FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 14 april 2016

Kamer: adempauze voor mensen met schulden

De Tweede Kamer hamert op een adempauze voor mensen die in de schuldhulpverlening zitten. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) zei donderdag dat zij volgende maand de vereiste maatregel met voorwaarden aan de Kamer wil presenteren.

De Kamer sprak zich vijf jaar geleden al uit voor een zogenoemd moratorium. Het duurt de parlementariërs allemaal veel te lang. De ChristenUnie (CU) en het CDA kwamen deze week zelfs met een eigen wetsvoorstel om de invoering van de afkoelingsperiode van zes maanden te versnellen.

De adempauze is bedoeld om orde op zaken te stellen en een goed schuldhulpverleningstraject af te spreken, voordat nieuwe schuldeisers zich kunnen melden. "Zes maanden 'time-out' kunnen helpen om de boel weer op de rit te krijgen", vindt CU-Kamerlid Carola Schouten. Volgens haar kampt een op de vijf huishoudens in Nederland met grote schulden.

Kamer: adempauze voor mensen met schulden
Kamer: adempauze voor mensen met schulden (Foto: ANP)

Bo Saris zingt ellende van zich af

Boris Titulaer heeft donderdag een nieuw nummer gelanceerd op zijn YouTube-kanaal. In het lied Hide and Seek geeft de zanger, die optreedt als Bo Saris, flink af op zijn oud-bandleden en een voormalig zakenpartner die Boris onlangs beschuldigden van het wegsluizen van geld.

"Zoals bekend kan ik inhoudelijk nog niet reageren", vertelde Boris donderdag in RTL Boulevard naar aanleiding van het nieuwe nummer. De zanger is met zijn voormalig collega's en partner verwikkeld in rechtszaken. "Al is de verleiding nog zo groot om los te barsten. Ik kan het niet doen en wil het ook niet, ik gun het ze gewoon niet."

Boris houdt het 'voor nu bij de muziek'. "Ik hoop dat die voor zich spreekt. Alles wat ik heb doorgemaakt heb ik verwerkt in het liedje, dat kunnen de mensen er volgens mij ook wel uit opmaken." De muziek is voor Boris op dit moment 'de enige uitlaatklep'. "Op het moment dat je hele heftige dingen meemaakt en je mag niet reageren, dan is dit de enige manier."


Bo (Saris on Hold) - Hide and Seek (Video: YouTube)

Spelletjes
In Hide and Seek zingt Boris onder meer over sluwe vossen die spelletjes spelen. Ook de afbeelding bij het nummer is veelzeggend. Daarop is een oudere man te zien die, geflankeerd door twee haaien, wijst op een papier met de tekst 'we own you'. Ook is een huilende krokodil afgebeeld.

Boris werd er vorige week van beschuldigd dat hij zijn bandleden heeft 'bedonderd'. De zanger, die in 2004 de tweede reeks van Idols won, zou jarenlang geld achterover hebben gedrukt. Boris liet daags na de beschuldigingen weten 'emotioneel ingestort' te zijn. De zanger, wiens bedrijf Bo-Rush Productions begin deze maand failliet werd verklaard, sprak van smaad die voor hem 'niet te verkroppen is' en zei zich genoodzaakt te voelen stappen te ondernemen.

Bo Saris zingt ellende van zich af
Bo Saris zingt ellende van zich af (Foto: BuzzE)

'Blake Lively weer in verwachting'

Blake Lively en Ryan Reynolds verwachten hun tweede kind. Dat zegt een ingewijde tegen People.

"Blake is helemaal door het dolle en Ryan ook", weet de bron van People. Woordvoerders van het acteurskoppel wilden nog niet ingaan op de geruchten. Die doken woensdag de kop op toen de 28-jarige Blake op de set van haar nieuwe film The Shallows werd gespot met 'een buikje'. Ze droeg een wetsuit, om haar middel was een trui geknoopt.

Blake en haar 39-jarige echtgenoot hebben altijd gezegd graag meerdere kinderen te willen. Hun eerste spruit, dochter James, kwam in december 2014 ter wereld.

'Blake Lively weer in verwachting'
'Blake Lively weer in verwachting' (Foto: BuzzE)

'Actie van Russen was roekeloos'

De actie van twee Russische gevechtsvliegtuigen woensdag in de buurt van een Amerikaanse oorlogsbodem was een gevaarlijke provocatie. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry donderdag gezegd.

Het incident speelde zich af in internationale wateren, voor de kust van Rusland. De Verenigde Staten omschreven de waaghalzerij van de Russen, waarbij de piloten op enkele tientallen meters afstand langs het schip vlogen, eerder al als een "gesimuleerde aanval".

"We veroordelen dit gedrag", zei Kerry. "Het is roekeloos, het is provocerend. Het is gevaarlijk. Mensen moeten begrijpen dat dit een serieuze zaak is en dat de VS zich niet op zee laten intimideren."

Kerry: actie van Russen was roekeloos
'Actie van Russen was roekeloos' (Foto: ANP)

Mumford & Sons geeft geld concert aan LGBT's

Na Bruce Springsteen en Ringo Starr springt ook Mumford & Sons in de bres voor LGTB's in North Carolina. De band gelastte het concert van donderdagavond echter niet af, maar heeft besloten de opbrengst te steken in een nieuw fonds dat zich inzet voor onder meer homorechten.

"We hebben veel gesproken over de recente gebeurtenissen in North Carolina", schreef de band op Facebook. De Amerikaanse staat nam onlangs een wet aan waarin staat dat transgenders alleen nog naar het toilet van hun originele sekse mogen. Die 'toilet-wet' zorgt voor veel ophef. Vanwege de wet besloten Bruce Springsteen en Ringo Starr niet op te treden in de staat.

"Als een band die altijd zijn best doet iedereen welkom te heten en tolerantie wil bevorderen, willen we ons scharen achter de mensen uit North Carolina die zich keren tegen onverdraagzaamheid, angst en discriminatie", licht Mumford & Sons toe. De band heeft een eigen liefdadigheidsfonds opgezet 'ter ondersteuning van eenieder zich hardmaakt voor liefde en gerechtigheid'. De eerste donatie van het fonds gaat naar een lokale organisatie die zich inzet voor homorechten.

Mumford & Sons geeft geld concert aan LGBT's
Mumford & Sons geeft geld concert aan LGBT's (Foto: BuzzE)

'Moederbedrijf Thuisbezorgd.nl naar beurs'

Het Nederlandse Takeaway.com, moederbedrijf van maaltijdbezorger Thuisbezorgd.nl, werkt aan een beursgang die het bedrijf waardeert op ruim 1 miljard euro. Dat meldde persbureau Bloomberg op gezag van ingewijden rond de zaak.

De beursgang zou dit jaar nog kunnen plaatsvinden als de marktomstandigheden het toelaten. De onderneming is actief in tien landen, waaronder Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië en Vietnam. Takeaway.com werd meer dan vijftien jaar geleden opgericht door de Nederlander Jitse Groen.

'Moederbedrijf Thuisbezorgd.nl naar beurs'
'Moederbedrijf Thuisbezorgd.nl naar beurs' (Foto: ANP)

Vier gestolen doeken Westfries Museum terecht

Vier van de 24 schilderijen die in 2005 uit het Westfries Museum in Hoorn werden gestolen, zijn teruggevonden in Oekraïne. Dat heeft een woordvoerster van het museum donderdag bevestigd na een bericht van EenVandaag.

Het is nog niet bekend om welke vier schilderijen het gaat. Bij het museum worden nog de televisiebeelden bekeken van een persconferentie in Oekraïne over de vondst. Twee van de teruggevonden doeken zitten in een lijst, twee zijn opgerold. Het museum komt donderdagavond met een persbericht.

Het Westfries Museum hoorde in eerste instantie van het ministerie van Buitenlandse Zaken van de vondst.

Vier gestolen doeken Westfries Museum terecht
Vier gestolen doeken Westfries Museum terecht (Foto: ANP)

Kabinet bekijkt verlenging missie in Mali

Het kabinet onderzoekt de mogelijkheden voor een eventuele verlenging van de Nederlandse bijdrage aan Minusma, de VN-missie in Mali. Dat zei minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) donderdag tijdens zijn bezoek aan het hoofdkantoor van de VN-vredesmissie in het Afrikaanse land.

Nederland levert sinds april 2014 een bijdrage aan de missie. Die is belangrijk voor de stabiliteit in de regio, maar ook van belang voor het aanpakken van migratiestromen via Libië naar Europa, zei Koenders. "Toenemende migratie via Mali en Ivoorkust moet worden aangepakt. Instabiliteit in regio's nabij Europa heeft ook directe gevolgen voor onze eigen veiligheid en economische belangen."

Het kabinet neemt nog voor de zomer een besluit over eventuele verlenging. Vorig jaar werd al bekend dat in de loop van dit jaar het aantal Nederlandse militairen in Mali met 150 wordt teruggebracht. Dat kan omdat andere landen meer troepen gaan leveren.

Kabinet bekijkt verlenging missie in Mali
Kabinet bekijkt verlenging missie in Mali (Foto: ANP)

Trijntje weer in veelbesproken jurk

Trijntje Oosterhuis is komend weekeinde weer te zien in de veelbesproken jurk die ze droeg tijdens de repetities van het Eurovisie Songfestival. Voor It Takes 2 hijst Trijntje zich weer in de zwarte jurk met diep decolleté.

Met Jan Versteegh brengt Trijntje het nummer The Lady Is A Tramp van Tony Bennett en Lady Gaga ten gehore. Lady Gaga had destijds blauw haar, wat Trijntje deed besluiten een blauwe pruik op te zetten. "Als je die pruik opzet, hoort daar ook een jurk bij. En welke kun je nou het beste aandoen? De songfestivaljurk die het net niet gehaald heeft", daagde Jan zijn duetpartner uit. "Gaat ze natuurlijk nooit doen."

Tot grote verbazing van het publiek, de jury, de andere deelnemers en presentator Gordon verscheen Trijntje toch in de veelbesproken, weinig verhullende jurk. Trijntjes grap is zaterdagavond te zien in It Takes 2.

Trijntje weer in veelbesproken jurk
Trijntje weer in veelbesproken jurk (Foto: BuzzE)

Tafeltennisbroers tegen elkaar om één olympisch ticket

Op het Aziatisch olympisch kwalificatietoernooi voor de tafeltennissers werd donderdag een heuse broederstrijd uitgevochten. De Iraanse broers Noshad en Nima Alamiyan haalden de finale van de Midden-Aziatische sectie en moesten dus tegen elkaar spelen. Wat er op het spel stond? Eén ticket voor de Olympische Spelen van komende zomer in Rio de Janeiro.

De partij tussen de broers ging aanvankelijk volledig gelijk op. Na vier games hadden de 23-jarige Noshad en zijn jongere broer Nima allebei één game met 11-7 en één game met 11-8 gewonnen. Daarna was het echter de nummer 112 van de wereld, Nima, die de genadeslag toediende aan zijn oudere broer, de mondiale nummer 132: 11-9, 11-5. 

Overigens bestaat de kans dat Noshad via de wereldranglijst alsnog naar zijn tweede Olympische Spelen mag - hij was er vier jaar geleden in Rio ook al bij. Die kans is echter niet heel groot, hij heeft nog twee weken om flink wat plekken te stijgen. 

Een interview - uit 2015 - met de Iraanse broers is hier te lezen. 

Recordpoging proosten op Kingsland Festival

Het Kingsland Festival probeert op Koningsdag 27 april het record proosten te verbreken. Het is de bedoeling dat honderdduizend bezoekers van het festival gelijktijdig in Amsterdam, Den Bosch en Groningen het glas heffen op de verjaardag koning Willem-Alexander.

Het huidige record proosten staat nu op naam van het Amerikaanse honkbalteam The Boston Red Sox met 32.000 mensen. De organisatieoren E&A Events en 4PM Entertainment maakten donderdag bekend meer dan drie maal zoveel deelnemers gelijktijdig te laten proosten, om 18.00 uur. Ook dj's doen mee aan het massale proostmoment. Tijdens de vierde editie van Kingsland draaien Afrojack, Axwell & Ingrosso, Oliver Heldens, Martin Garrix, Sunnery James & Ryan Marciano en Showtek.

Vorig jaar breidde het festival zich uit naar Den Bosch en dit jaar naar Groningen.

Recordpoging proosten op Kingsland Festival
Recordpoging proosten op Kingsland Festival (Foto: BuzzE)

Chrome stopt ondersteuning oudere besturingssystemen

Ruim een jaar na de aankondiging is Google Chrome nu echt gestopt met het ondersteunen van Windows Vista, Windows XP, OS X Mountain Lion en OS X Lion. Een melding daarvan was al geruime tijd in beeld te zien bij het openen van Chrome, meldt Tweakers. Google gaat verder met het nieuwe Chrome 50.

Aanvankelijk zou Google in april 2015 al stoppen met het updaten van Chrome, maar die datum werd meerdere keren uitgesteld. In alle gevallen, op Windows Vista na, gaat het om besturingssystemen die al niet meer ondersteund wordt door de makers ervan.

Chrome stopt ondersteuning oudere besturing
Chrome stopt ondersteuning oudere besturing (Foto: BuzzT)

ING stapt helemaal uit Nationale-Nederlanden

ING verkoopt zijn laatste 45,7 miljoen aandelen in verzekeraar NN Group (Nationale-Nederlanden). Daarmee wordt het resterende belang van de bank in NN van 14,1 procent volledig afgebouwd. Dat maakte ING donderdag bekend.

De aandelen worden verkocht aan institutionele beleggers. De biedingsprijs wordt bepaald bij het sluiten van het orderboek. Dat is uiterlijk vrijdag bij het sluiten van de beurs in Amsterdam. De transactie wordt naar verwachting volgende week dinsdag helemaal afgerond.

ING maakte zijn belang in NN, dat in juli 2014 zelfstandig naar de beurs werd gebracht, afgelopen tijd al meerdere keren steeds een beetje kleiner. Nadat ING tijdens de kredietcrisis een beroep had gedaan op hulp van de overheid, legde de Europese Commissie strafmaatregelen op. Het financiële concern werd gedwongen al zijn verzekeringsactiviteiten af te splitsen.

