FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 11 april 2016

Aanklacht Erdogan tegen Duitse komiek

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft een aanklacht ingediend tegen de Duitse cabaretier en tv-presentator Jan Böhmermann. Erdogan wil dat de komiek wordt vervolgd voor het beledigen van alle 78 miljoen Turken in een televisieprogramma.

Dat heeft het Openbaar Ministerie in het Duitse Mainz maandagavond laten weten. Böhmermann las op 31 maart een gedicht voor in het satirische ZDF-programma Neo Magazin Royal. Daarin nam hij Erdogan op de hak. Böhmermann noemde Erdogan onder meer een pedofiel.

Eerder zei de Duitse regering in een reactie op het optreden van Böhmermann dat aan de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid in Duitsland niet kan worden getornd. Eerder al wilde Erdogan de makers van het lied 'Erdowie, Erdowo, Erdogan' laten bestraffen. 

Aanklacht Erdogan tegen Duitse komiek
Aanklacht Erdogan tegen Duitse komiek (Foto: ANP)

Ticketmaster: kaartjes straks via Facebook

Ticketmaster gaat kaartjes voor concerten en andere evenementen via Facebook verkopen. De kaartverkoper begint eind april in de Verenigde Staten toegangskaarten voor een aantal evenementen via het sociale netwerk aan te bieden.

Het bedrijf volgt daarmee andere grote onlineverkopers die zien dat hun klanten steeds minder tijd besteden aan het bezoeken van websites en steeds meer gebruik maken van sociale media zoals Facebook. "Door de mogelijkheid te bieden tickets via Facebook te kopen hopen we een toename van de verkoop te bereiken", zegt Dan Armstrong van Ticketmaster tegen BuzzFeed News.

Het is niet bekend of Ticketmaster ook in Nederland de kaartverkoop via Facebook gaat uitbreiden.

Ticketmaster: kaartjes straks via Facebook
Ticketmaster: kaartjes straks via Facebook (Foto: BuzzT)

Sparta keert als kampioen na zes jaar terug in de Eredivisie

Sparta Rotterdam is kampioen van de Jupiler League. De ploeg van Alex Pastoor was voor eigen publiek met 3-1 te sterk voor Jong Ajax en keert na zes jaar terug in de Eredivisie.

Het lukte Sparta niet tegen NAC Breda (1-1) en ook niet tegen Helmond Sport (1-1). Maandagavond werd er wél gewonnen en was het kampioenschap binnen. De Rotterdammers degradeerden in 2010, maar zijn nu terug.

Onder toeziend oog van bondscoach en tevens oud-Spartaan Danny Blind kwam de thuisploeg al vroeg op voorsprong. Loris Brogno liet Het Kasteel na acht minuten opveren. Hij kwam goed voor zijn directe tegenstander Damil Dankerlui en tikte de bal achter André Onana.

De voorsprong was verdiend, want het was Sparta dat vanaf de eerste minuut op zoek ging naar de voorsprong. Na de 1-0 nam Sparta wat gas terug. De talenten van Ajax - met Daley Sinkgraven en Viktor Fischer in de basis - kwamen moeizaam aan voetballen toe. Maar ook Sparta liet weinig zien. De krappe voorsprong werd gekoesterd.

Na rust was het spelbeeld niet veel anders. Sparta was de bovenliggende partij, zonder al te veel kansen te creëren. Ryan Sanusi was na zeventig minuten spelen dicht bij de 2-0, maar hij zich zijn vrije trap uit de kruising worden getikt door Onana.

Doordat de achterstand niet groter werd, bleef de ploeg van Jaap Stam en Andries Ulderink in de wedstrijd. Vlak na de spectaculaire redding van Onana was daar Sinkgraven, uit het niets. Zijn afstandschot belandde snoeihard in de kruising. Jong Ajax zorgde er even voor dat de spanning volledig terug was in de wedstrijd. Want met nog een kwartier op de klok, moest Sparta er nog één maken om de titel binnen te halen.

De druk op de achterhoede van Jong Ajax groeide met de minuut. Maar de verdedigers uit Amsterdam waren niet opgewassen tegen de druk van de Rotterdammers. In de 84ste minuut was het Sanusi die de bal op de lat schoot. Onana bracht nog redding op de rebound, maar kon niet voorkomen dat aanvoerder Michel Breuer de bal van dichtbij tegen de touwen werkte. Het Kasteel ontplofte.

Het feest kwam helemaal op gang toen Sherjil MacDonald er twee minuten later 3-1 van maakte. De overwinning en daarmee het kampioenschap kwam niet meer in gevaar. Na zes jaar afwezigheid is Sparta Rotterdam weer terug in de Eredivisie.

Studio 100 slachtoffer van fraude

Studio 100 is slachtoffer geworden van een "aanzienlijke fraude". Dat heeft het Belgische amusementsbedrijf, maker van populaire kinderprogramma's als Kabouter Plop en Piet Piraat, maandag bekendgemaakt. Een 44-jarige werknemer met een vooraanstaande positie binnen het bedrijf wordt van de fraude verdacht.

Het gesjoemel is onlangs bij een interne controle aan het licht gekomen. De onderzoeksrechter in Antwerpen heeft de verdachte laten aanhouden. Die zou jarenlang met facturen hebben gerommeld.

Over de omvang van de fraude heeft Studio 100 geen mededelingen gedaan. Volgens de Belgische krant Het Laatste Nieuws wordt de man verdacht van het verduisteren van circa 4 miljoen euro.

Studio 100 slachtoffer van fraude
Studio 100 slachtoffer van fraude (Foto: BuzzE)

Herstel Moerdijkbrug stelt NS voor problemen

Het is woensdag, donderdag en vrijdag niet mogelijk om met de trein van Dordrecht naar Lage Zwaluwe te reizen. Die drie dagen zijn er herstelwerkzaamheden aan de Moerdijkbrug. Dat is nodig omdat vorige week tijdens een controle haarscheurtjes in de brug zijn ontdekt.

Dagelijks reizen ongeveer 75.000 mensen op dit traject. De NS zet bussen in, wat voor extra reistijd zorgt. Daarom geeft de vervoerder aan dat reizigers beter hun reis kunnen uitstellen. En als dat niet gaat, is het beter om buiten de spits om weg te gaan.

Tussen Den Haag en Tilburg/Eindhoven moeten mensen woensdag, donderdag en vrijdag omreizen via Utrecht en Den Bosch. Tussen Rotterdam en Breda is de Intercity direct een optie. Ook rijden bussen, tussen Zwijndrecht en Lage Zwaluwe, Dordrecht en Lage Zwaluwe en Dordrecht en Dordrecht-Zuid. Alle treinen uit de richting Rotterdam stoppen op Zwijndrecht.

De haarscheurtjes kunnen gevaarlijke situaties opleveren. Het is onduidelijk hoe ze zijn ontstaan. Om de burg te herstellen, is het noodzakelijk om het spoor voor treinverkeer geheel af te sluiten, omdat de spoorstaven ingegoten zijn.

Herstel Moerdijkbrug stelt NS voor problemen
Herstel Moerdijkbrug stelt NS voor problemen (Foto: ANP)

Van Praag: "U spoort niet"

Supporters halen soms de meest spannende complottheorieën in hun hoofd als het gaat om hun clubje. Dat gebeurt nu ook in de enerverende strijd om de titel in de Eredivisie. PSV-watcher Rik Elfrink twitterde dat de KNVB een vooronderzoek in ging stellen naar het stukslaan van een ruit door PSV'er Santiago Arias. Daar dook ene @BARTVEEN_ direct bovenop. Hij verweet Michael van Praag, voorzitter van de KNVB, als oud-Ajax voorzitter daar de hand in te hebben.

Van Praag was daar duidelijk niet van gediend en reageerde zonder aarzelen: "U spoort niet", zo voegde hij de twitteraar toe. Bart Veen heeft inmiddels wel door hoe dom zijn actie was, hij heeft terstond zijn account door de versnipperaar gehaald. Dat vinden we niet heel onverstandig.

Kinderen Trump kunnen niet op vader stemmen

Twee kinderen van de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump kunnen niet op hun vader stemmen tijdens de voorverkiezingen van de Republikeinen op 19 april in New York. Trump zei maandag tegen de zender Fox News dat Eric en Ivanka Trump zich niet op tijd als Republikeinen hadden laten registeren.

"Ze waren niet op de hoogte van de regels", aldus Trump. "Ze voelen zich heel schuldig."

De afgelopen maanden voerden Eric en Ivanka Trump fanatiek campagne voor hun vader. Ze hadden zich uiterlijk 25 maart als Republikein moeten laten registeren om in New York hun stem te kunnen uitbrengen.

Kinderen Trump kunnen niet op vader stemmen
Kinderen Trump kunnen niet op vader stemmen (Foto: ANP)

Huwelijksaanzoek aan finish Marathon Rotterdam

Marco van Ginkel (niet die voetballer) heeft de marathon van Rotterdam al eens gelopen. Jarenlang keek zijn vriendin Amber Boelhouwer naar die medaille en vond dat ze het ook een keer moest doen: "Iedere keer als ik die medaille zag, dacht ik: dat moet ik toch ook kunnen. Marco bevestigde dat steeds."

Ze heeft zich goed voorbereid: een trainingsschema, 2 halve marathons en een training van 30 kilometer. De laatste 2 maanden is ze gestopt met alcohol en heeft ze haar menu aangepast.

Afgelopen zondag was het zover, de marathon in haar eigen Rotterdam. Uiteraard stonden er veel familie en vrienden langs de route. "Dat was echt een goede motivatie. En het idee dat je de marathon van Rotterdam aan het lopen bent. Als je een keer stuk zit en daaraan denkt, krijg je meteen kippenvel," vertelt Amber.

Haar vriend Marco fietste mee. Tenminste, tot 4 kilometer voor de finish. “Ik ga alvast naar de finish toe,” riep hij. “Ik wil je zien finishen.”

Vlak voor de finish zag ze hem weer. Ze kreeg een bos bloemen en een doosje van hem. "Ik maakte hem open en zag een medaille met de foto van ons samen erop. Ik dacht dat die medaille voor de marathon zelf was. Hij pakte de medaille eruit, draaide hem om en toen las ik 'Wil je met mij trouwen?' terwijl hij door zijn knieën zakte."

"Natuurlijk heb ik ja gezegd. Waarschijnlijk sta ik huilend en lachend op de finishfoto’s. Het was zo overweldigend allemaal, dat ik vergat om met die medaille te finishen.’" Amber en Marco willen volgend jaar gaan trouwen.

