FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 27 december 2016

Wereld rouwt om Carrie Fisher

Voor velen kwam het niet compleet overwacht, maar het nieuws over de dood van Carrie Fisher heeft er bij vrienden en bekenden toch stevig ingehakt. Presentatrice Ellen DeGeneres kan niet geloven dat haar goede vriendin er niet meer is. "Carrie Fisher was een briljant schrijfster, actrice en vriendin. We hebben zoveel plezier gehad. Ik kan het gewoon niet geloven dat ze er niet meer is."

DeGeneres is niet de enige. Ook acteur Seth MacFarlane laat weten de lol die hij met Fisher heeft gehad te zullen missen. Whoopi Goldberg sluit zich bij die woorden aan. Oud-Star Wars-collega Billy Dee Williams zegt diep bedroefd te zijn. "The Force is dark today", zo schrijft hij. Een ander oud-Star Wars-icoon, Mark Hamill schrijft 'verslagen'. Rockster Chris Jericho schrijft dat hij zijn auto even aan de kant heeft moeten zetten toen hij het nieuws over Fisher hoorde.

Overigens zijn het niet alleen vakgenoten die bij het overlijden van 'Princess Leia' stil staan. Ook de burgemeester van Londen, Sadiq Khan is in de pen geklommen uit respect voor Fisher. "Inspirerend, een entertainer en een echt cultureel icoon. Rust zacht Carrie Fisher. Een geboren talent zal worden gemist", schrijft hij.

Misschien wel de droevigste tweet komt van Carries hondje Gary, die er een eigen twitteraccount op na houdt. "De droevigste tweet ooit. Mama is er niet meer. Ik hou van je."Het is niet duidelijk wie de tweet werkelijk geschreven heeft, maar waarschijnlijk is het een familielid.

Wereld rouwt om Carrie Fisher
Wereld rouwt om Carrie Fisher (Foto: BuzzE)

Cuba stemt in met verbod op vereren Castro

De Cubaanse Nationale Vergadering heeft dinsdag een wetsvoorstel goedgekeurd die het verbiedt om monumenten op te richten voor Fidel Castro of openbare plekken naar hem te vernoemen. Dit is in lijn met de laatste wens van de in november overleden revolutionaire leider.

Castro heeft altijd gezegd dat hij geen persoonlijkheidscultus wilde. "Ons belangrijkste eerbetoon zal niet zijn om alles naar hem te vernoemen, maar meer zijn werk levend te houden en onze socialistische maatschappij te laten voortbestaan", zei Jennifer Bello Martinez, de voorzitter van de studentenbeweging van de Universiteit volgens het officiële orgaan Juventud Rebelde.

De wet verbiedt kunstenaars niet om de beeltenis van Castro te gebruiken in muziek, dans, cinema of andere visuele kunsten. Foto's van 'El Commandante' die hangen in kantoren en openbare plekken hoeven ook niet te worden weggehaald.

Cuba stemt in met verbod op vereren Castro
Cuba stemt in met verbod op vereren Castro (Foto: ANP)

WK darts: Painter kan het Taylor niet moeilijk maken

Phil Taylor staat in de derde ronde van het wereldkampioenschap darts van de PDC. De recordwereldkampioen gaf genoeg kansen aan Kevin Painter om schade toe te brengen, maar de kansen werden niet benut. Taylor won met 4-0.  

Painter mocht aan de partij beginnen, maar Taylor deelde direct een dreun uit door in de openingsleg 167 uit te gooien. Dit was genoeg voor The Powe om de eerste set met 3-1 naar zich toe te trekken. The Artist kreeg in set twee genoeg kansn om langszij te komen. Hij profiteerde echter niet van de kansen die Taylor hem gaf, waardoor ook de tweede set met 3-1 naar The Power ging.

Ook in sets drie en vier kon Painter het nooit spannend maken. De kansen die hij kreeg, benutte hij niet. Taylor won de volgende twee sets met 3-2 en 3-0. In de derde ronde wacht Kim Huybrechts of Max Hopp. 

Statistieken bij Taylor - Painter. (Bron: PDC)
Statistieken bij Taylor - Painter. (Bron: PDC)

Ruim 20.000 kilo vuurwerk onderschept

De politie heeft tot en met 18 december ruim 20.000 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. Dat blijkt uit de laatste gegevens die het Openbaar Ministerie (OM) naar buiten heeft gebracht.

De hoeveelheid vuurwerk die is onderschept, is aanmerkelijk minder dan vorig jaar. Toen was er in dezelfde periode ruim 38.465 kilo vuurwerk gevonden. Nu gaat het om 20.445 kilo.

Het illegale vuurwerk is vele malen zwaarder dan in Nederland toegestaan. Goedgekeurd vuurwerk mag alleen op de laatste drie dagen van het jaar worden verkocht. Afhankelijk van het soort, moeten de kopers minimaal twaalf jaar oud zijn. De politie riep ouders dinsdag op hun kinderen goed in de gaten te houden en te controleren of ze geen illegaal vuurwerk hebben.

Cobra
"Een cobra is net een granaat en totaal niet te vergelijken met de strijkers en astronauten die ze zelf als tiener afstaken", stelde de vuurwerkexpert van de Nationale Politie Ad Nieuwdorp in het AD. Als vriendjes illegaal vuurwerk hebben, raadt hij ouders aan dat te melden bij de politie. Desnoods anoniem. "Dat maakt je geen verrader. Het gaat om de veiligheid."

De politie heeft te weinig vat op het probleem. "Jongeren in de puberteit aanspreken helpt niet", zegt Nieuwdorp. "De ouders zijn daarom degenen die kunnen ingrijpen."

Ruim 20.000 kilo vuurwerk onderschept
Ruim 20.000 kilo vuurwerk onderschept (Foto: ANP)

Aubameyang voert selectie gastland Gabon aan op Afrika Cup

Gastland Gabon heeft als eerste van de deelnemende landen aan de Afrika Cup haar selectie gepresenteerd. De lijst van 23 namen wordt aangevoerd door Pierre-Emerick Aubameyang. De topschutter van Borussia Dortmund is de grote ster van de nationale ploeg van het organiserende land.

De spits uit Gabon is halverwege het seizoen topschutter in de Bundesliga. In vijftien wedstrijden kwam Aubameyang maar liefst zestien doelpunten tot scoren voor Dortmund, dat desondanks dit seizoen niet kan meedoen in de strijd om de landstitel.

Andere bekende spelers die door bondscoach José Antonio Camacho geselecteerd zijn Juventus-middenvelder Mario Lemina, Bruno Ecuélé Manga (Cardiff City) en Malick Evouna, nu spelend in China. Het gastland opent de Afrika Cup op 14 januari tegen Guinee-Bissau en speelt in groep A ook tegen Burkina Faso en Kameroen.

Selectie Gabon 

Doelmannen: Didier Ovono (Oostende, België), Yves Stéphane Bitséki Moto (CF Mounana), Anthony Mfa Mezui (clubloos).

Verdedigers: Lloyd Palun (Red Star, Frankrijk), André Biyogho Poko (Karabukspor, Turkije), Aaron Appindangoye (Stade Lavallois, Frankrijk), Franck Perrin Obambou (Stade Mandji), Bruno Ecuélé Manga (Cardiff City, Wales), Yoann Wachter (CS Sedan Ardennes, Frankrijk), Johann Serge Obiang (Troyes, Frankrijk), Benjamin Zé Ondo (Mosta FC, Malta)

Middenvelders: Mario René Junior Lemina (Juventus, Italië), Junior Serge Martinsson Ngouali (IF Brommapojkarna, Zweden), Levy Clément Madinda (Gimnàstic, Spanje), Guélor Kanga Kaku (Rode Ster Belgrado, Servië), Merlin Tandjigora (Meixian Hakka FC, China), Didier Ibrahim Ndong (Sunderland, Engeland), Samson Mbingui (Raja Casablanca, Marokko)

Aanvallers: Pierre Emerick Aubameyang (Borussia Dortmund, Duitsland), Malick Evouna (Tianjin Teda FC, China), Denis Athanase Bouanga (Tours, Frankrijk), Serge Kevyn Aboue Angoue (Uniao Leiria, Portugal), Cedric Ondo Biyoghe (CF Mounana)

Standby: Axel Meyé (Eskisehirspor, Turkije), Johan Lengoualama (Raja Casablanca, Marokko), Donald Nzé (AS Pelican)

Cateraar betaalde Defensie 2,8 miljoen terug

Cateringbedrijf Supreme dat Defensie tijdens de Uruzgan-missie in Afghanistan te veel in rekening had gebracht, heeft 2,8 miljoen euro terugbetaald. Dat blijkt uit informatie die op verzoek van het ANP door het ministerie van Defensie is vrijgegeven.

Het radioprogramma Bureau Buitenland berichtte in juni over de kwestie. Het bedrijf dat eten en drinken leverde zou Defensie voor miljoenen hebben benadeeld door de kosten van leveringen kunstmatig op te krikken.

Uit een vertrouwelijk schrijven aan de Tweede Kamer dat nu is vrijgegeven blijkt niet alleen dat in de jaren 2006-2009 te veel was gefactureerd. Ook zouden in het contract "duidelijke definities en normen over de verrekening van kosten" hebben ontbroken. Verbeteringen in het contract zouden daarna hebben geleid tot lagere facturen, is in de brief te lezen.

Enkele oud-medewerkers van het bedrijf deden in juni hun verhaal bij Bureau Buitenland. Supreme zou een tussenbedrijf hebben opgericht in Dubai met de naam JAFCO. Via dit tussenbedrijf krikte Supreme de kosten van de leveringen aan Amerikaanse militairen op kunstmatige wijze op. Met deze werkwijze van Supreme zou ook het Nederlandse ministerie van Defensie zijn benadeeld.

Cateraar betaalde Defensie 2,8 miljoen terug
Cateraar betaalde Defensie 2,8 miljoen terug (Foto: ANP)

'The Voice-afwijzing Nicki Minaj is onzin'

Het verhaal dat Nicki Minaj zou zijn afgewezen als coach bij The Voice is volgens Gossip Cop 'onzin'. Afgelopen week brachten diverse media op basis van een insider dat de zangeres tevergeefs zou hebben geprobeerd een coachstoeltje te bemachtigen bij de populaire talentenjacht, maar daarvan blijkt helemaal niets te kloppen.

"Het is echt een volslagen kletsverhaal. Nicki heeft nooit geprobeerd coach te worden bij The Voice", aldus een bron bij Gossip Cop. Dat Minaj jaloers zou zijn op Miley Cyrus, die wel als coach in de show zit, is volgens de bron ook verzonnen.

Geruchten over een afgeblazen autobiografie zijn volgens de insider ook al niet waar. Nicki zou nog altijd druk aan het boek werken.

'The Voice-afwijzing Nicki Minaj is onzin'
'The Voice-afwijzing Nicki Minaj is onzin' (Foto: BuzzE)

WK darts: IJzersterke Barney gunt Norris twee legs

Raymond van Barneveld staat in de derde ronde van het wereldkampioenschap darts van de PDC. In een zeer eenzijdig duel wist Van Barneveld met 4-0 te winnen van Alan Norris. 

Van Barneveld mocht aan de partij beginnen en kon ondanks wat problemen de eerste set eenvoudig met 3-0 pakken. Norris had meerdere malen gekregen om schade aan te brengen, maar dat deed hij niet. Barney kon eenvoudig zonder legverlies op 2-0 komen.

Pas bij 3-0 en 1-0 in de vierde set kon Norris twee legs op een rij kon pakken. Van Barneveld kwam met een 121-finish op 2-2 en in tien pijlen trok hij de beslissende leg naar zich toe. De vijfvoudig wereldkampioen stond met een gemiddelde van 103,6 en 43% op de dubbels zeer goed te spelen. Woensdag in de derde ronde wacht tweevoudig wereldkampioen Adrian Lewis. Vorig jaar was dat een duel uit de halve finale, nu een partij uit de derde ronde. 

Stats Raymond van Barneveld - Alan Norris (Bron: PDC)
Statistieken Van Barnrveld - Norris. (Bron: PDC)

Actrice: bedscene uit Last Christmas gehaald

Ook dinsdag was het een komen en gaan van fans bij het huis van de zondag overleden George Michael. Een van de bezoekers was de actrice Debbie Killingback. Ze speelde mee in de beroemde clip van het nummer Last Christmas.

"Hij was erg vriendelijk en down-to-earth", zegt ze tegen Daily Mail. Debbie bewaart dan ook goede herinneringen aan de opnamen van de videoclip. "Er is ook nog een bedscene gefilmd, maar die is niet in de clip gekomen."

De acteurs en Wham! hadden het prima naar hun zin tijdens en na de opnamen. "We werden goede vrienden", zegt Debbie. "We hebben veel plezier gehad. George was vrolijk. Hij was een van de aardigste mensen die ik ooit heb ontmoet."

Actrice: bedscene uit Last Christmas gehaald
Actrice: bedscene uit Last Christmas gehaald (Foto: BuzzE)

Erdogan: VS steunen ook IS in Syrië

De Turkse president Tayyip Erdogan heeft dinsdag gezegd dat hij bewijs heeft dat de door de VS gesteunde coalitie in Syrië steun verleent aan terroristische groeperingen waaronder IS en de Koerdische milities van de YPG en de PYD.

"Eerst beschuldigden ze ons van het helpen van Daesh (IS)", zei hij tijdens een persconferentie. "Nu verlenen ze zelf steun aan terroristische groepen als Daesh, YPG en PYD. Het is heel duidelijk. We hebben goedgekeurde bewijzen, met foto's en video's." Erdogan heeft de bewijzen overigens voor zover bekend niet openbaar gemaakt.

Rusland reageerde dinsdag woedend op het Amerikaanse besluit om de restricties op het bewapenen van de Syrische rebellen deels op te heffen. Volgens Moskou betekent dat een regelrechte bedreiging voor de Russische troepen in Syrië. Een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de goedkeuring van de nieuwe Amerikaanse wet die de wapenleveranties goedkeurt een "vijandige daad".

Erdogan: VS steunen ook IS in Syrië
Erdogan: VS steunen ook IS in Syrië (Foto: ANP)

Russisch olympisch langlaufkampioen geschorst

De Russische langlaufbond heeft de namen van zes geschorste atleten bekendgemaakt. Eerder werd al bekend dat zes Russen geschorst waren, nadat uit het McLaren-rapport bleek dat rond de Olympische Spelen van 2014 met hun urinestalen is geknoeid. 

Met de Tour de Ski in aantocht vond de Russische bond het tijd om de namen bekend te maken, aangezien ze ook hun selectie voor de Tour zo langzamerhand naar buiten moeten brengen. De 'etappekoers' van het langlaufen gaat op oudjaarsdag van start.

Het gaat om Alexander Legkov, Maxim Vylegzhanin, Alexey Pethukov, Evgeny Belov, Yulia Ivanova en Evgenia Shapovalova. Vooral de eerste twee zijn grote namen. In Sochi kende Rusland een tegenvallend langlauftoernooi, waarbij de 50 kilometer klassieke stijl de traditionele afsluiting vormde. Daarop sloegen de Russen plotseling op ongekende wijze toe: kort voor de finish sprintten Legkov, Vylegzhanin en Ilya Chernousov op weg naar een volledig Russisch podium.

Olympisch kampioen Legkov en Vylegzhanin maakten eerder ook al deel uit van de zilveren estafetteploeg op de Spelen in Sochi. Chernousov wordt in het dopingschandaal vooralsnog niet genoemd. Pethukov is een meervoudig winnaar van sprints in de World Cup, Belov heeft ook de nodige successen geboekt. Ook beide dames hebben in de World Cup meer dan eens het podium mogen betreden. 

