FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 14 augustus 2017

Ook chatprogramma Discord pakt extreemrechts tuig aan

In reactie op de gebeurtenissen van Charlottesville heeft ook chatprogramma Discord besloten om nazi's mensen die tot de alt right behoren geen podium meer te geven. In een statement op twitter schrijft Discord dat het wil focussen op positiviteit en inclusiviteit, en het elke vorm van nazisme en haat wil bestrijden en dat het een positieve omgeving wil zijn die gamers bij elkaar wil brengen.

Een van die maatregelen is het sluiten van een server die geassocieerd wordt met altright.com, en een aantal prominente accounts. "Discord was gebouwd om mensen bij elkaar te brengen die van gaming houden" schrijft CEO Jason Citron aan Polygon. "We wijzen elke vorm van witte superioriteit, neonazisme, en elke groep die gebaseerd is op deze ideologie af. Ze zijn niet welkom op Discord. Hoewel we de berichten op servers niet lezen geven onze gebruiksvoorwaarden duidelijk aan dat we pesterij, intimidatie en oproepen tot geweld niet goedkeuren. Wanneer haat zoals deze onze gebruiksvoorwaarden schenden halen we deze servers uit de lucht en bannen we gebruikers. De publieke server die geassocieerd is met altright.com is uit de lucht gehaald en sommige gebruikers zijn geband. We zullen doorgaan met ervoor zorgen dat Discord zal bestaan voor de community die we willen ondersteunen - gamers."

Discord volgt hiermee het voorbeeld van GoDaddy en Google, die eerder aangaven dat ze de nazisite Daily Stormer niet meer te willen hosten.

Discord1
Ook chatprogramma Discord pakt extreemrechts tuig aan

Bertens walst over Dodin heen in Cincinnati

Tennisster Kiki Bertens is zonder problemen doorgedrongen naar de tweede ronde van het WTA-toernooi in Cincinnati. De Nederlandse (WTA-27) gunde de met een wildcard tot het evenement toegelaten Oceane Dodin (WTA-49) slechts drie games: 6-3 en 6-0.

Bertens had in de eerste set direct een break te pakken, maar werd ook eenmaal zelf gebroken. Een game later herstelde de Nederlandse het verschil weer met Dodin en walste vervolgens over de Française heen die de ene na de andere afzwaaier produceerde. Bertens zette daar sterk spel tegenover met maar liefst elf aces.

In de volgende ronde wacht voor Bertens een tegenstandster van een heel ander kaliber. Dan komt de Nederlandse de Britse Johanna Konta (WTA-7) tegen. In onderlinge duels staat het 1-1, waarbij beide hardcourtwedstrijden in 2012 afgewerkt werden.

Schalke in slotfase door in DFB Pokal, vlammende zege Hertha BSC

Schalke 04 heeft zich met de nodige moeite geplaatst voor de tweede ronde van de DFB Pokal. De Bundesliga-club voorkwam pas in de slotfase een verlenging tegen vierdeklasser Berliner FC Dynamo. Het werd 0-2. 

De nummer tien van de Bundesliga van vorig seizoen kwam pas na invalbeurten van Leon Goretzka en Max Meyer los tegen Dynamo. Yevhen  Konoplyanka maakte in de 78e minuut de eerste officiële treffer van het seizoen voor Die Königsblauwen. De Oekraïner schoot de ploeg uit Gelsenkirchen in de blessuretijd ook nog naar de 0-2 en zorgde daarmee voor een plek in de volgende ronde. 

De bekerwedstrijd tussen Hansa Rostock en Hertha BSC is in de tweede helft tijdelijk gestaakt vanwege een enorme brand op de tribune. Na een onderbreking van zeventien minuten liet arbiter Robert Hartmann verder spelen. De scheidsrechter sommeerde de spelers in de 77ste minuut naar binnen. Niet alleen vanwege de brand, maar ook door het afvuren van vuurpijlen. De onderbreking gebeurde bij een 0-0 tussenstand. Hertha BSC won uiteindelijk met 0-2. Mitchell Weiser en Vedad Ibišević waren de doelpuntenmakers. 

Het vak staat in vuur en vlam. (Bron: YouTube)

De 0-1 van Weiser. (Bron: Twitter/FoxSports)

Overige uitslagen DFB Pokal 14 augustus 2017:
MSV Duisburg (II) - 1. FC Nürnberg (II) 1-2
Paderborn (III) - FC Sankt Pauli (II) 2-1

Auto rijdt Franse pizzeria binnen, ÚÚn dode

Een auto is maandagavond het terras van een pizzeria in Sept-Sorts, een stadje ten oosten van Parijs, op gereden. Daardoor kwam een meisje van acht om het leven. Volgens BFM TV vielen er bovendien zeker vijf gewonden.

De zender meldde dat de bestuurder van het voertuig vlak na zijn daad is gearresteerd. Er was sprake van opzet, maar een motief is niet bekend. Een eerste verklaring van de verdachte wees niet op een terroristische actie. De politie heeft de directe omgeving afgezet in verband met het onderzoek en om hulpverleners hun werk te laten doen.

Auto rijdt Franse pizzeria binnen, één dode
Auto rijdt Franse pizzeria binnen, één dode (Foto: ANP)

SP wil uitzetstop voor kinderen

Uitzettingen van kinderen die al langer dan vijf jaar in Nederland wonen, moeten worden stopgezet tot er duidelijker beleid komt over het kinderpardon. SP-Kamerlid Jasper van Dijk roept hiertoe op naar aanleiding van de uitzetting naar Armenië van een vrouw, wier kinderen nog wel in Nederland zijn.

"Wat de SP betreft moeten kinderen die er langer dan vijf jaar zijn en die zijn geworteld in Nederland kunnen blijven", licht Van Dijk toe. "Het gaat om een paar honderd kinderen, het is geen immense groep."

Van Dijk verwijst ook naar een motie die eerder dit jaar door de Kamer werd aangenomen, waarin staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) werd opgeroepen deze groep in aanmerking te laten komen voor een kinderpardon.

SP wil uitzetstop voor kinderen
SP wil uitzetstop voor kinderen (Foto: ANP)

Ook Google wil racistische Daily Stormer niet

De domeinregistratie van de neonazistische website Daily Stormer is binnen 24 uur ingetrokken door twee grote providers. Daardoor dreigt de uitlaatklep van ultrarechts Amerika van het internet te verdwijnen.

GoDaddy weigerde de site voor blanke racisten, geassocieerd met de alt-right-beweging, zondagavond nog langer van dienst te zijn wegens overtreding van de regels. Maandag besloot Google dat voorbeeld te volgen en de Daily Stormer om dezelfde reden af te wijzen.

Dat werd bekendgemaakt enkele uren nadat via de snelle online registratie waarmee het bedrijf adverteert de transfer was geaccepteerd. "We willen met onze dienstverlening niet aanzetten tot geweld", zei een woordvoerder. Het is niet duidelijk wanneer de site bij Google op zwart gaat.

De privéonderneming Cloudfare wilde niet zeggen of ze doorgaat met internetservice leveren aan de neonazi's, die meehielpen bij de organisatie van de extreem-rechtse manifestatie in Charlottesville. Wel erkende het bedrijf de content van sommige van deze sites weerzinwekkend te vinden.

Ook Google wil racistische Daily Stormer niet
Ook Google wil racistische Daily Stormer niet (Foto: ANP)

Buma: formatie duurt nog wel even

De kabinetsformatie gaat weliswaar de goede kant op, maar het duurt nog wel even voor ze klaar is. "We zijn echt nog wel een tijd bezig, maar we zijn hard onderweg", zei CDA-leider Sybrand Buma maandag na een onderhandelingsronde met Mark Rutte (VVD), Alexander Pechtold (D66) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en hun secondanten. Volgens Buma is de duur van de besprekingen "niet te voorspellen". Hij vindt dat ,,logisch" omdat er vier partijen aan tafel zitten.

Als het aan VVD-leider Mark Rutte ligt komt er "zo snel mogelijk" een nieuw kabinet. "Aan mij zal het niet liggen."

Eerder op de dag toonden Pechtold en Segers zich voorzichtig optimistisch over het verloop van de gesprekken. Eind vorige week zeiden alle partijen plots er vertrouwen in te hebben dat het zal lukken met de vorming van een kabinet. Eerder waren ze een stuk terughoudender.

De onderhandelingen gaan dinsdag verder onder leiding van informateur Gerrit Zalm. Volgens de planning praten de partijen dan van 14.00 tot 21.00 uur in het Johan de Witthuis. Dat ligt vlak bij het Binnenhof, waar de partijen elkaar de afgelopen dagen ontmoetten. De formatie duurt nu al meer dan 150 dagen.

Buma: formatie duurt nog wel even
Buma: formatie duurt nog wel even (Foto: ANP)

Pence noemt Venezuela 'bedreiging voor de VS'

De Amerikaanse vice-president Mike Pence heeft maandag in Colombia tijdens zijn bezoek aan Zuid-Amerika hard uitgehaald naar Venezuela. Hij noemde het land "een mislukte staat die daardoor een bedreiging vormt voor de Verenigde Staten. Maar we zullen voorkomen dat Venezuela afglijdt naar een dictatuur. We zullen alle economische en diplomatieke macht uit de kast halen om de democratie in het land te herstellen."

Pence, die deze week een aantal Zuid-Amerikaanse landen bezoekt liet zondag nog weten "dat de Verenigde Staten vertrouwen hebben in een vredige oplossing voor de situatie in Venezuela."

Eerder deze week sprak president Donald Trump al harde woorden over de crisis in Venezuela. Hij zei onder andere dat "Amerikaans militair ingrijpen in het land tot de mogelijkheden behoort."

Pence noemt Venezuela 'bedreiging voor de VS'
Pence noemt Venezuela 'bedreiging voor de VS' (Foto: ANP)

Extreemrechts kondigt nieuwe betoging aan

Amerikaanse blanke nationalisten, neonazi's en andere rechts-radicale groepen hebben een nieuwe demonstratie aangekondigd op 11 september. De groepen willen onder het motto 'witte levens doen er toe' betogen bij de Texas A&M-universiteit in het zuiden van het land. Dat meldt The Battalion, het universiteitsblad van Texas A&M.

De organisator van de betoging, Preston Wiginton, zegt "geïnspireerd te zijn door de demonstratie die afgelopen weekeinde in Charlottesville werd gehouden." Richard Spencer, een kopstuk van de extreemrechtse alt right-beweging staat als spreker gepland. Hij sprak vorig jaar al eens op dezelfde universiteit op uitnodiging van Wiginton.

"Deze bijeenkomst is er om te protesteren tegen de linkse anti-blanke agenda, dat uitgaat van blanke schuld en daardoor leidt tot een witte genocide. Blanke levens en blanke identiteit zijn belangrijk. Dit wordt geen anti-zwarte of anti-bruine demonstratie, maar een anti-linkse demonstratie", aldus Wiginton.

Geen antwoord
Toen Wiginton door The Batallion werd gevraagd werd naar een recent voorbeeld van zogenoemde witte genocide, kon hij daarop geen antwoord geven en zei hij dat hij "daarop later wellicht zou terugkomen".

Een woordvoerster van de universiteit keurde het voornemen voor de demonstratie af. "Dit soort bijeenkomsten zijn geen afspiegeling van de waarden die wij als school hanteren." Studenten hebben al gezegd een tegendemonstratie te zullen organiseren.

Bij de bijeenkomst van extreemrechts in Charlottesville afgelopen weekend viel een dode en tientallen gewonden nadat een vermoedelijke rechts-extremist met zijn auto inreed op een tegendemonstratie.