De leukste sporttweets van week 14

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

Sep Vanmarcke had grote honger in aanloop naar Parijs - Roubaix:

De opvallende teamfoto van Real Madrid met Cristiano Ronaldo in een weinig verhullende hoofdrol kreeg navolging:

Dit is absurd:

Je ziet meteen waar wij Nederlanders om bekend staan:

Dit is echt fantastisch:

De site Football Culture kreeg een boze brief van de KNVB toen ze een afbeelding van de KNVB-beker gebruikten. Bij Albert Heijn zijn ze niet voor één gat te vangen:

Peter Sagan kan alles op de fiets:

Maar dit voorteken kwam niet uit:

Au:

Frank de Boer is een ware stuntman:

Danny Willett won één van de belangrijkste golftoernooien van de wereld, de Masters:

Zijn broer ging helemaal los op Twitter tijdens de laatste dag van het toernooi, en dat was genieten:

Femke Heemskerk kreeg fanmail:

Er was afgelopen week ophef omdat Davy Pröpper had gezegd dat hij zijn broer, die bij De Graafschap voetbalt, een reis cadeau zou doen als ze van Ajax winnen. Volgens de KNVB mag dat niet. Dus toen PSV-perschef Thijs Slegers een onschuldige vraag stelde waren de grappen niet van de lucht:

En we sluiten af met Lex Immers, de voetballer is een held in Wales:

Groningen wil extra geld aardbevingsgebied

Het kabinet moet in de komende voorjaarsnota extra geld vrijmaken voor het aardbevingsgebied in Groningen. Dat is nodig om de provincie Groningen weer perspectief te geven. Dat staat in een brief van de provincie Groningen en twaalf Groningse gemeenten van maandag aan het kabinet.

Zij vinden dat het beschikbaar stellen van extra geld een nationale verantwoordelijkheid is. De provincie en de gemeenten vinden het geld een 'absolute voorwaarde om de Nationaal Coördinator Groningen van voldoende slagkracht te voorzien'. Alleen met dat extra geld kan het opgestelde meerjarenprogramma voor het aardbevingsgebied gezamenlijk worden uitgevoerd, zo stellen de partijen.

De brief is geschreven omdat de provincie en de gemeenten merken dat onder de Groningers scepsis is over de bereidheid van het Rijk en de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) om mee te werken aan oplossingen. De provincie en de twaalf gemeenten vinden dat aan het meerjarenprogramma consequent uitvoering moet worden gegeven. Alleen als dat gebeurt, en er zichtbare resulaten worden geboekt, kan het vertrouwen van de Groningers worden teruggewonnen.

De twaalf gemeenten die de brief samen met de provincie Groningen stuurden, zijn: Appingedam, Bedum, Delfzijl, Eemsmond, Groningen, Hoogezand-Sappemeer, Loppersum, De Marne, Menterwolde, Slochteren, Ten Boer en Winsum.

Groningen wil extra geld aardbevingsgebied
Groningen wil extra geld aardbevingsgebied (Foto: ANP)

April-update voor Destiny

Morgen, 12 april, gaat de Destiny Update 2.2.0 live. De update brengt de spelers nieuwe challenges, rewards en updates voor hun Guardian. Om de april update te vieren, brengt Bungie's Live Stream de 'Official Destiny: The Taken King April Update Preview'-trailer uit.

Niet alleen kun je nu naar light-level 335 gaan er zijn meer wijzigingen. De Challenge of the Elders is nieuwe end-game, dat gebaseerd is op de eerdere Prison of Elders. Hier kun je de nieuwe level-cap halen. Ze beloven 16 verschillende unieke variaties op de content, en de quest zelf wordt per week weer gereset. Dus na 4 maanden zou je pas alles gezien moeten hebben.

Daarnaast komen er twee strikes: de Blighted Chalice en een geremasterde Winters Run. Er worden ook nieuwe moeilijkheidsgraden toegevoegd aan Court of Oryx, Heroic strikes, Nightfalls en de raid King’s Fall.

Er is meer content dat aangepakt wordt, dat is in onderstaande video samengevat.

Britse premier verdedigt vader en investering

De Britse premier David Cameron heeft maandag in het Lagerhuis beklemtoond dat er niets mis is met het op een legale manier geld verdienen. Hij zei dat hij de afgelopen dagen 'uiterst pijnlijke en volstrekt onware aantijgingen' over de investeringen van zijn vader heeft gehoord. Die had een offshorefirma waar Cameron een aandeel in had. Dat is verkocht in 2010 en Cameron betaalde daar de verschuldigde belastingen over. Hij werd in dat jaar premier.

Investeren in of handelen met behulp van offshorefirma's is een normale gang van zaken, zei Cameron. Ook publieke instellingen en vakbonden werken ermee, aldus de premier.

De publicatie ruim een week geleden van de zogeheten Panama Papers bracht naar voren hoe veel voorname instellingen, bedrijven en personen gebruik maken van offshorefirma's en belastingparadijzen. De naam van Camerons vader Ian Cameron (1932-2010) dook daar ook in op.

Britse premier verdedigt vader en investering
Britse premier verdedigt vader en investering (Foto: ANP)

Noordpool verschuift richting Groot-Brittanië

De aarde beweegt rond haar as. Maar die as staat niet stil, hij gaat heen en weer en hierdoor verschuift de geografische noordpool. In 1899 begon men met het registreren van deze veranderingen en sindsdien is hij al 12 meter verschoven. Onderzoekers van de NASA hebben ontdekt dat deze beweging sinds 2000 abrupt is gewijzigd. Hun bevindingen staan in het vakblad Science Advances

Tot 2000 verschoof de noordpool langzaam richting Canada. Maar sinds 2000 beweegt de noordpool met een snelheid van bijna 17 centimeter per jaar richting de Britse eilanden. Onderzoekers hebben wel een verklaring gevonden voor deze wijziging.

Tussen 2003 en 2015 hebben onderzoekers met satellietbeelden de watercyclus bekeken. Daarbij bestudeerden ze wat de invloed hiervan zou kunnen zijn op de draai-as. Onderzoekers denken nu dat de verplaatsing van de noordpool veroorzaakt kan worden door smeltend ijs op Antarctica en Groenland. Waarschijnlijk is er ook een oorzaak in Eurazië. Door aanhoudende droogte is daar veel water verloren gegaan. Wel is er minder water verloren gegaan dan op bijvoorbeeld Groenland. Volgens onderzoeker Surendra Adhikari is de draai-as erg gevoelig voor veranderingen die zich voordoen op 45 graden breedte. "Dit is waarom veranderingen op het Indiase subcontinent zo belangrijk zijn."

Invloed heeft deze veranderig gelukkig niet op ons dagelijks leven, wel heeft deze verandering invloed op de nauwkeurigheid van GPS, aarde-observerende satellieten en observatieposten op aarde.

Hondenfluisteraar Cesar Millan vrijgesproken

Cesar Millan wordt niet langer verdacht van dierenmishandeling. De beroemde hondenfluisteraar is na onderzoek vrijgesproken.

Cesar liet in zijn show Cesar 911, waarin hij mensen helpt met probleemgedrag van hun honden, een hond een varken aanvallen. De viervoeter beet het beestje in het oor, maar deze kwam er verder zonder kleerscheuren van af.

"Ik ben blij maar niet verrast door dit nieuws", zegt Cesar in een reactie tegen Page Six. "Onze procedures zijn altijd veilig en humaan. Net als de dierenbescherming van Los Angeles, zijn mijn team en ik voor 100 procent toegewijd aan de zorg van dieren. Dat geldt ook voor het varkentje in deze zaak."

Hondenfluisteraar Cesar Millan vrijgesproken
Hondenfluisteraar Cesar Millan vrijgesproken (Foto: BuzzE)

Bikini's en Luffy Fourth Gear in One Piece: Burning Blood

Bandai Namco heeft drie korte trailers uitgebracht waarin we de first-print bonussen voor One Piece: Burning Blood voorbij zien komen. Ook de download-versie heeft nog een exclusieve bonus.

Voor de mensen die depressief willen worden is er het exclusieve kostuum voor Perona, die je krijgt wanneer je de downloadversie van de game koopt. Of je nu de digitale of fysieke versie koopt: met de eerste uitgave krijg je Luffy in Fourth Gear als speelbaar personage. En omdat Blackbeard niet graag in bikini wordt gezien krijgen Nami, Robin en Hancock een extra kostuum.

One Piece: Burning Blood komt uit op PlayStation 4, Xbox One en PlayStation Vita op 3 juni. Een pc-versie komt later die maand.

Evolution Studios sluit zich aan bij Codemasters

Codemasters laat via haar blog weten dat ze de mensen van Evolution Studios, de studio die onlangs gesloten is door Sony, een nieuw dak boven hun hoofd gaat geven. Vanaf 25 april horen ze officieel bij Codemasters.

Evolution Studios is bekend van de Motorstorm-reeks en Driveclub. Snelle racegames kennen de ontwikkelaars dus wel en dat is dan ook meteen de eigenschap die ze met Codemasters, bekend van GridF1 <insert jaar>- en de Dirt-reeks, delen. Mike Hocking van het voormalige Evolution Studios zal de rol van chef Product Development bij Codemasters gaan vervullen, waardoor hij meteen verantwoordelijk is voor alle studio's van Codemasters inclusief zijn oude studio in Chesire.

Driveclub

Ibrahimovic: "Ik ben nog nooit beter geweest"

Zlatan Ibrahimovic voelt zich met zijn 34 jaar beter dan ooit tevoren. Zijn mentaliteit is volgens hem de reden tot succes. De Zweedse aanvaller scoorde dit seizoen maarliefst 39 doelpunten in 42 wedstrijden en jaagt met PSG op vier prijzen dit seizoen. Dinsdagavond wacht de return in de kwartfinale van de Champions League tegen Manchester City. De heenwedstrijd in Parijs eindigde vorige week in 2-2.

"Ik ben nog nooit beter geweest", vertelde Ibrahimovic op de site van de UEFA. "De manier waarop ik me nu voel is beter dan ooit. Ik ben oud geboren en ik ga jong dood. Dat is hoe het eruit ziet. Ik waardeer de bijzondere momenten omdat ik denk dat alles in je hoofd zit. Het is een mentale kwestie."

"Je bent zo jong en fris als je denkt dat je bent en dat is wat ik dit seizoen bewezen heb, door de dingen te doen zoals ik ze doe. De leeftijd is slechts een getal. Je hoofd beslist hoe jong en hoe oud je bent. Dus dit jaar heb ik besloten dat ik heel jong ben."

Champions League ontbreekt nog

Ibrahimovic is inmiddels al uitgegroeid tot een PSG-legende, maar terwijl clubs van over de hele wereld erop gebrand zijn om hem deze zomer transfervrij vast te leggen, is er ook de mogelijkheid dat hij zijn verblijf in Parijs verlengt. De Champions League is de enige prijs die nog ontbreekt in zijn prijzenkast.

