Force India en McLaren willen onderzoek naar samenwerking tussen Ferrari en Haas

Als gevolg van het sterke optreden van het Formule 1-team van Haas in Australische Grand Prix willen Force India en McLaren dat de FIA onderzoek doet naar de samenwerking tussen Ferrari en het Amerikaanse team.

In Australië kwalificeerden Kevin Magnussen en Romain Grosjean zich als zesde en zevende. In de race reden de Haas-coureurs in de beginfase op de vierde en vijfde plaats. Beide coureurs vielen na de pitstop uit vanwege een technische probleem.

Door het opvallend goed presteren rijzen er opnieuw vragen over de samenwerking tussen Haas en Ferrari. Het Italiaanse team levert aan Haas de onderdelen die de teams niet zelf hoeven te ontwikkelen maar sommigen twijfelen dus of de samenwerking niet verder gaat. McLaren-coureur Fernando Alonso noemde de Haas zelfs al een replica van de Ferrari.

“Ik weet niet hoe ze het doen, het is magie”, aldus Otmar Szafnauer van Force India. “Het is nooit eerder vertoond in Formule 1. Ik weet niet hoe het kan dat een team dat slechts enkele jaren in de sport zit zonder echte middelen nu ineens zo'n auto produceert… Kunnen ze toveren? Als dat zo is, wil ik de toverstok.”

Volgens de teambaas van Haas doen ze niets wat verboden is.

“We hebben een team dat trots kan zijn op wat het momenteel presteert.”, volgens Haas-teambaas Gunther Steiner. “We doen niets wat we niet zouden moeten doen of niet mogen doen.”