DENK heeft eerste gemeenteraadslid

De politieke beweging DENK heeft vandaag in Alkmaar 'historisch nieuws' gebracht. Ze hebben namelijk hun eerste gemeenteraadslid: Mohamed Keskin, die eerder dit jaar de PvdA-fractie verliet.

Het werd groots aangekondigd. Gister ging er een persbericht uit waarin stond dat DENK een 'unicum in de Nederlandse politieke geschiedenis zou mededelen'. Ook werd er gister een kansloos filmpje gemaakt door de twee afsplitsturken Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk waarin ze 'het historische nieuws' op een tenenkrommende manier aankondigden.

Iedereen toch nieuwsgierig, wat voor idioots zouden ze nu weer naar buiten brengen? Nouja, dit dus. Een Turks-Nederlands raadslid in Alkmaar dat zich nu bij DENK heeft aangesloten. Hij verliet in mei dit jaar de PvdA omdat 'die partij de schuld voor de moeizame integratie van moslims ten onrechte neerlegt bij mensen zoals hij'. Formeel blijft Keskin trouwens wel een onafhankelijk raadslid. DENK deed namelijk niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen, en kan dus ook geen raadsleden hebben.

Tweede Kamerlid Selçuk Öztürk, zelf ook ex-PvdA, zegt dat Keskin het eerste, maar zeker niet het laatste raadslid zal zijn dat zich aansluit bij DENK. De komende maanden zullen er volgens hem tot aan de verkiezingen meer nieuwe namen bekend worden gemaakt. Het gaat daarbij niet alleen om raadsleden die van de PvdA afkomstig zijn, maar ook van andere gevestigde partijen. We zijn benieuwd. Zal het voor de verandering eens een keer een autochtone Nederlander zijn die zich aansluit, of blijft het bij Turkse-, Marokkaanse- en Surinaamse-Nederlanders?

Eerste raadslid ooit voor DENK
Eerste raadslid ooit voor DENK (Foto: ANP)