30.000 punten voor Dirk Nowitzki

PippenScottie

Dirk Nowitzki, basketballer bij de Dallas Mavericks, maakt sinds afgelopen nacht deel uit van een exclusieve club. Als zesde basketballer in de geschiedenis van de NBA slaagde hij erin om 30.000 punten te maken. De historische score kwam in het tweede kwart van een thuiswedstrijd tegen de Los Angeles Lakers. Met zijn handelsmerk, een achteroverleunend schot vanaf één been, bracht hij de fans in extase en schoot hij zichzelf in de geschiedenisboeken.

Dirk Nowitzki had voorafgaand aan de wedstrijd nog twintig punten nodig om de grens van 30.000 punten te halen. De forward is inmiddels 38 jaar en scoort lang niet meer ze veel als in zijn hoogtijdagen. Voorafgaand aan de wedstrijd was er dan ook twijfel of de mijlpaal wel behaald zou worden.

Lang hoefden de fans niet te twijfelen. Nowitzki maakte in de eerste minuut al vijf punten en toen coach Carlisle zijn veteraan halverwege het eerste kwart een adempauze gaf was de Duitser foutloos van het veld, had hij veertien punten gemaakt en stonden de Mavericks met 21-14 voor.

Het historische 30.000e punt kwam aan het begin van het tweede kwart. Nowitzki speelde nog verder, maar liet het de rest van de wedstrijd aan zijn jonge ploeggenoten over om de zege binnen te slepen. Dirk eindigde met 25 punten. Zes ploeggenoten haalden ook de dubbele cijfers, grotendeels nieuwkomers in de selectie als Quinn Cook, Yogi Ferrell en Nerlens Noel. Het was genoeg voor een eenvoudige 122-111 overwinning.

Nowitzki bevindt zich nu in een bijzonder exclusief basketbalgezelschap. De enige spelers die meer punten dan hij wisten te maken zijn Kareem Abdul-Jabbar (38.387), Karl Malone (36.928), Kobe Bryant (33.643), Michael Jordan (32.292) en Wilt Chamberlain (31.419). Bij deze legendes was al snel duidelijk dat grootheden zouden worden. Toen Dirk als negentienjarige debuteerde bij de Mavericks waren er vooral twijfels.

Wat NBA scouts intrigeerde aan Nowitzki was de combinatie van zijn lengte en zijn schot. De NBA in de jaren ’90 had nog een vrij simpele zienswijze met betrekking tot lange spelers. Nowitzki was een zogenaamde seven-footer (2 meter 13) en spelers van die lengte moesten zo dicht mogelijk bij de basket spelen, scoren en rebounds pakken. Afstandschoten waren voor de kleinere guards. Nowitzki speelde een cruciale rol in het veranderen van dit beeld en hij werd het prototype van spelers als Kevin Love en Kristaps Porzingis.

Nowitzki kende een stroeve start in de NBA. In zijn debuutwedstrijd miste hij al zijn schoten van het veld en in zijn rookie-seizoen kwam hij niet verder dan acht punten per wedstrijd tegen beroerde schotpercentages. Het is niet heel vreemd, Nowiktzki was afkomstig uit de tweede Bundesliga en had nooit tegenstanders van NBA-niveau gehad.

De Duitser bleef echter werken aan zijn spel en trainde hele zomers lang met schotcoach Holger Geschwinder om zijn schotarsenaal uit te breiden en te perfectioneren. Al in het tweede seizoen betaalde dit zich uit. De Mavericks werden gekocht door Mark Cuban, die de voorheen saaie ploeg van flair voorzag. Met Michael Finley en Steve Nash vormde Nowitzki een dynamisch drietal dat van Dallas een play-off ploeg maakte waar je ook nog eens met plezier naar kon kijken.

Het feit dat Nowitzki een goede driepuntschutter was zorgde voor ruimte op het veld. Verdedigers werden gedwongen om mee te verdedigen op de driepuntlijn. Dit moesten ook lange verdedigers zijn omdat Nowitzki anders zonder problemen over ze heen kon schieten. Hierdoor ontstond onder de basket veel meer ruimte voor ploeggenoten om te scoren. Andere teams zagen dit en er ontstond een ware zoektocht naar andere Europese lange mannen die konden schieten. Dit liep lang niet altijd succesvol af. Darko Milicic zal hier altijd het grootste voorbeeld van blijven.

