FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 20 augustus 2016

Higuain gelijk belangrijk bij debuut Juventus

Juventus is het seizoen begonnen met een nipte zege op Fiorentina. De club dankte daarbij een nieuw gezicht in de spelersgroep. Het werd 2-1. Juventus trof een aangeslagen Fiorentina dat al wedstrijdenlang niet wist te winnen. Dat was in de eerste helft te merken; Juve opende in de 37ste minuut de score.

Middenvelder Sami Khedira trof doel op aangeven van Giorgio Chiellini. Een op het oog veilige voorsprong voor de Oude Dame, die doorgaans weinig weggeeft achterin. Fiorentina-aanvaller Nikola Kalinic dacht daar echter anders over. Kalinic kopte uit een corner van Josip Ilicic de gelijkmaker binnen voor La Viola. Trainer Massimo Allegri zag de bui hangen en besloot tot zijn grootste troef over te gaan. Gonzalo Higuain werd het veld ingebracht voor Mario Mandzukic.

De coach kreeg zijn vertrouwen gelijk uitbetaald. De miljoenenaankoop van Juve trof, negen minuten in het veld, doel. Met een intikker fleurde hij zijn competitiedebuut op. Higuain verloor eerste puntenverlies voor zijn nieuwe werkgever. Met een nipte overwinning gaat Juve richting het vijfde landskampioenschap op rij.

Dost helpt Bruma aan succesvol Wolfsburg-debuut

Jeffrey Bruma heeft zijn eerste officiële duel met VfL Wolfsburg gewonnen. Mede dankzij een treffer van Bas Dost bereikten Die Wölfe de tweede ronde van de DFB Pokal ten koste van FSV Frankfurt. De Bundesligaclub won op bezoek bij de 3. Liga-club met 1-2. 

VfL Wolfsburg liet er in het begin tegen FSV Frankfurt geen gras over groeien. Dost bracht in de zestiende minuut de 0-2 op het bord door via de onderkant van de lat raak te schieten. Het eerste doelpunt was een eigen doelpunt van Steffen Schäfer.

Deze sterke start kon Wolfsburg niet doortrekken en het niveau zakte zelfs wat in. Zeven minuten na rust werd het zelfs 1-2 en was FSV Frankfurt diverse keren dicht bij een gelijkmaker. Een verlenging bleef Wolfsburg bespaard.

Overige uitslagen eerste ronde DFB Pokal 20/08/2016 avond

TSV 1860 München (II) 2:1 (0:0) Karlsruher SC (II)
Hansa Rostock (III) 0:3 (0:1) Fortuna Düsseldorf (II)
FC 08 Homburg (IV) 0:3 (0:0) VfB Stuttgart (II)

Chen maakt het weer waar voor China in schoonspringen

Op het laatste onderdeel in het schoonspringen, de tien meter toren bij de mannen, heeft Aisen Chen het zevende goud weten binnen te slepen voor China. Hiermee heeft China zeven van de acht gouden medailles in het schoonspringen weten te behalen. Met een score van 585.30 was Chen oppermachtig. Het zilver ging naar de Mexicaan German Sanchez met 532.70, het brons ging naar de aftredend olympisch kampioen David Boudia uit Amerika met 525.25 punten.

De landgenoot van Chen, Qui Bo, verpestte het volledig in de finale. Met twee mislukte pogingen eindigde hij slechts op een zesde plaats. Wat eveneens opmerkelijk was, is dat de populaire Brit Thomas Daley zich niet wist te plaatsen voor de finale. Daley, vorige week nog goed voor het brons op de tien meter toren synchroon, werd laatste in de halve finale op dit onderdeel. Ook Boudia had moeite met zich plaatsen voor de finale, hem lukte het wel met een tiende plaats. 

Russisch goud op moderne vijfkamp

Aleksander Lesun heeft goud gewonnen bij de moderne vijfkamp voor mannen. De Rus, die bij het schermen het beste resultaat ooit op de olympische spelen behaalde, gaf de leiding nooit uit handen. Er was nog even wat problematiek bij het paardrijden, waarbij Lesun protesteerde tegen het paard waarop hij moest rijden.

Het is gebruikelijk dat 2 atleten hetzelfde paard gebruiken, maar de eerste atleet maakte veel fouten met het paard. In veel gevallen is een wissel dan niet toegestaan, maar met de vergelijkbare situaties waarbij de afgelopen twee olympisch kampioenen bij de vrouwen gisteren werden uitgeschakeld werd hier gekozen om de Rus toch op een ander paard te laten rijden. Hierdoor gaf hij niet teveel punten weg.

Op de combinatieloop leek het niet spannend te worden nadat de Brit die tweede stond, Joseph Choong, bij de tweede schietbeurt volledig de mist in ging en zo zijn medaillekansen verspeelde. Toch kwam de Oekrainer Pavlo Tymoschenko nog dichtbij na een matige vierde en laatste beurt van Lesin. De Oekrainer werd echter toch verslagen door de Rus. Een Mexicaan, Ismael Hernandez, pakte het brons.

Bier is bier. Of toch niet?

Volgens Derek Walsh, bierdeskundige, is het vrijwel onmogelijk om het onderscheid te maken tussen fabrieksbieren, zoals Amstel, Heineken, Bavaria en andere merken. Er zouden slechts 'kleine nuance verschillen' in de smaak zitten. 

Ik, als voormalig bierliefhebber, beweerde dat het wel degelijk mogelijk was om het verschil te onderscheiden en de biertjes te herkennen. Ik nam de proef op de som met de merken Bavaria, Heineken, Amstel en Hertog Jan. Ik heb de test glorieus doorstaan. Of dat iets is om trots op te zijn laat ik in het midden  

Wat is jouw favorietie biertje? 

Wapenstilstand rebellen en regering Filipijnen

De regering en communistische rebellen op de Filipijnen hebben een wapenstilstand afgesproken in de aanloop naar vredesbesprekingen in Noorwegen. Het nieuwe staakt-het-vuren van de kant van de regering begint op zondag en "duurt zolang het nodig is om vrede in het land te brengen", zei de adviseur van president Rodrigo Duterte zaterdag.

Ook de rebellen van de Communistische Partij van de Filipijnen (CPP) kondigden een wapenstilstand aan. Ook die moet op zondag beginnen tot aan het einde van de gesprekken in Oslo op 27 augustus.

Duterte had op 25 juli al een wapenstilstand uitgeroepen, maar deze zes dagen later beëindigd nadat rebellen een regeringssoldaat hadden gedood. Met de nieuwe vuurpauze wil de regering haar inspanningen voor vrede onderstrepen, zei adviseur Jesus Dureza.

Vredesbesprekingen

Vrijdag had de regering twee gevangen leiders van de CCP op proef vrijgelaten. Ook mogen ze tijdelijk vrij reizen zodat ze deel kunnen nemen aan de vredesbesprekingen in Oslo.

De rebellen vechten al tientallen jaren tegen de regering in het Zuidoost-Aziatische land. In het bloedige conflict zijn sinds de late jaren zestig meer dan 40.000 mensen om het leven gekomen.

Wapenstilstand rebellen en regering Filipijnen
Wapenstilstand rebellen en regering Filipijnen (Foto: ANP)

Cubanen juichen voor dubbel boksgoud

Cuba heeft op de voorlaatste dag van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro twee gouden boksmedailles bij mogen schrijven. Wereldkampioen Arlen Lopez zegevierde in het middengewicht (-75kg) door overtuigend af te rekenen met de Oezbeek Bektemir Melikuziev: Lopez kreeg alle drie ronden toegewezen. Brons was voor de Mexicaan Misael Rodriguez en de Azeri Kamran Shakhsuvarly.

In het bantamgewicht (-56kg) stond de Cubaan Robeisy Ramirez tegenover de pas 19-jarige Amerikaanse jeugdwereldkampioen Shakur Stevenson. Die stond in de finale doordat de Rus Vladimir Nikitin om medische redenen niet mocht vechten: hij had teveel klappen gekregen in het gevecht met de Ier Michael Conlan, die volgens velen gewonnen had moeten hebben.

Ramirez ontwijkt en valt Stevenson aan (PROSHOTS/Action Images)
Ramirez ontwijkt en valt Stevenson aan (PROSHOTS/Action Images)

Zonder een halve finale te vechten stond Stevenson dus in de finale, maar die extra energie kon hij niet gebruiken om Ramirez van zich af te houden. De jeugdolympisch kampioen deed wat hij kon, maar de jury vond Ramirez een fractie beter. Die won zo zijn tweede gouden medaille op rij, maar in Londen deed hij dat in de klasse tot 52 kilogram. Nikitin kreeg hier zonder in actie te komen het brons - waar hij weinig applaus voor kreeg. Murodjon Akhmadaliev uit Oezbekistan kreeg de andere bronzen medaille.

Bij de vrouwen tot 51 kilogram was er wederom goud voor Nicola Adams. De Britse won vier jaar geleden al het goud in eigen land en verdedigde haar titel nu door de Française Sarah Ourahmoune redelijk overtuigend te verslaan. Ren Cancan uit China veroverde brons, net als de Colombiaanse Ingrit Valencia. 

Uitslag N.E.C. - sc Heerenveen

Om 20.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen N.E.C en sc Heerenveen. De thuisploeg was hierin met de 2-1 de sterkste. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

N.E.C. Nijmegen

2 - 1

sc Heerenveen

 32' Dumic
 58' Ofosu
   36' v.Amersfoort
 
 Gele kaart: , Bijker, (sc Heerenveen)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 9.500
Arbiter: v.d. Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
Delle
Heinloth
Dumic
Golla
Dyrestam
Bikel
Von Haacke (Rayhi/84)
Breinburg
Owusu-Abeyie (Buwalda/80)
Mayi
Ofosu
  Mulder
Marzo
St.Juste
v.Aken
Bijker
v.Amersfoort (Thern/77)
Schaars
Namli (Veerman/73)
Slagveer (Larsson/66)
Ghoochannejhad
Zeneli

Sieneke begreep songfestivalophef niet

Sieneke kreeg zes jaar geleden heel wat kritiek te verduren op haar deelname aan het Eurovisiesongfestival. Nog altijd snapt ze de ophef rond haar vertolking van Ik ben verliefd (Sha-la-lie) niet.

"Ik begreep alle commotie rond het liedje niet zo. We kozen een écht Nederlandse sfeer. Vandaar het draaiorgel. Wil je een rockversie, dan moet je mij niet nemen", zegt Sieneke zaterdag in het AD. De zangeres kon destijds niet voorkomen dat Nederland voor de zesde keer op rij strandde in de voorronde.

De commotie ging overigens grotendeels langs Sieneke heen toen ze in Noorwegen was voor het liedjesfestijn. De destijds pas achttienjarige zangeres was voor het eerst in het buitenland. "Ik studeerde nog twee weken bij de nonnen in Vught om mijn Engels op te halen, speciaal voor de persconferenties in Oslo."

Ook de feesten gingen aan Sienekes neus voorbij. Ze moest van haar ouders in haar hotelkamer bij coach Marianne Weber blijven. "'s Avonds zaten we gezellig op bed. Met een glaasje en met borrelnootjes. Die feesten lieten we links liggen."

Sieneke begreep songfestivalophef niet
Sieneke begreep songfestivalophef niet (Foto: BuzzE)

Uitslagen Eredivisie 20/08/2016

Er werd om 19.45 uur afgetrapt bij twee duels in de Eredivisie. Landskampioen PSV ging op bezoek bij PEC Zwolle en Ajax kreeg bezoek van Willem II.

