Na afloop van Max Verstappen's fenomenale inhaalrace in de Grand Prix van Brazilië was uiteraard ook vader Jos bijzonder enthousiast. De voormalig Formule 1-coureur zag zijn zoon vriend en vijand verbazen en in vijftien ronden van de zestiende naar de derde plek opstomen.
"Ik denk niet dat ik zoiets ooit eerder heb gezien", aldus Jos gelijk na de race voor de camera van Sky Sports. "Hij heeft mij vandaag echt verbaasd. Ik ken hem natuurlijk al heel lang, ik heb heel erg veel races van hem gezien, maar hoe hij vandaag reed was gewoon ongelooflijk", waarna uitgerekend criticaster Niki Lauda hem kwam feliciteren met het optreden van zijn zoon.
"Max heeft zichzelf vandaag een heel groot plezier gedaan", ging Jos verder. "Ok, ze zaten fout met de strategie en hadden waarschijnlijk wat pech met het weer, maar nu we dit allemaal gezien hebben denk ik dat het het waard was om een slechte pitstop te hebben. Dit is goed voor de Formule 1, wat willen we nog meer?"
Waar Lewis Hamilton de Grand Prix van Brazilië wist te winnen, was het Max Verstappen die de show stal op een kletsnat Interlagos. De Nederlander viel na een pitstop terug tot de zestiende positie maar wist zich met prachtige inhaalmanoeuvres terug te knokken tot de derde plek.
Nadat teamgenoot Daniel Ricciardo was binnengekomen voor intermediates, besloot het team van Red Bull om Verstappen van hetzelfde rubber te voorzien. De intermediate-band bleek al snel niet de juiste keuze te zijn, waardoor de Limburger nog een pitstop moest maken om te wisselen naar de full-wets. Hierdoor viel Verstappen terug naar de zestiende positie en leek kansloos voor een goed resultaat, maar wist zich met briljante inhaalacties terug te knokken naar het podium.
"Het was een ongelooflijke race", vertelt Verstappen na afloop van de wedstrijd. "Er waren rode vlaggen en het waren heel moelijke omstandigheden. De laatste sector was erg glad en dan met name bij het opkomen van het rechte stuk. Na een mooi duel wist ik Nico Rosberg bij de tweede herstart te verschalken en bevond ik me in een hele goede positie."
Na comfortabel op de tweede plek te hebben gelegen, kende Verstappen tijdens de 39e ronde van de wedstrijd een spannend moment. De Nederlander spinde op het opkomen van het rechte stuk maar wist op miraculeuze wijze zijn wagen uit de muur te houden. Verstappen kon echter zonder schade zijn weg vervolgen en wist zelfs de tweede positie voor Nico Rosberg vast te houden.
"Ik blokkeerde alle vier de wielen en ging dwars, maar gelukkig hield ik de auto uit de vangrail en kon ik tweede blijven. Daarna wisselden we naar intermediates, waarna het harder ging regenen, dus dat hielp niet echt. Aan het einde van de race heb ik een paar goede inhaalmanoeuvres kunnen laten zien, en om dan op het podium te eindigen is een geweldig resultaat. Ik had het niet verwacht, maar ik ben er superblij mee."
Bekijk hier de hoogtepunten van de race van Max Verstappen (Bron: YouTube)
Formule 1-coureur Felipe Nasr kende zondag een prima Grand Prix van Brazilië. De coureur van Sauber eindigde voor eigen publiek als negende en dat zou zijn team mogelijk enkele tientallen miljoenen euro's op kunnen leveren. De Zwitserse renstal kon namelijk voor het eerst dit seizoen punten bijschrijven: twee stuks, genoeg om Manor naar de laatste plaats in het constructeurskampioenschap te verwijzen en al met al mogelijk zo'n dertig miljoen euro op de bankrekening bij te mogen schrijven.
"Ik kan het nauwelijks geloven", grijnste Nasr na afloop van de race. "Het is een droom die uitkomt om dit voor eigen publiek te kunnen doen. Deze twee punten kunnen aan het einde van het seizoen zoveel betekenen. Ik heb er nauwelijks woorden voor..het was zo'n lastige race, maar dat ik mijn wagen op de baan heb gehouden wordt beloond met zo'n goed resultaat."
De 24-jarige Braziliaan lag op een gegeven moment zelfs even op de zesde plek, en had uiteraard liever gezien dat de race op dat moment door de regen afgevlagd werd. "We lagen zelfs nóg hoger dan die negende plek, maar uiteindelijk hebben we op het goede moment toegeslagen. Dit voelt echt als een zege..soms komt geluk gewoon heel snel en soms duurt het erg lang", verwijst hij naar de lange tijd zonder punten. De laatste keer dat Nasr punten scoorde was tijdens de Amerikaanse Grand Prix van vorig jaar, waar hij ook negende werd.
Sauber-teambazin Monisha Kaltenborn gaf toe dat Nasr wellicht wat geluk had gedurende de race, maar was uiteraard ook blij. "Hij deed niks geks en bleef gewoon rijden. Aan de pitmuur was de spanning om te snijden, maar het is gelukt", jubelde ze. "Toch moeten we natuurlijk ook niet vergeten dat er wel nog één race te rijden is, maar dit is een fantastische prestatie."
Een driejarig jongetje is per abuis doodgeschoten door een ander kind in een plaats bij de Amerikaanse stad Detroit. Volgens de politie had het kind, waarvan de leeftijd niet bekend is gemaakt, het pistool in de handen toen het wapen plotseling afging.
De peuter overleed ter plekke. Het incident was in Ypsilanti, een plaats ten zuidwesten van Detroit. Het is niet bekend van wie het wapen is en hoe het kind er aan kwam.
Peuter per abuis doodgeschoten door kind (Foto: ANP)
Dankzij Memphis Depay won het Nederlands elftal zondagavond van Luxemburg (1-3). De vleugelspeler hoopt de lijn door te trekken bij Manchester United.
Memphis begon op de bank, maar halverwege verving hij de tegenvallende Wesley Sneijder. Hij tekende voor de 1-2 en 1-3 en bezorgde Oranje daarmee de drie punten en de tweede plek in Groep A van de WK-kwalificatie.
"Ik heel erg blij", vertelde Memphis tegen de NOS. "Het is een geweldig gevoel. Het ging vanaf de eerste aanname goed. Ik kon mijn acties maken, voelde me lekker en had zelfvertrouwen."
De 1-2 kopte de 22-jarige binnen en de beslissing volgde uit een schitterende vrije trap. "Ik kan het nog steeds, een vrije trap nemen. Ik weet dat ik de trap heb en wilde hem graag nemen. Lekker dat de bal erin gaat."
Memphis keert nu terug naar Manchester United, waar hij niet in de plannen van José Mourinho lijkt voor te komen, maar hij nu moet een ander gevoel de kleedkamer in stapt. "Dat zeker. Ik zal mijn stinkende best doen om deze lijn door te trekken."
Arjen Robben verscheen in Luxemburg niet op het veld voor de tweede helft met het Nederlands elftal. De 'blessure' waarmee hij uitviel, lijkt mee te vallen.
"Het woord 'blessure' is misschien iets te zwaar", reageerde Robben na afloop tegenover de NOS. "Maar natuurlijk wel waardeloos dat ik eruit moest. Ik moest in de counter verdedigen en een sprint aantrekken. Toen verkrampte het heel even."
Op advies van de dokter besloot Robben niet verder te spelen. "Het is moeilijk, want je wil wel graag door. De dokter zei dat ik geen risico moest nemen, dus dan moet je je verstand de baas laten zijn boven je emoties. Doodzonde, want ik wil gewoon lekker spelen."
Volgens de buitenspeler van Bayern München was dat laatste echter bijna onmogelijk. "Schande dat je op zo'n veld moet spelen. Het mag geen excuus zijn, maar dit kan echt niet. Op sommige stukken stond je gewoon in de blubber."
Tsjechië heeft voor de vijfde keer in zes jaar de Fed Cup gewonnen. De tennisvrouwen versloegen in de finale van de landenwedstrijd dit weekend Frankrijk met 3-2.
Nadat de stand na gisteren 1-1 was won de Française Carolina Garcia vandaag met 6-3, 3-6 en 6-3 van Karolina Plisková. Alizé Cornet kon Frankrijk daarna de titel bezorgen, maar zij verloor 6-2 en 7-6 (4) van Barbora Strýcová. Hierdoor moest het dubbelspel de beslissing brengen.
Hierin leek Frankrijk over de beste papieren te beschikken met het duo Carolina Garcia en Kristina Mladenovic, die eerder dit jaar Roland Garros wonnen. Het waren echter Plisková en Strýcová die met tweemaal 7-5 hun land de Fed Cup bezorgden.
Door een groot ongeluk op de A27 bij de Stichtse brug richting Utrecht stonden automobilisten gisteren uren in de file. Visboer Terence van de Mheen staat elke week met zijn kraam in Almere-Buiten en was op weg naar huis en belandde ook in de file. Hij besloot zijn kraam open te gooien zodat hongerige automobilisten, het was tenslotte rond etenstijd, een visje konden happen.
Op foto's is te zien dat deze actie door vele gestranden op prijs werd gesteld en er stond dan ook een fikse rij voor de viskraam. Van de Mheen vertelde aan RTV Noord-Holland: "Ik kon 2 dingen doen, of blijven zitten en niets doen of de kar opengooien. Mensen begonnen te juichen toen ik dat laatste deed".
Het Nederlands Elftal heeft met 1-3 gewonnen van Luxemburg. Memphis Depay was met twee doelpunten erg belangrijk.
In de openingsfase was Luxemburg gelijkwaardig aan Nederland, maar na tien minuten had Nederland via Arjen Robben al een goede kans gehad op de 0-1. Nederland bleef aanzetten, maar wist het verschil nog niet te maken. Luxemburg was totaal niet onder de indruk van de Nederlandse professionals en counterde brutaal. David Turpel kwam een aantal keer in scoringspositie, maar miste de precisie om af te ronden. Georginio Wijnaldum en Davy Klaassen hielpen andere Nederlandse kansen om zeep en deden zich in deze fase echt tekort.