De finish van de 50km in Sochi, waar de Russen op de slotklim met groot vertoon van macht weg sprongen en alleen de Noor Martin Johnsrud Sundby enigszins kon volgen (Bron: YouTube)

Liverpool verpest rentree Afellay bij Stoke City

Liverpool had het vooral voor rust lastig tegen Stoke City, maar knokte zich uiteindelijk terug van een achterstand en zette een ruime overwinning op het scorebord: 4-1.

Georginio Wijnaldum ontving met Liverpool Stoke City, waar verdedigers Bruno Martins Indi en Erik Pieters in de basis stonden en Ibrahim Afellay diep in de tweede helft zijn rentree maakte na acht maanden van blessureleed.

Pieters (ex-PSV en ex-FC Utrecht) was na negentig minuten de Nederlander die het meest was opgevallen. Hij was namelijk de aangever bij de verrassende openingsgoal van Jonathan Walters. De Ier kopte in de twaalfde minuut de bal achter Liverpool-keeper Simon Mignolet, die daar ogenschijnlijk meer tegen had kunnen doen. Het was de verrassende 0-1 tussenstand, juist nadat Liverpool in de beginfase het felst was gebleken.

Na de tegengoal waren The Reds het echter eventjes kwijt en bijna betekende dat zelfs de 0-2, ware het niet dat Joe Allen, vorig seizoen nog in dienst bij Liverpool, recht op Mignolet schoot; de bal rolde terug het veld in, maar was net buiten het bereik van Peter Crouch waardoor die er niets mee kon. Na ongeveer een kwart wedstrijd wist Liverpool weer het initiatief te grijpen. Een schot van Adam Lallana werd gekraakt en Roberto Firmino zag een inzet van de lijn worden gehaald door Crouch.

Tien minuten voor rust werd het alsnog 1-1. Divock Origi bediende met een mooie pass Sadio Mané, die de bal in de zestien bracht en werd geholpen door tegenstander Glenn Johnson. Lallana kon daardoor raak schieten. Firmino zorgde er één minuut voor rust voor dat de thuisploeg toch met een voorsprong én vertrouwen de kleedkamer kon opzoeken. De Braziliaan legde de bal voor zijn linker en schoot laag, en via beide palen, de 2-1 binnen.

Na rust leek Stoke geknakt en kwam het er nauwelijks nog gevaarlijk uit. Een voorzet van Origi was bedoeld voor Mané, maar werd door Gilbert Imbula achter zijn eigen keeper geschoven: 3-1. Liverpool wist toen dat het klaar was en zag invaller Daniel Sturridge (hij verving Origi) nog 4-1 maken. De aangever was tegenstander Ryan Shawcross, die de bal zomaar in de voeten speelde bij de Engelse spits. Afellay was als invaller nog héél dicht bij dé bekroning op zijn entree, maar zijn schot ging centimeters over de goal van Mignolet. Liverpool is dankzij de zege weer tweede in de Premier League, met een punt meer dan Manchester City en zes minder dan Chelsea.

Musk belooft snellere supercharger voor Tesla

Tesla werkt aan een snellere supercharger voor zijn elektrische auto's. Dat heeft directeur Elon Musk op Twitter gezegd in een conversatie met journalist Fred Lambert. Die superchargers gaan meer dan 350 kW leveren, getuige Musks antwoord "maar 350 kW...waar heb je het over, een stuk speelgoed?". Verdere details gaf Musk niet.

De huidige superchargers van Tesla leveren 120kW. Daarmee kan de accu van een Tesla in 40 minuten tot zo'n 80 procent worden opgeladen. Enkele Europese automerken werken aan de ontwikkeling van laadpalen die 350kW moeten leveren om het opladen van elektrische auto's aanzienlijk te versnellen.

Lambert vroeg eigenlijk of Tesla zonnepanelen wil gaan plaatsen bij de superchargers. Dat is volgens Musk op een aantal plaatsen al gebeurd. Maar pas met de derde generatie supercharger en de tweede generatie powerpack wordt het volgens hem echt interessant en dat staat te gebeuren. "De puzzelstukjes staan klaar", tweette hij.

Musk belooft snellere supercharger voor Tesla
Musk belooft snellere supercharger voor Tesla (Foto: BuzzT)

China gaat internetveiligheid beschermen

Dreigende taal uit China. Dat land eist een "veilig en controleerbaar" internet en wil "belangrijke informatieproducten en -diensten" van Chinese en buitenlandse bedrijven pas op de markt toelaten als uit een keuring blijkt dat ze veilig zijn. China zal "alles doen om de veiligheid van het land en de burgers te beschermen". De Chinese staatsorganisatie voor cyberspace liet dat dinsdag weten.

Daarbij sluit het land inzet van het leger niet uit. In het rapport staat namelijk dat de Chinese autoriteiten "economische, administratieve, wetenschappelijke, juridische, diplomatieke en militaire" middelen kunnen gebruiken.

China nam in november al een vergaande cyberveiligheidswet aan waardoor beheerders van websites in China gedwongen worden samen te werken met politie-onderzoeken en in sommige gevallen ook broncodes en codesleutels beschikbaar moet stellen. Voor technologieën die door de overheid, belangrijke bedrijfstakken en de communistische partij worden gebruikt gelden nog strengere regels.

Meer wereldwijde samenwerking om een cyberoorlog te voorkomen is volgens China ook wenselijk. "China wil een open cyberomgeving, maar tegelijkertijd ook een veilige."

China gaat internetveiligheid beschermen
China gaat internetveiligheid beschermen (Foto: BuzzT)

Katie Price stelt klanten teleur

Katie Price heeft het kerstfeest van honderden Britten verpest. Die hadden make-up besteld bij de onlineshop van het fotomodel, maar de bestelde spullen kwamen niet op tijd. Op social media regent het nu klachten, meldt Daily Mirror.

In september begon Katie met haar make-uplijn. Volgens een verklaring op de website van de Britse liep het behoorlijk storm en dat is dan ook de reden waarom de klanten niet op tijd hun bestelde producten ontvingen. Op de site is verder te lezen dat bestellingen die na 12 december zijn gedaan zeker niet voor 25 december worden geleverd.

Veel boze klanten vinden dat Katie smoesjes verkoopt. Een van de klagers refereert aan het feit dat ze haar bestelling al in november had gedaan. Een andere klant schrijft dat ze de bestelling niet meer hoeft. "En ik hoef ook mijn geld niet terug."

Dat de teleurgestelde klanten op Twitter en Facebook hun beklag doen, is extra pijnlijk voor Katie. Veel mensen die van plan waren make-up bij haar te bestellen, zien daar nu van af en ook dat vertellen ze op social media.

Katie Price stelt klanten teleur
Katie Price stelt klanten teleur (Foto: BuzzE)

Kanye West gekleurd 2017 in

Kanye West heeft een nieuwe coupe. De rapper werd onlangs gespot met een geblondeerde haardos, maar inmiddels heeft hij zijn haar in alle kleuren van de regenboog laten verven, meldt Just Jared.

Door de kleurenmix lijkt het haar van de Life of Pablo-ster een soort gloed van parelmoer te hebben. Of er nog een boodschap achter de nieuwe coupe zit, is niet duidelijk.

Kanye besteedde een groot deel van het kerstweekend in de bioscoop. De rapper zou een groot filmliefhebber zijn. Door zijn ziekenhuisverblijf moet hij nu het nodige inhalen.

Kanye West gekleurd 2017 in
Kanye West gekleurd 2017 in (Foto: BuzzE)

Wenger: "Karsdorp is zeker een goede speler"

Rick Karsdorp zou onder meer in beeld zijn bij Arsenal. Manager Arsène Wenger kent de back van Feyenoord en vindt hem 'zeker een goede speler'.

Na het duel met West Bromwich Albion (1-0 winst) kreeg Wenger voor de camera van Ziggo Sport de vraag of Karsdorp werkelijk op zijn verlanglijstje staat. "Nee, we zijn op het moment niet op zoek naar een verdediger", antwoordde Wenger. "Dus je informatie klopt niet helemaal."

"Of ik hem ken? Ja, hij is zeker een goede speler, maar we zijn nu gefocust op het winnen van de volgende wedstrijd", wilde de Franse coach er niet meer over kwijt. Wenger genoot op 'Boxing Day' erg van de goal van Olivier Giroud, die in de 86ste minuut voor het verschil zorgde.

"Ik genoot er erg van, vooral omdat we twee nederlagen achter de rug hebben", doelde Wenger op de verloren uitwedstrijden tegen Everton en Manchester City (beiden 2-1). "We waren daarvoor lange tijd ongeslagen, dus het was afwachten hoe we zouden reageren. Maar het was een verdiende overwinning."

De 21-jarige Karsdorp brak vorig seizoen definitief door bij Feyenoord en was goed voor tien assists. Dit seizoen staat de teller op drie en ook scoorde hij één goal. In oktober maakte Karsdorp zijn debuut bij het Nederlands elftal en op het moment wordt hij gezien als dé (toekomstige) rechtsback van Oranje.

Intelligente mensen hebben minder vrienden

Voor de meeste mensen (en Fok!kers) is het gebruikelijk om je dosis geluk voornamelijk te halen uit je sociale leven. Vrijwel iedereen vindt het prettig om sociale contacten te onderhouden of gewoon lekker uit te hangen bij de personen bij wie je jezelf thuis voelt. Volgens een onderzoek van de London School of Economics en de Singapore Management University is dit normaal evolutionair gedrag. Deze handelswijze heeft 'de mens' miljoenen jaren nodig gehad om de soort in stand te houden. Bij elkaar blijven in een groep had zo z'n voordelen.

Maar dit gaat blijkbaar niet voor iedereen op.

Als je heel, heeeeel erg intelligent bent, dan is er een kans dat je deze evolutionaire behoefte niet nodig hebt, verklaren onderzoekers Satoshi Kanazawa en Norman Li. Zij deden een studie naar het effect van intelligentie, bevolkingsdichtheid en vriendschap op wat zij als 'modern geluk' omschrijven.

Uit het onderzoekt blijkt dat het wonen in een dichtbevolkt gebied, door sommige mensen omschreven als 'stad', vaak een negatief effect heeft op ons geluksgevoel. De stelregel lijkt te zijn dat hoe meer mensen er op een relatief klein oppervlakte bij elkaar wonen, hoe minder gelukkig men is. Bijna alle 15.000 deelnemers van het onderzoek, allen in een leeftijd van 18 tot 28 jaar, gaven aan dat zij veel waarde hechten aan sociale interactie met goede vrienden.

Bijna allemaal. Er waren een paar uitzonderingen. De echt heel intelligente exemplaren binnen het onderzoek hadden een stuk minder behoefte aan het rondhangen met vrienden. Sommigen van hen hadden daar zelfs helemaal geen behoefte aan.

"Het effect van een grote bevolkingsdichtheid was op mensen met een laag IQ een twee keer zo groot als op mensen die een hoog IQ hadden", zo leert het onderzoek. Die laatstgenoemden hadden hier een stuk minder last van. "De zeer intelligente proefkonijnen haalden minder bevrediging uit hun leven als zij sociaal contact zochten met vrienden". De studie, die hier te vinden is, laat zien dat slimme mensen minder vrienden hebben. De vriendschap die ze onderhouden met dat kleine groepje, is daarentegen wel weer erg hecht.

Een factor om wellicht even rekening mee te houden als een hoogintelligente vriend voor de zoveelste keer een afspraak om te gaan squashen afzegt: het maakt hem of haar minder gelukkig. Ze bevinden zich in goed gezelschap. Het is het type mens dat thuis vaak z'n eigen projecten doet, dingen onderzoekt, een geneesmiddel voor kanker zoekt, aan een roman werkt of artikeltjes voor Fok! schrijft. Sociale contacten leiden die lieden alleen maar af.

Kanazawa en Li hebben daar zelf een theorie over. Ver voor de uitvinding van het wiel, het schrift en digitale sporthorloges, moest de mens zichzelf zien te redden op de Savanne. Men deed dat in groepen van zo'n 150 individuen. Het was destijds dus noodzakelijk om goede betrekkingen met elkaar te hebben en om levenslange vriendschappen af te sluiten. Door de jaren heen is de mens niet veel van dat patroon afgeweken. Alleen doen we dat tegenwoordig per WhatsApp, facebook of ouderwets in de kroeg.

Bovengenoemde heren vermoeden dat slimmere mensen zich gewoon beter hebben aangepast aan de nieuwe situatie; namelijk: leven te midden duizenden mensen die niet bij je stam horen. Ze hebben niet meer de mentaliteit van de jager/verzamelaar, waarbij ze voor het bereiken van bepaalde doeleinden afhankelijk zijn van hun sociale netwerk. Dit zou namelijk een hopeloos verouderd mechanisme zijn.

Mannen gepakt die dakloze wilden verbranden

De politie in Berlijn heeft zeven mannen aangehouden op verdenking van het in brand steken van een dakloze op een station. De politie in de Duitse hoofdstad verspreidde maandag foto's van de verdachten. Zes meldden zich 's avonds op verscheidene politiebureaus in de stad, een zevende is elders gearresteerd, zei een woordvoerster van de politie dinsdag. De politie doet onderzoek naar poging tot moord.

De zeven verdachten zijn in de leeftijd van vijftien tot 21 jaar. De oudste zou de hoofdverdachte zijn. De groep zou in de nacht van 24 op 25 december op het station Schönleinstrasse kleding van een 37-jarige dakloze in brand hebben gestoken en ook de kranten waarmee de man zich toedekte hebben aangestoken. Voorbijgangers en een metrobestuurder blusten het vuur.

De krant Bild meldde dinsdag dat de verdachten als vluchteling naar Duitsland zijn gekomen, zes uit Syrië en een uit Libië. Zes van de verdachten zijn in verband met andere delicten bekenden van de politie. De zaak schokt Berlijn, waar op 27 oktober in een ander station van de U-Bahn een jonge vrouw bruut van een trap werd getrapt door een 27-jarige man.

Politiek is het ook een opmerkelijke zaak, omdat er in de Bondsrepubliek felle discussies woeden over het opnemen van vluchtelingen en over de wenselijkheid van meer cameratoezicht op openbare ruimten. De camera's spelen een belangrijke rol in het speuren naar terroristen en ook zoals in deze zaak tegen de mishandelaars op stations. Een meerderheid van de Duitsers zou veel meer bewakingscamera's willen, maar daar is ook verzet tegen. De beroepsvereniging van rechters en aanklagers bijvoorbeeld, de Deutscher Richterbund, keerde zich dinsdag tegen meer camera's.

Mannen gepakt die dakloze wilden verbranden
Mannen gepakt die dakloze wilden verbranden (Foto: ANP)

Trump kiest topadviseur tegen terreur

Donald Tump heeft een voormalig topfunctionaris uit de regering van George Bush (2001-2009), Thomas Bossert, aangesteld als adviseur nationale veiligheid en terrorismebestrijding. De komende Amerikaanse president liet dinsdag weten dat hij Bossert kiest omdat die weet hoe de ingewikkelde materie van nationale veiligheid, terreurbestrijding en de cyberveiligheid moet worden aangepakt.

De benoeming maakt van Bossert de belangrijkste terrorismebestrijder van de Amerikaanse regering die 20 januari aantreedt, naast ex-generaal Michael Flynn die eerder werd benoemd tot nationaal veiligheidsadviseur. Bossert was plaatsvervangend adviseur nationale veiligheid onder de Republikeinse president Bush.

