FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 10 juli 2017

Man wordt gearresteerd en vraagt vriendin ten huwelijk

Huwelijksaanzoeken worden overal gedaan en doorgaans op allerlei verschillende manieren. Van "Hey, zullen we eens trouwen?" op de bank tot prachtige uitspattingen aan het strand. 

Toch is er niks romantischer dan je geliefde ten huwelijk vragen terwijl de politie je in de boeien geslagen heeft, zo leek Brandon Thompson uit Muskogee, Oklahoma vorige week te denken. Hij zat op 4 juli thuis zijn verjaardag en Onafhankelijkheidsdag te vieren toen de politie aanklopte: meneer had nog zes boetes openstaan en werd gearresteerd.

De romanticus had echter andere plannen, maar hij zocht eerst maar even bevestiging bij moeder om te vragen of dat nog door kon gaan. "Mama, kan ik het nu doen? Kan ik haar nu ten huwelijk vragen?", vroeg Thompson volgens de agenten, waarmee hij de verrassing wel gelijk een klein beetje teniet deed.

Moeder vond het wel een goed idee en vroeg de agenten of ze de trouwring mocht gaan halen, wat geen probleem was. Vlak voor hij afgevoerd werd naar het gevang ging Thompson op zijn knie voor zijn vriendin, Leandria Keith. "Meende hij dat nou?", dacht de vrouw later, zo zei ze tegen lokale media. 

Niks is romantischer dan trouwen met een vent die afgevoerd wordt naar de gevangenis en dus twijfelde ze geen moment. "Ik wist gelijk dat ik ja ging zeggen, ik hou enorm veel van hem. We hebben goede en slechte momenten, waar we ons samen doorheen slaan. Het is een onvoorwaardelijke liefde denk ik."

Met je handen op je rug een ring overhandigen is wat lastig en de agenten van dienst waren de beroerdsten niet. Ze maakten Thompson's handen los, verplaatsten die naar de voorkant en deden de handboeien weer om, zodat hij in elk geval de ring zelf kon geven. Na een stevige omhelzing werd Keith's kersverse verloofde afgevoerd naar de gevangenis.

Een dag later kwam hij overigens al vrij na het betalen van de borgsom. "We slaan ons overal doorheen", aldus Keith. "Iedereen maakt keuzes en soms zijn dat slechte keuzes. Ik hou van hem en ik wil de rest van mijn leven met hem doorbengen." 

Thompson vraagt zijn vriendin ten huwelijk (Bron: YouTube)

'Watermeloenjurk' is nieuw raar internetding

Social media kan handig zijn, maar vaak is het gewoon raar. Er is weer eens een nieuwe rage ontstaan, de zogenaamde watermeloenjurk.

Mensen die zich vermoedelijk in ernstige mate vervelen snijden een stuk watermeloen zo uit dat het met wat fantasie op een jurk zou kunnen lijken. Vervolgens houden ze dat tussen een persoon - of een hond, dat kan natuurlijk ook - en de camera, waardoor het net lijkt alsof iemand een watermeloen als jurk draagt. 

Uiteraard wordt de hilarische/trieste (streep door wat niet van toepassing is) foto gedeeld op Instagram, Twitter en meer van dat soort sites, met de hashtag #watermelondress. Mocht je je dus vervelen, een watermeloen over hebben en jezelf voor lul willen zetten, bij dezen heb je daar weer een nieuwe mogelijkheid voor. Graag gedaan. 

Geen interesse Ferrari in Alonso

Formule 1-coureur Fernando Alonso heeft bij Ferrari openlijk gesolliciteerd om terug te keren. De Italianen zijn echter niet geïnteresseerd in de diensten van de Spanjaard die bij McLaren een aflopend contract heeft. Ook Ferrari zelf heeft voor 2018 nog geen rijders vastgelegd, maar topman Sergio Marchionne heeft dus alvast een naam uitgesloten.

Marchionne: "Alonso heeft zijn interesse voor een terugkeer bij Ferrari getoond, maar hij heeft van ons niet de door hem verwachte reactie gekregen. Wij hoeven hem niet."

Rond de Grand Prix van Oostenrijk doken er geruchten op dat Max Verstappen een voorcontract bij Ferrari getekend zou hebben, maar de Nederlander, zijn team Red Bull Racing en vader Jos Verstappen bezweren dat Max volgend jaar gewoon voor Red Bull uit zal komen. Ook Ferrari ontkent: "Wij hebben geen contract met Verstappen afgesloten."

Blijft over wie er volgend jaar in de scharlakenrode bolides zullen rijden. Momenteel zijn dat Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen, maar zij hebben slechts een contract tot het eind van het seizoen. Hierdoor zijn twee begeerde stoeltjes vrij. Marchionne: "Voor het eind van het seizoen maken wij het bekend."

Titelverdediger Murray in drie sets naar kwartfinales Wimbledon

Titelverdediger Andy Murray heeft zich op Wimbledon zonder overmatige inspanning geplaatst voor de kwartfinales. De Brit zag Benoit Paire bij vlagen prima spelen, maar de Fransman was uiteindelijk niet opgewassen tegen de mondiale nummer één: 7-6 (1), 6-4, 6-4.

Murray speelt in de kwartfinale tegen de Amerikaan Sam Querrey, als 24e geplaatst in Londen. In een duel der servicekanonnen rekende Querrey af met de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson: 5-7, 7-6 (5), 6-3, 6-7 (11), 6-3. Marin Cilic stoomde ondertussen ook lekker door. De als zevende geplaatste Kroaat stond nog geen set af en tegen Roberto Bautista-Agut, toch als achttiende geplaatst, ging het al helemaal soepel: 6-2, 6-2, 6-2.

Curaçao verliest eerste wedstrijd op Gold Cup, zege Mexico

Op de CONCACAF Gold Cup is ook de derde en laatste groep begonnen aan het toernooi. Voor ruim vijftigduizend toeschouwers stonden in San Diego twee duels op het programma.

Curaçao doet voor het eerst onder die naam mee en opende tegen Jamaica. De ploeg van Remko Bicentini kent veel spelers die in Nederland spelen of gespeeld hebben, van Eloy Room en Darryl Lachman tot Rangelo Janga en Leandro Bacuna, terwijl de Jamaicanen vooral in eigen land en in de VS spelen.

Na een klein uur werd de score namens Jamaica geopend door Romario Willems, waarvan het niet moeilijk raden is naar wie hij is vernoemd. Darren Mattocks verdubbelde de score een kwartier later en daar bleef het bij: 2-0. 

Hedgardo Marin zette Mexico in de tweede wedstrijd van de dag na acht minuten al op voorsprong tegen El Salvador, maar Nelson Bonilla trok de stand twee minuten later weer gelijk. Een kleine twintig minuten later maakte Elias Hernandez de 2-1, waarna Orbelin Pineda de wedstrijd tien minuten na rust in het slot gooide: 3-1. 

Pirates 5 succesvolste bioscoopfilm van 2017

Het vijfde deel van de filmreeks Pirates of the Caribbean is momenteel de meest succesvolle bioscoopfilm van 2017. Salazar's Revenge, zoals de subtitel luidt, bracht inmiddels ruim 8,1 miljoen euro op.

Daarmee passeerde de piratenfilm de vorige recordhouder, The Beauty and the Beast. Deze film eindigde op iets meer dan 8 miljoen euro, zo maakte distributeur Disney maandag bekend. De vijfde piratenfilm, gebaseerd op de beroemde attractie in de Disneyland-parken, trok tot nu toe in Nederland 820.000 bezoekers.

Salazar's Revenge is de eerste Pirates of the Caribbean-film in zes jaar tijd. Johnny Depp keert terug als de meestal beschonken piraat Jack Sparrow, die het ditmaal moet opnemen tegen de geest van zijn concurrent Salazar (Javier Bardem). De film draait nog steeds in 133 zalen. Pirates of the Caribbean 5 zette eerder ook al het beste openingsweekend van de reeks op zijn naam. In het totaallijstje van beste openingsdagen in Nederland ooit belandt Salazar's Revenge, zoals de titel officieel luidt, op de vijfde plaats. Hier eindigt kapitein Jack Sparrow achter Star Wars 7, Harry Potter 6 en 7 en de laatste Bond-film Spectre.

Pirates 5 succesvolste bioscoopfilm van 2017
Pirates 5 succesvolste bioscoopfilm van 2017 (Foto: BuzzE)

'Spiderman' Castroneves zegeviert na drie jaar weer in IndyCar

Coureur Helio Castroneves heeft eindelijk weer eens een race in de IndyCar Series gewonnen. De 42-jarige Braziliaan won zondagavond de Iowa Corn 300 op de Iowa Speedway. Het was al even geleden dat Castroneves won: Detroit 2014 was de laatste zege voor de drievoudig Indy 500-winnaar, die dit jaar tweede werd in die race.

Castroneves vertrok vanaf plek vier en was nagenoeg de hele race voorin te vinden, net als onder meer JR Hildebrand en Will Power. Dat waren dan ook de enige drie coureurs die de leiding in handen hebben gehad, op wat losse rondjes rondom de pitstops na. Bij de laatste van die pitstops nam Hildebrand de leiding over, maar in de slotfase van de race wist Castroneves in het drukke verkeer op de oval zijn slag te slaan en de leiding te pakken.

In de laatste fase reed Castroneves zelfs nog een goede vier seconden weg bij Hildebrand, waarmee hij voor het eerst in jaren zijn bijnaam weer eens eer aan kon doen. Castroneves wordt namelijk Spiderman genoemd: in 2000 won hij in Detroit in de CART Series, waarna hij de hekken in klom. Dat doet hij sindsdien bij elke overwinning, verspreid over de CART en IndyCar inmiddels dertig stuks.

Castroneves wint in Iowa (Bron: YouTube)

Vernee Thor E; concurrentie voor de Moto E4?

Iets meer dan een jaar geleden hadden we er nog niet van gehoord. Vernee, een relatief jong merk op de Chinese smartphone. Het debuuttoestel van Vernee was een budget smartphone; de Vernee Thor. 

Sinds die tijd hebben we een aantal toestellen van de hand van Vernee mogen zien. Zoals bijvoorbeeld de Vernee Appollo light die we eerder in een review op de frontpage hebben gezien. 

Een jaar later vond Vernee dat het tijd was voor een update van het eerste toestel dat ze uitbrachten. Hoewel de processor gelijk is gebleven heeft de accu volgens Vernee een enorme sprong gemaakt. 

Müller slaat Nadal na fantastische thriller uit Wimbledon

Tennisser Gilles Müller heeft voor het eerst in zijn loopbaan de kwartfinales gehaald op Wimbledon. Het was wel een bijzonder zware bevalling, want de Luxemburger had een kleine vijf uur nodig om niemand minder dan Rafael Nadal naar huis te slaan.

