FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 22 mei 2017

Haase direct uitgeschakeld in Genève

Tennisser Robin Haase kan zich op gaan maken voor Roland Garros. De Nederlander (ATP-46) speelde vandaag ter voorbereiding in de eerste ronde van het graveltoernooi in Genève, maar werd uitgeschakeld door de Duitser Mischa Zverev (ATP-33): 7-5, 6-7 (6) en 3-6.

Haase nam in de eerste set een 3-1 voorsprong, maar Zverev kwam terug tot 3-3. De set ging daarna gelijk op tot Haase in de slotfase een break plaatste en de set binnen haalde. Daarna ging de wedstrijd in het tweede bedrijf wederom gelijk op, waardoor een tiebreak noodzakelijk was. Daarin trok Zverev aan het langste eind.

Ook in set drie was het verschil klein. Haase kreeg kansen om door de service van zijn opponent heen te breken, maar verzuimde dit. Zverev plaatste wel twee breaks, waardoor de Duitser aan het langste eind trok en in de tweede ronde het opneemt tegen John Isner.

Carey: "Ook topteams vragen om kostenbesparingen"

Niet alleen de kleinere teams vragen om kostenbesparingen in de Formule 1, maar ook de grote renstallen willen een rem op de uitgaven, zo meldt F1-baas Chase Carey aan Motorsport. Dit is opmerkelijk, omdat de topteams in het verleden niets wilden weten van welke besparing dan ook.

Carey: "Een aantal teams geeft ongelofelijke bedragen uit en erkent ook dat het eigenlijk om onvoorstelbare bedragen gaat. In zekere zin hebben zij ook gezegd: 'red ons alsjeblieft van onszelf'. Er is een handjevol teams dat dit soort uitgaven doet zonder dat dit ook maar iets toevoegt aan de publieksbeleving. Ze moeten echter wel diep in de buidel tasten, omdat twee andere teams dat ook doen en ze zonder zoveel geld uit te geven niet met deze twee teams kunnen wedijveren."

Carey wilde geen namen noemen welke teams hem benaderd hebben, maar benadrukte wel dat hij er alles aan wil doen om de Formule 1 in de toekomst gezond te laten zijn. Hiervoor is een langetermijnvisie nodig en een soort van budgetlimiet om de kosten in de hand te houden.

Het moment hiervoor is het aflopen van de Concorde Agreement in 2020 en de invoer van een nieuwe motorformule. Deze laatste moet luider en simpeler worden. Wel moet in de Formule 1 techniek belangrijk blijven, maar entertainment moet bovenaan staan.

Tot dinsdagochtend verkeershinder Afsluitdijk

Verkeer op de Afsluitdijk heeft nog tot dinsdagochtend last van de naweeën van de technische storing aan de brug bij het Friese Kornwerderzand. Tot na de ochtendspits is er in beide richtingen maar één rijstrook beschikbaar, aldus Rijkswaterstaat maandagavond.

De storing is volgens Rijkswaterstaat veroorzaakt door de warmte. De brug bleek bleek maandagavond nog niet voldoende afgekoeld. Om de brug extra te koelen en nieuwe problemen te voorkomen worden twee waterpompen ingezet.

Door de storing was de Afsluitdijk richting Friesland maandagmiddag al enige tijd afgesloten. Het is niet voor het eerst dat er problemen zijn met de brug bij de Lorentzsluis. Eind vorige maand kon de klep van de brug niet dicht.

Tot dinsdagochtend verkeershinder Afsluitdijk
Tot dinsdagochtend verkeershinder Afsluitdijk (Foto: ANP)

Trein uit de rails door 'ontspoortong'

De ontsporing van een trein vrijdag tussen Ede-Wageningen en Wolfheze was het gevolg van het rijden over een beveiliging in het spoor. Doordat de trein van een zijspoor op het hoofdspoor dreigde te komen terwijl het hoofdspoor nog niet vrijgegeven was, liet de beveiliging de trein ontsporen.

Een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail, die maandag een bericht hierover van de Gelderlander bevestigde, noemt het "vrij uitzonderlijk" dat een trein zo wordt gestopt. De beveiliging, een zogeheten ontspoortong, ligt alleen in spoorgedeelten waar treinen met lage snelheid rijden. In de trein zaten vrijdag rond de twintig passagiers. Niemand raakte gewond.

Wissel
"Je moet de ontspoortong zien als een soort wissel. Het is een laatste redmiddel. Het is goed dat het daar aanwezig was", aldus de woordvoerder. Waarom de trein het hoofdspoor op wilde terwijl dat niet vrij was, is nog onduidelijk. ProRail doet daar samen met de Inspectie Leefomgeving en Transport onderzoek naar.

Volgens de Maatschappij Voor Beter OV was de ontsporing waarschijnlijk te wijten aan het feit dat de machinist van de sprinter een rood sein negeerde, waardoor de ontspoortong in werking trad. 

Update 21:50 uur
Inmiddels is de lezing van Voor Beter OV bevestigd door ProRail. 

Trein uit de rails door beveiliging in spoor
Trein uit de rails door 'ontspoortong' (Foto: ANP)

Fittie tussen OG3NE en BLØF

Oh oh oh, er is weer een relletje in showbizzland. De meiden van OG3NE halen op Twitter uit naar Paskal Jakobsen van BLØF die maandag in het AD onthult dat hij op verzoek heeft meegeschreven aan een liedje van OG3NE voor het songfestival. Hij noemt zijn liedje beter dan Lights and Shadows waarmee de drie zusjes elfde werden in Kiev.

Paskal denkt dat het vooraf al duidelijk was dat OG3NE met een liedje van hun vader naar het Eurovisiesongfestival zouden gaan. "Ik vraag me af waarom ze dan überhaupt al die andere componisten hebben gevraagd om te gaan schrijven. Blijkbaar wisten ze van tevoren wat het moest worden." Bassist Peter Slager voegt er aan toe: "Ik mag het misschien niet zeggen, maar zo’n keuze levert voor de familie natuurlijk wel wat op qua royalty’s."

De BLØF-zanger schreef een alternatief liedje met een Engelstalige singer-songwriter. "Dat is uiteindelijk niet gekozen, hoewel ik het nog steeds veel beter vind dan het lied waarmee ze nu hebben meegedaan", zegt Jakobsen in de krant.

De meiden van OG3NE reageren geprikkeld. "Je bedoelt de poging die unaniem niet door de eerste ronde van de selectiecommissie kwam? Helaas blijft 't allemaal maar Bløf #auw", reageert het drietal. Hun vader Rick Vol zegt verbijsterd te zijn. "Persoonlijk ben ik woest", zegt Vol vanuit Maastricht, waar hij zijn vrouw bijstaat tijdens bestralingen. ''Iedereen weet dat mijn vrouw en haar lijden de inspiratiebron van Lights and Shadows is. Dieper vanuit ons hart kon dit liedje niet komen. Veel mensen uit Nederland hebben het liedje omarmd en zijn achter OG3NE gaan staan. Hoe geweldig was dat. Dat zou indicatie genoeg moeten zijn voor de heren van Bløf. Maar mededogen en inlevingsvermogen heeft plaatsgemaakt voor zelfingenomenheid. Twistbaar blijft het of andere liedjes beter waren dan die van mij, maar dat 't ons om auteursrechten te doen zou zijn is de meest schandalige uitspraak uit het hele stuk."

OG3NE haalt uit naar BLØF
OG3NE haalt uit naar BLØF (Foto: BuzzE)

Honda vertrekt uit San Siro

Keisuke Honda vertrek na drie seizoenen bij AC Milan. De Japanse oud-speler van VVV-Venlo kwam dit jaar nauwelijks nog aan spelen toe.

Honda scoorde zondag uit een vrije trap de 2-0 in de met 3-0 gewonnen competitiewedstrijd tegen Bologna. Daardoor plaatste Milan zich ten koste van stadsrivaal Internazionale voor de voorronde van de Europa League. Het was zondag pas Honda's zevende Serie A-optreden van het seizoen en hij had voor het eerst deze jaargang een basisplek.

Honda werd in 2014 na het WK in Brazilië met Japan door Milan overgenomen van CSKA Moskou. Die club pikte hem begin 2010 op in de Eredivisie waar hij veel te goed was voor VVV-Venlo. Waar Honda, die inmiddels 30 jaar is, zijn carrière vervolgt is nog onbekend.

Bottas uitgevallen door probleem met turbo

Valtteri Bottas strandde ruim een week geleden met een rokende Mercedes tijdens de race in Spanje. Volgens zijn team Mercedes kampte de bolide van de Fin met een kapotte turbo, waardoor hij vroegtijdig uitvaller was.

Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff maakte het nieuws in de aanloop naar het raceweekend in Monaco bekend. "Het was pijnlijk om vijftien waardevolle punten te verliezen door de uitval van Valtteri vanaf de derde plaats. We hebben de oorzaak van het probleem geïdentificeerd, het ging om de turbo. Het is een probleem dat we nog niet eerder gezien hadden, wat aantoont dat je altijd overal rekening mee moet houden. Dit is een technische sport en als je de grens opzoekt, kan je op technische problemen stuiten."

Wolff weet wel hoe het komt dat de turbo stuk is gegaan. "We zijn verwikkeld in een enorm gevecht met Ferrari en dat is prachtig en uitdagend, maar heeft ook als gevolg dat we tot het uiterste moeten gaan. We kunnen niet op onze lauweren rusten."

Dat heeft de Oostenrijker het liefst wel, maar voor de fans is de strijd goed. "Ieder weekend moeten we tot de limiet gaan, dat is de nieuwe realiteit in 2017. De afgelopen drie jaar was uitzonderlijk. Dit seizoen heb ik opnieuw uitgevonden waarom ik zo van deze sport houd. Ik houd van de intense onderlinge strijd. Als je niets cadeau krijgt, voelt het nog mooier als je aan het langste eind trekt. Dat hopen we in Monaco weer voor elkaar te krijgen. Als dat lukt, gaat het dak eraf."

Loiza Lamers eerste transgender in FHM500

Model Loiza Lamers is de eerste transgender die een plekje heeft bemachtigd in de FHM500, de jaarlijkse lijst van mooiste vrouwen van Nederland. Dat heeft FHM bekendgemaakt.

Stemmen voor de lijst kan nog altijd, maar Loiza heeft inmiddels zoveel stemmen gekregen dat haar een plek in de lijst niet meer kan ontgaan. "Ik vind het geweldig, heel gaaf om te horen", reageert Loiza, die in 2015 Holland's Next Top Model won. "Ik had eerlijk gezegd wel verwacht dat er mensen voor mij waren geweest. Maar dat ik de eerste ben, maakt me trots. Ik vind het een overwinning en het is weer een statement dat ik aan mijn lijstje kan toevoegen."