ING stapt helemaal uit Nationale-Nederlanden
ING stapt helemaal uit Nationale-Nederlanden (Foto: ANP)

Maan viert verjaardagsfeest Jostiband

The Voice of Holland-winnares Maan is van de partij tijdens het verjaardagsfeestje van de Jostiband. Het orkest bestaat dit jaar vijftig jaar en wil dat groots vieren in de Ziggo Dome.

Maan repeteerde alvast met de Jostiband. "Het was zo leuk. Echt, ik vind het geweldig, ik wil hier eigenlijk altijd bij zijn", jubelde de zangeres na afloop in RTL Boulevard. Ook Guus Meeuwis treedt volgens het entertainmentprogramma op tijdens het jubileumconcert.

Dat concert, dat op 5 september moet plaatsvinden, organiseert de Jostiband zelf. Het orkest is een crowdfundingsactie gestart om geld in te zamelen voor zijn grootste concert ooit. Via de site jostiband50.nl kunnen sympathisanten geld doneren, acties starten of kaartjes kopen voor het verjaardagsconcert.

Maan viert verjaardagsfeest Jostiband
Maan viert verjaardagsfeest Jostiband (Foto: BuzzE)

Minister: vraagtekens bij huurproblemen

Het is maar de vraag of steeds meer huurders moeilijker rondkomen. Zo reageerde een woordvoerder van minister Stef Blok (Wonen) donderdag op het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Het PBL stelt dat een groeiend aantal huurders moeite heeft elke maand de huur en andere kosten voor levensonderhoud op te brengen. De praktijk laat volgens de zegsman juist een positieve ontwikkeling zien.

Het PBL-onderzoek is een modelmatige doorrekening van allerlei aannames van wat mensen kwijt zijn aan allerlei uitgaven voor levensonderhoud. Het onderzoek zegt echter niets over hoeveel mensen daadwerkelijk betalingsproblemen hebben.

Deze week meldde brancheorganisatie van woningcorporaties Aedes nog dat voor het tweede jaar op rij het aantal huisuitzettingen door betalingsproblemen is gedaald. Dat komt juist door vroegtijdig ingrijpen zodat schulden zich niet opstapelen, zegt de woordvoerder. Bovendien heeft het kabinet honderden miljoenen euro's extra uitgetrokken voor de huurtoeslag. Daarmee worden de laagste inkomens gecompenseerd voor eventuele huurverhogingen.

Volgens het PBL kan een half miljoen huurders (18 procent) met moeite aan de verplichtingen voldoen. Sinds 2012 is dit met 5 procent gestegen. Het planbureau onderzocht hoeveel huishoudens een zogeheten 'betaalrisico' hebben: het risico dat een huishouden op een gegeven moment de maandelijkse woonlasten niet meer kan betalen omdat hun inkomen ontoereikend is.

Het zijn volgens het PBL vooral de absolute minima die in de knel zitten. In 2015 dreigde bijna de helft van alle huurtoeslaggerechtigden met een inkomen onder het sociale minimum in de betalingsproblemen te komen. "Door de hard gestegen huren zitten steeds meer huurders in de knel", reageert directeur Ronald Paping van de Woonbond op de cijfers. Vanaf 2013 konden de huren ver boven inflatie stijgen. "Het aantal huurders dat daardoor met armoede kampt, is hierdoor hard toegenomen."

Minister: vraagtekens bij huurproblemen
Minister: vraagtekens bij huurproblemen (Foto: ANP)

Bedrijfsgeheimen beschermd

Europese ondernemingen krijgen een betere bescherming tegen het verkrijgen, gebruiken en openbaar maken van bedrijfsgeheimen. Het Europees Parlement stemde donderdag in Straatsburg in met nieuwe regels over de omgang met onrechtmatig verkregen vertrouwelijke bedrijfsinformatie.

De Europese richtlijn moet mensen die dergelijke informatie willen publiceren afschrikken. De bescherming geldt bijvoorbeeld voor technologische kennis, maar ook voor commerciële klantengegevens, businessplannen en marktonderzoek en -strategieën.

SP-Europarlementariër Dennis de Jong noemt de richtlijn 'gevaarlijk voor klokkenluiders, journalisten en vakbonden'. Die worden niet goed beschermd in de nieuwe regels, stelt hij. Ook GroenLinks-collega Bas Eickhout deelt die zorg. "Bedrijven kunnen nu nog makkelijker misstanden onder de pet houden. Klokkenluiders verdienen bescherming in plaats van straf."

Bedrijfsgeheimen beschermd
Bedrijfsgeheimen beschermd (Foto: ANP)

Steun het WWF met Hearthstone

Blizzard Entertainment, Apple en WWF werken samen voor het goede doel, het leven op onze planeet. Je kunt nu tot en met 24 april via de in-game shop van Hearthstone de held Khadgar kopen.

De archmage Khadgar was eerder de leerling van Medivh, maar wordt nu gezien als een van de krachtigste tovenaars in de geschiedenis van Azeroth.

De held Khadgar kost €4,99 en is alleen via de in-game shop van het spel op iOS-apparaten te koop. Eenmaal gekocht is deze ook op andere platformen te gebruiken. Het geld gaat in zijn geheel naar WWF.

Hearthstone en WWF (Foto: Blizzard Entertainment)

'Zorgverzekeraar, zorg voor snelle ambulance'

Ambulances komen te vaak niet op tijd aan en daarom moeten zorgverzekeraars helpen om dat op te lossen. Verzekeraars hebben namelijk een zorgplicht voor hun verzekerden. Dat zegt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) donderdag. De waakhond wil dat de verzekeraars binnen twee maanden met plannen komen om de ambulancezorg te verbeteren.

De ambulancediensten zijn verdeeld over 24 regio's in Nederland. In elke regio moet minstens 95 procent van de ambulances binnen 15 minuten ter plaatse zijn. Zeven regio's halen die norm, zeventien regio's niet, blijkt uit onderzoek van de NZa. Volgens de verzekeraars zijn er in sommige gebieden te weinig ambulances en te weinig medewerkers. Sommige plekken zijn moeilijk te bereiken doordat er geen brug in de buurt is.

Zorgverzekeraars Nederland erkent dat verzekeraars "een belangrijke rol" hebben, maar vindt het rapport van de NZa 'wel heel erg eenzijdig', omdat het alleen gaat over wat verzekeraars zouden moeten doen.

'Zorgverzekeraar, zorg voor snelle ambulance'
'Zorgverzekeraar, zorg voor snelle ambulance' (Foto: ANP)

Aandeelhouders BP tegen loonsverhoging topman

De aandeelhouders van het Britse olie- en gasconcern BP hebben donderdag in meerderheid tegen de loonsverhoging van topman Bob Dudley gestemd. Veel aandeelhouders vinden de loonstijging niet gepast vanwege de enorme verliezen van BP en het grote banenverlies bij het bedrijf.

De totale beloning van Dudley wordt met 20 procent verhoogd tot bijna 20 miljoen dollar. Ruim 59 procent van de aanwezige aandeelhouders stemde echter tegen deze loonsverhoging. Dat staat in schril contrast met voorgaande jaren, toen de beloningen voor topbestuurders van het oliebedrijf door de overgrote meerderheid werden goedgekeurd. De stemming is slechts adviserend, maar BP heeft aangegeven zijn toekomstige beloningsbeleid onder de loep te zullen nemen.

BP leed vorig jaar een recordverlies van 6,5 miljard dollar, vooral als gevolg van de sterk gedaalde olieprijzen. Om kosten te besparen gaat het concern 7000 banen schrappen.

Aandeelhouders BP tegen loonsverhoging topman
Aandeelhouders BP tegen loonsverhoging topman (Foto: ANP)

Gwen Stefani mag miljoenen houden van ex

Gwen Stefani hoeft haar vermogen niet te delen met haar ex Gavin Rossdale. De frontman van Bush heeft afstand gedaan van zijn deel, meldt TMZ.

Gwen en Gavin trouwden in 2002 zonder huwelijkse voorwaarden op te stellen. Gavin kan daardoor aanspraak maken op de helft van wat Gwen tijdens het huwelijk van dertien jaar verdiende. Ingewijden lieten TMZ echter weten dat Gavin daar niet op uit is. Ook heeft hij niet om alimentatie gevraagd.

Nu de financiële zaken geregeld zijn, is de scheiding volgens TMZ zo goed als rond. Gwen en Gavin waren het al eens over het delen van het ouderlijk gezag over hun kinderen Kingston (9), Zuma (7) en Apollo (2). In de praktijk zijn de drie jongens waarschijnlijk meer bij hun vader dan bij hun moeder, vanwege haar tourschema.

Gwen Stefani mag miljoenen houden van ex
Gwen Stefani mag miljoenen houden van ex (Foto: BuzzE)

Cybercriminelen beroven tientallen banken

Cybercriminelen hebben begin deze maand meer dan twintig Amerikaanse en Canadese banken bestolen. Ze sluisden in een paar dagen tijd 4 miljoen dollar weg, omgerekend 3,5 miljoen euro. De daders wisten de systemen van de bank binnen te dringen door twee types 'malware' samen te voegen.

Zakenblad Forbes meldde de digitale kraak donderdag. De beveiligingstak van IBM, X-Force, zegt dat de daders meer bedrijven in het vizier hadden. Het programmaatje dat ze hadden geschreven, nestelde zich in de browsers van nietsvermoedende gebruikers. Wanneer die inlogden bij hun bank, kregen de cybercriminelen hun gebruikersnamen en wachtwoorden in handen. De malware was zo gemaakt dat hij antivirussoftware kon omzeilen.

De daders zijn spoorloos. Volgens IBM komen ze waarschijnlijk uit Oost-Europa. Hoeveel mensen gedupeerd zijn, is niet bekend. Mogelijk was de malware ook actief in Europa en Azië.

Cybercriminelen beroven tientallen banken
Cybercriminelen beroven tientallen banken (Foto: BuzzT)

Honderden agenten bij inval Duits bordeel

Maar liefst negenhonderd Duitse politieagenten en ambtenaren hebben in de nacht van woensdag op donderdag een inval gedaan bij het grootste bordeel van Berlijn. De uitbaters van het bordeel worden onder meer verdacht van uitbuiting en belastingontduiking meldden Duitse media. Zes mensen werden gearresteerd op verdenking van mensenhandel en belastingfraude.

Hoofdaanklager Andreas Behm vergeleek de mensen achter het bordeel met de legendarische gangster Al Capone. In het bordeel werd maar liefst 6,4 miljoen euro aan contanten en waardevolle spullen aangetroffen. Ook elders in Berlijn en in de deelstaten Beieren, Baden-Württemberg en Hessen werden huiszoekingen gedaan.

Volgens de autoriteiten is er ook een verband tussen het bordeel en de Hells Angels. Voor leden van de motorclub zouden voordelige voorwaarden gelden in het bordeel.

Naast de uitbuiting zouden de bazen van het bordeel de vrouwen als 'zelfstandigen' laten werken, waardoor miljoenen aan sociale premies konden worden ontdoken.

Honderden agenten bij inval Duits bordeel
Honderden agenten bij inval Duits bordeel (Foto: ANP)

Doden na krachtige beving in zuiden Japan

Een aardbeving met een kracht van 6,4 heeft donderdagavond het eiland Kyushu in Zuid-Japan getroffen. Zeker twee mensen zijn om het leven gekomen, meldt The Japan Times op gezag van de plaatselijke autoriteiten.

Circa tweehonderd mensen zijn gewond geraakt door de beving. Meer dan twintig huizen stortten in en verschillende mensen liggen bedolven onder de puinhopen.

Naar schatting 1800 mensen hebben hun huizen verlaten en worden in speciale evacuatiezones opgevangen.

De beving vond volgens het Japanse weerinstituut plaats op een diepte van 10 kilometer.

Doden na krachtige beving in zuiden Japan
Doden na krachtige beving in zuiden Japan (Foto: ANP)

Darts-icoon Fitzmaurice (75) overleden

“Are.... you.... ready? Ladies and gentleman, let’s.... play.... darts!”. Zo begon mastercaller bij het darts Martin Fitzmaurice jarenlang de aankondiging voor de wedstrijden bij de BDO. Vandaag werd bekend dat de master of ceremonies is overleden op 75-jarige leeftijd.

Sinds 1986 was de Brit het gezicht, maar vooral 'de stem' van het darten. Eerst als caller (scheidsrechter) en later als de zogenaamde master of ceremonies. Als scheidsrechter mocht hij de eerste (en enige) 9-darter meemaken op de Embassy, toen in 1990 Paul Lim negen perfecte pijen gooide. Hij bedacht ook tal van bijnamen voor de heren darters.

Ook na de opkomst van de PDC bleeft Fitzmaurice de BDO-bond trouw. Tot in 2013 bleef hij bij die bond aangesloten. In april van dat jaar maakte hij bekend te gaan stoppen nadat Fitzmaurice in opspraak was geraakt. Hij bleek tijdens de British Internationals enkele racistische opmerkingen te hebben gemaakt en besloot daarna zelf op te stappen. 

Darts-icoon Fitzmaurice (75) overleden (Pro Shots / Henk Seppen)
Darts-icoon Fitzmaurice (75) overleden (Pro Shots / Henk Seppen)

'Koningin Máxima blijkt nazi'

Grote ophef in Duitsland rond Máxima vandaag. Onze koningin zou namelijk een nazi zijn.

Max en Wim-Lex zijn momenteel op vakantie werkbezoek in Beieren. En daar droeg ze een nogal opmerkelijke jas.

Volgens onze oosterburen lijkt haar mantel als twee druppels water op het kostuum van de nazi's in de oorlog. Van de ontwerper Hugo Boss.

Volledige missie Mirror's Edge Catalyst

Volgende week start de gesloten bèta voor Mirror’s Edge Catalyst. Om degenen die niet aan de bèta meedoen een impressie te geven, kun je hier een volledige missie bekijken.

Catalyst heeft ook multiplayer speelmodi. De ontwikkelaars leggen uit hoe deze modi in elkaar zitten.

Hier volgt een korte impressie van de verschillende mogelijkheden in de demo. De demo is uiteraard niet zo uitgebreid als de bèta, maar het geeft je een indruk.