Nederland kwam na een goed halfuur verdiend op voorsprong. Klaassen verlengde de bal met de hak waardoor hij Arjen Robben vrij voor de keeper zette. Robben, die op de rand van buitenspel stond, rondde de fraaie aanval af. Na de openingstreffer kreeg Nederland kansen om door te drukken. Bas Dost kwam goed voor zijn man maar kon het net niet vinden. In plaats van de verwachte 0-2, kreeg Luxemburg een penalty, waardoor het op 1-1 kwam. Joshua Brenet anticipeerde niet goed op een beweging van zijn directe tegenstander Da Mota en moest hem vervolgens onderuit trekken. De Luxemburger ging graag liggen zodra hij het strafschopgebied binnenkwam.
Na de rust kreeg Davy Klaassen meteen een grote kopkans na een voorzet van Memphis, maar kon hem niet de juiste richting meegeven. Doelman Ralph Schon van Luxemburg maakte een prima debuut mee. Hij was vaak het eindstation van Nederlandse aanvallen. Memphis Depay kende een heerlijke invalbeurt. Hij tekende voor de 1-2 en de 1-3. Na een voorzet van Blind knikte hij feilloos binnen en vijf minuten voor tijd schoot hij een vrije trap heerlijk binnen. Na de derde Nederlandse treffer was de wedstrijd gespeeld.
Nederland komt zo op gelijke hoogte met Zweden in de groep en blijft in de race voor een WK-kwalificatieticket.
Arjen Robben in duel met Luxemburg-speler Enes Mahmutovic (Pro Shots / Stanley Gontha)
Luxemburg
|
1 - 3
|
Nederland
|
44' Chanot(pen) |
|
36' Robben 58' Depay 84' Depay |
|
Gele kaart: Bensi (Luxemburg), Blind (Nederland) |
|
Stadion: Stade Josy Barthel, Luxemburg Toeschouwers: 8.000 Arbiter: Taylor (Eng) |
|
Opstelling: |
|
Opstelling: |
Schon Mahmutovic Chanot Malget Jans (Jänisch/26) Bohnert Mutsch Philipps Da Mota (Kerger/75) Bensi (V.Thill/82) Turpel |
|
Stekelenburg Brenet Bruma v.Dijk Blind Ramselaar (De Roon/88) Wijnaldum Klaassen Robben (Berghuis/46) Dost Sneijder (Depay/46) |
Lewis Hamilton heeft een regenachtige en enerverende Grand Prix van Brazilië op zijn naam geschreven. De Britse Formule 1-coureur kwam op het circuit Interlagos, ondanks vijf safety cars en twee rode vlaggen, geen enkel moment in de problemen en houdt de hoop op de titel levend. Zijn concurrent en teamgenoot Nico Rosberg werd tweede. Max Verstappen reed na een fraaie inhaalrace in de slotfase naar een verdiende derde plaats.
Het was regenachtig in Brazilië, waardoor de race in eerste instantie met tien minuten uitgesteld werd. Op dat moment was Romain Grosjean er al niet meer bij. De Fransman had de Haas op een knappe zevende plaats gekwalificeerd, maar parkeerde de bolide op weg naar de grid in de muur. De wedstrijd begon achter de safety car, maar na zeven ronden konden de coureurs echt gaan racen.
Dit was voor de als vierde gestarte Verstappen het sein om meteen de aanval in te zetten op de Ferrari van Kimi Räikkönen, met succes, waarna de Nederlander op jacht kon naar de Mercedessen voor hem. Veel coureurs hadden het lastig met het natte asfalt en kenden hun momentjes. Zo stond Vettel achterstevoren bij het opkomen van het rechte stuk van start/finish en crashte Marcus Ericsson na dertien ronden op vrijwel dezelfde plek.
Er werd een safety car uitgeroepen en Verstappen maakte van de mogelijkheid gebruik om snel te wisselen naar intermediates. Red Bull probeerde hetzelfde bij Ricciardo, maar de pitsstraat was net gesloten, waardoor de Australiër vijf seconden straf opliep. Verstappen viel door de stop terug naar plek vier, achter Räikkönen. Een paar ronden later kon er weer geracet worden, maar nadat het licht weer op groen ging crashte Räikkönen hard de muur in, met een rode vlag tot gevolg. Het veld was flink door elkaar gehusseld, waardoor Felipe Nasr op plek zeven lag, Esteban Ocon op negen en Pascal Wehrlein op tien.
Na een lange stop werd de race achter de safety car hervat, maar zeven rondjes later was er vanwege de vele regen opnieuw een rode vlag. Na opnieuw een lange stop ging de race weer los en zodra de safety car naar binnen was haalde Verstappen Rosberg in bocht drie fraai buitenom in en schoof door naar de tweede plaats. In de 39e van 71 ronden ging de Nederlander bij het opkomen van het rechte stuk van start/finish de fout in door over een geverfde lijn te rijden, waarna de Red Bull uitbrak. Verstappen ging dwars met de bolide, maar hield hem uit de muur en bleef vlak voor Rosberg tweede liggen. Niet veel later wisselde hij naar intermediates en viel terug naar plaats vijf.
Deze keuze bleek niet de goede te zijn, want het ging harder regenen en na 48 ronden crashte Felipe Massa in zijn laatste thuisrace bij het opkomen van het rechte stuk van start/finish, waarna wederom de safety car naar buiten kwam. Massa stapte uit en liep in tranen gehuld naar de pits terug. Daar werd hij door de diverse teams met veel applaus begroet om hem te bedanken voor zijn carrière.
Omdat de baan natter was dan voorheen moest Max zijn intermediates inwisselen voor de natweerbanden, maar dit ging niet zonder straf. Hij viel terug naar plaats zestien, waarna hij met nog zestien ronden te gaan aan een inhaalrace moest beginnen. De Red Bull-coureur sneed als een warm mes door de boter en haalde de ene na de andere coureur binnendoor of buitenom in. Hiermee deed hij de Brazilianen denken aan hun held Ayrton Senna.
Verstappen schoof ronde na ronde plaatsen op en reed tussendoor ook nog de snelste ronde van de race. Hij passeerde onderweg onder meer teamgenoot Daniel Ricciardo, Nico Hülkenberg, Sebastian Vettel en enkele ronden voor het einde ook Sergio Perez die op dat moment derde lag.
Na 71 natte en enerverende ronden werd Hamilton als eerste afgevlagd, voor Rosberg die met nog één race te gaan in het kampioenschap twaalf punten voorsprong heeft op Hamilton. Verstappen mocht na de fantastische inhaalrace ook naar het podium gaan.
Achter de Nederlander pakte Perez de vierde plaats, voor Sebastian Vettel, Carlos Sainz, Hülkenberg, Ricciardo en Nasr die hiermee twee belangrijke punten voor Sauber pakte. De Zwitsers zijn hiermee Manor voorbij in het constructeurskampioenschap. Fernando Alonso pakte in de slotfase het laatste punt mee.
Uitslag
1 |
Lewis Hamilton |
Mercedes |
3:01:01.335 |
2 |
Nico Rosberg |
Mercedes |
+11.455 |
3 |
Max Verstappen |
Red Bull |
+21.481 |
4 |
Sergio Perez |
Force India |
+25.346 |
5 |
Sebastian Vettel |
Ferrari |
+26.334 |
6 |
Carlos Sainz Jr. |
Toro Rosso |
+29.160 |
7 |
Nico Hülkenberg |
Force India |
+29.827 |
8 |
Daniel Ricciardo |
Red Bull |
+30.486 |
9 |
Felipe Nasr |
Sauber |
+42.620 |
10 |
Fernando Alonso |
McLaren |
+44.432 |
11 |
Valtteri Bottas |
Williams |
+45.292 |
12 |
Esteban Ocon |
Manor |
+45.809 |
13 |
Daniil Kvyat |
Toro Rosso |
+51.192 |
14 |
Kevin Magnussen |
Renault |
+51.555 |
15 |
Pascal Wehrlein |
Manor |
+1.00.498 |
16 |
Jenson Button |
McLaren |
+1.21.994 |
DNF |
Esteban Gutiérrez |
Haas |
+11 ronden |
DNF |
Felipe Massa |
Williams |
+25 ronden |
DNF |
Jolyon Palmer |
Renault |
+51 ronden |
DNF |
Kimi Räikkönen |
Ferrari |
+52 ronden |
DNF |
Marcus Ericsson |
Sauber |
+60 ronden |
DNS |
Romain Grosjean |
Haas |
+71 ronden |
Coureursstand
1 |
Nico Rosberg |
Mercedes |
367 |
2 |
Lewis Hamilton |
Mercedes |
355 |
3 |
Daniel Ricciardo |
Red Bull |
246 |
4 |
Sebastian Vettel |
Ferrari |
197 |
5 |
Max Verstappen |
Red Bull |
192 |
6 |
Kimi Räikkönen |
Ferrari |
178 |
7 |
Sergio Perez |
Force India |
97 |
8 |
Valtteri Bottas |
Williams |
85 |
9 |
Nico Hülkenberg |
Force India |
66 |
10 |
Fernando Alonso |
McLaren |
53 |
11 |
Felipe Massa |
Williams |
51 |
12 |
Carlos Sainz Jr. |
Toro Rosso |
46 |
13 |
Romain Grosjean |
Haas |
29 |
14 |
Daniil Kvyat |
Toro Rosso |
25 |
15 |
Jenson Button |
McLaren |
21 |
16 |
Kevin Magnussen |
Renault |
7 |
17 |
Felipe Nasr |
Sauber |
2 |
18 |
Jolyon Palmer |
Renault |
1 |
19 |
Pascal Wehrlein |
Manor |
1 |
20 |
Stoffel Vandoorne |
McLaren |
1 |
21 |
Esteban Gutiérrez |
Haas |
0 |
22 |
Marcus Ericsson |
Sauber |
0 |
23 |
Esteban Ocon |
Manor |
0 |
24 |
Rio Haryanto |
Manor |
0 |
Constructeursstand
1 |
Mercedes |
722 |
2 |
Red Bull |
446 |
3 |
Ferrari |
375 |
4 |
Force India |
163 |
5 |
Williams |
136 |
6 |
McLaren |
75 |
7 |
Toro Rosso |
63 |
8 |
Haas |
29 |
9 |
Renault |
8 |
10 |
Sauber |
2 |
11 |
Manor |
1 |
Op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland heeft zich op 10 kilometer diepte een aardbeving met een kracht van 7,5 op de schaal van Richter voorgedaan. Dat heeft de Amerikaanse Geologische Dienst gemeld, schrijft de BBC. Na een tsunamiwaarschuwing hebben golven de noordoostkust van het eiland bereikt. Er zijn zeker twee doden gevallen.
