FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 20 april 2016

Olieprijs veert op

De olieprijs ging woensdag aan het eind van de middag aanzienlijk omhoog. In de markt werd gereageerd op de verdere daling van de olieproductie in de VS en geluiden over nieuwe internationale onderhandelingen over de aanpak van de overproductie aan olie.

Rond 19.00 uur stond de prijs van een vat Amerikaanse olie 3 procent in de plus op 42,33 dollar. De voor olie uit Europa en het Midden-Oosten leidende Brentprijs ging ruim 3 procent omhoog naar 45,39 dollar per vat.

Uit nieuwe cijfers bleek woensdag dat de olieproductie in de VS vorige week voor de zesde achtereenvolgende week is gekrompen. Verder meldde de Iraakse olieminister dat olieproducenten mogelijk in mei weer gaan onderhandelen over een bevriezing van hun productie.

Olieprijs veert op
Olieprijs veert op (Foto: ANP)

Groepsbellen in Facebook Messenger

Facebook heeft woensdag wereldwijd de mogelijkheid tot groepsbellen in Facebook Messenger uitgerold. Dat heeft David Marcus van Facebook op zijn eigen Facebookpagina bekendgemaakt.

Vanaf nu is het mogelijk om in een groepsgesprek op de telefoonhoorn te klikken om een conference call te starten. Vervolgens kun je in een nieuw scherm kiezen wie de deelnemers zijn. De komende 24 uur wordt de functie beschikbaar in Messenger.

Groepsbellen in Facebook Messenger
Groepsbellen in Facebook Messenger (Foto: BuzzT)

ZZ Top stelt concerten uit tot 7 mei

ZZ Top kan nog steeds niet optreden. De band heeft de tournee verder opgeschort tot en met 7 mei als gevolg van een gebroken schouder van bassist Dusty Hill. Dit laat de band woensdag weten op zijn website.

De 66-jarige Hill viel vorige week donderdag op een trapje in Lubbock in Texas. "Dusty was klaar voor het optreden, maar struikelde op een trap op weg naar het podium. Het was erg donker en hij zag niet dat hij op een halve traptrede stapte", zegt de manager van de band Carl Stubner. "Ook anderen zijn erover gestruikeld. Betere verlichting had dit kunnen voorkomen, maar dat is achteraf gepraat. Nu is van belang dat Dusty onder begeleiding van zijn medici volledig herstelt."

Dusty: "Mijn arts vertelde me dat dit soort letsel vaak voorkomt bij contactsporten. Ik denk niet dat je het spelen van de basgitaar daaronder kunt scharen, maar ze doen hun best mij weer zo snel mogelijk op te lappen. Dank aan iedereen die me beterschapswensen heeft gestuurd. Ik ga uit van een spoedig herstel."

ZZ Top stelt concerten uit tot 7 mei
ZZ Top stelt concerten uit tot 7 mei (Foto: BuzzE)

Uitslagen Eredivisie 20/04/2016 II

Om 20.45 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Ajax heroverde de koppositie die sinds gisteren in handen van PSV was door een 0-2 zege op sc Heerenveen. FC Twente klopte in eigen huis Excelsior met 2-0. Hieronder vind je van deze duels de karakteristieken.

sc Heerenveen

0 - 2

AFC Ajax

     57' Milik (pen)
 64' Milik
 
 Gele kaart: v.d. Berg, (sc Heerenveen), Dijks, (AFC Ajax)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 25.950
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Marzo
Otigba
v.Aken
Bijker
v.d.Boomen
Thorsby
v.d.Berg
Zeneli
Te Vrede (Veerman/74)
Larsson (Slagveer/75)
  Cillessen
Veltman
v.d.Hoorn
Viergever
Dijks
Serero
Klaassen (Sinkgraven/83)
Gudelj
Schöne (El Ghazi/46)
Milik
Younes (Fischer/ 75)

FC Twente

2 - 0

Excelsior

 85' Cabral
 90' El Azzouzi
   
 
 Rode kaart: , Mattheij (82/2xg) (Excelsior)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 24.500
Arbiter: Janssen
Bijzonderheden: Cabral mist pen.(36)
 
Opstelling:   Opstelling:
Marsman
Ter Avest
Andersen
Uvini
Thesker
Mokotjo
El Azzouzi
Schilder
Cabral
Zawada (Börven/61)
Hölscher (Ede/74)
  Muyters
Bovenberg
Fischer
Mattheij
Karami
Bruins (Drost/83)
Vermeulen (Kruys/71)
Stans
Elbers (v.Weert/64)
Kuwas
Auassar

BMW en Daimler staken overleg met Apple

De Duitse autobedrijven BMW en Daimler hebben gesprekken met Apple over een samenwerking afgebroken. Dat meldde Handelsblatt op basis van bronnen in de automobielindustrie. Apple zou samen met de Duitse autobouwers willen werken aan een elektrische auto.

Apple zoekt naar verluidt een partner voor de bouw van een elektrisch voertuig. De voorkeur zou uitgaan naar het Canadees-Oostenrijkse bedrijf Magna. Dat bedrijf ontwikkelde eerder auto's namens andere fabrikanten. Zo ontwikkelde Magna namens Audi de TT en voor Peugeot de RCZ. Geen van de drie automakers wilde reageren op de berichten.

Apple wil een auto ontwikkelen die voor een deel zelfrijdend is en bovendien nauw verbonden is met de digitale wereld. Dat levert problemen op in Duitsland waar de bescherming van privégegevens een belangrijk onderwerp is. Voor BMW en Daimler is de bescherming van die gegevens onderdeel van hun toekomststrategie. De gesprekken met BMW zouden daarom vorig jaar al zijn gestrand. Met Daimler duurde het overleg langer, maar ook dat leidde uiteindelijk tot niets.

BMW en Daimler staken overleg met Apple
BMW en Daimler staken overleg met Apple (Foto: BuzzT)

Brussel wil visumvrij reizen voor Oekra´ners

Visumvrij reizen naar Europa voor de 45 miljoen Oekraïners is een stap dichterbij. De Europese Commissie stelde woensdag dat de tijd rijp is.

EU-commissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie) hoopt dat de lidstaten en het Europees Parlement het voorstel "heel snel" goedkeuren. Hij zei dat het een kwestie van weken is voordat het geregeld kan zijn.

De Oekraïense regering heeft verreikende en moeilijke hervormingen doorgevoerd, onder meer op het gebied van de rechtsstaat, gaf Avramopoulos als motivatie voor het voorstel. "De regering voldoet aan haar verplichtingen en verricht heel erg goed werk", aldus Avramopoulos.

Biometrisch paspoort
"We hebben een gemeenschappelijk belang om het makkelijker te maken voor onze burgers om naar elkaars landen te reizen", zei commissievoorzitter Jean-Claude Juncker onlangs bij een bezoek van de Oekraïense president Petro Porosjenko aan Brussel.

Visumvrij reizen is alleen mogelijk met een biometrisch paspoort. Oekraïners mogen als het wordt goedgekeurd tot maximaal negentig dagen per zes maanden visumloos in de EU verblijven. Werken mogen ze niet.

Ierland en het Verenigd Koninkrijk zijn uitgezonderd, maar de Schengenlanden IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland worden na goedkeuring wel visumvrij toegankelijk voor Oekraïners.

Brussel wil visumvrij reizen voor Oekraïners
Brussel wil visumvrij reizen voor Oekraïners (Foto: ANP)

'Offensief nodig tegen laaggeletterdheid'

Er moet een offensief komen tegen laaggeletterdheid. Het huidige beleid werkt niet, te weinig mensen leren goed lezen. "Er moet veel meer gebeuren", stelt Marja van Bijsterveldt van de Stichting Lezen & Schrijven.

Haar oproep wordt gedeeld door de Sociaal Economische Raad, de Vereniging Nederlandse Gemeenten, de MBO-Raad, werkgeversclub VNO-NCW, vakbond FNV en de vereniging van bibliotheken.

Volgens een woensdag verschenen rapport van de Rekenkamer doet de overheid te weinig om laaggeletterdheid van een groot deel van de bevolking aan te pakken.

Uit de officiële cijfers blijkt dat 1,3 miljoen mensen in Nederland niet goed genoeg kunnen lezen en schrijven. Ze zitten onder vmbo-niveau. Maar het probleem is groter, schrijft de Rekenkamer: wie niet kan omgaan met cijfers of met alledaagse technologie, is ook laaggeletterd. En dan zou het om 2,5 miljoen Nederlanders gaan: een op de vijf volwassenen, terwijl de aanpak van de overheid zich niet op die groepen richt. Bovendien zijn 65-plussers niet meegenomen in de cijfers.

Het kabinet wil dat 45.000 mensen in de komende jaren beter Nederlands beheersen. Maar het heeft niet bepaald wanneer iemand precies beter Nederlands beheerst. Daardoor is ook niet duidelijk of het beleid vruchten afwerpt.

Volgens minister Jet Bussemaker (Onderwijs) is laaggeletterdheid een complex probleem en is het niet waarschijnlijk dat het aantal mensen dat moeilijk kan lezen en schrijven de komende jaren snel daalt. Ze vindt ook dat speciale cursussen niet alleen aandacht moeten besteden aan taal, maar ook aan rekenen en digitale vaardigheden.

'Offensief nodig tegen laaggeletterdheid'
'Offensief nodig tegen laaggeletterdheid' (Foto: ANP)

Centrum Amsterdam afgesloten op Koningsdag

Op Koningsdag, volgende week woensdag, is een groot deel van het centrum van Amsterdam afgesloten voor verkeer. Wie met de auto naar de hoofdstad wil, kan het best aan de rand van de stad parkeren en verder reizen met het openbaar vervoer. Dat heeft de gemeente Amsterdam woensdag gemeld.

De Prins Hendrikkade, het Singel, het Damrak, het Rokin en het Muntplein worden vanaf 06.00 uur afgesloten. De andere afsluitingen beginnen anderhalf uur later. De straten gaan weer open als de festiviteiten voorbij zijn en de rommel is opgeruimd. Een precieze eindtijd is niet te geven, aldus de gemeente.

De feesten en markten op Koningsdag in Amsterdam trekken elk jaar ongeveer een kwart miljoen bezoekers.

Centrum Amsterdam afgesloten op Koningsdag
Centrum Amsterdam afgesloten op Koningsdag (Foto: ANP)

Monsterzege Barcelona dankzij Sußrez-show

Er was sprake van een dip bij Barcelona. Die ploeg presteerde de afgelopen weken ver ondermaats. Na het duel met Deportivo La Coruña is alle frustratie er nu in elk geval af: 0-8.

De wedstrijd begon eigenlijk pas bij het eerste doelpunt. De bevrijding, de vreugde, een vlaag van opluchting. Alle positieve emoties kwamen bij Barcelona naar boven toen Luis Suárez na ruim tien minuten voor de openingstreffer zorgde. Een treffend voorbeeld van de dip waarin Barça voor dit duel verkeerde.

Het liep niet bij de Catalanen. Al weken niet. Geen Champions League meer en de ruime voorsprong in de Primera División was ineens verdwenen. Het werd hoog tijd dat de koploper weer eens wat van dat ouderwetse vernuft liet zien. En tegen Deportivo was het weer zover. Maar dus pas na de treffer van Suárez, die uit een corner van Rakitic van heel dichtbij raak tikte: 0-1.

Al kreeg de gastheer daarna nog twee levensgrote kansen via Celso Borges, maar hij faalde in de opdracht om Barça écht pijn te doen. Niet veel later bediende Lionel Messi zijn collega Suárez met een watervlugge beweging en de topscorer tekende voor zijn tweede: 0-2.

Na de rust ging het ineens kinderlijk eenvoudig. Eerst maakte Ivan Rakitic aan alle twijfel een einde, ditmaal fungeerde Suárez als aangever en kort daarna gaf Messi de Uruguayaan de mogelijkheid om zijn derde te maken. De spits deed dat: 0-4. Het was met name schrijnend om te zien hoe Deportivo op dat moment de hoop al lang en breed had opgegeven.

De tegenvallende Neymar kreeg vervolgens zelf de kans om weer wat vertrouwen te tanken, maar hij liet Suárez zijn vierde van de avond maken. Het was sowieso de wedstrijd van de Uruguayaan en dat benadrukte hij twintig minuten voor tijd met zijn tweede assist. Ditmaal bood hij Messi een niet te missen mogelijkheid: 0-6. Ook verdediger Marc Bartra deed vervolgens nog een duit in het zakje en zelfs Neymar kwam nog tot scoren: 0-8. De ooit zo gerespecteerde ploeg Deportivo La Coruña werd in eigen huis volledig vernederd.

Na drie competitienederlagen op rij is alle frustratie er nu even uit bij Barcelona. En het arme Deportivo was daar het ongelukkige slachtoffer van. Op het verkeerde tijdstip op de verkeerde plaats. Houdt Barça dit nu weer vast, dan is de titelkandidaat opnieuw bepaald.

Zorgen om inburgering

Het tegenvallende aantal nieuwkomers dat het inburgeringsexamen haalt, is aanleiding tot onderzoek. Dat schrijft minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken aan de Tweede Kamer. Hij wil in elk geval dat de eisen aan de aanbieders van inburgeringlessen al worden opgeschroefd.

Omdat er al signalen waren dat veel inburgeraars niet aan hun inburgeringsplicht voldoen, krijgen alle nieuwkomers die niet bijtijds actie ondernemen een waarschuwing. Ook krijgen ze een brief als de termijn voor hun inburgering dreigt te verlopen.

