. Ook wordt het gemeld bij de OVV. Beide instanties zeggen niet uit welke landen de vluchten kwamen en om welke toestellen het gaat.

Procedures
Onderzoek moet uitwijzen of de procedures goed zijn gevolgd en wat ervan valt te leren, aldus de LVNL. Niet te zeggen is wat de afstand is geweest tussen de vliegtuigen. Dat wordt volgens de woordvoerster onderzocht.

Tijdens dit incident werd de verkeersleiding niet via de radar, maar vanaf de toren gevoerd. Hierbij geeft de luchtverkeersleider in de verkeerstoren aanwijzingen aan de piloten op basis van wat hij zelf buiten ziet.

Onderzoek naar ernstig incident op Schiphol
Onderzoek naar ernstig incident op Schiphol (Foto: ANP)

Deskundigen weerleggen MH17-bewering Rusland

Radardeskundigen hebben opnieuw geconcludeerd dat in het oosten van Oekraïne een BUK-raket kan zijn afgeschoten zónder dat dit te zien is op radarbeelden van een civiel radarstation. Het internationale Joint Investigation Team (JIT), dat onderzoek doet naar het neerschieten van vlucht MH-17, had dat eerder ook al vastgesteld. Maar Rusland ontkende dat en beweerde dat een raket wél op radarbeelden te zien had moeten zijn. Moskou leverde daarop zelf radarbeelden aan waarop geen raket te zien was.

Het JIT heeft daarop twee onafhankelijke deskundigen laten aanstellen door de rechter-commissaris, meldde het Openbaar Ministerie (OM). Dat een BUK-raket niet zichtbaar hoeft te zijn op radarbeelden, is volgens de deskundigen om meerdere redenen verklaarbaar. Het heeft onder meer te maken met de vluchteigenschappen van zo'n type raket. Een civiel radarstation is namelijk zodanig ingesteld dat snelle objecten zoals deze raket niet op de radarbeelden te zien zijn. Dat moet 'ruis' op de radarbeelden tegengaan, aldus de deskundigen. Ook bevestigen zij dat er op de verstrekte beelden geen andere vliegtuigen in de nabijheid van het toestel zijn te zien, toen het werd neergeschoten in juli 2014.

Het JIT heeft eerder bekendgemaakt dat er "onomstotelijk" bewijs is dat vlucht MH17 is neergeschoten door een BUK-raket die werd afgevuurd vanuit een landbouwveld in Oost-Oekraïne. Volgens het JIT hadden de separatisten die door de Russen werden gesteund het gebied onder controle.

In het JIT zitten naast Nederland ook Australië, Maleisië, België en Oekraïne. Bij de crash kwamen 298 mensen om, van wie 193 uit Nederland.

Deskundigen weerleggen MH17-bewering Rusland
Deskundigen weerleggen MH17-bewering Rusland (Foto: ANP)

Zeven kandidaten voor Olympische Spelen 2026

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft van zeven landen een officiële kandidatuur ingestuurd gekregen voor het organiseren van de Olympische Winterspelen van 2026. Dat heeft het IOC dinsdag bekendgemaakt, drie dagen na de deadline voor het inleveren van de zogenoemde letter of intent.

"Ik ben erg blij met de getoonde interesse", aldus IOC-president Thomas Bach. "Ons doel is niet alleen om een recordaantal kandidaten te hebben, maar vooral ook om de beste stad te selecteren om 's werelds beste atleten de kans te geven op het olympisch podium uit te komen."

De steden en nationale olympische comité's zullen in de komende maanden samenwerken met het IOC, dat hen onder meer voorziet van steun, materiaal en technisch advies. De volgende, meer concrete fase gaat van start na de IOC-sessie in Buenos Aires in oktober, waarna in september volgend jaar een gaststad gekozen wordt.

Andere steden, zoals het Noorse Lillehammer en het Amerikaanse Denver, hebben de pijlen al op 2030 gericht.

Kandidaten Olympische en Paralympische Winterspelen 2026
Graz/Schladming (Oostenrijk)
Calgary (Canada)
Milaan/Turijn/Cortina d'Ampezzo (Italië)
Sapporo (Japan)
Stockholm (Zweden)
Sion (Zwitserland)
Erzurum (Turkije)

Duitsland behandelt uitlevering Puigdemont

Het Openbaar Ministerie in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein heeft de autoriteiten gevraagd de Catalaanse separatist Carles Puigdemont uit te leveren aan Spanje. Spanje heeft afgelopen maand een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd.

Het is een formele stap in de uitleveringsprocedure. De hoogste rechter van de deelstaat moet bepalen of dat kan gebeuren. Volgens het OM in Sleeswijk moet het Spaanse verzoek worden ingewilligd, omdat de strafbare feiten die Madrid tegen de Catalaanse ex-premier aanvoert, ook in de Duitse wet voorkomen, zij het niet in precies dezelfde bewoordingen. Puigdemont zou gevangen moeten blijven zitten tijdens de procedure, omdat er volgens het OM vluchtgevaar bestaat.

De regering van Puigdemont deed in oktober een chaotische en onwettige poging de regio Catalonië van Spanje af te scheiden. Het veroorzaakte een politieke impasse en berokkende de regio grote economische schade. Zo werd bijvoorbeeld 31,4 miljard euro van bankrekeningen in Catalonië gehaald en elders onderbracht tussen 1 oktober en eind december.

België
Puigdemont wordt sinds oktober gezocht wegens rebellie, opruiing en geknoei met overheidsgeld. Hij is eind oktober uitgeweken naar België. Daar strandde het Spaanse uitleveringsverzoek in juridisch getouwtrek. Vorige week is hij op reis van Finland naar België aangehouden in de Noord-Duitse deelstaat.

In België liep eind vorig jaar de uitlevering van Puigdemont aan Spanje vast omdat de zwaarste aanklacht, rebellie of muiterij, volgens de rechter geen evenknie in Belgisch recht heeft. Puigdemont zou dan alleen op basis van opruiing en gesjoemel met overheidsgeld kunnen worden uitgeleverd.

Duitsland behandelt uitlevering Puigdemont
Duitsland behandelt uitlevering Puigdemont (Foto: ANP)

Scooter viert jubileum met show in Amsterdam

Scooter geeft eind dit jaar voor het eerst een eigen show in Nederland. De Duitse raveband viert op vrijdag 7 december in AFAS Live zijn 25-jarig bestaan. Kaarten voor de show zijn vanaf donderdagochtend te koop, maakte evenementenbureau Friendly Fire dinsdag bekend.