"Ik speel voor prijzen", vervolgde de spits. "Wat voor prijs ik ook kan winnen, ik zal alles doen wat er in mij zit om het te winnen. Absoluut. Dus als we kunnen, dan willen we het winnen. De spelers op het veld willen alles winnen. Dat is waarom we hier zijn, om te trainen, om te focussen, ons voor te bereiden en het te doen. Dus laten we eens kijken. Elke keer is het doel geweest om verder te komen, maar tot dusver zijn we niet verder gekomen."

PSG werd de laatste drie jaar in de kwartfinale uitgeschakeld. "Je kunt altijd wensen, maar je moet het in de twee te spelen wedstrijden laten zien. We zijn dit seizoen een beter team en we hebben dit seizoen meer ervaring. Het team is, laten we eens zeggen, een aantal jaar geleden hergeboren, het is meer gewend geraakt aan de kwartfinale."

Ibrahimovic: "Ik ben nog nooit beter geweest" (WikiCommons/Doha Stadium Plus Qatar)
Ibrahimovic: "Ik ben nog nooit beter geweest" (WikiCommons/Doha Stadium Plus Qatar)

Nioh-demo uitspelen levert exclusieve DLC op

Koei Tecmo laat weten dat de eerdere aangekondigde demo van Nioh in Europa eind april zal starten. De demo was eerst aangekondigd voor Japan. Maar ook wij Europeanen mogen tussen 26 april en 5 mei aan de gang met de game die tien jaar geleden al is aangekondigd.

Het spel speelt zich af tijdens de burgeroorlog in Japan. Naast samurai zullen er natuurlijk ook wezens uit de Japanse folklore je het vuur aan de schenen leggen. Nioh wordt gemaakt door Team Ninja. Zij geven aan dat je het spel als een soort Dark Souls moet zien: kortom, erg lastig. Als extra uitdaging hebben ze dan ook iets bedacht voor de mensen die de demo spelen. Mocht je een stage van deze demo uitspelen, dan krijg je de Mark of the Conquerer-DLC gratis. Daar zitten wat in-game content in, die exclusief voor de vaardige gamers is.

Nioh komt eind 2016 uit op PlayStation 4. 

Meer klokkenluiders, maar angst blijft

Mensen slaan vaker alarm over misstanden in hun organisatie. Het aantal klokkenluiderszaken is het afgelopen jaar met 32 procent gestegen ten opzichte van 2014. De meeste klokkenluiders krijgen er nog wel last mee: negatieve bejegening door collega's, pesterij, bedreiging, isolering, schorsing, geen promotie, overplaatsing en ontslag kunnen het gevolg zijn.

Bijna een kwart van de mensen die de klok zouden willen luiden en zich bij het Adviespunt melden, durft de melding uiteindelijk niet door te zetten uit vrees voor de strijd. Dat blijkt uit het jaarverslag 2015 van het Adviespunt Klokkenluiders, dat maandag is gepresenteerd aan minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken).

De Senaat ging recent akkoord met een Huis voor de Klokkenluiders, dat melders moet bijstaan. Het Adviespunt moet daarin opgaan.

Meer klokkenluiders, maar angst blijft
Meer klokkenluiders, maar angst blijft (Foto: ANP)

Air France doet nieuw voorstel aan piloten

Air France heeft een nieuwe voorstel gedaan aan zijn piloten, in de hoop eindelijk een compromis te kunnen sluiten waarmee de kosten van de Franse luchtvaartmaatschappij omlaag gaan. Piloten worden daarbij gevraagd om meer uren te draaien voor hun huidige loon, in ruil voor meer flexibiliteit en meer banen voor cockpitpersoneel.

De zustermaatschappij van KLM zei maandag dat de piloten, en hun vakbond SNPL, tot 2 mei de tijd hebben gekregen om met een reactie op de voorstellen te komen. In een poging het verzet van het vliegend personeel te breken, belooft Air France onder meer dat de komende vier jaar zeshonderd nieuwe piloten worden aangenomen. Volgens personeelschef Gilles Gateau is daarmee sprake van een win-winsituatie voor alle betrokken partijen.

Air France-topman Frédéric Gagey gaf aan dat piloten 5 tot 10 procent meer uren moeten gaan draaien. Op die manier wil Air France de productiviteit verhogen en kosten besparen.

Air France doet nieuw voorstel aan piloten
Air France doet nieuw voorstel aan piloten (Foto: ANP)

'Steeds minder mkb'ers vragen om hulp'

Het aantal bijstandsaanvragen door mkb-ondernemers blijft flink afnemen. Volgens het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK) duidt dit erop dat het steeds beter gaat met het mkb en dat er komende maanden ook minder faillissementen te verwachten zijn.

In het eerste kwartaal zakte het aantal aanvragen met zo'n 30 procent op jaarbasis tot circa 1750, aldus het IMK. Het gaat om aanvragen van zelfstandige ondernemers die in nood verkeren en bij gemeenten een beroep doen op bijstandsverlening in de vorm van krediet of een uitkering.

Volgens het IMK vormen de cijfers een goede voorspeller voor de faillissementsrapportages van een half jaar later. Voor heel 2016 rekent de organisatie, die voor gemeenten de levensvatbaarheid van kleinere bedrijven onderzoekt, op ongeveer 7000 aanvragen, tegen 10.000 vorig jaar.

'Steeds minder mkb'ers vragen om hulp'
'Steeds minder mkb'ers vragen om hulp' (Foto: ANP)

3,7 procent op BES-eilanden kwam naar stembus

Niet alleen in Nederland kon de bevolking zich vorige week in het referendum uitspreken over het EU-associatieverdrag met Oekraïne. Ook op de Caribische eilanden Bonaire, Saba en St. Eustatius (BES-eilanden), die de status van bijzondere gemeente hebben, konden de bewoners die dag naar de stembus om hun voorkeur aan te geven. In totaal zijn daar 536 stemmen geteld; een opkomstpercentage van 3,7.

Het aantal kiesgerechtigden op de BES-eilanden is 14.539. Dat heeft de Kiesraad maandag gemeld.

210 mensen stemden op de eilanden voor; 306 tegen. Het aantal blanco stemmen is 12, het aantal ongeldige stemmen 8.

3,7 procent op BES-eilanden kwam naar stembus
3,7 procent op BES-eilanden kwam naar stembus (Foto: ANP)

Twee man langer vast na geweld motorbendes

Twee verdachten blijven langer vastzitten na de massale knokpartij van afgelopen donderdagavond tussen motorbendes bij hotel Van der Valk in de Rotterdamse wijk Blijdorp. De twee worden ervan verdacht dat ze wapens hadden. Ze werden maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die bepaalde dat ze nog twee weken in hechtenis blijven.

Bij de confrontatie tussen leden van de motorclubs Mongols en Hells Angels werd gevochten en geschoten. De politie pakte in totaal 23 verdachten op.

Justitie beschouwt vijf van hen niet langer als verdachte. De zestien anderen, die maandag en zondag ook vrijkwamen, blijven dat wel, aldus een woordvoerster van het Openbaar Ministerie.

Oproep aan publiek
Het OM had graag gezien dat één van de zestien ook langer in voorarrest was gebleven wegens openlijk geweld. Maar de rechter-commissaris bepaalde anders.

Meer arrestaties worden niet uitgesloten. Justitie is ook nog op zoek naar getuigen en beeldmateriaal van het geweld. Dat komt ook doordat de camera's van het hotel deels niet werkten. In opsporingsprogramma's op tv zal een oproep worden gedaan aan het publiek.

'Wonder'
Bij huiszoekingen bij verdachten op negentien locaties zijn vrijdag vuurwapens, messen, slag- en (stroom)stootwapens, drugs en vals geld gevonden. Doodsbange getuigen vertelden de politie dat bij de vechtpartij messen, hamers en vuurwapens werden gebruikt.

De politie noemde het een 'wonder' dat geen gasten of personeelsleden van het hotel gewond zijn geraakt. Onder de vechtersbazen was wel een gewonde. De politie verwacht niet dat verdachten aangifte tegen elkaar zullen doen.

Twee man langer vast na geweld motorbendes
Twee man langer vast na geweld motorbendes (Foto: ANP)

Arrestaties voor opknappen tuin

Een inwoner van Woudrichem was zondag bezig met het herinrichten van zijn tuin. Hij had hiervoor, samen met een bekende, bij een huurwoning in de buurt een schutting uitgegraven en verplaatst naar zijn eigen tuin. Ook was er al een paar kuub grint verplaatst van de ene tuin naar de andere.

Een buurtbewoner die het hier niet mee eens was belde de politie en die hadden gelukkig tijd om te komen kijken. Ook de sterke arm der wet was het niet eens met het proletarisch tuinieren en heeft de mannen ingerekend. Ze hebben de nacht van zondag op maandag doorgebracht in de cel.

FabCity test 'de stad van de toekomst'

Minister Jet Bussemaker (Cultuur) heeft maandag op het Java Eiland in Amsterdam 'FabCity' geopend. Dit is een tijdelijke campus met vijftig paviljoens, werkplaatsen, installaties en prototypes. Ruim vierhonderd studenten, ondernemers, onderzoekers, kunstenaars en ontwerpers leven en werken hier elf weken lang en doen onderzoek naar duurzame oplossingen voor 'de stad van de toekomst'.

Zo worden enkele 'Wikkelhuizen' geproduceerd, huisjes van golfkarton en lijm die binnen een dag klaar kunnen zijn. Het softwarebedrijf MX3D onderzoekt hoe een 3D-metaalprinter zo optimaal mogelijk kan worden ingezet bij de bouw van een brug over een Amsterdamse gracht. Gascoland is een speciale broodvergister die oud brood omzet in het gas dat nodig is voor de energievoorziening op de campus.

De campus is gratis toegankelijk voor het publiek tot en met 26 juni. FabCity is onderdeel van Europe by People, het culturele programma rondom het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie.

FabCity test 'de stad van de toekomst'
FabCity test 'de stad van de toekomst' (Foto: BuzzT)

Rechtbank wil Plasterk horen in zaak-Van Rey

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) 'licht graag toe' wat hij getwitterd heeft in reactie op het strafproces tegen ex-VVD'er Jos van Rey. Dat zegt zijn woordvoerder. De rechtbank in Rotterdam wil de bewindsman volgende week horen, nu Plasterk zich op 5 april heeft uitgelaten over uitspraken die Van Rey deed tijdens een eerdere zitting.

Van Rey zei dat het gangbaar was om geheime informatie bij burgemeestersbenoemingen te delen. Hij noemde dat 'klankborden'. Plasterk twitterde in reactie daarop: "Heb nu zeer veel burgemeesters en CdKs voorgedragen zien worden. 'Iedereen doet aan klankborden' is niet waar".

Het is niet gebruikelijk dat politici en bewindslieden zich uitlaten over lopende strafzaken. Daarom wil Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP) van Plasterk weten waarom hij zich toch in de lopende rechtszaak tegen politicus Van Rey heeft gemengd.