Volgens de nieuwe inburgeringswet, die sinds 1 januari 2013 geldt, zijn nieuwkomers zelf verantwoordelijk voor de voorbereiding op het verplichte inburgeringsexamen. Nieuwkomers hebben drie jaar de tijd om aan hun inburgeringsplicht te voldoen.

Van de nieuwkomers uit het eerste kwartaal van 2013, de groep waarvan de inburgeringstermijn dus in het eerste kwartaal van dit jaar is verlopen, was op 1 april de helft nog niet voor het inburgeringsexamen geslaagd.

Zorgen om inburgering
Zorgen om inburgering (Foto: ANP)

Grote meningsverschillen NAVO en Rusland

Diepgaande meningsverschillen kenmerken de relatie tussen de NAVO en Rusland. Dat zei NAVO-baas Jens Stoltenberg woensdag in Brussel na afloop van de eerste NAVO-Ruslandraad in twee jaar. De militaire alliantie legde het politieke overleg in juni 2014 stil na de Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim.

De gesprekken waren open en serieus, zei Stoltenberg. "Politieke dialoog is noodzakelijk en nuttig, vooral in tijden van spanningen." Hij herhaalde dat geen sprake is van 'terugkeer naar normale relaties'.

Stoltenberg wees op de toename van overtredingen van het staakt-het-vuren in Oost-Oekraïne. Ruslands gedrag in dit gebied is volgens de NAVO 'destabiliserend'. Alle partijen zijn het erover eens dat de Minsk-akkoorden, die onder meer gaan over een bestand in Oekraïne, 'urgent' moeten worden nageleefd.

Grote meningsverschillen NAVO en Rusland
Grote meningsverschillen NAVO en Rusland (Foto: ANP)

Kamer wil tempo bij reservistenbeleid

Minister Jeanine Hennis van Defensie moet tempo maken met de aanpak van het reservistenbeleid. Dat was woensdag in de Tweede Kamer te horen. "De problemen moeten met meer urgentie worden aangepakt", zei Raymond Knops (CDA).

Er is volgens de Kamerleden veel frustratie bij de reservisten. Dat komt onder meer omdat er niet voldoende geoefend zou worden. Door geldgebrek was de landmacht vorig jaar gedwongen de inzet van reservisten in de tweede helft van het jaar te beperken. Er zijn zo'n 5000 reservisten.

Hennis heeft extra geld vrijgemaakt voor het reservistenbeleid, in 2016 gaat het om zo'n 6 miljoen euro. Daardoor kunnen de reservisten ook het aantal uren oefenen dat is voorgeschreven. De komende jaren komt er meer geld vrij oplopend tot meer dan 20 miljoen in 2020.

Onder anderen Salima Belhaj (D66) en Elbert Dijkgraaf (SGP) pleitten voor een reservistengeneraal om het beleid vorm te geven, maar Hennis voelt hier niets voor. Maar VVD'er Fred Teeven waarschuwde het plan voor een reservistengeneraal te gaan steunen als het beleid begin volgend jaar onvoldoende is verbeterd.

De minister vroeg om geduld. Aan het eind van het jaar lopen een reeks proeven af en daarna komt ze met een plan van aanpak.

Kamer wil tempo bij reservistenbeleid
Kamer wil tempo bij reservistenbeleid (Foto: ANP)

Uitslag Heracles Almelo - Feyenoord

Om 19.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen Heracles Almelo en Feyenoord. In Almelo eindigde de wedstrijd in een 2-2 gelijkspel. Hieronder vind je hiervan de karakteristieken.

Heracles Almelo

2 - 2

Feyenoord

 11' Gosens
 49' Weghorst
   39' Kramer
 73' Elia
 
 Gele kaart: Te Wierik, Droste, (Heracles Almelo),
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 12.024
Arbiter: Makkelie
Bijzonderheden: Vejinovic mist pen.(53)
 
Opstelling:   Opstelling:
Castro
Droste
Te Wierik
Zomer
Fledderus
Bruns
Pelupessy
Bel Hassani (v.Ooijen/48)
Navratil
Weghorst
Gosens
  Vermeer
Karsdorp
v.Beek
Kongolo (v.d.Heijden/46)
Nelom
Vejinovic
Toornstra
Vilhena
Basacikoglu (Kuijt/67)
Kramer
Elia

'VW betaalt misleide klanten 5000 dollar'

Volkswagen heeft overeenstemming bereikt met Amerikaanse autoriteiten over een schadevergoeding voor klanten die werden misleid met gemanipuleerde uitstootwaarden van auto's. Elke gedupeerde klant zou daarbij op 5000 dollar mogen rekenen, meldde het Duitse blad Die Welt woensdag op basis van bronnen.

Een rechtbank in San Francisco maakt de schikking volgens Die Welt donderdag bekend. Daarmee zou een rechtszaak, die voor deze zomer op de rol stond, worden vermeden. VW kreeg eerder tot 21 april de tijd om een oplossing te vinden voor de circa 600.000 in de VS verkochte diesels die meer schadelijke stoffen uitstoten dan de Duitse automaker deed voorkomen.

'VW betaalt misleide klanten 5000 dollar'
'VW betaalt misleide klanten 5000 dollar' (Foto: ANP)

'Jennifer Aniston is de mooiste vrouw'

Jennifer Aniston is de mooiste vrouw van de wereld. Dat vindt People althans. De 47-jarige actrice was 'zeer, zeer gevleid' toen het Amerikaanse tijdschrift haar op de hoogte bracht.

"Ik dacht: o mijn god." De actrice voelde zich net een tiener toen ze te horen kreeg dat zij 's werelds mooiste is. "Ik was enorm opgewonden."

In een interview met People vertelt Jennifer dat ze zich nu ze ouder is, meer bewust is van haar voorkomen. Als twintiger kon de actrice 'met een hoop wegkomen', nu moet ze letten op wat ze eet en hoeveel ze slaapt. Jennifer begon pas op haar voeding te letten toen ze van een agent te horen kreeg dat ze een beetje mollig was. "Ik dacht: wat?! Maar mijn dieet was verschrikkelijk. Milkshakes en friet met vet. Het was maar goed dat ik op mijn voedsel ging letten."

Tegenwoordig sport Jennifer zes keer per week minimaal een uur en stopt ze niet meer zomaar alles in haar mond. Toch gunt ze zichzelf af en toe wat lekkers. "Ik ben niet meer zo strikt als ik was."Onlangs vertelde Jennifer dat haar echtgenoot Justin Theroux haar weer leerde genieten van pasta.

Jennifer Aniston mooiste vrouw volgens People
'Jennifer Aniston is de mooiste vrouw van de wereld' (Foto: BuzzE)

Originele teksten Freddie Mercury op veiling

Een notitieschrift van wijlen Freddie Mercury, zanger van de Britse popgroep Queen, wordt binnenkort in Londen geveild. In het notitieboek staan onder andere met de hand geschreven teksten voor nummers als Too Much Love Will Kill You en The Show Must Go On.

Mercury gebruikte het schrift bijna drie jaar. De teksten van de negentien nummers in het boek zijn ook deels door de andere bandleden geschreven.

The Show Must Go On was de laatste single die werd uitgegeven bij leven van Mercury, die aan aids leed. Bij de opnamen kon Mercury nog nauwelijks lopen. De single kwam op 14 oktober 1991 uit en zes weken later bezweek Mercury op 45-jarige leeftijd.

De opbrengst van het boekje wordt door veilinghuis Bonhams geschat op omgerekend 63.000 tot 90.000 euro. De veiling is op 29 juni.

Originele teksten Freddie Mercury op veiling
Originele teksten Freddie Mercury op veiling (Foto: BuzzE)

'Aanslagpleger werkte jaren op Zaventem'

Najim Laachraoui, een van de terroristen die zich in maart opbliezen op de luchthaven van Brussel, zou vijf jaar op het vliegveld hebben gewerkt. Dat meldt het Belgische VTM.

Volgens VTM werkte Laachraoui op tijdelijke basis voor een firma die actief is op Zaventem. Na vijf jaar zou Laachraoui dan ook erg goed bekend zijn met de beveiliging op het vliegveld, aldus VTM.

VTM meldt tevens dat de politie kort voor de aanslagen een geheime gebedsruimte ontdekte op de luchthaven, in het deel waar bagage werd afgehandeld. Geradicaliseerde werknemers kwamen hier samen om te vergaderen en te bidden, stelt de Belgische zender.

'Aanslagpleger werkte jaren op Zaventem'
'Aanslagpleger werkte jaren op Zaventem' (Foto: ANP)

Brussel neemt Android op de korrel

Google heeft opnieuw een onderzoek aan zijn broek van de Europese Commissie. Android, Googles besturingssysteem voor mobiele telefoons, heeft wereldwijd een dominante marktpositie en daar heeft de internetgigant volgens Brussel misbruik van gemaakt.

Het Amerikaanse bedrijf overtreedt daarmee de mededingsregels, zo blijkt volgens de commissie uit eerste bevindingen. Deze voorlopige conclusie zegt nog niets over het uiteindelijke oordeel, stelde EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) woensdag evenwel. Als Brussel overtredingen constateert, kan het Google een boete opleggen van maximaal 10 procent van de jaaromzet.

Google heeft beperkingen opgelegd aan bedrijven die telefoons met een Android-systeem maken, aldus de commissie. Zo worden ze bijvoorbeeld verplicht de Google-browser Chrome en andere Google-applicaties vooraf te installeren op de toestellen. Ook is Google vaak de enige zoekmachine op zo'n smartphone.

80 procent
In Europa draait circa 80 procent van de smartphones en tablets op Android. "Een concurrerende mobiele internetsector is steeds belangrijker voor consumenten en bedrijven in Europa", zei Vestager.

Bedrijven moeten vrij zijn om te kiezen welke apps ze van tevoren op een toestel zetten, vindt de commissie. Googles gedrag weerhoudt consumenten ervan breed te kunnen kiezen tussen apps, diensten en innovatie door andere marktpartijen, aldus Vestager. "En dat is niet goed."

Eigen producten bevoordeeld
Een jaar geleden ontving Google al een formele klacht van de commissie over de manier waarop het zoekresultaten presenteert. Eigen producten en diensten zouden daarbij worden bevoordeeld. Brussel is momenteel bezig de uitgebreide reactie van Google te analyseren.

Google laat in een reactie weten de zorgen serieus te nemen. "Maar we geloven ook dat ons verdienmodel de productiekosten drukt en de flexibiliteit van fabrikanten vergroot, terwijl het consumenten een ongekende controle geeft over hun mobiele apparaten." Het bedrijf zal de Europese Commissie proberen te overtuigen dat het Android-model juist wel goed is voor de concurrentie en voor consumenten.

Het nieuwe onderzoek richt zich ook op Googles moederbedrijf Alphabet.

Brussel neemt Android op de korrel
Brussel neemt Android op de korrel (Foto: BuzzT)

Uitslagen Eredivisie 20/04/2016 - I

De Graafschap heeft een gouden zaak gedaan in strijd tegen rechtstreekse degradatie. De Superboeren wonnen uit met 0-2 bij FC Utrecht en staat daardoor vijf punten voor op SC Cambuur, dat moeten nog in actie komt tegen Willem II. De doelpunten werden gemaakt door Vermeij. 

Het andere duel dat om 18.30 uur begon ging tussen PEC Zwolle en N.E.C. Nijmegen. De Zwollenaren wonnen met 2-0 en ging zijn tegenstander weer voorbij in strijd voor de play-off tickets. 

FC Utrecht

0 - 2

De Graafschap

     38' Vermeij
 59' Vermeij
 
 Gele kaart: Haller, (FC Utrecht), v.d. Pavert, (De Graafschap)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 19.431
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Bednarek
Letschert
Leeuwin
Kum
Ligeon (Ramselaar/46)
Strieder
Janssen
Ludwig (Rubin/71)
Joosten
Haller
Boymans
  Jurjus
Will
Pröpper
v.d. Pavert
Cicek
Smeets
Diemers
Koolhof (El Jebli/89)
Driver
Vermeij
Peters (Parzyszek/78)

De Graafschap viert de 0-2 (Pro Shots / Kay Int Veen)
De Graafschap viert de 0-2 (Pro Shots / Kay Int Veen)

PEC Zwolle

2 - 0

N.E.C. Nijmegen

 17' Becker
 27' Menig
   
 
 Gele kaart: , Santos, Kane, (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 12.352
Arbiter: v.d. Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
Begois
v. Polen
Marcellis
Lam (Hebling/80)
v. Hintum
Dekker
El Hasnaoui (Marinus/72)
Bouy
Becker (Ehizibue/72)
Veldwijk
Menig
  Jones
Kane
Dumic
Golla
Woudenberg
Bikel (Roman/37)
Foor
Breinburg
Appiah (Grot/69)
Santos
Limbombe (Sleegers/37)

Europa is vrij van malaria

Europa is als eerste grote regio in de wereld vrij van malaria. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakte woensdag bekend dat er in 2015 geen enkel inheems geval van de gevreesde ziekte is gemeld. In 1995 raakten nog meer dan 90.000 Europeanen besmet door een muggensteek. De laatste malariaslachtoffers kregen de diagnose in 2014 in Tadzjikistan te horen.