De 34-jarige Müller speelt al dik vijftien jaar mee op de tour, maar grote successen waren er niet al te vaak. In 2008 haalde hij de kwartfinales op de US Open, waar hij - net als op de Australian Open - ook één keer de achtste finales haalde. Dit jaar is Müller echter bezig met het jaar van zijn leven: hij won de ATP-toernooien van Sydney en Rosmalen, zijn eerste twee toernooizeges ooit, en is inmiddels gestegen naar de 26e plek op de wereldranglijst, zijn hoogste positie ooit.

Op de Australian Open en Roland Garros dit jaar lukte het nog niet zo goed, maar op het Engelse gras gaat Müller als een trein. Dat ondervond ook Nadal, die een ontzettend sterk spelende Luxemburger zowaar de eerste twee sets naar zich toe zag trekken. In sets drie en vier liep het wat minder met de service van Müller, terwijl Nadal steeds beter in zijn spel kwam en de stand gelijk wist te trekken.

De vijfde set ging lang gelijk op en bij 4-4 begon zo langzamerhand duidelijk te worden dat dit wel eens een lang verhaal kon worden. Op 5-4 kreeg Müller dan zijn eerste twee matchpoints, maar die werden door de Spanjaard weggewerkt met een aantal geweldige services achter elkaar. Tot 9-9 ging het vervolgens weer bijna probleemloos door met de services van beide heren, waarna Müller grote moeite had om zijn opslag te houden, iets wat na het wegwerken van vier breakpoints toch lukte. 

Een game later ging het op de service van Nadal niet goed en bijna een uur na zijn eerste matchpoints leverde het Müller weer twee kansen op om de boel te beslissen. Ook dit keer lukte het niet, waarna de breakkansen weer even wegbleven. Op 14-13 lukte het de veteraan dan eindelijk om Nadal definitief op de knieën te dwingen, waarna de stoïcijnse 'automatische piloot'-blik eindelijk plaats kon maken voor een grote lach: 6-3, 6-4, 3-6, 4-6, 15-13.

Müller in actie tegen Nadal (Pro Shots/Action Images)
Müller in actie tegen Nadal (Pro Shots/Action Images)

Pentagon voorziet kostenstijging JSF

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft de kostenraming voor de F-35, de Joint Strike Fighter, verhoogd naar 406,5 miljard dollar (356 miljard euro). Dat is 27 miljard dollar (ruim 23 miljard euro) meer dan bij de vorige raming, aldus cijfers die het Pentagon maandag voorlegt aan het Congres.

De F-35 was al het duurste wapenproject uit de geschiedenis van de Verenigde Staten. Een woordvoerder van het F-35-programma reageerde vooralsnog niet op verzoeken om een toelichting. De kostenstijging lijkt voor een deel te komen door extra productie van toestellen voor de Amerikaanse luchtmacht en marine.

Het JSF-project heeft lang te kampen gehad met kostenoverschrijdingen en technische vertragingen. President Donald Trump heeft meermalen aangegeven het gevechtsvliegtuig van Lockheed-Martin te duur te vinden.

Nederland koopt 37 JSF's, die de F-16's van de luchtmacht moeten vervangen.

Pentagon voorziet kostenstijging JSF
Pentagon voorziet kostenstijging JSF (Foto: ANP)

Federer voor 50e keer in kwartfinales Grand Slam, Thiem onderuit

Roger Federer heeft zonder grote problemen de kwartfinales gehaald op Wimbledon. De zevenvoudig kampioen uit Zwitserland stond tegenover Grigor Dimitrov, maar de Bulgaar wist hem nauwelijks te bedreigen: 6-4, 6-2, 6-4. Voor Federer is het de vijftigste keer dat hij de kwartfinales haalt op een Grand Slam-toernooi, een aanscherping van zijn eigen record.

De nummer acht van de plaatsingslijst, Dominic Thiem, kan de koffers pakken. De Oostenrijker kende een zeer matige voorbereiding op het toernooi, maar vocht zich wel naar de achtste finales. Daarin was Tomas Berdych, als elfde geplaatst, hem in vijf sets de baas: 6-3, 6-7 (1), 6-3, 3-6, 6-3.

Het Canadese servicekanon Milos Raonic mag zich ook weer opmaken voor de kwartfinales. De nummer zes van de plaatsingslijst vocht een mooi duel uit met de jonge Alexander Zverev, de mondiale nummer twaalf. In de vijfde set was de koek echter op voor de Duitser, waarna Raonic het afmaakte: 4-6, 7-5, 4-6, 7-5, 6-1. Raonic speelt in de kwartfinales tegen Federer, Berdych staat tegenover Adrian Mannarino of Novak Djokovic. 

Amsterdam in top tien populairste steden

Amsterdam staat in de top tien van populairste steden ter wereld om te leven, te bezoeken of om zaken te doen. De hoofdstad heeft de negende plek bemachtigd in het lijstje van marktonderzoeksbureau Ipsos, dat hiervoor meer dan 18.500 mensen uit 26 landen ondervroeg. New York staat bovenaan, gevolgd door Abu Dhabi en Londen.

Amsterdam is de enige nieuwkomer in de top tien sinds het laatste onderzoek in 2013. Toen stond de hoofdstad nog op de veertiende plaats. Verder staat in de nieuwe lijst Parijs op vier, Tokio op vijf, Zurich op zes, Sydney op zeven, Rome op acht en Los Angeles op tien.

Door Amsterdam is Hong Kong in de lijst gezakt van een achtste naar de veertiende plek.

Amsterdam in top tien populairste steden
Amsterdam in top tien populairste steden (Foto: ANP)

Koerden botsen met Turken in noordwest-Syrië

Koerdische strijders zijn maandag in botsing gekomen met Turkse troepen die granaten afschoten op Koerdische steden in het noordwesten van Syrië, meldden Koerdische functionarissen.

Een woordvoerder van de Syrisch-Koerdische YPG-militie in de regio Afrin zei dat het Turkse leger en Syrische rebellen granaten afvuurden op Tal Rifaat, Sheikh Issa en andere steden ten noorden van de stad Aleppo. Het bombardement met "artillerie en raketwerpers" doodde twee mensen en zeven raakten er gewond, zei hij. Koerdische strijders en geallieerde troepen sloegen terug, waarna de beschietingen aanhielden.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zei dat beide partijen ook in de omgeving schoten wisselden. De toenemende spanningen tussen de groeperingen in het noordwesten van Syrië dreigen een ander groot front te openen in de veelzijdige Syrische oorlog.


oorlogsverklaring
Het hoofd van de YPG noemde de Turkse militaire inzet in de buurt van Koerdische gebieden in noordwest-Syrië vorige week een 'oorlogsverklaring'. De vicepremier van Turkije, Numan Kurtulmus, reageerde daarop dat zijn land geen oorlog verklaart, maar dat Turkse troepen reageren op vijandige bewegingen van de YPG. Ankara ziet de YPG als een verlengstuk van de Koerdische Arbeiders Partij (PKK), die al decennia voor autonomie vecht tegen de Turkse staat.

Het Turkse beleid in Noord-Syrië concentreert zich op het tegengaan van het groeiende overwicht van Koerdische groepen die zich in autonome regio's hebben gevestigd sinds het conflict in Syrië in 2011 begon.

Koerden botsen met Turken in noordwest-Syrië
Koerden botsen met Turken in noordwest-Syrië (Foto: ANP)

Luckassen naar PSV

Derrick Luckassen heeft zijn handtekening gezet bij PSV. De 22-jarige verdediger komt over van AZ Alkmaar en tekende een contract voor vijf jaar.

"Ik ben enorm trots dat ik deze overstap kan maken. Ik heb puur op gevoel voor PSV gekozen. Er waren wat andere opties, maar ik vind PSV een mooie club, één die bij me past. Ik hoop hier heel mooie tijden te beleven. Ik ben snel, sterk en wil mezelf graag bewijzen. Ik moet hard werken om aan spelen toe te komen en dat ga ik ook doen", aldus Luckassen op de PSV-website.

"We waren op de hoogte van de ambities van Derrick om dit jaar de volgende stap in zijn carrière te maken", aldus directeur voetbalzaken Max Huiberts van AZ. "Met PSV is er een club gekomen die ook aan de voorwaarden van AZ wil voldoen. Derrick heeft sinds hij in onze jeugdopleiding kwam, ieder jaar goede stappen gemaakt in zijn ontwikkeling. Wij wensen hem succes in zijn verdere carrière.''

Wimbledon voorbij voor Azarenka, Williams stoomt door

Voor tennisster Viktoria Azarenka zit haar eerste Wimbledontoernooi sinds ze van haar zwangerschap terugkeerde er weer op. De Wit-Russische ging maandag in de achtste finales onderuit tegen de Roemeense nummer twee van de wereld, Simona Halep. Die was vooral in set twee een flinke maat te groot voor Azarenka: 7-6 (3), 6-2.

De als tiende geplaatste Amerikaanse Venus Williams is op jacht naar haar zesde Wimbledontitel, maar wel haar eerste sinds 2008. In de achtste finales wist de Kroatische Ana Konjuh haar in elk geval geen strobreed in de weg te leggen: de zus van de vanwege zwangerschap afwezige Serena Williams won met 6-3, 6-2.

Williams speelt in de kwartfinales tegen de Letse Jelena Ostapenko. Die haalde in haar vorige twee optredens in Londen één keer de tweede ronde, maar sinds ze onlangs Roland Garros op haar naam schreef is ze lekker bezig. Dit keer moest de Oekraïnse Elina Svitolina, de mondiale nummer vijf, in twee sets buigen: 6-3, 7-6 (6).

Het thuispubliek kwam tot slot nog aan juichen toe. De Britse Johanna Konta kent veruit haar beste Wimbledon ooit en sloeg zich maandag via Caroline Garcia naar de kwartfinales. De nummer zeven van de wereld zegevierde met 7-6 (3), 4-6, 6-4.

Tourrenner Degand op rustdag gevallen door loslopende hond

Wielrenner Thomas Degand was bezig aan een uitstekende debuut in de Tour de France: de renner van Wanty - Groupe Gobert kon bergop redelijk mee, maar verloor zondag meer dan twintig minuten nadat hij opgehouden werd door een valpartij.

Tijdens de rustdag ging het maandag wederom fout, maar dit keer was de Belg er zelf bij betrokken. Degand besloot voor een kort ritje op de fiets te stappen, maar kreeg een negatieve verrassing: "Plots kwam er een dalmatiër uit de tuin van een woning gelopen. Ik kon hem niet meer ontwijken en hij liep knal in mijn wiel", verklaarde hij.