PSV won net als tijdens de kampioenswedstrijd met ruime cijfers van PEC, het werd 0-4. Verrassender was de uitslag in Amsterdam. Ajax kwam al na 23 seconden op voorsprong, maar wist deze in een half uur compleet weg te geven door twee doelpunten van de Tilburgers in drie minuten: 1-2. Dit bleef ook de eindstand, waardoor Willem II voor het eerst in de geschiedenis wist te winnen bij Ajax. De achterstand van Ajax op PSV nu al is opgelopen tot vijf.

Isimat-Mirin scoort de openingstreffer (PRO SHOTS/Joep Leenen)Isimat-Mirin scoort de openingstreffer (PRO SHOTS/Joep Leenen)

PEC Zwolle

0 - 4

PSV

     22' Isimat-Mirin
 35' Hendrik
 86' De Jong
 89' Bergwijn
 
 Gele kaart: Mastour (PEC Zwolle)
 
Stadion: MAC3PARK Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 12.700
Arbiter: v. Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:

v.d. Hart
v. Polen
Marcellis
v.d. Pavert
Verdonk
Sandler (Mokhtar/46)
Thomas
Brama
Ehizibue
Nijland (Mastour/69)
Menig (Achachbar/64)

  Zoet
Arias
Isimat-Mirin
Moreno
Willems (Brenet/72)
Pröpper
Guardado
Hendrix
Narsingh (Bergwijn/85)
De Jong
Locadia (Schwaab/82)

Falkenburg juicht na de gelijkmaker (PRO SHOTS/Toin Damen)
Falkenburg juicht na de gelijkmaker (PRO SHOTS/Toin Damen)

AFC Ajax

1 - 2

Willem II

 1' Klaassen    28' Falkenburg
 31' Sol
 
 Gele kaart: Peters, Lachman, v.d. Boomen (Willem II)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 45.405
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Onana
Veltman
Sanchez
Riedewald
Dijks (Viergever/44)
Bazoer (Sinkgraven/46)
Klaassen
v.d. Beek (Cassierra/73)
El Ghazi
Traore
Younes
  Lamprou
v. Anholt (Heerkens/75)
Lachman
Peters
Joppen
Ojo
Falkenburg (Ogbeche/87)
v.d. Boomen
Andrade
Sol
Haye (Calcan/73)

'Bieber in voetbalfilm met Cristiano Ronaldo'

Justin Bieber krijgt een hoofdrol in een nieuwe voetbalfilm over de Spaanse topclub Real Madrid, schrijft The Mirror. De 22-jarige zanger zou op het witte doek te zien zijn met sterspeler Cristiano Ronaldo en acteur Clint Eastwood.

In de film moet Bieber een jongen uit Los Angeles spelen die van de straat wordt geplukt en van de ene op de andere dag een voetbalsensatie bij Real wordt. Het is een remake van de driedelige filmserie Goal. David Beckham was in twee van deze films te zien en de Brit zou overwegen ook in de nieuwe versie zichzelf te spelen.

"Het is een mooie kans voor Justin. Het zou een van de grootste films van 2017 kunnen worden als al zijn fans en die van Ronaldo naar de bioscoop gaan", aldus een insider. "De voorbereidingen zijn al in volle gang en hopelijk zegt Bieber zijn medewerking ergens in de komende weken toe."

De opnames moeten in maart volgend jaar beginnen. De Koninklijke zou toestemming hebben gegeven voor opnames in het wereldberoemde Bernabeu-stadion en tijdens enkele wedstrijden. De filmmakers moeten Clint Eastwood nog benaderen voor de rol van Biebers grootvader.

'Bieber in voetbalfilm met Cristiano Ronaldo'
'Bieber in voetbalfilm met Cristiano Ronaldo' (Foto: BuzzE)

Rechercheteam naar Bonaire voor moord agent

De politie formeert een speciaal rechercheteam van vijftien tot twintig mensen dat zo snel mogelijk op Bonaire onderzoek moet doen naar de dood van een Nederlandse politieagent.

Dit Team Grootschalige Opsporing verleent formeel bijstand aan het Korps Politie Caribisch Nederland, dat een hulpverzoek heeft gedaan, bevestigt de politie. Het korps daar houdt de leiding in het onderzoek. Het team, bestaande uit mensen van diverse disciplines uit verschillende eenheden, vertrekt zo spoedig mogelijk voor een periode van naar verwachting zes weken.

Een vuurgevecht met criminelen op het Antilliaanse eiland werd deze week een 45-jarige Nederlandse agent fataal. Hij werkte sinds 2013 in dienst van het Korps Politie Caribisch Nederland op Bonaire. De politieman was met een collega naar een woning aan de westkant van het eiland gestuurd, waar een overval werd gepleegd. Toen de agenten arriveerden, kwam het tot een achtervolging en vervolgens tot een schietpartij. Het slachtoffer werd gewond naar het ziekenhuis gebracht, maar kon niet meer worden gered.

Rechercheteam naar Bonaire voor moord agent
Rechercheteam naar Bonaire voor moord agent (Foto: ANP)

Uitslag Roda JC - Vitesse

Vanavond was er in de Eredivisie de strijd tussen de geel/zwarten. Roda JC en Vitesse wisten in Kerkrade het publiek amper te vermaken, maar de bezoekers gingen wel met de zege aan de haal: 0-1. Vlak voor tijd miste Mytides de kans op de gelijkmaker. Het zorgt ervoor dat Vitesse nu zes punten uit drie duels heeft, terwijl Roda na hetzelfde aantal duels slechts op twee staat.

Roda JC

0 - 1

Vitesse

    22' Baker
 
Gele kaart: Kum, Brouwers (Roda JC), Rutjes, Kruijswijk, Nakamba, Van der Werff (Vitesse)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 13030
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Van Leer
Milec
Brouwers (Boysen/85)
Kum
Van Peppen
Noor
Rutjes (De Silva/64)
Ajagun (Mytides/70)
Van Hyfte
Rosheuvel
Auassar
  Room
Leerdam
Kashia
Van der Werff
Kruiswijk
Nakamba
Yeini
Baker (Qazaishvili/80)
Rashica
Van Wolfswinkel (Zhang/59)
Nathan (Van Bergen/46)

Ajacieden woedend over megafoon-man

Ajax is op dit moment in de ArenA bezig tegen Willem II. Ik mag uiteraard niet de tussenstand verklappen want daar maakt het Sport-gedeelte van FOK! straks een mooi artikel over.

Maar wat veel belangrijker is, er is ophef! Ja, heel Nederland is in rep en roer over een man met een megafoon. De hele wedstrijd is hij al aan het schreeuwen waardoor heel tv-kijkend Nederland razend aan het worden is. 

Zo sprak ik FOK!ker GGMM: "Ik vind het een ontzettende mongool. De schrijver van deze weblog is slimmer dan deze persoon, en dat zegt héél wat". Twitterrend Nederland liet uiteraard ook van zich horen. Hierbij wat voorbeelden:

Wat vind jij? Hoort een megafoon thuis in een stadion?

Barcelona start competitie met monsterzege

De cijfers spraken na afloop van het duel tussen Barcelona en Real Betis Sevilla boekdelen: eerstgenoemde grootmacht is als een vuurpijl uit de startblokken geschoten. Het werd 6-2. 

Barcelona is nog niet eens op volle oorlogssterkte. Zo doet Neymar mee op de Olympische Spelen en is Javier Mascherano niet inzetbaar. Maar Barça liet er tegen Real Betis Sevilla geen gras over groeien. Al in de eerste helft was duidelijk dat de punten in Camp Nou zouden blijven.

Arda Turan opende al na zes minuten de score. Ruben Castro leek de wedstrijd nog spannend te maken toen hij in de 21ste minuut voor de gelijkmaker tekende. Maar daarna kwam de voorhoede van Barcelona pas écht op gang. Zonder Neymar kunnen Lionel Messi en Luis Suarez namelijk ook excelleren. Messi tekende na 37 minuten spelen aan voor de 2-1 op aangeven van Sergi Roberto. Roberto stond even later ook aan de basis van de 3-1 van Suarez.

Na de rust ging Barcelona rustig door met het opvoeren van de score. Messi assisteerde dit keer bij de 4-1 van Suarez. Die andere aanvaller, Turan, hielp Messi even later om zijn tweede van de avond te maken. En in de 82ste minuut maakte Suarez er 6-1 van. Castro deed daarna nog wel wat terug, maar dit keer was zijn goal er slechts een voor de statistieken. Barcelona heeft z'n visitekaartje afgegeven voor de rest van het seizoen en wacht nog op de terugkeer van Neymar.

Geen finale voor taekwondoka Oogink

Taekwondoka Reshmie Oogink kan op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro geen goud of zilver meer winnen. De 26-jarige Nederlandse ging in de kwartfinale van de klasse boven 67 kilogram onderuit tegen de Amerikaanse Jackie Galloway. 

Het duel begon afwachtend, maar het was Oogink die door een rake trap als eerste een punt wist te scoren. Zowel Oogink als Galloway probeerden het in de loop van het gevecht wel, maar tot scores kwam het lang niet meer. Tot de laatste seconden: Galloway kwam eindelijk door de verdediging van Oogink en maakte op het laatste moment nog gelijk.

Een golden score was daarom nodig om tot een winnares te komen, maar daar werd wederom niet in gescoord. Oogink had echter wel een strafje gekregen doordat ze naar de grond viel, en dat besliste de partij. De Nederlandse heeft nog wel een klein kansje op brons. Als Galloway de finale haalt mag Oogink in de eerste ronde van de herkansingen instromen tegen een andere verliezend kwartfinalist. 

Ook geen brons voor volleybalsters

De Nederlandse volleybalvrouwen zijn er niet in geslaagd een bronzen medaille te pakken. In de strijd om derde plaats werd in vier sets verloren van wereldkampioen Verenigde Staten.

Nederland begon goed aan de partij en pakte een voorsprong van drie punten. De Amerikaanse vrouwen kwamen echter weer terug en bogen de achterstand om in een voorsprong. Ze liepen wat weg maar Nederland kwam terug tot 18-18. Het bleef aan het einde van de eerste set spannend, maar de Amerikanen pakten de setwinst met 25-23.

De volleybalvrouwen hadden het moeilijk aan het begin van de tweede set maar ze wisten terug te komen tot 5-5. De Amerikanen, de wereldkampioen, speelden echter beter en ze liepen weer uit. Andermaal wist Oranje door hun vechtlust terug te komen tot 22-22. Ze werkte bovendien twee setpoints weg en sloegen zelf toe op hun eerste setpoint. (27-25)

In de derde set probeerden de Amerikanen weer weg te lopen, maar Oranje bleef in het spoor en pakte zelfs een 14-12 voorsprong. De Amerikanen kwamen echter weer terug tot 20-20 en wonnen de set met 25-22.

Amerika kwam in de vierde set beter uit de startblokken dan Oranje. Oranje liep vooral achter de feiten aan. De set werd door de Amerikanen met 25-19 en daarmee de bronzen plak.

Huntelaar draagt steentje bij aan bekersucces Schalke, RB Leipzig faalt

Een week voordat de de Bundesliga weer van start gaat, is traditioneel tijd voor de eerste ronde van de DFB Pokal. Schalke 04 had geen problemen om van FC 08 Villingen te winnen. Het eerste slachtoffer uit de Bundesliga is het gepromoveerde Red Bull Leipzig. 

Schalke won met 1-4 van FC 08 Villingen. Klaas Jan Huntelaar speelde de hele wedstrijd en was belangrijk voor zijn ploeg. Hij kreeg in de tweede helft de assist voor de 0-3 van Johannes Geis op zijn naam. In de 86ste minuut wist hij zelf het net te vinden en scoorde de 0-4. Mario Ketterer redde de eer van zijn ploeg door nog de 1-4 te maken. 

