Ajax 'beste opleider' in Europa

Ajax is de beste opleider in Europa, blijkt uit gegevens van CIES Football Observatory. In Europa voetballen 72 spelers met een Ajax-achtergrond. Een club mag een speler als eigen jeugdproduct beschouwen als hij tussen zijn 15e en 21e tenmiste drie jaar bij de club gespeeld heeft.

In de lijst van CIES Football Observatory zijn de spelers opgenomen die voor 1 oktober van dit seizoen, of tijdens een van de twee voorgaande twee seizoenen in een eerste elftal hebben gespeeld in één van de 31 topcompetities in Europa. 

In de selectie van Ajax voldoen negen spelers aan de gestelde criteria en bij de andere clubs in de 31 Europese competities lopen nog eens 63 spelers met een Ajax-achtergrond rondt. Daarmee is Ajax de beste opleider van Europa. Partizan Belgrado (61) en Dinamo Zagreb (55) maken de top-3 compleet.

In de top-50 staan in totaal zes Nederlandse clubs. Naast Ajax zijn dat: Feyenoord (13e), PSV (20e), AZ en sc Heerenveen (gedeeld 31e) en FC Twente (36e). In de vijf grootste competities lopen de meeste spelers met een Real Madrid-achtergrond rondt (41). Op de vijftigste plek staat de enige niet-Europese club in de lijst: het Argentijnse River Plate heeft 27 door hen opgeleide spelers in Europa rondlopen.

Meer informatie over het onderzoek van CIES en statistieken over de clubs en spelers zijn hier te vinden.