Voetballers Brazilië treffen Zuid-Afrika, Irak en Denemarken op Spelen

Er is geloot voor het Olympisch voetbaltoernooi aankomende zomer in Rio de Janeiro. Gastland Brazilië in de groepsfase gekoppeld aan Zuid-Afrika, Irak en Denemarken gekoppeld.

Portugal lijkt in de groepsfase de zwaarste tegenstander te zijn voor Argentinië, terwijl Duitsland titelverdediger Mexico treft. Het toernooi wordt van 4 tot en met 20 augustus gespeeld. Nederland wist zich niet te kwalificeren. Jong Oranje wist zich niet te plaatsen voor het EK onder 21 in 2015 en daarmee was de kans op Rio verkeken.

De selecties bestaan grotendeels uit spelers onder 23 jaar. Ieder land mag drie dispensatiespelers selecteren. Zo is Neymar mogelijk een dispenstatiespeler voor Brazilië. Het kan ook zijn dat Neymar komende zomer deelneemt aan de Copa América Centenario. De Braziliaanse bond heeft met Barcelona afgesproken dat hij maximaal één toernooi zal spelen. Hoe sterk de selecties van de Europese deelnemers zijn is nog maar de vraag in verband met het EK.

Er wordt bij de Olympische Spelen gespeeld in zes speelsteden, waaronder Rio de Janeiro. In die stad staat de finale op het programma in het Maracanã-stadion. De overge speelsteden zijn Brasília, São Paulo, Belo Horizonte, Salvador en Manaus, 

Er is ook geloot voor het vrouwentoernooi. De Braziliaanse dames nemen het in de groepsfase op tegen China, Zweden en Zuid-Afrika. De Nederlandse dames liepen plaatsing mis. In het OKT in eigen land werden ze tweede, waar alleen winnaar Zweden zich plaatste.