Smeergeld
Van Rey staat tot en met juni terecht voor onder meer het aannemen van smeergeld van zijn vriend en projectontwikkelaar Piet van Pol. Ook zou hij stemmen hebben geronseld voor verkiezingen, vertrouwelijke informatie over een burgemeestersbenoeming hebben doorgespeeld en 175.000 euro hebben witgewassen, stelt het Openbaar Ministerie.

De rechtbank neemt in het vonnis pas het besluit of ze bevoegd is om te oordelen over de verdenkingen die Van Rey als ambtsmisdrijf zou hebben gepleegd. Het is namelijk de vraag of de Hoge Raad die niet moet behandelen. Van Rey was toen zijn vervolging begon immers lid van de Eerste Kamer. In het onderzoek kwam onder meer een afgeluisterd telefoontje van Van Rey naar voren over de burgemeestersbenoeming in Roermond. De oud-wethouder van Roermond was toen ook lid van de Eerste Kamer. Leden van de Eerste en Tweede Kamer moeten voor ambtsmisdrijven voor de Hoge Raad terechtstaan als daarvoor een koninklijk besluit is of een besluit van de Tweede Kamer.

Rechtbank wil Plasterk horen in zaak-Van Rey
Rechtbank wil Plasterk horen in zaak-Van Rey (Foto: ANP)

Franse regering zegt boze jongeren geld toe

De Franse premier Manuel Valls heeft maandag met vertegenwoordigers van jongerenorganisaties gesproken en een half miljard euro per jaar extra steun beloofd voor werkzoekenden. De premier ontving studenten en scholieren die onder meer boos zijn over de plannen van de regering om ontslag uit een dienstbetrekking eenvoudiger te maken. Valls en zijn minister van Arbeid Myriam El Khomri willen de arbeidsmarkt flexibeler maken.

De onvrede over de ontwerpwet van minister El Khomri heeft onder meer geleid tot nachtelijke protesten van linkse jongeren in tal van steden. Maandag heeft de oproerpolitie in Parijs de 31 maart begonnen en vrijwel permanente protestbijeenkomst van jongeren op het Place de la République uiteengejaagd. De ontruiming van het plein verliep rustig volgens Franse media. Zij verwachten dat de betogers maandagavond weer terugkomen voor hun 'Nuit Debout' (Op in de Nacht).

Franse regering zegt boze jongeren geld toe
Franse regering zegt boze jongeren geld toe (Foto: ANP)

Sluiten kolencentrales kost consument 13 euro

Als alle kolencentrales in Nederland worden gesloten gaat de energierekening voor de consument met gemiddeld 13 euro per jaar per huishouden omhoog. Dat staat in een maandag verschenen rapport van SEO Economisch Onderzoek, in opdracht van Natuur & Milieu.

Voor de energiebedrijven betekent het een inkomstenverlies van in totaal 1,9 miljard euro. Maar per saldo levert het sluiten van de centrales 4,7 miljard aan extra welvaart op voor Nederland, aldus het onderzoek. Dat komt voor een belangrijk doordat er geen kosten gemaakt hoeven te worden voor schade aan de volksgezondheid en klimaat, zeggen de onderzoekers.

Nederland telt vijf draaiende kolencentrales. Volgens de milieuorganisatie zorgt de luchtvervuiling uit de centrales voor een verminderde kwaliteit van leven en voortijdig overlijden bij omwonenden. Het kabinet overweegt op korte termijn nog twee kolencentrales te sluiten.

Sluiten kolencentrales kost consument 13 euro
Sluiten kolencentrales kost consument 13 euro (Foto: ANP)

Schäuble ziet toevloed valse medicijnen

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble (CDU) heeft maandag zijn verontrusting uitgesproken over de toename van het gebruik van vervalste medicijnen, die via internet worden besteld. De douane nam in 2015 liefst 3,9 miljoen nagemaakte pillen in beslag. Dat is bijna een verviervoudiging in vergelijking met het jaar ervoor.

"Ik raad iedereen aan online alleen medicamenten aan te schaffen afkomstig uit bronnen, waarvan bewezen is dat ze betrouwbaar zijn", aldus Schäuble bij de presentatie van het jaaroverzicht van de Duitse douane in Berlijn. Steeds vaker wordt aangetoond dat de handel in illegale geneesmiddelen, waarvan de samenstelling moeilijk te controleren is, het werk is van grote criminele organisaties.

Schäuble ziet toevloed valse medicijnen
Schäuble ziet toevloed valse medicijnen (Foto: ANP)

Liefde bracht boer Geert naar Curaçao

Boer Geert Krops moest een hele reis maken voor zijn nieuwe liefde Geertje. "Ik ben naar Curaçao gegaan en heb daar gevraagd of ze met me verder wou", zei Geert zondag in Carlo's TV Café.

Geertje was van plan een woning op het eiland aan te schaffen. Daar moest Geert een stokje voor steken. "Ik dacht: als ze op Curaçao woont, ben ik haar kwijt. Ik moest ingrijpen."

Geert en Geertje zijn dolgelukkig samen. "Het is wederzijds en we gaan er heelmaal voor", vertelde de boer aan het AD. Geert omschrijft zijn nieuwe liefde als 'zachtaardig, spontaan, gezellig en sportief' met 'een goede uitstraling'. "Precies waar ik naar op zoek ben."

De twee leerden elkaar kennen dankzij Boer zoekt vrouw, Geertje was een van de vijf dames waarmee Geert op date ging. De logeerweek haalde ze echter niet. Geert koos uiteindelijk voor Hetty. Vorige maand werd duidelijk dat de twee na ruim een jaar uit elkaar waren.

Liefde bracht boer Geert naar Curaçao
Liefde bracht boer Geert naar Curaçao (Foto: BuzzE)

Nieuwe ontwikkelingen in moordzaak Eindhoven

De politie heeft een zwarte BMW in beslag genomen, die mogelijk betrokken was bij de moord op Tommie van den Burg in april vorig jaar. Van den Burg werd doodgeschoten bij het Van der Valkhotel in Eindhoven.

Surveillerende agenten zagen de auto, waar de politie al langere tijd naar opzoek was, maandag in Tilburg rijden. De bestuurster is geen verdachte en daarom niet aangehouden, meldt de politie. De auto is voorzien van valse kentekenplaten. De politie noemt de vondst van de BMW een 'belangrijke ontwikkeling', omdat de recherche nu gerichter onderzoek kan doen.

De politie doet ook een nieuwe oproep aan getuigen die zich nog niet hebben gemeld. De recherche heeft het afgelopen jaar al zo'n dertig tips ontvangen. Voor de gouden tip heeft justitie een beloning van 15.000 euro uitgeloofd.

Nieuwe ontwikkelingen in moordzaak Eindhoven
Nieuwe ontwikkelingen in moordzaak Eindhoven (Foto: ANP)

Veiling voor opvolger Digitenne in juli

De veiling voor de vergunning voor digitale televisie vindt op 4 juli plaats. Dat heeft minister Henk Kamp (Economische Zaken) maandag aan de Tweede Kamer laten weten. De vergunning voor draadloos digitaal tv kijken is op dit moment in handen van KPN met Digitenne.

Het telecombedrijf wil haar vergunning graag verlengen. De looptijd van de nieuwe licentie is van 1 februari 2017 tot 1 februari 2030. Kamp gaat één vergunning verkopen.

Digitenne zendt nu nog uit via de 700 MHz-band. Maar die wordt in 2020 beschikbaar gemaakt voor mobiele telecommunicatie. Digitale ethertelevisie moet dan overstappen op de nieuwe technologie DVB-T2 waardoor er dan meer in HD-kwaliteit kan worden uitgezonden. Consumenten hebben dan wel nieuwe decoders nodig.

Na een flinke groei een paar jaar geleden is het aantal klanten van Digitenne inmiddels afgenomen. Het aandeel schommelt rond de 6 procent van de televisiemarkt. Maar volgens Kamp blijft er een markt voor circa 300.000 tot 400.000 klanten, schreef hij vorig jaar aan de Kamer.

Veiling voor opvolger Digitenne in juli
Veiling voor opvolger Digitenne in juli (Foto: BuzzT)

Bryan Adams schrapt show om homodiscriminatie

Bryan Adams weigert op te treden in de Amerikaanse staat Mississippi. De zanger heeft zijn concert in Biloxi afgezegd vanwege nieuwe regelgeving in de staat. Daar werd vorige week een wet ondertekend die religieuze groeperingen en bepaalde ondernemingen het recht geeft om diensten te weigeren aan homokoppels. 

"Ik vind het onbegrijpelijk dat de LGBT-gemeenschap wordt gediscrimineerd in Mississippi", schrijft Bryan op zijn website. "Ik kan niet optreden in een staat waar bepaalde mensen hun burgerrechten wordt ontzegd vanwege hun seksuele geaardheid."

Bryan hoopt dat zijn actie helpt de omstreden wet terug te draaien. "Hopelijk zet Mississippi dit recht en kan ik daar op een dag weer optreden voor al mijn fans. Ik kijk uit naar die dag."

De Canadese zanger is niet de enige die concerten in de Verenigde Staten afzegt vanwege omstreden regelgeving. Bruce Springsteen haalde een streep door een optreden dat hij zondag zou geven in North Carolina. Die staat nam een wet aan die voorschrijft dat transgenders alleen nog naar de wc van hun originele sekse mogen.

Bryan Adams schrapt show om homodiscriminatie
Bryan Adams schrapt show om homodiscriminatie (Foto: BuzzE)

Reuzenpython gevangen in Maleisië

Bouwvakkers hebben in Maleisië mogelijk de grootste en zwaarste python in de geschiedenis gevangen. Ze vonden de reusachtige wurgslang bij constructiewerkzaamheden in Paya Terubong, een district op het eiland Penang. Het beest is acht meter lang en weegt ongeveer 250 kilogram. Het vergde een groep van zo'n vijftien arbeiders een half uur om hem onder controle te krijgen.

Om een plaatsje in het Guinness Book of Records te krijgen, moeten volgens de Britse krant The Guardian de afmetingen nog wel even nauwkeurig worden vastgesteld. Op dit moment staat een exemplaar, Medusa gedoopt, van 7,67 meter en 158,8 kilo in de recordboeken. Ook dit was een python met een netvormige tekening, in 2011 aangetroffen in de buurt van Kansas City in de Amerikaanse staat Missouri.

Reuzenpython gevangen in Maleisië
Reuzenpython gevangen in Maleisië (Foto: ANP)

Smartphone gegijzeld: u kijkt kinderporno

Cybercriminelen hebben weer een nieuwe strategie gevonden: ze gijzelen smartphones, zeggen dat het slachtoffer kinderporno heeft gekeken en dreigen justitie en alle vrienden te waarschuwen. Om hun eis kracht bij te zetten, zet het virus de camera van de telefoon aan, zodat de gedupeerde zichzelf in beeld ziet.