De beving is een stuk zwaarder dan die van 6,3 uit 2011. Deze beving koste aan 185 mensen het leven en verwoestte een groot deel van de stad Christchurch. Het was echter een stuk dichter bij de stad en slechts 5 kilometer diep. In februari beefde Christchurch opnieuw, maar toen was er enkel materiële schade.
Nieuw-Zeeland ligt op de beruchte zogeheten Ring of Fire, waar regelmatig bevingen en vulkaanuitbarstingen zijn. De schok zou in een groot gebied waaronder Christchurch zijn gevoeld. Er is nog geen informatie over eventuele slachtoffers bekend.
Update 14.45 uur
De autoriteiten hebben inwoners gewaarschuwd het hogerop te zoeken vanwege tsunamigevaar. De beving was om middernacht plaatselijke tijd, en twee uur later bereikten inderdaad de eerste golven van circa twee meter hoog de kust. Die zouden mogelijk niet de grootsten zijn; tsunami-activiteit blijft gedurende enkele uren mogelijk.
Update 16.22 uur
Volgens de overheid kunnen er tussen Malborough in het noordoosten van het Zuidereiland en Christchurch in het midden, golven tot 5 meter hoog worden verwacht. Er zijn tot nu toe golven van ongeveer de helft zo hoog gemeten, onder meer aan de zuidkust van het Noordereiland.
Duizenden mensen zijn volgens Radio New Zealand hun huizen ontvlucht. Ondertussen blijven er naschokken komen. Er is tot dusver alleen nog materiële schade gemeld.
Update 19.22 uur
Volgens premier John Key zijn er minimaal twee dodelijke slachtoffers te betreuren. Ambulancediensten maken melding van gewonden, maar erg specifiek is de informatie niet. Het land bereidt inwoners vanwege de ligging goed voor op aardbevingen, dus mogelijk valt het verder mee.
De tsunamiwaarschuwing is inmiddels afgezwakt tot de strand- en kustgebieden van het land, meldt Radio New Zealand. Dit betekent vermoedelijk dat eerder voorspelde golven van 5 meter hoog niet meer worden verwacht en de belangrijkste bewoonde gebieden wat dit betreft veilig kunnen worden geacht.
Foto's op de site van de BBC tonen schuilende Nieuw-Zeelanders, en beperkte materiële schade zoals gebroken ramen, ingevallen plafonds en kapotgevallen spullen in supermarkten. Ook zitten er scheuren in de wegen.
Donald Trump wil zodra hij als president is aangetreden, immigranten zonder papieren het land uitzetten. Het gaat om twee tot drie miljoen mensen, zo zei hij zondag in een interview met het CBS-programma 60 Minutes. Hij heeft het echter wel over criminelen, en laat doorschemeren genoegen te nemen met een hek.
"Wat we gaan doen, is de mensen die crimineel zijn of een crimineel verleden hebben, de bendeleden en de drugshandelaren, het land uitzetten of achter slot en grendel plaatsen. Ze gaan eruit. Ze zijn hier illegaal", aldus de aankomende Republikeinse president. De aanpak van illegale immigranten was een van de speerpunten van zijn campagne. Tussen de regels door laat de aankomende president evenwel de mogelijkheid open dat mensen zonder dergelijke antecendenten wellicht gespaard blijven.
Nadat de grenzen zijn beveiligd, gaan de immigratie-autoriteiten direct aan het werk om te bepalen wat er met de aanwezige immigranten zonder papieren in de Verenigde Staten moet gebeuren. Maar voor alles, dat is erg belangrijk, moeten eerst de grenzen van de VS worden beveiligd, aldus Trump.
Op de vraag of hij daadwerkelijk een muur aan de grens met Mexico laat optrekken, ook een speerpunt uit zijn verkiezingscampagne, antwoordde Trump: ja. Mexico heeft laten weten dat het niet zal meebetalen aan de bouw van een muur. Het maakt Trump kennelijk niet uit, maar hij liet wel weten dat de 'muur' mogelijk deels uit een hekwerk zou bestaan.
Trump: korte metten met illegalen, maar muur mogelijk hek (Foto: ANP)
Muzikant Leon Russel is op 74-jarige leeftijd overleden in Nashville. Hij overleed in zijn slaap, staat te lezen op zijn website. Russel was in de jaren zestig en zeventig een gewild studiomuzikant. In Nederland is hij vooral bekend door de hit Oude Maasweg van The Amazing Stroopwafels. Het nummer is een gedeeltelijke cover van Manhattan Island Serenade.
Russell met zijn zeer herkenbare lange haren en baard was afkomstig uit het muziekcircuit van Tulsa, in Oklahoma. Zijn muzikale repertoire strekte zich uit tot vele muziekstijlen. Boogie met gospelinvloeden, rock, folk, blues en country, hij speelde alles in zijn carrière die zich uitstrekte over een periode van meer dan vijftig jaar.
Hij was in de jaren zestig studiomuzikant bij Phil Spector. Later speelde hij mee op platen van acts als The Byrds en Badfinger, de groep die door The Beatles onder de hoede was genomen. Eind jaren zestig schreef Russel de hit Delta Lady voor Joe Cocker. Hij speelde ook mee op zijn legendarische live-album Mad Dogs and Englishmen. Hij was ook een van de muzikanten van de band Delaney & Bonnie and Friends.
Harrison
In 1971 deed Leon Russel mee aan het Concert for Bangla Desh. Het benefietconcert was georganiseerd door George Harrison. Hij was een jaar later te horen op Shine a Light, een van de tracks van het Rolling Stones-album Exile on Main Street. Verder was hij te horen op materiaal van Bob Dylan, Willie Nelson, B.B. King, Eric Clapton en Edgar Winter.
In 2010 werkte Russel mee aan The Union, een album van Elton John dat geproduceerd werd door T-Bone Burnett.
Zanger Leon Russell (74) overleden (Foto: BuzzE)
Op het Chempark Leverkusen heeft zaterdagavond en 's nachts een grote brand gewoed. Op het park zijn chemische bedrijven gevestigd. Duizenden omwonenden moesten ramen en deuren gesloten houden. Op de nabijgelegen Rijn werd het scheepvaartverkeer uit voorzorg stilgelegd.
Metingen door de brandweer wezen uit dat er geen giftige stoffen waren vrijgekomen. De stoffen die hadden gebrand, worden gebruikt in de cosmetische industrie. De brand brak uit bij het bedrijf Momentive Performance Materials. De brandweer zette groot materieel en 150 man in om het vuur te bestrijden. De oorzaak van de brand is nog onbekend. Voor zover bekend, raakte niemand gewond.
Grote brand op chemieterrein in Leverkusen (Foto: ANP)
Voor Romain Grosjean zat de Grand Prix van Brazilië er een klein half uurtje voor de start al op. De Fransman was bezig aan een outlap, op weg naar de startopstelling, maar bij het ingaan van de laatste bocht ging het fout.
Op de drijfnatte baan verloor Grosjean de controle over zijn Haas en belandde hij in een spin. Hij leek nog even goed weg te komen, tot hij stevig in aanraking kwam met de bandenstapels. Zijn linkervoorwiel brak af en daarmee was de race voor Grosjean nog voor de start voorbij. Uitgerekend in Brazilië kende Grosjean zaterdag een briljante kwalificatie: in zijn laatste run reed hij plotseling naar een bijzonder knappe zevende startplek.
Lewis Hamilton, de polesitter, reageerde op de boordradio inmiddels al door te zeggen dat het 'extreem nat' is. Het heeft er alle schijn van dat we dankzij Grosjean een start achter de safety car gaan zien.
Leden van de Eagles of Death Metal werden bij de heropening van de Bataclan weggestuurd vanwege uitspraken van voorman Jesse Hughes die niet erg chique waren, maar dat mag desondanks wellicht bestempeld worden als van de pot gerukt. Want het was wel de band die net als vele anderen een trauma heeft overgehouden aan die verschrikkelijke kutavond.
Na de aanslagen, nu een jaar geleden, kwam er een campagne op gang om de Eagles op nummer één van de Britse hitlijst te krijgen met hun cover van het Duran Duran-nummer 'Save a Prayer'. Dat lukte helaas niet; de song bleef steken op plek 53. De royalties werden wel aan 'vreedzaam goed doel' gegeven door Duran Duran.
Hieronder drie versies van het nummer: de studio-uitvoering met beelden uit de film The Royal Tenenbaums, een live-versie van de EODM, en nog een keer live, samen met Duran Duran.
Lee Seung-hoon en Ivanie Blondin hebben bij de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Harbin de massastart gewonnen. De Nederlandse deelnemers speelden geen rol van betekenis.
Bij de mannen bleef Lee in de eindsprint Alexis Contin en Fabio Francolini nipt voor. Jorrit Bergsma kon zich niet in de strijd om deze mengen, mede doordat hij het door een val van Gerben Jorritsma vroeg in de wedstrijd alleen moest doen.
Bij de dames klopte Blondin Francesca Lollobrigida en Kim Bo-reum. Manon Kamminga en Melissa Wijfje kwamen niet in het stuk voor. Wereldkampioene Irene Schouten was afwezig in Harbin. Zij besloot in Nederland te blijven voor het rijden van marathons.
Schouten zal gelukkig zijn met die keuze, want afgelopen week werd haar moeder getroffen door een hersenbloeding. Ondanks dat Schouten dus wel wat anders aan haar hoofd had won ze gisteren de marathon in Heerenveen. "Je kunt het eigenlijk van tevoren niet voorstellen. De wereld staat gewoon even helemaal stil. Het maakt mij ook helemaal niks uit hoe het nu gaat. Maar we kunnen nu niks doen voor mijn moeder en ik vind schaatsen het leukste dat er is. Dan kan ik lekker mijn hoofd leegmaken."
