Colombiaanse schaatser pakt historisch World Cup-punt

De World Cup schaatsen in Harbin zit erop en het internationale seizoen zit erop. In de luwte deed in Harbin een heuse exoot mee, die over ruim een jaar in Pyeongchang op de Olympische Spelen hoopt te vlammen: de Colombiaan Pedro Causil.

Causil is veelvoudig wereldkampioen inlineskeeleren, maar stopte na de Pan-Amerikaanse Spelen in Toronto vorig jaar met die sport om zich volledig op het langebaanschaatsen te richten. Daar wil hij geschiedenis schrijven door als eerste Zuid-Amerikaan serieus mee te doen in de schaatstop. 

De 25-jarige Causil maakte vooral in de afgelopen maanden enorme progressie, en liet vorige maand in Salt Lake City met 35,60 seconden al een prima tijd zien op de 500 meter. In Harbin kwam hij in actie in de B-groep en vooral zondag maakte hij daar grote indruk. Het Chinese ijs is vele malen trager dan het superijs in Salt Lake, maar toch kwam Causil tot 35,81 seconden. Daarmee eindigde hij slechts 0,19 seconden achter vicewereldkampioen sprint Kjeld Nuis. Bovendien bracht het de Colombiaan de negende plek en in de B-groep betekent dat één ding: één World Cup-punt. 

Nooit eerder haalde een Colombiaan een punt in de World Cup op de 'gewone' afstanden. In de massastarts kwam Andrés Campo vorig seizoen in Inzell al wel tot een vierde plek in de B-groep, waar overigens een behoorlijk gehavend deelnemersveld aan de start stond. Campo komt ook dit seizoen in actie, maar vooral Causil lijkt serieuze kans te maken om in Pyeongchang op de Olympische Spelen hoge ogen te gooien.