FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 16 mei 2017

Opnieuw operatie voor judoka Polling

Judoka Kim Polling is voor de tweede keer in korte tijd onder het mes geweest. In februari werd de Nederlandse geopereerd aan haar beide ellebogen. Ditmaal werd ze in Amsterdam aan een knie geholpen. Ze hoopt eind augustus voor het WK in Budapest weer fit te zijn.

Polling: "Het was behoorlijk onverwacht. Er is wat weggehaald van de laterale meniscus en een ontsteking aan de voorkant en hopelijk ben ik vanaf nu vrij van kniepijn."

De Nederlandse bedankte via Facebook de artsen voor de spoedige operatie. "Er is super snel gehandeld vorige week en ik ben onwijs blij dat dit zo snel geregeld kon worden. Zonder tegenvallers heb ik nog genoeg tijd om wedstrijdfit te worden voor het WK. Dat dit met pijnvrije ellebogen zou gaan gebeuren was al gebleken, maar nu dus hopelijk ook met een pijnvrije knie."

IMF staakt steun aan Suriname op eigen verzoek

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de financiële ondersteuning aan Suriname stopgezet. Dit is gebeurd op verzoek van Suriname, heeft een woordvoerder van de financiële instelling dinsdag aan het ANP bevestigd.

Minister van Financiën Gillmore Hoefdraad zei vorige week al in het Surinaamse parlement dat Suriname de steun voor de betalingsbalans niet meer nodig heeft. Volgens hem ziet de financiële situatie er nu beter uit dan in april vorig jaar. Toen bereikten Suriname en het IMF overeenstemming over een noodkrediet van 425 miljoen euro. Van dat bedrag is in juni vorig jaar alleen het eerste deel van een kleine 80 miljoen euro overgemaakt.

Na deze eerste steun verslechterde de relatie tussen Suriname en het IMF. De regering van president Desi Bouterse weigerde de subsidies op brandstof, elektriciteit en water verder af te bouwen, zoals het IMF had geëist. Volgens Bouterse zou een verdere verhoging van de prijzen niet te dragen zijn door de burgers. Voor het IMF was dit reden om de tweede betaling aan Suriname niet te doen.

Kritiek
Inmiddels had de minister van Financiën op de internationale kapitaalmarkt via een obligatielening 550 miljoen Amerikaanse dollar opgehaald. Ook bij andere internationale organisaties zoals de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank en de Islamitische Ontwikkelingsbank heeft hij geld geleend. Deze leningen hebben hem veel kritiek opgeleverd, omdat hij volgende generaties in Suriname opscheept met de terugbetaling.

De Surinaamse economie staat zwaar onder druk door de enorme daling van de prijzen van onder meer olie en goud en financieel wanbeleid. Daardoor is de financiële positie van het land uitgehold en is de economie in een recessie beland.

IMF staakt steun aan Suriname op verzoek
IMF staakt steun aan Suriname op verzoek (Foto: ANP)

LB: Michael wordt 'moedeloos' van vriend Barbie

Lekker belangrijk: nieuws dat je niet wil missen!

Michael van der Plas is helemaal klaar met de nieuwe liefde van zijn ex Barbie. Rolf Tangel beweert dat hij zaterdag ernstig is bedreigd door Michael, maar volgens hem overdrijft de voormalig pornoster.

"Hij post van alles op z'n Facebook. Ik vind dat een beetje vervelend worden", vertelde Michael vanuit Spanje, waar hij een feestcafé runt, aan RTL Boulevard over het voorval. Michael zocht Rolf zaterdag op zijn werk op, bij een tankstation in Den Haag. "Ik ben bij de benzinepomp naar binnen gelopen met m'n dochter erbij en heb gewoon gezegd: jongen, kap ermee waar je mee bezig bent en zeker niks over m'n kleine meisje en m'n kinderen zeggen."

Michael zei ook tegen Rolf dat hij "nog wel eens met hem zou praten zonder camera's erbij. Als hij dat ziet als een ernstige bedreiging en dan gelijk naar de politie rent om zichzelf weg te zetten als het zielige jongetje. Ja, ik vind dit heel ver gaan."

Volgens Michael probeert Rolf "alles om mij gek te maken. Ik word er een beetje moedeloos van eigenlijk."

Michael wordt 'moedeloos' van vriend Barbie
Michael wordt 'moedeloos' van vriend Barbie (Foto: BuzzE)

Tilburg koopt huis van captain No Surrender

De gemeente Tilburg heeft op een veiling het huis gekocht van een vooraanstaand lid van motorclub No Surrender. Overlast in de buurt was volgens een gemeentewoordvoerder de reden om toe te slaan op de executieveiling. Vorig jaar vond de politie in het huis bijvoorbeeld nog een grote hoeveelheid hennep en wapens.

Tilburg betaalde 211.000 euro voor het pand. De gemeente gaat het verhuren aan een organisatie die zich inzet voor de buurt, aldus de woordvoerder dinsdagavond naar aanleiding van een bericht van het Brabants Dagblad.

Het huis aan de Don Sartostraat was eigendom van Corin Denis, captain bij No Surrender. Denis zit op dit moment in voorarrest wegens vermoedelijke betrokkenheid bij de productie van harddrugs. De strafzaak tegen hem is een van de vele resultaten van de actie Trefpunt, een groot onderzoek van de politie naar de drugscriminaliteit in het zuiden van Nederland.

Tilburg koopt huis van captain No Surrender
Tilburg koopt huis van captain No Surrender (Foto: ANP)

LB: Ozzy en Sharon Osbourne opnieuw getrouwd

Lekker belangrijk. Nieuws dat je niet wil missen!

Ozzy en Sharon Osbourne hebben hun huwelijkgeloften hernieuwd. Tijdens een intieme ceremonie in Las Vegas beloofden de rocker en zijn vrouw elkaar opnieuw eeuwige trouw, meldt Hello! Magazine.

"Voor mij was dit onze echte trouwdag", vertelde Ozzy aan het blad. "Dit is de dag die ik me herinner. Sharon en ik hebben zo veel meegemaakt, dit voelt echt als een nieuw begin."

De Black Sabbath-rocker is al 34 jaar getrouwd met Sharon, maar vorig jaar wankelde het huwelijk. De twee gingen tijdelijk uit elkaar nadat duidelijk was geworden dat Ozzy een affaire had met zijn kapster. Na een paar maanden apart vonden Ozzy en Sharon elkaar weer. Eind vorig jaar zeiden de Osbournes al opnieuw te willen trouwen.

"Ik heb een enorme fout gemaakt", blikt Ozzy in Hello! Magazine terug op zijn overspel. "Zonder Sharon ben ik niets. Ik hou van haar. Ik kan echt zeggen dat ik van niemand anders heb gehouden dan van mijn vrouw."

Ook voor Sharon betekenen de hernieuwde trouwgeloften een nieuwe start. "Het was moeilijk hem weer te vertrouwen, maar ik kan me een leven zonder Ozzy niet voorstellen. De ceremonie was prachtig. We zijn opnieuw verliefd geworden op elkaar."

Ozzy en Sharon Osbourne opnieuw getrouwd
Ozzy en Sharon Osbourne opnieuw getrouwd (Foto: BuzzE)

Vrouw laat kind gewond achter na aanval hond

Een hondenbezitster heeft dinsdag een zesjarig meisje gewond achtergelaten nadat haar hond het kind had aangevallen. Dat gebeurde in het buitengebied van Diepenheim (Overijssel). De politie zette foto's van de diepe bijtwonden die het meisje aan haar been opliep op Facebook.

Het jonge slachtoffer wordt behandeld in het ziekenhuis. De politie is nog op zoek naar de "wat oudere vrouw met blonde krullen" die haar hond niet onder controle had. De hond in kwestie is een grote donkere hond met lichte vlekken/stippen. 

Het bericht van de politie oogstte veel verontwaardiging. In korte tijd kwamen er zo'n driehonderd reacties op waarin mensen vooral het weglopen van de vrouw veroordeelden.

Vrouw laat meisje (6) gewond achter na beet
Vrouw laat kind gewond achter na aanval hond (Foto: ANP)

Far Cry 5 en The Crew 2 bevestigd door Ubisoft

In een reeks aankondigingen van de Franse gameontwikkelaar Ubisoft is bevestigd dat er een nieuwe Far Cry-game, een nieuwe The Crew-game en een volgende Assassin's Creed-titel in aantocht zijn. Ook is de langverwachte South Park: The Fractured But Whole genoemd; alle vier games moeten voor maart 2018 uitkomen.

Speculaties over nieuwe iteraties binnen Ubisofts bekende franchises zijn er al enige tijd. Zo kwam er vorige week al een gerucht langs dat de nieuwe Far Cry-game zich mogelijk in een Wild West-setting afspeelt, en weten we dat de nieuwe Assassin's Creed zich zeer waarschijnlijk in Egypte afspeelt en Assassin's Creed Origins gaat heten.

Marathon tegen kanker

Woensdagavond 17 mei vindt in Alkmaar op het Waagplein de tweede editie van de 'Marathon tegen Kanker' plaats. Na een succesvolle eerste editie trekken BN'ers ook dit jaar weer alles uit de kast om de KWF Kankerbestrijding aan zoveel mogelijk nieuwe donateurs te helpen en daarnaast zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek. 

Bij de liveshow treden onder andere OG3NE, Glennis Grace en Nick & Simon op. Modeontwerpster Olcay Gulcsen doet mee met een triathlon (40 km fietsen, 10 km hardlopen en 1,5 km zwemmen ondanks haar watervrees).

Wereldkampioen snowboardcross Bibian Mentel doet mee met een wandelmarathon; ze werd zelf onlangs voor de achtste(!) keer schoon verklaard van kanker. Om 10:00 uur start ze in Amsterdam bij het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis en zal rond 22:30 uur eindigen op het Waagplein. Beide BN'ers worden tijdens hun tocht bijgestaan door mede-BN'ers en vele honderden supporters. 

De liveshow zal vanaf 21:30 te volgen zijn op NPO1. Radio NPO2 zendt vanaf 19:00 uur live uit op het Waagplein. Caroline Tensen presenteert de show. 

Studenten in VS krijgen pepperspray in gezicht gespoten

Bij experimenten op school denk je misschien aan een beetje van stof A bij stof B gooien, de boel verwarmen en kijken hoe de kleur anders wordt. Misschien denk je aan het klassieke schoolexperiment met de fruitvliegjes, ook hartstikke leuk.

Waar je vermoedelijk niet aan denkt is een experiment waar een groep Amerikaanse studenten onlangs voor koos. De jongeren houden zich bezig met het bestuderen van criminele wetenschap op Barberton High School en daar kon wel een praktijklesje bij gebruikt worden.

Met hulp van de lokale politiechef werd het pepperspray-experiment uitgevoerd. De jongeren werden op een lijn gezet en kregen één voor één een stevige spuit van het spul in hun gezicht, waarbij de agent van dienst het nog wat 'echter' maakte: "Stop met tegenstribbelen, werk mee alstublieft."

De ouders van de leerlingen werd vooraf gevraagd hun goedkeuring te geven middels hun handtekening, waarbij de politie duidelijk aangaf dat deelname volledig vrijwillig was en dat de pijn zo'n dertig tot zestig minuten zou duren. 

Aan de reacties van de studenten te zien was het experiment een groot succes, ze weten nu immers hoe het voelt. Dat hadden wij hen overigens ook wel kunnen vertellen zonder praktijkervaring: pepperspray in je gezicht krijgen is kut en meewerken met de politie is een betere zet.

Studenten krijgen pepperspray in hun gezicht (Bron: YouTube)

'Amrabat kost vier of vijf miljoen euro'

Mocht Feyenoord deze zomer de transfermarkt opgaan, dan lijkt Sofyan Amrabat de eerste speler die zich in het Rotterdamse tenue hijst.

Feyenoord mag zich na de landstitel voorbereiden op een seizoen met Champions League-voetbal. Daardoor doen gelijk de geruchten de ronde over spelers die de Rotterdammers moeten halen. Volgens AD-journalist Mikos Gouka is Amrabat de eerste optie.

"De eerste die ze willen halen is Sofyan Amrabat van FC Utrecht. Maar die heeft nog een contract voor twee jaar. Dat kost denk ik vier of vijf miljoen euro. Dat is geen geld wat Feyenoord zomaar uitgeeft, maar hij is een groot talent", zegt Gouka tegen de NOS.

Feyenoord moet rekening houden met het mogelijke besluit van Dirk Kuijt om te stoppen als profvoetballer. Ook Eljero Elia dreigt te vertrekken, terwijl Steven Berghuis terugkeert naar Watford. In dat geval, vindt sportchef Arno Vermeulen van de NOS, moet de aandacht worden verlegd naar Jeremain Lens.

"Ze hebben in ieder geval buitenspelers nodig. Lens staat nog onder contract bij Sunderland, maar speelde dit jaar onder Dick Advocaat bij Fenerbahce. Lens kan ook in de spits spelen en is daarom verder dan Sam Larsson van Heerenveen, wat ook een goede maar dure optie zou zijn."

Tiener in VS overleden door cafeïne

Een gezonde tiener uit South Carolina is overleden doordat hij in korte tijd een aantal drankjes met een hoog cafeïnegehalte heeft gedronken, aldus de lijkschouwer. Davis Cripe zakte in april in elkaar op school nadat hij een McDonalds latte, een grote Mountain Dew en een energydrankje had gedronken in minder dan twee uur tijd.

Volgens de lijkschouwer was het niet te de totale hoeveelheid cafeïne die hem de das omgedaan heeft, maar het korte tijdsbestek waarin de tiener de drankjes consumeerde. Dit heeft er voor gezorgd dat de tiener een hartritmestoornis kreeg, waar hij uiteindelijk aan is overleden. De jongen heeft eerder nooit hartklachten gehad. 

Hoewel de cafeïne uiteindelijk de doodsoorzaak bleek te zijn, werd daar in eerste instantie niet aan gedacht. Het is dat getuigen wisten te vertellen wat Davis in de uren voorafgaand aan zijn dood had geconsumeerd. 

FOK!ker maakt online game

FOK!kers zijn creatieve en getalenteerde mensen, dat weet iedereen. Zo ook FOK!ker KW87, die onlangs op het forum mededeelde dat hij zijn eigen online puzzelgame heeft gemaakt. Deze is vanaf nu gratis via www.travelquest.nl te spelen. 

De game heet Travel Quest en in het spel ga je op zoek naar één specifieke locatie, ergens op de wereld. Deze is vooraf bepaald en voor alle reizigers hetzelfde. Door middel van puzzels, vragen en raadsels kun je achtereenvolgens het werelddeel, land en de stad achterhalen. Op deze manier kom je iedere ronde dichter bij de uiteindelijke bestemming. Het is de bedoeling om deze bestemming zo snel mogelijk te bereiken.

Omdat de game zich op dit moment nog in de bèta-fase bevindt is KW87 erg benieuwd naar jullie reacties. Dus: wat vinden we ervan? Ondergetekende is in ieder geval weer een uurtje zoet geweest.

Tennisser Mannarino slaat weergaloos dropshot

Op het masterstoernooi van Rome heeft de Franse tennisser Adrian Mannarino een bijzonder mooi punt gemaakt. In de eerste ronde stond de qualifier tegenover de Uruguayaan Pablo Cuevas, van wie hij de eerste set had verloren.