Extreemrechts kondigt nieuwe betoging aan
Extreemrechts kondigt nieuwe betoging aan (Foto: ANP)

Deadpool-stuntvrouw dodelijk gecrasht

Een stuntvrouw is omgekomen tijdens opnamen van Deadpool 2. Tijdens een stunt met een motorfiets crashte ze door de glazen gevel van een gebouw in Vancouver. De politie van de Canadese stad heeft dit bevestigd.

De politie is een onderzoek op de filmset begonnen. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekendgemaakt.

Het is het tweede dodelijk ongeval in een maand tijdens het draaien van een stunt voor een speelfilm. Op 12 juli overleed stuntman John Bernecker in Atlanta aan de gevolgen van een ongeluk op de set van The Walking Dead.

Stuntvrouw komt om op set Deadpool
Deadpool-Stuntvrouw dodelijk gecrasht (Foto: BuzzE)

Winst voor Plato, Sutton en Ingram in BTCC op Knockhill

Zondag vond op het Knockhill circuit in Schotland de zevende ronde plaats van het British Touring Car Championship. De Subaru-teamgenoten Jason Plato en Ash Sutton wonnen beide een race. De winst in de derde race van dag ging naar Tom Ingram. Op de website van ITV zijn de drie races te bekijken.

Na een moeizaam seizoen boekte Plato eindelijk weer eens succes. De ervaren coureur won op zaterdag een spannende kwalificatie die pas in de laatste seconden beslist werd. Deze pole position was voor Plato de vijftigste uit zijn lange BTCC-carrière. Op zondag wist hij dit succes te vervolgen door de eerste race van start tot finish te leiden. Op plaats twee finishte Sutton en op de derde plaats BMW-coureur Colin Turkington.

Uitslag race 1
1. Jason PLATO (GBR) Adrian Flux Subaru Racing 24 laps
2. Ashley SUTTON (GBR) Adrian Flux Subaru Racing +0.216s
3. Colin TURKINGTON (GBR) Team BMW +0.902s
4. Rob COLLARD (GBR) Team BMW +1.580s
5. James COLE (GBR) Adrian Flux Subaru Racing +11.188s
6. Tom INGRAM (GBR) Speedworks Motorsport +16.492s
7. Senna PROCTOR (GBR) Power Maxed Racing +21.946s
8. Adam MORGAN (GBR) Ciceley Motorsport +28.348s
9. Matt NEAL (GBR) Halfords Yuasa Racing +29.167s
10. Dave NEWSHAM (GBR) BTC Norlin Racing +29.991s

In de tweede race waren de rollen omgedraaid en won Sutton voor Plato. Op de derde plaats opnieuw Turkington. Vanwege een crash waarbij vijf auto's betrokken waren werd de race tijdelijk stilgelegd. Na de herstart ging Plato weliswaar aan de leiding maar zijn teamgenoot had dankzij een lichter auto de overhand. In de elfde ronde ging Sutton voorbij Plato.

Uitslag race 2
1. Ashley SUTTON (GBR) Adrian Flux Subaru Racing 22 laps
2. Jason PLATO (GBR) Adrian Flux Subaru Racing +0.238s
3. Colin TURKINGTON (GBR) Team BMW +3.198s
4. Rob COLLARD (GBR) Team BMW +5.063s
5. James COLE (GBR) Adrian Flux Subaru Racing +6.831s
6. Gordon SHEDDEN (GBR) Halfords Yuasa Racing +9.401s
7. Dave NEWSHAM (GBR) BTC Norlin Racing +25.803s
8. Tom INGRAM (GBR) Speedworks Motorsport +25.954s
9. Rory BUTCHER (GBR) Team Shredded Wheat Racing with Duo +26.361s
10. Ant WHORTON-EALES (GBR) AmDtuning.com with Cobra Exhausts +28.889s

Ingram won de laatste race van de dag. Voor de Toyota-coureur was dit de derde zege van het seizoen. Regerend kampioen Gordon Shedden veroverde de tweede plaats. Turkington was opnieuw derde.

Uitslag race 3
1. Tom INGRAM (GBR) Speedworks Motorsport 27 laps
2. Gordon SHEDDEN (GBR) Halfords Yuasa Racing +1.167s
3. Colin TURKINGTON (GBR) Team BMW +1.556s
4. Ashley SUTTON (GBR) Adrian Flux Subaru Racing +4.172s
5. James COLE (GBR) Adrian Flux Subaru Racing +4.463s
6. Jason PLATO (GBR) Adrian Flux Subaru Racing +5.179s
7. Mat JACKSON (GBR) Team Shredded Wheat Racing with Duo +5.538s
8. Matt NEAL (GBR) Halfords Yuasa Racing +5.784s
9. Rory BUTCHER (GBR) Team Shredded Wheat Racing with Duo +6.333s
10. Dave NEWSHAM (GBR) BTC Norlin Racing +7.193s

Mede door zijn drie derde plaatsen is Turkington de nieuwe leider in het kampioenschap. De Noord-Ier staat vier punten voor op Sutton. Op de derde plaats met twaalf punten achterstand is Shedden.

De volgende ronde van het kampioenschap is over twee weken op het circuit van Rockingham.

Movistar mist Valverde en Quintana in Vuelta, Nibali kent zijn ploeggenoten

Movistar doet het in de komende Vuelta zonder de kopmannen Alejandro Valverde en Nairo Quintana. De Spanjaard herstelt nog van zijn val in de Tour, terwijl de Colombiaan al de Giro en de Tour heeft gedaan.

Het is vooral uitkijken na de Spanjaarden Ruben Fernandez en Marc Soler. Fernandez droeg vorig jaar één dag de leiderstrui in de Ronde van Spanje. Soler liet in de Ronde van Catalonië zien dat hij goed kan klimmen. De 23-jarige renner van Movistar werd derde achter Valverde en Alberto Contador.

Movistar: Jorge Arcas, Carlos Betancur, Richard Carapaz, Ruben Fernandez, Dani Moreno, Nelson Oliveira, Antonio Pedrero, José Joaquin Rojas en Marc Soler.

Bij Bahrain Merida komt Vicenzo Nibali aan de start. De Italiaan won de Ronde van Spanje in 2010 en werd in 2013 tweede achter de Amerikaan Chris Horner. De Italiaan krijgt vijf landgenoten met zich mee, waaronder zijn broer Antonio. 

"Ik heb hard gewerkt en ben klaar voor deze nieuwe uitdaging", laat Nibali weten. "Het is een zwaar parcours maar ik hou er wel van. De concurrentie is heel stevig en als je kijkt naar de kleine verschillen in de Giro en Tour, weet je dat je geen moment afgeleid mag zijn. Er moet veel geklommen worden maar ook de tijdrit over ruim 40 km in Navarra kan beslissend zijn."

Bahrain Merida: Valerio Agnoli, Manuele Boaro, Ivan Garcia Cortina, Javier Moreno, Antonio Nibali, Vincenzo Nibali, Domen Novak, Franco Pellizotti en Giovanni Visconti.

Ook BMC heeft maandag de selectie bekendgemaakt voor de Vuelta. Ploegleider Yvon Ledanois kijkt met veel vertrouwen uit naar de Vuelta waar ze zowel voor ritzeges gaan als voor een goed klassement.

"De ploegentijdrit is ons eerste grote doel. Daarnaast hebben we verschillende renners die een goed klassement kunnen rijden, zoals Tejay van Garderen, Nicolas Roche en Samuel Sánchez. Met renners als Damiano Caruso, Alessandro De Marchi en Rohan Dennis hebben we een goede kans op een ritzege. Daniel Oss en Francisco Ventoso spelen een belangrijke rol in het ondersteunen van onze kopmannen en Kilian Frankiny kan in zijn eerste grote ronde waardevolle ervaring opdoen."

BMC: Damiano Caruso, Alessandro De Marchi, Rohan Dennis, Kilian Frankiny, Daniel Oss, Nicholas Roche, Samuel Sanchez, Tejay Van Garderen, Francisco Ventoso.

Seve van Ass draagt de aanvoerdersband tijdens het EK hockey

Rotterdam-middenvelder Seve van Ass (25) draagt tijdens het Europees kampioenschap hockey in Amsterdam de aanvoerdersband. Dat zei bondscoach Max Caldas maandag tijdens de persconferentie in het nieuwe Wagener Stadion. Tijdens de HWL3 in Londen was het nog Billy Bakker (28) die met een grote oranje band om zijn shirt speelde.

Amsterdam-aanvoerder Billy Bakker werd tijdens de persconferentie in het nieuwe Wagener Stadion geprezen hoe hij in Londen met die band omging, waar hij excelleerde. Maar Van Ass was toen afwezig vanwege een hamstringblessure. De band rouleert tussen het trio Seve van Ass, Billy Bakker en Mink van der Weerden (29). "Wij hebben drie leiders die de diversiteit weergeven in onze groep’, zei Caldas in Amsterdam. ‘Billy heeft het super gedaan in Londen. Maar nu is Seve aan de beurt."

Seve van Ass – zoon van voormalig bondscoach Paul van Ass – vertelde tijdens de persconferentie dat hij het een enorme eer vindt dat hij nu aanvoerder is. De middenvelder van Rotterdam droeg al twee keer eerder de band, tijdens het vierlandentoernooi in Barcelona en zondag in Waalwijk tegen India. Maar hij benadrukte dat het niet om zijn persoon gaat. "We hebben drie captains in het team. Dus volgende keer kan het zomaar iemand anders zijn die de band draagt."

Het Nederlands elftal begint het EK in Amsterdam zaterdag met de poulewedstrijd tegen Spanje. Daarna zijn het sterke België en Oostenrijk de tegenstander. Van Ass blikt vooruit: "Spanje is een frisse jonge ploeg. Dat is een mooie opening, maar een pittig potje. België hebben we dit jaar nog niet meegemaakt. Ze hebben natuurlijk olympisch zilver gepakt. Dat is een wedstrijd waar we heel veel zin in hebben. Oostenrijk is relatief nieuw voor ons. In 2015 hebben we de laatste keer tegen ze gespeeld. Met ons spel moeten we ze pakken. Maar ik hoop dat jullie het respect kunnen opbrengen dat wij en de andere teams verdienen."

Stengs' seizoen ten einde

AZ-middenvelder Calvin Stengs zal het komend seizoen niet meer in actie komen. Het talent heeft zijn kruisband gescheurd.

Huilend moest Stengs zaterdagavond tegen PSV het veld per brancard verlaten in de achtste minuut, waarna het ergste werd gevreesd. De Alkmaarse club verkondigde maandag via Twitter dat het gaat om de voorste kruisband die Stengs afscheurde in het uitduel.

Het afgelopen voetbaljaar viel de speler met name op in de play-offs om Europees voetbal. Het scheuren van een voorste kruisband gebeurt in een fractie van een seconde, en de revalidatie ervan duurt zo’n 9 tot 12 maanden. Bekende ex-profs die dit meemaakten zijn bijvoorbeeld Ruud van Nistelrooy en Ronaldo Luis Nazário de Lima. 

Facebook rolt Marketplace uit in Nederland

Marktplaats.nl heeft er een concurrent bij. Facebook heeft maandag zijn Marketplace uitgerold in Nederland. Vanaf nu kunnen Nederlanders ook gemakkelijk tweedehandsspullen verkopen via het sociale medium.

