Soldiers of Odin onschuldig

De Soldiers of Odin die in Winschoten een asielzoeker aanhielden, die op ongepaste wijze aan een 12-jarige had gezeten, zijn onschuldig, blijkt uit het onderzoek van de politie en het Openbaar Ministerie. Tevens is de vrijwillige burgerwacht niet verantwoordelijk voor het geconstateerde letsel van de asiel zoekende aanrander. Zijn letsel heeft hij opgelopen tijdens een ruzie in een Winschotens café.

De ouders van het 12-jarige meisje hebben ondertussen wel aangifte gedaan van aanranding. Het Openbaar Ministerie oordeelde daarover dat de asielzoeker zijn ongepaste gedrag niet strafbaar is.

Er ontstond veel ophef omdat deze Soldiers of Odin in verband worden gebracht met extreem-rechts en liefhebbers van het nazisme. Onder andere de extreem-linkse extreem-rechts jagers van Kafka, een Anti-Fa club, verkondigde luid dat burgerwacht initiatieven door of uit naam van organisaties die xenofoob en intolerant zijn ongewenst en gevaarlijk is.

De Nederlandse tak van Soldiers of Odin zegt met dezelfde intenties op te treden tegen een ieder die in het openbaar medemensen lastigvalt of zich misdraagt.

Toch veroordelen de PvdA-Kamerleden Ahmed Marcouch en Tjeerd van Dekken de Winschoter burgerwacht en zeiden over de Winschoter burgerwacht dat geüniformeerde gangachtige groepen die straatpatrouilles houden ongewenst zijn.

Er heerst verdeeldheid over het fenomeen burgerwacht. Zo heeft de gemeente Ede, waar een groep van ongeveer 60 niet-westerse allochtonen buurtterreur uitoefenen, wegens een gesloten theehuis in een afbraakpand, burgerwacht initiatieven tegen de terroriserende bende verboden. Ook hier is de politie niet bij machte om de burger te beschermen.

Dit is niet de eerste keer dat een burgerwacht initiatief het nieuws haalt. Eerder bejubelde burgemeester Jozias van Aartsen een burgerwachtgroep die onder andere uit moslims bestaat en de rust ging handhaven in de Haagse Schilderswijk ook wel bekend als de shariadriehoek. In deze shariadriehoek, waar erg veel niet westerse allochtonen wonen, had de politie geen controle meer en kon of durfde ook regelmatig door acties van bewoners de wijk niet meer in zonder gestenigd of anderszins belaagd te worden. Deze ongewenste praktijken breide zich ook al snel uit naar andere hulpverleners als ambulance en brandweer. Tevens worden in de shariadriehoek regelmatig protestacties waargenomen waar met vlaggen van de Islamitische Staat wordt gewapperd.

Autochtonen, niet-niet-westerse allochtonen en homo’s kunnen of konden niet meer veilig wonen of over straat zonder aangevallen of gemolesteerd te worden. De laatste tijd lijkt het rustiger in de Schilderswijk nu er een deels islamitische burgerwacht actief is.