De World Cup schaatsen in Harbin zit erop en het internationale seizoen zit erop. In de luwte deed in Harbin een heuse exoot mee, die over ruim een jaar in Pyeongchang op de Olympische Spelen hoopt te vlammen: de Colombiaan Pedro Causil.
Causil is veelvoudig wereldkampioen inlineskeeleren, maar stopte na de Pan-Amerikaanse Spelen in Toronto vorig jaar met die sport om zich volledig op het langebaanschaatsen te richten. Daar wil hij geschiedenis schrijven door als eerste Zuid-Amerikaan serieus mee te doen in de schaatstop.
De 25-jarige Causil maakte vooral in de afgelopen maanden enorme progressie, en liet vorige maand in Salt Lake City met 35,60 seconden al een prima tijd zien op de 500 meter. In Harbin kwam hij in actie in de B-groep en vooral zondag maakte hij daar grote indruk. Het Chinese ijs is vele malen trager dan het superijs in Salt Lake, maar toch kwam Causil tot 35,81 seconden. Daarmee eindigde hij slechts 0,19 seconden achter vicewereldkampioen sprint Kjeld Nuis. Bovendien bracht het de Colombiaan de negende plek en in de B-groep betekent dat één ding: één World Cup-punt.
Nooit eerder haalde een Colombiaan een punt in de World Cup op de 'gewone' afstanden. In de massastarts kwam Andrés Campo vorig seizoen in Inzell al wel tot een vierde plek in de B-groep, waar overigens een behoorlijk gehavend deelnemersveld aan de start stond. Campo komt ook dit seizoen in actie, maar vooral Causil lijkt serieuze kans te maken om in Pyeongchang op de Olympische Spelen hoge ogen te gooien.
Citigroup werkt aan een verhuizing van een deel van zijn activiteiten uit Londen naar Dublin. De Amerikaanse bank zou op zoek zijn naar kantoorruimte in de Ierse hoofdstad voor zo'n negenhonderd medewerkers. Dat schrijft de Sunday Times op basis van ingewijden.
De verhuisplannen hebben te maken met de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. De top van Citigroup zou al in Dublin zijn geweest om onder meer het politieke klimaat te peilen.
In aanloop naar het brexitreferendum op 23 juni gaven meerdere bedrijven in de omvangrijke Londense financiële sector aan een gehele of gedeeltelijke verhuizing te overwegen als het zo ver zou komen. Daarbij werd ook Amsterdam vaak als mogelijke uitwijkplaats genoemd.
'Citigroup verhuist 900 banen naar Dublin' (Foto: ANP)
Jackie Chan heeft eindelijk een Oscar te pakken. Zaterdag kreeg hij een Governors Award in Hollywood. De prijs wordt ook wel gezien als een ere-Oscar.
Chan was er dolblij mee, schrijft E!News. In zijn dankwoord vertelde de Aziatische acteur dat hij ooit eens bij Sylvester Stallone een Oscar had gezien. "Ik heb hem aangeraakt en gekust", grapte Chan. "De Oscar heeft nu nog steeds mijn vingerafdrukken."
De martial arts-acteur zei ook dat zijn vader hem heel vaak gevraagd had waarom hij nooit een Oscar had gekregen. "Ik maak alleen maar komische lachfilms", was het antwoord dat Chan dan gaf.
"Ik wil al mijn fans bedanken. Dankzij jullie steun blijf ik doorgaan met het maken van films en het door ramen heen springen en het schoppen en breken van ledematen", zei Chan. Daarna kreeg hij een staande ovatie.
Jackie Chan heeft zo'n tweehonderd films gemaakt.
Jackie Chan heeft eindelijk een Oscar (Foto: BuzzE)
Op de A10 rond Amsterdam is zondagmiddag een verkeerschaos ontstaan doordat twee tunnels zijn afgesloten. De Zeeburgertunnel is dit weekeinde dicht wegens werkzaamheden. Bovendien is de IJ-tunnel dicht wegens de intocht van Sinterklaas in Amsterdam. Hierdoor staat het verkeer op de A10 West grotendeels stil, aldus de VerkeersInformatieDienst (VID). In totaal stond er rond 14.30 uur 17 kilometer aan file op de A10.
Het is niet bekend hoe lang de IJ-tunnel zondagmiddag dichtblijft. De Zeeburgertunnel (A10 Noord) is tot maandagochtend dicht. De weg is tussen de afslagen S114 en S116 in beide richtingen afgesloten. Het verkeer wordt omgeleid.
In het weekeinde van 25 november wordt de Zeeburgertunnel opnieuw afgesloten voor verkeer.
Verkeerschaos op A10 rond Amsterdam (Foto: ANP)
Eén handgranaat met waarschuwing donderdag in Athene blijkt voldoende om massale veiligheidsmaatregelen te treffen voor het komende bezoek van de Amerikaanse president Obama. Liefst 5000 politieagenten worden op de been gebracht om het verblijf van Obama dinsdag in goede banen te leiden.
Of dat nog niet voldoende is, sturen de Amerikanen zelf ook nog eens vijfhonderd man. De helft daarvan is inmiddels al in Athene aangekomen.
De handgranaat werd naar de Franse ambassade in het centrum van de Griekse hoofdstad geworpen, gevolgd door een brief waarin een anarchistische organisatie aankondigde "het feest rond Obama te zullen vernietigen". Anarchisten en links-extremistische bewegingen zorgen wel vaker voor reuring, bijvoorbeeld wanneer ze weer eens een molotovcocktail naar het huis van een politicus of een partijbureau gooien.
Geen enkele reden voor paniek rond het bezoek van de president, liet de Griekse regering zondag weten. Obama is in Athene om onder meer over de schuldenlast van Griekenland te praten. Hij vliegt woensdag door naar Berlijn.
Grieken pakken Obama in met 5000 agenten (Foto: ANP)
Om 17.00 uur Nederlandse tijd gaat de Grand Prix van Brazilië van start en het lijkt een bijzonder natte race te worden. De hele dag zeikt het al van de regen in en rond São Paulo, waar het circuit van Interlagos ligt.
Nagenoeg overal verwacht men dat de paraplu's de komende uren nog niet opgeborgen hoeven worden en dus lijkt het erop dat de droogweerbanden zondag in de paddock kunnen blijven. Volgens de Britse journalist Andrew Benson zou de race met de huidige omstandigheden met een gewone start beginnen. Volgens hem zit het echter 'op het randje' van een start achter de safety car.
Lewis Hamilton vertrekt van poleposition, met teamgenoot Nico Rosberg naast zich. De Duitser kan zich in Interlagos voor het eerst laten kronen tot wereldkampioen. Als hij wint is de titel binnen, verder is hij afhankelijk van waar Hamilton finisht. Als de Brit geen punten pakt heeft Rosberg aan de zesde plek genoeg.
Alpineskiër Marcel Hirscher heeft de eerste slalom van het nieuwe seizoen gewonnen. In het Finse Levi was de Oostenrijker vooral in de tweede run oppermachtig.
In de eerste run was Hirscher ook al de snelste, maar de verschillen waren nog niet groot. Landgenoot Marco Schwarz volgde knap op 0,21 seconden, Hirscher's Duitse vriend en aartsrivaal Felix Neureuther gaf een dikke vier tienden toe. Op 0,46 seconden was de vierde plek voor de sensatie van de dag: de 29-jarige Brit Dave Ryding kende de run van zijn leven.
Manuel Feller liet een ijzersterke tweede run zien, wat de Oostenrijker de vijfde plek bracht - nadat hij halverwege op plaats zestien stond. Zijn landgenoot Michael Matt was eveneens sterk. Na de eerste run stond hij nog zesde, maar de ene na de andere beet zich stuk op zijn tijd. Zo gaf de Italiaan Manuel Mölgg één honderdste van een seconde toe en kwam Neureuther een tiende tekort. Ryding leverde twee plekken in, maar zijn zesde plaats was reden voor een feestje: sinds 2001 haalde geen enkele Britse man de top-6 in een World Cup.
Schwarz leek goede kans te hebben op het podium, maar een dramatische run eindigde halverwege en dus was hij uitgeschakeld. Daardoor was alleen Hirscher nog over en de 'halve Nederlander' liet een briljante run zien. Hij breidde zijn voorsprong uit naar 1,30 seconden en pakte de eerste honderd punten van het slalomseizoen.
World Cup Levi - Uitslag slalom mannen:
1 |
Marcel Hirsher |
AUT |
1:44.67 |
|
2 |
Michael Matt |
AUT |
1:45.97 |
+1.30 |
3 |
Manfred Mölgg |
ITA |
1:45.98 |
+1.31 |
4 |
Felix Neureuther |
GER |
1:46.08 |
+1.41 |
5 |
Manuel Feller |
AUT |
1:46.15 |
+1.48 |
6 |
Dave Ryding |
GBR |
1:46.24 |
+1.57 |
6 |
Mattias Hargin |
SWE |
1:46.24 |
+1.57 |
8 |
Luca Ärni |
SUI |
1:46.30 |
+1.63 |
8 |
Fritz Dopfer |
GER |
1:46.30 |
+1.63 |
10 |
Jonathan Nordbotten |
NOR |
1:46.35 |
+1.68 |
Michael van Gerwen speelde zaterdagavond op de Grand Slam of Darts in zijn eerste duel tegen Martin Adams. De Nederlander versloeg Wolfie relatief makkelijk, maar na afloop toonde hij weinig respect voor zijn tegenstander. De goedgemutste Adams, herstellende van prostaatkanker, is blij dat hij nog gewoon kan darten en stond op het podium regelmatig te lachen. Van Gerwen was niet gediend van dat goede humeur.
Gevraagd naar hoe bijzonder Van Gerwen het vond om tegen 'de oude' Adams te kunnen spelen was de Nederlander, die tien jaar geleden als broekie voor het laatst tegenover Wolfie stond, vrij duidelijk. "Ja heel bijzonder...nee, dat vind ik echt geen reet aan. Hij staat op het podium de hele tijd een beetje te lachen, dan moet je gewoon lekker thuis blijven. Echt, dat meen ik serieus", aldus de ogenschijnlijk woedende Van Gerwen.