"Bossert zal zich richten op binnenlandse en grensgerelateerde veiligheidszaken, waar generaal Michael Flynn gefocust zal zijn op internationale veiligheidsuitdagingen", zo luidt de verklaring van het transitieteam van Trump.

Adviesbureau
Bossert begon in 2009 zijn eigen adviesbureau Civil Defense Solutions dat bedrijven en overheden helpt met hun veiligheidsbeleid. Hij is daarnaast verbonden aan de Amerikaanse denktank, de Atlantic Council, die adviseert over internationale veiligheid. Daarin richt hij zich met name op samenwerking en conflicten in de digitale wereld en het gevaar van cyberaanvallen.

"We moeten voor de digitale wereld werken aan een beleid dat recht doet aan de vrije markt, de individuele ontplooiing en de rol van de overheid in het beschermen van persoonlijk eigendom, de voordelen van eerlijke handel en de fundamentele vrijheden", liet Bossert zelf in de verklaring weten.

Trump kiest topadviseur tegen terreur
Trump kiest topadviseur tegen terreur (Foto: ANP)

Facebook-veiligheidscheck aan door nepnieuws

Facebooks veiligheidscheck is maandag door nepnieuws aangegaan. Een reeks berichten over een explosie in Bangkok zorgde ervoor dat de functie aanging, meldt The Verge. Die berichten waren echter nep en linkten allemaal door naar een artikel uit de Bangkok Informer over een bomaanslag op de Erawan tempel in 2015. Na een uur schakelde Facebook de veiligheidscheck uit.

Facebooks veiligheidscheck laat gebruikers aangeven of ze veilig zijn bij natuurrampen of aanslagen. In eerste instantie werd de functie door het techbedrijf handmatig aangezet, maar vorige maand kondigde het sociale netwerk aan dat de functie voortaan door een algoritme bestuurd zou worden. Dat sloeg dinsdag dus aan op nepnieuws wat door Facebooks nieuwsalgoritme werd gepromoot.

Het is niet voor het eerst dat de veiligheidscheck ten onrechte werd ingezet. In maart konden gebruikers uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en andere landen melden dat ze veilig waren na een bomaanslag in Pakistan.

Facebook-veiligheidscheck aan door nepnieuws
Facebook-veiligheidscheck aan door nepnieuws (Foto: BuzzT)

Turkije pakt twee Nederlandse Syriëgangers op

Twee Nederlanders zijn in Turkije opgepakt die het land vanuit Syrië probeerden binnen te komen. Beide mannen zitten vast. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een bericht van de NOS hierover bevestigd.

Een van de twee mannen zou de 22-jarige Reda Nidalha uit Leiden zijn. Nidalha is een oud-strijder van Islamitische Staat en hij zou zijn gevlucht uit een heropvoedingskamp van de rebellenbeweging Jaish al-Tahrir.

Beide mannen krijgen consulaire bijstand van Nederland. Een medewerker van de Nederlandse ambassade heeft contact met het duo.

Turkije pakt twee Nederlandse Syriëgangers op
Turkije pakt twee Nederlandse Syriëgangers op (Foto: ANP)

Sylvana zet zich in voor anoniem solliciteren

Sylvana Simons gaat zich met haar eigen partij Artikel 1 sterk maken voor anoniem solliciteren. Ze heeft dat dinsdag gezegd in een interview met televisieprogramma EenVandaag.

Simons neemt met haar standpunt afstand van de politieke groepering DENK, die zij tot verrassing van velen zaterdag verliet. Die partij is juist fel gekant tegen anoniem solliciteren omdat iedereen trots moet kunnen zijn op zijn of haar naam. DENK ziet daarom meer in een harde aanpak van bedrijven die discrimineren.

Anoniem solliciteren wordt gezien als een mogelijk middel om discriminatie op de arbeidsmarkt tegen te gaan. Vooroordelen op basis van iemands naam vervallen dan, is de gedachte.

Volgens Simons zeggen veel partijen te staan voor anoniem solliciteren, maar komt het toch niet van de grond. Het kabinet liet deze maand nog weten geen grootschalige proef te willen doen bij de Rijksoverheid. De gemeente Den Haag gaat het na een proef wel definitief invoeren.

Sylvana zet zich in voor anoniem solliciteren
Sylvana zet zich in voor anoniem solliciteren (Foto: ANP)

'Topbiatlete Domracheva na anderhalf jaar afwezigheid terug'

Biatlete Darya Domracheva maakt volgende week haar comeback in de World Cup. Dat heeft Fedor Svoboda tegen het Wit-Russische Sputnik gezegd. 

Domracheva is al niet meer in actie gekomen sinds maart 2015, toen het seizoen 2014/15 eindigde met de winst in het World Cup-klassement voor Dasha. De winnares van drie keer olympisch goud in Sochi moest het seizoen 2015/16 overslaan vanwege de ziekte van Pfeiffer. Vervolgens raakte ze zwanger van biatlonlegende Ole Einar Bjørndalen, de Noor met wie ze inmiddels getrouwd is.

Begin oktober beviel Domracheva van een gezond dochtertje. Er was al snel sprake van dat ze dit seizoen weer in de World Cup zou starten, maar nu lijkt ook duidelijk te zijn wanneer dat is: volgende week vrijdag, als het World Cup-circus neergestreken is in het Duitse Oberhof en de sprint bij de dames op het programma staat. "Alles gaat de goede kant op", liet Svoboda weten. 

Star Wars-icoon Carrie Fisher overleden

Carrie Fisher is op zestigjarige leeftijd overleden aan hartfalen. De actrice, die bekend werd als Princess Leia Organa uit Star Wars, werd afgelopen week in het ziekenhuis opgenomen na een hartstilstand in het ziekenhuis. In een verklaring aan People laat een woordvoerder van de familie nu weten dat Fisher dinsdag is overleden.

"Met diepe bedroefdheid laat Billie Lourd (de dochter van Fisher) weten dat haar liefhebbende moeder om 08.55 uur is overleden", staat in het statement van de woordvoerder. "De hele wereld hield van haar en ze zal gemist worden. De familie is dankbaar voor alle steunbetuigingen."

Fisher werd op 23 december onwel op een vlucht van Londen naar Los Angeles. Eenmaal in de VS, werd ze direct naar het ziekenhuis gebracht.

Star Wars-icoon Carrie Fisher (60) overleden
Star Wars-icoon Carrie Fisher (60) overleden (Foto: BuzzE)

WK darts: Chisnall naar laatste zestien, Thornton en Suljovic naar huis

Kerst is eindelijk voorbij en dus is het weer tijd voor de belangrijke zaken in het leven: darts! In het Londense Alexandra Palace is het WK weer verder gegaan met de tweede ronde. Dinsdagmiddag staan drie wedstrijden op het programma. 

Mensur Suljovic (AUT, 8) - Mark Webster (WAL, 25) 3-4
Het werd een aparte partij tussen Mensur Suljovic en Mark Webster. The Gentle won de eerste set, terwijl in de tweede set een ware demonstratie werd gegeven van hoe je niet op dubbels moet gooien. Beurt na beurt lukte het beide heren niet, tot Webster toch als ware het een wonder de leg won en vervolgens ook de set pakte: 1-1. Het leek Suljovic een beetje te breken, want hoewel de Oostenrijker twee legs kon pakken, was het toch een uitstekend scorende Webster die binnen afzienbare tijd op 1-3 stond.  

Toch wist Suljovic zich te herstellen en na een spannende set kwam hij terug naar 2-3. Nog meer gemiste dubbels en vijf spannende legs later had Webster het helemaal moeilijk. Suljovic ging erop en erover en sleepte er met 3-3 een beslissende set uit. De Oostenrijker miste een 161-finish om op 1-0 te komen en zag Webster de leg pakken. Ook in de volgende leg kreeg Suljovic een kans die hij niet benutte en in de derde leg gebeurde dat opnieuw. Webster greep de kansen met beide handen aan en pakte de zege met 3-4.

Mensur Suljovic - Mark Webster (Bron: PDC)
Mensur Suljovic - Mark Webster (Bron: PDC)

Robert Thornton (SCO, 9) - Daryl Gurney (ENG, 24) 3-4
Na Suljovic kan ook Robert Thornton zijn koffers pakken. De constant met zijn hoofd schuddende Schot begon bizar slecht aan het duel met Super Chin, die binnen een kwartiertje de eerste twee sets op de kaart had staan. In de derde set pakte Thornton dan eindelijk een leg en plotseling ging het beter. Hij gaf Gurney goed partij en kwam terug tot 2-2. Hij maakte er zelfs 3-2 van, maar Gurney kon zijn rug op tijd rechten om er een beslissende set uit te slepen. Daarin liet hij Thornton dan toch kansloos en met 3-0 pakte hij de laatste set.

Robert Thornton - Daryl Gurney (Bron: PDC)
Robert Thornton - Daryl Gurney (Bron: PDC)

Dave Chisnall (ENG, 7) - Chris Dobey (ENG) 4-2
Chisnall heeft in een redelijk duel afgerekend met Dobey. Chizzy pakte de eerste set, maar de 26-jarige Dobey liet een erg sterke tweede set ziet en trok de stand gelijk. Het duel ging gelijk op en in de volgende twee sets waren steeds vijf legs nodig om tot een winnaar te komen, waarin beide spelers één set pakten: 2-2. Voor Dobey was het vanaf dat moment echter klaar. Hij won nog maar één leg en kon geen vuist meer maken tegen het constante spel van Chisnall, die met 4-2 de wedstrijd naar zich toe trok.

Dave Chisnall - Chris Dobey (Bron: PDC)
Dave Chisnall - Chris Dobey (Bron: PDC) 

Van der Vaart treft doel bij Estavana

Voetballer Rafael van der Vaart heeft ook bij zijn nieuwe liefde raak geschoten. De tegenwoordig in Denemarken spelende Van der Vaart kondigde dinsdag op Twitter aan dat zijn vriendin, handbalinternational Estavana Polman, zwanger is.

"Superblij, trots en heel dankbaar willen Estavana en ik vandaag bekendmaken dat Estavana in blijde verwachting is. We gaan een spannende tijd tegemoet en hopen dat alles goed zal gaan", schrijft Van der Vaart. 

De voetballer heeft met zijn ex-vrouw Sylvie Meis al een tienjarig zoontje, Damian. Enkele maanden na de scheiding van Meis en Van der Vaart werd bekend dat zijn volgende liefde, Sabia Engizek, zwanger was. Zij beviel eind 2013 van een doodgeboren dochter. Tegenwoordig is Van der Vaart inmiddels al een tijdje samen met Polman, die onlangs nog met de Nederlandse handbalsters de EK-finale haalde. 

Thailand wil Oranje op vierlandentoernooi

De Thaise voetbalbond wil proberen om Nederland over te halen komende zomer mee te doen aan een vierlandentoernooi in Thailand. Witthaya Laohakul, bestuurslid van de Thaise bond, liet dat dinsdag weten.

Laohakul is de man die zich bij de Thaise bond over de technische zaken ontfermt. Hij wil proberen om landen uit drie verschillende continenten bijeen te krijgen als tegenstanders voor het gastland. "Het is zeer waarschijnlijk dat Nederland de Europese deelnemer wordt", beweerde hij. Naast Thailand en Nederland zouden ook Japan en Mexico aan het toernooi mee moeten doen. 

Negen jaar geleden ging Nederland al eens op bezoek in Thailand. Jan Vennegoor of Hesselink, Rafael van der Vaart en John Heitinga hielpen Oranje destijds naar een 3-1 zege. De KNVB heeft nog niet gereageerd: zij bevestigen een oefenwedstrijd van Nederland pas als alle details afgerond zijn. 

Help scheidskiller de winter door

Het Parool citeert een hulpkreet voor, de toen 51-jarige scheidsrechterkiller, El-Hasan D. ‘lieve voetbalvader’, schrijft de familie van de kopschopper. D. heeft wat moeite om de 60K op te hoesten waartoe hij veroordeeld is door D66-rechters na het doodkopschoppen van scheidsrechter Richard Nieuwenhuizen. De familie van D. is nu een actie gestart omdat ‘de beste man’, na goed gedrag en bijbehorende standaard vervroegde invrijheidsstelling, pas 1060 euro heeft kunnen betalen.

Het CJIB-incassobureau van justitie dreigt de nieuwe start van de Marokkaanse kopschopper onmogelijk te maken door beslaglegging, verhogingen en nóg een jaartje staatshotel.

'Deze actieve voetbalvader, die jarenlang wekelijks vrijwillig op het voetbalveld stond, heeft slechts getracht om de boel te sussen en een einde te maken aan een akkefietje op het voetbalveld en dat is hem duur komen te staan. Als je ooit op het voetbalveld hebt gestaan, kun je je voorstellen hoe dit is gegaan. Dit had iedere vader kunnen overkomen.', zegt de familie van D. De familie stelt dat iedere vader kennelijk de scheids zou kunnen doodschoppen bij een verkeerde beslissing: 

De D66-rechters hebben echter een ander oordeel naar aanleiding van bewijsmateriaal. Zo blijkt uit de uitspraak die gepubliceerd is op rechtsspraak.nl: ‘De volwassen man (D. red.) trapte [slachtoffer] het meest op het hoofd.

De familie sluit af met de weergave van het familieverzoek om ‘de lieve’ scheidsrechterkiller financieel bij te staan, er is hem al genoeg ‘onrecht’ aangedaan. 'Alle kleine beetjes helpen. En hopelijk kunnen we deze lieve vader dan helpen om een einde te maken aan deze nachtmerrie waarin hij en zijn gezin zitten. Er is hem al genoeg onrecht aangedaan.'

ABN AMRO brengt spaarrente verder omlaag

ABN AMRO gaat de spaarrente voor een normale internetspaarrekening verder omlaag brengen. De vergoeding waarop spaarders kunnen rekenen gaat per 31 december van 0,3 naar 0,25 procent.

Bij de andere grootbanken bedraagt de spaarrente op een vergelijkbare rekening nog steeds 0,3 procent. Mogelijk voeren zij binnenkort ook een rentewijziging door. De spaarrentes bevinden zich al een hele tijd op een erg laag niveau. Dat komt vooral door de Europese Centrale Bank (ECB). Die heeft afgelopen jaren flink gesleuteld aan zijn rentetarieven om de economische groei in Europa aan te jagen.

Spaarders kunnen momenteel nog maximaal 0,85 procent rente krijgen op hun spaarrekening, blijkt uit een analyse van prijsvergelijker spaarrente.nl. Triodos Bank, die al het hele jaar de laagste vergoeding op spaargeld biedt, zit met een spaarrente van 0,1 procent heel dicht tegen de nul aan.

ABN AMRO brengt spaarrente verder omlaag
ABN AMRO brengt spaarrente verder omlaag (Foto: ANP)

Deskundigen rapporteren over antidepressivum

Het gerechtshof in Arnhem hoort waarschijnlijk volgende week donderdag of het antidepressivum paroxetine tot gewelddadig gedrag kan leiden. Het hof vroeg in oktober om dit onderzoek, omdat een nu 37-jarige Apeldoornse zegt dat ze in 2013 onder invloed van dit medicijn haar twee kinderen van zes en acht jaar heeft gedood.

De rechtbank in Zutphen vond dat er geen bewijs was voor invloed van medicijnen op de daad van de vrouw en bestrafte haar met negen jaar cel en tbs met dwangverpleging. De Apeldoornse ging in beroep tegen die straf. Het hof wil van een klinisch farmacoloog weten of het slikken van paroxetine (Seroxat) de vrouw tot haar daad kan hebben gebracht. Er is ook een nieuw gedragskundig rapport over de Apeldoornse gemaakt.

