Pastoor krijgt 9 jaar cel voor misbruik

De Curaçaose pastoor Orlando B. is woensdagmiddag door de rechtbank in Willemstad veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf wegens seksueel misbruik. Ook mag hij veertien jaar de functie van pastoor niet uitoefenen. Tegen de geestelijke was achttien jaar cel geëist.

Volgens de rechter is bewezen dat hij meerdere vrouwen seksueel heeft misbruikt. Sommige van hen waren minderjarig. B. was pastoor van de Rains of Blessings-kerk, die ook in Nederland bestaat.

De rechter stelde vast dat de 53-jarige pastoor zich schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik van drie tienermeisjes en vier jongvolwassen vrouwen, die allemaal lid waren van de geloofsgemeenschap. B. richtte de Rains of Blessings-kerk jaren geleden op en fungeerde daar tot zijn aanhouding fulltime als organisatorisch en geestelijk leider.

Volgens de rechter heeft hij "het overwicht dat hij op de slachtoffers had door zijn leeftijd en zijn bijzondere positie binnen de geloofsgemeenschap, op een volstrekt verkeerde manier ingezet". De gepleegde feiten veroorzaakten volgens de rechter veel maatschappelijke onrust.

Pastoor krijgt 9 jaar cel voor misbruik
Pastoor krijgt 9 jaar cel voor misbruik (Foto: ANP)