Het eerste slachtoffer van de Bundesligaploegen Red Bull Leipzig. De ploeg die vorig jaar tweede werd in de 2. Bundesliga ging er na strafschoppen uit tegen Dynamo Dresden. Er leek weinig aan de hand voor RB Leipzig, want bij rust stonden ze met 0-2 voor. Echter Stefan Kutschke benutte voor de thuisploeg vlak na rust een strafschop en scoorde een kwartier voor tijd de 2-2. Uiteindelijk kwam het aan opstrafschoppen en bleek Dynamo Dresden de betere. 

Zaterdagavond, zondag en maandagavond worden de resterende wedstrijden uit de eerste ronde afgewerkt. 

Uitslagen eerste ronde DFB Pokal  vrijdag 19 augustus

VfB Lübeck (IV) 0:3 FC St. Pauli (II)
FV Ravensburg (V) 0-2 FC Augsburg 
FC Carl Zeiss Jena (IV) 0:5 FC Bayern München 

Zaterdag 20 augustus 15.30 uur

SV Drochtersen/Assel (IV) 0:1 Borussia Mönchengladbach 
Würzburger Kickers (II) (nv)1:0 Eintracht Braunschweig (II)
SV Babelsberg 03 (IV) 0:4 SC Freiburg 
FC Viktoria Köln (IV) 1:1 (ns) 1. FC Nürnberg (II)
Rot-Weiss Essen (IV) 2:2 (ns) Arminia Bielefeld (II)
FC 08 Villingen (VI) 1:4 FC Schalke 04 
Dynamo Dresden (II) (ns)2:2 RB Leipzig 
BFC Preussen (VI) 0:7 1. FC Köln 
Hallescher FC (III) 4:3 1. FC Kaiserslautern (II)

Mountainbike titel voor Rissveds, Terpstra vijftiende

Jenny Rissveds is olympisch kampioen mountainbiken geworden. De Zweedse wist zich in de zesde en laatste ronde los te rijden van de Poolse Maja Wloszczowska, die op 37 seconden met zilver genoegen moest nemen.

Catharine Prendel uit Canada ging met de bronzen medaille aan de haal. Ze bleef in de laatste meters net uit de greep van haar landgenote Emily Batty. Het duo had een kleine anderhalve minuut achterstand on Wloszczowska.

Anne Terpstra, die als laatste Nederlander werd toegevoegd aan de olympische selectie, eindigde op 6.18 als vijftiende.

Liverpool komt vroege klap niet te boven, Tottenham boekt eerste zege

Liverpool is in de tweede speelronde al tegen een deceptie aangelopen in de Premier League. Burnley was de Reds te snel af door hen al vroeg in de wedstrijd te verrassen. Het werd 2-0.

Na de razend knappe overwinning op Arsenal van vorige week, waarbij Liverpool een 1-4 voorsprong nam in Londen en het duel in 3-4 eindigde, leek alles koek en ei op Anfield. Maar in de tweede competitiewedstrijd ging het al vroeg gigantisch mis.

Dat had tegenstander Burnley te danken aan Sam Vokes. De Welshman ontving de bal met zijn rug naar het doel. Hij draaide wat en schoot zonder twijfel de openingsgoal binnen. Dat was pas in de derde minuut van de wedstrijd. Het zou erger worden voor Liverpool. De ploeg van trainer Jurgen Klopp ging naarstig op zoek naar controle over het duel. Daartegenover stond een comfortabel Burnley, dat in alle rust naar gaten in de defensie van Liverpool zocht.

Andre Gray maakte er al voor de rust 2-0 van. Na een counter zette nieuweling Steven Defour voor op de aanvaller, die zonder moeite de tweede goal van de middag binnenwerkte. Daarmee nam de promovendus al vroeg in de wedstrijd een voorschot op drie punten. Bij Liverpool stond Georginio Wijnaldum in de basiself. Johan Berg Gudmundsson kwam bij Burnley als invaller binnen de lijnen in de tweede helft.


Tottenham Hotspur heeft de eerste overwinning in het nieuwe Premier League-seizoen te pakken. Met Vincent Janssen in de basis werd Crystal Palace met 1-0 verslagen.

In de eerste twintig minuten van de confrontatie kregen de Spurs kansen via dode spelmomenten. Eerst was het Toby Alderweireld die met een kopbal Palace-sluitpost Wayne Hennessey probeerde te verschalken, maar zijn inzet gekeerd zag. Ook Victor Wanyama kon zijn elftal niet op voorsprong brengen.

Een afstandsschot van Janssen verdween hoog over het doel van de bezoekers. De Nederlanders was na krap een halfuur op de klok dichtbij zijn eerste Premier League-treffer toen hij na een schot van Harry Kane het met een rebound probeerde. Opnieuw lag Hennessey in de weg voor de Londense formatie.

In de blessuretijd van de eerste helft leek Kane de ban te breken, maar daar zijn inzet verdween langs de verkeerde kant van de paal. Ook in het tweede bedrijf, na de theepauze, waren de Spurs de bovenliggende partij. Janssen kreeg in de 69e minuut een opendoelkans, maar geschrokken door de tijd en ruimte, mikte de oud-AZ’er naast.

Wanyama brak alsnog de ban in de 83e minuut door na een doorgekopte bal van Kane uit een corner de sterk keepende Hennessey te verschalken: 1-0.

Everton-comeback levert Koeman de winst op, Chelsea maakt het opnieuw spannend

Everton-manager Ronald Koeman zag zaterdagmiddag een krachtige wederopstanding tegen West Bromwich Albion. Het werd 1-2 voor The Toffees.

Het team uit Liverpool startte bijzonder slap aan het duel. WBA deelde de lakens uit en het was duidelijk dat The Toffees een draai om de oren nodig hadden om wakker te worden. Gareth McAuley schoot op aangeven van Craig Gardner in de negende minuut de eerste goal achter Maarten Stekelenburg.

Everton werd daarmee wakker geschud, en het team van Koeman zocht vervolgens naarstig de gelijkmaker. Dat wilde eerst nog niet vlotten, maar onder leiding van transfertarget Romelu Lukaku, die inviel, en diens landgenoot Kevin Mirallas, ontstonden er mogelijkheden.

Diep in de slotfase van de eerste helft maakte Mirallas na een slimme bal van Ross Barkley de verdiende gelijkmaker. Gareth Barry zette Everton na de rustpauze zowaar op een 1-2 voorsprong op aangeven van Mason Holgate. Dat was niet alleen een opsteker voor de club, maar ook voor Barry, die zijn eerste goal sinds januari 2014 maakte.

Voor beide partijen waren er nog kansen om wat te veranderen aan de stand op het scorebord. West Bromwich was alleen te gehaast en Everton dacht meer aan consolideren van de voorsprong.


Chelsea is bezig met een opmerkelijke start van het seizoen in de Premier League. Ook tegen Watford bleef het lang spannend of de Londenaren er met drie punten vandoor zouden gaan. Net als vorige week had Chelsea de zege te danken aan een aankomend koningskoppel. Net als vorige week besliste Diego Costa het duel voor de Engelse grootmacht. Het werd 1-2. 

Daarbij was ook de inbreng van Michy Batshuayi weer niet weg te denken. Wederom was hij als invallerr belangrijk. Vorige week leverde hij een assist, nu een treffer. Watford was in de eerste helft nog op voorsprong gekomen via Etienne Capoue. De middenvelder mikte raak op aangeven van Adlene Guedioura.

In de 73ste minuut kwam Batshuayi binnen de lijnen om korte metten te maken met de hoop van Watford. De Belgische zomeraankoop had in de 80ste minuut de gelijkmaker al in het net liggen. Hij zette zijn eigen handtekening erachter.

Drie minuten voor tijd maakte Costa de 1-2 op aangeven van Cesc Fabregas. Zodat trainer Antonio Conte voor de tweede week op rij zijn geluk niet opkon. Ook Chelsea doet door de twee zeges volop mee aan kop van de Premier League. Hull City, Manchester United en Manchester City bezitten eveneens de honderd procent score.

Dochtertje onthult SM-hobby mama

Een moeder in het winkelcentrum van Oldenzaal zag haar SM-hobby onthuld worden tegen over surveillerende agenten door haar dochtertje.

De kleine rende naar de agenten toe terwijl ze enthousiast riep ‘kijk mama, die heb jij ook’, waarbij ze op de handboeien van de agenten wees. De agenten zagen de humor wel in van dit ‘recherchewerk’ van de kleine meid. Mama is geen collega van ons hebben ze aan de kleine Sherlock uitgelegd.

Klamer tiende op triatlon, Jorgensen pakt titel

Rachel Klamer heeft in de olympische triatlon, die gaat over 1500 meter zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen, de tiende plaats weten te behalen. De 25-jarige Klamer kwam als veertiende uit het water en kon bij het fietsonderdeel aansluiting vinden in de eerste groep. Na een matige wissel van de fiets naar het lopen kon Klamer de top niet meer bijhouden en kwam als veertiende over het eerste meetpunt. In de overige zeveneneenhalve kilometer wist Klamer nog wat plaatsen op te schuiven om uiteindelijk als tiende te eindigen. 

Het goud ging naar de Amerikaanse Gwen Jorgensen, die het hele jaar al oppermachtig is in de World Triathlon Series. Na het fietsonderdeel ging Jorgensen er samen met de regerend olympisch kampioene Nicola Spirig Hug uit Zwitserland er vandoor. Tot aan acht kilometer en een kat en muisspel bleven de twee bij elkaar, totdat Jorgensen een versnelling inzette die Spirig niet kon volgen. De Zwitserse pakte uiteindelijk het zilver.

Het gevecht om het brons ging tussen twee Britse dames. De hele tien kilometer bleven Vicky Holland en Non Stanford bij elkaar, uiteindelijk had Holland de betere eindsprint aan de finish en neemt zij het brons mee naar Groot-Brittannië. 

Dieven stelen 800 kilo metaal

In het Belgische Seraing bij Luik heeft de spoorwegpolitie vier dieven opgepakt die een aanzienlijke lading metaal hadden gestolen bij staalbedrijf ArcelorMittal. In hun voertuig vond de politie tussen de acht- en de negenhonderd kilo metaal. De mannen legden bekentenissen af en verklaarden dat ze hun buit in Nederland wilden verkopen.

Het parket van Luik vraagt de onderzoeksrechter om de vier vast te houden. Drie van de vier dieven zijn bij het Franse gerecht bekend voor diefstallen.

Dieven stelen 800 kilo metaal
Dieven stelen 800 kilo metaal (Foto: ANP)

Noorwegen te sterk voor handbalvrouwen

De handbalvrouwen zijn er niet in geslaagd om de uitslag van de verloren WK-finale om te draaien. In de strijd om het brons was Noorwegen met 26-36 (13-19, 13-17) ruim de sterkere partij.

Net zoals eerdere wedstrijden begon Nederland enorm zwak aan de wedstrijd. Noorwegen wist al bijna meteen een gat van zeven punten te slaan en vast te houden tot het eind van de helft. Ondanks het zwakke begin aan de wedstrijd wist Nederland constant het gat stabiel te houden en de Noren flink onder druk te zetten.

In de tweede helft knokte Oranje zich terug. Het gat werd punt voor punt verkleind tot vijf punten, na eerder zelfs negen punten achter te hebben gestaan, maar de tijd begon te dringen. In het alles-of-niets wat Nederland speelde werd het uiteindelijk niets: de Noren kwamen terug en scoorden vier maal op rij.

Een-na-drukste zaterdag op Franse wegen

Terugkerende Nederlandse vakantiegangers uit het zuiden van Europa hebben zaterdag te maken gekregen met forse vertragingen. Rond het middaguur bereikten de files in Frankrijk een piek van 750 kilometer, waarmee het de een-na-drukste zaterdag deze zomer is geworden. Dat heeft de VerkeersInformatieDienst (VID) gemeld.