Facebook Marketplace werd vorig jaar oktober al gelanceerd in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Australië en Nieuw-Zeeland. Deze week komen daar zeventien andere Europese landen bij. Naast Nederland is de dienst ook in onder meer België, Duitsland, Frankrijk en Spanje beschikbaar.

Via Marketplace kunnen Facebook-gebruikers spulletjes te koop aanbieden en kunnen anderen daar op bieden. Er wordt geen geld uitgewisseld via Facebook.

Facebook rolt Marketplace uit in Nederland
Facebook rolt Marketplace uit in Nederland (Foto: BuzzT)

Trump veroordeelt blanke racisten

De Amerikaanse president Donald Trump heeft maandag, onder politieke druk van Democraten maar ook Republikeinen, de demonstrerende rechts-extremisten die afgelopen weekeinde voor chaos zorgden in Charlottesville veroordeeld. Door het uitgelokte geweld viel een dode en raakten verscheidene mensen gewond.

"Racisme is een kwaad. Zij die in naam daarvan geweld veroorzaken, zijn criminelen en schurken, inclusief Ku Klux Klan, neonazi's, blanke racisten en andere haatzaaiende groeperingen die onverenigbaar zijn met waar wij Amerikanen waarde aan hechten", zei Trump in het Witte Huis, na zijn golfvakantie te hebben onderbroken.

Trump veroordeelt blanke racisten
Trump veroordeelt blanke racisten (Foto: ANP)

Nadal na drie jaar weer beste van de wereld

Vanaf volgende week is Rafael Nadal  weer de nummer één van de wereldranglijst bij de mannen.  Hij lost Andy Murray daarmee af. De Spanjaard was ruim drie jaar geleden voor het laatst de beste van de wereld.

Omdat Roger Federer zich vandaag afmeldde voor het toernooi van Cincinnati vanwege klachten aan zijn rug, is Nadal zeker van de eerste plaats. Nadal of Federer zou Murray in Cincinnati aflossen als de nieuwe nummer één van de wereldranglijst.  Murray had eerder wegens een heupblessure al afgezegd.

In Cincinnati, waar Nadal in de eerste ronde een 'bye' heeft, moet hij in de tweede ronde opnemen tegen de Fransman Richard Gasquet of de Australiër John Patrick Smith.

Nadal vorige week in Montreal (Foto: Pro Shots / Action Images )

Nazi's geven slachtoffer Charlottesville trap na

'De vrouw die omkwam bij het incident in Charlottesville was een dikke, kinderloze 32-jarige slet”, aldus het nazi-blaadje The Daily Stormer. De mensen met een permanente kramp in hun rechterarm steken hun mening niet onder stoelen of banken.

Afgelopen zaterdag reed neo-nazi James Fields in op een groep mensen die de rassenleer maar onzin vinden. Hierbij vielen tientallen gewonden en een van de activisten van de tegendemonstratie, Heather Heyer kwam hierbij om. Een drama waarbij je schaamte, excuses van extreemrechtsgevallen zou verwachten, of op z'n minst enig blijk van medeleven richting de nabestaanden van de omgekomen dame.

Helaas lijkt enige vorm van menselijkheid volkomen vreemd te zijn bij (een deel van?) de genetisch minder goed gelukte varianten van het menselijke ras. Sterker nog: in een van hun clubblaadjes krijgt de familie van Heather nog even een trap met een Kampfstiefel na:

"Hoewel de media woede over haar dood lijkt te suggereren, zijn de meeste mensen blij dat ze kapot is", is het empathische commentaar in The Daily Stormer, een nationalistische website die zichzelf als onderdeel van alt-right beschouwt. "Ze was een maatschappelijke last en had geen enkele toegevoegde waarde. Als het enigszins zou tegenzitten, had ze nog iets van 49 jaar misbruik gemaakt van het harde werken van (blanke) mannen. Haar dood bespaart de samenleving honderdduizenden dollars. Zelf was ze nog kinderloos, dus we kunnen aannemen dat ze zelf al een paar keer een abortus heeft ondergaan, dus ze is zelf ook een moordenaar".

Nee, het is geen satire. Dit is bloedserieus. Arisch bloedserieus zelfs, in een innige omhelzing met clanleden van de KKK. Want dat hoort. Het artikel gaat maar door op deze manier: dat ze te dik zou zijn geweest om te kunnen wegspringen voor de aanstormende auto, dat haar dood terecht is omdat ze protesteerde tegen haar eigen 'soort'. Het staat er allemaal echt in en omdat dergelijke racisten niet de mentale capaciteit hebben om dingen als humor te begrijpen (of wat ervoor moet doorgaan), kunnen we veilig aannemen dat dit geen vrolijke kwinkslag is over de aanslag.

De host van The Daily Stormer, GoDaddy heeft de site inmiddels een rotschop gegeven. Toch lijkt het de nazi's te zijn gelukt om de website online te houden.

De held van de extreemrechtse activisten, Donald Trump, is het niet gelukt om de aanslag en het gedachtegoed van de chauffeur in scherpe bewoordingen te veroordelen. Verder dan gewauwel over 'violence is bad, mmmmkay?' kwam de president niet. Saillant detail is dat zijn vader ooit gearresteerd is tijdens een andere gezellige bijeenkomst van de KKK. Het is een publiek geheim dat Trump veel stemmen heeft gekregen van de alt-rechtsbeweging.

Pikachu duikt op in Snapchat

Nu de Pokémon Go-hype al een tijd over is komt Snapchat met een filter van Pikachu, een van de vele Pokémons.

Wie het filter gebruikt, krijgt de oren van Pikachu en de bijbehorende rode wangen. De 'echte' Pikachu verschijnt ook in beeld en doet zijn bliksemaanval als je je mond opent.

Snapchat introduceert vaker speciale filters die voor korte tijd beschikbaar zijn. Dus maak snel een paar leuk selfies voor het te laat is.

Pikachu duikt op in Snapchat
Pikachu duikt op in Snapchat (Foto: BuzzT)

Nile Rodgers opgenomen in ziekenhuis

Nile Rodgers ligt met een onbekende aandoening in het ziekenhuis. De voorman van discoband Chic miste zondagavond een concert in Toronto. Via Twitter liet hij weten niet in orde te zijn.

"Ik heb nog nooit van mijn leven een show gemist... tot nu toe", schreef Rodgers. "De arts betrapte me toen ik wegsloop." Wat Rodgers mankeert, is niet duidelijk. Wel liet hij via Twitter weten goed te worden verzorgd.

Chic is momenteel op tournee met Earth, Wind & Fire. Het is nog de vraag of Rodgers, die in 2013 kankervrij werd verklaard nadat drie jaar eerder een agressieve vorm van prostaatkanker werd geconstateerd, bij het volgende concert is. Dat staat voor dinsdagavond gepland.

Nile Rodgers opgenomen in ziekenhuis
Nile Rodgers opgenomen in ziekenhuis (Foto: BuzzE)

Tim Hofman slaat huisbaas bij opnames #BOOS

Tim Hofman is tijdens de opnames van #BOOS het ziekenhuis in gemept. Dat meldt voorzitter Zakaria Taouss van BNN op Twitter.

Met #BOOS komt Tim op voor jongeren die problemen hebben. Dit keer was hij in Nijmegen om een huurder bij te staan die problemen heeft met huisbaas Ton Hendriks. De huisjesmelker bleek hier niet van gediend en hield zijn handjes dan ook niet thuis.

De huisbaas houdt er een ander verhaal op na. "Ze kwamen zo maar binnenwandelen", vertelt de 72-jarige Hendriks. Ook liet hij weten dat de BNN'ers confettispuiten lieten knallen waardoor hij erg schrok. Op een gegeven moment deelde Tim de eerste klap uit, toen liep het uit de hand. Hendriks gaat in ieder geval aangifte doen van de mishandeling. "Die jongen krijgt natuurlijk nooit een weerwoord, dat durft niemand, maar ik wel", zegt hij strijdbaar.

Over de aard van de verwondingen van Tim schrijft Taouss verder niets. In een tweede tweet laat de voorzitter van BNN weten dat de omroep probeert te achterhalen wat er precies is gebeurd. Zodra er meer informatie is, wordt duidelijk of Tim ook aangifte gaat doen of niet.

Tim Hofman krijgt klappen bij opnamen
Tim Hofman krijgt klappen bij opnamen (Foto: BuzzE)

Neymar scoort bij debuut in Ligue 1, Lille verliest na rode kaart keeper

Voetballer Neymar heeft afgelopen weekeinde zijn debuut gemaakt bij Paris Saint-Germain en voor de Braziliaan was het gelijk raak: in het uitduel met Guingamp liet hij direct zijn eerste treffer in de Ligue 1 noteren.

PSG kwam vroeg in de tweede helft op voorsprong door een eigen goal van Jordan Ikoko. Tien minuten later verdubbelde Edinson Cavani de score, op aangeven van aanwinst Neymar. Tien minuten voor het einde van de wedstrijd kreeg de Braziliaan die gunst terug: Cavani gaf de assist, Neymar liet de 0-3 noteren, tevens de eindstand.

Bij AS Monaco begon Terence Kongolo het duel op bezoek bij Dijon op de bank, een stapje beter dan de eerste wedstrijd van het seizoen, die de Nederlander vanaf de tribune zag. Tot spelen kwam hij nog niet, maar wel zag hij aanvoerder Falcao liefst drie goals maken. Ook Jemerson was trefzeker, terwijl Wesley Said de enige goal van de thuisploeg op het scorebord zette: 1-4.

Anwar el-Ghazi ging met Lille op bezoek bij Strasbourg onderuit. De bezoekers hadden het bijzonder lastig, want na een uur werd keeper Mike Maignan met rood uit het veld gestuurd. Geen handig moment, want alle drie wissels waren in de eerste helft al gebruikt. Nicolas de Préville en Ibrahim Amadou namen daardoor afwisselend de honneurs waar, maar Strasbourg wist de 0-0 stand op dat moment om te zetten in een 3-0 zege.

Uran langer bij Cannondale

Rigoberto Uran heeft zijn contract bij Cannondale verlengd. De nummer twee van de Tour de France van dit jaar heeft overeenstemming bereikt over een driejarig contract.

"Ik ben heel gelukkig bij het team. De omgeving ligt me en ik heb plezier, zowel op de fiets als daarbuiten. Een contract van drie seizoenen biedt me veel zekerheid. Het team steunt me bovendien in mijn opzet om volgend seizoen alles op de Tour te zetten. Die wil ik volgend jaar winnen," aldus de 30-jarige renner.

Twee jaar geleden kwam Uran over van Etixx - Quick-Step. Hij won afgelopen maand de negende etappe in de Tour. Daarnaast won hij 2013 en 2014 etappes in de Giro.

Uran wint de tumultueuze negende etappe in Tour (Foto: Pro Shots / George Deswijzen )

Ombudsvrouw overweegt stappen na uitzetting

Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer onderzoekt welke stappen ze gaat ondernemen nadat een vrouw zonder haar kinderen is uitgezet. Kalverboer gruwt ervan. "Een enigszins beschaafd land doet dit niet."

De moeder van de in Nederland opgegroeide kinderen Howick en Lili is op het vliegtuig naar Armenië gezet. De jongen en het meisje zouden logeren op een adres dat de moeder, die in een uitzetcentrum zat, niet wilde prijsgeven.

Kalverboer vraag zich af wat het landsbelang is om de moeder uit te zetten, zo bevestigt haar woordvoerster een bericht van de NOS. "De kinderen zijn nu de dupe van volwassenen die het niet eens met elkaar zijn."

Voor de uitzetting had de Kinderombudsvrouw nog contact met staatssecretaris Klaas Dijkhoff. Ze had het idee dat het niet zover zou komen.

