FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 15 oktober 2016

Uitslagen Eredivisie 15/10/2016 II

Twee duels die begonnen om 20.45 uur. AZ wist een 0-2 achterstand om te buigen in een 2-2 gelijkspel. FC Groningen ging thuis nat tegen Heerenveen. Het werd 0-3 en de thuisploeg eindigde met negen man. Hieronder staan de karakteristieken van beide duels. 

AZ

2 - 2

Vitesse

 78' Mühren
 87' Mühren
   23' Baker
 58' v.Wolfswinkel (pen)
 
 Gele kaart: v.Eijden, Weghorst, (AZ), Nakamba, Leerdam, (Vitesse)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 15415
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Rochet
Johansson
v.Eijden
S.Wuytens (Friday/83)
Haps
Luckassen
Bel Hassani
Rienstra
Jahanbakhsh
Weghorst (Mühren/60)
Dos Santos (Tankovic/60)
  Room
Leerdam
Kasjia
Miazga
Kruiswijk (Ota/87)
Foor
Nakamba
Baker
Rashica
v.Wolfswinkel (Zhang/72)
Tighadouini (v.Bergen/80)

FC Groningen

0 - 3

sc Heerenveen

     7' Zeneli
 73' Larsson
 82' Ghoochannejhad
 
 Gele kaart: Linssen, Hateboer, Idrissi, Jenssen (FC Groningen), Larsson, (sc Heerenveen)
 Rode kaart: Davidson (36), Memisevic (76/2xg) (FC Groningen),
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 21155
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Hateboer
Larsen (v.Weert/72)
Memisevic
Davidson
Idrissi (Sorloth/60)
Hiariej
Jenssen
Linssen
Hoesen (v.Nieff/39)
Mahi
  Mulder
Marzo
St.Juste
v.Aken
Bijker
v.Amersfoort
Schaars
Kobayashi
Zeneli (Slagveer/76)
Ghoochannejhad
Larsson (Veerman/81)

Dichte mist gevaar voor verkeer in oosten

Dichte mistbanken leveren zaterdagavond verraderlijke situaties op voor het verkeer in het oosten van het land. Weerbureau weeronline.nl meldt dat het zicht op sommige plaatsen in Twente beperkt is tot zo'n honderd meter ver. Verkeersdeelnemers wordt aangeraden zaterdagavond extra voorzichtig te zijn in de Achterhoek en Twente en later in de nacht rekening te houden met dichte mist in Drenthe en Groningen.

Weeronline.nl wijst erop dat de situatie op de weg door de mistbanken ineens kan veranderen van uitstekend naar zeer slecht.

Naar verwachting trekt de mist zondagochtend vrij snel weg en loopt de temperatuur op. In het zuiden kan het kwik lokaal de twintig graden aantikken.

Dichte mist gevaar voor verkeer in oosten
Dichte mist gevaar voor verkeer in oosten (Foto: ANP)

Paaldansbond zet stap naar Olympische Spelen

Goed nieuws voor onder meer onze gewaardeerde collega Djeez: het zou zomaar kunnen dat we over een paar jaar met z'n allen op tv naar olympisch paaldansen zitten te kijken. De International Pole Sports Federation (IPSF) heeft een aanvraag ingediend bij het Internationaal Olympisch Comité om als volwaardige sport gezien te worden. Dat betekent uiteraard niet direct plaatsing op het olympisch programma, maar het is wel een eerste grote stap.

Een olympisch subcomité van de IPSF is een klein half jaar bezig geweest met het voorbereiden van de aanvraag. De kans op slagen lijkt vergroot sinds de bond eind vorig jaar definitief is aangesloten bij wereldantidopingautoriteit WADA. Op het moment heeft de paaldansbond 22 nationale bonden als leden, maar eind volgend jaar moeten dat er al veertig zijn, dus de groei zit er goed in. Dat werd dit jaar ook al duidelijk tijdens het WK paaldansen, dat sinds 2012 gehouden wordt: in Londen deden 150 sporters uit dertig verschillende landen mee.

IPSF-president KT Coates ziet het allemaal positief in. In de jaren '90 trad ze zelf op aan een paal, maar volgens haar is het sindsdien allemaal flink veranderd: "Je wordt er enorm sterk van, je gebruikt bijna al je spieren. Dat het meer en meer een sport wordt kun je aan de lichamen van de deelnemers wel zien. Het waren eerst behoorlijk slanke meiden, maar tegenwoordig zijn ze erg gespierd. Je moet alles in je hebben, flexibiliteit, kracht, choreografie..het is erg moeilijk", legt Coates uit. 

De IPSF pakt het direct goed aan, want vanaf volgend jaar kent het WK zelfs een 'parapaaldans'-categorie, voor atleten met een fysieke beperking. Daar moet in de komende vijf jaar door deelnemers en de bond zelf nagedacht worden over het uitbreiden van de verschillende klassen, want volgend jaar gaat het tijdens het debuut nog om één categorie. 

Om het heuglijke nieuws te vieren willen we een ieder vooral uitnodigen om de beste foto's en filmpjes uit deze mooie tak van sport in de comments te plaatsen, zodat we er alvast uitgebreid van kunnen genieten. 

Bespreking Syrië eindigt zonder verklaring

De bespreking in Lausanne over de crisis in Syrië is zaterdag na ruim vier uur geëindigd zonder een gezamenlijke verklaring van de negen deelnemende partijen. Wel heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov gezegd dat de partijen in de nabije toekomst in gesprek zullen blijven. Hoe die nieuwe gesprekken zullen plaatsvinden, zei Lavrov er niet bij.

Nieuw aan deze door Kerry geïnitieerde gesprekken was dat ook regeringsvertegenwoordigers van Saudi-Arabië, Jordanië,Egypte, Turkije, Qatar en Irak en Iran deelnamen. Vooraf aan de bespreking liet de Russische minister weten geen speciale verwachtingen te hebben.

Lavrov zei na afloop tegen Russische persbureau's dat de partijen verschillende interessante ideeën hadden besproken en dat ze het eens waren dat het politieke proces zo snel mogelijk moet worden gestart.

Bespreking Syrië eindigt zonder verklaring
Bespreking Syrië eindigt zonder verklaring (Foto: ANP)

Man rijdt politiebureau binnen

Een automobilist is zaterdagavond het politiebureau aan de Bivak in Almere binnengereden. Op dat moment waren een paar agenten aanwezig in het pand. Er zijn volgens de politie geen gewonden gevallen.

Mogelijk gaat het om een verwarde man, meldt een woordvoerster. Hij is aangehouden en naar een ander bureau overgebracht voor verhoor. De politie sluit niet uit dat de man opzettelijk tegen de glazen pui is gereden. De ingang van het pand is flink beschadigd geraakt, "maar het ziet ernaar uit dat er verder geen schade is." Uit voorzorg is de omgeving tijdelijk afgezet.

Uitslagen Eredivisie 15/10/2016 I

In de Eredivisie heeft PSV vanavond averij opgelopen tegen Heracles Almelo. In eigen huis kwamen de Eindhovenaren niet verder dan 1-1. Sparta, dat het 100-jarig jubileum vierde van het stadion Het Kasteel, ontsnapte tegen Willem II aan een nederlaag, het werd 2-2. FC Utrecht boekte zijn tweede overwinning van het seizoen door Go Ahead Eagles met 3-0 te verslaan.

PSV

1 - 1

Heracles Almelo

 41' Pereiro    69' Armenteros
 
 Gele kaart: L.de Jong, (PSV), Te Wierik, (Heracles Almelo)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 33.000
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Brenet
Schwaab
Moreno
Willems
Pröpper
S.de Jong (Zintsjenko/ 71)
Ramselaar (Lammers/90 1)
Pereiro
L.de Jong
Bergwijn (Narsingh/84)
  Castro
Te Wierik
Pröpper
Hoogma
Breukers
Bruns
Pelupessy
Duarte
Kuwas
Armenteros (Vermeij/90 1)
Navrátil (v.Ooijen/78)

Sparta Rotterdam

2 - 2

Willem II

 69' Goodwin
 90' Verhaar
   42' Sol
 65' Sol
 
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: 10.500
Arbiter: v.Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Kortsmit
Floranus
Breuer
v.Drongelen
Pinteaux (Vriends/46)
Verhaar
Dougall
Dijkstra
Brogno (Goodwin/57)
Spierings
v.Moorsel (Stokkers/62)
  Lamprou
Heerkens
Lachman
Peters
Tshimanga
Ojo
Falkenburg
Kali
Croux (Wuytens/89)
Sol (Ogbeche/69)
Abubakar (Andrade/76)

FC Utrecht

3 - 0

Go Ahead Eagles

 41' Troupée
 53' Strieder
 65' Zivkovic
   
 
 Gele kaart: Amrabat, Janssen, (FC Utrecht), Ritzmaier, (Go Ahead Eagles)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 17.433
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter
Troupée
Leeuwin (v.d.Meer/87)
Janssen
Conboy (v.d.Maarel/77)
Amrabat
Strieder
Barazite (Ludwig/76)
Ayoub
Zivkovic
Haller
  Zwarthoed
Groenbast
Fischer
Schenk
Locigno (Antonia/77)
Bytyqi
Duits
Ritzmaier (Teijsse/86)
Maatsen
De Kogel (Hendriks/69)
Wolters

Steeds minder mensen reizen naar IS-gebied

Er reizen steeds minder mensen naar IS-gebied. ''Het IS-gebied wordt kleiner op dit moment. Dat betekent dat er ook minder mensen daadwerkelijk daar naartoe reizen. Eigenlijk zien we de laatste maanden een afvlakking", zegt Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof zaterdag in RTL Nieuws.

Volgens de laatste cijfers van de NCTV zijn zo'n 273 mensen vanuit Nederland naar IS-gebied gereisd. Daarvan zijn er 43 overleden en veertig teruggekeerd.

Dat minder mensen uitreizen, betekent niet dat de dreiging afneemt. Volgens de NCTV roept de terreurbeweging radicalen in Nederland en Europa op om daar aanslagen te plegen en niet naar IS-gebied te komen. ''Hier blijft de dreiging onverminderd hoog", zegt Schoof. ''Ook als IS ter plekke verslagen is."

Steeds minder mensen reizen naar IS-gebied
Steeds minder mensen reizen naar IS-gebied (Foto: ANP)

Tennissters Rus en Burger naar ITF-finales

Arantxa Rus en Cindy Burger hebben zaterdag beiden de finale gehaald van diverse ITF-toernooien. Rus staat in de finale van het ITF-25k toernooi in Equeurdreville. Burger staat in de finale van het Italiaanse Santa Margherita di Pula. 

Rus verraste in de halve eindstrijd de als eerste geplaatste Ivana Jorovic uit Servië. Het werd 6-4 en 7-5. Zondag zal Rus moeten aantreden tegen Maryna Zanevska, de nummer twee van de plaatsingslijst uit Oekrainë. De Nederlandse steekt in goede vorm. Twee weken geleden was Rus nog de beste tijdens ITF-toernooi in het Thaise Hua Hin.