"Dit is een mijlpaal in de geschiedenis van de gezondheidszorg in Europa en in de strijd malaria helemaal de wereld uit te helpen", zei Europees WHO-directeur Zsuzsanna Jakab. Grote politieke betrokkenheid, verbeterde detectiemethodes en grensoverschrijdende samenwerking bij onder meer de bestrijding van muggen en de preventie van herintroductie door wereldreizigers hebben voor dat succes gezorgd.

Wereldwijd is er nog alle reden voor zorg, met vorig jaar nog 214 miljoen gevallen. De epidemie kostte in 2015 438.000 mensen het leven, de meesten in Afrika ten zuiden van de Sahara. Het streven is malaria voor 2030 uit te roeien.

Europa is vrij van malaria
Europa is vrij van malaria (Foto: ANP)

Canada gaat marihuana legaliseren

De Canadese regering gaat wetgeving introduceren om marihuana uit de criminele sfeer te halen en het recreatief gebruik ervan te reguleren. Dat heeft de minister van Gezondheid Jan Philpott woensdag bekendgemaakt tijdens een VN-bijeenkomst in New York over drugs. De nieuwe wet moet in het voorjaar van 2017 in werking treden.

Premier Justin Trudeau beloofde vorig jaar tijdens de verkiezingscampagne al dat de Liberalen wiet zouden gaan legaliseren in navolging van de Amerikaanse staten Washington en Colorado, maar kon toen nog geen tijdspad noemen. Philpott zei dat de softdrug uit de buurt van kinderen zal worden gehouden en dat de georganiseerde misdaad geen kans zal krijgen te profiteren van de lucratieve verkoop. "We weten dat het onmogelijk is dit probleem op te lossen met meer arrestaties."

Canada gaat marihuana legaliseren
Canada gaat marihuana legaliseren (Foto: ANP)

WoensdagCulinair #39 Zoete lekkernijen

WoensdagCulinair banner

Elke woensdag komt hier een selectie te staan van diverse kookvideo's en kooktips van het web.  Heb je zelf ook een kookvideo of heb je leuke tips? Deponeer ze tussen de reacties.

Klik hier voor alle andere WoensdagCulinair weblogjes.

   

Baklava


   

Marsepein

  

   

Apfelstrudel

   

Bokkenpootjes

   


Spekkoek


   


Oranjekoek,
voor koningsdag

   

Schuimpjes

   

Braziliaanse bonbonsJohn Cleese opent tunneltje in Eindhoven

De wereldberoemde Britse komiek en acteur John Cleese komt maandag naar Eindhoven. Hij opent het Dommeltunneltje, een verbinding voor fietsers en voetgangers tussen de TU Eindhoven en poppodium De Effenaar.

Dat Cleese de openingshandeling voor zijn rekening neemt heeft alles te maken met de wandschildering in het tunneltje. Graffiti-artiesten van Studio Giftig hebben op de wanden de welbekende 'silly walks' uit Monthy Python afgebeeld. In deze sketch uit 1970 speelt Cleese een ambtenaar van het fictieve ministerie van Rare Loopjes. Met tas, paraplu en bolhoed maakt bij de meest vreemde bewegingen.

Of de Brit maandag ook zo loopt, is twijfelachtig. De 76-jarige Cleese is niet zo lenig meer. Hij is volgende week in Nederland voor een aantal optredens.

John Cleese opent tunneltje in Eindhoven
John Cleese opent tunneltje in Eindhoven (Foto: ANP)

Blizzard kondigt Hearthstone-nerfs aan

De aanstaande release van Whispers of the Old Gods gaat gepaard met een aantal nerfs voor kaarten in Hearthstone. Dit houdt in dat hun effecten, mana-costs of stats worden aangepast om ze te balanceren. Vandaag heeft Blizzard deze nerfs bekendgemaakt.

Het gaat om 12 kaarten die je hieronder kunt vinden met hun wijzigingen erachter.

- Ancient of Lore (trekt voortaan slechts één kaart in plaats van twee)
- Force of Nature (kost voortaan vijf mana en spawnt drie 2/2 Treants zonder Charge)
- Keeper of the Grove (hetzelfde effect, maar voortaan slechts twee health)
- Ironbeak Owl (kost voortaan drie mana in plaats van twee)
- Big Game Hunter (kost voortaan vijf mana in plaats van drie)
- Hunter's Mark (kost voortaan één mana in plaats van nul)
- Blade Flurry (kost voortaan vier mana in plaats van twee en doet alleen schade aan minions)
- Knife Juggler (heeft voortaan slechts twee attack in plaats van drie)
- Leper Gnome (heeft voortaan slechts één attack in plaats van twee)
- Arcane Golem (behoudt het effect, maar heeft geen Charge meer en krijgt in plaats daarvan +2 health)
- Molten Giant (kost 25 mana, waardoor het langer duurt voor deze weinig tot geen mana kost)
- Master of Disguise (geeft een minion Stealth tot het begin van je volgende beurt)

De redenen voor de nerfs kun je vinden in het bronartikel, maar is voornamelijk bedoelt als balans en om spelers aan te moedigen met sommige klassen meer te experimenteren. De wijzigingen worden ingevoerd voor of tijdens de lancering van de nieuwe uitbreiding op 27 april aanstaande.

Big Game Hunter Nerf

Ancient of Lore Nerf

Huntelaar over Ajax: "Ik overweeg het"

Klaas-Jan Huntelaar sluit een terugkeer naar Ajax komende zomer niet uit. In gesprek met Sky laat de spits van Schalke 04 weten een rentree te overwegen.Eerder deze week maakte het Algemeen Dagblad bekend dat Ajax komende zomer een poging gaat wagen om Huntelaar terug te halen.

In de winterstop deed Ajax al een poging voor de huidige spits van Schalke 04, maar toen had Huntelaar er nog geen oren naar. In gesprek met Sky zet de Oranje-international de deur op een kier. "Ik overweeg het", zegt Huntelaar.

De 32-jarige spits heeft nog niet serieus nagedacht over zijn nabije sportieve toekomst. "Ik heb nog geen definitieve beslissing genomen, want op dit moment telt alleen Schalke 04." Huntelaar speelde van 2006 tot 2009 bij Ajax. In 92 competitiewedstrijden was hij 76 keer trefzeker.

Weer zeges Valverde en Van der Breggen in Waalse Pijl

Alejandro Valverde en Anna van der Breggen hebben opnieuw de Waalse Pijl gewonnen. De Spanjaard Valverde was bij de mannen voor het derde jaar op rij de beste en won de koers in totaal voor de vierde keer.

Zoals zo vaak werd de wedstrijd beslist bij de laatste beklimming van de Muur van Hoei. Op de klim versloeg Valverde, net als vorig jaar, de Fransman Julian Alaphilippe. De derde plaats was voor Dan Martin, ploeggenoot van Alaphilippe. Wout Poels was met zijn vierde plaats de beste Nederlander.

Bij de vrouwen won Van der Breggen voor het tweede jaar op rij. Ze was samen met Evelyn Stevens overgebleven uit een kopgroep, wie ze halverwege de slotklim uit haar wiel loste. Marianne Vos eindigde met de negende plaats ook nog in de top tien.

Ophef over 'Bob Marley-filter' Snapchat

De populaire chat-app Snapchat is woensdag in opspraak gekomen vanwege een nieuw filter. Het filter is gemaakt ter ere van 4/20 (20 april in de Amerikaanse datumnotatie), de dag waarop het gebruik van cannabis wordt gevierd, en maakt het mogelijk om een selfie om te toveren tot een Bob Marley-variant.

Veel mensen klagen echter over het filter. Het zou racistisch zijn, omdat mensen een donkere huidskleur en dreadlocks aangemeten krijgen. Bovendien zijn sommigen verontwaardigd, omdat zij vinden dat Bob Marley voor meer staat dan alleen cannabisgebruik.

In een reactie aan zakenblad Forbes laat Snapchat weten het filter te hebben overlegd met de familie van Marley. "Het geeft mensen de mogelijkheid om op een nieuwe manier hun waardering voor Bob Marley en zijn muziek kenbaar te maken", aldus Snapchat. "Miljoenen Snapchatters genieten van de muziek van Bob Marley en we respecteren zijn leven en zijn prestaties."

Ophef over 'Bob Marley-filter' Snapchat
Ophef over 'Bob Marley-filter' Snapchat (Foto: BuzzT)

'Breivik onmenselijk behandeld in gevangenis'

De manier waarop de Noorse massamoordenaar Anders Breivik in de gevangenis wordt behandeld, druist in tegen het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Dat heeft een Noorse rechter woensdag bepaald.

Breivik wordt in de gevangenis grotendeels afgezonderd en spande om deze reden een rechtszaak aan. Volgens de rechter handelt de overheid in strijd met het verdrag, dat foltering en onmenselijke en vernederende behandeling verbiedt. De overheid moet onder meer Breiviks proceskosten van omgerekend bijna 36.000 euro vergoeden.

Breivik pleegde in 2011 twee aanslagen, die in totaal aan 77 mensen het leven kostten. Eerst bracht de Noorse terrorist een bom tot ontploffing in Oslo, met acht doden tot gevolg. Enkele uren later richtte Breivik een bloedbad aan op het eiland Utoya, waar de jongerenbeweging van de Noorse Arbeiderspartij op kamp was. Breivik schoot 69 mensen dood.

'Breivik onmenselijk behandeld in gevangenis'
'Breivik onmenselijk behandeld in gevangenis' (Foto: ANP)

'Welvaart is meer dan geld verdienen'

De welvaart in Nederland wordt nu vaak gelijkgesteld met het bedrag dat we met zijn allen in een jaar verdienen, het bruto binnenlands product (bbp). Maar dat is niet voldoende. Het moet niet alleen over inkomen gaan, maar bijvoorbeeld ook over onderwijs, gezondheid en milieu.

Een speciale commissie van de Tweede Kamer hamerde woensdag op een breder begrip van welvaart. En die brede welvaart moet beter in kaart worden gebracht. Het wordt dan duidelijker hoe het ervoor staat: of Nederland vooruitgaat of achteruit, hoe de welvaart is verdeeld over de bevolking en welke politieke keuzes gemaakt kunnen worden.

De Kamerleden pleiten voor een jaarlijkse Monitor Brede Welvaart, opgesteld door het Centraal Bureau voor de Statistiek. De informatie moet ook vergeleken kunnen worden met die van andere landen, zodat duidelijk is hoe Nederland het doet.

Kamer: welvaart is meer dan geld verdienen
'Welvaart is meer dan geld verdienen' (Foto: ANP)

Milieuactivisten verstoren vergadering RWE

Milieuactivisten hebben de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering verstoord van de Duitse energiereus RWE, moederbedrijf van Essent. Een aantal van hen klom op het podium tijdens de toespraak van de Nederlandse topman Peter Terium en scandeerden: "Jullie tijd is om".

De activisten willen dat RWE zijn vervuilende kolencentrales sluit. Voorafgaand aan de vergadering deelden ze flyers uit en maakten ze hun onvrede duidelijk.

De vergadering werd streng beveiligd. President-commissaris Manfred Schneider sprak zijn afkeer uit over de actie, waarbij een aantal actievoerders toch binnen wist te dringen in het congrescentrum in Essen.

Terium was niet onder de indruk. Hij vergeleek de actievoerders met zijn eigen kinderen die volgens hem op een leeftijd zijn gekomen dat ze ook kunnen gaan protesteren.

Milieuactivisten verstoren vergadering RWE
Milieuactivisten verstoren vergadering RWE (Foto: ANP)

Meerderheid Russen wil Lenin begraven

Een meerderheid van de Russische bevolking vindt het zo langzamerhand een goed plan Lenin te begraven. Volgens het onderzoeksbureau van de overheid VTsIOM heeft bijna zestig procent van de ondervraagden zich daarvoor uitgesproken. De grondlegger van de Sovjet-Unie ligt nu nog gebalsemd opgebaard in het mausoleum op het Rode Plein. Vladimir Iljitsj Oeljanov, zoals de communistische revolutionair eigenlijk heette, overleed 92 jaar geleden.

Van de respondenten gaf 52 procent aan de Lenin-verering op de huidige manier 'normaal' te vinden of zelfs 'goed'. Een echt graf als laatste rustplaats geniet evenwel de voorkeur. Ongeveer 36 procent vindt dat de leider van de Bolsjewieken zo snel mogelijk ter aarde moet worden besteld, 24 procent acht het wenselijk dat het Kremlin nog even wacht tot ook de laatste mensen voor wie Lenin nog een idool is zijn overleden. Minder dan een derde wil dat hij in het mausoleum te zien blijft voor belangstellenden.

Meerderheid Russen wil Lenin begraven
Meerderheid Russen wil Lenin begraven (Foto: ANP)

UvA schildert over 'Banksy' Syrisch meisje heen

De restauratieve dienst van de Universiteit van Amsterdam heeft per ongeluk een muurschildering in de stijl van de Britse street-artist Banksy overgeschilderd. Er wordt onderzocht of het kunstwerkje kan worden hersteld.

Het schilderij met de naam Balloon Girl toonde een meisje met hoofddoekje die een hartvormige rode ballon loslaat. Eronder stond de hashtag #WithSyria, die Banksy in 2014 gebruikte om aandacht te vragen voor de oorlog.

Volgens Het Parool gaat het mogelijk om een echte Banksy. Maar dat is waarschijnlijk niet zo, omdat de beroemde straatkunstenaar zijn eigen werken van een virtueel echtheidscertificaat voorziet door ze op zijn website te plaatsen.

