Doden bij aardbeving Nieuw-Zeeland

Op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland heeft zich op 10 kilometer diepte een aardbeving met een kracht van 7,5 op de schaal van Richter voorgedaan. Dat heeft de Amerikaanse Geologische Dienst gemeld, schrijft de BBC. Na een tsunamiwaarschuwing hebben golven de noordoostkust van het eiland bereikt. Er zijn zeker twee doden gevallen.

De beving is een stuk zwaarder dan die van 6,3 uit 2011. Deze beving koste aan 185 mensen het leven en verwoestte een groot deel van de stad Christchurch. Het was echter een stuk dichter bij de stad en slechts 5 kilometer diep. In februari beefde Christchurch opnieuw, maar toen was er enkel materiële schade.

Nieuw-Zeeland ligt op de beruchte zogeheten Ring of Fire, waar regelmatig bevingen en vulkaanuitbarstingen zijn. De schok zou in een groot gebied waaronder Christchurch zijn gevoeld. Er is nog geen informatie over eventuele slachtoffers bekend.

Update 14.45 uur
De autoriteiten hebben inwoners gewaarschuwd het hogerop te zoeken vanwege tsunamigevaar. De beving was om middernacht plaatselijke tijd, en twee uur later bereikten inderdaad de eerste golven van circa twee meter hoog de kust. Die zouden mogelijk niet de grootsten zijn; tsunami-activiteit blijft gedurende enkele uren mogelijk.

Update 16.22 uur
Volgens de overheid kunnen er tussen Malborough in het noordoosten van het Zuidereiland en Christchurch in het midden, golven tot 5 meter hoog worden verwacht. Er zijn tot nu toe golven van ongeveer de helft zo hoog gemeten, onder meer aan de zuidkust van het Noordereiland.

Duizenden mensen zijn volgens Radio New Zealand hun huizen ontvlucht. Ondertussen blijven er naschokken komen. Er is tot dusver alleen nog materiële schade gemeld.

Update 19.22 uur
Volgens premier John Key zijn er minimaal twee dodelijke slachtoffers te betreuren. Ambulancediensten maken melding van gewonden, maar erg specifiek is de informatie niet. Het land bereidt inwoners vanwege de ligging goed voor op aardbevingen, dus mogelijk valt het verder mee.

De tsunamiwaarschuwing is inmiddels afgezwakt tot de strand- en kustgebieden van het land, meldt Radio New Zealand. Dit betekent vermoedelijk dat eerder voorspelde golven van 5 meter hoog niet meer worden verwacht en de belangrijkste bewoonde gebieden wat dit betreft veilig kunnen worden geacht.

Foto's op de site van de BBC tonen schuilende Nieuw-Zeelanders, en beperkte materiële schade zoals gebroken ramen, ingevallen plafonds en kapotgevallen spullen in supermarkten. Ook zitten er scheuren in de wegen.