Kabinet denkt na over verbod op bitcoins

Mogelijk is er slecht nieuws onderweg voor beleggers in cryptovaluta. Minister Wopke Hoekstra van Financiën (CDA) laat op dit moment samen met het kabinet zijn gedachten gaan over de vraag of een verbod op bitcoins een goed idee is.

Partijen in de Tweede Kamer vragen om maatregelen tegen zogenoemde cryptomunten en andere omstreden financiële producten, waarschijnlijk onder het motto 'als wij het al niet snappen, dan kunnen onze burgers daar al zeker niet mee omgaan'. Hoekstra wil over een paar weken duidelijk maken of een verbod van de bitcoin wenselijk en mogelijk is. 

Volgens de bewindsman gaan "onze gezamenlijke gedachten" in de richting dat het wenselijk is, maar dat vraagt om een toets. Dat geldt ook voor de mogelijkheid van een verbod, zei de minister. Hij hoopt de Kamer binnen enkele weken te kunnen informeren.

Hoekstra waarschuwt al tijden voor de bitcoin onder het motto Bezint eer ge begint. Ook toezichthouders Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank wijzen op de risico's. Desondanks is het aantal mensen in Nederland dat er in belegt, niet dramatisch aan het afnemen, constateert de minister.

Beleg jij in bitcoins of andere cryptovaluta en word je geraakt door zo'n verbod? Of werkt het überhaupt niet omdat onze wet niet over de grens gaat? Laat het achter in de reacties!

Minister bekijkt wenselijkheid verbod bitcoin
Minister onderzoekt een verbod op bitcoin (Foto: ANP)