"Dat doet hij altijd, zo irritant. Wat doe je hier dan? Sta je daar maar een beetje te lachen, dat kan toch niet..of wel dan? Het zal wel aan mij liggen, maar dan wil ik extra graag winnen." Dat leverde bij de Nederlander ook de nodige ergernis op. "Ik ergerde me niet alleen aan hem, maar ook aan mezelf omdat ik door dat gelach van hem juist extra graag wilde winnen, dan laat ik me afleiden."
Het is niet de eerste keer dat Van Gerwen zich stoort aan de vrolijke Adams. "Hij staat altijd te lachen...dan staat 'ie daar achter op het podium alsof het hem niks interesseert, dat vind ik echt schokbarend", zo kwam hij nog met een weinig gebruikt woord. "Ik vond het vroeger al niks en nu nog steeds niet. Ik heb het ook nooit gesnapt..terwijl het zo'n goede speler is! Misschien is het een soort zwakte of iets?"
Jorge Lorenzo heeft de laatste Grand Prix van het seizoen in de MotoGP gewonnen. De Spaanse oud-wereldkampioen was op het circuit van Valencia ongenaakbaar en kreeg alleen in de eerste en laatste ronden enige uitdaging. Voor Lorenzo was het een emotionele zege: na negen jaar neemt hij afscheid bij Yamaha, want volgend seizoen rijdt hij voor Ducati.
Lorenzo vertrok vanaf poleposition en nam de leiding, maar de beste start kwam op naam van Andrea Iannone. De Italiaan stoomde op zijn Ducati in krap twee bochten op van de zevende naar de tweede plek, voor Maverick Viñales, Valentino Rossi, Marq Marquez, Andrea Dovizioso en Dani Pedrosa. Vijf ronden later had het veld zich wat gesettled en Lorenzo had ondertussen al een gat geslagen naar Iannone, die vier man achter zich aan had - de geblesseerde Pedrosa kon het tempo niet volgen.
Op een derde van de race was Lorenzo al aan de horizon verdwenen, maar om plek twee werd flink gevochten. Vooral Iannone en Rossi wisselden regelmatig van positie, waarbij Marquez wachtte op een kans. Die kreeg hij wel, maar de Ducati van Iannone was op het rechte stuk te machtig voor Marquez' Honda en dus pakte de Italiaan de derde plek achter Rossi weer terug.
Tien ronden voor het einde slaagde Marquez er dan toch in om Iannone definitief te passeren. Toch bleef de Ducatirijder dapper strijden en Rossi had de nodige moeite om bij te blijven, waar Viñales van hoopte te profiteren. Voor Viñales lukte dat niet, want in het laatste deel van de wedstrijd moest de Suzukirijder lossen bij Rossi en Iannone, die fel bleven vechten. Een iets te stevige actie kostte Rossi uiteindelijk de kop, want daardoor moest hij Iannone laten gaan. Die werd zo erg knap derde, achter Marquez. De Spanjaard kwam in de slotronden nog in de buurt van Lorenzo, maar die hield precies genoeg over om negen jaar Yamaha af te sluiten met een prachtige overwinning.
Maandag is het de dag van de supermaan. Dat is een volle maan die dichter bij de aarde staat dan anders. De weerbureaus grijpen het verschijnsel aan om allerlei duizelingwekkende feiten te melden.
Een supermaan lijkt heel groot en verlicht: voor het oog 14 procent groter en 30 procent helderder, meldt Weeronline. Het gaat om de grootste supermaan sinds 1948. Weerplaza berekende dat de volgende keer dat de maan precies deze stand bereikt pas 25 november 2034 is.
Weeronline verwacht dat het verschijnsel in Limburg "met een beetje geluk tegen de avond"is te zien. Om de supermaan te bewonderen is het het beste om direct rond de maanopkomst om 17:21 uur naar het noordoosten te kijken. Omdat die dan dichtbij objecten staat, zoals een boom of een gebouw, lijkt de maan veel groter. Dinsdagochtend rond 07.17 uur gaat ie weer onder. Ook dan lijkt de maan ineens een flink stuk groter.
Maandag grootste supermaan sinds 1948 (Foto: ANP)
De Koerdische troepen in Irak hebben zich schuldig gemaakt aan het onrechtmatig vernielen van grote aantallen huizen die ze hebben veroverd op IS. Dat stelt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in een rapport dat zondag is uitgebracht. In sommige gevallen gaat het om hele dorpen, schrijft de organisatie.
HRW doet zijn bevindingen op basis van interviews, satellietbeelden en bezoeken aan zo'n twintig dorpen. Het gaat over de periode september 2014 tot en met mei 2016 en betreft de Iraakse regio's Kirkuk en Nineveh.
De organisatie ziet een patroon van vernielingen, waarbij Arabische huizen met de grond worden gelijkgemaakt en Koerdische huizen intact worden gelaten. Satellietbeelden laten volgens HRW zien dat in veel gevallen de huizen vernietigd zijn maanden nadat Koerden het dorp veroverd hebben.
HRW: Koerden vernielen Arabische huizen Irak (Foto: ANP)
Na Brad Binder in de Moto3 heeft ook in de Moto2 de wereldkampioen de laatste race van het seizoen gewonnen. Johann Zarco was tijdens de Grand Prix van Valencia de sterkste in een vooral in race die vooral in het begin zeer de moeite van het kijken waard was.
Zarco pakte vanaf poleposition de leiding, waarbij hij Franco Morbidelli, Thomas Lüthi en Alex Rins achter zich aan kreeg. Die drie konden allemaal nog aanspraak maken op de tweede plek in het WK, achter kampioen Zarco, en dat was te merken. De eerste ronden bestonden uit een ongelooflijk gevecht tussen de vier, die bijna bocht na bocht van positie wisselden.
Na een aantal ronden met hevige gevechten moesten Lüthi en Rins wat lossen, maar Morbidelli gaf geen seconde op. Met Zarco wisselde hij meerdere keren per ronde van positie, wat Lüthi vervolgens weer de kans gaf om dichterbij te komen. Halverwege de race kalmeerden de kemphanen vooraan een beetje, wat het voor Rins moeilijker maakte om bij de top-3 te blijven.
Zeven ronden voor het einde leek het erop dat het klaar was met de gevechten om de zege. Zarco schroefde het tempo op en nam afstand van Morbidelli, van wie de banden steeds minder grip leverden. Dat kostte hem meer dan alleen een kans op de zege, want in de slotronde ging Lüthi na een zeer fel gevecht voorbij Morbidelli, die achter Zarco en de Zwitser wel de derde plek op het podium pakte. Sam Lowes zorgde nog voor een knappe prestatie door in de slotronde het gat naar Rins te dichten en de vierde plek af te pakken van de Spanjaard.
Sinterklaas is zondag met zijn pieten aangekomen in Amsterdam. Burgemeester Eberhard van der Laan ontving de goedheiligman die aanmeerde bij het Scheepvaartmuseum. Daar stapte de sint op zijn paard Amerigo om dwars door de stad richting de Dam te rijden.
Omdat het Leidseplein helemaal op de schop ligt, moet Sinterklaas wel een andere route dan normaal nemen. Het is de 78e intocht in de hoofdstad. Het is behoorlijk druk met toeschouwers in de binnenstad. Het openbaar vervoer rijdt hier en daar om, of minder.
De Amsterdamse intocht baart opzien doordat de sint daar enkel nog met roetveegpieten verschijnt.
Sinterklaas aangekomen in Amsterdam (Foto: ANP)
Op eigen houtje is geen optie, niet voor de VS en niet voor Europa, aldus NAVO-chef Jens Stoltenberg. Hij richtte zich daarmee in de Britse weekendkrant The Observer tot de opvolger van de Amerikaanse president Barack Obama, Donald Trump. Stoltenberg beklemtoont dat het Westen nu voor de grootste uitdaging in een generatie staat wat betreft veiligheid.
Hij herinnerde eraan dat de NAVO-bondgenoten Amerika te hulp schoten na de terroristische aanslagen van september 2001 in het noordoosten van de VS. "Het is nu zaak de verschillen tussen de 28 lidstaten van het bondgenootschap niet te verdiepen, maar nu moet alles wat verenigt worden bevorderd onder Amerikaans leiderschap".
Trump is mede gekozen dankzij uitspraken over het buitenland dat volgens hem de Verenigde Staten vooral geld en banen kost. Hij wil dat de VS zich in de eerste plaats met zichzelf bemoeien en dan kan er fors bezuinigd worden op wat het land nu nog in de internationale arena uitgeeft. De NAVO wordt gedomineerd en grotendeels betaald door de VS.
Trump heeft zich ook fel gekeerd tegen het internationale klimaatakkoord en vrijhandelsakkoorden zoals dat met Canada en de Mexico. Het isolationisme en protectionisme dat Trump voorstaat, vindt veel waardering bij tegenstanders van de globalisering wereldwijd. Een van de belangrijkste initiatiefnemers van de brexit, de Britse politicus Nigel Farage, was zaterdag in New York als eerste Engelse politicus sinds de Amerikaanse verkiezingen van 8 november op bezoek bij Trump. De Franse partijleider Marine Le Pen, die met haar Front National tegen de EU en immigratie tekeergaat, heeft Trump dit weekeinde bij de BBC als lichtend voorbeeld geprezen.
NAVO-chef waarschuwt Trump (Foto: ANP)
De Franse premier Manuel Valls heeft zondag gezegd de noodtoestand te willen verlengen. Hij sprak met de BBC precies een jaar na de bloedige aanslagen van 13 november 2015 die reden waren de noodtoestand uit te roepen. De noodtoestand werd in juli met zes maanden verlengd. Volgens Valls zijn er in 2017 voor de verkiezingen in mei veel openbare bijeenkomsten en helpt de noodtoestand dan de democratie te beschermen.
De noodtoestand is omstreden omdat die tal van ingrijpende bevoegdheden toekent aan autoriteiten die ze normaal niet zonder tussenkomst van een rechter zouden hebben. Zo is er voor huiszoeking geen bevel meer nodig en kan de minister van Binnenlandse Zaken mensen huisarrest opleggen.