Mirror’s Edge Catalyst komt 26 mei uit voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Voetballers Brazilië treffen Zuid-Afrika, Irak en Denemarken op Spelen

Er is geloot voor het Olympisch voetbaltoernooi aankomende zomer in Rio de Janeiro. Gastland Brazilië in de groepsfase gekoppeld aan Zuid-Afrika, Irak en Denemarken gekoppeld.

Portugal lijkt in de groepsfase de zwaarste tegenstander te zijn voor Argentinië, terwijl Duitsland titelverdediger Mexico treft. Het toernooi wordt van 4 tot en met 20 augustus gespeeld. Nederland wist zich niet te kwalificeren. Jong Oranje wist zich niet te plaatsen voor het EK onder 21 in 2015 en daarmee was de kans op Rio verkeken.

De selecties bestaan grotendeels uit spelers onder 23 jaar. Ieder land mag drie dispensatiespelers selecteren. Zo is Neymar mogelijk een dispenstatiespeler voor Brazilië. Het kan ook zijn dat Neymar komende zomer deelneemt aan de Copa América Centenario. De Braziliaanse bond heeft met Barcelona afgesproken dat hij maximaal één toernooi zal spelen. Hoe sterk de selecties van de Europese deelnemers zijn is nog maar de vraag in verband met het EK.

Er wordt bij de Olympische Spelen gespeeld in zes speelsteden, waaronder Rio de Janeiro. In die stad staat de finale op het programma in het Maracanã-stadion. De overge speelsteden zijn Brasília, São Paulo, Belo Horizonte, Salvador en Manaus, 

Er is ook geloot voor het vrouwentoernooi. De Braziliaanse dames nemen het in de groepsfase op tegen China, Zweden en Zuid-Afrika. De Nederlandse dames liepen plaatsing mis. In het OKT in eigen land werden ze tweede, waar alleen winnaar Zweden zich plaatste. 

Turkse minister eist afschaffing visumplicht

Als de Europese Unie niet snel de visumplicht voor Turken afschaft gaat er mogelijk een streep door het vluchtelingenakkoord tussen Turkije en de EU. Dat dreigement heeft de Turkse minister van EU-zaken Volkan Bozkir geuit tijdens een bezoek aan Wenen, meldt de Turkse krant Hürriyet.

"Als de EU visumvrij reizen niet mogelijk maken kunnen we het akkoord schrappen", aldus Bozkir. "Dit is een koopje." De minister zei een dag eerder te verwachten dat de visumplicht uiterlijk in juni verdwijnt, maar Kati Piri, de Turkije-rapporteur bij het Europees Parlement, is aanzienlijk sceptischer. "Turkije heeft zichtbaar vooruitgang geboekt in de afgelopen twee jaar. Er zijn echter nog technische kwesties die moeten worden opgelost voordat de visumplicht weg kan. Ik geloof niet dat dat voor juni zal gebeuren."

Turkse minister eist afschaffing visumplicht
Turkse minister eist afschaffing visumplicht (Foto: ANP)

Taxi's weigeren blinde mee te nemen

Iedereen kent taxichauffeurs als beschaafde mensen. Ze weten vrijwel overal de weg, hebben klantvriendelijkheid hoog in het vaandel staan en houden zich keurig aan de verkeersregels. Maar ook in deze branche zitten helaas een paar rotte appels. En ze rijden blijkbaar allemaal in Den Haag.

Een volkomen verkleumde blinde vrouw is eergisteren door de politie naar huis gebracht. Niet omdat ze een slokje teveel op had of vanwege een het molesteren van een bushokje, maar omdat de dame er niet in slaagde een taxi voor haar en haar hond te krijgen.

Diverse taxi's weigerden de blinde en haar geleidehond mee te nemen. Uiteindelijk heeft ze drie uur staan wachten, tot eenieders beste vriend zo vriendelijk en sociaal was haar naar huis te brengen.

Incidentje, zou je denken? Vergeet het maar. Volgens een woordvoerster van KNGF Geleidehonden gebeurt dit wel vaker. Ook andere openbare gelegenheden geven blinden vaak geen gelegenheid om binnen te komen: "We horen het helaas nog best vaak. Bijvoorbeeld in winkels, restaurants en in taxi’s" .

Vanaf 2017 is het echter over met de pret voor sommige taxichauffeurs, want dan treedt er een wet in werking die gebiedt dat invaliden niet meer gediscrimineerd mogen worden, omdat ze toevallig in een (onhandige) rolstoel zitten of een hond nodig hebben om van A naar B te komen.

Wereldrecord Super Mario Bros. verbroken

Speedrunner Darbian heeft het wereldrecord om zo snel mogelijk Super Mario Bros. uit te spelen verbroken. Het vorige record van 4:57.427 dat ook op naam stond van Darbian, werd met enkele honderdsten verbroken: 4:57.260.

Darbian deed de run in de zogenaamde 'any percentage'-categorie, waarbij hij niet verplicht is om elk level van Super Mario Bros. uit te spelen en dus ook levels kan skippen, zoals te zien is in het filmpje hieronder. Darbian verbrak het record op een originele console, die gelinkt was aan Darbians hartslag. Het is interessant om te zien dat wanneer Darbian doorkrijgt dat hij het record kan verbreken zijn hartslag omhoog schiet, tot een recordhoogte van 172 slagen per minuut.

Darbian hangt met het nieuwe record zijn controller aan de wilgen. "Ik heb het maximale gehaald uit deze catagorie - ik ben klaar! Mijn queeste is voltooid', staat in de YouTube-beschrijving van het filmpje. 

Wereldrecord Super Mario Bros. verbroken

Nieuwe jachtstijlen in Monster Hunter Generations

In Monster Hunter Generations kunnen spelers de manier waarop ze spelen veranderen met Hunter Styles en unieke speciale vaardigheden toewijzen die Hunter Arts worden genoemd.

Met Hunter Styles kunnen spelers de gekozen jager toespitsen op hun favoriete manier van spelen door te kiezen uit vier verschillende stijlen. Spelers kunnen bijvoorbeeld kiezen voor de Aerial Style als ze graag monsters met luchtaanvallen bestoken, of de Hunter Arts-vaardigheden maximaliseren met de Striker Style. Elke Hunter Style brengt unieke bewegingen en aanvallen met zich mee die alleen beschikbaar zijn bij deze specifieke stijl. Hierdoor worden spelers aangemoedigd om experimenterend tot de perfecte manier te komen om te spelen met de 14 soorten wapens in de game.

Hunter Arts zijn special moves die van pas komen voor krachtige aanvallen, ontwijkende manoeuvres, of het snelle herstel van een hunter en zijn teamgenoten. Tijdens de gevechten met sterke monsters, kan het tijdig inzetten van een Hunter Art het verschil maken. Je kunt echter maar een beperkt aantal Hunter Arts toewijzen aan je personage, dus moeten spelers zorgvuldig afwegen welke het best bij hun speelstijl passen.

Monster Hunter Generations komt ergens deze zomer uit voor Nintendo 3DS.

Pac-man en co naar Xbox One, PlayStation 4 en pc

Bandai Namco laat weten dat ze op 20 april vier oude bekenden op de digtitale shops van Xbox One, PlayStation 4 en Steam los gaan laten. Pac-man, Ms. Pas-man, Galaga en Dig Dug zijn dan als losse games te downloaden.

Voor de jongere medemens: graphics waren ondergeschikt zoals je ziet in onderstaande screenshots. Deze vier arcadegames van de jaren 80 zijn simpel te begrijpen, maar oh zo verslavend. Om de nostalgie compleet te maken is zelfs de stage 256-bug in Pac-man nog aanwezig. Hierdoor is het 256ste level een totaal onspeelbaar veld, want ja, 8-bit gaat maar tot 255...

Pac-man (Foto: Bandai Namco)

Ms. Pac-man (Foto: Bandai Namco)

Galaga (Foto: Bandai Namco)

Dig Dug (Foto: Bandai Namco)

EK op de tocht voor Draxler, Coentrão zeker afwezig

Julian Draxler is mogelijk niet in staat met Duitsland uit te komen op het EK 2016 in Frankrijk. De middenvelder van VfL Wolfsburg liep dinsdag een spierscheuring op.

Dit laat trainer Dieter Hecking weten via de officiële kanalen. De 22-jarige Draxler raakte in het Champions League-duel met Real Madrid (3-0) nederlaag geblesseerd na een charge van Real-back Dani Carvajal. De Duitse spelmaker moest al na 32 minuten gewisseld worden en is volgens de oefenmeester van Wolfsburg 'een paar weken' niet inzetbaar.  Het EK begint op 10 juni en op 15 mei maakt bondscoach Joachim Löw van Duitsland de voorlopige selectie bekend.

Wie er, buiten het Nederlands elftal, zeker niet bij is, is de Portugees Fábio Coentrão. De 28-jarige verdediger van AS Monaco, goed voor 51 interlands, moet vanwege een dijbeenblessure onder het mes en staat zeker drie maanden aan de kant.

MotoRanch VR46 in Valentino Rossi The Game

Milestone heeft de ene motorgame nog niet klaar of ze zijn alweer bezig met een nieuwe. Valentino Rossi The Game krijgt de MotoRanch VR46. Dat is voor het eerst in een racespel.

De MotoRanch VR46 bestaat uit meerdere circuits waar meneer zelf traint om alle technieken te verbeteren. Je kunt er met hem, maar ook met alle VR46-Academy Racers en Valentino's vrienden zoals Tony Cairoli, Alberto Tebaldi, Mauro Sanchini, Thomas Chareyre, Marco Belli, Mattia Pasini, Chad Reed, Guy Martin, Graziano Rossi, Filippo Scalbi en Federico Fuligni rijden.

Valentino Rossi The Game is vanaf 16 juni beschikbaar op pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Internationale primeur voor Leeuwarden met JSF

De Joint Strike Fighter (JSF of F-35) zal in Nederland voor het eerst buiten de Verenigde Staten te zien zijn. Dat gebeurt eind volgende maand op Vliegbasis Leeuwarden. Het ministerie van Defensie bevestigde berichtgeving hierover van de Volkskrant donderdag.

Het was al bekend dat de opvolger van de F-16 naar ons land zou komen voor geluidstesten. De verwachting was echter dat het gevechtsvliegtuig zijn internationaal debuut in Groot-Brittannië zou maken. De F-35 zal ook te zien zijn op de Luchtmachtdagen in Leeuwarden in juni.

Nederland heeft al twee testtoestellen die op Edwards Air Force Base in Californië staan. Hier worden voorbereidingen getroffen voor de operationele testfase. Het kabinet wil 37 Joint Strike Fighters aanschaffen. Hiervoor is 4,5 euro miljard vrijgemaakt. De F-35's gaan vanaf 2019 de F-16 vervangen.

Internationale primeur voor Leeuwarden met JSF
Internationale primeur voor Leeuwarden met JSF (Foto: ANP)

IJsbergen afgebroken bij Antarctica

Twee grote ijsbergen zijn afgebroken van de Nansen-ijskap op Antarctica. Satellieten van de Amerikaanse en Europese ruimtevaartorganisaties NASA en ESA registreerden vorige week hoe de nieuwe kilometerslange ijsschotsen loskwamen van de ijskap.

In maart stelde ESA vast dat een deel van de ijsplaat nog maar losjes vastzat aan de rest. Vorige week zagen satellieten van NASA dat de scheur inmiddels 40 kilometer breed was geworden. De ijsschots maakte zich uiteindelijk los van de ijskap en brak vervolgens in tweeën.

De ijsbergen, die 10 en 20 kilometer lang en beide 5 kilometer breed en zo'n 250 meter dik zijn, drijven naar het oosten en vormen vooralsnog geen gevaar voor de koopvaardij of wetenschappelijke stations in het gebied. Wel bestaat de mogelijkheid dat wetenschappelijke apparatuur op de zeebodem beschadigd raakt.

IJsbergen afgebroken bij Antarctica
IJsbergen afgebroken bij Antarctica (Foto: ANP)

Veolia staakt verzet tegen gunning OV Limburg

Veolia staakt zijn verzet tegen de gunning van het openbaar vervoer in Limburg aan concurrent Arriva. Veolia heeft een eerder ingediend beroep bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven ingetrokken.

Volgens Veolia was de aanbesteding niet eerlijk verlopen. Maar Veolia is daarop teruggekomen, liet de provincie Limburg donderdag weten.

Aanvankelijk kreeg NS-dochter Abellio de gunning. Maar toen bleek dat er fraude was gepleegd, werd Abellio geschrapt en ging de gunning naar Arriva. Veolia viel als te duur buiten de boot. Ten onrechte, vond deze vervoerder in eerste instantie.

Veolia staakt verzet tegen gunning OV Limburg
Veolia staakt verzet tegen gunning OV Limburg (Foto: ANP)

Monster van Loch Ness ontdekt

Tijdens de zoveelste jacht op het monster van Loch Ness was het eindelijk raak. Onderzoekers ontdekten het monster op een diepte van 180 meter. Het was 10 meter lang, stelde de apparatuur vast. Nadere bestudering en raadpleging van de archieven wees uit dat het helaas ging om een filmmodel dat regisseur Billy Wilder in 1969 had gebruikt.

In The Private Life of Sherlock Holmes gaat hoofdrolspeler Christopher Lee in Schotland op zoek naar een verdwenen man en stuit en passant op het monster. Wilder had daarvoor een kleine onderzeeër laten bouwen. Het model zonk later jammerlijk.

Een robot van een Noors bedrijf ontdekte de vergeten overblijfselen op de bodem van het mysterieuze meer. Loch Ness is vanwege de diepte (maximaal 226 meter) lastig te onderzoeken. Behalve de mini-onderzeeër vond de robot nog een onbekend 8 meter lang scheepswrak. In het verleden brachten de monsterlijke zoektochten ook een bommenwerper, een raceboot en een eeuw oud vissersbootje aan het licht, meldde toeristenorganisatie VisitScotland.

Roestend monster van Loch Ness ontdekt
Roestend monster van Loch Ness ontdekt (Foto: BuzzO)

Appartementencomplex op Tenerife stort in

Op het Canarische eiland Tenerife is donderdagochtend een appartementencomplex van vier verdiepingen ingestort. Dat gebeurde in de wijk Los Cristianos in de stad Arona. Media melden dat mogelijk vijftien mensen onder het puin bedolven zijn. Er zouden al verscheidene gewonden zijn afgevoerd.