De langste opstoppingen stonden op de route Spanje-Bordeaux-Parijs (A63/A10) en op de Autoroute du Soleil (A7).

Op de twee officiële 'zwarte' zaterdagen begin augustus werd de 700 kilometer file niet gehaald. Vorige week was de drukste zaterdag van de zomer: toen stond er in Frankrijk 855 kilometer file.

Ook andere routes vanuit het zuiden waren druk. Zo was de wachttijd voor de Gotthardtunnel vanuit Italië kort na 16.00 nog altijd ruim twee uur. Ook bij de Karawankentunnel vanuit Slovenië naar Oostenrijk stond het flink vast.

Een-na-drukste zaterdag op Franse wegen
Een-na-drukste zaterdag op Franse wegen (Foto: ANP)

Hockeyster Bos weet nog niet of ze doorgaat bij Oranje

Hockeyster Willemijn Bos wist vrijdag na de verloren olympische finale tegen Groot-Brittannië nog niet of ze haar interlandcarrière een vervolg geeft. "Daar ga ik nu eens over nadenken. De Spelen waren het doel, ik ga nu pas verder kijken." 

Ook Ellen Hoog twijfelt of ze doorgaat, Naomi van As stopt. Maartje Paumen zei dat ze er nog niet over nagedacht heeft, maar dat ze neigt naar doorgaan. "Het is zwaar, maar het is ook heel mooi om in Oranje te spelen", legt Bos haar twijfel uit. "Het feit dat je met z’n allen ergens naartoe werkt, dat deel je met elkaar. Dat is mooi."

Bos: "Natuurlijk zien je familie en je vrienden ook dat je allerlei dingen moet doen en laten, maar het zijn deze meiden met wie je op het veld staat. We zijn nu met z’n allen in rouw. Echt met z’n allen."

Ook de speelster van Laren kon het tij niet keren tijdens de shoot-out-serie. Met een rechtstreekse flats verraste ze de Britse keepster Maddie Hinch totaal niet. "Ik weet niet hoe ze het allemaal deed. Bij mij had ze ‘m met haar teen, bij Laurien met haar hoofd, bij Margot ging ie op de paal. We hadden geen geluk, maar dat moet je wel hebben in zo’n shoot-out-serie."

Maartje Paumen kon zich niet herinneren wanneer ze voor het laatst een strafbal had gemist. De aanvoerder van de Oranje liet het buitenkansje in de vijfde minuut onbenut. "Ik heb volgens mij zó ontzettend lang geen strafbal gemist. Het is heel zuur dat het nu juist in de finale gebeurt. Daarna hebben we ons herpakt en zijn we 2 keer op voorsprong gekomen. Na die strafbal waren wij de beste ploeg, maar dat was niet genoeg voor goud. Ik voel me leeg. Ik hou van die wijffies."

Auteur Bin Laden-missie betaalt aan staat

De Amerikaanse oud-elitemilitair Matthew Bissonnette, die een boek schreef over de geheime missie om in Pakistan al-Qaeda-leider Osama bin Laden uit te schakelen, draagt al zijn verdiensten uit het boek af aan de staat. Dat is afgesproken in een schikking van zijn zaak, meldden Amerikaanse media.

Bissonnette nam als Navy Seal deel aan de missie in 2011 waarbij Bin Laden werd gedood. De Amerikaanse regering begon een rechtszaak tegen de oud-militair, omdat hij niet volgens de regels van zijn geheimhoudingsplicht had gehandeld.

Hij had onder meer verzuimd vooraf inzage te geven in het manuscript van No Easy Day, zodat kon worden bepaald of het geheime informatie bevatte.

Auteur Bin Laden-missie betaalt aan staat
Auteur Bin Laden-missie betaalt aan staat (Foto: ANP)

Worstelbaas Rusland slaat worstelaarster voor missen brons

De Russische worstelaarster Inna Trazhukova greep op de Olympische Spelen naast het brons in de klasse tot 63 kilogram. Ze verloor in een van de wedstrijden om brons van Ewa Michalik uit Polen en dat viel niet bepaald lekker bij de baas van de Russische worstelbond, oud-olympisch kampioen en vriend van de maffia Mikhail Mamiashvili.

Volgens Trazhukova kwam ze Mamiashvili na haar verloren partij tegen en was hij dronken, woedend, en slingerde hij naast allerlei beledigingen ook zijn stevige vuisten naar haar hoofd. Ze zou twee rake klappen in haar gezicht hebben gekregen, waar een getuige bij was. Trazhukova zegt Mamiashvili voor de rechter te gaan slepen als ze weer terug is in Rusland. "Dit moet stoppen, zodat vrouwelijke sporters dit niet nog vaker hoeven ondergaan door die man", aldus een woedende Trazhukova.

Mamiashvili ontkent dat hij haar geslagen heeft, maar zegt wel dat de worstelaarster het land voor lul gezet heeft. "Ze stond op de mat alsof ze niet eens meer voor brons wilde vechten, zo geef je een medaille weg." Hij zegt dat er na afloop een 'stevige discussie' was en dat de trainer van Trazhukova hysterisch was. Daarom zou Mamiashvili maar weggelopen zijn, zodat de trainer kon kalmeren. 

Ondertussen laat de Russische sportminister Vitaly Mutko weten niet zo gelukkig te zijn met een gang naar de rechter tegen Mamiashvili. "Ik ben niet in Rio, dus kan er niet zo makkelijk over oordelen. Maar als er iets is moet Trazhukova gewoon direct naar mij komen en dan zal ik de onderste steen boven water halen hierover." Shamil Tarpischev, Russisch IOC-lid, stond ook niet bepaald klaar om de worstelaarster te verdedigen. "Mamiashvili is een aardige kerel", zei hij over de man die volgens vrijwel iedereen stevige banden heeft met het criminele circuit in Rusland. "Zulke dingen gebeuren wel eens, dat moeten ze onderling maar uitzoeken."

Roman Vlasov won zelfs goud en hoefde dan ook niet bang te zijn voor klappen van Mamiashvili (links) (Foto: Getty)

Levenslang na verkrachten en doden 100-jarige

Een Amerikaan is tot levenslang veroordeeld voor het verkrachten en vermoorden van een 100-jarige vrouw. De 37-jarige man trapte in 2014 de deur in bij de hoogbejaarde Martha Schell en vergreep zich aan haar.

Het slachtoffer uit Wichita in de staat Kansas overleed enkele weken later aan de gevolgen van de aanval.

Volgens Amerikaanse media komt dader Kasey Nesbitt in het voor hem gunstigste geval pas op zijn 86e uit de gevangenis. Eerder komt hij niet in aanmerking voor vervroegde vrijlating. Hij is in dat geval nog altijd jonger dan zijn slachtoffer.

Levenslang na verkrachten en doden 100-jarige
Levenslang na verkrachten en doden 100-jarige (Foto: ANP)

Badmintontitel voor Chen Long na zinderende finale

Chen Long, de Chinese wereldkampioen van 2014, is olympisch kampioen badminton bij de mannen. In een hoogstaande finale versloeg hij Lee Chong Wei met tweemaal 21-18.

In de eerste game kwam de Maleisiër terug van een vroege achterstand. Hij wist een gat te slaan van drie punten. Chen bracht de stand echter weer terug tot 13-13. De Chinees nam vervolgens afstand en op zijn tweede gamepunt trok Chen de game naar zich toe.

Lee pakte in de tweede game een voorsprong van 8-5. Chen pakte echter zes punten op rij. Aan het eind van de game toonde Lee zich een taaie en hij overleefde twee matchpoints. Op het derde sloeg hij de shuttle echter net uit.

Europees kampioen Viktor Axelsen won de strijd om het brons. Hij versloeg Lin Dan, de olympisch kampioen van 2008 en 2012 met 15-21, 21-10 en 21-17.

Man. City met de 'Agüero en Nolito-show' langs Stoke City

Manchester City heeft ook de tweede wedstrijd van het Premier League-seizoen gewonnen. Op bezoek bij Stoke City werd er met 1-4 gewonnen. Met de typische stijl die The Citizens onder Pep Guardiola hebben omarmd, waarbij vanuit balbezit kansen worden gecreëerd, werd de toon gezet. The Potters beperkter zich om die reden tot de counteraanvallen.

In de zevende minuut was het Sergio Agüero die op snelheid langs de rechterflank denderde, om vervolgens Raheem Sterling te vinden met een lobballetje. De vleugelaanvaller probeerde het leder vervolgens op het doel te schieten, maar diens inzet ging ver naast.

Na krap een halfuur werd Otamendi neergehaald door Ryan Shawcross in het strafschopgebied, waardoor City een penalty kreeg toegekend. Agüero benutte het buitenkansje zonder enkele moeite: 0-1. Acht minuten daarna was het Kevin De Bruyne die met een pass Agüero bereikte, waarna de Argentijn zijn tweede mocht aantekenen: 0-2.

Stoke ging na de theepauze fanatiek opzoek naar de aansluitingstreffer. De manschappen van Guardiola konden met moeite de door het thuispubliek opgefokte equipe tegenhouden. De bezoekers moesten zelfs een strafschop toestaan, die door Bojan Krkíc feilloos werd benut: 1-2.

De bemoedigende aansluitingstreffer bleek uiteindelijk geen startsein tot meer. Want Nolito zorgde met twee goals in de slotfase van de confrontatie dat Manchester City met volle buit Stoke-on-Trent verliet.

Duitsland en Hongarije pakken laatste gouden medailles in kano

Duitsland en Hongarije hebben in de viermanskayak de laatste twee gouden medailles naar huis weten te nemen in het olympisch kanotoernooi. De Duitse mannen waren oppermachtig: Zij pakten het goud met ruime voorsprong op Slowakije en Turkije na 1000 meter varen. De hele wedstrijd lagen de Duitsers al voor.

Bij de vrouwen doen de viermanskayaks slechts 500 meter, waardoor het nog meer een sprintafstand is. Duitsland en Hongarije gingen redelijk gelijk op, maar in het tweede gedeelte wisten de Hongaren te versnellen. De Wit-Russen namen uiteindelijk een bronzen medaille mee naar huis.

Taekwondoka Oogink naar kwartfinales

Taekwondoka Reshmie Oogink heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van de Olympische Spelen. In de klasse boven 67 kilogram rekende de Nederlandse in de eerste ronde niet heel verrassend af met Sorn Seavmey.

Seavmey won in 2014 de eerste gouden medaille ooit voor Cambodia op de Aziatische Spelen. In Rio werd gehoopt dat ze de eerste olympische medaille ooit zou kunnen halen voor het land, maar Oogink werkte daar uiteraard niet aan mee.

De Nederlandse stond na de eerste periode op een 2-0 voorsprong door een rake stoot en een trap, wat ze in de tweede periode vol kon houden. In de derde en laatste periode gaf Oogink haar opponente al vroeg een trap tegen het pantser, wat drie punten opleverde: Oogink deed dat namelijk met een draai. Seavmey kwam niet meer terug en dus won Oogink het duel.

Vanaf 20.00 uur Nederlandse tijd staat Oogink in de kwartfinales, waarin ze het opneemt tegen de Amerikaanse Jackie Galloway.

Brendel pakt tweede kanogoud

Sebastian Brendel heeft zijn tweede kanogoud weten te pakken. Nadat hij eerste over 1000 meter in de kano solo goud pakte, deed hij dit kunstje nu na met Jan Vandrey in de dubbelkano. Tot 750 meter lagen ze achter op de Braziliaanse favoriet, maar ze passeerden hen toch nog.