Mannarino gaf de moed niet op en vroeg in de tweede set toverde hij een werkelijk fenomenaal dropshot uit zijn racket. De Fransman legde de bal precies achter het net neer en gaf hem zoveel effect mee, dat de bal weer terug over het net stuiterde.

Hij krijgt er op internet de nodige aandacht en lof voor, maar veel kan Mannarino er uiteindelijk niet mee. Cuevas won ook de tweede set en dus de wedstrijd.

'Trumps geheime informatie kwam uit Israël'

De geheime informatie die de Amerikaanse president Donald Trump zou hebben gedeeld met hoge Russische functionarissen was afkomstig van Israël. Dat meldden Amerikaanse media op basis van niet met name genoemde Amerikaanse functionarissen.

Als het bericht klopt, kan dat gevolgen hebben voor de relatie tussen de VS en Israël. De informatie kan door Rusland weer aan zijn bondgenoot Iran worden gegeven en dat is een vijand van Israël. Uit Israël is geen bevestiging gekomen van het bericht, aldus Amerikaanse media.

Trump is onder druk komen te staan door het bericht in The Washington Post maandag dat hij zeer geheime informatie zou hebben vrijgegeven in een gesprek met onder anderen de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.

'Trumps geheime informatie kwam uit Israël'
'Trumps geheime informatie kwam uit Israël' (Foto: ANP)

Labour komt met meer belasting voor rijken

De Britse oppositieleider Jeremy Corbyn heeft dinsdag voor zijn socialistische partij Labour het verkiezingsmanifest gepresenteerd. Het gaat uit van een forse verhoging van de belasting op hogere inkomens en vooral belasting op de winst van bedrijven. Corbyn wil met het geld naar eigen zeggen de ongelijkheid in het land te lijf gaan, aldus Britse media dinsdag.

Hij belooft bijvoorbeeld de publieke gezondheidszorg (NHS) uit de problemen te helpen en veel geld in het onderwijs te stoppen. Hij belooft ook meer betaalbare woningen en de nationalisatie van de spoorwegen, de posterijen en en deel van de energiesector.

Donderdag 8 juni zijn er vervroegde verkiezingen. Ze worden op initiatief van de conservatieve premier Theresa May gehouden. May wil de zegen van de kiezers voor de voorgenomen brexit en heeft volgens peilingen daar straks voldoende steun voor. De Conservatieven beschouwen Corbyns plannen als die van een Sinterklaas zonder geld. Het zou volgens hen niet realistisch zijn te denken dat de belastingbetalers de omgerekend 56,6 miljard euro voor Labours plan gaan ophoesten. De grootste hoeveelheid extra geld verwacht Labour van belastingen op bedrijfswinst, circa 22,6 miljard euro.

Labour komt met meer belasting voor rijken
Labour komt met meer belasting voor rijken (Foto: ANP)

Knul spuit ammoniak in ogen voorbijgangers

In Middelburg (Zeeland) heeft een circa 20-jarige knul maandagmiddag mensen belaagd met een waterpistool waar mogelijk ammoniak in zat. De dader, een blanke knul met lang donkerblond haar, spoot zijn slachtoffers in de ogen op de Pottenbakkerssingel ten hoogte van de Albert Heijn. De slachtoffers hadden last van brandende ogen en benauwdheid. 

Vier mensen hebben aangifte tegen hem gedaan. De politie is nog steeds op zoek naar hem. Het signalement luidt: circa 20 jaar, lang donkerblond haar. Hij droeg legergroene bovenkleding en hoedje en droeg een grote legergroene rugtas. Hij is weggevlucht op een zwarte mountainbike met zwarte tassen. Getuigen wordt verzocht om contact op te nemen met de politie. 

Rosario Dawson treft nichtje dood aan in huis

Actrice Rosario Dawson heeft vorige week haar 26-jarige nichtje bewusteloos aangetroffen in haar woning. Ambulancebroeders probeerden Vanez Ines Vasquez te reanimeren, maar ze overleed op weg naar het ziekenhuis. Dat meldt TMZ.

Vanez, die voor de actrice werkte, had volgens bronnen van de entertainmentsite al langer last van migraine en een hoge bloeddruk. De eerste uitslagen van een autopsie zouden wijzen op een natuurlijke dood. De uitslag van het toxicologisch onderzoek is nog niet binnen, maar volgens de ingewijden heeft Vanez geen verleden van drugs- of alcoholmisbruik.

Volgens TMZ willen Vanez' familie op dit moment niet reageren op het voorval. Ook Rosario, bekend van films als Sin City en Seven Pounds, wil zich niet uitlaten over de dood van haar nichtje.

Rosario Dawson treft nichtje dood aan in huis
Rosario Dawson treft nichtje dood aan in huis (Foto: BuzzE)

Mollema ziet Dumoulin als grote favoriet voor de eindzege

Naast Tom Dumoulin kijkt ook Bauke tevreden terug op de tijdrit in de Giro d'Italia. De Nederlander van Trek-Segafredo werd tiende in de tijdrit en steeg in het algemeen klassement naar een derde plaats. Mollema had wel een kleiner verschil verwacht tussen hem en de nieuwe drager van de roze trui.

''Ik had niet veel meer achterstand verwacht dan anderhalve minuut. Maar goed, Tom rijdt heel sterk en staat nu duidelijk op de eerste plaats. Hij is niet langer een podiumkandidaat, maar een favoriet voor de eindzege'', zei Mollema. ''Afgezien van mijn tijdverlies reed ik vandaag wel zo'n beetje de tijdrit die ik had verwacht. De derde plaats is er het logische gevolg van, denk ik''.

Mollema heeft in het algemeen klassement een achterstand van 2.38.

'Meld zwangerschapsdiscriminatie op het werk'

Er komt een meldpunt voor vrouwen die bijvoorbeeld hun baan zijn kwijtgeraakt door discriminatie wegens zwangerschap of pril moederschap. Het College voor de Rechten van de Mens maakte dat dinsdag bekend. Met de meldingen die binnenkomen, hoopt de toezichthouder beter zicht krijgen op de risico's die vrouwen lopen.

Discriminatie van vrouwen omdat zij in verwachting zijn of net moeder zijn geworden, komt volgens het college nog te vaak voor. Jaarlijks krijgen tienduizenden vrouwen er volgens de toezichthouder mee te maken. Sommigen raken er zelfs hun baan door kwijt, bijvoorbeeld doordat hun tijdelijke contract niet verlengd wordt, of hun flexibele arbeidsovereenkomst wordt ontbonden. Zwangerschap mag daar volgens de wet echter niet de reden voor zijn.

Nog afgezien van baanzekerheid blijkt volgens het college dat zwangere vrouwen op de arbeidsmarkt vaker beloning of opslag mislopen en kritischer dan hun collega's gevolgd worden in hun functioneren. Vrouwen die menen daarmee te maken te hebben, kunnen vanaf maandag 22 mei met hun verhaal terecht bij het nieuwe meldpunt.

'Meld zwangerschapsdiscriminatie op het werk'
'Meld zwangerschapsdiscriminatie op het werk' (Foto: ANP)

Oostenrijk in oktober vervroegd naar stembus

Oostenrijk houdt op 15 oktober vervroegd parlementsverkiezingen. De politieke fracties in het parlement zijn dat dinsdag overeengekomen. De verkiezingen waren aanvankelijk gepland voor de herfst 2018.

De conservatieve coalitiepartij ÖVP had zondag vervroegde verkiezingen geëist. De partij heeft de afgelopen jaren samen met de socialistische SPÖ over Oostenrijk geregeerd maar de partijen wantrouwen elkaar nu.

De coalitie onder leiding van kanselier Christian Kern is feitelijk uiteen gevallen. Kern erkende zondag al dat hij verkiezingen niet tegen kon houden. De rechtse FPÖ profiteert mogelijk van de vervroegde stembusgang. De partij ligt op dit moment goed in de peilingen.

Oostenrijk in oktober vervroegd naar stembus
Oostenrijk in oktober vervroegd naar stembus (Foto: ANP)

Rekstoktraining van Epke valt Tim zwaar

Tim Douwsma slooft zich deze dagen uit in de gymzaal. De zanger, acteur en presentator zwaait woensdagavond met turnkampioen Epke Zonderland aan de rekstok voor KWF Kankerbestrijding. "Het is te gek om met zo'n groot sportman te trainen", zei Tim tegen Shownieuws.

Tegelijkertijd is het ontzettend zwaar, moet Tim toegeven. "Epke traint natuurlijk al twintig jaar lang voor zijn gouden medaille en ineens dachten wij dat in vijf, zes weken te doen. Dan kom je er dus achter dat het gewoon heel zwaar is."

Toch is Tim vastberaden woensdagavond in Alkmaar te schitteren aan de rekstok. "Als ik ergens voor ga, dan ben ik bloedfanatiek." Hij traint niet alleen met Epke, maar is ook zelf "zwaar gaan trainen". En dan ligt een blessure op de loer.

Tim miste vorige maand al een aantal trainingen als gevolg van een rugblessure en heeft nu een pijnlijke schouder. Daar zit "vocht onder", "een soort slijmbeursontsteking". "Het ziet er eigenlijk niet heel goed uit", gaf Tim dinsdag toe. Toch blijft hij turnen om geld in te zamelen voor KWF. "We gaan kijken hoe het morgen gaat, het is een race tegen de klok."

Rekstoktraining van Epke valt Tim zwaar
Rekstoktraining van Epke valt Tim zwaar (Foto: BuzzE)

Sonic Forces laat je een eigen held maken

SEGA heeft via een nieuwe trailer een nieuwe feature voor Sonic Heroes aangekondigd. Naast de twee speelbare Sonics is er een derde held nodig: jouw eigen held. Een derde personage dat je zelf kunt maken.

In totaal kun je uit zeven verschillende soorten helden kiezen, elk gebaseerd op een kleur, die elk een andere vaardigheid bezitten. Een lijstje hiervan vind je hieronder.

  • Beer - Blaast vijanden weg met een doelzoekende aanval
  • Vogel - Bezit een double jump
  • Kat - Behoudt één ring wanneer je geraakt wordt door een vijand
  • Hond - Wanneer je doodgaat herstart je met vijf ringen
  • Hedgehog - Verzamel ringen wanneer je aangevallen wordt
  • Konijn - Is langer onschadelijk na damage te hebben ontvangen
  • Wolf - Trekt automatisch ringen aan wanneer je in de buurt komt.

In de trailer is te zien dat spelers onder andere de handschoenen, bril, schoenen, lichaam en meer kunnen aanpassen. Het is afwachten wat voor horror-schepsels er gemaakt gaan worden. Sonic Forces lanceert aan het einde van het jaar voor Nintendo Switch, pc, PlayStation 4 en Xbox One.

RTL7 pakt uit met finale Ajax

RTL7, dat de uitzendrechten heeft van de Europa League, pakt groots uit met de programmering rondom de finale Ajax - Manchester United.

Op de avond van de eindstrijd, op woensdag 24 mei, begint de zender al om 19.00 uur met de voorbeschouwing vanuit de studio in Stockholm. De wedstrijd zelf begint om 20.45 uur. Erna zijn ook de huldiging en nabeschouwing te zien.

Oud-Ajax-speler en -coach Frank de Boer en oud-Ajax-trainer Aad de Mos schuiven aan voor analyses. Behalve in en om het stadion wordt ook verslag gedaan vanaf het Museumplein, waar naar verwachting, honderdduizend Ajax-fans de finale kijken. Op de dag ervoor komt RTL7 om 20.30 uur met een programma over de laatste voorbereidingen van Ajax in Stockholm.

Verder zijn er komende vrijdag en maandag extra afleveringen van het praatprogramma Voetbal Inside (20.30 uur) die in het teken staan van de komende finale. Mochten de Amsterdammers winnen, dan is er de avond na de finale opnieuw om 20.30 uur een extra uitzending van Voetbal Inside met een terugblik.

RTL7 pakt uit met finale Ajax
RTL7 pakt uit met finale Ajax (Foto: ANP)

Feyenoord-fan liet vrije dag bij titel contractueel vastleggen

Sommige Feyenoord-fans moesten veel moeite doen om vrij te krijgen voor de huldiging van de Rotterdamse ploeg gistermiddag, zo niet Ed Claassens. De Enschedeër heeft namelijk contractueel vastgelegd dat hij een vrij dag zou krijgen als Feyenoord kampioen zou worden.

Claassens' baas, Giels Brouwer, vertelde aan AD Sportwereld hoe de afspraak tot stand was gekomen. "Ed was zeer gewild op het moment dat wij hem naar ons bedrijf wilden halen. Als blufje kwamen we toen op een extra vrije dag bij een titel van Feyenoord, en een week vrij bij het winnen van de Europa League of Champions League. Dat gokje durfden wij wel aan. Het werkte: Ed is fanatiek Feyenoord-fan en koos voor ons", aldus de baas van SciSports.

Volgens Brouwer geloofde Claassens heilig in de titel, hij was er al het hele seizoen mee bezig: "Hij telde vanaf de zomer af op een bord: nog 32, nog 31, nog 30 weken tot de Coolsingel." Vandaag kwam de Feyenoord-fan tevreden aan op zijn werk. "Hij heeft z'n Feyenoord-shirt nog steeds aan", zo vertelde de SciSports-baas.

Ed Claassens kon gisteren lekker door feesten (Pro Shots / Dennis Wielders)
Ed Claassens kon gisteren lekker door feesten (Pro Shots / Dennis Wielders)

Dumoulin: ''Ik vocht tegen mezelf en had geen goed gevoel"

Tom Dumoulin kijkt tevreden terug op zijn tijdrit in de Giro d'Italia. ''Ik ben echt heel blij. Ik had niet verwacht dat het verschil zo groot zou zijn'', aldus de renner van Sunweb tegenover de NOS.

Dumoulin heeft nu een voorsprong van 2.23 in het algemeen klassement op Nairo Quintana. Toch had de Limburger zijn twijfels over de tijdrit. "Ik vocht tegen mezelf en had geen goed gevoel", zei de Nederlanders tegen de pers. "Tijdens mijn laatste tijdrit zette ik niet door, maar was ik na afloop teleurgesteld. Nu besloot ik niet op te geven en het bleek meer dan genoeg."

Er staan nog een aantal zware bergetappe's op het programma. ''Dit is een mooi gat om de bergen mee in te gaan. Maar tijdens de Vuelta verloor ik ook opeens meerdere minuten op één dag'', aldus Dumoulin.

Staking in casino's Amsterdam en Zandvoort

Bij de vestigingen van Holland Casino in Amsterdam en Zandvoort wordt dinsdagavond gestaakt. Vanaf 19.30 uur leggen naar schatting enkele tientallen medewerkers het werk neer, zo hebben de vakbonden aangekondigd. De gevolgen van de actie zijn nog niet duidelijk.

Het is al de vijftiende keer sinds medio april dat gestaakt wordt bij het staatsgokbedrijf. Dat de gemoederen zo hoog zijn opgelopen, heeft te maken met de aanstaande privatisering van Holland Casino. Veel werknemers zijn bang dat er straks bezuinigingen aankomen en eisen eerst meer zekerheden.

Vakbonden FNV, De Unie en ABC proberen met de acties onder meer af te dwingen dat Holland Casino maatregelen neemt tegen de hoge werkdruk voor het personeel. Daarbij willen ze een loonsverhoging van 2,5 procent per jaar. De cao waarover wordt gesteggeld geldt voor zo'n 3000 werknemers die werken bij de veertien vestigingen van Holland Casino.