Uw nederige verslaggever zag vorige zomer hoe schilders voorzichtig om de Balloon Girl heen verfden. Dat was te danken aan professor Tom Blom, die doorhad dat ze eigenlijk over het werk op de muur bij de Oudemanhuispoort wilden schilderen. Ditmaal was de hoogleraar er helaas te laat bij.

Volgens Blom maakt het niet uit of het werk 'echt' was of niet. "Anders is het een prachtige Banksy-kopie. Het blijft mooie street-art die verdwenen is. Toeristen kwamen er speciaal voor langs om foto's te maken."

Eerste trailer Magnificent Seven-remake uitgebracht

Sony en MGM hebben vandaag de eerste trailer uitgebracht van de aankomende remake van The Magnificent Seven. Het origineel, waar onder andere Charles Bronson en Steve McQueen in speelden, dateert alweer van 1960. De 2016-versie staat eveneens bol van grote Hollywood-namen.

The Magnificent Seven wordt geregisseerd door Antoine Fuqua (Olympus Has Fallen, King Arthur) en markeert de derde samenwerking met Denzel Washington, die in de film een hoofdrol toebedeeld krijgt. Fuqua en Washington werkten eerder samen in Training Day en The Equalizer. Andere rollen zijn weggelegd voor Ethan Hawke, Chris Pratt en Vinnie Jones.

In de film staat een klein stadje, Rose Creek genaamd, centraal. De stad wordt overgenomen door een stel gangsters en het is aan premiejager Sam Chisolm (Denzel Washington) om samen met een speciaal gekozen crew de orde in Rose Creek te herstellen. The Magnificent Seven gaat op 23 september in Nederland in première. Bekijk hieronder alvast de eerste trailer.

'Financieel bewustzijn ook op agenda Europa'

Elk land in Europa zou een 'nationale strategie' moeten hebben voor het financieel bewuster maken van zijn bevolking. Dat vindt eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem. Hij zet het onderwerp komend weekend op de agenda op een top met andere Europese minsters van Financiën. Ook wil hij de zaak bepleiten bij de Europese Commissie.

De bewindsman reageerde met zijn uitspraken op een oproep van de secretaris-generaal van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), José Angel Gurría. Die pleitte er op een congres in Amsterdam woensdag voor dat meer landen op nationaal niveau werken aan zaken als onderwijs over omgaan met geld aan kinderen.

Nu denken veel Europeanen niet vooruit bij het nemen van financiële beslissingen, blijkt uit onderzoek van de OESO. Vooral in landen als Noorwegen, Frankrijk en Portugal vinden inwoners vaak dat geld moet rollen. In Nederland speelt het probleem minder, al weten veel mensen ook hier niet niet hoe bijvoorbeeld hun pensioen eruitziet en hebben veel Nederlanders geen buffer voor als het tegenzit.

Laagopgeleiden, mensen met een inkomen lager dan modaal en niet-werkenden leven financieel gezien vaker in het nu en zijn minder bezig met hun toekomst. Uit de OESO-studie komt verder naar voren dat vier op de tien consumenten in binnen- en buitenland zich niet verdiepen in de aanschaf van een financieel product. Vier op de vijf doen geen vergelijkend warenonderzoek.

'Financieel bewustzijn ook op agenda Europa'
'Financieel bewustzijn ook op agenda Europa' (Foto: ANP)

'Lindsay Lohan wel degelijk verloofd'

Lindsay Lohan heeft wel trouwplannen. Een woordvoerder van de 29-jarige actrice ontkent dat Egor Tarabasov op zijn knieën is gegaan, maar volgens een ingewijde is Lindsay wel degelijk verloofd.

"Het was een enorm aanzoek, alleen niet in het openbaar", zegt een bekende van het stel tegen Us Weekly. "Lindsay heeft een foto van de ring naar vrienden gestuurd." De actrice werd de laatste dagen meermaals gespot met een flinke ring om haar vinger.

Volgens Us Weekly vroeg Lohans Russische vriend haar met een vijfkaraats smaragd. De actrice en de 22-jarige Egor zijn zo'n acht maanden samen. "Hij houdt van haar, beschermt haar en houdt haar op het rechte pad", weet een andere bron.

Lindsay lag jarenlang in de clinch met justitie. Vorig jaar rondde ze een taakstraf af. Daarmee kwam een einde aan een lange reeks rechtszaken vanwege onder meer rijden onder invloed en diefstal.

'Lindsay Lohan wel degelijk verloofd'
'Lindsay Lohan wel degelijk verloofd' (Foto: BuzzE)

Meer onderzoek naar ultrafijnstof Schiphol

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) laat nog meer onderzoek doen naar mogelijke gezondheidsrisico's van het vliegverkeer voor omwonenden van luchthaven Schiphol. Dijksma schrijft dat woensdag aan de Tweede Kamer.

De bewindsvrouw reageert daarmee op eerder onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waaruit blijkt dat de sterftecijfers in de omgeving van Schiphol niet hoger zijn dan in de rest van Nederland. Om elke onzekerheid weg te nemen over de mogelijke risico's van ultrafijnstof door vliegverkeer voor de volksgezondheid, laat Dijksma het RIVM nu een uitgebreid onderzoeksprogramma beginnen.

Het nieuwe onderzoek moet in 2020 klaar zijn. "Ook al is er nu geen effect aangetoond, het rapport laat zien dat we te weinig weten van de effecten van ultrafijnstof op de gezondheid", aldus Dijksma.

De komende vijf jaar wordt voor dit onderzoek voortdurend de uitstoot van vliegtuigmotoren gemeten en worden gezondheidsgegevens uitvoerig bestudeerd. Er komen bijvoorbeeld meetpunten naast de start- en landingsbanen te staan. Dijksma: "Omdat er wereldwijd nog niet veel onderzoek is gedaan, loopt Nederland hiermee voorop en krijgen we binnen een aantal jaar wetenschappelijke verankerde conclusies."

Meer onderzoek naar ultrafijnstof Schiphol
Meer onderzoek naar ultrafijnstof Schiphol (Foto: ANP)

Kenny B kon plotselinge succes niet aan

Kenny B moest na het plotselinge succes van zijn hit Parijs even op de rem trappen. "Het was te veel. Als je bijna een heel jaar lang alleen maar werkt, wordt het wel tijd dat je er even tussenuit gaat", vertelde Kenny in de 100% NL-ochtendshow van Lex Gaarthuis.

Het was Kenny's eigen idee even een stapje terug te doen. "Soms is het niet zo dat je de vermoeidheid fysiek voelt. Maar het is net als eten, je hebt geen honger maar je denkt: nu ben ik echt mijn maag aan het verwaarlozen. Ik dacht: dit kan nooit goed gaan, zo sterk kan ik niet zijn."

Kenny was naar eigen zeggen ook tijdens zijn pauze niet streng genoeg. "Zelf op mijn vakantie naar Suriname ging er een cameraploeg voor een documentaire met mij mee."

Inmiddels is Kenny weer de oude en druk bezig met nieuwe muziek. Een nieuw album komt er voorlopig nog niet, maar de zanger komt wel met een aantal bijzondere duetten. "Een collaboratie met Typhoon hangt al een tijdje in de lucht, en die komt er ook. Maar eerst komt er een echte hiphopsingle uit samen met Ali B en rapper Lijpe. Maar ik ga zelf niet rappen hoor, ik blijf gewoon zingen!"

Kenny B kon plotselinge succes niet aan
Kenny B kon plotselinge succes niet aan (Foto: BuzzE)

Vice-president Barcelona: "Neymar gaat nergens heen"

Neymar heeft nog steeds geen nieuw contract ondertekend bij FC Barcelona, maar volgens vice-president Jordi Mestre hoeft niemand zich daar druk om te maken.

Toen hem werd gevraagd of Neymar komende zomer Camp Nou zou kunnen verlaten, antwoordde Mestre tegen Barça TV: "Absoluut niet. Ik heb het al meerdere keren gezegd, maar het komt telkens weer ter sprake. We zijn heel erg blij met Neymar en hij is niet te koop."

Mestre benadrukt dat de Braziliaan betere aanbiedingen van andere club heeft geweigerd toen hij naar Barcelona kwam. "Hij kwam hier om goed voetbal te spelen met Lionel Messi en anderen, en om prijzen te winnen. Hij is bezig aan een spectaculair seizoen."

"Neymar gaat zijn contract wel vernieuwen als het juiste moment daar is", aldus Mestre. "Ik zie dat hij hier gelukkig is en dat hij zich thuisvoelt. Ik weet zeker dat we er wel uit gaan komen." Neymar heeft bij de Catalaanse grootmacht een contract tot medio 2018.

 Vice-president Barcelona: "Neymar gaat nergens heen" (Pro Shots / Bagu Blanco)
Vice-president Barcelona: "Neymar gaat nergens heen" (Pro Shots / Bagu Blanco)

'Trump wint voorverkiezing New York'

Republikein Donald Trump gaat de voorverkiezing van zijn partij in de staat New York winnen. Dat voorspellen nieuwszenders CNN, FOX en NBC. Volgens NBC stevent de miljardair af op een ruime overwinning op zijn partijgenoten John Kasich en Ted Cruz.

Ook de Democraten in de staat gingen dinsdag naar de stembus om hun voorkeur in de voorverkiezingen uit te spreken.

'Trump wint voorverkiezing New York'
'Trump wint voorverkiezing New York' (Foto: ANP)

Tweede verhoor vrouw Bill Cosby vruchteloos

Camille Cosby is dinsdag voor de tweede keer aan de tand gevoeld over het vermeende seksueel misbruik van haar man Bill. Ze blijkt echter geen bruikbare informatie te hebben voor de advocaten van de aanklagers van de komiek.

In de getuigenverklaring is te lezen dat Camille geen relevante informatie heeft gedeeld. "We zijn dankbaar dat het nu voorbij is", zo staat in een statement van de advocaten van Camille en haar man. Eerder probeerden de advocaten van Bill te vermijden dat zijn vrouw in de zaak moest optreden, maar ze moest toch op komen dagen voor een verhoor. Ook een beroep om een tweede verhoor te schrappen werd niet gehonoreerd.

Een groot obstakel was echter dat Camille het recht heeft om te weigeren antwoord te geven over haar privézaken binnen haar huwelijk. De advocaat van zeven vermeende slachtoffers van Cosby kreeg daardoor wederom geen details te horen over wat Camille precies weet over de vermeende uitspattingen van haar man.

Het verhoor hoort bij de lasterzaak die de zeven vrouwen aanspanden tegen Cosby. Ze werden namelijk voor leugenaars uitgemaakt door de komiek nadat die door hen beschuldigd werd van seksueel misbruik. Behalve de lasterzaak lopen er nog enkele zaken tegen de entertainer; de zwaarst wegende is een strafzaak die Andrea Constand aanspande. Het is de enige zaak waarin het vermeende seksueel misbruik nog binnen de verjaringstermijn plaatsvond.

Tweede verhoor vrouw Bill Cosby vruchteloos
Tweede verhoor vrouw Bill Cosby vruchteloos (Foto: BuzzE)

Meer dan vijfhonderd doden door ramp Ecuador

Het dodental door de aardbeving in Ecuador is gestegen naar 507. Ook raakten zeker 4605 mensen gewond door de beving van zaterdag, maakten de autoriteiten dinsdag (lokale tijd) bekend.

De aardbeving veroorzaakte een ravage in het Zuid-Amerikaanse land. Gebouwen stortten in, wegen raakten onbegaanbaar en op veel plekken viel de stroom uit. Het epicentrum lag voor de kust, op zo'n 20 kilometer diepte, maar de beving werd honderden kilometers verderop in de hoofdstad Quito nog gevoeld.

Niet alleen Ecuadoranen kwamen door de natuurramp om het leven. Ook elf buitenlanders overleefden de aardbeving niet. De slachtoffers zijn onder meer afkomstig uit Canada, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Colombia en Cuba.

Meer dan vijfhonderd doden door ramp Ecuador
Meer dan vijfhonderd doden door ramp Ecuador (Foto: ANP)

Automobilist had 11 keer te veel op

De politie heeft dinsdag in Zwanenburg, bij Amsterdam, een automobilist van de weg geplukt die behoorlijk dronken was. De 39-jarige Pool moest blazen nadat hij tegen een geparkeerde auto was gebotst en zijn auto een wiel was kwijtgeraakt. Uit de ademanalyse bleek dat hij maar liefst elf keer te veel had gedronken. Ook bleek hij te rijden zonder rijbewijs.

Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt, meldde de politie woensdag.

Automobilist had 11 keer te veel op
Automobilist had 11 keer te veel op (Foto: ANP)

Indiase bruid dankt bruidegom zonder wc af

Een 25-jarige Indiase vrouw heeft haar bruidegom in spe afgedankt omdat hij geen toilet in zijn huis had laten bouwen. De vrouw ging vrijwel onmiddellijk in op het aanbod van een andere man, die wel een toilet in zijn huis heeft.

De familie van de bruid is het helemaal met haar besluit eens en heeft zelfs aangifte tegen de man zonder toilet gedaan. Die had namelijk beloofd dat hij er een zou bouwen vóór de bruiloft.

Het bezit van een toilet is geen gemeengoed in India. Het blad The Economist schat dat zelfs 130 miljoen huishoudens er geen heeft, althans, niet binnen. Vrouwen hebben het moeilijker met toiletgebruik dan mannen. Tot ergernis van de organisatie Recht op een Plasplek zijn bijvoorbeeld in Mumbai van de 10.000 openbare toiletten er maar 3700 toegankelijk voor vrouwen.