Ook de Russen waren behoorlijk sterk bezig in de buitenbaan, maar zij wisten het niet tot een medaille te schoppen. Het Oekrainse team werd derde achter de strijd tussen Quieroz en Brendel. Isaquis Quieroz pakte alweer zijn derde medaille, maar vergat voor eigen publiek dus goud te pakken.

Alweer Brits goud in Rio, nu op kanobaan

Groot-Brittannië lijkt goed op weg om China voor te blijven in de medaillespiegel. Bij het sprintnummer in de K1-klasse, de 200 meter, wist Liam Heath het goud mee naar huis te nemen. Hij lag de hele race voorop tesamen met zijn Franse opponent die uiteindelijk de tweede plaats pakte.

Maxime Beaumont had een iets betere start, maar Heath kwam hem in het tweede gedeelte van de sprint toch voorbij. Spannend was het om het brons. Het was dermate spannend dat Ronald Rauhe en Saul Craviotto gelijktijdig over de finish kwamen. Zo mochten ze allebei het brons omhangen. Voor de Duitser Rauhe was het de vierde medaille die hij op de afgelopen 5 spelen haalde.

VS met gemak naar waterpologoud

De Verenigde Staten heeft zijn favorietenrol op het vrouwen waterpolotoernooi waar gemaakt door vrij simpel de finale te winnen van Italië. De Amerikanen waren de hele wedstrijd duidelijk sterker dan de verrassende Italianen en wonnen uiteindelijk met 12-5 (4-1, 1-2, 4-1, 3-1).

De VS ging hard van start, na een kwart stond de regerend wereld- en olympisch kampioen al met 4-1 voor. In het tweede kwart wist Italië nog wel een punt in te lopen, maar het was al meer dan duidelijk dat de VS het niet meer weg ging geven. In de tweede helft werd er nog een schepje bovenop gegooid en wisten de Italianen niet meer langs de sterke Amerikaanse keepser te komen.

De strijd om brons tussen Rusland en Hongarije kende meer spektakel. De Russen wisten in de slotminuut van de wedstrijd twee punten goed te maken en zo penalty's af te dwingen. Beide ploegen wisten alle vijf de schoten van de eerste fase te scoren en ook het zesde schot ging er bij beiden in. Uiteindelijk betekende een Hongaarse misser voor de 7-7 dat Rusland aan de haal ging met brons.

FOK! sportfoto-onderschrift week 33

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) zijn DemonRage & X11 met het volgende onderschriften: "Even checken of de balk wel waterpas staat" & "Of de balk wel in evenwicht is."

De opgave van deze week:

We zijn heel benieuwd naar wat hier gaande is bij de Britse zeiler Giles Scott. (Pro Shots / Action Images)
We zijn heel benieuwd naar wat hier gaande is bij de Britse zeiler Giles Scott. (Pro Shots / Action Images)

Turkije wil actievere rol spelen in Syrië

Turkije zal zich de komende maanden meer gaan bemoeien met oplossingen voor de oorlog in Syrië om te voorkomen dat het land wordt verdeeld langs etnische lijnen. Dat heeft de Turkse premier Binali Yildirim zaterdag gezegd.

Turkije vreest een sterke positie van de Koerdische groepen in Syrië. In eigen land is Turkije verwikkeld in een felle strijd met de Koerdische PKK.

Volgens Yildirim kan de Syrische president Bashar al-Assad aanblijven als interim-leider. In de toekomst is er echter geen plaats voor hem meer in Syrië, aldus de Turkse premier tegenover verslaggevers.

Turkije wil actievere rol spelen in Syrië
Turkije wil actievere rol spelen in Syrië (Foto: ANP)

'Strikt volgens regeltjes werken op Schiphol'

KLM-personeel op Schiphol gaat zaterdagmiddag "strikt volgens de regels werken" om aandacht te vragen voor de hoge werkdruk. Het doel van de actie is volgens FNV-bestuurder Jan van den Brink niet om expres te vertragen, maar om aan te geven wat het betekent als het grondpersoneel het werk uitvoert zoals KLM dat in de handboeken heeft staan.

"Vandaag rijden de bagagekarren niet sneller dan de toegestane snelheid en als een koffer meer dan 23 kilo weegt, wordt er een tweede persoon bij geroepen om te tillen. Zoals het staat beschreven in de handboeken", aldus Van den Brink. De acties beginnen om 14.00 uur en duren ongeveer vier uur. "We gaan niet overal tegelijk actievoeren en ook niet vier uur achtereen op dezelfde locatie", zegt de bestuurder. Zaterdagavond wordt de actie geëvalueerd en daarna wordt bekeken of en hoe er zondag wordt actiegevoerd.

Vakbond FNV en KLM liggen al een tijd met elkaar overhoop over de arbeidsvoorwaarden voor het grondpersoneel. De rechter heeft onlangs werkonderbrekingen verboden tot het einde van het toeristenseizoen. Dinsdag dient een hoger beroep bij het gerechtshof in Amsterdam over het stakingsverbod.

'Strikt volgens regeltjes werken op Schiphol'
'Strikt volgens regeltjes werken op Schiphol' (Foto: ANP)

Taliban boeken terreinwinst in Afghanistan

De Taliban hebben na dagen van zware gevechten verdere terreinwinst geboekt in het noorden van Afghanistan. Talibanstrijders veroverden zaterdagmorgen het district Khanabad in de provincie Kunduz. In andere districten zijn nog steeds hevige gevechten gaande.

Volgens de lokale autoriteiten vielen de Taliban het district Khanabad aan van meerdere kanten. "We hebben urenlang weerstand geboden, maar we kregen geen steun", aldus de lokale leider Hayatullah Amiri. Volgens de Afghaanse autoriteiten in Kabul waren een gebrek aan munitie en een tekort aan versterkingen de oorzaak van de val van Khanabad.

De Taliban veroverden eerder deze week ook al gebied in de aangrenzende provincie Baghlan. Daar maakten de strijders voertuigen en munitie buit.

Taliban boeken terreinwinst in Afghanistan
Taliban boeken terreinwinst in Afghanistan (Foto: ANP)

Veel gameplay van Final Fantasy XV

Vorige week, tijdens de aankondiging dat Final Fantasy XV uitgesteld is, werd er ook beloofd dat er een flink stuk gameplay zou worden getoond. Tijdens Gamescom werd deze video uitgebracht.

We kunnen meer dan vijftig minuten kijken naar het begin van het verhaal, chocobo-racing, nieuwe monsters, side quests, uitrusting, kennis- en magiesystemen en de Wait Mode. 

Final Fantasy XV komt 29 november uit op PlayStation 4 en Xbox One. Tijdens ons interview op Gamescom vertelde director Tabata meer over de ontwikkeling van de game, de problemen die ze zijn tegengekomen waardoor er uitstel nodig was en zelfs al uitgebreid over toekomstige DLC-plannen. Dat interview kun je hier lezen.

Justitie wil patiënten Ross opgraven

De Duitse justitie wil de lichamen opgraven van zes Belgen die patiënt waren van de omstreden natuurgenezer Klaus Ross. Dat hebben Belgische media zaterdag gemeld.

De Duitse justitie wil onderzoeken of hun dood veroorzaakt is door de middelen die Ross hun had toegediend. Volgens de Belgische mediaberichten wil justitie van in totaal 69 overleden patiënten achterhalen of hun dood te wijten is aan de omstreden kankertherapie.

Behalve de zes Belgen zou het gaan om 63 Nederlanders. De Nederlandse en Duitse autoriteiten hebben eerder deze maand laten weten dat er na een oproep aan (oud)patiënten 26 meldingen waren binnengekomen. Verder doen ze geen mededelingen over de kwestie.

Justitie wil patiënten Ross opgraven
Justitie wil patiënten Ross opgraven (Foto: ANP)

Noord-Korea: overloper is menselijk uitschot

Noord-Korea noemt de hoge diplomaat die in Groot-Brittannië is overgelopen naar aartsvijand Zuid-Korea "menselijk uitschot". De diplomaat zou op de vlucht zijn geslagen om zijn straf te ontlopen voor een scala aan misdaden, waaronder kinderverkrachting en verduistering van staatsgeld.

Noord-Koreaanse staatsmedia haalden zaterdag uit naar de man. Het regime in Pyongyang wil zijn uitlevering.

Thae Yong Ho was plaatsvervangend ambassadeur op de Noord-Koreaanse ambassade in Londen. Inmiddels is hij samen met zijn familie in Zuid-Korea aangekomen.

Noord-Korea: overloper is menselijk uitschot
Noord-Korea: overloper is menselijk uitschot (Foto: ANP)

Eenzame Van der Togt heeft een hond

Hans van der Togt slijt zijn dagen in eenzaamheid. De voormalig showmaster heeft geen behoefte meer aan een partner en heeft genoeg aan zijn trouwe hond Hero.

"Ik zal het maar eerlijk zeggen: het is hier soms best eenzaam", vertelt de inmiddels 69-jarige Hans in een openhartig interview met het AD. Volgens de oud-presentator van Rad van Fortuin gebeurt 'er helemaal niets' in het kleine Friese dorpje waar hij tegenwoordig woont. "Ik heb gelukkig Hero, mijn lieve hond. Maar vooral in de wintermaanden is het lastig."

Een nieuwe relatie ziet Hans niet zitten. "Ik moet er nu werkelijk niet meer aan denken. Zo gewend ben ik aan het leven in mijn eentje met Hero. Stel je voor dat ik hier met iemand op de bank moet zitten. Lijkt me een vreselijk gedoe."

Overgewicht
Hans komt zijn dagen door met 'kranten lezen, televisie kijken, een flesje wijn' en zijn hond. "Ach, wat zou het erg zijn als die me zou ontvallen. Ik zeg weleens voor de grap: het touw aan de boomtak hangt al klaar. Het is echt mijn kind. We hebben het zo goed met z'n tweeën. Dankzij hem ga ik in elk geval drie keer per dag de deur uit."

Die wandelingen duren echter niet lang. Hans loopt van 'bankje naar bankje' omdat hij met rugpijn kampt door overgewicht. "Ik draag aan de voorkant gewoon een zak cement mee", bekent hij. "Zuipen, eten, te weinig bewegen. Maar ja, afvallen is moeilijk als je geen support krijgt. Op dat vlak zou een partner wel fijn zijn. Om nou hier in m'n eentje achter een bordje slabladeren te gaan zitten."

Fles wijn
Ondanks zijn alcoholverleden tikt Hans nu iedere dag rustig een fles wijn weg. Hij heeft het naar eigen zeggen wel onder controle. "Vorig jaar was het even meer dan een fles per dag, maar ik heb de knop omgedraaid. Die ene fles is echt genoeg."

Eenzame Van der Togt hoeft geen gezelschap
Eenzame Van der Togt hoeft geen gezelschap (Foto: BuzzE)

Hoer steekt klant

Een 22-jarige hoerenloper is in de nacht van vrijdag op zaterdag in Berkel en Rodenrijs door een hoer in zijn arm gestoken tijdens een ruzie.

De klant was boos omdat de temeier volgens hem eerder wilde vertrekken dan vooraf was afgesproken. Na een woordenwisseling hierover, stak de vrouw de man in zijn arm. Hij is naar het ziekenhuis gegaan voor behandeling. De politie doet onderzoek naar het voorval.

Prostituee steekt ontevreden klant
Prostituee steekt ontevreden klant (Foto: ANP)

'Turken vragen hulp Duitsland'

De Turkse geheime dienst heeft de Duitse evenknie om hulp gevraagd bij de jacht op aanhangers van de Gülen-beweging. Dat heeft het Duitse weekblad Der Spiegel zaterdag gemeld.