Een plek in de lijst is in de ogen van Loiza belangrijk voor de acceptatie van transgenders. "Het wordt vaak geroepen dat transgenders steeds meer geaccepteerd worden. Maar ik vind dat acceptatie nog steeds meer kan en meer moet", zegt ze. "Als ik hoor van het homogeweld in Arnhem dan blijkt dat de acceptatie van de LGBT-community nog lang geen honderd procent is. Ik zal daarvoor blijven vechten."

In de lijst van 2017 zal nog een vrouw binnenkomen die als man is geboren. Zij wil echter niet dat bekend wordt dat ze transgender is.

Loiza Lamers eerste transgender in FHM500
Loiza Lamers eerste transgender in FHM500 (Foto: BuzzE)

Kluivert: "Misschien schiet ik wel in de kruising"

Het is voor Justin Kluivert een onvermijdelijk thema op weg naar de finale: het puntertje van vader Patrick. 

We weten het allemaal wel: Kluivert besliste op 18-jarige leeftijd in 1995 de Champions League-finale voor Ajax in Wenen, met een puntertje. Justin Kluivert kan het onderwerp deze dagen nauwelijks omzeilen. Hij is 'heel trots' op zijn vader, maar nu is het wel mooi geweest, vindt hij.

"Misschien scoor ik wel op een andere manier en schiet ik die bal wel gewoon in de kruising", zegt Kluivert met een dosis Amsterdamse bluf tegen De Telegraaf. Kluivert, pas net achttien, gaat in op hoe soms naar hem wordt gekeken.

"Ik word in de positieve zin van het woord een 'ratje' genoemd en denk dat ik dat in het veld ook wel een beetje ben", lacht hij. "Ik doe alles om te winnen, ben redelijk 'streetwise'. Dat iedereen me nu nog met mijn vader vergelijkt, vind ik leuk. Maar ik denk dat het niet zo lang meer duurt. Ik moet zorgen dat ik mijn eigen carrière ga maken en de mensen over mij praten."

Turkije roept ambassadeur VS op het matje vanwege mishandeling door beveiligers Erdogan

Een paar dagen geleden schreven wij nog over de beveiligers van Erdogan die demonstranten in Washington mishandelden. Nu blijkt dat Turkije de Amerikaanse ambassadeur in dat land op het matje heeft geroepen. De omgekeerde wereld!

Het ministerie zei bij de diplomaat te willen protesteren tegen het "agressieve en onprofessionele" optreden van Amerikaanse ordebewakers tegenover het beveiligingsteam van minister Mevlüt Çavusoglu (Buitenlandse Zaken) en vraagt om opheldering.

De VS spraken eerder juist hun "zorgen" uit over het buitensporige optreden van Turkse beveiligers. Dat gebeurde nadat tijdens een bezoek van president Recep Tayyip Erdogan een vechtpartij was uitgebroken bij de ambtswoning van de Turkse ambassadeur in Washington.

De Turkse beveiligers gingen buiten het pand op de vuist met betogers, een aantal van hen werd zwaar mishandeld. Turkije gaf daarna de schuld aan demonstranten. Zij zouden banden hebben met de Koerdische PKK-beweging. De politiechef van Washington sprak juist over een "brute aanval"op vreedzame betogers.

Burgerjournalistieknetwerk Bellingcat heeft online de zoektocht geopend naar de identiteit van de Turkse beveiligers en hoopt ze voor het gerecht te slepen.

Turkije roept ambassadeur VS op het matje
Turkije roept ambassadeur VS op het matje (Foto: ANP)

Astana eert overleden Scarponi met afbeelding van papegaai Franky

Een maand geleden kwam Michele Scarponi om het leven. De renner van Astana zou in de Giro d'Italia starten als kopman, maar liet het leven toen een bestelwagen hem aanreed op training. Om de Italiaan te eren, zal Astana op de drinkbussen rijden met een afbeelding van de papegaai Franky, waar Scarponi regelmatig mee ging trainen.

''We zullen ook enkele drinkflessen geven aan de familie van Michele. Het is slechts een klein gebaar, maar bij Astana geloven we dat alles helpt om onze grote kampioen Scarponi te herdenken'', stelt Astana op hun website.

Ook de organisatie van de Giro d'Italia herdenkt Scarponi in de rit van dinsdag. Zo werd de passage op de Mortirolo hernoemd naar de “Cima Scarponi”, de Scarponi-top.

Arena-shooter Lawbreakers ook naar PlayStation 4

De aanstaande hero-shooter Lawbreakers komt ook naar PlayStation 4. Dat maakte ontwikkelaar Boss Key Productions bekend, de gamestudio van onder andere Unreal Tournament-maker Cliff Bleszinski.

Lawbreakers is volgens de makers een 'team-based battle royale', waarin spelers de rol aannemen van specifieke personages die ieder hun eigen unieke manier van bewegen en vechten hebben. Het is al enige tijd speelbaar in gesloten bèta op pc, en vandaag is dus bekendgemaakt dat de game ook naar PS4 komt.

In eerste instantie was het de bedoeling dat Lawbreakers free-to-play zou worden, maar uiteindelijk besloot het team achter de game daar vanaf te zien. Lawbreakers moet nu zo'n 30 euro gaan kosten, waarbij alle toekomstige updates gratis worden en er ook geen season pass zal verschijnen. In een persbericht verklaart Boss Key Productions dat er wel collectibles zullen verschijnen, vergelijkbaar met de loot boxes uit Overwatch, maar dat al deze items uitsluitend cosmetisch van aard zijn.

Rohani: Iran gaat door met raketprogramma

De Iraanse president Hassan Rohani heeft maandag op de televisie gezegd dat Teheran doorgaat met zijn raketprogramma. Hij tartte daar Donald Trump mee. De Amerikaanse president ventileerde op bezoek in Saudi-Arabië stevige kritiek op de Islamitische Republiek Iran en herhaalde dat in Israël.

"Het Iraanse volk heeft besloten machtig te zijn. Onze raketten zijn bedoeld voor vrede en verdediging... Amerikaanse autoriteiten zouden moeten weten dat wanneer een technische test van een raket nodig is, we die zullen uitvoeren en niet wachten op hun toestemming", aldus Rohani, die vrijdag met ruime meerderheid een nieuw termijn kreeg als president.

Rohani haalde ook uit naar aartsrivaal Saudi-Arabië, die hij gebrek aan democratie verweet. Hij riep Riyad op de bevolking te laten beslissen over de toekomst van het land in vrije verkiezingen.

Rohani: Iran gaat door met raketprogramma
Rohani: Iran gaat door met raketprogramma (Foto: ANP)

Automobilist verlaat A59 op een opmerkelijke manier

FOK! gebruiker Ridocar zag afgelopen zondag een apart tafereel op de A59 bij knooppunt Zonzeel. Een automobilist neemt in de eerste instantie de afrit richting Rotterdam, maar gaat dan via de vluchtstrook een naastgelegen weg op.

De bestuurder moet haast wel bekend zijn met dit weggetje, want er staan geen borden bij. Aangezien aan de andere kant van de snelweg ook zo'n constructie ligt doet het denken aan een calamiteitenweg voor de hulpdiensten, zodat ze snel kunnen keren. Weet jij een betere verklaring of ken je zelf zo'n opmerkelijke locatie? Laat het ons dan weten in de comments.

Geen bindend referendum meer

Er komt geen bindend referendum. Na de PvdA heeft nu ook GroenLinks haar handen ervan afgetrokken. Alleen de handtekening van D66 is nog onder het initiatiefwetsvoorstel blijven staan. Daarmee is een tweederdemeerderheid die het voorstel nodig heeft in het parlement uit het zicht.

Dat meldden PvdA en GroenLinks maandag naar aanleiding van berichtgeving van Nieuwsuur. De PvdA was eerste indiener van het voorstel, maar de leden schrapten het zogeheten correctief referendum in januari uit het verkiezingsprogramma. Daar heeft de fractie in de Kamer nu de consequentie uit getrokken.

GroenLinks zoekt andere vormen van directe democratie. En "nu de PvdA als eerste indiener niet langer het initiatief neemt voor een correctief referendum is bovendien een meerderheid verder uit zicht. Daarom hebben wij besloten niet langer actief het initiatief te nemen voor dit wetsvoorstel", aldus Nevin Özütok van GroenLinks.

Het voorstel is al eerder door beide Kamers goedgekeurd. Voor een bindend referendum moet de Grondwet worden gewijzigd. Daarom moet het een tweede keer door beide Kamers met een tweederdemeerderheid. Het raadgevende referendum (zoals het Oekraïnereferendum) blijft wel bestaan.

Geen bindend referendum meer
Geen bindend referendum meer (Foto: ANP)

Zes Nederlanders in kwalificatietoernooi Roland Garros

Zes Nederlandse tennissers proberen zich vanaf dinsdag te plaatsen voor het hoofdtoernooi van Roland Garros, dat zondag 28 mei van start gaat.

Richèl Hogenkamp is als vierde geplaatst in het kwalificatietoernooi. De 25-jarige Nederlandse speelt in de eerste ronde tegen Akiko Omae. De Japanse staat 97 plaatsten lager op de wereldranglijst dan Hogenkamp.

Lesley Kerkhove, Quirine Lemoine, Arantxa Rus en Cindy Burger zijn ongeplaatst in het kwalificatietoernooi van Roland Garros. Bij de mannen komt alleen Igor Sijsling in actie bij het kwalificatietoernooi. De Nederlander neemt het in de eerste ronde van het kwalificatietoernooi op tegen Jozef Kovalik. De Slovaak staat op de wereldranglijst op plek 152, terwijl de Nederlander op plek 300 staat.

Robin Haase en Kiki Bertens zijn rechtstreeks tot het hoofdtoernooi toegelaten.

Schippers: enige mogelijkheid is met CU

De enige mogelijke combinatie van partijen om verder te praten over de vorming van een meerderheidskabinet is VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Dat heeft informateur Edith Schippers maandag gezegd nadat ze gesprekken had gevoerd met de politiek leiders.

D66-leider Alexander Pechtold had eerder laten weten dat zij pas over deze variant zouden kunnen nadenken als alle andere van tafel zijn. Volgens Schippers is dat inmiddels gebleken. ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers zag minder problemen in een dergelijke samenwerking.

Pechtold en Segers zullen de uitkomst dinsdag aan hun fractie voorleggen. Als dat groen licht oplevert, komt er even een einde aan deze rituele dans waarin alle partijen aan hun achterban wilden laten zien dat ze hun ziel echt niet gaan verkopen aan een te links/te rechts/te christelijk of wat voor ongewenst kabinet dan ook. Mocht een formatiepoging slagen, dan kunnen de partijen daarna trots verkondigen 'dat ze hun verantwoordelijkheid hebben genomen'.