Beveiliger Trend Micro waarschuwt voor de ransomware. Die is al duizenden keren opgedoken en heeft slachtoffers gemaakt in zeker elf landen, vooral in Rusland. Het is niet bekend of er ook Nederlandse gedupeerden zijn.

De criminelen lokken mensen via sms-spam naar pornosites. Als de gebruikers vervolgens een film aanklikken, vraagt de site om een bestand te downloaden. Het lijkt op een videobestand, maar is een virus. Dat wil een app op de telefoon zetten. Wie daarop ingaat, is in de val gelopen. De smartphone wordt vergrendeld.

Opletten
Na 'gijzeling' verschijnt een Russische tekst op het scherm. Daarin staat dat de telefoon is versleuteld vanwege 'kinderporno, verkrachting, incest, bestialiteit en homoporno.' Beelden van de gebruiker "zijn met succes op de server gezet". Het slachtoffer heeft 12 uur de tijd om 1000 roebel te betalen, ongeveer 13 euro.

Volgens Trend Micro moeten mensen opletten wat ze downloaden en op welke links ze klikken. Dat is de beste virusbescherming.

Smartphone gegijzeld: u kijkt kinderporno
Smartphone gegijzeld: u kijkt kinderporno (Foto: BuzzT)

Historisch snelle 100 meter vrije slag Australische zwemmer

De Australische zwemmer Cameron McEvoy heeft zich tijdens de nationale kampioenschappen in Adelaide neergezet als de absolute topfavoriet voor olympisch goud op de 100 meter vrije slag. De 21-jarige McEvoy zwom in de finale een bloedsnelle tijd van 47,04 seconden, maar liefst 0,80 seconden sneller dan de tijd waarmee de Chinees Ning Zetao vorig jaar wereldkampioen werd.

Het is zelfs de derde tijd ooit gezwommen en de snelste tijd ooit in een 'normaal' pak. Het wereldrecord is in handen van Cesar Cielo uit Brazilië, die in een inmiddels verboden superpak met 46,91 naar de wereldtitel van 2009 zwom. Ook de Fransman Alain Bernard was met zijn 46,94 in eenzelfde pak al eens sneller dan McEvoy, maar in een gewoon pak is het een nieuw record.

Dat stond op naam van McEvoy's landgenoot James Magnussen, die in 2012 tijdens de Australische kampioenschappen 47,10 zwom. Naast Cielo, Bernard en Eamon Sullivan (47,05) is McEvoy de vierde zwemmer ooit die onder de 47,10 duikt op de 100 meter vrije slag. 

Kwakje van de ideale man, dames?

Xytex is een commerciele spermabank waar je heel handig kunt selecteren van wat voor een donor het geleverde sperma komt. Zo kon je het sperma bestellen van ene Chris die bezig was aan zijn PhD in neurowetenschappen. Volgens zijn profiel was hij een gezonde en nette kerel.

26 families die sperma van de betreffende donor hebben afgenomen en daarmee 36 kinderen op de wereld hebben gezet wisten echter niet dat James Christian Aggeles (39) in werkelijkheid een schizofrene crimineel is die al heel wat dagen in de gevangenis heeft doorgebracht en is gediagnosticeerd met een bipolaire en narcistische persoonlijkheidsstoornis.

De families die van deze donor gebruik hebben gemaakt voelen zich nu flink genomen. Twee van hen hebben de spermabank aangeklaagd.

Xytex echter stelt niets verkeerd te hebben gedaan. Het bedrijf test op besmettelijke ziekten als HIV, hepatitis B en C en syfilis en er wordt ook een lichamelijk en psychologisch onderzoek uitgevoerd. Ook moeten donors een uitgebreide vragenlijst invullen over hun persoonlijke en medische verleden, Xytex gaat er vanuit dat donors dat eerlijk doen.

Defensie scherpt bewaking bij kazernes aan

Het ministerie van Defensie scherpt de bewaking bij kazernes aan. Dat meldt een woordvoerder maandag. Dat gebeurt naar aanleiding van het SBS-programma Undercover in Nederland. Daarin wist journalist Alberto Stegeman gehuld in camouflagekleding ongehinderd de legerbasis in Oirschot binnen te komen.

Ook neemt het ministerie een aantal andere maatregelen waarover de zegsman verder niets kwijt wil. Hij reageerde op berichtgeving van het AD. Later maandag volgt er nog een brief aan de Tweede Kamer over de kwestie. Minister Jeanine Hennis laat uitzoeken hoe Stegeman de militaire basis kon binnenkomen.

Defensie scherpt bewaking bij kazernes aan
Defensie scherpt bewaking bij kazernes aan (Foto: ANP)

Advertenties op grote sites besmet

Honderden Nederlandse websites hebben zondag advertenties laten zien, die stiekem probeerden computers te besmetten met een virus. Beveiliger Fox-IT zag de aanval en heeft een waarschuwing gestuurd naar het bedrijf dat de advertentieruimte aanbood. Het probleem is vermoedelijk nog niet helemaal opgelost.

Volgens Fox-IT zijn minstens 288 websites besmet. De bekendsten zijn nu.nl, marktplaats.nl, sbs6.nl, rtlnieuws.nl, rtlz.nl, buienradar.nl en startpagina.nl. Voor zover bekend is niemand daadwerkelijk besmet geraakt.

Het is nog niet duidelijk wie er achter de aanval zit.

Advertenties op grote sites besmet
Advertenties op grote sites besmet (Foto: BuzzT)

De Turtles zijn terug in TMNT: Out of the Shadows

De kontschoppende schildpadden maken dit jaar een comeback met Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows. Heel veel is er nog niet bekend over de film, maar vanzelfsprekend is het weer aan onze groene vrienden om de veiligheid van New York City te waarborgen.

In TMNT: Out of the Shadows krijgen de Turtles het aan de stok met de gestoorde professor Baxter Stockman en enkele beruchte namen uit de Turtles-franchise, waaronder schurk-iconen Bebop, Rocksteady en Krang. De Turtles staan er gelukkig niet alleen voor, ditmaal worden ze naast Splinter en April O'Neil ook bijgestaan door de uit de stripboeken bekende vigilante Casey Jones.

Bekijk hieronder de nieuwe trailer van TMNT: Out of the Shadows. De film is vanaf 16 juni dit jaar te zien in de Nederlandse bioscopen.

Bokster Fontijn in eerste ronde OKT uitgeschakeld

Bokster Nouchka Fontijn is op het olympisch kwalificatietoernooi in Samsun in Turkije al in de eerste ronde uitgeschakeld. Nederlands' beste hoop op een olympisch startbewijs verloor maandag met 3-0 van de Ierse tiener Christine Desmond. 

Fontijn was in de klasse tot 75 kilogram als eerste geplaatst, mede door haar goud op de Europese Spelen van Baku vorig jaar. Ze kan zich overigens nog wel plaatsen voor de Spelen in Rio. Op het wereldkampioenschap in Almaty moet Fontijn volgende maand dan de halve finales halen. In de klasse tot 51 kilogram ging ook de tweede en laatste Nederlandse dame al gelijk voor de bijl: Alicia Holzken verloor van de Française Sarah Ourahmoune.

Bij de mannen dolf Enrico Lacruz in de klasse tot 60 kilogram al gelijk het onderspit tegen de veel meer ervaren en succesvolle Italiaan Domenico Valentino. Max van der Pas overleefde de eerste ronde in de klasse tot 75 kilogram wel, hij versloeg de Zwitser Davide Faraci met 3-0. 

Bokster Fontijn in eerste ronde OKT uitgeschakeld (Foto: www.piek.cc)
Bokster Fontijn in eerste ronde OKT uitgeschakeld (Foto: www.piek.cc)

Tilburgse politie pas na 75 minuten bij gewelddadige dief

De politie in Tilburg heeft zondagmiddag de norm voor aanrijtijden niet gehaald. Pas na een uur en vijftien minuten arriveerden de blauwpetten bij een melding van een dronken winkeldief die personeel bont en blauw sloeg.

De Brabantse meldkamer kreeg zondagmiddag een stortvloed aan 112-meldingen binnen. Toen om 16:00 de politie een melding van een agressieve winkeldief ontving kreeg de melder doodleuk te horen dat alle eenheden bezet waren en dat het wel even kon duren voordat er een auto vrijkwam. 

Ondertussen had het personeel haar handen vol aan de dief, die het zelfs lukte om te ontsnappen nadat deze was opgesloten en een ruitje had ingetikt. Toen om 17:15 een politieauto arriveerde troffen de dienders een ravage aan. De agressieve man had ook winkelpersoneel mishandeld, een medewerker moest naar het ziekenhuis.

Camerabeelden waarop de man te zien is zijn door de politie in beslag genomen. 

Martin Garrix vindt zichzelf een watje

Martin Garrix is naar eigen zeggen een watje als het om drugs gaat. "Ik heb nog nooit een pilletje gedaan", biecht de dj op in Veronica Magazine.

Martin verkiest een jointje dus ook boven xtc. "Ik drink liever zo nu en dan een biertje. Of klink ik nu heel erg als een oude man?" De negentienjarige dj denkt desondanks dat hij rebelser is 'dan de meeste mensen denken'. "Ik hou wel van een beetje chaos. Maar dat hou ik buiten de media, haha. Niet op een slechte manier hoor, ik hou gewoon van een beetje lollen en grappen."

Van geld of roem wordt Martin niet gelukkig. Hij haalt zijn geluk uit kleine dingen. "De normale dingen. Oké ik kan prima leven met mijn geld en mijn roem hoor, maar daar draait het niet om. Waar ik echt gelukkig van word? Van thuis eten bij mijn ouders, met mijn zusje."

Martin Garrix 'een watje' wat drugs betreft
Martin Garrix 'een watje' wat drugs betreft (Foto: BuzzE)

Bizarre hole-in-one Oosthuizen op Masters

Golfer Louis Oosthuizen liep zondag op de baan van Augusta zijn vierde en laatste ronde van The Masters samen met JB Holmes - golfers gaan doorgaans in duo's of trio's over de baan. Op de zestiende hole gebeurde tijdens die ronde wel iets heel bijzonders.

Holmes sloeg af en zag zijn bal in de buurt van de hole komen, waarna het de beurt was aan Oosthuizen. De bal van de Zuid-Afrikaan landde niet echt in de buurt, maar rolde wel richting de hole, tikte tegen die van Holmes aan en rolde zo alsnog in het putje: hole-in-one. 

Het filmpje van de opvallende hole-in-one is hier te zien. 