De wijk is door de politie afgezet en de belendende gebouwen zijn uit voorzorg ontruimd.

Getuigen verklaarden dat voorafgaand aan de ineenstorting een gaslucht in de omgeving van het gebouw hing. Snel daarna was er een explosie te horen.

Appartementencomplex op Tenerife stort in
Appartementencomplex op Tenerife stort in (Foto: ANP)

FBI vindt niets bruikbaars op gehackte iPhone

De FBI heeft vooralsnog nog geen bruikbare informatie gevonden op de gekraakte iPhone van San Bernardino-terrorist Syed Farook. Dat meldt CBS News.

Alle moeite die de FBI de afgelopen maanden heeft gedaan om toegang te krijgen tot de iPhone lijkt dus voor niets. De FBI benadrukte wel de informatie op de smartphone te blijven analyseren.

De federale instelling zette Apple maandenlang onder druk om mee te werken aan het ontgrendelen van het toestel. Apple weigerde en een rechtszaak volgde, die gewonnen werd door de techreus uit Cupertino.

Maar de FBI kreeg het uiteindelijk, met hulp van professionele hackers, toch voor elkaar de iPhone te kraken. Apple eiste op zijn beurt dat de FBI prijsgaf welke methode is gebruikt bij het hacken, om het lek in de beveiliging te kunnen herstellen.

FBI vindt niets bruikbaars op gehackte iPhone
FBI vindt niets bruikbaars op gehackte iPhone (Foto: BuzzT)

BAM bouwt megapier op Curaçao

Bouwbedrijf BAM gaat een tweede megapier op Curaçao ontwerpen en bouwen, bij Otrabanda, Willemstad. De contractwaarde van de opdracht is ruim 25 miljoen euro, werd donderdag bekend.

De pier ligt aan de westkant van de Sint Annabaai naast de in 1999 gerealiseerde Ernest 'Jackie' Voges-megapier. De pier zal geschikt zijn voor schepen uit de Oasis-klasse, het grootste type cruiseschepen. Ook zal de steiger worden benut voor het afmeren van vrachtschepen, tankers en vaartuigen voor de offshore-industrie.

De werkzaamheden, in opdracht van de Curaçao Ports Authority, omvatten de aanleg van een bijna 200 meter lange afmeersteiger, een 75 meter lange aanloopsteiger, vier afmeervoorzieningen en landaanwinning met kustbescherming. Ook wordt de huidige pier gerenoveerd.

BAM bouwt megapier op Curaçao
BAM bouwt megapier op Curaçao (Foto: ANP)

Topambtenaar weg om 'Gestapo-minister'

Een Belgische topambtenaar heeft zijn ontslag ingediend bij minister van Mobiliteit Jacqueline Galant. De bewindsvrouw maakt zich volgens Laurent Ledoux schuldig aan 'Gestapo-praktijken'.

"Ze eist bijvoorbeeld de namen van topambtenaren die niet zonder meer willen uitvoeren wat ze eist", aldus Ledoux, die vindt dat Galant moet aftreden.

Galant kwam woensdag al onder vuur te liggen toen vertrouwelijke rapporten van de Europese Commissie uitlekten. Daarin wordt kritiek geuit op de ondermaatse controle op de veiligheidssystemen van Belgische vliegvelden.

De topambtenaar had Galant de afgelopen jaren naar eigen zeggen herhaaldelijk gewaarschuwd en tevergeefs om meer geld gevraagd. Hij wil de minister echter niet de verantwoordelijkheid voor de aanslagen op Brussels Airport in de schoenen schuiven. "Dat zou absurd zijn", zei hij op de radio.

Ledoux vindt verder dat Galant luchtverkeersleider Belgocontrol te veel macht geeft. "Het is totaal onaanvaardbaar, zo niet illegaal."

Topambtenaar weg om 'Gestapo-minister'
Topambtenaar weg om 'Gestapo-minister' (Foto: ANP)

EP duikt in Panama Papers

Europarlementariërs willen alles weten over de constructies van rijke individuen en bedrijven met het internationaal opererende Panamese adviesbureau Mossack Fonseca. Die kwamen aan het licht via de zogenoemde Panama Papers. De leiders van alle fracties in het Europees Parlement stemden er donderdag mee in om een onderzoekscommissie op te richten naar aanleiding van onthullingen over belastingontwijking en mogelijke witwaspraktijken.

Uit de gelekte documenten kwam onder andere naar voren hoe veel voorname instellingen, bedrijven en personen gebruik maken van offshorefirma's in landen waar weinig of geen belasting betaald hoeft te worden. Het Panamese bedrijf zou klanten daarbij helpen. De naam van de vader van de Britse premier David Cameron kwam in de stukken voor, maar ook de presidenten van Oekraïne, Rusland en Argentinië, respectievelijk Petro Porosjenko, Vladimir Poetin en Mauricio Macri, evenals voetballer Lionel Messi.

Op 4 mei wordt besloten wie er in de commissie gaan zitten en wat ze precies gaan onderzoeken (het mandaat).

EP duikt in Panama Papers
EP duikt in Panama Papers (Foto: ANP)

Wegenwacht gaat rijden met auto op waterstof

De Wegenwacht gaat vanaf vrijdag rijden met een wagen die op waterstof rijdt. De auto wordt ingezet in stedelijke gebieden en heeft een actieradius van 300 kilometer. Uitvalsbasis voor de omgebouwde Renault Kangoo ZE is het wegenwachtstation Rhoon. De Wegenwacht wil met dit voertuig kijken of het bruikbaar is bij de hulpverlening.

De ingebruikname van de waterstofauto valt samen met het zeventigjarig bestaan van de Wegenwacht. Ter gelegenheid van het jubileum zijn in Rhoon wegenwachtvoertuigen van vroeger en nu te zien.

Vlak na de Tweede Wereldoorlog begon de ANWB naar het voorbeeld van de Engelse zusterclub Automobile Association (AA) auto's van leden met pech weer aan de praat te krijgen. Op 15 april 1946 ging de eerste hulpbrigade van start met zeven gele Harley Davidson Liberator motorfietsen. Met ruim 1,2 miljoen pechhulpverleningen per jaar is de Wegenwacht tegenwoordig met 900 wegenwachten 24 uur per dag actief.

Wegenwacht gaat rijden met auto op waterstof
Wegenwacht gaat rijden met auto op waterstof (Foto: ANP)

Geile blonde juf stript voor klas

In het altijd onstuimige Italië is ophef ontstaan rond een behoorlijk hitisige juf. De blondine in kwestie geeft namelijk een stripteaseshow weg voor de ogen van nietsvermoedende leerlingen. En uiteraard is alles gefilmd.

De juf in kwestie is docente op de middelbare school 'Gramsci Keynes Institute' in de Toscaanse stad Prato. Maar waarschijnlijk niet lang meer.

Op de beelden is te zien hoe de lerares een dansje opvoert en haar trui omhoogtrekt. Vervolgens danst zij vrolijk verder in haar bh. Hierbij trekt zij zich natuurlijk niets aan van haar joelende publiek.

De identiteit van de juf is nog onbekend. De directrice van de bewuste school zegt geschokt te zijn. Men is inmiddels een onderzoek gestart naar de dame.

Leren wordt weer leuk!

Automobilist kan niet zonder smartphone

Vier van de tien automobilisten kijken wel eens op het scherm van hun smartphone tijdens het rijden. Vooral mannen en jongeren maken zich hieraan schuldig. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 6000 mensen die vrijwel dagelijks auto rijden en in het bezit zijn van een smartphone.

Van de mensen die hun smartphone gebruiken vindt 67 procent dat ze gevaarlijk bezig zijn. Een derde van hen vindt dit niet gevaarlijk. Een kwart van alle ondervraagden is wel eens in een gevaarlijke situatie terecht gekomen omdat ze zelf of een medeweggebruiker bezig waren met hun slimme telefoon.

Mannen zijn achter het stuur een stuk actiever met hun smartphone dan vrouwen. Van de ondervraagde mannen gebruikt 58 procent de smartphone tijdens een autorit. Onder vrouwen is dit 25 procent. De telefoon wordt vooral gebruikt om WhatsApp berichten te lezen.

Automobilist kan niet buiten smartphone
Automobilist kan niet buiten smartphone (Foto: ANP)

Europa bereidt zich voor op zelfrijdende auto

Landen in Europa gaan samenwerken om hun wegennet en verkeersregels klaar te maken voor de komst van zelfrijdende auto's. Daarover hebben de Europese transportministers donderdag een verklaring getekend in Amsterdam.

Autofabrikant Tesla bewees onlangs al dat het technisch mogelijk is om met speciale software wagens deels zelfstandig de weg op te sturen. Maar de regelgeving is op deze ontwikkelingen nog allerminst voorbereid. Daarin staat in veel landen bijvoorbeeld nog dat automobilisten hun handen aan het stuur moeten houden, iets wat bij zelfsturende nieuwe wagens niet de bedoeling is.

De landen streven er naar om over drie jaar klaar te zijn met hun voorbereidingen. Een en ander moet ook voorkomen dat de zelfrijdende auto's en vrachtwagens straks bij iedere grens een nieuwe update nodig hebben.

Europa bereidt zich voor op zelfrijdende auto
Europa bereidt zich voor op zelfrijdende auto (Foto: ANP)

Nieuwe wet persoonsgegevens aangenomen

Aan de nu versnipperde wetgeving in Europa over gegevensbescherming komt een einde. Het Europees Parlement (EP) heeft nieuwe wetgeving hierover donderdag goedgekeurd.

Onder de nieuwe verordening zullen burgers beter in staat zijn hun persoonlijke gegevens in te zien, te wijzigen en te controleren. Ook is het 'recht om te worden vergeten' opgenomen in de wet zodat burgers kunnen eisen oudere informatie over hen op het internet te verwijderen. Bedrijven die de fout ingaan bij de bescherming van de data, kunnen flinke boetes tegemoet zien. Bovendien komt er nu één set regels.

De nieuwe regels, waar jaren intensief over is onderhandeld tussen de Europese Commissie, de EU-lidstaten en het EU-parlement, gaan 2018 in. Dan moeten alle 28 EU-lidstaten de regels hebben omgezet in nationale wetgeving.

Nieuwe wet persoonsgegevens aangenomen
Compleet ongerelateerde, zinloze foto, aangeleverd door ANP

Geen slapende olifanten wakker maken

Een Indiase man die dolgraag een selfie wilde maken met een slapende olifant, zal in het vervolg wel twee keer nadenken voordat hij zo'n kolos in zijn dromen stoort.

De olifant lag uit te rusten na een religieuze processie bij een tempel in Kilimanoor in de staat Kerala, toen de 37-jarige man hem benaderde met een tros bananen en probeerde de selfie te schieten. De dikhuid was niet van zijn avances gediend en viel hem aan met zijn slurf en slagtanden.

Het hulpgeroep van de man bracht de tempelautoriteiten op de been, die hem ontzetten en naar het ziekenhuis brachten. Daar wordt de olifantenfan nu behandeld voor de ernstige wonden die hij opliep, meldt de krant Times of India.

Geen slapende olifanten wakker maken
Geen slapende olifanten wakker maken (Foto: BuzzO)

Pinguïnpaar Stan en Olli verhuist

Het dierenpark Hagenbeck in Hamburg heeft er een attractie bij: het verliefde paar koningspinguïns Stan en Olli, beide van mannelijke kunne. De twee zijn afkomstig uit Berlijn, waar ze zich tot dusver hardnekkig hebben onttrokken aan het Europees fokprogramma, bedoeld om de soort in stand te houden. De vrouwtjes in de kolonie konden hen niet bekoren.

"Stan en Olli zijn homo, voor zover wij weten", zei de woordvoerster van de Berliner Zoo Christiane Reiss. "Ze hebben nooit gebroed. En tijdens de baltstijd hadden ze alleen aandacht voor elkaar."

In Hamburg verkeren de pinguïns, die in hun nieuwe omgeving wel worden omgedoopt, in goed gezelschap. Het dierenpark Hagenbeck huisvest slechts mannetjes. "We noemen de aanwinsten voorlopig Kalle en Grobi", vertelde hun verzorger Dave Belde. De naaste buren van het Berlijnse stel zijn de Humboldt-pinguïns Juan en Carlos. In hol 15 hebben zij al eens zitten broeden op een ei van gips.

Pinguïnpaar Stan en Olli verhuist
Pinguïnpaar Stan en Olli verhuist (Foto: BuzzO)

Jörgen Raymann stopt met televisie

Jörgen Raymann stopt met het maken van televisieprogramma's. Het roer gaat om, meldt hij donderdag op Facebook.

''Na een succesvolle periode bij de televisie is het tijd geworden voor verandering. Ik zal indien er een leuk programma voorbij komt nog wel wat doen af en toe, maar mijn focus ga ik verleggen naar mijn rol als motivator en ik ga mijn oude liefde theater weer oppakken. Ik doe de laatste tijd ook vaker stand-upcomedy en het bevalt mij uitstekend."

Raymann begint op maandag 4 juni met een wekelijkse motivatievideo op zijn Facebookpagina. "Mijn doel is: Iedereen die dat wil aan zijn of haar PHD (Passion Happiness en Drive) helpen!". Raymanns populaire typetje Tante Es leeft voort als animatiefiguur.

Raymann maakte sinds 1998 televisieprogramma's in Nederland. Hij werd presentator van het programma The Comedy Factory en maakte voor de NTR het latenightprogramma Raymann is Laat. Dat programma ging over in Zo Raymann, dat tot en met 2014 standhield.

Jörgen Raymann stopt met televisie
Jörgen Raymann stopt met televisie (Foto: BuzzE)

60 nieuwe kindbruidjes naar Nederland

Tussen september 2015 en januari dit jaar hebben Syrische pedofielen rond de zestig kindbruidjes uit Nederland binnengehaald. Ze reisden mee met hun 'man'. Dat meldt Corinne Dettmeijer, de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en seksueel Geweld tegen Kinderen.

"Deze meisjes bevinden zich vaak in een sociaal isolement waardoor misbruik en uitbuiting langdurig kunnen aanhouden. Het risico bestaat dat zij verworden tot huisslaaf of verborgen vrouw", aldus Dettmeijer.