Ombudsvrouw overweegt stappen na uitzetting
Ombudsvrouw overweegt stappen na uitzetting (Foto: ANP)

Schendt WhatsApp de wet op de privacy?

Een hele handige functie van WhatsApp is de groepschat-functie. In een groepschat is het immers makkelijk en snel overleggen of even snel een datum te prikken voor een gezamenlijke borrel. Een nadeel is echter dat iedereen mensen kan toevoegen aan de groepschat. En in die hoek komt je privacy in het geding.

In een groepschat is namelijk voor iedereen je naam én je telefoonnummer zichtbaar. Ook voor mensen die jij helemaal niet kent. Je hebt in de instellingen wel de optie om je info voor niemand zichtbaar te maken, maar het enige wat dat doet is je status verbergen. Je telefoonnummer blijft zichtbaar voor iedereen die aan de groepschat is toegevoegd.

Als we de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) erop naslaan, dan vinden we het volgende:  "Er zijn vele soorten persoonsgegevens. Voor de hand liggende gegevens zijn iemands naam, adres en woonplaats. Maar ook telefoonnummers en postcodes met huisnummers zijn persoonsgegevens".

Lezen we nog even verder dan komen we het volgende tegen onder het kopje 'Bescherming van persoonsgegevens': Bescherming van de persoonlijke levenssfeer is een grondrecht. Dit recht is geregeld in:

Deze 3 artikelen geven aan dat er een wet moet zijn voor de bescherming van persoonsgegevens. Zodat ieders recht op privacy is gewaarborgd. Dat is in Nederland de Wet Bescherming Persoonsgegevens.

Kortom: als we bekijken hoe WhatsApp, dat sinds 2014 in handen is in Facebook, omgaat met de privégegevens van haar gebruikers, kunnen we op grond van de Wet Bescherming Persoonsgegevens wel stellen dat WhatsApp de wet op de privacy lijkt te overtreden, door de nummers van haar gebruikers niet af te schermen voor derden. 

Overigens is het niet voor het eerst dat moederbedrijf Facebook in opspraak komt in verband met de wet op de privacy. In mei 2017 kwam Facebook nog in het nieuws omdat ze 'onder meer gebruikers onvolledig informeert over het gebruik van persoonsgegevens'. 

Aanvulling 14-08 2017 17:17 uur
Het is al een hele tijd mogelijk om een groep aan te maken en de link daarvan te delen met anderen.Volgens Computeridee 'handig als je een groep voor een openbaar evenement (dat je via Facebook deelt).' Het is dus ook in deze (semi) openbare groepen zo dat elke deelnemer de telefoonnummers van de andere deelnemers kan inzien. En het is natuurlijk mogelijk om niet op die link te klikken en de groep te joinen, maar dat is niet waar het hier om draait. 

'WhatsApp gooit je privacy te grabbel'
'WhatsApp gooit je privacy te grabbel'

Poels moet Froome helpen aan eindzege Vuelta

Chris Froome mikt dit jaar op de dubbel (Tour én Vuelta). De renner van team Sky werd al drie keer tweede (2011, 2014 en 2016) en een keer vierde (2012), maar nu hoopt hij voor het eerst de eindzege te pakken. 

Wout Poels is een van de knechten van Froome. De Nederlander werd niet geselecteerd voor de Tour de France, nadat hij er lang was uit geweest met een knieblessure. Inmiddels is hij weer helemaal fit en won hij de laatste etappe in de Ronde van Polen en werd hij derde in het eindklassement.

Poels is blij dat hij mee mag naar de Vuelta, zo vertelt hij tegenover de NOS. "Nadat ik had gehoord dat ik niet mee mocht met de Tour ben ik nieuwe doelen gaan stellen. De eerste grote ronde na de Tour is de Vuelta. Het publiek is hier heel enthousiast, het is vaak goed weer en dit jaar moet er veel worden geklommen."

Poels hoopt zelf zelf een keer als kopman van Sky in een grote ronde te mogen starten, al zijn Vuelta dit jaar in het teken staan van Froome. 

Froome is hoopvol over zijn zegekansen. "Drie keer ben ik al tweede geworden, maar voor deze editie heb ik een goed gevoel", verklaart Froome, die voelt dat hij in de Vuelta nog orde op zaken moet stellen. "Het lijkt alsof we dit jaar meer op missie zijn, dit seizoen mikken op de dubbel Tour/Vuelta is een grote motivatie geweest. Ik denk niet dat we al met een sterker team naar de Vuelta zijn getrokken."

"Ik houd van deze koers, maar ze is meedogenloos. Er zijn veel meer bergen dan in de Tour en de omstandigheden zijn zwaarder. Medio augustus is het in Spanje gewoon dat het kwik stijgt tot boven de veertig graden. De Vuelta is een erg agressieve wedstrijd waarin pittig wordt gekoerst, wat het aantrekkelijk maakt voor de fans."

Selectie Sky voor Vuelta 2017
Chris Froome
Christian Knees
David Lopez
Gianni Moscon
Mikel Nieve
Wout Poels
Salvatore Puccio
Diego Rosa
Ian Stannard

Ronaldo krijgt vijf wedstrijden schorsing

Real Madrid moet Cristiano Ronaldo vijf wedstrijden missen. De Portugese sterspeler van de Spaans kampioen kreeg gisteren in het eerste duel van de Spaanse Supercup tegen FC Barcelona (3-1 voor Real, red.) een rode kaart en duwde vervolgens de scheidsrechter.

Ronaldo maakte de 2-1 en trok hierna zijn shirt uit. Dit leverde de Portugees een gele kaart op. Niet veel later maakte de sterspeler in de ogen van de scheidsrechter een schwalbe en kon na een tweede gele prent inrukken. Hij was het niet eens met de beslissing van de arbiter en gaf hem een duwtje.

De Spaanse bond gaf Ronaldo vier wedstrijden schorsing voor de duw en eentje vanwege de rode kaart.


Ronaldo moet door deze acties vijf duels brommen (Bron: YouTube)

Contador kent zijn helpers voor laatste Vuelta, Orica-Scott rekent op drie kopmannen

Trek-Segafredo heeft de selectie bekendgemaakt voor de komende Ronde van Spanje. Zoals eerder al bekend werd zal Alberto Contador zijn laatste wedstrijd rijden in Vuelta. De Spanjaard, die met nummer één zal starten, zal in de bergen vooral ondersteuning krijgen van Jarlinson Pantano.

De Amerikaanse ploeg neemt voor de sprints John Degenkolb. De Duitser won al tien etappezeges in de Vuelta a España. Hij zal in de sprints hulp krijgen van de Nederlander Koen de Kort en de Belg Edward Theuns, die onlangs een etappe won in de BinckBank Tour.

Trek-Segafredo: Alberto Contador, Edward Theuns, Jarlinson Pantano, Jesus Hernandez, John Degenkolb, Julien Bernard, Koen de Kort, Markel Irizar en Peter Stetina.

Bij Orica-Scott zijn de Colombiaanse klimmer Esteban Chaves en de Britse tweelingbroers Simon en Adam Yates de kopmannen in de ploeg. Chaves werd afgelopen Vuelta derde (na Nairo Quintana en Chris Froome) en tweede in de Giro (na Vicenzo Nibali). Dit jaar vielen de prestaties tegen doordat de Colombiaan lang last had van een knieblessure. 

Simon Yates werd vorig jaar zesde bij zijn Vuelta-debuut. Dit jaar won de Brit de jongerentrui in de Tour de France en zou zevende worden in het algemeen klassement. Tweelingbroer Adam is de nummer vier uit de Tour van 2016 en dit jaar werd de renner van Orica-Scott negende in de Giro.

Orica-Scott :Sam Bewley, Esteban Chaves, Magnus Cort Nielsen, Jack Haig, Chris Juul-Jensen, Svein Tuft, Carlos Verona, Adam Yates en Simon Yates.

UAE Emirates komt aan de start met Rui Costa Faria en Louis Meintjes. Volgens ploegleider Simone Pedrazzini is een top tien voor beide renners het doel. In de bergen zal het duo ondersteuning krijgen van Darwin Atapuma en Jan Polanc.

In de sprint moet Sacha Modolo het doen voor UAE Emirates. Voor de Italiaan is het de eerste keer dat hij start in de Ronde van Spanje. In het verleden wist Modolo twee keer een etappe winnen in een grote ronde.

UAE Emirates: Anass Ait El Abdia, Darwin Atapuma, Rui Costa Faria, Louis Meintjes, Sacha Modolo, Matej Mohoric, Przemyslaw Niemiec, Jan Polanc, Federico Zurlo.

Weer grote toernooizege Svitolina

Tennisster Elina Svitolina heeft opnieuw een mooie toernooizege geboekt. De Oekraïnse is bezig aan een geweldig jaar en won met Dubai en Rome al de eerste twee Premier 5-toernooien van het jaar, waarna het zondag in Toronto ook raak was. De Premier 5-toernooien zijn het niveau onder de Premier Mandatory-toernooien, het equivalent van de masterstoernooien bij de mannen.

Net als in Dubai stond Svitolina in de eindstrijd tegenover Caroline Wozniacki en net als in het Midden-Oosten was de Oekraïnse in twee sets te sterk. Wozniacki gaf in set één nog goed partij, maar was vervolgens kansloos: 6-4, 6-0. 

Het begint zo langzamerhand een beetje een zuur jaar te worden voor Wozniacki. Ze stond al in zes finales, bijna allemaal op grote toernooien, maar slaagde er vervolgens in al die finales geen enkele keer in ook maar een set te winnen. 

Tweede masterstitel Zverev na winst op Federer

Tennisser Alexander Zverev heeft voor de tweede keer in zijn nog jonge loopbaan een masterstoernooi gewonnen. De 20-jarige Duitser zegevierde in Montreal, gelijk zijn tweede masterszege op rij: in mei won hij het toernooi van Rome.

In de finale in Montreal was Zverev een maatje te groot voor niemand minder dan Roger Federer. De Zwitser moest in beide sets één keer een servicegame afstaan en kon op dat gebied niks terug doen, waardoor de Duitser met 6-3, 6-4 won.

Door zijn overwinning gaat Zverev Dominic Thiem voorbij op de wereldranglijst, waarop hij nu zevende staat.

Cyberaanval op defensiebedrijven VS

Bedrijven die zakendoen met het Amerikaanse leger zijn het doelwit van cyberaanvallen. De aanvallen gebeuren via kwetsbaarheden in Microsoft Office. Daarvoor waarschuwt Unit 42, de onderzoekstak van beveiliger Palo Alto Networks.

Het beoogde slachtoffer krijgt een e-mail met daarin een vacature als bijlage. Als die wordt geopend, wordt automatisch malware geïnstalleerd. Het is niet bekend hoeveel mensen in de mail zijn getrapt en wat de daders hebben buitgemaakt.

De aanval is op precies dezelfde manier opgezet als de grote hack in 2014 van Sony Pictures. Dat wilde destijds de film The Interview uitgeven, waarin iemand de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un wil vermoorden. Die cyberaanval was volgens de Verenigde Staten het werk van Noord-Koreaanse hackers. Unit 42 laat zich nu niet uit over de achtergrond van de daders.

Cyberaanval op defensiebedrijven VS
Cyberaanval op defensiebedrijven VS (Foto: BuzzT)

China legt Noord-Korea sancties op

Het Chinese ministerie van Handel heeft vanaf dinsdag een importverbod uitgevaardigd op een aantal producten uit Noord-Korea. Het gaat onder meer om kolen, ijzererts, erts, lood en zeevruchten. De Chinese stap is in lijn met de sancties die de Verenigde Naties eerder deze maand afkondigden.