Staking in casino's Amsterdam en Zandvoort
Staking in casino's Amsterdam en Zandvoort (Foto: ANP)

'Veel smartphones lopen achter met updates'

Ruim een kwart van de Android-smartphones in Nederland bevat niet de meest recente beveiligingsupdate. Daarover klaagde de Consumentenbond dinsdag. De belangenorganisatie voert al sinds 2015 campagne om fabrikanten te bewegen de software van hun smartphones langer te updaten, maar het probleem blijft spelen.

Van marktleider Samsung heeft slechts één model, de Samsung Galaxy J7, de meest recente veiligheidsupdate van april 2017. En Huawei, dat ook vele modellen verkoopt in Nederland, heeft helemaal geen recente veiligheidsupdates voor zijn toestellen. Google-toestellen kwamen wel goed uit de test naar voren.

De Consumentenbond vindt dat fabrikanten hun smartphones minimaal twee jaar na aankoop of vier jaar na introductie van een toestel moeten blijven updaten. Vorig jaar spande de bond tegen Samsung ook al een kort geding aan om de hele kwestie, maar dat was geen succes omdat de rechter in Amsterdam de zaak niet spoedeisend vond. Daarop werd een bodemprocedure gestart, maar de uitslag daarvan kan zomaar anderhalf jaar op zich laten wachten.

'Veel smartphones lopen achter met updates'
'Veel smartphones lopen achter met updates' (Foto: BuzzT)

Dubbelslag voor Dumoulin in Giro d'Italia

Tom Dumoulin heeft de tijdrit gewonnen in de Giro d'Italia gewonnen. De renner van Sunweb was na 39,8 kilometer 49 seconden sneller dan Geraint Thomas, Bob Jungels werd derde in de tijdrit. Dumoulin neemt ook de leiding over in het algemeen klassement. De Nederlander heeft in het klassement nu een voorsprong van 2.23 op Nairo Quintana. Bauke Mollema staat nu in het algemeen klassement als derde.

Vasil Kiryienka was de eerste renner die een scherpe tijd klokte, ondanks dat de renner van Sky in de laatste bocht ten val. De Wit-Rus mocht een tijd lang in de hotseat zitten, maar moest plaats maken voor Luis Leon Sanchez. De renner van was twintig seconden sneller dan Kiryienka. Uiteindelijk werd Sanchez vierde in de tijdrit.

Thomas was de eerste die onder tijd van Sanchez ging. De kopman van Sky verloor in de bergrit naar Blockhaus vijf minuten, na een valpartij waar ook Wilco Kelderman bij betrokken was. De Brit liet zien dat zijn vorm nog goed is en ging 51 seconden onder de tijd van Sanchez.

Jungels kwam nog dichtbij de tijd van Thomas, maar kwam wel zeven seconden te kort. De Luxemburger ging in de tijdrit wel Tejay van Garderen voorbij, die drie minuten eerder gestart was.Ook Steven Kruijswijk reed geen al te goede tijdrit.

De Nederlander van LottoNL-Jumbo verloor uiteindelijk 2.43 op de winnaar. De andere Nederlandse klassementsrenner Mollema reed wel een goede tijdrit. De renner van Trek-Segafredo werd tiende in de tijdrit op 2.17.

Bij het eerste tussenpunt was al duidelijk dat Dumoulin aan een goede tijdrit bezig was. De Nederlands kampioen tijdrijden had bij het eerste tussenpunt al een voorsprong van achttien seconden op Thomas. In de rest van de tijdrit bouwde de Nederlander zijn voorsprong steeds verder uit. Op de finish had de renner van Sunweb een voorsprong van 49 seconden op Thomas.

Thibaut Pinot kende daarentegen geen super dag. De Frans kampioen tijdrijden kwam niet verder dan 53:19 en zakte daarmee naar de vierde plek in het algemeen klassement. Ook Quintana had een matige tijdrit. De Colombiaan van Movistar verloor 2.53 op Dumoulin en staat nu op een tweede plaats in het algemeen klassement met een achterstand van 2.23.

Klaver naar achterban om breuk uit te leggen

GroenLinks-leider Jesse Klaver gaat woensdagavond in gesprek met zijn achterban over het mislukken van de onderhandelingen over een nieuw kabinet. Klaver beantwoordt in een Haagse popzaal zoveel mogelijk vragen, belooft hij.

De formatie van een kabinet van VVD, CDA, D66 en GroenLinks liep maandag stuk. Het kwartet werd het niet eens over het vluchtelingenbeleid. De Kamer debatteert woensdag over hoe het verder moet met de formatie, maar GroenLinks dreigt hoe dan ook buiten de boot te vallen. CDA en VVD laten doorschemeren samen met D66 naar een andere partner te willen zoeken.

De bijeenkomst wordt gehouden in het Paard van Troje, waar ruimte is voor zo'n 1100 mensen.

De eetclub verboden op filmfestival Uganda

De Nederlandse speelfilm De eetclub mag niet vertoond worden in Uganda omdat deze homoseksualiteit zou verheerlijken. Dat meldt de Nederlandse ambassade in Kampala op zijn Facebookpagina.

De Ugandese mediaraad noemt in een rapport over de film een aantal scènes waarin over homoseksualiteit wordt gepraat op een positieve manier. Dat is wettelijk verboden in het Afrikaanse land. Ook een aantal andere scènes zijn volgens de raad tegen de geldende zeden in Uganda. Zo worden onder meer een scène genoemd waarin 'intiem wordt gezoend in de aanwezigheid van kinderen', enkele scènes met 'steamy sex' en wordt er in de film gerookt, 'vooral door vrouwen.'

De afkeuring van de film is voor de ambassade reden om De eetclub terug te trekken als Nederlandse inzending voor het Europees filmfestival in Uganda. De ambassade betreurt het besluit van de Ugandese mediaraad.

De eetclub verboden op filmfestival Uganda
De eetclub verboden op filmfestival Uganda (Foto: BuzzE)

Veldhoven claimt kosten bij Eritreeërs

De gemeente Veldhoven is van plan om de kosten die zijn gemaakt rondom een verboden Eritrese conferentie in rekening te brengen bij de organisatie. Een woordvoerster van de gemeente heeft dat dinsdag gezegd naar aanleiding van informatie die naar de gemeenteraad is gestuurd.

De jongerenorganisatie van het omstreden regime in Eritrea wilde in april een grote bijeenkomst houden in conferentieoord Koningshof in Veldhoven. Vanwege grimmige protesten van tegenstanders van het bewind in Eritrea werd de conferentie door burgemeester Jack Mikkers van Veldhoven op het laatste moment verboden.

De gemeente zegt dat er extra personeelskosten zijn gemaakt, juridisch advies is ingeschakeld en bovendien voor busvervoer is gezorgd om honderden deelnemers weg te brengen nadat de conferentie werd afgelast.

De gemeente kan nog niet meer zeggen over de hoogte van de rekening. De kosten worden nog geïnventariseerd, aldus de woordvoerster.

Veldhoven claimt kosten bij Eritreeërs
Veldhoven claimt kosten bij Eritreeërs (Foto: ANP)

Eerste beelden Will & Grace-reünie online

NBC heeft een eerste voorproefje gepubliceerd van een gloednieuw seizoen van Will & Grace. In een trailer is te zien hoe hoofdrolspelers Eric McCormack (Will) en Debra Messing (Grace) terugkeren op de set.

Messing lijkt in de video nog niet echt zin te hebben in een nieuw seizoen. Ze is bang om de show opnieuw te doen, zo vertelt ze McCormack. Eenmaal op de set zijn ook Sean Hayes (Jack) en Megan Mullally (Karen) weer van de partij. Zij doen alsof de serie nooit is gestopt en er al die tijd zijn achtergebleven waarna een lied wordt aangeheven op de melodie van As If We Never Said Goodbye uit de musical Sunset Boulevard.

Will & Grace keert komend najaar na tien jaar afwezigheid terug op televisie in Amerika. De serie was eerder tussen tussen 1998 en 2006 te zien. In september werd de comeback ingeluid: er verscheen toen een filmpje op YouTube waarin Will, Grace, Jack en Karen te zien waren. Het bleek te gaan om een verkiezingsspotje, maar dit was wel de aanzet voor onderhandelingen over een nieuw seizoen.

Eerste beelden Will & Grace-reünie online
Eerste beelden Will & Grace-reünie online (Foto: BuzzE)

Eerste zomerse dag van het jaar

Nederland beleeft dinsdag de eerste officiële zomerse dag van het jaar. In De Bilt bereikte het kwik kort voor 15.00 uur een waarde van 25 graden, meldt Weeronline.

In Noord-Brabant en Limburg ligt de temperatuur op veel plaatsen zelfs boven 27 graden. Het warmst werd het tot dusver in het Limburgse Ell met 27,5 graden.

Voor een officiële zomerse dag moet het in De Bilt 25 graden of meer worden.

Eerste zomerse dag van het jaar
Eerste zomerse dag van het jaar (Foto: ANP)

Harvest Moon: Light of Hope aangekondigd

Ontwikkelaar Natsume komt met een nieuwe Harvest Moon voor Nintendo Switch, pc en PlayStation 4. De maker belooft een 'SNES-stijl nostalgische titel', dus de verwachtingen liggen meteen hoog.

In Harvest Moon: Light of Hope begin je op een boot, op zoek naar een nieuw begin. Helaas wordt het schip overvallen door een moesson en strand je in een kleine havenstad. Ook deze havenstad is getroffen door de moesson en samen met de bewoners ga je aan de slag om de stad te doen herstellen.

Er zijn nog geen beelden van de game, maar er zijn Switch- en pc-versies speelbaar op E3. Logischerwijze zien we tegen die tijd dus meer van de game.

Harvest Moon: Light of Hope

Rematch Joshua en Klitschko mogelijk in oktober

Het lijkt alsmaar waarschijnlijker dat boksers Anthony Joshua en Wladimir Klitschko elkaar nog eens in de ring zullen ontmoeten.

De twee zwaargewichten stonden vorige maand tegenover elkaar in een met negentigduizend mensen volgepakt Wembley in Londen, waar Joshua zijn Oekraïnse opponent na een prachtig gevecht knock-out sloeg. Nu wordt druk gepraat over mogelijke locaties voor de rematch.

Een van die locaties ligt in Cardiff in Wales. Het Principality Stadium biedt plaats aan bijna 75 duizend toeschouwers en heeft een dak dat gesloten kan worden. Dat is belangrijk, want in oktober zou het lastiger worden om een gevecht in de open lucht te organiseren in verband met de kans op regen.

In november en december wordt het stadion op de meeste zaterdagen gebruikt door de nationale rugbyploeg van Wales, maar 28 oktober lijkt een goede optie te zijn. "Er wordt druk overlegd over de locaties", aldus Eddie Hearn, de manager van Joshua. 

Een rematch zou wel betekenen dat Joshua zijn titel bij de IBF vermoedelijk in moet leveren. Die bond heeft de Bulgaar Kubrat Publev als verplichte uitdager naar voren geschoven, dus als de Brit voor Klitschko kiest zal de IBF zijn titel naar alle waarschijnlijkheid afnemen. Hearn heeft overigens wel een verzoek tot een uitzondering ingediend. 

Rematch Joshua en Klitschko mogelijk in oktober (Pro Shots / Action Images)
Rematch Joshua en Klitschko mogelijk in oktober (Pro Shots / Action Images)

Vijf spin-offs Game of Thrones in de maak

Er zijn niet vier, maar vijf spin-offs van de HBO-hitserie Game of Thrones in de maak. Dat onthult bedenker George R.R. Martin op zijn blog. "We hadden vier scripts in ontwikkeling toen ik vorige week in Los Angeles aankwam, maar tegen de tijd dat ik weer vertrok hadden we er vijf", aldus Martin, die ook een vijfde scriptschrijver aan de originele club van vier heeft toegevoegd. Alle verhalen die in ontwikkeling zijn, zijn overigens verhalen die voor de gebeurtenissen in de serie plaatsvinden.

Martin schrijft ook dat hij nog altijd het zesde boek in de A Song of Ice and Fire-boekenserie, waarop Game of Thrones is gebaseerd, werkt. "Ik zou willen dat ik mezelf kon klonen of op een of andere manier meer uren in een dag kan stoppen of minder slaap nodig zou hebben. Maar het is wat het is", zegt hij.

Vorige week werd bekend dat HBO werkt aan opvolgers voor Game of Thrones. Komende zomer gaat het voorlaatste seizoen van de serie in première.

Vijf spin-offs Game of Thrones in de maak
Vijf spin-offs Game of Thrones in de maak (Foto: BuzzE)

Morgennacht Nintendo Direct voor Arms

Nintendo komt morgennacht, voor ons om 00:00 uur in de nacht van dinsdag op woensdag, met een Nintendo Direct voor de nieuwe fighter Arms. Daarnaast wordt er een nieuwe trailer getoond voor Splatoon 2.

De games vormen samen het offensief voor Nintendo in de zomer en het is dan ook al de tweede keer dat de games samen behandeld worden in een Direct. Waarschijnlijk zien we niets van andere games, daarvoor moeten we waarschijnlijk wachten op E3 volgende maand.

Arms lanceert 16 juni voor Nintendo Switch. Splatoon 2 volgt de maand erna op 21 juli.

Lakeman doet aangifte tegen VVD-voorzitter Keizer

Tegen de voorzitter van de VVD, Henry Keizer, is dinsdag aangifte gedaan door Pieter Lakeman, bekend van zijn strijd tegen de voormalige bank DSB. Hij verwijt Keizer oplichting.

Dat meldde Radio EenVandaag dinsdag op NPO Radio 1. Volgens Lakeman heeft Keizer de leden van de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie misleid bij zijn overname van de vereniging. De vereniging is voor miljoenen euro's lichter gemaakt, aldus Lakeman.

Keizer raakte onlangs in opspraak door onthullingen van onderzoeksjournalisten van Follow The Money. Hij kocht uitvaartbedrijf De Facultatieve in 2012 voor veel minder dan de werkelijke waarde.

De VVD besloot daarop de integriteit van Keizer te onderzoeken. Hij legde zijn taken tijdelijk neer. Op een partijcongres van de VVD eind deze week staat de herbenoeming van Keizer op de agenda.

Aangifte tegen VVD-voorzitter Keizer
Pieter Lakeman doet aangifte tegen VVD-voorzitter Keizer (Foto: ANP)

Kamer: belet Turks referendum in Nederland

Het kabinet moet er alles aan doen om te verhinderen dat er in Nederland een referendum wordt gehouden over herinvoering van de doodstraf in Turkije. Dat vindt de Tweede Kamer. De Kamer drong er dinsdag bij de regering op aan tijdig maatregelen te nemen.

Het kabinet liet eerder al weten niet mee te werken aan zo'n volksraadpleging. Dreigt het toch tot een referendum te komen, dan zal het kabinet zoeken naar mogelijkheden om er een stokje voor te steken. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zei destijds dat herinvoering van de doodstraf "een breuk zou zijn met Europese waarden".

Alleen DENK en Forum voor Democratie stemden tegen het verzoek aan de regering, dat was opgesteld door de ChristenUnie en de SP.

Een eerder Turks referendum over onder meer de uitbreiding van de macht van president Erdogan leidde in maart tot een diplomatieke crisis tussen Nederland en Turkije.

