FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 12 januari 2017

NBA: Nuggets winnen in Londen van Pacers

De O2 Arena in Londen was vandaag het strijdtoneel van een NBA wedstrijd. In haar pogingen om de sport wereldwijd populairder te maken plant de NBA jaarlijks een aantal wedstrijden buiten de VS en Canada. Sinds 1993 wordt ook Londen aangedaan.

Dit jaar was het aan de Indiana Pacers en de Denver Nuggets om de oceaan over te vliegen en de sport te promoten. Als onderdeel van hun promotietour gingen de Nuggets op bezoek bij Arsenal, werden er shirtjes uitgewisseld en mocht Paul George een fotoshoot doen voor de Houses of Parliament. Desgevraagd vertelden de spelers maar al te graag hoe fantastisch ze het in Londen vonden.

De O2 Arena stroomde vol met mensen die tot 500 pond hadden betaald voor een kaartje. Thierry Henry, Michael Ballack en Dele Alli zaten courtside. Jan Vertonghen mocht nog even met de spelers op de foto en de NBA presenteerde Mesut Özil en Ellie Goulding als in-crowd celebrities.

Vooraf werden de Indiana Pacers als favoriet bestempeld. De ploeg had de laatste vijf wedstrijden gewonnen en heeft in Paul George een All Star. Denver verloor juist vijf wedstrijden op rij. De ploeg heeft een jonge selectie met een aantal jonge spelers die zich niet moeten bewijzen. Center Nikola Jokic en point guard Emmanuel Mudiay worden als grootste talenten beschouwd.

De wedstrijd zelf begon prima. De ploegen waren aan elkaar gewaagd en na 12 minuten was de stand 30-29 voor Denver. In het tweede kwart wisten de Nuggets een klein gaatje te slaan. Met een voorsprong van 67-56 kon de ploeg gaan rusten. Nikola Jokic en Wilson Chandler hadden opdat moment voor Denver 9 punten gemaakt.

In het derde kwart ging voor Indiana alles mis. De ploeg leed vaak onnodig balverlies en de schoten vielen niet. Denver speelde als een goed geoliede machine en nam een grote voorsprong. Het werd al snel duidelijk dat de Nuggets gingen winnen en de ploegen besloten de verdediging te laten varen en het publiek een show te geven.

Een serie alley oops, gewone dunks en driepunters bracht de fans in vervoering. De toeschouwers in de O2 Arena die op een hoge score hoopte kregen waar voor hun geld, Denver won uiteindelijk met 140-112.

Nuggets spelen met de Pacers.Bron: YouTube

Beste speler op het veld was waarschijnlijk Nikola Jokic. De jonge center van de Nuggets heeft sinds kort een basisplaats in de ploeg en maakt vooral indruk met zijn passes en spelinzicht. De Serviër eindigde met 22 punten, 10 rebounds en 7 assists.

Bij de Pacers stelde Paul George teleur. De forward mist tien van zijn twaalf schoten en hij eindigde met tien punten. C.J. Miles werd topscorer met 20 punten al kwamen deze grotendeels in de fase dat de wedstrijd al was beslist.

Bort pakt belangrijke minuten in tiende Dakar-etappe

Joan Barreda Bort heeft de tiende Dakar-etappe voor de motoren gewonnen. De Spanjaard bleef de uiteindelijk door een ambulance afgevoerde Stefan Svitko met een halve minuut voor. Klassementsleider Sam Sunderland liet aan het begin van de etappe veel tijd liggen, maar verliest dankzij het eveneens magere optreden van de nummer twee, Gerard Farres Guell, geen tijd op de concurrentie. Met de aanvechting van de uur tijdstraf van Barreda, neemt hij potentieel de leiding over van Sunderland.

Het was een zware etappe voor de motorrijders. De route was vaak onduidelijk en de zware omstandigheden hielpen ook niet mee. Hierdoor konden grote gaten geslagen worden onderling. Ricky Brabec was de eerste die hard op weg was naar de dagzege, maar om nog onbekende redenen heeft de Honda-rijder de tweede checkpoint nooit bereikt. Michael Metge nam de leiding vervolgens over, maar werd door de organisatie na de finish een uur teruggezet. Daarna ging de strijd om de dagzege tussen Barreda en Svitko, die enkele seconden van elkaar de laatste waypoint passeerden. Svitko finishte als tweede, maar werd vlak na de finish afgevoerd met een ambulance met uitputtingsverschijnselen.

Bij de quads kende Kees Koolen een enorm slechte dag. Koolen verloor aan het begin van de etappe twee uur en had bij de vijfde waypoint zelfs ruim vijf uur achterstand op de leider van dat moment. Waterdrager Jan Bastiaan Twilhaar verliest eveneens veel tijd en lijkt Koolen te hulp te zijn geschoten. Het duo is nog niet aangekomen bij de neutralisatie en het is niet bekend wat de reden van het tijdverlies is.

Uitslag etappe 10 motoren

Pos. Coureur Nat. Merk Verschil
1 Joan Barreda Bort ESP HONDA 5h49m45s
2 Stefan Svitko SVK KTM +00:00:24
3 Franco Caimi ARG HONDA +00:03:48
4 Pierre Alexandre Renet FRA HUSQVARNA +00:04:21
5 Helder Rodrigues PRT YAMAHA +00:05:46
6 Ivan Cervantes Montero ESP KTM +00:07:15
7 Adrien Metge FRA SHERCO +00:08:18
8 Paulo Goncalves PRT HONDA +00:08:43
9 Ondrej Klymciw CZE HUSQVARNA +00:09:22
10 Matthias Walkner AUT KTM +00:12:53
53 Robert Jr Van Pelt NLD HUSQVARNA +02:52:56

Algemeen klassement motoren

Pos. Coureur Nat. Merk Tijd Verschil Straftijd
1 Sam Sunderland GBR KTM 28h07m59s +00:00:00 --:--:--
2 Matthias Walkner AUT KTM 28h38m00s +00:30:01 +00:05:00
3 Gerard Farres Guell ESP KTM 28h46m42s +00:38:43 --:--:--
4 Adrien Van Beveren FRA YAMAHA 28h49m56s +00:41:57 --:--:--
5 Joan Barreda Bort ESP HONDA 29h01m46s +00:53:47 +01:01:00
6 Pierre Alexandre Renet FRA HUSQVARNA 29h03m23s +00:55:24 --:--:--
7 Paulo Goncalves PRT HONDA 29h08m10s +01:00:11 +00:48:20
8 Xavier De Soultrait FRA YAMAHA 29h40m54s +01:32:55 +00:09:00
9 Franco Caimi ARG HONDA 29h45m56s +01:37:57 +01:05:00
10 Stefan Svitko SVK KTM 29h56m44s +01:48:45 +01:00:00
47 Robert Jr Van Pelt NLD HUSQVARNA 36h16m14s +08:08:15 --:--:--

Deadline voor Manor 20 januari

Het Formule 1-team Manor heeft tot 20 januari gekregen om een koper te vinden voor het bedrijf. Just Racing Services Ltd, dat de F1-activiteiten runt, werd vorige week onder curatele gesteld en alleen als er een investeerder wordt gevonden kan de renstal deelnemen aan de eerste race in Australië.

De nieuwe bolide voor 2017 is ontworpen en klaar om in productie te gaan. De curator heeft echter alle geldstromen stopgezet om de crediteuren niet verder te benadelen. Om de deadline voor Melbourne te kunnen halen moet voor eind volgende week een investeerder worden gevonden. Lukt dit niet dan is het over en uit voor het team uit Banbury.

Johan Vlemmix laat politieke ambities varen

Johan Vlemmix doet toch niet mee aan de Tweede Kamerverkiezingen. De ondernemer en zanger denkt niet dat zijn Partij van de Toekomst (PvdT) vijf zetels gaat halen. Daarmee maakt hij een eigen programmapunt niet waar en dus heeft Vlemmix besloten zich terug te trekken, liet hij weten aan Omroep Brabant.

"We vinden dat een partij minimaal vijf zetels moet halen", zei Vlemmix. "We gaan die vijf zetels de komende verkiezingen zeker niet halen, dus dan moet je gewoon concluderen dat je niet mee moet doen."

Vlemmix vindt het belangrijk 'op de wat grotere partijen te stemmen'. "Als je ziet dat 63 partijen zich ingeschreven hebben. Al die kleine partijen, dat kun je een land niet aandoen. Je kunt alleen maar een land besturen met stabiele partijen."

Voorlopig
Uitsluiten dat de PvdT in de toekomst meedoet aan de landelijke verkiezingen, doet Vlemmix niet. "We doen voorlopig niet mee. Als we over vier jaar een stabiele achterban hebben, doen we weer mee."

De PvdT werd opgericht in 2002. Na twee verkiezingen waarin de partij de kiesdrempel niet haalde, hief de PvdT zichzelf op. Maar in 2012 deed de partij weer mee, na een fusie met de opgeheven partij Nieuw Nederland.

Johan Vlemmix laat politieke ambities varen
Johan Vlemmix laat politieke ambities varen (Foto: BuzzE)

Apple terug naar rechtbank om machtsmisbruik

Techreus Apple zal zich bij de rechter andermaal moeten verdedigen vanwege vermeend machtsmisbruik. Het hof van beroep in San Francisco blies een zaak die in 2011 al was aangespannen nieuw leven in door deze terug te sturen naar een lagere rechtbank.

Amerikaanse consumenten betichten Apple van het in stand houden van een monopolie op iPhone-applicaties (apps). Apple zou daarmee app-gebruikers met honderden miljoenen dollars aan extra kosten hebben opgezadeld. Eerder oordeelde een rechter dat gebruikers niet het recht hebben om in een dergelijke structuur naar de rechter te stappen.

Apple houdt 30 procent van de prijs die consumenten betalen voor apps die gemaakt worden door onafhankelijke ontwikkelaars. De gebruikers stelden dat ze zonder die vaste vergoeding voor Apple goedkoper uit zouden zijn geweest.

Apple terug naar rechtbank om machtsmisbruik
Apple terug naar rechtbank om machtsmisbruik (Foto: ANP)

Obama geeft Biden hoge onderscheiding

Barack Obama heeft op de valreep van zijn presidentschap zijn vicepresident Joe Biden een hoge onderscheiding toegekend: de Presidential Medal of Freedom. Het is de hoogste burgerlijke onderscheiding van de Verenigde Staten. Hij is bedoeld voor mensen die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de belangen, de veiligheid of de cultuur van Amerika of aan de wereldvrede.

Donderdag sprak Obama al lovende woorden over Biden. Hij noemde zijn keus voor Biden als vicepresident 'de beste beslissing' die hij ooit had genomen en betitelde hem als 'een broer'.

Eerder kregen onder anderen acteur Robert De Niro, tv-presentatrice Ellen DeGeneres, (oud-)politici Dick Cheney, Henry Kissinger en Colin Powell de presidentiële medaille. Ook de Nederlander Joseph Luns, oud-minister en oud-topman van de NAVO, werd ermee onderscheiden.

Obama geeft Biden hoge onderscheiding
Obama geeft Biden hoge onderscheiding (Foto: ANP)

Volvo stort zich op deelauto's

Volvo gaat meer doen met deelauto's. Het begint daar een nieuwe bedrijfstak voor. Die wordt gebaseerd op Sunfleet, een dienst die sinds 1998 actief is in vijftig Zweedse steden en ongeveer 50.000 gebruikers heeft. Sunfleet is een concurrent van onder meer ZipCar.

De nieuwe tak moet wereldwijd actief worden. Volvo zal de details in de komende maanden bekendmaken. "Privébezit van auto's zal niet verdwijnen, maar als automaker moeten we omarmen dat het minder wordt en - belangrijker - verandert", laat de Zweedse autobouwer weten.

Volvo stort zich op deelauto's
Volvo stort zich op deelauto's (Foto: BuzzT)

Gesthuizen verruilt Kamer voor kinderopvang

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen gaat de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang leiden. Het SP-kopstuk, dat ruim een jaar geleden een vergeefse poging deed partijvoorzitter te worden, had al aangekondigd dat ze niet meer zou terugkeren in de nieuwe Tweede Kamer.

Gesthuizen zit inmiddels ruim tien jaar voor de SP in de Kamer. Ze voerde na haar aantreden ook even het woord over kinderopvang, maar boog zich vervolgens vooral over immigratie en economische zaken.

De BMK vertegenwoordigt kinderdagverblijven zonder winstoogmerk. De leden kozen Gesthuizen donderdag op een ledenvergadering. De aankomend voorzitter is ingenomen met haar nieuwe werkveld, dat ze alleen al 'als afnemer van kinderopvang' de afgelopen jaren nauwlettend is blijven volgen.

Gesthuizen volgt Kathalijne Buitenweg op, die de omgekeerde overstap maakt en na de verkiezingen hoopt aan te treden als Kamerlid voor GroenLinks.

Gesthuizen verruilt Kamer voor kinderopvang
Gesthuizen verruilt Kamer voor kinderopvang (Foto: ANP)

Nog drie verdachten vast voor overval Kim

Van de zeventien verdachten die maandag zijn opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de brute roofoverval op Kim Kardashian, zitten er nog drie vast. De Franse justitie is een formeel onderzoek gestart naar de drie, werd donderdag bekendgemaakt.

De andere veertien, onder wie Kims chauffeur, zijn weer op vrije voeten. Dat meldt Reuters.

De drie verdachten die nog achter tralies zitten, blijven voorlopig in tijdelijke hechtenis. Ze worden ervan verdacht onderdeel uit te maken van een bende die verantwoordelijk is voor de gewelddadige overval waarvan Kim begin oktober slachtoffer werd.

Trouwring
De realityster trof op 3 oktober meerdere mannen aan in haar tijdelijke onderkomen in Parijs. De overvallers, die zich voordeden als politieagenten, hielden Kim onder schot, bonden haar vast en sloten haar op in de badkamer. De dieven gingen ervandoor met Kims juwelen, waaronder haar trouwring. De buit zou in totaal zo'n negen miljoen euro waard zijn geweest.

Kim is voor het eerst sinds de beroving weer op reis. De realityster liet haar fans woensdag weten naar Dubai te vliegen, waar ze vrijdag wordt verwacht bij een masterclass van visagist Mario Dedivanovic. Paparazzi zagen dat Kim een nieuwe, simpele trouwring heeft.

Nog drie verdachten vast voor overval Kim
Nog drie verdachten vast voor overval Kim (Foto: BuzzE)

Team gaat Kamer helpen hacken te voorkomen

Een speciaal team van deskundigen gaat Tweede Kamerleden ondersteunen bij het beter beveiligen van hun accounts op sociale media zoals Twitter en Facebook. Daartoe heeft Kamervoorzitter Khadija Arib donderdag besloten. Het is een reactie op het hacken van accounts van politici door RTL Nieuws.

Het team bestaat uit een paar personen van de dienst automatisering van de Kamer, aldus een woordvoerster van Arib. Volksvertegenwoordigers die behoefte hebben aan advies of hulp, kunnen bij het team terecht. Het gebeurt op vrijwillige basis.

Arib vindt het "erg vervelend" dat persoonlijke sociale media van Kamerleden op deze manier worden gehackt.

RTL Nieuws nam een inactief LinkedIn-account van Pieter Omtzigt (CDA) over. Ook werd het Twitter-account van SGP-fractieleider Kees van der Staaij gehackt. Eerder deze week werden de partijen in de Kamer nog door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) gewaarschuwd tegen mogelijke digitale aanvallen op hun computers.