De maatregel is een straf voor de twee rakettesten die het bewind in Pyongyang in juli uitvoerde.

De sancties waartoe de VN Veiligheidsraad op 6 augustus had besloten moeten uiterlijk dertig dagen na de goedkeuring van de resolutie worden uitgevoerd.

Lading goederen
De Chinese regering liet weten dat er al een lading goederen op weg is naar China. Deze zal, zoals gebruikelijk, langs de douane gaan voordat de deadline verstrijkt.

De export van Noord-Korea wordt door het importverbod naar verwachting met ongeveer een derde teruggebracht. Noord-Korea exporteert jaarlijks voor omgerekend ruim 2,5 miljard euro. Driekwart daarvan gaat naar China

China legt Noord-Korea sancties op
China legt Noord-Korea sancties op (Foto: ANP)

Straf voor terugdraaien elektriciteitsmeters

Een 76-jarige man uit Vinkel (Noord-Brabant) is maandag veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur omdat hij jarenlang en op verschillende adressen elektriciteitsmeters terugdraaide. Ook kreeg hij een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden opgelegd door de rechtbank in Den Bosch.

Door de meters te manipuleren, heeft de man netbeheerder Enexis opgelicht. Voor hoeveel geld dat gebeurde, is niet duidelijk. Hij heeft toegegeven op verschillende adressen tegen betaling de elektriciteitsmeters te hebben teruggedraaid. Dat gebeurde onder meer in Rosmalen, Helmond en Den Bosch en tussen 2011 en 2016. Het terugdraaien gebeurde iedere keer kort voordat de meterstanden voor de jaarafrekening doorgegeven moesten worden.

De mensen die de man inhuurden, hebben eerder al een taakstraf tussen de veertig en vijftig uur gekregen. Dat gebeurde in een procedure van het Openbaar Ministerie buiten de rechter om.

Straf voor terugdraaien elektriciteitsmeters
Straf voor terugdraaien elektriciteitsmeters (Foto: ANP)

Bijlow: "Dit is mijn club"

Justin Bijlow maakte zondag tegen FC Twente zijn debuut voor Feyenoord. Zijn eerste minuten smaken naar meer. "Er hoeft maar iets te gebeuren.."

De 19-jarige Bijlow begon het seizoen als derde doelman van Feyenoord en stond op de nominatie om verhuurd te worden. Hij wilde blijven en dat loonde zich al in de eerste speelronde van het Eredivisie-seizoen: door blessures bij Kenneth Vermeer en Brad Jones begon hij onder de lat.

Bijlow kreeg zondagochtend een paar uur voor de wedstrijd te horen dat hij zou beginnen. "Ik moet sorry zeggen tegen mijn familie, maar het leek mij beter om ze niet op de hoogte te brengen dat ik zou spelen", zegt hij lachend tegen Algemeen Dagblad . "Dan was het natuurlijk als een lopend vuurtje gegaan."

Het keeperstalent is blij dat hij ervoor heeft gekozen in De Kuip te blijven. "Dit is mijn club", aldus Bijlow die alle wedstrijden van Feyenoord bezocht, toen hij er nog in de jeugd speelde. "Toen we vorig seizoen de landstitel pakten, ben ik met de kampioensschaal naar dat vak gerend. Geweldig. Toen wist ik al dat ik niet ergens anders op huurbasis wilde spelen. Ik wil zo graag hier onder de lat staan."

Bijlow kan niet wachten zijn Eredivisie-debuut een goed vervolg te geven. "Mijn club speelt straks Champions League. Dat moet ik toch meemaken? Er hoeft maar iets te gebeuren en je staat in zo'n wedstrijd onder de lat."

Bijlow: "Dit is mijn club" (Pro Shots / Joep Leenen)
Bijlow: "Dit is mijn club" (Pro Shots / Joep Leenen)

Containerschip op Westerschelde vastgelopen

Een containerschip met een lengte van 366 meter is vastgelopen op de Westerschelde ter hoogte van Bath. De veiligheidsregio laat weten dat het scheepvaartverkeer daardoor grotendeels is stilgelegd. Daarmee is de doorgang van grote schepen naar en van de haven van Antwerpen geblokkeerd.

Het containerschip, de CSCL Jupiter, liep rond 08.30 uur door onbekende oorzaak vast. Het heeft geen zichtbare schade opgelopen. Gezien het tij kan pas rond 20.00 uur worden geprobeerd het schip los te trekken.

Alleen binnenvaartschepen en pleziervaartuigen kunnen via een andere vaargeul in het gebied doorvaren. In de loop van de dag wordt gekeken of mogelijk meer scheepvaart mag passeren.

De CSCL Jupiter was onderweg van Antwerpen naar Hamburg.

Containerschip op Westerschelde vastgelopen
Containerschip op Westerschelde vastgelopen (Foto: ANP)

'Consument koopt weer volop eieren'

De eierschappen waren de laatste weken grotendeels leeg en het consumentenvertrouwen liep een flinke deuk op. "Maar mensen kopen nu weer volop eieren. De schappen zijn weer gevuld, het is business as usual", zegt René Roorda, directeur van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).

De schade voor de supermarktbranche loopt volgens hem echter in de "tientallen" miljoenen. "We hebben in 4000 supermarkten de schappen deels leeg moeten halen, met als gevolg omzetderving. Miljoenen eieren moesten vernietigd worden", aldus de directeur.

De supermarkten willen de schade die ze opliepen door de met fipronil besmette eieren verhalen op de pluimveesector. "Dat was niet onze eerste prioriteit, maar er worden nu wel gesprekken gevoerd met leveranciers", zegt Roorda.

De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) stelt dat de sector het niet kan betalen. Volgens de pluimveesector bedraagt de schade voor kippenboeren minimaal 150 miljoen euro.

'Consument koopt weer volop eieren'
'Consument koopt weer volop eieren' (Foto: ANP)

'Google koopt gezondheidstest smartphones'

Google koopt een bedrijf dat apps ontwikkelt die de gezondheid van mensen kunnen meten via de smartphone. Dat meldt GeekWire op basis van bronnen rond de onderhandelingen. Het is niet bekend hoeveel Google betaalt voor Senosis Health. De bedrijven zelf doen nog geen uitspraken.

Senosis Health is opgericht door artsen en programmeurs van de universiteit van de staat Washington in Seattle. Het bedrijf heeft apps gemaakt als SpiroSmart, SpiroCall, HemaApp en OsteoApp. Die meten bijvoorbeeld de longfunctie en bloedwaarden via camera, microfoon en sensoren.

Google is al langer bezig met gezondheidstechnologie. Het bedrijf richtte in 2015 een speciale afdeling op, Verily, om daar onderzoek naar te doen.

'Google koopt gezondheidstest smartphones'
'Google koopt gezondheidstest smartphones' (Foto: BuzzT)

Tijgermug duikt weer op in Weert

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) breidt de bestrijding van Aziatische tijgermuggen in Weert uit naar de wijken Leuken en Groenewoud. Volgens de inspectie gaat het om een voorzorgsmaatregel om te voorkomen dat de exotische mug zich vestigt in Nederland.

Vorige maand begon de NVWA met de bestrijding van tijgermuggen op het bedrijventerrein Leuken Noord in Weert. Omdat de mug ook aan de rand van dit bedrijventerrein is aangetroffen, zet de inspectie de bestrijding nu voort in de aangrenzende wijken. Bewoners zijn hierover geïnformeerd door de toezichthouder.

De tijgermug kan in sommige gevallen gevaarlijke ziekten zoals de knokkelkoorts overbrengen. De kans hierop in Nederland is volgens de NVWA te verwaarlozen.

Tijgermug duikt weer op in Weert
Tijgermug duikt weer op in Weert (Foto: ANP)

Leger VS houdt opties tegen Noord-Korea open

De hoogste Amerikaanse militair, voorzitter van de gezamenlijke chefs-van-staven generaal Joseph Dunford, heeft maandag gezegd dat zijn land alle militaire opties tegen Noord-Korea open heeft staan. Dit voor het geval dat de diplomatieke en economische sancties tegen het Aziatische land falen.

Dat zei hij tijdens zijn bezoek aan de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in in een vijftig minuten durend onderhoud over recente kwesties, waaronder de provocaties van Noord-Korea.

Dunford is in Seoul voor een ontmoeting met de Zuid-Koreaanse militaire top, onder wie minister van Defensie Song Young-moo. Hij doet de komende dagen ook China en Japan aan.

De spanningen rond Noord-Korea zijn de afgelopen maanden toegenomen. Het land zegt dicht bij zijn doel te zijn om het vaste land van de Verenigde Staten te kunnen bereiken met een kernwapen. Pyongyang zegt ook dat het plannen heeft om het eiland Guam aan te vallen, een territorium van de VS gelegen in de Grote Oceaan.

Leger VS houdt opties tegen Noord-Korea open
Leger VS houdt opties tegen Noord-Korea open (Foto: ANP)

Onderwijsacties worden 'niet gezellig'

Basisonderwijzers gaan begin september flink hardere acties aankondigen. Voor de vakantie was er nog een staking van een uur om de werkdruk te verlagen, de salarissen te verhogen en het oplopende tekort aan leerkrachten tegen te gaan. "Dat was nog in samenspraak met de ouders, maar van de komende acties gaan mensen echt meer last krijgen", aldus de Amsterdamse leerkracht Thijs Roovers namens de belangengroep PO in Actie.

Wat de protesterende juffen en meesters in petto hebben en voor wanneer precies, wil hij nog niet zeggen. Maar wat er "achter de schermen op stapel wordt gezet" zal "niet gezellig" zijn. De leerkrachten zijn er niet op uit om mensen last te bezorgen, benadrukt hij. "Maar als je geen actie onderneemt, krijg je nog veel meer last, namelijk door verlies aan onderwijskwaliteit."

De protestacties zijn volgens Roovers weer een zaak van de bonden, de PO-raad en PO in Actie, samen het PO-front.

Onderwijsacties worden 'niet gezellig'
Onderwijsacties worden 'niet gezellig' (Foto: ANP)

Ą1160 voor Ace Attorney limited edition

Ace Attorney krijgt, om de vijftiende verjaardag van Phoenix Wright: Ace Attorney te vieren, een limited edition van maar liefst 150.000 yen (€1162). De Ace Attorney 1 - 6 Premium Edition bevat de zes mainline Ace Attorney-games voor de 3DS en een gouden plaat.

De 24 karaat gouden plaat weegt zeven gram en heeft de volgende afmetingen: 30x25x0,5mm. Naast de gouden plaat en games zitten er nog ook vijftien ansichtkaarten in een doos ondertekend door art director Takuro Fuse. Ten slotte bevat deze limited edition de soundtrack van Ace Attorney 4 en een afbeelding van Phoenix Wright ondertekend door Shu Takumi, regisseur en schrijver van het script van de originele trilogie.

Er is ook een goedkopere editie te reserveren genaamd de Ace Attorney 1 - 6 Complete Edition. Deze kost maar 16.000 yen (€124) en bevat, in vergelijking met de premium edition, alles behalve de gouden plaat en handtekeningen van Takuro Fuse en Shu Takumi.

Ace Attorney premium edition

Cel voor man die IS probeerde op te lichten

Een Syrische vluchteling is door een Duitse rechtbank schuldig bevonden aan een poging om terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) op te lichten. De 39-jarige kapper, ooit naar Duitsland gevlucht vanuit de Syrische hoofdstad Damascus, werd maandag door een rechtbank in de stad Saarbrücken veroordeeld tot twee jaar celstraf.

