VVD wil eigen risico zorg naar 500 euro

Het lijkt erop dat als de VVD haar zin weer eens doordrijft, zorg helemaal onbetaalbaar wordt. De partij voor de kapitalist wil het eigen risico namelijk fors verhogen. Volgens de SP wil minister Edith Schippers het eigen risico op maar liefst 500 euro stellen.

SP-Kamerlid Renske Leijten heeft vanochtend dan ook kamervragen gesteld. Zij wil het eigen risico het liefst afgeschaft zien. "Het is in het belang van de volksgezondheid dat het eigen risico wordt afgeschaft", aldus Leijten. "Nu al mijden meer dan een half miljoen mensen zorg omdat zij het eigen risico niet meer kunnen betalen. Met grote risico's voor de gezondheid van mensen."

Tien jaar geleden werd het aloude ziekenfonds afgeschaft. De VVD vond het namelijk onrechtvaardig dat mensen die veel meer verdienen, ook meer moesten betalen voor hun zorgverzekering. Ook werd de zorg geprivatiseerd, met als doel de zorg goedkoper te maken.

Uiteraard is de zorg alleen maar duurder geworden en worden chronisch zieken gestraft door een extra hoog eigen risico. Het eigen risico is volgens Leijten 'een onrechtvaardige maatregel. Je kiest er niet voor om ziek te zijn. Als je naast je ziekte ook nog een boete moet betalen, dan word je dubbel gepakt'.

Ook wil de SP-politica dat het extra ophogen van het eigen risico moet worden afgeschaft. Wie jong en gezond is, kan het eigen risico ophogen tot 885 euro, en betaalt zo minder premie. "Met het extra eigen risico wordt de solidariteit tussen gezond en ziek verder doorbroken. De gezonden betalen immers een lagere premie die door zieken moet worden opgebracht via een hogere premie. Die tweedeling is ongewenst."