Kluivert wint NxGn-award voor beste tienertalent ter wereld

Justin Kluivert is bovenaan geëindigd in Goal's lijst van de allerbeste spelers ter wereld die zijn geboren sinds 1 januari 1999.

Het talent van Ajax heeft Gianluigi Donnarumma, de winnaar van vorig jaar, afgetroefd in de strijd om de eerste plaats.

Vinicius Junior is derde geworden, na een jaar waarin hij de duurste 16-jarige speler ooit werd. Real Madrid nam de tiener voor 45 miljoen euro over van Flamengo. Tot de zomer van volgend jaar blijft hij nog in Brazilië voetballen.

Ajax-verdediger en Oranje-international Matthijs de Ligt mag zich de nummer vier op de ranglijst noemen. Hij speelde het afgelopen jaar drie interlands en met name in de laatste twee speelde hij zich in de kijker bij de Europese topclubs.

Phil Foden maakt de top vijf compleet. De Engelsman heeft een plekje weten te bemachtigen in de eerste selectie van Manchester City en hij maakte indruk op het WK Onder-17 dat door de Engelsen werd gewonnen.

Moise Kean (Juventus), Ryan Sessegnon (Fulham) en Pietro Pellegri (AS Monaco) hebben ook een plekje gekregen in de lijst van vijftig namen.

Kluivert is echter een waardige winnaar van deze mondiale verkiezing, waarbij experts van alle 37 Goal-edities hebben bepaald wie de beste talenten zijn die op of na 1 januari 1999 zijn geboren. Er is gekeken naar ervaring, potentie en algemene voetbalkwaliteiten.

De 18-jarige Kluivert is steeds sterker geworden sinds hij in maart vorig jaar tegen Excelsior zijn eerste doelpunt voor Ajax 1 maakte. Peter Bosz gebruikte de jonge vleugelaanvaller nog voornamelijk als invaller, maar dit seizoen kreeg hij al snel een basisplaats. En hij heeft het vertrouwen van Marcel Keizer en daarna Erik ten Hag zeker terugbetaald met een aantal sensationele optredens.

In november was Kluivert tegen Roda JC goed voor een hattrick. Zelfs zijn vader Patrick is het nooit gelukt om in de Eredivisie drie keer in één wedstrijd te scoren.

Door het goede spel van het toptalent wordt er al gezegd en geschreven dat Justin in de voetsporen zal treden van zijn vader door naar Barcelona te gaan, al wordt Kluivert ook al een tijdje gevolgd door Manchester United.

Voorlopig is hij echter volledig gefocust op Ajax, nu hij zijn eerste individuele prijs binnen heeft met deze NxGn-award van 2018.