Het hoogtepunt in de carrière van Nowitzki vond plaats in 2011. De Mavericks overleefden de loodzware play-offs in de Western Conference. In de halve finale werd afgerekend met Kobe Bryant en de Lakers. In de finale was de ploeg te sterk voor de Oklahoma City Thunder met een piepjonge Kevin Durant en Russell Westbrook. Nowitzki had meerdere wedstrijden met meer dan veertig punten in die serie.

In de daadwerkelijke finale waren de Miami Heat met LeBron James, Dwyane Wade en Chris Bosh de tegenstander. Nowitzki kampte met een griep en scheurde een pees in een vinger. De Heat namen een 2-1 voorsprong in wedstrijden. De Mavericks wonnen echter de laatste drie wedstrijden in de finale, waardoor Nowitzki de Mavericks de eerste en vooralsnog enige titel in de historie bezorgde.

Dallas maakt dit seizoen nog een kleine kans op een play-off plaats. Nowitzki heeft aangegeven nog één seizoen door te willen gaan. Dan zal hij twintig seizoenen gespeeld hebben, 250 miljoen dollar op zijn bankrekening hebben staan en zich op mogen maken voor een plek in de basketbal Hall of Fame als één van de hele, hele grote spelers.

Een historische avond in Dallas. Bron: YouTube.

Elders in de NBA speelden de Portland Trail Blazers en de Oklahoma City Thunder tegen elkaar. Deze wedstrijden willen nog weleens ontaarden in een wedstrijdje punten scoren tussen Damian Lillard en Russell Westbrook. Afgelopen nacht liep anders, voor één van de teams althans.

De Trail Blazers eindigden met zeven spelers in de dubbele cijfers. Voor de Thunder scoorde Russell Westbrook een club- en persoonlijk record van 58 punten. Zoals het spreekwoord gaat: “you live bij the Russ, you die by the Russ”, de pointguard hield zijn ploeg lange tijd in de race. In de laatste minuut miste Westbrook echter vier schoten. De Trail Blazers wonnen met 121-126.

Een derde wedstrijd werd gespeeld in Phoenix. De Washington Wizards versloegen de Suns met 127-131. Het begint erop te lijken dat de Wizards stiekem de beste ruil hebben gedaan in de transferperiode. De ploeg nam Bojan Bogdanovic over van de Brooklyn Nets. Als bankspeler van de Wizards is hij in twee weken een onmisbare schakel geworden. Tegen de Suns was de Kroaat goed voor 29 punten, waarmee hij topscorer werd van zijn ploeg. De Wizards maken na een stroeve seizoenstart een serieuze kans om de tweede positie in het oosten over te nemen van de Boston Celtics.

Uitslagen

Dallas Mavericks – Los Angeles Lakers 122-111
Oklahoma City Thunder – Portland Trail Blazers 121-126
Phoenix Suns – Washington Wizards 127-131

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 42-20
Boston Celtics 40-24
Washington Wizards 38-24
Toronto Raptors 37-26
Atlanta Hawks 34-29
Indiana Pacers 32-31
Chicago Bulls 31-32
Detroit Pistons 31-32
Miami Heat 30-34
Milwaukee Bucks 29-33
Charlotte Hornets 28-35
New York Knicks 26-38
Philadelphia 76ers 23-40
Orlando Magic 23-41
Brooklyn Nets 11-51

Western Conference

Golden State Warriors 52-11
San Antonio Spurs 49-13
Houston Rockets 44-20
Utah Jazz 40-24
Los Angeles Clippers 38-25
Memphis Grizzlies 36-28
Oklahoma City Thunder 35-29
Denver Nuggets 29-34
Portland Trail Blazers 27-35
Dallas Mavericks 27-36
Minnesota Timberwolves 25-37
Sacramento Kings 25-38
New Orleans Pelicans 25-39
Phoenix Suns 21-43
Los Angeles Lakers 19-45