Schippers: enige serieuze optie is met CU
Schippers: enige serieuze optie is met CU (Foto: ANP)

Motorcoureur Nicky Hayden (35) overleden

Motorcoureur Nicky Hayden is overleden. Dat heeft het Maurizio Bufalini Ziekenhuis in Cesena bekendgemaakt. De Amerikaanse World Superbikes-coureur werd afgelopen week in San Marino aangereden terwijl hij op de fiets reed en belandde in een coma. Hayden is slechts 35 jaar oud geworden.

De Kentucky Kid debuteerde in 2003 voor Honda in de MotoGP en pakte gelijk al twee podiumplekken. In 2005 won hij met de Amerikaanse Grand Prix zijn eerste race op het hoogste niveau, waarmee hij derde werd in het WK. Een jaar later kwam dan het hoogtepunt uit Hayden's illustere carrière. Met zeges tijdens de TT van Assen en opnieuw de Amerikaanse Grand Prix veroverde hij namens Repsol Honda de wereldtitel in de MotoGP.

Hayden zou nog tot en met 2015 in de koningsklasse van de motorsport rijden, maar een zege zat er niet meer in - wel haalde hij nog enkele podiumplekken. Vorig jaar maakte hij de overstap naar de World Superbikes, waar hij samen met Michael van der Mark voor Honda ging rijden. Hij won er één race, in Sepang, en eindigde als vijfde in de titelstrijd. Dit jaar wilde het met Honda niet lukken en kwam hij nog niet verder dan een zevende plek in tien races, goed voor een dertiende plek in de tussenstand van het WK.

Een ruime week geleden viel Hayden in de eerste race op het circuit van Imola uit, een dag later werd hij twaalfde in de allerlaatste race van zijn leven. In het ziekenhuis van Cesena overleed de oud-kampioen maandag. 

Motorcoureur Nicky Hayden (35) overleden (Pro Shots / Dwight Rompas)
Motorcoureur Nicky Hayden (35) overleden (Pro Shots / Dwight Rompas)

Jones twee jaar langer bij Feyenoord

Brad Jones heeft zijn contract twee jaar verlengd bij Feyenoord. De 35-jarige Australische keeper is nu tot medio 2019 verbonden aan de Rotterdamse club.

Jones kwam in juli 2016 naar De Kuip, nadat Kenneth Vermeer tijdens de training een ernstige blessure had opgelopen. De Australische doelman kwam 32 competitieduels in actie en hield zeventien keer zijn doel schoon.

Technisch directeur Martin van Geel is tevreden dat hij Jones heeft kunnen behouden voor de landskampioen. ''Hij heeft een ijzersterk seizoen met veel clean sheets achter de rug en heeft daarmee een belangrijk aandeel gehad in het kampioenschap. Brad is een fantastische prof met een geweldige mentaliteit, die hij bovendien overbrengt op de andere jongens in de groep.''

Ook Jones is gelukkig bij Feyenoord. ''Een jaar geleden was deze stap best een uitdaging voor ons’, vertelde Jones. ''Maar het heeft allemaal fantastisch uitgepakt. We zijn erg happy hier.''

Trump bezoekt Klaagmuur

VS-president en murenfetishist Donald Trump heeft maandag de Klaagmuur in Jeruzalem bezocht, meldt ABC News. Hij is in Israël op staatsbezoek.

Met een zwart keppeltje op liep hij op de muur af, om er zijn hand op te leggen en een halve minuut stil te staan. Vervolgens duwde hij een gebedsbriefje in een donkere gleuf.

Zijn vrouw bezocht samen met zijn dochter Ivanka, die zich tot het jodendom bekeerd heeft, de vrouwensectie van de Klaagmuur.

De wandelende memefabriek bezocht verder ook de plek waar volgens het christendom de profeet Jezus van Nazareth zou zijn gekruisigd.

Update 17:46 uur - we hebben beeld: 

Blind: "Niet veel jongens kijken Eredivisie"

Manchester United is favoriet in de Europa League-finale, maar moet Ajax zeker niet onderschatten. Dat zegt Daley Blind in de aanloop naar woensdag.

"Het verschil in begroting kent iedereen wel. Manchester is een fantastisch grote club, met fans over de hele wereld. Als je naar het geld kijkt, is Man United wat groter. En qua spelers hebben ze wat meer ervaring. Sommigen hebben de Champions League gewonnen", aldus Blind, doelend op Michael Carrick, Juan Mata en Wayne Rooney. Grote kans, overigens, dat geen van die drie woensdag een basisplek heeft.

Toch neemt United Ajax volgens Blind uiterst serieus. "Iedereen heeft ongetwijfeld wat meegekregen van Ajax - Olympique Lyon. Ik denk dat dat alleen maar goed is, want niet veel jongens zullen snel op zondagmiddag in de Eredivisie naar Ajax kijken. Het is goed dat iedereen heeft gezien waartoe ze in staat zijn. Niemand zal ze nog onderschatten. Ze hebben een getalenteerde en sterke ploeg. Maar dat hebben wij ook."

Manchester United won zondag de generale reptitie met 2-0 van Crystal Palace, maar van de mensen die woensdag waarschijnlijk starten kregen alleen Paul Pogba en Phil Jones speelminuten. Ajax speelde de laatste wedstrijd alweer ruim een week geleden, uit bij Willem II, toen ook veel basiskrachten rust kregen voor de finale.

Griekenland rekent op vers geld uit noodfonds

Griekenland krijgt "als alles goed gaat" maandag groen licht voor geld uit het EU-noodfonds. Dat zei eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem in Brussel voorafgaand aan een vergadering van de ministers van Financiën van de eurozone. Zij moeten daar toestemming voor geven.

Nu het Griekse parlement donderdag heeft ingestemd met een reeks nieuwe, pijnlijke ingrepen in onder meer de pensioenen en belastingen, rekent premier Alexander Tsipras op zijn geldschieters. Het land heeft in juli zo'n 7 miljard euro nodig voor de aflossing van een aantal leningen. "Het Griekse volk heeft een akkoord verdiend", beaamde de nieuwe Franse minister Bruno Le Maire.

Maar ook over het Griekse schuldvraagstuk discussieert de eurogroep. De schuld zal dit jaar volgens de jongste verwachtingen 178,8 procent van het bruto binnenlands product bedragen. De Grieken willen schuldverlichting.

Griekenland rekent op vers geld uit noodfonds
Griekenland rekent op vers geld uit noodfonds (Foto: ANP)

Win premièrekaarten voor Baywatch!

Heb je ook zo'n zin in de zomer? En heimwee naar vroeger, toen de dames en heren in Baywatch nog wekelijks over je beeldscherm renden terwijl ze het strand van Santa Monica veilig hielden? Dan heb je vast zin om Baywatch als één van de eersten in Nederland te zien, en nog op het strand ook!

Baywatch banner

Het belooft een hete zomer te worden met Baywatch. In de nieuwe actie-komedie Baywatch (geïnspireerd op de wereldberoemde tv-serie) wordt de ervaren strandwacht Mitch Buchannon (Dwayne Johnson) gedwongen om samen te werken met de nieuwe rekruut Matt Brody (Zac Efron). Wanneer ze op het spoor komen van een crimineel complot wordt het voortbestaan van hun strand in gevaar gebracht. Samen gaan ze de strijd aan, wat leidt tot hilarische situaties.

Baywatch gaat volgende week woensdag in première op het strand van Scheveningen. Niet in de bioscoop, op het strand! Rond een uur of 9 kun je met je voeten in het zand genieten van andere mensen met hun voeten in het zand, als je althans kaartjes hebt. En die kun je hier winnen!

Het enige wat je hoeft te doen is antwoord te geven op de vraag. Uit de goede inzendingen kiezen we volgende week dinsdag 2 winnaars die beiden een introducé mogen meenemen.

Update

De prijsvraag is afgelopen; de winnaars zijn Soohr en Angel-Joy. Jullie krijgen via e-mail verdere informatie.

Bedankt voor het meedoen!

Naakte man veegt kont af met vlag

In het stadje Saugerties, New York is donderdagmorgen een man gearresteerd die naakt over straat rende. Dat schrijft de Times Herald-Record.

De man was niet alleen naakt, maar trok ook een Amerikaanse vlag van een stok af en rochelde erop. Daarna veegde hij de vlag langs zijn achterwerk.

De 30-jarige Daniel P. Stoltzfus wordt diefstal en verstoring van de openbare orde ten laste gelegd. Ook is hij onderzocht om te zien of er een steekje los zit.

'Te weinig revalidatiezorg na hersenletsel'

Veel te weinig mensen die hersenletsel oplopen door een beroerte of een ongeluk, krijgen specialistische revalidatiezorg. Slechts één op de tien patiënten mag naar een revalidatiecentrum om te herstellen van geestelijke en lichamelijke gevolgen. De resterende 90 procent krijgt beperkte revalidatiezorg, bijvoorbeeld in een verpleeghuis, of helemaal geen zorg.

Patiëntenvereniging Hersenletsel.nl trekt aan de bel over de "schrikbarende cijfers", die zijn gebaseerd op onderzoek van hoogleraar neurorevalidatie Gerard Ribbers. In Nederland krijgen zeker 140.000 mensen per jaar te maken met niet aangeboren hersenletsel.

Directeur Monique Lindhout van de vereniging wijst erop dat Nederland goed scoort in de acute fase, vlak na bijvoorbeeld een hersenbloeding of een herseninfarct. Publiekscampagnes hebben het bewustzijn hiervoor vergroot.

'Te weinig revalidatiezorg na hersenletsel'
'Te weinig revalidatiezorg na hersenletsel' (Foto: ANP)

Dost haalt Messi ondanks hattrick niet meer in

Bas Dost is tweede geworden in het ESM Gouden Schoen-klassement. De oud-speler van Heracles Almelo en sc Heerenveen liet grote namen achter zich.

Dost had dit weekend tegen Chaves vijf keer moeten scoren om Lionel Messi nog voorbij te kunnen streven op de ranglijst en bovendien moest de Argentijn tegen Eibar dan droog blijven staan. Beide gebeurde niet: Messi maakte er twee en bracht zijn seizoenstotaal op 37, terwijl Dost voor de de derde keer dit seizoen minimaal drie keer in één competitiewedstrijd scoorde bij de 4-1 overwinning van Sporting Portugal.