Ploegarts Joost De Maeseneer had zijn handen vol aan Degand. "Ik had toch wel wat werk om die wonden te verzorgen, vooral aan de rechterkant van zijn lichaam. Hij gaat er wel een paar dagen last van hebben." Degand zelf is blij dat het bij schaafwonden blijft: "Dat is vervelend, maar gelukkig bleef het hier bij. Het zullen wel een paar dagen worden waarin ik met wat stramheid rond ga fietsen."

Tankink: "Klaag niet over saaie Tour, ga zelf fietsen!"

Er werd de afgelopen week nogal eens geklaagd over de saaie vlakke etappes in de Tour de France. Maar we moeten ons niet zo ergeren aan die etappes die voorspelbaar en zonder spektakel verlopen tot de laatste kilometers waarin de sprint wordt voorbereid. Althans dat vindt wielrenner Bram Tankink.

De Nederlander, die nu in Frankrijk is omdat hij te gast is bij De Avondetappe, liet dat via Twitter weten. In een filmpje waarin hij tussen de prachtige zonnebloemen staat laat hij ons weten dat we tijdens zo'n saaie etappe lekker zelf moeten gaan fietsen en genieten van de ritjes. Morgen zullen we zien of Nederland het advies van Tankink ter harte heeft genomen.

Tweede Wereldoorlog RTS Sudden Strike 4 komt volgende maand

Het is alweer zeven jaar geleden dat de laatste Sudden Strike-titel verscheen, maar op 11 augustus kunnen we na lange tijd een vierde deel verwachten. Ditmaal maakt de 'hardcore real-time strategy'-game tevens zijn debuut op PlayStation 4.

Er is in zeven jaar veel gebeurd en Sudden Strike 4 lijkt op veel vlakken verbetering te brengen, niet in de laatste plaats op grafisch vlak. De game speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog en bevat drie campaigns: de geallieerden, de Duitsers en de Soviet. Verder lijkt het qua gameplay in de kern wel hetzelfde te zijn gebleven. De speler bestuurt individuele eenheden en er is geen sprake van bases bouwen of resources vergaren. In plaats daarvan hebben eenheden speciale vaardigheden en kan er gekozen worden uit bepaalde doctrines in de vorm van verschillende bevelhebbers, zoals George Patton of Bernard Montgomery. Ook kan de game gepauzeerd worden om strategische keuzes te kunnen maken of aan te passen. Sudden Strike 4 verschijnt op 11 augustus voor pc en op 15 augustus voor PlayStation 4.

Advocaten: Bouterse kan baas OM niet ontslaan

Noch de regering van Suriname, noch president Desi Bouterse kan de hoogste baas van het Openbaar Ministerie (OM) van het land ontslaan. De procureur-generaal wordt namelijk voor het leven benoemd, stelt de Surinaamse Orde Van Advocaten (SOVA) in een verklaring.

De organisatie reageert op mediaberichten dat Bouterse het vertrouwen in de procureur-generaal zou willen opzeggen. De aanleiding hiervoor is naar verluidt de eis van twintig jaar cel die het OM eind juni tegen hem eiste voor zijn betrokkenheid bij de beruchte Decembermoorden in 1982.

De benoeming voor het leven moet de garantie geven dat het OM onafhankelijk blijft. "We moeten waakzaam blijven en elke inmenging en beïnvloeding of bedreiging van de onafhankelijkheid van de rechtsstaat afwijzen", stelt de orde.

De voorzitter van de SOVA, Harish Monorath, gaat er overigens vanuit dat een eventueel vertrek van de procureur geen invloed zal hebben op het lopende proces. "Dat proces gaat gewoon door", aldus Monorath.

Advocaten: Bouterse kan baas OM niet ontslaan
Advocaten: Bouterse kan baas OM niet ontslaan (Foto: ANP)

Witte PS4 Pro debuteert in bundel met Destiny 2

Sony heeft een witte PlayStation 4 Pro aangekondigd die verkocht wordt als bundel in combinatie met Destiny 2. Of de console ook los verkocht gaat worden in deze kleur is nog niet bekend.

In januari van dit jaar kreeg de PlayStation 4 Slim al een 'gletsjerwitte' uitvoering en nu is de Pro dus ook aan de beurt. De combi met Destiny 2 is niet onverwachts, we kregen eerder al te horen dat de PS4-versie van de game extra content krijgt ten opzichte van de andere twee platforms, Xbox One en pc.

Wanneer de witte Pro uitkomt is niet bekendgemaakt en een releasedatum evenmin. Wel weten we dat deze uitvoering qua specificaties verder hetzelfde als als de originele Pro, met 1TB harde schijf.

'Tientallen homo's gedood in Tsjetsjenië'

De Russische krant Novaja Gazeta heeft maandag de namen openbaar gemaakt van 27 jonge mannen die in Tsjetsjenië zonder aanklacht zijn opgepakt en in de nacht van 25 op 26 januari zijn gedood in een gevangenis. Het blad, dat kritisch staat tegenover het Kremlin, beroept zich op hooggeplaatste bronnen bij de autoriteiten in de zuidelijke deelrepubliek.

Volgens de Novaja Gazeta gaat het om homo's. De krant schreef in de afgelopen maanden al vaker over de gevangenneming en mishandeling van homoseksuelen in Tsjetsjenië. Een woordvoerder van de regering in Grozny zei toen dat er in Tsjetsjenië helemaal geen homo's zijn. En als zij er wel zijn, worden zij door hun familie gedood.

Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov zei kennis te hebben genomen van de jongste berichtgeving. Hij wilde niet reageren, omdat de opgevoerde bronnen anoniem zijn. De Russische mensenrechtencommissaris Tatjana Moskalkova zei bij de autoriteiten navraag te hebben gedaan naar de personen wier namen nu zijn bekendgemaakt. Volgens de Novaja Gazeta maken de autoriteiten weinig haast met het onderzoek.

'Tientallen homo's gedood in Tsjetsjenië'
'Tientallen homo's gedood in Tsjetsjenië' (Foto: ANP)

WWE 2k18 komt naar Nintendo Switch

Nintendo en worstelaar Seth Rollins maken samen bekend dat WWE 2k18 ook beschikbaar komt voor Nintendo Switch. Hiervoor was de game al aangekondigd voor PlayStation 4 en Xbox One.

Het is de eerste WWE-game voor een Nintendo-console in vijf jaar tijd en de eerste portable-versie in zes jaar. Deze versie belooft dezelfde features te brengen als de overige versies: matches met tot acht Superstars, een uitgebreidere backstage area, verbeterde vechtsystemen, de MyCareer modus en de nieuwe Road to Glory modus.

WWE 2k18 lanceert voor alle drie de platforms wereldwijd gelijktijdig op 17 oktober.

Jeugdboekenschrijfster Diekmann overleden

Jeugdboekenschrijfster Miep Diekmann is overleden, meldt haar uitgeverij. Diekmann (92) stierf zondag in Scheveningen.

Ze produceerde circa zeventig kinder- en jeugdboeken, waarvoor de in Assen geboren schrijfster vaak teruggreep op haar eigen jeugdjaren op de Antillen. Ze werd diverse keren bekroond. Voor 'De boten van Brakkeput' (1956) kreeg ze al de Kinderboekenprijs, de latere Gouden Griffel.

Schreef ze aanvankelijk wat brave meisjesboeken, later nam ze onderwerpen als seksualiteit, discriminatie en politiek mee in haar werk.

Grote betekenis
"Het werk van Miep Diekmann is van grote betekenis geweest voor het brede veld van de kinder- en jeugdliteratuur: baanbrekend in velerlei opzichten, krachtig anticiperend op turbulente maatschappelijke ontwikkelingen, en van een kwalitatief opmerkelijk niveau", aldus de uitgeverij.

"Met haar prikkelende ideeën over opvoeding in het algemeen en onderwijs in het bijzonder, het schrijven van boek- en filmbesprekingen, diverse journalistieke werkzaamheden en de introductie van auteurs vanachter het IJzeren Gordijn in Nederland, heeft Miep Diekmann het landschap van de Nederlandse kinder- en jeugdliteratuur grondig beïnvloed", zegt WPG Kindermedia verder.

Staatsprijs
In 1970 kreeg Diekmann de Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur voor haar hele oeuvre. Verder verwierf ze de Nienke van Hichtumprijs voor 'Dan ben je nergens meer'' en een Gouden Griffel voor 'Wiele wiele stap'. De Duitse Jeugdliteratuurprijs kreeg ze voor 'En de groeten van Elio'.

'Verre eilanden' uit 2001 was een van haar laatste boeken.

Jeugdboekenschrijfster Diekmann overleden
Jeugdboekenschrijfster Diekmann overleden (Foto: ANP)

Echtpaar vindt nieuwe bewoner in eigen huis

Thuiskomen van vakantie en een nieuwe bewoner in je eigen huis vinden. Het overkwam een Haags echtpaar in maart dit jaar. De man in het huis had de sloten laten vervangen en de woning volledig uitgeleefd. De man stond maandag terecht voor huisvredebreuk, diefstal en oplichting.

De man bleek de voormalige bewoner van het huis, hij woonde er al 3,5 jaar niet meer. Maar eerder die week had hij de woningcorporatie gebeld met het verhaal dat hij zichzelf had buitengesloten. Daarop werd een slotenmaker gestuurd die de deur opende en er een nieuw slot in zette. Verdachte wist zich ook nog op het adres te laten inschrijven.

In de vier dagen dat hij er verbleef, is de woning volledig uitgewoond. Alle waardevolle spullen en geld zijn verdwenen, vloerkleden vervuild, kasten vernield. De rechter veroordeelde de man maandag tot acht maanden cel waarvan twee voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Ook moet hij verplicht psychisch worden behandeld en moet hij begeleid gaan wonen.

Echtpaar vindt nieuwe bewoner in eigen huis
Echtpaar vindt nieuwe bewoner in eigen huis (Foto: ANP)

Porte: "Ben goed weggekomen met deze blessures"

Richie Porte heeft kort gereageerd op de zware valpartij van afgelopen zondag in de Tour de France. Bij de valpartij brak de kopman van BMC zijn sleutelbeen en bekken. "Ik hoop dat ik tegen het einde van dit jaar mijn BMC-truitje nog eens kan aantrekken."

"Ik heb me natuurlijk al beter gevoeld", aldus de Australiër op de site van zijn ploeg. "Ik heb pijn en mijn opgave is een grote ontgoocheling."

"Ik denk dat mijn vorm geweldig was en mijn ploeg was zeer sterk. Het is een ontgoocheling, maar na het zien van de beelden denk ik dat ik goed ben weggekomen met deze blessures."

