'Darts zou olympisch moeten zijn'

Als het aan Michael van Gerwen ligt wordt darten in de toekomst een olympische sport. De kersverse wereldkampioen liet tegenover het Duitse Bild weten dat hij wel zin heeft om ooit voor olympisch goud te gooien. 

"Als golf een olympische sport is, zou darten dat wat mij betreft ook moeten zijn", aldus Van Gerwen. Hij schat de kansen overigens nog niet al te hoog in: "Aangezien we op het moment twee wereldwijde bonden hebben zal dat nu nog niet gaan werken", vertelt hij, ongetwijfeld doelend op de PDC - waar het gros van de wereldtop speelt - en de meer ouderwetse BDO. Overigens is er ook nog de WDF, de dartsbond die is aangesloten bij SportAccord en daarom officieel dé wereldwijde dartsbond is. 

Volgens de Nederlander zou een meer serieus antidopingprogramma een goede stap zijn. Zelf is hij naar eigen zeggen maar vijf of zes keer gecontroleerd dit jaar. "Als we ook in het darten een bloedpaspoort in gaan voeren zou dat duidelijk aangeven dat we alsmaar professioneler worden", geeft Van Gerwen aan. 

Zijn collega Benito van de Pas is minder enthousiast over olympisch darten. "Als je kijkt naar de Olympische Spelen en het darten, zoveel landen doen er volgens mij niet eens mee aan het darten. Dus ik weet het eigenlijk niet." Van de Pas lijkt - overigens ten onrechte - te denken dat alle landen sowieso mee zouden kunnen doen, wat volgens hem een negatief effect heeft. "Al die rare banenenrepublieken...het niveau gaat zwaar naar beneden dan. Ik heb serieus nog nooit een Afrikaan zien darten", waarmee hij gelijk aangeeft zijn eigen sport weinig te volgen. Zo stond de Zuid-Afrikaan Devon Petersen enkele weken geleden nog voor de vierde keer in zijn loopbaan op het WK van de PDC. 

Op de lange termijn ziet Van de Pas wel positieve punten aan een grotere diversiteit aan het aantal deelnemende landen. "Dan moet het wel echt overal doorbreken, maar dat gaat nog jaren duren. Ik heb zelf niet zoveel met de Olympische Spelen, een WK heeft wat mij betreft veel meer waarde."

Het Nederlands Olympisch Comité NOC*NSF zegt er simpelweg nog niet eens over na te denken. "We hebben er eigenlijk geen mening over. Van de ruim tweehonderd takken van sport zijn er 36 olympisch en de rest wil daar ook wel bij horen", zegt woordvoerder Geert Slot. "Ik heb geen idee of het enige kans van slagen heeft, maar dat ze zelf ambitie hebben is natuurlijk goed. Ze zullen op de een of andere manier in gesprek moeten raken met het Internationaal Olympisch Comité."