Dost eindigt op 34 competitiegoals en houdt daarmee grote namen als Pierre-Emerick Aubameyang (31) en Robert Lewandowski (30) achter zich, terwijl hij Edinson Cavani (35) in punten achter zich houdt omdat doelpunten in de Franse Ligue 1 dit seizoen nog factor anderhalf krijgen in het klassement om de Gouden Schoen. Dost eindigt uiteindelijk zes punten boven nummer drie Aubameyang en zes punten onder viervoudig winnaar Messi.

Cristiano Ronaldo (gedeeld tiende) en Zlatan Ibrahimovic (gedeeld zeventiende) eindigden dit seizoen opvallend laag voor hun doen, terwijl de oud-PSV'ers Marcus Berg (zestiende) en Dries Mertens (zevende) gelden als grote verrassingen.

De volledige eindstand van de strijd om de Gouden Schoen is hier te vinden.

Uitstel beroepszaak Nederlander in China

De Nederlander Harm Fitié (45), die in China vastzit op verdenking van de moord op zijn buurman, blijft voorlopig in de gevangenis. De deadline voor de uitspraak in zijn beroepszaak is uitgesteld tot 24 juli. Fitié ontving dat bericht in zijn cel in Peking.

De in China wonende Fitié is veroordeeld tot twaalf jaar cel voor doodslag. Zijn buurman viel twee jaar geleden van het dakterras van zijn woning. Ondanks hardnekkige ontkenningen van de Nederlander, oordeelde de rechter dat hij de man van het terras had geduwd. Op 1 december diende het hoger beroep.

Volgens de advocaat van de Nederlander, Wang Fu, is het uitstel van de uitspraak in hoger beroep niet ongebruikelijk. Toch is het een klap voor Fitié, blijkt na bezoek van een medewerker van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Compromis
Fitié wacht dat beroep af in een gevangenis in de Chinese hoofdstad, waar na aandringen van de ambassade de omstandigheden iets zijn verbeterd. Hij mag nu bijvoorbeeld dagelijks 15 minuten naar buiten. Om een 'compromis' te bewerkstelligen betaalde Fitiés familie 68.000 euro aan de familie van de overleden man ter compensatie. Dat mocht tot nu toe niet baten.

Op verzoek van de Nederlandse regering heeft een onafhankelijk expert, een zogeheten vertrouwensadvocaat, onderzocht of het proces eerlijk is verlopen. Het rapport van die expert heeft de regering ertoe aangezet om zowel schriftelijk als mondeling opheldering te vragen aan de Chinese autoriteiten, zo laat Buitenlandse Zaken weten.

Uitstel beroepszaak Nederlander in China
Uitstel beroepszaak Nederlander in China (Foto: ANP)

Drugsduif vliegt pillen grens over

Op de grens tussen Irak en Koeweit is een duif aangehouden voor drugssmokkel. Grenspolitie zag 'm vliegen en zette de achtervolging in.

De duif kon uiteindelijk worden gearresteerd toen het dier was geland op een dak. De vogel had een riempje om met een zak vol amfetaminepillen. In totaal waren het er liefst 178. De bedoeling was waarschijnlijk om de Iraakse pillen in Koeweit aan de man te brengen.

Of de duif inmiddels weer is vrijgelaten, is onbekend. Ook is niet te zeggen waar het beest precies vandaan komt, al valt Koer-distan niet uit te sluiten. Foto's van de duif met het drugsbuideltje om vind je in het bronartikel.

Van der Poel achtste in openingswedstrijd WB mountainbike

Zondag is Mathieu van der Poel na een indrukwekkende inhaalrace achtste geworden in de eerste wedstrijd van de wereldbeker mountainbike. Omdat de veldrijder geen vaste deelnemer is in het mountainbiken moest hij in het Tsjechische Nove Mesto vanuit het achterveld starten.

In het grote startveld van 125 renners had Van der Poel startnummer 90. Ondanks een val in de eerste en tweede ronde wist hij zich naar de top tien te rijden. Op het einde van de wedstrijd ging de ketting er ook nog af en verloor hij de sprint voor de zevende plaats.

Mathieu van der Poel: "Ik ben héél erg tevreden met mijn prestatie, maar ik ben toch ook wat ontgoocheld. Zonder pech was een beter resultaat mogelijk geweest. Bij de start was ik immers al meteen gevallen en ook in de tweede ronde ging ik tegen de grond. Uiteindelijk verlies ik dan nog de 7e plaats, omdat mijn ketting er op het einde afviel."

De wedstrijd werd gewonnen door de Zwitser Nino Schurter. De regerend olympisch en wereldkampioen reed de gehele wedstrijd aan de leiding.

Naast Van der Poel stonden ook drie andere Nederlanders aan de start. Hans Becking werd vijftiende, Michiel van der Heijden veertigste en Frank Beemer drieënzeventigste.

Deze week wisselt Van der Poel de mountainbike in voor een wegfiets. Samen met zijn ploeg Beobank-Corendon gaat hij vanaf woensdag deelnemen aan de Baloise Belgium Tour.

Azure Striker Gunvolt-games komen naar Switch

Inti Creates brengt de Azure Striker Gunvolt: Striker Pack naar de Switch. Deze pack bevat Azure Striker Gunvolt and Azure Striker Gunvolt 2, twee populaire eShop-games die oorspronkelijk uitkwamen voor 3DS. De ports maken gebruik van HD Rumble, bevatten alle DLC en verdubbelen de FPS van 30 naar 60.

De Striker Pack moet op 31 augustus uitkomen. Hoeveel het precies gaat kosten is nog niet bekend.

'Club Brugge wil Frank de Boer'

Frank de Boer kan aan de slag bij Club Brugge. Dat melden bronnen rond de Belgische club aan De Telegraaf.

De Boer kan ruim een half jaar na zijn ontslag bij Internazionale aan de slag bij Club Brugge. De voormalig Ajax-trainer zou niet afwijzend tegenover zo'n overstap staan, maar zou de beslissing voor zich uit hebben geschoven.

Meerdere clubs zouden interesse hebben in de diensten van De Boer. De trainer die Ajax vier seizoenen op rij de landstitel bezorgde, legt alle aanbiedingen naast elkaar en wil pas in juni een beslissing nemen. Eerder dan dat moment zal er dus geen witte rook komen.

Club Brugge werd tweede in de play-offs om de Belgische landstitel en gaat in de nazomer in de voorronde van de Champions League spelen.

Pechtold wil vijfpartijenkabinet maar de rest wil niet

De partijen in de kamer lijken geen stap nader tot elkaar te komen nadat de eerste formatiepoging tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks mislukte. Alexander Pechtold wil nog steeds geen koekjes bakken met de ChristenUnie en opperde daarom een exotische vijfpartijenvariant bestaande uit VVD, CDA, D66, PvdA en SP. Zijn linkse broeders zien daar echter niets in.

Informateur Edith Schippers overlegt vandaag met acht fractievoorzitters: Mark Rutte beet vanmorgen het spits af en daarna kwamen ook Buma, Pechtold, Asscher, Roemer, Klaver en Segers op bezoek. Op het laatste moment werd ook nog Henk Krol aan het lijstje toegevoegd. Met Geert Wilders overlegde Schippers eerder telefonisch, net als met de fractievoorzitters van de kleinere partijen.

Mark Rutte en Sybrand Buma herhaalden voor de zoveelste keer wat we al wisten: ze willen een vierpartijenkabinet met een meerderheid in de Kamer, waarmee ze dus duidelijk aangeven met de ChristenUnie in zee te willen. Pechtold ziet dat niet zitten, vanwege inhoudelijke verschillen met de christelijke partij. Segers zelf ziet daar niet zo'n probleem in: hij zet de deur 'wijd open' voor overleg met D66, en noemt de levenseindelregeling geen breekpunt.

Ondertussen hoopt Pechtold de SP en de PvdA uit de leunstoel te trekken door ze samen aan tafel te vragen. De SP blijft echter koppig weigeren om met de VVD in zee te gaan, en ook Asscher ziet er niets in.

Roemer stelde bij Schippers voor om zijn partij eerst met CDA en D66 om tafel te laten gaan, en later te kijken wie daarbij aansluit. Volgens hem heeft de VVD nu wel lang genoeg geprobeerd om met het 'motorblok' een kabinet te  smeden. Daar voelt het CDA van Sybrand Buma dan weer niets voor. Jesse Klaver gaf aan 'voorlopig niet aan zet te zijn'. 

Wellicht kan Edith Schippers advies inwinnen bij een kleuterleidster. Als geen ander kunnen die onwillige kinderen toch samen in de zandbak laten spelen.

Eerste DLC-pack Fire Emblem Echoes is voor beginners

De eerste DLC-pack van Fire Emblem Echoes: Shadows of Valentia werd afgelopen weekend uitgebracht. De “Fledgling Warriors Pack” bevat een dungeon en twee maps die je simpelweg veel items, xp en geld geven. Alle Fire Emblem-games op 3DS hebben een dergelijke 'cheat' DLC-pack gekregen.

Je kunt deze pack kopen voor liefst €7,99, of je krijgt het als onderdeel van de seizoenspas. Op 25 mei komen packs 2 en 3 uit. Pack 2 bevat maps die juist uitdagend zijn en pack 3 bevat nieuwe klassen voor je personages.

Kaagbaan Schiphol blijft week langer dicht

De werkzaamheden aan de Kaagbaan op Schiphol duren langer dan was voorzien. De luchthaven gaat er nu vanuit dat het werk een week langer duurt en verwacht dat het volgende week woensdag afgerond is. De Kaagbaan is de op een na drukste start- en landingsbaan.

De baan krijgt nieuw asfalt met een speciale antislip-toplaag. De 1500 lampen van de baanverlichting worden vervangen door een energiezuinig systeem. Ook wordt 130 kilometer aan nieuwe kabels gelegd. De werkzaamheden zouden eigenlijk komende woensdag (24 mei) al klaar zijn.

"We doen er alles aan om het werk zo snel mogelijk af te ronden", aldus een woordvoerder maandag. Het vliegverkeer dat normaal van de Kaagbaan gebruikmaakt, wordt verdeeld over de Buitenveldertbaan, Zwanenburgbaan en Aalsmeerbaan.

Kaagbaan Schiphol blijft week langer dicht
Kaagbaan Schiphol blijft week langer dicht (Foto: ANP)

President Brazilië: zet me maar af

De Braziliaanse president Michel Temer weigert af te treden, ook als hij door het Hooggerechtshof in staat van beschuldiging wordt gesteld. "Ik neem geen ontslag. Zet me maar af als je wilt", zei een strijdlustige Temer in een maandag gepubliceerd interview met de krant Folha de S.Paulo.