Scooter viert zijn jubileum met de internationale 25 Years Wild & Wicked Tour. De dance-act, bekend van hits als Hyper Hyper, Move Your Ass en How Much Is The Fish, trad al op in onder meer Finland, Denemarken en Oostenrijk. Het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Duitsland, waar Scooter veruit de meeste shows verzorgt, zijn nog aan de beurt.

De band werd in 1993 opgericht in Hamburg. Scooter bracht tientallen cd's uit en verkocht meer dan dertig miljoen platen. In thuisland Duitsland is de band de meest succesvolle act ooit met 23 toptienhits.

Scooter viert jubileum met show in Amsterdam
Scooter viert jubileum met show in Amsterdam (Foto: BuzzE)

Einde seizoen voor smaakmaker Fortuna Sittard

Fortuna Sittard zal het Jupiler League-seizoen af moeten maken zonder smaakmaker Djibril Dianessy. De Fransman raakte in het duel met Almere City geblesseerd aan zijn knie: zijn voorste kruisband is afgescheurd en er is letsel aan zijn meniscus.

Dianessy was dit seizoen al goed voor elf goals en negen assists. "Het is heel triest voor Djibril, want hij kent een erg goed seizoen. Toch gaat hij hier sterker uit kunnen komen en we wensen hem dan ook een spoedig herstel", aldus Jeroen Dieteren, medisch hoofd van de Limburgse koploper.

De 19-jarige Portugese jeugdinternational André Vidigal moet ook even toekijken. De spits, dit seizoen al goed voor tien goals, liep tegen Almere een verrekking op aan zijn enkelbanden. Hoe lang hij uit de roulatie is weet men nog niet.

Blu-ray: The Snowman

De Noorse auteur Jo Nesbø heeft al een aantal bestsellers op zijn naam staan en behaalt voornamelijk succes met zijn misdaad-novellen over inspecteur Harry Hole. Het is een briljante en gedreven detective met onorthodoxe methodes, zo eentje die in het rijtje past van Sherlock Holmes en Hercule Poirot. De perfecte formule voor een verfilming dus, maar helaas valt dit grof tegen: The Snowman, sinds kort te verkrijgen op blu-ray, weet de hoge verwachtingen jammer genoeg niet waar te maken en ontbeert zowel spanning als logica.

Politie zoekt tips over liquidatie Reduan B.

De recherche van de politie Amsterdam heeft, in overleg met het openbaar ministerie, een foto vrijgegeven van de zaterdag 31 maart aangehouden vermoedelijke schutter van Reduan B. Het onderzoeksteam roept de hulp in van het publiek omdat zij op zoek zijn naar onder andere de door de verdachte gedragen kleding op het moment van de liquidatie.

Op de foto is de kleding van de verdachte duidelijk in beeld. Wie weet waar deze kleding is? Het onderzoeksteam vraagt of er mensen zijn die mogelijk kleding, die op de getoonde foto staat of hier op lijkt, hebben gevonden, contact op te nemen met de politie.

Politie zoekt tips over liquidatie Reduan B. (Foto: politie)
Politie zoekt tips over liquidatie Reduan B. (Foto: politie)

Het rechercheteam is ook op zoek naar getuigen die iets kunnen zeggen over de zwarte Seat met het kenteken 45-XK-SX , eventueel in combinatie met de man op de getoonde foto. Uit de eerste onderzoeksresultaten is bekend geworden dat deze auto op de dag vóór de liquidatie, woensdag 28 maart rond 07.00 uit Hilversum is vertrokken richting Amsterdam. Omstreeks 08.40 uur is het voertuig waargenomen in de omgeving van de TT-Melissaweg/TT-Vasumweg te Amsterdam.

Diezelfde middag, woensdag 28 maart omstreeks 17.15 uur rijdt hij wederom vanaf Hilversum naar de omgeving van de liquidatie. Rond 18.15 uur is het voertuig daar waargenomen. Even voor 19.00 uur is het voertuig weer terug in omgeving van Hilversum.

De politie zou graag in contact komen met mensen die op die momenten iets hebben gezien of daar op hetzelfde moment gereden hebben met bijvoorbeeld een dashcam.

Wie heeft de verdachte in getoonde kleding op woensdag 28 of donderdag 29 maart gezien in de omgeving van de TT Vasumweg of de Klaprozenweg? Wie heeft gezien hoe en waar de verdachte vanaf de Klaprozenweg/TT Vasumweg is weggevlucht?

Alhoewel de kans klein is, bestaat natuurlijk altijd de kans dat je iets hebt gezien of opgenomen met je dashcam. Neem dan contact op met de politie via een speciaal telefoonnummer wat voor deze zaak is geopend: 06-57435079. 0900-8844 bellen of het contactformulier invullen op de politie.nl kan natuurlijk ook. 

Politie zoekt tips over liquidatie Reduan B. (Foto: politie)
Politie zoekt tips over liquidatie Reduan B. (Foto: politie)

Geen richting aangeven leidt tot aanhouding

De politie heeft op tweede paasdag rond half elf 's avonds een 22-jarige Tilburger aangehouden voor verboden wapenbezit. De politie zette hem aan de kant omdat hij op de rotonde aan de Wandelboslaan vergat om richting aan te geven. Op het moment dat hij zijn papieren uit het dashboardkastje wilde pakken viel het oog van oom agent op een stuk vuurwerk.

Het bleek te gaan om een Cobra 6, wat zwaar illegaal vuurwerk is. Hierop besloten de dienders terplekke de auto te doorzoeken. Hierbij werd in het vak van de armsteun een ploertendoder aangetroffen. Het vuurwerk en de ploertendoder zijn in beslag genomen; de Tilburger is aangehouden voor verboden wapenbezit. 

Biatlonlegende Bjørndalen kondigt afscheid aan

Volgens Noorse media zal biatlonlegende Ole Einar Bjørndalen dinsdag zijn afscheid aankondigen. Via het Noors Olympisch Comité liet de 44-jarige grootheid weten dinsdag een persconferentie te geven en NRK meldt dat hij daarin zijn afscheid aan zal kondigen.