"Ik denk dat ik een tijdje niet op mijn fiets zal zitten. Het team gaat daarmee akkoord. Ze willen gewoon dat ik herstel, er is geen tijdsdruk. Hopelijk kan ik tegen het einde van dit jaar mijn truitje nog eens aantrekken."

Spotify ontkent bestaan nepartiesten

Spotify ontkent het bestaan van tientallen nepartiesten waarmee het streamingbedrijf geld zou verdienen. De muziekdienst reageert daarmee voor het eerst op beschuldigingen dat het bedrijf met niet-bestaande artiesten afspeellijsten vult en de opbrengst in eigen zak steekt.

"We hebben nooit nepartiesten gemaakt en in onze Spotify-playlists gezet en zullen dat ook nooit doen", reageert een woordvoerder tegenover Billboard. "We bezitten geen rechten, we zijn geen platenlabel, al onze muziek is gelicentieerd. We betalen de rechthebbenden en niet onszelf."

Het verhaal over nepartiesten doet al langere tijd de ronde. Spotify zou samenwerken met verschillende producers om muziek te produceren voor populaire afspeellijsten als Peaceful Piano en Deep Focus. Samen is de muziek al meer dan 520 miljoen keer beluisterd, goed voor zo'n 3 miljoen dollar aan royalty's. De artiesten zijn behalve op Spotify echter nergens op internet te bekennen.

Muzieksite Music Business Worldwide, die als eerste met het nieuws kwam, laat het er niet bij zitten. De site roept de artiesten op om zich te melden.

Spotify ontkent bestaan nepartiesten
Spotify ontkent bestaan nepartiesten (Foto: BuzzT)

Majka verlaat de Tour de France na valpartij

Rafal Majka komt morgen niet meer aan de start van de Tour de France. De renner van Bora-Hansgrohe kwam zondag in de afdaling Col de Biche hard ten val en liep daarbij tal van zware kneuzingen en schaafwonden op.

"Ik heb overal pijn, maar ik ben blij dat ik geen breuken heb", aldus Majka in het persbericht van de ploeg. "Ik kan niet uitleggen wat er gebeurde toen ik tegen de grond ging. Ik heb niet geremd of zo, mijn voorwiel schoof gewoon weg. Er moet olie op de weg hebben gelegen, denk ik. Ik wil mijn ploeg en ook Michal Kwiatkowski bedanken voor de goede zorgen."

"Het heeft geen zin om te blijven vechten. Ik kan amper ademen door de pijn. We moesten deze beslissing nemen, voor mijn gezondheid en met de rest van het seizoen in het achterhoofd. Ik neem nu even rust, en dan begin ik de volgende koersen voor te bereiden", aldus Majka.

Muguruza schakelt Kerber uit, droomtoernooi Rybarikova gaat verder

Tennisster Angelique Kerber, de mondiale nummer één, ligt uit het toernooi op Wimbledon. In de achtste finales werd ze in een mooi duel uitgeschakeld door Garbiñe Muguruza, de Spaanse nummer vijftien van de wereld. Kerber schopte het vorig jaar nog tot de finale in Londen, een jaar nadat Muguruza dat deed. De Spaanse zegevierde met 4-6, 6-4, 6-4.

Ook de nummer vijf van de plaatsingslijst, Caroline Wozniacki, kon haar koffers pakken. De Deense was niet opgewassen tegen de nummer 25 van de wereld, de Amerikaanse Coco Vandeweghe: 7-6 (4), 6-4. Svetlana Kuznetsova sloeg zich voor de derde keer in haar carrière, maar pas de eerste keer sinds 2007, naar de kwartfinales. De als zevende geplaatste Russische schakelde de Poolse Agnieszka Radwanska (9) overtuigend uit: 6-2, 6-4.

De grote sensatie van het vrouwentoernooi is ongetwijfeld Magdalena Rybarikova. De 28-jarige Slowaakse doet toch al een kleine tien jaar mee aan Grand Slams, maar schopte het nooit verder dan drie derderondepartijen. Op Wimbledon stond ze voor het eerst in de achtste finales, maar voor de nummer 87 van de wereld blijft het daar niet bij. De Kroatische Petra Martic werd haar volgende slachtoffer en dus mag Rybarikova zich opmaken voor de laatste acht: 6-4, 2-6, 6-3.

Rybarikova neemt het in de kwartfinales overigens op tegen Vandeweghe, Muguruza speelt tegen Kuznetsova.

Muguruza schakelt Kerber uit (Pro Shots / Action Images)
Muguruza schakelt Kerber uit (Pro Shots / Action Images)

Nederlandse MMA-ster verruilt UFC voor concurrent

Volgens de doorgaans goed geïnformeerde MMA-journalist Chamatkar Sandhu van de website MMAjunkie verruilt de Leidse MMA-ster Gegard Mousasi de UFC voor de grote concurrent Bellator. Het contract van Mousasi met de UFC liep een aantal dagen geleden af en ondanks nieuwe contractonderhandelingen zijn beide kampen niet tot een overeenstemming gekomen.

Voormalig Strikeforce- en Dreamkampioen Mousasi klaagt al tijden dat hij niet voldoende betaald krijgt bij de UFC, ook al slaat hij de ene concurrent na de andere de octagon uit. Na zijn indrukwekkende winst op oud kampioen Chris Weidman, zijn laatste gevecht onder zijn contract, eiste de Nederlander dan ook een flinke salarisverhoging. UFC directeur Dana White was echter nooit onder de indruk van de rustige Nederlander met Iraaks en Armeens bloed.

Volgens de bron van Sandhu vond de advocaat die de onderhandelingen voor de UFC leidde Mousasi niet een grote naam die een groot salaris verdient. Daarna besloot Mousasi bij Bellator te gaan kijken. Scott Coker, een groot fan van Mousasi, hapte direct toe zoals hij al vaker gedaan heeft bij UFC-talent.

Een groot voordeel van vechten bij Bellator is dat vechters hun eigen sponsoren op de kleding mogen dragen, terwijl UFC-vechters verplicht zijn om Reebok sportkleding te dragen. Veel vechters zijn dan ook inkomen misgelopen sinds die deal inging en zij hun goed betalende sponsoren vaarwel moesten zeggen.

De verrassende overstap zou betekenen dat Mousasi een kans op UFC-goud laat liggen, iets waarvan hij eerder nog zei dat misschien nog wel belangrijker te vinden dan een hoog salaris. Blijkbaar is die uitspraak door de realiteit ingehaald. Mocht dit gerucht waar zijn, dan betekent dat ook dat Mousasi sowieso niet tijdens UFC Rotterdam op 2 september in de octagon te zien zal zijn.

Een officiële reactie vanuit het kamp van Mousasi laat nog even op zich wachten.

update 21:08 uur

Inmiddels is het officieel bevestigd dat Gegard Mousasi een contract bij Bellator heeft getekend voor zes gevechten.


Mousasi (boven, midden) met zijn succesvolle team onder leiding van Bert Kops (onder, foto: Getty images)

Bosz mist steunpilaar Guerreiro bij seizoensstart

Borussia Dortmund-trainer Peter Bosz zal het in de voorbereiding moeten doen zonder Raphaël Guerreiro vanwege een ernstige blessure. De vleugelverdediger heeft momenteel te kampen met een zware voetblessure, waardoor hij er mogelijk een kwart jaar uit zal liggen.

Guerreiro liep de kwetsuur op tijdens de Confederations Cup. In eerste instantie werd niet gedacht dat zijn blessure ernstig was, maar nu blijkt dat de Portugees geopereerd dient te worden, met langdurig herstel in het vooruitzicht.

De verwachting is dat Borussia Dortmund Guerreiro vlak voor de winterstop weer in actie zal zien. Behalve de Zuid-Europeaan, heeft Bosz ook te maken met blessures van Julian Weigl en Marco Reus.

Het afgelopen seizoen kwam de EK-winnaar tot 24 competitiewedstrijden, waarin hij tot zesmaal toe het net wist te vinden.

PVV stelt Kamervragen om klassenfoto

Een school in Den Haag moet de moeder van twee leerlingen een schadevergoeding betalen omdat de kinderen het maken van de schoolfoto's hebben gemist. De rechter wees de vrouw 500 euro toe. De kinderen misten het maken van de schoolfoto's omdat dat samenviel met de viering van het islamitische offerfeest.

De kinderen krijgen de vergoeding omdat hun school volgens de kantonrechter onderscheid heeft gemaakt tussen leerlingen en dat mag niet volgens de wet gelijke behandeling. De vrouw had een schadevergoeding van 10.000 euro geëist, maar dat ging de rechtbank te ver. De kinderen hadden er volgens de moeder last van dat ze niet op de klassenfoto stonden, en zouden om die reden recht hebben op smartengeld.

De school heeft gezegd dat aan de leerlingen een alternatief is geboden en dat de schoolfotograaf op een latere datum is teruggekomen op de school om de resterende leerlingen op de foto te zetten. Voor het maken van klassenfoto's was dit echter te laat en dat verklaart volgens de rechtbank de schadevergoeding.

update 16.14 uur

Inmiddels vraagt de PVV zich middels kamervragen af of de betrokken rechter niet knettergek is geworden. En of de man niet beter op non-actief kan worden gezet.

500 euro vergoeding na missen klassenfoto
500 euro vergoeding na missen klassenfoto (Foto: ANP)

Oorzaak brand Exloo niet meer te achterhalen

Het onderzoek naar de verwoestende brand op 30 maart van dit jaar in een woonboerderij in Exloo is vrijwel afgerond maar er blijft nog veel onduidelijk. De politie heeft wel bewezen dat er sprake was van brandstichting, maar tast in het duister wie daarvoor verantwoordelijk was. Bij de brand kwam de 53-jarige bewoner om, maar het is niet meer te achterhalen wat de precieze doodsoorzaak is geweest.

De brand verwoestte de woonboerderij met daarin ook een distilleerderij in het Drentse Exloo. Uit onderzoek blijkt dat in de boerderij op meerdere plekken tegelijk brand is ontstaan. De politie denkt dat er sprake was van opzet, maar heeft geen verdachten in het vizier. Ook kan de politie niet uitsluiten dat de brand door het slachtoffer zelf is gesticht.

Oorzaak brand Exloo niet meer te achterhalen
Oorzaak brand Exloo niet meer te achterhalen (Foto: ANP)

Suzuki en Jeep hebben mogelijk sjoemelsoftware

De Suzuki Vitara en de Jeep Grand Cherokee maken mogelijk gebruik van sjoemelsoftware. Dat stelt de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), die zestien voertuigen nader onderzocht. Beide voertuigen schakelen het systeem om de uitstoot van stikstofoxide te beperken zonder afdoende reden uit. De RDW heeft het Openbaar Ministerie van de resultaten van de test op de hoogte gesteld.