De president stelde in het gesprek dat opstappen in zijn ogen gelijk staat aan een schuldbekentenis. Temer is in opspraak geraakt door een geluidsopname. Daarop zou te horen zijn hoe hij instemt met het betalen van zwijggeld aan Eduardo Cunha, de voormalige parlementsvoorzitter die vanwege corruptie in de gevangenis zit.

Temer ontkent die beschuldiging. Er zou geknoeid zijn met de geluidsopname om hem in een kwaad daglicht te stellen. Temer kondigde aan de komende week politieke kracht te zullen tonen door "belangrijke voorstellen" voor te leggen aan het parlement. "Ik ben niet verdoemd"', zei hij tegen de krant.

President Brazilië: zet me maar af
President Brazilië: zet me maar af (Foto: ANP)

Medewerkers Katusha geschorst voor legen beerput in Tour of California

Wielerploeg Katusha-Alpecin heeft zich de woede van de nodige Californiërs op de hals gehaald. Afgelopen week werd de Tour of California gehouden, een World Tour-etappekoers, en de Russisch/Zwitserse ploeg zorgde daar voor de nodige ophef.

Een lokale bewoner zag twee medewerkers van Katusha die met wat onfrisse zaken bezig waren. Het duo stond na de tijdrit rond Big Bear Lake namelijk de beerput van hun bus te legen langs de kant van de weg. Ze probeerden de meuk nog wat te verdoezelen door er water overheen te spuiten, waar de filmer ze een sarcastisch complimentje voor gaf.

De filmer nam ook gelijk contact op met de California Highway Patrol en de organisatie van de race, die er een team met hazmat-pakken op af stuurde om toiletinhoud op te ruimen. De twee leden van Katusha werden vroegtijdig naar huis gestuurd en wielerbond UCI zou het team mogelijk nog een boete kunnen geven.

Katusha leegt de beerput (Bron: YouTube)

Netgear verzamelt informatie op routers

Netgear, dat bekend is als maker van modems en routers, heeft bij een van zijn routers een functie ingeschakeld waarmee data van de gebruikers worden verzameld. Netgear zegt dat het de gegevens gaat gebruiken om de prestaties te verbeteren, maar gebruikers zijn niet onverdeeld positief dat Netgear deze gegevens verzamelt.

De functie is ingeschakeld op het R7000-model (Nighthawk) vanaf firmware-versie 1.0.8.34. Deze wordt momenteel uitgerold. Netgear houdt bij hoeveel apparaten er zijn aangesloten, hoe die verbonden zijn, wat de status van het LAN en WAN is, welke wifi-kanalen in gebruik zijn, welk IP-adres wordt gebruikt en welk serienummer het apparaat heeft. Ook worden er gegevens over het wifi-netwerk verzameld.

De verzameling van de gegevens wordt ingeschakeld door een firmware-update. Gebruikers kunnen de functie echter ook weer uitschakelen. Het is nog niet bekend of ook andere routers op deze manier door Netgear in de gaten worden gehouden. Op een supportpagina op de website van Netgear is sinds vandaag te lezen hoe het data-verzamelen is uit te schakelen.

Netgear verzamelt informatie op routers
Netgear verzamelt informatie op routers (Foto: BuzzT)

Forens rijdt 1000 kilometer naar zijn werk

Waar de meeste Nederlanders al opzien tegen een reistijd van meer dan een uur naar het werk gaat het er in Canda heel anders aan toe.

Daar rijdt een Canadese man met zijn auto van zijn huis in Calgary naar Vancouver om te gaan werken. Dat is een afstand van bijna 1000 kilometer. Na zijn werk rijdt hij terug. Ted Clark werkt als gespecialiseerd koffiemaker in de modieuze wijk Mount Pleasant in Vancouver.

Clark kon geen werk vinden in Calgary en was blij met de baan in Vancouver. Maar de forens en zijn vrouw wilden hun vertrouwde leven in hun woonstad niet opgeven. De koffiemaker rijdt per week drie keer op en neer. Op vrijdag draait hij een dubbele dienst in Vancouver en slaapt hij in zijn auto. Dat alles stelt hem in staat in het weekeinde tevreden thuis bij vrouw en kind te zijn.

Om tijdens de rit van 10 uur de tijd enigszins te doden, werkt hij in de auto voor een telefoonbedrijf en belt potentiële klanten. Hij rijdt wekelijks ruim 5800 kilometer. Brandstof is in Canada een stuk goedkoper dan in Nederland. Clark tankt elke week voor omgerekend 330 euro.

Met dank aan rjce blijkt dat dit "slechts" een actie is om mensen bewust te laten worden om niet te veel op te gaan in hun werk

Forens rijdt 1000 kilometer naar zijn werk
Forens rijdt 1000 kilometer naar zijn werk (Foto: BuzzO)

Harde dubbele knock-out in muay thai-gevecht

Dubbele knock-outs komen wel eens voor in de diverse vechtsporten en ook dit keer is er weer een pareltje opgedoken. In het Max Muay Thai Stadium in Pattaya stonden Dorian Price uit de VS en de Fransman Jonathan Lecat tegenover elkaar in de klasse tot 75,5 kilogram.

Op precies hetzelfde moment deelden ze vervolgens een harde klap aan elkaar uit. Lecat raakte Price vol op de kaak met zijn elleboog, terwijl Price een rechterhoek in het gezicht van de Fransman plaatste.

Beiden gingen tegen het canvas en de scheidsrechter begon af te tellen. Na een paar seconden kon een winnaar aangewezen worden: Price raapte de kracht bijeen om op te staan, terwijl Lecat bleef liggen. De Amerikaan werd zo uitgeroepen tot winnaar, alvorens Lecat uiteindelijk ook weer bij zinnen kwam.

De dubbele knock-out volgt op ongeveer 1:55 (Bron: YouTube)

FOK!toen: 50 jaar na de grote warenhuisbrand van Brussel

Het is vandaag op de kop af een halve eeuw geleden dat België werd getroffen door een ramp van ongekende proporties. De brand in het warenhuis Innovation was één van de meest rampzalige gebeurtenissen uit de Brusselse en Belgische geschiedenis waarbij vele mensen op gruwelijke wijze om het leven kwamen. In deze FOK!toen blikken we terug op deze inktzwarte dag uit de geschiedenis van onze zuiderburen.

Brussel: Nederlanders hebben te hoge schuld

Nederland voldoet ,,in grote lijnen" aan het in de EU afgesproken economische beleid, maar er blijft het een en ander schorten. Zo moet de regering meer doen om de doorstroming van tijdelijk naar vast werk op de arbeidsmarkt te stimuleren. Ook is het "van essentieel belang om de zeer hoge schuld van de huishoudens aan te pakken".

Dat staat in de zogenoemde landspecifieke aanbevelingen die de Europese Commissie maandag in Brussel presenteerde. Daarin analyseert de commissie hoe het beleid is uitgevoerd en gidst ze de lidstaten de goede kant op voor de komende twaalf tot achttien maanden.

Brussel tikt Den Haag op de vingers over de aanpak van de fiscale aftrekbaarheid van de hypotheekrente. "De in 2015 aanbevolen intensivering is achterwege gebleven." Ook het omvangrijke, aanhoudende overschot op de lopende rekening vindt Brussel een probleem.

Brussel: Nederlanders hebben te hoge schuld
Brussel: Nederlanders hebben te hoge schuld (Foto: ANP)

Hebbedingetje blijkt dure diamant

Een 'goedkope' ring, ooit op een vlooienmarkt in Londen voor twaalf euro gekocht, is bij een taxatie op maar liefst circa 406.000 euro geschat. Het hebbedingetje bleek voorzien van een waardevolle diamant, aldus veilinghuis Sotheby's. De eigenaresse, die anoniem wil blijven, liep zonder het te weten dagelijks rond met een edelsteen van 26 karaat om haar vinger.

De dof geworden ring uit de twintigste eeuw belandde als een goedkoop sieraad op de rommelmarkt, waar de vrouw hem dertig jaar geleden kocht. "Benieuwd naar de echte waarde heeft ze hem bij een juwelier laten taxeren. Die stelde al snel vast dat het om een dure diamant ging", aldus Jessica Wyndham van Sotheby's.

De ring wordt op 7 juni bij Sotheby's geveild.

Hebbedingetje blijkt dure diamant
Hebbedingetje blijkt dure diamant (Foto: BuzzO)

Verdachten staatsgreep Turkije voor de rechter

In Turkije is maandag de rechtszaak begonnen tegen ruim tweehonderd verdachten van de mislukte staatsgreep van vorig jaar. Het gaat onder meer om het voormalige hoofd van de luchtmacht en tientallen generaals, kolonels en majoors.

De verdachten werden onderweg naar de rechtbank langs woedende betogers geleid. Zij eisten de doodstraf en gooiden met stroppen. Ook aan het begin van de hoorzitting lieten actievoerders van zich horen. "Breng deze verraders om, de moordenaars van mijn zoon", schreeuwde een vrouw, die vervolgens flauwviel.

Het proces vindt plaats in een speciaal voor de gelegenheid gebouwde rechtbank in Sincan, buiten de hoofdstad Ankara. Er zijn in totaal 221 verdachten, van wie er twaalf voortvluchtig zijn. Bij de mislukte staatsgreep kwamen in juli 2016 meer dan 240 mensen om het leven, onder wie veel burgers.

Verdachten couppoging Turkije voor de rechter
Verdachten couppoging Turkije voor de rechter (Foto: ANP)

Zidane: "La Liga winnen is ongelooflijk"

Real Madrid won zondagavond met 0-2 van Malaga en verzekerde zich hiermee van het kampioenschap. Zinedine Zidane bleef rustig, maar genoot van binnen.

De Spaanse competitie werd op de laatste speeldag beslist. Real Madrid won op bezoek bij Malaga, waardoor de Madrilenen zich voor het eerst sinds 2012 weer kampioen van Spanje mogen noemen.

Zidane bleef na het duel rustig. "Ik laat het misschien niet zien, maar van binnen ben ik heel gelukkig. Het is ongelooflijk om La Liga te winnen. Het is de moeilijkste, de beste en ook de mooiste competitie", vertelde de trainer na afloop.

"Het was een lastig seizoen en we hebben veel tegenslagen gekend. Maar net als het hele seizoen, hebben we ook vandaag tot het einde gestreden. We staan na 38 wedstrijd bovenaan en daar gaat het om", aldus Zidane.

Inbraak in huis van acteur Michael B. Jordan

Hollywoodacteur Michael B. Jordan is slachtoffer van een woninginbraak. Volgens TMZ hebben inbrekers een onbekend geldbedrag en juwelen buitgemaakt in het huis van Michael.

De dader heeft een ruit ingeslagen om binnen te komen. Michael B. Jordan was niet thuis tijdens de inbraak. De Creed-acteur moet de politie nog een lijst overhandigen van alle spullen die zijn meegenomen.

