DVD: Black Sails (seizoen 2)

Seizoen 2 van Black Sails vervolgt het spannende verhaal van Captain Flints crew op de Walrus, die nog immer naarstig op zoek is naar het goud van de zilvervloot Urca de Lima. In het tweede seizoen van de piratenserie zijn veel verbeteringen te zien ten opzichte van seizoen 1. Zo is er bijvoorbeeld een stuk meer spektakel op het water te zien in de vorm van zeeoorlogvoering, maar ligt er net als in seizoen 1 in grote lijnen nog steeds een focus op retorica en politiek.

Tegen het einde van het vorige seizoen raakt Captain Flint in een steeds benardere situatie terwijl zijn eigen bemanning zich meer en meer tegen hem keert. Uiteindelijk belandt de doorgewinterde piraat gebonden op zijn knieën terwijl zijn voormalige onderdanen zich beraden op een gepaste straf voor de kapitein. Zoals al tig keer eerder bewijst de goedgebekte Flint dat hij zelfs de meest achterdochtige piraat kan bespelen met mooie woorden. Toch waren de recensies van het eerste seizoen niet zonder meer positief. Onder critici beklaagden sommigen zich over de holle en saaie personages, die verbloemd zouden zijn door mooie beelden.

Het tweede seizoen opent met de introductie van een nieuwe, rasechte piraat; Captain Ned Low (Tadhg Murphy). Dit bloeddorstige stuk tuig laat geen twijfel bestaan over de ware aard van menig piraat. Het is een leuke manier om het nieuwe seizoen te beginnen: geen langdradige introducties maar een lekker explosieve aftrap. De eerste aflevering wordt geregisseerd door Steve Boyum, een oude Hollywood-rot die in de jaren 80 en 90 naam maakte als stuntman en later vooral als regisseur. Die ervaring is goed terug te zien. Ned Low heeft een typische piratenkop en past zoals zoveel personages perfect in het totaalplaatje van de serie. Na een bloedige introductie van Captain Low keert de kijker terug naar het vasteland van New Providence, alwaar de spanningen hoog oplopen wanneer Charles Vane zich samen met zijn crew vestigt in het fort van Nassau.

Ook Jack Rackham heeft zichzelf en zijn zielsverwant Anne Bonny wederom in de problemen gewerkt. Jack is typisch zo'n piraat waar niet meteen een afschrikwekkende werking vanuit gaat. Hij moet het dan ook vooral hebben van zijn vernuftigheid en zijn praatjes. Zoals vele andere personages is ook Jack gebaseerd op de echte "Calico Jack" die als piraat naam maakte dankzij zijn campagnes rondom de Bahama's. Het was tevens deze Captain Jack die de eerste echte Jolly Roger-vlag ontwierp en daarmee de grondlegger is van de populaire piratenvlag. Een andere eigenschap waar Jack om bekend stond was het recruteren van vrouwelijke piraten, waaronder Mary Read en Anne Bonny, waarvan laatstgenoemde, net als in de serie, ook zijn geliefde werd.

Wat seizoen 2 beduidend beter doet dan seizoen 1 is het in beeld brengen van zeeoorlogvoering. Hoewel het eerste seizoen van Black Sails al een Emmy in de wacht sleepte voor de visuals, wordt er in het tweede seizoen nog een schepje bovenop gedaan. De Scarborough, de Spanish Man O' War, de Urca de Lima en de Walrus zijn allemaal voortreffelijk in beeld gebracht. Het is een knap staaltje videobewerking wat de heren van Starz hebben weten te bewerkstelligen, vooral als je je bedenkt dat de meeste opnames gewoon op land zijn gedaan met nepschepen op wielen. Er komt nogal wat bij kijken om alle omgevingsfactoren te vervangen door één groot kunstmatig decor. De bundelende touwen en torende masten zijn net als de klotsende golven allemaal afzonderlijk in de beelden verwerkt.

Hoewel Black Sails zich afspeelt rondom de haven van Nassau, zijn de opnames in feite gedaan in Kaapstad, Zuid-Afrika. De omgevingen zien er niettemin oogstrelend en geloofwaardig uit, net als de kostuums van de vele kleurrijke personages. Al sinds de pilot-aflevering is het uiterlijk van Black Sails één van de sterkste punten van de serie.

Behalve de visuals weet Black Sails in het tweede seizoen ook te scoren met sterke dialogen. Gesprekken tussen sleutelfiguren als Charles Vane, John Silver en Jack Rackham zijn een prettige afwisseling van actievolle momenten, hoewel er van afwisseling soms weinig sprake lijkt te zijn. Conversaties worden niet zelden op het scherpst van de snede gevoerd waardoor de spanning er goed in blijft, wat weer van belang is om de aandacht van de kijker vast te houden. Daar staat wel een valkuil tegenover: de kunst van het overtuigen, een vaardigheid waar menig hoofdrolspeler uit deze serie buitengewoon goed in blijkt te zijn, is soms wat te doorzichtig. Welbespraaktheid is het primaire wapen waarmee veruit de meeste geschillen worden opgelost, maar het doet afbraak aan de geloofwaardigheid als de meest meedogenloze piraten altijd maar voor rede vatbaar zijn.

Het uitdiepen van de personages, die in het eerste seizoen volgens veel critici veelal oppervlakkig en saai waren, is veel zorgvuldiger gedaan in seizoen 2. Voor de lezer die bedenkingen heeft na seizoen 1 en twijfelt om verder te kijken: geef in ieder geval de eerste twee afleveringen een kans. Waarschijnlijk is de behoefte om de rest van het seizoen daarna mee te pakken erg groot. Houd er ook rekening mee dat het eerste seizoen voor een groot deel een opzet was, een introductie van alle grote namen. In seizoen 2 gaat het pas goed los.

De DVD bevat verder een flinke partij extra's, zoals een kijkje achter de schermen in Inside the World of Black Sails, een blik op de montage van de enorme schepen in Man O' War en de voorbereiding van de acteurs op het piratenleven in Expanding Worlds.