De zestien voertuigen die door de RDW opnieuw werden getest hadden een softwaresysteem dat zich in testsituaties anders gedroeg dan bij normaal gebruik. De makers van de andere veertien voertuigen konden echter aannemelijk maken dat de verminderde werking van het systeem nodig is om de motor te beschermen.

Jeep stond zowel met de Wrangler als de Grand Cherokee op de lijst. Voor de Wrangler werd wel aangetoond dat de motor beschermd werd door de software, voor de Grand Cherokee niet. Voor dit type voertuig stelde moederbedrijf Fiat Chrysler een update beschikbaar die nog door de RDW beoordeeld moet worden.

Suzuki kon een groot deel van de redenen voor uitschakeling van het systeem verklaren, maar niet waarom het systeem slechter ging werken als de gebruikelijke duur van de emissietest voorbij was. Dat duidt er volgens de RDW op dat de software mogelijk ingericht was om tijdens de test andere resultaten te geven. Het OM moet nu beoordelen of Suzuki een strafbaar feit heeft gepleegd. Suzuki heeft inmiddels een update voor de software gemaakt die het probleem verhelpt.

Suzuki en Jeep hebben mogelijk sjoemelsoftware
Suzuki en Jeep hebben mogelijk sjoemelsoftware (Foto: ANP)

RET weert 'professionele bedelaars' uit metro

Het Rotterdamse vervoersbedrijf RET gaat groepen professionele bedelaars uit de metro weren met een OV-reisverbod. Reizigers hebben volgens de RET al jaren last van het intimiderende en soms agressieve gedrag van de bedelaars, veelal afkomstig uit Midden- en Oost-Europa. Ze zijn vooral actief tijdens de zomermaanden.

Met een nieuw OV-reisverbod kan die groep overlastgevers uit het openbaar vervoer worden geweerd. Bedelaars krijgen voortaan meteen een waarschuwing en een proces-verbaal. Worden zij daarna weer in de metro gesignaleerd, dan krijgen zij een reisverbod van maximaal drie weken.

"We doen er alles aan om te zorgen dat onze reizigers zich zo aangenaam en veilig mogelijk voelen tijdens hun reis", zegt Maurice Unck, algemeen directeur van RET. "Overlast door professionele bedelaars hoort daar niet bij."

Volgens de RET gaat het bedelen vaak gepaard met zakkenrollerij en andere vormen van georganiseerde criminaliteit.

RET weert 'professionele bedelaars' uit metro
RET weert 'professionele bedelaars' uit metro (Foto: ANP)

Tete verruilt Ajax voor Lyon

Ajax is Kenny Tete definitief kwijtgeraakt aan Olympique Lyon. Dat melden de Amsterdammers op de officiële clubwebsite.

De transfer van de 21-jarige Tete, die in Amsterdam nog tot volgend jaar zomer vast lag, zat er al enige tijd aan te komen. Eerder stond de rechtsback in de belangstelling van Galatasaray. maar toen zei hij een van de andere grote competities te prefereren.

Tete raakte vorig jaar zijn basisplek kwijt bij Ajax, omdat Peter Bosz de voorkeur gaf aan Jöel Veltman. Toch stond hij, over alle competities gezien, nog zestien keer in de basis. Met de benoeming van Veltman tot aanvoerder van Ajax en diens contractverlenging leek ook komend seizoen weer een forse strijd om speelminuten te worden voor Tete. De 6-voudig Oranje-international, die ook werd gelinkt aan Frank de Boers Crystal Palace, koos dus voor een vertrek.

Tete speelde uiteindelijk 55 officiële wedstrijden voor Ajax, waarin hij één keer scoorde. Bij Olympique Lyon treft hij collega-international Memphis Depay, en voormalig mede-Ajacied Bertrand Traoré als teamgenoten. Tete is maandagmiddag gepresenteerd bij Lyon.

Bokstalent Dubois maakt weer grote indruk

Bokser Daniel Dubois heeft ook in zijn vierde professionele optreden weer indruk gemaakt. De net 20-jarige Britse zwaargewicht maakte in april zijn profdebuut en won zijn eerste drie gevechten op knock-out: twee keer binnen een seconde of veertig en één keer vroeg in de tweede ronde.

Afgelopen weekeinde vocht Dynamite tegen de Uruguayaan Mauricio Barragan om de WBC Youth zwaargewichttitel. Een opvallende naam voor de titel, want hoewel Dubois met zijn 20 jaar wel degelijk jong is, is de 29-jarige Barragan dat voor sportbegrippen toch niet echt meer. 

Voor Dubois was het de eerste keer dat hij in een gevecht stond dat over tien ronden ging - zijn eerste drie gingen over maximaal vier ronden - maar zo lang duurde het bij lange na niet. Dubois deelde de ene na de andere snoeiharde klap uit, wat Barragan in de eerste ronde al een paar keer richting canvas deed gaan.

Na een goede anderhalve minuut in de tweede ronde was het gebeurd met de Uruguyaan, die de nu al beruchte klappen van Dubois niet meer aankon. Wanneer de jonge Brit weer in actie komt is nog niet bekend, maar hij is nog altijd goed op weg en dat hij nu al 'de nieuwe Anthony Joshua' wordt genoemd lijkt vooralsnog genoeg te zeggen. 

Het gevecht tussen Dubois en Barragan (Bron: YouTube)

Tour trekt minder tv-kijkers dan vorige jaren

De Tour de France van dit jaar spreekt bij de Nederlandse televisiekijker een stuk minder tot de verbeelding dan in voorgaande jaren. Dat blijkt maandag uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek (SKO).

In de eerste week van de uitzendingen keken gemiddeld 656.000 mensen naar de verrichtingen van de wielrenners in Frankrijk. Vorig jaar waren dat er nog 721.000. De daling ten opzichte van 2015 is nog veel groter. Toen schakelden gemiddeld 1.094.000 kijkers in voor de uitzendingen.

De SKO vermoedt dat de weinig aansprekende prestaties van de Nederlandse renners een belangrijke oorzaak zijn van het kijkgedrag. "Ook het mooie weer van de afgelopen week heeft een negatieve invloed op de kijkcijfers", aldus een woordvoerder van SKO maandag.

De Avondetappe
Het best bekeken sportprogramma van de zondag was De Avondetappe op NPO1. De wielertalkshow met Dione de Graaff en Herman van der Zandt, waarin de Tour de France wordt nabesproken, trok iets meer dan een miljoen kijkers en kwam hiermee op de vierde plaats in de kijkcijfer top-10.

Traditioneel trok het NOS Journaal van 20.00 uur op NPO1 zondag de meeste kijkers: 1.949.000. Tussen Kunst en Kitsch (1,2 miljoen) en het SBS6-programma Hart van Nederland (ruim een miljoen) maakten de top drie van de die dag compleet.

Tour trekt minder tv-kijkers dan vorige jaren
Tour trekt minder tv-kijkers dan vorige jaren (Foto: ANP)

Iets meer inwoners EU door immigratie

De Europese Unie kent dankzij immigratie een kleine groei van de bevolking tot bijna 512 miljoen inwoners. Dit blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Europese bureau voor de statistiek, Eurostat.

Het aantal baby's dat in 2016 is geboren is 5,1 miljoen. Dat is vrijwel hetzelfde aantal mensen dat in 2016 in de EU overleed. De stijging van anderhalf miljoen inwoners naar een inwonertal van 511,8 miljoen op 1 januari 2017 komt door migratie.

Slechts 3,3 procent van de EU-burgers woont in Nederland. In ons land steeg het aantal inwoners met 6 procent tot meer dan 17 miljoen (17,08 miljoen). Ons land behoort daarmee tot de groep van tien landen waar de stijging in het aantal inwoners het grootst is.

Verenigd Koninkrijk

Een sterke teruggang in inwoneraantal beleefden echter Bulgarije, Kroatië, Letland, Litouwen en Roemenië. Hier liep het aantal inwoners terug met tussen de 6,2 en 14,2 procent (Litouwen).

Het Verenigd Koninkrijk doet pogingen uit de unie te stappen. Zonder dat land zou de EU begin dit jaar 446 miljoen inwoners hebben gehad.

Iets meer inwoners EU door immigratie
Iets meer inwoners EU door immigratie (Foto: ANP)

Schitterende try brengt Fiji naar WK rugby

De rugbyers van Fiji hebben afgelopen weekeinde de Pacific Nations Cup gewonnen. In de eindstrijd werd Tonga verslagen en daarmee pakte Fiji het derde Oceanische ticket voor het wereldkampioenschap van 2019. Nieuw-Zeeland en Australië plaatsten zich via het WK van 2015 al.

Fiji stond in de tweede helft van de wedstrijd met 10-3 achter, maar op dat moment werd een werkelijk schitterende aanval gelanceerd door Ben Volavola. Onder leiding van Leone Nakarawa werd de aanval doorgezet en het was Nakarawa zelf die de try maakte. Het was de opmaat voor de ommekeer, want Fiji won uiteindelijk met 14-10.

Stormproef moet sterkte verouderde dijk meten

Hoe lang duurt het voordat een Nederlandse dijk met verouderde asfaltbekleding bezwijkt? Een stormproef bij kennisinstituut Deltares in Delft moet hier binnenkort antwoord op geven.

Daarbij laten onderzoekers zware golven tegen een nagebouwde dijk klappen. Speciaal voor het onderzoek is 40 jaar oud asfalt van de Friese Waddenzeedijk bij Lauwersmeer getransporteerd naar Delft. De proefopstelling bestaat uit een enorme golfgoot van 300 meter lang, 9,5 meter diep en 5 meter breed.

"De proef moet uitwijzen of het huidige asfalt sterk genoeg is voor de komende decennia of dat dit moet worden vervangen. Met grote golven wordt het bezwijkproces van het asfalt gesimuleerd en gemonitord. Dit levert nieuwe inzichten en kennis op voor dijkverbeteringen in Nederland", aldus de onderzoekers. "Daarbij kan de proef miljoenen aan kostenbesparingen opleveren."

300 kilometer
In Nederland is ongeveer 300 kilometer aan dijken met asfalt bekleed. Daarvan is een derde van het asfalt verouderd.

Het onderzoek is het initiatief van een samenwerkingsverband van de waterschappen en Rijkswaterstaat. De uitkomst van het onderzoek wordt eind september verwacht.

Stormproef moet sterkte verouderde dijk meten
Stormproef moet sterkte verouderde dijk meten (Foto: ANP)

Telefoonrekening lager door uitspraak

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) mag het afgiftetarief dat telecombedrijven elkaar rekenen verlagen. De rekening voor mobiel bellen kan daardoor tot ruim 10 procent lager uitpakken en voor bellen met de vaste telefoon zo'n 7,5 procent, verwacht de ACM. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) gaf de marktwaakhond maandag gelijk in een door diverse telecomaanbieders aangespannen zaak.