De inbraak bij Michael B. Jordan past in een reeks van inbraken bij Amerikaanse beroemdheden. Uit de woning van zangeres Alanis Morissette haalden inbrekers in februari twee miljoen dollar aan sieraden. Die maand kreeg ook zangeres Nicki Minaj te maken met inbrekers. Bij Nicki zouden dieven voor zo'n 200.000 dollar aan sieraden en andere spullen hebben meegenomen. In maart was het huis van de Amerikaanse actrice Jaime Pressly aan de beurt, waar de buit bestond uit meer dan 30.000 dollar aan sieraden en een revolver. Dit weekend werd ingebroken bij Scott Disick, de ex-vriend van Kourtney Kardashian.

Inbraak in huis van acteur Michael B. Jordan
Inbraak in huis van acteur Michael B. Jordan (Foto: BuzzE)

België herdenkt brandramp 1967

In België wordt maandag de brand herdacht waarbij vijftig jaar geleden minstens 251 mensen om het leven kwamen. De brand in het enorme warenhuis L'Innovation in het centrum van Brussel was de grootste in de Belgische geschiedenis.

Om 11.00 uur worden de slachtoffers geëerd tijdens een ceremonie bij het herdenkingsmonument op het kerkhof in de Brusselse gemeente Evere. Daarna worden elders in de stad toespraken gehouden.

Lang niet alle klanten en medewerkers vertrokken direct toen het brandalarm in de middag van 22 mei 1967 afging in het gebouw aan de Nieuwstraat. Het vuur sloeg snel om zich heen en er ontstond enorme paniek. Door een explosie stortte het gebouw vervolgens deels in en breidde de brand zich uit.

De oorzaak van de nationale tragedie is nooit met 100 procent zekerheid vastgesteld. Voor brandstichting is echter nooit bewijs gevonden.

België herdenkt brandramp 1967
België herdenkt brandramp 1967 (Foto: ANP)

Gibraltarese voetbalclub grijpt net naast wereldrecord

De Lincoln Red Imps zijn hun Gibralterese voetbaltitel kwijt. De club pakte in 2002 hun negende landstitel en was sindsdien niet meer te kloppen: veertien seizoenen op rij wonnen de Red Imps de Premier Division, maar daar is nu een einde aan gekomen.

Afgelopen weekeinde stond de laatste speelronde op het programma in Gibraltar en zowel de Red Imps als Europa FC konden de titel nog pakken. De Red Imps stonden één punt achter, nadat ze vorige week thuis verrassend gelijkspeelden tegen Mons Calpe. 

Zaterdag gingen de Red Imps er alvast met drie punten vandoor in hun laatste wedstrijd van de competitie: ze wonnen met 0-1 op bezoek bij St Joseph's. 'Op bezoek' en 'thuis' zijn overigens relatieve termen in dit geval, aangezien alle wedstrijden in de Gibraltarese Premier Division in het Victoria Stadium gespeeld worden.

Met de winst van de Red Imps in het achterhoofd wist Europa FC zondag wat ze te doen stond tegen Glacis United en zo geschiedde. Liam Walker en Kike Gomez zorgden voor de 0-2 zege en daarmee kon Europa FC voor het eerst sinds het begin van de jaren '50 weer een landstitel vieren.

De Red Imps grijpen nu naast een wereldrecord en ergens ver weg zal men stiekem opgelucht ademhalen. Voetbalclub Tafea won in 1994 het eerste seizoen van de Port Vila Premier League, de strijd om de landstitel van Vanuatu. Pas in 2010 raakten ze die titel kwijt en dus staat Tafea met vijftien landstitels op rij op de mondiale eerste plek.

Een Europees record is er nog wel voor de Red Imps, hoewel ze dat moeten delen. Tussen 1991 en 2004 pakte Skonto Riga veertien keer op rij de Letse landtitel en dat hebben de Red Imps geëvenaard. Rosenborg uit Noorwegen staat overigens derde, met dertien landstitels op rij. BATE Borisov zou de volgende club kunnen zijn die voor de records gaat: zij vierden vorig jaar het elfde Wit-Russische landskampioenschap op rij. 

Tiener vermoordt schildpadje in magnetron

Een Amerikaanse tiener is duidelijk niet goed bij haar hoofd. Het 15- of 16-jarige meisje verveelde zich afgelopen week en er was schijnbaar maar één manier om dat te verhelpen: het jonge schildpadje van het gezin moest voor wat licht vermaak zorgen.

Het arme beestje werd door de sadist in de magnetron geplaatst, waar het meisje gelijk een foto van maakte met het duidelijke opschrift: "Mijn schildpad in de magnetron stoppen...". De psychopaat-in-wording gooide even later een foto online met de tekst "Um... ", en een min of meer uit elkaar gespat schildpadje.

Op social media wordt de meid inmiddels al het pijnlijks in de wereld toegewenst en er is zelfs een petitie gestart om de politie van Boston - waar ze vermoedelijk vandaan komt - te bewegen haar te arresteren. Volgens de petitie wist ook de moeder er vanaf, maar lachte die er slechts een beetje om en was ze zelf ook wel benieuwd naar de uitkomst van het 'experiment'. 

Real Madrid verovert 33ste landtitel

Real Madrid is er op de laatste speeldag van de Primera Division in geslaagd om het kampioenschap te veroveren. De ploeg won met 0-2 van Malaga.

De beslissing van de Spaanse competitie viel dit jaar op de laatste speeldag. Bij een nederlaag van Real Madrid en een overwinning van FC Barcelona zouden de Catalanen aan het langste eind trekken. De ploeg van Zinedine Zidane maakte echter geen fout tegen Malaga en stelde hiermee de 33ste landstitel veilig.

De bezoekers schoten uit de startblokken en kwamen al binnen twee minuten op voorsprong. Isco stuurde Cristiano Ronaldo weg met een perfecte steekpass, waarna de Portugees de doelman van Malaga omspeelde en voor leeg doel binnen schoot.

Hiermee had De Koninklijke een perfecte start te pakken en leek het een makkelijke avond te worden op bezoek bij Malaga. De thuisploeg herstelde zich echter na een moeizaam begin en ging op zoek naar de gelijkmaker. Keylor Navas wist de voorsprong van Real Madrid te verdedigen.

Tijdens de tweede helft bleef Real Madrid de betere partij, maar het duurde lang voordat de beslissing definitief viel. Het duurde tot de 55ste minuut voordat de score kon worden uitgebreid. Karim Benzema maakte er vanuit buitenspelpositie 0-2 van.

Real Madrid bleef op zoek gaan naar doelpunten, maar wist ook dat de titel binnen was. Via Marcelo en Benzema kreeg de ploeg nog een paar goede mogelijkheden om de score uit te breiden, maar het bleef bij 0-2. Hierdoor mag Real Madrid zich kampioen van Spanje noemen.

Australische zakenman doet recorddonatie

De Australische zakenman Andrew Forrest (55) heeft maandag geschiedenis geschreven door 400 miljoen dollar (zo'n 265 miljoen euro) weg te geven. Het gaat volgens de Australische regering om de grootste filantropische gift uit de geschiedenis van het land.

Forrest en zijn vrouw Nicola maakten het nieuws bekend bij het parlementsgebouw in Canberra. Ze willen dat het geld onder meer wordt uitgegeven aan onderzoek naar kanker, onderwijs en het bestrijden van moderne slavernij.

De Australische premier Malcolm Turnbull noemde de donatie een "game-changer" binnen de filantropische gemeenschap. Hij prees de "liefde en toewijding" van de miljardair, die volgens zakenkrant Financial Review heeft verklaard de recorddonatie niet van de belasting te zullen aftrekken.

De mijnbouwmagnaat is een van de rijkste mannen in Australië. Zijn vermogen wordt geschat op meer dan 3 miljard euro.

Australische zakenman doet recorddonatie
Australische zakenman doet recorddonatie (Foto: ANP)

Prijzen bestaande koopwoningen fors omhoog

De prijzen van bestaande koopwoningen in Nederland zijn in april met 7,4 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dat is de grootste prijsstijging sinds maart 2002, aldus cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

In juni 2013 bereikten de prijzen van bestaande koophuizen een dal, sindsdien is er sprake van een stijgende trend. Vergeleken met dat dieptepunt lagen de prijzen in april gemiddeld 16,7 procent hoger. Ten opzichte van augustus 2008, toen de woningprijzen een piek bereikten, was het prijsniveau echter nog 8,3 procent lager.

Het gemiddelde prijsniveau van bestaande koopwoningen was in april ongeveer even hoog als in het voorjaar van 2006.

Doorstromers
Het ING Economisch Bureau liet maandag in een rapport over de woningmarkt weten dat doorstromers op het moment de kar trekken op de huizenmarkt. Volgens de bank zijn ze verantwoordelijk voor twee op de drie transacties. Voor starters wordt het steeds moeilijker om er tussen te komen. Mede daardoor neemt het aantal jongvolwassenen dat bij de ouders woont toe, aldus ING.

De bank stelt verder dat het aanbod op de woningmarkt inmiddels flink is gedaald en denkt dat de rente waarschijnlijk niet verder zal dalen. Het aantal verkopen zal vanaf nu licht gaan dalen, na het recordaantal woningtransacties in het eerste kwartaal van dit jaar.

Prijzen bestaande koopwoningen fors omhoog
Prijzen bestaande koopwoningen fors omhoog (Foto: ANP)

Van Dam: akkoord camera's in slachthuizen

Bij grote slachterijen in Nederland komen camera's te hangen om misstanden te voorkomen. Dat heeft staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) maandag aan de Kamer laten weten. Hij hoopt ook kleinere slachthuizen zover te krijgen dat ze camera's gaan ophangen.

Aanleiding hiervoor zijn beelden van varkensmishandeling in een slachthuis in het Vlaamse Tielt die begin dit jaar naar buiten kwamen. In Nederland zijn ook wel tekortkomingen, maar zeker niet zo erg als in België, zei Van Dam in het Radio 1 Journaal.

Toezichthouder NVWA krijgt toegang tot de beelden. De camera's worden zodanig geplaatst dat alle handelingen met levende dieren in het gehele traject, van aanvoer tot en met het doden, duidelijk in beeld gebracht kunnen worden.

Er moet nog wel een aantal zaken worden uitgewerkt, aldus Van Dam. Zo moet nog worden afgesproken hoe lang de camerabeelden worden bewaard.