Formule 1-team Williams boekt bescheiden winst

Het Formule 1-team Williams heeft in 2015 een brutowinst van een kwart miljoen euro gerapporteerd. Het team uit Grove plukt de vruchten van de investeringen die het voor het jaar 2014 heeft gedaan. Dat jaar werd dan ook met een verlies van veertig miljoen euro afgesloten.

Williams eindigde in 2014 als derde in het constructeurskampioenschap en zag zich vorig jaar via hogere inkomsten voor beloond worden. Ook Williams Advanced Engineering voerde de winst op. Dat bedrijfsonderdeel boekte in 2014 een brutowinst van 1,9 miljoen euro en verhoogde dat vorig jaar naar 2,6 miljoen euro.

Mike O'Driscoll, baas van de Williams Group, is tevreden over de cijfers. "De financiële resultaten van 2015 geven een belangrijke verbetering weer, waarbij de omzet en de winst gegroeid is. De afgelopen jaren hebben we een complete herstructurering doorgevoerd en deze resultaten tonen aan dat we uitstekende vorm van progressie boeken." De cijfers zorgen volgens hem voor een solide basis 'voor toekomstig sportief en commercieel succes'.

Achttien Nederlandse zwemmers naar Paralympics

Na afloop van de Swim Cup in Eindhoven kon de balans werden opgemaakt. Bondscoach Mark Faber maakte na dit weekend de officiële Paralympische zwemploeg van Nederland bekend. De afgelopen vijf dagen waren paralympisch topzwemmen met 77 deelnemers uit 13 landen die samen goed waren voor 593 starts. Deze starts leverden negen nieuwe wereldrecords op, twee Europese records en negentien Nederlandse records. 

De volgende dames hebben zich weten te kwalificeren voor Rio de Janeiro: Lisa den Braber (S8), Liesette Bruinsma (S11), Sanne Hofman (S13), Lisa Kruger (S10), Marlou van der Kulk (S14), Chantal Molenkamp (S10), Marije Oosterhuis (S10), Magda Toeters (S14), Lisette Teunissen (S3), Manon Vermariën (S9) en Chantalle Zijderveld (S10). Hier zijn uiteindelijk nog twee startplaatsen over. Bij de heren mogen aan de start verschijnen: Simon Boer (S8), Marc Evers (S14), Duncan van Haaren (S10), Thijs van Hofweegen (S6), Michael Schoenmaker (S4), Bas Takken (S10) en Olivier van de Voort (S10). Tim van Duuren (S9) blijft helaas nog even op de reservelijst staan, aangezien er bij de heren slechts zeven kwalificatieplaatsen werden bemachtigd. 

Een kleine greep uit de prestaties van afgelopen weekend. Chantalle Zijderveld (2000) wist een stokoud wereldrecord in de klasse SB9 van tijdens de Paralympics in Sydney 2000 te verbeteren, de 1.16.69 op de 100 meter schoolslag bleek genoeg om de tijd van de Canadese Jessica Sloan uit de boeken te schrijven. In de categorie S11 heeft Liesette Bruinsma (2000) het wereldrecord weten te verbeteren van de regerend Paralympisch kampioene Cecilia Camellini op de 100 meter vrijeslag van 1.07.29 naar 1.07.22. 

Daarnaast wist rugslagzwemmer Olivier van de Voort drie keer zijn eigen wereldrecord aan te scherpen op de 100 meter rugslag. Hiermee is hij de eerste Paralympische zwemmer onder de 59.00 seconden: hij besloot de Swim Cup met een tijd van 58.54. Van de Voort presteerde eerder die week al om op de reguliere Nederlandse kampioenschappen 'gewoon' tweede te worden op de 200 meter rugslag in wederom een wereldrecordtijd van 2.07.06 (WR was 2.07.16). 

De categorieën in het Paralympische zwemmen zijn als volgt te onderscheiden; de klasse S1 t/m S10 zijn de categorieën waarin de zwemmers een lichamelijke beperking hebben, waarbij S1 de zwaarste handicaps in uitkomen en in de klasse S10 de lichtste handicaps zwemmen. Klasse S11 is er voor de blinde zwemmers, categorie S12 voor de zeer slechtziende zwemmers en klasse S13 voor de slechtziende deelnemers. De laatste klasse, S14, is er voor de zwemmers met een licht verstandelijke beperking. 

(Foto: Getty Images) Chantalle Zijderveld tijdens de EK zwemmen in Eindhoven 2014 waar ze Europees kampioen werd op de 100 meter schoolslag. 

Griekenland waarschuwt voor jihadisme

De Griekse minister van Veiligheid Nikos Toskas heeft maandag gewaarschuwd voor radicalisering van wanhopige migranten in het opvangkamp van Idomeni, bij de grens met Macedonië. Hij riep de autoriteiten op de woedende demonstranten met overleg tegemoet te treden. "Wat u vandaag ziet, zijn de jihadisten van morgen", zei Toskas maandag op de nieuwszender Skai.

Toskas vreest dat islamitische extremisten zullen proberen de vertwijfelde vluchtelingen te ronselen voor de gewapende strijd of het plegen van aanslagen. Een grote groep bewoners van Idomeni probeerde zondag met geweld de grens over te steken. De Macedonische politie verhinderde dat door de inzet van onder meer traangas en rubberkogels. Tijdens de ongeregeldheden vielen zeker driehonderd gewonden.

Griekse minister waarschuwt voor jihadisme
Griekse minister waarschuwt voor jihadisme (Foto: ANP)

De Zapper wordt een Glock pistool

De laatste tijd is de politie al druk bezig met mensen te waarschuwen hun speelgoedpistool thuis te laten. Vooral vanwege het feit dat ze niet meer van echt te onderscheiden zijn.

Een Amerikaans bedrijf gaat echter nog eens stap verder. Ze hebben namelijk een Glock pistool zo aangepast dat hij op de Zapper lijkt van de NES. De Zapper was een speelgoedpistool waarmee je op de NES bijvoorbeeld Duck Hunt kon spelen. 

Zapper
Zapper
Zapper

Willett verrassende winnaar Masters

Danny Willett mag zich de winnaar noemen van de tachtigste editie van de Masters in Augusta. De Engelse golfer profiteerde optimaal van de grote inzinking die Jordan Spieth in de slotronde kreeg. Hij is na Nick Faldo pas de tweede Engelsman die het felbegeerde groene jasje aan mag trekken.

Spieth, winnaar van vorig jaar, leidde ook dit jaar soeverein. De pas 22-jarige Amerikaan bouwde in de slotronde zelfs een voorsprong op van vijf slagen op de concurrentie, maar daarna ging het helemaal mis. Op hole tien en elf leverde Spieth een slag in, maar op hole twaalf sloeg de Amerikaan op de par 3 de bal maar liefst tweemaal in het water en noteerde uiteindelijk een score van zeven slagen. Twee birdies en een bogey verder eindigde hij het toernooi met in totaal 286 slagen (-2) en een gedeelde tweede plek met veteraan Lee Westwood.

Willett sloeg juist zijn slag in de slotronde door vijf birdies te noteren en een ronde van 67 slagen (-5) te lopen. De Engelsman kwam uit op een totaal van 283 slagen (-5).

Douwe Bob wedt 'arrogant' op songfestival

Douwe Bob wil het circus rondom het Eurovisie Songfestival niet groter maken dan het al is, maar aan één traditie neemt hij wel deel: het gokken op de winnaar. "Ik heb 1000 euro op mezelf ingezet", vertelde de singer-songwriter aan het AD. "Heerlijk arrogant, toch?"

"Ik stond 1 tegen 80", zegt Douwe Bob, die Nederland volgende maand vertegenwoordigt met het nummer Slow Down. Als dat zo blijft en hij wint het songfestival, dan levert zijn inzet hem 80.000 euro op. "Ik zou een dief van mijn eigen portemonnee zijn als ik dat liet lopen."

Zaterdag ontmoette Douwe Bob zijn concurrenten voor het eerst, tijdens Eurovision In Concert . "De sfeer is een stuk menselijker dan ik had gedacht", concludeerde de zanger. "We zijn toch met echte artiesten onder elkaar. Ik vreesde dat de onderlinge omgang nogal fake zou zijn. Nou oké, er zijn er heus bij die daar heel sterk in zijn."

Douwe Bob wedt 'arrogant' op songfestival
Douwe Bob wedt 'arrogant' op songfestival (Foto: BuzzE)

Onderzoek naar 'rijklaarmaakkosten' auto's

Toezichthouder ACM gaat onderzoek doen naar 'prijsmisleiding' vanwege het rijklaar maken van auto's. Volgens de Consumentenbond, die op het onderzoek aandrong, zijn auto's niet altijd te koop voor de prijs waarmee wordt geadverteerd.

De bond stelt dat een groot deel van de rijklaarmaak- of afleverkosten 'onvermijdelijk' zijn en die zouden daarom in de aanbiedingsprijs inbegrepen moeten zitten. Rijklaarmaakkosten zijn de kosten die de verkoper in rekening brengt voor onder meer transport van fabriek naar dealer, kentekenplaten en het geheel of gedeeltelijk vullen van de brandstoftank.

In 2014 riep de Consumentenbond auto-importeurs al op om 'all-inprijzen' te hanteren. Die oproep werd volgens de bond genegeerd en ook van toezeggingen van branchevereniging RAI kwam tot nu toe niets terecht.

Onderzoek naar 'rijklaarmaakkosten' auto's
Onderzoek naar 'rijklaarmaakkosten' auto's (Foto: ANP)

Verkeer Zaventem muurvast door controles

Wie vanaf luchthaven Zaventem bij Brussel gaat vliegen, doet er verstandig aan ruim op tijd van huis te gaan. Met dat advies komt de VerkeersInformatieDienst (VID) maandag. Door intensieve politiecontroles staat het verkeer er muurvast nu het aantal vluchten vanaf Zaventem weer toeneemt.

Op 22 maart kwamen 32 mensen om het leven door aanslagen op de luchthaven en metrostation Maalbeek. Daarna is de beveiliging flink opgeschroefd.

"Elke auto wordt onderworpen aan een strenge controle en het openbaar vervoer is nog beperkt", aldus de VID. "Door file op de A201, de toegangsweg naar de luchthaven, krijgen reizigers te maken met minimaal anderhalf uur vertraging. Diverse passagiers verlaten auto of taxi en gaan te voet verder."

Vrijdagochtend waren er ook al flinke vertragingen. In het weekend waren de verkeersproblemen te overzien. Brussels Airport raadt mensen aan om zeker drie uur van tevoren op de luchthaven aanwezig te zijn.

Verkeer Zaventem muurvast door controles
Verkeer Zaventem muurvast door controles (Foto: ANP)

Emancipatie bij proletarisch winkelen

Jonge vrouwen gaan steeds vaker op het dievenpad en stropen winkels af voor cosmetica, etenswaren en dure electronicaproducten. Vooral spullen die makkelijk zijn mee te nemen in hun damestasje of rugzak zijn populair. Voor het eerst sinds winkeldiefstallen worden geregistreerd, is het percentage tussen jonge mannen en vrouwen tot en met 25 jaar gelijk.