Het Openbaar Ministerie eiste bij de rechtbank veertien jaar cel en tbs voor de dubbele kindermoord. Ook het OM stapte naar het hof.

De moeder vermoordde haar gehandicapte zoon en haar dochter met een mes. Daarna probeerde ze zichzelf te doden, maar dat mislukte.

Deskundigen rapporteren over antidepressivum
Deskundigen rapporteren over antidepressivum (Foto: ANP)

"Aantal medailles Spelen Sochi evenaren niet realistisch"

Volgens de technisch directeur van de Nederlandse schaatsbond KNSB, Arie Koops, is het niet realistisch om te verwachten dat de Nederlandse schaatsers in 2018 weer dik over de twintig medailles winnen op de Olympische Spelen. In 2014 domineerde Nederland het schaatsen op de Spelen in Sochi door maar liefst 23 medailles te winnen.

"De oogst van Sochi 2014 was uniek. Natuurlijk is niks onmogelijk, maar het is niet realistisch om te denken dat we dat gaan overtreffen of zelfs evenaren", aldus Koops over de Spelen van Pyeongchang, die over iets meer dan een jaar eindelijk beginnen. 

"Alles viel de goede kant op voor ons in Sochi. Het blijft wel sport en dus zijn er zoveel scenario's mogelijk. Begin 2018 zullen we al wel een beter beeld hebben van onze medaillekansen", stelt Koops tijdens de bekendmaking van het selectieproces voor de Spelen van 2018. Wederom zal gewerkt gaan worden met 'aanwijsschaatsers' en 'prestatiematrices'. 

UMC Utrecht onderzoekt fout bij ivf-kliniek

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht onderzoekt een 'procedurefout' bij zijn ivf-laboratorium. Bij de bevruchting van eicellen van 26 vrouwen zijn mogelijk de zaadcellen van de man van een ander paar gebruikt. De kans bestaat dus dat een vrouw zwanger is geworden door zaad van de verkeerde man.

Volgens het UMC Utrecht is de kans klein dat een vrouw zwanger is van de verkeerde man, maar kan het niet worden uitgesloten. De helft van de betrokken vrouwen is inmiddels zwanger of zelfs al bevallen. Het ziekenhuis heeft melding gemaakt bij de Inspectie Gezondheidszorg en heeft de betrokken paren op de hoogte gesteld.

UMC Utrecht onderzoekt fout bij ivf-kliniek
UMC Utrecht onderzoekt fout bij ivf-kliniek (Foto: ANP)

Renault stelt betrouwbaarheid boven prestaties

Renault bouwt voor het Formule 1-seizoen 2017 een compleet nieuwe motor en lijkt zich al in te gaan dekken mochten de prestaties in de eerste races tegen gaan vallen. Volgens Renault-directeur Cyril Abiteboul stelt het Franse merk betrouwbaarheid aan het begin van het seizoen boven prestaties, waardoor Max Verstappen in de eerste races niet mee lijkt te gaan doen om de zeges.

Eerder dit jaar liet Renault al weten te werken aan een compleet vernieuwde krachtbron omdat de huidige tegen de grenzen van de prestaties aan begon te lopen. Omdat het concept voor het merk nieuw is pleit Abiteboul tegenover Motorsport voor voorzichtigheid. "Ik wil conservatief inzetten wat betreft de verwachtingen voor de prestaties van de nieuwe motor aan het begin van het seizoen. Het wordt een motor die veel mogelijkheden tot doorontwikkelen biedt. We hebben qua concepten veel ideeën in de pijplijn zitten en de meeste zijn, voor zover ik weet, nog niet op het circuit te zien geweest."

"Ik ga natuurlijk niets prijsgeven, maar wij zijn super enthousiast over de hoeveelheid innovatie dat dit nieuwe platform biedt. De keuzes die wij maken zijn niet gericht op de start van het seizoen, maar op de langere termijn."

Volgens Abiteboul pakt de agressieve aanpak met de introductie van de nieuwe motor bij het plan om het fabrieksteam verder omhoog te krijgen op de grid. Dit zal in eerste instantie mogelijk niet te zien zijn, maar naar mate de motor zich verder ontwikkelt kruipt Renault verder naar voren, omdat ook het chassis zich verbetert.

De klantenteams Red Bull Racing en Toro Rosso profiteren hiervan, waarbij Red Bull mikt op de eerste plaats die Mercedes nu nog in handen heeft. Abiteboul stelt dat de Renault-motor de nu nog superieure Mercedes voorbij kan streven. "Wij willen de beste motor op de grid hebben. Niet binnen de 1 procent, maar de beste zijn. Wij hebben ideeën van technologische concepten waarmee wij Mercedes in de toekomst voorbij kunnen gaan."

Shiffrin na tig slalomzeges ook de beste op reuzenslalom

Skiester Mikaela Shiffrin heeft in het Oostenrijkse Semmering voor de tweede keer in haar carrière een World Cup-reuzenslalom gewonnen. De Amerikaanse domineert de slalom al een tijdje met ijzeren vuist en hoopt zo een serieuze gooi naar de algemene World Cup te doen. Na Sölden in 2014 is het de tweede reuzenslalomzege voor Shiffrin.

In de eerste run was de Amerikaanse al de snelste, maar met 0,27 seconden was het verschil met Manuela Mölgg niet heel groot. De Italiaanse had met Marta Bassino een landgenote vlak achter zich en toch baalde men in Italië: Federica Brignone haalde de finish niet en dé revelatie van het seizoen, Sofia Goggia, maakte terwijl ze razendsnel onderweg was vlak voor de finish een fout. Goggia miste een poort en lag eruit. 

In de tweede run werkte vooral Lara Gut zich ijzersterk naar voren. De Zwitserse stond zeventiende, maar eindigde door een fantastische tweede manche als vierde. Tessa Worley steeg van zes naar twee, waarna Maria Pietilä-Holmner haar vierde plek probeerde te verbeteren. De Zweedse ging echter hard onderuit en leek flink last van haar knie te hebben. Bassino viel terug naar plek vijf, Mölgg verzekerde zichzelf van plek drie. Voor de 33-jarige Italiaanse was dat een erg mooi moment, want op een week na zes jaar geleden pakte ze haar tiende en tot dinsdag laatste World Cup-podium. Shiffrin haalde in de slotrun hard uit en won met 0,78 seconden voorsprong op Worley. 

Geldwagen overvallen in Weesp

Vanmorgen rond half 11 is een geldwagen overvallen in Weesp. De overval werd gepleegd toen de geldwagen bij een ING-bank aan het Buitenveer stond.

Twee mannen bedreigden de chauffeur en de bijrijder met een vuurwapen. Daarna gingen ze er vandoor op een scooter, waarschijnlijk richting Amsterdam.

Bij de overval raakte niemand gewond. De politie is op zoek naar de daders, hierbij wordt onder andere een politiehelicopter gebruikt.

PEC richt pijlen op Chinese markt

PEC Zwolle werkt aan een deal met een Chinese partij. De eredivisionist hoopt vaste voet te krijgen in het Aziatische land.

De Zwollenaren voeren constructieve gesprekken over het opzetten van PEC-voetbalacademies in China. Met de deal hoopt de Nederlandse club in de toekomst te profiteren van de kapitaalkrachtige Chinese voetbalindustrie en zodoende extra miljoenen binnen te harken.

Voorzitter Adriaan Visser van PEC benadrukt in gesprek met De Telegraaf meteen dat de club niet aan Chinezen verkocht wordt. "Je moet toch steeds naar nieuwe dingen zoeken om de club en zijn groei te laten accelereren", zegt Visser, die vervolgens de samenwerkingsprogramma's in Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland benoemt.

Geen van deze samenwerkingen heeft echter de enorme lucratieve potentie van de deal waar nu aan gewerkt wordt. De hele top van PEC is al op bezoek geweest in China en als het plan doorgang vindt, is het mogelijk dat de Zwollenaren op lange termijn de grootste Chinese talenten in de eigen jeugdopleiding op kunnen nemen.

In China hopen ze te profiteren van de kennis van PEC. De overheid van het land trekt tot miljoenen euro's aan subsidies uit, om de natie tot een serieuze deelnemer aan een WK in eigen land te maken - het land wil het toernooi van 2026 binnenhalen.

'George Michael kampte met heroïneverslaving'

Volgens de Britse krant The Telegraph gaat het gerucht dat George Michael de afgelopen jaren met een heroïneverslaving kampte. Een bron onthulde aan The Telegraph dat Michael al eens in het ziekenhuis had gelegen door een overdosis.

"Hij is vaker met spoed naar de eerste hulp gebracht", vertelt de bron. "Hij gebruikte heroïne. Ik vind het al verbazingwekkend dat hij het nog zo lang heeft volgehouden".

Een hartstilstand, volgens de manager van Michael de doodsoorzaak, is veelvoorkomend bij heroïnegebruikers.

'George Michael kampte met heroïneverslaving'
'George Michael kampte met heroïneverslaving' (Foto: BuzzE)

Allardyce woedend over 'schwalbe' Watford-mascotte

Voetbaltrainer Sam Allardyce beschikt over een bijzonder teleurstellende hoeveelheid gevoel voor humor. De kersverse coach van Crystal Palace was maandag op Boxing Day bij zijn debuut met zijn ploeg op bezoek bij Watford, wat een 1-1 gelijkspel opleverde.

Na een klein half uur spelen kreeg Crystal Palace een (gemiste) penalty, nadat Wilfried Zaha naar de grond werd gewerkt. Onder de fans van Watford heerste echter de nijd, want volgens hen had Zaha zich wel erg makkelijk laten vallen. Dat kwam na afloop nog even terug: Zaha was op weg naar de fans van Palace om hen te bedanken. Watford's mascotte, Harry the Hornet, liep die kant op en liet zich vlak bij Zaha opzichtig vallen. Een onschuldig grapje, zou je denken.

"Totaal ongepast", reageerde de zouteloze Allardyce, eerder dit jaar nog ontslagen als bondscoach van Engeland na een corruptieschandaal. "Watford moet dit op gaan lossen en de FA en Premier League moeten er naar gaan kijken om te doen wat ze moeten doen", zeurde de humorloze vent. Zaha kon ook niet echt lachen om het grapje van Harry the Hornet. "Zaha had niet zo kwaad gereageerd als het echt een schwalbe was geweest, maar er was echt contact!", aldus Allardyce, die flink van zijn apropootje leek door het voorval.

Walter Mazzarri, de trainer van Watford, schatte de situatie toch wat realistischer in. "Laten we er toch gewoon om lachen joh, we moeten niet overal een drama van maken", klonk het gemoedelijk. Of iemand daadwerkelijk iets tegen Harry the Hornet gaat doen is onduidelijk. 

De grap van Harry the Hornet, waardoor Allardyce flink over de zeik raakte (Bron: YouTube)

Weer aanvraag islamitische school geweigerd

Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) heeft opnieuw in korte tijd een plan voor een nieuwe islamitische school afgewezen. Het gaat om een verzoek voor een islamitische school in Westland door de Islamitische Stichting voor Onderwijs en Opvoeding Yunus Emre, maakte de gemeente Westland dinsdag bekend.

Het voorstel is door de staatssecretaris afgewezen omdat er onvoldoende bewijs is dat er voldoende leerlingen zijn om een school op islamitische grondslag te starten.

Eerder dit jaar weigerde Dekker al een middelbare school in Den Haag te bekostigen van de Stichting Islamitisch Onderwijs Amsterdam. Die stichting wilde een school op islamitische en hindoeïstische grondslag of een school op islamitische en rooms-katholieke grondslag opzetten en vroeg daarom om geld. De aanvraag werd afgewezen omdat niet duidelijk was van welke godsdienstige of levensbeschouwelijke richting het onderwijs uitgaat, anders dan de islamitische richting.

Weer aanvraag islamitische school geweigerd
Weer aanvraag islamitische school geweigerd (Foto: ANP)

RIVM voorziet kortstondige smogpiek

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voorziet weinig smog in de lucht tijdens de jaarwisseling op basis van de huidige weersverwachtingen. Toch waarschuwt het instituut voor een "kortstondige piek" aan smog waar mensen met longaandoeningen last van kunnen hebben. De concentraties fijnstof zullen echter snel dalen omdat er naar verwachting veel wind staat, zegt een woordvoerster van het instituut dinsdag.

Door al het vuurwerk dat eind van de week wordt afgestoken gaan de concentraties fijnstof omhoog. "Dat kan leiden tot een verminderde longfunctie. Daardoor kunnen mensen last hebben van piepen, hoesten of kortademigheid", aldus de zegsvrouw van het RIVM.

Het gezondheidsinstituut adviseert mensen met ademhalingsproblemen om tijdens de jaarwisseling binnen te blijven en lichamelijke inspanning te vermijden. In sommige gevallen kunnen in overleg met de arts medicijnen aangepast worden.

RIVM voorziet kortstondige smogpiek
RIVM voorziet kortstondige smogpiek (Foto: ANP)

'Antwerpen heeft bijna geen patatkramen meer'

Antwerpen heeft bijna geen patatkramen meer door het gemeentebeleid. Het Laatste Nieuws berichtte dinsdag dat het frietkot Frituur 't Steen voor september moet verdwijnen, omdat de gemeente de kades van de Schelde anders inricht.

De vernieuwing betekent het einde van de relatief oude kraam van Luc van Ranst op het Steenplein, midden in het centrum van de stad aan de oever van Schelde. De krant treurt dat daardoor een van de laatste echte frietbarakken van Antwerpen verdwijnt. De andere twee staan volgens Van Ranst bij de Royersbrug ten noorden van het centrum en op de linkeroever van de Schelde bij de voetgangerstunnel.

Hij hoopt dat de gemeente hem alsnog een vergunning voor een andere plek verleent. Maar de gemeente zou de voorkeur geven aan mobiele 'foodtrucks' die voor de verkoop bijvoorbeeld bij een evenement parkeren en bij sluiting weer wegrijden. Noodlijdend is de frituur op het drukke Steenplein in ieder geval niet, zeker nu er ook een kerstmarkt is neergestreken.

'Antwerpen heeft bijna geen patatkramen meer'
'Antwerpen heeft bijna geen patatkramen meer' (Foto: ANP)

'Verkeerd shirt kostte darter Meulenkamp winst op WK'

Darter Ron Meulenkamp werd afgelopen week op het WK van de PDC in Londen al in de eerste ronde uitgeschakeld. De Oostenrijker Mensur Suljovic speelde niet fantastisch, maar Meulenkamp liet kansen liggen en gaf het weg. Het lag - volgens de Nederlander - vooral aan zijn shirt.

"Ik had een mooi shirt laten maken, wat uiteindelijk niet goed geleverd werd. Je bestelt een maat en dan wordt 'ie in een te kleine maat geleverd, gewoon een foutje", vertelt Meulenkamp op RTL7"Dan moet je een alternatief verzinnen. Dat ging op zich goed, nieuw shirt, mooie (reclame)stickers erop laten plakken met dubbelzijdig tape, wat op zich heel normaal is", legt hij uit.

Dat ging in de wedstrijd toch niet helemaal goed, want de ene na de andere sticker liet los. "Met een beetje warmte, als je een beetje gaat zweten, wat daar natuurlijk wel gebeurt, dan gaan die stickers loslaten. Daar had ik natuurlijk niet echt op gerekend en dan gaat het in je hoofd spelen. Je moet helemaal gefocussed zijn, maar dat was ik helaas niet. Blijkbaar ben ik nog niet ervaren genoeg. Je wil zo goed mogelijk darten, maar als zoiets dan ineens gebeurt denk je na hoe je het op moet lossen en binnen een paar seconden speelt er van alles in je hoofd. Dat mag niet gebeuren."