Team gaat Kamer helpen hacken te voorkomen
Team gaat Kamer helpen hacken te voorkomen (Foto: BuzzT)

Maatregelen op het spoor tegen winters weer

De Nederlandse Spoorwegen en ProRail zetten vrijdag extra personeel in en nemen een aantal maatregelen om zich tegen het aangekondigde winterweer te verweren.

Met name in het midden en zuiden van het land kan het weer de dienstregeling in de war gooien. De NS raadt reizigers aan om voor vertrek 'naar buiten te kijken' en de berichten van de NS over de dienstregeling te checken.

ProRail heeft vrijdag extra sneeuw- en storingsploegen en hulplocomotieven paraat staan. Ook worden treinen behandeld door anti-icing installaties. De onderkant van de treinstellen worden met glycol ingespoten zodat sneeuw en ijs minder kans krijgen te hechten aan treinen. Zo wordt voorkomen dat wissels blokkeren of treinen beschadigd raken.

Tussen Den Bosch en Sittard rijden tot halverwege vrijdagmiddag twee in plaats van vier intercity's per uur. Zo moet er meer ruimte ontstaan om eventuele problemen op het spoor snel op te lossen. Sprinters rijden hier volgens de dienstregeling.

Maatregelen op het spoor tegen winters weer
Maatregelen op het spoor tegen winters weer (Foto: ANP)

Samsung komt in herfst met opvouwtelefoon

Samsung zal waarschijnlijk in het derde kwartaal van dit jaar een opvouwbare smartphone op de markt brengen. De eerste lichting bestaat uit 100.000 exemplaren. Dat meldt The Korea Herald op basis van bronnen binnen de Zuid-Koreaanse techreus.

De techniek achter de opvouwtelefoon zou helemaal klaar zijn. Samsung weet alleen nog niet zeker wat het beste moment is om de telefoon te lanceren. Samsung zit midden in een reorganisatie en is bovendien betrokken geraakt bij een politiek schandaal in het thuisland.

Rivaal LG komt aan het eind van het jaar waarschijnlijk ook met een opvouwtelefoon.

Samsung komt in herfst met opvouwtelefoon
Samsung komt in herfst met opvouwtelefoon (Foto: BuzzT)

ISU geeft wereldbekerfinale aan Stavanger

De ISU heeft het Noorse Stavanger aangewezen als locatie voor de wereldbekerfinale. Deze zou aanvankelijk in Russische Tsjeljabinsk worden verreden maar na het Russische dopingschandaal besloot de de schaatsunie het toernooi daar weg te halen.

Met het kiezen van Stavanger hoeven de meeste schaatsers geen lange reis te gaan maken. Een week eerder is namelijk het WK Allround eveneens in Noorwegen, namelijk in Hamar.

Narsingh tekent tot 2019 bij Swansea City

Luciano Narsingh heeft PSV officieel ingeruild voor Swansea City. De 26-jarige vleugelaanvaller heeft getekend tot medio 2019 en met zijn transfer gaat een bedrag van 4,5 miljoen euro gemoeid.

Na vier jaar voor PSV te hebben gespeeld vindt Narsingh het tijd voor een nieuwe uitdaging. In die vier jaar tijd werd Narsingh met PSV twee keer landskampioen.

Bij Swansea City speelt tevens al een andere Nederlander: Leroy Fer. Swansea staat momenteel negentiende in de Premier League en vecht tegen degradatie. Narsingh moet de aanval een impuls gaan geven en zijn steentje bij gaan dragen om Swansea in de Premier League te houden.

Braziliaanse vleermuis lust mensenbloed

Het is liet langer een fabeltje, de draculaatjes zijn onder ons. Wetenschappers van de Universiteit van Pernambuco in de Braziliaanse stad Recife hebben ontdekt dat de ruigpootvampier (Diphylla ecaudata) mensenbloed lust. Ze onderzochten de uitwerpselen van een vleermuizenkolonie in het nationaal park Catimbau. Uit vijftien van de zeventig monsters konden ze DNA halen, in drie gevallen bleek het van menselijke origine.

"We waren stomverbaasd", zei teamleider Enrico Bernard in het blad New Scientist. "Deze soort is immers niet aangepast om zich te voeden met bloed van zoogdieren". De 'zuigdiertjes' schuiven voor een vetrijk dieet aan bij grote hoenders als de goean en de tinamoe, maar deze prooien worden nog ernstiger bedreigd door ontbossing en bejaging.

Bij eerdere experimenten haalden de vleermuizen hun neus op voor varkens en geiten. Ze verhongerden liever dan het eiwitrijke bloed van deze beesten te drinken. De ruigpootvampier blijk nu toch te kunnen wennen aan een ander menu. Het DNA-onderzoek wees uit dat ze behalve mensen ook boerderijkippen bijten. De ontdekking is opmerkelijk maar ook zorgelijk wegens de mogelijke overbrenging van hondsdolheid of een gevaarlijk hantavirus.

Braziliaanse vleermuis lust mensenbloed
Braziliaanse vleermuis lust mensenbloed (Foto: ANP)

'Publieke omroep is meer nodig dan ooit'

NPO-voorzitter Shula Rijxman roept de politiek in Den Haag op ervoor te zorgen dat de programma's van de publieke omroep bereikbaar blijven voor 'iedere burger in Nederland'. Ze pleitte er donderdag in haar nieuwsjaarstoespraak voor de verplichte doorgifte van NPO-zenders door kabelbedrijven niet af te schaffen.

"Hoe kan het, vraag ik me af, dat de staatssecretaris afgelopen zomer de must carry (doorgeefplicht) ter discussie stelde", vroeg de voorzitter zich af. Volgens Rijxman is het van groot belang dat de NPO-programma's voor iedereen te zien zijn. "In tijden van rouw en in tijden van vreugde."

"De publieke omroep is nu meer nodig dan ooit", aldus Rijxman. "Steeds meer mediabedrijven in Nederland komen in handen van steeds minder aandeelhouders in het buitenland." Daarom moet het toekomstige kabinet zich volgens haar inzetten voor betere regels in Europa. Die moeten voorkomen dat er een te grote machtsconcentratie ontstaat, 'zoals nu tussen distributeurs, kabelaars en mediabedrijven'.

'Publieke omroep is meer nodig dan ooit'
'Publieke omroep is meer nodig dan ooit' (Foto: BuzzE)

Ook Fiat Chrysler gebruikte sjoemelsoftware

Het dieselschandaal in de Verenigde Staten heeft er een hoofdrolspeler bij. Autoriteiten beschuldigen Fiat Chrysler ervan sjoemelsoftware te hebben geïnstalleerd in circa 104.000 dieselwagens om zo de uitstoot van de voertuigen te verbloemen.

Toezichthouder EPA zal het Italiaans-Amerikaanse fusiebedrijf aanklagen voor de kwestie, zo meldde persbureau Reuters, die het nieuws als eerste naar buiten bracht. Fiat Chrysler zou de software sinds 2014 in sportieve terreinwagens van Jeep en RAM hebben geïnstalleerd. Fiat Chrysler weigerde vooralsnog commentaar.

Het aandeel Fiat Chrysler verloor op de beurs in Milaan bijna 15 procent aan beurswaarde nadat het nieuws naar buiten kwam.

Ook Fiat Chrysler gebruikte sjoemelsoftware
Ook Fiat Chrysler gebruikte sjoemelsoftware (Foto: BuzzT)

FOK!kers vinden UFO in Utrecht

Dat we dit brekende nieuwsje nu al mogen meemaken in 2017! 

FOK!kers in het topic 'De atmosfeer staat ontploffen' hebben een UFO gevonden in de provincie Utrecht.

Het Bewijs is te vinden hieronder. Koelkastje plaatste het gifje in het topic 'wat is die cirkel precies? Wat veroorzaakt dat?' Waarop Houtenbeen zegt 'Ik dacht meer aan een UFO' en Yazoow weer antwoord geeft 'een ufo die rondjes vliegt over Utrecht terwijl het chemtrails uitstoot'.

Wat denk jij dat het is?
 

Onderzoek dood gepeste leerling duurt maanden

Het onderzoek naar de pesterijen op het Grotiuscollege in Heerlen die leidden tot de zelfmoord afgelopen weekend van een vijftienjarige leerling, gaat zeker drie maanden duren. Dat zei voorzitter Frank Schings van de scholenkoepel LVO Parkstad, waaronder het Grotiuscollege valt, donderdagavond voor de regionale omroep L1. Hij zei te hopen dat het onderzoek voor de grote vakantie rond is.

Het onderzoek is ook bedoeld om leerlingen in de toekomst weerbaarder te maken, zei Schings.

Momenteel wijzen familieleden van de dode jongen naar vier klasgenoten. Die zouden hem zo erg gepest hebben dat hij zelfmoord pleegde. Onderzoek door de politie moet uitwijzen of deze beschuldiging terecht is. De vier komen nog gewoon naar school. Schings weet niet of de beschuldigingen kloppen en gaat dat ook niet aan de betrokkenen leerlingen vragen. Dat is aan de politie, zei hij.

Kwaad daglicht
"We hebben hier duizend leerlingen", legde Schings uit. "Dat wil zeggen: duizend informatiebronnen." Onderzoek naar wat van alle beweringen waar is, kost tijd, benadrukte hij.

Een leerlinge van een eindexamenklas zei voor L1 dat de school volgens haar ten onrechte in een kwaad daglicht wordt gesteld. "Grotius doet veel aan de aanpak van pesten", zei ze. En ze voegde hieraan toe: "Ik hoor dat het niet alleen om pesten is gegaan. Er was meer aan de hand."

Schings benadrukte nogmaals dat school al op 5 december contact met de jongen heeft gehad na een mislukte zelfmoordpoging. Op 22 december was een laatste gesprek met de zussen van de jongen, waarbij in verband met de kerstvakantie werd doorverwezen naar hulpverlening. De hulpverlenende instantie had op 28 december een laatste gesprek met de jongen. Waarom daarna geen gesprekken meer zijn gevoerd, wil Schings ook graag weten.

Onderzoek school dode leerling duurt maanden
Onderzoek school dode leerling duurt maanden (Foto: ANP)

Maaskades in Rotterdam dicht vanwege hoogwater

In Rotterdam worden verschillende kades afgezet omdat vrijdagmiddag een hoge waterstand wordt verwacht in de Maas. Dat heeft de gemeente donderdag gemeld.

De afzettingen komen op kades op het Noordereiland, op de Maasboulevard en bij de Esch, op de Wilhelminakade, bij de Kreeksehaven en het Zuiddiepje in Oud IJsselmonde en langs de Piet Smitkade en het Boterdiep in de omgeving van het Feyenoordstadion. Auto's worden als het nodig is weggesleept.

Tijdens het hoogwater houden politie en gemeente de situatie in de gaten. Het hoogwater heeft te maken met twee achtereenvolgende stormen in combinatie met springtij in de Noordzee. Mogelijk wordt vrijdag de Maeslantkering bij Hoek van Holland gesloten. Deze werd op 8 november 2007 voor het eerst tijdens stormweer gesloten. Voor deze sluiting was het niet eens zeker of de kering wel zou werken. Als het waterpeil boven de 2.60 meter boven NAP uitkomt in Rotterdam, zal de sluitingsprocedure in werking worden gezet. Bij 3 meter boven NAP moet de Maeslantkering helemaal gesloten zijn. 

Behalve Rotterdam worden ook in andere plaatsen langs de Maas kades afgesloten. In Maassluis gaat de loswal op de Burgemeester de Jonghkade dicht. In Vlaardingen gaan de loswallen en rijwegen langs de Buitenhaven en de Koningin Wilhelminahaven en het oostelijk deel van de Maasboulevard dicht.

Maaskades dicht vanwege hoogwater
Maaskades dicht vanwege hoogwater (Foto: ANP)

Trein uit de rails door geldautomaat

Een goederentrein is de afgelopen nacht ontspoord omdat criminelen een geldautomaat op de rails hadden gegooid. Omstreeks half 3 hebben ze de geldautomaat uit het station van Dinslaken gestolen en op de rails gegooid, waarschijnlijk in de hoop dat ze na de botsing het geld eruit konden halen. De geldautomaat weegt zo'n 500 kilo en er zat zo'n 25.000 euro in.

Door de botsing met de automaat ontspoorde de locomotief die vanuit Nederland onderweg was richting Oberhausen. In de wagons zaten gevaarlijke stoffen, waaronder vloeibaar gas. Volgens de politie is de schade aan de automaat zo'n 20.000 euro, de schade aan de bovenleiding bedraagt naar schatting zo'n 100.000 euro en die van de locomotief zo'n 500.000 euro. Of het railbed, de rails en de wagons beschadigd zijn moet nog bekeken worden.

Door de klap is de geldautomaat open gegaan en is er geld over de rails verspreid. De daders zijn er echter zonder geld vandoor gegaan. De machinist zag de automaat wel liggen en heeft nog geremd maar kon de botsing niet meer voorkomen. Het personeel bleef ongedeerd.

Update 20:00 uur:
Volgens Deutsche Bahn moet de rails over een lengte van 200 meter worden vervangen. Ook moeten er 1700 bielzen worden vervangen en moet het perron gedeeltelijk worden vernieuwd. De herstelwerkzaamheden duren tot maandagmorgen.

'Nieuwste actie T-Mobile leidt tot prijzenoorlog'

T-Mobile slijpt de messen voor een heuse prijzenoorlog. Dat is de verwachting van Nederlandse telecomexperts. Het concern lanceert als eerste provider op de nationale markt een uitzonderlijk voordelig abonnement voor onbeperkt mobiel internet en bellen. De kosten: slechts 35 euro per maand. Dat is ruim de helft goedkoper dan dezelfde bundels van concurrenten. 

Tim Wijkman, telecomexpert van onderzoeksbureau Telecompaper, noemt de recente ontwikkeling een 'spectaculaire en revolutionaire move': "Dit gaat een ware concurrentieslag ontketenen op de Nederlandse markt". Ook de directeur van de grootste telecomabonnementvergelijker Bellen.com, Ben Woldring, steekt zijn verwachtingen niet onder stoelen of banken: "Ik verwacht niets minder dan dat dit héél véél klanten gaat trekken".

Het bijzondere aan de bundel van T-Mobile is dat het onbeperkt internet en bellen geldt in de gehele EU, ook bij excessief gebruik. Dagelijks geldt een ruim limiet van 5 GB, maar datzelfde limiet is vervolgens onbeperkt en gratis te verhogen met 1 GB.

Onorthodoxe aanpak
T-Mobile vindt het tijd voor een onorthodoxe aanpak, met als hoofdreden dat de prijzen voor mobiel internet veel te hoog liggen. Dit gegeven wordt gestaafd door recent onderzoek van researchbureau Tefficient. Uit dat onderzoek blijkt dat Nederland met bijna 30 euro per GB een van de duurste landen binnen Europa is.

De Nederlander gebruikt dan ook slechts een GB van zijn mobiele internet per maand. Dat is maar liefst zeven GB per maand minder dan de gemiddelde Fin. Finland, daarentegen, kent al langere tijd onbeperkte bundels tegen zeer betaalbare prijzen.

Als het aan T-Mobile ligt, gaan we Finland dus achterna. "Miljoenen Nederlanders zijn bang om over hun bundel te gaan en wachten met video kijken en muziek streamen tot zij een WiFi-punt kunnen bereiken. En dat terwijl WiFi vaak minder snel en betrouwbaar is. Wij willen die belemmeringen wegnemen", zo stelt Martin Knauer, waarnemend president-directeur van T-Mobile Nederland. "Bovendien hebben T-Mobile, KPN, Tele2 en Vodafone allen een gloednieuw 4G-netwerk liggen. Die worden verre van optimaal benut". 