Indiase bruid dankt bruidegom zonder wc af
Indiase bruid dankt bruidegom zonder wc af (Foto: BuzzO)

Wekelijkse verkoopcijfers Japan Week 14 en 15 - We dalen weer

Elke week komt het Japanse Media Create met de verkoopcijfers van games en consoles in Japan. Het is altijd interessant om te zien welke games het goed doen, hoe de consoles ervoor staan en hoe dit fluctueert per seizoen. Hieronder de gegevens van week 14 in 2016 (4 april tot en met 10 april) en week 15 in 2016 (11 april tot en met 17 april).

In Japan is er een gebrek aan populaire releases. Dit vertaalt zich naar een daling in de verkoop van hardware en een algehele daling van software. Tijd voor nieuwe releases dus om het geheel weer wat omhoog te halen!

Week 14:

Positie Game Platform Aantal Stijging/Daling Totaal
1 Yo-Kai Sangokushi 3DS 90.196 -67% 359.712
2 Dragon Quest Monsters: Joker 3 3DS 49.847 -49% 517.146
3 Far Cry Primal PS4 25.302 x 25.302
4 Disney Art Academy 3DS 17.717 x 17.717
5 Dark Souls III PS4 15.274 -54% 258.821
6 Star Ocean: Integrity and Faithlessness PS4  10.386 -91% 123.408
7 Pokken Tournament Wii U  8.065 -44% 120.366
8 Minecraft: PlayStation Vita Edition PSV  7.374 -31% 730.853
9 Splatoon Wii U  6.902 -15% 1.325.502
10 Mario & Sonic at the Rio 2016 Olympic Games 3DS  6.666 -35% 136.148
11 Super Mario Maker Wii U  5.892 +21% 840.123
12 Ansatsu Kyoushitsu: Assassin Ikusei Keikaku!! 3DS  5.205 -49% 34.852
13 Animal Crossing: New Leaf [Nintendo Selects] 3DS  5.128 -33% 27.492
14 Hatsune Miku: Project Diva X PSV 4.623 -54% 84.135
15 Brothers Conflict: Precious Baby PSV 3.476  x 3.476 
16 Tom Clancy's The Division PS4  3.422 -37% 123.282
17 Nobunaga's Ambition: Sphere of Influence - Sengoku Risshiden PS4 3.325 -29% 28.332
18 Tomodachi Life [Nintendo Selects] 3DS  3.166 -39% 16.389
19 Quantum Break XBone  3.124 x 3.124
20 Yo-Kai Watch Busters: Red Cat Team / White Dog Squad 3DS 2.671 x 2.243.803 

Een 'x' bij stijging/daling geeft aan dat de game nieuw in de lijst is deze week en geen vergelijking heeft met vorige week.

Console Deze week Vorige week Dit jaar Totaal
3DS 24.115 29.807 444.364 20.630.366
PS4 23.889 30.081 406.569 2.707.649
PSV 13.278 17.153 309.680 4.903.078
Wii U 4.963 3.541 115.451 3.136.114
PS3 1.296 1.537 23.453 10.411.533
Xbox One 212 207 2.277 66.168

Week 15:

Positie Game Platform Aantal Stijging/Daling Totaal
1 Yo-Kai Sangokushi 3DS 41.768 x 401.481
2 Dragon Quest Monsters: Joker 3 3DS 24.489 x 541.635
3 Dark Souls III PS4 8.833 -73% 267.654
4 Far Cry Primal PS4 8.805 -84% 34.107
5 Disney Art Academy 3DS 8.453 -50% 26.170
6 Splatoon Wii U  6.717 +0% 1.332.219
7 Minecraft: PlayStation Vita Edition PSV  6.451 -11% 737.304
8 Divinity: Original Sin Enhanced Edition PS4  6.179 x 6.179
9 Super Mario Maker Wii U  5.973 -85% 846.096
10 Mario & Sonic at the Rio 2016 Olympic Games 3DS  4.388 x 140.536
11 Pokken Tournament Wii U  4.348 -10% 124.715
12 Hatsune Miku: Project Diva X PSV  3.797 -18% 87.931
13 Animal Crossing: New Leaf [Nintendo Selects] 3DS  3.603 -30% 31.095
14 Star Ocean: Integrity and Faithlessness PS4 3.495 -66% 126.903
15 Ansatsu Kyoushitsu: Assassin Ikusei Keikaku!! 3DS 3.261 -37% 38.113
16 Republique PS4  3.156 x 3.156
17 Skullgirls: 2nd Encore PS4 2.678  x 2.678
18 Tom Clancy's The Division PS4 2.333 -32% 125.615
19 Nobunaga's Ambition: Sphere of Influence - Sengoku Risshiden PS4  2.206  -34% 30.538
20 Pokemon Omega Ruby / Alpha Sapphire 3DS 2.151 x 2.789.955

Een 'x' bij stijging/daling geeft aan dat de game nieuw in de lijst is deze week en geen vergelijking heeft met vorige week.

Console Deze week Vorige week Dit jaar Totaal
PS4 20.257 23.889 426.82 2.727.906
3DS 19.657 24.115 464.021 20.650.023
PSV 12.337 13.278 322.017 4.915.415
Wii U 6.091 4.963 121.542 3.142.205
PS3 1.220 1.296 24.673 10.412.753
Xbox One 142 212 2.419 66.310

Vier jaar cel geŰist tegen terreurverdachte

Tegen terreurverdachte Mohamed B. (28) is in hoger beroep vier jaar cel geëist. Hij heeft volgens het Openbaar Ministerie voorbereidingen getroffen voor het plegen van een aanslag op de Amerikaanse ambassade in Den Haag. Ook beschuldigt de aanklager de man uit Amsterdam ervan dat hij zich had willen aansluiten bij de terreurorganisatie IS.

B. profileerde zich via Facebook als een aanhanger van IS. Hij zei in vele chatgesprekken dat hij naar Syrië of Irak wilde vertrekken. Ook heeft hij tijdens chatgesprekken vragen gesteld over hoe een bom wordt gemaakt en gezegd dat hij explosieven wilde maken om de Amerikaanse ambassade op te blazen, aldus het OM.

De rechtbank sprak B. eerder vrij, omdat hij in de ogen van de rechters een fantast zou zijn en uit stoerdoenerij zijn uitlatingen had gedaan.

Vier jaar cel geëist tegen terreurverdachte
Vier jaar cel geëist tegen terreurverdachte (Foto: ANP)

OM: tbs en 15 jaar voor oom vermoorde Mariska Peters

De 52-jarige Johan P. uit Nijmegen moet weer tbs met dwangverpleging opgelegd krijgen. Volgens de aanklager in Arnhem heeft P. begin februari 2015 de 21-jarige Mariska Peters, de dochter van zijn broer, oraal verkracht. Daarna heeft hij haar gewurgd uit vrees dat zijn seksuele vergrijp zou uitkomen en haar lichaam verborgen. Behalve tbs wil de officier van justitie dat de rechtbank P. ook vijftien jaar cel gaat opleggen.

P. verbleef destijds op een open afdeling van de Pompekliniek, waar hij in de laatste fase van zijn tbs-behandeling was toen Mariska verdween. Mariska werd twee weken na het misdrijf door speurhonden onder een stapel takken en bladeren gevonden, in natuurgebied de Hatertse Vennen bij Nijmegen.

P. heeft zijn broers en zussen helpen zoeken naar zijn vermiste Nijmeegse nichtje. Nadat Mariska was gevonden, liep P. vooraan in een stille tocht en tijdens de uitvaart droeg hij haar kist.

Er is geen twijfel bij de aanklager dat P. zijn nichtje te grazen nam. Zijn DNA zat op haar tong, in bloed in haar auto en op haar lichaam en kleding. Ook zat zijn DNA op een mes waarvan een deel bij haar vindplaats en een deel in haar auto werd gevonden. De telefoon van P. is in het natuurgebied geweest waar ze lag.

Op de avond dat Mariska verdween, liet een huisgenoot P. ongezien de afdeling verlaten en 's nachts weer binnensluipen. Die afdeling staat buiten de hekken van de Pompekliniek. P. woonde daar als voorbereiding op het einde van zijn behandeling.

De rechtszaak verliep woensdag met veel emotie, omdat de verdachte blijft zwijgen. De vader van Mariska wilde bijna zijn broer aanvliegen.

OM wil tbs en 15 jaar voor oom Mariska Peters
OM wil tbs en 15 jaar voor oom Mariska Peters (Foto: ANP)

Smite-streamer kapt ermee na opmerkingen over zelfmoord

Brandon "DM Brandon" Nance, heeft gisteren in ongeveer 3 minuten hoogstwaarschijnlijk zijn twitch-carriére naar de knoppen geholpen. De gamer die 80.000 volgers en meer dan 6.5 miljoen views heeft door het streamen van de MOBA Smite, maakte gisteren hatelijke opmerkingen naar een donateur die schreef dat de game en DMBrandon hebben afgehouden van zelfmoord.

"Lang verhaal kort: ik wilde zelfmoord plegen in augustus, en ontdekte jouw videos toen ik ontslagen werd en Smite is een positieve uitlaatklep voor mij geworden. Dankjewel' schreef de donateur. In plaats van de donateur te bedanken op een normale manier, stak Nance een tirade af.

"Er zullen veel streamers zijn die een bericht zoals dat waarderen. Ik noem je gewoon een klootzak. Het is een egoïstisch, stom iets om te doen en als je mijn mening daarover niet leuk vindt, dan kan je iemand anders gaan zoeken om te gaan kijken die zegt dat jezelf van kant maken oké is. Go fuck yourself, kid" raast Nance.

Vervolgens gaat hij door om mensen die klagen over depressie een stoot onder de gordel te geven. "Iedereen heeft last van fucking depressie en angstigheid. Iedereen heeft fucking moeite om elke ochtend uit bed te stappen, maar veel van ons belasten anderen daar niet mee. Er is therapie. je hebt vrienden en mensen die je helpen. En als je besluit uit het leven te stappen of deze slopende idiote ziekte je leven te laten verwoesten omdat je niet weet hoe je er mee om moet gaan dan is dat jouw probleem.'

Nance richt zich vervolgens voor zijn slotakkoord op de donateur. 'Het is goed dat we je inspireren om een beter mens te zijn, maar het is niet alsof we niet onze eigen problemen hebben. Als je zegt dat je zelfmoord wilt plegen, waarom zou ik dat fucking willen horen? Ik wil verdomme niet horen dat je zelfmoord wilde plegen. Je plaatst een last op me die ik niet verdien.'

Vanzelfsprekend viel dit niet goed bij smite-fans, en veel fans vroegen aan ontwikkelaar Hi-Rez Studios om iets tegen Nance te ondernemen. Vannacht bood Nance zijn excuses aan en vermeldde dat hij ontslag heeft genomen bij Hi-Rez studios en stopt met het streamen van Smite. Nance blijft wel doorgaan met het streamen van andere games en het uitvoeren van liefdadigheidswerk.

Ook Hi-Rez studios heeft inmiddels een statement vrijgegeven over hun voormalige werknemer. "Bij high-rez geven we om onze community en nemen we onderwerpen als depressie, zelfmoord en psychische problemen heel serieus" zegt de ontwikkelaar tegen Eurogamer. 'Onze werknemers staat vrij om te zeggen wat ze willen, maar wanneer het tegen de waarden ingaat waar wij voor staan als bedrijf nemen we dat serieus. Wij hopen dat als er iets goed komt uit dit hele verhaal, dat het in ieder geval duidelijk is geworden dat er meer voorlichting en een open discussie moet komen over hoe we met deze stoornissen omgaan in onze samenleving.' Ook heeft Hi-rez een donatie overgemaakt aan de American Foundation for Suicide Prevention in nasleep van het incident.

Het moment van Nance in de stream is in het filmpje onderaan dit bericht te zien. Uiteraard met een waarschuwing dat de tirade als beledigend kan worden ervaren.

Smite-streamer kapt ermee na opmerkingen over zelfmoord

Metroid Prime: Federation Force komt in september

Jaren hebben fans van Metroid moeten wachten op een nieuw deel in de serie. Het antwoord van Nintendo was het omstreden (en veelal simpelweg de grond ingestampte) Metroid Prime: Federation Force. Deze heeft eindelijk een release date gekregen van Nintendo.

De game kent een kleine vertraging. De game werd eerst geraamd voor een release in de lente van 2016, maar dat wordt nu na de zomer. De game komt om precies te zijn op 2 september uit, exclusief voor Nintendo 3DS. De game, die een sterke focus heeft op multiplayer, komt met een 'chibi-stijl' en zonder Samus. Het gehele plaatje is dan ook in het verkeerde keelgat geschoten van vele fans.

Of de kritieken en bezwaren terecht zijn is nog even afwachten. Hoe kijk jij naar de game?

Forged in Fire: hoe messen tot leven komen

Een mes maken lijkt in de films die tegenwoordig bij het grote publiek bekend zijn kinderspel. Echter, er gaat veel meer aan vooraf dan het blote oog kan zien wanneer het mes uit de keukenlade wordt getrokken om een stuk fruit mee te snijden. FOK!eindredacteur Daan de Witte mocht zelf ervaren hoe het is om professioneel te smeden, en het resultaat mag er dan ook zijn.

Dit zijn de Xbox deals van deze week

De Xbox-deals van deze week zijn weer bekendgemaakt. Er zit deze keer veel Destiny-spul tussen, maar bijvoorbeeld ook Borderlands: The Handsome Jack Collection met 60% korting.

