Spaanse regering blokkeert stemmentelsysteem

De Spaanse regering heeft zaterdag de software die gebruikt wordt om de uitslag van een verkiezing te bepalen buiten werking gesteld. Dat is de laatste van een reeks maatregelen die zijn genomen om het referendum over onafhankelijkheid van Catalonië zondag te verhinderen. Door een blokkade van het elektronisch stemmentelsysteem is de door de autoriteiten verboden volksraadpleging "geannuleerd", zei woordvoerder Íñigo Méndez in Madrid.

Verscheidene agenten van de federale Guardia Civil vielen zaterdag in Barcelona het Catalaans Technologie- en Communicatiecentrum binnen waar de computerprogramma's voor het tellen van de stemmen worden beheerd. "Deze nieuwe slag tegen het illegaal afkondigen van een volksraadpleging is conform de de wet", aldus Méndez.

De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft bij herhaling beklemtoond dat het referendum in geen geval mag doorgaan. Madrid probeert dat met alle middelen te voorkomen. De voorbije dagen zijn onder meer miljoenen stembriefjes, posters en referendumfolders in beslag genomen. Ook websites voor afsplitsing werden afgesloten en ruim 4000 leden van de nationale politie naar Catalonië gestuurd.

Spaanse regering blokkeert stemmentelsysteem
Spaanse regering blokkeert stemmentelsysteem (Foto: ANP)