"Momenteel is nog geen sprake van een actieve strafrechtelijke aanpak van huwelijken waartoe kinderen worden gedwongen. Dat baart de Nationaal Rapporteur zorgen omdat meerdere wetten, mensenrechten en kinderrechten worden overtreden."

Dettmeijer wil dat vaker voor een strafrechtelijke aanpak wordt gekozen. "Als kinderen worden aangezet om te trouwen en daarna in een gecreëerde setting seks moeten hebben, mag dat niet worden toegestaan."

Waarom Nederland de mensenhandel in kinderseksslaven grootschalig blijft gedogen is onbekend.

Tientallen Syrische kindbruiden in Nederland

Tientallen Syrische kindbruiden in Nederland (Foto: ANP)

Politieinstructeur neergeschoten op training

Bij een politietraining in Elst op het Integrale Beroepsvaardigheden Trainingscentrum (IBT) is donderdag een instructeur neergeschoten. De man werd geraakt tijdens een schietoefening.

Het slachtoffer maakt het "naar omstandigheden"goed en de schutter is erg geschrokken, meldt de politie. Er wordt onderzoek gedaan naar hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren.

Politieinstructeur neergeschoten op training
Politieinstructeur neergeschoten op training (Foto: ANP)

Titelverdediger Bingham opent WK snooker tegen Carter, O'Sullivan treft Gilbert

Zaterdag begint het voor de snookerfanatici het feest dat zeventien dagen duurt. Het wereldkampioenschap komt eraan. Donderdagochtend was de loting en titelverdediger Stuart Bingham werd gekoppeld aan Ali Carter. 

Bingham is als titelverdediger automatisch als eerste geplaatst en krijgt met Ali Carter meteen een stevige tegenstander voorgeschoteld. Carter is tweevoudig WK-finalist en plaatste zich via het kwalificatietoernooi voor het WK. Als wereldkampioen haalde Bingham dit jaar de finale van de World Grand Prix en de halve finales van de Shanghai Masters en de The Masters. 

Vijfvoudig wereldkampioen Ronnie O'Sullivan neemt het in de eerste ronde op tegen zijn landgenoot David Gilbert. Mark Selby, De nummer één van de wereldranglijst, speelt in de eerste ronde tegen Robert Milkins.

Het deelnemersveld kent één debutant namelijk Mitchell Mann. Hij won in het kwalificatietoernooi van onder andere Matthew Selt en Dechawat Poomjaeng om het hoofdtoernooi te bereiken. De beste snookeraar van de Lage Landen Luca Brecel haalde het niet. De jongste WK-deelnemer ooit sneuvelde in de tweede kwalificatieronde. Ook snookerlegenden Jimmy White en Steve Davis werden vroegtijdig uitgeschakeld. 

Het wereldkampioenschap, wat voor de veertigste keer gehouden zal worden in het Crucible Theatre te Sheffield, begint aanstaande zaterdag. De finale is op 1 en 2 mei. 

Cover art Witcher 3-uitbreiding Blood & Wine gelekt

Gister lekte mogelijk de releasedatum al van The Witcher 3: Wild Hunt-uitbreiding Blood & Wine, nu lijkt ook de box art van de game alvast vrijgegeven. De uitbreiding komt waarschijnlijk uit op 7 juni van dit jaar.

De cover verscheen in een webshop in Jakarta. De game(-uitbreiding) gaat volgens de geruchten uitgegeven worden in winkels als downloadcode, waarbij de doos naast toegang tot de uitbreiding ook twee nieuwe Gwent-decks biedt, bestaande uit in totaal 154 kaarten.

Kobe Bryant schittert bij afscheid van NBA

Basketballer Kobe Bryant heeft in zijn afscheidswedstrijd van de NBA nog een keer van zich laten horen. De 37-jarige superster van de Los Angeles Lakers scoorde er in zijn slotduel lustig op los en had met 60 punten een zeer groot aandeel in de 101-96 zege van zijn ploeg op de Utah Jazz. Het was ook gelijk de laatste wedstrijd van het seizoen voor de Lakers die zich niet voor de play-offs wisten te plaatsen.

Onder toeziend oog van onder meer Shaquille O'Neal, Magic Johnson, Jack Nicholson, Jay Z en David Beckham gaf Bryant nog een keer een fraai optreden weg. "Ik ging de wedstrijd in om zo hard mogelijk te spelen en een show weg te geven. Het voelde goed om dat nog één keer te doen. Maar het mooiste is dat mijn kinderen mij hebben zien spelen zoals ik dat altijd deed."

NBA-superster Kobe Bryant heeft afscheid genomen (Pro Shots/Zuma Sports Wire)
NBA-superster Kobe Bryant heeft afscheid genomen (Pro Shots/Zuma Sports Wire)

"Het was gek, ik moest er de hele avond om lachen. Want twintig jaar lang roept iedereen naar mij om de bal te passen en vanavond zei iedereen: niet passen! Als kind was ik een fanatieke Lakers-fan. Ik wist alles van iedere speler die hier ooit gespeeld heeft. Dus om geselecteerd te worden, daarna geruild te worden naar deze organisatie en hier twintig jaar te spelen. Een beter verhaal kan je niet schrijven. Bedankt vanuit het diepste van mijn hart, ik hou van jullie. Mamba out!"


De introductie van Bryant bij zijn laatste wedstrijd (Bron: YouTube/NBA)


Hij scoorde 60 punten in zijn laatste wedstrijd (Bron: YouTube/NBA)


Diverse sterren spraken Bryant toe (Bron: YouTube/NBA)


Het laatste woord was aan de hoofdrolspeler zelf (Bron: YouTube/NBA)

Schaatswereld verliest belangrijke sponsor

De schaatssport gaat één van haar meest succesvolste sponsor van de afgelopen jaren verliezen. De directeur van Beslist.nl, Kees Verpalen, heeft vanmorgen bekend gemaakt dat de stekker uit het project zal worden getrokken. Hierdoor komt het voltallige team van Gerard van Velde, waaronder Michel en Ronald Mulder, zonder sponsor te zitten.

Veel te vrezen heeft het team echter niet, want de kans is groot dat Platina Fit en Continu het stokje over zullen nemen. Beide bedrijven zijn momenteel in onderhandeling met het team van Gianni Romme en Marianne Timmer, en het team heeft laten weten graag te willen uitbreiden.

Oorspronkelijk zou Beslist.nl vanaf 2012 tot en met de Spelen van 2018 in het Koreaanse Pyeonchang aanblijven, maar uit onvrede met het sponsorbeleid van de KNSB heeft Van Palen besloten om er vroegtijdig een eind aan te maken. Met Beslist.nl won het team van Van Velde met Michel Mulder de 500 meter tijdens de Olympische Spelen in Vancouver en werd het WK sprint twee keer gewonnen.

Slim verkeer in Amsterdam met TNO en Google

Amsterdam gaat samenwerken met kennisinstituut TNO en Google om het verkeer in de stad slimmer te laten doorstromen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de verkeersstatistieken van Google, maakten de partijen donderdag bekend.

De internetgigant helpt automobilisten via Google Maps en mobiele Android-telefoons al jaren om te navigeren in stedelijke gebieden. Dit levert gegevens op over de locatie en snelheid van aanwezige reizigers. Die kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om bestuurders slimmere routes aan te bieden, op basis van actuele reistijden. Ook krijgt de gemeente bijvoorbeeld inzicht in de neveneffecten van verkeer dat een sluiproute kiest vanwege een verkeersongeval of wegopbreking. Bij files kunnen automobilisten het advies krijgen een andere route te kiezen.

Daarnaast kunnen de verkeersstatistieken een flinke kostenbesparing opleveren, omdat deze deels de traditionele verkeerssensoren langs de wegen kunnen vervangen. TNO berekende dat de informatie nog steeds kwalitatief goed en dekkend is als 20 procent van de sensoren wordt vervangen door de verkeersdata van Google.

Voor bijvoorbeeld 30 kilometer op de A12 met drie banen in beide richtingen is met 20 procent minder wegsensoren een besparing van 40.000 euro per jaar mogelijk. Voor een periode van twaalf jaar zou dit een kostenbesparing opleveren voor het Nederlandse wegennet van 161 miljoen euro, berekende TNO.

Concreet gaan de partijen de verbouwing rond de Zuidas vanaf volgend jaar aanpakken om nieuwe diensten en mogelijkheden te bekijken.

Slim verkeer in Amsterdam met TNO en Google
Slim verkeer in Amsterdam met TNO en Google (Foto: BuzzT)

Tekeningen Fiep Westendorp op Kinderpostzegel

De Kinderpostzegels worden dit jaar getooid met de karakteristieke tekeningen die Fiep Westendorp maakte bij de kinderboeken van Annie M.G. Schmidt: Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet, Pim & Pom en Otje. Met haar illustraties op de Kinderpostzegels wordt ook stilgestaan bij de honderdste geboortedag van Westendorp. Dat heeft PostNL donderdag laten weten.

Met de verkoop van Kinderpostzegels wordt geld bijeengebracht voor kinderen over de hele wereld die in hun ontwikkeling worden bedreigd. Met de opbrengst van afgelopen jaar konden 855.000 kinderen worden gesteund.

Tekeningen Fiep Westendorp op Kinderpostzegel
Tekeningen Fiep Westendorp op Kinderpostzegel (Foto: ANP)

Bouterse: IMF gaat Suriname steunen

Om de financiële problemen van Suriname te verlichten is het Internationaal Monetair Fonds (IMF) bereid 478 miljoen dollar (bijna 424 miljoen euro) aan het Zuid-Amerikaanse land te lenen. Suriname zal dit geld gebruiken om de bijna lege staatskas te vullen. Dat heeft president Desi Bouterse woensdagmiddag (lokale tijd) tijdens een persconferentie in Paramaribo gezegd.

Ook andere buitenlandse instanties hebben toezeggingen gedaan voor financiële steun, zei Bouterse. Hij verwacht in totaal ongeveer 1 miljard dollar (circa 887 miljoen euro) te ontvangen. Het is nog niet duidelijk onder welke voorwaarden geld wordt geleend.

Het land heeft al meer dan een half jaar grote financiële problemen. De Surinaamse dollar is daardoor al meer dan 50 procent in waarde gedaald. Volgens de regering zijn de problemen ontstaan door de lage wereldmarktprijzen voor olie en goud, belangrijke exportproducten voor Suriname. Veel Surinamers zijn er echter van overtuigd dat de slechte situatie het gevolg is van te hoge uitgaven en corruptie door de regering van Bouterse.

Bouterse: IMF gaat Suriname steunen
Bouterse: IMF gaat Suriname steunen (Foto: ANP)

Action timmert stevig aan de weg

Discounter Action doet goede zaken. Het bedrijf zag de omzet afgelopen jaar met krap een derde toenemen. Ook opende het bedrijf 141 nieuwe winkels, waarbij het vooral internationaal stevig aan de weg timmert.

Action zette over 2015 een omzet van krap 2 miljard euro in de boeken. Het bedrijfsresultaat nam daarbij met 36 procent toe tot 226 miljoen euro. Topman Sander van der Laan sprak in een toelichting van ,,wederom een succesvol jaar" voor de onderneming.

Het aantal winkels in Frankrijk is afgelopen jaar meer dan verdubbeld tot 120. Daarnaast werden 17 nieuwe filialen in Nederland geopend, 23 in België en 31 in Duitsland. Ook zagen de eerste Actions in Oostenrijk en Luxemburg het levenslicht. Vorige maand werd bij Parijs het eerste distributiecentrum buiten Nederland geopend. Deze is naar verwachting eind 2016 volledig operationeel.

Volgens Van der Laan zal Action ook in 2016 internationaal verdere stappen zetten. Daarbij verwacht de onderneming zowel een hogere omzet als een stijging van het bedrijfsresultaat. Qua groei richt het zich met name op Duitsland en Frankrijk, geholpen door de opening van nieuwe distributiecentra in deze landen. De discounter heeft de ambitie om dit jaar meer nieuwe winkels te openen dan afgelopen jaar.

Action telt momenteel meer dan 680 winkels verdeeld over zes landen. Bij de onderneming werken 28.000 medewerkers. In de winkels worden meer dan 6000 artikelen aangeboden, waarvan circa een derde tot het vaste assortiment behoort.

Action timmert stevig aan de weg
Action timmert stevig aan de weg (Foto: ANP)

Meer en vollere vliegtuigen in Eindhoven

Eindhoven Airport heeft in het eerste kwartaal meer vliegtuigen zien komen en gaan, die bovendien gemiddeld voller zaten dan een jaar eerder. Het aantal passagiers nam daardoor met 14 procent toe tot ruim 923.000.

Over heel 2016 verwacht Eindhoven Airport, vooral het domein van prijsvechters en chartermaatschappijen, 4,6 miljoen reizigers over de vloer te krijgen. Dat zou een groei betekenen van 6 procent ten opzichte van 2015. aldus de luchthaven donderdag.

Het aantal vliegbewegingen op de tweede luchthaven van Nederland kwam in het eerste kwartaal uit op 6762. Dat is 9 procent meer dan in de eerste drie maanden van 2015. Voor het gehele jaar wordt op een toename met ruim 8 procent gerekend ten opzichte van de 30.394 vliegbewegingen van 2015.

Meer en vollere vliegtuigen in Eindhoven
Meer en vollere vliegtuigen in Eindhoven (Foto: ANP)

Speel Oculus-games op je Vive

Zoals wel bekend zijn er verschillende apparaten waarmee je VR-games kunt spelen. Om de consument te motiveren juist een Oculus Rift te kopen, zijn er games die alleen draaien op de Rift. Een programmeur genaamd CrossVR heeft een patch geschreven waarmee je Oculus-games kunt spelen op je HTC Vive.

De truc is dat de commando’s die worden doorgegeven in de software worden herleid naar OpenVR-commando’s. De patch vertaalt dus voor de Vive wat de Oculus-game wil. Het nadeel is dat de besturing op het moment alleen werkt met een Xbox-controller.

De games die reeds gepatcht kunnen worden zijn Lucky’s Tale en Oculus Dreamdeck. Redditer chillaxinbball heeft de Dreamhack-patch ook kunnen toepassen op de game Chronos, maar dit is nog onbevestigd. Omdat de code op GitHub staat en dus in principe verbeterd kan worden door iedereen, zal dit aantal snel groeien.