Franse premier wil noodtoestand verlengen (Foto: ANP)
Schaatser Sven Kramer heeft bij de wereldbekerwedstrijden in Harbin opnieuw een overtuigende race op de 1500 meter laten zien. De 30-jarige Fries werd twee weken geleden verrassend Nederlands kampioen op de schaatsmijl en vandaag in China pakte hij voor het eerst sinds eind 2008 een wereldbekerzege op deze afstand.
Kramer reed met een tijd van 1.46,79 het kersverse baanrecord van Kjeld Nuis uit de boeken. De Nederlander deed dit in de voorlaatste rit tegen de Belg Bart Swings die met een tijd van 1.47,54 derde werd. Tussen hen in eindigde de Rus Denis Yuskov met 1.46,46. Patrick Roest viel met 1.47,92 net buiten het podium, terwijl Thomas Krol met 1.48,43 genoegen moest nemen met een negende plaats.
Eerder op de dag reed Nuis met 1.47,38 in de B-groep naar een duidelijke overwinning. Tweede was Douwe de Vries in 1.48,50. Door hun resultaten promoveren zij naar de A-groep voor de volgende wereldbekerwedstrijd.
Uitslag
1 |
Sven Kramer |
Ned |
1:46.79 |
2 |
Denis Yuskov |
Rus |
1:47.46 |
3 |
Bart Swings |
Bel |
1:47.54 |
4 |
Patrick Roest |
Ned |
1:47.92 |
5 |
Joey Mantia |
VS |
1:48.14 |
6 |
Vincent De Haître |
Can |
1:48.24 |
7 |
Shota Nakamura |
Jap |
1:48.29 |
8 |
Shani Davis |
VS |
1:48.33 |
9 |
Thomas Krol |
Ned |
1:48.43 |
10 |
Håvard Lorentzen |
Noo |
1:48.72 |
11 |
Sergey Trofimov |
Rus |
1:48.75 |
12 |
Sverre Lunde Pedersen |
Noo |
1:49.26 |
13 |
Sergey Gryaztsov |
Rus |
1:49.37 |
14 |
Sebastian Klosinski |
Pol |
1:49.44 |
15 |
Andrea Giovannini |
Ita |
1:49.61 |
16 |
Kim Min-Seok |
ZKo |
1:49.66 |
17 |
Zbigniew Bródka |
Pol |
1:49.68 |
18 |
Jan Szymanski |
Pol |
1:50.33 |
19 |
Li Bailin |
Chi |
1:50.84 |
- |
Sindre Henriksen |
Noo |
DNF |
Max Verstappen heeft in een reactie op het controversiële telefoongesprek van Mercedes-teambaas Toto Wolff laten weten zijn race net zoals anders te rijden. Hij is niet van plan om de titelkandidaten Nico Rosberg en Lewis Hamilton een speciale behandeling te geven tijdens de Grand Prix van Brazilië.
Wolff bekende na de Grand Prix van Mexico vader Jos Verstappen te hebben gebeld om zijn zorgen te uiten over de bemoeienis van zijn zoon in de strijd om het coureurskampioenschap. De Duitser benadrukte dat hij Jos hier niet speciaal voor opbelde, maar dat het ter sprake kwam.
Max: "Ze moeten tot de laatste race strijden om de eerste plaats. Anders ben je het niet waard om wereldkampioen te worden. Ik ga de race niet anders aanpakken. Als coureur probeer je altijd het beste eruit te halen. We willen allemaal racen en dat is wat ook Mercedes uiteindelijk wil."
Ook de tweede partij van het wereldkampioenschap schaken tussen de Noorse titelverdediger Magnus Carlsen en de Russische uitdager Sergey Karjakin is geëindigd in remise. De stand is na twee partijen 1-1.
Karjakin speelde met wit en begon met een Spaanse opening, maar geen van de spelers kon de partij naar zich toetrekken. Na 33 zetten gaf men elkaar de hand. Zondag is een vrije dag en maandag gaat het tweekamp verder met de derde partij.
De 25-jarige Carlsen is wereldkampioen sinds hij in 2013 de Indiër Viswanathan Anand versloeg. In 2014 wist hij met succes zijn titel tegen diezelfde Anand te verdedigen. Karjakin (26) werd uitdager door in maart in Moskou het kandidatentoernooi te winnen.
Michael van Gerwen is de Grand Slam of Darts begonnen met een zege op Martin Adams. De Engelsman, herstellende van prostaatkanker, stond de hele wedstrijd lachend op het podium, maar kon het Van Gerwen niet moeilijk genoeg maken. In hun eerste wedstrijd sinds de finale van de Winmau World Masters van 2006 zegevierde de Nederlander met 5-2.
Scott Mitchell liet volgens velen de beste wedstrijd van de avond zien. De Lakeside-kampioen van 2015 stond tegenover oud-wereldkampioen Adrian Lewis en speelde fantastisch. Een gemiddelde van meer dan 107 punten, zijn hoogste gemiddelde op tv ooit, leverde Mitchell een overtuigende 5-1 zege op. PDC-wereldkampioen Gary Anderson rekende eerder op de avond in mooie clash tussen de twee dartsbonden af met Glen Durrant. De nummer één van de BDO maakte het Anderson in een hoogstand duel erg moeilijk, maar de Schot zegevierde met 5-4.
Phil Taylor had in zijn openingswedstrijd geen kind aan Darryl Fitton, die zo'n twintig punten minder gooide per beurt en met het nodige geluk nog een leg wist te winnen: 5-1. Benito van de Pas had het maximale aantal legs nodig om Chris Dobey van zich af te schudden (5-4), terwijl Ian White met 5-3 won van Darren Webster. Nathan Derry versloeg Alan Norris na een spannend duel met 5-4, nadat Brendan Dolan de avond had geopend met een 5-4 zege op de jonge Duitser Max Hopp.
Heather Bergsma heeft bij de eerste wereldbekerwedstrijden schaatsen in het Chinese Harbin ook de 1.500 meter op haar naam geschreven. De Amerikaanse troefde met een tijd van 1.57,00 iedereen af.
Achter Bergsma eindigden drie Nederlandse vrouwen op de plekken twee, drie en vier. Marrit Leenstra kwam net als op de kilometer van gisteren nog het dichtste in de buurt van de tijd van de Amerikaanse (1.57,64). Ireen Wüst werd met een tegenvallende tijd van 1.58,18 derde, voor haar teamgenote Antoinette de Jong (1.58,22). Marije Joling pakte in 1.58,72 de zevende plaats, terwijl Melissa Wijfje met 1.59,40 negende werd.
Uitslag
1 |
Heather Bergsma |
VS |
1:57.00 |
2 |
Marrit Leenstra |
Ned |
1:57.64 |
3 |
Ireen Wüst |
Ned |
1:58.18 |
4 |
Antoinette de Jong |
Ned |
1:58.22 |
5 |
Miho Takagi |
Jap |
1:58.57 |
6 |
Martina Sáblíková |
Tsj |
1:58.64 |
7 |
Marije Joling |
Ned |
1:58.72 |
8 |
Misaki Oshigiri |
Jap |
1:59.22 |
9 |
Melissa Wijfje |
Ned |
1:59.40 |
10 |
Olga Graf |
Rus |
2:00.05 |
11 |
Yekaterina Lobysheva |
Rus |
2:00.61 |
12 |
Ida Njåtun |
Noo |
2:00.71 |
13 |
Mia Manganello |
VS |
2:01.14 |
14 |
Natalya Voronina |
Rus |
2:01.19 |
15 |
Ayano Sato |
Jap |
2:01.56 |
16 |
Isabelle Weidemann |
Can |
2:02.00 |
17 |
Liu Jing |
Chi |
2:03.24 |
18 |
Katarzyna Bachleda-Curus |
Pol |
2:03.63 |
19 |
Han Mei |
Chi |
2:03.68 |
20 |
Katarzyna Wozniak |
Pol |
2:04.25 |
Brad Binder heeft zijn Moto3-carrière afgesloten met de zege in de Grand Prix van Valencia. De Zuid-Afrikaan kende een moeizaam begin van de wedstrijd, maar wist na een prachtige inhaalrace de winst voor zich op te eisen. De wereldkampioen verhuist volgend jaar naar de Moto2.
Door een gridstraf moest Bo Bendsneyder vanaf de twintigste plek starten, waar hij zich als achtste gekwalificeerd had. Een groter drama was er echter voor Aron Canet: de Spanjaard had voor zijn thuisrace - hij woont een kwartiertje van het circuit vandaan - de poleposition, maar seconden voor de start sloeg zijn motor af en moest hij met motor en al terug de pits in. Hij kon wel weer vertrekken, maar het hele veld was ondertussen al gestart. Daar pakte Hiroki Ono aanvankelijk de leiding, voor Enea Bastinini dat overnam met wereldkampioen Binder achter zich aan. Voorin viel gelijk de eerste zware crash te noteren: Gabriel Rodrigo ging samen met Francesco Bagnaia hard onderuit, maar beiden liepen zelf weg.
Al in ronde twee kwam Binder in de problemen. De Zuid-Afrikaan leek even niet te kunnen schakelen, viel ver terug en sloot rond de twintigste plek weer aan met een motor die toch weer op gang was gekomen. Daarmee lag hij een paar plekken achter Bendsneyder, die zich een klein stukje op had kunnen werken. Voorin nam Joan Mir inmiddels de leiding over en na een paar ronden had hij een gat geslagen naar Bastianini, Andrea Migno en Fabio di Giannantonio. Die leiding moest Mir echter afstaan, want hij had ingehaald terwijl de gele vlag gezwaaid werd en moest één positie inleveren.
Het gevecht om de kop kon zo weer opnieuw beginnen en halverwege had Migno die positie in handen. Opvallend was vooral dat Binder inmiddels op de zesde plek lag en 'gewoon' uitzicht had op de eerste plaats. In de slotronden ontstond een prachtig gevecht om de zege tussen Mir, Binder, Bastianini, Migno en GiGiannantonio. Bij het ingaan van de slotronde nam Binder daar de leiding over en de Zuid-Afrikaan, die driekwart van het veld tijdens de race inhaalde, maakte het af: hij sloot zijn Moto3-loopbaan af met de zege, voor Mir, Migno, Bastianini en DiGiannantonio. Bendsneyder kwam op een dertiende plek over de finish van de laatste race in zijn prima debuutseizoen.
