Bardet wint chaotische etappe, Mollema van het podium

De negentiende etappe van de Tour de France, over 146 kilometer van Albertville naar Saint-Gervais Mont Blanc, is gewonnen door
Romain Bardet. De Fransman kwam solo over de meet en steeg naar de tweede plaats in het algemeen klassement. Bauke Mollema verloor veel tijd en plaatsen door een valpartij.

Vanuit de start gingen er gelijk renners op avontuur. 20 renners krijgen voorlopig de zegen van het peloton met daarin De Gendt, Majka, Rolland, Ten Dam. Uit het peloton reden Paolo Tiralongo, Vincenzo Nibali en Diego Rosa (alledrie Astana) weg en Rodriguez sloot aan. In het peloton ging men rijden toen er nog twee rijders van Astana aansloten en Winner Anacona, ploeggenoot van Rodriguez en ze werden teruggepakt. De kopgroep zat inmiddels al op ruim vier minuten.

De eerste echte serieuze beklimming van de dag was de Forclaz de Montmin, een col van de eerste categorie. De Gendt was als eerste boven voor Majka. De voorsprong op het peloton was teruggelopen naar iets meer dan drie minuten. De tweede zware beklimming was de Montée de Bisanne, van de buitencategorie. De kopgroep viel uit elkaar na een versnelling van Majka en Ten Dam kon de eerste elf niet volgen. Ook De Gendt moest de voorsten laten gaan.

Het peloton, waar Tom Dumoulin inmiddels was afgestapt na een valpartij, dunde al snel uit en wist de achterstand terug te brengen naar een kleine twee minuten. Majka was als eerste boven, en daarmee verzekerde hij zich van de eindzege in de strijd om de bergtrui. In de afdaling gingen Rolland en Rui Costa in de aanval. Rolland ging in die afdaling hard onderuit. Uiteindelijk stapte de Fransman wel weer op de fiets maar was gehavend. Rui Costa had inmiddels een voorsprong van dertig tellen op de groep Majka. Het was inmiddels gaan regenen en de weg was glad waardoor onder meer Reitenbach ten val kwam. Porte reed daarachter en moest inhouden waardoor hij op achterstand van de groep met favorieten kwam.

Voorin had Costa inmiddels een minuut voorsprong op de groep Majka die door de groep favorieten werden ingerekend. Dankzij de hulp van ploeggenoten wist Porte zich weer bij de groep favorieten te voegen. Daarin kwamen verschillende renners ten val waaronder Bauke Mollema. En ook Froome ging hard onderuit in een bocht en ging verder op de fiets van een ploeggenoot. Hij wist zich weer in de groep favorieten te rijden terwijl Mollema tijd verloor.

Costa had een kleine twee minuten voorsprong toen hij begon aan de slotklim. Daarachter Bardet die zich tijdens de beklimming bij Costa wist te voegen. Mollema zat achter de groep gele trui en verloor steeds meer tijd. Drie kilometer voor de meet reed Bardet weg bij Costa. De Fransman wist voor te blijven en zorgde voor de eerste Franse dagzege deze Tour. In de groep gele trui waren het Yates en Porte die moeite hadden om het tempo bij te houden en wat tijd verloren op Froome. Mollema kwam uiteindelijk ruim vier minuten na Bardet over de finish.