CDA wil meesurfen op succes Trump

Janneke (Janneke141)

Het CDA moet goed kijken naar de manier waarop Donald Trump de president van de Verenigde Staten is geworden. De ontevreden burgers vormen een niet te onderschatten groep, analyseerde aankomend lijsttrekker Sybrand Buma op een partijcongres in Veghel.

Trump kon de verkiezingen winnen omdat veel mensen maatschappelijk teleurgesteld zijn. Het CDA moet goed naar deze mensen luisteren - iets wat de regeringspartijen tot nu toe hebben nagelaten. Onvoldoende luisteren zou hebben geleid tot Brexit, Trump en het Oekraïne-nee.

Wie zou denken dat Buma hiermee vooral de aanval opent op populistische partijen als PVV, VNL en Baudets Forum voor Democratie komt bedrogen uit: vooral de VVD moest het in Veghel ontgelden. Zo merkte Buma in zijn speech ook nog op dat mensen zich eveneens tegen het landsbestuur keren, omdat het 'liberale individualisme' ze niet gebracht heeft wat ze verwachtten. In de kabinetten Balkenende I, II en III was het CDA overigens samen met de VVD verantwoordelijk voor dit liberaal-individualistische landsbestuur.

Buma en Peetoom op CDA congres (Foto: ANP)
Buma en Peetoom op CDA congres (Foto: ANP)