Kamer: belet Turks referendum in Nederland
Kamer: belet Turks referendum in Nederland (Foto: ANP)

VVD en CDA gaan niet lijmen met GroenLinks

VVD en CDA zien geen mogelijkheden om opnieuw met GroenLinks om de tafel te gaan zitten om een kabinet te vormen. D66 sluit die deur nog niet, bleek dinsdag. VVD-leider Mark Rutte acht een nieuwe poging onwaarschijnlijk. "Het lijkt me heel ingewikkeld om dit weer te laten herleven." Hij zei dat een dag nadat het formatieoverleg tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks was spaak gelopen met migratie als het grote struikelblok.

PvdA-leider Lodewijk Asscher zei eerder op de dag niet uit te sluiten dat de vier partijen nogmaals met elkaar om tafel moeten: "Ik wil eerst weten of de breuk met GroenLinks toneel was of dat het serieus was,'' zei Asscher. ,,Er moet meer informatie komen van de informateur en dan een Kamerdebat. Daarna bepalen we ons standpunt." Tot die tijd is de PvdA zeker niet beschikbaar voor regeringsdeelname.

Een soortgelijke reactie gaf ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers: hij wil eerst weten hoe definitief de breuk is. "Ik zie dat er ook nog hoop is. Dat moet eerst helder worden voordat wij de volgende stap zetten", zei hij dinsdag. Met de partij van Segers hebben de VVD, CDA en D66 een nipte meerderheid van 76 zetels in de Tweede Kamer. D66-leider Alexander Pechtold voelt weinig voor een coalitie met de ChristenUnie, vanwege de minimale meerderheid en de inhoudelijke verschillen.

Het stoppen van het overleg "is niet voor de bühne geweest", verklaarde Rutte. Hij wil nu 'stap voor stap' bekijken hoe het verder moet met de kabinetsformatie. Hij blijft de PVV uitsluiten als coalitiepartner, benadrukte hij dinsdag keer op keer.

Ook voor het CDA is een lijmpoging met GroenLinks geen optie, maakte fractieleider Sybrand van Haersma Buma duidelijk. "Er is in wezen een afgevallen." De vier partijen hebben twee maanden onderhandeld over de vorming van een nieuw kabinet onder leiding van informateur Edith Schippers. "Er is niet over een nacht ijs gegaan voordat men heeft gezegd: dit gaat echt niet werken."

D66 daarentegen lijkt de deur open te houden voor GroenLinks, zo liet fractieleider Alexander Pechtold doorschemeren: "We zijn op een politiek volwassen manier uit elkaar gegaan. Dat is heel belangrijk omdat je elkaar, alle vier of een deel ervan, weer tegenkomt."

Hij benadrukte de overeenkomsten op veel gebieden tussen D66 en GroenLinks. Over een minderheidskabinet wil hij niet eens nadenken, zo zei hij. Hij wil een stabiel kabinet met een 'ruime meerderheid'. Een coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, met 76 zetels in de Tweede Kamer, is dat volgens hem niet.

Het debat in de Tweede Kamer over de vastgelopen formatiepoging is morgen.

VVD en CDA: geen lijmpoging met GroenLinks
VVD en CDA: geen lijmpoging met GroenLinks (Foto: ANP)

LB: Kendall Jenner valt van fiets

Lekker belangrijk: Nieuws dat je niet wilt missen!

Kendall Jenner is van haar fiets gevallen. De 21-jarige Amerikaanse telg van de Kardashian- en Jennerfamilie, bekend omdat ze bekend is, was een stukje aan het fietsen met haar zussen.

Plotseling ging de in roze kledij gestoken Kendall - een hint naar de Giro d'Italia zal het helaas niet zijn - onderuit. Geheel toevallig werd het zware ongeval gefilmd door de cameramensen van de realityserie rondom de familie. 

Khloe Kardashian zette de crash online en inmiddels hebben al meer dan 3,5 miljoen mensen, inclusief uw redacteur, enkele seconden van hun leven weggegooid door er daadwerkelijk naar te kijken. Kijk hieronder als je daar ook zin in hebt of, als het filmpje het niet doet, klik hier.

 

My work here is done..... @kendalljenner

Een bericht gedeeld door Khloé (@khloekardashian) op15 Mei 2017 om 7:08 PDT

Bertens klopt Niculescu na stroeve start

Tennisster Kiki Bertens is doorgedrongen tot de tweede ronde van het WTA-toernooi in Rome. De Nederlandse (WTA-20) had het in het begin lastig tegen Monica Niculescu (WTA-48), maar was daarna goed bij de les: 2-6, 6-2 en 6-1.

Bertens leverde in haar eerste opslagbeurt meteen haar servicegame in, maar brak even later toch terug tot 2-2. De Nederlandse had het echter lastig in de eerste set met het spel van Niculescu en sloeg zelf maar weinig eerste services in. De Roemeense kon daarom de set ook eenvoudig binnen halen met 6-2.

Daarna ging het beter lopen bij Bertens die meer eerste services in sloeg en meer grip kreeg op het spel van Niculescu. De Nederlandse plaatste twee breaks en dwong zo een derde en beslissende set af. Daarin was Bertens heer en meester en kreeg ze de Roemeense makkelijk op haar knieën.

In de volgende ronde neemt Bertens het op tegen qualifier Catherine Bellis (WTA-53). De 18-jarige Amerikaanse klopte de Japanse Misaki Doi (WTA-62) met 6-4 en 7-6 (6).

'Maradona zit niet voor het geld in de zandbak'

Diego Maradona kijkt uit naar zijn avontuur als trainer van Al Fujairah. Hij wilde per se aan de slag in de Verenigde Arabische Emiraten.

Al Fujairah komt uit op het tweede niveau in de Verenigde Arabische Emiraten. De club vond in Maradona een coach die wil helpen bij een mooie sportieve toekomst. Voor de Argentijnse voetbalicoon is deze stap minder opvallend dan van buitenaf wordt gedacht.

"Ik ben hier niet voor het geld", zegt Maradona in een statement. "Ik ben hier omdat ik van voetbal hou. Ik zal de club alles geven en ga de selectie perfect voorbereiden op het komende seizoen."

"Andere aanbiedingen heb ik afgeslagen omdat ik graag terug wilde naar de Emiraten", stelt Maradona. De oud-topvoetballer stond voorheen als trainer onder contract bij Al-Wasl, waar hij in het seizoen 2011/12 werd ontslagen.

Hij is ervan overtuigd dat zijn avontuur bij Al Fuajairah beter zal aflopen. "Het is een grote club met veel ambitie. Ik hoop het hier te laten zien met goed spel en resultaten."

Phantom Dust HD is free-to-play - vanaf vandaag beschikbaar

Later vandaag wordt de HD re-release van Phantom Dust verwacht voor Windows 10 en Xbox One.

Phantom Dust is een tactische actie-kaartgame uit 2005, destijds exclusief voor de originele Xbox. De game combineert een third person shooter met het verzamelen en combineren van je skillset door middel van kaarten. Hoewel de game destijds niet goed verkocht, is het later wel een cult hit geworden, wat uiteindelijk heeft geleid tot deze re-release.

Op het moment van schrijven is Phantom Dust nog niet beschikbaar, maar vanaf later vandaag zal de game gratis te downloaden zijn.

'Servië moet genocide Srebrenica erkennen'

Servië moet erkennen dat de massaslachtingen in Srebrenica in 1995 neerkomen op genocide. Die oproep deed de commissie voor Racisme en Intolerantie van de Raad van Europa dinsdag. In de Bosnische plaats doodden Bosnisch-Servische troepen in 1995 meer dan 7000 moslimjongens en -mannen, ondanks de aanwezigheid van Nederlandse VN-troepen.

De president en het parlement van Servië hebben weliswaar spijt betuigd, maar niet erkend dat het ging om volkerenmoord. Dat is absoluut noodzakelijk om de angst van etnische minderheden voor intimidatie en nieuwe misdaden weg te nemen, aldus de commissie. Die betreurt ook de trage vervolging en berechting van oorlogsmisdadigers in Servië. Het Internationaal Gerechtshof en het Joegoslavië-tribunaal hebben de massamoord als genocide bestempeld.

De commissie waarschuwt verder voor geweld tegen Roma en homo's en racisme en haat bij Servische voetbalfans. De Raad van Europa waakt namens de 47 lidstaten over de democratie en mensenrechten.

'Servië moet genocide Srebrenica erkennen'
'Servië moet genocide Srebrenica erkennen' (Foto: ANP)

Trump verdedigt delen van info met Russen

De Amerikaanse president Donald Trump heeft het delen van informatie over terreurplannen van de groep Islamitische Staat met vertegenwoordigers van Rusland verdedigd.

Hij had "feiten met betrekking tot terrorisme en vliegveiligheid" met Rusland gedeeld, liet Trump dinsdag weten via Twitter. Als president meent hij daar het volste recht toe te hebben. Trump zei dit om humanitaire redenen te hebben gedaan en ook om Rusland te bewegen de strijd tegen IS en terrorisme "fors op te voeren".

Trump verdedigt delen van info met Russen
Trump verdedigt delen van info met Russen (Foto: ANP)

Excuses Dijkhoff na vrijlating doodrijder

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) heeft zijn excuses aangeboden aan de familie van het meisje dat in 2013 samen het haar opa en oma werd doodgereden, omdat die niet op tijd is geïnformeerd over de vervroegde vrijlating van de dader. Dat had wel gemoeten, aldus Dijkhoff.

Dijkhoff herhaalde dinsdag tegenover de Tweede Kamer dat hij het niet eens is met de beslissing, waardoor de Poolse dader naar huis mocht om zijn zwangere vriendin te bezoeken. De man reed het meisje en haar grootouders dood in Meijel. Hij mag niet meer terugkeren in Nederland.

Volgens Dijkhoff had de Raad voor Strafrechtstoepassing (RSJ) anders kunnen beslissen, omdat de samenleving ernstig was geschokt. "Een slecht besluit", aldus Dijkhoff. Hij zegt ervan te balen, net als dat de familie ook nog eens te laat werd ingelicht over de vrijlating.

Excuses Dijkhoff  na vrijlating doodrijder
Excuses Dijkhoff na vrijlating doodrijder (Foto: ANP)

Naar de McDonald's met je helikopter

Bijna iedereen gaat wel eens naar de McDonald's, maar weinigen zullen dat doen zoals onderstaande man onlangs in Sydney deed.

De beste man was in zijn helikopter aan het vliegen toen de trek ineens toesloeg. Als een ware baas parkeerde hij zijn helikopter naast de McDonald's om een lekker burgertje te scoren. Een paar minuten later komt hij terug met een papieren zak in zijn handen en gaat hij er weer vandoor. Eet smakelijk!

Overigens dachten omstanders in eerste instantie toch dat er wat aan de hand was, het gebeurt immers niet dagelijks dat een helikopter naast de McDonald's landt. "Ik dacht dat er iets ernstigs gebeurd was", aldus een omstander. "Gelukkig was het duidelijk dat dat niet het geval was toen hij rustig terug kwam lopen."

Volgens de Australische luchtvaartautoriteiten is het toegestaan om bij iemand in de tuin te landen als je daar toestemming voor hebt. De piloot beweert die toestemming gehad te hebben en is er van overtuigd dat hij geen regels gebroken heeft. "Ik had ineens honger, dus ja, dan moet je even wat eten halen", klonk het nuchter.

Met je helikopter naar de McDonald's (Bron: YouTube)

Campenaerts probeert date te versieren voor start Giro-tijdrit

Ben jij Carlien? Nee? Helaas, dan heeft Victor Campenaerts geen zin om met jou op date te gaan. De Belgische renner van LottoNL-Jumbo, nationaal kampioen tijdrijden, zou in de tiende etappe van de Giro d'Italia, een tijdrit, flink kunnen knallen.

Dat zat er echter geen seconde in, want de Belg moet zich sparen om Steven Kruijswijk bij te staan, ook al staat de Nederlander in het klassement al op dik drie minuten. Belgen boos, social media wordt overspoeld met mensen die niet nagedacht hebben en geld op Campenaerts hebben gezet en ook de Belg zelf is niet blij.

Vlak voor de start maakte hij er maar het beste van en waagde hij een poging om een date te versieren. Hij trok zijn shirt open en toonde zijn borst, waarop in grote letters 'Carlien, daten?' stond geschreven. Vervolgens ging het shirt weer dicht en terwijl er al afgeteld was ging Campenaerts rustig op weg, overduidelijk zonder grote moeite te doen. 

Al na een paar kilometer werd de Belg ingehaald door de één minuut later vertrokken Martijn Keizer, zijn Nederlandse ploeggenoot, doorgaans een aanzienlijk minder goede tijdrijder. Nu is het hopen dat Carlien de actie van Campenaerts gezien heeft en ook gewoon even 'ja' zegt en gezellig op date gaat, want de arme Belg heeft al genoeg teleurstellingen te verwerken vandaag.

Schippers: nieuwe verkenning voor kabinet

De volgende informateur in Den Haag moet een nieuwe verkenning uitvoeren voor een nieuwe regering. Dat heeft informateur Edith Schippers woensdag voorgesteld in haar verslag. Ook de meeste partijen vinden een verkenningsronde nodig omdat er geen enkele combinatie van partijen is die nu onmiddellijk voor de hand zou liggen.

De onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en GroenLinks concludeerden maandag dat verdere gesprekken om een nieuw kabinet te vormen geen zin hebben. De verschillen, onder meer op het gebied van migratie, waren onoverbrugbaar.

Dit benadrukt Schippers woensdag ook in haar brief. "Op meerdere aspecten van het onderwerp migratie konden de vier fractievoorzitters op 11 mei uiteindelijk geen overeenstemming bereiken." Schippers sprak tijdens het weekeinde afzonderlijk met de vier en drong er bij hen op aan om maandag 15 mei knopen door te hakken. Verder uitstel had volgens Schippers geen zin. Die maandag liep het vervolgens stuk.

Schippers schrijft dat ze haar rol als informateur als "beëindigd" beschouwt. Mogelijk wordt ze herbenoemd door de Kamer om de nieuwe verkenning uit te voeren. Die moet wat Schippers betreft leiden tot een kabinet dat "vruchtbaar kan samenwerken"met de beide Kamers. Ze spreekt niet meer van een kabinet dat in beide Kamers over een meerderheid beschikt.

Schippers: nieuwe verkenning voor kabinet
Schippers: nieuwe verkenning voor kabinet (Foto: ANP)

Woensdag debat over formatie

De Tweede Kamer debatteert woensdagochtend over de mislukte formatiepoging van een nieuw kabinet. Dat liet Kamervoorzitter Khadija Arib dinsdag weten na overleg met alle fractievoorzitters. Het debat begint om om 10.15 uur.

De Kamer zal het verslag van informateur Edith Schippers bespreken, maar ook moet duidelijk worden hoe het verder moet nu is gebleken dat de verschillen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks te groot zijn. "De vervolgstap is dat de Kamer over het verslag debatteert", zei Arib. "Maar ze kunnen ook vragen stellen aan de informateur."

Woensdag debat over formatie
Woensdag debat over formatie (Foto: ANP)

Vaart achter onderzoek misbruik in sport

De commissie die onderzoek gaat doen naar seksueel misbruik in de sport, zal onder meer gebruik gaan maken van lopend promotieonderzoek. Het gaat om de bevindingen tot nu toe van criminologe Tine Vertommen, die eruit opmaakt dat één op de tien sporters beneden de achttien jaar met een vorm van seksuele intimidatie en misbruik moet zijn geconfronteerd.

Dat maakte de commissie dinsdag in Den Haag bekend. Ze gaat aan de slag op verzoek van NOC*NSF en staat onder leiding van oud-minister Klaas de Vries. Recent kwamen verschillende gevallen over misbruik aan het licht.