De man nam contact op met IS en vroeg de organisatie om 180.000 euro naar hem over te maken om wapens en explosieven te kopen waarmee hij dan aanslagen in Europa zou plegen. IS maakte nooit geld over naar de man.

De openbaar aanklager wilde een zwaardere straf voor de man wegens voorbereiding van een terroristische aanslag. De rechter achtte dat niet bewezen. Beide partijen gaan in beroep tegen de uitspraak.

Cel voor man die IS probeert op te lichten
Cel voor man die IS probeert op te lichten (Foto: ANP)

Kruijswijk kent zijn knechten voor Vuelta a Espa˝a

LottoNL-Jumbo heeft zijn selectie voor de Vuelta a España bekendgemaakt. Steven Kruijswijk is de kopman bij de Nederlandse WorldTour-ploeg. Naast de Nederlandse kopman, zal ook George Bennett een beschermde rol krijgen binnen de ploeg.

Naast Krujswijk zal LottoNL-Jumbo met nog vijf Nederlanders aan de start staan van de Ronde van Spanje: Koen Bouwman, Stef Clement, Bert-Jan Lindeman, Daan Olivier en Antwan Tolhoek. De laatste twee maken hun debuut in een grote ronde. Dat geldt eveneens voor de Belg Floris de Tier.

De Ronde van Spanje gaat zaterdag in het Franse Nîmes van start met een ploegentijdrit.

Selectie LottoNL-Jumbo voor Vuelta 2017

George Bennett
Koen Bouwman
Stef Clement
Floris De Tier
Steven Kruijswijk
Bert-Jan Lindeman
Juan José Lobato
Daan Olivier
Antwan Tolhoek

Barcelona: "Vers bloed nodig"

Bij Barcelona is na de 1-3 nederlaag tegen Real Madrid de roep om versterking luider te horen. "Wij willen altijd het beste team hebben."

Barcelona kwam in deel 1 van het tweeluik om de Super Cup een kwartier voor tijd op 1-1, maar gaf de wedstrijd alsnog uit handen: 1-3. Na afloop riep Sergio Busquets in gesprek met Telecinco op tot versterken. 

"Het heeft niets met dit resultaat te maken. We moeten sowieso nieuwe spelers halen", zei Busquets, die enkele weken geleden teamgenoot Neymar voor 222 miljoen naar Paris Saint-Germain zag vertrekken. "Het is een kwestie van doorselecteren. Soms heb je gewoon vers bloed nodig om nóg beter te worden."

Valverde is het met zijn captain eens. "Wij zijn Barcelona en we willen altijd het beste team hebben. We hebben nog tot 31 augustus de tijd." Volgens de nieuwe trainer van Barça komt er nog wel wat aan. "Er zullen zeker nog mutaties komen. Maar ik vind ook dat we waardering moeten hebben voor wat we al in huis hebben, ondanks deze nederlaag."

Daders straatroof gepakt dankzij getuige

Een alerte getuige heeft de politie zondagavond op het spoor gezet van drie vermoedelijke straatrovers. Het trio zou een 69-jarige man hebben geschopt en geslagen. Ook werd het mobieltje van het slachtoffer gestolen. De politie arresteerde een 16-jarige jongen en twee 18-jarige mannen uit Etten-Leur.

Het 69-jarige slachtoffer deed aangifte van diefstal met geweld. Hij vertelde dat hij rond 22.00 uur langs de parkeerplaatsen liep bij Zonnestad in de richting van de Concordialaan. Hij werd plotseling van achteren door drie personen aangevallen. Hij werd tegen zijn benen geschopt waardoor hij ten val kwam en in de bosjes belandde. Terwijl hij op de grond lag werd hij geslagen. Hij liep een onder meer verwonding op zijn voorhoofd op en in zijn hals. De drie aanvallers zagen daarbij kans om de mobiele telefoon van het slachtoffer te stelen.

Een getuige omschreef de daders, waardoor de politie gericht in de omgeving kon zoeken. Een politie eenheid zag een jongeman die aan het signalement van een van de straatrovers voldeed weg rennen. Hij werd op de Concordialaan omstreeks 22.20 uur aangehouden. Het gaat om een 18-jarige man uit Etten-Leur. Verder onderzoek leidde vannacht naar een woning in het Centrum alwaar nog twee broers, 16 en 18 jaar werden aangehouden.

Illegale IraniŰrs uit vrachtwagen gehaald

De politie heeft zondag een vrachtwagen aan de kant gezet op een parkeerplaats langs de A29 in de Hoeksche Waard. In de vrachtwagen zaten zes illegalen uit Iran.

Twee van de zes illegalen vertoonden onderkoelings- en uitdrogingsverschijnselen. Ze zijn medisch behandeld. Daarna zijn de zes aan de vreemdelingenpolitie overgedragen. De illegalen leefden op kaakjes, water en een halve meloen en deden hun behoefte in een lege fles, maakte de politie maandag bekend.

Illegale Iraniërs uit vrachtwagen gehaald
Illegale Iraniërs uit vrachtwagen gehaald (Foto: ANP)

Anonymous ontkent hacken nazisite

Hackerscollectief Anonymous heeft de controle over de neonazistische website The Daily Stormer overgenomen. Ze hebben er een boodschap achtergelaten. De "verrotte haat" van de site heeft te lang online gestaan, aldus de hackers, die zeggen dat de site dinsdag permanent verdwijnt.

The Daily Stormer was betrokken bij het gewelddadige protest zaterdag in Charlottesville, waarbij een tegendemonstrant om het leven kwam.

De domeinnaam van de Daily Stormer was geregistreerd bij GoDaddy. Dat bedrijf liet maandag weten dat de neonazi's een nieuwe host moeten zoeken. De voorwaarden waren volgens GoDaddy overschreden door een beledigend artikel over de vrouw die bij het protest om het leven was gekomen.

Update 11:37 uur
Hackersgroep Anonymous ontkent de neonazistische website The Daily Stormer uit de lucht te hebben gehaald. Volgens de hackers is het mogelijk in scène gezet door de beheerders van de site. Zo is het volgens het Twitter-account YourAnonNews, dat door Anonymous wordt gebruikt, opvallend dat de oude berichten van The Daily Stormer gewoon te lezen zijn.

Op de site van The Daily Stormer staat een boodschap die van Anonymous zou zijn. Volgens de verklaring heeft de ''verrotte haat'' van de site te lang online gestaan.

De domeinnaam van de Daily Stormer was geregistreerd bij GoDaddy. Dat bedrijf liet maandag weten dat de neonazi's een nieuwe host moeten zoeken. Anonymous suggereert dat de hack van de site is verzonnen om te verhullen dat het niet lukt om een nieuwe host te vinden.

Nederlander trouwt Maleisische prinses

Dennis Verbaas uit Lisse is maandag in het Bukit Serene paleis in het Maleisische Johor Bahru in het huwelijk getreden met prinses Aminah. Zij is de enige dochter van sultan Ibrahim van de Maleisische deelstaat Johor. Bij de plechtigheden waren onder meer haar vader, familieleden en goede vrienden aanwezig. Ook de ouders van Dennis Verbaas en zijn broer en zus woonden de ceremonie bij.

Het koninklijk persbureau meldde dat de bruidegom naar de eerste verdieping van het paleis werd geleid waar de ringceremonie werd uitgevoerd. In een speciale kamer schoof Verbaas de trouwring om de ringvinger van Aminah. Dennis zal voortaan door het leven gaan als Dennis Muhammed. 

Het echtpaar betoonde vervolgens hun respect door de handen van beide ouderparen te kussen, evenals die van hun tantes en ooms in de hoofdlobby van het paleis.

In Johor Bahru, de hoofdstad van het sultanaat, zijn de straten versierd. De bevolking kon een deel van de plechtigheden volgen op grote schermen die in de stad zijn opgesteld.

Nederlander getrouwd met Maleisische prinses
Nederlander trouwt Maleisische prinses (Foto: ANP)

Thomas wint met PGA Championship eerste major

De 99ste editie van het US PGA Championship op Quail Hollow Club is gewonnen door Justin Thomas, het vierde en laatste majortoernooi van het seizoen. 

De 24-jarige Amerikaanse golfer begon de slotdag met twee slagen achterstand op koploper en landgenoot Kevin Kisner. Thomas begon slecht aan de dag met bogeys op de eerste drie holes, maar vanaf de zevende hole maakte Thomas vier birdies in zes zeven holes. Thomas eindigde zijn ronde op 68 slagen, dat zijn er drie onder par.

In de de eindstand had Thomas, de nummer 14 van de wereld, twee slagen voorsprong op een drietal: de Italiaan Francesco Molinari, de Amerikaan Patrick Reed en de Zuid-Afrikaan Louis Oosthuizen.

De Amerikaan Kevin Kisner, die na dag twee aan de leiding stond, kwam na een ronde van 74 slagen uit op de gedeelde zevende plaats.

"Majors blijven altijd op je naam staan", aldus Thomas na zijn eerste majortitel. "Hopelijk win ik er nog een paar, heel veel eigenlijk, maar je moet met één beginnen. Als kind wil je alle Majors winnen, maar het PGA Championship heeft een apart plek bij mij. Het was een geweldige dag. Een onvergetelijke ervaring."

Vermiste Joey Hoffmann dood gevonden

De in Turkije vermiste Nederlander Joey Hoffmann is dood gevonden. Dat meldt het Turkse persbureau Dogan maandag.

Volgens het persbureau werd de vermiste Haaksbergenaar gevonden in een opgedroogde rivierbedding in het dorp Narlikuyu, in de buurt van de kustplaats Silifke, waar hij voor het laatst was gezien. Hoe hij om het leven is gekomen is nog onbekend.

Update 10:25 uur:
Ook het Nederlandse zoekteam in Turkije bevestigt dat Joey Hoffmann uit Haaksbergen dood is gevonden. Rond 07.00 uur Nederlandse tijd werd zijn lichaam ontdekt door een hond van de Turkse politie.

Het team is een halfuur later geïnformeerd door de liaison van de Nederlandse politie. De familie van Joey is ook meteen op de hoogte gebracht. Het lichaam werd gevonden in een droge bedding aan de voet van een berg op circa 500 meter van de 'bewoonde wereld'.

De zoektocht vond maandagochtend plaats in een gebied van 100 hectare waar nog niet eerder was gezocht. Op de vindplek, bij een steengroeve die door de lokale bevolking als vuilstortplaats wordt gebruikt, staan een tiental politieauto's en een legertruck vol met militairen.

Medewerkers en zoekhonden van de Nederlandse stichting Signi waren er niet bij betrokken.

Vermiste Joey Hoffmann dood gevonden
Vermiste Joey Hoffmann dood gevonden (Foto: ANP)

[eSports] Laatste acht deelnemers Overwatch World Cup bekend

De afgelopen maand streden 32 landen voor een plaats in de Play-Offs van de Overwatch World Cup. Na een aantal pittige wedstrijden, en een flink aantal compleet eenzijdige wedstrijden, zijn de acht deelnemers bekend.

China, Zweden, Zuid-Korea, de Verenigde Staten, Frankrijk, Australië, Canada en het Verenigde Koninkrijk gaan op Blizzcon uitmaken wie de beste is in Overwatch. Vorig jaar was Zuid-Korea de te kloppen partij, nog steeds overigens, maar de druk is hoog en de andere landen zijn gedreven om hun talent en vaardigheden te laten zien.