Het afgiftetarief wordt berekend als een klant van de ene telecomaanbieder een klant van een andere telecomaanbieder belt. Die tarieven bedragen 15 procent van het bedrag dat klanten per minuut betalen. In totaal gaat daar jaarlijks binnen Nederland 150 miljoen euro in om. De afgiftetarieven voor mobiel worden vanaf donderdag 70 procent lager en voor vaste telefonie gaan ze met de helft omlaag.

De ACM verwacht dat de consument de besparing uiteindelijk in zijn portemonnee gaat merken in de vorm van lagere kosten per minuut. De marktwaakhond was al in 2013 voornemens het afgiftetarief te verlagen. Telecombedrijven wilden de afgiftetarieven echter houden en bonden een juridische strijd aan.

Telefoonrekening lager door uitspraak
Telefoonrekening lager door uitspraak (Foto: ANP)

'Totti gelinkt aan Japans avontuur'

Francesco Totti kan toch nog een hoofdstuk aan zijn actieve loopbaan toevoegen: Tokyo Verdy wil de Romein naar Japan halen. De Japanse tweedeklasser droomt hardop van een enorme stunt: de 40-jarige Francesco Totti naar de club halen. Totti zwaaide eind mei af bij AS Roma, maar kondigde het einde van zijn actieve loopbaan nooit definitief aan.

"Ik heb van Totti's zaakwaarnemer gehoord dat hij op dit moment twee opties heeft: bij AS Roma blijven of naar Verdy komen. Er zijn voor hem nu geen opties in de Verenigde Staten", zegt Hideyuki Hanyu, president van Tokyo Verdy, tegen lokale media. "Er waren aanbiedingen uit Miami en Los Angeles, maar er is mij verteld dat dat niet gaat gebeuren. Ik hoor ook dat veel fans zeggen: 'Totti moet in Rome afsluiten', maar Totti wil die beslissing zelf nemen. Wellicht gaat hij in zijn eentje reizen en beslist hij het ook in zijn eentje. Hij moet hier wel serieus over nadenken", aldus de preses.

Totti speelde 25 jaar in het eerste van AS Roma, nadat hij daar ook in de jeugd had gespeeld. Zijn hoofd boven aan ander tenue is voor velen moeilijk voor te stellen. Een vervolg in Japan zou, om meerdere redenen, een enorme verrassing zijn. "We hebben geen financiële moeilijkheden, anders zouden we hem geen aanbieding doen. We zouden ook nooit een andere speler kopen, want Totti is speciaal. Ik laat het zo snel mogelijk weten als Totti naar ons komt. In potentie kan hij al over twaalf dagen spelen bij ons", aldus Hanyu.

'Totti gelinkt aan Japans avontuur' (Pro Shots / Insidefoto)
'Totti gelinkt aan Japans avontuur' (Pro Shots / Insidefoto)

Kingdom Hearts terugblik deel #1: het begin van de serie

Kingdom Hearts bestaat dit jaar vijftien jaar. Kensuke gaat met behulp van de nieuwe PS4-collecties alle games (opnieuw) spelen om de serie als geheel uit te leggen en om te oordelen welke delen nog steeds de moeite waard zijn. Dit keer kijken we naar de eerste drie delen: Kingdom Hearts Final Mix, Kingdom Hearts Re: Chain of Memories en Kingdom Hearts 358/2.

Formatie gaat verder in vrijetijdskleding

Een andere omgeving en vrijetijdskleding maandag voor de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Ze praten twee dagen over de vorming van een nieuw kabinet in het Johan de Witthuis in Den Haag, op een paar honderd meter afstand van de Stadhouderskamer op het Binnenhof waar ze normaal onderhandelen.

"Het voordeel is dat je hier even naar buiten kunt", zei CDA-voorman Sybrand Buma bij aankomst. Het pand heeft een grote tuin. Maar op een doorbraak hoeft niet gerekend te worden. "Dit is niet de sleutel tot succes", aldus VVD-leider Mark Rutte. "Het is een week als alle andere", verklaarde Alexander Pechtold van D66.

Rutte moet de formatie maandagavond weer tijdelijk verlaten. Hij heeft dan een werkdiner met de Vietnamese premier Nguyen Xuan Phuc in het Catshuis op de agenda staan. Hij mist daardoor het gezamenlijke etentje met de andere onderhandelaars in een restaurant elders in de stad.

Het Johan de Witthuis aan de Kneuterdijk is genoemd naar Johan de Witt (1625-1672), een van de machtigste mannen in Holland in zijn tijd, die er enkele jaren heeft gewoond. Het kabinet gebruikt het rijksmonument geregeld voor overleg met buitenlandse bewindslieden.

Formeren in vrijetijdskleding
Formeren in vrijetijdskleding (Foto: ANP)

Treinreizigers stoppen dronken machinist

Treinreizigers hebben zondagavond vlakbij Aken een machinist aangesproken omdat de trein op stations zo abrupt stopte en vertrok. De reizigers troffen hem stomdronken voorin de trein aan. Ze belden de politie. Die stelde vast dat de dertigjarige treinbestuurder veel te veel had gedronken.

De machinist bleek met een alcoholpromillage van 2 niet in staat verder naar Stolberg te rijden. Het treinrijbewijs van de man is ingenomen en hij wordt vervolgd.

Treinreizigers stoppen dronken machinist
Treinreizigers stoppen dronken machinist (Foto: BuzzO)

673 verdachten opgepakt bij grenscontrole

De strengere grenscontroles die de Duitse veiligheidsautoriteiten gelastten in de aanloop naar de G20 hebben een grote bijvangst opgeleverd. De Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ) meldde maandag dat de actie, die op 12 juni begon, heeft geresulteerd in 673 arrestatiebevelen wegens strafbare feiten. Die hadden niets van doen met de bijeenkomst van de regeringsleiders en staatshoofden van 's werelds toonaangevende landen in Hamburg.

De G20-top werd ontsierd door ernstige ongeregeldheden. Om buitenlandse relschoppers te weren had de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière de politie en douane opdracht gegeven een maand lang het toezicht bij de Schengen-grenzen te verscherpen. Dat gaat nog tot dinsdagavond door. Het is nog niet bekend hoeveel potentieel gewelddadige betogers zijn tegengehouden of opgepakt.

673 verdachten opgepakt bij grenscontrole
673 verdachten opgepakt bij grenscontrole (Foto: ANP)

'Utrecht doet Emanuelson aanbieding'

De kans is groot dat Urby Emanuelson terugkeert in de Eredivisie. FC Utrecht heeft de meetrainende oud-Ajacied een aanbieding gedaan.

Emanuelson traint sinds vorige week mee bij FC Utrecht en volgens De Telegraaf hebben de Domstedelingen de linksback/linker middenvelder inmiddels een aanbieding gedaan. De 31-jarige oud-speler van onder meer Ajax en AC Milan sprak vorige week al de wens uit terug te keren in de Eredivisie en Utrecht-trainer Erik ten Hag lijkt hem nu die kans te geven.

Als Utrecht en Emanuelson eruit komen is de 17-voudig Oranje-international alweer toe aan zijn achtste club. Nadat hij Ajax in 2011 had verlaten, diende de Amsterdammer achtereenvolgens MIlan, Fulham, AS Roma, Atalanta Bergamo, Hellas Verona en Sheffield Wednesday. Bij die laatste club kwam hij slechts één keer in actie.

Emanuelson groeide bij Ajax van groot talent uit tot een van de sterren en blonk uit in zijn multifunctionaliteit. Hij speelde in Amsterdam op linksback, linksmid en linksbuiten. Bij Milan was hij zelfs ook enige tijd 'nummer 10' en verkapte rechtsbuiten. Critici menen soms ook dat zijn multifunctionaliteit Emanuelson tegen kan zitten, maar Ten Hag zal graag een ervaren speler aan zijn selectie kan toevoegen.

Problemen Merwedebrug vormen uitzondering

Problemen zoals vorig jaar met de Merwedebrug bij Gorinchem zijn bij andere belangrijke bruggen van het hoofdwegennet niet te verwachten. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

De Merwedebrug moest vorig jaar oktober van de ene op de andere dag twee maanden dicht voor vrachtverkeer nadat problemen met de constructie waren geconstateerd. Dat leidde tot grote verkeersoverlast. Ondernemers hebben voor een paar miljoen euro aan schadeclaims ingediend.

Ongeveer zeventig bruggen zijn onder de loep genomen. Voor geen van deze bruggen zijn aanpassingen nodig, meldt minister Melanie Schultz maandag aan de Tweede Kamer. Er is wel nader uitgebreid onderzoek nodig naar 39 bruggen. Verwacht wordt dat daaruit zal blijken dat 25 bruggen binnen een termijn van circa vijftien jaar moeten worden aangepakt.

Problemen Merwedebrug vormen uitzondering
Problemen Merwedebrug vormen uitzondering (Foto: ANP)

Berlijn wil links-extremisten in kaart brengen

Na de hevige onlusten rond de topconferentie van de G20 in Hamburg willen Duitse politici linkse extremisten in heel Europa in kaart brengen. Leiders van de regerende partijen hebben zich volgens de Rheinische Post (RP) uitgesproken voor het speciaal opslaan van gegevens van linkse extremisten zoals dat bij rechtse extremisten gebeurt.

Dit moet in heel Europa worden gedaan, vindt de vicevoorzitter van de sociaaldemocraten in de Bondsdag, Eva Högl (SPD). "Honderden geweldplegers en brandstichters zijn probleemloos en zonder te worden herkend uit het buitenland naar Hamburg gereisd om zich er uit te leven", klaagde Högls fractiegenoot Burkhard Lischka.

Armin Schuster van de christendemocratische CDU vond het in het weekend al een heel goed idee. Stephan Mayer van de Beierse christendemocraten (CSU) heeft volgens de RP maandag bevestigd dat er "een Europees bestand van links-extremisten moet komen".

"De ongelofelijke en brutale excessen van geweld tonen op een onrustbarende manier dat in Duitsland en veel andere Europese landen een heel erg actieve links-extremistische scene bestaat", aldus Mayer. Van de ruim vierhonderd gearresteerde relschoppers zitten er volgens Duitse media maandag nog 225 vast. De meeste arrestanten komen uit Duitsland, maar er zijn ook buitenlanders aangehouden zoals 37 Italianen en 25 Fransen en meerdere mensen uit Nederland, Oostenrijk, Spanje en Zwitserland.