Vertommen doet onderzoek in Vlaanderen en Nederland en heeft daar al bijna 2000 Nederlanders bij betrokken. Op dit moment lijkt daar uit af te leiden dat "één op de tien sporters onder de 18 jaar milde, matige tot ernstige vormen van seksuele intimidatie en misbruik heeft gerapporteerd (mild 1 procent, matig 6,7 procent, ernstig 4,2 procent)", blijkt uit de stukken van de commissie.

De onderzoekers moeten de omvang van het probleem vaststellen en zien te ontdekken waarom er zo weinig meldingen bekend zijn (veertig per jaar bij het Vertrouwenspunt), want alleen dan kan het probleem worden aangepakt. Ook moeten ze op basis van het onderzoek met concrete adviezen voor die aanpak op de proppen komen. Slachtoffers kunnen ervaringen delen met de commissie, ook als ze al van langer geleden zijn, en in contact worden gebracht met hulpverlening en justitie.

De commissie heeft een e-mailadres (reactie@simonderzoeksport.nl) voor meldingen aangemaakt. Om melders te helpen heeft ze afspraken gemaakt met Slachtofferhulp Nederland, die voor slachtoffers een speciaal telefoonnummer beschikbaar heeft gesteld: 0900 9999 001.

Vaart achter onderzoek misbruik in sport
Vaart achter onderzoek misbruik in sport (Foto: ANP)

'Omsingeling IS in Mosul compleet'

Iraakse strijdkrachten hebben de terreurgroep Islamitische Staat in Mosul volledig omsingeld. Dat heeft een woordvoerder van de coalitie die de Irakezen in de strijd tegen IS ondersteunt dinsdag gezegd.

De IS-strijders staan "aan de rand van een totale nederlaag", zei kolonel John Dorrian van de Amerikaanse luchtmacht. Een Iraakse legerwoordvoerder zei dat het gebied dat IS nog in handen heeft is teruggebracht tot 12 vierkante kilometer.

'Omsingeling IS in Mosul compleet'
'Omsingeling IS in Mosul compleet' (Foto: ANP)

Dumoulin over tijdrit: "Precies zoals ik het wil"

De Giro d'Italia kent dinsdag een belangrijke dag met de tiende etappe, een tijdrit. Het gaat op en af en dus zal het een lastige rit worden, maar Tom Dumoulin is er blij mee.

"Dit parcours is precies zoals ik het graag heb", zegt Dumoulin voorafgaand aan de tijdrit. "Het is heuvelachtig en bijna veertig kilometer lang. Hoe langer, hoe beter wat mij betreft, zeker als het gaat om het winnen van tijd op de rest. Natuurlijk betekent dat niet dat ik automatisch ga winnen en het roze ga pakken, ook niet als ik een goede dag heb."

De Nederlander zal een halve minuut goed moeten maken op leider Nairo Quintana, terwijl Thibaut Pinot, een van de favorieten voor de tijdritwinst, twee seconden voorsprong heeft op Dumoulin. "Het roze kun je beter pakken wanneer het kan, want misschien komt die kans later helemaal niet meer", klink het nuchter. 

Wilders: wij zijn er klaar voor

De Partij voor de Vrijheid is er klaar voor om deel te nemen aan nieuwe formatiegesprekken. Dat zei PVV-partijleider Geert Wilders dinsdag, voorafgaand aan een overleg met Kamervoorzitter Khadija Arib en de andere fractievoorzitters.

Wilders noemt het "onvoorstelbaar" dat premier Mark Rutte de PVV blijft uitsluiten als mogelijke coalitiepartner. "Wij zijn er klaar voor, anderhalf miljoen mensen hebben op ons gestemd", zei hij. "Er is een partij die een strenger immigratiebeleid wil, heeft gewonnen en twintig zetels kan leveren. Wij zijn een winnaar en op de dossiers waar het is fout gegaan zijn wij de logische keuze."

Wilders: wij zijn er klaar voor
Wilders: wij zijn er klaar voor (Foto: ANP)

Feyenoord verwacht rumoerige zomer

Als het aan directeur Eric Gudde van Feyenoord ligt, wordt de komende transferzomer een stuk minder rustig dan de vorige.

Feyenoord kroonde zich afgelopen weekend tot landskampioen in de Eredivisie. De directie van de club slaagde er afgelopen zomer in om de selectie nagenoeg bijeen te houden. Er kwam op huurbasis nog wat versterking bij, maar verder ondernam de club weinig actie.

"Je kan de keuze maken dat vanwege Champions League-inkomsten (minstens het startgeld van 12,8 miljoen euro, red.) weer niet te doen. Aan de andere kant is het huidige voetbal tegenwoordig ook wel zo dat er een, twee of drie nieuwe prikkels in het team moeten komen", stelt Gudde in gesprek met De Telegraaf. "Daarnaast hebben spelers zelf ook hun ideeën en wensen. Ik vind het moeilijk in te schatten hoe dat deze zomer gaat worden. Ik denk niet zo rustig als vorig jaar."

Gudde vindt dat de dagelijkse leiding er goed aan doet om op de achtergrond te fungeren. "Ik stond nooit vooraan, behalve bij vervelende dingen als rode cijfers en rondom 'Rome'. Wij hebben een trainer en aanvoerder die de boegbeelden zijn van deze club."

"Mark Koevermans, Martin van Geel en ik vinden dat we gewoon deze organisatie moesten runnen. Voor ons was het zondag helemaal geen issue om op het veld te komen en we hebben er geen seconde aan gedacht het bordes op te gaan. Dat is voor de spelers en staf. Hoe emotioneel dit voor mij is? Waanzinnig emotioneel. We zijn van 43 miljoen euro in de min gekomen tot dit.”

Panda's Ouwehands mogen naar buiten

Reuzenpanda's Wu Wen en Xing Ya zijn vanaf dinsdag 30 mei te zien in Ouwehands Dierenpark. De beren uit China arriveerden op 12 april in de Rhenense dierentuin, maar moesten eerst in quarantaine en uitrusten van de reis. Volgens de dierentuin gaat het heel goed met de dieren.

De Chinese ambassadeur in Nederland Wu Ken opent samen met dierentuineigenaar Marcel Boekhoorn de deuren van Pandasia, het speciaal voor de panda's gebouwde verblijf. Vanaf 30 mei zijn kaartjes voor de dierentuin alleen nog vooraf en online te bestellen vanwege de verwachte grote belangstelling voor de dieren.

Panda's Ouwehands mogen naar buiten
Panda's Ouwehands mogen naar buiten (Foto: ANP)

Zeven jaar en tbs cel voor verkrachtingen

Een 29-jarige Amsterdammer moet zeven jaar de cel in voor de verkrachting of aanranding en het gewelddadig beroven van drie vrouwen in Amsterdam. Onder de slachtoffers was een 75-jarige vrouw. De rechtbank in Amsterdam oordeelde dinsdag verder dat de man een tbs-behandeling moet ondergaan.

De straf valt lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM), die negen jaar gevangenisstraf en tbs eiste. De rechtbank achtte bewezen dat de man de bejaarde vrouw in juli 2015 ernstig heeft mishandeld en verkracht. Hij sloeg toe op het moment dat zij haar honden uitliet in Amsterdam-West. Vervolgens beroofde de dader haar met grof geweld van haar sieraden.

Een maand later ging hij een 21-jarige vrouw te lijf. Onder doodsbedreigingen pakte hij haar waardevolle spullen af. Hij greep haar beet, duwde haar op de grond en betastte haar lichaam.

Zeven jaar en tbs cel voor verkrachtingen
Zeven jaar en tbs cel voor verkrachtingen (Foto: ANP)

Ziekenhuispersoneel krijgt meer loon

De vakbonden en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) hebben een akkoord bereikt over een nieuwe cao voor de 190.000 werknemers in ziekenhuizen en revalidatiecentra. Afgesproken is dat werknemers er dit en volgend jaar in stappen in totaal 4 procent op vooruit gaan, maakte FNV dinsdag bekend.

Ook zijn de partijen overeengekomen dat achterstallige onregelmatigheidstoeslagen over vakantie en verlof over de afgelopen jaren met terugwerkende kracht worden betaald. Hierover liepen de afgelopen periode verschillende rechtszaken. Daarnaast krijgen medewerkers meer mogelijkheden om mantelzorg te verlenen.

De bonden en werkgevers kwamen ook overeen dat er 2000 banen bijkomen in de sector. Begin april liepen de onderhandelingen over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst voor het ziekenhuis personeel muurvast.

Ziekenhuispersoneel krijgt meer loon
Ziekenhuispersoneel krijgt meer loon (Foto: ANP)

Tilburgse gevangenis 'verhuist' naar België

De gevangenis in Tilburg die België zes jaar huurde vanwege het cellentekort, wordt ontmanteld en krijgt een tweede leven in Antwerpen. Het Belgische leger gaat het complex binnenkort demonteren. In Antwerpen wordt er een gesloten centrum met 144 cellen voor "criminele illegalen" mee gebouwd, schrijft de Belgische staatssecretaris Theo Francken (Asiel en Migratie) op zijn weblog.

"Ik heb al maanden een akkoord op zak met de Nederlandse overheid om een stevig deel van de gevangenis van Tilburg gratis te 'recycleren"', aldus Francken. Hergebruik van de metalen containers is veel goedkoper dan nieuwbouw en bespaart miljoenen, aldus de staatssecretaris, die nu ook groen licht heeft van zijn eigen regering. Hij bedankt Nederland voor de goede samenwerking.

Het huurcontract met Nederland liep eind vorig jaar af, waarna 360 gedetineerden weer in Belgische gevangenissen werden opgesloten.

Martin Garrix jongste op rijkenlijst Quote

Martin Garrix is met zijn 21 jaar de jongste op de lijst van jonge miljonairs van tijdschrift Quote. De dj staat dit jaar op 39 met een geschat vermogen van 14 miljoen euro.

Garrix is niet de enige dj die in de lijst staan. Zijn collega's Hardwell en Afrojack doen het nog net even beter met allebei 16 miljoen euro.

Doutzen Kroes is volgens Quote de rijkste jonge BN'er. Het model zou 24 miljoen euro op haar bankrekening hebben staan. Ze is naast model Lara Stone, presentatrice Sylvie Meis en ontwerpster Marieke Meulendijks een van de vier vrouwen in de top 100.

Jan Smit, Simon Keizer en Nick Schilder hebben ook een plekje verworven in de lijst. Nick en Simon hebben beiden een geschat vermogen van 7 miljoen euro, terwijl hun vriend Jan op 13 miljoen zou staan.

Martin Garrix jongste op rijkenlijst Quote
Martin Garrix jongste op rijkenlijst Quote (Foto: BuzzE)

'Facebook handelt in strijd met privacywet'

Facebook informeert gebruikers van het sociale netwerk onvoldoende over het gebruik van persoonsgegevens die mensen moeten invullen. Ook heeft het bedrijf gegevens van gevoelige aard, zoals seksuele geaardheid, gebruikt zonder nadrukkelijke toestemming van de gebruikers. Facebook handelt daarmee in strijd met de Nederlandse privacywetgeving, concludeert de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

De privacywaakhond liet onderzoek doen naar de verwerking van de persoonsgegevens van zo'n 9,6 miljoen Nederlandse Facebook-gebruikers. Facebook is inmiddels gestopt met het gebruik van de gevoelige gegevens om op basis daarvan gerichte advertenties te tonen. De Autoriteit Persoonsgegevens bekijkt momenteel of de overige overtredingen zijn beëindigd.

Mocht dat niet het geval zijn kan de instantie een voorwaardelijke boete opleggen. Als Facebook binnen een bepaalde termijn geen beterschap heeft getoond wordt die boete omgezet in een definitieve. Hoeveel tijd Facebook daarvoor krijgt, heeft de AP nog niet vastgesteld. "We zitten in de afronding van de onderzoeksfase en de resultaten zijn overgedragen aan de afdeling handhaving", aldus een woordvoerster.

Het onderzoek loopt al enige jaren en maakt onderdeel uit van een breder Europees onderzoek, uitgevoerd door de 'waakhonden' in onder meer België, Spanje, Frankrijk en Duitsland. De resultaten uit de anderen landen worden op korte termijn verwacht.

Facebook laat in een reactie weten het niet eens te zijn met de uitkomsten. "Hoewel we voldoen aan Europese wetgeving voor gegevensbescherming en wij het niet eens zijn met de bevindingen van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), zijn we tevreden dat bepaalde zorgen van de AP inmiddels zijn opgelost. We bestuderen het rapport en staan open voor verder overleg hierover met de AP."

'Facebook handelt in strijd met privacywet'
'Facebook handelt in strijd met privacywet' (Foto: BuzzT)

Suske & Wiske en de Fappende FOK!ker

Wiske met borsten, Suske met een skinnyjeans, het is de nieuwste ontwikkeling in stripland. Studio Vandersteen heeft de twee vernieuwd. Maar volgens de FOK!poll zijn de veranderingen nog niet extreem genoeg. 32,5 procent van de stemmers vinden het nog te braaf. Sexting, comazuipen, waarom ook niet. FOK!ker Sriracha bedacht al een titel: Suske & Wiske & de Fappende FOK!ker.

26 Procent vindt de verandering goed zoals ze nu zijn, nog eens 26 procent vindt ze vreselijk en wil dat dat alles bij het oude blijft, 14 procent vindt  SusWis sowieso voor kinderen. Overigens is er al een tijdje een officiële Suske en Wiske voor volwassenen, genaamd Amoras. De pornostrip De Glunderende Gluurder is uiteraard geen officiële uitgave.

Wielrenner Skujins helemaal de weg kwijt na harde val in Californië

Wielrenner Tom Skujins kwam maandag hard ten val tijdens de tweede etappe van de Tour of California. De Let van Cannondale, zowel in 2015 als vorig jaar goed voor een etappe-overwinning, zat ook dit keer voorin de koers mee richting San José, tot hij hard tegen het asfalt smakte.

Na zijn valpartij krabbelde Skujins op, maar hij was duidelijk flink verdwaasd. Nadat hij op zijn fiets geholpen werd ging hij ook nog bijna de verkeerde kant op, alvorens hij weer op het asfalt terecht kwam. Vervolgens stak hij over terwijl de achtervolgende groep voorbij kwam razen, wat bijna een nog ernstiger ongeval veroorzaakte. 

Wonderbaarlijk genoeg besloot niemand om de arme jongen gewoon niet meer op te laten stappen en dus ging hij verder. Gelukkig duurde dat niet heel lang, want even verderop stond een auto van de ploeg te wachten en werd hij toch naar de kant gehaald, waarmee de Tour of California er voor Skujins op zit, wat wellicht maar goed is ook.

In het ziekenhuis bleek dat de 25-jarige Let een hersenschudding en een sleutelbeenbreuk opliep bij zijn val. Hij was gelukkig wel weer bij zinnen, getuige een bericht dat hij de social media op gooide: "Ga niet met het asfalt vechten, dat verlies je altijd." Een wijze levensles, al zeggen we het zelf.

Skujins' nare val (Bron: YouTube)

Giro: Etappe 10 - Tijdrijden, Tom naar het roze?

Met negen etappes achter de rug kunnen we na de tweede rustdag al een boel conclusies trekken. De eerste conclusie is dat deze Giro niet bepaald sprankelend begon. De eerste dagen waren ronduit saai. Zelfs de bergrit naar de Etna was niet om aan te gluren. Door de wind en angst voor elkaar deden de klassementsrenners nog niet veel, waardoor de Sloveen Jan Polanc met de winst ging lopen.