De koning van het biatlon won in zijn illustere loopbaan onder meer acht keer olympisch goud, twintig wereldtitels en bijna honderd World Cup-wedstrijden, maar de laatste tijd lukt het niet meer. Afgelopen seizoen plaatste Bjørndalen zich bij lange na niet voor het Noorse team voor de Spelen in Pyeongchang, en hij sloot het seizoen af met een 32e plek op de achtervolging in het Russische Tyumen.

Bjørndalen was overigens wel op de Spelen aanwezig: dat deed hij als begeleider voor het team van Wit-Rusland, het land dat onder leiding van zijn vrouw Darya Domracheva goud veroverde op de damesestafette.

Update 11.13 uur
Bjørndalen heeft tijdens de persconferentie inderdaad verteld klaar te zijn met het leven als atleet. Dat doet de Noor ruim 25 jaar na zijn debuut in de World Cup, waarin hij inclusief estafettes meer dan vijfhonderd wedstrijden afwerkte, met 252 podiumplaatsen (179 individueel) als resultaat.

Man dood door zelfmoordpoging vrouw

Een zestigjarige man is in een winkelstraat in een voorstad van Parijs om het leven gekomen toen een 27-jarige moeder en haar tweejarig dochtertje bovenop hem terechtkwamen.

De moeder was vermoedelijk met haar kind in de armen uit het raam van haar woning op de achtste verdieping van een pand in Pantin gesprongen. Beiden raakten zwaargewond. Voor hun leven wordt gevreesd.

Man gedood door springende vrouw
Man gedood door springende vrouw (Foto: BuzzO)

Shantae: Half-Genie Hero Ultimate Edition lanceert 8 mei

XSeed heeft aangekondigd dat Shantae: Half-Genie Hero Ultimate Edition lanceert op 8 mei. Deze versie bevat de maingame en alle DLC's die zijn uitgegeven: Pirate's Queen Quest en Friends to the End tezamen met de Costume Pack en een aantal kostuums.

Ook lanceert op 8 mei de fysieke versie voor Nintendo Switch, waarin ook een Risky Beats Soundtrack CD en artbook van 100 pagina's zijn inbegrepen. De Ultimate Edition kost een kleine veertig euro.

Dak van tankstation aan A58 ingestort

Het dak van een tankstation aan de A58 in Zeeland is door onbekende oorzaak ingestort. Op beelden is te zien dat het dak van het Total-tankstation bij 's-Heer Arendskerke, tussen Goes en Middelburg, in het midden is geknakt en in de vorm van een V op de grond ligt. Daardoor raakten pompinstallaties beschadigd.

Het dak begaf het in de nacht van maandag op dinsdag. Er was toen niemand aanwezig.

De brandweer heeft inmiddels vastgesteld dat er geen veiligheidsrisico's zijn, aldus een woordvoerder.

Of het om een constructiefout gaat en of ook andere tankstations moeten worden gecontroleerd is vooralsnog onbekend. Bij Total Nederland, met ruim 300 tankstations in ons land, was niemand bereikbaar voor inhoudelijk commentaar.

Dak van tankstation aan A58 ingestort
Dak van tankstation aan A58 ingestort (Foto: ANP)

Jongen (14) vast om mishandeling homo's

De politie heeft een veertienjarige jongen opgepakt voor betrokkenheid bij de bedreiging en mishandeling van homoseksuele mannen op twee verschillende plaatsen in Dordrecht. Het is de eerste aanhouding in de zaak en de politie verwacht dat er meer zullen volgen.

Op de Smitsweg in Dordrecht werd in de nacht van vrijdag op zaterdag een man door een groep in elkaar geslagen, nadat hij via datingapp Grindr een afspraak had gemaakt. Hij raakte dusdanig gewond dat hij in het ziekenhuis moest worden behandeld.

Een nacht later werd elders in de stad, aan de Schenkeldijk, opnieuw een man belaagd die via Grindr met een andere man had afgesproken. Hij kon ontkomen.

De jonge verdachte werd maandagavond opgepakt en zit nog vast.

Jongen (14) vast om mishandeling homo's
Jongen (14) vast om mishandeling homo's (Foto: ANP)

Guacamelee! 2 komt ook naar pc

Guacamelee! 2 stond in de planning om exclusief naar PlayStation 4 te komen. Ontwikkelaar Drinkbox Studios heeft nu echter aangekondigd dat het spel ook naar pc zal komen. Het lijkt er nu op dat PlayStation 4 spelers eerder aan de slag kunnen met het spel om na een paar maanden ook pc-gamers toegang te geven.

Guacamelee! 2 is een platformgame waarin je in verschillende wezens kunt veranderen. De precieze releasedatum is nog niet bekend.


MLB: Werper Jansen krijgt pijnlijke homerun om de oren en verliest

In de Noord-Amerikaanse honkbalcompetitie MLB hebben de Los Angeles Dodgers maandag na een lange partij een nederlaag geleden. Op bezoek bij de Arizona Diamondbacks ging de ploeg van de Nederlandse pitcher Kenley Jansen onderuit na zes extra innings.

Er was weinig aan de hand voor de Dodgers, die aan de negende en in principe laatste inning begonnen met een 6-3 voorsprong. Zoals gewoonlijk kwam closer Jansen in de laatste inning het veld op om de boel op slot te gooien, maar dat ging fout: Chris Owing ramde de bal de tribunes in en nam nog twee teamgenoten mee ook, waardoor het 6-6 werd.

In de vijftiende inning sloeg Chase Utley Dodgers-teamgenoot Cody Bellinger binnen, maar Nick Ahmed sloeg Jake Lamb namens de Diamondbacks over de plaat. Ahmed werd vervolgens zelf binnen geslagen door Jeff Mathis, waardoor de D-Backs alsnog wonnen: 7-8.

Bij de Texas Rangers ging de aandacht uit naar Bartolo Colon. De 44-jarige pitcher mocht zijn debuut maken voor de ploeg, zijn 538e MLB-start. Dat deed hij voor acht ploegen uit de American League, een record: naast de Rangers gooide hij ook voor de Cleveland Indians, Chicago White Sox, Los Angeles Angels, Boston Red Sox, Chicago White Sox, New York Yankees, Oakland Athletics en de Minnesota Twins.

Xander Bogaerts deed het prima bij de Boston Red Sox: de Nederlander liep één run binnen en sloeg in vijf beurten twee honkslagen, waarmee hij de Red Sox op bezoek bij de Miami Marlins aan een 3-7 zege hielp.