Burger won de halve eindstrijd van de Russin Anastasiya Komardina met 7-6 (6) en 6-4. De Volendamse lijstaanvoerder sloeg in beide sets toe in de slotfase, nadat ze eerder in een set een voorsprong niet wist vast te houden. Burger gaat zondag op voor haar eerste toernooizege in het enkelspel sinds 2014. Dit jaar speelde ze drie keer eerder een finale en deze verloor Burger allemaal. De ongeplaatste Kroatische zal Tereza Mrdeza morgen de tegenstander zijn.

Ook Niels Loostsma staat zondag in de finale. Hij won in het Tsjechische Jablonec de halve finale van het plaatselijke futuretoernooi met 7-6(8) en 6-4 van Dominik Kellovsky (Tsj) en hij treft als tweede geplaatste Tsjechische Petr Michnev. 

Arsenal heeft weinig moeite met Swansea, Spurs mist koppositie door remise

Arsenal heeft in de jacht op de Premier League-titel goede zaken gedaan door thuis Swansea aan de kant te zetten met 3-2. The Gunners starten goed aan de wedstrijd tegen de promovendus, maar het ontbrak in de beginfase aan scherpte. Dat betekende niet dat de gasten hiervan konden profiteren, want daarvoor ontbrak bij Swansea het voetbalvernuft.

Theo Walcott zorgde na een onoplettend moment dat hij Arsenal op voorsprong wist te brengen in de 26e minuut. Tien minuten later was diezelfde Walcott ook verantwoordelijk voor de tweede goal van Arséne Wenger en zijn manschappen: 2-0.

Balverlies van Granit Xhaka werd door Swansea gelijk aangegrepen om iets terug te doen. IJslands international Gylfi Sigurdsson strafte af: 2-1. Ondanks die tegentreffer bleef Arsenal overheersen en was het wachten op een ruimere voorsprong.

Krap een kwartier na de theepauze was het Mesut Özil die wist te scoren na een balletje van Alexis Sánchez: 3-1. Borja Bastón deed in de slotfase nog wat terug, terwijl Xhaka een rode kaart ontving. Met een man minder kwam de zege niet meer in gevaar in Noord-Londen.


Tottenham Hotspur is in z'n jacht op de koppositie gestruikeld over West Bromwich Albion. De Baggies flirtten zelfs met de zege, maar Dele Alli maakte laat gelijk (1-1).

Vincent Janssen stond voor het eerst sinds drie weken weer eens in de basis in een Premier League-duel. Hij hield daarmee de Zuid-Koreaan Heung-Min Son, ondanks diens vier competitiegoals in september, op de bank. Janssen mocht van Mauricio Pochettino zelfs negentig minuten blijven staan, maar kon niet voorkomen dat Tottenham verzuimde de koppositie te grijpen.

Hadden de Spurs namelijk gewonnen op The Hawthorns, dan zou het over Manchester City (1-1 tegen Everton) zijn heen gegaan op de ranglijst. In plaats daarvan stelden Janssen & consorten pas in de laatste minuut van de reguliere speeltijd een gelijkspel veilig.

Het had echter ook slechter kunnen aflopen, want nadat heel lang de brilstand op het scorebord had gestaan, leek West Brom in de 81ste minuut met de zege aan de haal te gaan. Uitgerekend Nacer Chadli, afgelopen zomer overkomen van Tottenham, schoot toen de bal na een hoekschop bleef hangen van dichtbij raak. Het was alweer zijn vierde Premier League-goal in krap een maand tijd.

Dele Alli voorkwam puntenverlies voor Tottenham: nadat een schot van Chrisitan Eriksen was geblokt schoot de talentvolle middenvelder zijn derde van het seizoen langs de op de lijn staande verdediger Chris Brunt. West Brom-goalie Ben Forster voorkwam in de slotfase dat Eriksen met een gekruld schot alsnog de zege binnenhengelde. Janssen, die het goed deed in de combinatie zaterdag, was daarvoor, bij nog een 1-0 achterstand, dichtbij een treffer geweest maar zag ook de keeper redding brengen.

'Ook online beter toezicht reclame kinderen'

De Europese Commissie wil reclame op social media die gericht is op kinderen, onderwerpen aan strengere regels en beter toezicht. Door de nieuwe richtlijn kan het Commissariaat voor de Media ook de makers van online video's, zoals vlogs, gaan aanspreken op het maken van reclame gericht op kinderen. Dit zegt voorzitter Madeleine de Cock Buning van het commissariaat zaterdagavond in het televisieprogramma Kassa (BNNVARA).

Tot nu toe kon dat alleen bij radio en televisie. Online zal productplaatsing in programma's die vooral gericht zijn op kinderen ook niet meer worden toegestaan, net als reclame voor ongezonde producten. Waar reclame wordt gemaakt, moet dat duidelijk zijn aangegeven. Platforms als Youtube wordt gevraagd betere maatregelen te nemen om kinderen af te schermen van schadelijke content als extreem geweld en seks.

'Ook online beter toezicht reclame kinderen'
'Ook online beter toezicht reclame kinderen' (Foto: ANP)

Stekelenburg stopt twee strafschoppen in topper met Manchester City

Manchester City dreigt de koppositie kwijt te raken na het 1-1 gelijkspel tegen Everton. Held van de dag was Maarten Stekelenburg, die twee strafschoppen stopte.

Viel Maarten Stekelenburg in de interland van Oranje tegen Frankrijk nog in negatieve zin op bij het doelpunt van Paul Pogba, terug bij zijn club onderscheidde hij zich op fenomenale wijze. Dat Manchester City tegen Ronald Koemand Everton de punten niet in eigen huis hield, mag het zichzelf aanrekenen, maar kwam ook zeker op het conto van de Nederlandse keeper. Kevin de Bruyne en Sergio Agüero misten allebei een strafschop.

Het was nog 0-0 toen in de laatste minuten voor rust City de eerste pingel versierde: David Silva dartelde het zestienmetergebied binnen, waar Phil Jagielka een goed blok leek te zetten, maar de Spanjaard viel over hem heen en Michael Oliver wees resoluut naar de stip. Ook bij de strafschop van Agüero, na zeventig minuten, was Stekelenburg de held door 'm te keren. Een minuut of zes daarvoor had Romelu Lukaku na een individuele actie Claudio Bravo in de rechter benedenhoek verschalkt: 1-0.

Steek moest kort na zijn tweede heldendaad in de 72ste minuut alsnog de bal uit het doel vissen. Nolito stond koud een minuut in het veld toen hij zijn derde Premier League-doelpunt voor de Citizens maakte. Op aangeven van David Silva knikte hij de bal in de linkerbenedenhoek: 1-1. Dat dit niet de aanzet was naar een overwinning voor Manchester City, kwam opnieuw door Stekelenburg, die een enorme poeier van De Bruyne, die jan en alleman al had geteld, weg te boksen.

City behoudt ondanks de averij voorlopig de koppositie, vooral doordat Tottenham Hotspur op bezoek bij West Bromwich Albion gelijkspeelde (1-1). Arsenal klopte Swansea City met 3-2 en moet de ploeg van Josep Guardiola, die ook negentien punten heeft, alleen nog op doelsaldo voorlaten. Stekelenburg en Koeman staan met Everton staat zesde met vijftien punten en Liverpool kan de winnaar van de achtste speelronde worden, want bij een zege op Manchester United grijpen Klopp & co maandag de koppositie.'

Maarten Stekelenburg stopt strafschop Kevin De Bruyne (PRO SHOTS/Action Images)
Maarten Stekelenburg stopt strafschop Kevin De Bruyne (PRO SHOTS/Action Images)

Robben blinkt uit bij remise Bayern in Frankfurt, Schalke schiet niets op met punt

Arjen Robben vierde zaterdagmiddag zijn rentree bij Bayern Munchen met een doelpunt. Dat bleek uiteindelijk niet voldoende voor een overwinning. Het werd 2-2. 

De landskampioen liet er geen twijfel over bestaan wat de intenties waren in Frankfurt. Hoewel het elftal van Carlo Ancelotti dit seizoen niet bekend staat om balbezit, werd de thuisploeg vroeg vastgezet. Joshua Kimmich kopte een bal op aangeven van Thomas Müller door. Eintracht-sluitpost Lukáš Hrádecký kwam uit zijn doel, waarna deze het leder uit de lucht greep en het gevaar voor even was geweken.

Als een duveltje uit een doosje zorgde David Alaba ervoor dat een lange bal van Mats Hummels gevaar opleverde. De Oostenrijker speelde slim de bal door naar Robben, die kwam inlopen, en vervolgens zijn rentree bekroonde met een treffer. Een eenvoudige middag leek in de maak.

Timothy Chandler zorgde een aantal minuten later dat Bayern wakker schrok. De Amerikaans international raakte de doelpaal, tot opluchting van de bezoekers. De thuisploeg werd gevaarlijker, en het was Szabolcs Huszti die de gelijkmaker alsnog op zijn naam schreef.

Een diepe bal van Kimmich leek Kingsley Coman te gebruiken om zijn ploeg opnieuw op voorsprong te brengen. De doelpaal stond echter in de weg van Die Rekordmeister. Kimmich zorgde kort daarop alsnog voor de 1-2 van Bayern. Chandler, die in de eerst helft nog de paal had geraakt, zorgde met zijn assist op Marco Fabián dat de thuisclub uiteindelijk een welverdiend punt overhield aan de confrontatie. Het betekende gevoelig puntverlies voor Bayern.Robben wordt gefeliciteerd. (PRO SHOTS/Action Images)
Robben wordt gefeliciteerd door zijn ploeggenoten. (PRO SHOTS/Action Images)


Schalke 04 is er, met Klaas-Jan Huntelaar als vroege invaller, niet in geslaagd Paul Verhaeghs FC Augsburg te kloppen (1-1).

Klaas-Jan Huntelaar scoorde dit seizoen pas één keer in de Bundesliga en vond zich als gevolg daarvan in de uitwedstrijd tegen FC Augsburg terug op de bank. Lang duurde dat niet want na ruim twintig minuten brak zijn concurrent Breel-Donald Embolo ongelukkig zijn enkel en kon de oud-Ajacied zijn opwachting maken.

Huntelaar kon het zesde puntenverlies voor Schalke in zeven speelronden niet voorkomen. Na ruim een uur schoot Nabil Bentaleb, tamelijk vanuit het niets, via de paal raak. Aangever was Choupo-Moting. Het duurde niet lang voor Augsburg, waar drievoudig Oranje-international Verhaegh zoals vertrouwd negentig minuten meedeed, antwoordde. Middenvelder Daniel Baier ontving de bal op een behoorlijke afstand van de goal Gojko Kačar en jaagde 'm hard binnen: 1-1.

Schalke schiet met de puntendeling niets op en Augsburg al evenmin. De ploeg van Verhaegh staat met acht punten uit zeven speelronden veertiende en Schalke blijft met vier punten een vijftiende plek in degradatiegevaar verkeren.

Nederlanders aangehouden in Pompeï

Twee Nederlandse toeristen van 34 en 46 jaar zijn zaterdag in Pompeï aangehouden op verdenking van het stelen van archeologische resten. Dat melden Italiaanse media.

De twee mannen probeerden een steen van ongeveer acht bij acht centimeter met resten van een muurschildering erop mee te nemen. De Nederlanders werden aangehouden nadat een toeristische gids de politie waarschuwde. De mannen hadden de steen van de grond opgeraapt in een van de villa's in het archeologisch park van Pompeï.