Een dag later hadden we een gezapige rit die eindigde in een massasprint, gewonnen door Gaviria. Op donderdag was er een ritje in de heuvels, wederom zonder veel spektakel. Dillier was de beste vluchter, hij versloeg Stuyven in de sprint. Op vrijdag was er weer een sprint, deze keer won Ewan. Gelukkig kwam toen het weekend, waarin duidelijk werd dat wielrennen toch leuk kan zijn. De rit naar Peschici was vermakelijk en leverde een mooie overwinning op voor Gorka Izagirre.

Maar iedereen wist dat het om de volgende rit draaide, de laatste rit van de eerste week, waarin geklommen zou worden naar Blockhaus. Na de geneutraliseerde klim richting de Etna was het de vraag of er nu wel wat zou gebeuren, maar al vrij snel werd duidelijk dat er een hoop zou gaan gebeuren. Voor de slotklim was er natuurlijk al de valpartij van Kelderman, veroorzaakt door een idioot op een motor die het leuk vond om aan de kant van de weg stil te gaan staan. Kelderman nam zo'n beetje heel Sky met zich mee en zo was de groep al behoorlijk uitgedund voor de klim begon.

Quintana had zijn mannen al de hele dag op kop laten rijden en op de klim liet hij ze nog harder rijden. Al snel bleef er maar een klein groepje over en toen Anacona klaar was met zijn werk ging Quintana er meteen vandoor. Niemand bleek in staat om hem te volgen en hij pakte zo meteen de overwinning en de roze trui. Daarachter deed Dumoulin het geweldig en ook Pinot bleek erg sterk te zijn. Kruijswijk zakte dan helaas wel door het ijs, maar zijn derde week moet nog komen natuurlijk. Toch lijkt de Giro nu al in een plooi te liggen. Is Quintana nog te verslaan?

Tijdens deze rit zal hij in ieder geval verslagen worden, naar alle waarschijnlijkheid. De dag na de rustdag beginnen we met een tijdrit van 40 kilometer. Zoals we van de Giro gewend zijn een tijdrit die nogal heuvelachtig is. Bovendien een tijdrit die naadloos aansluit bij het thema van de afgelopen jaren. Een thema dat in 2014 begon, met een tijdrit tussen Barbaresco en Barolo. Tijdrijden tussen gebieden en plaatsen die bekend staan om belangrijke Italiaanse specialiteit: wijn. In 2015 kregen we dan te maken met een tijdrit tussen Treviso en Valdobbiadene, een dorp dat vooral bekend staat vanwege de prosecco.

Vorig jaar won Primoz Roglic dan weer in Chianti, een naam die iedere wijnliefhebber ook bekend in de oren zal klinken. Nu gaan we het gebied van de Sagrantino verkennen, een tijdrit tussen Foligno en Montefalco, daar waar de sagrantinodruif overal te vinden is. Voor het vierde jaar op rij een heuvelachtige tijdrit tussen de wijnranken door, ik ben benieuwd of dit een echte traditie gaat worden. Het zal weer een lastige tijdrit worden, waar de tijdsverschillen enorm op kunnen gaan lopen.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De startplaats
De tijdrit start in het centrum van Foligno, een stad met 57.000 inwoners in de regio Umbrië. We zijn dus tijdens deze 100e Giro weer in een andere regio van Italië beland. Het was ooit het doel om alle regio's van Italië te vereren met een bezoekje, maar dat bleek geen sinecure. Foligno is een stad die lang heeft moeten wachten op de Giro, maar sinds het lange wachten beloond werd komt de Giro hier ineens om de haverklap.

In 2014 eindigde hier voor het eerst sinds 1968 een rit. In 1968 won Franco Bitossi en in 2014 ging de overwinning naar Nacer Bouhanni. Vorig jaar kwam de Giro weer naar Foligno en werd het weer een massasprint, die deze keer gewonnen werd door André Greipel. Nu, één jaar later, zijn we weer in Foligno. Niet voor een massasprint, maar voor een tijdrit.

Het is een stad met behoorlijk wat oude en fraaie gebouwen, waaronder een kathedraal en een paleisje. Het is een stad met veel tradities en folklore. Zo organiseren ze er nog jaarlijks een steekspel, waarbij ruiters te paard een poging doen om een lans door een ring te duwen, waarbij de ring bij iedere nieuwe poging een steeds kleinere diameter krijgt. Vroeger, in de middeleeuwen, probeerden ze dan een andere ruiter van het paard te smijten, maar dat ligt tegenwoordig natuurlijk weer allemaal wat gevoeliger.

De winnaar krijgt dan een bosje bloemen van een vrouw gehuld in prachtige barokke kleding. Enfin, dit boeit eigenlijk niet, het enige grappige is dat de naam voor dit feest Giostra della Quintana is. Terwijl er toevallig een Quintana in het roze door de stad gaat rijden. Foligno is overigens de stad van Fortunato Baliani, een renner die in dienst van het beruchte CSF nog eens 12e werd in de Giro.

Het plein in Foligno (Foto: Panoramio)
Het plein in Foligno (Foto: Panoramio)

De route
De renners starten op de Piazza della Republica, voor de deur van de kathedraal en het stadhuis. Bij het verlaten van dit pleintje, waar steentjes liggen, rijden de renners onder een boog door en komen ze in een smal winkelstraatje terecht. Even verderop is er een flauw bochtje naar rechts, waarna de weg weer breder wordt. De renners rijden over een brug, nemen een scherpe bocht naar rechts en verlaten dan het centrum van Foligno.

Een tocht door de buitenwijken van de stad volgt, langs de rivier. Na een tijdje komen de renners door een villawijkje te rijden, waar het wat bochtiger wordt. Er zijn evenwel geen lastige bochten en dan is het ook nog eens volledig vlak. De renners verlaten vervolgens Foligno en rijden via het dorpje Maceratola over een redelijk en bochtige weg richting Fiamenga, waar na vijf kilometer een scherpe bocht naar links volgt.

Nu komen de coureurs op een rechte, brede weg terecht en deze weg gaan ze volgen tot het eerste meetpunt van deze tijdrit, na 9,8 kilometer in Bevagna. Vlak voor Bevagna is er nog wel een rotonde, waar stevig gestuurd zal moeten worden, maar verder kent dit eerste deel van de tijdrit weinig moeilijke punten. Het is volledig vlak en met de bochten valt het mee, dit is een deel voor de echte specialisten, de pure hardrijders die op de grote plaat door kunnen stampen.

Bij het binnenrijden van Bevagna volgt een scherpe bocht naar rechts en hier zal dan de eerste tijdsmeting zijn, voor de oude stadspoort die naar het pittoreske centrum van Bevagna leidt. Dit dorpje heeft nogal wat fraaie overblijfselen uit de tijd van de Romeinen alsook de middeleeuwen.

Een blik in Bevagna (Foto: WikiCommons)
Een blik in Bevagna (Foto: WikiCommons)

Na het eerste meetpunt is er nog een bochtje naar rechts, maar vervolgens gaat het weer drie kilometer bijna volledig rechtdoor. Het is ook nog steeds bijna volledig vlak, maar daar gaat verandering in komen. Na 13 kilometer slaan de renners voor de poorten van een enorm landgoed linksaf en komen ze in het gebied van de Sagrantino terecht. Aan de rechterkant van de weg is een enorme wijngaard te zien en de weg begint nu ook omhoog te lopen.

Het zal vijf kilometer licht omhoog lopen, richting Madonna delle Grazie. De weg is hier slecht, maar verder is dit klimmetje prima te doen. Het is wel behoorlijk bochtig, maar aangezien de weg toch omhoog gaat lijkt dat niet zo relevant. Het is grotendeels vals plat en af en toe zit er zelfs nog een vlakke strook tussen. Alleen het laatste deel van de klim is lastig, het gaat in de laatste kilometer van de klim aan 6% omhoog.

Dan komen de renners boven bij het Santuario Madonna delle Grazie, een heiligdommetje dat de renners bijna niet zullen zien, omdat het aan de kant waarlangs ze rijden verstopt zit achter een aantal bomen. Ondanks die laatste kilometer van de klim is dit toch vooral een klim voor de jongens met veel power, niet zozeer voor de lichtgewichten in het peloton.

Tijdens de klim rijden de renners wel door een fraaie omgeving, met veel wijnranken, maar ook andere boomgaarden. Het heiligdommetje zelf is niet zo heel speciaal, maar gelukkig heb je dan nog artistieke fotografen die er iets van weten te maken.

Het heiligdom van Madonna delle Grazie (Foto: WikiCommons)
Het heiligdom van Madonna delle Grazie (Foto: WikiCommons)

Eenmaal voorbij Madonna delle Grazie kunnen de jongens die van tempowisselingen houden hun hart ophalen. Het gaat twee kilometer op en af, met twee korte klimmetjes en twee stukjes in dalende lijn daarna. Aan het eind van het tweede stukje in dalende lijn is er een linke bocht naar links, kort daarop gevolgd door weer een bocht naar links, waar de renners weer op een bredere en betere weg terechtkomen. Deze weg loopt dan wel weer omhoog, er gaat weer anderhalve kilometer geklommen worden richting de boomgaard van San Marco.

Veel steiler dan 4% wordt het niet, dit is weer op het buitenblad naar boven rammen. Eenmaal boven gaat er 2,5 kilometer gedaald worden. Deze afdaling is niet zo lastig, hoewel het wegdek wel heel slecht is. Gelukkig gaat het niet zo steil naar beneden en zijn de bochten ook goed te doen. Twee lange, lopende bochten waar je gewoon kan blijven trappen, alleen in het begin van de korte afdaling zit een verraderlijke bocht die om wat inzicht en remwerk vraagt.

Ondertussen hebben de renners overigens wel een mooi uitzicht over de Umbrische heuvels, dat is ook wat waard. Direct na de afdaling loopt de weg weer een halve kilometer stevig omhoog, waarna er weer een kort afdalinkje volgt, met één lastige bocht. Als die bocht geweest is volgt er een lange, licht oplopende weg richting Celestrino. Iets minder dan een kilometer vals plat, om de tijdrit nog wat slopender te maken.

In Celestrino wordt het vlak en dat zal iets meer dan een kilometer zo blijven, tot de renners een dorpje met een komische naam binnenrijden. Bastardo, hier is het tweede meetpunt van de rit, na 28,2 kilometer. Ze hebben het meetpunt in een fantastische bocht van 180 graden gelegd. Enige parcourskennis hier belangrijk, want deze bocht is lastig in te schatten als je hier nog nooit bent geweest.

Een lekker bochtje in Bastardo, waar het tweede meetpunt ligt (Bron: Google Maps)
Een lekker bochtje in Bastardo, waar het tweede meetpunt ligt (Bron: Google Maps)

Met het tweede meetpunt in Bastardo achter de rug rest er nog iets minder dan 12 kilometer, tot de finish in Montefalco. Het blijft anderhalve kilometer vlak, maar daarna begint de weg weer een beetje vals plat omhoog te lopen. Het is allemaal niet heel steil, maar wel net genoeg om het te merken. Het terrein is overigens behoorlijk open, dus een eventuele windvlaag zou hier vrij spel hebben.

De wegen zijn nog steeds breed, maar ook nog steeds heel slecht. Ze maken zich hier niet echt druk om een gaatje meer of minder in het wegdek. Na anderhalve kilometer vals plat is het weer anderhalve kilometer vlak en dan zijn we al vrij dicht in de buurt van Montefalco. Op ongeveer acht kilometer van de streep begint de weg weer wat omhoog te lopen, tot een bocht naar links. Na deze bocht krijgen we een dalend stuk van wederom anderhalve kilometer en vervolgens zal het tot de finish omhoog blijven lopen.

In dit laatste dalende stuk zitten gelukkig weinig lastige bochten, want de weg is nadat de renners af zijn geslagen weer een stuk smaller geworden, maar wel nog even slecht. Op iets meer dan vijf kilometer van de streep begint de weg weer omhoog te lopen. Er volgt een strook aan 4%, met een aantal bochtjes. Daarna vlakt het weer wat af en gaat het vals plat verder door open terrein. Het blijft nu redelijk simpel, tot op twee kilometer van de streep.

De renners rijden door een dorpje voor Montefalco en slaan hier linksaf. De weg begint nu ook wat steviger omhoog te lopen, aan iets meer dan 4%. De renners rijden nu ook Montefalco binnen en slaan linksaf, maar dat is een goedlopende bocht. Het blijft vals plat omhoog lopen, ook in de laatste kilometer. Pas kort voor de streep, als de renners langs de muren van een klooster fietsen, gaat het nog een honderdtal meter naar beneden.

In Montefalco zelf is de weg dan wel weer groot en breed, dus dat scheelt. Dit korte afdalinkje heeft één bocht, maar dat mag geen problemen opleveren. Het lijkt een makkelijke finale te worden, tot op 400 meter van de streep. De parcoursbouwers hebben weer iets bedacht waar ik helemaal niets van begrijp. We fietsen op de weg die ons rechtstreeks naar de finish brengt, maar toch nemen we een scherpe bocht naar links en komen terecht op een weggetje dat enorm steil naar beneden loopt.

Meteen na het links afslaan moeten de renners weer naar rechts sturen, richting een smal weggetje dat ze naar een gigantische parkeerplaats brengt. Ze rijden onder een soort van poort door, dwars over de parkeerplaats, slaan aan het eind van die parkeerplaats linksaf, waar de weg nog even fors omhoog loopt, slaan dan nog een keer linksaf en komen dan 100 meter verderop uit bij de finish.

Het profiel van de slotkilometers van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van de slotkilometers van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De slotkilometers van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De slotkilometers van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het rare bochtje aan het einde (Bron: Google Maps)
Het rare bochtje aan het einde (Bron: Google Maps)

De finishplaats
Montefalco is een dorp met 6000 inwoners dat debuteert in de Giro. Het is vooral bekend vanwege de Sagrantino, een druivensoort die hier al eeuwen op de omringende heuvels wordt verbouwd. Er zijn blijkbaar twee varianten van de Sagrantino, een zoete en een droge. De productie van Sagrantino bedraagt nu ongeveer 490.000 flessen voor de 'secco' en ongeveer 64.000 flessen 'passito'.

De passito schijnt dan de zoete te zijn, maar ik heb echt helemaal geen verstand van wijn. Daarom vind ik de tijdritten van de laatste jaren maar oervervelend. Leuk dat ze hier zoveel wijn hebben, maar val mij er niet mee lastig. Dan word ik weer gedwongen om te vertellen dat Montefalco een gematigd subcontinentaal klimaat heeft, beïnvloed door de Middellandse Zee en de Apennijnen, en dat hier kalk en mergel in de grond zit en dat daarom deze wijnsoort hier zo goed kan gedijen. Het is allemaal wat.

De Giro is nog nooit in Montefalco geweest, om maar even wat relevantere dingen te vertellen. Het is wel een mooi dorpje, boven op een heuvel, met in de wijde omgeving alleen maar wijngaarden. Aan iedere kant van het dorp kom je om in de wijnranken, op de flanken van de heuvel waar Montefalco op ligt.