"We constateren dat er bij dit delict sprake is van een snellere emancipatie dan bij andere misdrijven”, reageert Bert van Steeg, secretaris Winkelcriminaliteit van Detailhandel Nederland. "Steeds vaker zijn vrouwen betrokken bij winkeldiefstal. Ook zijn ze gemiddeld jonger zijn dan een paar jaar geleden, zien we na bestudering van zo’n 25.000 aangiften."

FOK! Wat een blik op de weg #2

Elk weekend gebeuren er een hoop ongelukken en kleine incidenten op de weg. De meeste daarvan halen het nieuws niet, maar op FOK! vind je ze vanaf nu wel! Elke maandag verzamelen we het blik op de weg en geven we je een overzicht van de meest opmerkelijke ongelukken en incidenten van het afgelopen weekend.

Zaterdagmiddag trok een lange stoet motoren door de regio Utrecht en Zuid-Holland heen. Dat leverde fraaie plaatjes en hier en daar wat (korte) files op. 

Een transport over het water zorgde voor veel oponthoud op de weg:

Verder kon je zaterdag nog wat schapen en een spookrijder tegenkomen:

En op zondag woedde er een fikse brand in de buurt van Goes, dankzij een gunstige wind had het verkeer weinig last:

De magie groeit in nieuwe trailer Fantastic Beasts & Where To Find Them

De nieuwste trailer voor Fantastic Beasts & Where To Find Them, de Harry Potter-prequel, geeft de kijker een beter beeld van de magische wereld van magizoöloog Newt Scamander, gespeeld door Eddie Redmayne.

Het verhaal, waarvoor J.K. Rowling zelf het script schreef, speelt zich af in 1926. De kijker volgt Newt Scamander, de man wiens' boek Harry Potter jaren later in Hogwarts op de leeslijst zal krijgen. Voordat dat gebeurt, moet Scamander eerst zelf op expeditie gaan en maakt een tussenstop in New York. Wanneer echter een No-Maj (het Amerikaanse woord voor Muggle of Dreuzel) de magische koffer van Scamander opent, breken er magische wezens uit en dat kan nog wel eens problemen gaan geven voor beide werelden.

De film is geregisseerd door David Yates, die ook de laatste vier Harry Potter-films voor zijn rekening nam. In de hoofdrollen zijn onder andere Dan Fogler, Alison Sudol, Ezra Miller, Samantha Morton, Jon Voight, Ron Perlman en Colin Farrell te zien. 


Fantastic Beast and Where To Find Them draait vanaf 17 november in de Nederlandse bioscopen.

PvdA: minder buitenlanders in Amsterdam

De PvdA wil opmerkelijk genoeg minder, minder, minder buitenlanders in onze hoofdstad. Ja, in de vorm van toeristen en tijdelijke bezoekers, maar toch. Volgens prognoses zouden er over tien jaar namelijk 30 miljoen toeristen in Amsterdam rondlopen, en daarmee raakt Amsterdam 'overvol', zo meldt de NOS. Volgens de PvdA vormt dit een bedreiging voor de aantrekkelijkheid van de stad. De partij komt daarom met een zevenstappenplan.

"Het is belangrijk om nu goed na te denken over wat we moeten doen om te voorkomen dat Amsterdam haar aantrekkingskracht verliest", zegt PvdA-fractievoorzitter Marjolein Moorman. Eén van die stappen is laten berekenen wat de grens is van de groei.

Een andere stap is een verbod op verhuur van woningen aan de toeristen.

Vanavond houdt de PvdA in De Balie een Druktedebat waar inwoners van Amsterdam kunnen meepraten over de drukte en de maatregelen die nodig zijn om die drukte te verminderen. Ook wil de partij in gesprek met hoteleigenaren.

Asociale huurders laten puinzooi achter

De toiletpot is volgestopt met wc-papier en maandverband en de muren zijn ondergekalkt met verf. De koelkast stinkt ongelooflijk en de vaatwasser is uit het keukenblok gesloopt. Huisdieren waren volgens het contract niet toegestaan maar door de tuin liep zelfs een varken. Spullen uit het huis werden op marktplaats te koop gezet en in en om het huis was het een gigantische bende. En intussen moest de eigenares van het huis een langdurige procedure bij de rechter beginnen om deze huurders eruit te krijgen. En de borg en huur werden ook niet betaald.

Particuliere verhuurster Charlotte voelt zich machteloos. Haar huis in Kruisland is in november 2014 verhuurd aan een 29-jarig stel. Met de huurders die er daarvoor inzaten liep het ook prima en over de nieuwe huurders, K. en K., was ook niets negatiefs te vinden. "Wat ik kon checken als particulier verhuurder heb ik gedaan. Ik vond niets dat op zaken duidde die niet door de beugel konden." vertelt Charlotte.

Ze kwam er al snel achter dat dat geen gelukkige keus was. Charlotte spande een rechtzaak aan en de kantonrechter vonniste eind maart dat K. en K. de achterstallige huur van duizenden euro's moesten betalen en het huis in goede staat moesten achterlaten. "Maar ze waren half maart al vertrokken. Zonder iets op te ruimen, uiteraard. We zijn dit weekend bezig om het leeg te ruimen. We zullen alles opnieuw moeten schilderen en repareren voordat de makelaar weer kan langskomen met potentiële kopers. Ik heb berekend dat deze ellende me zo'n 30.000 euro kost," verzucht Charlotte. Ze verwacht niet dat ze nog geld zal terugzien van het duo.

De advocaten van het duo willen niet reageren op de kwestie. Inmiddels hebben K. en K. weer een ander huis gevonden, nu in Roosendaal. "Dat is mijn grote frustratie. Dit stel heeft ook in Veen en Dordrecht een spoor van vernieling achtergelaten. Ze lijken met alles weg te komen, en anderen zitten met de kosten.''

'Veel oudere ICT'ers onnodig in WW'

Er zitten onnodig veel oudere ICT'ers in de WW omdat het tekort aan ICT-specialisten zeer groot is. Dat meldde de onafhankelijke beroepsvereniging voor ICT'ers Ngi-NGN maandag.

Volgens de meest recente Marktmonitor ICT van de beroepsorganisatie komt het tekort aan ICT'ers dit jaar uit op 5000 tot 7000. Tegelijkertijd worden volgens cijfers van uitkeringsinstantie UWV circa 6700 werkloosheidsuitkeringen uitgekeerd aan middelbaar en hoger opgeleide ICT'ers. Ngi-NGN stelt dat 58 procent van de ICT'ers in de WW 45 jaar of ouder is. Zij komen volgens de vereniging niet aan de bak omdat werkgevers ze te oud vinden.

De beroepsorganisatie roept werkgevers daarom op om te investeren in omscholing van kandidaten. "Het wordt tijd dat ze hun verantwoordelijkheid nemen, voor ervaring durven te kiezen en deze mismatch oplossen", aldus Ngi-NGN.

Maak Fallout 4-mods voor PS4 en X1

Bethesda Game Studios had het reeds beloofd voordat Fallout 4 uitkwam en houdt woord. Er komt een mod creation kit om mods te maken die werken op pc, PlayStation 4 en Xbox One. Je kunt je naam opgeven om mee te doen met de bèta. Dit is geen garantie dat je mee mag doen, maar baat het niet dan schaadt het niet.

Je hebt een gratis account nodig bij Bethesda en je geeft jezelf op voor de DLC- bèta’s. Vervolgens typ je het woord “YES” hier. De bèta draait momenteel alleen op pc’s.

Om je te laten zien wat er zoal mogelijk is met mods, een fan heeft The Walking Dead-trailer van het eerste seizoen nagemaakt in Fallout 4.

 

Hier het origineel als vergelijkingsmateriaal.

 

Een verbeterde zaklamp in je Pip-Boy:

Je kan ook de lampen uit Star Wars in je nederzetting plaatsen:

Fallout 4 - Star Wars lampen - mod

Speel het spel als Darth Vader inclusief verschillende Force-skills en lightsaber:

Verras je vijanden en vrienden met je nieuwe raket-schoenen.

Assetto Corsa laat zich zien op console

505 Games en Kunos Simulazioni lanceren een trailer voor de consoleversie van hun racesimulatie Assetto Corsa, genaamd Engineered to Perfection.

De game werd ontworpen met echte data en telemetrie van de fabrikanten en de nadruk van het spel ligt op het pure fysieke realisme in ieder detail: van het sturen en de circuits tot de details van de vele auto’s.

Het spel neemt de volgende specifieke features mee naar console:

  • Meer dan 90 high-performance auto’s, waaronder de Team Lotus 98T, de Pagani Zonda R, de Ferrari LaFerrari, de Mercedes C9 en de McLaren 650S GT3
  • Meer dan 20 verschillende track instellingen met bekende circuits als het Silverstone Circuit, Circuit de Spa-Francorchamps, Autodromo Nazionale Monza en Nürburgring-Nordschleife
  • Single en Multiplayer racing modi, met aanpasbare Race Weekends, vooraf ingestelde Challenges of een volledig uitgebouwde Career Mode.

Assetto Corsa maakt zijn consoledebuut in juni 2016 op PlayStation 4 en Xbox One.

Dood Will Smith hakt er hard in bij Kardashian

Kim Kardashian heeft veel verdriet om de moord op Will Smith. De realityster is goed bevriend met zijn weduwe.

"Mijn hart breekt voor mijn lieve vriendin Rockie", schreef Kim zondagavond op Twitter. "Ik ben intens verdrietig om jouw verlies." Daarbij plaatste ze een foto van haar en Racquel. Kims ex Reggie Bush speelde van 2006 tot 2010 in hetzelfde team als Will, de New Orleans Saints.

"Will, je was een engel voor je familie op aarde en dat zal je blijven in het hiernamaals", schreef Kim verder.

Will, een American Footballspeler, werd zaterdag doodgeschoten in een verkeersruzie. Zijn vrouw werd ook door kogels geraakt, maar is buiten levensgevaar.

Kim Kardashian rouwt om footballer Will Smith
Kim Kardashian rouwt om footballer Will Smith (Foto: BuzzE)

Eventbrite opent kantoor in Amsterdam

De Amerikaanse startup Eventbrite opent een fysiek kantoor in Amsterdam. Eventbrite-bestuurder Elsita Meyer-Brandt laat BuzzT weten dat ze grote kansen ziet op de Nederlandse markt en met een fysieke aanwezigheid hoopt ze meer aansluiting te krijgen op de lokale markt.