Blizzcon vindt plaats op drie en vier november. De wedstrijden zijn allemaal terug te kijken via het Twitch-kanaal van PlayOverwatch.

Overwatch World Cup laatste acht

Uw wekelijkse dosis stupiditeit

Elke week laat Sargon of Akkad de stupiditeit van verschillende groepen zien. Deze week, onder andere, de rechtse mars en het geweld in Charlottesville, de burgermeester aldaar wil nu alle confederate standbeelden verwijderen als reactie op het protest tegen het verwijderen van het standbeeld van confederate icoon Robert E. Lee, AntiFa kwam natuurlijk ook even de beest uithangen en de handhavers van de openbare orde keken (wederom) toe, Trump zegt zinnige dingen over de rellen, wat weer leidt tot linkse overreacties online en 'everyday feminist' vraagt zich af of blanken zich zouden moeten verwijderen uit ruimtes voor gekleurden.

Terpstra ook volgend seizoen bij Quick Step Floors

Niki Terpstra en Patrick Lefevere hebben de intentie uitgesproken om volgend jaar bij elkaar te blijven. "We zijn er bijna uit", aldus ploegmanager Lefevere van Quick-Step Floors in de Telegraaf. Ook Terpstra gaf in de krant aan dat hij op korte termijn verwacht dat het rond komt.

Terpstra komt al zeven jaar uit voor de Belgische formatie. De 33-jarige Nederlander won in Belgische dienst onder meer Parijs-Roubaix. Vorig jaar won hij ook het eindklassement in de Eneco Tour, wat nu de BinckBank Tour is. Dit jaar was zijn beste resultaat een derde plaats in de Ronde van Vlaanderen. 

'Bankmol' mogelijk betrokken bij derde overval

Een 25-jarige medewerker van de Rabobank die vastzit wegens medeplichtigheid aan een straatroof in Venlo en een verijdelde overval in Zundert is mogelijk ook betrokken geweest bij een overval op een echtpaar in Roosendaal. Betrouwbare bronnen hebben dat aan het ANP gemeld.

De 'bankmol' tipte overvallers als klanten veel geld gingen opnemen bij een bankfiliaal. Op 19 juli kon zo een 63-jarige Duitser in Venlo worden beroofd van 100.000 euro. Op 28 juli werd een overvalpoging in Zundert verijdeld. Een arrestatieteam arresteerde de vijf overvallers en de 25-jarige bankmedewerker meldde zich later op de dag op het politiebureau.

De politie onderzoekt of hij ook een rol heeft gehad bij de overval op een echtpaar in Roosendaal. Het echtpaar werd op 7 juli na thuiskomst van de bank beroofd door drie mannen. Bronnen zeggen dat de buit 20.000 euro was.

Het Openbaar Ministerie (OM) wil niets zeggen over de stand van het onderzoek.

'Bankmol' mogelijk betrokken bij derde overval
'Bankmol' mogelijk betrokken bij derde overval (Foto: ANP)

'Slagter naar Dimension Data'

Tom-Jelte Slagter komt volgend seizoen uit voor Dimension Data, zo meldt De Telegraaf. De 28-jarige Nederlander kwam de afgelopen vier jaar uit voor het Amerikaanse Cannondale-Drapac.

Slagter zal een belangrijke rol in de heuvelklassiekers krijgen bij de Zuid-Afrikaanse ploeg, waar ook Mark Cavendish voor uitkomt. De Groninger won onder meer twee ritten in Parijs-Nice en het eindklassement in de Tour Down Under.

Ook sprinter Wouter Wippert vertrekt bij de Amerikaanse ploeg. De nummer twee bij het afgelopen Nederlands kampioenschap is nog op zoek naar een nieuwe ploeg.                   

Weer kanker voor marathonloopster Burla

Marathonloopster Serena Burla heeft opnieuw te horen gekregen dat ze kanker heeft. Ruim zeven jaar geleden werd de Amerikaanse daar voor het eerst door getroffen: ze had een kwaadaardige tumor in haar been, die een van de spieren in haar hamstring 'verving'. 

De tumor werd destijds weggehaald en men vroeg zich af of Burla ooit weer normaal kon lopen, laat staan sporten. Dat ging alleszins goed, want nog in hetzelfde jaar eindigde ze als vierde in de marathon van New York. Vier jaar later volgde een vierde plek in Boston, vorig jaar zegevierde Burla in Chicago.

Afgelopen week liep de 35-jarige Amerikaanse op het wereldkampioenschap atletiek in Londen de marathon in 2:29.32 uur, waarmee ze de elfde plek pakte. Het slechte nieuws is echter dat de kanker terug is. "Een paar weken geleden merkte Serena dat er een bultje op haar been zat, op de plek waar zeven jaar geleden de tumor werd verwijderd. Twee dagen geleden werd in het ziekenhuis in New York de diagnose bevestigd", aldus een statement van haar manager, die eraan toevoegt dat Burla snel met de behandeling zal beginnen.

Topoverleg over Sanchez bij Ajax

Het lijkt er op dat Davinson Sanchez alsnog gaat vertrekken bij Ajax. De club heeft later vandaag een overleg met de zaakwaarnemer en de verdediger. In dat overleg gaat Ajax de Colombiaan nog één keer een aanbod doen, maar inmiddels is het besef er dat het moeilijk wordt Sanchez te behouden.

Ajax heeft nog wel de hoop dat het bod van veertig miljoen wat omhoog gaat. Inmiddels hebben Chelsea en Real Madrid ook een bod in voorbereiding. Echter heeft Sanchez na een gesprek met Tottenham-trainer Mauricio Pochettino een voorkeur voor de Premier League club.

Traject Den Haag - Rotterdam week treinloos

Tussen Rotterdam Centraal en Den Haag Centraal rijden tot en met zondag geen treinen vanwege werkzaamheden aan het spoor. Met het werk is maandagochtend begonnen: er worden onder meer duizenden zogenoemde dwarsliggers vervangen, meldt ProRail.

NS adviseert reizigers om te rijden, bijvoorbeeld via Gouda of gebruik te maken van RandstadRail. Tussen Den Haag Centraal en Den Haag HS rijdt een pendeltrein. De extra reistijd tussen Rotterdam CS en Den Haag CS is een kwartier tot een half uur.

Week geen treinen tussen Den Haag en Rotterdam
Traject Den Haag - Rotterdam week treinloos (Foto: ANP)

Duizenden Grieken op de vlucht voor bosbrand

Door een grote bosbrand in Griekenland hebben duizenden mensen hun huizen moeten verlaten. De brand woedt in een kustgebied ten noordoosten van hoofdstad Athene, dat populair is onder toeristen.

Via luidsprekers, televisie en radio werden inwoners opgeroepen onmiddellijk te vertrekken. Volgens het hoofd van de burgerbescherming is het vuur lastig te bestrijden. Tientallen huizen zijn verwoest door de brand, die volgens de brandweer een muur vormt van zo'n vijftien kilometer.

Het is niet bekend of mensen door de vuurzee zijn omgekomen. Reddingsdiensten hebben echter nog niet alle huizen kunnen bereiken.

Ook in andere delen van Griekenland woeden bosbranden.

Duizenden Grieken op de vlucht voor bosbrand
Duizenden Grieken op de vlucht voor bosbrand (Foto: ANP)

Doden bij aanval in hoofdstad Burkina Faso

Bij een aanval op een restaurant in Burkina Faso zijn ten minste zeventien mensen om het leven gekomen. Nog eens acht mensen raakten gewond.

Gewapende mannen openden zondag het vuur op het Turkse restaurant Aziz Istanbul in de hoofdstad Ouagadougou. De minister van Communicatie, Remi Dandjinou zegt maandag dat de aanval nog bezig is en dat mensen vastzitten in de eetgelegenheid.

Volgens getuigen stormden bezoekers het restaurant uit toen er werd geschoten. Veiligheidsdiensten kwamen erop af en sloten de omgeving af. In het vuurgevecht dat daarop volgde kwamen drie daders om het leven.

Terreuraanval
De minister spreekt van een terreuraanval. Hij maakte het dodental op televisie bekend, maar voegt eraan toe dat het aantal slachtoffers mogelijk oploopt. Het is onbekend wie de daders zijn.

Volgens de BBC ligt Aziz Istanbul vlakbij het restaurant en het hotel waar begin vorig jaar een gijzeling was. Toen vielen er zo'n dertig doden, onder wie een Nederlander.

Doden bij aanval in hoofdstad Burkina Faso
Doden bij aanval in hoofdstad Burkina Faso (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: zonnig

Menigeen heeft het al ondervonden,
wervelwinden zijn aan augustus verbonden.

Goedemorgen!

Gisteren was het al een aardige dag. De afgelopen nacht was het ook vrijwel onbewolkt.

Vandaag is de zon aanwezig alhoewel er in het zuiden wel bewolking zou kunnen zijn. Gelukkig blijft het vrijwel overal droog. Het wordt ook aardig warm, van 21 graden op de Wadden tot 24 graden in het zuidoosten. En de kans is groot dat we dit weer nog t/m woensdag houden. 

Fijne maandag.

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 06:23
Zon onder: 21:05
Zonkracht: 6/3

Nederland
 

Wikiweetjes van vandaag

1642 Abel Tasman vertrekt op expeditie naar het onbekende 'Zuidland'
1947 India en Pakistan worden onafhankelijk van Groot-Brittannië.
1958 KLM-vlucht 607-E van Amsterdam naar New York stort ten westen van Ierland in de Atlantische oceaan. Alle 99 inzittenden komen om.
1980 Op de Poolse Lenin-scheepswerf begint de staking die voor velen als het begin van de val van het communisme in het Oostblok gezien wordt en leidt tot de oprichting van Solidarność. Lech Wałęsa is de aanvoerder van stakingen in Gdańsk.
2003 Stroomuitval in een groot deel van het noordoosten en middenwesten van de Verenigde Staten en delen van Canada.

Een rustig strand in Kloosterzande (Zeeland) (Foto: Paulus-de-crosskabouter)
Een rustig strand bij Kloosterzande (Zeeland) (Foto: Paulus-de-crosskabouter)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Chickfriend-bestuurders horen of ze vrijkomen

De twee bestuurders van het bedrijf Chickfriend die zijn opgepakt in het strafrechtelijk onderzoek naar het eierenschandaal, horen maandag of ze vast blijven zitten of vrijkomen. De twee zijn donderdag opgepakt. Als het Openbaar Ministerie ze langer wil vasthouden, moeten ze maandag worden voorgeleid bij de rechter-commissaris. Die besluit of het voorarrest verlengd moet worden.

De mannen uit de gemeenten Barneveld en Zaltbommel worden verdacht van het in gevaar brengen van de volksgezondheid door de leverantie of toepassing van het middel fipronil in stallen met leghennen. Daarnaast worden zij verdacht van het voorhanden hebben van een verboden middel.

De twee zijn opgepakt door de inlichtingen- en opsporingsdienst van de NVWA onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM). Acht locaties in Nederland zijn doorzocht, waaronder de woningen van de twee aangehouden mannen. Ook in België zijn doorzoekingen geweest.

Het Nederlandse onderzoek richt zich op Chickfriend, het bedrijf dat fipronil vermoedelijk toepaste, de Belgische toeleverancier Poultry-Vision en een bedrijf uit Nederland dat vermoedelijk samenwerkte met de Belgische toeleverancier.