De aanbiedingen zijn geldig tot en met volgende week maandag (25 april). Bekijk het overzicht met de kortingspercentages hieronder. De nieuwe prijzen kun je terugvinden in de Xbox store.

Xbox One

Batman: Arkham Knight Season Pass – 30%
Blood Bowl 2 – 75%
Borderlands: The Handsome Collection – 60%
ClusterPuck 99 – 33%
Destiny: The Taken King (upgrade) – 25%
Destiny: The Taken King – Digital Collector’s Edition – 50%
Destiny: The Taken King – Legendary Edition – 40%
Divinity: Original Sin – Enhanced Edition – 60%
Farming Simulator 15 – 60%
Gems of War legendary Starter Pack – 40%
Infinity Runner – 50%
LEGO Batman 3 Season Pass Add-On – 50%
Never Alone (Kisima Ingitchuna) – 75%
Never Alone Arctic Collection – 75%
Zombie Driver Ultimate Edition – 75%

Xbox 360

Destiny: The Taken King (upgrade) – 25%
Destiny: The Taken King – Digital Collector’s Edition – 50%
Destiny: The Taken King – Legendary Edition – 40%
Dragon’s Dogma Dark Arisen – 75%
DuckTales: Remastered – 70%
Farming Simulator 15 – 67%
LEGO Batman 3 Season Pass – 50%
Lost Planet 2 – 75%
Lost Planet 3 – 75%
Strider – 70%
Zombie Driver HD – 75%

Ninja Theory verbetert vecht-animaties Hellblade

Ninja Theory is een studio die bekend staat om het hoge niveau van vechtanimaties en – combo’s. Voor Hellblade hebben ze een andere aanpak gekozen, dat het makkelijker en intuïtiever moet maken om tegen meerdere vijanden tegelijk te vechten.

In eerste instantie was het de bedoeling om Senua klappen te laten blokken in vier richtingen. Dat bleek heel goed te programmeren, maar erg lastig om te spelen. Je moest namelijk alle combo’s kennen en uitvoeren met de juiste timing. Het nieuwe systeem laat de speler intuïtief bewegen en blokken. Het is niet direct makkelijker, maar Senua beweegt vloeiender en de leercurve is wat meer afgevlakt.

Omdat veel animaties opnieuw moesten worden gedaan, liep de productie achter op schema. Met behulp van stuntacteurs Chloe Bruce en Cali Nelle in motion capture-pakken werd de achterstand ingehaald. Helaas is er nog steeds geen precieze releasedatum bekend voor Hellblade: Senua’s Sacrifice, maar de game komt nog dit jaar uit.

Tiende van Tijl wint brons New York Festivals

De Tiende van Tijl van AVROTROS heeft brons gewonnen in de categorie Variety op New York Festivals World's Best TV & Films. De winnaars werden dinsdagavond bekendgemaakt tijdens een groots gala in Las Vegas.

Op het internationale festival werden onderscheidende televisieprogramma's uit vijftig verschillende landen beoordeeld. Presentator Tijl Beckand: "De Tiende van Tijl heeft in Nederland een lans gebroken voor klassieke muziek op prime time. Super dat daar nu ook internationale waardering voor is gekomen. Ik ben trots op die bronzen medaille!"

Eerder dit jaar werd het vijfde seizoen van De Tiende van Tijl op NPO 2 uitgezonden. Op het festival nam het programma van Tijl het op tegen een zangtalentenjacht uit Zuid-Korea, en de uitzendingen van het Memorial Day Concert en Capitol Fourth-concert uit Amerika.

Tiende van Tijl wint brons New York Festivals
Tiende van Tijl wint brons New York Festivals (Foto: BuzzE)

Verbod beledigen staatshoofd gaat eraan

Het kabinet gaat het wetsartikel afschaffen dat belediging van buitenlandse staatshoofden en regeringsleden strafbaar stelt. Dat blijkt woensdag uit de brief van justitieminister Ard van der Steur aan de Tweede Kamer.

Er zijn de afgelopen decennia nauwelijks zaken geweest waarbij belediging van een bevriend staatshoofd een rol heeft gespeeld, aldus de bewindsman. Hij gaat na op welke wijze het artikel kan worden afgeschaft. D66 werkt namelijk ook aan een initiatiefwetsvoorstel in deze kwestie. Als dat wordt ingediend, gaat Van der Steur kijken of dit voorstel voorrang kan krijgen.

Op het af te schaffen artikel kan trouwens alleen een beroep worden gedaan als een staatshoofd of regeringsleden officieel op bezoek zijn in ons land. Er staat maximaal twee jaar cel op. Belediging van een buitenlands staatshoofd is op een ander moment dan tijdens een officieel bezoek alleen strafbaar als het gaat om laster of smaad.

De zaak was door de VVD dinsdag aan de orde gesteld tijdens het vragenuurtje. Dat gebeurde naar aanleiding van een zaak in Duitsland. Daar is de tv-komiek Jan Böhmermann aangeklaagd door de Turkse president Recep Tayyip Erdogan omdat die hem onder meer een geitenneuker had genoemd. Van der Steur zei dinsdag al dat hij wilde kijken of het artikel kan worden afgeschaft.

Verbod beledigen staatshoofd gaat eraan
Verbod beledigen staatshoofd gaat eraan (Foto: ANP)

Rousseff: afzetting deels omdat ik vrouw ben

De Braziliaanse president Dilma Rousseff meent dat de steun voor haar afzetting in het 'door mannen gedomineerde' parlement te maken heeft met het feit dat ze een vrouw is. "Het gedrag van sommigen zou anders zijn wanneer het om een mannelijke president zou gaan", zei Rousseff dinsdag. Slechts 45 van de 513 gedeputeerden in het Braziliaanse Lagerhuis is vrouw.

Rousseff zei eerder al te blijven vechten tegen haar afzetting, nadat zondagnacht (Nederlandse tijd) in totaal 367 van de 513 volksvertegenwoordigers voor een afzettingsprocedure stemden. De Senaat moet eind april of in mei nog met een gewone meerderheid akkoord gaan, maar Rousseff kan volgens Braziliaanse media ook geen redding van de Senaat verwachten. De regering is er echter van overtuigd dat de Senaat de procedure zal blokkeren.

Rousseff: afzetting deels omdat ik vrouw ben
Rousseff: afzetting deels omdat ik vrouw ben (Foto: ANP)

Justin Bieber heeft lak aan kritiek op haar

Niet iedereen vindt de dreadlocks van Justin Bieber mooi, maar daar trekt de zanger zich niets van aan, zo maakt hij duidelijk in een video op Instagram.

"Gast, ga je nog iets met je haar doen of ga je het gewoon zo laten?", zo citeert Justin met een stem waarmee hij de betreffende vrouwelijke fan imiteert. "Ja, een meid kwam naar me toe en zei: 'Ik hou van je Justin maar dit is wel mijn minst favoriete haarstijl van je'", vertelt hij.

Vlak nadat de popster zich vertoonde met zijn nieuwe haarstijl eerder deze maand kon hij rekenen op aardig wat kritiek. Er barstte zelfs een discussie los rond racisme omdat sommigen vonden dat dreadlocks exclusief bij de Afro-Amerikaanse cultuur horen. In de tekst bij de video laat hij doorschemeren dat hij niet van plan is zich te schikken naar de verwachtingen van de critici. "Raar zijn is leuk. Als je niet raar bent, vind ik je niet tof."

Justin Bieber heeft lak aan kritiek op haar
Justin Bieber heeft lak aan kritiek op haar (Foto: BuzzE)

ASML verwacht stevige omzetgroei

Chipmachinefabrikant ASML voorziet voor het tweede kwartaal een stevige groei van de opbrengsten, tot circa 1,7 miljard euro. In de eerste drie maanden van het jaar nam de omzet nog af van 1,4 miljard naar 1,3 miljard euro. De nettowinst liep met ongeveer een derde terug tot 198 miljoen euro.

Volgens topman Peter Wennink heeft ASML een voorspelbaar kwartaal achter de rug, dat precies verliep zoals het bedirjf zelf had verwacht. Producenten van rekenchips waren goed voor iets meer dan de helft van de verkopen, makers van geheugenchips namen de rest voor hun rekening.

De verwachte groei in het tweede kwartaal wordt met name gedreven door een toenemende vraag bij fabrikanten van rekenchips. Hun behoefte aan machines waarmee nog fijnere schakelingen op halfgeleidermateriaal kunnen worden geëtst, neemt de komende maanden sterk toe. Ook in de tweede jaarhelft zet die trend door, maar in welke mate valt volgens Wennink nog niet te voorspellen.

Nieuwe technologie
De geheugenmarkt zal de komende maanden wat minder belangrijk zijn voor ASML. Maar tegen het einde van het jaar verwacht het bedrijf ook daar investeringen van sommige fabrikanten in nieuwe technologie.

De winstgevendheid blijft onder druk staan. Afgelopen kwartaal liep de brutomarge al terug, van 46 naar 42,6 procent, omdat het bedrijf vooral goedkopere machines verscheepte. In het tweede kwartaal komt de marge naar verwachting uit rond de 42 procent. Boekhoudregels met betrekking tot nieuwe technologie drukken dat cijfer volgens ASML met 5 procentpunt.

Klanten bestelden afgelopen periode voor 835 miljoen euro aan productiemachines bij ASML. Dat is flink minder dan de 1,2 miljard euro aan orders die in het vierde kwartaal kon worden bijgeschreven. De totale orderportefeuille werd iets kleiner, maar bleef goed voor een toekomstige omzet van ruim 3 miljard euro.

ASML verwacht stevige omzetgroei
ASML verwacht stevige omzetgroei (Foto: BuzzT)

VVD wil eigen risico zorg naar 500 euro

Het lijkt erop dat als de VVD haar zin weer eens doordrijft, zorg helemaal onbetaalbaar wordt. De partij voor de kapitalist wil het eigen risico namelijk fors verhogen. Volgens de SP wil minister Edith Schippers het eigen risico op maar liefst 500 euro stellen.

SP-Kamerlid Renske Leijten heeft vanochtend dan ook kamervragen gesteld. Zij wil het eigen risico het liefst afgeschaft zien. "Het is in het belang van de volksgezondheid dat het eigen risico wordt afgeschaft", aldus Leijten. "Nu al mijden meer dan een half miljoen mensen zorg omdat zij het eigen risico niet meer kunnen betalen. Met grote risico's voor de gezondheid van mensen."

Tien jaar geleden werd het aloude ziekenfonds afgeschaft. De VVD vond het namelijk onrechtvaardig dat mensen die veel meer verdienen, ook meer moesten betalen voor hun zorgverzekering. Ook werd de zorg geprivatiseerd, met als doel de zorg goedkoper te maken.

Uiteraard is de zorg alleen maar duurder geworden en worden chronisch zieken gestraft door een extra hoog eigen risico. Het eigen risico is volgens Leijten 'een onrechtvaardige maatregel. Je kiest er niet voor om ziek te zijn. Als je naast je ziekte ook nog een boete moet betalen, dan word je dubbel gepakt'.

Ook wil de SP-politica dat het extra ophogen van het eigen risico moet worden afgeschaft. Wie jong en gezond is, kan het eigen risico ophogen tot 885 euro, en betaalt zo minder premie. "Met het extra eigen risico wordt de solidariteit tussen gezond en ziek verder doorbroken. De gezonden betalen immers een lagere premie die door zieken moet worden opgebracht via een hogere premie. Die tweedeling is ongewenst."

Frankrijk verlengt noodtoestand voor EK

Frankrijk heeft de noodtoestand die na de aanslagen van november 2015 werd uitgeroepen, verlengd. De Franse premier Manuel Valls zei woensdag dat de noodtoestand wordt gehandhaafd omdat in juni in Frankrijk het Europees kampioenschap voetbal wordt gehouden.

"We hebben te maken met een groot evenement dat in veiligheid moet plaatsvinden en ook gevierd moet kunnen worden", zei Valls over de reden voor het verlengen van de noodtoestand. Die geeft politie en veiligheidsdiensten veel extra bevoegdheden. Het EK begint op 10 juni. Het Nederlands elftal wist zich niet voor het eindtoernooi te plaatsen.

Frankrijk verlengt noodtoestand voor EK
Frankrijk verlengt noodtoestand voor EK (Foto: ANP)

Zomer wordt koud en nat

Mocht je na het koude weer nog hoop hebben dat er wel een mooie zomer zal volgen, dan boren we die hoop nu de grond in. Zomer 2016 zal hoogstwaarschijnlijk nat en koud verlopen. Dit meldt Weer.nl

Volgens de weersite zal de golfstroom stilvallen, met alle gevolgen van dien. Hierdoor zal het nauwelijks opwarmen of zelfs nog meer afkoelen. Tot zeker half mei blijft het koud en kletsnat.

Maar dat is nog niet alles helaas. Nee, want volgens voorspellingen wordt de zomer ook 'relatief koel en nat'.

Met de ijskoude poollucht in aantocht, is er nog meer slecht nieuws. Deze maand april zal een stuk kouder zijn dan afgelopen december.

Vrouw vindt na 108 jaar fles met boodschap

Een Duitse vrouw heeft een fles met een kaartje gevonden die 108 jaar, vier maanden en achttien dagen geleden door een Britse zeebioloog in de Noordzee was gegooid. Voor zover bekend heeft een boodschap per fles er nog nooit zo lang over gedaan om gevonden te worden.