Der Spiegel heeft geheime documenten ingezien waarin de Turkse dienst MIT de Duitse BND verzoekt om hulp. Volgens de Turken zijn Gülenisten naar het buitenland gevlucht. De MIT zou van de BND verlangen dat deze invloed uitoefent op beleidsmakers, om op te treden tegen Gülen-aanhangers en deze mensen uit te leveren.

Volgens de Turkse regering zit de beweging van de in de VS wonende Turkse geestelijke Fethullah Gülen achter de mislukte staatsgreep door het leger in juli.

'Turken vragen hulp Duitsland'
'Turken vragen hulp Duitsland' (Foto: ANP)

Turken in Denemarken halen 366 kinderen van 'Gülen-school'

Honderden Turken in Denemarken hebben hun kinderen van scholen gehaald die banden zouden hebben met de moslimgeestelijke Fethullah Gülen. Dat schrijft de Britse krant The Guardian zaterdag.

Op Facebook circuleert een document waarin veertien scholen in Denemarken in verband worden gebracht met Gülen. Ouders worden opgeroepen hun kinderen te redden van de scholen van Gülens "terreurorganisatie", aldus de vertaling van de Deense zender TV2.

Tot nu zouden 366 leerlingen tijdens de zomervakantie van hun scholen zijn gehaald, meldt TV2.

Deense Turken halen kinderen van Gülen-school
Deense Turken halen kinderen van Gülen-school (Foto: ANP)

Apple zamelt geld in voor Louisiana

Apple is een inzamelingsactie begonnen om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de overstromingen in de Amerikaanse staat Louisiana. Wie de Amerikaanse website van Apple of de Amerikaanse App Store of iTunes Store bezoekt, krijgt via een banner de mogelijkheid geld te doneren aan het Rode Kruis.

Apple vraagt gebruikers wel vaker om een donatie voor het Rode Kruis. In het verleden zamelde de techgigant onder meer geld in voor aardbevingsslachtoffers in Nepal, tyfoonslachtoffers op de Filipijnen en voor vluchtelingen die via de Middellandse Zee naar Europa probeerde te komen.

Door de overstromingen in Louisiana zijn honderdduizenden Amerikanen getroffen en zeker 40.000 huizen beschadigd. Het Rode Kruis heeft de overstromingen de grootste natuurramp in de VS genoemd sinds orkaan Sandy in 2012.

Apple zamelt geld in voor Louisiana
Apple zamelt geld in voor Louisiana (Foto: BuzzT)

Rio Vandaag - Zaterdag 20 augustus

160802_134184_riovandaag_20-8.jpg

De een-na-laatste dag van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro is alweer aangebroken. Het laatste weekend staat vooral in teken van afonding van diverse teamsporten en de laatste finales in kanovaren, atletiek en taekwondo. Met vandaag weer Nederlandse medaillekansen in de teamsporten.

Nederlanders in actie

Voor Reshime Oogink, Rachel Klamer en Anne Terpstra starten op de voorlaatste dag de Olympische Spelen pas echt. Voor hun staat vandaag hun eerste, en enige, wedstrijddag op het programma. Oogink komt in actie in het teakwondo toernooi, Klamer bij het triatlon en Terpstra zal haar kunsten vertonen bij het Mountainbiken.

Daarnaast staan voor de twee overgebleven vrouwenteamsporters de wedstrijden om de bronzen medaille op het programma. De handbaldames, die donderdag nipt verloren van Frankrijk, moeten in een herhaling van de WK-finale vanaf 16.30 uur met Noorwegen strijden om de derde plaats.

Zijn de handbaldames de teleurstelling te boven en pakken ze brons? (Pro Shots/Henk Jan Dijks)
Zijn de handbaldames de teleurstelling te boven en pakken ze brons? (Pro Shots/Henk Jan Dijks)

Direct daarna mogen ook de volleybaldames aantreden in de strijd om het brons. Om 18.00 uur treffen ook zij de huidige wereldkampioen, namelijk de Verenigde Staten. In de poulefase kwamen de landen elkaar ook al tegen en toen wisten de Amerikaansen de zege nog in een vijfsetter uit het vuur te slepen. Laten we hopen dat vandaag het balletje anders rolt.

Opmerkelijk

Vandaag is het de dag van de triatlon bij de vrouwen. Let hier eens op de Nieuw-Zeelandse Andrea Hewitt, die mogelijk een van de meest emotionele medailles van de Spelen kan pakken. Nog geen jaar geleden, op 10 november vorig jaar, overleed haar verloofde en coach, de Franse toptriatleet Laurent Vidal. Laurent kreeg een hartaanval, nadat hij zijn carrière vanwege hartproblemen al had moeten stoppen.

De 34-jarige Andrea kwam een half jaar later terug in de World Cup, werd tweede, derde en tweede en kent het seizoen van haar leven. In Rio is ze vandaag één van de grote kanshebbers voor de medailles, wat bij elke sportfan ongetwijfeld dik kippenvel op zou leveren.

Medaille evenementen

Tijd Sport Onderdeel
12.00 uur Golf Vrouwen
14.07 uur Kanovaren K1 200 meter mannen
14.20 uur Badminton Enkelspel mannen
14.22 uur Kanovaren C2 1000 meter mannen
14.47 uur Kanovaren K4 500 meter vrouwen
15.12 uur Kanovaren K4 1000 meter mannen
16.00 uur Triatlon Vrouwen*
17.30 uur Mountainbike Crosscountry*
19.00 uur Boksen Vlieggewicht vrouwen
19.15 uur Boksen Bantamgewicht mannen
20.30 uur Basketbal Vrouwen
20.30 uur Handbal Vrouwen
21.30 uur Schoonspringen 10 meter toren mannen
21.59 uur Rit. gymnastiek Ind. allround vrouwen
22.30 uur Voetbal Mannen
22.30 uur Worstelen 125 kg vrije stijl mannen
22.50 uur Waterpolo Mannen
23.00 uur Moderne vijfkamp Mannen
23.30 uur Worstelen <86 kg vrije stijl mannen
01.30 uur Atletiek Hoogspringen vrouwen
01.55 uur Atletiek Speerwerpen mannen
02.00 uur Atletiek 1.500 meter mannen
02.15 uur Atletiek 800 meter vrouwen
02.30 uur Atletiek 5.000 meter mannen
03.00 uur Atletiek 4x400 meter vrouwen
03.00 uur Taekwondo +67 kg vrouwen*
03.15 uur Volleybal Vrouwen
03.15 uur Taekwondo +80 kg mannen
03.35 uur Atletiek 4x400 meter mannen

* = (eventueel) met Nederlander(s)

'Laat mensen profiteren van zeewindparken'

De overheid moet ervoor zorgen dat mensen voortaan kunnen investeren in windparken op zee. Dat stelt Meewind, een duurzaam beleggingsfonds, zaterdag in een open brief aan minister Henk Kamp (Economische Zaken) en de Tweede Kamer.

"Dit verhoogt de betrokkenheid van burgers bij duurzame energieproductie. Zij kunnen dan ook profiteren van het rendement en niet alleen blijven kijken naar de hoge subsidiebedragen die naar grote bedrijven gaan", aldus Willem Smelik, bestuurder bij Meewind.

Door het groeiende animo voor duurzaam sparen en beleggen zou een project met windmolens op zee, zoals dat voor de kust van Borssele, volgens Meewind 40.000 particuliere beleggers kunnen aantrekken. In projecten voor de Belgische kust zouden al 7500 Nederlanders participeren, zo stelt Smelik.

Het fonds schrijft in de brief dat mensen op diverse manieren kunnen deelnemen aan de projecten. Voorbeelden zijn het zelf kopen van aandelen vanaf 1000 euro, deelname via een energiemaatschappij of zelfs via een spaarsysteem bij de supermarkt in de vorm van koopzegels.

'Laat mensen profiteren van zeewindparken'
'Laat mensen profiteren van zeewindparken' (Foto: ANP)

D66: maak vaste baan bereikbaar voor iedereen

Het volgende kabinet moet ervoor zorgen dat een vaste baan voor iedereen die dit wenst bereikbaar wordt, aldus D66-leider Alexander Pechtold.

Ondanks de Wet Werk en Zekerheid, die werd gesteund door D66 en tot meer zekerheid moet leiden bij werknemers met tijdelijke contracten, was afgelopen jaar 83 procent van het aantal nieuwe banen een uitzendbaan of een tijdelijke baan. Werknemers met deze banen leiden vaak een onzeker bestaan, stelt D66.

Door de regels voor vaste en flexcontracten meer gelijk te maken en risico's voor werkgevers te verminderen hoopt de partij dat het weer aantrekkelijker wordt voor werkgevers om vaste contracten aan te bieden. "Werkgevers zullen moeten afkicken van het veelvuldig inzetten van goedkope flexwerkers voor werk dat helemaal niet tijdelijk is. Dat accepteren we niet langer. Tegelijkertijd moeten we het voor werkgevers minder risicovol maken om mensen in vaste dienst te nemen", aldus Pechtold.

Volgens de Democraten stromen nergens in de wereld zo weinig mensen met een tijdelijk contract door naar een vaste baan.

D66: maak vaste baan bereikbaar voor iedereen
D66: maak vaste baan bereikbaar voor iedereen (Foto: ANP)

Rutger Hauer terug op Doornenburg voor Floris

Rutger Hauer was vrijdag terug op kasteel Doornenburg aan de rivier de Linge. Bijna 47 jaar na de uitzending van de twaalfde en laatste aflevering van de tv-serie Floris, ging daar vrijdag een tot nu toe onbekende dertiende aflevering in première.

Naast titelvertolker Rutger Hauer was ook Ida Bons aanwezig bij de première, zij speelde destijds de rol van jonkvrouw in de kinderserie.

Zijn rol als de middeleeuwse ridder Floris van Rosemondt betekende voor Hauer zijn doorbraak als acteur. Paul Verhoeven was de regisseur van de twaalfdelige serie, die in 1969 werd uitgezonden. Een dertiende aflevering, getiteld Het Gericht, werd om verschillende redenen nooit afgemonteerd en is ook nooit vertoond. Het ruwe filmmateriaal was in bezit van de schrijver van de serie, Gerard Soeteman.

Om een volwaardige aflevering te krijgen, zijn er nu tussen de beelden zwart-wittekeningen gemonteerd van tekenaar Gerrit Stapel, die met Soeteman eerder Floris-strips maakte. De serie werd deels opgenomen op kasteel Doornenburg ('kasteel Oldenstein'), maar ook op slot Loevestein, kasteel Hernen en in Gent en Brugge. Floris trok miljoenen kijkers en was in 1969 het best bekeken tv-programma van het jaar.

Rutger Hauer terug op Doornenburg voor Floris
Rutger Hauer terug op Doornenburg voor Floris (Foto: BuzzE)

Tv-reeks brengt ode aan Toon Hermans

Twee dagen voordat Toon Hermans honderd jaar zou zijn geworden, start de AVROTROS met een programma als eerbetoon aan de cabaretier, zanger, kunstschilder en dichter. In de reeks, die vanaf 15 december is te zien, duikt elke week een bekende Nederlandse cabaretier in het leven van een van de grootste kleinkunstenaars die ons land heeft gekend.

Hermans werd geboren op 17 december 1916 en stierf op 22 april 2000. Onder anderen Richard Groenendijk is te zien in 100 jaar Toon Hermans op NPO 2. De cabaretiers praten in het programma met presentator Cornald Maas over hun fascinatie voor de kleinkunstenaar. Ook reizen ze naar plekken die een belangrijke rol speelden in zijn leven, zoals zijn geboortestad Sittard, Wenen en New York.

Op de radio besteedt de omroep eveneens aandacht aan de cabaretier. Zo zijn in december op Radio 5 vergeten musicalliedjes te horen die Toon Hermans in de jaren '50 schreef, vertolkt door artiesten van nu onder begeleiding van het Metropole Orkest.