Berlijn wil links-extremisten in kaart brengen
Berlijn wil links-extremisten in kaart brengen (Foto: ANP)

Wenen weert ook Turkse minister

Oostenrijk staat niet toe dat de Turkse minister van Economische Zaken, Nihat Zeybekci, naar een bijeenkomst komt om de couppoging vorig jaar in Turkije te herdenken. De Oostenrijkse minister van Buitenlandse zaken Sebastian Kurz zei maandag dat de bijeenkomst een groot evenement wordt en het bezoek van een Turkse minister een gevaar voor de openbare orde betekent.

Kurz zei dat de Turkse minister voor een officieel bezoek natuurlijk van harte welkom is, maar Zeybekci wil uitsluitend voor een openbaar optreden naar Oostenrijk komen. Daarmee is de veiligheid in het geding. Kurz' ministerie beklemtoonde dat Kurz de poging tot staatsgreep in Turkije altijd scherp heeft veroordeeld. Maar Kurz heeft ook "de golf van massale arrestaties en ontslagen" die op de couppoging volgden, veroordeeld. Hij heeft ook kritiek op de "enorme beperking van de vrijheid van meningsuiting" in Turkije.

Afgelopen vrijdag maakte Nederland duidelijk dat de Turkse vicepremier Tugrul Türkes niet welkom is en niet naar een bijeenkomst op 15 juli in Apeldoorn mag komen.

Op 15 juli 2016 deden Turkse militairen een poging tot staatsgreep. Die mislukte, vooral door massaal verzet van de bevolking en gebrek aan steun van andere militairen. Er vielen zeker 240 doden en bijna 2200 gewonden. President Erdogan wees een oude politieke rivaal, Fethullah Gülen, als het brein van de couppoging aan. Erdogan heeft de macht naar zich toe getrokken en vervolgt met harde hand mensen die mogelijk tot de aanhang van Gülen behoren.

Wenen weert Turkse minister
Wenen weert Turkse minister (Foto: ANP)

Binnen twee weken diagnose prostaatkanker

Het Radboudumc in Nijmegen heeft een nieuwe en veel snellere manier gevonden om vast te stellen of iemand prostaatkanker heeft of niet. Daardoor weten mannen binnen twee weken waar ze precies aan toe zijn. Nu duurt dat proces soms maanden.

Met de vernieuwde methode wordt prostaatweefsel met behulp van een MRI-scan nauwkeurig beoordeeld. Het voordeel daarvan is dat bij alle patiënten met een goede uitslag geen biopten meer hoeven te worden genomen. Bij een biopsie wordt er met een naald op twaalf willekeurige plekken een stukje weefsel afgenomen uit de prostaat. "Dat is geen prettige ingreep. Door te beginnen met de MRI, is een biopsie in de helft van de gevallen niet meer nodig", zegt Michiel Sedelaar, uroloog bij het Radboudumc Centrum voor Oncologie.

Patiënten bij wie niets aan de hand is, horen dat zelfs al op de dag van het eerste MRI-onderzoek. Als er afwijkingen worden vastgesteld op de MRI, is binnen een week bekend of er sprake is van kanker en zo ja, in welke gradatie. De onderzoeken om eventuele uitzaaiingen op te sporen zijn binnen uiterlijk twee weken afgerond.

Lagere uitgaven
De nieuwe methode leidt naar verwachting tot minder onnodige behandelingen en lagere uitgaven aan prostaatkankerzorg. Prostaatkanker is meest voorkomende vorm van kanker onder mannen.

Het Radboudumc hoopt dat andere ziekenhuizen de vernieuwde diagnose overnemen. Maar dat duurt naar verwachting nog even, omdat het tijd kost om de benodigde kennis, techniek en expertise op te bouwen.

Binnen twee weken diagnose prostaatkanker
Binnen twee weken diagnose prostaatkanker (Foto: ANP)

Marktaandeel video iTunes ebt weg

Waar Apple met beide benen stevig in de muziekmarkt staat, heeft het het aanzienlijk moeilijker in de videowereld. The Wall Street Journal meldt dat de techgigant het marktaandeel van de iTunes Store de laatste jaren flink heeft zien afnemen.

Naar schatting heeft Apple met iTunes nog een aandeel van 'slechts' 20 tot 35 procent. In 2012 was nog meer dan de helft van alle verkochte films en series afkomstig uit de iTunes Store. Apple heeft vooral te maken met concurrentie van Amazon en Comcast. Amazon trekt veel klanten met de verschillende videodiensten van het bedrijf en kabelaar Comcast doet het goed omdat het bedrijf een videodienst in zijn settopboxen heeft gestopt.

Apple ontkent niet dat het bedrijf marktaandeel is kwijtgeraakt, maar de iPhonemaker benadrukt dat de omzet juist is gestegen. Verder wijst het op de groeiende invloed van streamingdiensten als Netflix en Hulu.

Marktaandeel video iTunes ebt weg
Marktaandeel video iTunes ebt weg (Foto: BuzzT)

'Botteghin kan terug naar Brazilië'

Feyenoord kan na Rick Karsdorp en Terence Kongolo opnieuw een verdediger kwijtraken. Er is namelijk belangstelling voor Eric Botteghin.

Volgens de Volkskrant kan Botteghin kiezen uit Corinthians en São Paulo. De 29-jarige Braziliaan is geboren in São Paulo, maar hij speelde nooit voor die club. Botteghin begon zijn carrière bij Grêmio en in 2007 ging hij in Nederland bij PEC Zwolle voetballen.

Uiteindelijk kwam de lange centrumverdediger via NAC Breda en FC Groningen bij Feyenoord terecht. Botteghin heeft een contract tot medio 2019. De Rotterdammers willen hem niet kwijt, zo laat algemeen directeur Eric Gudde weten.

Dat de selectie van Feyenoord nog niet compleet is, zegt Gudde weinig. "Tja, is de selectie van Chelsea al compleet? Nee, en die hebben geld als water. Als je nu heel geforceerd spelers gaat halen, dan weet je dat je meer betaalt. Aan de andere kant snap ik ook dat het prettig is om met een complete groep de voorbereiding in te gaan. Dat zal altijd een beetje wringen."

Uw wekelijkse dosis stupiditeit

Elke week laat Sargon of Akkad de stupiditeit van verschillende groepen zien. Deze week, onder andere, het schrappen van schoolgeld moet enkel vanwege ideologie, Nick Clegg wil open grenzen na Brexit, ondanks dat de fascisten van AntiFa de 'protesten' in Hamburg gepland hadden was er niet genoeg politie aanwezig, een lid van de oppositie in Venezuela is aangevallen door supporters van de regering.

Bonusvideo, een Duitser over AntiFa:

Mourinho: "Rooney zal worden gemist"

José Mourinho wenst Wayne Rooney het allerbeste bij Everton. De Portugees kon het vertrek van de clubtopscorer van Manchester United niet tegenhouden.

"Het is geen geheim dat ik Wayne al lange tijd bewonder. Hij is in zijn periode bij Manchester United een modelprof geweest en hij zal nog jaren in de geschiedenisboeken van de club staan", zegt Mourinho op de officiële website van zijn werkgever.

Bij Mourinho had Rooney afgelopen seizoen geen basisplek meer. "Het is nooit makkelijk om te zien hoe zo'n geweldige voetballer minder speeltijd krijgt dan hij zou willen", aldus de manager. "Ik kon hem niet tegenhouden toen hij vroeg of hij terug kon gaan naar Everton."

"Zijn ervaring, focus en overgave zal worden gemist. Ik wens Wayne een mooie toekomst." De 31-jarige Rooney droeg dertien jaar het shirt van The Mancunians. Met 253 doelpunten is de aanvaller topscorer aller tijden van de club waarmee hij onder andere de Premier League (vijf keer), FA Cup, Champions League en Europa League won.

Natuurbrand geblust, 60 hectare verwoest

Na bijna drie dagen is de brand in het Brabantse natuurgebied De Malpie bij Valkenswaard geblust. Volgens de veiligheidsregio is bijna 60 hectare natuur in de as gelegd. Het gebied wordt nog wel extra in de gaten gehouden omdat het risico bestaat dat de brand weer oplaait.

De brandweer kreeg afgelopen weekend assistentie van een specialistisch team bij het blussen van een brand in het moeilijk begaanbare natuurgebied.

De brand brak vrijdagmorgen uit en was zondagavond laat onder controle. De brandweer heeft kunnen voorkomen dat het vuur oversloeg naar aangrenzend bosgebied.

Natuurbrand geblust, 60 hectare verwoest
Natuurbrand geblust, 60 hectare verwoest (Foto: ANP)

'Bankenregels gaan maatschappij geld kosten'

De huidige voorstellen voor nieuwe, wereldwijde bankenregels, onder de noemer Basel 4, zullen leiden tot hogere prijzen van bancaire producten als zij daadwerkelijk worden ingevoerd. Dat zegt financieel bestuurder Bas Brouwers van Rabobank in het Financieele Dagblad.

Nieuwe, hogere kapitaaleisen zullen linksom of rechtsom moeten worden terugverdiend. "Uiteindelijk gaat de maatschappij dat merken", aldus Brouwer. Om de kosten op langere termijn te verlagen is de bank al scherp aan het reorganiseren.

'Bankenregels gaan maatschappij geld kosten'
'Bankenregels gaan maatschappij geld kosten' (Foto: ANP)

'Daniel Craig tekent toch voor James Bond'

Daniel Craig kruipt toch voor de vijfde keer in de huid van James Bond. Dat weet de Britse krant Daily Mirror te vertellen.

In 2015 deed Daniel nog de opmerkelijke uitspraak dat hij nog liever zijn polsen zou doorsnijden dan dat hij nog een keer zou terugkeren als 007. De afgelopen jaren werd flink gezocht naar een vervanger, met onder meer Idris Elba, Tom Hardy en Tom Hiddleston als veelgenoemde kanshebbers.

Producent Barbara Broccoli zou echter alles op alles hebben gezet om Daniel over te halen. Eerder gingen al geruchten dat zij daarom zijn theaterversie van Othello naar Broadway heeft gehaald. De acteur kreeg veel lof voor zijn aandeel in het stuk en zou daardoor opnieuw met Barbara rond de tafel zijn gegaan.

Volgens de Daily Mirror is de producent ook vastbesloten Adele weer te strikken voor de titelsong van de volgende Bondfilm. Voor de 25e film over de Britse geheim agent is nog geen regisseur aangetrokken, wanneer de film moet uitkomen is ook niet bekend.