Het gebeurt regelmatig dat toeristen brokstukken uit Pompeï als aandenken proberen mee te nemen.

Nederlanders aangehouden in Pompeï
Nederlanders aangehouden in Pompeï (Foto: ANP)

Amerikaan ontvoerd in Niger

Gewapende mannen hebben vrijdag in Niger een Amerikaanse hulpverlener ontvoerd en overgebracht naar Mali. Dat bevestigt de burgemeester van de stad Abalak. ''Eerst kwamen ze op motoren en doodden ze twee bewakers. Daarna kwam er een terreinwagen die de man meenam richting de grens met Mali'', aldus de burgemeester.

Ontvoeringen zijn in Niger een stuk zeldzamer dan in buurland Mali, waar islamitische extremisten vaker mensen kidnappen voor losgeld of politieke eisen. Er is niet eerder een Amerikaanse burger in Niger ontvoerd. Wel probeerden vermoedelijk islamitische extremisten ambassadepersoneel van de Verenigde Staten te ontvoeren in de stad Tahoua.

Een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade meldt dat een onderzoek is gestart, maar wilde het incident niet bevestigen.

Amerikaan ontvoerd in Niger
Amerikaan ontvoerd in Niger (Foto: ANP)

'Google Hangouts standaard uit op Pixel'

Google heeft de Hangouts-messenger standaard uitgeschakeld op de nieuwe telefoons Pixel en Pixel XL, die volgende week op de markt komen. Dat moet gebruikers aansporen om over te stappen op Allo en Duo. De techsites Chrome Unboxed meldt dat.

Het is wel mogelijk om Hangouts weer aan te zetten, door naar de Play Store te gaan, Hangouts te selecteren en 'Enable' te kiezen.

Google lanceerde Allo vorige maand. Het is Googles antwoord op WhatsApp, Telegram en iMessage. Allo gaat, net als die andere diensten, uit van je telefoonnummer en niet van een account. Als je je telefoonnummer eenmaal aan Allo hebt gekoppeld, zoekt de app zelf uit of je contactpersonen ook Allo-gebruikers zijn.

Duo is de videochatdienst van Google. Die moet een concurrent van Skype en FaceTime worden. Ook Duo gebruikt je telefoonnummer en niet je account.

'Google Hangouts standaard uit op Pixel'
'Google Hangouts standaard uit op Pixel' (Foto: BuzzT)

Paul en Owen gaan plezier aan Koefnoen missen

Paul Groot en Owen Schumacher vinden het erg jammer dat ze een punt moeten zetten achter het vijftiende seizoen van hun programma Koefnoen. Zaterdagavond is op NPO 1 de laatste aflevering van dit seizoen te zien.

"Het programma is ons heel dierbaar'', zegt het tv-duo. "Door het losse format, de altijd onvoorspelbare actualiteit en een geweldig creatief team blijft het elke week een inspirerende puzzel, die we met heel veel plezier maken. Het is jammer dat de reeks alweer voltooid is."

In de laatste Koefnoen van dit seizoen pakt Paul Groot nog eenmaal uit met een imitatie van Donald Trump. Zangeres Pearl Jozefzoon (de echte) zingt het themanummer bij de blockbuster 'Donald is Forever'. Op YouTube verscheen zaterdagmiddag alvast een preview van de uitzending met onder Geer en Goor en een persiflage op het koningshuis.

Paul en Owen gaan plezier aan Koefnoen missen
Paul en Owen gaan plezier aan Koefnoen missen (Foto: BuzzE)

Marnix Kappers begraven

Familie, vrienden en bekenden hebben zaterdag afscheid genomen van acteur Marnix Kappers. Na een herdenkingsbijeenkomst in De Rode Hoed, is hij in besloten kring begraven op begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam. De 73-jarige Kappers stierf afgelopen maandag.

De acteur werd vooral bekend door zijn rol als Neef Herbert in het NCRV-televisieprogramma De Familie Knots (met Hetty Heyting) als presentator van Knoop in je Zakdoek (met Sylvia Millecam). Hij werkte onder meer bij Wim Kan en de cabaretgezelschappen Lurelei en van Ivo de Wijs. Zijn laatste grote rollen speelde hij (naast Jasperina de Jong en Jenny Arean) in de Harry Bannink/Annie Schmidt-musical Heerlijk duurt het Langst en in de hommage aan Friso Wiegersma: Telkens weer het Dorp. In 2009 stopte hij met optreden.

Kappers was zeer aangeslagen door de dood van zijn partner in 2013 en kampte met ernstige en toenemende gezondheidsproblemen. Daardoor besloot hij volgens zijn familie "nieuwe slagen van het noodlot niet langer lijdzaam af te wachten".

Marnix Kappers begraven
Marnix Kappers begraven (Foto: ANP)

Dua Lipa trakteert wachtende fans op pizza

Zangeres Dua Lipa heeft zaterdagmiddag pizza's laten bezorgen bij haar fans die bij Paradiso in de rij staan voor haar concert dat ze zaterdagavond in de Amsterdamse poptempel geeft.

"Voor al mijn Nederlandse fans die sinds acht uur buiten staan te wachten bij Paradiso; de pizza komt eraan", twitterde de Britse zangeres aan het begin van middag. De fans bedanken haar hartelijk voor de hartige lekkernij. Sommigen geven aan dat ze al sinds zes uur in de ochtend bij Paradiso staan te wachten.

Dua Lipa trad donderdagavond op tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala, waar ze haar nieuwe hit Blow Your Mind ten gehore bracht. Dua Lipa was dit jaar al een aantal keer in Nederland. Zo stond ze op Koningsdag op het podium van Radio 538 in Breda en was ze een van de acts op festival Lowlands.

Dua Lipa trakteert wachtende fans op pizza
Dua Lipa trakteert wachtende fans op pizza (Foto: BuzzE)

Aanval op Dabiq in Syrië begonnen

Syrische rebellen, gesteund door Turkije, hebben zaterdag de aanval op Dabiq ingezet. Het dorp in het noordwesten van Syrië, vlakbij de Turkse grens, is een belangrijk bolwerk van IS. Volgens het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten hebben de rebellen inmiddels de omliggende dorpen Irshaf en Ghaitun ingenomen.

Met steun van Turkse tanks en gevechtsvliegtuigen waren de rebellen de afgelopen dagen al opgerukt richting Dabiq, waar IS met ruim duizend soldaten hevig verzet pleegde. Dabiq is een belangrijke plaats voor IS, omdat een apocalyptische voorspelling stelt dat daar de laatste slag tussen moslims en ongelovigen plaatsvindt. Het propagandablad van IS heet daarom ook Dabiq.

Aanval op Dabiq in Syrië begonnen
Aanval op Dabiq in Syrië begonnen (Foto: ANP)

Chelsea houdt Leicester in rechterrijtje

Leicester City is ook door Chelsea op z'n plek gezet in de Premier League. De regerend kampioen moest het al in de eerste helft afleggen tegen de Londenaren. Het werd uiteindelijk 3-0. 

Chelsea kwam al vroeg in de wedstrijd op voorsprong. De ploeg van trainer Antonio Conte schoot uit de startblokken met een doelpunt van Diego Costa. De Spaanse spits met Braziliaanse roots maakte de 1-0 door op aangeven van Nemanja Matic van dichtbij binnen te tikken. Na ruim een half uur werd de score verdubbeld door Eden Hazard. De aanvaller werd op pad gestuurd door Pedro, toonde zijn individuele klasse en werkte de 2-0 binnen voor Chelsea.

Chelsea had ook nog eens de overhand in het balbezit. Leicester City liet zich dicteren en dat gaf een weinig hoopgevend vooruitzicht op de tweede helft. Na rust besloot trainer Claudio Ranieri 3-5-2 te gaan spelen. Dat leidde tot meer gevaar voor het Chelsea-doel.

Leicester had steeds meer kansen op de aansluitingstreffer, maar kon het karwei niet afmaken. Ahmed Musa werd naar de kant gehaald voor Islam Slimani, die ook niet het verschil kon maken. Tot overmaat van ramp voor Leicester gooide Victor Moses de wedstrijd tien minuten voor tijd in het slot met de 3-0.

Dideriksen klopt Wild op wegwedstrijd WK

De Deense Amalie Dideriksen is in Qatar wereldkampioen wielrennen geworden. Ze klopte in de massasprint Kirsten Wild.

Op het biljartlakenvlakke  parcours bleek al snel dat een massasprint onvermijdelijk was. Er waren wel een paar ontsnappingspogingen maar de voorsprong kwam nooit boven de minuut. De Nederlandse dames beschikten over de sterkste ploeg maar ook hun aanvalspogingen waren zonder succes. In de slotfase namen ze het heft in handen om Wild in een zo gunstig mogelijke positie naar de sprint te leiden.

Nadat Marianne Vos als laatste de sprint aantrok kon Wild voluit gaan, maar helaas voor haar was Dideriksen rapper en kwam nog ver haar heen. Het brons was voor de Finse Lotta Lepistö.

Dideriksen zelf had vooraf een top tien klassering als doelstelling: "Daar droomde ik van. Maar ik had vandaag zulke goede ploeggenoten, die mij ook nog terug hebben gebracht na een val. Ik heb in de sprint het wiel van Wild gekozen. Dat ik hier win, is een verrassing, ook voor mij."

Erdogan verdedigt Turkse troepen in Irak

Turkije zegt dat Irak hulp nodig heeft bij het verjagen van Islamitische Staat uit de Irakese stad Mosul. De aanwezigheid van Turkse militairen in een legerkamp vlakbij deze stad, op zo'n 100 kilometer afstand van de Turkse grens, is nodig om een aanval tegen Turkije tegen te gaan.

Dat zei zaterdag de Turkse president Erdogan tijdens een ceremonie in Rize, een stad aan de Zwarte Zee. Turkije accepteert niet dat Mosul gedomineerd wordt door IS of "elke andere organisatie", zei Erdogan. De Verenigde Staten steunen een aanval op Mosul, maar de Iraakse regering wil niet dat Turkije daar aan meedoet.

Erdogan zei ook dat rebellen die door Turkije gesteund worden in het noordwesten van Syrië, oprukken naar het IS-dorp Dabiq.

Erdogan verdedigt Turkse troepen in Irak
Erdogan verdedigt Turkse troepen in Irak (Foto: ANP)

Kelly Clarkson: men dacht dat ik lesbisch was

Kelly Clarkson zegt dat er veel vooroordelen over haar de ronde deden voordat ze trouwde en kinderen kreeg. De 35-jarige zangeres kreeg naar eigen zeggen veel kritiek omdat ze jaren alleenstaand was.

"Ik kom uit een klein dorpje in het zuiden", zegt Clarkson tegen Entertainment Tonight. ''Iedereen dacht dat ik lesbisch was omdat ik nog niet getrouwd was en nog geen kinderen had. Ik vond dat een soort van belediging van de homogemeenschap."