Concurrentie en markt verstoren
Het verhaal van T-Mobile gaat natuurlijk verder dan slechts het weg willen nemen van belemmeringen voor gebruikers; ook is er het economisch gewin. De provider met 3,5 miljoen klanten, wil het vooral de concurrentie lastig maken.

Zo adverteert Tele2 sinds zijn nieuwe netwerk agressief met grote data-abonnementen en bundels van 24 GB per maand voor een prijs van 35 euro. KPN boekt grote successen met het aanbieden van gecombineerde vaste en mobiele abonnementen.

T-Mobile heeft geen vast net en moet de KPN in dat opzicht voor laten gaan. Nu Vodafone en Ziggo toestemming uit Brussel hebben ontvangen voor een Nederlandse fusie kunnen ook zij dezelfde tactiek als KPN hanteren. Knauer noemt 2017 dan ook 'een beslissend jaar voor de telecommarkt in Nederland'. "Wij gaan de concurrentie opvoeren en de markt verstoren."

'Nieuwste actie T-Mobile leidt tot prijzenoorlog' (Foto: Getty Images)

Dishonored 2-update brengt chapter select en permadeath

De tweede Dishonored 2-update verschijnt later deze maand en brengt enkele eerder beloofde features met zich mee. Zo komt eindelijk het veelgevraagde chapter select beschikbaar, en kunnen we straks spelen in een 'custom difficulty'.

Dat laatste behoeft wel enige uitleg. De term kwam al voorbij tijdens de vorige update, waarin onder andere een New Game Plus-modus werd geïntroduceerd, maar nu weten wat het precies behelst. Met de custom difficulty kunnen spelers aan de hand van 20 sliders zelf de moeilijkheidsparameters bepalen. Denk aan de tijd dat het duurt voordat sleeping darts werken, hoe makkelijk je wordt gespot bij het om hoekjes leunen en hoeveel vijanden je in totaal belagen wanneer je gespot bent.

Los daarvan krijgt de game ook een 'Iron Mode', wat alleen voor de eckte die-hards is weggelegd. In Iron Mode geldt er een permadeath, wat zoals het woord al doet vermoeden betekent dat doodgaan permanent is en je dan dus helemaal opnieuw mag beginnen. In deze modus kun je logischerwijs dus ook niet tussentijds opslaan. "Iron Mode brengt nog meer tanden naar Dishonored 2. Je zal moeten leven met de consequenties van je keuzes, of sterven als gevolg daarvan", legt lead designer Dinga Bakaba op het Bethesda Blog.

Keuzes zijn er in overvloed in Dishonored 2. Niet per se een heleboel concrete keuzes, maar de gamewereld en diens inwoners veranderen mee met de stijl van de speler, en dat maakt van Dishonored 2 net als zijn voorganger een ijzersterke titel, zoals je in onze review kunt lezen.

Alle helden van Heroes of the Storm dit weekend gratis te spelen

De MOBA Heroes of the Storm is dit weekend gratis te spelen. Je kunt daardoor met alle helden spelen om ze eens flink uit te testen.

Met alle helden bedoelt uitgever Blizzard dan ook de nieuwste toevoegingen. Je kunt dus ook spelen als Varian, de High King van de Alliance; Ragnaros, de Firelord en Zul’jin, de Warlord van de Amani.

Blizzard wil natuurlijk graag dat wanneer je er toch bent alle nieuwe kostuums bekijkt, zoals de nieuwe skins voor de helden Kharazim en Chromie. Dit weekend is er ook een Heroes Brawl battleground, namelijk de Punisher Arena, een gevecht tussen Heroes en Punishers.

Meer over de toevoegingen van 2016 kun je in onderstaande video zien en natuurlijk lezen in onze gamescom- en blizzcon-previews. Het gratis Heroes of the Storm-weekend begint aankomende vrijdag 13 januari om 19:00 en eindigt maandag 16 januari om dezelfde tijd.

WWE 2K17 komt in februari naar pc

2K heeft vandaag aangekondigd dat WWE 2K17 in de Benelux beschikbaar zal zijn op Steam voor pc op 7 februari 2017.

De pc-versie van WWE 2K17 voor Windows zal alle content bevatten die ook in de versies voor de PlayStation 4 en Xbox One te vinden zijn. Fans kunnen kiezen tussen de Standard Edition (€49.99) en de Deluxe Edition (€74.99) evenals de aankoop van de Season Pass (€29.99).

Daarnaast is alle WWE 2K17 DLC uitgebracht dat tot op heden voor de PlayStation 4, zal Xbox One, PlayStation 3 en Xbox 360 is uitgebracht meteen beschikbaar op de pc bij de lancering. Eventuele toekomstige DLC uitgebracht na de lancering van 7 februari zal beschikbaar zijn op een later tijdstip.

In onze review lees je wat we van de console-versie vonden.

Welkom bij Resident Evil 7

Capcom heeft een trailer uitgegeven voor de horrorgame Resident Evil 7: Biohazard. Met de titel 'Welcome Home' verwacht je misschien iets huiselijks, maar deze familie is verre van normaal.

De samenvatting van de video vraagt of we binnen willen komen in hun huis en dat we laat zijn voor het avondeten. Maar eigenlijk willen we deze familie helemaal niet leren kennen als we zien wat er op het menu staat... Meer over de familie en Resident Evil 7 kun je hier lezen.

Resident Evil 7: Biohazard komt 24 januari uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Zwartrijder betrapt tijdens scheerbeurt

De Duitse politie heeft een poedelnaakte 22-jarige man opgepakt die druk bezig was met een intieme klus in het toilet van een trein. Een conductrice betrapte hem terwijl hij druk bezig was met het scheren van "zijn zaakje". Hij had kennelijk wel een scheermes, maar geen kaartje.

Ze waarschuwde de politie, die op het station van Düsseldorf de deur van het toilet opende. Daar was hij nog steeds bezig met de delicate scheerklus. Volgens de politie reageerde hij verontwaardigd dat hij werd gestoord bij zijn werkzaamheden en kleedde hij zich pas na wat aandringen aan. Hij verklaarde dat hij deze plek had uitgekozen omdat hij thuis niet welkom was.

Geen Zwitsers paspoort vanwege koebellen

De Nederlandse veganiste Nancy Holten (42) woont sinds haar achtste in Zwitserland, spreekt vloeiend Zwitserduits en haar kinderen hebben de Zwitserse nationaliteit. Toen ze een Zwitsers paspoort aanvroeg, werd dat geweigerd door een bewonerscomité. Ze moet de Zwitserse tradities en gewoonten accepteren, vinden haar dorpsgenoten. Ze voert een campagne tegen koebellen en dat heeft haar niet populair gemaakt.

De strijd tegen de koebel stuit de bewoners van Gipf-Oberfrick tegen de borst en dus dwarsboomde een meerderheid van de inwoners haar tweede poging om Zwitserse te worden. Holten voerde de afgelopen jaren strijd tegen de bellen die de Zwitserse koeien om de nek hebben hangen. "Die produceren 100 decibel, vergelijkbaar met een pneumatische boor. Zouden wij zo'n ding dichtbij onze oren willen?" is haar argument. Ook heeft ze problemen met het gewicht van de bel. Ze voerde al eerder campagne tegen Zwitserse tradities, zoals de jacht, races met varkens en de klokken van de kerk van het dorp.

Voor de bewoners was dit in 2015 reden om in een referendum negatief te oordelen over haar aanvraag tot naturalisatie. De gemeenteraad wilde het toekennen, maar 144 van de 206 inwoners stemden tegen.

Onlangs werd haar aanvraag wederom geweigerd. De dorpelingen zijn vooral boos over de media-aandacht voor haar acties. Holten zegt dat ze niets tegen tradities heeft, maar enkel strijdt voor dierenwelzijn.

100 miljoen extra voor verpleeghuizen

Het kabinet trekt dit jaar 100 miljoen euro extra uit voor verpleeghuizen. De ministerraad moet het voorstel van staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid vrijdag goedkeuren. Het geld is vooral bedoeld om meer personeel aan te trekken. Ingewijden bevestigden berichtgeving van RTL Nieuws hierover donderdag.

Dit voorstel van staatssecretaris Martin van Rijn is een reactie op het manifest van journalist en voetbalanalyticus Hugo Borst, en Carin Gamers. Dit tweetal won vorige week de Macchiavelliprijs voor het "in recordtempo depolitiseren van het zeer beladen politieke debat over ouderenzorg". Als 'meest effectief communicerende actiegroep' slaagden ze er namelijk om een bijzondere politieke eensgezindheid af te dwingen.

Wat zelden gebeurt, gebeurde namelijk nu wel: een motie van de PVV over dit onderwerp kreeg de steun van de voltallige Tweede Kamer. De staatssecretaris gaat nu uitvoering geven aan die motie. 

Hugo Borst en Carin Gaemers
De actie van Hugo Borst en Carin Gaemers lijkt succes te hebben (Foto: ANP)

Bestrijd misdaad als Chase McCain in Lego City Undercover

In november wisten we al te melden dat Lego City Undercover een port zou krijgen voor Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One en PC. Nu zijn de eerste beelden van de port uitgebracht.

De game kwam in 2013 al uit voor WiiU en werd destijds uitstekend ontvangen. In tegenstelling tot de meeste Lego-games van Traveller's Tales maakt Lego City Undercover geen gebruik van een externe licentie, in plaats daarvan is de game geïnspireerd door de Grand Theft Auto-serie, uiteraard in een wat minder bloederig jasje.

Lego City Undercover zal in de eerste helft van 2017 uitkomen.

Kerkbestuur doet aangifte wegens pornofilm

Het bestuur van de Sint Jozefkerk in het centrum van Tilburg stapt naar de politie omdat in die kerk stiekem een pornofilm is opgenomen. Het kerkbestuur zal aangifte doen, kondigde een woordvoerder van het bisdom donderdag aan na overleg in de bisdomstaf.

Omroep Tilburg ontdekte dat de video op de zender van pornoactrice Kim Holland was opgenomen in de Tilburgse kerk. Op de beelden is te zien hoe een stelletje seks heeft in een biechthokje.

Het bisdom oordeelt dat er een grens is overschreden en dat het kerkgebouw is ontheiligd, aldus de woordvoerder. Het bisdom kan niet zeggen welke overtreding of misdrijf is gepleegd door de opnamen.

Eerherstel
Omdat het gebouw is ontheiligd wordt er zondag tijdens de eucharistieviering gebeden voor eerherstel. De bezoekers en de kerk zullen voor een rituele reiniging bovendien met wijwater worden besprenkeld.

Het bedrijf van Kim Holland heeft al excuses aangeboden en het filmpje dat was gemaakt door een externe producent verwijderd.

Kerkbestuur doet aangifte wegens pornofilm
Kerkbestuur doet aangifte wegens pornofilm (Foto: ANP)

Verkeersinformatie via app Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat heeft donderdag een app in gebruik genomen die weggebruikers informeert over de actuele situatie op de snelwegen. Via de app en een nieuw Twitteraccount worden verstoringen, vertragingen en omleidingsroutes doorgegeven.

"Ze hebben als doel weggebruikers 24/7 actuele informatie te bieden, zodat zij goed voorbereid de weg op kunnen gaan", aldus de dienst. De app geeft weggebruikers bovendien een overzicht van geplande werkzaamheden en vervangt de reeds bestaande werkzaamheden-app van Rijkswaterstaat.

Verkeersinformatie via app Rijkswaterstaat
Verkeersinformatie via app Rijkswaterstaat (Foto: BuzzT)

Terugkeer Prison Break blijft bij één seizoen

De terugkeer van Prison Break is waarschijnlijk eenmalig. De verhaallijnen zijn zo bedacht dat er straks geen losse eindjes zijn, zegt bedenker en scriptschrijver Paul Scheuring tegen CNN.

"Het is niet geschreven met de gedachte dat er een volgend seizoen komt", aldus Scheuring. "Bij een eventueel vervolg zou daarom een geheel nieuw verhaal moeten komen. Maar er zijn geen plannen."

Prison Break keert in april na acht jaar terug op televisie op de Amerikaanse zender FOX. Opnieuw moeten de hoofdpersonen uit een gevangenis zien te ontsnappen, al gaat het verhaal volgens Scheuring verder dan dat. "Het gaat niet alleen maar om een nieuwe gevangenis. Het gaat vooral om het ontsnappen uit een land."

Midden-Oosten
Dit keer zit het hoofdpersonage Michael Scofield (Wentworth Miller) vast in het Midden-Oosten. Zijn broer Lincoln (Dominic Purcell) schiet te hulp om hem op vrije voeten te krijgen. Ook andere bekende personages keren terug, waaronder Sara (Sarah Wayne Callies) en T-Bag (Robert Knepper).

De tv-serie werd begin 2009 stopgezet na vier seizoenen. Daarna verscheen nog een lange aflevering waarin de losse eindjes aan elkaar werden geknoopt.

Terugkeer Prison Break blijft bij één seizoen
Terugkeer Prison Break blijft bij één seizoen (Foto: BuzzE)

Brabant draagt bij aan herbouw raadhuis Waalre

De provincie Noord-Brabant gaat meebetalen aan de herbouw van het gemeentehuis in Waalre dat in 2012 werd verwoest door een aanslag. De gemeente Waalre had eerder gevraagd om 5 ton subsidie en door de provincie is nu ruim 3 ton toegekend. "De gemeente verdient een gebaar van solidariteit vanwege de buitengewoon ernstige aanleiding", staat donderdag in een mededeling aan Provinciale Staten.

Het monumentale gemeentehuis van Waalre werd in de zomer van 2012 verwoest door een aanslag. Er reden twee auto's naar binnen waarna het pand uitbrandde. De aanslag is nooit opgehelderd. In 2013 hield de politie drie verdachten aan, die later wegens gebrek aan bewijs weer op vrije voeten kwamen.

Brabant draagt bij aan herbouw raadhuis Waalre
Brabant draagt bij aan herbouw raadhuis Waalre (Foto: ANP)

Geen treinen Delft-Rotterdam

Treinreizigers tussen Delft en Rotterdam Centraal moeten donderdagmiddag rekening houden met een aanzienlijk langere reistijd. Door herstelwerkzaamheden is het treinverkeer gestremd. De NS verwacht dat de treinen rond 16.30 uur weer normaal rijden.

De NS zet bussen in tussen de stations Delft en Schiedam Centrum. Reizigers moeten rekening houden met langere reistijden die kunnen oplopen tot een uur. De stremming is veroorzaakt door een defecte wissel.

Nog urenlang geen treinen Delft-Rotterdam
Geen treinen Delft-Rotterdam (Foto: ANP)

Ed Sheeran zat onder het bloed na zwaardslag

Ed Sheeran heeft voor het eerst gereageerd op de zwaardverwonding die hij in november opliep tijdens een feestje bij de Britse prinses Beatrice. De zanger had naar eigen zeggen niets door totdat hij ontdekte dat hij helemaal onder het bloed zat.

"Ik werd door iets in mijn gezicht geraakt", weet Ed zich nog te herinneren. Niet wetende wat er gebeurde, ging hij gewoon door met waar hij mee bezig was. "Tot ik opeens ontdekte dat mijn shirt compleet onder het bloed zat", vertelt de zanger tegen Absolute Radio. "Iedereen staarde me met open mond aan. Ik dacht dat ik een bloedneus of zoiets had."

Naar verluidt raakte Beatrice hem per ongeluk met een historisch zwaard toen ze zanger James Blunt voor de grap wilde 'ridderen'. De prinses zou het gewicht van het zwaard verkeerd hebben beoordeeld. In plaats van een licht tikje op de schouders van James zwaaide ze het naar achteren, waardoor ze Ed raakte op zijn wang.