Chickfriend-bestuurders horen of ze vrijkomen
Chickfriend-bestuurders horen of ze vrijkomen (Foto: ANP)

'VS zoeken vredige oplossing in Venezuela'

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence laat weten dat de Verenigde Staten vertrouwen hebben in een vredige oplossing voor de situatie in Venezuela. Dat zei hij nadat eerder president Donald Trump tot ieders verrassing opmerkte dat ook een militaire optie mogelijk is.

De opmerking van Trump werd sterk bekritiseerd door onder meer Colombia, Peru en Mexico. Pence sprak zondag in de havenstad Cartagena in Colombia, waar hij werd vergezeld door de president van dat land, Juan Manual Santos. Die benadrukte nog maar eens dat militair ingrijpen uit den boze is.

Pence begon in Colombia aan een tour door Latijns-Amerika, waarbij hij verschillende leiders zal spreken.

'VS zoeken vredige oplossing in Venezuela'
'VS zoeken vredige oplossing in Venezuela' (Foto: ANP)

Duizenden varkens komen om bij brand in Agelo

In Agelo in de Twentse gemeente Dinkelland zijn bij een grote brand op een varkensfokkerij duizenden varkens om het leven gekomen. Twee stallen aan de Oppersveldweg zijn volledig uitgebrand.

De brand ontstond in een van de twee schuren met daarin 5000 biggen. De brandweer probeerde te voorkomen dat de brand oversloeg, "maar dat is niet gelukt", zei een woordvoerster. Ook een tweede stal vatte vlam met daarin 2800 varkens.

Het vuur is zo goed als uit, al zal de brandweer nog enkele uren bezig zijn met nablussen. Het is niet duidelijk hoe de brand is ontstaan.

Duizenden varkens komen om bij brand in Agelo
Duizenden varkens komen om bij brand in Agelo (Foto: ANP)

A10 West nu in noordelijke richting dicht

Rijkswaterstaat is om middernacht begonnen met de afsluiting van de A10 West in Amsterdam. De binnenring in noordelijke rijrichting is de komende drie weken in noordelijke rijrichting afgesloten. De afgelopen drie weken is de weg in zuidelijke richting aangepakt. Die werkzaamheden zijn zondag afgerond. Daarmee is de klus halverwege. De wegwerkers liggen op schema.

De komende tijd wordt asfalt weggefreesd en opnieuw aangebracht. Er komen nieuwe matrixborden en een verbeterde regenwaterafvoer. Ook krijgt de weg tussen De Nieuwe Meer en afslag Basisweg (S102) nieuwe belijning.

Het verkeer wordt opnieuw omgeleid via de A4, A9, A5 en A10 Noord. Rijkswaterstaat adviseert automobilisten tot en met zondag 3 september rekening te houden met drukte en extra reistijd die kan oplopen tot een half uur. In de stad staan tekstkarren die weggebruikers wijzen op de snelste omleidingsroute.

A10 West nu in noordelijke richting dicht
A10 West nu in noordelijke richting dicht (Foto: ANP)

'Schaf belastingregels fiets van de zaak af'

Het volgende kabinet moet de belasting op een fiets van de zaak afschaffen. Brancheorganisatie BOVAG wil af van de bijtellingsregels voor een leasefiets, die "onwerkbaar" zijn.

Voor het voordeel van het privégebruik van zo'n fiets moet belasting worden betaald. Daarvoor wordt een bedrag bij het loon gerekend. Volgens de brancheorganisatie bestaat er alleen grote onduidelijkheid over hoe een tweewieler fiscaal te waarderen. Zelfs bij belastinginspecteurs. "Controle op het aantal privékilometers is onmogelijk en het bijhouden van een kilometerregistratie ondoenlijk, evenals het bepalen van de waarde in het economische verkeer."

Doordat zoveel onduidelijk is, zijn grote bedrijven terughoudend, stelt BOVAG "Dat werkgevers een tweewieler beschikbaar stellen, moet in alle opzichten worden toegejuicht en mag niet gehinderd worden door onwerkbare fiscale barrières."

'Schaf belastingregels fiets van de zaak af'
'Schaf belastingregels fiets van de zaak af' (Foto: ANP)

Rijk haalt 25 miljard aan milieubelasting op

De Nederlandse overheid heeft vorig jaar 25,3 miljard euro aan milieubelastingen en -heffingen ontvangen. Dat is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een stijging van 3 procent ten opzichte van een jaar eerder. Twee derde van het bedrag wordt geheven bij huishoudens.

De staatskas werd gevuld met 20,7 miljard aan milieubelastingen en 4,6 miljard euro aan milieuheffingen. Milieubelastingen zijn gekoppeld aan het bezit en gebruik van auto's en het energieverbruik. Milieuheffingen worden opgelegd voor de financiering van specifieke milieumaatregelen, zoals afvalstoffenheffing, rioolrechten en afvalwaterheffing.

De accijns op brandstof, de motorrijtuigenbelasting en de energiebelasting waren in 2016 respectievelijk 8,1 miljard euro, 5,6 miljard euro en 5,0 miljard euro. De opbrengsten van de energiebelasting zijn met 10,7 procent het hardst gestegen ten opzichte van een jaar eerder.

De opbrengst van de belasting op nieuw aangeschafte auto's en motoren (BPM) steeg met 6,1 procent ten opzichte van 2015 tot 1,6 miljard euro. Huishoudens brachten 28 procent meer BPM op, bedrijven 7 procent minder.

Rijk haalt 25 miljard aan milieubelasting op
Rijk haalt 25 miljard aan milieubelasting op (Foto: ANP)

Win een gouden PlayStation 4

Nathan is misschien dan wel voor het laatst bezig geweest in Uncharted 4: A Thief's End, maar we blijven schatzoeken in de uitbreiding Uncharted: Lost Legacy. Dit keer met Chloe Frazer. Ze gaat met behulp van de huursoldate Nadine Ross uit Uncharted 4 op zoek naar een oud Indisch artefact. De twee zijn er niet alleen aan het schattenjacht. Asav, een man die zichzelf verrijkt door in tijden van oorlogen te handelen met allerlei partijen wil het object ook graag hebben. Diep in de bergen van India leren de twee vrouwen samenwerken om het mysterie van het artefact te ontrafelen, terwijl ze tegelijkertijd moeten voorkomen dat de regio in chaos geraakt door Asav.

Op FOK! kunnen we ook niet genoeg krijgen van schatten zoeken, dus gaan we in samenwerking met Sony PlayStation op vrijdag 18 augustus een schattenjacht opzetten in Rotterdam. De schat die je kunt vinden? Het gaat om een gouden PlayStation 4 met daarbij het spel Uncharted: Lost Legacy. Er is nog een tweede schatkist te vinden met daarin het spel en een gouden controller. Deelnemers moeten dan een aantal activiteiten verrichten in Rotterdam om een code te krijgen en zo een van de schatkisten te kraken. Meer details zoals tijd en natuurlijk wat hints over de vindplaats volgen later in deze week, maar zet vrijdag al vast in de agenda om op schattenjacht te gaan.

Woensdag delen we de kaart van Rotterdam met daarop de locatie waar je de schatkisten kunt vinden. Vrijdag 18 augustus tussen 14:00 en 17:00 zie je iemand van PlayStation in de buurt van de aangegeven lokatie rondhangen. Deze persoon heeft een aantal vragen gerelateerd aan Uncharted. Als je de juiste antwoorden geeft krijg jij de code van het cijferslot van de kist. Wees gerust, de kisten zijn even zwaar, dus je hoeft je geen breuk te tillen. Je kunt ook niet weten welke van de twee kisten je hebt gevonden want de prijzen worden veilig opgestuurd: die laten we natuurlijk niet onbewaakt in een makkelijk te vervoeren kist achter.

Met onderstaande kaart kun je de vindplaats van de kisten alvast uitdokteren voordat je vrijdag op zoek- en codekraaktocht gaat.

De regels ter plekke zijn simpel: ergens in de buurt van de pijl begeven zich de kisten en de contactpersoon van Sony. De contactpersoon staat bij de kisten en wees gerust, hij of zij zal herkenbaar zijn. Als je de persoon hebt gevonden zullen er een aantal vragen gesteld worden en moet je nog wat activiteiten verrichten. Voor mensen die al eng worden van het idee 'activiteit': nee, je hoeft de marathon van Rotterdam niet te lopen, die is al een half jaar geleden geweest. Als alles lukt krijg je de code waarmee je een van de twee kistjes mag open maken. Lukt het niet, dan heb je verloren en mag je het opnieuw proberen wanneer er geen andere deelnemers zijn. Dus achter in de rij aansluiten.

Update
Een extra hint voor de vindplaats van de schatkisten en quizmaster:

Vindplaats kisten

Vindplaats kisten

PS4-prijsvraag

Agent doodgestoken door IS-verdachte

In Istanbul is zondag een politieman doodgestoken door vermoedelijk een aanhanger van terreurorganisatie Islamitische Staat. Volgens het Turkse staatspersbureau Anadolu was de dader eerder door de politie aangehouden. Hij werd verdacht van het voorbereiden van een bomaanslag.

Tijdens het verhoor op het politiebureau trok de verdachte een mes en stak een agent neer. Het slachtoffer overleed kort daarna in ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Turkse agent doodgestoken door IS-verdachte
Turkse agent doodgestoken door IS-verdachte (Foto: ANP)

Stam haalt Bacuna naar Reading

Oud-FC Groningen middenvelder Leandro Bacuna zet zijn loopbaan voort bij het Reading van trainer Jaap Stam.

De afgelopen jaren kwam Bacuna uit voor Aston Villa, waarmee hij in 2016 degradeerde naar de Championship. In totaal kwam Bacuna 130 duels in actie voor The Villans, waarin hij achtmaal scoorde. Bij Reading komt de multifunctionele speler landgenoten Roy Beerens, Joey van den Berg en Pelle Clement tegen.

Via officiele clubkanalen laat Stam weten Bacuna al een tijd te volgen. "Hij heeft in de Premier League gespeeld en voegt kwaliteit toe aan onze ploeg. Op verschillende posities kan hij uit de voeten."

"Of het op het middenveld is, of in de verdediging; hij kan ook als vleugelaanvaller spelen. Het is het soort speler wat wij graag willen zien bij Reading", aldus de oud-trainer van Jong Ajax.

Discuswerpster Perkovic met topworp naar wereldtitel

Discuswerpster Sandra Perkovic heeft zich net als in 2013 laten kronen tot wereldkampioene. Op het WK atletiek in Londen was de Kroatische olympisch kampioene van 2012 en 2016 veruit de beste: het verschil met zilver was verrassend klein, maar de serie die Perkovic neerzette was weer ijzersterk.

De 'magische' grens bij het discuswerpen ligt op 70 meter en met 69,30 meter kwam Perkovic daar gelijk al erg dicht bij in de buurt. Met 70,31 meter ging ze er in de tweede poging zelfs al overheen, gevolgd door 70,28 met de derde worp. De Kroatische gooide er met 69,84 meter nog eens een goede worp achteraan, waarna de laatste twee pogingen ongeldig waren.

Lang had ze niks te duchten, maar de Australische Dani Stevens kwam in haar allerlaatste poging nog erg dicht in de buurt: de wereldkampioene van 2009 slingerde de discus naar 69,64 meter, wat goed bleek voor zilver. Brons was er voor de 38-jarige Française Melina Robert-Michon, die daarmee haar riedeltje herhaalde: onzichtbaar tijdens het reguliere seizoen, waarna op het grote kampioenschap brons volgt.

Laatste reviews en specials
review
Remnant II
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
review
Cobweb: het zijn maar dromen... toch?
©FOK.nl e.a.