Kelly trouwde in 2013 met Brandon Blackstock en kreeg twee kinderen, dochter River Rose (2) en de zes maanden oude zoon Remington 'Remi' Alexander. Kelly: "Ik denk dat het goed is om op latere leeftijd te trouwen. Je verandert immers nog zoveel als twintiger. Mijn man trouwde voor het eerst toen hij 21 was. Het kan erg moeilijk zijn om dezelfde kant op te groeien. Op jonge leeftijd draait alles om groei en het maken van fouten."

De Piece by Piece-zangeres is financieel onafhankelijk van haar man en zegt dat dit bijdraagt aan de kracht van hun huwelijk. "Ik heb dat geleerd van mijn moeder. Ze was wel afhankelijk van een man. Ik ben niet afhankelijk van hem en hij niet van mij. We kiezen onze eigen weg en ik ben van mening dat dit echt helpt."

Kelly Clarkson: men dacht dat ik lesbisch was
Kelly Clarkson: men dacht dat ik lesbisch was (Foto: BuzzE)

Note 7 geweerd uit meer vliegtuigen

Passagiers en personeel van vliegmaatschappij Air Berlin mogen de Samsung Galaxy Note 7 niet meer meenemen aan boord. Het verbod gaat per direct in, liet het bedrijf zaterdag weten aan persbureau dpa. Lufthansa roept passagiers op om de toestellen niet mee te nemen op vluchten naar de Verenigde Staten.

De Amerikaanse overheid had vrijdag al bekendgemaakt dat de Note 7 wordt geweerd uit alle vluchten van, naar en binnen de Verenigde Staten. Passagiers mogen de toestellen niet meenemen in hun bagage, ook als die ingecheckt wordt en het laadruim in gaat.

Note 7 geweerd uit meer vliegtuigen
Note 7 geweerd uit meer vliegtuigen (Foto: BuzzT)

Onderzoek naar onrust bij beveiligers

Er komt een onderzoek naar de signalen over onrust en onvrede binnen de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) van de Landelijke Eenheid van politie. Een extern advies- en trainingsbureau heeft daar inmiddels opdracht voor gekregen, meldt de Landelijke Eenheid zaterdag.

De Telegraaf berichtte zaterdag over grote problemen bij de DBB. Leden van de dienst beweren dat adequate beveiliging van het Koninklijke Huis en politici onder druk staat. In een vertrouwelijke rapportage wordt gesproken over "corruptie, misbruik van functies en een werkdruk die de scherpte van de beveiligers beïnvloedt".

Ook worden signalen van integriteitkwesties onderzocht. De leiding heeft daarnaast het Landelijk Meldpunt Misstanden opdracht gegeven onderzoek te doen naar signalen die door vermeende klokkenluiders zijn gemeld. Inmiddels zouden een aantal verbeteringen in gang zijn gezet en zijn er diverse werkgroepen ingericht om verbeteringen door te voeren.

Onderzoek naar onrust bij beveiligers
Onderzoek naar onrust bij beveiligers (Foto: ANP)

Kylie Jenner ontkent bilimplantaten

Kylie Jenner ontkent dat ze onder het mes is gegaan. In een video op haar website weerspreekt ze de geruchten dat ze bilimplantaten heeft of andere chirurgische ingrepen onderging.

"Ik heb geen bilimplantaten", reageert de negentienjarige Kylie. "Weet je, ik woog voorheen slechts 54 kilo. Ik was echt dun. Nu weeg ik bijna 62 kilo. Dat geeft niet, ik vind het beter als ik wat voller ben."

Ze ontkent in de video ook dat ze plastische chirurgie onderging aan haar gezicht. "Mensen beweren dit al sinds ik zestien was", zegt de realityster uit Keeping Up With the Kardashians. "Denk je dat mijn moeder mij op die leeftijd toestemming had gegeven voor plastische chirurgie? Nee, ik was altijd wel tevreden met mijn kaaklijn."

Deze zomer gaf Kylie wel toe dat ze haar lippen heeft opgevuld. Over borstvergroting heeft ze nagedacht. "Ik heb borstimplantaten overwogen, maar waarom zou ik? Ik heb een mooie en natuurlijke boezem en ik vind de kleine maat wel schattig. Ik ben er niet tegen, maar op dit moment zeg ik nee."

Kylie Jenner ontkent bilimplantaten
Kylie Jenner ontkent bilimplantaten (Foto: BuzzE)

Gevangenis Zoetermeer deels dicht

De penitentiaire inrichting in Zoetermeer gaat voor een deel dicht. Een aantal gevangen gaat in december naar een andere gevangenis. Een woordvoerster van het ministerie van Veiligheid en Justitie bevestigt zaterdag berichtgeving van Omroep West.

Zoetermeer vormt samen met de locatie Scheveningen de Penitentiaire Inrichting (PI) Haaglanden. Er is te weinig personeel om het werk op verantwoorde wijze uit te voeren binnen de gevangenissen in Haaglanden; er zijn steeds meer vacatures. Het personeel is al geïnformeerd over de veranderingen. Waar de gedetineerden naar toe gaan, is niet bekend.

Burgemeester Charlie Aptroot van Zoetermeer uit tegenover Omroep West zijn teleurstelling. "Maar het belangrijkste is dat de werkgelegenheid blijft."

De Dienst Justitiële Inrichtingen voorziet een verdere leegstand binnen gevangenissen. Er gaan geen complexen dicht, maar één van de maatregelen is het 'concentreren van leegstand', onder meer op afdelingen waar personeelstekorten zijn.

Gevangenis Zoetermeer deels dicht
Gevangenis Zoetermeer deels dicht (Foto: ANP)

Twee Pokémon Go-spelers aangevallen

Twee personen die in het Oderkerkpark in Etten-Leur Pokémon Go speelden, zijn vrijdag door een man met een mes aangevallen. Een van de slachtoffers, een dertigjarige man, raakte gewond aan zijn arm en hand. Van de dader ontbreekt ieder spoor.

De twee werden tijdens hun spel verrast door de man die de 28-jarige vrouw probeerde vast te pakken. Toen haar vriend zich daarmee bemoeide, richtte de man zich op hem. De dader trok een mes en probeerde de man te steken. Hij raakte daarbij zijn slachtoffer in de linkeronderarm en in de linkerhand. De dader sloeg vervolgens hardlopend op de vlucht.

Twee Pokémon Go-spelers aangevallen
Twee Pokémon Go-spelers aangevallen (Foto: ANP)

FOK! sportfoto-onderschrift week 41

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) is Fubarwim met het volgende onderschrift: "Heb al veel van jou moeten slikken Ricci, maar dit was het ergst."

De opgave van deze week:

Bondscoach Danny Blind probeert hier iets duidelijk te maken en assistent Fred Grim denkt er het zijne van, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots / Erwin Spek)
Bondscoach Danny Blind probeert hier iets duidelijk te maken en assistent Fred Grim denkt er het zijne van, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots / Erwin Spek)

sc Cambuur ontslaat trainer Maas

Na tien speelronden in de Jupiler League is de eerste trainer ontslagen: Rob Maas is niet langer eindverantwoordelijk voor de selectie van sc Cambuur Leeuwarden. Het ontslag volgt op de nederlaag van de Friezen bij FC Den Bosch, waar de ploeg met 3-1 onderuit ging.

sc Cambuur Leeuwarden staat na tien gespeelde duels op de veertiende plaats in de Jupiler League. Onder het bewind van Maas wist de ploeg slechts drie keer te winnen. Ype Smit, voorzitter van de Raad van Commissarissen van de Friese club, lichtte op de website van de club het besluit toe: "Na tien wedstrijden staan we met slechts elf punten op een voorlopige veertiende plek. Daarbij gingen vijf van de zes uitwedstrijden verloren en hebben we dus al negentien verliespunten. Dat mag je zonder overdrijven een zeer teleurstellende start noemen. Als rvc en directie hebben we er na meerdere evaluaties geen vertrouwen meer in dat Rob Maas dit proces gaat keren."

Maas werd in de zomerstop aangetrokken. Hij verving Marcel Keizer, die op zijn beurt aan de slag ging bij Jong Ajax. Vorig seizoen was de trainer verantwoordelijk voor het eerste van Vitesse, maar ook daar was hij niet erg succesvol. Het bestuur van de Arnhemmers nam het de trainer kwalijk, dat plaatsing voor de play-offs van de Europa League niet werd afgedwongen, waardoor hij ook daar moest vertrekken.

Assistent-trainers Arne Slot en Sipke Hulshoff nemen de taken van Maas voorlopig over.

Robbie Williams bekent cosmetische ingrepen

De Britse zanger Robbie Williams bekent dat hij een aantal cosmetische ingrepen heeft gedaan. De 42-jarige zanger heeft opgebiecht dat hij botox gebruikt en ook plastische chirurgie onderging aan zijn kin in een poging de tand des tijds te stoppen.

"Ja ik heb fillers gebruikt en wat botox en ik heb wat laten doen aan mijn kin", bekent Robbie aan de Britse krant Daily Mail. ''Ik kan nauwelijks mijn voorhoofd nog bewegen." De krant sprak Robbie Williams nadat hij de prijs Music Icon had opgehaald.

Het artikel in de krant gaat gepaard met een foto waarbij precies wordt uitgelegd welke cosmetische ingrepen Robbie Williams onderging. Kraaienpootjes bij zijn ogen liet hij opspuiten met botox, net als de rimpels in zijn voorhoofd. Zijn huid op zijn wangen en kin liet hij laseren. Voor de lijnen tussen zijn neus en mond koos hij voor fillers.

De Britse huidarts Ross Perry zegt dat hij steeds meer bekende mannen in zijn kliniek langskomen voor esthetische ingrepen.

Robbie Williams bekent cosmetische ingrepen
Robbie Williams bekent cosmetische ingrepen (Foto: BuzzE)

Frankrijk herdenkt slachtoffers van Nice

In aanwezigheid van president Hollande is zaterdag in Nice de aanslag van 14 juli herdacht. Ongeveer achthonderd familieleden van slachtoffers waren eveneens aanwezig.

Een terrorist reed op de Franse nationale feestdag met een vrachtwagen in op wandelaars op de Promenade des Anglais in Nice. Hij reed 86 mensen dood, van wie tijdens de bijeenkomst de namen werden voorgelezen. Honderden andere mensen raakten gewond door toedoen van de 31-jarige Mohamed Lahouaiej Bouhlel. De Tunesiër werd door de politie doodgeschoten. Islamitische Staat eiste later de verantwoordelijkheid voor de bloedige aanslag op.

Frankrijk herdenkt slachtoffers van Nice
Frankrijk herdenkt slachtoffers van Nice (Foto: ANP)

Drie aanhoudingen na incident in tankshop

De politie heeft vrijdag een 28-jarige man uit Apeldoorn aangehouden nadat hij een agent had geschopt en vernieling had aangericht in een tankshop. Ook werd een 31-jarige man uit Den Haag en een 28-jarige vrouw uit Apeldoorn meegenomen. Zij waren in gezelschap van de man.

Agenten controleerden rond 20.00 uur een auto in Apeldoorn. Daarin zaten twee mannen en een vrouw. Een van de passagiers bemoeide zich voortdurend met de controle. Hij schopte op een gegeven moment één van de agenten. Toen die hem daarvoor wilden aanhouden, bleef hij zich verzetten. Uiteindelijk sprong de verdachte weer in de auto en ontkwam hij met de bestuurder.