Van Dam: akkoord camera's in slachthuizen
Van Dam: akkoord camera's in slachthuizen (Foto: ANP)

Shell-baas: opzeggen 'Parijs' nadelig voor VS

Als de Amerikaanse president Donald Trump zijn land terugtrekt uit het klimaatakkoord van Parijs, heeft dat nadelige gevolgen voor bedrijven uit de Verenigde Staten. Die waarschuwing geeft Shell-topman Ben van Beurden maandag in de Britse zakenkrant Financial Times.

"Ik denk dat de VS zwakker staan als ze zich terugtrekken en ervoor zorgen dat ze niet meer uitgenodigd worden voor andere onderhandelingen", zegt Van Beurden die daarbij verwijst naar bijvoorbeeld handelsakkoorden.

De bestuurder wijst er ook op dat veel Amerikaanse bedrijven actief zijn op het gebied van de energietransitie. "Op de een of andere manier ondervinden zij waarschijnlijk eerder nadeel dan voordeel van het uit het klimaatakkoord stappen door de VS. Dus ik zie geen positieve kant."

Meer investeren
Shell is van plan steeds meer te investeren in de energietransitie in de komende jaren. "Met de VS als onze grootste investeringslocatie, zou ik het spijtig vinden als veel bedrijven hier mogelijk op achterstand komen te staan."

Van Beurden denkt echter niet dat de overstap naar hernieuwbare energie in gevaar komt als Trump besluit het Parijse akkoord de rug toe te keren. "Ik zie het akkoord hooguit wat zwakker worden. Ik denk niet dat de VS de mogelijkheid heeft om een wereldwijde maatschappelijke trend te keren."

Concrete doelen
Shell wordt dinsdag overigens tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering opgeroepen concrete doelen te stellen voor het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen en zich te conformeren aan het klimaatakkoord van Parijs. Het olieconcern raadt aandeelhouders af om voor de resolutie van vereniging Follow This te stemmen. Het bedrijf noemde adoptie van de resolutie in een toelichting op de agenda contraproductief.

Shell-baas: opzeggen 'Parijs' nadelig voor VS
Shell-baas: opzeggen 'Parijs' nadelig voor VS (Foto: ANP)

Reizen in ov met smartphone

Reizen in het ov zonder ov-chipkaart, maar met smartphone is vanaf maandag voor grotere groepen mensen mogelijk. Na een proef op beperkte schaal kunnen klanten van Vodafone, KPN en KPN-dochters Simyo, Yes Telecom en Telfort die een Android toestel hebben, vanaf nu in- en uitchecken door middel van ov-chip mobiel.

Mensen die gebruik willen maken van de mogelijkheid moeten zich aanmelden op ov-chipmobiel.nl waarna de digitale ov-kaart op de smartphone kan worden geïnstalleerd. In het begin is de dienst alleen beschikbaar voor mensen die vol tarief reizen en automatisch hun reissaldo opladen. Eventuele leeftijdskorting wordt ook verwerkt.

Later krijgen reizigers met een kortingkaart of abonnement ook de smartphonemogelijkheid. Andere telecomproviders moeten eerst een overeenkomst sluiten met Translink, het bedrijf achter de ov-chipkaart, voordat hun klanten ook ov-chip mobiel kunnen gebruiken.

Mollema tevreden met het herstel

Bauke Mollema was blij dat hij zich zondag beter voelde, dan de dag ervoor. De renner van Trek Segafredo finishte in de eerste groep als tiende, nadat hij in de laatste kilometer in de aanval was gegaan.

"Ik had flink wat vaart na die afdaling en de rest viel wat stil. Toen leek het me maar beter wat te proberen en door te trekken'', vertelde Mollema aan de pers. "Dat het niet lukt, is jammer. Ze zaten meteen in het wiel. Maar ik ben blij dat het weer wat beter ging dan gisteren.'' De rit met het klimmetje naar de oude stad van Bergamo, 4 kilometer voor de finish, werd gewonnen door Bob Jungels.

Ook Mollema kende de finale, die veel gelijkenis heeft met de Ronde van Lombardije. "Iedereen kent die klim wel, er stond veel publiek, dus het was zaak een goede positie te hebben. Ik kwam met de eerste vijf, zes man boven, dat was goed.''

Mollema staat in het algemeen klassement op een zesde plaats op vier minuten en 32 seconden van Tom Dumoulin.

Schwarzenegger strijdt in Cannes voor milieu

De wereld moet zich niet laten demotiveren door mensen als president Donald Trump als het gaat om het milieu. Dat is de boodschap die Arnold Schwarzenegger uitdraagt op het festival van Cannes, waar hij zijn nieuwe film Wonders of the Sea 3D presenteert. De 69-jarige superster sprak commentaren in voor de nieuwe natuurdocumentaire van activist Jean-Michel Cousteau, die vijf jaar lang prachtige 3D-opnames maakte op de bodem van de oceaan.

"Klagen heeft geen zin, je moet dóen", betoogt Schwarzenegger in alle interviews die hij geeft in Cannes. "Je moet hándelen! Laat je niet demotiveren door iemand als president Trump: de toekomst van de aarde hangt af van zeven miljard mensen, niet van één mens. De mensen die geloven in een betere wereld zijn gepassioneerd en hebben de feiten én idealen aan hun kant. Het is een kruistocht; mensen moeten snappen dat het niet goed afloopt als we niets proberen te veranderen."

Als gouverneur van Californië zorgde Schwarzenegger ervoor dat zijn staat de beste milieuwetgeving van de VS kreeg. Het Witte Huis werkte hem tegen, maar de Governator streed door tot aan het Hooggerechtshof en kreeg gelijk. "Ik heb mijzelf vanaf het eerste moment omringd met mensen die precies wisten hoe de politiek werkte; ik had zelf natuurlijk geen ervaring als gouverneur. Zij leerden mij dat samenwerken het allerbelangrijkste is in de politiek. En dat heb ik gedaan, ik heb samengewerkt met de Democraten." Over sommige onderwerpen mogen de twee grote Amerikaanse partijen van mening verschillen, maar sommige zaken zijn groter dan het partijbelang, vindt Schwarzenegger. "En groene wetgeving hoeft economische groei niet in de weg te staan. Integendeel: we hebben tijdens mijn termijnen en daarna enorm veel groene banen gecreëerd; er is momenteel geen sector die méér nieuwe banen oplevert."

Carrière
De superster was precies veertig jaar geleden voor het eerst op het festival van Cannes, waar hij toen de bodybuild-documentaire Pumping Iron aan de man probeerde te brengen. De film verkocht prima, maar Schwarzenegger zelf kreeg te horen dat hij niet moest hopen op een glansrijke carrière op het witte doek. "Met dat gespierde lijf zou ik nooit een leading man worden", lacht hij nu. "Mijn lichaam was te fake, intelligente mannen als Woody Allen of Dustin Hoffman werden toen als idealen gezien. En anders zou mijn accent er wel voor zorgen dat het nooit wat werd met mij; it gave them the creeps."

Pas Terminator-regisseur James Cameron gaf hem weer zelfvertrouwen. "Mijn stem was anders dan andere stemmen, en dat was mijn grote voordeel. Mensen gingen het accepteren dat ik praatte met een accent. Het werd zelfs hip; binnen een paar jaar werden de zinnen uit de films waarin ik speelde het meest gequoot. Scenaristen gingen daar op anticiperen; schreven in scripts al zinnen met de intonatie en klemtonen die ik zou gaan gebruiken: get to the chóppa!"

Schwarzenegger strijdt in Cannes voor milieu
Schwarzenegger strijdt in Cannes voor milieu (Foto: BuzzE)

'Topman Ford vertrekt'

Topman Mark Fields vertrekt bij het Amerikaanse autoconcern Ford Motor. Dat berichten Amerikaanse media op basis van ingewijden. Fields zal worden opgevolgd door James P. Hackett.

Naar verluidt zal Ford het vertrek van Fields maandag al bekendmaken. Hackett is momenteel de baas van het onderdeel Ford Smart Mobility. Fields is drie jaar de hoogste baas van Ford, een periode waarin de aandelenkoers bijna halveerde.

'Topman Ford vertrekt'
'Topman Ford vertrekt' (Foto: ANP)

Jared Leto creatief directeur streamingdienst

Jared Leto is benoemd tot de creatief directeur van streamingdienst Fandor, zo meldt The Hollywood Reporter. Het bedrijf streamt onafhankelijke films en documentaires uit de hele wereld.

"Ik ben al langer abonnee van Fandor en ik heb buitengewoon veel waardering voor hun originele aanbod", zo laat de 45-jarige Suicide Squad-acteur weten. Leto werkt met Fandor samen via zijn eigen bedrijf VyRT, dat on-demand media aanbiedt. De acteur denkt dat de twee bedrijven veel voor elkaar kunnen betekenen.

Fandor biedt momenteel zo'n 6000 films en documentaires van over de hele wereld aan. Het bedrijf wil met de komst van Leto meer abonnees aan zich binden en het aanbod verder uitbreiden.

Jared Leto creatief directeur streamingdienst
Jared Leto creatief directeur streamingdienst (Foto: BuzzE)

Zwitsers kiezen voor duurzame energie

De bevolking van Zwitserland staat achter de plannen van de overheid om miljarden te steken in duurzame energie en een verbod op de bouw van nieuwe kerncentrales. Dat is de uitslag van het zondag gehouden bindend referendum in het land. Volgens voorlopige cijfers stemde 58,2 procent voor de plannen.

Het Zwitsers initiatief weerspiegelt de inspanningen elders in Europa om de afhankelijkheid van kernenergie te verminderen. Duitsland streeft naar de sluiting van zijn kerncentrales in 2022. Oostenrijk heeft kernenergie al tientallen jaren geleden vaarwel gezegd.

"De resultaten laten zien dat de bevolking een nieuw energiebeleid wil en geen nieuwe kerncentrales wenst", zei minister van Energie Doris Leuthard. Zij voegde eraan toe dat de nieuwe wet het gebruik van duurzame in het land opgewekte energie zal versterken en het gebruik van fossiele brandstoffen zal verminderen. Ook zal het land minder afhankelijk zijn van buitenlandse energie.

Moderne energie
"Deze wet leidt ons land naar een toekomst met moderne energie", zei ze op een persconferentie. Enkele onderdelen worden begin volgend jaar al van kracht. Het debat over de wet 'Energiestrategie 2050' richtte zich vooral op wat afnemers en belastingbetalers moeten gaan betalen voor deze maatregelen en of de voor 2035 beloofde verviervoudiging van wind- en zonne-energie wel voldoende zal zijn.

Volgens Leuthard kost het nieuwe pakket de Zwitsers gemiddeld 40 frank (ongeveer 37 euro) per gezin per jaar. Volgens critici zou een gezin van vier personen omgerekend ruim 2900 euro jaarlijks extra kosten. Bovendien zou volgens hen het land door de wisselende opbrengst van wind- en zonne-energie meer afhankelijk worden geïmporteerde elektriciteit.