Op het moment is het alleen mogelijk een Oculus Rift-game te patchen die je ook daadwerkelijk hebt aangeschaft via de Oculus Store. Lucky’s Tale en Oculus Dreamdeck zijn sowieso gratis voor degenen die een Oculus Rift aanschaffen.

HTC Vive

Alonso mag racen in China

Formule 1-coureur Fernando Alonso heeft van de artsen toestemming gekregen om dit weekend te mogen racen in China. De McLaren-coureur is voldoende hersteld van de verwondingen die hij opliep bij een crash tijdens de eerste race van het seizoen in Australië.

Alonso crashte hard op de Haas van Esteban Gutierrez en stuiterde door de grindbak, waarna zijn zwaarbeschadigde McLaren vrijwel ondersteboven tegen de bandenstapels tot stilstand kwam. De Spanjaard kon zelf uit de bolide klimmen, maar bleek naderhand toch klachten aan het ongeval overgehouden te hebben.

Omdat Alonso een rib gebroken had kreeg hij twee weken geleden geen toestemming om te racen in Bahrein. Stoffel Vandoorne verving de Spanjaard en hield aan de wedstrijd een punt over. Deze week werd de Belg uit voorzorg ook in Shanghai verwacht, maar zal als reserve voor Alonso en teamgenoot Jenson Button aanwezig blijven.

Fernando Alonso mag na zijn crash in Australië weer racen (Pro Shots/Zuma Sports Wire)
Fernando Alonso mag na zijn crash in Australië weer racen (Pro Shots/Zuma Sports Wire)

Animal Crossing viert haar 15de verjaardag

We hadden het zelf niet eens door, maar Animal Crossing bestaat al weer vijftien jaar. Nintendo heeft voor deze gelegenheid een video online gezet waarin alle games de revu passeren.

De laatste twee games, Happy Home Designer en Amiibo Festival zijn geheel anders dan de eerdere delen en vielen wat minder in de smaak. In de 'echte' games probeer je als inwoner van een dorpje een relaxed leventje op te bouwen, natuurlijk samen met de overige vreemde vogels in het dorpje. Verzamelen, onderhouden en elkaar helpen blijkt al vijftien jaar erg verslavend te zijn.

Helaas, er is nog geen nieuws voor een echt nieuw deel. We zullen het nog even met Animal Crossing: New Leaf voor 3DS moeten doen, dat ondertussen al bijna drie jaar geleden is uitgekomen. Kom maar met een Animal Crossing voor smartphone-aankondiging Nintendo!

Zaanse Schans populairst bij buitenlanders

De meeste buitenlandse toeristen komen naar de Zaanse Schans. Vorig jaar kwamen daar 1,6 miljoen buitenlanders kijken, op de voet gevolgd door het Van Gogh Museum in Amsterdam. Verder zijn in de hoofdstad het Anne Frank Huis, het Rijksmuseum en een tochtje door de grachten bij de buitenlanders erg in trek. In totaal kwamen in 2015 ongeveer 13 miljoen buitenlanders naar alle dagattracties, liet toeristenbureau NBTC donderdag weten.

Worden buitenlandse toeristen en Nederlanders bij elkaar opgeteld, dan was de Efteling het populairst, evenals in 2014. In totaal passeerden daar bijna 4,7 miljoen mensen de kassa's, gevolgd door het Rijks, het Van Gogh, de Zaanse Schans en nieuwkomer in de top vijf Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. Twaalf dagattracties kregen vorig jaar meer dan een miljoen bezoekers.

Zaanse Schans populairst bij buitenlanders
Zaanse Schans populairst bij buitenlanders (Foto: ANP)

Negende kind Eddie Murphy wordt meisje

Het negende kindje van acteur en komiek Eddie Murphy wordt een dochter. De 55-jarige acteur heeft volgens Mirror bevestigd dat zijn vriendin, het Australische model Paige Butcher, zwanger is van een meisje. Het kindje wordt in mei verwacht.

Paparazzi vroegen Murphy in een koffiezaak in Beverly Hills naar het geslacht van het kindje. "Het is een klein meisje", antwoordde Eddie, die al vijf meiden heeft.

Eddie kreeg vijf kinderen die nu tussen de 13 en 26 jaar oud zijn met zijn ex-vrouw Nicole Murphy, van wie hij in 2006 na 22 jaar huwelijk scheidde. Daarnaast kreeg hij drie kinderen met verschillende vriendinnen, waaronder een achtjarige dochter met voormalig Spice Girl Melanie Brown.

Negende kind Eddie Murphy wordt meisje
Negende kind Eddie Murphy wordt meisje (Foto: BuzzE)

PvdA pleit voor 'sterrenzuivel'

Consumenten moeten makkelijker kunnen kiezen voor zuivelproducten die op een diervriendelijke manier zijn geproduceerd. Als het aan PvdA-Kamerlid Sjoera Dikkers ligt komt er een sterrensysteem waardoor diervriendelijk geproduceerde melk, boter en yoghurt makkelijk zijn te herkennen.

Hoe meer sterren, hoe meer rekening er is gehouden met het welzijn van de dieren. Eenzelfde systeem is er al voor vlees en eieren.

Volgens Dikkers is er steeds meer vraag naar dit soort producten. "Veel mensen willen graag meer diervriendelijke zuivel, maar zien nergens op een pak melk of yoghurt staan hoe het is geproduceerd. Een eenvoudig sterrensysteem maakt die keuze veel makkelijker. Zo kan de consument sneller kiezen voor een meer diervriendelijk product."

Dikkers doet haar voorstel voor 'sterrenzuivel' donderdag tijdens het debat in de Tweede Kamer over de melkveehouderij. Het Kamerlid vroeg eerder, vergeefs, om een verbod op de zogeheten kiloknaller, vlees dat in supermarkten voor stuntprijzen wordt verkocht.

PvdA pleit voor ´sterrenzuivel´
PvdA pleit voor ´sterrenzuivel´ (Foto: ANP)

Aantal overvallen cafetaria's daalt fors

Het aantal overvallen op cafetaria's is in het eerste kwartaal van 2016 gedaald naar 21 ten opzichte van 38 een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het team Landelijke Overval Coördinatie van de politie.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) werkt samen met de politie om veiligheid in cafetaria's te vergroten. "We hebben met een campagne extra aandacht gegeven aan cafetaria's", zegt een woordvoerder van de brancheorganisatie. "Zo sturen we experts die een veiligheidsscan kunnen doen, zodat de eigenaar precies weet waar de knelpunten zitten."

Ondanks de daling zullen er altijd overvallen blijven, meent de woordvoerder. "100 procent veiligheid bestaat niet. Maar we kunnen wel meer bewustzijn creëren. Als we gaan denken zoals de overvallers, wordt het voor hen een stuk lastiger."

Aantal overvallen cafetaria's daalt fors
Aantal overvallen cafetaria's daalt fors (Foto: ANP)

Steeds meer huurders komen moeilijk rond

Voor steeds meer huurders is het moeilijk om elke maand de huur en andere kosten voor levensonderhoud op te brengen. Een half miljoen huurders (18 procent) kan met moeite aan de verplichtingen voldoen. Sinds 2012 is dit met 5 procent gestegen. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

Het planbureau onderzocht hoeveel huishoudens een zogeheten 'betaalrisico' hebben: het risico dat een huishouden op een gegeven moment de maandelijkse woonlasten niet meer kan betalen omdat hun inkomen ontoereikend is.

De problemen zijn minder groot bij eigenaren van een koopwoning. Vorig jaar had 3 procent moeite om de maandelijkse woonlasten te voldoen. Het zijn volgens het PBL vooral de absolute minima die in de knel zitten. In 2015 dreigde bijna de helft van alle huurtoeslaggerechtigden met een inkomen onder het sociale minimum in de betalingsproblemen te komen.

Uit de cijfers blijkt dat mensen die huurtoeslag krijgen, minder moeite hebben. Toch is dit percentage (11 procent) wel verdubbeld ten opzichte van 2012. Dit komt volgens het planbureau voor een deel door beleidsveranderingen: huurders betalen een groter deel van de huur zelf en corporaties hebben de mogelijkheid om de huren sterker te laten stijgen dan de inflatie.

Steeds meer huurders komen moeilijk rond
Steeds meer huurders komen moeilijk rond (Foto: ANP)

DDoS-aanval Lizard Squad op Blizzard

Vannacht heeft de hackersgroep Lizard Squad een DDoS-aanval uitgevoerd op Blizzard. Blizzard zegt weer operationeel te zijn en Lizard Squad op hun beurt belooft dat dit niet hun laatste actie is. De aanval was via Twitter te volgen.

Lizard Squad is al vaker op FOK! voorbijgekomen door hun aanvallen op het PlayStation-netwerk, Xbox-servers, het aanbieden van een DDoS-service, een bommelding en het lastigvallen van vrouwelijke gamers. Meerdere leden zijn reeds opgepakt, maar de groep van voornamelijk tieners gaat door met hun pesterijen.

Er is nog geen (drog)reden bekend waarom Lizard Squad het juist op Blizzard heeft gemunt. Waarschijnlijk gewoon omdat ze een lek in de beveiliging hebben gevonden.

Hier volgen de Twitter berichten van Blizzard en Lizard Squad, wat een kijkje geeft achter de schermen.

Ontketen een revolutie in Homefront: The Revolution

Deep Silver onthult het ‘Merits’-programma voor Homefront: The Revolution: een beloningsregeling voor leden van de Homefront-community. Ook is er een trailer uitgebracht waarin het Hearts and Minds-systeem uitgelegd wordt.

Elk geregistreerd lid kan inloggen op Homefront-Game.com en Merits verdienen door simpele acties op de website uit te voeren. Elke verdiende Merit ontgrendelt een bijbehorend stuk gevechtsuitrusting uit de Red Rebel set, die je kunt gebruiken om je co-op personage aan te passen in de Resistance Mode. Om hun beloningen in het spel te ontgrendelen, kunnen community-leden dichter bij de lancering in mei hun Homefront-profiel koppelen aan hun Xbox LIVE-, PSN- of Steam-account.

De Red Rebel-set levert alleen uiterlijke voordelen. Er zijn momenteel zeven Merits beschikbaar, de komende weken worden er meer toegevoegd.

Daarnaast toont de nieuwe ‘Hearts and Minds 101’ -video hoe spelers met unieke spelmechanieken bepaalde acties kunnen uitvoeren in de open wereld van Homefront:The Revolution, om zo de steun te verdienen van de onderdrukte bevolking van het bezette Philadelphia. Het Hearts and Minds-systeem houdt in dat acties van spelers een direct effect hebben op de wereld om hen heen, met als ultieme doel het ontketenen van een revolutie.

Homefront: The Revolution is vanaf 20 mei 2016 verkrijgbaar voor Xbox One, PlayStation 4 en Windows. Versies voor Mac OS en Linux zijn ook in ontwikkeling.

Meisje van 14 dood door ongeluk Jirnsum

Door een ongeval met een auto op de Reinerswei tussen de Friese dorpen Jirnsum en Grou is woensdagavond een 14-jarig meisje uit Oudehaske om het leven gekomen. Een 16-jarig meisje uit Scharnegoutum, en twee jongens van 16 en 17 jaar uit Jirnsum, raakten zwaargewond. Zij werden met spoed naar verschillende ziekenhuizen gebracht. Het meisje overleed ter plaatse aan haar verwondingen.

De bestuurder van de auto, een 18-jarige jongen uit Jirnsum, raakte eveneens gewond. Volgens de politie zaten de vijf in een auto die door nog onbekende oorzaak van de weg raakte en tegen een boom reed. De wagen kwam daarna in een sloot terecht. Bij het ongeval waren geen andere weggebruikers betrokken.

Meisje van 14 dood door ongeluk Jirnsum
Meisje van 14 dood door ongeluk Jirnsum (Foto: ANP)

Cyndi Lauper draagt concert op aan LGBT's

De ene ster na de andere zegt concerten af in North Carolina vanwege een nieuwe controversiële wet die transgenders discrimineert. Cyndi Lauper laat haar fans in de staat echter niet in de steek en zal de opbrengsten van haar concert in Raleigh inleveren bij een stichting die zich inzet voor homorechten, vertelt ze aan TMZ.

"Ik denk dat ik het beste de hele dag daar kan besteden om publieke steun te krijgen om de wet ongedaan te maken", vertelt de zangeres die eerder al aangaf niet in de voetsporen te treden van Bruce Springsteen en Ringo Starr. Die twee protesteerden tegen de wet door hun concerten in de staat af te zeggen. Cyndi vindt die houding te passief: "We moeten allemaal ons steentje bijdragen."

Conservatieve politici kregen er onlangs een wet doorheen die helderheid moet scheppen over het absolute verschil tussen dames- en heren-wc's. Nu is bepaald dat het geslacht ten tijde van de geboorte bepalend is en dat is een klap in het gezicht van transgenders. Ook lieten verschillende beroemdheden de laatste tijd van zich horen vanwege een nieuwe wet in de staat Mississippi, die middels vastgelegde religieuze vrijheden discriminatie tegen homoseksuelen mogelijk maakt.

Cyndi Lauper draagt concert op aan LGBT's
Cyndi Lauper draagt concert op aan LGBT's (Foto: BuzzE)

Ragequit-issues Street Fighter V deze maand aangepakt

De heren en dames van Capcom hebben gister op Twitter aangekondigd dat ze deze maand maatregelen zullen treffen voor de ragequitting-problemen waar de game momenteel mee kampt. We berichtten al eerder over dit probleem, waarbij mensen in competitieve online wedstrijden op het laatste moment de game afsluiten om geen verlies te hoeven lijden.

Later deze maand komt er een update die deze problemen het hoofd moeten bieden, belooft Capcom in hun Tweet. Helaas geeft de Japanse ontwikkelaar nog geen details over wat er na de update precies gaat gebeuren met mensen die rage-quitten, maar ze beloven om spoedig met meer details te komen. De meest recente update voor Street Fighter V was in maart, waarin een handvol nieuwe modi werd geïntroduceerd, alsook een nieuwe vechter, Alex.

Manager Trump niet vervolgd voor mishandeling

De campagnemanager van Donald Trump die vorige maand werd aangeklaagd, wordt niet vervolgd. Daarover schrijft de website Politico woensdag (lokale tijd) op basis van anonieme bronnen. De 41-jarige Corey Lewandowski werd aangeklaagd wegens geweldpleging tegen een journalist.