Meulenkamp had het opvallend genoeg niet over het simpelweg niet goed genoeg zijn van zijn spel en met name zijn dubbels. 

Hoe verder de wedstrijd vorderde, hoe minder reclame Meulenkamp op zijn shirt had (Bron: YouTube)

Extra geld onderhoud en renovatie huurhuizen

Woningcorporaties gaan weer meer investeren in onderhoud en renovatie van sociale huurwoningen. Ook wordt meer nieuwbouw gepleegd.

Aedes, de landelijke vereniging van woningcorporaties, zegt dat het weer beter gaat met de meeste corporaties, waardoor er meer financiële ruimte is voor onderhoud en verbetering, zoals aanleg van nieuwe centrale verwarming, isolatie en dubbel glas. Aedes bevestigt een bericht hierover van de NOS.

Uit een onderzoeksrapport in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat de geplande uitgaven voor verbeteringen stijgen van 1,1 miljard vorig jaar naar 1,6 miljard in dit jaar. Volgend jaar komt het bedrag uit op 1,9 miljard. Daarna zakken de uitgaven terug tot circa 1,4 miljard euro per jaar.

Verhuurdersheffing
"Zo zullen er komend jaar 30.000 ingrijpende woningverbeteringen plaatsvinden van meer dan 20.000 euro per woning", aldus een woordvoerder van Aedes.

De corporaties hadden minder geld door de economische crisis. Bovendien moeten ze sinds 2013 verhuurdersheffing betalen aan het Rijk, komend jaar zo'n 1,7 miljard.

Volgens een huurdersonderzoek van de NOS vindt een op de vijf dat zijn woning slecht onderhouden is. Toch geven de huurders die reageerden hun woning gemiddeld een voldoende: 6,1. In een eigen onderzoek dat Aedes eerder hield komt het rapportcijfer uit op een 7,3.

Extra geld onderhoud en renovatie huurhuizen
Extra geld onderhoud en renovatie huurhuizen (Foto: ANP)

Royle Family-actrice Liz Smith (95) overleden

Actrice Liz Smith, die Nana speelde in de Britse sitcom The Royle Family, is op 95-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de BBC.

Smith, wiens echte naam Betty Gleadle luidde, was voor veel fans van de serie een van de favoriete personages. Ook speelde ze in de populaire serie The Vicar of Dibley, waarin ze de rol van Letitia Cropley vertolkte.

In Nederland werd The Royle Family door de VPRO uitgezonden. Later was de serie ook enige tijd te zien op Humor TV 24.

Smith bleef tot op hoge leeftijd acteren, maar na een aantal hersenbloedingen in 2009 besluit ze op 87-jarige leeftijd definitief met pensioen te gaan.

Royle Family-actrice Liz Smith (95) overleden
Royle Family-actrice Liz Smith (95) overleden (Foto: BuzzE)

Skiër Jansrud blijft super-G domineren

Skiër Kjetil Jansrud blijft simpelweg onklopbaar op de super-G dit seizoen. De Noorse snelheidsspecialist won de wedstrijd in Santa Caterina, waar de eerder dit seizoen afgelaste wedstrijd van Lake Louise ingehaald werd. Voor de olympisch kampioen was het al de derde zege in drie wedstrijden op de discipline tussen de reuzenslalom en afdaling.

Jansrud mocht als zevende naar beneden op de spectaculaire piste van Santa Caterina. Hij dook na een prachtige run 0,65 seconden onder de op dat moment snelste tijd van Dominik Paris, die voor eigen publiek wel een podiumplek kon pakken. Hannes Reichelt was namelijk de enige die zich nog tussen Jansrud en Paris wist te klasseren: de Oostenrijker gaf 0,60 seconden toe op Jansrud. Aleksander Aamodt Kilde was buiten de drie op het podium de enige die nog binnen een seconde van Jansrud bleef: de Noor eindigde op 0,99 tellen van zijn landgenoot.

Woensdag denderen de heren in Santa Caterina naar beneden op de afdaling, die vanaf 11.45 uur live te zien is op Eurosport. 

'Weer minder zaken op de fles in 2017'

Volgend jaar gaan naar verwachting 10 procent minder bedrijven failliet dan in 2016. Het zou daarmee het vierde jaar op rij zijn dat het aantal zaken dat op de fles gaat afneemt. Dat voorspellen economen van ING in een dinsdag gepubliceerd rapport.

Het Economisch Bureau van de bank voert onder meer de verbeterde economisch omstandigheden en de versterking van de financiële positie van bedrijven als redenen op voor de verdere daling. Als de ING-economen het bij het rechte eind hebben, dan daalt het aantal faillissementen naar het niveau van voor de crisis in 2008.

De daling is volgend jaar waarschijnlijk wel minder sterk dan in voorgaande jaren, omdat het effect van herstel na de economische crisis inmiddels is uitgewerkt.

'Weer minder zaken op de fles in 2017'
'Weer minder zaken op de fles in 2017' (Foto: ANP)

Luxemburg scherpt belastingregels aan

Luxemburg scherpt de belastingregels voor multinationals aan. Daardoor wordt een route die veel grote bedrijven gebruiken om belasting te ontwijken minder aantrekkelijk.

Na de jaarwisseling moeten de activiteiten die financieringsonderdelen van grote bedrijven uitvoeren voor het moederbedrijf tegen marktconforme tarieven worden uitgevoerd. Die financieringsmaatschappijen verstrekken bijvoorbeeld leningen voor activiteiten of aankopen van het betreffende concern en worden daarbij gebruikt om de belastingdruk te verlagen.

Luxemburg ligt de afgelopen jaren onder vuur vanwege de vele belastingdeals met grote bedrijven, die in het groothertogdom weinig belasting hoeven af te dragen. De Europese Commissie verwelkomde dinsdag de nieuwe stap van de Luxemburgse regering in de strijd tegen belastingontwijking.

Luxemburg scherpt belastingregels aan
Luxemburg scherpt belastingregels aan (Foto: ANP)

Eerste proces tegen vermeende plegers Turkse coup

Onder strenge veiligheidsmaatregelen is dinsdag in de buitenwijken van Istanbul het eerste proces begonnen tegen mensen verdacht van een poging tot een staatsgreep. Half juli mislukte een bloedige staatsgreep in Turkije die voornamelijk werd gepleegd door politiemensen en militairen.

President Erdogan stelt dat de couppoging het werk was van zijn grote rivaal, de islamitische geleerde Fethullah Gülen. Gülen woont al lang in de VS en stelt niets met de staatsgreep te maken te hebben. Erdogan heeft zijn aanhang als terroristisch bestempeld. Er zijn volgens schattingen sinds de couppoging van 15 juli meer dan 40.000 mensen opgepakt omdat ze Gülen-aanhanger zouden zijn.

Vanaf dinsdag staan 29 politiemensen terecht die tot de Gülens beweging zouden behoren. Onder deze beklaagden zijn er 21 die een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd hangt, aldus de Turkse krant Hürriyet.

Eerste proces tegen plegers Turkse coup
Eerste proces tegen plegers Turkse coup (Foto: ANP)

Froome gaat voor vergelijkbare voorbereiding op Tour

Wielrenner Chris Froome zal zich in 2017 op ongeveer dezelfde manier voorbereiden op de Tour de France als hij dit jaar heeft gedaan. De Britse renner van Sky opent seizoen eind januari in Australië. Hij rijdt dan de Cadel Evans Great Ocean Road Race en de vijfdaagse Herald Sun Tour. 

Na het tripje Down Under reist Froome terug naar Europa, om in maart aan de start van de Ronde van Catalonië te verschijnen - een etappekoers waarin hij dit jaar achtste werd. De Tirreno-Adriatico en Parijs-Nice laat hij zoals gebruikelijk links liggen, waarna de vorm opgebouwd moet worden in de Ronde van Romandië en het Critérium du Dauphiné. In Romandië werd Froome dit jaar 38e, de Dauphiné won hij net als in 2013 en 2015. Opvallend is dat Froome na al zijn drie zeges in de Dauphiné ook de Tour de France won. 

Kelly is weer vrijgezel

Kelly van der Veer, bekend van onder andere Big Brother, is weer vrijgezel. Dat heeft de rondborstige blondine bekendgemaakt op haar Facebookpagina. Volgens De Telegraaf kijkt Kelly niet uit naar een nieuwe man in haar leven: "Voor degenen die het willen weten. Ik ben weer single. En nee, ik ben niet op zoek naar een relatie."

Vorige maand nog schreeuwde Kelly van de virtuele daken over haar nieuwe liefde Peet Koster. Ze veranderde haar relatiestatus op Facebook van 'vrijgezel' naar 'heeft een relatie', en plaatste een pikante foto met haar nieuwe vlam. Deze foto is inmiddels weer verwijderd.

Kelly was eerder nog tot twee keer toe verloofd met Davy Vosmeer, maar deze relatie hield uiteindelijk toch geen stand.

Kelly is weer vrijgezel
Kelly is weer vrijgezel (Foto: BuzzE)

LG maakt zwevende speaker

LG heeft een zwevende luidspreker ontwikkeld. Die hangt dankzij magneten een centimeter boven zijn grondstation. De batterij houdt dat tien uur vol. Als de accu leegraakt, zakt de speaker langzaam terug naar de basis. Daar kan hij draadloos opladen. De gebruiker hoeft er niets voor te doen en de muziek speelt dan gewoon door.

De speaker kan aan twee Bluetooth-apparaten tegelijk worden gekoppeld. Hij speelt muziek en podcasts en is volgens LG zelfs bestand tegen slecht weer buiten.

LG presenteert de Levitating Portable Speaker PJ9 op de techbeurs CES in Las Vegas, die van 5 tot en met 8 januari wordt gehouden.

LG maakt zwevende speaker
LG maakt zwevende speaker (Foto: BuzzT)

Oliseh trainer van Fortuna Sittard

Sunday Oliseh wordt de nieuwe coach van Fortuna Sittard. De oud-speler van Ajax krijgt de kans om zijn trainerscarrière nieuw leven in te blazen.

Fortuna Sittard neemt een verrassende stap met de komst van Oliseh. De 42-jarige oud-verdediger stond tot het begin van dit jaar aan het roer bij de Nigeriaanse nationale ploeg. Daar vertrok hij vanwege achterstallige betalingen.

Oliseh tekent een verbintenis tot medio 2018 bij Fortuna Sittard. Op 2 januari staat hij voor het eerst op het trainingsveld bij de club uit de Jupiler League.

In Sittard ligt een duidelijke opdracht voor hem klaar: lijfsbehoud. Fortuna staat op dit moment achttiende in de Jupiler League, wat vooralsnog voldoende is om degradatie te voorkomen. De nummer laatst in de competitie van twintig clubs degradeert naar de Tweede Divisie. 

Recordaantal Kamerleden voortijdig weg

Sinds september 2012, de start van de zittingsperiode van de huidige Tweede Kamer, hebben 42 Kamerleden hun zetel verlaten. Dat is het grootste aantal sinds 1981, zo blijkt uit cijfers van het Parlementair Documentatie Centrum van de Universiteit Leiden.

Kamerleden stoppen voortijdig om uiteenlopende redenen: een nieuwe stap in hun politieke carrière (burgemeester, europarlementariër, campagnemedewerkster van Hillary Clinton) of juist een beëindiging van de politieke loopbaan. Ook ziekte komt voor als reden, maar een ziek (of zwanger) Kamerlid wordt in de regel tijdelijk vervangen door iemand van dezelfde partij. Ook overlijden komt voor; de laatste keer dat dat gebeurde was in 2005, toen Karin Adelmund (PvdA) plotseling overleed.

Het eerste gekozen Kamerlid dat het voor gezien hield deed dat vanwege de teleurstellende verkiezingsuitslag voor GroenLinks: lijsttrekker Jolande Sap stapte op. Andere lijsttrekkers/fractievoorzitters die stopten zijn de vervanger van Sap (van Ojik), Arie Slob (ChristenUnie) en natuurlijk Diederik Samsom (PvdA).

De PvdA raakte de meeste Kamerleden kwijt: tien lieten hun zetel achter voor een nieuwe sociaaldemocraat, drie varen er hun eigen koers (Kuzu en Öztürk, en Monasch). De VVD volgt met 8 vervangen Kamerleden, en één onafhankelijke ex-VVD'er (Houwers). Van SP, D66 en CDA vertrokken ieder drie leden, van GroenLinks twee en van CU één (de eerder genoemde fractievoorzitters). Van de andere partijen zit iedereen nog in de Kamer, al zijn daar ook wat afsplitsingen (Bontes, van Klaveren en van Vliet van de PVV, en Norbert Klein van 50Plus).

Als je dat optelt kom je niet aan 42 vertrokken Kamerleden - het zijn er slechts 30. Hoe komt het PDC dan tot 42? Welnu, ook de ministers en staatssecretarissen die in de Kamer zijn gekozen worden meegeteld. Zo was Mark Rutte bijvoorbeeld ook Kamerlid bij de start, zij het slechts voor zes weken. Zo kan men creatief zijn met de statistieken, want van de ministersploeg kun je moeilijk volhouden dat er kiezersbedrog is gepleegd, terwijl dat voor Jolande Sap of Wassila Hachchi wellicht te beargumenteren valt.

Gaan we kijken hoeveel Kamerleden er van start tot einde (eigenlijk tot nu) onafgebroken op hun zetel hebben gezeten voor de partij waarvoor ze op de lijst stonden, dan komen we tot 97 - en zijn er dus 53 'vertrokken'. De scores per partij: VVD (26 van de 41), PvdA (21/38), PVV (11/15), SP (10/15), CDA (10/13), D66 (9/12), CU (4/5), GL (2/4), SGP (3/3), PvdD (1/2) en 50+ (0/2).

Acteur en comedian Ricky Harris overleden

Acteur Ricky Harris, bekend van onder andere de comedyserie Everybody Hates Chris, is op maandag overleden. Dat meldt The Washington Post dinsdag.

Waaraan hij is overleden is nog niet duidelijk, maar Harris´ manager Cindy Ambers wist te vertellen dat hij twee jaar eerder al eens een hartaanval heeft gehad.

Harris groeide samen met rapper Snoop Dogg op in Long Beach. Harris kwam nog wel eens voorbij in sketches op diverse albums van de rapper. Snoop Dogg plaatste een kort filmpje op Instagram waarin hij emotioneel bericht: 'Ik heb een van mijn dierbare vrienden verloren vandaag, Ricky Harris. Veel van jullie kennen hem als de comedian, maar hij was een echte goede vriend van mij. Rust in vrede."

Harris is 54 jaar geworden.

 

Ricky Harris. R. I. P. 😥🙏🏾

Een video die is geplaatst door snoopdogg (@snoopdogg) op26 Dec 2016 om 3:47 PST

Britney en nieuwe liefde Snappen in bed

Maandag werd ze nog doodverklaard, maar Britney is springlevend. De zangeres nam een Snapchat op samen met model Sam Asghari, met wie ze de laatste maanden omgaat. Dat meldt Entertainment Tonight.

De Oops I Did It Again-zangeres publiceerde op Snapchat een schattig berichtje met Asghari waarin de twee iedereen een vrolijk kerstfeest wensen. "Vrolijk kerstfeest aan iedereen en een fijne avond", aldus de twee tortelduifjes.

Model Asgari speelde in de videoclip Slumber Party van Spears en sinds de opnamen zijn de twee regelmatig samen. De twee ontkennen een relatie te hebben en zeggen goede vrienden te zijn.