Om de 'Amsterdam-move' te vieren, heeft het self-service ticketing-platform een speciale actie voor klanten op poten gezet. De komende tijd hoeven Eventbrite-gebruikers alleen maar te betalen voor de advertentie zelf. Alle extra kosten neemt Eventbrite voor zijn rekening. In Nederland biedt Eventbrite straks plaats aan drie werknemers, daarmee is Nederland nog een relatief kleine tak van het bedrijf, dat wereldwijd zo'n 500 mensen in dienst heeft. Maar, zo benadrukt Meyer-Brandt, "er zit heel veel potentie in Nederland".

Eventbrite wil het organisatoren van evenementen zo eenvoudig mogelijk maken om de ticketverkoop af te handelen. Via Eventbrite kunnen kaartjes aan de man worden gebracht en het Amerikaanse bedrijf regelt vervolgens de hele rompslomp die doorgaans achter de kaartverkoop schuilgaat.

Innovatiehoofdstad
In 2015 heeft Eventbrite een stormachtige groei doorgemaakt. Van de wereldwijd inmiddels 200 miljoen verkochte tickets, werd de helft in 2015 verkocht. De totale waarde van de door Eventbrite verwerkte tickets bedraagt zo'n 5 miljard dollar, omgerekend zo'n 4,4 miljard euro.

Voor Amsterdam is de komst van Eventbrite een mooie opsteker en de timing is perfect. Afgelopen week werd Amsterdam uitgeroepen tot Europese hoofdstad van innovatie van 2016.

Eventbrite opent kantoor in Amsterdam
Eventbrite opent kantoor in Amsterdam (Foto: BuzzT)

Week lang de trap nemen voor je gezondheid

Werkgevers doen er goed aan hun medewerkers te stimuleren om de trap te nemen en de lift links te laten liggen. Dat is goed voor de gezondheid. Het Diabetes Fonds komt daarom met de Nationale Traploopweek. Honderden bedrijven (waaronder KLM, gemeenten en banken) met in totaal 150.000 werknemers hebben beloofd er deze week aan mee te doen.

Werknemers zitten gemiddeld 7,1 uur per dag, volgens het fonds dat onderzoek liet doen onder ruim 1100 werkende Nederlanders. Ze pakken liever de lift omdat dat makkelijk is (41 procent), men op een te hoge verdieping werkt (40 procent) of geen zin heeft om buiten adem boven te komen (35 procent). Volgens fondsdirecteur Hanneke Dessing hebben werkgevers een essentiële rol bij het bevorderen van lichaamsbeweging. Zo kunnen ze duidelijk aangeven waar de trap is, een lunchwandelingetje stimuleren of staand werken mogelijk te maken.

Week lang de trap nemen voor je gezondheid
Week lang de trap nemen voor je gezondheid (Foto: ANP)

Melissa McCarthy crowdsurft naar podium

Melissa McCarthy besteeg zaterdag op een bijzondere manier het podium van de MTV Movie Awards. De actrice crowdsurfte een stukje en werd met hulp van host Kevin Hart het podium opgetild, zo was zondagavond te zien in het televisieverslag van de ceremonie.

Melissa werd dit jaar de eerste vrouw ooit die de Komisch Genie Award van MTV won. Eenmaal op het podium bedankte Melissa een grote groep grappige vrouwen aan wie zij deze eer naar eigen zeggen te danken heeft. "Ik mag misschien de eerste vrouw zijn die deze prijs krijgt, maar ik ben zeker niet de eerste die hem verdient." Daarop noemde ze onder anderen Whoopi Goldberg, Julia Louis-Dreyfus, Bette Midler en haar eigen moeder.

Melissa is bekend van films als Spy en Bridesmaids en de comedyserie Mike & Molly. Ook keert ze dit jaar terug als Sooki St. James in Gilmore Girls, de serie waar ze bekend mee is geworden.

Melissa McCarthy crowdsurft naar podium
Melissa McCarthy crowdsurft naar podium (Foto: BuzzE)

Milde winter voor strooiwagens

Rijkswaterstaat heeft deze winter 41 miljoen kilo zout gestrooid op de Nederlandse wegen. Het was daarmee een redelijk milde winter voor de strooimannen, blijkt uit cijfers die Rijkswaterstaat maandag bekend heeft gemaakt. Vorig jaar werd er in totaal 77 miljoen kilo gestrooid en in de winter van 2012-2013 was dat ruim 130 miljoen. In de winter van 2013-2014 werd slechts 14 miljoen kilo zout gestrooid.

De winter kwam laat op gang, blijkt ook uit de strooigegevens van Rijkswaterstaat. In de maand december ging er geen enkele strooiwagen de weg op, terwijl in november slechts 1,8 miljoen kilo zout op het wegdek is gestrooid. Het meeste zout ging op in januari tijdens de ijzel in Noord-Nederland.

Milde winter voor strooiwagens
Milde winter voor strooiwagens (Foto: ANP)

Daily Mail geïnteresseerd in Yahoo

De Britse krantengroep Daily Mail overweegt met verschillende financiële investeerders een bod te doen op internetbedrijf Yahoo. De krant is vooral geïnteresseerd in de media-activiteiten van Yahoo, meldt de Wall Street Journal.

Het ooit toonaangevende internetbedrijf kondigde eerder dit jaar aan alle alternatieven voor zijn toekomst te bekijken, inclusief de verkoop van de internetactiviteiten. Pogingen om het bedrijf te hervormen en de resultaten te verbeteren liepen de afgelopen jaren op niets uit.

Daily Mail geïnteresseerd in Yahoo
Daily Mail geïnteresseerd in Yahoo (Foto: BuzzT)

Meer actie in derde Suicide Squad-trailer

Op de dag dat  DC's Justice League begint met filmen wordt het publiek alvast getrakteerd op de derde trailer voor het andere team: het Suicide Squad.

In de nieuwe trailer is meer actie te zien, zowel van het team als van één van DC's bekende good guys. En opnieuw valt er iets te lachen, wat twijfels plaatst bij de uitspraak dat alle grappen uit de film in de vorige trailer zaten.

Suicide Squad, met Margot Robbie, Cara Delevigne, Viola Davis, Karen Fukuhara, Jai Courtney, Jared Leto, Will Smith, Joel Kinnaman en anderen, en geregisseerd door David Ayer, is te zien vanaf augustus.

République

Een van oorsprong mobile game die op PlayStation 4 uitkomt? We moesten er even voor zitten en onze gedachten op een rijtje zetten. Iets wat verboden is in de gamewereld van Republique. Sowieso zouden we daar net als hoofdrolspeelster Hope opgepakt worden, want in die wereld is er een streng regime aan de macht dat al het vrije woord verbiedt. Boeken, games, maar ook hardop je eigen gedachten uitspreken zorgt al voor een enkeltje hersenspoelen.

FOK! Wat een weer: pollen en zonkracht

Vandaag is het zonnig en droog, pas tegen de avond neemt de kans op regen toe en is er een onweersbui mogelijk. Het wordt tussen de 15 en 20 graden. De oosten tot zuidoostenwind is vrij matig tot krachtig. Voor mensen met een pollenallergie is het uitkijken geblazen; volgens Pollennieuws zijn er vrij veel boompollen momenteel. 

Zon op 06:50
Zon onder 20:31
Zonkracht

 4 / 2 

Het was gisteren prachtig weer en dus trok Nattekat er op uit met zijn drone. Dat leverde onder andere dit fraaie plaatje op.

De Zijllaanmolen vanuit de lucht gezien (Foto: Nattekat )
De Zijllaanmolen in Leiderdorp vanuit de lucht gezien (Foto: Nattekat )

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

 Wikiweetjes van vandaag
1945 Het concentratiekamp Buchenwald werd bevrijd. 
1954 Dit was de saaiste dag uit de 20e eeuw. 
1979 De Oegandese dictator Idi Amin werd afgezet. 
2004 Na 20 maanden gevangenschap werd Arjan Erkel bevrijd.
2011 Bij een bomaanslag in Minsk vielen 11 doden en 125 gewonden.


Arjan Erkel, 10 jaar na zijn ontvoering

CIA-directeur weigert voortaan waterboarden

Als het aan de directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA ligt, wordt er nooit meer gebruikgemaakt van waterboarden. Ook niet als een toekomstig president daar opdracht toe geeft. Dat zei CIA-directeur John Brennan zondag tegenover NBC News.

De omstreden verhoortechniek, waarbij een verdachte denkt dat hij verdrinkt, werd onder president Barack Obama verboden, nadat zijn voorganger George W. Bush de methode liet gebruiken in zijn strijd tegen terrorisme. Republikeinse presidentskandidaten Donald Trump en Ted Cruz lieten tijdens de voorverkiezingscampagne weten vergaande verhoortechnieken weer toe te willen passen. Trump noemde daarbij expliciet waterboarden.

CIA-directeur weigert voortaan waterboarden
CIA-directeur weigert voortaan waterboarden (Foto: ANP)

Vluchtelingen bestormen Macedonische grens

Honderden vluchtelingen hebben zondagochtend in Griekenland bij Idomeni de grensovergang met Macedonië bestormd. De wanhopige mensenmassa rende over een veld naar het hek op Macedonische bodem en wierp stenen. De Macedonische veiligheidstroepen aan de grens gebruikten onder andere traangas en rubber kogels om de menigte te weren.

Volgens Artsen zonder Grenzen, die bij de grens teams aan het werk heeft, vielen tientallen gewonden door het gebruik van traangas en rubber kogels. De meesten hadden last van ademhalingsproblemen. De organisatie verspreidde via Twitter foto's van gewonden die werden behandeld.

Bij de grenspost verblijven al wekenlang naar schatting 11.000 vluchtelingen. Maar de Macedonische autoriteiten houden de afscheiding strikt gesloten en laten niemand toe. De leefomstandigheden voor de verzamelde migranten in Idomeni zijn bijzonder slecht.

Vluchtelingen bestormen Macedonische grens
Vluchtelingen bestormen Macedonische grens (Foto: ANP)

ABN verhult namen 'belastingontduikers'

ABN AMRO helpt klanten via dochterondernemingen in het buitenland om af te schermen dat ze eigenaar zijn van vennootschappen in belastingparadijzen. Dat hebben Trouw en het Financieele Dagblad (FD) maandag bekendgemaakt op basis van de Panama Papers die zij in bezit hebben.

De buitenlandse dochters van ABN treden op als aandeelhouder in naam om te verhullen wie de echte eigenaren van het bedrijf zijn, zogeheten nominee shareholders. Zo treedt het ABN AMRO-bedrijf Martello op als aandeelhouder van 25 vennootschappen op de Britse Maagdeneilanden. De bank heeft minimaal nog vijf dochterbedrijven die zulke diensten aanbieden.

ABN verhult namen 'belastingontduikers'
ABN verhult namen 'belastingontduikers' (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1052
review
Pokémon Scarlet & Violet: The Teal Mask
review
Gord
special
Random Pics van de Dag #1051
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
©FOK.nl e.a.