Litteken
De singer-songwriter, die vorige week zijn comeback maakte, noemt Beatrice niet als de boosdoener. "James Blunt heeft mij op het hart gedrukt iedereen te vertellen dat hij het was in de hoop zijn zangcarrière nieuw leven in te blazen door mij te doden", grapte hij.

Ed moest de wond op zijn wang in het ziekenhuis laten hechten. Het litteken is nog altijd te zien.

Ed Sheeran zat onder het bloed na zwaardslag
Ed Sheeran zat onder het bloed na zwaardslag (Foto: BuzzE)

Burgemeesters bezorgd over kerncentrale Doel

Burgemeesters in West-Brabant maken zich zorgen over de veiligheid in kerncentrale Doel, net over de grens bij Antwerpen. Ze buigen zich daarom volgende maand over de oproep van loco-burgemeester Arjan van der Weegen van Bergen op Zoom om samen een vuist te maken om hun zorgen nationaal en internationaal onder de aandacht te brengen.

Van der Weegen schrijft in zijn oproep aan burgemeesters dat de veiligheidscultuur in de kerncentrale niet goed is. "In het afgelopen jaar kwamen regelmatig berichten naar buiten over haarscheurtjes in de kernreactoren, stil gezette reactoren en vermeende terroristische plannen."

De kerncentrale kwam deze week wederom in opspraak omdat een reactor was stilgevallen. Een werknemer liep brandwonden op omdat daardoor stoom in de machinekamer kwam.

Van der Weegen vindt dat Nederland inspraak moet krijgen en er Europees toezicht moet komen. "Door de ligging van de kerncentrale lopen Nederlanders evengoed het risico om getroffen te worden door problemen bij de kerncentrale in Doel."

Burgemeesters bezorgd over kerncentrale Doel
Burgemeesters bezorgd over kerncentrale Doel (Foto: ANP)

Spurs-manager: "Hoop niet dat Janssen nu gefrustreerd is"

Vincent Janssen beleeft momenteel niet de beste periode van zijn carrière. De Nederlandse spits leverde tegen Aston Villa wederom een teleurstellende match af namens de Londense club. De kritiek zwelt dan ook van verschillende kanten aan. Tottenham Hotspurs-manager Mauricio Pochettino hoopt dat Janssen desondanks juist nu de kracht kan vinden om positief te blijven.

Janssen scoorde vooralsnog enkel vanaf de penaltystip voor de Spurs. De kritiek op de aanvaller vanuit met name de Engelse media neemt al weken ernstig toe. Pochettino breekt een lans voor de Nederlander. "Hij is nog erg jong", zo stelt Pochettino tegenover Daily Express over de 22-jarige Janssen. "Het is een geheel nieuwe competitie voor hem. Wat hij moet doen is zich snel aanpassen, hard werken en vooral niet gefrustreerd raken door zijn eigen prestaties".

In de FA Cup-wedstrijd tegen Aston Villa (2-0 zege) kreeg Janssen ineens weer de kans om zich vanaf het startsignaal te bewijzen tegenover zijn criticasters. Het betekende zijn eerste basisplaats sinds 19 november 2016. De oud-aanvaller van Almere City en AZ werd echter na een uur gewisseld voor Dele Alli. Wellicht kenmerkend voor het seizoen van Janssen: de twee treffers van de Spurs vielen nadat uitgerekend hij het veld had verlaten.

Pochettino reageerde nuchter op het gegeven: "In de tweede helft begon Janssen beter te spelen, maar wij besloten dat het nodig was om Alli te brengen", aldus de Argentijnse coach.

Behalve één strafschop in de Premier League en twee strafschoppen in de League Cup wist Janssen, ondanks liefst 33 doelpogingen, het net nog niet te vinden in Engeland. "Het klopt dat hij het hier moeilijk heeft, maar het is voor spitsen nou eenmaal soms lastig", zo besluit Pochettino.

Vincent Janssen wissel Dele Alli
Spurs-manager: "Hoop niet dat Janssen nu gefrustreerd is"

'Kim Kardashian hoeft niet naar rechtszaak'

Kim Kardashian hoeft waarschijnlijk niet naar Frankrijk om te getuigen tegen de overvallers die haar begin oktober beroofden in Parijs. De rechter komt in plaats daarvan naar haar toe, meldt TMZ.

De Franse wetgeving geeft slachtoffers van misdrijven in bepaalde gevallen de mogelijkheid om niet fysiek aanwezig te zijn bij de rechtszaak. De slachtoffers kunnen op die manier niet onderbroken worden tijdens hun verhaal. Advocaten zeggen tegen de entertainmentsite dat de zaak van Kim in het plaatje past en dat het waarschijnlijk is dat Kim haar getuigenis thuis zal doen.

Kim werd in haar appartement in Parijs door vijf gewapende mannen vastgebonden en er werd voor miljoenen dollars aan sieraden buitgemaakt, waaronder haar diamanten trouwring die ze van Kanye West kreeg. De ring alleen al is zo'n 4 miljoen dollar waard. Maandag werden na maandenlang onderzoek zeventien verdachten gearresteerd.

'Kim Kardashian hoeft niet naar rechtszaak'
'Kim Kardashian hoeft niet naar rechtszaak' (Foto: BuzzE)

Groeipijn voor Primark in Nederland

De Britse kledingketen Primark heeft de verkopen in zijn Nederlandse filialen die langer dan een jaar open zijn, in het laatste kwartaal van 2016 zien dalen. Dat maakte moederbedrijf Associated British Foods (ABF) donderdag bekend in een tussentijds handelsbericht.

Volgens ABF heeft de daling te maken met de sterke groei die de kledingketen in ons land doormaakt. Nieuwe vestigingen trokken klanten weg bij bestaande winkels. Ook in Duitsland was dat het geval. Het bedrijf zei wel tevreden te zijn over de vergelijkbare verkopen van Primark in het Verenigd Koninkrijk. Cijfers per land werden evenwel niet vermeld.

De totale omzet bij Primark lag in de zestien weken tot 7 januari 22 procent hoger dan in de vergelijkbare periode vorig jaar. Dat is deels te danken aan de waardedaling van het Britse pond sinds het brexitreferendum eind juni. Zonder dat stuwende effect zou de omzetgroei zijn uitgekomen op 11 procent. Bedragen werden niet genoemd.

Groeipijn voor Primark in Nederland
Groeipijn voor Primark in Nederland (Foto: ANP)

Marc Dutroux naar rechter voor knipbeurt

De Belgische kindermoordenaar Marc Dutroux wil via de rechter afdwingen dat zijn haar en baard weer worden geknipt. Dat is al maanden niet gebeurd en volgens zijn eigen advocaat ziet de crimineel er intussen weerzinwekkend uit.

Door forse bezuinigingen in het gevangeniswezen moeten diverse strafinrichtingen in België het zonder kapper stellen. In de meeste knippen de gevangenen elkaar, maar in Nijvel waar hij zijn levenslang uitzit is geen enkele gevangene te vinden die Dutroux wil knippen. Twee brieven aan de directie hebben niks opgelost, Dutroux wil nu de Belgische Staat voor de rechter slepen, want hem zelf een schaar geven is om voor de hand liggende redenen ook niet mogelijk. “Dit zal me op de sociale netwerken wel op een hoop kritiek komen te staan, maar dat maakt me niks uit.”  aldus Dutroux’ advocaat Bruno Dayez. “Een veroordeelde is een veroordeelde, en Marc Dutroux heeft dezelfde rechten als anderen. Zijn haar en baard worden nu echt heel erg lang. Het is walgelijk.”

Een stortvloed aan reacties bleef op de site van de Franstalige Sud Presse, die vanmorgen als eerste over de zaak publiceerde, niet uit. “Dat hij ze opvreet” ,"Lekker warm, zet de verwarming in zijn cel maar uit”, “Geef hem een aansteker”, “Niet alleen zijn haar is walgelijk”  Maar ook: "Binnenkort is de kapper van François Hollande vrij.” Een panel in het populaire tv-programma ‘C’est vous qui le dites’ oordeelde in een urenlange uitzending met tegenzin dat Dutroux wel degelijk recht heeft op een knipbeurt.

Dutroux (60), met voorsprong de bekendste crimineel van België, maakt met elk klein nieuwtje steeds veel reacties los. Hij werd in 1996 aangehouden en in 2004 na een recordproces tot levenslang veroordeeld wegens ontvoering, langdurige opsluiting, verkrachting en moord van zeker vier minderjarige meisjes. Zijn toenmalige vrouw die hem destijds assisteerde is inmiddels vrij.

Limburgse dorpen zonder drinkwater

Ongeveer tien dorpen in Limburg hebben donderdag geen drinkwater. Bij enkele duizenden huishoudens komt er sinds de ochtend geen water meer uit de kraan als gevolg van een lek bij Susteren, laat een woordvoerder van Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) weten.

"Er is een flinke hoeveelheid water weggestroomd", aldus de woordvoerder. Getroffen zijn onder meer de dorpen Born, Susteren, Roosteren, Nieuwstadt en Limbricht, en enkele kleinere omliggende dorpjes.

Aanvankelijk zag het ernaar uit dat de bewoners van het getroffen gebied het tot 16.30 uur zonder kraanwater moesten stellen. Maar nu het lek is ontdekt, kan via omleidingen de druk op de leiding weer worden opgebouwd, zodat iedereen rond 13.00 uur weer stromend water heeft, aldus de woordvoerder.

Limburgse dorpen zonder drinkwater
Limburgse dorpen zonder drinkwater (Foto: ANP)

Vader aanslagpleger Bataclan in RTL Late Night

De vader van een van de aanslagplegers in de concertzaal Bataclan in Parijs is donderdagavond te gast in RTL Late Night. Samy Amimour was een van de IS-strijders die op 13 november 2015 het vuur opende tijdens een concert van Eagles Of Death Metal, waardoor 89 mensen om het leven kwamen.

Zijn vader vertelt in het tv-programma over wat voor soort jongen Samy was en hoe die tot zijn daden heeft kunnen komen. De man heeft nog geen moment kunnen rouwen om zijn zoon en is verbijsterd over wat die heeft gedaan, aldus RTL. Hij praat met presentator Humberto Tan over hoe Samy heeft kunnen radicaliseren en ook hoe hij denkt dat kan worden voorkomen dat anderen radicaliseren.

Vader aanslagpleger Bataclan in RTL Late Night
Vader aanslagpleger Bataclan in RTL Late Night (Foto: ANP)

Guerrilla Games Cambridge sluit deuren

Sony sluit de gamestudio Guerrilla Games Cambridge. Guerrilla Games Amsterdam, nu bezig met Horizon Zero Dawn, blijft bestaan.

De Britse studio bestaat 19 jaar en was eerder bekend als SCEE Cambridge Studio. Ze hebben games op hun naam staan zoals de PlayStation VR-titel RIGS: Mechanized Combat League, de MediEvil-franchise, Primal, Ghosthunter en de PlayStation Vita-shooter Killzone Mercenary.

Sony heeft na een review van al hun projecten en studio's besloten enkele wijzigingen in haar Europese studio-structuur te maken. Of en welke andere studio's geraakt worden door deze beslissing is nog niet bekend. Sony heeft aangegeven te proberen de getroffen medewerkers bij andere projecten te plaatsen of elders aan het werk te krijgen. In Cambridge zijn andere ontwikkelstudio's zoals Frontier, Ninja Theory en Jagex waar de mensen hopelijk hun carriere verder kunnen zetten.

Riggs VR

Julia wil in de Hema-folder

Julia Koopman, je weet wel het meisje dat ook ging slapen op het Centraal Station Utrecht, wil nu graag in de Hema-folder komen. Hema heeft ook al gereageerd. 
 

Resultaat:

Hema:

Verdachten ontvoering Insiya langer vast

Twee mannen die worden verdacht van betrokkenheid bij de ontvoering van het tweejarige meisje Insiya Hemani uit Amsterdam blijven langer in de cel. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag beslist tijdens een zogenoemde pro-formazitting.

Insiya werd eind september meegenomen uit een woning in de Watergraafsmeer. Ze is vermoedelijk in opdracht van haar vader ontvoerd en meegenomen naar India. In de zaak zijn tot nu toe vier personen aangehouden, maar het Openbaar Ministerie (OM) heeft acht verdachten op het oog. Onder hen is ook de vader van het meisje.

De zaak tegen een derde aangehouden verdachte, die donderdag ook zou terechtstaan, is voorlopig ingetrokken. Verdachte nummer vier, een vrouw, mag haar proces op vrije voeten afwachten, oordeelde de raadkamer al eerder.

Verdachten ontvoering Insiya langer vast
Verdachten ontvoering Insiya langer vast (Foto: ANP)

RTL Nieuws hackt politici

De accounts van Nederlandse politici zijn eenvoudig te hacken. Dat heeft RTL Nieuws donderdag bewezen door de daad bij het woord te voegen. Het nieuwsprogramma nam onder meer het Twitter-account van SGP-voorman Kees van der Staaij over. De verantwoordelijke journalisten plaatsten daar een boodschap op over de hack.

Naast Van der Staaij bleek ook CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt te hacken. Bij beide politici lukte het om Twitter- en LinkedIn-accounts over te nemen. Bij andere politici kon de Facebook-account worden overgenomen.

De inloggegevens van veel Nederlandse politici blijken via grote datalekken als die van LinkedIn, Dropbox en Adobe online te zijn. De wachtwoorden zijn daarbij wel versleuteld, maar als die uit weinig karakters en bekende woorden bestaan, kunnen ze makkelijk geraden worden. Van der Staaij en Omtzigt gebruikten dezelfde gelekte inloggegevens voor hun accounts op sociale media.

RTL Nieuws hackt politici
RTL Nieuws hackt politici (Foto: BuzzT)

Excelsior droomt van terugkeer Van Persie

Excelsior is optimistisch over de toekomst en dat liet de clubvoorzitter Albert de Jong tijdens de nieuwjaarsreceptie duidelijk merken. Hij sprak de hoop uit dat Robin van Persie terugkeert.

"Robin van Persie denkt aan een terugkeer naar Nederland en dan zijn Feyenoord en Excelsior de ploegen waar hij zou willen spelen", zei De Jong volgens Voetbal International aan het einde van zijn nieuwjaarstoespraak. De 33-jarige spits van Fenerbahçe speelde van zijn vijfde tot zijn dertiende in de jeugd van Excelsior.

Volgens De Jong is het een grote uitdaging om de Oranje-topscorer aller tijden binnen te halen. "Als Van Persie hier komt, moeten we in de Eredivisie spelen, genoeg plek op de tribune hebben en vooral... Excelsior blijven! Samen werken, samen verder komen, samen de club verder helpen."

Excelsior speelt voor het derde jaar op rij Eredivisie en qua financiën verkeert de Rotterdamse club in de gezonde categorie drie. "Dit seizoen hopen we met winst af te sluiten. De langlopende schulden zullen afnemen, met een positief eigen vermogen als gevolg."

"Het komende jaar verwachten we bij handhaving in de Eredivisie een begroting die richting de 6,5 miljoen gaat", aldus de preses. "Een toename die ons op allerlei gebieden meer bestedingsruimte moet geven. We onderzoeken ook de mogelijkheden om verder te investeren in en om het stadion om de begroting te laten groeien."

Duikers zoeken naar vermiste HSV-manager

De Duitse voetbalclub HSV kent treurige dagen. Timo Kraus, de manager van de merchandising, is spoorloos verdwenen. Sinds zaterdagavond is niks meer vernomen van de 44-jarige Kraus en inmiddels wordt het ergste gevreesd.