Leraren zijn in het geweer gekomen tegen het zogenoemde lerarenregister dat het kabinet volgend jaar wil invoeren en is bedoeld om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Binnen een week hebben al meer dan zevenduizend docenten de petitie 'Stop dit lerarenregister' getekend, meldde de vakbond Leraren in Actie (LIA) zondag.
In het lerarenregister moeten docenten zelf hun kennis en ervaring gaan bijhouden. Hiermee moet de kwaliteit van de docenten worden verbeterd en daarmee dus ook het onderwijs in Nederland. Het register krijgt echter veel kritiek vanuit de beroepsgroep. Redenen hiervoor zijn bijvoorbeeld dat het het nog steeds bestaande tekort aan bevoegde leraren niet oplost, dat leraren niet autonoom zijn om hun eigen opleidingspad uit te stippelen en dat er veel geld uitgegeven zal worden aan externe opleiders om maar aan de verplichtingen te voldoen. Tot slot dreigt het gevaar dat docenten omwille van het register allerlei formulieren in moeten gaan vullen en reflectieverslagen moeten schrijven, terwijl die tijd beter aan goed onderwijs kan worden besteed.
Het lerarenregister is vorige maand goedgekeurd door de Tweede Kamer. Aangezien men in Den Haag nog immer in de veronderstelling verkeert dat goed onderwijs vanuit een ministerie geregeld kan worden, is de verwachting dat de Eerste Kamer binnenkort ook zal instemmen met het plan. De LIA wil met de actie de Eerste Kamer oproepen tegen het wetsvoorstel te stemmen. De LIA is naar eigen zeggen niet tegen een lerarenregister, maar wel tegen deze van bovenaf opgelegde vorm. De veel grotere onderwijsvakbond AOb is altijd voorstander geweest van dit kabinetsplan.
Leraren in Actie tegen lerarenregister (Foto: ANP)
Waar zou die nou zijn?
Het CDA moet goed kijken naar de manier waarop Donald Trump de president van de Verenigde Staten is geworden. De ontevreden burgers vormen een niet te onderschatten groep, analyseerde aankomend lijsttrekker Sybrand Buma op een partijcongres in Veghel.
Trump kon de verkiezingen winnen omdat veel mensen maatschappelijk teleurgesteld zijn. Het CDA moet goed naar deze mensen luisteren - iets wat de regeringspartijen tot nu toe hebben nagelaten. Onvoldoende luisteren zou hebben geleid tot Brexit, Trump en het Oekraïne-nee.
Wie zou denken dat Buma hiermee vooral de aanval opent op populistische partijen als PVV, VNL en Baudets Forum voor Democratie komt bedrogen uit: vooral de VVD moest het in Veghel ontgelden. Zo merkte Buma in zijn speech ook nog op dat mensen zich eveneens tegen het landsbestuur keren, omdat het 'liberale individualisme' ze niet gebracht heeft wat ze verwachtten. In de kabinetten Balkenende I, II en III was het CDA overigens samen met de VVD verantwoordelijk voor dit liberaal-individualistische landsbestuur.
Buma en Peetoom op CDA congres (Foto: ANP)
Het is altijd een heel gezoek om een leuk gebouw te vinden voor deze rubriek. Er staan heel veel 15-in-een-dozijn-huizen op Funda. En dan zie je ineens weer zoiets dat je denkt: "oeh, da's lelijk". Of "wat een bouwval".
Vandaag was ik aan het zoeken en ik had al 2 mogelijke kandidaten waar ik toch niet helemaal tevreden mee was. En toen kwam ik dit voormalige café in de provincie Groningen tegen waar je voor 149.000 euro eigenaar van kan worden. Het gebouw ziet er saai uit, de tuin kan wat groot onderhoud gebruiken en de binnenkant ziet eruit alsof de sloopkogel er het beste in 1x doorheen geramd kan worden...
En dan kijk je nog een keer.. Het heeft toch wel wat. De binnenkant ziet eruit alsof de laatste bewoners 100 jaar geleden zijn vertrokken en er daarna niemand meer binnen is geweest totdat de fotograaf van Funda binnenkwam. Kijk naar dit voormalige café in het noorden van Groningen. Compleet met badkamer die thuishoort in een kippenslachterij en een eigenaar die gek is (was?) op kleden.
DENK wil een onderzoek naar etnisch profileren door de Belastingdienst, de fiscale opsporingsdienst FIOD en de arbeidsinspectie. Het is een van de punten in het verkiezingsprogramma van de politieke beweging dat maandag wordt gepresenteerd.
Volgens DENK vindt etnisch profileren niet alleen plaats bij de politie, maar krijgt de beweging signalen van ondernemers dat dit dus ook door andere organisaties gebeurt.
"Ik hoor van te veel ondernemers dat zij bang zijn om discriminatie en onterechte verdachtmaking door de autoriteiten te melden. Ik roep ondernemers die hierdoor benadeeld worden op om dit toch te doen en stel voor om een grondig onderzoek in te stellen, zodat de onderste steen boven komt en de struisvogelpolitiek kan stoppen", aldus Selçuk Öztürk van DENK.
De beweging van de Tweede Kamerleden Öztürk en Tunahan Kuzu en de kandidaten Sylvana Simons en Farid Azarkan verzet zich ertegen dat mensen worden onderworpen aan controles, vanwege hun afkomst.
'Onderzoek etnisch profileren Belastingdienst' (Foto: ANP)
Pavel Kulizhnikov heeft tijdens de World Cup schaatsen in Harbin orde op zaken gesteld. De Rus werd vrijdag op de 500 meter nog verslagen, maar de wereldrecordhouder sloeg zondag terug met de winst.
Kulizhnikov nam het in de slotrit op tegen Roman Krech, de verrassende winnaar van gisteren. De Kazakh kwam er dit keer niet aan te pas, maar Kulizhnikov draaide het gas open: na 34,98 seconden kwam hij over de finish. Daarmee was hij de winnaar, maar het scheelde bijzonder weinig. De pas 18-jarige Chinees Tingyu Gao werd vrijdag derde in de B-groep, mocht zondag debuteren in de A-groep en pakte met 34,99 gelijk een zeer verrassende tweede plek. Met 35,08 pakte Kim Tae-yun uit Zuid-Korea de derde plaats - zijn eerste podiumplek ooit.
Ronald Mulder gaf een kleine drie tienden toe op de top en pakte daarmee de achtste plek, vlak voor landgenoot Daidai Ntab. Jan Smeekens en Kai Verbij reden in de voorlaatste rit tegen elkaar en zorgden voor een spannend duel, maar eindigden ver in het achterveld.
World Cup Harbin - Uitslag tweede 500 meter mannen:
1 |
Pavel Kulizhnikov |
RUS |
34.98 |
|
2 |
Tingyu Gao |
CHN |
34.99 |
0.01 |
3 |
Tae-Yun Kim |
KOR |
35.08 |
0.10 |
4 |
Mika Poutala |
FIN |
35.18 |
0.20 |
5 |
Laurent Dubreuil |
CAN |
35.20 |
0.22 |
6 |
Min-Kyu Cha |
KOR |
35.22 |
0.24 |
7 |
Mitchell Whitmore |
USA |
35.26 |
0.28 |
8 |
Ronald Mulder |
NED |
35.27 |
0.29 |
9 |
Daidai Ntab |
NED |
35.29 (9) |
0.31 |
9 |
Jun-Ho Kim |
KOR |
35.29 (9) |
0.31 |
11 |
Roman Krech |
KAZ |
35.31 |
0.33 |
12 |
Tsubasa Hasegawa |
JPN |
35.33 |
0.35 |
13 |
Håvard Holmefjord Lorentzen |
NOR |
35.42 |
0.44 |
14 |
William Dutton |
CAN |
35.48 |
0.50 |
15 |
Jan Smeekens |
NED |
35.50 |
0.52 |
16 |
Kai Verbij |
NED |
35.51 |
0.53 |
17 |
Aleksey Yesin |
RUS |
35.58 |
0.60 |
18 |
Christopher Fiola |
CAN |
35.59 (5) |
0.61 |
19 |
Gilmore Junio |
CAN |
35.59 (9) |
0.61 |
20 |
Yuma Murakami |
JPN |
35.86 |
0.88 |
De Nederlandse schaatsters hebben op de 500 meter weer niet kunnen imponeren tijdens de World Cup in Harbin. Op het Chinese ijs kwam de Nederlandse ploeg net als op vrijdag niet in de buurt van de medailles, hoewel de verschillen een stuk kleiner waren.
Net als vrijdag was de zege voor Nao Kodaira, die dit keer 38,04 liet noteren. De Japanse bleef de Zuid-Koreaanse Lee Sang-hwa zo nipt voor: de houdster van het wereldrecord kwam na 38,11 seconden over de streep. Met 38,30 mocht Kodaira's landgenote Maki Tsuji opnieuw naar het podium.
Marrit Leenstra verbeterde zichzelf en kwam tot 38,56 seconden, wat haar dit keer de tiende plek bracht. Daarmee was ze wederom de beste Nederlandse, voor Anice Das, Bo van der Werff en Floor van den Brandt.