Uitslagen MLB maandag
Pittsburgh Pirates - Minnesota Twins 5-4
Detroit Tigers - Kansas City Royals 6-1
Milwaukee Brewers - St.Louis Cardinals 4-8
Cincinnati Reds - Chicago Cubs 1-0
Toronto Blue Jays - Chicago White Sox 4-2
Houston Astros - Baltimore Orioles 6-1
Miami Marlins - Boston Red Sox 3-7
Atlanta Braves - Washington Nationals 1-8
Arizona Diamondbacks - Los Angeles Dodgers 8-7
Oakland Athletics - Texas Rangers 3-1
Los Angeles Angels - Cleveland Indians 0-6
San Diego Padres - Colorado Rockies 4-7

Jansen krijgt een uiteindelijk beslissende 'three run home run' om de oren (Bron: YouTube)

Overwatch Battle Royale Mode is niet makkelijk te maken

Waar Epic Games heeft laten weten dat het maar twee maanden nodig heeft gehad om Fortnite Battle Royale te maken heeft Blizzard daar meer moeite mee. Jeff Kaplan geeft in een interview met Kotaku aan dat hij het wel erg graag zou willen, maar dat het moeilijker is dan het lijkt in Overwatch.

Het eerste probleem is dat Overwatch met verschillende hero’s werkt en daarnaast ook met relatief kleine maps. Kaplan en zijn team denken er wel druk over na, maar het zal nog wel even duren voor dit ook werkt. Wie weet dat een compleet nieuwe game een betere optie is?

Overwatch

Shadow of War-update verwijdert Gold, War Chests en de Market

In een blogpost heeft het team achter Middle-Earth: Shadow of War bekendgemaakt Gold, War Chests en de Market te verwijderen uit de game, wat effectief het einde van microtransacties betekent.

Na feedback van de spelers is het team er uiteindelijk toch achtergekomen dat microtransacties en het kunnen kopen van Orc-followers het Nemesis-systeem ondermijnen. Het werkt de immersie en verhalen van de spelers tegen, wat het team jammer vindt. Gold is te koop tot 8 mei en het verwijderen van de gehele systemen gebeurt op 17 juli. Heb je op dat moment nog Gold, dan ontvang je in-game items voor de overgebleven waarde.

Ook verandert het team (spoiler!) een sectie in de campaign waarin je jouw gebouwen moet beschermen tegen een aanval van Sauron. Dit wordt uitgebreid met een breder narratief en meer gestroomlijnd voor een positieve ervaring. Deze update komt gelijktijdig uit op 17 juli.

Middle-earth: Shadow of War preview

Fortnite Battle Royale nu voor iedereen speelbaar op iOS

In het begin had je een invite nodig om Fortnite Battle Royale op je iOS-apparaat te kunnen spelen. Epic Games heeft laten weten dat nu iedereen mee mag doen als je een iOS device hebt die in de lijst van devices staat die het spel kunnen spelen.

Het zijn vooral de wat nieuwere devices die werken. De iPhone 5S, 6, 6 Plus; iPad Air, Mini 2, Mini 3, iPod Touch werken niet. Wanneer er een Android versie komt is nog niet bekend.

Politie VS schiet niemand dood bij arrestatie

Dat Amerikaanse politieagenten zich steeds minder durven te verweren vanwege de enorme ophef die dat met zich meebrengt, blijkt bij de arrestatie van Oscar Walters. In Louisville in de Amerikaanse staat Kentucky zou de man op politieagenten hebben geschoten en zich hebben verzet bij zijn arrestatie. 

Agenten werden naar een adres in de staat geroepen wegens huiselijk geweld. Daar vonden ze de echtgenote van de man met een hoofdwond. Walters zou haar met een zaklantaarn hebben geslagen, zo wist de vrouw te vertellen.

Toen de drie agenten naar de voordeur liepen, zag de politie dat Walters een - overigens ongevaarlijk - luchtdrukgeweer door de deur op hen richtte en afvuurde. Dat de agenten het geweer herkenden als luchtdrukwapen heeft mogelijk zijn leven gered. Ook het feit dat hij zich op dat moment achter de deur verschansde waardoor hij niet neergeschoten kon worden zal hebben bijgedragen aan het feit dat hij nog in leven is.

Volgens de politierapporten verliet Walters het huis daarna zonder wapen en probeerden LMPD-officieren hem te arresteren. Walters verzette zich hierbij zo hevig dat één van de agenten daarbij een gebroken rechterhand opliep.

Walters wordt belast met vier aanklachten van moedwillige bedreiging van een politieagent, mishandeling en verzet tegen arrestatie. Hoewel de politie de man niet heeft doodgeschoten, zal hij zich - gezien de foto - ook niet helemaal lekker voelen.

Politie heeft zich zo te zien flink verdedigd
Politie heeft zich zo te zien flink verdedigd

In 2017 werden in Amerika in totaal 987 mensen gedood door politiekogels. Hiervan was een meerderheid van ruim 46 procent blank. Zo'n 22,5 procent betreft zwarte Amerikanen en 18 procent is van hispanic afkomst.

Vooral mannen zijn extreem oververtegenwoordigd. Maar liefst 95 procent van de doodgeschoten verdachten betreft mannen.

Het aantal dodelijke incidenten met verdachten is de laatste jaren flink gedaald. In 2015 werden nog 1388 verdachten gedood door de politie. In 2017 was dat aantal dus met zo'n 40 procent afgenomen. Het aantal arrestaties met dodelijke afloop mag worden afgezet tegen ongeveer 10 á 11 miljoen arrestaties per jaar,

Oscar Walters (foto: LMDC)
Oscar Walters (foto: LMDC)

Christenen doodgeschoten in Pakistan

Vier leden van een christelijke familie zijn doodgeschoten in het zuidwesten van Pakistan. De slachtoffers zaten in een riksja toen de daders vanaf een motor het vuur openden, zegt de politie.

Door de schietpartij in provinciehoofdstad Quetta (Beloetsjistan) raakte een vrouw gewond. Haar vader en drie andere familieleden kwamen om het leven. "Het was een terreurdaad", zei een politiefunctionaris tegen persbureau Reuters. Hij sprak het vermoeden uit dat de aanvallers het specifiek op de familieleden hadden gemunt.