Tijdens een uitgebreide zoektocht werd dinsdag een spoor gevonden: een politiehond sloeg aan bij de rivier Elbe in Hamburg, in de buurt van een museumschip. Dat was zo'n honderd meter verwijderd van de bar waar Kraus en zijn collega's een avond uit waren. 

Door het slechte weer kon woensdag niks uitgericht worden, maar donderdagochtend gingen duikers de koude rivier in. De politie lijkt het ernstige vermoeden te hebben dat Kraus in de ijskoude avond op een brug is uitgegleden over het ijs, waarna hij in de rivier gevallen is. Naast het aanslaan van de hond wijst ook het feit dat zijn mobieltje daar voor het laatst gelokaliseerd kan worden erop dat hij in de rivier is gevallen. 

Alain Johannes componeert soundtrack Ghost Recon Wildlands

Vandaag laat Ubisoft weten dat de soundtrack van Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands wordt gecomponeerd door Alain Johannes.

Alain was onder andere onderdeel van Queens of the Stone Age en Them Crooked Vultures, en werkte samen met Arctic Monkeys en Eagles of Death Metal. De onderstaande video 'The Music of the Wildlands' laat zien hoe het creëren van een soundtrack voor een videogame er precies aan toegaat.

Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands is vanaf 7 maart 2017 verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Bestellingen bij Takeaway nemen fors toe

Takeaway.com heeft vorig jaar 46 procent meer bestellingen voor maaltijden ontvangen dan in 2015. Dat maakte het beursgenoteerde moederbedrijf van onder meer Thuisbezorgd.nl donderdag bekend.

In heel Europa stroomden 49,3 miljoen orders binnen op de platforms van Takeaway. In Nederland liepen de bestellingen daarbij met bijna een derde op, tot 21 miljoen. In Duitsland zwol de orderstroom met 48 procent aan naar 17,3 miljoen bestellingen. Het bedrijf is verder onder meer actief in België, Oostenrijk, Groot-Brittannië, Polen en Zwitserland en bezorgde ook in die landen veel meer maaltijden dan een jaar eerder.

Takeaway zag de groei in de laatste drie maanden van 2016 verder aantrekken. In het vierde kwartaal werden bijna 15 miljoen bestellingen ontvangen, 54 procent meer dan een jaar eerder.

Topman Jitse Groen schreef de vooruitgang toe aan de beursgang van vorig jaar, die het bedrijf meer financiële armslag heeft gegeven, en de afnemende concurrentie in de markt. Takeaway is in Duitsland nu groter dan de nummers twee en drie samen, terwijl het bedrijf in landen als Polen en Oostenrijk veel meer orders ontvangt dan alle andere aanbieders samen. Groen rekent erop dat Takeaway zijn leidende positie dit jaar verder kan uitbouwen.

De volledige resultaten van 2016 worden op 15 maart gepubliceerd.

Bestellingen bij Takeaway nemen fors toe
Bestellingen bij Takeaway nemen fors toe (Foto: BuzzT)

WW2-shooter Days of War over twee weken speelbaar

Days of War is een nieuwe shooter in Tweede Wereldoorlog-setting die vorig jaar verscheen op Kickstarter. De crowdfunding was een succes en vanaf 26 januari verschijnt de game in Steams Early Access-programma.

In Days of War zijn veel bekende elementen uit team-based shooters te vinden. Zo moeten spelers kiezen uit een class, zoals Rifleman, Sniper of support, en zijn er vele locaties waarin gestreden moet worden zoals grote Franse steden en Belgische bossen. In 2016 waren de stretch goals console-versies van Days of War, maar die zijn helaas niet behaald.

'Winkelleegstand vorig jaar licht gedaald'

Het aantal leegstaande winkelpanden in ons land is afgelopen jaar licht gedaald. Niet doordat de detailhandel het beter doet, maar doordat veel winkels zijn omgebouwd tot woningen of horecagelegenheden. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van Locatus, een onderzoeksbureau dat gegevens verzamelt over de detailhandel in de Benelux.

Begin vorig jaar stond 7,4 procent van alle winkelpanden leeg, een jaar later 7,2 procent. Dat komt neer op een afname met vijfhonderd panden. Gemeten in vierkante meters nam de leegstand wel iets toe, van 7,7 procent naar 7,8 procent. Dat heeft te maken met het faillissement van V&D, waardoor in één klap veel grote winkelgebouwen zonder bewoner kwamen te zitten.

Locatus merkt daarbij op dat voor veel V&D-panden inmiddels een tijdelijke of definitieve oplossing gevonden. Zo opent het Canadese warenhuisbedrijf Hudson's Bay komend jaar zijn eerste van circa twintig filialen in Nederland. Die komen op plekken waar voorheen een V&D gevestigd was. Ook de sportketens Topshelf en Decathlon zijn neergestreken in voormalige V&D-panden.

Hoewel de daling van de leegstand een landelijke trend lijkt, profiteren niet alle winkelgebieden ervan. In de centra van middelgrote steden bijvoorbeeld was in 2016 nog altijd sprake van een toename. "De detailhandel heeft het nog steeds zwaar", concludeert Locatus. In de horeca daarentegen zijn er vorig jaar ruim duizend vestigingen bijgekomen. Veel daarvan namen hun intrek in een leegstaand winkelpand.

'Winkelleegstand vorig jaar licht gedaald'
'Winkelleegstand vorig jaar licht gedaald' (Foto: ANP)

Ban Ki-moon terug in Zuid-Korea

 Voormalig VN-chef Ban Ki-moon is donderdag teruggekeerd in Zuid-Korea. Gezien de politieke crisis in zijn thuisland, verwachten veel van zijn landgenoten dat hij zich zal opwerpen als kandidaat voor het presidentschap. Na aankomst zei Ban (72) dat hij binnenkort "een onbaatzuchtig besluit" zal nemen over zijn politieke toekomst.

De onlangs afgezwaaide secretaris-generaal van de VN wilde wel kwijt dat hij van plan is zijn ervaring van de afgelopen jaren te gebruiken om Zuid-Korea's relatie met buurlanden te verbeteren.

Tegen huidig president Park Geun-hye loopt een afzettingsprocedure. Ze is verwikkeld in een corruptieschandaal waarin haar vertrouwelinge Choi Son-sil de spil is. Choi wordt er onder meer van verdacht dat ze grote Koreaanse bedrijven als Samsung miljoenen dollars aan steekpenningen heeft laten betalen. Park zou haar toegang hebben verschaft tot allerlei staatsgeheimen.

Ban Ki-moon terug in Zuid-Korea
Ban Ki-moon terug in Zuid-Korea (Foto: ANP)

HTC wil met AI-assistent verschil maken

HTC heeft donderdag de U Ultra en de U Play gepresenteerd. De nieuwe smartphones van de Taiwanese fabrikant hebben een slimme assistent die zich dankzij kunstmatige intelligentie en machine learning aan je aanpast en je steeds beter kan helpen. De telefoons kunnen je stem herkennen en zijn daarmee te ontgrendelen.

Voor die slimme assistent, die HTC Sense Companion is gedoopt, heeft HTC een tweede schermpje bedacht. Dat zit aan de voorkant van de telefoon boven het gewone scherm en toont notificaties en bijvoorbeeld snelkoppelingen naar contacten of de bedieningsknoppen voor de muziekspeler.

De beide telefoons hebben een glazen voor- en achterkant met aluminium zijkanten. Van de U Ultra komt bovendien een speciale editie met saffierglas aan de voorkant.

Processor
De U Ultra is 5,7 inch groot, de U Play 5,2 inch. Ook in de processor is er een groot verschil met een Snapdragon 821 voor de Ultra en een Mediatek Helio P10 in de Play. De Play draait bovendien op Android 6.0 in plaats van het nieuwere 7.0.

HTC heeft verder sterk ingezet op de camera en geluid. Beide telefoons hebben een 16 megapixel selfiecamera met een groothoeklens. De Ultra heeft een gewone camera met 12 megapixel die voorzien is van optische beeldstabilisatie, de Play heeft daar ook een 16 megapixel-camera. Die is wel minder geavanceerd dan de camera van de Ultra.

Stemcommando
Om de telefoons ook met de stem te kunnen bedienen, hebben ze vier microfoons die altijd aan staan om stemcommando's op te kunnen pikken. Diezelfde microfoons kunnen gebruikt worden om bij filmpjes 3D-geluid op te nemen. Verder belooft HTC dat de nieuwe U-Sonic-techniek het geluid uit de koptelefoon aanpast aan jouw oren zodat je altijd optimaal geluid hoort.

De telefoons hebben geen koptelefoonaansluiting en volgen daarmee de lijn dit HTC met de Bolt had ingezet. Ook de iPhone 7 en 7 Plus en de Moto Z van Lenovo hebben al geen koptelefoonaansluiting meer.

Zowel de U Ultra als de U Play is in vier kleuren beschikbaar: zwart, wit, roze en blauw.

HTC wil met AI-assistent verschil maken
HTC wil met AI-assistent verschil maken (Foto: BuzzT)

Rocket League speleraantal passeert 25 miljoen

Auto-voetbalspel Rocket League heeft de 25 miljoen geregistreerde spelers gepasseerd. Dat maakte ontwikkelaar Psyonix bekend.

Psyonix wist daarnaast een aantal leuke statistieken te noemen van het populaire spel. Zo zijn er sinds de release in juni 2015 meer dan een miljard potjes gespeeld, wat neerkomt op een totaal van 22.129.610.059 minuten, wat weer gelijk staat aan 42.000 jaar.

Rocket League kwam in 2015 uit en werd meteen onderdeel van de Instant Game Collection van PlayStation 4, en was dus gratis. Onverwachts groeide de game uit tot een enorm succes: drie dagen na release speelden er al honderdduizenden mensen de game en aan het einde van de maand was Rocket League al vijf miljoen keer gedownload. Rocket League heeft sinds release ook een en ander aan DLC gekregen, zoals een basketbal- en een ijshockeymodus.

Artsen financieren zaak tegen tabaksindustrie

De strijd tegen de tabaksindustrie krijgt een financiële injectie van Nederlandse huisartsen en medisch specialisten. De vereniging Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG), waarvan ruim 250 artsen lid zijn, stelt meer dan 200.000 euro beschikbaar voor een strafzaak tegen de industrie. Dat bevestigde Yolanda van der Graaf van NTvG donderdag naar aanleiding van berichtgeving in de Volkskrant.

De strafzaak is volgens haar uniek in de wereld. Vorig jaar deden twee mensen die ernstig ziek zijn geworden van roken aangifte tegen vier tabaksfabrikanten. Zij krijgen ondersteuning van 1300 zieke (ex-)rokers.

"Het doel is niet om, zoals in andere rechtszaken, smartengeld te eisen, maar om de industrie aan te pakken. Ze willen dat het verboden wordt", zegt Van der Graaf. De aanklagers verwijten tabaksfabrikanten dat ze sigaretten met opzet verslavend hebben gemaakt, waarmee de gezondheid met voorbedachten rade wordt benadeeld.

Legaal
De zaak wordt aangespannen tegen Philip Morris, British American Tobacco, Japan Tobacco International en Imperial Tobacco Benelux. Wanneer de zaak dient is nog niet bekend.

De vereniging van tabaksfabrikanten VNK ziet de beslissing van de rechter met vertrouwen tegemoet. "Wij hebben het volste vertrouwen dat de verkoop van een legaal, streng gereguleerd product geen misdaad is in Nederland", meldt de VNK op haar website.

Artsen financieren zaak tegen tabaksindustrie
Artsen financieren zaak tegen tabaksindustrie (Foto: ANP)

Bertens en Haase sneuvelen in kwartfinales

Tennisster Kiki Bertens is er verrassend genoeg niet in geslaagd om de kwartfinale van het WTA-toernooi in Hobart te bereiken. De als eerste geplaatste Nederlandse (WTA-22) was niet opgewassen tegen de Belgische Elise Mertens (WTA-127): 2-6 en 5-7.

Na de aanfluiting van gisteren leek Mertens de knop omgezet te hebben en de Belgische legde Bertens het vuur aan de schenen. De Nederlandse had in de eerste set geen antwoord op het spel van haar tegenstandster. In de tweede set kwam Bertens met 5-3 voor en kreeg twee setpunten. Die liet ze liggen, waarna de partij door Mertens beslist werd.

Robin Haase mocht in Auckland in actie komen en klopte in de tweede ronde verrassend David Ferrer. De Nederlander (ATP-58) was op het Nieuw-Zeelandse hardcourt vandaag echter niet opgewassen tegen João Sousa (6-3 en 6-2). De Portugees (ATP-44) had de Nederlander tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro al de voet dwarsgezet en deed dit ook vandaag. Zijn service liep uitstekend en Haase liet de kansen die hij in de tweede set kreeg onbenut.

Bertens en Haase kunnen zich nu op gaan maken voor de Australian Open die maandag van start gaan. Bertens is bij dit toernooi als negentiende geplaatst.

'Darts zou olympisch moeten zijn'

Als het aan Michael van Gerwen ligt wordt darten in de toekomst een olympische sport. De kersverse wereldkampioen liet tegenover het Duitse Bild weten dat hij wel zin heeft om ooit voor olympisch goud te gooien. 

"Als golf een olympische sport is, zou darten dat wat mij betreft ook moeten zijn", aldus Van Gerwen. Hij schat de kansen overigens nog niet al te hoog in: "Aangezien we op het moment twee wereldwijde bonden hebben zal dat nu nog niet gaan werken", vertelt hij, ongetwijfeld doelend op de PDC - waar het gros van de wereldtop speelt - en de meer ouderwetse BDO. Overigens is er ook nog de WDF, de dartsbond die is aangesloten bij SportAccord en daarom officieel dé wereldwijde dartsbond is. 

Volgens de Nederlander zou een meer serieus antidopingprogramma een goede stap zijn. Zelf is hij naar eigen zeggen maar vijf of zes keer gecontroleerd dit jaar. "Als we ook in het darten een bloedpaspoort in gaan voeren zou dat duidelijk aangeven dat we alsmaar professioneler worden", geeft Van Gerwen aan. 

Zijn collega Benito van de Pas is minder enthousiast over olympisch darten. "Als je kijkt naar de Olympische Spelen en het darten, zoveel landen doen er volgens mij niet eens mee aan het darten. Dus ik weet het eigenlijk niet." Van de Pas lijkt - overigens ten onrechte - te denken dat alle landen sowieso mee zouden kunnen doen, wat volgens hem een negatief effect heeft. "Al die rare banenenrepublieken...het niveau gaat zwaar naar beneden dan. Ik heb serieus nog nooit een Afrikaan zien darten", waarmee hij gelijk aangeeft zijn eigen sport weinig te volgen. Zo stond de Zuid-Afrikaan Devon Petersen enkele weken geleden nog voor de vierde keer in zijn loopbaan op het WK van de PDC. 

Op de lange termijn ziet Van de Pas wel positieve punten aan een grotere diversiteit aan het aantal deelnemende landen. "Dan moet het wel echt overal doorbreken, maar dat gaat nog jaren duren. Ik heb zelf niet zoveel met de Olympische Spelen, een WK heeft wat mij betreft veel meer waarde."

Het Nederlands Olympisch Comité NOC*NSF zegt er simpelweg nog niet eens over na te denken. "We hebben er eigenlijk geen mening over. Van de ruim tweehonderd takken van sport zijn er 36 olympisch en de rest wil daar ook wel bij horen", zegt woordvoerder Geert Slot. "Ik heb geen idee of het enige kans van slagen heeft, maar dat ze zelf ambitie hebben is natuurlijk goed. Ze zullen op de een of andere manier in gesprek moeten raken met het Internationaal Olympisch Comité."