World Cup Harbin - Uitslag tweede 500 meter vrouwen:
1 |
Nao Kodaira |
JPN |
38.04 |
|
2 |
Sang-Hwa Lee |
KOR |
38.11 |
0.07 |
3 |
Maki Tsuji |
JPN |
38.30 |
0.26 |
4 |
Marsha Hudey |
CAN |
38.37 |
0.33 |
5 |
Heather Bergsma |
USA |
38.38 (0) |
0.34 |
6 |
Heather McLean |
CAN |
38.39 |
0.35 |
7 |
Erina Kamiya |
JPN |
38.40 |
0.36 |
8 |
Arisa Go |
JPN |
38.47 (1) |
0.43 |
9 |
Jing Yu |
CHN |
38.47 (5) |
0.43 |
10 |
Marrit Leenstra |
NED |
38.56 |
0.52 |
11 |
Olga Fatkulina |
RUS |
38.65 |
0.61 |
12 |
Hong Zhang |
CHN |
38.66 |
0.62 |
13 |
Nadezhda Aseyeva |
RUS |
38.88 |
0.84 |
14 |
Anice Das |
NED |
38.90 |
0.86 |
15 |
Hege Bøkko |
NOR |
38.91 |
0.87 |
16 |
Bo van der Werff |
NED |
39.08 |
1.04 |
17 |
Vanessa Herzog |
AUT |
39.11 |
1.07 |
18 |
Floor van den Brandt |
NED |
39.17 |
1.13 |
19 |
Min-Sun Kim |
KOR |
39.35 |
1.31 |
20 |
Seung-Hi Park |
KOR |
39.44 |
1.40 |
In de wekelijkse peiling van Maurice de Hond over de zetelverdeling in Den Haag stijgt de PVV 2 zetels (naar 29) en dalen VVD en CDA er eentje, naar respectievelijk 26 en 16. De peiling komt daags na de verkiezing van Donald Trump tot Amerikaans president.
Alle andere partijen blijven volgens de peiling op hetzelfde zetelaantal als een week geleden. Dus onder meer GroenLinks op 15, SP op 13, PvdA op 10. VNL en DENK blijven allebei op 2 zetels. Daarmee staan VVD en PVV samen op 55 zetels, ongeveer net zoveel als VVD, CDA en D66 samen (57).
De Hond peilde ook wat er moet gaan gebeuren als de PVV na de verkiezingen nog steeds de grootste partij blijkt te zijn. 60 Procent van alle ondervraagden vindt dat de partij in dat geval deel uit moet maken van de regering. Behalve 99% van alle PVV-kiezers zijn ook de stemmers op VVD, 50Plus en SP in meerderheid voor. De meerderheid van de PvdA-, D66- en GroenLinksstemmers vindt juist dat de PVV helemaal niet in het kabinet thuis hoort. Als de partij van Wilders niet de grootste wordt, ziet de meerderheid geen plek voor de PVV in de coalitie. Tot slot vinden de meeste PVV'ers en 50Plussers (87% en 76%) dat Geert Wilders de premier moet worden als de PVV de grootste partij wordt. Over de hele linie vindt slechts 44% dat dat 'moet', terwijl 49 vindt van niet.
Peiling: minieme verschuiving na winst Trump (Foto: ANP)
Twee leden van de Amerikaanse rockband Eagles of Death Metal is zaterdag de toegang geweigerd toen ze het concert van Sting wilden bijwonen in Bataclan in Parijs. Dat melden Franse media. Het theater werd zaterdag een jaar na de bloedige terreuraanslag heropend.
De directeur van het poppodium laat weten dat de mannen niet welkom waren vanwege uitspraken van zanger Jesse Hughes eerder dit jaar. Hughes stelde dat de beveiliging van het theater mogelijk betrokken was bij de aanslag.
Op 13 november vorig jaar stapten drie IS-terroristen bewapend met automatische geweren en bomgordels de zaal binnen waar de Amerikaanse rockband optrad. Bij het bloedbad in Bataclan vielen negentig doden.
Leden Eagles of Death Metal geweerd bij Sting (Foto: ANP)
De intocht van Sinterklaas was zaterdag het bestbekeken tv-programma. Ruim twee miljoen mensen zagen 's middags op NPO 3 hoe de sint voet aan wal zette in Maassluis.
Verder in de top tien van de Stichting KijkOnderzoek veel amusement: Ik hou van Holland (RTL4, 1,7 miljoen kijkers); Als de dijken breken (NPO 1, 1,7 miljoen); De Kwis (NPO 1, 1,3 miljoen) en de TV Kantine (RTL 4, 1 miljoen).
Twee miljoen kijkers voor intocht Sinterklaas (Foto: ANP)
De Colombiaanse regering en guerrillabeweging FARC zijn tot een nieuw vredesakkoord gekomen. Dat meldden beide partijen zaterdag na zes weken onderhandelen, nadat het eerste akkoord in een referendum werd verworpen.
In het nieuwe akkoord zijn voorstellen verwerkt uit verschillende sectoren van de maatschappij, laten de twee partijen weten.
"We roepen heel Colombia en de internationale gemeenschap op (...) om dit nieuwe akkoord en de snelle implementatie ervan te steunen, zodat we de tragedie van oorlog achter ons kunnen laten", luidt de gezamenlijke verklaring. "Vrede kan niet langer meer wachten."
De regering sloot eerder al een vredesakkoord met FARC. President Juan Manuel Santos kreeg daarvoor de Nobelprijs voor de vrede, hoewel de bevolking het akkoord nipt heeft afgewezen omdat de rebellen er te gemakkelijk van af zouden komen.
Het is onduidelijk of de Colombiaanse bevolking opnieuw mag stemmen over het verdrag dat een eind moet maken aan 52 jaar oorlog in Colombia waarbij naar schatting 220.000 mensen zijn omgekomen.
De ongeveer 7000 rebellen van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) zouden volgens het oude akkoord de wapens neerleggen in ruil voor een terugkeer in de maatschappij. De beweging wil verder als een politieke partij.
FARC en regering komen tot nieuw akkoord (Foto: ANP)
Parijs herdenkt zondag de bloedige terroristische aanslagen van een jaar geleden die aan 130 mensen het leven hebben gekost. Terroristen zaaiden dood en verderf bij het Stade de France in Saint-Denis, in Parijs voor en in cafés en in het muziektheater Bataclan. De gemeente Parijs stelt de herdenkingen een sober karakter te geven.
Bij het bloedbad in Bataclan vielen negentig doden. Het theater is zaterdagavond voor het eerst sinds de aanslagen weer opengegaan, met een concert van de Britse zanger Sting.
Zondagmorgen worden herdenkingen gehouden op de plaatsen waar de terroristen toesloegen. Er zullen gedenkstenen met de namen van omgekomen slachtoffers worden onthuld in aanwezigheid van president François Hollande en de burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo. Er worden geen toespraken gehouden.
Daarna is er vanaf 12.30 uur een herdenking op het Léon Blumplein waar onder anderen nabestaanden het woord voeren. Een pianist die op de avond van de aanslagen te hulp snelde, speelt muziek en wordt bijgestaan door een koor. Parijzenaars worden gevraagd bij het vallen van het duister een kaars voor het raam te plaatsen. Er zal dan ook een herdenkingsbijeenkomst in het centrum zijn langs het Canal Saint-Martin.
Parijs herdenkt aanslagen sober (Foto: ANP)
Hillary Clinton geeft FBI-directeur James Comey de schuld van haar verlies in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat bleek tijdens een telefonische toespraak van Clinton aan campagnedonoren, die is uitgelekt.
Volgens Clinton was het moment dat Comey naar buiten bracht nieuw onderzoek te doen naar haar e-mails een keerpunt in de verkiezingen. Haar campagne zou daardoor het momentum hebben verloren.
De FBI-directeur heropende eind oktober het onderzoek na nieuw gevonden e-mails. Vlak voor de verkiezingsdag maakte Comey bekend dat er niets strafbaars was gevonden.
'Clinton legt schuld verlies bij FBI' (Foto: ANP)
Hallo daar! De Sint is weer in het land aangekomen en dat deed hij onder een vrij bewolkte lucht. De meeste zon zagen we in het oosten en zuidoosten, maar uiteindelijk nam ook daar de bewolking toe. Het bleef wel droog. Het was met ongeveer 4 graden wel erg koud.
Vannacht bleef de bewolking overheersen en in de kustregio's viel een enkel spatje regen. Door de toegenomen bewolking koelde het minder sterk af dan vorige nacht. Alleen in het diepe binnenland kon nog nét een graadje vorst genoteerd worden.
Vandaag veranderd er niet veel. Over het algemeen zijn er veel wolkenvelden aanwezig. De kans op een beetje zon is het grootst langs onze landsgrenzen, maar ook daar wordt het zeker geen stralende dag. Er staat een zwakke tot matige zuidoostelijke wind en het wordt ongeveer 5 graden.
Begin volgende week blijft het licht wisselvallig. De kans op regen neemt wel geleidelijk wat toe. De temperaturen stijgen tot ruim 11 graden op woensdag.
Fijne dag!
Zon op / onder / zonkracht |
|
Zon op: |
07:44 |
Zon onder: |
17:01 |
Zonkracht: |
2 / 1 |
Deze foto maakt qltel vorige week in Portugal. Heel mooi met die vliegende vogel erop. (Foto: qltel)
Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar
weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!
EggsTC stuurde de volgende column in:
Lang twijfelde ik zelf over deze verkiezingen. Beiden waren op z'n zachtst gezegd de meest beroerde kandidaten die we hebben gezien in de geschiedenis. Geen van beiden is een goed kandidaat voor het presidentschap in de VS. Het oude lood om oud ijzer verhaal.
Toch heb ik liever Trump dan Hillary, en ik zal jullie uitleggen waarom;
Van de 198 in Rotterdam aangehouden demonstranten tegen Zwarte Piet is zaterdagavond vrijwel iedereen heengezonden. Alleen een man die wordt beschuldigd van een poging tot zware mishandeling blijft nog vastzitten, meldde de politie.
De laatste zou hebben geprobeerd iemand voor een rijdende auto te duwen. Het slachtoffer van die actie bleef ongedeerd, aldus de politie.
De demonstranten werden zaterdagmiddag in Rotterdam opgepakt omdat zij een vrijdag ingestelde noodverordening zouden hebben genegeerd. De actievoerders van Kick Out Zwarte Piet besloten niet in Maassluis bij de nationale intocht van Sinterklaas tegen Zwarte Piet te protesteren, maar in de Maasstad. Dat werd niet toegestaan, waarna een massa-arrestatie volgde. Wegens verzet tegen aanhouding werden ook enkele rake klappen aan de arrestanten uitgedeeld.
Vrijwel alle demonstranten Zwarte Piet vrij (Foto: ANP)