Binder wint slotrace Moto3 na prachtige inhaalrace

heywoodu

Brad Binder heeft zijn Moto3-carrière afgesloten met de zege in de Grand Prix van Valencia. De Zuid-Afrikaan kende een moeizaam begin van de wedstrijd, maar wist na een prachtige inhaalrace de winst voor zich op te eisen. De wereldkampioen verhuist volgend jaar naar de Moto2.

Door een gridstraf moest Bo Bendsneyder vanaf de twintigste plek starten, waar hij zich als achtste gekwalificeerd had. Een groter drama was er echter voor Aron Canet: de Spanjaard had voor zijn thuisrace - hij woont een kwartiertje van het circuit vandaan - de poleposition, maar seconden voor de start sloeg zijn motor af en moest hij met motor en al terug de pits in. Hij kon wel weer vertrekken, maar het hele veld was ondertussen al gestart. Daar pakte Hiroki Ono aanvankelijk de leiding, voor Enea Bastinini dat overnam met wereldkampioen Binder achter zich aan. Voorin viel gelijk de eerste zware crash te noteren: Gabriel Rodrigo ging samen met Francesco Bagnaia hard onderuit, maar beiden liepen zelf weg.

Al in ronde twee kwam Binder in de problemen. De Zuid-Afrikaan leek even niet te kunnen schakelen, viel ver terug en sloot rond de twintigste plek weer aan met een motor die toch weer op gang was gekomen. Daarmee lag hij een paar plekken achter Bendsneyder, die zich een klein stukje op had kunnen werken. Voorin nam Joan Mir inmiddels de leiding over en na een paar ronden had hij een gat geslagen naar Bastianini, Andrea Migno en Fabio di Giannantonio. Die leiding moest Mir echter afstaan, want hij had ingehaald terwijl de gele vlag gezwaaid werd en moest één positie inleveren.

Het gevecht om de kop kon zo weer opnieuw beginnen en halverwege had Migno die positie in handen. Opvallend was vooral dat Binder inmiddels op de zesde plek lag en 'gewoon' uitzicht had op de eerste plaats. In de slotronden ontstond een prachtig gevecht om de zege tussen Mir, Binder, Bastianini, Migno en GiGiannantonio. Bij het ingaan van de slotronde nam Binder daar de leiding over en de Zuid-Afrikaan, die driekwart van het veld tijdens de race inhaalde, maakte het af: hij sloot zijn Moto3-loopbaan af met de zege, voor Mir, Migno, Bastianini en DiGiannantonio. Bendsneyder kwam op een dertiende plek over de finish van de laatste race in zijn prima debuutseizoen.