De christelijke minderheid in Pakistan is vaker het doelwit van aanslagen. Zo vielen twee zelfmoordterroristen eind vorig jaar een kerk aan in het zuidwesten van het land. Tien mensen kwamen om het leven, tientallen anderen raakten gewond. Terreurorganisatie Islamitische Staat zei verantwoordelijk te zijn voor die aanslag.

Christenen doodgeschoten in Pakistan
Christenen doodgeschoten in Pakistan (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: langzaam beter

Het is het wisselend bewolkt en hier en daar valt nog wat regen. In de namiddag en avond trekt een gebied met buien van zuidwest naar noordoost over het land. Daarbij zijn ook onweer en hagel mogelijk. Maxima liggen tussen 12°C in het noordwestelijk kustgebied en 18°C in het zuiden en oosten. De wind is matig, langs de kust soms vrij krachtig en komt uit een zuidelijke richting. Bij de (onweers)buien is er kans op windstoten.

Tijdens de nacht naar woensdag zijn er wolkenvelden en blijft het meest droog en daalt het kwik naar een graad of 7. Er staat een zwakke tot matige zuid-zuidoostenwind.

Woensdag overdag trekken er vooral in de ochtend en de avond enkele buiengebieden noordoostwaarts over Nederland. Daartussen is er ook wel ruimte voor de zon. De maxima liggen in het algemeen een graad lager dan dinsdag. De zuidenwind is matig. In de avond draait de wind naar zuidwest en neemt aan de kust toe naar krachtig, mogelijk hard. Bij buien kunnen dan opnieuw onweer, hagel en windstoten voorkomen. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Het paasvuur hier voor de deur was net ontstoken en fikte lekker.  (Foto: qltel)
Het paasvuur hier voor de deur was net ontstoken en fikte lekker. (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

NHL: Legendarische Sedin-broers kondigen afscheid aan

De Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL zal het vanaf komend seizoen moeten doen zonder de Zweden Henrik en Daniel Sedin. De tweeling kwam aan het begin van het millenium over vanuit Zweden en groeide uit tot gezamenlijke legende bij de Vancouver Canucks.

Tijdens de NHL Draft van 1999 werd Daniel als tweede en Henrik als derde gekozen door de Canucks. Ze zouden er hun hele carrière spelen, en met veel succes. Vorig seizoen haalde Henrik de grens van 1000 punten (goals + assists), dit seizoen deed Daniel dat ook. 

Bij de Canucks hebben ze flink wat records in handen: zo staan de twee met beiden ruim 1300 wedstrijden op één en twee wat betreft het aantal wedstrijden en staan ze één en twee in punten en assists. Daniel staat bovenaan op de ranglijst met goals, Henrik staat er zevende.

De Stanley Cup wonnen de twee nooit, hoewel de Canucks in 2011 bijzonder dicht in de buurt kwamen: wedstrijden nummers zes en zeven gingen echter verloren tegen de Boston Bruins. Ondanks tegenvallende prestaties in de afgelopen jaren bleven de Sedin's Vancouver trouw.

"Deze stad betekent veel voor ons, en op momenten dat wij het minder deden bleven het management en de coaches in ons geloven", aldus Daniel. "Hier zeventien jaar spelen en dan voor één of twee maanden naar een ander team gaan, met de kans om de Stanley Cup te winnen...het zou leuk zijn om te winnen, maar het zou gewoon niet hetzelfde zijn als wanneer het met de Canucks was geweest", gaf Henrik aan.

De Canucks zijn uitgeschakeld voor een plek in de play-offs. De Zweedse tweeling kondigde het afscheid aan met nog twee thuiswedstrijden op het programma dit seizoen: dinsdag tegen de Vegas Golden Knights en donderdag tegen de Arizona Coyotes. Zaterdag is het na de uitwedstrijd bij de Edmonton Oilers dan echt gedaan.

Uitslagen NHL maandag
Toronto Maple Leafs - Buffalo Sabres 5-2
Florida Panthers - Carolina Hurricanes 3-2
Ottawa Senators - Winnipeg Jets 5-6
Minnesota Wild - Edmonton Oilers 3-0
St. Louis Blues - Washington Capitals 2-4
Los Angeles Kings - Colorado Avalanche 3-1

Senators - Jets (Bron: YouTube)

Van Gerwen wint ook de German Darts Grand Prix

Michael van Gerwen heeft na vorige week ook de German Darts Grand Prix op zijn naam gesschreven. In de finale in München was hij met 8-5 te sterk tegen Peter Wright. Vorige weerk op de European Darts Open kwam Wright nog tot 8-7 tegen Van Gerwen. 

Van Gerwen begon goed aan de finale. Hij pakte de eerste leg van Wright af met een break. Tot 5-4 ging vervolgens alles met de darts mee, maar daarna kwamen er weer twee breaks op rij. De Schot pakte vanaf 6-5 geen leg meer en de Nederlander won zodoende met 8-5. Van Gerwen tikte een gemiddelde van bijna honderd aan, waar Wright bleef steken op bijna 95. Qua dubbels ging het bijna gelijk op. Het was 30,77% om 33,33% in het voordeel van Wright. 

Eerder op de avond was Van Gerwen ook nog te sterk voor Keegan Brown (6-0) en Daryl Gurney (7-3). Wright won in de laatste sessie van Joe Cullen (6-1) en James Wade. (6-3). De PDC Pro Tour gaat volgende week verder in Barnsley met Players Championships 7 en 8. 

German Darts Grand Prix - kwartfinales
James Wade 6-3 Max Hopp
Peter Wright 6-1 Joe Cullen
Daryl Gurney 6-3 Rob Cross
Michael van Gerwen 6-0 Keegan Brown

Halve finales
Peter Wright 7-3 James Wade
Michael van Gerwen 7-3 Daryl Gurney

Finale
Michael van Gerwen 8-5 Peter Wright

Bokser Wilder accepteert uitdaging Joshua voor gevecht om vijf wereldtitels

Bokser Deontay Wilder heeft de uitdaging van Anthony Joshua geaccepteerd en is bereid om rond de tafel te gaan zitten. De Amerikaan is in het zwaargewicht de wereldkampioen bij de WBC, terwijl Joshua de gordel heeft bij de drie andere voornaamste bonden: de IBF, IBO en WBA.

