Zaak fatale arrestatie Mitch Henriquez begint

Zijn de agenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie van Mitch Henriquez schuldig aan zijn dood of was zijn eigen agressieve houding en melding dat hij een wapen had de uiteindelijke oorzaak van het toepassen van de nekklem? En stierf hij aan de gevolgen van die nekklem, of toch door hartfalen?

Over deze vraag moeten de rechters zich de komende twee weken buigen. In de extra beveiligde rechtbank op Schiphol begint maandag het strafproces tegen twee agenten die de agressieve Arubaan juni 2015 in Den Haag arresteerden op muziekfestival Parkpop in Den Haag.

Henriquez zei aan het einde van het festival tegen de politie dat hij een pistool had. Hij weigerde zich over te geven en werd overmeesterd door vijf agenten. Een dag later overleed hij.

Aanvankelijk werd door een patholoog van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gemeld dat hij door politiegeweld, namelijk door de nekklem, was overleden. Maar begin dit jaar kwam forensisch arts Kees Das, in opdracht van de verdediging, met een nieuw rapport over de doodsoorzaak. Hij concludeerde dat de 42-jarige Arubaan door hartfalen overleed. Door dit rapport en de deskundigen die daarover gehoord moeten worden, is de behandeling van de zaak maanden uitgesteld.

De dood van Henriquez leidde destijds tot dagenlange rellen tegen de politie in de Haagse Schilderswijk. Honderden mensen werden opgepakt.

Zaak fatale arrestatie Mitch Henriquez begint
Zaak fatale arrestatie Mitch Henriquez begint (Foto: ANP)