Alaphilippe opnieuw de beste in Baskenland voor Roglic

H.Vviv

Julian Alaphilippe heeft ook de tweede etappe in de Ronde van Baskenland gewonnen. De Fransman van Quick-Step Floors klopte opnieuw Primoz Roglic, die als tweede over de finish kwam, vlak voor de Basken Gorka Izagirre en Mikel Landa.

Waar de kopgroep gisteren snel de ruimte kreeg van het peloton was het vandaag lang wachten tot er een juiste ontsnapping tot stand kwam. Door de wind kwam het niet tot een ontsnapping, maar het peloton brak in twee delen. In het eerste deel van het peloton zat klassementsleider Alaphilippe samen met de nummer twee Roglic.

Het verschil tussen de twee groepen liep op tot bijna twee minuten. Op de eerste klim van de dag ontstond er toch een kopgroep van elf renners met Alexis Vuillermoz, Michael Woods, Damiano Caruso, Alessandro De Marchi, Tao Geoghegan Hart, Tsgabu Grmay,Ruben Guerreiro, Mark Padun, Carlos Verona, David Lopez en Daniel Navarro. Doordat de groep de ruimte kreeg van het eerste deel van het peloton, kon het tweede gedeelte aansluiten bij het eerste deel.

Het verschil tussen de kopgroep en het peloton, dat werd aangevoerd door Quick-Step Floors en LottoNL_Jumbo, bedroeg een kleine twee minuten. Met nog iets meer dan twintig kilometer te gaan nam Astana de kop in het peloton, waardoor de voorsprong daalde tot onder de halve minuut. Dat was het sein voor Verona om in de aanval te trekken, maar hij kwam niet weg bij zijn medevluchters. Lopez van team Sky lukte dat wel. De Spanjaard behield zijn voorsprong van een halve minuut, maar in de aanloop naar de slotklim werd ook hij gegrepen door het peloton.

Aan de voet van de San Pelalo, de slotklim, nam Movistar het tempo over in dienst voor hun kopmannen Landa en Nairo Quintana. Het was Michael Matthews die de eerste aanval plaatste, maar die werd al snel gevolgd door Dylan Teuns en Alaphilippe. Daarna was het de beurt aan de ploegmaat van Alaphilippe, Enric Mas om te versnellen. De Spanjaard kreeg Quintana en Ion Izagirre op zijn wiel, waarna Alaphilippe het zelf probeerde.

De winnaar van de eerste etappe had meteen een mooi gat te pakken, maar uiteindelijk werd het toch gedicht door Roglic. De Sloveen van LottoNL-Jumbo probeerde daarna zelf te gaan, maar zijn demarrage werd weer beantwoord door Alaphilippe, Landa en Gorka Izagirre. In de afdaling van de San Pelalo werkte het viertal goed samen, waarna Alaphilippe de sterkste sprint had op een hellende strook.