'Woningmarkt stoomt in 2017 verder op'

De woningmarkt trekt naar verwachting ook in 2017 flink aan. Volgens makelaarsorganisatie NVM worden er dit jaar waarschijnlijk nog meer woningen verkocht dan vorig jaar. Daarbij zullen de huizenprijzen stevig verder oplopen.

De gemiddelde prijs van een koopwoning lag afgelopen kwartaal op 248.000 euro. Dat is bijna 9 procent meer dan een jaar terug en nog slechts 2 procent lager dan op het hoogtepunt voor de crisis. Dit jaar zullen de prijzen waarschijnlijk zo'n 6 tot 7 procent toenemen.

De makelaars van de NVM hebben in heel 2016 een recordaantal van bijna 165.000 woningen van eigenaar helpen wisselen, op een totale markt van ongeveer 214.000 stuks. Dat komt neer op een stijging van 15 procent. NVM-voorzitter Ger Jaarsma gaat voor 2017 vooralsnog uit van een plus in de huizenverkopen van 5 tot 10 procent.

Starters
"Er worden te weinig woningen te koop aangeboden om aan de vraag te voldoen", stelde Jaarsma in een toelichting. Vooral starters en zzp'ers, die kampen met strikte financieringsregels, zijn hier volgens hem de dupe van.

Vooral in de grote steden is het nu buitengewoon moeilijk om een geschikte woning te bemachtigen. In een stad als Amsterdam krijgt een koper voor 248.000 euro vaak niet meer dan een appartement van zo'n 40 vierkante meter. Elders in het land zijn de mogelijkheden wel ruimer. In het Friese Beetsterzwaag kun je bijvoorbeeld voor hetzelfde geld nog een vrijstaand huis van bijna 150 vierkante meter krijgen.

In de hoofdstad is inmiddels al het relatief goedkope aanbod weg, aldus de NVM. Mede daardoor namen de woningverkopen in de regio Amsterdam afgelopen jaar met bijna een vijfde af.

Landelijk staan er bij de makelaarsorganisatie nog zo'n 92.500 woningen te koop. Dat is 28 procent minder dan een jaar terug en ongeveer evenveel als vlak voor de crisis. Groot verschil met toen is echter dat er nu vooral veel vrijstaande huizen over zijn en minder appartementen en andere woningtypes. Ook is er volgens de NVM sprake van een structureel tekort aan nieuwbouwwoningen.

'Woningmarkt stoomt in 2017 verder op'
'Woningmarkt stoomt in 2017 verder op' (Foto: ANP)

Shovel Knight naar Nintendo Switch

De 2D side-scrolling platformgame Shovel Knight krijgt een release op Nintendo Switch en wordt aangeboden via een nieuw verkoopsysteem. Ditzelfde verkoopmodel gaat ook gehanteerd worden voor de versies die reeds uit zijn op PS4, Xbox One, en PC/Mac/Linux.

Deze lente zullen Shovel Knight en de verschillende DLC als standalone-titels verkocht worden. Dit betekent niet dat er opeens betaald moet worden voor anderszins gratis DLC, maar voor gebruikers die de games nog niet hebben wordt nu de keuze geboden om de DLC-pakketten los aan te schaffen. Dit moet het in de toekomst makkelijker maken om bepaalde onderdelen van het spel wel of juist niet te kopen.

Het nadeel van dit verkoopmodel is dat de prijs per pakket wel iets omhoog gaat na de lente, dus alle beschikbare DLC kun je het beste nu oppikken, nu het nog gratis is. Verder krijgt Shovel Knight op alle consoles en pc een co-opmodus. Deze modus wordt niet beschikbaar op de handhelds (3DS en PS Vita).

Shovel Knight is ondanks zijn gedateerde uiterlijk een absoluut pareltje voor liefhebbers van old-school platformers. Hier kun je onze review van de game teruglezen.

Klachten tegen defensie wegens beledigingen

Dertien militairen en ex-militairen dienen vandaag een klacht in tegen hun eigen werkgever omdat ze de seksistische opmerkingen en discriminerende 'grappen' zat zijn.

De militairen werken bij verschillende afdelingen binnen de krijgsmacht, maar hebben het gevoel dat ze niet veilig kunnen werken. Een van de klagers is een Antilliaanse militair die geregeld voor 'aapje' is uitgemaakt of tijdens discussies te horen kreeg dat hij 'terug moest naar de apenrots'. Een Marokkaanse medewerker moest maar op een 'jihadvlucht stappen en niet meer terugkomen'. Een vrouw kreeg meermaals naar haar hoofd geslingerd dat ze een 'tampon' zou zijn of werd voor 'verbanddoos' uitgemaakt als ze haar mond moest houden.

De militairen hebben zo genoeg van de vaak 'grappig' bedoelde, maar denigrerende opmerkingen, dat ze zich de afgelopen maanden beklaagden bij het Multicultureel Netwerk Defensie en advocaat Michael Ruperti. Hij stapt nu namens dertien ontstemde (oud-)militairen naar de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht om een officiële klacht in te dienen.  

‘Vaak worden dergelijke opmerkingen afgedaan met het verhaal dat ze hier maar tegen moeten kunnen. Maar deze mensen willen serieus worden genomen en kunnen werken in een veilige omgeving.’

Volgens Ruperti is het moeilijk om strafrechtelijk iets tegen de opmerkingen te doen. ,,Het is soms op het randje van discriminatie, maar veel vaker wordt het onderhuids gevoeld. Tegen iemand die zegt 'je doet weer emotioneel' kun je geen aangifte doen, maar een vrouw die dat verwijt krijgt voelt zich wel gedenigreerd.''

Lang niet iedereen durft in te gaan tegen collega's die over de schreef gaan met foute opmerkingen. Maar militairen die dat wel doen, krijgen volgens Ruperti lang niet altijd het gevoel dat er iets met hun klacht wordt gedaan.

Volgens de advocaat beperken de klachten zich niet tot de dertien militairen die nu naar de klachtencommissie stappen. Sinds 2011 meldt zich bijna maandelijks iemand vanwege een verziekte werksfeer. Niet iedereen maakt er werk van, uit angst dat dit gevolgen heeft voor hun loopbaan.

De klachten van de militairen staan niet op zich. Defensie krijgt vaker het verwijt vooral een mannenbolwerk te zijn waar een machocultuur heerst. Vooral groepen die in de minderheid zijn, zoals vrouwen, homo's en allochtonen kunnen het er moeilijk hebben.

Defensie wil weten wat er precies aan de hand is en liet in kaart brengen hoe de sfeer is tussen militairen en hoe minderheden zich staande houden. Morgen maakt het Sociaal en Cultureel Planbureau de resultaten bekend van een steekproef onder 8300 personeelsleden en tientallen interviews.

defensie
Klachten tegen defensie wegens beledigingen

Eerste namen Down the Rabbit Hole bekend

Massive Attack, Oscar and the Wolf, Moss en Spinvis zijn enkele van de eerste namen die spelen op de komende editie van Down the Rabbit Hole. Ook Xavier Rudd, Anderson .Paak, Bazart, Benjamin Clementine en Bonobo komen naar het festival in Beuningen. Dat heeft de organisatie donderdag bekendgemaakt.

De vierde editie van Down the Rabbit Hole vindt plaats van 23 tot en met 25 juni. De kaartverkoop is al van start gegaan. De eerste 10.000 weekendtickets zijn bijna uitverkocht.

Eerste namen Down the Rabbit Hole bekend
Eerste namen Down the Rabbit Hole bekend (Foto: BuzzE)

Google stopt met drones op zonne-energie

Google-zusterbedrijf X is gestopt met de ontwikkeling van drones op zonne-energie. Dat is al ergens vorig jaar gebeurd, bevestigde het bedrijf aan Business Insider. De medewerkers die aan de zogenoemde Titan-drones werkten, zijn op andere projecten gezet.

Google kocht het bedrijf Titan Aerospace in 2014. Dat bedrijf was al bezig met de ontwikkeling van drones op zonne-energie die foto's van de aarde konden maken of internet konden brengen naar regio's waar dat via kabels nog niet voorhanden is. De drones konden meerdere dagen aaneen in de lucht blijven.

X gaat zich nu richten op Project Loon. Dat project behelst de ontwikkeling van ballonnen die op grote hoogte door de atmosfeer drijven en draadloos internet brengen. Sommige medewerkers van Titan zijn ook al werkzaam bij Project Wing. Dat onderdeel van Google's moederbedrijf Alphabet ontwikkelt bezorgdrones.

Enkele dagen geleden werd al bekend dat Alphabet zijn satellietfotodienst Terra Bella wil verkopen.

Google stopt met drones op zonne-energie
Google stopt met drones op zonne-energie (Foto: BuzzT)

Terugkeer Smaakpolitie trekt half miljoen kijkers

De terugkeer van De smaakpolitie op SBS6 is woensdagavond door 507.000 mensen bekeken. Daarmee veroverde het programma van Rob Geus nog net een plekje bij de kijkcijfer top 25 van Stichting KijkOnderzoek (SKO).

De smaakpolitie keerde na drie jaar afwezigheid terug op de zender. In de eerste aflevering was onder meer te zien hoe een restauranthouder in het oosten van het land een klopboormachine gebruikte om sauzen te mengen.

NPO 1 trok woensdag weer verreweg de meeste kijkers. Tussen kunst en kitsch en de detective Vera trokken beide ruim 1,7 miljoen kijkers. RTL 4 wist met Staatsloterij puur geluk 1 miljoen kijkers vast te houden.

Volkswagen bekent schuld aan autoriteiten VS

Volkswagen heeft in de Verenigde Staten schuld bekend voor het dieselschandaal bij het concern. De bekentenis is onderdeel van de miljardenschikking die de autobouwer met de Amerikaanse autoriteiten heeft gesloten om verdere vervolging vanwege de sjoemelsoftwareaffaire in de VS te ontlopen.

Eerder deze week werd al bekend dat Volkswagen volgens de afspraken 4,3 miljard dollar aan boetes moet betalen. Dat bedrag komt bovenop de vele miljarden die het bedrijf kwijt is aan maatregelen om wagens aan te passsen en gedupeerden te compenseren.

Volkswagen raakte in september 2015 in opspraak toen bleek dat het jaren had gesjoemeld met de uitstootgegevens van miljoenen dieselwagens. Het Duitse bedrijf heeft als onderdeel van de schikking nu zwart-op-wit verklaard in de VS schuldig te zijn aan samenzwering, belemmering van de rechtsgang en het verstrekken van valse verklaringen.

Volkswagen bekent schuld aan autoriteiten VS
Volkswagen bekent schuld aan autoriteiten VS (Foto: ANP)

'Trump blijft belangenconflicten riskeren'

Het plan dat Donald Trump heeft aangekondigd om afstand te nemen van zijn zakelijke imperium, sluit belangenconflicten bij lange na niet uit, oordeelt de ethische waakhond van de Amerikaanse regering. Directeur van het ethische bureau Walter Shaub maakte donderdag duidelijk dat Trumps voornemen om het bestuur van zijn bedrijven over te dragen aan zijn zoons wat hem betreft volstrekt niet aan de standaard voldoet.

"Ik wou dat de omstandigheden anders waren en ik niet de noodzaak had gevoeld om mij publiekelijk uit te spreken", begon Shaub zijn verhaal. Dat hij zich toch uitspreekt, komt doordat het plan van Trump volgens hem "betekenisloos is vanuit het perspectief van belangenverstrengeling".

Shaub wees erop dat de president weliswaar niet wettelijk verplicht is om rigoureus afstand te nemen van zijn zakelijke belangen, maar volgens hem is dat wel gebruikelijk en verstandig. "Hij zal een sterkere president zijn en een grotere kans van slagen hebben", aldus de baas van het ethische bureau.

Toekomstige ministers zijn wél wettelijk verplicht om volledig uit zaken te stappen. "Zou een president zichzelf aan een lagere standaard moeten houden dan de mensen die hij benoemt?", vroeg Shaub retorisch. Trump kan zijn vermogen volgens hem beter onderbrengen in een zogeheten 'blind trust'. Als hij dat doet, heeft hij er geen enkele zeggenschap meer over en wordt hij ook niet op de hoogte gehouden. Maar met zijn twee zoons als bestuurders is de constructie waar Trump voor kiest "niet eens halfblind", zei Shaub.

'Trump blijft belangenconflicten riskeren'
'Trump blijft belangenconflicten riskeren' (Foto: ANP)

Japanse vliegende kat in Gravity Rush 2

Sony Interactive Entertainment Japan Asia heeft een vier minuten durende live-action video online gezet om het spel Gravity Rush 2 te promoten. De ondertitelde video heet geheel toepasselijk “Gravity Cat.”

De video gaat over twee zussen en een kat. De kat maakt er een zooitje van. Wanneer een van de zussen de melk gaat opruimen verandert de kat de zwaartekracht en zit op de muur. Niet heel veel later staat de wereld van de zussen letterlijk op de kop. In Gravity Rush 2 kan de hoofdrolspeelster Kat ook met de zwaartekracht spelen, waardoor ze spelwereld ondersteboven kan uitkammen voor geheimen en vijanden van allerlei hoeken kan aanvallen.

Gravity Rush 2 komt 18 januari uit op PlayStation 4. Een demo is al te vinden op PSN.

Terugkeer Derrick Rose helpt Knicks niet

Het was een vreemd bericht afgelopen week. Derrick Rose kwam niet opdagen voor de wedstrijd van zijn ploeg de New York Knicks. De ploegleiding had ook geen idee waar hun sterspeler was. Inmiddels is Rose weer boven water en is de lucht dusdanig opgeklaard dat Rose weer mag starten voor zijn ploeg.

Over de reden van zijn afwezigheid blijft Derrick Rose vaag. Veel meer dan dat hij bij zijn familie moest zijn wilde hij niet kwijt. De Knicks schijnen zijn verklaring te accepteren. De ploeg legde hem een boete op, maar regelde ook een privévliegtuig om hem van Chicago terug te laten vliegen naar New York.

Afgelopen nacht tegen de Philadelphia 76ers stond Rose dus weer in het veld. Samen met Carmelo Anthony en Kyle O’Quinn, die in de laatste wedstrijd uit het veld werden gestuurd, wilde hij een statement maken dat er niets aan de hand was en dat de Knicks op hem konden rekenen.

Het drietal was in het openingskwart goed voor 30 van de 32 punten van de Knicks en de ploeg liep uit naar een 32-49 voorsprong halverwege het tweede kwart. Helaas voor New York, dit seizoen is niet het seizoen van de Knicks. In feite is het al 15 jaar niet het seizoen van Knicks. De 76ers wisten de voorsprong snel in te lopen en namen in het derde kwart brutaal de leiding. New York pakte in het vierde kwart weer de voorsprong, waarna een spannende slotfase volgde.

Derrick Rose zette de Knicks met anderhalve minuut op de klok op een redelijk veilige 89-95 voorsprong. Na een time-out schoot Sixers rookie Joel Embiid direct een driepunter raak. Anthony miste een driepunter in de volgende aanval, waarna Embiid met 50 seconden te spelen de Sixers op 94-95 bracht.