"We zijn heel blij dat Joshua na zijn gevecht tegen Tony Parker voor het eerst gezegd heeft dat hij Deontay als volgende tegenstander wilde, en we geloven dat hij een man van zijn woord is", aldus Wilder's co-manager Shelly Finkel.  "Deontay accepteert de uitdaging."

"We willen duidelijk en publiekelijk laten weten dat Deontay dit gevecht wil. We zijn ertoe bereid om naar Groot-Brittannië te komen of om Joshua en co hier te ontvangen om de onderhandelingen te beginnen", voegde Finkel er nog aan toe.

Waar en wanneer een eventueel gevecht plaats moet vinden is nog niet bekend. "Deontay is er klaar voor om komende zomer in Groot-Brittannië te vechten, mogelijk op Wembley", suggereerde Finkel al wel. Een andere optie is dat er over twee gevechten gesproken wordt: één in Engeland en één in de VS.

Vermoedelijk zullen beide partijen deze week aanschuiven aan de onderhandelingstafel.

Gewichthefkampioen opnieuw betrapt op doping

Niemand verwacht het, maar het is toch echt het geval: de internationale gewichthefbond IWF heeft bekendgemaakt dat weer eens twee sporters betrapt zijn op het gebruik van verboden middelen.

De grootste naam is die van de Oekraïner Oleksandr Pielieshenko. Die werd in 2013 al eens gepakt en moest twee jaar toekijken, waarna hij in de klasse tot 85kg EK-goud won in 2016 en 2017 en vierde werd op de Spelen van Rio de Janeiro.

Op het EK van afgelopen week was Pielieshenko er al niet bij, want Oekraïne werd vorig jaar door de IWF geschorst wegens een overdaad aan dopinggevallen. Pielieshenko, betrapt op een vochtafdrijvend middel, hangt nu een levenslange schorsing boven het hoofd.

De andere betrapte is de Armeense Sona Poghosyan. De pas 19 lentes jonge gewichthefster, vorig jaar in de klasse tot 75kg goed voor EK-brons, werd betrapt op GHRP-2, wat het lichaam aanzet tot het produceren van meer groeihormonen. Ook Armenië mocht op het EK vorige week niet meedoen.

14-jarige Ünüvar schiet Ajax naar winst in Future Cup

Ajax onder 17 heeft voor de vijfde keer de Future Cup gewonnen, het jeugdtoernooi op De Toekomst waar diverse internationale topclubs hun talenten ook op af sturen. In de finale werd Juventus met 2-0 verslagen.

De grote matchwinner werd de pas 14-jarige Naci Ünüvar. De middenvelder werkte de 1-0 op fraaie wijze binnen en schoot de beslissende 2-0 met een hard schot op de borden, waarmee hij het toernooi uiteindelijk met vijf goals af wist te sluiten.

Ook Brian Brobbey kende een lekker toernooi: de sterke spits scoorde in de groepsfase tegen Paris Saint-Germain een heuse hattrick, terwijl ook de 15-jarige Ryan Gravenberch een mooie Future Cup achter de rug heeft.

Hockeysters Huizen pakken belangrijke zege in strijd tegen degradatie

De hockeysters van Huizen hebben een heel lekkere overwinning geboekt op Bloemendaal. De promovendus uit het Gooi stond samen met Nijmegen en Groningen onderaan de ranglijst met vijf punten. Door te winnen van Bloemendaal, neemt Huizen wat afstand van de onderste twee plekken. Gitte Michels maakte het enige doelpunt van de wedstrijd. Tegelijkertijd verbrak Den Bosch haar eigen nationale record. De Brabantsen zijn nu 49 duels op rij ongeslagen in de Hoofdklasse.

Groningen - Den Bosch (0-4)
5' 0-1 Frédérique Matla
15' 0-2 (sc) Margot van Geffen
54' 0-3 Sian Keil
61' 0-4 (sb) Lieke Hulsen
Maar liefst 49 Hoofdklasse-competitiewedstrijden op rij zijn de dames van Den Bosch al ongeslagen. Daarmee heeft de ploeg van Raoul Ehren haar eigen recordreeks verbeterd. Maandag werd gewonnen van Groningen, dat de eerste competitiezege van een paar dagen geleden geen goed gevolg kan geven. Tegen de recordkampioen is dat het geen schande.

Bloemendaal - Huizen (0-1)
32' 0-1 (sc) Gitte Michels
Wat zullen de speelsters van Huizen blij zijn. De promovendus zag Groningen en Nijmegen hen tot gelijke hoogte, vijf punten, naderen op de ranglijst. Het werd heter en heter onder de voeten van de ploeg van Boaz Jansen, die zo graag wil handhaven dit jaar. De overwinning op Bloemendaal is daarom een belangrijke. Gitte Michels maakte het enige doelpunt van de wedstrijd.

Amsterdam - Laren (2-0)
15' 1-0 (sc) Charlotte Vega
18' 2-0 Marijn Veen
Koploper Amsterdam maakte geen fout tegen Laren. Het werd 2-0 dankzij goals in de eerste helft van Charlotte Vega en Marijn Veen. Laren, dat zo sterk aan het seizoen begon, blijft dus nog een tijdje buiten de top-4.

Experiment met legale wietteelt komt eraan

Het experiment met de verkoop van legaal geteelde wiet komt eraan en gaat gepaard met een voorlichtingscampagne over de risico's. Dat schrijft de Volkskrant op basis van het conceptwetsvoorstel dat de legale teelt mogelijk moet maken. Het experiment gaat vijf jaar en twee maanden duren en begint op zijn vroegst eind 2019.

Op de verpakking van de wiet zal de samenstelling staan, de hoeveelheid van de werkzame stof en een uitleg over de gezondheidsrisico's, aldus de Volkskrant. De telers die de wiet gaan kweken worden geworven via een openbare aanbesteding en de kweek vindt onder toezicht plaats. ,,Het gaat om een kostbaar product dat onder geen beding mag weglekken naar het criminele circuit", citeert de krant uit het wetsvoorstel.

In het regeerakkoord is afgesproken dat in een aantal gemeenten geëxperimenteerd zal worden met het telen van wiet voor recreatief gebruik. De proef moet onder meer duidelijk maken of de criminaliteit afneemt door legale teelt. Het plan is dat in zes tot tien gemeenten de legale wiet zal worden verkocht.

