Terugkeer Derrick Rose helpt Knicks niet

Het was een vreemd bericht afgelopen week. Derrick Rose kwam niet opdagen voor de wedstrijd van zijn ploeg de New York Knicks. De ploegleiding had ook geen idee waar hun sterspeler was. Inmiddels is Rose weer boven water en is de lucht dusdanig opgeklaard dat Rose weer mag starten voor zijn ploeg.

Over de reden van zijn afwezigheid blijft Derrick Rose vaag. Veel meer dan dat hij bij zijn familie moest zijn wilde hij niet kwijt. De Knicks schijnen zijn verklaring te accepteren. De ploeg legde hem een boete op, maar regelde ook een privévliegtuig om hem van Chicago terug te laten vliegen naar New York.

Afgelopen nacht tegen de Philadelphia 76ers stond Rose dus weer in het veld. Samen met Carmelo Anthony en Kyle O’Quinn, die in de laatste wedstrijd uit het veld werden gestuurd, wilde hij een statement maken dat er niets aan de hand was en dat de Knicks op hem konden rekenen.

Het drietal was in het openingskwart goed voor 30 van de 32 punten van de Knicks en de ploeg liep uit naar een 32-49 voorsprong halverwege het tweede kwart. Helaas voor New York, dit seizoen is niet het seizoen van de Knicks. In feite is het al 15 jaar niet het seizoen van Knicks. De 76ers wisten de voorsprong snel in te lopen en namen in het derde kwart brutaal de leiding. New York pakte in het vierde kwart weer de voorsprong, waarna een spannende slotfase volgde.

Derrick Rose zette de Knicks met anderhalve minuut op de klok op een redelijk veilige 89-95 voorsprong. Na een time-out schoot Sixers rookie Joel Embiid direct een driepunter raak. Anthony miste een driepunter in de volgende aanval, waarna Embiid met 50 seconden te spelen de Sixers op 94-95 bracht.

Rose antwoordde met een lastige lay-up en maakte daarna een fout op Gerald Henderson die niet faalde vanaf de vrijeworplijn: 96-97. In de laatste aanval van de Knicks werd Kristaps Porzingis vrijgespeeld in de hoek. De Letse reus schoot een airball waarna de Sixers nog acht seconden hadden om de wedstrijd te beslissen. Point guard TJ McConnell kreeg de bal op de baseline, draaide zich om en schoot in de zoemer over Carmelo Anthony de beslissende twee punten binnen: 98-97.

De gamewinner van TJ McConnell. Bron: YouTube.

Voor de 76ers betekende dit de vierde overwinning in vijf wedstrijden. Ter vergelijk, vorige seizoen won de ploeg maar 10 van de 82 wedstrijden. Joel Embiid was goed voor 21 punten en 14 rebounds. Het was de zevende wedstrijd op rij waarin de rookie minstens 20 punten scoorde, ondanks dat zijn ploeg hem maar beperkte speeltijd geeft. De ontwikkeling van Embiid blijft basketbalvolgers verbazen. De Kameroener raakte in 2011 voor het eerst een basketbal aan en miste twee jaar door blessures.

Er is nog meer goed nieuws voor de 76ers. Ben Simmons, door de ploeg als eerste gekozen in de jaarlijkse draft, trainde gisteren voor het eerst mee met de ploeg. De rookie moet één van de bouwstenen van een nieuw topteam worden, maar in de voorbereiding van dit seizoen brak hij zijn voet. Zijn NBA debuut is nu weer een stap dichterbij.

Aan de andere kant van het land speelden de Cleveland Cavaliers tegen de Portland Trail Blazers. De Cavaliers hadden de dag ervoor in Utah gespeeld. Vanwege een sneeuwstorm moest hun vliegtuig na de wedstrijd drie uur op de startbaan in Salt Lake City blijven staan. Pas om 4 uur ‘s nachts kon de ploeg inchecken in hun hotel in Portland.

Vermoeid door de wedstrijd, de reis en de korte nachtrust was de ploeg niet in staat om de Trail Blazers in eigen huis knap partij te bieden. De wedstrijd werd nooit spannend en Portland boekte een eenvoudige 102-86 overwinning. CJ McCollum werd met 27 punten topscorer.

Ook Houston ging onderuit, verrassend genoeg tegen een laagvlieger. De Minnesota Timberwolves waren thuis met 119-105 te sterk. Het was de eerste nederlaag voor de Rockets in tien wedstrijden.  Bij de Rockets vielen de schoten niet. De ploeg miste alle zeven driepunters in het openingskwart en speelde de hele wedstrijd om de achterstand in te halen.

De Timberwolves schoten wel met scherp. De ploeg maakte 54% van haar schoten. In het derde kwart nam Minnesota een ruime voorsprong en deze kwam niet meer in gevaar. Andrew Wiggins werd met 28 punten topscorer. Karl-Anthony Towns voegde 23 punten, 18 rebounds en 5 assists toe. Ricky Rubio was met 10 punten en 17 assists weer de point guard de Wolves fans te weinig zien. Zach LaVine miste zijn tweede wedstrijd met een gekneusde heup. Beide wedstrijden wist Minnesota te winnen. Het zal denkvoer zijn voor coach Tom Thibodeau.

James Harden miste negen driepuntspogingen, maar eindigde alsnog met 33 punten en 12 assists.

Hardens grote tegenstander in strijd om de prijs voor meest waardevolle speler, Russell Westbrook, wist wel te winnen. De Oklahoma City Thunder versloegen in eigen huis de Memphis Grizzlies: 103-95. De Thunder leidden van begin tot eind. Westbrook, die dertien schoten miste waaronder al zijn zeven driepuntspogingen, haalde toch een triple double: 24 punten, 13 rebounds en 12 assists.