Marianne Winkler vond de fles op het Duitse Waddeneiland Amrun. Het kaartje in de fles belooft de vinder een shilling als beloning, destijds een stuiver. Verder wordt de vinder in drie talen (Engels, Nederlands en Duits) gevraagd de kaart terug te sturen aan de Marine Biological Association in het Engelse Plymouth. Dat deed de vindster keurig, inclusief de vermelding van de vinddatum.

De bioloog George Parker Bidder wierp in 1906 in totaal duizend flessen de zee in. Dat gebeurde met de bedoeling patronen in de stromingen van de zee te ontdekken. Het Britse instituut bestaat nog steeds en men was opgetogen over de kaart uit Duitsland. Bidder was een van de bekendste medewerkers. Hij overleed in 1954 op 91-jarige leeftijd, zo meldt The Guardian.

Vrouw vindt na 108 jaar fles met boodschap
Vrouw vindt na 108 jaar fles met boodschap (Foto: BuzzO)

Eerste test Noord-Zuidlijn op hoge snelheid

Voor het eerst zijn woensdag testritten uitgevoerd op het noordelijk deel van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam. Een metrotrein reed op hoge snelheid enkele malen heen en weer tussen de stations Noorderpark en Noord. ,,Alles is voortreffelijk gegaan, we zijn zeer tevreden", verzekerde een woordvoerder van de gemeente.

De metro reed de testritten met 80 kilometer per uur. Dat is 10 kilometer harder dan de metro's gaan rijden als de lijn eenmaal in bedrijf is. Er waren al testritten gedaan op lagere snelheid.

Woensdag werd alleen bovengronds gereden. In de tunnels is de stroomvoorziening nog niet klaar.

Eerste test Noord-Zuidlijn op hoge snelheid
Eerste test Noord-Zuidlijn op hoge snelheid (Foto: ANP)

Moslimorganisatie bestrijdt radicalisering

Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) bindt de strijd aan met de radicalisering van vooral jonge moslims in Nederland. De organisatie wil jongeren, die radicale denkbeelden via bijvoorbeeld internet opdoen, nadrukkelijk in contact brengen met algemene moskeeën om ze een ander beeld van hun geloof te geven.

"Jongeren zijn doorgeschoten in hun religieuze denkbeelden op een manier die wij vanuit de in Nederland gevestigde moslimtraditie niet kunnen plaatsen", zegt CMO-woordvoerder Rasit Bal. "Onze ervaring is dat de nieuwe generatie moslims onvoldoende in aanraking komt met de normale koers van de reguliere moskeeën. Ze raken vervreemd van de werkelijkheid door radicale beelden die ze bijvoorbeeld op internet opdoen."

Onder de noemer 'Tegengeluid en Perspectief' houdt het CMO de komende jaren onder meer jongerendebatten en geeft de organisatie voorlichting aan jongeren, ouders en moskeebestuurders. Bal: "De eerste generatie moslims die indertijd in Nederland kwam wonen, heeft hier een stevige religieuze stroming gevestigd. Deze mensen verkondigen een goed verhaal. Maar we constateren dat er onder jongeren een vorm van minachting tegenover die stroming is ontstaan omdat de boodschap niet zuiver genoeg zou zijn. Dat willen we op deze manier bestrijden."

Moslimorganisatie bestrijdt radicalisering
Moslimorganisatie bestrijdt radicalisering (Foto: ANP)

James Franco is 'een klein beetje homo'

James Franco heeft zich weer eens uitgelaten over zijn seksuele geaardheid. De 38-jarige acteur, die eerder zei homoseksueel te zijn als het over zijn werk gaat, stelt in een interview met New York Magazine dat hij 'een beetje homo' is.

"Er is een beetje te veel focus op mijn geaardheid", vindt James. "De vraag is: waarom ligt men hier wakker van? Omdat ik een beroemdheid ben, dan is het kennelijk interessant met wie ik seks heb."

De acteur zegt vervolgens dat hij een 'gay cock tease' is als zijn geaardheid afhangt van met wie hij de lakens deelt. "Dat is hoe ik mezelf definieer. Ja, ik ben een beetje homo en er is een homoseksuele James."

James Franco is 'een klein beetje homo'
James Franco is 'een klein beetje homo' (Foto: BuzzE)

Nederlandse rechter verwerpt Yukos-oordeel

De rechtbank in Den Haag heeft woensdag geoordeeld dat Rusland geen 50 miljard dollar hoeft te betalen aan de aandeelhouders van het voormalige particuliere Russische olieconcern Yukos. De Russische staat was in beroep gegaan na een vonnis van het Permanent Hof van Arbitrage (PCA) in Den Haag. De rechtbank vindt dat dit hof geen jurisdictie had.

Het PCA oordeelde vorig jaar dat Rusland de gedupeerde aandeelhouders 50 miljard dollar moest uitkeren.

Het bedrijf werd genationaliseerd na de arrestatie en veroordeling van zijn eigenaar Michail Godorkovski, die wegens fraude en grootschalige belastingontduiking achter de tralies verdween. Na de nationalisatie van het bedrijf werd het in delen doorverkocht aan concurrenten. De voormalige aandeelhouders bleven met lege handen achter.

Nederlandse rechter verwerpt Yukos-oordeel
Nederlandse rechter verwerpt Yukos-oordeel (Foto: ANP)

Geringe huurverhoging lage inkomens

Huurders met een laag inkomen krijgen op 1 juli met een beperkte huurverhoging te maken. Sommige woningcorporaties zien zelfs helemaal af van een verhoging voor lage inkomens.

De Woonbond komt tot die conclusie op basis van contacten met lokale huurdersorganisaties en bevestigde woensdag een bericht hierover in het AD. Deze maand krijgen huurders van de corporaties te horen hoe hun nieuwe huur er per 1 juli uitziet.

De belangenbehartiger voor huurders is blij met de ontwikkeling, maar zegt dat de beperking van de huren niet zo vreemd is. "Dit volgt uit het sociaal huurakkoord dat we vorig jaar hebben gesloten met de koepel van corporaties Aedes", aldus een woordvoerder.

Vestia

Hij voegt eraan toe dat desondanks "veel huishoudens niet kunnen rondkomen. Dat is niet meteen opgelost met een gematigde huurverhoging." Daarnaast hebben ook de middeninkomens die huren het moeilijk, en daar blijft wel de ruimte om hogere huren te vragen.

In het nieuwe huurbeleid staat dat de totale huurstijging voor de lage inkomens van een corporatie niet hoger mag zijn dan 1 procent. Ook stelt het Rijk dat de huren van sociale huurwoningen hier maximaal 2,1 procent mogen stijgen.

Vestia is een van de corporaties die geen huurverhoging in petto hebben voor een deel van de mensen met een sociale huurwoning. Daarbij gaat het om huishoudens - veelal nieuwe huurders - die meer huur betalen dan de buren, zo is besloten in overleg met de huurdersraad van Vestia. Het grootste deel van de huishoudens in sociale huurwoningen van deze corporatie krijgt een huurverhoging van 1,25 procent.

Geringe huurverhoging lage inkomens
Geringe huurverhoging lage inkomens (Foto: ANP)

Kickstarter Dark Souls-bordspel behaald

Het ziet er naar uit dat we een Dark Souls-bordspel gaan krijgen. Steamforged Games had gisteren een kickstarter geplaatst waar mensen geld konden doneren om het bordspel werkelijk te laten worden, en dat hebben ze geweten: binnen slechts drie minuten was het doel van 50,000 pond al bereikt. 

En het geld blijft maar binnenstromen, want momenteel is er meer dan 450,000 pond gedoneerd terwijl de kickstarter nog 26 dagen te gaan heeft. Het bordspel blijft trouw aan het basisprincipe van Dark Souls, waarbij je dungeons verkent en bosses verslaat. Twee van die bosses zijn al onthuld: de dancer of the boreal valley en het duo Smough en Ornstein. Wil je meer weten over hoe het spel in zijn werk gaat, bekijk dan het filmpje hieronder.

Het bordspel komt uit rond april 2017. Wil je nog doneren, dan kan je dat hier doen.

Kickstarter Dark Souls-bordspel behaald

Gemeenschap goederen niet langer standaard

Trouwen in totale gemeenschap van goederen ligt straks niet meer zo voor de hand als nu. Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat trouwen in 'beperkte' gemeenschap van goederen de nieuwe standaard moet worden. Een grote meerderheid van de Kamer stemde dinsdag in met een plan daarvoor van VVD, PvdA en D66 .

Door de wijziging blijven vermogen en schulden die voor het huwelijk zijn opgebouwd na scheiding automatisch bij de oorspronkelijke eigenaar. Ook van erfenissen en giften moet de huwelijkspartner niet zomaar kunnen meeprofiteren.

Nederland is een van de weinige landen waar nu nog in algehele gemeenschap van goederen wordt getrouwd als het bruidspaar het niet op een andere manier heeft geregeld.

Gemeenschap goederen niet langer standaard
Gemeenschap goederen niet langer standaard (Foto: ANP)

Gordon wil kijkcijfers eerlijker verdelen

Gordon gunt zijn concurrenten bij SBS6 betere kijkcijfers. "Die mensen werken allemaal heel hard", zei de RTL-presentator woensdag in Goeiemorgen Lex op 100% NL. "Dan denk ik: die kijkcijfers kunnen toch wel wat eerlijker verdeeld worden? RTL heeft al zoveel."

Hoewel Gordon de geringe belangstelling van het publiek 'heel treurig' vindt voor SBS6, is hij ook snoeihard. Gordon ziet steeds minder verschil tussen SBS6 en Omroep MAX. "De Vreemde Eend is echt jarenzeventigtelevisie. Dat vind ik niet echt slim van ze. Dan ook nog die rijdende rechter nemen en nu hoorde ik dat ook Lucille Werner met Lingo terugkomt. Dan denk ik ja, is het nu SBS6 of Omroep MAX? Ze kunnen wel fuseren."

Dat ook Gerard Joling onlangs op 100% NL uithaalde naar SBS6, vindt Gordon niet netjes. "Ik vind het nooit zo netjes als je een werkgever zo afbrandt want dat hoor je niet te doen. Maar ik snap het ergens wel."

Gordon wil kijkcijfers eerlijker verdelen
Gordon wil kijkcijfers eerlijker verdelen (Foto: BuzzE)

Jeroen maakt muziekshow in Los Angeles

Jeroen van Koningsbrugge kan niet stil blijven zitten. Hij zou in Los Angeles een sabbatical van ruim een halfjaar houden, maar is toch weer aan de slag. "Ik heb het vier maanden volgehouden. Nu ben ik een muziekprogramma aan het maken in Malibu", vertelde Jeroen woensdag in de radioshow van Giel Beelen.

Jeroen krijgt de komende weken acht Nederlandse artiesten over de vloer. "Met hen ga ik in drie, vier dagen tijd een nieuw nummer schrijven. Dat gaat over een bepaalde emotie, iets dat ik heb meegemaakt of iets dat me heeft geraakt."

Nick Schilder is de eerste die naar de Verenigde Staten vliegt. "Met hem maak ik een nummer over het vaderschap", verklapte Jeroen. "We hebben allebei twee kids. Het gaat over hoe we dat combineren en het gevoel vader te zijn."

Album
Na Nick gaan ook Thomas Acda, Nicky Romero, Racoon, Waylon, Roel van Velzen, Typhoon en Gers Pardoel naar Malibu. Elk bezoek levert een nummer op, dat nadat de aflevering is uitgezonden te koop is. "En aan het einde van de rit is er een album."

Jeroens muziekprogramma, dat Jeroen in California: Songs of Life gaat heten, is vanaf 5 september te zien bij RTL 4. Dat Jeroen nu tijdens zijn sabbatical gescheiden wordt van zijn gezin, neemt hij voor lief. "Ik probeer iedere avond thuis te gaan slapen, maar soms zit ik hier tot diep in de nacht. Mijn vrouw heeft dit programma gek genoeg verzonnen, dus ik kan haar de schuld geven."

Jeroen maakt muziekshow in Los Angeles
Jeroen maakt muziekshow in Los Angeles (Foto: BuzzE)

Herman en Martijn nog geen hit

Op de proef gesteld, het culinaire reisprogramma van Herman den Blijker en Martijn Krabbé, is nog geen hit. Dinsdagavond stemden 765.000 kijkers af op de eerste aflevering van het tweede seizoen, blijkt uit woensdag bekendgemaakte cijfers van de Stichting KijkOnderzoek.

Naar de eerste reeks Op de proef gesteld keken vorig jaar elke week zo'n miljoen Nederlanders. Met de 765.000 kijkers van dinsdag weten Herman en Martijn de dertiende plek in de kijkcijferlijst te veroveren.

Die lijst wordt wederom aangevoerd door het NOS Journaal van 20.00 uur. NPO 1 deed dinsdagavond ook goede zaken met Opgelicht en Opsporing verzocht. Naar die programma's keken respectievelijk ruim 1,6 en ruim 1,5 miljoen kijkers, goed voor de tweede en derde plek in de kijkcijferlijst.

Mitsubishi sjoemelt met verbruikscijfers

De Japanse autofabrikant Mitsubishi heeft fouten gemaakt bij het testen van het benzineverbruik van een aantal van zijn modellen. Het concern komt later op woensdag met een toelichting op deze bekentenis, die ruim 15 procent aan beurswaarde wegvaagde.