Strafrechtexpert Cyrille Fijnaut zegt in de krant dat het experiment in strijd is met internationale verdragen.

'Legale wiet krijgt gebruikerswaarschuwing'
Experiment met legale wietteelt komt eraan (Foto: ANP)

Zuckerberg weerspreekt kritiek topman Apple

Facebook-topman Mark Zuckerberg heeft in een interview uitgehaald naar Apple-baas Tim Cook. Zuckerberg noemde kritiek van Cook op het privacybeleid van Facebook "te makkelijk".

Cook viel Facebook vorige week in een interview aan op het profileren van gebruikersinformatie via advertenties. Daarmee reageerde hij op de ophef rond het sociale netwerk nadat bekend werd dat gebruikersgegevens in handen van derden terecht zijn gekomen.

Dergelijke gedetailleerde persoonlijke informatie zoals Facebook die verzamelt zou volgens Cook niet moeten bestaan. Gevraagd wat hij zou doen als hij in de schoenen van Zuckerberg zou staan antwoordde hij: "Ik zou nooit in die situatie terechtkomen."

Zuckerberg stelt dat advertenties "reëel gezien"nodig zijn als je een grote online dienst wilt maken om mensen te verbinden. Als je zou werken met abonnementsgeld in plaats van met advertenties, dan zouden veel mensen geen toegang krijgen tot Facebook omdat ze het niet kunnen betalen.

Zuckerberg weerspreekt kritiek topman Apple
Zuckerberg weerspreekt kritiek topman Apple (Foto: BuzzT)

Megabeloning Musk ver weg door dip Tesla

De megabeloning van in totaal 2,6 miljard dollar die topman Elon Musk de komende tien jaar bij Tesla kan verdienen raakt verder uit beeld. Aan het beloningspakket zitten erg ambitieuze doelen verbonden, waaronder de beurswaarde van de fabrikant van elektrische auto's, en die gaat flink omlaag.

Om in aanmerking te komen voor het eerste stapje van de beloning die Musk krijgt als Tesla in waarde stijgt, moet het bedrijf 100 miljard dollar waard zijn. Daarna krijgt hij bij elke stijging met 50 miljard dollar meer geld. Verder zijn er doelen die met omzet en winst te maken hebben.

De beurswaarde van Tesla zakte sinds de riante beloning van Musk twee weken geleden door aandeelhouders werd goedgekeurd 20 procent tot ongeveer 42,6 miljard dollar. Dat had te maken met een kritisch rapport van een analist, die zich zorgen maakt of Tesla wel genoeg geld is kas heeft. Verder zorgden een dodelijk ongeluk met een Tesla en een grootschalige terugroepactie voor onrust onder beleggers.

Bankroet
Musk grapte op 1 april nog naar aanleiding van de beursdip dat zowel het bedrijf als hijzelf bankroet waren. Tesla zakte maandag weliswaar opnieuw flink op de beurs, maar van een faillissement is uiteraard geen sprake.

Het persoonlijke vermogen van Musk wordt door persbureau Bloomberg geschat op 18,1 miljard dollar, waarmee hij net buiten de top 50 van rijkste mensen op aarde valt. Wel is zijn totale bezit, waarvan een groot deel uit aandelen van Tesla bestaat, al 1,9 miljard dollar minder waard dan aan het begin van het jaar. Musk is verder onder meer topman en oprichter van ruimtevaartbedrijf SpaceX.

Megabeloning Musk ver weg door dip Tesla
Megabeloning Musk ver weg door dip Tesla (Foto: ANP)

Minister: handen af van boswachters

Landbouwminister Carola Schouten heeft geen goed woord over voor actievoerders die afgelopen weekeinde boswachters en politiemensen belaagden in de Oostvaardersplassen. Daar werd opnieuw betoogd voor het bijvoeren van de grote grazers in dat natuurgebied.

"Je blijft met je handen van boswachters af", zei de bewindsvrouw in het programma Dit is de Dag op NPO Radio 1. "Zij voeren het beleid uit dat politici bedenken. Richt je pijlen dus niet op deze mensen van Staatsbosbeheer."

Zo'n tweehonderd à driehonderd mensen voerden zondag actie bij het bezoekerscentrum van de Oostvaardersplassen. Er werd geprotesteerd tegen het beleid voor de grote grazers die in het wild leven in het natuurgebied en deze koude winter weinig voedsel hebben. Vijf demonstranten werden opgepakt nadat een tijdelijk hek dat daar is neergezet, was opengebroken.

Minister: handen af van boswachters
Minister: handen af van boswachters (Foto: ANP)

Washington botst opnieuw met Californië

Met een nieuwe aanklacht tegen de staat laait de juridische strijd tussen Californië en de Amerikaanse regering op. Het ministerie van Justitie begon maandag een rechtszaak om een Californische wet geschrapt te krijgen die de mogelijkheden beperkt om grond in de staat te verkopen. Tegelijkertijd dreigde de staat om de regering voor de rechter te slepen wegens een voorgenomen verruiming van de milieuregels voor auto's en kleine trucks.

Californië nam eind vorig jaar een wet aan die bepaalt dat federale instanties die grond willen verkopen die eerst aan de staat moeten aanbieden. Zo wil Californië controle houden over wat er met de grond gebeurt. Het ministerie van Justitie stelt dat de wet in strijd is met de grondwet en enorme vertragingen veroorzaakt.

Californië botste eerder al met Washington over immigratie, gezondheidszorg en abortus. Volgens minister van Justitie Jeff Sessions denken "staten als Californië dat ze boven de wet staan." De Californische gouverneur Jerry Brown stelt dat Washington "oorlog voert" tegen zijn staat.

Washington botst opnieuw met Californië
Washington botst opnieuw met Californië (Foto: ANP)

Tech uit de gratie op rood Wall Street

De aandelenbeurzen in New York zijn maandag fors lager gesloten. Het sentiment werd gedrukt door de aankondiging van Chinese invoerheffingen. Verder stond de techsector weer flink onder druk. Beleggers moesten het verder doen zonder richtinggevende ontwikkelingen uit Europa, waar de beurzen wegens Tweede Paasdag gesloten waren.

De toonaangevende Dow-Jonesindex eindigde 1,9 procent lager op 23.644,19 punten. De breder samengetelde S&P 500 zakte 2,2 procent tot 2581,88 punten. Technologiebeurs Nasdaq verloor 2,7 procent tot 6870,12 punten.