Zwitsers kiezen voor duurzame energie
Zwitsers kiezen voor duurzame energie (Foto: ANP)

Noord-Korea: raketten zijn klaar voor gebruik

Noord-Korea heeft succesvol een raket afgevuurd waarbij de precisie en het brandstofsysteem van de Pukguksong-2-raket werd getest. Dat heeft Noord-Korea maandag bekendgemaakt.

De leider van dat land, Kim Jong-un, was zelf bij de lancering aanwezig. Hij zei bij de proef dat de raket geschikt is om te worden ingezet. Volgens Noord-Korea kan de raket Amerika treffen. Defensiespecialisten in westerse landen stellen echter dat die claim overdreven is. In VN-resoluties wordt het land verboden om ballistische raketten te testen.

Vorig weekeinde schoot Noord-Korea ook al een ballistische raket af, die bij Rusland in zee verdween. De Veiligheidsraad van de VN veroordeelde die test maandag.

Noord-Korea: raketten zijn klaar voor gebruik
Noord-Korea: raketten zijn klaar voor gebruik (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: zomers zonnig!

Is het weer in mei te mooi,
dan krijgt de schuur maar weinig hooi.

Goedemorgen! We schrijven maandag 22 mei en het wordt een zeer zomerse week als we de vooruitzichten moeten geloven. Aan het eind van de week kan het tegen de 30 graden worden, maar daarover later in de week meer.

Vandaag wordt het, op hier en daar een stapelwolkje na, zonnig. De maximum temperaturen lopen uiteen van 21 graden op de Wadden tot lokaal 26 graden in het zuiden. Van de wind hoeven we geen verkoeling te verwachten: er staat een zwak tot matige wind uit het zuidoosten. 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:37
Zon onder: 21:35
Zonkracht: 6/3

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
556
v.Chr.
De jonge prins Labashi-Marduk volgt zijn vader Neriglissar op als koning van Babylon.
1455  In Engeland wordt de Eerste Slag bij St Albans uitgevochten, de eerste slag van de Rozenoorlogen.
1942 Mexico verklaart de oorlog aan DuitslandItalië en Japan.
1945 In een massagraf op het strand van Texel worden tien Texelaars en zeventig Georgiërs gevonden, allen geëxecuteerd tijdens de Opstand van de Georgiërs.
1957 Per ongeluk droppen de Amerikanen een waterstofbom boven onbewoond gebied in New Mexico.
1967 Het warenhuis Innovation in het centrum van Brussel brandt volledig uit. Het is de meest rampzalige brand in de Belgische geschiedenis met 323 doden en vermisten en 150 gewonden.
2014 De Nederlandse darter Raymond van Barneveld wint de Premier League Darts 2014 door in de finale met 10-6 te winnen van zijn landgenoot Michael van Gerwen.

 Bondage legde onlangs deze mooie wolk vast (Foto: Bondage)
Bondage legde onlangs deze mooie wolk vast (Foto: Bondage)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nlonder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Censuurregels Facebook uitgelekt: zelfmutilatie is oké

De Engelse krant The Guardian heeft zondag meer dan 100 interne documenten van Facebook gepubliceerd waar tal van regels, criteria en censuurregels van het netwerk in staan. Zo valt er te lezen dat livevideo's van zelfverminking wel op Facebook mogen verschijnen omdat ze een maatschappelijk belang hebben.

Afbeeldingen van naakte mensen in een concentratiekamp mogen ook, maar wraakporno juist weer niet. Dierenmishandeling, pesten van kinderen en abortussen zijn in veel gevallen ook geen probleem.

Het is eerste keer dat deze veelal omstreden richtlijnen van Facebook openbaar zijn geworden. Het bedrijf van Mark Zuckerberg ligt al enige tijd onder vuur vanwege het onder meer live uitzenden van moorden of het weghalen van de wereldberoemde foto van een naakt meisje in de Vietnam-oorlog.

Facebook heeft wereldwijd twee miljard gebruikers.

Kruijswijk kijkt uit naar derde week van de Giro d'Italia

Steven Kruijswijk kwam zondag weer terug in de top 10, nadat Tanel Kangert door een valpartij was uitgeschakeld. De kopman van LottoNL-Jumbo kwam in de vijftiende etappe in dezelfde tijd binnen als de andere favorieten.

''Ik voel me goed, had het alleen even lastig op dat laatste klimmetje naar de oude stad maar kon terugkomen'', vertelde Kruijswijk tegen het AD. De Nederlander lijkt steeds beter in vorm te komen deze Giro d'Italia. Het was belangrijk voor me dat ik na die zware rit van gisteren geen slechte dag had, zoals eerder deze Giro. Ik ga met een goed gevoel de rustdag in. Er komt een week die me normaal gesproken ligt.''

Komende week komt Kruijswijk op zijn geliefde terrein. ''De top tien is geen doel, nee. Daarvoor ben ik niet hier. Het podium? Je moet blijven dromen, maar dat wordt moeilijk. Er staan sterke jongens voor me en ik sta een behoorlijk eind achter. Maar je weet het nooit. Vorig jaar hebben we gezien dat er van alles kan gebeuren. Er is nog een hoop te winnen en dan concluderen we in Milaan wel of we tevreden kunnen zijn.''

Doek gevallen voor circus Ringling Bros

Het wereldberoemde Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus heeft zondagavond lokale tijd in New York de laatste voorstelling gegeven. De teruglopende bezoekersaantallen dwingen het circus om te stoppen na 146 jaar. De laatste show was voor iedereen gratis via Facebook te bekijken. Er keken enkele tienduizenden mensen.

Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus zichzelf presenterend als 'The Greatest Show on Earth' is een van de bekendste circussen ter wereld. Het begon in 1841 als het museum van showman Phineas Taylor Barnum, die ook rondreisde met zijn collectie rariteiten, dieren en freaks. In 1907 ging het circus samen met dat van de vijf acrobatische broers Ringling, ooit de grote concurrent.

Naast de bezoekersaantallen is ook de strijd van dierenrechtenactivisten tegen het gebruik van olifanten, tijgers en leeuwen een reden voor het circus om te stoppen. Na een jarenlange strijd met de activisten, stopte Ringling Bros. vorig jaar met olifanten. De kaartverkoop nam daarna drastisch af.

Doek gevallen voor circus Ringling Bros
Doek gevallen voor circus Ringling Bros (Foto: ANP)

Zverev en Svitolina zegevieren in Rome

Alexander Zverev heeft verrassend het masterstoernooi van Rome op zijn naam geschreven. De pas 20-jarige Duitser was in de finale op het Romeinse gravel met 6-4 en 6-3 te sterk voor nummer twee van de wereld Novak Djokovic. Bij de vrouwen was Elina Svitolina met 4-6, 7-5 en 6-1 te sterk voor nummer vier van de wereld Simona Halep.

In het mannentoernooi leek Djokovic op voorhand de favoriet te zijn, omdat de Serviër langzaam maar zeker weer in vorm begint te raken. In de halve eindstrijd had hij Dominic Thiem, de bedwinger van gravelkoning Rafael Nadal, met 6-1 en 6-0 geveegd, maar in de finale was het Zverev (ATP-17) die duidelijk de bovenliggende partij was.

De Duitser speelde met veel kracht en drong Djokovic in de lange rally's met diepe ballen achteruit. In de tweede set kreeg Zverev op de stand van 5-3 op de service van Djokivic een wedstrijdpunt en benutte die ook meteen.

In het vrouwentoernooi domineerde Halep in de finale de eerste set, maar in set twee verstapte de Roemeense zich tweemaal. Er vielen breaks over en weer en had Halep zelfs even medische assistentie nodig. Svitolina rook haar kans en pakte de set in de twaalfde game. Daarna kon de Oekraïense makkelijk haar vierde toernooizege van het jaar binnen halen.

Haase wint koperen melkbusje

Tennisser Robin Haase heeft een van de grootste prijzen uit zijn loopbaan gewonnen. De Nederlander kreeg na een verrassend verlopen slotdag de prijs op de Melkhuisje Masters in Hilversum, wat hem een heus koperen melkbusje opleverde.

In Hilversum speelden vier tennissers in een poulesysteem om de titel. Naast Haase waren dat de Amerikaan Ryan Harrison, de Spanjaard Guillermo Garcia-Lopez en de Argentijn Diego Schwartzman. 

Garcia-Lopez had al van Haase en Schwartzman gewonnen, maar ging enigszins verrassend in drie sets onderuit tegen Harrison. Haase won ondertussen met 7-6, 6-4 van Schwartzman. Vervolgens kreeg de Hagenees het koperen melkbusje, niet vanwege zijn prestaties, maar voor wat hij betekend heeft bij het van de grond krijgen van het toernooi.

In de afgelopen dagen kwamen zo'n drieduizend toeschouwers kijken naar het nieuwe toernooi in Hilversum, dat nog geen officiële status heeft. 

Alonso 5e in Indy 500-kwalificatie, derde pole voor Dixon

Fernando Alonso zal zondag 28 mei vanaf de tweede startrij beginnen aan de Indy 500. De Spaanse Formule 1-coureur kwalificeerde zich zondag tijdens Pole Day op de vijfde plek op de Indianapolis Motor Speedway.

Op Pole Day worden de startplaatsen in twee groepen bepaald: de snelste negen van de zaterdag bepalen in de Fast Nine wie op poleposition en op de eerste drie rijen komt te staan, de rest vecht om de plekken tien tot en met 33. Ryan Hunter-Reay was veruit de snelste van die mannen en hij zal dan ook vanaf plek tien aan de race beginnen.

Alonso kwam tijdens de Fast Nine als derde de baan op en deed dat bijzonder goed. Hij had het mes weer tussen de tanden en zette de hoogste gemiddelde snelheid over vier ronden op de klokken. Will Power kwam vervolgens niet aan de snelheid van Alonso, maar de Spanjaard zag wel al snel dat poleposition niet meer ging lukken.

Die eer ging naar Scott Dixon. De Nieuw-Zeelandse Indy 500-winnaar van 2008 domineerde de kwalificatie en was veel te snel voor de rest, waardoor hij na 2008 en 2015 voor de derde keer de pole pakte. Ed Carpenter reed naar de tweede plek en de winnaar van vorig jaar, Alexander Rossi, completeert de eerste startrij.

De tweede rij is voor good old Takuma Sato, naast Alonso en JR Hildebrand - de man die in 2011 als ruime leider tijdens de Indy 500 één bocht voor het einde crashte. Tony Kanaan, Marco Andretti en Will Power starten vanaf rij drie. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1254
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.