De affaire bij Mitsubishi volgt op vergelijkbare zaken in het recente verleden bij concurrenten als Hyundai, Kia en Ford. Hyundai en Kia troffen eind 2014 een schikking in de VS omdat ze daar verbruikscijfers rooskleuriger voorstelden dan ze daadwerkelijk waren. Ford gaf in 2013 en 2014 aan dat zijn hybrides minder zuinig waren dan eerder was aangekondigd.

Autofabrikanten staan extra onder druk sinds Volkswagen vorig jaar toegaf met miljoenen auto's gesjoemeld te hebben.

Mitsubishi sjoemelt met verbruikscijfers
Mitsubishi sjoemelt met verbruikscijfers (Foto: ANP)

Heineken brengt meer bier aan de man

Heineken heeft afgelopen kwartaal 11 procent meer bier verkocht dan een jaar eerder. Exclusief het stuwende effect van overnames zou de volumegroei zijn uitgekomen op 7 procent. In alle regio's nam de verkoop toe, meldde de brouwer woensdag in een tussentijds handelsbericht.

Heineken boekte een nettowinst 265 miljoen euro. Dat is ruim de helft minder dan in het eerste kwartaal van 2015, maar toen kon een eenmalige boekwinst van 379 miljoen worden bijgeschreven op de verkoop van het Mexicaanse verpakkingsbedrijf Empaque. Omzetcijfers maakte Heineken niet openbaar, wel liet het bedrijf weten dat nadelige wisselkoerseffecten nog altijd veel invloed hebben op de resultaten.

Heineken brengt meer bier aan de man
Heineken brengt meer bier aan de man (Foto: ANP)

Shell komt met vrijwillige vertrekregeling

Shell heeft in Nederland een vrijwillige vertrekregeling geopend voor personeel. Dat zei een woordvoerster van het olie- en gasconcern woensdag na berichtgeving in het AD.

De vertrekregeling, waarop het bedrijf niet inhoudelijk wil ingaan, is onderdeel van een grote wereldwijde ontslagronde bij het concern. Bij Shell verdwijnen, onder meer door de overname van het Britse BG Group en de malaise in de oliesector, wereldwijd 10.300 banen, werd al eerder bekend.

Bij Shell in Nederland werken meer dan 11.000 mensen. Volgens het AD, op basis van ingewijden, hoopt Shell dat in ons land met de stap dit jaar nog 2000 personeelsleden vertrekken. Shell liet weten dat dat aantal "nergens op is gebaseerd". De vertrekregeling zou gelden voor kantoorpersoneel met een jaarsalaris van 75.000 euro of hoger in Rijswijk en Amsterdam. Ook valt personeel bij de NAM en het hoofdkantoor in Den Haag deels onder de regeling.

Shell komt met vrijwillige vertrekregeling
Shell komt met vrijwillige vertrekregeling (Foto: ANP)

Fan deelt ideeŰn voor 'Super Mario Huddle'

Iedereen weet dat Super Mario een veelzijdig persoon is. Schildpadden doodstampen, bacteriën uitroeien als dokter, voetballen, honkballen en meedoen aan de Olympische Spelen. Als het aan Reddit-user SyBro ligt komt daar nog iets bij: American Football.

In een aantal indrukwekkende screenshots zien we hoe SyBro de Super Mario-sfeer perfect heeft weten vast te leggen. Het klopt in het rijtje voetbal en tennis. Het is ook niet verwonderlijk, aangezien de game elementen overneemt uit deze games. Denk aan unieke skillshots voor de quarterbacks (uiteraard gespeeld door de grootste Nintendo-personages). Beelden zeggen meer dan woorden, dus bekijk vooral de screenshots hieronder.

Voorlopig kunnen we alleen maar hopen dat Nintendo meekijkt, want het ziet er tof uit.

Super Mario Huddle 1

Super Mario Huddle 2

Consumentenvertrouwen weer positief

De stemming onder consumenten is weer positief. Het consumentenvertrouwen komt in april uit op 1, van min 4 in maart, zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. Vooral het oordeel over het economisch klimaat verbetert sterk. Ook neemt de koopbereid iets toe.

Met 1 ligt het consumentenvertrouwen in april ruim boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (min 8). Het vertrouwen bereikte in april 2000 de hoogste stand ooit op 27. Het dieptepunt werd bereikt in februari 2013 met min 44.

Volgens het statistiekbureau oordelen consumenten in april een stuk positiever over de economie dan in maart. De deelindicator 'economisch klimaat' komt uit op 4, tegen min 7 een maand eerder. Zowel het oordeel over de afgelopen twaalf maanden als de komende twaalf maanden verbetert aanzienlijk.

Koopbereidheid
De koopbereidheid neemt ook iets toe, deze index gaat van min 2 naar min 1. Consumenten vinden "de tijd gunstiger" voor het doen van grote aankopen, aldus het CBS.

Het statistiekbureau maakte woensdag ook cijfers over de consumentenuitgaven in februari bekend. Daaruit bleek dat er in de tweede maand van 2016 0,1 procent meer werd uitgegeven dan in februari 2015. Dat is de laagste stijging na oktober 2014. Er werden minder goederen gekocht, maar wel meer diensten gebruikt.

Duurzame goederen
Er werd bijna 2 procent minder uitgegeven aan duurzame goederen. Wel werd er opnieuw meer besteed aan woninginrichting. Diensten als woningverhuur, reizen met de bus of trein en een bezoek aan een restaurant of kapper, zaten in de lift. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit.

Volgens de consumptieradar van het CBS zijn de omstandigheden voor de consumptie in maart en april ongunstiger dan in februari.

Consumentenvertrouwen weer positief
Consumentenvertrouwen weer positief (Foto: ANP)

Gordon mist erkenning in Hilversum

Gordon baalt ervan dat hij nog geen grote televisieprijs op zijn schoorsteenmantel heeft staan. "Belachelijk dat ik word genegeerd bij de tv-prijzen", zegt de presentator woensdag in het AD.

"Ik ben nu twintig jaar op televisie. Het is toch raar dat je geen prijs krijgt, terwijl het publiek je zo massaal omarmt?", stelt Gordon, die met shows als Holland's Got Talent, Alles mag op zaterdag en It Takes 2 wekelijks ruim een miljoen kijkers trekt.

Gordon vindt dat zijn programma's met Gerard Joling in de prijzen hadden moeten vallen. "Niet voor ons, want wij hebben succes genoeg gehad. Maar voor de oudjes die aan onze programma's meedoen. Ik heb het al naast me neergelegd, maar een Televizier Ring voor Geer & Goor: effe geen cent te makken was verdiend geweest."

De kansen zijn nog niet verkeken. De mannen gingen voor Geer & Goor zoeken een hobby weer op pad met bejaarden, het programma is vanaf donderdag te zien op RTL 4. De eenzame ouderen zetten Gordon aan tot actie. "Eenzaam worden is een proces dat iedereen kan overkomen. Ik heb daarom besloten daar nu al actie op te ondernemen. Daarom woont mijn ex Patrick weer bij mij in huis. Van een intieme liefde is geen sprake meer, maar we houden nog wel onvoorwaardelijk van elkaar."

Gordon mist erkenning in Hilversum
Gordon mist erkenning in Hilversum (Foto: BuzzE)

Eerbetoon Tom Waits aan Merle Haggard

Tom Waits heeft een gedicht geschreven over de op 6 april overleden countryster Merle Haggard. Het schrijven van Waits staat in laatste uitgave van Rolling Stone.

Waits schrijft onder meer dat hij in zijn jeugd naar liedjes luisterde alsof hij boeken las. Volgens hem was Haggard op dat vlak een echte inspirator. "Hij gaf me een goed gevoel over mijn leven in een plekje dat National City heet. Zijn nummers en stem waren goud", aldus Waits.

In het slot van het gedicht vergelijkt Waits de muziek van Haggard met een trein. "May they always keep moving", klinkt het tot besluit.

Eerbetoon Tom Waits aan Merle Haggard
Eerbetoon Tom Waits aan Merle Haggard (Foto: BuzzE)

Ex: Charlie Sheen is geen armoedzaaier

Charlie Sheen stelt dat hij een stuk minder inkomen heeft dan voorheen en dat hij daarom niet zoveel alimentatie aan zijn exen meer kan opbrengen. Onzin, stelt zijn ex Brooke Mueller die zeker denkt te weten dat hij wel degelijk kapitaalkrachtig is.

Mueller wil daarom via de rechter een verhoor regelen om de financiën van Sheen onder de loep te nemen, meldt TMZ. Zo beweert de acteur dat hij geen royalties meer krijgt van de televisieserie Two And A Half Men, maar vergeet er volgens Mueller bij te vermelden dat hij daarvoor wel een afkoopregeling ter waarde van 26 miljoen dollar trof.

Ook is Sheen eigenaar van meerdere villa's, vliegt hij in privévliegtuigen, heeft hij personeel in dienst en leeft hij een luxueus leven. Dat Sheen wil snoeien in het bedrag van 55.000 dollar dat hij aan zijn exen moet betalen is daarom ongehoord in de ogen van Mueller.

Nieuwe Kinderombudman beŰdigd

In de Tweede Kamer wordt woensdagmiddag de nieuwe Kinderombudsman, Margrite Kalverboer, beëdigd. De post van Kinderombudsman kwam vrij, doordat de termijn van Marc Dullaert niet werd verlengd. Hij werd vijf jaar geleden de eerste ombudsman die speciaal opkomt voor de belangen van kinderen.

De Kamer koos Kalverboer eerder deze maand uit twee kandidaten. Bij een schriftelijke stemming kreeg ze 78 stemmen van de 91 geldige stemmen. Haar tegenkandidaat Carla van Os kreeg dertien stemmen.

Er deden 143 Kamerleden aan de stemming mee, van wie er 52 een ongeldige stem uitbrachten. De meeste van de ongeldige stemmen waren blanco. Vooral VVD'ers en PVV'ers vulden niemand in. Ze waren kritisch over beide kandidaten. Beide partijen stemden in 2010 ook al tegen de instelling van het instituut Kinderombudsman.

Kalverboer was als eerste voorgedragen door twee commissies in de Kamer. Zij is bijzonder hoogleraar Kind, Pedagogiek en Vreemdelingenrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Nieuwe Kinderombudman beëdigd
Nieuwe Kinderombudman beëdigd (Foto: ANP)

Utah: pornografie vormt gezondheidsrisico

De Amerikaanse staat Utah heeft pornografie uitgeroepen tot een gevaar voor de volksgezondheid. "Ik wil onze families en jongeren beschermen", verklaarde gouverneur Gary Herbert.

De gouverneur ondertekende dinsdag een resolutie waarin wordt gesteld dat pornografie een epidemie is die geweld tegen vrouwen en kinderen normaliseert. Ook zou de porno ervoor zorgen dat mannen minder bereid zijn om te trouwen.

Volgens de Free Speech Coalition (FSC), die zichzelf omschrijft als de branchevereniging van pornoproducenten, is nooit bewezen dat pornografie een gevaar is voor de volksgezondheid. Een woordvoerder klaagde dat seksualiteit "niet gestigmatiseerd" zou moeten worden.

In de resolutie wordt onder meer opgeroepen te investeren in mogelijkheden om de productie van pornografie tegen te gaan. Herbert tekende dinsdag ook een wetsvoorstel waarin is vastgelegd dat ict'ers naar de politie moeten stappen als ze kinderporno aantreffen op een computer.

Utah: pornografie vormt gezondheidsrisico
Utah: pornografie vormt gezondheidsrisico (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: zonnig en droog!

Vandaag wordt het een droge en zonnige dag! En geniet er maar van zolang het duurt, aangezien onze notoire bad-news reporter Djeez u voor het weekend sneeuw heeft beloofd! De temperaturen van vandaag liggen vooralsnog tussen de 11 graden in het noorden en 15 graden in het zuidoosten van het land. De wind is matig en komt uit het noord tot noordoosten. 

Zon op 06:31
Zon onder 20:47
Zonkracht

 4 / 2 

deze foto kreeg ik van Duco, een prachtige close-up van een winterkoninkje. 
winterkoninkje (Foto: Duco)
winterkoninkje (Foto: Duco)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

 Wikiweetjes van vandaag
 1903 In Rotterdam werd de eerste vrouwelijke advocaat van Nederland, Mr. A.E. van den Hoek-Kok, beëdigd door de rechtbank. 
 1934 Shirley Temple maakte op vijf-jarige leeftijd haar debuut in de film Stand up and Cheer.
 1955 Met Joop Doderer in de hoofdrol, maakt Swiebertje voor het eerst zijn opwachting op de Nederlandse televisie. 
 1992 In Londen vond een concert plaats ter nagedachtenis aan Freddie Mercury , de zanger van Queen, die aan aids overleed. 
 2014 Ajax werd door PEC Zwolle ingemaakt in Rotterdam met 5-1. PEC-Zwolle ging er vandoor met de KNVB beker. 


Joop Doderer als Swiebertje

Woningen ontruimd vanwege verwarde man

Meerdere woningen in de Jacques Perkstraat en Multatulistraat in Groningen zijn dinsdagnacht ontruimd, omdat een man dreigt het gas open te draaien. Deze straten en de Van Iddekingeweg zijn afgezet, meldt de politie.

Hoeveel woningen er precies zijn ontruimd, is volgens een politiewoordvoerster niet bekend. De hulpdiensten zijn ter plaatse.

Woningen ontruimd vanwege verwarde man
Woningen ontruimd vanwege verwarde man (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1052
review
PokÚmon Scarlet & Violet: The Teal Mask
review
Gord
special
Random Pics van de Dag #1051
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
©FOK.nl e.a.