Kinderen op 1 in CU-verkiezingsprogramma

Fractievoorzitter en aankomend lijsttrekker Gert-Jan Segers presenteerde vrijdag in Nieuwspoort het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. In een document van ruim 100 pagina's wil de partij vanuit haar Christelijke normen, waarden en tradities vooral aandacht geven aan kinderen, duurzaamheid en samenleven in vrijheid. Hiervoor is 'moreel leiderschap' nodig: "We hebben behoefte aan een moreel antwoord dat ten diepste gaat over de vraag: wat voor samenleving willen we zijn?".

De CU wil het beste voor de generaties van de toekomst. Daarom wil ze 1 miljard uittrekken voor de verhoging van de kinderbijslag en het kindgebonden budget, en voor uitbreiding van ouderschaps- en zorgverlof. Eenzelfde bedrag moet naar het onderwijs, waarmee de basisbeurs weer kan worden ingevoerd en er meer geld beschikbaar komt voor leraren en voor 'levenslang leren'. Zeer opvallend: de ChristenUnie wil niet het bijzonder onderwijs afschaffen, maar juist de openbare scholen. De Onderwijsinspectie moet de kwaliteit bewaken, maar hoe er les wordt gegeven is „aan de schoolgemeenschap op basis van een gezamenlijk gedragen identiteit en visie

In het partijprogramma wordt John F. Kennedy geciteerd om de maatschappelijke dienstplicht te verdedigen: "Vraag niet wat je land voor jou kan doen, maar vraag wat je voor je land kunt betekenen". Iedereen moet tussen zijn 18e en 28e een half jaar dienstplicht vervullen binnen een groot spectrum van maatschappelijke sectoren. Verdringing op de arbeidsmarkt zou hiermee moeten worden voorkomen door te definiëren wat vrijwilligerswerk inhoudt. Per stageuur wordt een vergoeding van €4,50 gerekend die indien gewenst van de studieschuld kan worden afgetrokken, en gezamenlijk gefinancierd moet worden door overheid, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven.

Als de jongeren dan klaar zijn met opleiding en dienstplicht, moet hun positie op de arbeidsmarkt versterkt worden door aanpassing van de flexwet en de WW-regeling. Een langere periode van flexwerken moet bestaan uit steeds langere flexcontracten. De loondoorbetaling bij ziekte voor kleine bedrijven moet worden teruggebracht naar één jaar. De overheid gaat bedrijven financieel tegemoetkomen voor het in dienst nemen van ouderen, arbeidsgehandicapten, langdurig werklozen en mantelzorgers.

De lasten op arbeid moeten omlaag. Daarnaast wordt het belastingstelsel versimpeld naar een systeem met twee schijven: 35% tot 70.000 euro en 49% daarboven. Pensioenpotjes worden persoonlijk. Burgers moeten meer invloed krijgen op het beleid van verzekeraars, en het aantal polissen (nu meer dan 1400) moet omlaag. Nog een opvallende uitspraak: "Er kan een moment komen dat de gemeenschappelijke munt opgegeven moet worden om de Europese Unie te behouden. Dat zullen we echter nooit eenzijdig doen".

Op het gebied van integratie stelt de ChristenUnie een verplicht twee jaar durend leer-werktraject voor met taalles, burgerschapsvorming en vrijwilligerswerk. Daarmee moeten nieuwkomers vanaf dag één 'echt burger van dit land' worden. Gedurende deze tijd krijgen ze geen inkomen, maar wel onderdak, zorg, onderwijs en indien nodig leefgeld.

Al met al een programma dat tekenend is voor deze confessionele partij, waarin veel punten staan die we ook al in het programma van het CDA tegenkwamen. Er staan echter ook enkele opvallende verschillen in, en de komende maanden zullen uitwijzen of die genoeg eigen gezicht aan de ChristenUnie geven om kiezers bij andere (al dan niet Christelijke) partijen weg te halen.

Gert-Jan Segers presenteert verkiezingsprogramma CU (Foto: ANP)
Gert-Jan Segers presenteert verkiezingsprogramma CU (Foto: ANP)