Spears werd maandag via de Twitteraccount van Sony doodverklaard. Een dag na het overlijden van George Michael en dat zorgde ervoor dat veel volgers en enkele media het bericht overnamen. Al snel bleek het om een grap van hackers te gaan die hadden ingebroken in de account van de platenmaatschappij. Sony bood excuses aan en zei zich extra te gaan inspannen om zijn sociale media beter te beveiligen.

Britney en nieuwe liefde Snappen in bed
Britney en nieuwe liefde Snappen in bed (Foto: BuzzE)

President Roemenië wijst kandidaat-premier af

De Roemeense president Klaus Iohannis gaat niet akkoord met de benoeming van Sevil Shhaideh tot premier. De sociaaldemocratische partij PSD had haar kandidaat gesteld voor het premierschap. Iohannis riep de PSD dinsdag op een nieuwe kandidaat naar voren te schuiven.

Eerder deze maand won de PSD de parlementsverkiezingen in het Oost-Europese land. Voor het vormen van een regering zijn de sociaaldemocraten in zee gegaan met de links-liberale partij ALDE. Het is niet bekend waarom Iohannis Shhaideh niet als premier wil.

De PSD kon haar voorzitter en de voormalig vicepremier Liviu Dragnea niet voordragen voor het premierschap, omdat hij eerder dit jaar is veroordeeld voor manipulatie van een referendum. De keuze viel daarom op de moslima Sevil Shhaideh.

President Roemenië wijst kandidaat-premier af
President Roemenië wijst kandidaat-premier af (Foto: ANP)

'Tevez naar China voor hoogste salaris ooit'

Voetballer Carlos Tevez hoeft zich over zijn financiële toekomst naar alle waarschijnlijkheid geen zorgen te maken. Het heeft er alle schijn van dat de speler van Boca Juniors overstapt naar Shanghai Shenhua en daar biedt men hem niet bepaald een karig salaris: Tevez zou naar verluidt zo'n 722 duizend euro per week gaan verdienen..meer dan één ton per dag.

Gustavo Payet, de trainer van de Chinese club, heeft laten weten dat de besprekingen nog over enkele details gaan. "Het lijkt erop dat alles nagenoeg rond is en dat er alleen nog wat details besproken moeten worden", zegt hij tegen La Red. Tevez is de zoveelste 'topper' - vaak in de nadagen van hun carrière - die voor heel veel geld naar China trekken.

Met zijn salaris zou Tevez veruit de bestbetaalde voetballer ooit worden. Ezequiel Lavezzi staat op dit moment bovenaan de lijst met hoogste salarissen: de landgenoot van Tevez kan elke week voor een half miljoen euro boodschappen halen in, waar anders, China. Lavezzi speelt bij het toepasselijk genaamde Hebei China Fortune. 

Sainz: "Toeval dat ik na vertrek Verstappen beter presteerde"

Formule 1-coureur Carlos Sainz heeft een prima 2016 achter de rug. Vooral na het vertrek van teamgenoot Max Verstappen, die van Toro Rosso naar Red Bull overstapte, ging het lekker met de talentvolle Spanjaard. Toeval, zo zegt hij zelf.

In Spanje, de eerste race met Daniil Kvyat als teamgenoot, werd Sainz gelijk erg knap zesde. In de zes races daarna viel hij één keer uit, werd hij één keer negende en kwam hij vier keer als achtste over de finish. Gedurende het seizoen liet hij Kvyat vrijwel kansloos, zowel in de kwalificaties als de races, en pakte de Spanjaard veruit het gros van Toro Rosso's punten.

"Ik heb vaak de vraag gekregen of mijn vorm beïnvloed is door het vertrek van Verstappen", zegt Sainz. "Ik weet dat het toevallig is dat Verstappen vertrok en ik ineens beter ging presteren. Ik denk echter dat het weinig anders zou zijn gegaan als hij was gebleven. In Spanje zou ik nog steeds zesde of misschien zevende zijn geworden en ik zou alsnog voor een podium in Monaco en achtste plek in Canada gevochten hebben. Een aantal kleine dingen, pech, gebeurden niet meer na het vertrek van Max, maar dat staat los van elkaar."

Sainz kende een uitstekend seizoen met regelmatige puntenfinishes (PROSHOTS/Action Images)
Sainz kende een uitstekend seizoen met regelmatige puntenfinishes (PROSHOTS/Action Images)

Sainz ziet zichzelf als een compleet andere coureur dan in 2015. In dat jaar debuteerde hij net als Verstappen en zag hij de Nederlander 49 punten pakken, terwijl hij er zelf 18 bij kon schrijven. "Ik ben heel blij met hoe het in 2016 gegaan is en voel me een compleet andere coureur dan vorig jaar, zowel wat gevoel als wat resultaten betreft. Dat wilde ik ook, dus daar ben ik erg trots op. In 2015 was ik vooral een gefrustreerde coureur met een auto met betrouwbaarheidsproblemen, dit jaar ging het veel beter. Vooral vanaf Spanje viel alles op zijn plek. Geen problemen meer, geen slechte pitstops, mijn blik op het team en alles...het werd een veel meer positieve omgeving", vertelt Sainz. 

ACM: ProRail vroeg te veel van vervoerders

ProRail heeft spoorvervoerders de afgelopen twee jaar te hoge tarieven gerekend voor het gebruik van het spoor. Daarom moet de spoorbeheerder over 2015 en 2016 4 miljoen euro per jaar terugbetalen, heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald.

De ACM tikte ProRail eerder al op de vingers over de variabele kosten die de spoorbeheerder in rekening brengt aan vervoerders. Zij zagen de tarieven voor de gebruiksvergoeding in 2015 en 2016 met bijna een vijfde (circa 50 miljoen euro) stijgen. Arriva, Connexion, Syntus en Veolia dienden daarover een klacht in bij de ACM.

Die bepaalde eerder dat ProRail de berekening van de tarieven moest aanpassen en beter moest onderbouwen. Uit die onderbouwing bleek volgens ACM dat ProRail één factor ten onrechte meerekende bij de vaststelling van de gebruiksvergoeding.

ACM: ProRail vroeg te veel van vervoerders
ACM: ProRail vroeg te veel van vervoerders (Foto: ANP)

Plasterk hangt de vuile was buiten

In het kabinet Balkenende IV zat het tussen de verschillende partijleiders niet goed. Over en weer werden verwijten gemaakt, zo stelt Ronald Plasterk, minister van Binnenlandse Zaken in een interview met de Volkskrant.

"Een heel verschil met het huidige kabinet. Als er nu wat negatiefs in de pers staat, dan bellen Rutte en Samsom elkaar en zeggen ze allebei: Vervelend, het zal wel weer bij mij vandaan komen. Toen was het meer: Vervelend, het zal wel weer bij jullie vandaan komen."

Een voorbeeld van het gebrek aan vertrouwen speelde rond de benoeming van Ahmed Aboutaleb als burgemeester van Rotterdam. Aboutaleb zelf (op dat moment staatssecretaris in een Balkenende-kabinet) had zijn sollicitatie stil gehouden, maar toenmalig partijleider Wouter Bos wist er uiteraard wel van. Balkenende zelf wist echter van niets, een grove schending van vertrouwen dus. Bos ging zelfs nog verder: hij zei tegen Balkenende: "Als je het geweten had, had je het toch tegengehouden?' 'Ja', zei Balkenende, 'dat is zo.' Waarop Bos zei: 'Nou, daarom hebben we het ook niet verteld." Een dergelijke actie tegen Rutte zou nu ondenkbaar zijn.

Plasterk stelt ook dat huidig Eurocommissaris Frans Timmermans in 2010 niets uitvoerde, omdat hij per se de buitenlandportefeuille wilde hebben. "Timmermans kan het snoeihard spelen. Toen we in 2010 in de oppositie belandden, was hij net staatssecretaris van Europese Zaken geweest. Timmermans zei eenmaal terug in de Kamer: Ik wil de buitenlandportefeuille. Maar daar zat al iemand op. Hij zei: nou, dan doe ik gewoon niks. Ik vond het een rare vertoning. Iedereen was bezig, Timmermans zei: ik hoor het wel als ik wat kan doen met Buitenlandse Zaken." Uiteindelijk heeft hij dat woordvoerderschap gekregen. Timmermans wilde overigens niet reageren op de uitspraken van Plasterk.

Plasterk noemt zichzelf in het interview een academicus, een bèta en (dus) een probleemoplosser. In de politiek is een probleem soms echter nuttiger dan een oplossing: "Neem die bestuurlijke hervormingsagenda van D66. Die gaat nu al vijftig jaar mee. En als puntje bij paaltje komt, zegt Thom de Graaf: 'Ja nee, dat referendum moet natuurlijk niet in verkeerde handen vallen.' Zo heeft D66 al vijftig jaar lol van een probleem."

'Timmermans kan het snoeihard spelen'
'Timmermans kan het snoeihard spelen' (Foto: ANP)

'Syrische regering en oppositie in gesprek'

De Syrische regering en leden van de Syrische oppositie zijn met elkaar in gesprek gegaan. Dat zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov dinsdag.

Lavrov zei niet waar de gesprekken plaatsvinden. Hij noemde de gesprekken de mogelijke aanzet tot een uitgebreider overleg later in Astana, de hoofdstad van Kazachstan.

Eerder zei de Russische president Vladimir Poetin dat hij in Astana binnenkort onderhandelingen wil gaan houden over een staakt-het-vuren in Syrië. Iran, Turkije en de Syrische president Bashar al-Assad hebben al laten weten dat ze van de partij zullen zijn.

'Syrische regering en oppositie in gesprek'
'Syrische regering en oppositie in gesprek' (Foto: ANP)

Duizenden Mexicanen naar Project X van tiener

Een meisje uit Mexico heeft maandag duizenden bezoekers gekregen op haar vijftiende verjaardag. De ouders van Rubi Ibarra hadden begin deze maand een uitnodiging voor de 'quinceañera' op Facebook gezet. Het filmpje was bedoeld voor vrienden, maar ze stelden het per ongeluk in op openbaar. De oproep ging vervolgens viraal, net als bij een verjaardagsfeest in het Groningse Haren in 2012.

De verjaardag eindigde met een fataal ongeval. Rubi's ouders hadden een paardenrace georganiseerd, maar twee gasten werden vertrappeld door een paard. Een van hen overleed, de ander brak een been.

Hype
Vijftiende verjaardagen zijn belangrijke gebeurtenissen in Mexico. Het land sprong daarom massaal in op de hype. Een vliegmaatschappij bood mensen 30 procent korting op een ticket als ze naar het verjaardagsfeest gingen. Een zanger maakte een lied voor de jarige. Meer dan een miljoen mensen gaven op Facebook aan dat ze zouden komen. En duizenden deden dat ook echt. Straten stonden vast door alle auto's, het Rode Kruis en de politie moesten de situatie in de gaten houden

Haren
In Haren braken vier jaar geleden rellen uit toen duizenden mensen naar de verjaardag van een zestienjarig meisje gingen. Het geëscaleerde feest staat beter bekend als Project X Haren, vernoemd naar een film over een feest van drie jongeren in de VS dat volledig uit de hand loopt.

Duizenden Mexicanen naar Project X van tiener
Duizenden Mexicanen naar Project X van tiener (Foto: BuzzT)

Kylie Jenner en Tyga uit de kleren in clip

Kylie Jenner en haar vriend, rapper Tyga, zijn samen schaars gekleed te zien in een korte film. Dat meldt New York Daily News.

De drie minuten durende clip van regisseuse Sasha Samsonova werd met kerst gepubliceerd. In de video is Jenner onder een douche te zien terwijl ze een wit T-shirt draagt. Ook haar vriend Tyga is te zien in een wit T-shirt. De twee zoenen en strelen elkaar.

"De video gaat over persoonlijke ervaring", aldus Samsonova. "Het is of je naar iemand kijkt vanuit een perspectief zoals je dat nog nooit eerder hebt gedaan", vervolgt de regisseuse. Volgens de filmmaakster ging het schieten van de clip Jenner en Tyga gemakkelijk af. "Het ging heel natuurlijk", aldus Samsonova.

Het is niet de eerste keer dat Jenner en Tyga in een clip te zien zijn. Het 19-jarige zusje van Kim Kardashian trad eerder op in de videoclip Stimulated van Tyga. Al hielden de twee toen wel hun kleren aan.

Kylie Jenner en Tyga uit de kleren in clip
Kylie Jenner en Tyga uit de kleren in clip (Foto: BuzzE)

'Miljoenendeal FC Utrecht loopt vast, Sneijder komt niet'

Wesley Sneijder keert niet spoedig terug naar FC Utrecht. Een miljoenendeal tussen de club en een Utrechtse ondernemer is na wekenlange gesprekken afgeketst.

Dit meldt het Algemeen Dagblad. Met de zakendeal was een onbekend aantal miljoenen gemoeid en het ging om tien procent van de aandelen. Ook is er gesproken over de mogelijkheid dat percentage in de toekomst aanzienlijk uit te breiden. De investeerder bleek echter niet kredietwaardig, waardoor het feest werd afgeblazen.

Vooral voor grootaandeelhouder Frans van Seumeren is het niet doorgaan van de deal een teleurstelling. Van Seumeren leek namelijk iets van zijn investering terug te gaan verdienen: bij een deal ging het geld naar diens holding.

Door de betrokken partijen is uitgebreid gesproken over de intentie om Oranje-international Wesley Sneijder op termijn naar de Galgenwaard te lokken. Volgens directeur Wilco van Schaik wordt 'regelmatig met potentiële investeerders' gesproken die Utrechtse spelers terug willen halen.

"Sneijder, Michel Vorm en Erik Pieters. Natuurlijk luisteren we daarnaar, omdat we als FC zelf op dit moment niet de middelen hebben om zoiets te bewerkstelligen", aldus Van Schaik.

75-plusser steeds vaker online

De 75-plusser is bezig met een inhaalslag op internet. Had vier jaar geleden iets meer dan 40 procent van de Nederlanders van 75 jaar en ouder thuis toegang tot internet, dit jaar is dat toegenomen tot 60 procent.

De leeftijdsgroep bedient zich naast pc of laptop ook steeds vaker van smartphones en tablets. In 2012 had 10 procent van de 75-plussers een tablet en 5 procent een smartphone. Nu heeft 30 procent een van die apparaten in huis, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek na onderzoek.

Bij de iets jongere groep 65- tot 75-jarigen is het tablet- en smartphonebezit in dezelfde periode zelfs ruim verdubbeld. Het tabletbezit onder deze ouderen groeide tussen 2012 en 2016 van 28 naar 60 procent, het bezit van smartphones nam tegelijkertijd toe van 24 naar 65 procent.

E-mailen wordt het vaakst gebezigd bij 75-plus. Negen op de tien ouderen gebruiken daar internet voor. Rond de 70 procent gaat het internet op om te zoeken naar informatie over goederen of diensten en telebankieren. Rond 60 procent doet online aankopen en zoekt naar informatie over gezondheid, aldus het CBS.

Van de 65- tot 75-jarigen gebruikt 66 procent het internet om online kranten en nieuwsberichten te lezen, of om gebruik te maken van social media (36 procent). De 75-plussers doen dat minder vaak.

Van alle inwoners heeft van ons land heeft 94 procent thuis toegang tot internet, 92 procent maakt er gebruik van.

75-plusser steeds vaker online
75-plusser steeds vaker online (Foto: BuzzT)

Taylor Swift verrast fan van 96

Cyrus Porter kreeg een kerstcadeau waar hij van kon dromen. De 96-jarige oorlogsveteraan kreeg bezoek van zangeres Taylor Swift.