Rose antwoordde met een lastige lay-up en maakte daarna een fout op Gerald Henderson die niet faalde vanaf de vrijeworplijn: 96-97. In de laatste aanval van de Knicks werd Kristaps Porzingis vrijgespeeld in de hoek. De Letse reus schoot een airball waarna de Sixers nog acht seconden hadden om de wedstrijd te beslissen. Point guard TJ McConnell kreeg de bal op de baseline, draaide zich om en schoot in de zoemer over Carmelo Anthony de beslissende twee punten binnen: 98-97.

De gamewinner van TJ McConnell. Bron: YouTube.

Voor de 76ers betekende dit de vierde overwinning in vijf wedstrijden. Ter vergelijk, vorige seizoen won de ploeg maar 10 van de 82 wedstrijden. Joel Embiid was goed voor 21 punten en 14 rebounds. Het was de zevende wedstrijd op rij waarin de rookie minstens 20 punten scoorde, ondanks dat zijn ploeg hem maar beperkte speeltijd geeft. De ontwikkeling van Embiid blijft basketbalvolgers verbazen. De Kameroener raakte in 2011 voor het eerst een basketbal aan en miste twee jaar door blessures.

Er is nog meer goed nieuws voor de 76ers. Ben Simmons, door de ploeg als eerste gekozen in de jaarlijkse draft, trainde gisteren voor het eerst mee met de ploeg. De rookie moet één van de bouwstenen van een nieuw topteam worden, maar in de voorbereiding van dit seizoen brak hij zijn voet. Zijn NBA debuut is nu weer een stap dichterbij.

Aan de andere kant van het land speelden de Cleveland Cavaliers tegen de Portland Trail Blazers. De Cavaliers hadden de dag ervoor in Utah gespeeld. Vanwege een sneeuwstorm moest hun vliegtuig na de wedstrijd drie uur op de startbaan in Salt Lake City blijven staan. Pas om 4 uur ‘s nachts kon de ploeg inchecken in hun hotel in Portland.

Vermoeid door de wedstrijd, de reis en de korte nachtrust was de ploeg niet in staat om de Trail Blazers in eigen huis knap partij te bieden. De wedstrijd werd nooit spannend en Portland boekte een eenvoudige 102-86 overwinning. CJ McCollum werd met 27 punten topscorer.

Ook Houston ging onderuit, verrassend genoeg tegen een laagvlieger. De Minnesota Timberwolves waren thuis met 119-105 te sterk. Het was de eerste nederlaag voor de Rockets in tien wedstrijden.  Bij de Rockets vielen de schoten niet. De ploeg miste alle zeven driepunters in het openingskwart en speelde de hele wedstrijd om de achterstand in te halen.

De Timberwolves schoten wel met scherp. De ploeg maakte 54% van haar schoten. In het derde kwart nam Minnesota een ruime voorsprong en deze kwam niet meer in gevaar. Andrew Wiggins werd met 28 punten topscorer. Karl-Anthony Towns voegde 23 punten, 18 rebounds en 5 assists toe. Ricky Rubio was met 10 punten en 17 assists weer de point guard de Wolves fans te weinig zien. Zach LaVine miste zijn tweede wedstrijd met een gekneusde heup. Beide wedstrijden wist Minnesota te winnen. Het zal denkvoer zijn voor coach Tom Thibodeau.

James Harden miste negen driepuntspogingen, maar eindigde alsnog met 33 punten en 12 assists.

Hardens grote tegenstander in strijd om de prijs voor meest waardevolle speler, Russell Westbrook, wist wel te winnen. De Oklahoma City Thunder versloegen in eigen huis de Memphis Grizzlies: 103-95. De Thunder leidden van begin tot eind. Westbrook, die dertien schoten miste waaronder al zijn zeven driepuntspogingen, haalde toch een triple double: 24 punten, 13 rebounds en 12 assists.

Uitslagen

Philadelphia 76ers – New York Knicks 98-97
Oklahoma City Thunder – Memphis Grizzlies 103-95
Minnesota Timberwolves – Houston Rockets 119-105
Boston Celtics – Washington Wizards 117-108
Los Angeles Clippers – Orlando Magic 105-96
Portland Trail Blazers – Cleveland Cavaliers 102-86

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 28-10
Toronto Raptors 25-13
Boston Celtics 24-15
Atlanta Hawks 22-16
Indiana Pacers 20-18
Charlotte Hornets 20-19
Milwaukee Bucks 19-18
Washington Wizards 19-19
Chicago Bulls 19-20
Detroit Pistons 18-22
New York Knicks 17-22
Orlando Magic 16-23
Philadelphia 76ers 11-25
Miami Heat 11-29
Brooklyn Nets 8-29


Western Conference

Golden State Warriors 33-6
San Antonio Spurs 30-8
Houston Rockets 31-10
Los Angeles Clippers 27-14
Utah Jazz 24-16
Oklahoma City Thunder 24-16
Memphis Grizzlies 24-17
Portland Trail Blazers 18-23
Sacramento Kings 16-22
New Orleans Pelicans 15-24
Denver Nuggets 14-23
Los Angeles Lakers 15-27
Minnesota Timberwolves 13-26
Phoenix Suns 12-26
Dallas Mavericks 11-27

Huawei komt met nieuw vlaggenschip

Huawei presenteert eind februari een nieuw vlaggenschip. Het bedrijf heeft uitnodigingen verstuurd voor een evenement op 26 februari, waarop het bedrijf het nieuwe vlaggenschip zal tonen, melden onder meer Android Authority en Android Central.

Huawei heeft verder niet bekendgemaakt welk toestel met dit nieuwe vlaggenschip wordt bedoeld. Mogelijk gaat het om de Huawei P10. Eerder gaf topman Yu Chengdong nog aan dat de P10 dit voorjaar op de markt zal worden gebracht. De voorganger, de P9, werd in april vorig jaar gepresenteerd.

Het evenement vindt vlak voor het Mobile World Congress, dat officieel op 27 februari van start gaat in Barcelona, plaats. Op dezelfde dag worden er ook meer onthullingen gedaan rondom Nokia. Een paar dagen geleden werd nog bekend dat de Nokia 6, de eerste smartphone van het 'nieuwe Nokia', alleen in China te koop zal zijn. Op de Facebook-pagina van Nokia-toestellen wordt echter beloofd dat op 26 februari meer aankondigingen zullen plaatsvinden. Ook meldden verschillende media eerder dat LG op 26 februari de G6 zal presenteren.

Huawei komt met nieuw vlaggenschip
Huawei komt met nieuw vlaggenschip (Foto: BuzzT)

Daan en Anna populairste namen

Daan en Anna waren in 2016 de populairste kindernamen. Bij de jongens verdween de naam Daan in 2015 uit de top vijf, maar keert nu terug op de eerste plaats. Anna maakte twee jaar terug ook geen deel uit van de top drie, maar is ook weer in trek.

Dat heeft de Sociale Verzekeringsbank donderdag bekendgemaakt.

In 2015 kozen ouders het vaakst voor de namen Liam en Emma. Bij de jongens is Liam verdwenen uit de top tien. Noah en Sem zijn tweede en derde op de lijst van 2016. Bij de meisjes zijn Emma en Tess samen op de tweede plek geëindigd.

In 2016 zijn 88.494 jongens en 84.286 meisjes geboren. De SVB keert ieder kwartaal kinderbijslag uit en hierdoor is de instantie op de hoogte van de namen van alle pasgeboren kinderen.

Daan en Anna populairste namen
Daan en Anna populairste namen (Foto: ANP)

'Partijen gewaarschuwd voor hackers'

Politieke partijen in Den Haag zijn deze week door Nederlandse diensten gewaarschuwd over de dreiging van hacken en hoe het te voorkomen. Achter gesloten deuren zijn ze bijgepraat over digitale inbraken. Dat meldt De Telegraaf op basis van bronnen in Den Haag.

Met de verkiezingen op komst moeten de partijen zo voorkomen dat ze gehackt worden. In de Verenigde Staten leidde een hack bij de Democratische Partij tot veel ophef. President Obama legde Rusland, dat verantwoordelijk wordt gehouden voor die hack, zelfs sancties op.

'Partijen gewaarschuwd voor hackers'
'Partijen gewaarschuwd voor hackers' (Foto: BuzzT)

De plannen van World of Warships in 2017

Wargaming heeft nog genoeg plannen voor hun oorlogspel World of Warships. Dat laten ze zien in hun laatste lief-dagboek die online is gezet.

Er zullen nieuwe schepen voor bestaande landen toegevoegd worden, maar ook bestaande schepen krijgen veranderingen waar nodig. Er waren al Legendary schepen, maar dit jaar worden er ook Legendary Commanders toegevoegd. Graphics, geluid en clans krijgen ook verbeteringen. Genoeg werk voor de dames en heren bij Wargaming dus. In onderstaande video wordt het allemaal uitgebreid besproken.

Man vergeet 16.000 euro in de trein

Een man is gistermiddag 16.000 euro verloren in de trein bij Amersfoort.

De man, die liever anoniem blijft, was gistermiddag onderweg met de trein van Rotterdam naar Amersfoort. Helaas voor hem was hij tijdens de reis in slaap gevallen en schrok hij wakker omdat hij moest overstappen. In alle haast om zijn trein te halen is hij zijn tas met daarin 16.000 euro vergeten in de trein. Zo vertelt zijn vriendin Mariska Berendsen aan Hart van Nederland.

Hij had zojuist zijn Audi verkocht in Rotterdam. Zijn vriendin weet niet waarom de auto contant betaald is. "Ik zei nog zo tegen hem dat het geen goed idee was. Ik heb hem heel de dag gewaarschuwd", zegt Berendsen. 

Het stel heeft aangifte gedaan bij de politie en contact gezocht met de NS. Berendsen: "We zijn radeloos."

Van de tas ontbreekt nog ieder spoor.

Trein (Foto: ANP)
(Niet de bewuste) trein (Foto: ANP)

'Mogelijk rol Nederlands bedrijf bij hacks'

Een Nederlands bedrijf zou de Russische geheime diensten hebben geholpen bij het hacken van de Democratische Partij. Het zou volgens de Volkskrant gaan om Webzilla, een hostingprovider met een bezoekadres in Haarlem.

Webzilla is onderdeel van het bedrijf XBT Holding, dat wereldwijd diensten aanbiedt. De 36-jarige Rus Aleksej Gubarev is directeur van XBT Holding. De eigenaren van het bedrijf zijn onbekend.

Volgens de Volkskrant wordt in het rapport dat van dinsdag op woensdag uitlekte op de laatste pagina de 'faciliterende' rol van Gubarev en Webzilla beschreven. De Rus zou door de Russische geheime dienst FSB zijn gerekruteerd. Webzilla zou hebben geholpen bij het verspreiden van virussen en het stelen van data en andere activiteiten gericht tegen de Democraten.

Eigen datacentrum
Webzilla, dat in 2015 een omzet had van ongeveer 9,5 miljoen euro en een winst behaalde van ruim 4 ton, biedt dataservers aan en beheert ook data van grote bedrijven. Het bedrijf is bezig met de bouw van een eigen datacentrum in Amsterdam-Zuidoost.

Experts hebben overigens grote twijfels bij de vermeende rol van XBT en Webzilla bij de Russische hackoperaties, meldt de krant. De handelswijze komt niet overeen met wat aan Rusland gelieerde hackers eerder hebben laten zien. Die zouden juist via kleine, vage bedrijfjes serverruimte huren en de servers betalen met bitcoins. Hun IP-adres wordt afgeschermd om anoniem te blijven. Een miljoenenbedrijf inzetten zou veel te risicovol ogen, aangezien de kans dat de betrokkenheid uitlekt groot is.

De Volkskrant kreeg in december al kennis van het rapport dat in de nacht van dinsdag op woensdag uitlekte via een journalist van The Wall Street Journal. Die kwam naar Nederland met een kopie van het rapport om te onderzoeken of de link met het Nederlandse bedrijf klopte. Daarbij riep de journalist de hulp van de Volkskrant in. Omdat het nog niet wat gelukt de beweringen in het rapport hard te maken, bracht de krant informatie eruit niet eerder naar buiten.

''Mogelijk rol Nederlands bedrijf bij hacks'
''Mogelijk rol Nederlands bedrijf bij hacks' (Foto: BuzzT)

Minister over zelfmoord gepeste scholier: kijk niet weg

"Kijk niet weg" bij misstanden als de pesterijen die een vijftienjarige Heerlense scholier afgelopen weekeinde tot zelfmoord zouden hebben gedreven. Die oproep heeft minister Jet Bussemaker van Onderwijs woensdagavond gedaan in het televisieprogramma Jinek.

De Onderwijsinspectie buigt zich over de zaak, zei Bussemaker. Dit specifieke geval moet volgens haar eerst uitgezocht worden, maar "als je zoiets merkt in je omgeving: kaart het aan, bespreek het, kijk op geen enkele manier weg". "En als je het zelf niet kan, zorg dan dat er deskundigen worden ingeschakeld."

Bussemaker noemde het "vreselijk, hartverscheurend dat een kind geen andere uitweg meer ziet dan een eind aan zijn leven te maken". Een ander woord dan hartverscheurend is er eigenlijk niet voor de tragedie, zei haar staatssecretaris Sander Dekker eerder op de dag al op Facebook.

Waakzaam blijven
Het drama deed Dekker denken aan Tim Ribberink (20) en Fleur Bloemen (15), de scholieren die eind 2012 een einde hun leven maakten na langdurige pesterijen. "Het laat eens te meer zien dat de consequenties van pesten enorm kunnen zijn. Dat we altijd waakzaam moeten blijven dat het de kop niet opsteekt. En dat we moeten blijven benadrukken dat pesten onacceptabel is", aldus Dekker.

Bedreigingen aan het adres van het Grotiuscollege of zijn leerlingen, die woensdag werden geuit, noemde Dekker onaanvaardbaar. Hij wenste alle betrokkenen veel sterkte.

Minister over zelfmoord tiener: kijk niet weg
Minister over zelfmoord gepeste scholier: kijk niet weg (Foto: ANP)

Obama wil Chelsea Manning vrijlaten

Barack Obama heeft Chelsea Manning, die een gevangenisstraf van 35 jaar uitzit wegens het lekken van militaire geheimen, op de kandidatenlijst gezet voor vrijlating. Dat heeft een vertegenwoordiger van Justitie gezegd tegen NBC News. Een definitief besluit kan daarover op korte termijn worden genomen.

Manning werd in 2010, toen ze nog Bradley heette en soldaat was in het Amerikaanse leger, door de marechaussee gearresteerd wegens het doorspelen van gestolen defensiemateriaal aan WikiLeaks. Het ging onder veel meer om videobeelden van een Amerikaanse helikopteraanval in Bagdad in 2007.

Daags na de veroordeling wegens hoogverraad in 2013 maakte Manning, die voor de krijgsraad spijt betuigde maar veel zwaarder werd gestraft dan andere klokkenluiders, bekend als vrouw door het leven te willen gaan. Recent probeerde ze twee keer zelfmoord te plegen. Om toestemming af te dwingen voor een geslachtsoperatie van man tot vrouw ging Manning in hongerstaking.

Obama wil Chelsea Manning vrijlaten
Obama wil Chelsea Manning vrijlaten (Foto: ANP)

Damesslipjesdief opgepakt

De politie heeft een man gearresteerd voor diefstallen uit kleedkamers van sporthallen in Lichtenvoorde en Aalten. De man heeft, onder andere op het Christelijke college Schaersvoorde, damesondergoed uit sporttassen gestolen.

Het gaat om een 33-jarige man zonder vaste woon of verblijfplaats. Hij is intussen verhoord en met een dagvaarding op zak weer vrijgelaten. Hij mag op 4 april voor de politierechter in Zutphen verschijnen. De man is opgepakt aan de hand van camerabeelden en getuigenverklaringen.