Tv-reeks brengt ode aan Toon Hermans
Tv-reeks brengt ode aan Toon Hermans (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer..Tijdelijke weersverandering....warmte komt eraan.

Goeiemorgen! Dat was wel even wennen gistermiddag. Na een paar zonnige dagen nam ineens de bewolking toe. En dan ziet het er heel anders uit buiten. Daar bleef het overigens ook niet bij want er volgde ook neerslag. Als eerste een band met lichte regen, toen een aantal verrassend actieve buien die met name over het westen trokken en tot slot nog een derde band met neerslag. Dus de meeste plekken hebben wel wat regen gehad en dat is maar goed ook met de warmte die op komst is. Op Schiphol viel zowaar bijna 25 mm. Schrijver dezes kwam tot 13,5 mm. 

Vandaag beginnen we de dag met redelijk wat zon, maar de onstabiliteit neemt in de loop van de dag toe. Er gaan dan ook enkele buien vallen en in de avond is er dan langs de kust een kans op onweer. Er zijn zeker plaatsen die het vandaag gewoon droog houden, dus die mogen niet miepen. . De temperaturen liggen gemiddeld over het land gezien rond de 22 graden. In het noorden iets lager, in het zuiden iets hoger. De wind draait naar het zuidwesten.

Komende nacht en morgenochtend is er kans op flinke buien met onweer langs de kust en die buien trekken dan overdag geleidelijk landinwaarts. Aan het eind van de dag klaart het dan weer op. Met maximaal 20 graden is het dan nog vrij fris. De zuidwestenwind blaast ook nog aardig door.

Maandag kan er nog een beetje regen vallen, maar daarna komt de zomer in volle glorie terug, dus voor veel mensen worden het nog een paar heerlijke vakantiedagen met maxima die op dinsdag t/m donderdag tussen de 25 en 30 graden komen te liggen. Buien vallen er dan dit keer eens niet. 

Fijn weekend!

Zon op 06:31
Zon onder 20:54
Zonkracht

6 / 3

Nederland
 

Zonsondergang vanuit Alkmaar (Foto: Papabear)
Zonsondergang gezien door Papabear vanuit Alkmaar. (Foto: Papabear)

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1920 Oprichting van het persagentschap Belga.
1960 Senegal verlaat de Mali-federatie en wordt een zelfstandige staat.
1977 NASA lanceert de Voyager 2 ruimtesonde per Titan III raket.g
1988 Ayatollah Khomeini accepteert resolutie 598 van de VN-Veiligheidsraad. Hiermee komt een einde aan de Irak-Iranoorlog.
2008 Spannair-vlucht JK 5022 verongelukt op de luchthaven van Madrid. Er komen 154 mensen om.
2009 In het Belgische Kleine-Brogel wordt de hoogste dagtemperatuur ooit gemeten. 38,2 graden.

 

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen.

Clinton moet vragen beantwoorden over e-mails

Hillary Clinton moet van een Amerikaanse rechter schriftelijk antwoord geven op vragen van een conservatieve waakhond over haar gebruik van een persoonlijke e-mailserver. Het verzoek van Judicial Watch om de Democratische presidentskandidate persoonlijk te mogen ondervragen werd vrijdag door de rechtbank in Washington afgewezen.

De groep spande een proces aan op basis van de Freedom of Information Act (Wet openbaarheid van bestuur), om informatie af te dwingen over de overlappende werkzaamheden van een vertrouwelinge van Clinton. Deze Huma Abedin werkte tegelijkertijd voor het ministerie van Buitenlandse Zaken, de Clinton Foundation en een extern adviesbedrijf. Clinton was in die periode minister van Buitenlandse Zaken.

Judicial Watch moet uiterlijk op 14 oktober een lijst met vragen inleveren.

Clinton moet vragen beantwoorden over e-mails
Clinton moet vragen beantwoorden over e-mails (Foto: ANP)

Onderzoek VS naar rol Gülen in Turkije

Het Amerikaanse ministerie van Justitie stuurt een team naar Turkije om de Turkse beschuldigingen te onderzoeken dat de in de Verenigde Staten woonachtige Fethullah Gülen achter criminele activiteiten zou zitten. Dat heeft een medewerker van de Obama-regering vrijdag (lokale tijd) bevestigd.

Na de mislukte staatsgreep in juli eiste de Turkse president Recep Tayyip Erdogan dat de VS de invloedrijke moslimgeestelijke Gülen uit zou leveren. De Turkse regering houdt Gülens Hizmet-beweging verantwoordelijk voor de couppoging. Gülen heeft de beschuldiging tegengesproken.

Bij gebrek aan formeel bewijs over de vermeende betrokkenheid van Gülen bij de couppoging richten de Amerikanen zich op de Turkse beschuldigingen over criminele activiteiten en complotten die Gülen in de jaren voor de mislukte staatsgreep zou hebben georganiseerd.

Onderzoek VS naar rol Gülen in Turkije
Onderzoek VS naar rol Gülen in Turkije (Foto: ANP)

Bolt wint negende en laatste gouden medaille, megastunt Japan

Sprinter Usain Bolt heeft zijn negende gouden olympische medaille binnen. In de laatste olympische wedstrijd ooit van het sprintfenomeen uit Jamaica, de finale van de 4x100 meter, was Jamaica de beste. Naast Bolt bestond het team uit Asafa Powell, Yohan Blake en Nickel Ashmeade.

Na drie van de vier lopers lag het allemaal nog ongelooflijk dicht bij elkaar, maar slotloper Bolt bracht daar verandering in aan. Hij zette nog één keer aan en snelde weg van de rest, op weg naar 37,27 en olympisch goud in de tweede tijd ooit gelopen.

Het zilver ging bijzonder verrassend naar de Japanners Ryota Yamagata, Shota Iizuka, Yoshihide Kiryu en Aska Cambridge. Dankzij een stel fabuleuze wissels ging slotloper Cambridge zelfs gelijk met Bolt op weg naar de finish, maar met 37,60 - een Aziatisch record - kon de ploeg zeer blij zijn met zilver.

Brons was aanvankelijk voor de Amerikaanse ploeg van Justin Gatlin, maar door een foute wissel werden zij gediskwalificeerd. Dat brons ging daarom naar Canada, dat met Akeem Haynes, Aaron Brown, Brendon Rodney en Andre de Grasse na 37,64 tellen over de finish kwam. 

Bolt, die na het WK van volgend jaar stopt, heeft zijn driedubbele trilogie nu binnen: goud op de 100, 200 en 4x100 meter in 2008, 2012 en 2016.

Bolt snelt nog één keer richting de finish op de Olympische Spelen (PROSHOTS/Action Images)
Bolt snelt nog één keer richting de finish op de Olympische Spelen (PROSHOTS/Action Images)

Historische olympische dag voor Ivoorkust

Ivoorkust heeft een historische dag achter de rug op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Het land won in 1984 een zilveren medaille in de atletiek, maar daar bleef het keer op keer bij. Tot het feest vrijdag los kon barsten in de taekwondohal.

Bij de vrouwen tot 67 kilogram moest Ruth Gbagbi het doen voor het Afrikaanse land. Zij werd in de kwartfinale echter uitgeschakeld door de Française Haby Niaré, een van de favorieten voor goud. Doordat Niaré de finale haalde kreeg Gbagbi echter een herkansing om nog voor brons te gaan. Ze versloeg de Haïtiaanse tiener Aniya Louissaint en rekende in de strijd om brons verrassend af met de Azerbeidzjaanse Farida Azizova: de eerste Ivoriaanse medaille in 32 jaar was binnen. Het andere brons was overigens voor de Turkse Nur Tatar, die wereldkampioene Chuang Chia-chia uit Taiwan versloeg. Oh Hye-ri uit Zuid-Korea pakte in een razendspannende finale het goud door Niaré te verslaan.

De mannen vochten in de klasse tot 80 kilogram en dat liep uit op een finale tussen de Brit Lutalo Muhammad en de Ivoriaan Cheick Sallah Sisseh. Muhammad domineerde het gevecht, maar in de allerlaatste seconde van het duel trapte Sisseh hem tegen het hoofd en daarmee trapte hij het historische goud voor Ivoorkust binnen. Sisseh rende de hele zaal door voor hij terugkeerde naar de mat en het feest in de hal hield nog een flinke tijd aan.

Het eerste brons was voor Oussama Oueslati uit Tunesië, terwijl de voor Azerbeidzjan uitkomende Iraniër Milad Beigi het andere brons veroverde. Hij versloeg eerder nog de Iraanse topfavoriet Mahdi Kohdakhbashi - geholpen door diens voormalige coach - maar ging verrassend onderuit tegen Muhammad.

Sisseh scoort in de allerlaatste seconde en trapt het eerste goud ooit voor Ivoorkust binnen (PROSHOTS/Action Images)
Sisseh scoort in de allerlaatste seconde en trapt het eerste goud ooit voor Ivoorkust binnen (PROSHOTS/Action Images)

Eindelijk Iraans worstelgoud in Rio

Iran heeft op de eerste dag van het worstelen vrije stijl bij de mannen dan toch de eerste gouden olympische worstelmedaille binnen van de Spelen in Rio de Janeiro. Dat was te danken aan Hassan Yazdani, die zegevierde in de klasse tot 74 kilogram. 

De 21-jarige Yazdani stond in de finale tegenover de ervaren Rus Ainuar Geduev, die regerend olympisch- en wereldkampioen en topfavoriet Jordan Burroughs uitschakelde. Het duel eindigde gelijk, maar Yazdani scoorde als laatste en kreeg de zege daarom op zijn naam. Burrougs kon zich niet meer opladen om voor het brons te vechten, wat in zijn herkansingsronde naar de Azeri Jabrayil Hasanov ging. Het andere brons was voor de Turk Soner Demirtas.

Yazdani heeft de veel meer ervaren Geduev in de tang (PROSHOTS/Action Images)
Yazdani heeft de veel meer ervaren Geduev in de tang (PROSHOTS/Action Images)

In de klasse tot 57 kilogram kon een Georgisch feestje gevierd worden. Wereldkampioen Vladimer Khinchegashvili rekende in een spannende finale met 4-3 af met de jonge Japanner Rei Higuchi. Azerbeidzjan pakte weer eens brons, dit keer dankzij Haji Aliyev. Ook de Iraniër Hassan Rahimi ging met brons naar huis. 

Frans goud in boksring bij de vrouwen

Het eerste vrouwenboksgoud op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro is een prooi geworden voor Frankrijk. In de klasse tot 60 kilogram zegevierde de Française Estelle Mossely.

De 24-jarige Mossely nam het in de finale op tegen de één jaar oudere Yin Junhua uit China. De twee leken dicht bij elkaar te zitten en een beslissing was dan ook moeilijk, zo blijkt uit de scores van de juryleden. Uiteindelijk viel die beslissing met split decision uit in het voordeel van Mossely. Anastasiia Beliakova uit Rusland en de Finse Mira Potkonen veroverden de bronzen medailles. 

VS deklasseert concurrentie op vrouwenestafette

De Verenigde Staten heeft gemakkelijk de 4x100 meter estafette bij de vrouwen op hun naam weten te schrijven. Tiana Bartoletta, winnares van het verspringen, Tori Bowie die derde werd op de 200 meter, English Gardner en Allyson Felix snelden naar 41.02, de tweede tijd ooit. Achter de VS verdeelden Jamaica en Groot-Brittannië de andere medailles.