Page Six meldt dat de veteraan de oudste Swifty, zoals fans van de zangeres worden genoemd, in huize Porter is. Cyrus Porter heeft samen met zijn twintig kleinkinderen al meerdere concerten van Swift bezocht. Zijn wens was ooit zijn muziekidool te ontmoeten. En die wens kwam met de kerst in vervulling.

"Het is een kerstwonder!", twitterde kleinzoon Robert Frye bij een selfie met Swift en zijn grootvader. "Mijn grootvader was zo blij, dank je @taylorswift13", vervolgde Frye.

Swift nam een kijkje in de verzamelde spullen die de oorlogsveteraan tijdens en na de Tweede Wereldoorlog verzamelde. De familie Porter werd daarna getrakteerd op een privéconcert van Swift, waaronder het zingen van opa Porter's favoriet: het nummer Shake It Off.

Taylor Swift verrast fan van 96
Taylor Swift verrast fan van 96 (Foto: BuzzE)

Adam Curry vraagt vriendin ten huwelijk

Adam Curry heeft zijn Amerikaanse vriendin Tina Snider ten huwelijk gevraagd. Dat hebben de twee bekend gemaakt op Twitter.

Op het account van Snider staat een kort filmpje waarin het stel hun matchende ringen laat zien. "Ik heb ja gezegd", schreef de Amerikaanse erbij. Adam reageerde daarop vanaf zijn eigen account met "Ik ook".

Er zijn nog geen details bekend over de bruiloft. Curry en zijn vriendin kennen elkaar nu bijna twee jaar. Hij heeft haar ontmoet op haar werk bij het Ronald McDonald Huis in de Verenigde Staten, een fonds dat door Curry wordt gesteund.

Adam Curry vraagt vriendin ten huwelijk
Adam Curry vraagt vriendin ten huwelijk (Foto: BuzzE)

Moskou houdt Toepolevs voorlopig aan de grond

Rusland houdt de Toepolev-154 vliegtuigen voorlopig aan de grond. Het Russische persbureau Interfax meldde dinsdag dat de toestellen niet zullen opstijgen totdat er duidelijkheid is over de oorzaak van de crash van een vliegtuig zondag in de Zwarte Zee.

Onderzoekers hebben eerder laten weten dat de crash mogelijk is te wijten aan een technisch mankement of een fout van de piloot.

Het toestel verongelukte kort na de start vanaf het vliegveld van Sotsji. Alle 92 inzittenden van het vliegtuig zijn omgekomen. Aan boord van de Toepolev-154 waren onder meer tientallen leden van het Aleksandrov Ensemble, een beroemd koor van het Russische leger dat in de aanloop naar nieuwjaar zou optreden voor Russische militairen in Syrië. Ook een bekende arts, Elizaveta Glinka, die behoort tot de mensenrechtenadviesraad van president Vladimir Poetin, zat in het toestel.

Moskou houdt Toepolevs voorlopig aan de grond
Moskou houdt Toepolevs voorlopig aan de grond (Foto: ANP)

Vakantie Nuytinck en vriendin valt in het water na inbraak

We gooien er op deze mooie dinsdag eens een roddelpersberichtje in: Bram Nuytinck heeft zijn vakantie moeten annuleren. De Nederlandse verdediger, al een jaar of vier belangrijk bij Anderlecht, zou samen met zijn vriendin naar Dubai gaan, maar dat gaat niet door.

"Ongelooflijk. Eindelijk was de dag dat we naar Dubai zouden gaan aangebroken. Een uur voor vertrek werd er ingebroken in mijn auto. Tas, paspoort, laptop en alles gestolen. Eenmaal op Schiphol aangekomen werd ons verteld dat we met een nooddocument geen toegang zouden krijgen tot Dubai. Daar gaat onze welverdiende vakantie samen.", schreef Nuytinck op Instagram

De 26-jarige verdediger heeft sinds enkele maanden een relatie met Nicoletta Daniolos, een studente geneeskunde uit Nederland met Griekse roots, die we met alle plezier even laten zien.

 

Mmmmm 💙

Een foto die is geplaatst door NICOLETTA DANIOLOS (@nicolettadaniolos) op20 Jul 2016 om 12:28 PDT

 

Mmm just woke up 🐣 💛 #barcelona #ikwilterug

Een foto die is geplaatst door NICOLETTA DANIOLOS (@nicolettadaniolos) op12 Sep 2016 om 5:14 PDT

 

🙈🙉🙊

Een foto die is geplaatst door NICOLETTA DANIOLOS (@nicolettadaniolos) op22 Apr 2016 om 11:12 PDT

Toenemende verkoop van siervuurwerk verwacht

Opnieuw is de verwachting dat dit jaar minder knalvuurwerk wordt verkocht. De belangstelling bij de consument gaat steeds meer uit naar kwalitatief siervuurwerk'', zegt woordvoerder Leo Groeneveld van Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland over de aanstaande verkoop van vuurwerk in Nederland.

Naar schatting zijn er in Nederland rond de 1300 vuurwerkverkooppunten. Afgelopen jaar sloten er zo'n zestig omdat de omzet niet voldoende was om uit de kosten te komen, weet Groeneveld. Daarnaast bestellen consumenten wel steeds meer vuurwerk via webshops, maar die groei is volgens Groeneveld nog niet heel groot.

"Bij die vuurwerktraditie in Nederland hoort ook de manier waarop mensen het aankopen: vaders gaan vaak samen met hun zoon vuurwerk uitzoeken." Tijdens die aankopen wordt er naar verwachting meer besteed. Dat komt volgens de branche mede door de verbeterde economische situatie.

De roep om om vuurwerk centraal af te steken lijkt steeds sterker te worden, maar Groeneveld blijft pleiten voor de Nederlandse traditie: "Centraal vuurwerk afsteken druist in tegen de traditie waarin mensen samen met familie, buren of vrienden kleinschalig vuurwerk willen afsteken."Wel erkent hij de toenemende populariteit van vuurwerkshows zoals op de Erasmusburg in Rotterdam.

Toenemende verkoop van siervuurwerk verwacht
Toenemende verkoop van siervuurwerk verwacht (Foto: ANP)

Vraag naar uitzendkrachten neemt verder toe

De vraag naar uitzendkrachten is de afgelopen weken verder toegenomen. Dat blijkt uit cijfers die brancheorganisatie ABU dinsdag heeft gepubliceerd.

Uitzendkrachten draaiden in de periode van 7 november tot 4 december (week 45 tot en met 48) 7 procent meer uren dan een jaar eerder. De omzet van uitzendbedrijven nam met 8 procent toe.

De sterkste stijging werd gemeten in de industriële sector, waar 11 procent meer werk was voor tijdelijk personeel. In de administratieve sector namen de uitzenduren met 6 procent toe. In de technische sector daalde de vraag naar uitzendkrachten met 2 procent.

Vraag naar uitzendkrachten neemt verder toe
Vraag naar uitzendkrachten neemt verder toe (Foto: ANP)

Pistons verslaan Cavaliers in NBA

Een winterstop is de goedbetaalde basketballers in de NBA niet gegund. Na een vrije Kerstavond wordt er gewoon weer dagelijks gespeeld. De Cleveland Cavaliers kwamen een dag na hun spectaculaire overwinning op de Golden State Warriors weer in actie. Tegen de Detroit Pistons kwam de ploeg ruim te kort.

De Detroit Pistons gaan een moeilijke periode door. De ploeg verloor de laatste vijf wedstrijden en coach Van Gundy is nog steeds op zoek naar de juiste starting five. Cleveland daarentegen staat zoals verwacht bovenaan in de Eastern Conference. De ploeg kreeg wel slecht nieuws te verwerken. JR Smith zal drie maanden moeten missen vanwege een gebroken duim. Tegen de Pistons werd LeBron James wat rust gegund. De veelvoudig all star heeft deze maand veel speelminuten gemaakt. Eerste Kerstdag tegen de Warriors speelde hij ook veertig intensieve minuten.

Zonder James werd de wedstrijd nooit echt spannend. De Pistons openden de score en leidden de hele wedstrijd. In het vierde kwart werd duidelijk dat de Cavaliers niet meer terug zouden komen en mocht ook Kyrie Irving gaan rusten, de eindstand werd 106-90. Detroit liet tegen de Cavaliers Jon Leuer starten ten faveure van Tobias Harris. Het leek te werken, Harris kon losgaan tegen de reserves van de Cavaliers en scoorde 21 punten. Alle vijf de Detroit starters haalden ook de dubbele cijfers. Bij Cleveland scoorden Irving en Kevin Love 18 en 17 punten.

Highlights van de Pistons tegen de Cavaliers (Bron: YouTube)

De Los Angeles Clippers speelden hun derde wedstrijd zonder Chris Paul en Blake Griffin en ze verloren ook voor de derde keer op rij. De Clippers speelden vier wedstrijden in vijf dagen en daarom speelde ook Paul Pierce vandaag niet mee. Tegenstander vannacht waren de Denver Nuggets, al jaren geen hoogvlieger in de Western Conference. De oude Jamal Crawford leidde de Clippers met 24 punten, maar het was niet genoeg tegen de jonge Nuggets. De Servische center Nikola Jokic won de matchup met DeAndre Jordan en scoorde 24 punten. De Italiaanse scherpschutter Danilo Galinari en bankspeler Will Barton voegden 23 punten toe. De wedstrijd eindigde in een 102-106 overwinning voor Denver.

Er stonden nog negen wedstrijden op het programma. Brooklyn won verrassend van de Charlotte Hornets. Randy Foye wist maar één keer te scoren, maar deed dat wel met een driepunter in de slotseconden die de wedstrijd besliste: 120-118 voor Brooklyn.

James Harden leidde de Houston Rockets naar weer een riante zege, 131-115 tegen de Suns. De bebaarde guard noteerde 32 punten en 12 assists. Otto Porter jr. speelde een belangrijke rol in de 107-102 overwinning van de Wizards tegen de Bucks. De forward kwam tot 32 punten en 13 rebounds.

Uitslagen

Washington Wizards – Milwaukee Bucks 107-102
Orlando Magic – Memphis Grizzlies 112-102
Brooklyn Nets – Charlotte Hornets 120-118
Detroit Pistons – Cleveland Cavaliers 106-90
Chicago Bulls – Indiana Pacers 90-85
New Orleans Pelicans – Dallas Mavericks 111-104
Houston Rockets- Phoenix Suns 131-115
Minnesota Timberwolves – Atlanta Hawks 104-90
Portland Trail Blazers – Toronto Raptors 91-95
Los Angeles Clippers – Denver Nuggets 102-106
Sacramento KKings – Philadelphia 76ers 102-100

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 23-7
Toronto Raptors 22-8
Boston Celtics 18-13
Charlotte Hornets 17-14
New York Knicks 16-14
Atlanta Hawks 15-16
Chicago Bulls 15-16
Milwaukee Bucks 14-15
Indiana Pacers 15-17
Washington Wizards 14-16
Detroit Pistons 15-18
Orlando Magic 15-18
Miami Heat 10-21
Brooklyn Nets 8-22
Philadelphia 76ers 7-23

Western Conference

Golden State Warriors 27-5
San Antonio Spurs 25-6
Houston Rockets 23-9
Los Angeles Clippers 22-11
Oklahoma City Thunder 19-12
Memhis Grizzlies 20-13
Utah Jazz 18-13
Sacramento Kings 14-17
Denver Nuggets 13-18
Portland Trail Blazers 13-20
New Orleans Pelicans 12-21
Los Angeles Lakers 12-22
Minnesota Timberwolves 10-21
Phoenix Suns 9-22
Dallas Mavericks 9-22

Double Dragon 4 aangekondigd

Om het dertigjarig bestaan van de Double Dragon-franchise te vieren is er een nieuw deel aangekondigd. Veel details zijn er niet, behalve dat de originele ontwikkelaars aan het project werken en dat het dezelfde old-school pixelgraphics zal hebben als de eerdere games.

Double Dragon 4 krijgt in ieder geval een story mode voor één of twee spelers, en een duel mode. De game bevat weer de typische Double Dragon-muziek, met dank aan Kazunaka Yamane, die ook componeerde in eerdere delen. Het laatste deel van Double Dragon was Double Dragon 3: The Rosetta Stone, wat in 1990 uitkwam.

De originele ontwikkelstudio achter Double Dragon, Technos Japan, ging al in 1996 bankroet. Veel medewerkers voegden zich bij Arc System Works, dat onder andere bekend is vanwege de Guilty Gear-vechtgames. Double Dragon 4 komt al op 20 januari uit voor PlayStation 4 en pc.

'Eredivisie beste plek voor Ødegaard'

Martin Ødegaard kan zomaar op huurbasis neerstrijken in de Eredivisie, dat zowel door Real Madrid als de speler zelf wordt gezien als een geschikte competitie.

Dit meldt het Madrileense Marca. Het 18-jarige Noorse wonderkind werd in januari 2015 door Real opgepikt bij Strømsgodset IF, maar hij kon bij De Koninklijke nog geen doorbraak forceren. In mei 2015 mocht Ødegaard éénmaal opdraven in het eerste van Real.

Volgense de laatste berichten was Ødegaard dichtbij een (tijdelijke) overgang naar het Franse Stade Rennes, maar die deal ging niet door omdat die club niet de juiste voorwaarden zou stellen aan het Scandinavische toptalent, dat vooral in het tweede van Real minuten maakt.

Huisarrest overlast veroorzakende asielzoeker mag niet

Huisarrest voor asielzoekers, migranten en gelukzoekers die overlast veroorzaken is tegen de wet, volgens het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid. De gemeente Weert heeft onlangs bepaald dat ongeveer 20 asielzoekers op het AZC moeten blijven, aangezien ze zich in het verleden schuldig hebben gemaakt aan zakkenrollen, vechtpartijen en vandalisme. Ze mogen maar 1 uur per dag naar buiten voor doktersbezoek of boodschappen en als ze zich daar niet aan houden kunnen ze tot 3 maanden cel of 3600 euro boete krijgen.

Volgens het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid kan alleen de rechter zo'n besluit nemen. De burgemeester van Weert ziet echter geen andere optie, "Het OM en allerlei andere instanties blinken uit in veel spreken en weinig doen, maar ik ben als burgemeester verantwoordelijk voor openbare orde en veiligheid."

WK darts gaat verder, Van Barneveld en Van Gerwen in actie

De kerstdagen zitten er weer op, het is klaar met het overvloedige eten de oliebollen kunnen op tafel en dartsliefhebbers kunnen er na drie lege dagen eindelijk weer voor gaan zitten: het WK van de PDC gaat verder!

We beginnen dinsdag om 14.00 uur, live op RTL 7. We zitten nog in de tweede ronde, waarbij we beginnen met Mensur Suljovic - die Ron Meulenkamp uitschakelde - die het opneemt tegen voormalig Lakesidekampioen Mark Webster. Robert Thornton, de man van de gruwelijk slechte eersterondepartij, heeft Daryl Gurney tegenover zich. Dave Chisnall mag af gaan rekenen met Chris Dobey.

De middagsessie lijkt mogelijk wat spanning op te leveren, maar in de avondsessie hoeven we ons daar niet al te veel op te verheugen. Het voordeel is dan weer dat vanavond wel de aansprekende namen spelen. Raymond van Barneveld trapt om 20.00 af met een duel tegen Alan Chuck Norris. Phil Taylor staat tegenover Kevin Painter, die door de visaproblemen van Kyle Anderson op het WK staat. Michael van Gerwen neemt het tot slot op tegen de Spanjaard Cristo Reyes, waarmee de eerste dag van 'deel twee' van het WK afgesloten wordt. 