In het historische centrum van Montefalco heb je nog een aantal oude gebouwen, waaronder een fraai stadhuis. De renners fietsen ook nog eens langs een mooi heiligdommetje, met wat oude muren en verderop is er ook nog een oude kerk. Het dorp heeft ook nog een oude stadspoort en wat stadsmuren, dus al met al is het hier prima toeven, zeker voor een wijnliefhebber.

Een oude toren in Montefalco (Foto: WikiCommons/Zyance)
Een oude toren in Montefalco (Foto: WikiCommons/Zyance)

TV & het weer
Matteo Pelucchi is morgen om 12:45 de eerste die aan deze tijdrit mag gaan beginnen. Hij is, zoals vooraf ook wel te verwachten viel, de laatste in het klassement. Geen idee waarom hij nog prof is, maar dat geheel terzijde. De eerste renners zullen steeds om de minuut starten en er zijn een paar goede tijdrijders die heel laag staan in het klassement, dus wellicht krijgen we al snel een richttijd.

Zo start Marcin Bialoblocki als derde en die kan, zeker als de motoren hem gunstig gezind zijn, een aardige tijdrit rijden. Niet veel later komt Jan Barta, die moet hier toch ook wel een scherpe tijd neer kunnen zetten. De Belgen Pieter Serry en Victor Campenaerts mogen ook vrij vroeg, maar verder is het toch vooral wachten tot 14:01, want dan gaat Jos van Emden verschroeiend hard uithalen.

De laatste 15 renners gaan starten met tussenpozen van liefst drie minuten. Kruijswijk start om 15:57, Mollema 16:15, Dumoulin 16:18 en Quintana is als laatste weg om 16:24.

Het wordt morgenmiddag 24 graden in Foligno. Neerslag zal er niet zijn, maar er kan wel een klein beetje wind zijn. Er zijn af en toe wat open vlaktes langs de weg, dus de wind kan wel een klein rolletje spelen. In het begin zal de wind waarschijnlijk in de rug staan, maar in de laatste kilometers richting Montefalco is het dan meer tegen.

171 HERMANS Ben BEL BMC 15.35
172 MONFORT Maxime BEL LTS 15.36
173 FARIA DA COSTA Rui Albert POR UAD 15.37
174 THOMAS Geraint GBR SKY 15.38
175 YATES Adam Y GBR ORS 15.39
176 POLANC Jan Y SLO UAD 15.42
177 CATALDO Dario ITA AST 15.45
178 VAN GARDEREN Tejay USA BMC 15.48
179 JUNGELS Bob Y LUX QST 15.51
180 KANGERT Tanel EST AST 15.54
181 KRUIJSWIJK Steven NED TLJ 15.57
182 AMADOR Andrey CRC MOV 16.00
183 FORMOLO Davide Y ITA CDT 16.03
184 ZAKARIN Ilnur RUS KAT 16.06
185 POZZOVIVO Domenico ITA ALM 16.09
186 NIBALI Vincenzo ITA TBM 16.12
187 MOLLEMA Bauke NED TFS 16.15
188 DUMOULIN Tom NED SUN 16.18
189 PINOT Thibaut FRA FDJ 16.21
190 QUINTANA Nairo COL MOV 16.24

Montefalco en omgeving (Foto: WikiCommons)
Montefalco en omgeving (Foto: WikiCommons)

Favorieten & voorspelling
Tijdritten in de Giro zijn vaak behoorlijk lastig. Zo ook deze. Op de vlakke openingsfase na is het verder toch behoorlijk heuvelachtig, hoewel het nooit enorm lastig wordt. Daarom maken de echte specialisten hier zeker kans op de dagzege. Er zijn alleen niet veel specialisten aanwezig in deze Giro. Rohan Dennis is al naar huis en veel andere toppers zijn er niet. Het zou een dag voor Kiryienka kunnen zijn, als hij van zijn ploeg vol mag rijden.

Uiteindelijk denk ik toch dat vooral de betere tijdrijders onder de klassementsrenners hier vooraan gaan eindigen. Je hebt behoorlijk veel kracht nodig voor deze tijdrit, dus de wat grotere jongens als Pinot, Dumoulin en Jungels zijn duidelijk in het voordeel. Er kunnen een paar verrassingen zijn, zoals bijvoorbeeld een Ludvigsson, een Campenaerts, een Sanchez of de onvermijdelijke Amador, maar de winst gaat naar een klassementsrenner. Tenzij het weer een belangrijke rol gaat spelen, zoals vorig jaar. Quintana gaat hier overigens niet veel tijd verspelen, die kan in een tijdrit die niet volledig vlak is beter uit de voeten dan menigeen denkt.

1. Pinot. Hij denkt zelf dat hij deze tijdrit kan winnen en ik geef hem eigenlijk geen ongelijk. Normaal gesproken zou hij het moeten afleggen tegen Dumoulin, maar Tom is voor mij een groot vraagteken na zijn verloren kilo's. Pinot heeft dit jaar al laten zien dat het met de tijdritten wel goed zit en hij heeft natuurlijk ook een uitstekende fiets. Hoewel ik niet bekend ben met het merk moeten die mensen bij Lapierre er toch wel veel verstand van hebben. Thibaut kan deze rit winnen, kan het roze overnemen en kan daarna ook zomaar weer bezwijken onder de druk.

2. Jungels. Bob heeft behoorlijk goed gepiekt richting deze Giro. Voor de Giro had ik niet veel van hem verwacht, omdat zijn resultaten niet bepaald indrukwekkend waren, maar tijdens de eerste week was hij heel erg goed. Alleen op Blockhaus verloor hij iets meer dan ik had verwacht, maar dat kan ook te maken hebben gehad met zijn valpartij van een dag eerder. Na de rustdag zou hij nergens meer last van moeten hebben en dan kan hij een uitstekende tijdrit gaan rijden. Quick Step doet het meestal ook wel goed in de tijdrit, dus dit is eigenlijk wel een zekerheidje.

3. Van Garderen. Bergop was het niet veel, maar toch is hij niet slecht in vorm. Heeft dit jaar ook al een aantal goede tijdritten gereden, dus ik verwacht hem vooraan. Ook wel een tijdrit die op zijn lijf geschreven is, want kracht heeft hij genoeg.

4. Dumoulin. Ik vrees een beetje voor Tom. Als je objectief naar zijn resultaten kijkt heeft hij eigenlijk sinds de Tour de France van 2016 geen fantastische tijdrit meer gereden. Wel goede tijdritten, maar niet fantastisch. De afgelopen maanden heeft hij er alles aan gedaan om een klimmer te worden en hij is nu lichter dan ooit. Hij heeft daardoor wel wat kracht verloren, dat was al te zien in de Tirreno. Dit kan zomaar een enorme flopshow gaan worden voor hem.

5. Zakarin. Ilnur kan op een goede dag een fantastische tijdrit rijden. Sterker nog, dat was vroeger het enige dat hij kon. Tegenwoordig kan hij alles, dankzij zijn vriendin die diëtiste is. Goed, deze tijdrit is niet zo lastig, dus Ilnur kan hier nergens in een ravijn donderen en daarom gaat hij hoog eindigen.

Overigens is het enige voordeel aan de rustdag dat ik niet naar Eurosport heb hoeven te kijken.

Cosby: racisme speelt mee in rechtszaak

In zijn eerste interview in bijna twee jaar beweert Bill Cosby dat racisme een factor is in de beschuldigingen van seksueel misbruik aan zijn adres.

Het radio-interview met de gevallen komiek wordt dinsdagmiddag uitgezonden, maar zender Sirius XM heeft gedeeltes van het gesprek al vrijgegeven. Daarin vraagt de presentator aan Cosby wat hij vindt van de bewering dat zijn dochter, die maandag op de radio stelde dat racisme een grote rol heeft gespeeld in het seksschandaal rond haar vader.

"Zou kunnen, zou kunnen", zegt de 79-jarige daar volgens Entertainment Weekly op. "Ik kan er niets over zeggen, maar als ik naar bepaalde dingen kijk, en op mijn situatie betrek, er zijn zoveel tentakels. Zoveel verschillende - misdadig is een groot woord. Maar ik geloof echt dat een deel ervan dat wel kan zijn."

Op 5 juni start de zaak van Andrea Constand tegen Cosby. Zij is één van de bijna zestig vrouwen die de Cosby Show-ster ervan beschuldigen hen gedrogeerd te hebben om zo seks met ze te kunnen hebben. In het interview noemt de komiek het grote aantal beschuldigingen die losstaan van deze zaak "een indrukwekkende manier om de publieke opinie aan de andere kant te krijgen".

Cosby: racisme speelt mee in rechtszaak
Cosby: racisme speelt mee in rechtszaak (Foto: BuzzE)

Elle King maakt huwelijk en scheiding bekend

Elle King heeft in één Instagrampost aangekondigd dat ze is getrouwd en dat ze gaat scheiden. De zangeres en Andrew Ferguson trouwden drie weken nadat ze elkaar leerden kennen begin 2016, zo vertelt Elle in de post. "Het was en zal voor altijd een van de gelukkigste dagen van mijn leven zijn", schrijft de dochter van acteur Rob Schneider maandag bij een foto van de twee. "Deze foto is vandaag gemaakt, 15 mei 2017. Een maand na wat onze grote huwelijksceremonie had moeten zijn."

Elle was deze winter te zien in een aflevering van TLC-programma Say Yes To The Dress, waarin ze een jurk zocht voor de ceremonie. Die is er nooit gekomen, onthult ze nu.

"Mijn hart is gebroken, mijn ziel doet pijn, ik ben verloren. Hij is mijn beste vriend. Nu we uit elkaar gaan en proberen weer op te krabbelen, kan ik alleen maar hopen dat we allebei geluk in onszelf vinden", laat Elle weten. Ze eindigt de post met het verzoek om haar wat ruimte te geven in de moeilijke tijd. "Iedereen dacht dat ik mijn verstand was verloren, en dat was ik ook. Dus wees lief."

Instagramfoto hieronder niet zichtbaar? Klik dan hier! 

Elle King maakt huwelijk en scheiding bekend
Elle King maakt huwelijk en scheiding bekend (Foto: BuzzE)

Zac Efron kruipt in de huid van Ted Bundy

Zac Efron gaat Ted Bundy spelen in een nieuwe film over de seriemoordenaar. Bundy vermoordde in de jaren 70 zeker dertig jonge vrouwen en misbruikte een aantal van hen voor en na hun dood.

In Extremely Wicked, Shockingly Evil And Vile wordt het verhaal van de crimineel verteld vanuit het oogpunt van zijn vriendin Elizabeth Kloepfer, die Bundy uiteindelijk aangaf bij de politie. De film wordt geregisseerd door Joe Berlinger, bekend van onder meer de Paradise Lost-documentaire. Het script van Extremely Wicked, Shockingly Evil And Vile won in 2012 de Nicholl Fellowship in Screenwriting, de prestigieuze scriptwedstrijd van Oscarorganisatie The Academy.

Volgens The Hollywood Reporter portretteert de film Bundy als "verdorven en tegelijkertijd angstaanjagend normaal". Opnames voor de film gaan in het najaar van start. Andere acteurs zijn nog niet bekendgemaakt.

Zac Efron kruipt in de huid van Ted Bundy
Zac Efron kruipt in de huid van Ted Bundy (Foto: BuzzE)

Venezolaan bekent moord op agent Bonaire

Een Venezolaanse man heeft maandag (lokale tijd) bekend dat hij twee dodelijke schoten loste op de Nederlandse politieagent Ferry Bakx. Het was de eerste dag van een drie dagen durende rechtszaak op Bonaire waar zes mannen uit Venezuela en één afkomstig uit Bonaire terechtstaan voor de moord op Bakx.

De Venezolaan was samen met vijf anderen door de Bonairiaanse man naar het eiland gehaald om overvallen te plegen. De groep nam daarbij twee kilo cocaïne en wapens mee. De zogeheten Drum-zaak gaat naast de moord op Bakx ook om mensensmokkel, verboden vuurwapenbezit en drugssmokkel.

Bakx, die sinds 2013 op het eiland als agent werkte, werd op 17 augustus 2016 vermoord nadat hij een groep Venezolaanse overvallers op heterdaad had betrapt tijdens een gewelddadige overval. Dat gebeurde in een vakantiehuis op Bonaire, waar een Nederlandse familie verbleef. Op het moment dat de overvallers het huis binnenkwamen was een vrouw aan het bellen met een vriendin, die hoorde dat er iets mis was en belde direct de politie. Bij aankomst van de politie bij het huis waren de overvallers nog aanwezig. Bij de achtervolging die daarop volgde, werd de agent van achteren in zijn hoofd en rug geschoten. Hij overleed kort daarna. De uit Brabant afkomstige politieman werd 45 jaar.

De verdachte Bonairiaan had verschillende gewapende overvallen voor de groep in petto. Voor de moord op Bakx waren ze al diverse huizen gaan bekijken, waaronder die van een lokale zakenman. Naar verluidt had deze veel cash in huis. De overval op het vakantiehuis was een 'tussendoortje'. Omdat het geld opraakte besloten de verdachten een extra overval te plegen.

Dinsdag gaat de zaak verder en komt het Openbaar Ministerie met de strafeisen tegen de zeven verdachten.

Venezolaan bekent moord op agent Bonaire
Venezolaan bekent moord op agent Bonaire (Foto: ANP)

Disney gechanteerd met lekken Pirates

Criminele hackers beweren een kopie van de vijfde Pirates Of The Caribbean in handen te hebben en dreigen de film te lekken als studio Disney niet betaalt.

De CEO van Disney, Bob Iger, heeft zijn werknemers ingelicht over de hack. Daarbij noemde hij de naam van de film niet, maar Deadline zegt bevestiging te hebben dat het gaat om Dead Man Tell No Tales. Het vijfde deel van de filmreeks met Johnny Depp in de hoofdrol komt op 26 mei wereldwijd uit in de bioscopen.

Disney zou weigeren te betalen en samenwerken met de FBI om de hackers op te sporen. Die dreigen de film stukje bij beetje online te zetten, naarmate de dagen waarop de filmstudio niet betaalt verstrijken. Hoeveel zij eisen is niet bekend.

De chantage van de filmstudio komt enkele weken nadat hackers die het nieuwe seizoen van Orange Is The New Black in handen hadden geld eisten van Netflix. Ook de streamingservice weigerde te betalen, waarop de serie inderdaad werd gelekt.

Hackers chanteren Disney met lekken Pirates
Hackers chanteren Disney met lekken Pirates (Foto: BuzzT)

LEGO Marvel Super Heroes 2 wordt gebouwd

Warner Bros. Interactive Entertainment hebben LEGO Marvel Super Heroes 2 aangekondigd. Iconische Marvel-superhelden en -superschurken uit verschillende tijdperken en werelden  komen samen met de kenmerkende LEGO-humor in het nieuwste epische avontuur van TT Games.

Spelers nemen het op tegen tijdreiziger Kang de Veroveraar in een gevecht in de wereld van Chronopolis, van het oude Egypte en het Wilde Westen naar Sakaar en New York City in 2099. Onderweg kunnen spelers in de huid kruipen van een hele bende personages, van Cowboy Captain America uit het verleden tot Spider-Man 2099 uit de toekomst, alsmede Thor, Hulk, the Guardians of the Galaxy, Black Panther, Captain Marvel, Doctor Strange, Green Goblin en nog veel meer andere Marvel-superhelden en -superschurken.

LEGO Marvel Super Heroes 2 is verkrijgbaar vanaf 15 november 2017 voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Aan het eind van het jaar verschijnt de videogame voor Nintendo Switch.