Even later werd de auto op een parkeerplaats aan de A50 aangetroffen. De twee mannen gingen de shop in. De verdachte gooide spullen uit de winkel naar de agenten en gedroeg zich zeer agressief. Toen meerdere politieagenten bij het tankstation waren aangekomen, konden de twee mannen en de vrouw worden aangehouden.

Drie aanhoudingen na incident in tankshop
Drie aanhoudingen na incident in tankshop (Foto: ANP)

Doden door explosie in Bagdad

Minstens zeventien mensen zijn zaterdag in de Iraakse hoofdstad Bagdad om het leven gekomen doordat een zelfmoordterrorist zich opblies. Meer dan vijftig anderen raakten gewond.

De explosie vond plaats in een tent, waar een bijeenkomst van sjiitische moslims aan de gang was. De tent stond op een drukke markt in het district al-Shaab, in het noorden van Bagdad. De moslims waren bijeen vanwege de Ashoura, een herdenking van de dood van Mohammeds kleinzoon Hussein.

Doden door explosie in Bagdad
Doden door explosie in Bagdad (Foto: ANP)

Facebook toont geen reclame in Thailand

Vanwege het overlijden van hun koning krijgen Facebookgebruikers in Thailand voorlopig geen advertenties te zien. "Uit respect", aldus Facebook in een verklaring. Het is niet bekend hoelang dat duurt. Het besluit heeft geen gevolgen voor andere landen. Bovendien kunnen Thaise bedrijven buiten het land blijven adverteren.

Koning Bhumibol Adulyadej stierf donderdag op 88-jarige leeftijd. Hij zat 70 jaar en 126 dagen op de troon, sinds 9 juni 1946. Bhumibol wordt door de Thai vereerd als een heilige. Het land heeft een rouwperiode van een jaar afgekondigd.

Facebook toont geen reclame in Thailand
Facebook toont geen reclame in Thailand (Foto: BuzzT)

Onderzoek naar lightrail rond Amsterdam

Er komt een onderzoek naar de mogelijkheid lightrail rond Amsterdam aan te leggen. Het gaat om trajecten aan de west- en zuidkant van de stad, maakt de Metropoolregio Amsterdam zaterdag bekend. Met lightrail moet onder meer de bereikbaarheid van de hoofdstad worden verbeterd.

Het voordeel van lightrail ten opzichte van bus of trein is dat lightrail snel en met hoge frequentie grote aantallen reizigers kan vervoeren. Eerder beloofde het Rijk al 200 miljoen euro te investeren in een betere bereikbaarheid van de regio Amsterdam.

Onderzoek naar lightrail rond Amsterdam
Onderzoek naar lightrail rond Amsterdam (Foto: ANP)

Ook zaterdagse file voor Merwedebrug

Ook zaterdagochtend is er file voor de Merwedebrug in de A27. Volgens de verkeersdiensten stond er rond 10.30 uur een paar kilometer, met bijna een half uur vertraging.

Sinds dinsdag is de brug voor vrachtverkeer en bussen in beide richtingen gesloten omdat er haarscheurtjes in de draagconstructie zijn ontdekt. De 55 jaar oude brug is voorlopig dicht voor voertuigen zwaarder dan 3500 kilo. De politie controleert daar streng op en daarom zijn er rijstroken afgesloten. Forenzen, maar ook transportondernemers klagen steen en been.

Omliggende wegen kampen al met al ook met enorme drukte, door omleidingsroutes en sluipverkeer.

Ook zaterdagse file voor Merwedebrug
Ook zaterdagse file voor Merwedebrug (Foto: ANP)

SBS compenseert boze sms'ers Next Girl Band

SBS6 gaat kijkers compenseren die vrijdag per sms hebben gestemd in de show The Next Boy/Girl Band. Het was de bedoeling dat er, door het stemmen, een kandidaat afviel maar jurylid John Ewbank besloot op eigen houtje dat iedereen door mocht. "Dat was onverwacht en live, dus niet terug te draaien", aldus SBS zaterdagochtend. Zaterdag liet Ewbank weten te willen meebetalen aan een compensatieregeling.

Idee van de show is het samenstellen van een meiden- en een jongensband. Er waren vrijdag in de finale vijf meiden over van wie er eentje eigenlijk naar huis moest. Het publiek kon daarvoor stemmen per sms of bellen. Maar producer/componist Ewbank vond het onmogelijk te kiezen. "Ik moet nu van een perfecte band een iets minder perfecte band maken. Het zal mijn laatste show wel zijn vanavond, maar ik neem jullie allemaal mee." Dat leidde op sociale media tot veel boze reacties.

De zender gaat de kijkers die op de meiden hebben gestemd voor hun kosten compenseren. "We willen niet dat zij een vervelend gevoel aan de finale overhouden.''

SBS compenseert boze sms'ers Next Girl Band
SBS compenseert boze sms'ers Next Girl Band (Foto: BuzzE)

Europa test technologie met landing op Mars

Europa staat aan de vooravond van weer een grote missie in de ruimte. Over een paar dagen komt een satelliet in een baan rond de planeet Mars. Die laat een apparaatje los dat voorzichtig op het oppervlak moet landen en daar zijn omgeving moet meten. Dat gebeurt allemaal op 172,2 miljoen kilometer afstand van de aarde.

De aankomst is mede een voorbereiding op het tweede deel van de missie. Rond 2020 moet een Europese verkenner op Mars landen en er rondrijden. Europa voert de missie samen met Rusland uit. In een wereld met Syrië, Oekraïne, MH17, economische sancties, dopingschorsingen en cyberspionage is de ruimtevaart een van de weinige gebieden waar Rusland en het Westen nog met elkaar samenwerken.

Het project heet ExoMars. De sonde werd in maart dit jaar gelanceerd. Het eerste deel, de satelliet, is de Trace Gas Orbiter. Die moet meten welke gassen er in de dampkring van Mars zitten. Het apparaat speurt vooral naar methaan, een gas dat kan wijzen op minieme vormen van leven. De satelliet komt op woensdag in een baan rond Mars.

Een paar dagen eerder, op zondag, laat de satelliet zijn passagier los, de lander Schiaparelli. Die zakt richting het oppervlak. Op woensdag komt hij met een snelheid van 21.000 kilometer per uur de dampkring van Mars binnen. Hij heeft 121 kilometer en minder dan zes minuten om af te remmen voor de landing. Dat gebeurt met de wrijving van de lucht en het gebruik van een parachute. Zes minuten later moet hij zachtjes op het oppervlak ploffen.

De landing is in de eerste plaats bedoeld om de technologie te testen. Dat kan helpen bij het plannen van volgende reizen naar Mars, ook van de komende verkenner. Maar de Schiaparelli heeft ook een paar dagen energie voor wetenschappelijk onderzoek. Zo meet hij windsnelheid, luchtdruk, temperatuur en luchtvochtigheid om hem heen.

Europa test technologie met landing op Mars
Europa test technologie met landing op Mars (Foto: BuzzT)

Bolt stopt binnen een jaar met atletiek

Usain Bolt heeft nog maar eens bevestigd dat hij binnen een jaar stopt met atletiek. De Jamaicaanse sprintlegende gaat nog door tot en met het WK atletiek van volgend jaar, wat in augustus in Londen gehouden wordt. 

"De Racers Grand Prix in Kingston wordt volgend jaar de laatste wedstrijd die ik op Jamaica ga lopen", sprak de 30-jarige wereldrecordhouder op de 100 en 200 meter. "Het WK wordt vervolgens mijn allerlaatste wedstrijd, daarna neem ik afscheid." De Jamaicaan won in augustus in Rio de Janeiro voor de derde keer op rij olympisch goud op de 100, 200 en 4x100 meter en is uitgegroeid tot een van de grootste sterren op aarde. 

Kinderen op 1 in CU-verkiezingsprogramma

Fractievoorzitter en aankomend lijsttrekker Gert-Jan Segers presenteerde vrijdag in Nieuwspoort het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. In een document van ruim 100 pagina's wil de partij vanuit haar Christelijke normen, waarden en tradities vooral aandacht geven aan kinderen, duurzaamheid en samenleven in vrijheid. Hiervoor is 'moreel leiderschap' nodig: "We hebben behoefte aan een moreel antwoord dat ten diepste gaat over de vraag: wat voor samenleving willen we zijn?".

De CU wil het beste voor de generaties van de toekomst. Daarom wil ze 1 miljard uittrekken voor de verhoging van de kinderbijslag en het kindgebonden budget, en voor uitbreiding van ouderschaps- en zorgverlof. Eenzelfde bedrag moet naar het onderwijs, waarmee de basisbeurs weer kan worden ingevoerd en er meer geld beschikbaar komt voor leraren en voor 'levenslang leren'. Zeer opvallend: de ChristenUnie wil niet het bijzonder onderwijs afschaffen, maar juist de openbare scholen. De Onderwijsinspectie moet de kwaliteit bewaken, maar hoe er les wordt gegeven is „aan de schoolgemeenschap op basis van een gezamenlijk gedragen identiteit en visie

In het partijprogramma wordt John F. Kennedy geciteerd om de maatschappelijke dienstplicht te verdedigen: "Vraag niet wat je land voor jou kan doen, maar vraag wat je voor je land kunt betekenen". Iedereen moet tussen zijn 18e en 28e een half jaar dienstplicht vervullen binnen een groot spectrum van maatschappelijke sectoren. Verdringing op de arbeidsmarkt zou hiermee moeten worden voorkomen door te definiëren wat vrijwilligerswerk inhoudt. Per stageuur wordt een vergoeding van €4,50 gerekend die indien gewenst van de studieschuld kan worden afgetrokken, en gezamenlijk gefinancierd moet worden door overheid, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven.

Als de jongeren dan klaar zijn met opleiding en dienstplicht, moet hun positie op de arbeidsmarkt versterkt worden door aanpassing van de flexwet en de WW-regeling. Een langere periode van flexwerken moet bestaan uit steeds langere flexcontracten. De loondoorbetaling bij ziekte voor kleine bedrijven moet worden teruggebracht naar één jaar. De overheid gaat bedrijven financieel tegemoetkomen voor het in dienst nemen van ouderen, arbeidsgehandicapten, langdurig werklozen en mantelzorgers.

De lasten op arbeid moeten omlaag. Daarnaast wordt het belastingstelsel versimpeld naar een systeem met twee schijven: 35% tot 70.000 euro en 49% daarboven. Pensioenpotjes worden persoonlijk. Burgers moeten meer invloed krijgen op het beleid van verzekeraars, en het aantal polissen (nu meer dan 1400) moet omlaag. Nog een opvallende uitspraak: "Er kan een moment komen dat de gemeenschappelijke munt opgegeven moet worden om de Europese Unie te behouden. Dat zullen we echter nooit eenzijdig doen".

Op het gebied van integratie stelt de ChristenUnie een verplicht twee jaar durend leer-werktraject voor met taalles, burgerschapsvorming en vrijwilligerswerk. Daarmee moeten nieuwkomers vanaf dag één 'echt burger van dit land' worden. Gedurende deze tijd krijgen ze geen inkomen, maar wel onderdak, zorg, onderwijs en indien nodig leefgeld.