Lewandowski zou een journaliste van de conservatieve website Breitbart opzettelijk hardhandig bij haar arm hebben gepakt om haar bij Trump weg te trekken. Michelle Fields probeerde de Republikein een vraag te stellen toen hij na een persconferentie op 8 maart wegliep.

Volgens Politico maakt de politie in Florida het besluit donderdagmiddag bekend.

Trump zei eerder al achter zijn campagnemanager te staan. "Meneer Lewandowski is absoluut onschuldig."

Manager Trump niet vervolgd
Manager Trump niet vervolgd (Foto: ANP)

Eerste Cruyff Court geopend na dood Cruijff

Voor het eerst sinds het overlijden van Johan Cruijff is er woensdag (lokale tijd) in Chicago een Cruyff Court geopend. Het speciale veld waar kinderen kunnen spelen, is gemaakt in het Rainey Park in de Amerikaanse stad. De opening werd verricht door Johan Kappelhof, Nederlandse speler van Chicago Fire.

De legendarische nummer veertien overleed eind maart aan de gevolgen van longkanker. Hij voetbalde tijdens zijn actieve loopbaan ook in Amerika.

,,Johan Cruijff was tot het laatste moment zeer betrokken bij de Cruyff Foundation. Het belang van bewegen is, zoals Johan dat omschreef, 'logisch'", aldus Niels Meijer, internationaal directeur van de Cruyff Foundation. De organisatie zal dit jaar ook nog Cruyff Courts openen in Nederland, Spanje, Schotland en Brazilië.

Eerste Cruyff Court geopend na dood Cruijff
Eerste Cruyff Court geopend na dood Cruijff (Foto: ANP)

[eSports] Kijkcijferrecord CS:GO Major League gebroken

Activision Blizzard kondigde gisteren aan dat Major League Gaming’s Counter-Strike: Global Offensive Major Championship (CS:GO Major) nieuwe kijkrecords heeft gezet. Het eSports-evenement vond dit jaar van 30 maart tot en met 3 april plaats in Columbus, Ohio, Verenigde Staten. Het totaal van 71 miljoen views betekende records met 45 miljoen live kijkuren en 1,6 miljoen gelijktijdige kijkers op OTT, web, mobiel en in-game streaming.

Daarmee is het oude record van 34 miljoen kijkuren en 1,3 miljoen gelijktijdige kijkers verbroken. Dit werd vorig jaar behaald tijdens de 2015 CS:GO Major in Keulen, Duitsland. “Vorig jaar trok wedstrijdgaming meer dan 225 miljoen mensen,” zegt Mike Sepso, Senior Vice President van Activision Blizzard Media Networks en medeoprichter van Major League Gaming (MLG). “De cijfers tijdens de recente CS:GO Major tonen aan dat Activision Blizzard Media Networks een goed besluit heeft genomen om deze premium content uit te zenden en dergelijke events op te zetten.”

Counter-Strike-wedstrijden worden wereldwijd al 16 jaar gehouden, terwijl game-ontwikkelaar Valve in 2014 het CS:GO Major systeem opzette. De kampioenschappen in Columbus zijn het achtste CS:GO Major event sinds 2013 en het eerste dat werd geproduceerd door MLG.

Kijkcijferrecord voor CS:GO eSports-evenementKijkcijferrecord voor CS:GO eSports-evenement

Golf is geen misdaad meer in China

De Chinese communisten kunnen voortaan naar hartenlust de golfbanen betreden. De Communistische Partij in China heeft deze week besloten dat de sport officieel geen misdaad meer is. Dat was geen gemakkelijke beslissing want de grote roerganger Mao Zedong zelf besloot ooit dat golf verachtelijk was, een sport voor miljonairs.

De afgelopen decennia veroverde het golf toch langzaam een plekje binnen de Chinese maatschappij. Maar in zijn strijd tegen corruptie liet president Xi Jinping vorig jaar nog weten dat de 85 miljoen partijleden nog geen bal mochten slaan. Hij beschouwde golf als een bron van verderf.

Plotseling is alles anders. 'Aangezien het slechts een sport betreft, is er niets mis met golfspelen', meldde de officiële krant van het Chinese anticorruptiebureau enkele dagen geleden. De door de overheid gecontroleerde krant China Daily bevestigde kort daarna dat communisten voortaan eindelijk mogen golfen.

Golf is plots geen misdaad meer in China
Golf is plots geen misdaad meer in China (Foto: ANP)

Fallout 4 meets Counter-Strike in gaaf filmpje

Heb je je ooit afgevraagd hoe Counter-Strike zou spelen als je gebruik kon maken van het V.A.T.S.-systeem uit Fallout 4? YouTuber Westracer heeft een indrukkwekkende montage gemaakt van een mix tussen deze twee games.

In de beelden zien we een paar bekend ogende koppen uit het contraterrorismecircuit van Counter-Strike, die typische Fallout 4-zaken gebruiken zoals de V.A.T.S., de Pipboy en bijbehorende fasttravel. Check 'm hieronder.

Cruz: Rubio goede vicepresident

Indien Ted Cruz de Republikeinse presidentskandidaat wordt, ziet hij in zijn voormalige rivaal Marco Rubio een goede vicepresident. Dat liet hij woensdag (lokale tijd) op CNN weten.

Cruz houdt nog altijd goede moed om Donald Trump in de voorverkiezingen te verslaan. Rubio zou dan een uitstekende kandidaat zijn om hem te steunen, aldus de senator uit Texas. Cruz noemt Rubio "communicatief sterk". "Hij inspireerde miljoenen mensen in Amerika tijdens zijn campagne."

De twee stonden eerder tegenover elkaar als het op illegale immigratie aankwam, maar nu beschouwt Cruz zijn voormalige opponent als 'een vriend'.

Het is echter de vraag of Rubio openstaat voor de eventuele functie. Vorige maand liet hij nog weten "niet iemands vicepresident te worden. Ik ben niet geïnteresseerd in het vicepresidentschap", zei Rubio in Washington.

Cruz: Rubio goede vicepresident
Cruz: Rubio goede vicepresident (Foto: ANP)

Regisseur Jungle Book corrigeert Walt Disney

Bijna vijftig jaar na Disney's animatiefilm The Jungle Book brengt de filmstudio het verhaal gebaseerd op het boek van Rudyard Kipling opnieuw naar de bioscoop. Waar destijds de wildernis nog met de hand getekend werd, kwamen de jungle en haar bewoners deze keer bijna volledig digitaal tot stand.

Regisseur Jon Favreau weet zeker dat Walt Disney zelf maar wat trots was geweest op de nieuwe versie van de film over het jongetje Mowgli dat is opgevoed door wolven. "Walt wordt tegenwoordig gezien als een nostalgisch figuur, maar hij was altijd bezig met technologie. Zijn films en pretparken moesten daarvan het nieuwste van het nieuwste hebben, hij zocht altijd de grens op en was zijn tijd meestal vooruit."

Vijftig jaar na zijn dood is er op filmgebied meer mogelijk dan Disney voor mogelijk had kunnen houden. Favreau en zijn team creëerden in een studio in downtown Los Angeles vanuit het niets een levensechte jungle. Niets dat je in de film ziet is echt, behalve het mensenkind Mowgli, gespeeld door de tienjarige Neel Sethi. De dieren kwamen tot stand met behulp van verschillende technieken, het specialeffectsteam bestond uit mensen die eerder werkten aan films als Avatar en Gravity.

Orang-Oetan
Toen het aankwam op het creëren van de dieren, moest Favreau zijn broodheer Walt Disney toch afvallen. "Walt deed iets dat een realist als ik niet over zijn hart kan krijgen. Het leek hem destijds leuk een Orang-Oetan in de film te hebben, en dus kwam die Orang-Oetan er. Maar die dieren leven helemaal niet in de Indiase jungle."

Iemand in het visual effectsteam vond tot grote opluchting van Favreau een manier om deze Koning Louie toch in het verhaal te houden. "Er is een uitgestorven mensaapsoort, de Gigantopithecus, die wél in dat deel van de wereld leefde én ook nog eens op een enorm uit de kluiten gewassen Orang-Oetan lijkt. En dus hebben we nu een gigantische Koning Louie."

Trekjes
Alle dieren kregen pas hun definitieve uiterlijk toen de stemacteurs gecast waren. Koning Louie heeft de doordringende blauwe ogen van Christopher Walken, Baloe de beer geeft Mowgli blikken zoals alleen Bill Murray dat doet en ook de andere junglebewoners hebben trekjes van hun vertolkers, onder wie Scarlett Johansson als slang Kaa en Lupita Nyong'o als wolvenmoeder Raksha.

Ondanks alle techniek draait de film om de personages, benadrukt Favreau. "Je kunt nog zoveel technologische kunstjes tot je beschikking hebben, uiteindelijk moet de film wel een ziel hebben. De gouden regel van Walt Disney is nog net zo actueel als vijftig jaar geleden: alles staat en valt met het verhaal."

The Jungle Book draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen.

Regisseur Jungle Book corrigeert Walt Disney
Regisseur Jungle Book corrigeert Walt Disney (Foto: BuzzE)

DVD: Black Sails (seizoen 2)

Seizoen 2 van Black Sails vervolgt het spannende verhaal van Captain Flints crew op de Walrus, die nog immer naarstig op zoek is naar het goud van de zilvervloot Urca de Lima. In het tweede seizoen van de piratenserie zijn veel verbeteringen te zien ten opzichte van seizoen 1. Zo is er bijvoorbeeld een stuk meer spektakel op het water te zien in de vorm van zeeoorlogvoering, maar ligt er net als in seizoen 1 in grote lijnen nog steeds een focus op retorica en politiek.

Rotterdams oorlogsdocument gevonden

Na ruim zeventig jaar is een bijzonder document uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. De Duitse bezetter vraagt hierin in mei 1940 om de overgave van Rotterdam. Er wordt nog onderhandeld over een ultimatum, maar de voorbereidingen op de bombardementen op Rotterdam zijn dan al in volle gang. Slechts een deel van de bommen valt uiteindelijk niet op de stad. Daarna wordt het capitulatiedocument alsnog ondertekend.

Onderzoeksjournalist Gerard Groeneveld heeft het document ontdekt in een boek dat hij kocht op een Duitse veilingsite. Dat schrijft hij in zijn boek Rotterdam Frontstad, dat donderdag verschijnt.

Het handgeschreven velletje papier was volgens Groeneveld voor het laatst gezien door burgemeester P.J. Oud tijdens de afhandeling van de capitulatie op de commandopost van kolonel Scharroo, de commandant die verantwoordelijk was voor de verdediging van Rotterdam. Oud verklaarde na de oorlog voor de parlementaire enquêtecommissie dat dit document was verdwenen in de chaos rond een schietincident dat daar toen plaatsvond.

Makers New Kids komen met film over stuntman

Steffen Haars en Flip van der Kuil, de makers van de New Kids-series en -films, starten dit voorjaar met de opnames van een nieuwe komedie.

In Ron Goossens: Low Budget Stuntman speelt acteur Tim Haars de rol van een werkloze alcoholist die om zijn huwelijk te redden de meest succesvolle actrice van Nederland in bed moet zien te krijgen. Dat heeft distributeur Entertainment One donderdag bekendgemaakt.

De twee New Kids-films trokken samen 1,6 miljoen bezoekers. En ook de derde film die dit team maakte, de romantische komedie Bro's before Ho's, was een grote hit. Zij werken voor Ron Goossens: Low Budget Stuntman weer samen met producent Kaap Holland Film.

De opnames gaan naar verwachting in mei van start.

Makers New Kids komen met film over stuntman
Makers New Kids komen met film over stuntman (Foto: BuzzE)

Bestanden Mossack Fonseca in beslag genomen

De autoriteiten in Panama hebben tijdens een onderzoek bij juridisch adviesbureau Mossack Fonseca digitale bestanden in beslag genomen. De inval bij het bedrijf nam zo'n 27 uur in beslag. De autoriteiten lieten woensdag (lokale tijd) weten dat er geen arrestaties zijn verricht.

De zoektocht was er vooral op gericht bewijs te vinden voor illegale activiteiten. Javier Caraballo, de officier van justitie die verantwoordelijk is voor de inval, zegt inmiddels toegang te hebben tot honderd 'virtuele servers' en enkele fysieke servers. Die worden nauwkeurig onderzocht.

"We hebben geen rekeningen laten bevriezen of mensen aangehouden", meldde Caraballo. "We hebben op dit moment nog geen overtuigende feiten gevonden."

Het Panamese bedrijf staat centraal in de Panama Papers. Samenwerkende internationale kranten, waaronder in Nederland Trouw en FD, gebruiken de uitgelekte administratie van Mossack Fonseca voor onthullingen over belastingontwijking via belastingparadijzen.

Bestanden Mossack Fonseca in beslag genomen
Bestanden Mossack Fonseca in beslag genomen (Foto: ANP)

Topfirma's massaal in belastingparadijzen

De vijftig grootste Amerikaanse bedrijven hebben samen voor omgerekend meer dan 1000 miljard euro aan vermogen ondergebracht in belastingparadijzen. Dat meldt ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib donderdag na onderzoek van publiek toegankelijke gegevens.

Belastingontwijking is volgens Oxfam Novib zo ongeveer de norm geworden in de internationale zakenwereld. Ook de affaire rond de Panama Papers toont dat nog maar eens aan, stelt de organisatie. Oxfam schat dat 90 procent van tweehonderd grootste multinationals gebruikmaakt van offshoreconstructies in belastingparadijzen.

De vijftig onderzochte Amerikaanse bedrijven, waaronder Walmart, IBM en Microsoft, hebben in totaal meer dan 1600 dochterondernemingen in landen met een mild belastingklimaat. Alleen al op het kleine eiland Bermuda rapporteerden zij in 2012 een winst van in totaal 80 miljard dollar, meer dan hun gerapporteerde winsten in Japan, China, Duitsland en Frankrijk samen.