China heeft invoerheffingen ingesteld in reactie op de eerder door president Donald Trump ingevoerde importheffingen voor staal en aluminium. Het gaat om heffingen tot 25 procent op 128 producten, waaronder varkensvlees, met een totale waarde van ongeveer 3 miljard dollar. Vleesproducent Tysen Foods werd 6,2 procent minder waard.

Intel
Tesla verloor na de forse verliezen van vorige week nog eens 5,1 procent. De grap van topman Elon Musk op Twitter op 1 april over een faillissement van Tesla kon niet verdoezelen dat beleggers zich echt zorgen maken over het de kaspositie van het bedrijf. Wel zag een analist een mooi koopmoment voor het aandeel en meldde een autoblog op basis van een uitgelekte interne e-mail van Tesla dat de productie van de Model 3 op stoom komt.

Chipmaker Intel leverde 6,1 procent in na berichten dat Apple chips van het bedrijf in Mac-computers vervangt door eigen chips. Apple zakte 0,7 procent.

Webwinkelbedrijf Amazon kreeg weer eens de toorn van Trump over zich heen op Twitter over te lage belastingafdrachten en zakte 5,2 procent. Snapchat-moederbedrijf Snap kondigde voor het weekeinde nieuwe ontslagen aan en verloor bijna 9 procent. Facebook bevindt zich vanwege een privacyschandaal nog altijd in de hoek waar de klappen vallen en daalde 2,8 procent. Videostreamingdienst Netflix verloor 5,1 procent.

Olie
Alibaba ging 3,2 procent omlaag. De in New York genoteerde Chinese webwinkelreus heeft de resterende 57 procent van de aandelen in maaltijdbezorger Ele.me gekocht. Daarbij kocht het onder meer de Chinese zoekmachine Baidu uit. De deal gaat uit van een totale waarde voor Ele.me van 9,5 miljard dollar.

De euro was 1,2302 dollar waard, tegen 1,2303 dollar bij het slot van de handel in de VS op donderdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,7 procent minder op 63,16 dollar. Brentolie zakte 2,2 procent in prijs naar 67,79 dollar

Forse klappen voor tech op rood Wall Street
Tech uit de gratie op rood Wall Street (Foto: ANP)

God of War heeft performance mode op PS4 Pro

Cory Barlog, de game director van God of War, heeft via Twitter bevestigd dat eigenaars van de PS4 Pro gebruik kunnen maken van een extra grafische modus. Het draait hier om een 'performance mode', waardoor ook PS4 Pro eigenaars zonder 4k-televisie de extra kracht van de console kunnen benutten.

Het is echter nog niet bekend wat deze modus specifiek inhoudt. In zijn tweets beschrijft Barlog de ervaring als 'smooth', maar hij heeft nog niet verduidelijkt of hiermee 60 fps wordt bedoeld. 

God of War komt 20 april uit voor PlayStation 4.

Westerse migranten gebruiken vaakst zorg in buitenland

In 2017 gaf ruim 3 procent van de Nederlanders aan gebruik te hebben gemaakt van gezondheidszorg in het buitenland. Het gaat dan bijvoorbeeld om een huisarts, specialist, ziekenhuiszorg of tandarts. Dit percentage is sinds 2010 nagenoeg ongewijzigd. Gebruikers van buitenlandse gezondheidszorg hebben relatief vaak een migratieachtergrond. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers uit de Gezondheidsenquête.

De meeste mensen (65 procent) rapporteren dat zij in de afgelopen 12 maanden gebruik hebben gemaakt van buitenlandse zorg omdat ze zorg nodig hadden tijdens een verblijf in het buitenland. Het gaat dan om bijvoorbeeld een vakantie of zakenreis. Redenen als betere, goedkopere of snellere zorg worden minder vaak genoemd.

Westerse migratieachtergrond
Mensen met een migratieachtergrond maken meer gebruik van zorg in het buitenland dan personen met een Nederlandse achtergrond. Het sterkst geldt dit voor mensen met een westerse migratieachtergrond die in het buitenland zijn geboren (eerste generatie). Van hen geeft 17 procent aan zorg te hebben gebruikt in het buitenland. Ook mensen met een niet-westerse migratieachtergrond gebruiken vaker zorg in het buitenland dan mensen met een Nederlandse achtergrond. Van alle leeftijdsgroepen is het buitenlandse zorggebruik het hoogste onder twintigers. Jongeren (12 tot 20 jaar) en 75-plussers doen minder vaak een beroep op zorg in het buitenland.

Meestal naar huisarts of specialist
Ruim een derde van degenen die in het buitenland zorg hebben gekregen, is bij een huisarts geweest. Ook is er vaak contact met een specialist (29 procent), voor bijvoorbeeld een poliklinische behandeling, spoedeisende hulp of het maken van foto’s.

Ruim twee derde van de gebruikers van buitenlandse zorg geeft aan één keer van buitenlandse gezondheidszorg gebruik te hebben gemaakt. Een kwart doet dit twee, drie of vier keer. Zes procent geeft aan vijf keer of vaker zorg te hebben gebruikt in het buitenland.

Zorg in buurlanden 
Turkije, Spanje, België en Duitsland zijn de landen waar Nederlanders het vaakst een beroep hebben gedaan op zorg, elk met 9 procent. Mensen met een Nederlandse achtergrond maken naar verhouding vaak gebruik van zorg in België en Spanje. Personen met een westerse migratieachtergrond doen relatief vaak een beroep op de gezondheidszorg in Polen (19 procent), Turkije wordt het meest genoemd door mensen met een niet-westerse migratieachtergrond (35 procent).

Over de gezondheidsenquête
In de Gezondheidsenquête wordt gevraagd naar het gebruik van gezondheidszorg in het buitenland. De volgende vraagstelling wordt gebruikt: 'Heeft u (voor uzelf, voor uw kind) in de afgelopen 12 maanden gebruik gemaakt van de gezondheidszorg in het buitenland, zoals een huisarts, specialist, ziekenhuis of tandarts?' Na deze openingsvraag volgen vragen over het aantal contacten, over het type zorg(verlener), over het land waarin van de zorg gebruik gemaakt werd en over de belangrijkste reden voor het zorggebruik. De laatste drie vragen gaan over het laatste buitenlandse zorggebruik.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.