Al met al een programma dat tekenend is voor deze confessionele partij, waarin veel punten staan die we ook al in het programma van het CDA tegenkwamen. Er staan echter ook enkele opvallende verschillen in, en de komende maanden zullen uitwijzen of die genoeg eigen gezicht aan de ChristenUnie geven om kiezers bij andere (al dan niet Christelijke) partijen weg te halen.

Gert-Jan Segers presenteert verkiezingsprogramma CU (Foto: ANP)
Gert-Jan Segers presenteert verkiezingsprogramma CU (Foto: ANP)

Ouderenbonden: voorkom korting op pensioenen

Vijf ouderenbonden hebben dit weekend een "uiterst beroep" gedaan op het kabinet om maatregelen te nemen die voorkomen dat een groot aantal pensioenfondsen volgend jaar de pensioenen moet verlagen. Het dilemma doorschuiven naar een volgend kabinet is geen optie, hebben onder meer de ANBO en de KNVG per brief aan premier Mark Rutte laten weten.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) doet op verzoek van de Tweede Kamer al onderzoek naar het verlichten van de dreigende pensioenkortingen door een langere hersteltermijn voor de fondsen in te voeren. Zij kunnen dan de korting over meer jaren uitsmeren.

De seniorenclubs vinden dat echter "geen adequate oplossing, omdat dit slechts een jaar uitstel zou betekenen". Zij dringen er daarom op aan dat hun voorstellen om de wet op een aantal plekken te wijzigen ook in het onderzoek van Klijnsma betrokken worden.

Het stoort de organisaties dat pensioenfondsen bij de huidige extreem lage rente volgens de regels veel meer geld in kas moeten houden dan anders. De kortingen die hierdoor dreigen zouden "onrechtvaardig en onnodig"zijn, omdat ouderen door andere maatregelen al amper profiteren van het economisch herstel in Nederland en omdat de meeste pensioenfondsen toch goede beleggingsrendementen behalen.

Ouderenbonden: voorkom korting op pensioenen
Ouderenbonden: voorkom korting op pensioenen (Foto: ANP)

Door Zelda geïnspireerde Oceanhorn één miljoen keer verkocht

Oceanhorn, overduidelijk gebaseerd op The Legend of Zelda, heeft een mijlpaal bereikt: de game is in totaal meer dan één miljoen keer verkocht. Genoeg reden voor een kleine aankondiging.

De game is beschikbaar voor PlayStation 4 en Xbox One, pc en iOS. Gezien de populariteit gaat ontwikkelaar Cornfox & Bros de game porten naar PlayStation Vita, Android en 'een Nintendo-console'. Gezien deze vage bewoording gaat het waarschijnlijk over de aanstaande console Nintendo NX, al kan het ook zijn dat ze simpelweg zijn vergeten hoe de Wii U ook alweer heet.

Voor wie niet bekend is met Oceanhorn: bekijk gerust onderstaande beelden.


Indringer bij huis Miranda Kerr neergeschoten

Heftige taferelen bij de woning van model Miranda Kerr in het Californische Malibu. Een beveiliger werd in zijn oog gestoken door een indringer, die vervolgens is neergeschoten. Dat meldt TMZ.

De beveiliger confronteerde een man die over het hek om Miranda's villa heen probeerde te klimmen. Hierop stak de indringer hem in zijn oog. De bewaker schoot de man toen neer. Hij raakte hem meerdere keren, onder meer in zijn hoofd.

Beide mannen werden door een traumahelikopter naar het ziekenhuis gevlogen. De situatie van de bewaker zou stabiel zijn. De indringer ligt nog in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Kerr was op het moment van het incident niet thuis.

Indringer bij huis Miranda Kerr neergeschoten
Indringer bij huis Miranda Kerr neergeschoten (Foto: BuzzE)

Thailand krijgt even een 96-jarige regent

De 96-jarige Prem Tinsulanonda wordt tijdelijk regent van Thailand. Kroonprins Maha Vajiralongkorn heeft te kennen gegeven dat hij liever enige tijd met het volk rouwt om de dood van zijn vader, koning Bhumibol.

De 88-jarige vorst overleed donderdag na een lang ziekbed in een ziekenhuis in de hoofdstad Bangkok. Aangezien het land formeel een staatshoofd moet hebben, is Prem Tinsulanonda als hoofd van de Koninklijke Adviesraad de aangewezen persoon om het koningloze tijdperk op te vullen. Tinsulanonda was vroeger onder meer premier. De adviesraadraad is een machtig orgaan in het Aziatische koninkrijk.

Ook zaterdag werd de populaire Bhumibol overal herdacht. Talloze onderdanen, veelal in het zwart gekleed, alsmede vele boeddhistische monniken baden op straat voor het zielenheil van de overleden koning. De kroonprins is veel minder populair. Prins Maha is drie keer getrouwd en gescheiden, en liet zich weinig in Thailand zien. Hij verbleef onder meer vaak en lang in Duitsland.

Thailand krijgt even een 96-jarige regent
Thailand krijgt even een 96-jarige regent (Foto: ANP)

Uitstoot broeikasgas koelkasten aan banden

Bijna tweehonderd landen hebben in de Rwandese hoofdstad Kigali getekend voor een vermindering van de uitstoot van broeikasgas. Het gaat met name om gas dat wordt gebruikt in koelkasten en airconditioners. Het besluit moet op termijn bewerkstelligen dat de opwarming van de aarde wordt beperkt.

Het besluit in Kigali is een uitvloeisel van het klimaatbesluit dat vorig jaar in Parijs onder auspiciën van de Verenigde Naties is genomen.

Het belangrijkste aspect is dat ontwikkelde industrielanden als de Verenigde Staten en de landen in Europa het besluit mede hebben ondertekend. Deze ondertekenaars beperken om te beginnen de uitstoot van broeikasgas per 2019 met 10 procent.

Ontwikkelingslanden die veel minder vervuiling veroorzaken, volgen een ander pad. Zij moeten de uitstoot van gas op zijn laatst in 2028 hebben bevroren. Vanaf dat moment beginnen deze landen ook aan vermindering van de uitstoot van broeikasgas.

Uitstoot broeikasgas koelkasten aan banden
Uitstoot broeikasgas koelkasten aan banden (Foto: ANP)

Rose McGowan verkracht door studiobaas

Rose McGowan is ooit verkracht door een studiobaas. Dat onthult de 43-jarige actrice op Twitter.

Rose doet haar verhaal in het teken van de hashtag #WhyWomenDontReport (waarom vrouwen geen aangifte doen, red.). Ze treedt nu naar buiten in een poging presidentskandidaat Donald Trump, die wordt beschuldigd van seksueel misbruik, uit het Witte Huis te houden.

In een serie van tweets geeft Rose meerdere redenen waarom zij geen aangifte heeft gedaan tegen haar verkrachter. "Een advocate zei tegen mij dat ik de zaak tegen de studiobaas nooit zou winnen omdat ik een seksscène in een film heb gedaan", twitterde McGowan. "Het is een publiek geheim in Hollywood en bij de media. Zij hebben mij vernederd terwijl ze mijn verkrachter hebben bewierookt."

Tot slot zegt de Charmed-ster kwaad dat het eens tijd wordt voor een beetje eerlijkheid in deze wereld.

Rose McGowan verkracht door studiobaas
Rose McGowan verkracht door studiobaas (Foto: BuzzE)

Final Fantasy XIV: Stormblood aangekondigd

Square Enix heeft tijdens Final Fantasy XIV Fan Fest 2016 in Las Vegas Stormblood, de nieuwe uitbreiding voor de MMORPG Final Fantasy XIV, aangekondigd.

In Final Fantasy XIV: Stormblood gaan we Ala Mihgo verkennen. Monks krijgen de aandacht in deze uitbreiding, zoals te zien in onderstaande teaser. Het doel is om Ala Mihgo van de Garlean Empire te bevrijden. Het is namelijk twintig jaar geleden dat de Garleans daar de baas werden. Zenos Yae Galvus voert nu in Ala Mihgo het bewind.

Er komen nieuwe jobs, maar daar wil men nog niets over kwijt. De producer Naoki Yoshida hint wel naar een Red Mage, met zijn t-shirt van de Scarlet Witch. Wat we nu wel weten is dat de levelcap van 60 naar 70 gaat, met weer nieuwe vaardigheden. Een verbeterd vechtsysteem moet de nieuwe acties helpen. In plaats van vaardigheden te kiezen uit jobs mag je straks kiezen uit vaardigheden per rol.

Natuurlijk zijn er nieuwe gebieden, en die zullen vergelijkbaar zijn met de grootte die de vorige uitbreiding Heavensward toevoegde. Het is niet alleen maar woestijn, we gaan ook bossen zien. Daarnaast zijn er oude bekende en geheel nieuwe Primal-bazen, nieuwe dungeons, nieuwe dungeon-mechanieken, high-end raids met verschillende verhaallijnen, items, wapens, recepten en een nieuw woongebied. Yoshida laat weten dat er nog veel meer nieuws gaat komen, maar zoals gewoonlijk wordt het mondjesmaat gebracht.

Final Fantasy XIV: Stormblood komt begin zomer 2017 naar PlayStation 4 en pc. De PlayStation 3-ondersteuning gaat stoppen, daarom gaat Square Enix een gratis upgrade aanbieden aan mensen die van PlayStation 3 naar PlayStation 4 willen gaan.

Minder treinen rond Utrecht CS

Rondom Utrecht Centraal Station wordt vanaf zaterdag tot en met zondag 23 oktober weer gewerkt. Op een aantal trajecten rijden minder treinen en soms ook bussen in plaats van treinen.

ProRail werkt in Utrecht al tijden aan een grote vernieuwing van het station en het spoor. Dat is nodig om de groei van het aantal reizigers te kunnen opvangen: van 265.000 per dag nu, naar 360.000 dagelijks in 2030.

Minder treinen rond Utrecht CS
Minder treinen rond Utrecht CS (Foto: ANP)

Sylvie Meis voelt zich kwetsbaar

Sylvie Meis heeft al ruim een decennium lang geen Nederlandse tv-programma's meer gepresenteerd en vindt haar comeback op de Nederlandse televisie daarom ontzettend spannend. Samen met Jeroen van der Boom presenteert ze vanaf zaterdag 22 oktober de tv-show Wedden dat ik het kan! op SBS6.

Over haar terugkeer zegt Sylvie tegen BuzzE: "Ik ben best wel een beetje bang. Ik voel me heel goed over wat we aan het doen zijn en weet dat het een leuke show wordt. Maar ik ben persoonlijk wel een beetje bevreesd voor de reacties. Ik ben best een gevoelig typetje."

Familie en vrienden vinden het ontzettend leuk dat Sylvie eindelijk weer in Nederland presenteert. "Ze vinden het ook spannend voor mij, omdat ze weten dat ik dat belangrijk vind. Nederland is zo dichtbij. Ik stel me best kwetsbaar op nu ik in eigen land ga presenteren. Ik vind dat lastig. Je zou denken: in Duitsland presenteer ik live-programma's voor een miljoenenpubliek, maar ik vind dat niet enger. Duitsland is het land waar ik woon, maar in Nederland woont mijn familie. Hier kom ik vandaan, dus het is hier veel enger."

