NBA: Russell Westbrook evenaart Wilt Chamberlain

Er werden afgelopen nacht vijf wedstrijden gespeeld in de NBA. Onder de ploegen die in actie kwamen zaten de Cleveland Cavaliers en de San Antonio Spurs. Beide topploegen leden een onverwachte nederlaag. Cleveland verloor van Detroit, terwijl San Antonio in Oklahoma City de zege aan de Thunder liet. Russell Westbrook evenaarde in die wedstrijd de legendarische Wilt Chamberlain.

De Cleveland Cavaliers kwamen in Detroit te kort tegen de Pistons. Detroit speelt een vrij kleurloos seizoen. De ploeg hangt rond de achtste plaats in de Eastern Conference. Reggie Jackson blijkt niet de superspeler waar ze in Michigan op gehoopt hadden en de ontwikkeling van center Andre Drummond is gestagneerd.

Bij de Cavaliers stond voor het eerst sinds december JR Smith weer op het veld. De schutter keerde terug nadat hij voor een gebroken duim een operatie moest ondergaan. Smiths terugkeer kwam precies op tijd, hij kon Kyle Korver vervangen die met een pijnlijke voet de wedstrijd moest missen.

Het werd een wedstrijd met twee gezichten. In de minuten waarop LeBron James en Kyrie Irving op het veld stonden hadden de Cavaliers de overhand. De bal werd rondgespeeld, het publiek werd getrakteerd op spectaculaire dunks en Cleveland nam een duidelijke voorspong. In de minuten dat James en Irving niet op het veld stonden liep Detroit echter weg bij de tegenstander.

Het verschil van Cleveland met én zonder James werd het pijnlijkst duidelijk in het begin van het vierde kwart. Cleveland stond 73-80 voor en James mocht even uitrusten op de bank. Drie minuten later stond het 86-80 voor de Pistons en zag coach Tyrone Lue zich genoodzaakt om zijn sterspeler weer in het veld te brengen. De Cavaliers wisten de achterstand echter niet meer goed te maken, Detroit won met 106-101.

Reggie Jackson werd met 21 punten topscorer bij de Pistons. Andre Drummond kwam tot 20 punten en 16 rebounds. Alle starters haalden de dubbele cijfers en ook bankspelers Ish Smith en Stanley Johnson maakten samen 20 punten.

Voor de Cavaliers kwam James tot de vijftigste triple double in zijn loopbaan. De forward noteerde 29 punten, 13 rebounds en 10 assists. Kyrie Irving kwam tot 27 punten. De bank wordt toch een zorgenkindje voor de Cavaliers. JR Smith mist wedstrijdritme en kwam niet verder dan drie punten uit negen schotpogingen. Deron Williams heeft ook nog geen overtuigende wedstrijd gespeeld voor zijn nieuwe ploeg. In zestien minuten kwam hij niet verder dan vier punten en drie assists.

De San Antonio Spurs mochten op bezoek bij de Oklahoma City Thunder. De vorige wedstrijd tegen de Sacramento Kings kregen Kawhi Leonard en LaMarcus Aldridge rust, maar dit mocht niet baten tegen de wervelstorm die Russell Westbrook heet.

De guard, in zijn vorige wedstrijd goed voor 58 punten in een nederlaag tegen de Trail Blazers, nam aanzienlijk minder schoten tegen de Spurs. Vier van zijn ploeggenoten haalden de dubbele cijfers en zijn ploeg won met 102-92.

Westbrook zelf kwam tot 23 punten, 13 rebounds en 13 assists. Het was zijn 31e triple double van het seizoen, een evenaring van het aantal dat Wilt Chamberlain 49 jaar geleden wist te halen. Westbrook heeft nog tien triple doubles nodig om het voor onmogelijk gehouden record van Oscar Robertson te evenaren. Hoewel de guard zelf zegt hier niet mee bezig te zijn, is het ongetwijfeld een doel van hem.

Westbrook evenaart Chamberlain. Bron: YouTube.

De Portland Trail Blazers zijn nadrukkelijk in de race om een play-off plaats te halen in de Western Conference. Hiervoor zullen zij de Denver Nuggets voorbij moeten steken. Eén speler die hier heel erg op gebrand is is Jusuf Nurkic. De Bosnier speelde eerder dit seizoen voor Denver, maar verloor er zijn basisplaats aan de Serviers Nikola Jokic. De Trail Blazers ruilden Nurkic me Denver voor Mason Plumlee en de Bosniër is in Portland helemaal opgeleefd.

Afgelopen nacht tegen de Philadelphia 76ers speelde Nurkic de beste wedstrijd tot nu toe voor zijn nieuwe ploeg. De Trail Blazers hadden een verlenging nodig om de tegenstander van zich af te schudden, maar wonnen uiteindelijk met 114-108.

Nurkic kwam tot 28 punten, 20 rebounds, 8 assists en 6 blocks. In de verlenging maakte de Bosniër ook het verschil door zeven punten te maken. CJ McCollum en Damian Lillard kwamen samen tot 47 punten.

Dario Saric scoorde 28 punten voor de 76ers. De Kroaat maakt een redelijke kans om rookie van het jaar te worden. Joel Embiid, met afstand de beste rookie speelde maar 31 wedstrijden en de concurrentie wist dit jaar nog niet te overtuigen. Robert Covington kwam tot 24 punten, waaronder een tip-in de zoemer van het vierde kwart waarmee de verlenging werd afgedwongen.