Zelfmoordaanslag concert Ariana Grande: 22 doden

Bij een zelfmoordaanslag afgelopen nacht in Manchester, vlak na een concert van Ariane Grande, zijn minstens 22 doden en 59 gewonden gevallen. De dader zou bij de aanslag terplekke het leven hebben gelaten. Onder de doden zouden geen Nederlanders zijn. Inmiddels heeft Facebook de 'veiligheidscheck' ingeschakeld, zodat mensen in de buurt van de aanslag kunnen laten weten of ze veilig zijn. 

Hieronder kun je (van beneden naar boven) het verloop van de gebeurtenissen lezen. 

Update 09.48 uur 

Inmiddels verschijnen de eerste aangrijpende ooggetuigenverslagen. Een jongedame postte het volgende online: "Zojuist terug van het Ariana Grande-concert. We dachten net voor het laatste liedje weg te gaan zodat we sneller thuis zouden zijn in plaats van langer op een taxi te moeten wachten. Net toen we weg gingen ging er een bom vlak voor me af."

"Er was overal huid, bloed en uitwerpselen, ook in mijn haar en op mijn tas. Ik vind nog steeds stukjes -God mag weten wat precies- in mijn haar. Met mij gaat het goed, ik ben terug in het hotel en ik hoop dat het met iedereen die bij me in de buurt was, ook goed gaat. Men zegt dat het mogelijk een ballon of het geluidssysteem was maar ik kan je verzekeren dat dat niet zo was. Je gaat er nooit vanuit dat dit soort dingen gebeuren maar dit laat weer eens zien dat het iedereen kan overkomen."

"Dat geluid, het bloed en degenen die verdwaasd rondrenden terwijl ze stukken huid en ledematen misten, zal ik niet snel kunnen vergeten, noch zal wie dan ook die erbij was dat kunnen."

De vrouw postte er een (NSFW-)foto bij van haar handtas, haar en wat ze uit haar haar haalde.

Update 08.56 uur

De Britse politie heeft een nieuwe verklaring vrijgegeven. Daaruit blijkt onder andere dat de dader ter plaatse is overleden.

Update 08.11 uur
Het aantal doden is door de Britse autoriteiten opgeschaald naar 22. Verder zegt de politie van Manchester dat de explosie gisteravond een zelfmoordaanslag was. Dat meldt de NOS. Het is nog onduidelijk of de dader onderdeel was van een groter terroristennetwerk. Onder de slachtoffers bevonden zich geen Nederlanders.

Update 07.15 uur
Het aantal gewonden is bijgesteld naar 59. Vooralsnog zijn er 19 bevestigde doden. Intussen bejubelen IS-aanhangers de aanslag.

Voetbalclub Manchester United heeft via Twitter haar medeleven betuigd:

Update 06.05 uur
Ariana zelf is kapot van het gebeuren. Volgens ingewijden bij entertainmentsite TMZ zou de rest van haar tournee zijn stopgezet.

Update 05.00 uur
Ook op de BBC wordt nu gesproken over een mogelijke zelfmoordaanslag. Zangeres Ariane Grande heeft overigens net gereageerd op de gebeurtenissen in Manchester. Ook zijn er nieuwe beelden opgedoken waarop duidelijk te horen is dat het niet om een knappende ballon gaat.

Update 04.33 uur
Volgens de politie van Manchester zijn er zeker 19 doden gevallen en 50 gewonden. De explosie wordt behandeld als terreuraanslag. Premier Theresa May laat weten dat haar gedachten bij de slachtoffers zijn. Gevreesd wordt dat de getroffenen vooral tieners zijn.

De ontploffing zou in de foyer van de Arena hebben plaatsgehad. Die plek is vóór het gedeelte waar bezoekers worden gecontroleerd. Amerikaanse bronnen hebben het inmiddels over een zelfmoordaanslag. Er zou gecalculeerd zijn gewacht tot vlak na het optreden toen veel concertgangers naar buiten kwamen.

Update 02.26 uur
Journalist Tim Ashburner van BBC Radio 5 Live onderbrak de radio-uitzending zojuist: de aanwezige reporters zijn met spoed naar achteren gestuurd omdat er een tweede verdacht pakketje gevonden is. De politie gaf aan dat binnen afzienbare tijd een gecontroleerde ontploffing plaats zal vinden. 

Update 02.13 uur
De politie van Manchester heeft een nieuwe verklaring gepubliceerd en daaruit blijkt helaas dat de berichten over minstens tien doden een lage schatting waren. De politie meldt dat zeker negentien mensen zijn overleden. Daarnaast zijn er zeker vijftig mensen gewond geraakt.

Update 01.55 uur
Diverse geruchten gaan rond over zeker twintig doden, maar dit is nog nergens officieel bevestigd. De BBC meldde wel dat 'de eerste schattingen' het hebben over minstens tien doden, maar ook hier is door autoriteiten nog niks over gemeld. Officiële berichten worden vermoedelijk bekendgemaakt via het Twitteraccount van de politie van Manchester.

De Britse autoriteiten hebben wel laten weten dat de situatie vooralsnog behandeld wordt als een mogelijke terroristische aanslag. 

Ook wordt duidelijk dat een van de managers van Ariana Grande snel na de knal het podium op kwam om mensen te proberen te kalmeren. De manager vroeg mensen rustig richting de uitgangen te gaan.

Update 01.50 uur
Volgens ooggetuigen op BBC Radio 5 Live liepen veel mensen na de ontploffing weer terug naar binnen. "We waren op weg naar de uitgang, toen vlak bij de deuren iets ontplofte. We zijn toen gelijk omgedraaid en terug de trappen opgelopen richting de zaal, waar mensen stonden te wijzen waar de dichtsbijzijnde uitgang was", aldus de twee tieners, die het as en bloed nog in de haren en op de kleren hadden. "Niet veel later waren we alsnog buiten."

Update 01.35 uur
Sky News is er uiteraard live bij, dat is hieronder te bekijken:

Livestream van Sky News

Naast de gebruikelijke zenders als CNN is ook BBC Radio 5 Live van de partij met continu verslag en interviews met ooggetuigen. Dat is hier live te luisteren. 

Update 01.30 uur
Volgens de lokale autoriteiten vond de vermoedelijke explosie plaats in de foyer van de Manchester Arena, wat er op zou duiden dat het niet om een ballon of een speaker gaat.

Ondertussen hebben vele Mancunians hun deuren geopend voor bezoekers van het concert, die vandaag niet meer naar huis kunnen. Ook hotels in de omgeving geven aan dat ze plaats bieden aan de veelal jonge bezoekers van het concert.

Inmiddels is ook de explosieven opruimingsdienst gearriveerd, terwijl het gebied rondom de Arena vol staat met hulpdiensten. 

Update 00.55 uur
Inmiddels is nog niet duidelijk wat er precies gebeurd is, maar helaas is al wel bekendgemaakt dat er doden gevallen zijn. Volgens de politie van Manchester zijn er 'meerdere dodelijke slachtoffers' te betreuren, zonder daarbij met een aantal te komen. Ook zijn er gewonden, maar hoeveel is niet bekend.

Volgens ooggetuigen ging het om vermoedelijk één explosie, maar wat dat precies was lijkt niemand te weten. Zo werd in het afgelopen uur gesproken over een geplofte speaker, een bom, een schietpartij en een grote ontploffende ballon. Wel is vrij duidelijk dat de knal gebeurde vlak na het einde van het concert van Grande, die zelf al heeft laten weten in orde te zijn.