De Verenigde Staten waren bijna uitgeschakeld in de series na een slechte wissel, maar ontsnapten omdat een Braziliaan Felix had aangetikt waardoor ze opnieuw mochten lopen. Uiteraard kwalificeerden ze zich toen alsnog, maar ze moesten wel in de extreem ongunstige eerste baan starten. Ondanks dit nadeel wist de VS toch schier gemakkelijk naar deze toptijd te lopen, wat de prestatie misschien wel extra bijzonder maakte. Het gat van drie tienden op Jamaica was behoorlijk.

Basketballers VS naar finale tegen Servië

De Amerikaanse basketballers hebben zich geplaatst voor de olympische finale. In Rio de Janeiro kwam Spanje relatief dichtbij, maar het was niet goed genoeg om de topfavorieten serieus te bedreigen.

Na de eerste twee kwarten waren de Amerikanen er nog niet in geslaagd een echt gat te slaan: 45-39. In het derde kwart werd het verschil wat groter, maar in kwart vier bleek dat Spanje toch nog een beete in de buurt kon komen. Er was echter niet genoeg tijd om dat nog helemaal af te maken, want bij 76-82 voor de VS was de wedstrijd voorbij.

De Amerikanen zullen zondag strijden om het goud tegen Servië. Die ploeg rekende in een ernstig eenzijdig duel af met Australië, dat geen moment in de wedstrijd kwam: 87-61. 

Eerste goud ooit voor Tajikistan bij kogelslingeren

Een gemankeerde finale bij het kogelslingeren voor mannen heeft voor een mooie verrassing kunnen zorgen. De worpen waren allesbehalve fantastisch, maar de finale bracht toch een primeur. Dilshod Navarov won een gouden medaille en is de eerste Tajikistaans atleet die dit bewerkstelligt. Hij bracht de kogel een meter verder dan erkend dopeur Ivan Tsichan.

Al in de kwalificatie werd duidelijk dat het kogelslingertoernooi onthoofd werd. Het was vroeg en Pavel Fajdek was niet geheel wakker, waardoor hij de finale miste. Fajdek is normaal de enige man die over de 80 meter werpt. Ook Krisztian Pars, de Hongaar die in 2012 het goud pakte, is niet meer op dat niveau. Zo waren het Tsichan, die al twee keer betrapt is op dubieueze verrichtingen, en de Tajiki die streden om het goud. Achter hen werd een andere Pool dan Fajdek 3e, zodat het land toch nog een beetje kon juichen.

Chinese wandelt naar olympisch goud

De Chinese snelwandelaarster Hong Liu heeft de olympische titel op de 20 kilometer gewonnen. In Rio de Janeiro was Hong, eerder dit jaar 'betrapt' op een middel tegen verkoudheid, al de favoriete.

De regerend wereldkampioene was vooraf de grote favoriete, maar kon pas in de laatste kilometers van de wedstrijd haar slag slaan. Na 1:28.35 uur kwam Hong als winnares over de streep na een zinderende finish: ze had slechts twee seconden over op de Mexicaanse Maria Gonzalez. Zij snelwandelt overigens nog maar een jaar of drie. Vanwege blessures kon ze zich als boksster niet plaatsen voor de Spelen van 2012, waarna ze het snelwandelen oppakte. Vijf seconden achter haar was het brons voor een andere Chinese, Xiuzhi Lu.

Hong zegeviert na 20 kilometer heel snel gewandeld te hebben (PROSHOTS/Action Images)
Hong zegeviert na 20 kilometer heel snel gewandeld te hebben (PROSHOTS/Action Images)

Stefanidi springt naar goud op polsstokhoog

De finale van het polsstokhoogspringen bij de vrouwen op het olympisch atletiektoernooi is gewonnen door de Griekse Ekaterini Stefanidi. De regerend Europees kampioene van Amsterdam dit jaar kwam tot een hoogte van 4.85 meter. Het is de eerste Griekse medaille in het atletiektoernooi. 

Het zilver ging naar de Amerikaanse Sandi Morris, die ook over 4.85 meter sporng maar meer fouten nodig had om tot deze hoogte te komen. Het brons ging naar de pas 19-jarige Eliza McCartney, die over 4.80 meter sprong. Haar persoonlijk record lag vorig jaar om deze tijd nog op 4.40 meter. 

Daverende verrassing op 5000 meter, Kuijken 8e

Susan Kuijken is met een PR van net iets boven de 15 minuten 8e geworden op de 5000 meter. Op diezelfde 5 km waren we getuige van een daverende verrassing. Almaz Ayana, de gedoodverfde favoriete, liep zich kapot en werd 2 ronden voor het einde ingerekend door Vivian Cheryuiot.

De Keniaanse Cheryuiot werd hierdoor olympisch kampioen. Ayana, die er al meerdere ronde voor het einde van de wedstrijd op uit trok, moest zich tevreden stellen met de derde positie. Na haar wereldrecord op de 10 kilometer was dit toch wel een teleurstelling voor de Ethiopische.

Nederland loopt NR op 4x400, wel uitgeschakeld

De Nederlandse dames hebben zich niet weten te plaatsen voor de finale op de 4x400 meter, wat ook geen verrassing is. De tijd van 3:26.98 was de zesde tijd in de serie, maar was voor de dames helemaal niet zo slecht: Het was ruim 2 seconden sneller dan het oude record.

In Amsterdam liepen de dames al een NR, wat ervoor zorgde dat ze bij de beste 16 van de wereld hoorden. Ook toen stonden Nicky van Leuveren, Madiea Ghafoor, Lisanne de Witte en haar zusje Laura aan de start. Hier gingen ze dus nog meer dan 2 seconden onder, maar het was niet genoeg voor de finale. Desalniettemin kunnen de dames tevreden zijn.

Australië sluit omstreden vluchtelingenkamp

Australië sluit het omstreden asielzoekerscentrum op Manus Eiland in Papoea-Nieuw-Guinea. Dat hebben de Australische minister van Immigratie Peter Dutton en premier Peter O' Neill van Papoea-Nieuw-Guinea woensdag aan Australische media gemeld.

Dutton zei dat er geen asielzoekers meer van het eiland naar Australië worden overgebracht. Australië sloot in 2013 een akkoord met Papoea-Nieuw-Guinea. In ruil voor hulpverlening aan de arme eilandstaat mocht Australië er een detentiekamp bouwen voor asielzoekers. Honderden mensen worden in het centrum op Manus Eiland vastgehouden. In april oordeelde het hooggerechtshof van Papoea-Nieuw-Guinea dat de detentie van de asielzoekers strijdig was met de grondwet van de eilandstaat.

In het detentiecentrum braken meerdere keren rellen uit, onder meer toen asielzoekers probeerden te ontsnappen.

Ontmoedigd

Australië begon in 2001 met het opzetten van detentiecentra buiten het eigen grondgebied. Asielzoekers die een poging doen om naar Australië te komen, worden daarheen gebracht en doorgaans teruggestuurd naar hun eigen land. Vluchtelingen worden op die manier ontmoedigd om met bootjes de oversteek te wagen.

Asieladvocaten zeggen al lang dat de omstandigheden in de detentiecentra zeer slecht zijn. Uitgelekte verslagen van het centrum op het piepkleine Nauru bevestigden onlangs dat er veel mis is. Uit de verslagen, die in handen kwamen van The Guardian, blijkt dat in het centrum veel geweld wordt gepleegd, zowel door vluchtelingen onderling als door bewakers. Vaak zijn de slachtoffers kinderen. Aanrandingen en zelfverminking zouden schering en inslag zijn en nauwelijks worden aangepakt.

Australië sluit omstreden vluchtelingenkamp
Australië sluit omstreden vluchtelingenkamp (Foto: ANP)

Duitsland pakt olympische titel vrouwenvoetbal

Duitsland is Olympisch kampioen in het vrouwenvoetbal geworden. De Duitsers hadden alle prijzen in het vrouwenvoetbal al, behalve deze titel. De finale tegen Zweden was opnieuw van een bedenkelijk niveau, maar dat zal de Duitsers niet deren.

In de eerste helft was geen van beide teams echt in vorm. Zweden kreeg 2 grote kansen, een schotkans na 10 minuten en een vreemde kans na een voorzet 10 minuten voor de rust. De bal werd echter in beide gevallen behoorlijk slecht geraakt. Melanie Leupolz kreeg misschien wel de grootste kans, maar zij kopte over.

In de tweede helft kwam Duitsland dan toch op voorsprong. Dzsenifer Marozsan schoot de bal er knap in vanaf flinke afstand. Daarna had Zweden een moeilijke fase die getekend werd door een knullige eigen goal. Toch kwamen de Zweden nog wel tot een aansluitingstreffer via Stina Blackstenius. De kansen bleven echter voor Duitsland, die ze er alleen niet in bleven schieten. Zweden kreeg ook nog wel een paar gevaarlijke mogelijkheden, maar ook zij vergaten de kansen af te maken. Zo bleef het 1-2 en gingen de Duitsers met de olympische titel naar huis.

Brons was er voor Canada, dat de Braziliaanse ploeg nog maar eens in sportieve rouw dompelde. Deanne Rose en Christine Sinclair maakten de twee Canadese goals, terwijl voor Brazilië alleen Beatriz iets terug kon doen: 2-1.

Nederland grijpt naast hockeygoud

Opnieuw een grote teleurstelling voor TeamNL. De hockeydames zijn er namelijk niet in geslaagd om hun derde olympische titel op rij veilig te stellen. De Engelsen waren weliswaar zwaar overklast door Nederland, maar wisten dankzij een hoog percentage doelpunten uit schoten alsnog een gelijkspel uit de wedstrijd te slepen: 3-3. Tijdens de shoot-offs wist de Engelse keepster tot viermaal toe het doel leeg te houden, terwijl Engeland twee keer tot scoren kwam.

Ondanks de goede wedstrijd kende Oranje geen sterk begin. Kansen werden niet benut en er vielen gaten in de verdediging, gaten waar de Britten bij hun eerste kans al direct een doelpunt uit wisten te slepen: 1-0. Nederland probeerde nog de gelijkmaker te maken, maar de bal leek maar niet in het doel te willen eindigen. In de eerste rust is er duidelijk een sterk aanvalsplan besproken, want slechts 45 seconden na het eerste fluitsignaal maakte Kitty van Male de gelijkmaker. Uit een strafcorner enkele minuten later werd zelfs de 2-1 gemaakt.

De Engelsen bleven echter verrassen en nog geen minuut later profiteerden ze optimaal van een blunder in de Nederlandse verdediging en werd de gelijkmaker gescoord. Ook na de gelijkmaker bleef Nederland verreweg de sterkere ploeg. Constant speelde het spel zich af in de Engelse cirkel en er vielen diverse strafcorners. Na meerdere missers maakte Van Malen haar tweede doelpunt van de wedstrijd en konden de Britten niet meer counteren.

Ook in het laatste kwart leek Nederland op weg naar een gouden medaille. De Britten bleven onder druk staan en konden weinig uitrichten, terwijl Oranje meerdere malen zeer gevaarlijk kon worden. Een strafcorner voor de Britten gooide echter roet in het eten, want met nog tien minuten te gaan volgde opnieuw een gelijkmaker. De Britten wisten wat ze te doen stond en gaven Nederland geen ruimte meer in de aanval om een gelijkspel af te dwingen.

Wat volgde waren lastige shoot-offs. De Britse keepster was de hele wedstrijd al zeer sterk en slaagde er dan ook in om de eerste ballen van Nederland te houden. Ook Engeland miste de eerste kansen, wat Nederland nog hoop gaf. Uiteindelijk viel echter de 1-0 voor Engeland, terwijl Nederland opnieuw niet voorbij de Britste keepster kon komen. Een 2-0 bij het vijfde en laatste schot betekende een onvermijdelijke nederlaag voor Nederland en voor het eerst sinds 2004 gaat Nederland zonder gouden medaille naar huis.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.