Sylvie kan haar tv-klussen in Nederland en Duitsland goed combineren. "In Duitsland begint Let's Dance weer in februari of maart tot aan de zomer. Het past als een puzzel. Bovendien, Wedden dat ik het kan! voelt helemaal niet als werk, het is gewoon leuk. Ik geniet van de ontzettend leuke dagen. Ik weet ook hoe het is om onder stress te werken en moe te zijn aan het einde van een werkdag. Maar hier geniet ik zo van, dat ik er veel energie van krijg."

Sylvie Meis voelt zich kwetsbaar
Sylvie Meis voelt zich kwetsbaar (Foto: BuzzE)

Obama versoepelt sancties Cuba

Amerikanen die Cuba hebben bezocht, mogen binnenkort grotere hoeveelheden van Cubaanse producten zoals rum en sigaren mee naar huis nemen. Vrijdag (lokale tijd) kondigde de Amerikaanse president Barack Obama aan de restricties op handel, reizen en financiële transacties verder te versoepelen.

Om het door Republikeinen gedomineerde Congres te omzeilen heeft Obama de maatregelen per presidentieel decreet afgekondigd. "Vanaf nu kun je iets vieren met Cubaanse rum en sigaren", grapte de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Susan Rice tijdens een toespraak bij een denktank, waarin ze het nieuwe beleid toelichtte.

Ook Cubanen hebben baat bij het nieuwe beleid: zij mogen binnenkort online Amerikaanse producten kopen, Cubaanse farmaceutische bedrijven krijgen toestemming zaken te doen in de Verenigde Staten en medische specialisten van beide landen mogen samenwerken.

Obama versoepelt sancties Cuba
Obama versoepelt sancties Cuba (Foto: ANP)

Arrestaties in Kansas voor beramen aanslag

Drie mannen zijn vrijdag in Kansas gearresteerd voor het beramen van een aanslag met een massavernietigingswapen op een appartementencomplex in Garden City, in het zuidwesten van de Amerikaanse staat. In de appartementen wonen onder meer Somalische immigranten, die een van de woningen als moskee gebruiken.

De drie verdachten, in leeftijd variërend van 47 tot 49 jaar, zouden lid zijn van de extreemrechtse militie Crusaders (Kruisvaarders) en sterk gekant tegen de overheid, immigratie en moslims. Ze werden gedurende acht maanden in de gaten gehouden door de autoriteiten.

In die periode waren de mannen onder meer bezig met surveilleren rond het complex, het verzamelen van wapens en explosieven en het schrijven van een manifest. Dat had na de aanslag gepubliceerd moeten worden. Het plan van de militieleden was om met explosieven volgeladen voertuigen bij de vier hoeken van het gebouw te plaatsen. De aanslag stond gepland voor de dag na de Amerikaanse presidentsverkiezingen, begin november.

Een onderzoek naar terroristische activiteiten van verscheidene milities in het zuidwesten van Kansas bracht de FBI op het spoor van de drie. De opsporingsdienst maakte hierbij gebruik van een informant die bijeenkomsten bezocht van een van de milities.

Arrestaties in Kansas voor beramen aanslag
Arrestaties in Kansas voor beramen aanslag (Foto: ANP)

VS verbannen Galaxy Note uit vliegtuigen

De Samsung Galaxy Note 7 is niet langer welkom in vliegtuigen in de Verenigde Staten. Het ministerie van Transport maakte vrijdag bekend dat de geplaagde smartphone niet meer mag worden meegenomen in een vliegtuig.

Het Zuid-Koreaanse concern liet eerder weten de productie van de Galaxy Note 7 geheel te staken, na een reeks incidenten waarbij exemplaren van het toestel in brand waren gevlogen. Samsung probeerde het probleem nog te verhelpen, maar slaagde hier niet in. Gedupeerde consumenten kunnen hun geld terugkrijgen.

Het verbod geldt voor zowel handbagage als koffers die het ruim in gaan. Vanaf zaterdag kan het toestel ook niet meer per post worden verstuurd. "We erkennen dat deze telefoons verbannen uit de luchtvaart onhandig zal zijn voor sommige passagiers, maar de veiligheid van iedereen aan boord is de prioriteit", zei minister van Transport Anthony Foxx in een verklaring.

VS verbannen Galaxy Note uit vliegtuigen
VS verbannen Galaxy Note uit vliegtuigen (Foto: ANP)

Verkoop nieuwe auto's daalt verder

De verkoop van nieuwe personenauto's is in het derde kwartaal opnieuw gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zaterdag.

Vorig kwartaal werden circa 91.000 nieuwe auto's aan de man gebracht, ten opzichte van bijna 100.000 auto's in het derde kwartaal van 2015. Daarmee werd de lijn van de eerste helft van dit jaar doorgetrokken. In de eerste negen maanden van 2016 werden in totaal 15.600 minder nieuwe auto's verkocht dan vorig jaar, wat een afname is van 5 procent.

Met de verkoop van tweedehandsauto's gaat het wel goed. De verkoop daarvan steeg vorig kwartaal met 5 procent, naar 473.000 wagens.

De laatste piek in de verkoop van nieuwe auto's stamt uit 2011. Sinds dat jaar nemen de verkopen af. De meeste nieuwe auto's worden aan 55-plussers verkocht.

Verkoop nieuwe auto's daalt verder
Verkoop nieuwe auto's daalt verder (Foto: ANP)

Eagle Flight in vogelvlucht

Eagle Flight, Ubisofts eerste VR-game, verschijnt volgende week. De 101-trailer legt in detail uit wat je precies van de game kunt verwachten, zoals de verschillende gameplayopties en modi.

Deze game stuurt spelers de lucht in. Spelers vliegen als een adelaar over de historische stad Parijs. Naast de singleplayermodi heeft Eagle Flight de multiplayermodus 'Capture the Prey'. In deze modus gaan spelers in een 5-tegen-5-gevecht het tegen elkaar opvliegen, terwijl je in de Free Flight-modus alleen of gezellig samen over Parijs mag gaan vliegen.

Eagle Flight verschijnt op 18 oktober voor Oculus Rift, op 8 november voor PlayStation VR en op 20 december voor HTC Vive.

Volledige tracklist Just Dance 2017 onthuld

Ubisoft heeft de volledige tracklist voor Just Dance 2017 bekendgemaakt. Dit jaar bevat de game meer dan 40 nieuwe hits, zoals ‘Cheap Thrills’ van Sia ft. Sean Paul en ‘Sorry’ van Justin Bieber, en klassiekers zoals ‘Don’t Stop Me Now’ van Queen. Ook bevat het dansspel het gloednieuwe nummer van Maroon 5, ‘Don’t Wanna Know’.

Met meer dan 60 miljoen verkochte games sinds 2009 en 80 miljoen spelers, is Just Dance terug. Just Dance 2017 komt op 27 oktober naar alle gameplatformen met motion controls, zoals pc, Xbox One, Xbox 360, PlayStation 4 en PlayStation 3, Wii U, Wii en later NX.

Deze nieuwe tracks kun je verwachten in Just Dance 2017:

  • ‘All About Us’ – Jordan Fisher
  • ‘Last Christmas’ – Santa Clones
  • ‘Bailar’ – Deorro Ft. Elvis Crespo
  • ‘Lean On’ – Major Lazer Ft. MØ & DJ Snake
  • ‘Bang’ – Anitta
  • ‘Leila’ – Cheb Salama
  • ‘Bonbon’ – Era Istrefi
  • ‘Let Me Love You’ – DJ Snake Ft. Justin Bieber (Ubi Club Reward)
  • ‘Cake By The Ocean’ - DNCE
  • ‘Like I Would’ – Zayn
  • ‘Can't Feel My Face’ - The Weeknd
  • ‘Little Swing’ – AronChupa Ft. Little Sis Nora
  • ‘Carnaval Boom’- Latino Sunset
  • ‘Oishii Oishii’ – Wanko Ni Mero Mero
  • ‘Cheap Thrills’ - Sia Ft. Sean Paul
  • ‘PoPiPo’ - Hatsune Miku
  • ‘Cola Song’- INNA Ft. J Balvin
  • ‘RADICAL’ - Dyro & Dannic
  • ‘DADDY’ – PSY Ft. CL of 2NE1
  • ‘Run The Night’ - Gigi Rowe
  • ‘Don’t Stop Me Now’ – Queen
  • ‘Scream & Shout’ - Will.i.am Ft. Britney Spears
  • ‘Don’t Wanna Know’ - Maroon 5 Ft. Kendrick Lamar
  • ‘September’ – Equinox Stars
  • ‘Dragostea Din Tei’ – O-Zone
  • ‘Single Ladies (Put a Ring on It)’ – Beyonce
  • ‘El Tiki’ - Maluma
  • ‘Sorry’ – Justin Bieber
  • ‘Ghost In The Keys’ – Halloween Thrills
  • ‘Te Dominar’ – Daya Luz
  • ‘Groove’ – Jack & Jack
  • ‘Tico-Tico no Fubá’ – The Frankie Bostello Orchestra
  • ‘Hips Don't Lie’ – Shakira Ft. Wyclef Jean
  • ‘Watch Me (Whip/ Nae Nae)’ - Silentó
  • ‘I Love Rock 'N' Roll’ - Fast Forward Highway
  • ‘What Is Love’ – Ultraclub 90
  • ‘Into You’ – Ariana Grande
  • ‘Wherever I Go’ – OneRepublic
  • ‘La Bicicleta’ – Carlos Vives & Shakira
  • ‘Worth It’ – Fifth Harmoney Ft. Kid Ink

Basketbalploegen uitgeschakeld op WK 3x3

De Nederlandse mannen zijn op het WK 3x3-basketbal uitgeschakeld in de kwartfinales. De als vijfde geplaatste ploeg, bestaande uit Jesper Jobse, Gregory Pinas, Bas Rozendaal en Sjoerd van Vilsteren, was in het Chinese Guangzhou niet opgewassen tegen Servië.

Nederland begon nog prima en pakte een 2-0 voorsprong, maar al snel werd het gelijk en niet veel later stond de mondiale nummer één met 4-7 voor. Halverwege liet Rozendaal een prachtige dunk zien om Nederland op 5-10 te brengen, maar een stormloop aan scores bracht de stand plotseling op 5-17. Met nog ruim twee minuten op de klok maakte Marko Savic het af: 22-10 en aangezien het bereiken van 21 punten de winst oplevert was het gedaan met Nederland.

De vrouwen spelen om 08.30 uur Nederlandse tijd hun kwartfinale, die hieronder live te zien zal zijn.

Livestream WK 3x3-basketbal (Bron: YouTube)

Update 09.00 uur

Ook de Nederlandse dames liggen uit het toernooi. Tsjechië bleek in de kwartfinale verrassend een maat te groot voor Jacobine Klerx, Sonja Kuijt, Lisa van den Adel en Charlotte van Kleef. Het ging in het begin nog gelijk op, maar halverwege de tien minuten durende wedstrijd nam Tsjechië de leiding. Een prachtig schot van Kuijt bracht Nederland terug tot 9-10, maar met twee minuten te gaan was het verschil al vier punten. Nog een schitterend 'tweetje' van Kuijt - driepunters zijn er niet in het 3x3-basketbal - gaf Nederland weer even hoop, maar het mocht niet baten. De Tsjechische dames wonnen met 11-16.