Dekker: meer openheid NPO over uitgaven

Staatssecretaris Sander Dekker (Media) gaat afspraken maken met de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) zodat die voortaan op zijn verzoek openheid moet geven over bijvoorbeeld salarissen van presentatoren. Hij heeft dat dinsdag aan de Tweede Kamer laten weten.

De Eerste en Tweede Kamer hebben de gegevens over de uitgaven nodig om bijvoorbeeld te kunnen controleren of sprake is van verspilling. Het kan daarbij gaan om topsalarissen maar ook om een contract of de kosten die gemaakt werden voor bijvoorbeeld het Koningslied. De politiek stuit nu vaak op verzet, omdat openheid hierover volgens de NPO kan leiden tot politieke bemoeienis met de redactionele inhoud.

Dekker heeft drie onafhankelijke deskundigen laten kijken naar de kwestie en komt tot de conclusie dat het protest van de NPO niet terecht is. De staatssecretaris wil er wel voor zorgen dat de verzoeken om informatie over uitgaven van de NPO niet te pas en te onpas worden gedaan. Hij zal ook steeds een afweging maken tussen het belang van openheid en het voorkomen van politieke bemoeienis met de inhoud.

Dekker: meer openheid NPO over uitgaven
Dekker: meer openheid NPO over uitgaven (Foto: ANP)

Zes terreuraanslagen in België verijdeld

De laatste twee jaar, sinds november 2014, zijn in België minstens zes aanslagen verijdeld. Dat zegt Eric Jacobs, directeur van de federale gerechtelijke politie (FGP) van Brussel in een interview met De Tijd.

Het zou bij de verijdelde aanslagen niet alleen om zogenoemde 'lone wolves' of 'home grown terrorists' gaan. "Er kunnen zich ook nog altijd netwerken vormen. We zijn op alles voorbereid. We zien wel een duidelijk profiel bij de daders. Het zijn vaak kleine criminelen die onvoldoende waren geïntegreerd in onze maatschappij."

Volgens Jacobs zijn de informanten in de plaatselijke gemeenschappen steeds belangrijker geworden. "Veel mensen uit de moslimgemeenschap zijn het niet eens met de terroristen en ze helpen de politie. (...) Het is dus een verkeerd debat om over 'de islam' te spreken. Het gaat over een minderheid."

Zes terreuraanslagen in België verijdeld
Zes terreuraanslagen in België verijdeld (Foto: ANP)

Beide slachtoffers schietpartij Hellevoetsluis overleden

De schietpartij in Hellevoetsluis van maandag heeft twee levens geëist. Beide slachtoffers zijn in het ziekenhuis overleden aan hun verwondingen. Het eerste slachtoffer, een 29-jarige man, overleed maandag al. 

Vanmorgen is ook het tweede slachtoffer, een 25-jarige man, bezweken in het ziekenhuis. Beide slachtoffers werden gereanimeerd voor zij naar het ziekenhuis werden vervoerd.

Het schieten vond omstreeks 18.00 uur plaats aan de Branding. De toedracht van de schietpartij is nog onbekend. De politie heeft nog niemand aangehouden.

Tweede dode door schietpartij Hellevoetsluis
Tweede dode door schietpartij Hellevoetsluis (Foto: ANP)

Zwarte doos Russisch vliegtuig gevonden

De zwarte doos van het Russische toestel, dat zondag in de Zwarte Zee neerstortte, is gevonden tussen de wrakstukken. Het Russische persbureau TASS meldde dinsdag dat de zwarte doos voor onderzoek naar Moskou wordt gestuurd.

Onderzoekers hebben eerder laten weten dat de crash mogelijk is te wijten aan een technisch mankement of een fout van de piloot.

Het toestel verongelukte kort na de start vanaf het vliegveld van Sotsji. Alle 92 inzittenden van het vliegtuig zijn omgekomen. Aan boord van de Toepolev-154 waren onder meer tientallen leden van het Aleksandrov Ensemble, een beroemd koor van het Russische leger dat in de aanloop naar nieuwjaar zou optreden voor Russische militairen in Syrië. Ook een bekende arts, Elizaveta Glinka, die behoorde tot de mensenrechtenadviesraad van president Vladimir Poetin, zat in het toestel.

Zwarte doos Russisch vliegtuig gevonden
Zwarte doos Russisch vliegtuig gevonden (Foto: ANP)

Adèle Bloemendaal nog steeds broos

Adèle Bloemendaal hoopt over twee weken haar 84e verjaardag te vieren in het Amsterdamse verzorgingshuis De Flesseman, waar de comédienne sinds 2013 woont. De afgelopen maand was het maar zeer de vraag of ze deze respectabele leeftijd wel zou halen, toen ze tot twee keer toe in het ziekenhuis werd opgenomen vanwege een hardnekkige longontsteking, meldt De Telegraaf.

Vooral bij de eerste ziekenhuisopname was Adèle er zeer slecht aan toe, weet een ingewijde uit De Flesseman te melden over de actrice en zangeres, die in 2014 al werd getroffen door een zware beroerte. Toch is ze nu weer terug in haar kamer in De Flesseman op de Nieuwmarkt.

In het voorjaar van 2017 wordt de biografie verwacht waar Henk van Gelder al een paar jaar aan werkt. Daarin beschrijft hij het turbulente leven van de actrice uit onder meer de televisieseries 't Schaep met de 5 pooten, In de Vlaamsche pot en Het Zonnetje in Huis, comédienne met een aantal onewomanshows en zangeres van zeker vier carnavalskrakers.

Adèle Bloemendaal nog steeds broos
Adèle Bloemendaal nog steeds broos (Foto: BuzzE)

'Docu over George Michael in maart op tv'

De documentaire Freedom: George Michael, waar de overleden zanger de laatste hand aan legde, wordt waarschijnlijk in maart 2017 uitgezonden. Dat meldt New York Daily News.

Michael werkte al geruime tijd aan de docu over zijn leven en de muziek. Ook riep hij fans op foto's en videobeelden te delen van concerten en andere gebeurtenissen uit het leven van de zanger in de jaren 80 en 90.

Verschillende momenten in het leven van de zanger staan centraal in de film. Zo ook het overlijden in 1993 van zijn partner Anselmo Feleppa aan de gevolgen van aids. De zanger schreef naar aanleiding van het verlies de single Jesus To A Child.

De film wordt geregisseerd door Philip Smith en is geproduceerd door Sony. De voice-over is door Michael zelf ingesproken en de zanger liet in november via Instagram nog weten dat de docu bijna af was. Sterren als Elton John, Tony Bennett en Mary J. Blige werken mee aan de film.

'Docu over George Michael in maart op tv'
'Docu over George Michael in maart op tv' (Foto: BuzzE)

Bakker Voskamp bakt weer de beste oliebol

Meesterbakker Voskamp uit Spijkenisse mag zich wederom de beste oliebollenbakker van Nederland noemen. Evenals vorig jaar kwam zijn zaak als beste uit de bus bij de AD Oliebollentest, schrijft de krant dinsdag. In 2010 won Voskamp deze prijs voor het eerst.

In deze 24e Oliebollentest ging de tweede plaats naar Bakkerij Brokking in IJsselstein. Bakkerij Aad Klootwijk uit Capelle aan den IJssel eindigde op de derde plaats.

Het panel bezocht in totaal 160 oliebollenbakkers. Volgens de jury zijn aan de top de verschillen tussen de verschillende bakkers maar klein. Maar over de bollen van Voskamp heeft het panel vrijwel uitsluitend lovende woorden. "Absolute winnaar", "lekker krokante korst", "luchtig, goed gevuld en lekkere afbeet", oordeelt het panel.

De bakkers van Voskamp hebben honderden uren getraind. Elk jaar zijn de eigenschappen van de natuurproducten waarmee wordt gewerkt weer anders. De bloem kan net iets anders reageren en elke oogst appels of rozijnen is ook steeds net even anders.

"Het is niet alleen het recept, alles moet kloppen. Ik moet zorgen dat mijn mensen onder optimale omstandigheden kunnen werken. De juiste apparatuur moet er staan. Maar wil het goed gaan, dan moet ook de chauffeur bij de les blijven. En de verkoopster moet vriendelijk tegen de klant zijn en verstand van zaken hebben, want anders is alles nog voor niets geweest", aldus directeur Cees Weeda.

Het familiebedrijf Voskamp (met zeventien filialen en 180 medewerkers) produceert 13.000 stuks per uur. Vorig jaar gingen er meer dan 500.000 over de toonbank.

Bakker Voskamp bakt weer de beste oliebol
Bakker Voskamp bakt weer de beste oliebol (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: Zonnig en koeler

Goeiemorgen! 

Het weer was gisteren nogal wisselvallig. 's Morgens regen, 's avonds regen en tussendoor zonnige perioden. De afgelopen nacht is er in het noordoosten nog regen gevallen maar in de rest van het land was het droog.

Vandaag is het in het westen en zuiden van het land zonnig. In de rest van het land komt er meer bewolking voor en in het noordoosten zou nog een bui kunnen vallen. Het kwik klimt tot 9 graden. De wind is westelijk en matig tot vrij krachtig in het noordelijk kustgebied.

Vanaf morgen krijgen we rustig en droog weer met in de nacht kans op mist. De maximumtemperatuur ligt iets boven 0, en in de nacht iets eronder.

Een fijne dag!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 08:47
Zon onder: 16:34
Zonkracht: 1 / 1
 
Foto uit januari 2014 op de Kalmthoutse heide (Belgie) (Foto: qltel)
Foto uit januari 2014 op de Kalmthoutse heide (Belgie) (Foto: qltel)
Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1831 Charles Darwin vertrekt voor zijn historische reis met het schip de Beagle.
1851 In Nederland zijn de eerste postzegels te koop, geldig vanaf 1 januari, in het daaropvolgend jaar 1852.
1945 Het eiland Schiermonnikoog wordt als "vijandelijk vermogen" officieel onteigend door de Nederlandse staat.
1984 De AMPTE-IRM satelliet zet een wolk bariumatomen vrij en creëert daarmee een "kunstmatige komeet" die vanaf de aarde zichtbaar is.
1990 Genadi Janajev (53), de kandidaat van president Michail Gorbatsjov, wordt na twee stemronden in het Congres van Volksafgevaardigen verkozen tot eerste vicepresident van de Sovjet-Unie.

Noodweer teistert Duitsland

Ook het noorden van Duitsland is getroffen door onstuimig weer. In Kiel kwam een 34-jarige vrouw om het leven toen een boom op haar auto terechtkwam.

Op de snelweg bij Schwerin raakten dinsdagochtend twee mensen gewond nadat een hagelbui het wegdek in een ijsbaan had veranderd. Verschillende auto's raakten daardoor in de slip en botsten tegen elkaar. Vier wagens moesten worden weggesleept.

Duitsland heeft te kampen met flinke overlast door het weer. Zo overstroomde in Hamburg de Elbe, waardoor enkele kades onderliepen. Volgens de politie stond het water 2,73 meter hoger dan normaal.

George Michael gaf miljoenen weg

George Michael was een vrijgevige man, hij hielp regelmatig mensen financieel uit de brand. Zo bevestigen bronnen aan de Britse zender ITV.

De zanger doneerde bijvoorbeeld aan een deelneemster van het Britse tv-programma Deal or No Deal vijftienduizend pond voor haar IVF behandeling. Dat onthulde de presentator van het programma, Richard Osman.

In 2007 gaf de zanger een privéconcert aan het verpleegkundig personeel dat jaren voor zijn doodzieke moeder hadden gezorgd. "Mijn moeder voelde, net als ik, dat we in een wereld leven waar dankbaarheid niet meer voorkomt", zei Michael destijds over zijn actie. Hij wilde naar eigen zeggen het personeel in de zorg bedanken voor hun inzet.

Maar dat is niet alles. Volgens schrijfster en journalist Sali Hughes gaf de zanger een serveerster een fooi van vijfduizend pond zodat ze haar opleiding tot verpleegkundige kon afmaken. Maar ook AIDS-fondsen en liefdadigheidsinstellingen om kanker te bestrijden bij kinderen kregen gedurende zijn leven grote sommen geld van Michael.

George Michael gaf miljoenen weg
George Michael gaf miljoenen weg (Foto: BuzzE)

Vliegtuig Chapecoense was te zwaar beladen

Het vliegtuig dat op 28 november neerstortte met een deel van de Braziliaanse voetbalploeg Chapecoense aan boord, kampte met met een tekort aan brandstof. Ook was het vliegtuig 350 kilo te zwaar beladen, zo blijkt uit onderzoek van de Colombiaanse autoriteiten.

Het vliegtuig was in Bolivia opgestegen met een gewicht van 42.148 kilogram, maar het toegestane maximum was 41.800 kilo.

Uit opnames van de vluchtrecorder blijkt tevens dat de co-piloot de piloot meerdere malen waarschuwde voor het brandstoftekort en dat de piloten twee minuten voor de crash alarm sloegen.

Het toestel van de Boliviaanse maatschappij Lamia stortte neer bij Medellin. Van de 77 inzittenden overleefden slechts zes mensen de crash.

Eerder werd al duidelijk dat menselijk falen de oorzaak was.

Vliegtuig Chapecoense was te zwaar beladen
Vliegtuig Chapecoense was te zwaar beladen (Foto: ANP)

Geenstijl daagt Juncker uit

Geenstijl daagt op stijloze wijze Jean-Claude Juncker uit over diens initatieven om nepnieuws te willen gaan verbieden.

In een nepnieuws bericht melden ze het overlijden van Juncker tijdens een ski-ongeluk. Tevens worden BN'ers als Georgina Verbaan, Gerard Ekdom en Sylvana Simons op de hak genomen. Ook Mark Rutte kreeg een veeg uit de pan over het 'boze oom' verhaal op de VVD-site. Rutte: "Hij was als een oom voor mij".

Obama: ik had Trump verslagen

Als de Amerikaanse president Barack Obama voor de derde keer als kandidaat mee had mogen doen aan de Amerikaanse verkiezingen, had hij Donald Trump verslagen met zijn campagne-boodschap uit 2008 van hoop en verandering. Dat stelde Obama maandag in een interview. De verkozen president, Trump, reageert via Twitter: "Geen sprake van." Trump verwijst naar verschillende zaken die in zijn ogen een mislukking zijn: onder meer naar de gestegen werkloosheid, IS en Obamacare.

Trump laat via Twitter ook weten dat het sinds zijn uitverkiezing als president alweer beter zou gaan met de wereld. ,,De wereld was neerslachtig voordat ik won, er was geen hoop. Nu zijn de beurzen met tien procent gestegen en er worden biljoenen dollars aan Kerstmis gespendeerd."

Obama: ik had Trump verslagen
Obama: ik had Trump verslagen (Foto: ANP)

Zlatan kan Messi nog voorbij na 50e goal

Zlatan Ibrahimoviç is in topvorm op dit moment, met elf doelpunten voor Manchester United in 13 optredens. Hij kan Lionel Messi zelfs nog evenaren of voorbij gaan.

De United-spits scoorde clubgoal nummer vijftig van 2016 tegen Sunderland. Door die bijdrage wonnen the Red Devils met 3-1, en staat Zlatan nog maar een doelpunt achter Messi. De Argentijn maakte er dit jaar 51 in dienst van Barcelona.

Een mijlpaal voor de Zweedse aanvaller, die nog een wedstrijd tegoed heeft in 2016, op 31 december tegen het Middlesbrough van Marten de Roon.

Cristiano Ronaldo liet dit jaar 44 keer het net trillen, waarvan een groot deel nog uit vorig seizoen stamt. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.