'Daniel Craig tekent toch voor James Bond'
'Daniel Craig tekent toch voor James Bond' (Foto: BuzzE)

Europees parlement hekelt brexitvoorstel May

Een "koude douche", zo typeert een meerderheid van het Europees parlement het aanbod van de Britse premier Theresa May over de rechten van EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk na de brexit. Leiders van grote fracties dreigen de scheidingsovereenkomst te verwerpen als EU-burgers na het Britse vertrek "minder gunstig worden behandeld dan vandaag", schrijft de brexitstuurgroep van het parlement onder leiding van de liberale fractievoorzitter Guy Verhofstadt maandag in een opiniestuk in prominente Europese kranten.

May stelde vorige maand voor EU-burgers die vijf jaar of langer legaal in het Verenigd Koninkrijk wonen de status van "onderdanen van een derde land" te geven, waarbij ze volgens de auteurs het risico lopen "tweederangsburgers" te worden. Hun wacht vooral onzekerheid en administratieve rompslomp, is de vrees.

Zo is onduidelijk hoe het na de brexit zit met bijvoorbeeld grensarbeid, de status van baby's, de hoogte van collegegeld en de erkenning van diploma's. Om er zeker van te zijn dat burgers hun rechten af kunnen dwingen, moet het Europees Hof van Justitie zijn rol "voluit" kunnen spelen, als het aan het parlement ligt. "We zullen er nooit mee instemmen dat rechten met terugwerkende kracht worden afgenomen."

Vorige maand begonnen de onderhandelingen in aanloop naar de brexit, die in principe eind maart 2019 een feit is. EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier zei eerder over het Britse aanbod dat "meer ambitie, duidelijkheid en garanties" nodig zijn.

Verlenging van de onderhandelingsperiode is "gewoonweg ondenkbaar", aldus de auteurs, want dat zou betekenen dat in het Verenigd Koninkrijk in mei 2019 Europese verkiezingen zouden worden gehouden. Het stuk in onder meer El País, Le Soir, The Guardian en La Repubblica is ook ondertekend door de voorzitters van de groene, linkse en sociaal- en christendemocratische fracties.

Europees parlement hekelt brexitvoorstel May
Europees parlement hekelt brexitvoorstel May (Foto: ANP)

Explosief ontploft onder auto in Amsterdam

Onder een auto in Amsterdam is een explosief ontploft. Op Twitter meldde de politie in de nacht van zondag op maandag dat er geen gewonden zijn gevallen.

De explosie had plaats in de Van Reigersbergenstraat in Amsterdam-West. De politie doet onderzoek.

Explosief ontploft onder auto in Amsterdam
Explosief ontploft onder auto in Amsterdam (Foto: ANP)

Cyberdienst met Rusland kan toch niet

De Amerikaanse president Donald Trump is teruggekomen op zijn woorden over een mogelijke samenwerking met Rusland op het gebied van cyberveiligheid. In een nieuwe tweet laat Trump zondag weten dat een gezamenlijke cyberdienst niet mogelijk is.

"Het feit dat president Poetin en ik een cyberveiligheidsdienst bespraken, betekent niet dat ik denk dat het mogelijk is. Het kan niet", verduidelijkt Trump zichzelf.

Dat was enkele uren nadat hijzelf het bericht de wereld in stuurde dat hij en Poetin tijdens de G20-top in Hamburg spraken over de mogelijkheid om samen een dienst op te richten. Die zou vooral moeten toezien op hackeraanvallen tijdens verkiezingen. Volgens Trump was de tijd gekomen om "constructief samen te werken met Moskou".

Het plan riep in eerste instantie al veel reacties op bij zowel Republikeinen als Democraten. "Het is niet het domste idee dat ik ooit heb gehoord, maar het komt in de buurt", zei bijvoorbeeld de Republikeinse senator Lindsey Graham.

Trump: een cyberdienst met Rusland kan niet
Trump: een cyberdienst met Rusland kan niet (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: kans op regen

Regent het op 7 Broedersdag (vandaag),
dan kan men zeven weken regen verwachten.

Goedemorgen!

Het was gisteren heeeeeet.

De afgelopen nacht zijn er in het zuidoosten enkele buien gevallen. Vandaag breekt de zon weer door en wordt het zo rond de 25 graden, alleen aan zee wordt het koeler. In de middag komen er stapelwolken tot ontwikkeling waaruit buien met zelfs onweer kunnen vallen.

De komende dagen wordt het koeler en kan het regenen.

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:33
Zon onder: 21:57
Zonkracht: 8/3

Nederland
 

Wikiweetjes van vandaag

1961 Lancering van de eerste communicatiesatelliet Telstar.
1964 Het Beatles album A Hard Day's Night en de gelijknamige single komen uit in het Verenigd Koninkrijk.
1971 Godfried Bomans begint een verblijf van één week op Rottumerplaat.
1976 Bij de chemische fabriek Icmesa in het Italiaanse stadje Seveso komt een uiterst giftige gaswolk vrij. Pas na twee weken beseffen de autoriteiten de omvang van de milieuramp.
1985 De Rainbow Warrior, het schip van Greenpeace, wordt door de Franse geheime dienst met twee landmijnen tot zinken gebracht in de haven van Auckland (Nieuw-Zeeland).
2003 Astronomen vinden in een bolvormige sterrenhoop een planeet, ruim 2 keer zo zwaar als Jupiter, van 13 miljard jaar oud, veel ouder dan alle tot dan toe gevonden planeten.
2010 De ruimtesonde Rosetta vliegt voorbij de planetoïde (21) Lutetia.

Gisteren wandelingetje van 25 kilometer gemaakt. HIerbij kwam ik in Nijmegen dit kleurige gebouw tegen (Foto: qltel)
Gisteren wandelingetje van 25 kilometer gemaakt. HIerbij kwam ik in Nijmegen dit kleurige gebouw tegen (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

'Campagneteam Trump bereid tot Russische hulp'

De oudste zoon van de Amerikaanse president Donald Trump heeft vorig jaar een ontmoeting gehad met een Russische advocate om belastende informatie te verkrijgen over Hillary Clinton. Volgens The New York Times is dit de eerste aanwijzing dat mensen dicht bij Trump bereid waren Russische hulp te accepteren tijdens de presidentsverkiezingen.

Dat de ontmoeting plaatshad, was al bekend. Maar zondag meldde de krant op basis van vijf ingewijden over de achterliggende reden. Naast Donald Trump Jr., waren ook Trumps schoonzoon Jared Kushner en zijn toenmalige campagnechef Paul Manafort bij de ontmoeting aanwezig.

Op 9 juni vorig jaar spraken zij in de Trump Tower met een Russische advocate die connecties heeft met het Kremlin. Dat was twee weken nadat Trump de Republikeinse voorverkiezingen had gewonnen. Clinton was de Democratische tegenkandidaat in de presidentsverkiezingen die daarop volgden.

Volgens The New York Times is het onduidelijk of belastende informatie daadwerkelijk is doorgespeeld.

In een verklaring stelt Trump Jr. dat de advocate informatie zou hebben over Russen die Clinton en de Democratische partij financieel steunden. Maar volgens hem was de informatie onduidelijk. "Het werd snel duidelijk dat ze geen betekenisvolle informatie had."

Trump Jr. zegt dat het gesprek al gauw ging over de adoptie van Russische kinderen. Dat was voor haar de echte reden om af te spreken, meent hij. Tevens zegt Trump Jr. dat hij Manafort en Kushner gevraagd had om bij het gesprek aanwezig te zijn. Maar ze wisten niet waar de ontmoeting over zou gaan.

Een woordvoerder van de president laat weten dat Trump niets van de ontmoeting afwist.

'Campagneteam Trump bereid tot Russische hulp'
'Campagneteam Trump bereid tot Russische hulp' (Foto: ANP)

Max en Pip populairste namen hond en kat

Max en Pip zijn de populairste namen voor respectievelijk honden en katten.

Max is op de eerste plek bij de honden blijven staan. De naam kwam vorig jaar met stip op één binnen in de top vijf. Het is niet bekend of dit verband houdt met de populariteit van Formule 1-coureur Max Verstappen, maar de naam is sinds 2011 in trek.

Bij de katten wordt het meest gekozen voor Pip. Deze naam is op de eerste plek binnengekomen. Ook een hond wordt regelmatig Pip genoemd. Mogelijk heeft dit te maken met de populariteit van de serie over de hondjes Woezel & Pip.

Bij honden staat Pip op de vierde plaats, achter Bella en Bo. Guus is op de vijfde plek binnengekomen in de lijst. Bij de katten wordt Pip gevolgd door Luna, Max, Gizmo en nieuwkomer Nala. Tijger(tje) lijkt definitief uit de gratie bij kattenbezitters. Deze naam is gezakt naar de achtste plek.

Het namenonderzoek wordt sinds 2006 jaarlijks uitgevoerd door huisdierenverzekeraar Dier & Zorg. De uitkomsten zijn gebaseerd op een analyse van ruim 120.000 polishouders.

Max en Pip populairste namen hond en kat
Max en Pip populairste namen hond en kat (Foto: ANP)

'Minnares' Ashton Kutcher blijkt nichtje

Ashton Kutcher heeft een verhaal van tabloid Star Magazine rechtgezet op Twitter.

De acteur en techinvesteerder deelde een afbeelding van een artikel waarin hij te zien was met, volgens het bijschrift. "een oogverblindende brunette". In het verhaal werd geïnsinueerd dat Ashton zijn vrouw Mila Kunis bedroog met de dame in kwestie.

De waarheid lag wat anders, zo maakte de The Ranch-ster duidelijk. "Je zou hebben moeten horen hoe erg Mila van streek was dat ik de dag doorbracht met ons nichtje", schreef hij zondag op Twitter. Daarna richtte hij zich ook nog tot zijn tante, vermoedelijk de moeder van de jongedame met wie hij werd 'betrapt'. "Sorry tante Jodie, deze tijdschriften kennen geen integriteit."

'Minnares' Ashton Kutcher blijkt nichtje
'Minnares' Ashton Kutcher blijkt nichtje (Foto: BuzzE)

Grote brand in Noord-Londen

Er woedt momenteel een grote brand in Camden Lock Market in Noord-Londen. Op beelden op de sociale media is goed te zien hoe vlammen uit het dak van de overdekte markt slaan. De brand brak kort voor middernacht uit. De markt was op dat moment al gesloten. Wat de oorzaak van de brand is is nog niet bekend.

Zo'n tien brandweerwagens zijn inmiddels uitgerukt om met zo'n zeventig spuitgasten de vuurzee te bestrijden. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers gevallen.

Camden Town is een wijk in het noorden van Londen die vooral populair is bij hippe jongeren en toeristen. Camden Lock Market is één van de zes markten in het stadsdeel die in elkaar overlopen en waar jaarlijks zo'n 28 miljoen mensen op afkomen. In 2008 werd Camden Lock Market ook al eens getroffen door een grote brand en was daarna enkele maanden gesloten.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1254
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.