Acht doden in New York, burgemeester spreekt over terreur

In Manhattan in New York zouden dinsdag zeker twee doden zijn gevallen toen een vrachtwagen inreed op een groep fietsers. Volgens lokale media zijn er naast de twee doden ook meerdere gewonden gevallen.

Het voorval vond kort voor 20.30 uur Nederlandse tijd (15.30 uur in New York) plaats. Een vrachtwagen van Home Depot, een grote doe-het-zelfketen, reed in Lower Manhattan van de weg af en raakte daarbij enkele voetgangers en fietsers. 

In de directe omgeving zouden na de aanrijding 'acht tot tien schoten' gelost zijn, zo melden lokale media, maar hier is nog geen officiële bevestiging van. Ook is niet bekend of dat te maken heeft met de aanrijding zelf. 

De bestuurder van de vrachtwagen is naar verluidt opgepakt. De situatie speelde zich af op de West Side Highway, niet ver van het 9/11 Memorial.

Update 22.40 uur
James O'Neill van de politie van New York meldt dat het om een 29-jarige man gaat. Hij bevestigde dat de dader 'iets riep' bij het verlaten van de auto en dat het om iets gaat wat we de laatste tijd vaker gehoord hebben, wat het vermoeden doet sterken dat het om 'allah akbar' gaat. De dader verliet de auto met twee 'wapens': een luchtgeweer en een paintballgeweer.

De Halloween-parade in New York gaat rond middernacht Nederlandse tijd 'gewoon' van start, zo meldt men ook nog even.

Update 22.25 uur
Burgemeester Bill de Blasio van New York: "Op basis van de informatie die we nu hebben, gaan we er vanuit dat het hier om terreur gaat." Daarmee zou het de eerste dodelijke terreuraanval in New York zijn sinds de aanslagen op 11 september 2001.

De Blasio liet verder weten dat het dodental is opgelopen tot acht. Zes van hen overleden ter plekke, twee overleden in of op weg naar het ziekenhuis.

Update 22.05 uur
Inmiddels lijkt beetje bij beetje iets duidelijker te worden wat zich afgespeeld heeft. Na zijn dodelijke rit over het fietspad - eindigend met een botsing met een schoolbus - stapte de bestuurder uit met, zo zeggen berichten, één of twee wapens in zijn hand. Bronnen binnen de politie zeggen dat de man vervolgens in zijn been is geschoten, waarna hij is aangehouden en naar het ziekenhuis werd vervoerd ter behandeling.

De FBI en NYPD - de New Yorkse politie - onderzoeken het voorval inmiddels als een terroristische aanslag. De aanleiding daarvoor is dat getuigen gezegd zouden hebben dat de man bij het uitstappen 'allahu akbar' riep. Of dat daadwerkelijk het geval is is nog niet bevestigd.

Update 21.26 uur
Een bron binnen de politie van New York zou tegenover Amerikaanse media gemeld hebben dat er al zes doden te betreuren zijn. Verder zouden vijftien mensen gewond zijn geraakt.

Update 21.10 uur
De politie van New York heeft bevestigd dat er inderdaad doden gevallen zijn. De auto reed in tegengestelde richting een fietspad langs de Hudson-rivier op, waar meerdere mensen aangereden werden. De doden zouden bij deze actie gevallen zijn, niet bij de geloste schoten. Die werden afgevuurd nadat de truck tot stilstand kwam en de bestuurder uitstapte.

De politie houdt rekening met terrorisme, hoewel het uiteraard nog vroeg is voor een definitieve uitspraak over het motief. Een 'vrachtwagen' is oveirgens wellicht niet helemaal de juiste benaming, op beelden is te zien dat het meer weg heeft van een forse pick-up truck.

Beelden van de plaats van het voorval zijn hier te zien, met de waarschuwing dat er wel slachtoffers te zien zijn.