Rossi trekt polestrijd met Marquez en Lorenzo gelijk

Valentino Rossi heeft tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Japan in de MotoGP de poleposition veroverd. De veteraan van Yamaha wist op de Twin Ring Motegi enigszins verrassend af te rekenen met Marc Marquez, die geen vlekkeloze sessie kende. Met zijn prestatie pakte Rossi zijn 64e poleposition in de grand prix', waarmee hij weer op gelijke hoogte komt met zowel Marquez als Jorge Lorenzo.

Rossi noteerde in zijn voorlaatste snelle ronde een tijd van 1:43,954 seconden, bijna twee tienden van een seconde sneller dan Marquez. Die had in zijn laatste ronde wellicht nog aan kunnen vallen, maar ging van zijn gas nadat Cal Crutchlow gevallen was. Met 1:44,134 werd de Spanjaard wel tweede. Rossi's teamgenoot Lorenzo ging in de vrije training op zaterdagochtend nog hard onderuit en werd naar het ziekenhuis vervoerd, maar tijdens de kwalificatie stond hij er weer. Het leverde de Spanjaard een derde startplek op voor de race van zondag.

In de Moto3 was de pole verrassend voor de Japanner Hiroki Ono, die vanwege een straf echter wel drie plekken in moet leveren op de grid. Andrea Migno zal daardoor in principe van de eerste plek vertrekken. De Nederlander Bo Bendsneyder kende een dramatische kwalificatiesessie en kwam niet verder dan een 27e tijd. 

De liefhebbers mogen de wekker zondagochtend vroeg af laten lopen: om 04.00 uur Nederlandse tijd start de Moto3, om 05.20 uur gevolgd door de Moto2 en om 07.00 uur de MotoGP. 

Trump: beschuldigers zijn zieke leugenaars

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft vrijdag hard uitgehaald naar de vrouwen die hem van aanranding beschuldigen. Tijdens een toespraak in North Carolina noemde hij ze zieke leugenaars. "Sommigen doen het waarschijnlijk voor wat beroemdheid, ze krijgen wat gratis roem. Het is volledig doorgestoken kaart", aldus Trump.

Zijn campagneteam kwam vrijdag ook met een Britse getuige die het verhaal van een van de vrouwen in twijfel trekt. Jessica Leeds zou rond 1980 op een vlucht zijn betast door Trump. Anthony Gilberthorpe, die beweert op de bewuste vlucht in de buurt van Trump en Leeds te hebben gezeten, zegt in de New York Post dat het verhaal van Leeds niet klopt. Gilberthorpe is in Groot-Brittannië vooral bekend door zijn bewering in de jaren 80 minderjarige jongens te hebben bezorgd bij seksfeestjes van Britse politici.

Trump, die vorig jaar zijn campagne begon met de beschuldiging dat Mexico drugsdealers en verkrachters naar de Verenigde Staten stuurt en de belofte daar een eind aan te maken met een muur tussen beide landen, wist opnieuw een Mexicaan te beledigen. Volgens de zakenman zou Carlos Slim, miljardair en grootaandeelhouder van de New York Times Company, de kandidatuur van Clinton steunen en daarom bij willen dragen aan de nederlaag van Trump door steeds verhalen over het omstreden seksuele gedrag van de Republikein te publiceren. Zowel Slim als de New York Times ontkennen dat er enig contact over is geweest tussen de krant en de zakenman.

Nu de beschuldigingen tegen Trump de campagne beheersen, raakt de New Yorkse vastgoedmagnaat verder achterop in de peilingen. Uit een vrijdag gepubliceerde peiling van Reuters/Ipsos blijkt dat Trump 7 procent achterstaat op zijn Democratische rivale Hillary Clinton.

Trump: beschuldigers zijn zieke leugenaars
Trump: beschuldigers zijn zieke leugenaars (Foto: ANP)

Vier arrestaties bij politieactie Maastricht

Bij een grote politieactie in de Maastrichtse wijk Limmel zijn vrijdagavond laat vier mannen in de leeftijd van 18 tot 42 jaar aangehouden. Dat meldt de politie. Aanleiding voor de arrestaties waren ongeregeldheden in de nacht van dinsdag op woensdag in Limmel en Wittevrouwenveld.

Vrezend voor een herhaling van dinsdagnacht zette de politieleiding enkele tientallen agenten in, waaronder leden van de Mobiele Eenheid. Agenten arresteerden de vier mannen in een woning aan de Korvetweg. Ook werd een hond in beslag genomen.

De ongeregeldheden van dinsdagnacht ontstonden toen agenten op een melding van huiselijk geweld afkwamen. Zij stuitten daar op een grote groep mensen die zich agressief gedroeg en het werk van de politie belemmerde. Om verdere escalatie te voorkomen besloot de politie toen geen actie te ondernemen. Onderzoek naar de voornaamste verdachten leidde tot een aanhoudingsbevel voor twee personen.

De twee werden bij de politieactie van vrijdagavond aangehouden, samen met twee andere mannen.

Vier arrestaties bij politieactie Maastricht
Vier arrestaties bij politieactie Maastricht (Foto: ANP)

'Gülenbeweging zet tot grote donaties aan'

De Gülenbeweging in Nederland oefent druk uit op haar leden om geld aan de organisatie te doneren. Dat schrijft de Volkskrant, die met zeven voormalige Nederlandse Gülenisten sprak.

De geïnterviewden spreken van bijeenkomsten waarbij Gülenaanhangers worden overgehaald door abi's, mannen met hoge posities binnen de organisatie, een zo groot mogelijke himmet, een religieuze donatie, te schenken. "Het verbaasde me dat niet alle mensen van onze huiskamerbijeenkomst waren uitgenodigd", zegt de 33-jarige garagehouder Mustafa Acer tegen de krant.

"Alleen de ondernemers zaten er. Een abi heeft ons die avond opgefokt om te doneren. Want de arme mensen moesten hogerop. Op een gegeven moment stak iemand een vinger op: ik geef 10 duizend. Iemand anders riep 50, iemand 60. Ik dacht: hoe kan iemand met een fietsenwinkel zoveel doneren? Dan moet je heel veel fietsen verkopen", aldus Acer.

'Gülenbeweging zet tot grote donaties aan'
'Gülenbeweging zet tot grote donaties aan' (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: vochtig en nat

Vandaag is het overwegend vochtig. Regenbuien trekken in de loop van de dag weg richting het noorden, maar in de middag kan de zon in het zuidwesten en zuiden van het land tevoorschijn komen. De temperaturen lopen uiteen van 13 graden in het noordooosten tot 16 graden in het zuiden. De wind kiest koers richting het zuiden tot zuidwesten en is zwak tot matig van kracht. Aan zee kan het iets krachtiger waaien. 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 8:02
Zon onder: 18:50
Zonkracht: 2 / 1
 

zonsondergang in Alkmaar (Foto: Papabear)
zonsondergang in Alkmaar (Foto: Papabear)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1889  Opening van het Centraal Station te Amsterdam, gebouwd naar een ontwerp van Pierre Cuypers.
1917 In Vincennes vlak buiten Parijs wordt Mata Hari geëxecuteerd door een vuurpeloton op grond van spionage voor Duitsland.
1946 Oprichter van de Luftwaffe Hermann Göring vergiftigt zichzelf in de nacht voor zijn geplande executie.
1971 Hans Breukhoven opent de eerste Free Record Shop aan het Broersveld te Schiedam.
2005  Er komt een nieuwe spelling van het Nederlands uit middels een revisie van het Groene Boekje.

Jongens van 4U winnen The Next Boy/Girl Band

De talentenjacht The Next Boy/Girl Band is vrijdagavond gewonnen door de jongens van 4U. Hun single Bitter Taste is het meest gestreamd en gedownload door het publiek. De finale van het eerste seizoen van deze talentenjacht was live te zien op SBS6.

In de laatste show hoorden de vrouwelijke finalistes dat ze alle vijf een plekje in de girlband houden. Anders dan verwacht viel er dus niemand meer af. Romy, Som, Rony, Denise en Delany vormen daarmee definitief de meidengroep genaamd GRLBND, die afgelopen week hun single Party afleverde. Toen werden ook beide bandnamen bekend.

Bij de jongens bleven vrijdag vier van de vijf over. Jeronimo viel af en moest vrijdagavond zijn plek in de boyband afstaan. De vier overblijvers zijn Luca, Toon, Jaimy en Tiago. Aan het einde van de avond maakten Nicolette van Dam en Tim Douwsma bekend dat 4U de nieuwe talentenjacht heeft gewonnen met hun single Bitter Taste.

8Ball Music is de platenmaatschappij achter de jongensgroep die is geformeerd onder leiding van Tony van de Berkt. John Ewbank, namens Universal Music, is in charge bij de girlband.

Jongens van 4U winnen The Next Boy/Girl Band
Jongens van 4U winnen The Next Boy/Girl Band (Foto: BuzzE)

Iris (14) wint finale Superkids

Violiste Iris van Nuland (14) uit Oss heeft het tweede seizoen van Superkids gewonnen. Ze ontvangt een studiebeurs van 25.000 euro. De vooraf opgenomen finale was vrijdagavond te zien op RTL 4.

Latin danseres Taisiya Shulga (14) eindigde op de tweede plaats en ontvangt een studiebeurs van 10.000 euro. Voor de 15-jarige drummer Axel Limbeek, die op de derde plek eindigde, ligt een beurs van 5000 euro klaar.

Superkids begon dit jaar met 36 jonge talenten. In de finale streden de overgebleven acht finalisten en haalden ze alles uit de kast om de harten van de vak- én de publieksjury te stelen.

Winnares Iris van Nuland kreeg 193,5 punten. Ze speelt sinds haar zesde anderhalf tot twee uur per dag viool. Sinds haar elfde zit ze in de talentenklas van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar ze elke zaterdag lessen volgt. Taisiya komt uit Oekraïne en woont sinds kort in Voorschoten. Ze danst zo'n zes dagen per week Latin. Tegen de winnares zei Taisiya: ''Je hebt de eerste plek verdiend."

Iris van Nuland (14) wint finale Superkids
Iris van Nuland (14) wint finale Superkids (Foto: BuzzE)

Junior stuiptrekkend op de grond tijdens WK wielrennen Qatar

Het WK wielrennen kende geen prettig einde voor de Noorse junior Iver Knotten. De 17-jarige werd het volgende slachtoffer van de bloedverzengende hitte in en rond het Qatarese Doha, waar het WK verreden wordt. 

Tijdens de wegwedstrijd voor junioren ging Knotten plotseling onderuit. Vervolgens was op de live beelden te zien hoe hij stuiptrekkend op de grond lag, waarna artsen hem al snel kwamen helpen. De Noorse wielerbond liet later weten dat het inderdaad een geval van uitdroging en uitputting was, wat neerkomt op een combinatie van de enorme hitte en niet genoeg drinken. De bond meldde er wel bij dat het inmiddels gewoon weer goed gaat met Knotten.

Jakob Egholm uit Denemarken werd na een indrukwekkende solo in de slotkilometers wereldkampioen bij de junioren.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.