Belastingadviseur bij Oxfam Robbie Silverman stelt dat het rapport opnieuw bewijst dat sprake is van een massaal en systematisch misbruik van het wereldwijde belastingstelsel. "We kunnen niet doorgaan met een situatie waarin de rijken en machtigen niet hun eerlijke deel van de belasting betalen, waardoor de rest de rekening moet betalen. Regeringen over de hele wereld moeten nu samenkomen om het tijdperk van de belastingparadijzen te beëindigen."

'Topfirma's massaal in belastingparadijzen'
'Topfirma's massaal in belastingparadijzen' (Foto: ANP)

Justin Bieber ontdekt kleurplaten

De hype rond kleurplaten voor volwassenen heeft eindelijk ook Justin Bieber bereikt. Op Instagram bericht de zanger over de kalmerende bezigheid.

"Ik heb dit ingekleurd", schrijft hij trots bij een foto waarop een volledig ingekleurde kleurplaat te zien is met de titel Pinup Girl. Justin heeft een half uur gezeten aan de in ondeugende Japanse stijl - de zogeheten Hentai - ontworpen kleurplaat. "En ik kan nooit zo lang stil zitten dus dat is een hele prestatie", schrijft hij. "Ja het kostte me echt dertig minuten, haha ik weet het, ik zuig. Beoordeel me niet."

Het concentratieniveau van de popster is niet al te best, vertelde hij in 2010 al eens aan The Guardian: "Ik heb een lichte vorm van ADHD. Het lijkt me wel duidelijk."Daarom wordt het de zanger ook wel eens teveel als er veel drukte om hem heen ontstaat. Pas nog schrapte hij de ontmoetingen met fans tijdens zijn wereldtour omdat het persoonlijke contact met de enthousiastelingen hem naar eigen zeggen teveel emotionele energie kost.

Hamilton krijgt gridstaf van vijf plaatsen in China

De matige seizoensstart van Lewis Hamilton zet zich voort in China. De wereldkampioen krijgt een gridstraf van vijf plekken. Na afloop van de Grand Prix van Bahrein werd ontdekt dat de versnellingsbak schade had ondervonden.

Afgelopen woensdag besloot Mercedes het zekere voor het onzekere te nemen en de bak te wisselen. Doordat er op China goed ingehaald kan worden, hoopt het team dat het resultaat meevalt.
DiRT Rally

“Links 2, kijk uit voor de sprong, rechts 6 en snijd niet af!”. ’s Nachts word ik nog steeds badend in het zweet wakker omdat iemand mij commandeert hoe ik moet rijden. De afgelopen drie maanden kwamen er drie toppers van rallyspellen uit en DiRT Rally is nu aan de beurt. Maar dan moet de bijrijder wel even zijn mond houden om dit verhaal te typen.

Katy Perry verslaat nonnen in rechtszaak

De nonnen die een stokje staken voor de verkoop van een klooster aan Katy Perry zijn hun boekje te buiten gegaan. Dat bepaalde een rechter woensdag, meldt Los Angeles Times.

Katy Perry wilde vorig jaar het klooster in Los Angeles dat op de markt was dolgraag kopen en aartsbisschop Jose Gomez stond op het punt zijn goedkeuring te geven voor de verkoop aan de popster. Twee nonnen staken hier op het laatste moment een stokje voor nadat ze de videoclips van Perry hadden geïnspecteerd. Ze claimden dat zij het recht hadden het religieuze pand te verkopen en deden dat vervolgens ook snel, maar niet aan Perry.

Die gang van zaken klopte volgens de rechter niet. Het aartsbisdom had wel degelijk zeggenschap over het stuk vastgoed en niet de hoofdnonnen. De overeenkomst die Perry sloot om voor 14,5 miljoen dollar cash het pand te kopen is geldig, stelt de rechter. Of dat betekent dat Katy Perry haar droomhuis nu toch nog in haar bezit zal krijgen is nog niet duidelijk. Wat betreft de nonnen niet: diens advocaten geven aan zich niet bij de uitspraak neer te leggen.

Katy Perry verslaat nonnen in rechtszaak
Katy Perry verslaat nonnen in rechtszaak

Katy Perry verslaat nonnen in rechtszaak
Katy Perry verslaat nonnen in rechtszaak (Foto: BuzzE)

'Noord-Korea viert verjaardag grondlegger met raketlanceringen'

Noord-Korea heeft aan de oostkust van het land een of twee ballistische raketten in gereedheid gebracht. Volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap worden ze mogelijk gelanceerd rond 15 april, de verjaardag van Kim Il-sung (1912-1994). Il-sung is de grondlegger van het huidige communistische land.


Ooggetuigen meldden een lanceerinrichting te zien met daarop twee Musudan-raketten, aldus Yonhap op basis van verschillende Zuid-Koreaanse regeringsbronnen. De raketten van dit type zijn nog niet eerder getest, meldde het ministerie van Defensie en experts in Zuid-Korea.

Noord-Korea lanceert mogelijk weer raket
Noord-Korea lanceert mogelijk weer raket (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: regen, zon en hagel

Gisteren bleken er aardig wat lokale onweersbuien te zijn ontstaan, waarvoor mijn collega Stephan de volgende verklaring gaf: "Oorzaak van de buien is denk ik toch een iets sterkere zeewind dan verwacht. Daar komt bij het gebrek aan stroming, dan krijg je een zeewindfront. Koele zeelucht wil het land op, botst op de warmere lucht een km. of 15 boven land, en BOEM.... en dat voedde dan weer de buien boven Gelderland."

Ook vandaag zijn er dergelijke buien met hagel en onweer mogelijk. Zon en stapelbewolking wisselen elkaar af en in de westelijke provincies wordt het in de middag droog en zonnig. De temperatuur ligt rond de 13 graden op de Wadden, en 17 graden in het zuidoosten. De wind is matig tot zwak en komt uit het zuidwesten. 

Zon op 06:44
Zon onder 20:37
Zonkracht

 4 / 2 

Vandaag twee foto's, één van Duco en één van Luuntje.

Duiven van de buurman van luuntje (Foto: Luuntje)
Duiven van de buurman van Luuntje (Foto: Luuntje)

Boomklever
Boomklever (Foto: Duco) 

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

 Wikiweetjes van vandaag
1865 Abraham Lincoln werd neergeschoten door John Wilkes Booth
 1912 Iets voor middernacht liep de Titanic op haar eerste reis op een ijsberg en zonk.  
 1979 De Amstel Gold Race werd voor de derde keer achtereen gewonnen door Jan Raas
 1990 Berlijn werd opnieuw de hoofdstad van Duitsland.  
 2004 Bewoners van Kamp de Vinkenslag (Maastricht) blokkeerden de A2 uit protest tegen de controles van de gemeente. 


De binnenkant van de Titanic ... 

Stalker bedreigde John Cusack met penis-vloek

John Cusack is verlost van een stalker die hem bedreigde met zwarte magie op zijn geslachtsdeel. Dat meldt TMZ.

Een rechter heeft de eis van de acteur om een contact- en straatverbod in te stellen tegen de vrouw ingewilligd. De vrouw stond gedurende drie maanden meerdere malen aan de deur, maar John was steeds niet thuis. Hij vermoedt echter dat de stalker hem via social media in de gaten houdt en het niet lang zou duren voordat ze in de smiezen heeft wanneer hij wel thuis is.

Ook Johns schoonzus werd lastig gevallen. Zij kreeg enkele e-mails van de vrouw waarin ze het onder meer had over haar dromen waarin John opdook. Ook dreigde ze een toverspreuk uit te spreken die de acteur levenslang impotent zou maken.

Enkele jaren geleden moest een rechter ook al een stalker van de acteur temperen middels een contactverbod. Dat gebeurde nadat de vrouwelijke fan in kwestie zijn huis binnen probeerde te komen.

Stalker bedreigde John Cusack met penis-vloek
Stalker bedreigde John Cusack met penis-vloek (Foto: BuzzE)

CL: Uitslag Benfica - Bayern München

Bayern München heeft zich geplaatst voor de volgende ronde van de Champions League. Een 2-2 gelijkspel tegen Benfica was voor de ploeg genoeg voor een plek in de halve finale. De eerste confrontatie tussen beide ploegen werd een week geleden met 1-0 gewonnen door Bayern. Benfica hield in de Allianz Arena goed stand, waardoor de ploeg in eigen huis nog genoeg uitzicht had op de volgende ronde.

De thuisploeg had in eigen huis echter weinig in te brengen tegen de koploper van de Duitse Bundesliga. Bayern was in de openingsfase heer en meester en het leek slechts een kwestie van tijd voordat de ploeg de score zou openen. Via Arturo Vidal en Thomas Müller kreeg het elftal kleine mogelijkheden, maar Ederson slaagde er in de beginfase in zijn doel schoon te houden.

Treffer Benfica

Benfica had echter slechts één kans nodig om het net te vinden. Uit het niets kwamen de Portugezen op voorsprong, nadat Raul Jimenez een schitterende voorzet van Eliseu tegen de touwen kopte. De aanvaller troefde Javi Martinez en Joshua Kimmich af in de lucht en profiteerde van een verkeerde inschatting van Manuel Neuer. De doelman dacht de bal weg te boksen, maar Jimenez was hem voor en kopte de bal voor leeg doel binnen.

Direct na de treffer kreeg Jimenez opnieuw een goede mogelijkheid om te scoren, maar dit keer was Neuer hem de baas en voorkwam een grotere achterstand. Bayern bleef vervolgens de bovenliggende partij en ging op zoek naar de gelijkmaker. Die kwam er nadat Arturo Vidal de bal snoeihard tegen het net schoot. De middenvelder nam de bal op de rand van het strafschopgebied op zijn slof nadat Benfica-doelman Ederson een voorzet terug het veld in bokste.

Müller beslist de wedstrijd

In de tweede helft bleef Bayern doorgaan met waar het de eerste helft mee geëindigd was. De bezoekers gingen op zoek naar de voorsprong en Benfica kwam er niet aan te pas. Na iets meer dan vijf minuten spelen in het tweede bedrijf leek de beslissing te vallen, nadat Müller de 1-2 op het scorebord schoot. De Duitser kreeg de bal op een presenteerblaadje van Martinez, die een voorzet terug kopte naar de eerste paal. De aanvaller faalde niet en tikte Bayern naar een goede uitgangspositie.

Na de treffer van Müller werd het voor Benfica een onmogelijke opgave om plaatsing voor de volgende ronde van de Champions League te realiseren. De ploeg kwam via een schitterende vrije trap van Talisca een kwartier voor tijd nog terug tot 2-2, maar wist dat het nog minimaal twee keer moest scoren voor een plek in de halve finale. Dit bleek voor Benfica teveel gevraagd. Hierdoor eindigde het duel in een gelijkspel en verzekerde Bayern München zich van de volgende rond.

CL: Uitslag Atlético Madrid - FC Barcelona

Atlético Madrid staat in de halve finales van de Champions League na een 2-0 zege op Barcelona. De Catalanen waren een uur onzichtbaar en brachten te weinig voor titelprolongatie. De eerste wedstrijd was nog in 2-1 voor Barcelona geëindigd.

Een half uur lang viel er in Vicente Calderón geen grote kans op te merken. Barcelona had veel balbezit, maar de bezoekers speelden in een te laag tempo om gevaarlijk te worden voor het doel van doelman Jan Oblak. Atlético begon terughouden en gokte op de snelheid van Antoine Griezmann en Yannick Carrasco.

Goal Griezmann

Een schot van de Belg en een kopbal van de Fransman waren de eerste wapenfeiten van de thuisploeg. Beide pogingen eindigden in de handen van Marc-André Ter Stegen. In de 36e minuut sloeg Atlético ineens toe. Saúl gaf vanaf de rechterkant een schitterende voorzet met buitenkant links, die door de geheel vrijstaande Griezmann met het hoofd werd afgewerkt, 1-0.

Barcelona had ook daarna niets te vertellen en kwam niet verder dan een verre poging van Neymar, die Oblak simpel ving. In de tweede helft bleef Atlético gevaarlijk. Saúl kopte op de lat boven Ter Stegen, nadat de bal bleef hangen bij een corner.

Offensief Barcelona

De bezoekers leken er na een uur dan eindelijk werk van te gaan maken. Het baltempo vloog omhoog en Atlético werd omsingeld. Barcelona zette aan voor een slotoffensief met een poging van afstand van Andrès Iniesta en meerdere pogingen van Luis Suárez als resultaat. De Uruguayaan kreeg geel na een elleboog in een luchtduel met Diego Godín.

Enrique stuurde Gerard Piqué nog als stormram naar voor, maar het mocht niet baten voor Barcelona. Griezmann maakte in de 88e minuut vanaf de stip 2-0 na hands van Iniesta in het strafschopgebied. Barcelona had daarna nog recht op een penalty gehad na een handsbal van Gabi, maar titelhouder Barcelona vloog eruit. Het was de eerste nederlaag van Luis Enrique tegen Atlético in acht duels. De thuisploeg voegt zich bij Manchester City, Bayern München en Real Madrid in de halve finales van de Champions League.

'Releasedatum Witcher 3: Blood and Wine gelekt'

De Poolse gamesite GRYonline heeft wellicht de releasedatum van het laatste uitbreidingpakket van The Witcher 3 gelekt. Onze collega's van WCCFTech hebben een een screenshot gemaakt van de site waarop de releasedatum voor Blood and Wine stond aangegeven voor 07 czerwca 2016. Vertaalt naar dit Nederlands zou dit betekenen dat Blood and Wine op 7 juni uitkomt.

Natuurlijk is het een gerucht en moet je het met een korreltje zout nemen, maar het komt wel overeen met de periode voor release die CD Projekt Red zelf heeft gesteld: de eerste helft van 2016. Blood and Wine zal zich afspelen in Toussaint, een natie in het koninkrijk Nilfgaard die een duister en bloedig geheim verbergt. De uitbreiding zal 20 uur aan content aan de game toevoegen, maar dat is tot zover alles wat wij weten.

CD Projekt Red heeft nog niet op het lek gereageerd. The Witcher 3: Wild Hunt en de eerste uitbreiding Hearts of Stone zijn verkrijgbaar voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One. 


Witcher3bloodandwine
'Releasedatum Witcher 3: Blood and Wine gelekt'

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #952
review
Street Fighter 6
review
Mega Man Battle Network Legacy Collection
special
Random Pics van de Dag #951
special
Random Pics van de Dag #950
©FOK.nl e.a.