One Piece Unlimited World Red naar Switch, pc en PS4

Bandai Namco heeft de Deluxe Edition aangekondigd van One Piece: Unlimited World Red. De eerder uitgekomen versie uit 2014 heeft al een miljoen exemplaren verkocht, dus reden voor een feestje dachten ze daar in Japan.

Als de elastische Luffy vaar je met hem en zijn piratencrew over de Grand Blue. Je raakt bevriend met Pato, een wasbeer die alles wat op een blad wordt getekend realiteit kan maken. Pato leidt de Strawhats naar Forgotten Island waar ze gekidnapped worden door de piraat The Red Count. Luffy moet zichzelf en zijn crew bevrijden en uitzoeken wat The Red Pirate nu eigenlijk allemaal van plan is. Natuurlijk kom je veel bekenden tegen, zoals Boa Hancock, Mihawk, Aokiji en Akainu.

De Deluxe Edition ondersteunt 4K op pc en PlayStation 4 Pro. De normale PlayStation 4 en Nintendo Switch ondersteunen Full HD. Elk platform speelt met 60 fps. De gamemodi zijn nu in offline co-op voor twee spelers door middel van splitscreen te spelen. En gelukkig is alle DLC beschikbaar, waaronder extra quests en kostuums.

One Piece: Unlimited World Red komt uit op PlayStation 4 (Pro) en pc op 25 augustus. De Nintendo Switch-variant komt in spetember uit.

FOK! Wat een weer: zomer!

Zoele mei, boerengeschrei.

Goedemorgen!

Gisteren was het een fraaie dag, alhoewel het tegen de avond hier en daar geregend kan hebben. De afgelopen nacht was het bewolkt en in het noorden viel ook wat regen. Vandaag wisselen zon en wolken elkaar af. De temperatuur loopt op tot maximaal 25 graden en de wind is zwak tot matig.

Morgen is een herhaling van vandaag. Temperatuur tot 25 graden en geen regen van betekenis. De dagen daarna neemt de regenkans  toe en wordt het een stuk frisser dan vandaag en morgen.

Fijne dag!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:43
Zon onder: 21:27
Zonkracht: 6/3

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1905 In Vriezenveen voltrekt zich een van de grootste branden uit de Nederlandse geschiedenis, die later het hele land wist te beroeren. In een paar uur tijd branden 228 huizen, twee kerken en het gemeentehuis aan de noordkant van Vriezenveen af. Er zijn geen persoonlijke ongelukken, maar er is wel heel veel leed. Circa 1600 inwoners zijn opeens dakloos. Drie dagen na de brand brengen koningin Wilhelmina en prins Hendrik een bezoek aan het zo getroffen dorp.
1940 De Duitse bezetters voeren de Midden-Europese Tijd en de zomertijd in Nederland in, in plaats van de tot dan toe gebruikelijke Amsterdamse Tijd. De klok wordt één uur en veertig minuten vooruit gezet.
1946 Demonstratie van de eerste magnetische bandrecorder door Jack Mullin.
1960 Demonstratie van de eerste laser door Theodore Maiman.
2006 Introductie van de MacBook, een van de best verkopende laptop computers van Apple.
2006 Ayaan Hirsi Ali vertrekt uit de Tweede Kamer en op diezelfde dag maakt minister Verdonk bekend dat uit onderzoek was gebleken dat Ayaan Hirsi Ali vooralsnog wordt geacht het Nederlanderschap niet te hebben verkregen.

Fraaie zonsondergang (Foto: Stephan5)
Fraaie zonsondergang (Foto: Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nlonder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Grote cyberconferentie in Den Haag

Eén van de grootste internationale conferenties over cyberveiligheid begint dinsdag in Den Haag. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) en staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) openen de tweedaagse One Conference in het World Forum.

Zo'n zestig experts uit binnen- en buitenland gaan in op de economische kansen van digitalisering, maar ook in op het belang van digitale veiligheid. Onderwerpen die aan bod komen zijn bijvoorbeeld de ethische aspecten van digitale beveiliging, cybercrime, digitale veiligheid van medische apparatuur en toekomstige technische kwetsbaarheden.

Onder de sprekers zijn AIVD-directeur Rob Bertholee, Herna Verhagen (PostNL), Mikko Hypponen (beveiligingsbedrijf F-Secure) en Michael Waksman (beveiligingsbedrijf Jetico).

Grote cyberconferentie in Den Haag
Grote cyberconferentie in Den Haag (Foto: BuzzT)

Platform: opnieuw actie tegen mug afdwingen

Het platform 'Stop invasieve exoten' gaat dinsdag in hoger beroep opnieuw proberen om minister Edith Schippers (Volksgezondheid) tot actie te dwingen tegen de Aziatische tijgermug. De rechtbank in Rotterdam bepaalde vorig jaar dat de minister niets hoeft te doen tegen bedrijven die gebruikte autobanden importeren die met tijgermuggen zijn besmet.

Het platform had om actie gevraagd, omdat de muggen meer dan twintig virusziekten kunnen verspreiden, waaronder zika en dengue. Het College van Beroep buigt zich dinsdag in Den Haag over de zaak.

Het platform noemde de uitspraak van de rechtbank teleurstellend en besloot beroep aan te tekenen. Volgens het platform worden gebruikte autobanden verkocht aan boeren die er kuilgras mee afdekken of aan speeltuinen als speelobject. Als daar tijgermuggen in zitten, zou dat tot problemen kunnen leiden.

Platform: opnieuw actie tegen mug afdwingen
Platform: opnieuw actie tegen mug afdwingen (Foto: ANP)

Toegangscodes cockpit United mogelijk openbaar

Veiligheidscodes die toegang zouden verlenen tot de cockpits van vliegtuigen van United Airlines zouden mogelijk op straat liggen. Dat meldde de Amerikaanse vliegmaatschappij maandag.

Zondag berichtte The Wall Street Journal dat United piloten had geïnformeerd dat de toegangscodes per ongeluk door een stewardess online waren gezet op een openbare website. United wilde dit verhaal maandag niet bevestigen, maar zei wel dat er een mogelijkheid is dat de codes openbaar zijn geworden.

Een woordvoerder van de op twee na grootste vliegmaatschappij ter wereld stelt dat de cockpitdeuren op andere manieren nog steeds beveiligd worden maar kon uit veiligheidsredenen niet ingaan op de precieze maatregelen. "We zijn druk aan het werk om deze specifieke veiligheidssituatie op te lossen", zei de woordvoerder van United.

Toegangscodes cockpit United mogelijk openbaar
Toegangscodes cockpit United mogelijk openbaar (Foto: ANP)

'Noord-Koreaanse link bij grote cyberaanval'

Beveiligingsbedrijven Kaspersky Lab en Symantec Corp hebben aanwijzingen dat bij de wereldwijde cyberaanval met gijzelsoftware mogelijk programma's werden gebruikt die eerder in verband zijn gebracht met Noord-Korea.

De bedrijven lieten weten dat in een eerdere versie van 'WannaCry' programmeertaal werd gebruikt die onderzoekers bekend voorkwam. Dezelfde taal maakte onderdeel uit van programma's die werden gebruikt door de Lazarus Group; hackers die volgens meerdere bedrijven worden aangestuurd door Noord-Korea.

De Noord-Koreaanse delegatie bij de Verenigde Naties was niet direct beschikbaar voor commentaar.

'Noord-Koreaanse link bij grote cyberaanval'
'Noord-Koreaanse link bij grote cyberaanval' (Foto: ANP)

'Mannschaft lonkt voor Ajacied Younes'

De loopbaan van Amin Younes lijkt een opvallende wending te krijgen, want de Duitse nationale ploeg zou lonken, volgens Kicker.

Voor de Confederations Cup in Rusland, als voorafje van de Wereldkampioenschappen in 2018, zou de buitenspeler van Ajax in beeld zijn bij Joachim Löw. Door de prestaties van Younes in de Eredivisie en de Europa League, is er de kans dat de Libanese Duitser wordt geselecteerd voor Die Nationalelf.

Een interlandcarrière - als dat ervan komt - betekent een nieuwe wending in het leven van de 23-jarige Younes. In 2015 werd de flankspeler naar de Eredivisie gehaald voor een bedrag van 1,5 miljoen euro. Hij kwam destijds over van Borussia Mönchengladbach.

Veiligheidsadviseur ontkent lekken Trump

De nationale veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, Herbert McMaster, ontkent dat Trump geheime informatie heeft gedeeld met Rusland. Maandag meldden Amerikaanse media dat Trump in zijn ontmoeting vorige week met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov geheime informatie zou hebben prijsgegeven.

"Ik was erbij en het is niet gebeurd", zei McMaster tijdens een ingelaste persbijeenkomst.

De informatie die Trump al dan niet met opzet prijsgaf, zou via een kanaal zijn ingewonnen dat geen toestemming heeft gegeven om de informatie door te geven aan Rusland. Het zou gaan om een geplande actie van Islamitische Staat.

Het prijsgeven van de informatie heeft als consequentie dat de bron, die goed ingevoerd is bij IS, gevaar loopt en dat de samenwerking met de betreffende geallieerde partner ook op losse schroeven staat.

Veiligheidsadviseur ontkent lekken Trump
Veiligheidsadviseur ontkent lekken Trump (Foto: ANP)

De Ligt: "Rustperiode is ideaal"

Ajax heeft tien dagen de tijd om zich voor te bereiden op de Europa League-finale met Manchester United. Matthijs de Ligt is blij met de rustperiode.

De ploeg uit Amsterdam kende de afgelopen maanden een druk schema met de doordeweekse Europese wedstrijden en de slotfase van de Eredivisie. Afgelopen weekend kwam er een einde aan de Nederlandse competitie, waardoor Ajax tien dagen de tijd heeft zich om zich voor te bereiden op de Europa League-finale.

In de finale treft het Manchester United, dat nog twee Premier League-wedstrijden speelt voor de finale. "Aan de ene kant is het lekker, maar aan de andere kant is het ook minder. Je raakt toch wel wat uit je ritme, maar de rustperiode is natuurlijk ideaal", vertelde De Ligt in gesprek met Ajax Life.

De Ajacieden krijgen twee dagen vrij van Peter Bosz, maar daarna moet de focus er vol op, vindt De Ligt. "Als je een hele week rustig aan doet, dan word je een beetje loom en traag. Het is dus zaak om fel te blijven trainen. Iedereen moet er vol op, zodat je klaar aan de aftrap verschijnt", aldus De Ligt.

Dubbelslag Majka in Californië, Gesink vijfde

Rafal Majka heeft de tweede etappe gewonnen van de Ronde van Californië. De Poolse kampioen was in een sprint bergop te sterk voor George Bennet. De twee renners maakte deel uit van een kopgroep van vier. Robert Gesink kwam op 37 seconden als vijfde binnen.

Na veertig kilometer kwam pas de eerste vroege aanval tot stand met daarbij Danny van Poppel (Sky). De Nederlander had het gezelschap van Chris Hamilton (Sunweb), Toms Skujins (Cannondale-Drapac), Scott Thwaites (Dimension Data), Daniel Jaramillo, Tanner Putt (beiden UnitedHealthcare), waarvan Skujins het langst vol hield. De zes hadden een maximale voorsprong van vier minuten op het peloton.

Op de Mount Hamilton een klim buitencategorie trok LottoNL-Jumbo door. Bennet was het uiteindelijk die de aanval zocht. De Nieuw-Zeelander van LottoNL-Jumbo kreeg met Ian Boswell (Team Sky), Rafal Majka (Bora-Hansgrohe) en Lachlan Morton (Dimension Data) drie andere renners mee. Het viertal zou al snel bij Jaramillo en Thwatites komen die gelost waren uit de kopgroep.

Op iets meer dan twintig kilometer kwam Skujins ten val. De renner van Cannondale-Drapac kwam hard ten val op zijn hoofd en zou later ook afstappen. De Let was op dat moment al bijgehaald door de kopgroep.

De kopgroep had ondertussen één minuut op het peloton en zou ook om de overwinning strijden, In de laatste kilometer. Morton was het eerste die aanval, maar Majka volgde gemakkelijk. Daarna was het de beurt aan Bennet, ook deze aanval kon Majka volgen. In de sprint maakte de Poolse kampioen het af voor de renner van LottoNL-Jumbo.

In de achtergrond won Gesink de sprint voor de vijfde plaats. De Nederlander kwam binnen op 37 seconden van de winnaar. In dat groepje was ook Sam Oomen aanwezig.

'Trump verklapt geheime informatie aan Russen'

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in zijn ontmoeting vorige week met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov geheime informatie prijsgegeven. Dat meldt The Washington Post maandag.

Volgens bronnen binnen het Witte Huis zou het gaan om uiterst gevoelige informatie die een belangrijke inlichtingenbron betrokken bij Islamitische Staat in gevaar zou hebben gebracht. De informatie die Trump al dan niet met opzet prijsgaf zou via een kanaal zijn gewonnen dat geen toestemming heeft gegeven om de informatie door te geven aan Rusland. De gevoeligheid van de informatie zorgde ervoor dat alleen enkele specifieke functionarissen op de hoogte ervan waren en dat ook bondgenoten niet op de hoogte mochten worden gesteld.

Naast Lavrov zou ook de Russische ambassadeur Sergej Kisljak de geheime informatie hebben aangehoord.

'Trump verklapt geheime informatie aan Russen'
'Trump verklapt geheime informatie aan Russen' (Foto: ANP)

Federer laat Roland Garros schieten

Roger Federer zal over ruim anderhalve week niet deel gaan nemen aan het tennistoernooi Roland Garros. De Zwitserse voormalig nummer een van de wereld heeft dit via zijn website laten weten. Hij wil zich voorbereiden op de gras- en hardcourttoernooien die later in het jaar gespeeld worden.

Federer heeft na een goed begin van het seizoen een rustperiode ingelast, waardoor Roland Garros zijn enige graveltoernooi zou worden. Nu laat hij ook dit evenement schieten. "Mijn team en ik hebben de conclusie moeten trekken dat het spelen van een graveltoernooi niet ten goede komt aan mijn tennis en aan mijn fysieke gesteldheid voor de rest van het seizoen."

De winnaar van 2009 hoopt dat het evenement volgend jaar wel in zijn schema past. Dit jaar won Federer de Australian Open en de mastertoernooien in Indian Wells en Miami. "Ik moet zorgvuldig op mijn speelschema letten, zodat ik een langere periode kan spelen." Daarom komt de nummer vijf van de wereld de week na Roland Garros op het gras van Stuttgart voor het eerst weer in actie.

Satellietbeelden tonen zwaar onweer boven VS

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gooit dagelijks een Astronomy Picture of the Day het internet op. Dat moeten we niet al te letterlijk nemen, want zo nu en dan zit er een filmpje bij. 

Zo ook deze keer en het is een mooie, ook al zal niet iedereen het kunnen waarderen. We zien namelijk een storm met flink veel onweer over het oosten van de VS trekken en daar vielen vorige maand enkele doden bij, naast de grote schade die veroorzaakt werd.

Met de Geostationary Lightning Mapper, aan boord van de GOES-16-satelliet, maakte NASA toch mooie beelden van de storm. Overdag zien we de vorm van de VS, 's nachts zijn de vele flitsen duidelijk te zien terwijl ze over het land trekken. 

Het uiteindelijke doel van de GLM is overigens om onweer nog beter te kunnen voorspellen, waardoor het gevaar voor mensen in het pad van de storm verminderd kan worden.

De storm boven de VS (Bron: YouTube)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.