The Carpenters klagen platenlabel aan

Richard Carpenter, het overgebleven lid van muziekduo The Carpenters, klaagt platenlabel Universal aan. Volgens de muzikant hebben hij en de erfgenamen van zijn zus Karen maar een "minuscule fractie" gekregen van de royalty's over digitaal gebruik van hun muziek.

Volgens Variety diende Richard woensdag een aanklacht in. Daarin beweert hij dat het platenlabel onder meer heeft gesjoemeld met het aantal downloads, en andere digitale opbrengsten verkeerd heeft gecategoriseerd om zo tot een lagere som te komen. Hij eist minimaal 2 miljoen dollar (bijna 1,9 miljoen euro) van Universal.

Richard en Karen brachten tussen 1969 en 1983 als The Carpenters 11 albums en 31 singles uit, met onder meer Close To You en Top Of The World als grote hits. Van de platen en singles zijn volgens The Guardian in totaal meer dan 100 miljoen exemplaren verkocht.

Karen Carpenter overleed in 1983 op 32-jarige leeftijd aan de gevolgen van anorexia nervosa. Broer Richard (70) spant de rechtszaak aan uit hun beider naam.

The Carpenters klagen platenlabel aan
The Carpenters klagen platenlabel aan (Foto: BuzzE)

Overlast door winters weer in Duitsland

IJs en sneeuw hebben in delen van Duitsland voor problemen gezorgd. In Mecklenburg-Vorpommern plaatste een onbekende een levensechte sneeuwpop met een hoogte van anderhalve meter op de spoorrails. De machinist van de aankomende trein had niet door dat het om een sneeuwpop ging en remde hard, waardoor schade aan het remsysteem ontstond. Niemand raakte gewond.

In de deelstaat Beieren kwam een vrachtwagenchauffeur om het leven bij een ongeluk door de gladheid. Ook op andere wegen raakten mensen gewond door botsingen. In Hamburg overstroomde de Vismarkt opnieuw.

Overlast door winters weer in Duitsland
Overlast door winters weer in Duitsland (Foto: ANP)

D66: geef studenten ov-kaart voor hele week

Een ov-studentenkaart die zowel doordeweeks als in het weekeinde geldig is. Daarvoor pleit D66. De partij wil voor het plan 200 miljoen euro uittrekken.

Volgens de sociaalliberalen zou iedereen ervan profiteren: studenten, omdat ze steeds vaker elders wonen dan studeren, en de overige reizigers omdat het openbaar vervoer wordt ontlast. De partij denkt dat uitwonende studenten met een kaart voor doordeweeks reizen met de nieuwe kaart een stuk vaker in het weekend naar en van hun ouders zouden reizen. De spits op vrijdagmiddag en maandagochtend zou daardoor minder druk worden. D66 wil de uitgebreidere ov-studentenkaart voor iedereen in het mbo, hbo en op universiteiten laten gelden.

"Steeds meer studenten volgen vakken aan verschillende universiteiten", stelde D66-Kamerlid Paul van Meenen donderdag. "Daarbij zijn er ook studies waarbij in het weekend tentamens zijn of stage wordt gelopen. Met een ov-studentenkaart die de hele week geldig is, kunnen studenten makkelijker de opleiding volgen die het beste bij ze past."

D66: geef studenten ov-kaart voor hele week
D66: geef studenten ov-kaart voor hele week (Foto: ANP)

'Joaquin Phoenix en Rooney Mara zijn setje'

Rooney Mara en Joaquin Phoenix zijn op de set van de film Mary Magdalene als een blok voor elkaar gevallen. Dat beweert de New York Post.

De film werd vorig jaar opgenomen en de twee zijn sindsdien meerdere keren samen gefotografeerd. De woordvoerder van Joaquin verklaarde eerder dat de acteurs alleen goede vrienden waren, maar een bron van de krant weet te melden dat er meer speelt. "Ze hebben elkaar gevonden op de set", aldus de insider over Rooney en Joaquin, die in de film Maria Magdalena en Jezus spelen.

Volgens de bron was de romance ook de reden voor de afwezigheid van Rooney bij de Golden Globes, waar haar meest recente film Lion was genomineerd voor een award. Het koppel zou de ceremonie hebben afgezegd om zo samen tijd te kunnen doorbrengen in een sterrenspa in Desert Hot Springs, een woestijngebied op twee uur van Los Angeles.

Joaquin had tot vorig jaar een romance met dj Allie Teilz. Rooney heeft nooit het einde aangekondigd van haar relatie met regisseur Charlie McDowell, met wie ze sinds 2010 samen was. Haar woordvoerder wilde volgens de krant niet reageren op de geruchten.

'Joaquin Phoenix en Rooney Mara zijn setje'
'Joaquin Phoenix en Rooney Mara zijn setje' (Foto: BuzzE)

Familie Jackson niet blij met Joseph Fiennes

In navolging van vele fans van de King of Pop zijn ook familieleden van Michael Jackson niet blij met Joseph Fiennes. De acteur vertolkt Michael in een televisiefilm over de zanger. De eerste beelden die dinsdag werden vrijgegeven, zorgden voor verontwaardiging en woede.

Taj Jackson, een van de neefjes van Michael, reageerde woensdagavond via Twitter. "Hier heeft mijn familie helaas mee te maken", schreef de 3T-zanger in reactie op een van de vele verontwaardigde tweets over Fiennes als Michael. Taj twitterde ook dat hij de woorden niet kon vinden om 'het schaamteloze gebrek aan respect' te omschrijven.

Ook Michael Jacksons dochter Paris heeft woedend gereageerd op de eerste beelden van Urban Myth. Een fansite van Michael vroeg Paris op Twitter om een reactie op de beelden. "Ik vind het ongelooflijk beledigend, en ik weet zeker dat veel anderen dat ook vinden. Ik vind het eerlijk gezegd om te kotsen", aldus de 18-jarige.


Paris vindt niet alleen dat haar vader wordt geschoffeerd, maar ook Elizabeth Taylor, die haar peettante was. "Het maakt me kwaad dat dit overduidelijk bedoeld is als belediging, niet alleen voor mijn vader, maar ook voor mijn peettante Liz."

In een derde tweet schrijft de tiener. "Waar is het respect? Ze hebben jarenlang met bloed, zweet en tranen jarenlang gewerkt om zulke bijzondere erfenissen na te laten. Een beschamend portret."

Over de keuze voor Fiennes is al langere tijd veel te doen. Fans van de King of Pop vonden het ongepast dat een blanke acteur de afro-Amerikaanse zanger vertolkt. Fiennes reageerde vorig jaar op de onvrede onder Michaels fans. "Jackson had wel een probleem met pigment. Hij kwam waarschijnlijk dichter bij mijn kleur dan zijn oorspronkelijke kleur."

De tv-film Elizabeth, Michael And Marlon gaat over een autoritje dat de King of Pop in de nasleep van de terroristische aanslagen in New York op 11 september 2001 gemaakt zou hebben met Elizabeth Taylor en Marlon Brando. Fans van Michael hebben opgeroepen tot een boycot van de film.

Familie Jackson niet blij met Joseph Fiennes
Familie Jackson niet blij met Joseph Fiennes (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: Regen, sneeuw, winter en ijs

Goeiemoggel! Er staat ons een interessante tijd te te wachten. Eerst in de vorm van winterse buien en later in de vorm van vrieskou. Kortom, het is dit seizoen geen winter zoals we die de laatste jaren gewend waren. Toch zal niet iedereen eerlijk bedeeld worden vrees ik. Er zitten nogal wat addertjes onder het gras komende dagen, en dat begint vandaag al.

Gisteren was het in het oosten en zuiden nog lang bewolkt met gemiezer, maar hier in het westen brak de zon in de ochtend al door en werd het nog een heel vriendelijke dag. Er stond wel heel veel wind uit een westelijke richting.

Maar vanaf nu wordt het boeiend. Er trekt een lagedrukgebiedje over Belgie naar het oosten toe. Daarbij behoort een neerslaggebied. De modellen verschillen van run tot run en in de plaats en intensiteit van de neerslag. Wat wel zeker is, is dat we wel droog beginnen. Pas later in de middag komt de neerslag erin. Dit begint waarschijnlijk overal wel in regen. Feiten die niet meezitten is de snelheid, het gaat vrij rap allemaal en de mogelijke intensiteit van de neerslag. Dit wordt echt pas op het laatste moment duidelijk. Ook de koers van de depressie kan nog veranderen, en dan krijg je een heel andere situatie.

Vooralsnog hou ik het erop dat het vanmiddag gaat regenen, en dat later in de avond de regen landinwaarts over kan gaan in sneeuw. Of en waar het blijft liggen is nog onzeker. De kans is natuurlijk het grootst op de Veluwe en in de Limburgse heuvels. Verder lijkt het in het noorden wel mee te vallen met de neerslag. Overdag is het een graad of 6, maar daalt in de neerslag uiteraard. Ook een factor die meespeelt. Tot hoever zakt het kwik en dat geval is de intensiteit van de neerslag het belangrijkst. Het is dus nog erg onzeker allemaal, zelfs op dit moment nog. Trouwens ook het westen van het land hoeft niet direct te rekenen op een sneeuwtapijt.

De wind neemt vandaag wel af en draait naar het zuid-zuidwesten.

Natuurlijk ben ik wel alert en zal zeker met een update komen als de situatie echt duidelijk wordt. 

Het ijsweer komt na het weekend. Maar er zijn nog een paar dagen te gaan met winterse buien. Daarover later meer. 

Fijne dag!

Zon op / onder / zonkracht 
Zon op: 08:46
Zon onder: 16:52
Zonkracht: 1 / 1
 
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1528 Gustaaf I van Zweden wordt gekroond.
1807 Leidse Buskruitramp
1979 De Kindertelefoon wordt opgericht.
1983 De Chileen Charlie Da Silva schiet in Amsterdam een landgenoot dood bij een viskraam. Dit staat bekend als de 'haringkar-moord'.
2013 Koto Okubo Japans langstlevend persoon overlijdt.

 

Mandarijneend
Deze prachtige foto werd gemaakt door Luuntje. We zien hier twee Mandarijneenden. (foto:Luuntje)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Hollandsche IJsselkering gesloten vanwege storm

Rijkswaterstaat heeft in de nacht van woensdag op donderdag de Hollandsche IJsselkering gesloten vanwege de storm. De schuiven van dit Deltawerk bij Krimpen aan den IJssel gaan dicht bij een waterstand hoger dan 2,25 m boven NAP. Donderdagochtend om 7.00 uur gaat de kering weer open. Ook voor vrijdag staat een tijdelijke sluiting gepland. De kering sluit gemiddeld drie keer per jaar.

Twee opeenvolgende stormen in combinatie met springtij op de Noordzee veroorzaken de komende dagen verhoogde waterstanden langs de hele kust. De Maeslantkering bij Hoek van Holland wordt vrijdagmiddag daarom mogelijk ook gesloten, zo waarschuwen de autoriteiten. "De voor vrijdag verwachte waterstanden voor Rotterdam zijn op dit moment wisselend, maar bewegen zich rond het sluitcriterium,"aldus Rijkswaterstaat. De in 1997 in gebruik genomen stormvloedkering werd slechts een keer eerder voor storm gesloten, in 2007.

Hollandsche IJsselkering gesloten om storm
Hollandsche IJsselkering gesloten om storm (Foto: ANP)

Dode bij schietpartij in Utrecht

Bij een schietpartij in de Utrechtse wijk Overvecht is vannacht rond kwart voor twee een dode gevallen. Het slachtoffer zou zijn neergeschoten in een portiek van een flat aan de Faustdreef. De politie doet nog onderzoek naar de toedracht van de schietpartij. Wie het slachtoffer is van het vuurwapengeweld is nog niet bekend.

Elders in de wijk werd een brandende auto aangetroffen. Het is nog niet duidelijk of er een connectie is tussen de schietpartij en de auto. De politie was niet bereikbaar voor commentaar.

Benediktsson presenteert IJslandse regering

Premier Bjarni Benediktsson heeft woensdag de nieuwe IJslandse regering gepresenteerd. De leider van de Onafhankelijkheidspartij slaagde er na drie maanden eindelijk in een centrumrechtse coalitie te vormen met de Hervormingspartij en de partij Stralende Toekomst. De Piratenpartij, die bij de verkiezingen forse winst boekte, kreeg geen regeringsverantwoordelijkheid.

Het kabinet heeft in het parlement een kleine meerderheid met 32 van de 63 zetels. Zijn eerste taken zijn het organiseren van een referendum voor toetreding tot de Europese Unie en de hervorming van het monetaire beleid om de IJslandse kroon te stabiliseren.

Benediktsson presenteert IJslandse regering
Benediktsson presenteert IJslandse regering (Foto: ANP)

Blendle creëert 'filter bubble'

Onlinekiosk Blendle lanceert een nieuwe dienst. Dat meldt RTL Nieuws. Gebruikers kunnen voor een tientje per maand heerlijk wegdromen in hun eigen 'filter bubble' vol eenzijdige nieuwsberichten, want het bedrijf biedt slechts artikelen aan die geselecteerd zijn op basis van de persoonlijke voorkeuren van de lezer.

Het abonnement is Blendle Premium gedoopt en richt zich op jongeren. Lezers selecteren en betalen niet meer zelf de individuele stukken die ze willen lezen, maar krijgen krijgen dagelijks twintig artikelen aangeboden. Een algoritme selecteert welke berichten de abonnee voorgeschoteld krijgt.

Blendle-baas Alexander Klöpping is enthousiast over de nieuwe 'dienst'. "We zien dat het overgrote deel van onze gebruikers enthousiast is over het feit dat Blendle overzicht geeft en helpt met kiezen. Jongeren leven in een wereld van Instagram, Snapchat, Spotify en Netflix, dus ze eisen dat hun apps sociaal zijn en gepersonaliseerd worden op basis van hun voorkeuren."

Ook denkt Klöpping dat het met de filter bubble wel meevalt. Hij stelt dat de redactie van de onlinekiosk het systeem altijd nog kan 'overrulen' om andere berichten te pushen.

Blendle creëert 'filter bubble' (Foto: ANP)
Blendle creëert 'filter bubble' (Foto: ANP)

'Feyenoorder kan naar Primera Division'

Aangezien het middenveld van Feyenoord dit seizoen uitstekend presteert is er voor Feyenoord-coach Giovanni van Bronckhorst geen reden tot het wisselen van basiskrachten. Dat merkt ook Marko Vejinovic. De Servische Nederlander is sinds enige tijd op het tweede plan beland bij de club uit Rotterdam, maar een uitweg lonkt.

De middenvelder, die in juni 2015 nog over kwam van Vitesse voor bijna vijf miljoen euro, staat namelijk op het verlanglijstje van Sporting Gijón. Dat meldt de Spaanse krant Marca. Vejinovic komt dit seizoen amper aan spelen toe bij Feyenoord en aanschouwt de meeste wedstrijden vanaf de bank. Een winters vertrek kan dan ook aantrekkelijk zijn voor de 26-jarige rechtspoot. De afwezigheid van directe concurrent Karim El Ahmadi in verband met de Africa Cup kan nog, zij het tijdelijk, soelaas bieden voor Vejinovic. Feyenoord is dan ook niet happig op een transfer.

Of de Rotterdammers eventueel bereid zijn de middenvelder op huurbasis te willen laten gaan is niet bekend. Het contract van Vejinovic loopt nog tot medio 2019. 

Marko Vejinovic Feyenoord'Feyenoorder kan naar Primera Division' (Foto: Getty Images)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.